Budućnost| Gost autor| Gradjanske inicijative| Moj grad| Umetnost

ARHITEKTURA U IZNUDI

Đorđe Bobić RSS / 23.04.2019. u 09:21

ARHIPELAG je objavio knjigu Đorđa Bobiča ARHITEKTURA U IZNUDI ...

 

O knjizi piše urednik edicije Gojko Božović ...

 Druge umetnosti javnost može da u većoj ili manjoj meri ignoriše, ili pak da predano živi sa njima. Javnost, međutim, ne može da previdi arhitekturu. U tome je i njen značaj i njena kob, kako u kojoj prilici, kako u kojim vremenima. Od te pretpostavke polazi Đorđe Bobić, arhitekta i svedok arhitekture, u svojoj esejističkoj knjizi Arhitektura u iznudi. Arhitektura nas se duboko tiče, ona izražava i naše potrebe i naše javne i skrivene želje, ona je uvek tu, pored nas. I baš zbog toga ona jeste i lice i drama vremena u kome nastaje, potreba savremenika da prevaziđu zadati krug izražajnih sredstava, tehničkih mogućnosti, dostupnih sadržaja, praktičnih mogućnosti, dozvoljenih sloboda. Arhitektura u iznudi je promišljena i istinski aktuelna knjiga u kojoj pisac u nizu upečatljivih eseja razmatra sudbinu arhitekture kao umetnosti i kao praktičnog umeća u susretu sa okolnostima svog vremena od prvog ljudskog dana do Beograda među fontanama i Beograda na vodi.

Đorđe Bobić, čovek Arhitekture i čovek Grada, pokazao je u ovoj knjizi sumu svog profesionalnog iskustva i svoje profesionalne samosvesti. Učinio je to predstavljajući arhitekturu kroz vreme, još od časa kada se istorija nejasno deli od mita ili je i sama još mit, pa potom, kroz vremena i poretke, graditelje i rušitelje, škole i poetike, do savremenog doba u kome se mnogo šta promenilo, ali je sudbina arhitekture ostala ista. Arhitektura je čeoni sudar sa činjenicama svog vremena, i to konkretnog trenutka nastanka nekog dela koji docnije, upravo preko tog arhitektonskog ostvarenja, učestvuje u budućem vremenu. Otuda Bobić arhitekturu, više nego ijednu drugu umetnost, vidi u najneposrednijem dijalogu sa vlastitim vremenom. To vreme arhitekturi ispostavlja zahteve i običaje, ograničenja i predrasude, političke i društvene okolnosti, ideološke projekcije i umetničke standarde, prostorne datosti i tehničke i ekonomske uslovljenosti. Arhitektura na taj način postoji u iznudi, živi i nastaje s njom, uspevajući samo u najboljim i najsrećnijim trenucima da prevaziđe nametnuta ograničenja.

Da bi napisao ovako poštenu i nepotkupljivu knjigu, kritički intoniranu i prema svom vremenu i prema svojoj profesiji, čovek mora da bude ostvaren u svom poslu, posvećen njegovim izazovima, odgovoran prema savremenicima i ništa manje prema onima koji će u nekom nedefinisanom sutra ispuniti prostore i zgrade koje oblikuje današnja ili jučerašnja arhitektura. Otuda ova knjiga.

 Gojko Božović

 

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shone shone 11:08 23.04.2019

Arhitektura u SFRJ

Otuda Bobić arhitekturu, više nego ijednu drugu umetnost, vidi u najneposrednijem dijalogu sa vlastitim vremenom. To vreme arhitekturi ispostavlja zahteve i običaje, ograničenja i predrasude, političke i društvene okolnosti, ideološke projekcije i umetničke standarde, prostorne datosti i tehničke i ekonomske uslovljenosti.


http://www.intermagazin.rs/na-splavu-bez-srafova-i-eksera/

Izvor Intermagazin
U tekstu „O urbanizmu i drugu Titu”, objasnio sam da sve ozbiljno izgrađeno u Beogradu bilo je za vreme Josipa Broza. Nisam njegov ljubitelj, ali tada moje kolege nisu zavisile od političara. Ključno je da je javnost bila više uključena u urbanistička pitanja Beograda – kaže Đorđe Bobić koji je bio gradski arhitekta od 2004. do 2008. godine.


Da se podsetimo i da se ne zaboravi.
Черевићан Черевићан 12:32 23.04.2019

sumom iskustva

Otuda ova knjiga

кад Стручњак књигом
комплетира деловање,
ред је ...ето грађански
да заприми честитање
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:18 23.04.2019

Re: sumom iskustva

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:38 23.04.2019

Promocija

Hoće li biti?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:43 23.04.2019

Re: Promocija

Promocija 16 maja u Domu omladine ... biće objavljeno ko govori o knjizi i vreme ...
nepopustljiv nepopustljiv 12:42 24.04.2019

M'da!

Ko šiša arhitekte!?
Vrhovni Arhitekta se tek razmahao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana