Na današnji dan

5. godišnjica skidanja predstave "IZVRŠITELJ"

Filip Mladenović RSS / 18.10.2021. u 08:50

PLAKAT PREDSTAVE
PLAKAT PREDSTAVE
U sredu, 25. maja 2016, u 20:30h u Akademskom pozorištu AKUD-a "Branko Krsmanović", BEOGRAD, Balkanska 4, održana je premijera predstave "IZVRŠITELJ". Autor teksta je književnik i novinar Filip Mladenović, a reditelj je Vladimir Cvejić. U predstavi igraju studentkinje i studenti Beogradskog univerziteta Stefan Veličković, Aleksandra Babović, Jelena Malešević, Savo Malešević, Diana Miladinović, Jelena Đorđević, Stefan Tatalović, Anastasia Stevanović, Sofija Stojićević, Katarina Ranković i Alen Garić.

Socijalna drama "IZVRŠITELJ" prepisana je od života tokom 2015. godine, a prvi put publikovana u satiričnom časopisu "ETNA" - www.aforizmi.org/etna/etna146/etna16.htm

Radi se o prvom dramskom tekstu u Srbiji i u čitavom regionu koji govori o provokativnoj i po ovdašnje režime neugodnoj temi - zaplene imovine i 2/3 plata i penzija, kao i oduzimanje stanova i kuća od sve većeg broja građanki i građana zbog tzv. dugova prema bankama i komunalnim firmama. Ova ozakonjena otimačina u režiji tzv. privatnih izvršitelja, koji su dobili pravo da uz pomoć policije upadaju u stanove i kuće i odnose stvari, uz mogućnost i tzv. deložacije, tj. izbacivanja čitave porodice na ulicu, još jedna je nakazna ilustracija divljanja predatorske verzije kapitalizma u Srbiji, kao i u susednim državama.

 Za razliku od Nušićeve jednočinke "Kirija" i Čehovljevog "Višnjika", sadašnje žrtve svakojakih poverilaca u socijalnoj drami "Izvršitelj" postupaju drugačije, hrabrije i lucidnije. Odbijaju da se povinuju surovim zakonima i opskurnom poretku u režiji vidljivih i tajnih gospodara naše stvarnosti, prkoseći sudbini dužničkog roblja i obespravljenog građanstva.

Snimak predstave nastao je 1. juna 2016. godine zahvaljujući angažmanu snimatelja i režisera Slobodana Stankovića, kao i umetničkog fotografa Aleksandra Dragutinovića.

Predstava "Izvršitelj" učestvovala je 3. 9. 2016. na XII Medjunarodnom studentskom pozorišnom festivalu "URBAN FEST" u Nišu.

Uoči zakazanih gostovanja u više gradova Srbije i u Zagrebu, na sednici Upravnog odbora AKUD "Branko Krsmanović" održanoj 13. 10. 2016, Upravni odbor je zaključio da se ne omogući održavanje proba za predstavu "Izvršitelj", kao ni rad na istoimenoj predstavi pod okriljem Akademskog pozorišta AKUD "Branko Krsmanović", niti prijavljivanje i pojavljivanje na predstojećim festivalima.

Autor dramskog teksta Filip Mladenović, uprkos ponovljenim zahtevima, NIKADA nije dobio obrazloženje zbog čega je predstava "Izvršitelj" zabranjena, odnosno skinuta sa repertoara Akademskog pozorišta u Beogradu.



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 16:15 18.10.2021

провокације маам

ili, Upravnog odbora zaključak

краткорекно ....беше испред свог времена
тема деликатна ...........друштво у превиру,
Задужени Оци ...............нашли се слуђени
и најбоље им не мамит' Оне што надзиру
solo solo 16:47 18.10.2021

,,Beating came from the heaven,,!!!





Filipe gledaj to sa vedrije strane. Možda ova zabrana za jedno 50 god. uvrsti tvoju predstavu u antologiju srpskog pozorja.

Mislim da je ovde u pitanju neizdrž.
Polako,budi lagan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana