Neki novi klinci -bravo Majo

Jelena Milić RSS / 20.06.2008. u 12:51

 "The problem is not wanting a better world; it is believing in utopia of a perfect world. Liberal thinkers are right when they point out that one of the worst things about not only communism, but all the grat causes, is that they are so great that they justify all sacrifies, whether imposed on oneself or on others. This liberal argument is valid when it claims that only those with moderate expectations of the world can avoid inflicting terrible evils and sufferings on it. Yet I can not help feeling that humanity could not function without great hopes and absolute passions, even when these experience defeat, and it becomes clear that human action cannot eliminate human unhappines....

The problem is not political commitment, but the nature of that commitment. Is it directed toward the great causes of the Enlightenment: reason, progress, and the betterment of the conditions of all human beings? Or toward other causes that can be as strong emotionally, such as nationalism or racism? They are not the same thing....

In any case, activists in countries like Italy or Great Britain  can not be held responsible for waht happened in other countries, and certainly not Russia. "

Eric Hobsbawm, The New Century

Ko je srpska levica

20. jun 2008. | 00:07 -> 12:18 | Izvor: B92
Beograd -- Na tribini o srpskoj levici povodom godišnjice demonstracija 1968. došlo do incidenta kada je izviždano nekoliko govornika, među kojima su bili i Mihajlo Marković i Ljubiša Ristić.

Nakon govora Mile Alečković-Nikolić, profesorke univerziteta, koja se pitala gde je levica danas u Srbiji i postoje li u Srbiji antiglobalisti, usledili su verbalni protesti. Studentkinja Maja, koja je negodovala protiv govornika, objašnjava da okupljeni govornici nisu levica, već upravo suprotno - nacionalisti.

Ona je za B92 rekla da su ruke govornika "krvave do lakata" i da nemaju pravo da pričaju o protestima 1968.

Na tribini u Rektoratu Univerziteta u Beogradu se moglo čuti niz kritika na globalnu politiku SAD i Zapadne Evrope, kao i različite paralele između sveta pre dešavanja 1968. i sadašnjeg stanja u Srbiji. 



Akademik Mihajlo Marković izjavio je da je smisao skupa za starije generacije podsećanje na "šezdesetosmu" i da će ta godina morati da se ponovi, "možda već uskoro".

"Smisao za one kojih tada još nije bilo na svetu je da uzmu u obzir i ovakvu jednu mogućnost jer najređe i najlepše stvari retko kada uspeju iz prve", rekao je Marković.

Govornici i učesnici tribine kritikovali su trenutno stanje u Srbiji, kao i da se Srbija pretvorila upravo u ono protiv čega su se borili revolucionarne "šezdesetosme".

Na tribini su učestvovali i Ivana Žigon i Ljubiša Ristić.

 

Mozda bvi stvarno Ms Zigon, Aleckovic i CO mogli da se apdejtuju malo. Mozda i SPS i DS clanstvo da vide malo gde stoje u 21 veku. Evo ja ih ovako pozivam!

test -politicki kompas

 NAPOMENA AUTORA : NAMERA OVOG POSTA NIJE BILA DA SE OTVARA DETALJNIJA RASPRAVA OKO PITANJA STA JE LEVICA U 21 VEKU, ILI OKO RAZLIKAMA IZMEDJU LEVE IDEJE I KOMUNIZMA ( BAR ONA SMATRA DA TU POSTOJI PROSTOR), O ODNOSU NOVE LEVICE PREMA LIBERALIMA, VEC SAMO DA UKAZE NA TO DA SU MNOGI KOJI SU LEVU IDEJU ZASTUPALI, MA KAKO NAKARADNO, POSLE OTISLI U HEVI NACOSE I ZALAGANJEM ZA TO OKRVZVILI RUKE. STO IM JE MAJA LEPO SRUCILA U LICE. TAKVI I NA GLOBALNOM I NA LOKALNOM PLANU ( TOTALITARAN ILI NACOS...) VEC VEKOVIMA TRUJU I ZAMAGLJUJU SAME IZVORNE IDEJE. TO JE VALJDA BILA POENTA REAKCIJE.

 NO AKO SE UKAZE POTREBA MOZEMO RASPRAVU NASTAVITI, MISLIM DA IMA INTERESOVANJA. TOPLO PREPORUCAM ZA POCETAK POGLAVLJE IZ KNJIGE ERIKA HOBSBOMA THE NEW CENTURY-WHATS LEFT OF THE LEFT! ZA POCETAK.  

 



Komentari (311)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusavu dusavu 13:23 20.06.2008

Mila AN

Od ove naše znamenite političke radnice, jakog nacionalnog opredeljenja ništa ne iznenađuje. U jednim svom, političkom eseju ona navodi: "у трагичном тренутку за земљу буде подпредседник владе!" Misli na Č.J. nravno. I nije problem što ona smatra da čovek star samo 26 godina to ne treba da bude, da ta ličnost (Č.J.) to ne treba da bude već je problem što ona događaje koji su doveli do situacije u kojoj je Č.J. postao podpredsednik vlade smatra TRAGIČNIM TRENUTKOM ZA ZEMLJU. Jednostavno, događaji vezani za 5. oktobar nisu samo bili predmet programa onih političkih snaga koje su se osetile pobednicima već istoriski pomak celog društva na putu tranzicije od jednog vrendosnog sistema ka drugom.
bladerunner bladerunner 13:31 20.06.2008

/

Ms Zigon, Aleckovic i CO


sve moj do mojega
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:32 20.06.2008

Ahaha.......

Dakle, sam pogled na ucesnike tribine moze da izazove neobicnu muku u stomaku. Bljak. Nema razgovora, samo dranje, vredjanje... Ljubisa Ristic preti. Ko je Mila Aleckovic? Deca vriste....
istra7 istra7 20:19 20.06.2008

Re: Ahaha.......

Mila Alečković- Nikolić je se bavila psihologijom morala, inače je ćerka nekada slavne i državne pesnikinje Mire Alečković. koja je bila u svim školskim čitankama, naše mladosti, a bila je i najbolja prijateljica Desanke Maksimović.
sentinel26 sentinel26 22:08 20.06.2008

Re: Ahaha.......

istra7
Mila Alečković- Nikolić je se bavila psihologijom morala, inače je ćerka nekada slavne i državne pesnikinje Mire Alečković. koja je bila u svim školskim čitankama, naše mladosti, a bila je i najbolja prijateljica Desanke Maksimović.

Šta ste htjeli da kažete sa ovim "državna" pesnikinja ?

Postoji li granica pristojnosti u ovoj diskusiji ispod koje ne bi trebalo da se silazi ?

Mira Alečković, poznata i slavna pesnikinja je podržala studentski protest 1968., obišla neke fakultete i održala govore podrške studentima.

Za njen govor na prirodno-matematičkom fakultetu je dobila ovacije.


Da je ova "bravo"-Maja bila tamo moguće da bi bio i neki zvižduk !

Gdje je to njena ćerka Mila Alečković "okrvavila" ruke ?
ljuta papricica ljuta papricica 13:41 20.06.2008

Levo desnicarenje

Mila Alečković brine za levicu??! Muka mi je.. Osoba koju sam najmanje tri puta gledala kao uvaženu gošću Olivere Miletović, na TV Palmi, u emisiji koja je nakon 5.oktobra preko noći proterana sa beogradske Palme zbog preteranog desničarenja, u kojoj su redovni „abonenti“; Kosta Čavoški, Vasilije Krestić, Oliver Antić i njima slični.

Naravno, bravo za Maju! Divno je kada ta mlada deca kapiraju besramne ideološke podmetačine i ne dozvoljavaju da budu manipulisana od strane tobožnjih autoriteta.

Ljubiša Ristić je svojim političkim angažmanom u JUL-u sam sebi oduzeo svaki istinski levičarski kredibilitet. On se i dan-danas fanatično divi Slobi Slobodi, što se može videti i
iz njegovog razgovora sa norveškom novinarkom Osne Sejerštad /knjiga „Portreti iz Srbije“, Laguna, 2006/.

O Mihajlu Markoviću ne vredi trošiti reči. Nekadašnji „praksisovci“ sa Zapada su se kod domaćih intelektualaca svojevremeno raspitivali je li moguće da je to nekadašnji učesnik Korčulankse škole, da ne postoji neka druga osoba istog imena i prezimena.

A sudeći po medijskoj proparaćenost ovog bizarnog skupa, najveću pozornost je privukla
„krkobabićka“ Nađa Tešić, književnica iz SAD, svojom vokalnom tačkom.

Btw, čak je i današnji Danas dotičnu damu izreklamirao na naslovnici, ne setivši se ni rečju da pomene gašenje Ferala, makar iz simbolične profesionalne solidarnosti.
Dawngreeter Dawngreeter 13:42 20.06.2008

...

Crko mi ovaj test. Lepo sve popunih i on crce. Sad me mrzi ispocetka da ga popunjavam... mada bi rezultat verovatno bio nesto u fazonu "ocekujte policiju na vratima u narednih 15 minuta".

Bravo za Maju, naravno. Ove ljude treba zatvoriti u zooloski vrt, odeljak za karantin.
Jelena Milić Jelena Milić 13:46 20.06.2008

dawngreeter

http://www.politicalcompass.org/

evo direktnog linka za test, mozda ce ovako ici brze
Dawngreeter Dawngreeter 13:56 20.06.2008

Re: dawngreeter

Hvala, ovaj je radio. Svidja mi se test, postavlja mnogo jasnija pitanja od vecine slicnih koje sam imao prilike da vidim.


Mozda je malo glupo razmenjivati ko je sta dobio? Al' nema veze, evo mog rezultata.

Economic Left/Right: -6.88
Social Libertarian/Authoritarian: -7.95
Jelena Milić Jelena Milić 14:01 20.06.2008

Re: dawngreeter

meni nije glupo razmenjivati. na FB ima i oblak prijatelja tvojih da vidis koliko se poklapate.

ja sam ekonomski levo desno -1.5

socijalno -4. 87

da i meni se test svideo

mozda neka kampanja da ga clanovi stranaka polazu?
Dawngreeter Dawngreeter 14:08 20.06.2008

Re: dawngreeter

Tako nesto bi bilo jako pozeljno, ali sumnjam da bi proslo. Nasa kompletna politicka scena se zasniva na muljanju u mutnom, niko nikada nije nesto konkretno o svojim stavovima pricao, izvan nekih pozeljnih kljucnih reci u fazonu "pro-evropski", "nacionalno odgovoran", "vlada pomirenja" i tome slicno.

Al' kao, to nas ne mora spreciti da zahtevamo da svaki politicar skor ovakvog ili slicnog testa javno objavi.
antioksidant antioksidant 14:09 20.06.2008

Re: dawngreeter

Economic Left/Right: -2.75
Social Libertarian/Authoritarian: -7.92

Pitanja za test su previse prilagodjena aktuelnom trenutku u SAD ali zabavno je
antioksidant antioksidant 14:14 20.06.2008

Re: dawngreeter

Inace - Sapatera su stavili u ++zonu?????
Dilan Dog Dilan Dog 14:18 20.06.2008

Re: ...

Taj test nije u potpunosti primenljiv na Srbiju, ali moze
da se priblizno odredi pozicija.
Jelena Milić Jelena Milić 14:27 20.06.2008

to AO

Pitanja za test su previse prilagodjena aktuelnom trenutku u SAD ali zabavno je


ola jel ima jos neciji aktuelan trenutak koji ne zavii ili koji sad ne diktira :))

od SAD zavisi takoreci
AlexDunja AlexDunja 14:30 20.06.2008

Re: dawngreeter

meni nije glupo razmenjivati. na FB ima i oblak prijatelja tvojih da vidis koliko se poklapate.

evo ja:))
Economic Left/Right: -1.25
Social Libertarian/Authoritarian: -6.00
antioksidant antioksidant 14:35 20.06.2008

Re: to AO

ola jel ima jos neciji aktuelan trenutak koji ne zaviis ili koji sad ne diktira :))

koliko je na srpski politicki zivot uticaj sledeceg pitanja na primer:

our civil liberties are being excessively curbed in the name of counter-terrorism.
Atomski mrav Atomski mrav 14:36 20.06.2008

Re: dawngreeter

And here are the results of my jury...

Your political compass
Economic Left/Right: -5.00
Social Libertarian/Authoritarian: -3.74
Dawngreeter Dawngreeter 14:36 20.06.2008

Re: to AO

antioksidant
koliko je na srpski politicki zivot uticaj sledeceg pitanja na primer:

our civil liberties are being excessively curbed in the name of counter-terrorism.


Ja sam to pitanje uzeo da se vodi kao: "our civil liberties are being excessively curbed in the name of Kosovo".

Identicna stvar.
antioksidant antioksidant 14:38 20.06.2008

Re: dawngreeter

posle ovih prvih rezultata vise nije za cuditi sto vlast u srbiji pravi leva koalicija ds/sps

Izgleda da je zlopce bio u pravu sa onom reklamom iz 90tih "svi smo mi po malo socijalisti"

Miro - ofarbaj se ponovo u crno i vrati se - sve si bila u pravu

antioksidant antioksidant 14:42 20.06.2008

Re: to AO

da ali mi ovde nikada nismo ni imali "civil liberties". ovo je kolektivisticki politicki prostor.

i ne kazem da je test los, tacan je on onoliko koliko si ti iskren, zato nikakve svrhe ne bi bilo da ga nasi politicari resavaju. popunjavali bi onako kako bi mislili da i glasaci voleli da ih vide. tako je i sa programima. na papiru sve nase stranke su prihvatljive. u praksi prihvatljiv je samo sps
Dawngreeter Dawngreeter 14:44 20.06.2008

Re: to AO

Iskreno sumnjam da bi bar 80% nasih politicara imalo neku stvarnu predstavu kako ce odgovori na vecinu pitanja da uticu na njihov rezultat.
AlexDunja AlexDunja 14:48 20.06.2008

Re: dawngreeter

Miro - ofarbaj se ponovo u crno i vrati se - sve si bila u pravu

pa nije nam ng
dzaba podelila ono cvece za kosu, nekidan
:))
Mara Mara 14:57 20.06.2008

Re: to AO

Evo, da prijavim rezultate kvalifikacionog, pardon, klasifikacionog ispita:

Economic Left/Right: -5.38
Social Libertarian/Authoritarian: -4.97

Kaze mapa, u sred-srede sam ovog donjeg, levog kvadranta: "social libertarian left"/ "voluntary regional collectivism"...

ps. Jelena, hvala za test, odlican je

pozdrav
vucko vucko 15:00 20.06.2008

Ruža vetrova

Economic Left/Right: -3.38
Social Libertarian/Authoritarian: -3.59
antioksidant antioksidant 15:02 20.06.2008

Re: to AO

Iskreno sumnjam da bi bar 80% nasih politicara imalo neku stvarnu predstavu kako ce odgovori na vecinu pitanja da uticu na njihov rezultat.

good point
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:16 20.06.2008

Re: dawngreeter

Jelena Milić
http://www.politicalcompass.org/

evo direktnog linka za test, mozda ce ovako ici brze



Preko ovog linka mi je uspelo da uradim test. Slazem se sa konstatacijom da je sam test vise prilagodjen stanju u Americi.
Moji rezultati su zavrsili u zelenom polju sa Dalaj Lamom i Mendelom:))
economic Left/Right-7.38
Social Liberiterian/Authoritarian -5.79
Atomski mrav Atomski mrav 15:30 20.06.2008

Re: dawngreeter

Čoveče, sve sami levičari i liberali na blogu
AlexDunja AlexDunja 15:37 20.06.2008

Re: dawngreeter

Čoveče, sve sami levičari i liberali na blogu

bio je vec jedbom na blogu ovaj test,
prosle godine, mislim,
isto je tako bilo:)))
ne mogu da se setim, tacno kod koga.
Jelena Milić Jelena Milić 15:56 20.06.2008

To AM

a jok, samo ga levicari i liberali rade i objave :))
Jelena Milić Jelena Milić 15:57 20.06.2008

AD

jesi u zelenoj zoni :)
Mara Mara 15:57 20.06.2008

Re: To AM

Jelena Milić
a jok, samo ga levicari i liberali rade i objave :))


Е, нећу да се играм - узе ми Јелена реч из уста...


AlexDunja AlexDunja 16:14 20.06.2008

Re: AD

jesi u zelenoj zoni :)

jesam:)) nego cini mi se da
sam bila levlje prosle godine:))))
otkinula sam se od ove ekipe, izgleda
:)
Jelena Milić Jelena Milić 16:15 20.06.2008

ola maro

i ja sam u sredini negde tog zelenog kvadranta dole
Jelena Milić Jelena Milić 16:16 20.06.2008

Re: AD

ma to je prirodno

ko nije bio levicar u mladosti i liberal u starosti...
znas onu narodnu
AlexDunja AlexDunja 16:20 20.06.2008

Re: AD

znas onu narodnu

:))
ili je to, li uticaj blog - zraka
na sablasne nevene.
Jelena Milić Jelena Milić 16:23 20.06.2008

cvece u kosi

vizionarski:)

il nesto sugerise, neki vudstok da se ovde napravi asap
Jelena Milić Jelena Milić 16:24 20.06.2008

to AO

eto vidis da smo "srodne duse" ma koliko se koprcao :))

Jelena Milić Jelena Milić 16:28 20.06.2008

Re: to AO

da AO za ovo si u pravu, uvek mozes da fejkujes test da provalis sta je pozeljan odgovor ili da ukapiras sta je visoko nepozeljan


al mozemo recimo mi da pokusamo da odgovorimo i pozicioniramo recimo dacica, tadica, da mi blogeri resimo test umesto tadica, da vidimo gde ga mi vidimo:))
Ivan Marović Ivan Marović 16:30 20.06.2008

Re: AD

Jelena Milić
ko nije bio levicar u mladosti i liberal u starosti...znas onu narodnu
Drugim rečima: mladost - ludost, starost - pakost.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:35 20.06.2008

Re: cvece u kosi

Jelena Milić
vizionarski:)

il nesto sugerise, neki vudstok da se ovde napravi asap


You've aked for it:
Mara Mara 16:36 20.06.2008

Re: cvece u kosi

Jelena Milić
vizionarski:)il nesto sugerise, neki vudstok da se ovde napravi asap


то му дође онда Блогсток....а свирају: Брејкерси, Јарболи, ДЛМ (ако постоје још увек), млади бендови...и још понеко ко ваља...

може?
AlexDunja AlexDunja 16:38 20.06.2008

Re: cvece u kosi

il nesto sugerise, neki vudstok

moze, ovaki:))
Jelena Milić Jelena Milić 16:38 20.06.2008

eva braun

jednom gss, uvek gss
Mara Mara 16:40 20.06.2008

Re: eva braun

У, пардон,
како сам "Еву" заборавила...брука!
Dolybell Dolybell 16:53 20.06.2008

Re: to AO

koliko je na srpski politicki zivot uticaj sledeceg pitanja na primer:

our civil liberties are being excessively curbed in the name of counter-terrorism.


Zamalo bi bilo moguće...nije teško predvideti
da li bi se naša država tako ponela... a i vanredno stanje
ste zaboravili ?
Nije bitno, da li je ono bilo ispravno ili ne - to nije pitanje.
antioksidant antioksidant 16:59 20.06.2008

Re: to AO

Jelena Milić
eto vidis da smo "srodne duse" ma koliko se koprcao :))

Jelena Milić
jednom gss, uvek gss

Mara Mara 17:02 20.06.2008

...

Dolybell
koliko je na srpski politicki zivot uticaj sledeceg pitanja na primerur civil liberties are being excessively curbed in the name of counter-terrorism.Zamalo bi bilo moguće...nije teško predvidetida li bi se naša država tako ponela... a i vanredno stanjeste zaboravili ?Nije bitno, da li je ono bilo ispravno ili ne - to nije pitanje.

Увођење ванредног стања је било легално и легитимно...

...Доли, можда нисам схватила, али кад си већ поменула - шта је било спорно?
Jelena Milić Jelena Milić 17:12 20.06.2008

TO IVAN M

Drugim rečima: mladost - ludost, starost - pakost.


TO JE TVOJA VERZIJA LIBERALIZMA

MOJA NE :))
trickshot trickshot 17:29 20.06.2008

Re: dawngreeter

my score:
economic left/right: 0.00
social libertarian/ authoritarian: -2.10
trickshot trickshot 17:37 20.06.2008

Re: to AO

zato sto nemaju svoje misljenje...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:35 20.06.2008

Re: To AM

Jelena Milić
a jok, samo ga levicari i liberali rade i objave :))

Ma hajde, sa velikim zadovoljstvom prijavljujem ljubicastu zonu:

Economic Left/Right: +0.62
Social Libertarian/Authoritarian: -3.62

Mada su, naravno, pitanja o seksu pre braka i astrologiji potpuno idiotska i bas bih voleo da moze da se rekonstruise u kom pravcu donose poene...
Ivan Marović Ivan Marović 18:53 20.06.2008

Re: dawngreeter

Economic Left/Right: +1.88
Social Libertarian/Authoritarian: -0.05

Meni je najbliži Jose Zapatero

Mislim da je odlučujući bio moj stav po sledećem pitanju:

when you are troubled, it's better not to think about it, but to keep busy with more cheerful things.
AlexDunja AlexDunja 20:13 20.06.2008

Re: dawngreeter

when you are troubled, it's better not to think about it, but to keep busy with more cheerful things.

kako bre, marovicu???
i meni:))
Astrid Astrid 03:09 21.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Ma hajde, sa velikim zadovoljstvom prijavljujem ljubicastu zonu:Economic Left/Right: +0.62Social Libertarian/Authoritarian: -3.62Mada su, naravno, pitanja o seksu pre braka i astrologiji potpuno idiotska i bas bih voleo da moze da se rekonstruise u kom pravcu donose poene...

Ja mislila da ljubicasti ne postoje :)
Mara Mara 05:48 21.06.2008

Re: To AM

Постоје,

Мис'им: помешаш две основне боје - црвену и плаву и добијеш љубичасту...
хехехехе...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:41 21.06.2008

Re: To AM

Astrid

Ja mislila da ljubicasti ne postoje :)

Postoje, postoje, ali su retki. Kao i sve drugo sto je vredno. ;o)
Astrid Astrid 02:57 22.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Postoje, postoje, ali su retki. Kao i sve drugo sto je vredno. ;o)

Mislila sam da je to pomalo neprirodna pozicija, mada, uprkos tome, vrednost niko ne spori :) Mogu i da objasnim, ali cete ti i Marovic da se naljutite, pa sam nadrljala :)
P.S. Ja sam, kao i vecina ovde, u zelenom.
Dolybell Dolybell 06:31 22.06.2008

Re: AD

ma to je prirodno

ko nije bio levicar u mladosti i liberal u starosti...
znas onu narodnu


"Ako čovek u mladosti nije radikalan - nema srca,
ako u starosti nije konzervativan - nema razuma."

Ž. Klemanso
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:00 22.06.2008

Re: To AM

Astrid
Milan M. Ćirković
Postoje, postoje, ali su retki. Kao i sve drugo sto je vredno. ;o)

Mislila sam da je to pomalo neprirodna pozicija, mada, uprkos tome,
vrednost niko ne spori :) Mogu i da objasnim, ali cete ti i Marovic da
se naljutite, pa sam nadrljala :)
P.S. Ja sam, kao i vecina ovde, u zelenom.

Bas obrnuto, neprirodno (i pomalo i manje pomalo) jeste zalagati se za slobodu, a prihvatati nespornost autoriteta drzave u ekonomskim pitanjima, a to ti je zeleni. Razumem zasto su politicari cesto za to (makar verbalno) - oni hoce da taj drzavni aparat radi za njih i za njihov dzep. Zasto bi to zeleo neko ko nema veze sa vlascu, ostaje misterija...
Dawngreeter Dawngreeter 22:06 22.06.2008

Re: To AM

Meni je blago zanimljivo da se negiranje drzave i monopola odjednom u tradicionalnom politickom spektru u glavnom izjednaci sa nekim radikalnim kolektivizmom bez slobodnog trzista i snaznom drzavom koja kontrolise ekonomiju. Mada ja u glavnom u ovakvim dijagramima, kao sto linkovani test pruza, levo orjentisana ekonomska pitanja ne dozivljavam kao centralizovanu privredu. Samo izgleda centralizovano iz perspektive nezaobilazne potrebe za drzavnim aparatom.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:33 22.06.2008

Re: To AM

Dawngreeter
ne dozivljavam
kao centralizovanu privredu. Samo izgleda centralizovano iz perspektive
nezaobilazne potrebe za drzavnim aparatom.

Nezaobilazne? No way, prijatelju. Nezaobilazne stvari su hrana, vazduh, gravitacija, itd. Monstruozni hipertrofirani drzavni aparat kakav danas deluje "moderno" je itekako zaobilazan...
Dawngreeter Dawngreeter 23:43 22.06.2008

Re: To AM

Ja se sa tim u potpunosti slazem, i jos dodajem da je jako pozeljno upokojiti i naciju kao koncept. Ali vecina tekstova, pogotovo onakvih kakav je ovaj test za "politicki spektar", polaze sa neke pozicije koja a priori pretpostavlja drzavni aparat kakav ga trenutno poznajemo i dozvoljava samo razlicite politicke ideje u okviru postojeceg sistema. Meni je to manje-vise ok, negiranje drzave je nesto sto sama drzava nikada nece omci da prihvati pa sam i prestao da ocekujem bilo kakvu validaciju te ideje. Samo onda na kraju ispadne da cak i 'mlake' anarhisticke ideje odu u neki bizaran kolektivisticki ekstrem.
Ivan Marović Ivan Marović 00:11 23.06.2008

Re: To AM

Astrid
Mogu i da objasnim, ali cete ti i Marovic da se naljutite, pa sam nadrljala :)
Pazi, ja kad bih bio u prilici da nekog naljutim ne bih oklevao. Ajde pliz objasni, nećeš nadrljati, ponizno ćemo prihvatiti dijagnozu.
Astrid Astrid 00:49 23.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Bas obrnuto, neprirodno (i pomalo i manje pomalo) jeste zalagati se za slobodu, a prihvatati nespornost autoriteta drzave u ekonomskim pitanjima, a to ti je zeleni. Razumem zasto su politicari cesto za to (makar verbalno) - oni hoce da taj drzavni aparat radi za njih i za njihov dzep. Zasto bi to zeleo neko ko nema veze sa vlascu, ostaje misterija...

Dawngreeter ti je vec odgovorio. 'Zeleni' nije za neosporni autoritet drzave u ekonomiji, vec samo protiv monopola, za veca socijalna davanja, itd.
Politicari nisu 'zeleni', oni su, vecinom 'crveni', sto je i za ocekivati, jer od sprege sa krupnim kapitalom i zastite interesa ekonomskih liberala svakako imaju vece koristi nego od pretpostavljenog 'drzavnog aparata' koji pominjes. Uostalom, uporedi kvalitet zivota u Americi i nekim zemljama Zapadne Evrope.
Astrid Astrid 01:16 23.06.2008

Re: To AM

Ivan Marović
Pazi, ja kad bih bio u prilici da nekog naljutim ne bih oklevao. Ajde pliz objasni, nećeš nadrljati, ponizno ćemo prihvatiti dijagnozu.

Cemu takav kraj komentara? Dobro, ipak se nadam da si u sustini zahebant a ne neki agresivan tip, pa cu se usuditi da kazem sta mislim :)

Ocigledno je da test sadrzi nekoliko besmislenih i nekoliko nepreciznih pitanja, tako da je pitanje koliko su rezultati relevantni. Samim tim, ovo sto kazem ne mora da se odnosi na tebe i Cirkovica, ionako ste ispali samo blago ljubicasti :)

Cinjenica da se neko pozicionira kao 'ekonomski liberal' + 'socijalni liberal', iako na prvi pogled logicna zbog slicnosti terminologije :), je zaista zbunjujuca.

Ukratko, mislim da su 'ljubicasti' u osnovi ljudi koji misle da zasluzuju povlascenu poziciju, a nisu je (jos) ostvarili. Kada je ostvare, mnogi od njih ce 'ladno preci u crveno. Samo ce se preslikati preko x-ose.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:52 23.06.2008

Re: To AM

Astrid

Dawngreeter ti je vec odgovorio. 'Zeleni' nije za neosporni autoritet
drzave u ekonomiji, vec samo protiv monopola, za veca socijalna
davanja, itd.

...sto je sve u realnosti jednako povecavanju tog vec odavno (jos negde od francuske revolucije) prevelikog drzavnog birokratskog aparata. A takodje i pogodno tle za sve vrste socijalnih demagogija.

Astrid

Politicari nisu 'zeleni', oni su, vecinom 'crveni', sto je i za
ocekivati, jer od sprege sa krupnim kapitalom i zastite interesa
ekonomskih liberala svakako imaju vece koristi nego od pretpostavljenog
'drzavnog aparata' koji pominjes.

...osim sto su i svi ti crveni bili obicno zeleni pre nego sto su dosli na vlast. E to je bilo "jednostavno preslikavanje".

Astrid

Uostalom, uporedi kvalitet zivota u
Americi i nekim zemljama Zapadne Evrope.

Pre svega, kojim to "nekim zemljama" Z.E. jer u Evropi ima jako veliko mnostvo razlicitih modela i gurati ih sve pod jednu kapu samo zbunjuje. Drugo, cak i kad bi to bilo dobro definisano i jednoznacno, ja tu ne vidim argument u prilog tvoje pozicije, osim ako ga ne spojis sa nekom dodatnom pretpostavkom koja kaze, otprilike, da je kvalitet zivota ono jedino ili bar glavno sto bi trebalo da pojedinca koji resava test motivise kako ce se postaviti. E tu dodatnu pretpostavku ja odbijam. Sto bih gledao kvalitet zivota (koji je u SAD doista nizi), a ne recimo umetnicku ili naucnu produkciju (koja je u SAD znatno, znatno bolja nego u Z.E.)?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:59 23.06.2008

Re: To AM

Astrid

Cinjenica da se neko pozicionira kao 'ekonomski liberal' + 'socijalni
liberal', iako na prvi pogled logicna zbog slicnosti terminologije :),
je zaista zbunjujuca.

Meni je zbunjujuca cinjenica da je to nekome cudno. I to nekih pet-sest vekova nakon sto smo, u Renesansi, shvatili da su subjekt ozbiljnog diskursa u nauci, politici, umetnosti, itd. i ono o cemu treba da brinemo ljudi POJEDINCI, a ne nekakvi apstraktni kolektiviteti tipa rasa, klasa, drustvo, nacija, konfesija, itd.

Astrid

Ukratko, mislim da su 'ljubicasti' u osnovi ljudi koji misle da zasluzuju povlascenu poziciju, a nisu je (jos) ostvarili. Kada je ostvare, mnogi od njih ce 'ladno preci u crveno. Samo ce se preslikati preko x-ose.

Takva pop-psihologija je smesna. Valjda svaki napredak zavisi od toga da pojedinci zele vise od onoga sto ih okruzuje. Univerzalno je stanje coveka koji misli da trazi vise i bolje. Kao sto je govorio jedan ovdasnji liberal, i ekonomski i socijalni, "ako vam se spava - idite pa spavajte." Ili ti mislis da je bilo sta u istoriji postignuto kolektivnim akcijama tipa "veliki skok napred", a ne inspirisanim aktivnostima kreativne elite?
Dawngreeter Dawngreeter 12:07 23.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Astrid

Dawngreeter ti je vec odgovorio. 'Zeleni' nije za neosporni autoritet
drzave u ekonomiji, vec samo protiv monopola, za veca socijalna
davanja, itd.

...sto je sve u realnosti jednako povecavanju tog vec odavno (jos negde od francuske revolucije) prevelikog drzavnog birokratskog aparata. A takodje i pogodno tle za sve vrste socijalnih demagogija.


Sa ovim se u glavnom slazem. Neverovatna kolicina demagoskih gluposti se moze naci medju tim idejama. Srecom, ima tu i neceg valjanog, al' treba paziti gde se gazi.

A takodje i da pojasnim - ja stvarno nisam nikada zagovarao 'zelene'. Super sto postoje, al' nisam siguran da sam ih ikada u potpunosti shvatio u politickom smislu. Jedini zeleni koje stvarno podrzavam su Viridian Greens, a oni su potpuno druga prica.
Astrid Astrid 15:17 23.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
...sto je sve u realnosti jednako povecavanju tog vec odavno (jos negde od francuske revolucije) prevelikog drzavnog birokratskog aparata. A takodje i pogodno tle za sve vrste socijalnih demagogija.

Slazem se da je drzavni aparat preglomazan, ali ne mozes to pripisati samo postojanju i sprovodjenju zakona koji omogucavaju kontrolu monopolista, oporezovanje, veca socijalna davanja, itd. Ne zanima me demagogija, zanimaju me rezultati, a oni su negde zaista dobri.
Dakle, pitanje je bilo da li je biti 'zeleni' zalaganje za ekstremni kolektivizam ili samo za 'drzavu blagostanja'?

..osim sto su i svi ti crveni bili obicno zeleni pre nego sto su dosli na vlast. E to je bilo "jednostavno preslikavanje".

Dakle, slazes se da vece koristi imaju od liberalnog kapitalizma :)
Sto se tice 'razvojne putanje', potpuno se slazem da vecina na vlasti zavrsi u crvenom kvadrantu. Kada je neko u povlascenom polozaju, tezi da takav polozaj odrzi. Da li su pre toga bili u zelenom ili se samo folirali da jesu, manje je bitno. Mi ostali, 'obicni ljudi', prirodno ne dobijamo +score na y-osi.

Pre svega, kojim to "nekim zemljama" Z.E. jer u Evropi ima jako veliko mnostvo razlicitih modela i gurati ih sve pod jednu kapu samo zbunjuje. Drugo, cak i kad bi to bilo dobro definisano i jednoznacno, ja tu ne vidim argument u prilog tvoje pozicije, osim ako ga ne spojis sa nekom dodatnom pretpostavkom koja kaze, otprilike, da je kvalitet zivota ono jedino ili bar glavno sto bi trebalo da pojedinca koji resava test motivise kako ce se postaviti. E tu dodatnu pretpostavku ja odbijam. Sto bih gledao kvalitet zivota (koji je u SAD doista nizi), a ne recimo umetnicku ili naucnu produkciju (koja je u SAD znatno, znatno bolja nego u Z.E.)?

Ne, glavno u testu je odnos prema slobodi pojedinca. Ja slobodu povezujem i sa 'kvalitetom zivota', jer je po mom misljenju sloboda narusena u laissez-faire kapitalizmu, dok je po tvom narusena u 'drzavi blagostanja'. U tome se razlikujemo.

P.S. Odakle se finansira umetnicka i naucna produkcija u SAD? Da li je sve 'private funding'?
Astrid Astrid 15:45 23.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Meni je zbunjujuca cinjenica da je to nekome cudno. I to nekih pet-sest vekova nakon sto smo, u Renesansi, shvatili da su subjekt ozbiljnog diskursa u nauci, politici, umetnosti, itd. i ono o cemu treba da brinemo ljudi POJEDINCI, a ne nekakvi apstraktni kolektiviteti tipa rasa, klasa, drustvo, nacija, konfesija, itd.

Potpuno se slazem za POJEDINCA, vec sam kratko komentarisala malopre. Mehanizam koji treba da obuzda laissez-faire, sto se mene tice, mogao bi da bude i na nivou EU, uopste ne mora na nivou drzava clanica :)
Da li si ti zaista, u ime slobode pojedinca, protiv prava na zdravstvenu zastitu, za privatno obrazovanje, mozda i privatne sudove i policiju, protiv oporezivanja, narocito bogatih, za socijalni darvinizam gde ce jaci 'pojesti' slabijeg? Za sve vece raslojavanje i obespravljivanje onih koji u trci 'zaostanu'?

Takva pop-psihologija je smesna. Valjda svaki napredak zavisi od toga da pojedinci zele vise od onoga sto ih okruzuje. Univerzalno je stanje coveka koji misli da trazi vise i bolje. Kao sto je govorio jedan ovdasnji liberal, i ekonomski i socijalni, "ako vam se spava - idite pa spavajte." Ili ti mislis da je bilo sta u istoriji postignuto kolektivnim akcijama tipa "veliki skok napred", a ne inspirisanim aktivnostima kreativne elite?

Ocekivala sam ovakvu reakciju :)
Dakle, nije bilo licno, vec je logicna posledica analize pozicije u kojoj neko zastupa nejednakost ljudi, i, dodatno, zeli da se drzava u to ne mesa.
Nisam sigurna da je Djindjic bio 'ljubicasti'. Predlazem da neko napravi blog sa temom 'Gde biste smestili nase politicare?'.

"Veliki skok napred" je bolesno destruktivna epizoda u kineskoj istoriji, ne znam zasto to uopste navodis kao primer. Potpuno se slazem za kreativnu elitu, ali u sistemu koji SVE podredjuje profitu, sanse da neko ko ima potencijal dodje u poziciju da pripada istoj, drasticno opadaju.
Ivan Marović Ivan Marović 15:45 23.06.2008

Re: To AM

Astrid

Cemu takav kraj komentara? Dobro, ipak se nadam da si u sustini zahebant a ne neki agresivan tip, pa cu se usuditi da kazem sta mislim :)
Ja zahebant? Inače, dobra ti je dijagnoza, nadam se da nije tačna, ali bojim se da jeste.
Astrid
Ukratko, mislim da su 'ljubicasti' u osnovi ljudi koji misle da zasluzuju povlascenu poziciju, a nisu je (jos) ostvarili.
Kaže Sartr u "Đavo i Gospod Bog" da postoje tri grupe ljudi: prvi su oni gore koji žele da sačuvaju postojeći sistem i svoj položaj u njemu, drugi su oni dole koji žele da sruše postojeći sistem i time promene svoj položaj i treći, oni u sredini, koji bi da malo protresu sistem, da sruše one gore i zauzmu njihova mesta, ali da ne ugroze sam sistem.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:03 23.06.2008

Re: To AM

Ivan Marović

Sartr u "Đavo i Gospod Bog" da postoje tri grupe ljudi: prvi su oni
gore koji žele da sačuvaju postojeći sistem i svoj položaj u njemu,
drugi su oni dole koji žele da sruše postojeći sistem i time promene
svoj položaj i treći, oni u sredini, koji bi da malo protresu sistem,
da sruše one gore i zauzmu njihova mesta, ali da ne ugroze sam sistem.

E lepo je to receno, jedino sto Sartr nije smeo (iz ocevidnih razloga, kad se posmatra u kontekstu njegove generalno prostaljinisticke pozicije) da doda da u varijanti pod 2, ti sto zele da sruse postojeci sistem takodje zapravo u sebi zele da budu "oni gore", pa makar i besramno demagoski lagali druge, a ponekad i sebe, da zele jednakost. (Sam Sartr je paradigma za ovo potonje.)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:13 23.06.2008

Re: To AM

Astrid

Ne, glavno u testu je odnos prema slobodi pojedinca. Ja slobodu
povezujem i sa 'kvalitetom zivota', jer je po mom misljenju sloboda
narusena u laissez-faire kapitalizmu, dok je po tvom narusena u 'drzavi
blagostanja'. U tome se razlikujemo.

Dobro, ne mislim ja da je sloboda narusena u "drzavi blagostanja" (koja god to bila; u realnom svetu cak i u socijaldemokratskim drzavama severa Evrope prethodila je dugorocna vladavina "tvrde", u nekim slucajevima i "ekstremne" desnice koja je uglavnom stvorila industrijsku bazu za danasnje komotno zivljenje) - jednostavno mislim da se ljudski kreativni potencijali nedovoljno efikasno koriste u poredjenju sa onim sto je realno moguce. Inace, izuzetno cenim individualne slobode u tim zemljama, nemoj pogresno da me shvatis.

Astrid

P.S. Odakle se finansira umetnicka i naucna produkcija u SAD? Da li je sve 'private funding'?

OK, ovo je zbilja dobro pitanje. Pa, rekao bih ovako odokativno da vecina svakako jeste private funding (ukljucujuci privatne univerzitete, korporativne institute poput IBM Watson Institute ili Bell Labs i umetnicke fondacije poput Guggenheima), tax-free i charities, mada federalne institucije imaju disproporcionalno znacajno manjinsko ucesce. Medjutim, upravo to pokazuje da samo efikasna liberalna konkurencija privatnog sektora moze drzavu zapravo *naterati* da ulaze mnogo vise u te stvari koje su birokratama u administraciji verovatno podjednako daleke kao meni stanje na tajvanskoj berzi...
Astrid Astrid 16:16 23.06.2008

Re: To AM

Ivan Marović
Ja zahebant?

Meni tako delujes, iako neki verovatno misle da se bavis psyop :)

Inače, dobra ti je dijagnoza, nadam se da nije tačna, ali bojim se da jeste.

Ovo je bilo neocekivano, vec sam se spremila na 'seckanje' :)

Kaže Sartr u "Đavo i Gospod Bog" da postoje tri grupe ljudi: prvi su oni gore koji žele da sačuvaju postojeći sistem i svoj položaj u njemu, drugi su oni dole koji žele da sruše postojeći sistem i time promene svoj položaj i treći, oni u sredini, koji bi da malo protresu sistem, da sruše one gore i zauzmu njihova mesta, ali da ne ugroze sam sistem.

Mislis, 'crveni + plavi', 'zeleni' i 'ljubicasti' :)
Nisam citala knjigu, ali mislim da postoji jos jedna grupa, tj. da najveci deo 'zelenih' cine oni koji su u okviru postojeceg sistema, iako neprivilegovani, nasli prihvatljivu nishu za sebe. Ne mogu bas svi da budu revolucionari :), a i ta nisha je cesto u 'sredini'. Dakle, biti 'zeleni' najmanje govori o nameri, vise je statement.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:18 23.06.2008

Re: To AM

Eh da, i zaboravih
Astrid

"Veliki skok napred" je bolesno destruktivna epizoda u kineskoj
istoriji, ne znam zasto to uopste navodis kao primer.

Pa zato sto jedino autoritet drzave i njen monopol fizickog i propagandnog nasilja moze da navede mase na takve bolesne epizode masovnog ludila. Isto se odnosi na holokaust, gulage i slicno: sva najveca zla u ljudskoj istoriji proistekla su iz toga sto je drzava imala previse, a ne premalo vlasti. Svi ekscesi korporativizma (kojih, naravno, itekako ima) te malih grupa i autonomnih pojedinaca nisu ni hiljaditi deo onog zla koje je ucinjeno u ime levijatanske drzave. To nam dosadasnja istorija jasno pokazuje; e sad, da li ce tako biti i u buducnosti, otvoreno je pitanje, ali ipak mislim da imamo dovoljno razloga da trazimo i alternative "Levijatanu"...
Astrid Astrid 16:22 23.06.2008

Za Milana

Free market pocistio Feral, a Skandal, ili kako se vec zove, ce opstati. :) Toliko o kvalitetu.

Samo jos jedno pitanje: Ko danas finansira teorijske fizicare? Da li mislis da su 'isplativi'?
Mara Mara 16:32 23.06.2008

Re: Za Milana

...Астрид, да се надовежем...
ако идемо у крајност, па шта ћемо са непрофитним делатностима (образовање, култура)? Шта ћемо са идејом "државе благостања" тзв. социјално одговорном државом? Обзиром да говорим о тржишно неодрживим категоријама, без интервенције државе, опстаће само патрљци, чиста "комерцијала"...
...Шта би се догодило са општом здравственом заштитом (уз све проблеме и мањкавости)? Опет, без интервенције државе имали би амерички систем (65% становништва нема ама баш никакво здравствено осигурање)? Не хвала, ја не бих...
Astrid Astrid 16:42 23.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Dobro, ne mislim ja da je sloboda narusena u "drzavi blagostanja" (koja god to bila; u realnom svetu cak i u socijaldemokratskim drzavama severa Evrope prethodila je dugorocna vladavina "tvrde", u nekim slucajevima i "ekstremne" desnice koja je uglavnom stvorila industrijsku bazu za danasnje komotno zivljenje) - jednostavno mislim da se ljudski kreativni potencijali nedovoljno efikasno koriste u poredjenju sa onim sto je realno moguce. Inace, izuzetno cenim individualne slobode u tim zemljama, nemoj pogresno da me shvatis.

Samo ukratko, moram da idem...
Ok, ali ne moramo zato da se zalazemo za to, samo zato sto istorijski kaskamo :)
Naravno da se kreativni potencijali nedovoljno koriste, ali to vazi za sve sisteme. Mozda je veca drustvena regulacija losija za 'preduzetnike', ali je goli trzisni princip losiji za sve ostale.

...sva najveca zla u ljudskoj istoriji proistekla su iz toga sto je drzava imala previse, a ne premalo vlasti.
Slazem se.
Nisi mi odgovorio za socijalni darvinizam, itd.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:01 23.06.2008

Re: Za Milana

Astrid
Free market pocistio Feral, a Skandal, ili kako se vec zove, ce opstati. :) Toliko o kvalitetu.

Ono sto navodis je samo primer manipulacije sa ociglednom politickom pozadinom. Niko nije tvrdio da je Hrvatska i blizu etalona liberalizma.

Astrid

Samo jos jedno pitanje: Ko danas finansira teorijske fizicare? Da li mislis da su 'isplativi'?

Jedan dobar deo radi u privatnom sektoru, kao sto sam ti gore i napisao. A drugo: 'isplativi' su onoliko koliko, recimo, i slikari, cisti matematicari, pesnici ili kompozitori. Ne vidim, iskreno, zasto bi a priori trebalo da budu isplativi "nesto vise", niti mislim da se generalno treba baviti vise teorijskom fizikom nego, recimo, poezijom. ;o)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:10 23.06.2008

Re: Za Milana

Mara
...Астрид, да се надовежем...
ако идемо у крајност, па шта ћемо са непрофитним делатностима
(образовање, култура)?

Ja sam gore upravo o kulturi i govorio. Meni je licno kultura vaznija od pukog standarda ili kvaliteta zivota, sto rece Astrid. Kulturna produkcija (dakle ne ukupna, nego ona vrhunska) je danas mnogo veca u Njujorku nego u Parizu. Dakle, izgleda da u "zloj" Americi itekako ima neprofitnih delatnosti, i ne samo da ima, vec im i prilicno dobro ide.

Mara

Опет, без интервенције државе имали би амерички систем
(65% становништва нема ама баш никакво здравствено осигурање)? Не
хвала, ја не бих...

Mada liberalizam nije u dovoljnoj meri implementiran ni u SAD, hajde da uzmemo taj Srbima omiljeni primer zdravstvenog osiguranja (kao da nam cika Tomica ne pokazuje da intervencionisticka drzava nije nista popravila, ali pustimo to sada). Za razliku od pokojnog sovjetskog saveza za kojim mnogi ovde placu, iz SAD se moze slobodno otici. Recimo da, ovako odoka, jedno 20% od tih Vasih 65% zaista ne moze da ide nigde iz razloga siromastva, porodice, sta ja znam. Ostaje nam 45% gradjana koji samim tim sto ne emigriraju iz SAD pokazuju da su oni *slobodno voljni* da se - iz ko zna kakvih razloga u koje ne vredi ulaziti - odreknu tog zdravstvenog osiguranja. Nasuprot tome, mnogi glasaju nogama tako sto iz manje liberalnih sistema imigriraju u iste te neosigurane SAD. Ko je tu sad pametniji - mi koji gledamo sa strane, sa malo informacija, a mnogo antiamerickog ispiranja mozga, ili ljudi koji se sa tim direktno suocavaju?
man ray loves me man ray loves me 20:14 23.06.2008

Re: Za Milana

Da li mislis da su 'isplativi'?

Naravno da su isplativi. Ovogodisnja Nobelova nagrada je za giant magnetoresistance - efekat koji se dobija kad naslazes nekoliko razlicitih magnetnih filmova jedan na drugi pa se onda igras da kroz njih propustas struju - i zahvaljujuci kome rade kompjuteri.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:22 23.06.2008

Re: To AM

Astrid

Nisi mi odgovorio za socijalni darvinizam, itd.

Socijal-darvinizam je velika laz i veliko zlo, ali ne vidim da se bas u toj meri upraznjava danas (za razliku od pre 70 godina), a i tamo gde se upraznjava, to je obicno pre u rasistickom, etnonacionalistickom ili verski-podeljenom kontekstu, nego u ekonomskom. Adam Smit sigurno nije bio socijaldarvinista, a jos manje je to bio recimo pok. Milton Fridman, covek koji se zalagao za legalizaciju marihuane, ukidanje svih vrsta vojne obaveze, cak i u ratnom stanju, a protivio se licenciranju lekara *uprkos tome* sto je bio svestan da bi to smanjilo njihove prihode. Dakle, ako i ima elemenata socijal-darvinizma u neoliberalizmu oni su podjednako nenasilni i relativno benigni kao sto su, recimo, elementi marksizma koji se mogu pronaci, ako se dovoljno trazi, kod Zapatera, Gerharda Sredera ili danskih socijaldemokrata. Kao sto nemam mnogo sta protiv marksizma sve dok me ne tera u gulag, raseljava, prepravlja istoriju, trazi da cinkarim kolegu ili onemogucava slobodu kretanja, nemam mnogo sta protiv socijal-darvinizma ako ne moram da nosim zutu traku, ako mi ne preti gasna komora ili kamenovanje prozora, te ako me zakon ne diskriminise poput nirnberskih zakona na nekoj osnovi koju ne mogu da promenim...
Maksa Maksa 20:44 23.06.2008

Re: Za Milana

veca u Njujorku nego u Parizu. Dakle, izgleda da u "zloj" Americi


Njujork nije Amerika.

(Vidim, vidim ... javlja mi se kako doleće Brooklyn da me demantuje)
Astrid Astrid 02:40 24.06.2008

Re: Za Milana

Milan M. Ćirković
Ono sto navodis je samo primer manipulacije sa ociglednom politickom pozadinom. Niko nije tvrdio da je Hrvatska i blizu etalona liberalizma.

To je kao razlog naveo urednik Ferala. Pretpostavljam da bi rekao da je nesto drugo u pitanju.

Jedan dobar deo radi u privatnom sektoru, kao sto sam ti gore i napisao. A drugo: 'isplativi' su onoliko koliko, recimo, i slikari, cisti matematicari, pesnici ili kompozitori. Ne vidim, iskreno, zasto bi a priori trebalo da budu isplativi "nesto vise", niti mislim da se generalno treba baviti vise teorijskom fizikom nego, recimo, poezijom. ;o)

Mislim na one koji ne rade u privatnom sektoru, a svi koje ja znam su takvi :) Upravo zato sam navela njih kao primer, svi se finansiraju iz budzeta (razne zemlje su u pitanju) i ne produkuju bilo sta sto bi u skorijoj buducnosti moglo da bude profitabilno.
Ne znam ljude koji zive od poezije, ali znam druge koji se bave izdavastvom, pisanjem, prevodjenjm, itd. i oni mnogo zavise od trzista, za razliku od pomenutih fizicara.

Pitanje je, dakle, bilo, sta bi ti finansirao iz budzeta, a sta bi prepustio na milost i nemilost trzistu?

Astrid Astrid 02:56 24.06.2008

Re: Za Milana

Milan M. Ćirković
Ja sam gore upravo o kulturi i govorio. Meni je licno kultura vaznija od pukog standarda ili kvaliteta zivota, sto rece Astrid. Kulturna produkcija (dakle ne ukupna, nego ona vrhunska) je danas mnogo veca u Njujorku nego u Parizu. Dakle, izgleda da u "zloj" Americi itekako ima neprofitnih delatnosti, i ne samo da ima, vec im i prilicno dobro ide.

Posto si me pomenuo, moram da reagujem :)
Nisam rekla 'standard zivota', vec 'kvalitet zivota', sto, naravno, obuhvata i kulturu! Odakle ti ideja da to ne racunam kao znacajno? Ja bih prva umrla bez knjiga i filmova :)
Ko je pominjao "zlu" Ameriku?
Ja nemam precizne informacije koliko ima neprofitnih delatnosti, a u nekom komentaru iznad si rekao da nemas ni ti, sto se tice nauke i umetnosti, tako da nema smisla da komentarisem.

...Ostaje nam 45% gradjana koji samim tim sto ne emigriraju iz SAD pokazuju da su oni *slobodno voljni* da se - iz ko zna kakvih razloga u koje ne vredi ulaziti - odreknu tog zdravstvenog osiguranja. Nasuprot tome, mnogi glasaju nogama tako sto iz manje liberalnih sistema imigriraju u iste te neosigurane SAD. Ko je tu sad pametniji - mi koji gledamo sa strane, sa malo informacija, a mnogo antiamerickog ispiranja mozga, ili ljudi koji se sa tim direktno suocavaju?

Ovo o emigriranju je malo smesno :)
Pa, vecina nas ima info iz prve ruke, od ljudi koji zive tamo i koji godisnji odmor koriste da bi ovde isli kod zubara, na preglede, operacije, itd. Ne mislis valjda da su ljudi na ovom blogu toliko 'ispranog mozga' da nisu u stanju da formiraju svoje misljenje o kvalitetu zivota u nekoj zemlju na osnovu podataka iz prve ruke i realnih pokazatelja? Sem toga, stvarno ne vidim zasto je izjava da je 'kvalitet zivota tamo nizi nego u Zapadnoj Evropi' antiamericka.
Astrid Astrid 03:00 24.06.2008

Re: Za Milana

man ray loves me
Naravno da su isplativi. Ovogodisnja Nobelova nagrada je za giant magnetoresistance - efekat koji se dobija kad naslazes nekoliko razlicitih magnetnih filmova jedan na drugi pa se onda igras da kroz njih propustas struju - i zahvaljujuci kome rade kompjuteri.

:) Vec sam objasnila Milanu da oni koje ja znam finansira drzava (drzave), a da nemaju profitabilni output. Takodje, prema njihovom sudu, daleko su od Nobelove nagrade :)
Astrid Astrid 03:14 24.06.2008

Re: To AM

Milan M. Ćirković
Dakle, ako i ima elemenata socijal-darvinizma u neoliberalizmu oni su podjednako nenasilni i relativno benigni....
Kao sto nemam mnogo sta protiv marksizma sve dok me ne tera u gulag, raseljava, prepravlja istoriju, trazi da cinkarim kolegu ili onemogucava slobodu kretanja, nemam mnogo sta protiv socijal-darvinizma ako ne moram da nosim zutu traku, ako mi ne preti gasna komora ili kamenovanje prozora, te ako me zakon ne diskriminise poput nirnberskih zakona na nekoj osnovi koju ne mogu da promenim...

:) za underlined.
Ne slazem se potpuno sa ovim o socijal-darvinizmu, ali da ne sirimo diskusiju.
Vidim da si napisao novi tekst, a i preskocila sam i 2-3 prethodna, pa cu sutra da pogledam.

Mara Mara 06:09 24.06.2008

Re: Za Milana

Meni je licno kultura vaznija od pukog standarda ili kvaliteta zivota, sto rece Astrid. Kulturna produkcija (dakle ne ukupna, nego ona vrhunska) je danas mnogo veca u Njujorku nego u Parizu. Dakle, izgleda da u "zloj" Americi itekako ima neprofitnih delatnosti, i ne samo da ima, vec im i prilicno dobro ide.

Погрешно сте ме размели. Апсолутно ми није намера да ме се сврста у дежурне критичаре свега што долази из Америке (САД). Напротив...Међутим, за разлику од Вас, мени "стандард" то јесте, "квалитет" живота обухвата културу, без културе мислим да и не можемо да говоримо о квалитетном животу или, колоквијално речено, "вишем животном стандарду" којем тежимо. Даље, уметничка продукција (врхунска и она мање врхунска) може се рећи да је концентрисана у Њујорку, јер је Њујорк и финансијски центар: концентрација крупног капитала је велика (а где је новац, ту је и изобиље свега, зар не?).
Треће, амерички милионери и милијардери имају једну заиста лепу традицију - помало запостављену на европском тлу, а то је финансирање културе. Овде је, наиме, друштвени престиж бити у управном одбору музеја, фондације...а да се надовежем на тему, филантропија оличена у заиста великом новцу који се донира културним установама омогућава и велике пореске олакшице...као што видите, ето сасвим фине интервенције државе која, ако се то ради плански, уме да контролише доток новца и мотивише усмеравање на непрофитне делатности (мада можемо да расправљамо и о комерцијализацији културе, но то је тема која излази ван оквира овог Блога).
Mada liberalizam nije u dovoljnoj meri implementiran ni u SAD, hajde da uzmemo taj Srbima omiljeni primer zdravstvenog osiguranja (kao da nam cika Tomica ne pokazuje da intervencionisticka drzava nije nista popravila, ali pustimo to sada).

Nasuprot tome, mnogi glasaju nogama tako sto iz manje liberalnih sistema imigriraju u iste te neosigurane SAD. Ko je tu sad pametniji - mi koji gledamo sa strane, sa malo informacija, a mnogo antiamerickog ispiranja mozga, ili ljudi koji se sa tim direktno suocavaju?

Немојте Ћирковићу повезивати Тому и државни интервенционизам. Од Вас нисам очекивала да се овако залећете и да сте толико искључиви. Дакле, о Томином хлебу за два динара и осталим паролама намењених лумпенпролетаријату нећу да причам, али сматрам да је интервенција државе у здравој мери неопходна...Друго, зашто не поменути пример о коме се расправља и у САД, баш као и у Европи? Успут, не посматрам са стране, говорим Вам са лица места и нисам индоктринирана, мозак ми није испран (тврдим!)...Ви идете у другу крајност и не допуштате критику нечега толико очигледно погрешно постављеног овде. Да, здравствени систем је веома проблематичан. Дакле, говорим на основу примера које знам, а ради се о добростојећим Американцима, образованим запосленим, са врло високим издвајањима управо за здравствену заштиту....Феномен је, видите, да се и најмања медицинска интервенција плаћа (а суме су ван памети), имали осигурање или не (било које)...При томе, мучење почиње када треба рефундирати средства од осигуравајуће компаније - такву правну акробатику заиста треба видети да би се поверовало...ово под условом да сте имали средства да платите лечење и да нисте у међувремену прогласили банкрот, или заложили кућу/стан како би обезбедили озбиљнији медицински третман (а познајем неке људе који су пар година отплаћивали мање-више рутинске хируршке захвате)...Здравствено осигурање сам свесно навела, јер је ту управо све препуштено инерцији тржишта...У држави која има највећи војни буџет на свету, дакле, здравље целокупне нације потпуно је препуштено законима тржишта (јер се медицинске услуге третирају као и било које друге услуге)! Дугорочно посматрано, да би једно друштво опстало, па са њим и привреда, а у Вашој перцепцији и апсолутно либерална привреда - дакле, све то условљено је постојањем радно способних људи који то треба да омогуће...уколико 65% њих нема ни основну здравствену заштиту, наравно да је то немогуће, зар не?
Зашто рецимо, снабдевање и производња војне опреме и оружја није препуштена слободном тржишту? Како ствари стоје, пола војног арсенала би се производило у Кини (ово, користећи Вашу логику, а на основу тренутних тржишних параметара)...
пс. да се унапред оградим: САД су заиста супер-сила (и земља могућности), али једна једина ствар коју заиста не разумем и апсолутно не налазим рационално објашњење за "стање ствари" јесте здравствени систем
man ray loves me man ray loves me 07:30 24.06.2008

Re: Za Milana

:) Vec sam objasnila Milanu da oni koje ja znam finansira drzava (drzave), a da nemaju profitabilni output. Takodje, prema njihovom sudu, daleko su od Nobelove nagrade :)

ne znas prave :)
one koje ja znam takodje finansira drzava, bave se fundamentalnom naukom, dakle ne ciljaju da naprave nesto profitabilno, ali ponekad poneko naleti na nesto. that's the way things work. zasadis mnogo da bi poznjeo par. ali ako ne zasadis, you're in trouble.
ne znam koliko tacno cern kosta, ali u pitanju su bilioni dolara. pa niko ne bi bacio te pare.
man ray loves me man ray loves me 07:34 24.06.2008

Re: Za Milana

hocu reci, ne stoji poredjenje izmedju poezije i fizike. za poeziju se moze reci da sluzi samo za to da zadovolji estetske potrebe, i za fiziku se to moze reci na fundamentalnom nivou, ali poezija ne moze da napravi avion ili auto a fizika moze.
glodur glodur 12:16 24.06.2008

Re: dawngreeter

Uravnotežen:
Economic Left/Right: -4.00
Social Libertarian/Authoritarian: -4.00
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:15 24.06.2008

Re: Za Milana

Astrid

...Ostaje nam 45% gradjana koji samim tim sto
ne emigriraju iz SAD pokazuju da su oni *slobodno voljni* da se - iz ko
zna kakvih razloga u koje ne vredi ulaziti - odreknu tog zdravstvenog
osiguranja. Nasuprot tome, mnogi glasaju nogama tako sto iz manje
liberalnih sistema imigriraju u iste te neosigurane SAD. Ko je tu sad
pametniji - mi koji gledamo sa strane, sa malo informacija, a mnogo
antiamerickog ispiranja mozga, ili ljudi koji se sa tim direktno
suocavaju?

Ovo o emigriranju je malo smesno :)
Pa, vecina nas ima info iz prve ruke, od ljudi koji zive tamo i koji
godisnji odmor koriste da bi ovde isli kod zubara, na preglede,
operacije, itd. Ne mislis valjda da su ljudi na ovom blogu toliko
'ispranog mozga' da nisu u stanju da formiraju svoje misljenje o
kvalitetu zivota u nekoj zemlju na osnovu podataka iz prve ruke i
realnih pokazatelja? Sem toga, stvarno ne vidim zasto je izjava da je
'kvalitet zivota tamo nizi nego u Zapadnoj Evropi' antiamericka.

Nisam ni sugerisao da si ti zastupala antiamerikanizam - govorio sam o tome kao o default poziciji u Srbiji (pa dobrim delom i na blogu).

Zatim, u cemu je problem sa emigriranjem kao resavanjem problema? Ako je problem liberalizma suvise veliki, onda molim lepo -- sve dok granice nisu zatvorene kao sto su u totalitarnim sistemima. Zasto je to smesno?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:19 24.06.2008

Re: Za Milana

man ray loves me
hocu reci, ne stoji poredjenje izmedju poezije i fizike. za poeziju se
moze reci da sluzi samo za to da zadovolji estetske potrebe, i za
fiziku se to moze reci na fundamentalnom nivou, ali poezija ne moze da
napravi avion ili auto a fizika moze.

Pa nije bas tako jednostavno. Da nije bilo poezije (recimo Homera), ne bi bilo ni anticke civilizacije, a onda verovatno ne bi bilo ni nauke, pa ni aviona. Nauka je relativno nova pojava; poezija je postojala znatno duze, tako da tu ima dubokih uzrocnih veza (koje nam mozda nikad u potpunosti nece biti jasno, barem bez vremeplova!).

Sa druge strane, poezija je svakako vaznija (na srecu ili na zalost, bez vrednosnih sudova) ovako na prvu loptu velikoj vecini ljudi. A u savremenom demokratskom okruzenju se to mora postovati, a i kad se radi o finansiranju.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:22 24.06.2008

Re: Za Milana

Mara
Meni je licno kultura vaznija od pukog
standarda ili kvaliteta zivota, sto rece Astrid. Kulturna produkcija
(dakle ne ukupna, nego ona vrhunska) je danas mnogo veca u Njujorku
nego u Parizu. Dakle, izgleda da u "zloj" Americi itekako ima
neprofitnih delatnosti, i ne samo da ima, vec im i prilicno dobro ide.

Погрешно сте ме размели. Апсолутно ми није намера да ме се сврста у
дежурне критичаре свега што долази из Америке (САД).
Напротив...Међутим, за разлику од Вас, мени "стандард" то јесте,
"квалитет" живота обухвата културу, без културе мислим да и не можемо
да говоримо о квалитетном животу или, колоквијално речено, "вишем
животном стандарду" којем тежимо. Даље, уметничка продукција (врхунска
и она мање врхунска) може се рећи да је концентрисана у Њујорку, јер је
Њујорк и финансијски центар: концентрација крупног капитала је велика
(а где је новац, ту је и изобиље свега, зар не?).
Треће, амерички милионери и милијардери имају једну заиста лепу
традицију - помало запостављену на европском тлу, а то је финансирање
културе. Овде је, наиме, друштвени престиж бити у управном одбору
музеја, фондације...а да се надовежем на тему, филантропија оличена у
заиста великом новцу који се донира културним установама омогућава и
велике пореске олакшице...као што видите, ето сасвим фине интервенције
државе која, ако се то ради плански, уме да контролише доток новца и
мотивише усмеравање на непрофитне делатности (мада можемо да
расправљамо и о комерцијализацији културе, но то је тема која излази
ван оквира овог Блога).
Mada liberalizam nije u dovoljnoj meri
implementiran ni u SAD, hajde da uzmemo taj Srbima omiljeni primer
zdravstvenog osiguranja (kao da nam cika Tomica ne pokazuje da
intervencionisticka drzava nije nista popravila, ali pustimo to sada).

Nasuprot tome, mnogi glasaju nogama tako sto
iz manje liberalnih sistema imigriraju u iste te neosigurane SAD. Ko je
tu sad pametniji - mi koji gledamo sa strane, sa malo informacija, a
mnogo antiamerickog ispiranja mozga, ili ljudi koji se sa tim direktno
suocavaju?

Немојте Ћирковићу повезивати Тому и државни интервенционизам. Од Вас
нисам очекивала да се овако залећете и да сте толико искључиви. Дакле,
о Томином хлебу за два динара и осталим паролама намењених
лумпенпролетаријату нећу да причам, али сматрам да је интервенција
државе у здравој мери неопходна...Друго, зашто не поменути пример о
коме се расправља и у САД, баш као и у Европи? Успут, не посматрам са
стране, говорим Вам са лица места и нисам индоктринирана, мозак ми није
испран (тврдим!)...Ви идете у другу крајност и не допуштате критику
нечега толико очигледно погрешно постављеног овде. Да, здравствени
систем је веома проблематичан. Дакле, говорим на основу примера које
знам, а ради се о добростојећим Американцима, образованим запосленим,
са врло високим издвајањима управо за здравствену заштиту....Феномен
је, видите, да се и најмања медицинска интервенција плаћа (а суме су
ван памети), имали осигурање или не (било које)...При томе, мучење
почиње када треба рефундирати средства од осигуравајуће компаније -
такву правну акробатику заиста треба видети да би се поверовало...ово
под условом да сте имали средства да платите лечење и да нисте у
међувремену прогласили банкрот, или заложили кућу/стан како би
обезбедили озбиљнији медицински третман (а познајем неке људе који су
пар година отплаћивали мање-више рутинске хируршке
захвате)...Здравствено осигурање сам свесно навела, јер је ту управо
све препуштено инерцији тржишта...У држави која има највећи војни буџет
на свету, дакле, здравље целокупне нације потпуно је препуштено
законима тржишта (јер се медицинске услуге третирају као и било које
друге услуге)! Дугорочно посматрано, да би једно друштво опстало, па са
њим и привреда, а у Вашој перцепцији и апсолутно либерална привреда -
дакле, све то условљено је постојањем радно способних људи који то
треба да омогуће...уколико 65% њих нема ни основну здравствену заштиту,
наравно да је то немогуће, зар не?
Зашто рецимо, снабдевање и производња војне опреме и оружја није
препуштена слободном тржишту? Како ствари стоје, пола војног арсенала
би се производило у Кини (ово, користећи Вашу логику, а на основу
тренутних тржишних параметара)...
пс. да се унапред оградим: САД су заиста супер-сила (и земља
могућности), али једна једина ствар коју заиста не разумем и апсолутно
не налазим рационално објашњење за "стање ствари" јесте здравствени
систем

Ali na koju foru ja "ne dopustam kritiku"???? Ko Vas sprecava da kritikujete - kao sto ocigledno cinite. Izvinite, ali necu da diskutujem dalje kad insinuirate da ja nekome nesto "ne dopustam".


P.S. Mislio sam na Tomicu dozivotnog ministra zdravstva, a ne na grobara...

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:25 24.06.2008

Re: Za Milana

Astrid

Mislim na one koji ne rade u privatnom sektoru, a svi koje ja znam su
takvi :)

A na koji nacin si to utvrdila, molim te? Provaravala si vlasnicku strukturu njihovih univerziteta? Da te podsetim, vecina velikih americkih univerziteta su PRIVATNI.
man ray loves me man ray loves me 13:59 24.06.2008

Re: Za Milana

Milan M.Cirkovic
Pa nije bas tako jednostavno. Da nije bilo poezije (recimo Homera), ne bi bilo ni anticke civilizacije, a onda verovatno ne bi bilo ni nauke, pa ni aviona. Nauka je relativno nova pojava; poezija je postojala znatno duze, tako da tu ima dubokih uzrocnih veza (koje nam mozda nikad u potpunosti nece biti jasno, barem bez vremeplova!).
Sa druge strane, poezija je svakako vaznija (na srecu ili na zalost, bez vrednosnih sudova) ovako na prvu loptu velikoj vecini ljudi. A u savremenom demokratskom okruzenju se to mora postovati, a i kad se radi o finansiranju.

Ne znam. Mislim da je nauka dosla iz filozofije a ne iz poezije i da bi bilo filozofa i bez Homera. Riskiram da lupim, ali mislim da Zenona nije bilo mnogo briga za Homera.
Ovo o finansiranju ne razumem - koji pesnik moze da dobije grant od milion dolara?
AlexDunja AlexDunja 14:39 24.06.2008

Re: Za Milana

Sa druge strane, poezija je svakako vaznija

milane,da te nema,
ja bih te izmislila.
:)))
Astrid Astrid 14:54 24.06.2008

Re: Za Milana

man ray loves me
ne znas prave :)one koje ja znam takodje finansira drzava, bave se fundamentalnom naukom, dakle ne ciljaju da naprave nesto profitabilno, ali ponekad poneko naleti na nesto. that's the way things work. zasadis mnogo da bi poznjeo par. ali ako ne zasadis, you're in trouble.ne znam koliko tacno cern kosta, ali u pitanju su bilioni dolara. pa niko ne bi bacio te pare.

Ne, samo znam one koje se bave takvom vrstom fundamentalnih istrazivanja koja se ne mogu tehnoloski realizovati :)
Diskusija je upravo o tome sta drzava treba da 'sadi', bez obzira na ocekivani profit.

Astrid Astrid 15:11 24.06.2008

Re: Za Milana

Milan M. Ćirković
Nisam ni sugerisao da si ti zastupala antiamerikanizam - govorio sam o tome kao o default poziciji u Srbiji (pa dobrim delom i na blogu). Zatim, u cemu je problem sa emigriranjem kao resavanjem problema? Ako je problem liberalizma suvise veliki, onda molim lepo -- sve dok granice nisu zatvorene kao sto su u totalitarnim sistemima. Zasto je to smesno?

Dobro, ali si u istoj recenici u kojoj si me naveo kao nekog koga zanima 'standard', ali ne 'kultura', prvi put pomenuo 'zlu Ameriku', pa sam pomislila da mi pripisujes isti.

Sto se tice emigriranja, ima mnogo razloga:
1. Mnogi u SAD, zbog propagande, misle da zive u 'najboljem od svih svetova' (znam price iz prve ruke);
2. Da bi neko bio motivisan da emigrira, mora da zivi u znatno goroj situaciji nego prosecni stanovnik SAD;
3. Iz Srbije nije emigriralo 50% stanovnistva i pored ratova i hiperinflacije, niti znam neki primer iz skorije istorije.
4. Pojednostavljeno: emigriraju obicno dve grupe, mladi i obrazovani i potpuni ocajnici. Veliki deo stanovnistva ne spada ni jednu od tih.
5. Daleko je Evropa :)
Ima jos, ali se osecam glupo sto pisem nesto sto i sam znas :)

Samo da dodam jos nesto. Ne shvatam zasto u diskusiji sa mnom kao argument koristis 'vidi sta su uradili totalitaristi', kad ja imam na y-osi score -5.5, a ti -3.5?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana