I am Ivica from MUP I know nothing

Jelena Milić RSS / 22.07.2008. u 07:54

 Wow, wow, kava vest. Dobra. Vazna.  Bez obzira na sve. Mada nije lose javiti MUPu sta se desavalo. Ipak, zbog utiska, o snazi i koordinaciji rada institucija. Ako ne zbog sireg konteksta. Bez koga nema ozbiljnijeg osvrta na nedavnu ratnozlocinacku proslost.

Ipak ce ispasti da nije ceo svet plus Karla protiv Srbije, da nam nisu tek tako nabijali da je mozda i ON u Srbiji. I da ce tako nastaviti da nas cede, ko krv iz kamena, do zadnjeg Srbina ili onog Sudanca. ...Osim ako mu neki nas konzul....BTW to bi velika svetska vest, ICC optuznica i poternica, koja naravno Srbiju nije potresla. A nagoverstila je promenu klime, kraj neokon terora i omalovazavanja medjunarodnih institucija koje gone ratne zlocince. Riba o kojoj sam vam ovde vise puta pisala, o njenim svedocenjima pred kongresom i o zalaganju za interveciju u Darfuru,  je sad glavni Obamin kandidat za sefa za nacioanalnu bezbednost. Toliko, za sad, o razlici imedju njega i Hilari koja je i ovde prilicno bez osnova potencirana u tom delu bar.

A ovi nasi. Pa neka tako i nastave. Ako vec spremaju zamrzivac ili spajz, nek pogledaju jos malo dublje i detaljnije, mozda negde iz steka izlete i Mladic i Hadzic. Od koga je, dovoljno je. Sad mi bude zao sto i Kostunica nije u vladi, da i on podeli deo odgovornosti za hapsenje Karadzica!

A teret  stavljanja ovih hapsenja u siri kontekst, nek nastave da nose oni koji u utvrdjivanje odgovornosti pre pomirenja veruju iskreno. To je prava snaga moderne Srbije.

 

Evo sta o tome i jos ponecemu rekoh pre neki dan za emisiju Most RfE.

Most Radija Slobodna Evropa: Kakav je značaj najavljenog pomirenja između DS i SPS

http://www.slobodnaevropa.org/content/Article/1184774.html

spacer.gif
Programi / Most Mogu li se pomiriti Miloševićeva i Đinđićeva Srbija?

Boris Tadić (levo) lider DS i Ivica Dačić (desno) lider SPS

19.07.2008

Tema najnovijeg Mosta je najavljeno pomirenje između Demokratske partije i Socijalističke partije Srbije. O tome vode polemiku Jelena Milić, direktorka beogradskog Centra za evroatlantske integracije i Slaviša Orlović, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Polemisalo se o tome da li ovo pomirenje doprinosi stabilizaciji Srbije ili je to pokušaj da se izbegne suočavanje sa prošlošću, može li se Socijalistička partija Srbije osloboditi Miloševićevog nasleđa, da li je imenovanjem Ivice Dačića, predsednika Socijalističke partije Srbije, za ministra unutrašnjih poslova stavljena tačka na mogućnost da se utvrdi pozadina ubistva premijera Djinđića, da li poziv na pomirenje pre utvrdivanja odgovornosti za zločine počinjene devedestih godina znači amnestiju za Miloševićev režim, kao i o tome da li se mogu pomiriti Miloševićeva i Djinđićeva Srbija.  
 

Omer Karabeg: Mislite li da će pomirenje Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije doprineti stabilnosti Srbije? 
 

Jelena Milić: Ne. Ono možda doprinosi formiranju vlade, ali na duge staze sigurno ne doprinosi stabilnosti Srbije. 
 

Ja mislim da to pomirenje može biti dobar signal jer u demokratiji ne postoji idealno rešenje nego najmanje loše rešenje...

Slaviša Orlović: Ja mislim da to može biti dobar signal jer u demokratiji ne postoji idealno rešenje nego najmanje loše rešenje. Kada se ovo rešenje uporedi s alternativama, ja mislim da je ipak dobro što je prevagnula evropska orijentacija. Ono što je za mene kao građanina važno je da se potpiše koalicioni sporazum, da bude transparentan, da vidimo koji su programski principi vlade, kakva je podela odgovornosti među partnerima i kakav će biti način vođenja države. 
 

Beatifikacija Socijalističke partije Srbije, poziv na organizovani zaborav i ovo lažno pomirenje iritiraju građansku Srbiju...

 Jelena Milić: Volela bih da razdvojimo dve stvari. Jedna je stvar pravljenja vlade sa Socijalističkom partijom Srbije. Smatram da je Demokratska stranka bila u teškoj situaciji i da je preuzela je veliku odgovornost kada se na to odlučila.

Taj potez  Demokratske stranke u potpunosti razumem. Međutim, drugi deo priče – beatifikacija Socijalističke partije Srbije, poziv na organizovani zaborav i ovo lažno pomirenje - govori nešto drugo. Mislim da je to bilo nepotrebno, to iritira građansku Srbiju. Nije naš interes fingirani proces ulaska u Evropsku uniju nego evropeizacija društva. A evropeizacije društva nema ako se prvo ne utvrdi istina, ako se prvo ne utvrdi odgovornost, pa tek onda da počnemo da pričamo o pomirenju. 
 

Slaviša Orlović: Slažem se da ovo ne bi smelo da bude amnestija za zločine počinjene tokom devedesetih, niti poziv na neku vrstu amnezije ili abolicije. Ja, međutim, smatram da treba pozdraviti ukoliko postoji želja Socijalističke partije Srbije da definiše sopstveni identitet. Mislim da oni objektivno imaju manje problema sa Miloševićem nego, recimo, Srpska radikalna stranka sa Šešeljem, koja je sada, možda, na putu da preuzme teret onoga što se dešavalo devedesetih godina. Socijalistička partija Srbije očigledno ima potrebu, a delimično i Demokrtaska stranka Srbije, da racionalizuju i legitimišu svoj koalicini sporazum, pa bi se moglo reći da je najavljena deklaracija o pomirenju upućena pristalicama ove dve stranke. 
 

Omer Karabeg: A da li mislite da bi pomirenje moralo da podrazumeva i izričito odricanje Socijalističke partije od Miloševićeve politike? 
 

Važno je što predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić u svojstvu ministra unutrašnjih poslova izjavljuje da postoji spremnost da se ispunjavaju međunarodne obaveze Srbije prema Haškom tribunalu...

Slaviša Orlović: Ja mislim da je to jako teško iz prostog razloga što je njima, kako je rekao predsednik te partije Ivica Dačić, porodica Milošević značajna kao Demokratskoj stranci porodica Đinđić. Dakle, s obzirom na tu šizoidnost da su jednim okom okrenuti biračkom telu, a drugim budućnosti Srbije i svoje partije mislim da će to ići postepeno. Oni će ostaviti Miloševića na miru.
 
Važno je, međutim, što njihov predsednik u svojstvu ministra unutrašnjih poslova izjavljuje da postoji spremnost da se ispunjavaju međunarodne obaveze Srbije prema Haškom tribunalu. To znači da postoji politička volja da se svi optuženi za zločine, kako one u zemlji tako i one počinjene u građanskim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, privedu pred lice pravde i da budu procesuirani. 
 
Omer Karabeg
: Lideri Demokatske stranke i Socijalističke partije Srbije tvrde da bi se pomirenjem stavila tačka na tragičnu prošlost. 

 

Izbegavanje Ivice Dačića da se odredi prema politici koju simbolizuje Slobodan Milošević je zastrašujuće...

Jelena Milić: Mene strašno brinu takve izjave i već sam zažalila što sam rekla da podržavam ideju da Demokratska stranka napravi vladu sa Socijalističkom partijom Srbije. Ovih dana je Ivica Dačić gostujući u “Utisku nedelje“ jednog momenta uzviknuo: “Mi se uopšte nismo promenili“. Njegovo izbegavanje da se odredi prema politici koju simbolizuje Slobodan Milošević je zastrašujuće. Mislim da je loše i to što se priča da je ovo pomirenje za unutrašnju upotrebu. U osetljivim odnosima u regionu ništa nije za unutrašnju upotrebu. 

Pogledajte kako je Hrvatska vrlo burno reagovala na izjavu predsednika Tadića koji je, govoreći o onome što se dogodilo u Srebrenici, izbegao da upotrebi sada već i sudski ozakonjeni izraz genocid. Sve što se dešava u Srbiji odmah se čuje i u regionu. Već je došlo do usporavanja regionalne saradnje zbog načina na koji je vođenja spoljna politika u vezi sa “odbranom“ Kosova. S ovim pomirenjem sa Socijalističkom partijom Srbije mi dodatno dolivamo ulje na vatru. 

Ivica Dačić je u istoj emisiji rekao da mu saradnja sa Haškim tribunalom nije nikakav prioritet. Kako se može ubrzati pristupanje Evropskoj uniji, o čemu govori vlada, ako ministru policije nije prioritet saradnja sa Haškom tribunalom koja je preduslov naše evropske integracije. Znači, Socijalistička partija Srbije nema nikakvu nameru da evropeizuje Srbiju, sve je to prazna retorika za koju će Demokratska stranka, bojim se, morati da plati mnogo veću cenu nego što je mislila. 

Međutim, ono što je još važnije od ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunala je da se utvrdi šta je zaista bilo, da se vidi ko je krivično, ko politički, a ko moralno odgovoran, da se ispravi romansirana, mitologizovana prošlost. To je preduslov da se krene u proces pomirenja koji neće značiti zataškavanje onoga što je bilo.  
 

Omer Karabeg: Gospodine Orloviću, slažete li se sa tvrdnjom gospođe Milić da se Socijalistička partija Srbije nije uopšte promenila? 
 

C7B85BB0-4F7E-4296-9E90-04171EDB10A3_w203_s.jpg
Slaviša Orlović, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka

Slaviša Orlović: Ja mislim da treba suditi po delima, a ne po rečima. Slažem se da Srbiji predstoji suočavanje s prošlošću s obzirom da prošlost nikada nije sasvim prošla i s obzirom da je Srbija aposolutno opterećena činjenicom da se nalazi u zamci nedovršene prošlosti. Zbog toga je važno da oni koji se okreću budućnosti, a to je, čini mi se, zajednički imenitelj ove vlade, postignu neku vrstu konsenzusa oko nesporazuma iz prošlosti i smognu snage da uspostave neku vrstu mostova poverenja i saradnje. Rekao sam, ja sam pristalica da sudimo po delima, a ne po rečima. Retorika nekada može da bude marketinški inspirisana, važni su postupci.  


 

Omer Karabeg: Gospodine Orloviću, kako biste komentarisali tvrdnju lidera Demokratske stranke i Socijalističke partije da će se ovim pomirenjem staviti tačka na tragičnu prošlost? 
 

Nisam preveliki optimista da se može jednim aktom, kao što je politička deklaracija, staviti tačka na sve ono što se desilo u prošlosti i što u mnogome opterećuje ne samo sadašnjost nego i budućnost Srbije...

 Slaviša Orlović: Nisam preveliki optimista da se može jednim aktom, kao što je politička deklaracija, staviti tačka na sve ono što se desilo u prošlosti i što u mnogome opterećuje ne samo sadašnjost nego i budućnost Srbije.  
 

Omer Karabeg: Može li Demokratska stranka da oprosti Socijalističkoj partiji što su njeni lideri bili progonjeni u vreme dok je Milošević bio na vlasti, i može li Socijalistička partija da oprosti Demokratskoj stranci što je njihovog lidera i osnivača stranke Miloševića izručila Haškom tribunalu?  

Fascinirala me ona izjava Borisa Tadića o simetriji bola, kada je rekao da i Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije imaju svoju bol za mrtvim liderima, to jest Đinđićem i Miloševićem...

Jelena Milić: Bojim se, na žalost, da Demokrate mogu. Fascinirala me ona izjava Borisa Tadića o simetriji bola, kada je rekao da i Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije imaju svoju bol za mrtvim liderima, to jest Đinđićem i Miloševićem. Potpuno je neumesno uporediti premijera koji je mučki ubijen sa nekim ko je bio optužen za najteža krivična dela i koji je umro u zatvoru prirodnom smrću. 

Poruke koje dolaze od predsednika Srbije da mi moramo da zaboravimo, da ne smemo da se oslanjamo na prošlost su vrlo nezgodne. To znači da će opet biti na margini svi oni koji se zalažu za utvrđivanje istine, za suočavanje sa bolnim činjenicama prošlosti i  za odgovornost. 
 

Slaviša Orlović: Mislim da i Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije imaju svoje čvrsto jezgro pristalica kojima i sporazum o formiranju vlade i najavljena deklaracija o pomirenju predstavljaju gorku knedlu u grlu i nešto što će teško preboleti s obzirom na nesporazume iz prošlosti. Ali, s obzirom da ove dve partije pokazuju spremnost da vode Srbiju u pravcu Evropske unije i ako ova vlada potraje četiri godine, pa ako na završetku njenog mandata budemo pred vratima Evropske unije, u tom slučaju bi možda trebalo imati razumevanja za ovakve gestove. 
 

Jelena Milić: Mislim da je imenovanjem Ivice Dačića za ministra policije stavljena tačka na mogućnost utvrđivanja političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića. 
 

EA2A81D8-11BA-4560-8E90-42DE457AD4AA_w203_s.jpg
Jelena Milić, direktorka beogradskog Centra za evroatlentske integracije

Slaviša Orlović: Ja ne mislim tako iz nekoliko razloga. Prvo, Ivica Dačić nije nosilac najviše vlasti u Srbiji i nema sve instrumente i poluge vlasti. Drugo, tu je Predsednik Republike, a vrlo je moguće, bar je tako najavljeno, da će državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova biti iz Demokratske stranke i da će na čelu  Bezbednosno-informativne agencije (BIA) takođe biti čovek iz te stranke. Uostalom, ne vidim neki jak motiv kod Ivice Dačića da zataškava sudske procese iz prostog razloga što on tokom devedesetih nije obavljao nijednu državnu funkciju. On je tada bio portparol Socijalističke stranke Srbije. A čak i da ima veću vlast, sada su institucionalni mehanizmi jači od jedne političke ličnosti. 
 

Ta priča “za svađu je potrebno dvoje“ jako je opasna. Nije potrebno dvoje. Kad nekoga ubijete, ne može taj drugi da podeli krivicu, ne mogu Jevreji da podele krivicu sa Nemcima za Aushwitz...

Jelena Milić: Ne slažem se. Sama činjenica da je Ivica Dačić na čelu jednog takvog ministarstva, da je Socijalistička partija Srbije u vladi i da je ta ista stranka pre toga bila u velikoj ljubavi sa Koštuničinom Demokratskom strankom Srbije u meni izaziva veliku sumnju. Uostalom, pitanje pozadine Đinđićevog ubistva zatvoreno je još ranije, a Ivica Dačić je došao samo kao simbol potvrde da od toga nema ništa.

Htela bih da još nešto kažem o pomirenju. Ivica Dačić kaže: “Svašta smo jedni drugima radili.“ Ja aposlutno ne pristajem na takvu uravnilovku, na takvo izjednačavanje. Kao neko ko je bio u antiratnom pokretu, ko je član Građanskog saveza Srbije, ne vidim šta je to loše Građanski savez uradio Socijalističkoj partiji Srbije, pa su mi takve izjave neprihvatljive. Ta priča “za svađu je potrebno dvoje“ jako je opasna. Nije potrebno dvoje. Kad nekoga ubijete, ne može taj drugi da podeli krivicu, ne mogu Jevreji da podele krivicu sa Nemcima za Aushwitz. To je vrlo opasne zamene teza. A onda kao predlog i način da se jazovi prevaziđu dolazi poziv na kolektivnu amneziju, na zaborav i na okretanje nekoj budućnosti. Uopšte taj koncept da je konflikt kontraproduktivan i štetan i da nam umesto toga treba sabornost je opasan. Nisu sva razmimoilaženja u društvu opasna, daleko bilo. 
 

Omer Karabeg: Gospodine Orloviću, mislite li vi da bi pomirenje ustvari značilo izjednačavanje krivica? 
 

Ja ne mislim da je poziv na pomirenje poziv na kolektivnu amneziju...

Slaviša Orlović: Ne, apsolutno ne mislim. Pomirenje bi bilo neprihvatljivo ukoliko bi ona podrazumevalo izjednačavanje krivice. Ja takođe ne mislim da je poziv na pomirenje poziv na kolektivnu amneziju jer to ni moja sagovornica, ni vi, a sigurno ni ja ne bismo prihvatili. Postoje ljudi od integriteta do kojih ne može stići takav apel i kada bi postojao. Ja sam pristalica malo drugačijeg čitanja tog političkog gesta. Da li ljudima treba dati šansu, ako hoće da se menjaju, da li je bolje da se menjaju ili ne?  
 

Znači li to da ja, vođena pozivom predsednika Tadića, treba da se izmirujem sa Srpskom radikalnom strankom koja još uvek tvrdi da je Hrvatska veštačka tvorevina Vatikana...

Jelena Milić: Bojim se da priča da to nije poziv na kolektivnu amneziju prolazi kod užasno malog kruga ljudi. Meni je milo da imam sagovornika kod koga to ne prolazi, ali nismo ni vi, gospodine Orloviću, ni ja ciljna grupa, niti konzumenti tog poziva. Za mene su konzumenti tog poziva mladi ljudi koje sam imala priliku da slušam pre neko veče kada sam stajala sa Ženama u crnom obeležavajući godišnjicu genocida u Srebrenici. Oni nisu želeli da slušaju izjave srebreničkih majki, koje su emitovane preko video bima, nego su nas obasuli pogrdama. To je ono što mene plaši. Gospodin Orlović kaže da treba dati šansu onome ko hoće da se menja. Ja se s tim potpuno slažem. Sama činjenica da je Demokratska stranka napravila vladu sa Socijalističkom partijom je davanje šanse. Zašto onda ne sačekati da se vidi da li je Socijalistička partija iskoristila šansu da se promeni nego sa odmah podvlači crta i pravi završni račun?

Hajde da vidimo da li će Socijalistička partija glasati za zakon protiv diskriminaciji koji je jedan od uslova za nastavljanje procesa pridruživanja Evropskoj uniji. A ta partija je, bez obzira što se prodavala za socijalističku i levičarsku stranku, itekako jahala na politici diskriminacije po nacionalnoj osnovi. I da se ne lažemo, Socijalistička partija Srbije je bila većinski partner u vlasti svih onih godina kada su počinjena najveća zla u Srbiji i regionu, a ne Srpska radikalna stranka. Boris Tadić je rekao da njihovo partijsko pomirenje treba da bude primer i drugima. Kome? Znači li to da ja, vođena pozivom predsednika Tadića, treba da se izmirujem sa Srpskom radikalnom strankom koja još uvek tvrdi da je Hrvatska veštačka tvorevina Vatikana. 
 

Omer Karabeg: Gospođo Milić, vi ste rekli da vas ovo pomirenje podseća na oživljavanje ideje o sabornosti. 
 

Jelena Milić: Koncept ultranacionalističke sabornosti podrazumeva stalno postojanje nekog spoljnog neprijatelja koji bi nas homogenizovao i naterao da sve međusobne razlike zaboravimo i zajednički delujemo protiv njega. Razlika između ovog pomirenja i koncepta sabornosti je samo u tome što je spoljni neprijatelj zamenjen zajedničkim, višim državnim interesom -  članstvom u Evropskoj uniji zbog koga bi sve razlike trebalo da ostavimo iza sebe. 
 

Podela koja nas najviše opterećuje je podela tradicionalizam - modernizam, odnosno nacionalno - građansko. Ta linija podele se može pratiti i kad je reč o odnosu prema Haškom tribunalu i kad je reč o Kosovu...

Slaviša Orlović: Ne bih rekao da je ovde reč o sabornosti, mislim da je to više priča o konfliktu i konsenzusu. Podsetio bih da je prava šansa da se uspostavi diskontinuitet sa starim režimom propuštena još 2000. godine kada je Demokratska opozicija Srbije imala dvotrećinsku većinu u skupštini. Na žalost svih nas, demokratski i građanski orijentisanih ljudi, to nije učinjeno. Propuštena je šansa da se Srbija konstituiše kao demokratska zajednica. Na još veću žalost to nije u potpunosti urađeno ni Ustavom iz 2006. godine.

Kada se u društvu traga za uspostavljanjem konsenzusa o onome oko čega se politički akteri slažu, lako će se dijalogom doći do rešenja. Kako, međutim, postići da politički akteri ne troše energiju na antagonizme, animozitete, da ne jačaju podele u društvu. Podela koja nas najviše opterećuje je podela tradicionalizam - modernizam, odnosno nacionalno - građansko. Ta linija podele se može pratiti i kad je reč o odnosu prema Haškom tribunalu i kad je reč o Kosovu. Radi se o tome da prevagne ono u čemu se ljudi slažu nad onim u čemu se ne slažu i da ono u čemu se ne slažu ne bude kočnica da Srbija ide napred. 
 

Omer Karabeg: Da li je Srbiji potrebno nacionalno pomirenje? 
 

Slaviša Orlović: Ja bih prvo voleo da se otvori priča šta to ustvari znači pošto imam utisak da kod različitih aktera to ima različito značenje i izaziva različite asocijacije. U odnosu na moje poimanje mislim da je potrebno, ali ne nekritičko, nego uz dijalog i argumentovanu debatu šta to znači i kakve će posledice imati. 
 

Jelena Milić: Ja se slažem sa gospodinom Orlovićem da je potrebno prvo definisati šta tačno znači poziv na nacionalno pomirenje. Za mene kao vatrenog pristalicu građanske opcije to znači poziv da se samo srpski građani države Srbije međusobno usaglase da je nešto bilo loše, da su jedan drugom nešto loše radili u prošlosti, pa hajde da to stavimo ad acta i da idemo dalje. Ja tako vidim i ovo sadašnje pomirenje. Sada imamo takav trend. Više nemate izbor mis Srbije, nego srpske mis. Za momka mađarske nacionalnosti koji je kao član ekipe Srbije osvojio srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu u plivanju u Meksiku kaže se - srpski vaterpolista. Pa nije fer. Ja bih bar pitala tog momka da li mu ne bi bilo prijatnije da se kaže plivač reprezentacije Srbije, a ne srpski plivač.

Pomirenje nije loša stvar ako je dvoje bilo u ravnopravnom emotivnom sukobu, ali ne možemo pričati o pomirenju tamo gde imamo žrtvu i zločinca...


Meni se može prebaciti da sam zvocava i sitničava kada ukazujem na takve stvari, ali za pripadnike manjina u Srbiji to nisu sitnice, to su novi izvori frustracije i straha. Pomirenje nije loša stvar ako je dvoje bilo u ravnopravnom emotivnom sukobu, ali ne možemo pričati o pomirenju tamo gde imamo žrtvu i zločinca. Slažem sa gospodinom Orlovićem da je potrebno uspostavljati konsenzuse. Nama je potreban široki društveni dijalog, a ne neko ad hoc ubrzano pomirenje. Naravno da u takvom dijalogu treba da učestvuju i pristalice Srpske radikalne stranke i članovi Socijalističke partije Srbije, ali ne na taj način da se kaže “Šešelj je bio OK, Milošević je bio OK, a eto i Đinđić je bio OK, sve su to tužne i tragične sudbine, idemo dalje“. Ne, to je nakaradan način. Proces utvrđivanja istine i odgovornosti i zaustavljanje recikliranja nedavne prošlosti je vrlo dugoročan i iziskuje strpljenje. Nisu to stvari koje se mogu uraditi za godinu, dve ili tri. 
 

Omer Karabeg: I na kraju, mogu li se pomiriti dve Srbije, ona Đinđićeva i ona Miloševićeva?
 

Ja bih pozdravio da do toga dođe, da se dve Srbije pomire i da izvučemo nekakve pouke iz neposredne prošlosti...

Slaviša Orlović: Đinđićeva i Miloševićeva Srbija teško mogu da opstanu u takvim kategorijama, ali, pretpostavljajući da imamo nekakvu percepciju šta to znači, mislim da moramo i da prepoznamo neke gestove. Samo jedan detalj. Kada su završeni predsednički izbori i kada je Tomislav Nikolić iste večeri čestitao Borisu Tadiću, to je bio gest koji je trebalo pozdraviti, ne znam da li su Koštunica i Čedomir Jovanović čestitali Tadiću na pobedi. To je bio rezultat kampanje koju je on vodio na predsedničkim izborima - ona je, na žalost, bila nešto drugačija na parlamentarnim izborima -  u kojoj je on makar i sa evroskepticizmom bio spreman da raširi polje svoje političke podrške. Ne možemo pomiriti te dve Srbije ako ne postoji kritička autorefleksija. U svakom slučaju ja bih pozdravio da do toga dođe, da se dve Srbije pomire i da izvučemo nekakve pouke iz neposredne prošlosti. Nemoguće je mirenje bez pogleda unapred, kao što je nemoguć i pogled unapred bez pomirenja. 
 

Jelena Milić: Ja ne vidim Srbiju podeljenu na Đinđićevu i Miloševićevu. Mislim da je ta priča o podeli na dve, pa na treću Srbiju izazvala dosta zabune u javnosti. Ja bih Srbiju radije podelila na onu koja prihvata vladavinu zakona, poštovanje ljudskih prava, toleranciju i tržišnu ekonomiju i na onu koja na to ne pristaje. To je ono oko čega mora da postoji konsenzus. Mi možemo do sudnjeg dana da debatujemo o tome da li Srbija treba da uđe u NATO pakt, čak i oko toga da li treba da uđe u Evropsku uniju, ali ovo je neki minimum oko koga moramo da se složimo i ne vidim zaista nikakvu potrebu da se mirim  sa nekim ko ovo ne prihvata. 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 08:42 22.07.2008

Udžbenici, mediji, neverending ponavljanje

zbog čega je uhapšen i zašto se preostala dvojica traže. Nema ništa od suštinskog suočavanja bez edukacije i bez potpune, javno predstavljene istine o ratu i zločinima. Nema ništa, za nas kao društvo, od hapšenja bez non stop kljucanja u mali mozak o strahotama koje je učinio ovaj čovek i drugari mu. A Vučić? Kaže, BT diktator, ubija srpski patriotizam.


adam weisphaut adam weisphaut 09:40 22.07.2008

Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

ne mogu da dozvolim da mi emocije pomute razum da zaboravim da:
Pomirenje nije loša stvar ako je dvoje bilo u ravnopravnom emotivnom sukobu, ali ne možemo pričati o pomirenju tamo gde imamo žrtvu i zločinca...
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 09:59 22.07.2008

Re: Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

adam weisphaut
ne mogu da dozvolim da mi emocije pomute razum da zaboravim da:
Pomirenje nije loša stvar ako je dvoje bilo u ravnopravnom emotivnom sukobu, ali ne možemo pričati o pomirenju tamo gde imamo žrtvu i zločinca...


слажем се, Срби који су страдали од стране злочинаца попут Анте Готовине и Насера Орића никада не треба да пристану на помирење са таквим зликовцима и са онима који их славе као хероје.
adam weisphaut adam weisphaut 10:04 22.07.2008

?

Срби који су страдали од стране злочинаца попут Анте Готовине и Насера Орића никада не треба да пристану на помирење са таквим зликовцима и са онима који их славе као хероје.

Da li takođe smatraš da Hrvati i Bošnjaci koji su stradali od Raše i Ratka nikad ne treba da se pomire sa onima koji ih slave?
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:10 22.07.2008

Re: ?

тако као што ти сматраш да тамо где имамо жртве и злочинце не можемо причати о помирењу. ако важи за једне, важи за све, или си ти то некако другачије замислио?

adam weisphaut adam weisphaut 10:15 22.07.2008

Re: ?

bik_koji_sedi
тако као што ти сматраш да тамо где имамо жртве и злочинце не можемо причати о помирењу. ако важи за једне, важи за све, или си ти то некако другачије замислио?

:ekaj da vidimo da li ti smatraš da je pomirenje političih faktora jednako pomirenju naroda?
Da li imaš koncepciju naroda u kojoj je narod jedna monolitna celina odnosno organizam?
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:20 22.07.2008

Re: ?

е па дечко, ниси ти овде газда да постављаш правила кад ће ко први да одговори (газдама можеш да се увлачиш, што и радиш)

ти си нагласио коментар да нема помирења тамо где имамо жртве и злочинце, и ја се сложио са тим коментаром (или да кажемо принципом), поткрепивши то конкретним примером.

шта хоћеш више, ниси ваљда умислио да си ти овде неки ауторитет који ће друге да "пропитује и тестира"?
adam weisphaut adam weisphaut 10:33 22.07.2008

Re: ?

(газдама можеш да се увлачиш, што и радиш)

A kojim to gazdama ? Haškoj inkviziciji?
ти си нагласио коментар да нема помирења тамо где имамо жртве и злочинце,

Čega se i držim ali da bismo mogli da to uradimo moramo da odredimo tačno ko su to žrtve i ko su zločinci, zar ne?
Ili bi ti da uvedeš kolektivnu odgovornost?
ниси ваљда умислио да си ти овде неки ауторитет који ће друге да "пропитује и тестира"?

Za tvoj slučaj bih to ostavio Rašinim fahkolegama (ne mislim nadrilekarima
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:37 22.07.2008

Re: ?

којим газдама? па газдама на блогу, наравно, где друго ?

ко су жртве - сви они који су страдали, а нису криви
ко су злочинци - они који су такве убијали невине

треба ли ту шта тачно да се одређује ?

ово последње нећу да коментаришем
adam weisphaut adam weisphaut 10:47 22.07.2008

Re: ?

којим газдама? па газдама на блогу, наравно, где друго ?

A ko su oni? Masoni, Jevreji, biciklisti ili neki drugi antisrbi?
Red je da me informišeš, da već jednom primim platu (a tek doprinosi za penziju)?
Dakle tačno ko?
треба ли ту шта тачно да се одређује ?

Pa što skačeš kao ošuren kad se pitaš?

ово последње нећу да коментаришем

Poricanje je simptom koji mnogo govori :)
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:50 22.07.2008

Re: ?

па не знам ја ко су они, а полтронима то није ни битно, рекао бих

а што си ти скочио као ошурен ? није ти се допао пример којим сам је поткрепио слагање са наведеним принципом ?

а за ово последње - нећу да коментаришем јер кад пас уједе човека, човек неће узвратити истом мером па ујести пса, иако пас наставља да лаје и покушава да уједа и даље

доста ти је, хајде на место
adam weisphaut adam weisphaut 10:58 22.07.2008

Holly cow

па не знам ја ко су они, а полтронима то није ни битно, рекао бих
A nemoj sad da me razočaravaš, nemoj da ispadne da si podmukla lažovčina?
Dakle eto prilike da se opereš(oseća se da ti je to neophodno), kaži tačno ko?


доста ти је, хајде на место


Sad i vizualne halucinacije, neka neko pozove nadležne službe. ovom čoveku je neophodna hitna medicnska nega!
gligo gligo 13:18 22.07.2008

Re: Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

adam weisphaut
ne mogu da dozvolim da mi emocije pomute razum da zaboravim da:
Pomirenje nije loša stvar ako je dvoje bilo u ravnopravnom emotivnom sukobu, ali ne možemo pričati o pomirenju tamo gde imamo žrtvu i zločinca...


Ta teza je sasvim ocigledno netacna. Desava se i u odnosima pojedinaca da zrtva oprosti zlocincu a to je jos cesca pojava u ovom kontekstu u kojem je teza izrecena tj. u odnosima izmedju naroda. U istoriji nase planete postoji nebrojeno mnogo sukoba i zlocina pa opet vecina drzava i naroda zivi danas u miru... dakle, doslo je do pomirenja...

Opisivati narode kao 'zlocince' i 'zrtve' je izuzetno pogresno... upravo to su i radili nacionalisti u Jogoslaviji koji su rasplamsavali nacionalnu mrznju pozivajuci se na Kosovo, Jasenovac ili Blajburg i slicne dogadjaje pokusavajuci da svoj narod predstave zrtvom a druge zlocincima sto nuzno vodi ka sukobu i teznji za osvetom i sto je i dovelo do zlocina koji su u ime prethodnih zrtava pocinjeni.

Sa druge strane, za razliku od Ausvica koji se gore pominje kao primer, u Bosni su ginuli i jedni i drugi, te doslednom primenom teze da su Bosnjaci (kao narod) zrtve a Srbi (kao narod) zlocinci, ipada da je neko zaklano srpsko dete bilo zlocinac jer je Srbin a onaj ko ga je zaklao je zrtva.... sto je naravno vrhunska budalastina... narodi nisu ni zrtve ni zlocinci, pojedinci jesu...
adam weisphaut adam weisphaut 13:28 22.07.2008

Re: Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

Opisivati narode kao 'zlocince' i 'zrtve' je izuzetno pogresno

Tačno ali se za političke grupacije i ideologije može reći da su zločinačke.
A one se često zaodenu nacionalnim predznakom.
katarinamedici92 katarinamedici92 15:00 22.07.2008

Re: ?

adam weisphaut
(Ili bi ti da uvedeš kolektivnu odgovornost?


Kad smo kod uvođenja kolektivne odgovornosti, samo u poslednjih nekoliko meseci je izgorelo tri automobila u Hrvatskoj sa BG tablicama! Slučajno? Ubedi me!
katarinamedici92 katarinamedici92 15:07 22.07.2008

Re: Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

adam weisphaut
ali se za političke grupacije i ideologije može reći da su zločinačke.A one se često zaodenu nacionalnim predznakom.

Tako je, ali to može da vodi u beskraj, jer na svaku tvoju političku grupaciju zaodenutu nacionalnim predznakom i ideologijom, mogu da dodam istu takvu grupaciju zaodenutu nacionalnim predznakom i ideologijom i kod onih koji se predstavljaju žrtvama i samo to.
adam weisphaut adam weisphaut 15:08 22.07.2008

Re: ?


Kad smo kod uvođenja kolektivne odgovornosti, samo u poslednjih nekoliko meseci je izgorelo tri automobila u Hrvatskoj sa BG tablicama! Slučajno? Ubedi me!

Pa počinioci takvih dela se vode upravo takvom logikom.
Da li to onda znači da bi neka budala u Srbiji trebalo da spali autno nekom tipu sa HR tablicama zarad ravnoteže?
gligo gligo 17:03 22.07.2008

Re: ?

katarinamedici92
adam weisphaut
(Ili bi ti da uvedeš kolektivnu odgovornost?


Kad smo kod uvođenja kolektivne odgovornosti, samo u poslednjih nekoliko meseci je izgorelo tri automobila u Hrvatskoj sa BG tablicama! Slučajno? Ubedi me!


Svi Hrvati su se skupili na jednom mestu i kolektivno zapalili neki automobil? :)
katarinamedici92 katarinamedici92 07:42 23.07.2008

Re: ?

Bila sam poslovno zauzeta, nadam se da nije kasno?
Hajde da se držimo teme, postavio si pitanje i odgovorih ti, ali ti na pitanje odgovaraš pitanjem.
Htela sam da konstatujem da postoje budale koje smatraju da je kolektivna odgovornost nešto što se podrazumeva. Naravno da budala ima na sve strane, na žalost, ali oni ne treba da budu okvir ponašanja, ne barem normalnim ljudima.
Skoro sam bila u Puli, Jat Airways je tamo otvorio predstavništvo, provela sam nekoliko nezaboravnih dana, skoknula do Poreča, vizuelno obnovila stara prijateljstva. Neki ljudi su mi prilazili, kada su saznali odakle sam i pozdravili me, eto, samo zato što sam iz Beograda. To je ono što ne dostaje svima.
Ipak, mladi (mlada sam i ja, nego šta) su budućnost, neopterećeni bitangama, zlikovcima s jedne i s druge strane, okrenuti kulturi, ekonomiji, životu, pre svega.
katarinamedici92 katarinamedici92 07:52 23.07.2008

Re: ?

gligo

Svi Hrvati su se skupili na jednom mestu i kolektivno zapalili neki automobil? :)


Maliciozan si, ali neka ti bude?
Nigde nisam napisala da su svi Hrvati to uradili, pisanje je bilo u obrnutom smeru, pojedini Hrvati smatraju da sve što podseća na Srpsko treba spaliti, da se ne lažemo, takvih budala ima i ovde.
Hajde da gledamo ovako, šta bi, da si na mestu nekog kome je spaljen auto, rekao?
Da li bi:" Pa dobro deslio se, šta sad", ili:" Jbm vam mater Srpsku", budi iskren prema sebi, ne moraš da odgovoriš.
Niti je normalno paliti bilo šta tuđe, pa bilo i Srpsko ili Hrvatsko, niti je normalno psovati sve zbog pojedinca.
Jelena Milić Jelena Milić 08:05 23.07.2008

Re: Iako sam srećan zbog hapšenja zločinca

samo da objasnim

i ta izjava je data u kontekstu toga da pomirenja ne moze biti bez utvrdjivanja odgovornost prethodne

mislim da je samo pomirenje pre svega onda na zrtvi da proceni ako hoce, zeli, ...to je vec potpuno licna stvar rekla bih

na nekom kolektivnom nivou pre bih to zvala normalizacija odnosa
gligo gligo 01:01 24.07.2008

Re: ?

katarinamedici92

Maliciozan si, ali neka ti bude?
Nigde nisam napisala da su svi Hrvati to uradili, pisanje je bilo u obrnutom smeru, pojedini Hrvati smatraju da sve što podseća na Srpsko treba spaliti, da se ne lažemo, takvih budala ima i ovde.
Hajde da gledamo ovako, šta bi, da si na mestu nekog kome je spaljen auto, rekao?
Da li bi:" Pa dobro deslio se, šta sad", ili:" Jbm vam mater Srpsku", budi iskren prema sebi, ne moraš da odgovoriš.
Niti je normalno paliti bilo šta tuđe, pa bilo i Srpsko ili Hrvatsko, niti je normalno psovati sve zbog pojedinca.


Kada bi mi neko spalio auto prijavio bi to policiji, psovao bi ga u sebi ali ne po nacionalnoj osnovi nego zato sto je kreten.
Nisam bio maliciozan, malo sam se nasalio, delovalo mi je kao da si zelela nesto drugo da kazes.
duckb92 duckb92 09:44 22.07.2008

He, he, cestitke Dacicu

Samo da cestitam novom minustru MUP-a. Sad vise ne moze da se ljuti na Cedu sto mu je uhapsio Milosevica ;-)
Juce sam se ljutio na LDP sto je pristao na onu lakrdiju oko izbora gradonacelnika BG-a ali mi je sad jasno sto su pristali. Sve u svemu najbolja vest od ove godine.
Turnesol Turnesol 10:28 22.07.2008

tzv. pomirenje

Da li ste sigurni da ce i osudit Karadzicai? Recimo, Milosevica nisu stigli da osude, Tudjmana i Izetbegovica ni da optuze, a Haradinaja i Orica su cak i pustili. A u poslednjem broju Economista se cak i kritikuje odluka Medjunarodnog tuzilastva da podigne optuznicu protiv al Basira!

Znaci nije bas da za Srbe ne vaze malo drugacija pravila. To je vazan deo cele jednacine.

A sto se tice tzv. pomirenja, bilo bi dobro da analiticari tu stvar malo bolje da analiziraju. Umesto da se bave tom temom iskljucivo u kontekstu puke dnevne politike, trebalo bi pogledatii socijalne i kulturne aspekte tog tzv. pomirenja.

Na primer, politicka "legitimizacija" SPSa cak ukoliko na recima ostaje ono sto je i bio, dokle god na delima lezi na rudi, moze da bude sredstvo za pacifikovanje makar jednog dela ultranacionalisticki nastrojenog naroda. Ti ljudi racionalno vide da su na pogresnom putu, ali imaju psiholoski problem da prevazidju osecanje nepravde za koje postoje i objektivni razlozi. SPS moze da bude sredstvo za kolektivnu psihoterapiju. Sa SPSom na svojoj, evropskoj strani, tzv. gradjanska Srbija ima mogucnost da prosiri svoju hegemoniju, a upravo je to sustina.

O ovome se naravno ne moze reci sve u ovakvom postu, ali mislim da bi tzv. pomirenje trebalo podrzati, makar i precutno.
krilce krilce 11:13 22.07.2008

hmm

To su pricice za decu da Ivica nije bio upucen u ovu akciju.Malo ko se razume u liniju komande,zna da je ovo nemoguce.Ali bitno je da stvari idu nabolje,jos komunisticki zlikovac Mladic da se stavi u buvaru i da se posvetimo pravim stvarima.Jacanju Srbije i ponistavanju nebulozne americke politike protiv svog saveznika u oba svetska rata..i naravno,povratku Kosova u okvir Srbije.
europejac europejac 11:49 22.07.2008

Re: hmm

krilce
To su pricice za decu da Ivica nije bio upucen u ovu akciju.Malo ko se razume u liniju komande,zna da je ovo nemoguce..


To šta je Ivica znao ili ne ,pitanje je za vladu Srbije i Tadića.

Meni je prosto neverovatno da radikali nisu imali pojma šta se dešava. Da li to znači da su ostali bez izvora iz službi bezbednosti,policije...To bi bilo jako dobra vest.

bobilica bobilica 12:58 22.07.2008

Re: hmm

. Da li to znači da su ostali bez izvora iz službi bezbednosti,policije...To bi bilo jako dobra vest.

....bilo bi lepo da , kao posledicu svega ovoga, sto pre saznamo i ko je pobio momke u Topcideru!
Jelena Milić Jelena Milić 08:46 24.07.2008

topcider

naravno ali moja skepsa je da ono sto nije pritisak medjunarodne zajednice ovde lakse pada u zaborav

u tom kontekstu mi je smesan i nesretni rasim koji se sad ljuti sto su nas/ih odmah podsetili i na mladica i hadzica
adam weisphaut adam weisphaut 12:17 22.07.2008

Bizarno



"Koncertna dvorana u 19 sati
Predstavljanje časopisa ZDRAV ŽIVOT i predavanja:
PET ELEMENATA U ZDRAVIJOJ ISHRANI PREMA KINESKOJ TRADICIJI
Predavač: Maja Đelić, lekar kineske medicine
ODNOS TIHOVANjA I MEDITACIJE
Predavač: dr Dragan David Dabić, neuropsihijatar, istraživač u oblasti psihologije i bioenergij"
Turnesol Turnesol 13:08 22.07.2008

Re: Bizarno

adam weisphaut


"Koncertna dvorana u 19 sati
Predstavljanje časopisa ZDRAV ŽIVOT i predavanja:
PET ELEMENATA U ZDRAVIJOJ ISHRANI PREMA KINESKOJ TRADICIJI
Predavač: Maja Đelić, lekar kineske medicine
ODNOS TIHOVANjA I MEDITACIJE
Predavač: dr Dragan David Dabić, neuropsihijatar, istraživač u oblasti psihologije i bioenergij"


Hahahahahahaahaha!

Predlazem ovo za post godine! Bravo!
adam weisphaut adam weisphaut 13:31 22.07.2008

Re: Bizarno

Gomila ljudi sede pored jednog od najtraženijih ljudi na svetu i sluša predavanje o tihovanju, loodo.
Turnesol Turnesol 13:41 22.07.2008

Re: Bizarno

Mora se proznatii da je vrlo lukavo smislio cover. Niko ne bi pomislio. Mogao je vremenom da evoluira i u politickog analiticara pa da se pojavljuje na B92.
adam weisphaut adam weisphaut 13:46 22.07.2008

Re: Bizarno

Rašo
*Mi smo energetska bića. Brojni energetski procesi u nama, od kojih zavise sve funkcije našeg organizma, odvijaju se pod uticajem energija višeg porekla , (kosmička energija, prana, mana, orgonska energija, kvantna energija, Sveti duh ...) One teku u nama i oko nas, one su našenajveće dobro i izvor zdravlja i blagostanja.

*Zastoj u energetskom protoku vodi u pad vitalne Energije i umor, što je početak svih problema sa (naslov ispod animacije) zdravljem. Ozdravljenje isceljenje nije mogućebez ponovnog uspostavljanja energetskog balansa . Balans se uspostavlja HQ ENERGIJOM. Naučimo da lečimo sebe i druge Energetska podrška i zdravlju i u bolesti, obuka za samopomoć

*Najzdravija i najbezbednija nega lica Humanom kvantnom energijom. Kapilari kože postaju elastičniji, šire se, krv i kiseonik čiste i hrane ćelije lica, koje se brže obnavljaju. Usporavanje starenja. Brzo prirodno podmlađivanje

Porodica, muškarci, žene, deca: Asthma program, Problemi odrastanja, Adolescencije, Zavisnosti, Otklanjanje seksualnih smetnji i smetnji plodnosti, Diabetes, Psihičke smetnje, napetost, nemir, depresija, smetnje koncentracije i pamćenja

*Uspeh u sportu zavisi od sposobnosti mišića da ponavlja akcije, od takozvane „grčne spremnosti“. Tokom akcije vrši se depolarizacija mišićnih ćelija, vlakana. Depolarizovana mišićna ćelija je energetski prazna. Sledeća mišićna akcija zavisi od brzine i obima ponovnog energetskog punjenja ćelije, repolarizacije

*Poslovni ljudi, biznismeni i svi zaposleni i brižni ljudi: sa vrlo malo sistematskog pristupa, život može biti bolji, lakši, bezbedniji, duži, produktivniji. Zdravlje je najbolja investicija, bolest je biološka i ekonomska propast. Ne čekajte menadžerske bolesti, dajte nam vaše zdravlje, mi ćemo ga unaprediti i učvrstiti.

Uvek ima pomoći: Više nikad nećete biti sami i bespomoćni. S vama smo mi, svi naši stručnjaci, članovi i posetioci. Nema bezizlaznih situacija!

Link
Zvuči kao neka new age sekta
Turnesol Turnesol 13:54 22.07.2008

Re: Bizarno

Zvuci totalno kao sekta, uz to i vrlo nepravoslavno. Zanimljiv slucaj.

Medjutim, ne kaze nista o tome kako se bioenergijom moze izleciti sindrom visestrukih prostrelnih rana ili genteski urodjena nesrpskost.

Ali dosta cinizma! Dovoljno je cinicna bila ta njegova maska.
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 13:56 22.07.2008

Re: Bizarno

da evoluira i u politickog analiticara pa da se pojavljuje na B92.

... i da se meri sa svima, osim mozda sa Milanom Nikolicem!
A to je zato sto se Sonjom zove Milancetova zena, a Radovanu samo kcerka...
Turnesol Turnesol 14:17 22.07.2008

Re: Bizarno

What???

Jel vi to nesto apostrofirate Sonju Liht???

Pa to je totalno neumesno, ta zena je zasluzna za Srbiju do te mere da je treba odlikovati!

Ako vam smeta sto je osim sto se principijelno borila protiv tiranije i krsenja ljudskih prava, povrh toga i patriota, to je vas licni problem koji se srecom da prevazici upotrebom obe polovine mozga.
goran_bc goran_bc 18:12 22.07.2008

Re: Bizarno

Dobila je ona medalju,kakvu je samo pozeleti mogla.Da uredjuje Politiku,po meri svojoj i sebi slicnima,da i njene komentare procita vise od 200 ljudi.Bravo za nju,uspela je u zivotu.
Inner Party Inner Party 18:28 22.07.2008

Re: Bizarno

Sve sve a takodje

adam weisphaut

Zvuči kao neka new age sekta


OVO SAMO GOVORI KAKVE SU BUDALE SVI LJUDI KOJI VERUJU U

kosmička energija, prana, mana, orgonska energija, kvantna energija, Sveti duh ...


!!!

Odavno se nisam sladje nasmejao!
Turnesol Turnesol 19:05 22.07.2008

Re: Bizarno

Ja uopste ne razumem odakle potice ta mrznja prema Sonji Liht!

BeatEmUp BeatEmUp 13:30 22.07.2008

A ex premijer...?

...pitam se da li je neko OBAVESTIO bivsheg premijera...da je uhapshen Radovan Karadzic alias Dragan David Dabic...i shta ta persona ima o tome da kaze...ma sav sam se pretvorio u "UHO"
...pozz za Jelenche
ewoks ewoks 13:49 22.07.2008

Re: A ex premijer...?

BeatEmUp
...pitam se da li je neko OBAVESTIO bivsheg premijera...da je uhapshen Radovan Karadzic alias Dragan David Dabic...i shta ta persona ima o tome da kaze...ma sav sam se pretvorio u "UHO"
...pozz za Jelenche

naravno da nije obavesten sam je tako izabrao.. bice srece pa ga nikada vise necu slusati kako se prolupava besmislicama
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:57 22.07.2008

Dobar naslov

Jelena Milic
I am Ivica from MUP I know nothing

Cestitke za naslov.
Jelena Milic
Wow, wow, kakva vest. Dobra. Vazna. Bez obzira na sve. Mada nije lose javiti MUP-u sta se desavalo. Ipak, zbog utiska, o snazi i koordinaciji rada institucija. Ako ne zbog sireg konteksta. Bez koga nema ozbiljnijeg osvrta na nedavnu ratnozlocinacku proslost.

Slazem se.
Pa ipak, mislim da je stav koji ste zauzimali u razgovoru u Slobodnoj Evropi - premalo krut. Ja razumem vase razloge, ali mi se cini da vam (bar ovog puta) nedostaje vizije. Promenice se g. Ivica Dacic, a to ne ide bas glatko, overnight, sa deklaracijama u toku jedne jedine noci.
Mislim da su stvari krenule dobrim pravcem. Ne baksuzirajte, Jelena, uskoro cemo svi biti zadovoljniji nego sto smo to do sada bili, he, he, he...
angie01 angie01 18:38 22.07.2008

Re: Dobar naslov

Jelena Milic
Wow, wow, kakva vest. Dobra. Vazna. Bez obzira na sve. Mada nije lose javiti MUP-u sta se desavalo. Ipak, zbog utiska, o snazi i koordinaciji rada institucija. Ako ne zbog sireg konteksta. Bez koga nema ozbiljnijeg osvrta na nedavnu ratnozlocinacku proslost.


meni je shiri kontekst- ili bolje sushtinski, da je ivek bio visoki funkcioner u mishkovoj monstruoznoj mashineriji, te svakako snosi deo krivice za posledice rada takve politike, chiji je rachun, na zalost najvecu u-zivotima. Te , uopshte moguchnost da on bude i dalje u bilo kakvoj vlasti, i to josh na takvoj funkciji, a ne u istraznom zatvoru, smatram najvecim nonsensom u posmiloshevicevskoj eri, pored velike konkurencije raznih drugih odluka.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 15:43 22.07.2008

Ko ga je uhapsio?

Niko. Uhvatili ga ridzveji jer se svercovao.

trener92 trener92 20:05 22.07.2008

Re: Ko ga je uhapsio?

Jedino je broj 83 , (advokat) ili 73 (Toma Nikolić) nisu se dogovorili izgleda.


I am Ivica from MUP I know nothing

Nemoj biti sigurna u ovo. Ništa se ne dešava slučajno.
Puno je ispričano o pranju biografija sps, u tom kontekstu je i ova izjava
Fascinirala me ona izjava Borisa Tadića o simetriji bola, kada je rekao da i Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije imaju svoju bol za mrtvim liderima,
, Čekaj samo dok Mira ne doleti, ako već nije tu!
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:11 22.07.2008

Re: Ko ga je uhapsio?

Nekad-bio-kuki
Ko ga je uhapsio?
Niko. Uhvatili ga ridzveji jer se svercovao.


Dobar stos, narocito fotka!
Sram njega (bradonju) bilo, hteo je da se svercuje i time da osiromasi blagajnu GSP nekupovinom prevozne karte, sto je u civilizovanoj Srbiji ostro kaznjivo.
sentinel26 sentinel26 16:49 22.07.2008

Sitnice... ?

Pročitao u "Danas"-u.
Sve vam je OK.
Moj izbor najboljega je sljedeći:
A teret stavljanja ovih hapsenja u siri kontekst, nek nastave da nose oni koji u utvrdjivanje odgovornosti pre pomirenja veruju iskreno. To je prava snaga moderne Srbije.

Pitam se koliko će ljudima trebati vremena da prihvate ovako nešto, većina hoće da bude i kadija i valija.

...., drugi deo priče – beatifikacija Socijalističke partije Srbije, poziv na organizovani zaborav i ovo lažno pomirenje - govori nešto drugo. Mislim da je to bilo nepotrebno, to iritira građansku Srbiju. Nije naš interes fingirani proces ulaska u Evropsku uniju nego evropeizacija društva. A evropeizacije društva nema ako se prvo ne utvrdi istina, ako se prvo ne utvrdi odgovornost, pa tek onda da počnemo da pričamo o pomirenju.

Protiv sam beatifikacije, ali ako većina misli da treba i vjeruje u nju, onda neka je prvo zarade a ne na vjeresiju.
Protivnik sam i lažnog pomirenja, ono ne može da se nadogradi kasnije kao nokti na prstima.

Pa da još nijesmo zdravo na putu evropeizacije kao nužnosti (a ne samo korisnici nekih beneficija) svjedoči i činjenica da našu vlast više zanima datum podnošenja kandidature (aplikacija za članstvo ) nego početak primjene tzv. privremenog (trgovinskog) sporazuma. A od tog datuma počinje da teče rok od 6 godina (koji je dat) za sprovodjenje stabilizacije.

I ne može samo trgovinski deo privremenog sporazuma da se primjenjuje, već mora cio, (u zadatom periodu) inače apliciranje gubi smisao osim dobijanja glasova na izborima.
A prihvatanje cijelog privremenog sporazuma znači i prihvatanje generalne spoljne politike EU.

Mislim da je ta priča o podeli na dve, pa na treću Srbiju izazvala dosta zabune u javnosti. Ja bih Srbiju radije podelila na onu koja prihvata vladavinu zakona, poštovanje ljudskih prava, toleranciju i tržišnu ekonomiju i na onu koja na to ne pristaje. To je ono oko čega mora da postoji konsenzus. Mi možemo do sudnjeg dana da debatujemo o tome da li Srbija treba da uđe u NATO pakt, čak i oko toga da li treba da uđe u Evropsku uniju, ali ovo je neki minimum oko koga moramo da se složimo i ne vidim zaista nikakvu potrebu da se mirim sa nekim ko ovo ne prihvata.

Apsolutno priče o "dve Srbije" nanose štetu i treba ih što prije gurnuti ustranu ako je moguće.

Poz.
P.S. Pošto nijesam dobro obaviješten (oprošterno mi nadam se ?), hajde i da čestitam direktorsku "fotelju".

Jelena Milić Jelena Milić 08:06 23.07.2008

Re: Sitnice... ?

ma kakva fotelja :)

Jelena Milić Jelena Milić 08:17 23.07.2008

danas-komentaR

Politička volja




Radovan Karažić, jedna od najtraženijih ličnosti na planeti, sudeći po zvaničnim izjavama, izvesno vreme živeo je kao tihi sused mnogih Beograđana. Zvuči gotovo zapanjujuće, ali - uz ogradu da je to trajalo nekoliko meseci ili godinu-dve - nije nemoguće. Na osnovu fotografije koja je predočena javnosti svako može zaključivati da li je on bio prepoznatljiv ljudima koji su ga viđali. Običan svet ne zagleda se u sve koje sreće, niti u svima vidi mogućeg begunca. Ipak, pomalo je čudno da lažni Dragan Dabić ni glasom ni stasom nije bio sumnjiv baš nikome od desetina, možda i stotina ljudi s kojima se sretao u obavljanju duhovno-istraživačkih, to jest nadrilekarskih usluga.
Ali, svih ovih godina nadležni su navodno tragali za licima s poternica. Oni su, pored informacija nedostupnih javnosti, morali imati i nekoliko foto-robota. I morali su zagledati sve sumnjive. Neko je zatajio, namerno ili iz nemara. Iako postoji zakon o saradnji s Haškim tribunalom, iako su se zvaničnici ne jednom izjašnjavali za saradnju, nije bilo političke volje da se s Karadžićem ide do kraja. Nadležni su, čini se, polazili od opšte priče da bivši vođa bosanskih Srba nije u Srbiji. Nije isključeno da su je oni i pustili u opticaj, želeći da na spisku traženih imaju jedno ime manje.
Kako god bilo, nova vlada pokazala je odlučnost već na prvim koracima. Nadležne službe ispoljile su efikasnost kakva se od njih i očekuje. Čitava operacija je, moglo bi se zaključiti iz zvaničnih izjava, počela još u vreme bivše vlade, i bila je u toku kada je uhapšen Stojan Župljanin. Otud je, možda, brzo zatureno pitanje odgovornosti Župljaninovih pomagača, počev od onih koji su mu izdali lažne isprave. Ako je tako, istražitelji su vešto zavarali trag i pustili Karadžića da se oseća neprepoznatljivim. Više zanimljivih detalja saznaće se kada se iza rešetaka nađu i preostala dva begunca od međunarodne pravde.
Hapšenjem Karadžića, BIA je pokazala da nema nerešivog zadatka i, pogotovo, da je spremna da izvršava naloge civilne vlasti. Država je pokazala političku volju da sprovodi svoje zakone i međunarodne obaveze. Pokazalo se još nešto: da takozvani bosanski lobi više nema svojih ljudi u vrhovima političko-policijskih struktura, odnosno u onom centru odakle je vođena operacija praćenja i hapšenja. Nije se dogodila provala, kao u slučaju Gorana Hadžića.
Jedna nepoznanica ipak bode oči: zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo svoje učešće u akciji? Ako se SPS time ograđuje, to nije dobar znak.






Ličnost dana


vucko92 vucko92 09:40 23.07.2008

Dimna taraba

Jedna nepoznanica ipak bode oči: zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo svoje učešće u akciji? Ako se SPS time ograđuje, to nije dobar znak.

SPS bi se ogradio da je oborio vladu. Ovo je više za slobonostalgičare.
angie01 angie01 16:15 23.07.2008

Re: Dimna taraba

vucko92
Jedna nepoznanica ipak bode oči: zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo svoje učešće u akciji? Ako se SPS time ograđuje, to nije dobar znak.SPS bi se ogradio da je oborio vladu. Ovo je više za slobonostalgičare.



a shta je blo ko ochekivao da ce drugachije biti?
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 19:54 23.07.2008

PLITKOSTI

Jelena Milić: Koncept ultranacionalističke sabornosti podrazumeva stalno postojanje nekog spoljnog neprijatelja koji bi nas homogenizovao i naterao da sve međusobne razlike zaboravimo i zajednički delujemo protiv njega. Razlika između ovog pomirenja i koncepta sabornosti je samo u tome što je spoljni neprijatelj zamenjen zajedničkim, višim državnim interesom - članstvom u Evropskoj uniji zbog koga bi sve razlike trebalo da ostavimo iza sebe.
Jelena Milić Jelena Milić 08:43 24.07.2008

Re: PLITKOSTI

a da li imate primer dubine :)
Ivan Marović Ivan Marović 19:57 23.07.2008

Nisi shvatila, Jelena

Da je Ivica rekao "Ja sam zaslužan" svi bi rekli "Daj nemoj da pričaš, jes' baš si ti za dve nedelje sve to uradio." Ovako on kaže "Majke mi ja sa ovim nemam ništa" da bi svi rekli "Daj nemoj da pričaš, baš si ti naivan i neobavešten." Zna Ivica da je u Srbiji najbolje kad nešto negiraš, onda si tek upleten. Lukavo
AlexDunja AlexDunja 19:59 23.07.2008

Re: Nisi shvatila, Jelena

Lukavo

:)))
Jelena Milić Jelena Milić 08:47 24.07.2008

Re: Nisi shvatila, Jelena

on nije rekao ja vec MUP :)


dakle po tebi MUP to sam JA -ivica :))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana