Zamisli EU

Jelena Milić RSS / 23.04.2008. u 10:43

 "Q: Može li Srbija jednog dana sa svih strana da bude okružena zemljama EU, a sama ne postane njen član?

 A: EU se kao integrisani kolos uzdiže na geopolitičku scenu. Čini mi se da, ako propustimo ovaj momenat da uđemo evropske integracije, može zaista da nam se desi da sutra evropske integracije budu zatvorene za nas. Ali, vrlo je važno razumeti diskrurs u okviru EU. Gde su granice Evrope? Ko god prati međunarodne odnose zna da je to  jedna od najvažnijih tema u Evropi danas. Najkontorverznija tačka te diskusije jeste da li Turska pripada ili ne pripada EU. Postoji ozbiljna šansa da Turska bude ostavljena van granica EU. A onda, postavlja se fundamentalno pitanje –gde su granice Turske. Da li su one na Bosforu ili se one nalaze na Drini, na otomanskim granicama, odnosno koji će to deo evropske ili kvazievropske geografije da izvedu zemlje EU."

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova vlade u ostavci u današnjem intervjuu Pressu  

Mislim, gospođo, šta reći. Ova gospođa, njena malenkost je i neki vajni dugogodišnji član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, i priča okolo osim što bloguje,  al ona više zaista ne uspeva da razume “diskrurs u okviru EU” opcije oko DS. A Drago mi je svedok da sam se trudila. Verujte mi na reč, mada vam najtoplije preporučujem i da je sami  pročitate, oni nesretni Truci u divnoj knjizi Orhana Pamuka Sneg, što žive u nekoj vukojebini Karsu, i čas ih malo maltertiraju islamski fundamentalisti, malo kurdsku nacionalisti, malo kurdski marksisti, malo ultra reformisti –Ataturkovci, pa oni mnogo bolje znaju odnose EU-Turska i šta je EU zapravo nego Jeremić u ovom intervjuu. Kako mali Perica zamišlja geopolitiku. Mislim koji ćeo u tako dvoličnoj EU anyhow. OK, recite mi da sam nadrndana oko toga što niko na novi  Topčider / FBI izveštaj nije reagovao kako valja, a čak su i Novosti priznale konačno da nešto ne valja big time,  al kako vi onda razumete ovo vizionarsku izjavu ( Turska-širi dalje -:), da nije to) šta ja to ne kapiram, osim da dolazi neki novi Sulejaman Veličanstveni, koji će da pregazi jedno par država EU, na putu ka BH/RS/Srbiji.. via Bugarska il Grčka ...to nisam OK shvatila....

 

Posle serije bisera tipa u EU zbog Rusije i sl, ovo mi je ipak top. Mislim, gospođo, šta reći,  Iz Kurirovih i Ostojinih usta u biračke uši. SEE ionako više Srbiju na spašava, ono što Srbiji treba dnevno su, pored Ostojinog dvojca/trojca,  i  ova dvojca.

 

 

 



Komentari (156)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dawngreeter Dawngreeter 10:59 23.04.2008

Colbert is America (and so can you)!

Ja isto to govorim vec duze vreme. Ocemo nasu verziju Daily Show / Colbert Report! Najblize tome sto smo dobili je Nikad Izvini, koji je imao par momenata al' generalno bas i nije bio neki meseršmit. Pogotovo sto ova dvojica humor izvode na bitno drugaciji nacin koji je mnogo bolja osnova za gradjansku aktivnost.
Jelena Milić Jelena Milić 11:02 23.04.2008

Re: Colbert is America (and so can you)!

imam ja i alternativnu opciju ako ona Ostojina ne upali -Horejsio Kejn za predsednika Dr House za premijera Srbije.
ivana23 ivana23 11:07 23.04.2008

Re: Colbert is America (and so can you)!

Jelena Milić
imam ja i alternativnu opciju ako ona Ostojina ne upali -Horejsio Kejn za predsednika Dr House za premijera Srbije.

Pored zivog i zdravog Gil Grisoma, ti predlazes Horejso Kejna?!
Dawngreeter Dawngreeter 11:07 23.04.2008

Re: Colbert is America (and so can you)!

Dr. House kao premijer bi definitivno bilo zanimljivo za videti. Mada sad kad mi u glavi stoji Colbert prosto ne mogu da zamisli mda bi neko drugi bio bolji u tome.

"Dobro jutro nacijo, za sve vas koji me obozavate skoro koliko se i ja obozavam, znacice vam to sto sam danas na naslovnim stranama cak petnest dnevnih novina i dva nedeljnika. Da li ste do sada vec spalili jeresne sekularne knjige za skolu? Niste? IZDAJNICI!"

Jelena Milić Jelena Milić 11:14 23.04.2008

Re: Colbert is America (and so can you)!

sa maskarom!

a taj tvoj Gil, kakav mu je stav o kosovu? prvo mi to reci pa cemo dalje, ako taj princip ne zadovoljava, ne valja...
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:18 23.04.2008

Moj omiljeni

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:02 23.04.2008

Evropa

Mislim da je svakakao potrebno da udjemo u Evropu. Na taj nacin bice nam otvorena mnoga vrata. Mozda cemo samo tako sacuvati celovitost zemlje. Vidite samo koliko se toga promenilo u Madjarskoj od kako je u EU. Putevi su bolji, cistiji...Zasto da cekamo u red za vize , zar to nije ponizavajuce za svakog coveka, naucnika., lekara. Ovako cemo putovati slobodno, a mislim da cemo imati i para za to.

To je moje misljenje.
pnbb pnbb 17:54 23.04.2008

Re: Evropa

Vidite samo koliko se toga promenilo u Madjarskoj od kako je u EU

gde nadje bas madjarsku za primer...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:53 23.04.2008

Re: Evropa

pnbb
Vidite samo koliko se toga promenilo u Madjarskoj od kako je u EUgde nadje bas madjarsku za primer...


a koga da uzmem, tamo sam vise puta bio, u Nemackoj nisam
Dawngreeter Dawngreeter 23:28 23.04.2008

Re: Evropa

Jedna moja prijateljica iz Zagreba put u Budimpestu zove "urbanom meditacijom". A ja se totalno slazem. Odes tamo, malo procunjas po podzemnoj zeleznici (cak i bez ikakvog cilja!), obidjes ceo grad u krug za sat vremena i onda se vratis nazad i na Zelenom Vencu 45 minuta cekas autobus u koji ne mozes da udjes kad jednom dodje.
Nemanja_K Nemanja_K 11:02 23.04.2008

Dave....I am losing my mind....

Pa dobro Jelena sta te to cudi.

Svojevremeno je Prokic pricao u Pescu kako je Ceda politicar kalibra Sarkozija i Blaira. Ako je to tako onda on jeste najbolje sto oni imaju.
Jelena Milić Jelena Milić 11:05 23.04.2008

Re: Dave....I am losing my mind....

cuj, pitanje je kog je srbija kalibra, francusko-britanskog svakako nije. ne kapiram prokin kontekst, al a prema svecu i tropar. tako da mi se cini da bi ostojin dvojac/trojac bio bolji od ovog jeremica sigurno!
Nemanja_K Nemanja_K 11:31 23.04.2008

Re: Dave....I am losing my mind....

Jelena Milić
cuj, pitanje je kog je srbija kalibra, francusko-britanskog svakako nije. ne kapiram prokin kontekst, al a prema svecu i tropar. tako da mi se cini da bi ostojin dvojac/trojac bio bolji od ovog jeremica sigurno!


Jelena nema konteksta. Poredio ih je kao drzavnike (sta god to znacilo). U svakom slucaju taman Srbija postala perjanica vrednosti EU i progresivnog drustva Ceda nece biti politicar ranga ove dvojice.

A sto se Vuka tice....pa gledaj ovako. Ne ulazeci u ove gluposti o vakrsenju Osmanskog carstva, Ministar Inostranih Poslova mora malo da bude covek koji ce da pliva uzvodno. LDP opcija je svakako sve samo ne to.
Jelena Milić Jelena Milić 11:38 23.04.2008

LososDP

a sta je ovo onda? molim te, pomozi, objasni mi gde to i kako jeremic ovim pliva uzvodno ovde, po meni pliva mimo zdravog razuma a to bas i nije konstruktivno iako je mozda u suprotnom smeru od onoga sto bi ja volela da DS uradi

On poruèuje da njegova stranka neæe u vladu na jalovim i antievropskim Koštunièinim principima, veæ hoæe dogovor oko ovih poslova.
- Ko æe lièno da preuzme odgovornost za te poslove? DS nema kandidata za premijera, što znaèi da neko tamo i dalje raèuna na Koštunicu. Zato smo izgubili poverenje u iskrene namere DS da završi ove evropske poslove. Za nas u LDP jedina garancija da æe buduæa vlada završiti pomenute evropske poslove jeste da Èedomir Jovanoviæ, kao premijer buduæe vlade, preuzme odgovornost za to. Potpisivanja SSP nema bez saradnje s Hagom, te bi Nenad Miliæ na èelu policije bio za nas garancija da æe se ta agonija s Hagom najzad završiti. Inaèe, ne vidimo boljeg ministra spoljnjih poslova evropske Srbije od naše Biljane Srbljanoviæ, ali ni boljeg gradonaèelnika Beograda. Ali, tu smo otvoreni za dogovor - poruèuje Ostojiæ
Atomski mrav Atomski mrav 12:16 23.04.2008

Re: LososDP

Za nas u LDP jedina garancija da æe buduæa vlada završiti pomenute evropske poslove jeste da Èedomir Jovanoviæ, kao premijer buduæe vlade, preuzme odgovornost za to.

Koje to buduće vlade? Za koliko godina? Lepo je biti optimista, ali megalomanija nikom nije koristila.
Nemanja_K Nemanja_K 12:17 23.04.2008

Re: LososDP

Pa nemam sta da ti objasnjavam Jelena. To sto je rekao nije plivanje uzvodno vec lupetanje gluposti. Ali ne mislim da treba da se slazem sa svakim proEU politicarem u svakom trenutku.

Ovo za Hag zvuci lepo, ali nije bas realno. Cisto sumnjam da bi Ceda posle svega sto se desilo od izlaska iz DS-a uspeo da i kada bi nekim volsebnim nacinom postao premijer uspeo da iskopa Mladica i Karadzica gde god oni bili.

LDP uprkos onome sto prica nikada nece dopreti do uma i srca vecine ljudi u Srbiji. Cedina licna hrabrost kada je hapsenje Slobe i odlazak sa Djixom u Kulu kod onih vampira u pitanju uopste nije sporna. Ali za jurnjavu za Mladicem je potrebno malo vise od "one man army" koncepta.
Atomski mrav Atomski mrav 12:20 23.04.2008

Re: LososDP

Zekane, opkolio sam te, predaj se! :)
Pa nije "one man army", tu će biti i Nenad Milić kao ministar unutrašnjih dela...
Jelena Milić Jelena Milić 12:23 23.04.2008

pa da i ova dvojca priskoce....


pilot fali, pilot....posada ce se nadje....
Politika Teško do Sporazuma sa EU
Holandija traži punu saradnju s Tribunalom
Autor: T. N. Đ. | 23.04.2008 - 08:32



Holandija nije spremna da Srbiji otvori vrata EU i obezbedi joj potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sve do pune saradnje s Haškim tribunalom, poručio je srpskim zvaničnicima holandski diplomata Henk Jan Ormel.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Holandije Henk Jan Ormel tokom dvodnevne posete Beogradu sreo se sa vicepremijerom Božidarom Đelićem, šefom Nacionalne kancelarije za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem. Srpski zvaničnici pokušali su da ukažu Ormelu koliko je za Srbiju važno potpisivanje ovog sporazuma, koji bi našu zemlju na neki način vezao za EU i zadržao njen proevropski kurs. Ukazali su na nestabilnost političkih prilika i na činjenicu da će saradnja sa Tribunalom biti u potpunosti prekinuta u slučaju preuzimanja vođstva zemlje od radikalnih nacionalista. Uprkos lobiranju, Ormel je svojim sagovornicima u Beogradu preneo da kao što u Srbiji postoje jake struje koje koče potpisivanje sporazuma, da se „u Holandiji vodi javna debata po tom pitanju i gotovo je nemoguće da pred izričitim stavom parlamenta i javnosti, holandska vlada izađe sa izmenjenim stavom“, stavljajući sagovornicima do znanja da su šanse za potpisivanje sporazuma pre izbora, više nego minimalne. Sve se svodi na ocenu Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca. Ocena Bramerca, međutim, još nije poznata. Ukoliko bi ona bila pozitivna, holandska vlada dala bi zeleno svetlo za potpisivanje ovog dokumenta. Srbija ima male šanse da potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, izjavio je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.
Nastavak teksta ▼


- Nismo blizu potpisivanja jer stvari ne stoje tako dobro - rekao je Ljajić, ali i dodao da „ima još vremena i da ćemo učiniti sve kako bi se promenio stav Holandije“. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić takođe je izjavio da je malo verovatno da će Srbija potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pre izbora 11. maja.
Doctor Wu Doctor Wu 12:30 23.04.2008

Re: LososDP

Atomski mrav
Zekane, opkolio sam te, predaj se! :)Pa nije "one man army", tu će biti i Nenad Milić kao ministar unutrašnjih dela...

a woman? gradonacelnica, ministar spoljnih poslova, spisateljica, bloger, docent, vanpartijski drustveni djelatnik... recju, zena.
a ministar finansija? baljak. ili onaj mali marko paunovic sto trazi da mu se razjasni. sine, kakav bi to bio tim! evropski.
Jelena Milić Jelena Milić 12:31 23.04.2008

Re: LososDP

alternatriva wu?
Atomski mrav Atomski mrav 12:33 23.04.2008

Re: LososDP

Ma sve je to OK, ali ti ljudi teško da će biti na tim pozicijama...
Doctor Wu Doctor Wu 12:39 23.04.2008

Re: LososDP

Jelena Milić
alternatriva wu?

kome? cedi jovanovicu? ivan marovic.
misim, kad vec pricamo o sf-u.
Jelena Milić Jelena Milić 12:47 23.04.2008

retro sf

cuj wu, za tebe je onomad i ldp u prlamentu bio sf...

reality bites

Doctor Wu Doctor Wu 13:17 23.04.2008

Re: retro sf

Jelena Milić
cuj wu, za tebe je onomad i ldp u prlamentu bio sf...reality bites

ma, sve ok, samo da ne bude reality bites back.

a i nije mi jasno da li se ti ne slazes da je ivan marovic u svakom pogledu superiorniji u odnosu na cedu (koji je, u sustini, lazna alternativa ovim ignorantima & "tajfunima" na vlasti) ili samo izbegavas da se izjasnis.
Dušan Maljković Dušan Maljković 13:21 23.04.2008

Re: retro sf

Meni je dilema "Otpor" ili LDP kao da biram između SS i SA...:)
Atomski mrav Atomski mrav 13:48 23.04.2008

Re: pa da i ova dvojca priskoce....

Nismo blizu potpisivanja jer stvari ne stoje tako dobro - rekao je Ljajić, ali i dodao da „ima još vremena i da ćemo učiniti sve kako bi se promenio stav Holandije“

U pogrešnoj se crkvi mole... daj da vidimo kakav je naš stav!
adam weisphaut adam weisphaut 14:02 23.04.2008

Re: retro sf

Dušan Maljković
Meni je dilema "Otpor" ili LDP kao da biram između SS i SA...:)

Ti naravno biraš NKVD
Dušan Maljković Dušan Maljković 14:36 23.04.2008

Re: retro sf

Naravno Weispy -- OZNA sve dozna, a o tebi imam poveći dosije... Pazi da te mrak ne pojede! :)
adam weisphaut adam weisphaut 14:46 23.04.2008

Re: retro sf

Dušan Maljković
Naravno Weispy -- OZNA sve dozna, a o tebi imam poveći dosije... Pazi da te mrak ne pojede! :)

Molim da blogojavnost uzme ovo k znanju za slučaj da me udari kamion s peskom dok prelazim ulicu
Dušan Maljković Dušan Maljković 14:48 23.04.2008

Re: retro sf

Zato ti ulicu prelazi samo na Čedinom prelazu -- tamo je jedino 100% sigurno za tebe! :)

Pešački prelaz patrijarha Pavla -- onaj između Patrijaršije i Saborne crkve -- ostavljamo paravoslavnije orijentisanim građankama i građanima.
Nenad M. Nenad M. 17:03 23.04.2008

Re: retro sf

Jelena Milić
cuj wu, za tebe je onomad i ldp u prlamentu bio sf...

reality bites



ma pusti wu-a, ovde kkritikuje ldp, na blogu kod Marovica kao utisak nedelje / prijatno iznenadjenje isl. vidi u ekonomskom programu Ldp-a - Evropa bez granica.

I da dr wu, rekao je Ceda vec, ministar ekonomije - Miroslav Prokopijevic!
Doctor Wu Doctor Wu 17:15 23.04.2008

Re: retro sf

Nenad M.

ma pusti wu-a, ovde kkritikuje ldp, na blogu kod Marovica kao utisak nedelje / prijatno iznenadjenje isl. vidi u ekonomskom programu Ldp-a - Evropa bez granica.

pa sta taj prokopijevic radi s vama kad je takav strucnjak?
sto ne pravi pare na berzi, nego se zamlacuje sa srpskom ekonomsko-politickom scenom?
mada mi ovo "evropa- bez granica" pre lici da je covek pisao program, ni manje ni vise, nego za celu evropu, :). skromno, nema sta.

ma, nemoj se uzbudjujes, to ja samo testiram da vidim koliko ste verni.
Jelena Milić Jelena Milić 17:29 23.04.2008

Re: retro sf

ne. mislim da je ivan bolji politicki komentator nego politicar. ne poredim ni otpor ni ldp. nije za porediti uopste. govorim o pokretu otpor. stranaka otpor je pokazala upravo sustinsku razliku izmedju amaterskog pokusaja s apuno para i ozbilje politicke namere kakva je ocito ldf frakcija bila, kad je uspela da se oformi u stranku i na prvim izborima udje u paralment!

ldp dakle. cak i kad bi ivan istakao kandidaturu u sta ne verujem :)

za ostalo, wu, moras pitati nekog iz ldp, ja nisam clan.
Jelena Milić Jelena Milić 17:32 23.04.2008

Re: pa da i ova dvojca priskoce....

pa vidi ostoju za kurir...:)

milic MUP...mladic HAG
Nenad M. Nenad M. 17:49 23.04.2008

Re: retro sf

Doctor Wu
Nenad M.

ma pusti wu-a, ovde kkritikuje ldp, na blogu kod Marovica kao utisak nedelje / prijatno iznenadjenje isl. vidi u ekonomskom programu Ldp-a - Evropa bez granica.

pa sta taj prokopijevic radi s vama kad je takav strucnjak?
sto ne pravi pare na berzi, nego se zamlacuje sa srpskom ekonomsko-politickom scenom?
mada mi ovo "evropa- bez granica" pre lici da je covek pisao program, ni manje ni vise, nego za celu evropu, :). skromno, nema sta.

ma, nemoj se uzbudjujes, to ja samo testiram da vidim koliko ste verni.


ma ne uzbudjujem se, samo citam i pratim Vernost smo davno utvrdili, tu nema dileme.

Licno bih voleo da vidim Danicu Popovic kao ministra finansija al zena nece u politiku a ima nesto i u onome sto je i Dinkic priznao - najbolji su van politike. Eno ti pun Ekonomski fakultet kandidata za razna ministarstva. Nije Mirosinkin mali jedini koji nesto zna o ekonomiji.

Sem Prokopijevica, Gligorova bih ( verno kao i uvek) voleo da vidim kao ministra, a (ne)verno priznajem da i Jelasic radi svoj posao za razliku od Cvetkovica, Djilasa & co.
pnbb pnbb 17:59 23.04.2008

Re: retro sf

Re: retro sf #LinkJelena Milić ...cuj wu, za tebe je onomad i ldp u prlamentu bio sf...reality bites
...ma, sve ok, samo da ne bude reality bites back.

mislim da ste omanuli poentu naslova filma...
dragan7557 dragan7557 19:13 23.04.2008

Re: pa da i ova dvojca priskoce....

poručio je srpskim zvaničnicima holandski diplomata Henk Jan Ormel.


H.J.Ormel nije diplomaata već političar i veterinar.
Atomski mrav Atomski mrav 09:15 24.04.2008

Re: pa da i ova dvojca priskoce....

pa vidi ostoju za kurir...:)

milic MUP...mladic HAG


A koji su resor namenili Bebi Popoviću?
mikimedic mikimedic 11:11 23.04.2008

Zamisli IJU

Zamisli EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom
Zamisli EU koja postuje medjunarodno pravo
Zamisli EU drugaciju od ove
I igraj, igraj, igraj, igraj
Zamisli EU koja postuje medjunardono pravo

Ako zamislis EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom
Ako zamislis EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom
Doci ce do promjene u tvojoj glavi
I vjerovat ces da postoji Kosovo
Ako zamislis EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom

Sjeti se kako su nas bombardovali nekad
Jedan tomahawk na tv, jedan na Kosovo
I pet piva u sebe
To je bilo rjesenje
Rjesenje za osvjezenje.

A sad je sve drugacije
Pogledaj, ulice su pune ljudi
Djecaci razbijaju ambasade s tranzistorom na uhu
Neki Kosovo neki EU vicu dolazi iz podruma, iz krova
I citav grad vice i Kosovo i EU kao da je lud, lud, lud
I ja sam lud.

Zamisli EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom
Zamisli EU koja priznaje Srbiju sa Kosovom
Zamisli zivot drugaciji od ovog
I igraj, igraj, igraj, igraj
Zamisli zivot u ritmu muzike za ples.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:15 23.04.2008

Re: Zamisli EU

mikimedic
Zamisli EU koja priznaje Srbiju sa KosovomZamisli EU koja priznaje Srbiju sa KosovomZamisli EU drugaciju od oveI igraj, igraj, igraj, igrajZamisli EU koja postuje Srbiju sa KosovomAko zamislis EU koja priznaje Srbiju sa KosovomAko zamislis EU koja priznaje Srbiju sa KosovomDoci ce do promjene u tvojoj glaviI vjerovat ces da postoji KosovoAko zamislis EU koja priznaje Srbiju sa KosovomSjeti se kako su nas bombardovali nekadJedan tomahawk na tv, jedan na Kosovo I pet piva u sebeTo je bilo rjesenjeRjesenje za osvjezenje.A sad je sve drugacijePogledaj, ulice su pune ljudiDjecaci razbijaju ambasade s tranzistorom na uhuNeki Kosovo neki EU vicu dolazi iz podruma, iz krovaI citav grad vice i Kosovo i EU kao da je lud, lud, ludI ja sam lud.Zamisli EU koja priznaje Srbiju sa KosovomZamisli EU koja priznaje Srbiju sa KosovomZamisli zivot drugaciji od ovogI igraj, igraj, igraj, igrajZamisli zivot u ritmu muzike za ples.

js sam vec zamislio, a ti?
mikimedic mikimedic 11:16 23.04.2008

Re: Zamisli EU

zamisljam...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:16 23.04.2008

Re: Zamisli EU

js sam vec zamislio, a ti?


a ja vec zamislio da ce da se javi Mikijeva obozavateljka dragonKa:)))
Nemanja_K Nemanja_K 11:17 23.04.2008

Re: Zamisli EU

Miki Miki veliki
Miki Miki luuuudi !!!! (^ o ^)/
Jelena Milić Jelena Milić 11:19 23.04.2008

Re: Zamisli IJU

sto reko moj sin brat sava...pre neki dan kad ugledasmo neupokojenog vuka draskovica...za srbiju u evropi i kosovo u srbiji vredi se boriti....pa makr turska dosla do brisela
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:20 23.04.2008

Re: Zamisli EU

i


nije tesko, veruj mi!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:14 23.04.2008

sto da ne?


Može li Srbija jednog dana sa svih strana da bude okružena zemljama EU, a sama ne postane njen član?


da, sto da ne? To ce onda znaciti smo postali balkanska Svajcarska ... ili da su granice Svajcarske stigle na istok do Bugarske:)))

pozz

ps. Malo se zezam, naravno ... uci ce i Srbija jednog dana u EU, verujem ... ali ne izgleda da ce se to desiti bas isuvise brzo. A kao optimista, nadam se i da ce se ipak naci neko kompromisno resenje i za Kosovo (vec manje-vise poznato - podela i sever ostaje u Srbiji) ...
Jelena Milić Jelena Milić 11:17 23.04.2008

Re: sto da ne?

vrlo ztanimljiv dusan janjic danas u kaziprstu, preslusaj transkript

a da se nesto iza brda valja nanjusio je i haradnija, malo, malo pa povecati pomc srbima na severu....

pozz

ps meni se cini da je ovo pre koncept turska do brisela ako ne turska u EU: -))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:32 23.04.2008

koncepti i fundamentalna pitanja....

meni se cini da je ovo pre koncept turska do brisela ako ne turska u EU: -))

Od mnogo koncepata - kilava ideja ?
Jelena Milić Jelena Milić 11:35 23.04.2008

Re: koncepti i fundamentalna pitanja....

ninosave hi, nema te nesto!

pomagaj, ja zaista ovaj jeremic geopolitcki um nisam uspela da dekonstruisem, desifrujem....

adam weisphaut adam weisphaut 12:43 23.04.2008

Re: koncepti i fundamentalna pitanja....

ja zaista ovaj jeremic geopolitcki um nisam uspela da dekonstruisem, desifrujem....

Retki su odabrani koji mogu da razumeju sve dubine uma Vuka Jeremića.
Ja takođe nisam među njima.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:05 24.04.2008

Re: koncepti i fundamentalna pitanja....

ninosave hi, nema te nesto!

Ninoslave bi bilo za nijansu tacnije... Ma, tu sam, ali sam cesto odsutan...
pomagaj, ja zaista ovaj jeremic geopolitcki um nisam uspela da dekonstruisem, desifrujem....

Htedoh da preporucim Adama ili Atomskog ali Adam kaze da ni on to bas ne razume. Ja se u poslednje vreme uglavnom bavim sportom i negujem jednog psica, tako da pojma nemam sta to gospoda politicari govore ili o cemu razmisljaju....
Tako, pre neki dan sam gledao Utisak Nedelje jedno 15-20 minuta i zaspao sam. Probudila me devojka kojoj je bilo smesno kako spavam ispred tv-a. I psicu je bilo smesno, ali se on nije smejao.

Atomski mrav Atomski mrav 11:20 23.04.2008

FBI izveštaj...

... nisi ni ti reagovala na njega, bar ne na ovom blogu...
Jelena Milić Jelena Milić 11:25 23.04.2008

Re: FBI izveštaj...

jos....skupljam utiske o reakcijama ( to jest o odsustvu, to recimo nikome od wannabe gradonacelnika ni voditeljci UN nije bio ni predlog na listi ni mimo liste) dok cekam da mi janko jakovljevic i ivanovic svrate ovih dana, da se ispricam s njima, i dok mi izvor ne da celu kopiju izvjesca da i sama svojim ocima prodjem...a onda ce biti..
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:31 23.04.2008

Izvinjavam se na potencijalnom trolu...

Ali ovo je najbolji anti-naci spot koji sam skoro video... Za razliku od domaćih kampanja za manjinska prava koje su sve redom viktimizujuće i pogrebno ozbiljne, evo jednog duhovitog primera koji efikasno dekonstruiše neonacizam, ukazujući na njegove apsurde i čineći ga smešnim...


Jelena Milić Jelena Milić 11:33 23.04.2008

Re: Izvinjavam se na potencijalnom trolu...

nema potrebe da se izvinjavas, nije trol, kad ja kazem Eu mislim na antifasizam, na toleranciju, a ne samo na plate...

a imajuci u vidu vest da je 20ak likova u nisu slavilo hitlerov rodjendan....
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:36 23.04.2008

Re: Izvinjavam se na potencijalnom trolu...

Naravno. Nisam se u najdirektnijem smislu nadovezao na temu, ali nisam postavio ni ono što nema nikakve veze.

Nego -- jel vas nasmejalo? Mene do suza!
Jelena Milić Jelena Milić 11:56 23.04.2008

Re: Izvinjavam se na potencijalnom trolu...

say no more, say no more...plus mi pukla zica za unutarkucno susenje vesa, a i kljuc u petim vratima u jugu, pa nikako da dovicem novu ...


mozda dva strojevca da nafatam za po kuci i da ih prevaspitavam usput ...kad mogu da sluze civilno vec iako im je to satro ispod cast....
Colin_bgd Colin_bgd 11:45 23.04.2008

EU

Evropska Unija je prvenstveno jedna ideja, i to se kod nas ne shvata ni malo. Ni kod protivnika EU, a bogami niti kod pristalica. Velika vecina "nas" pati od kompleksa jednostavnosti, pa je tako bilo i moguce da nam Milosevic proda prilicno jeftino "Olako obecanu brzinu". A isto tako da nam Kostunica danas prodaje pojednostavljene i pogresne interpretacije ozbiljnih pitanja oko EU.

Povrh svega toga, funkcionisanje EU, formalizacija EU kursa, EU politike, ili cega god hocete, je jedna vrlo komplikovana stvar, oko koje se ni same clanice EU ne mogu lako dogovoriti, i ti procesi se konstantno re-evaluiraju, a to nas srpski mozak, koji je navikao na aksiome iz guslarskih pesama ne moze nikako da shvati.

Pa je onda najlakse da se busamo u grudi, inatimo i pljujemo nesto sto se ni ne trudimo da razumemo, a jos manje smo spremni da tom ozbiljnom poslu pristupimo, i da lepo zasucemo rukave i pocnemo na njemu, zajedno sa ostalima, da radimo...

Najlakse je biti cinican, nista ne kosta, a i ispadnes jos i "inteligentan"...
Jelena Milić Jelena Milić 11:48 23.04.2008

Re: EU

a ako je coline po vama ispao jeremic u ovom intervju?

mozete li molim vas reci sta je on tacno rekao u ovom delu?

hvala unapred


ako ste na mene mislili kad ste rekli pametna/ironicna ..vs zasukavanje rukava oko EU, ne znam tacno sta sve po vama ono podrazumeva, evo kako sam ih ja zasukala za dvadesetak posetilaca ali na srecu mnogo vise slusalaca u kraljevu kraljevu pre neki dan
mikimedic mikimedic 11:50 23.04.2008

Govoris mi o ideji....

beograd ti je dao sebe
dio neba zauvijek
sto te muci na kraju puta
sjecas li se srbije
zanima me da li bi opet
isao na trgove
oh pavel
eu je pred vratima

govoris mi o ideji
o patriotizmu generacije
da li je to skup interesa nekorisnih ljudi
ili nesto vrijedno robije
razgovarajmo o slobodi
sjecas li se srbije
oh pavel
neman je pred vratima
Colin_bgd Colin_bgd 11:57 23.04.2008

Re: EU

a ako je coline po vama ispao jeremic u ovom intervju?

mozete li molim vas reci sta je on tacno reako u ovom delu?

hvala unapred

Ja sam kritikovao Jeremica, ne vas (ako ste to tako shvatili, nije mi najjasnije iz vasih pitanja).

Inace, po meni, oni vuku jedan lazni rep, prave sebi odstupnicu, da ako i ne bude nista od EU, to nikako nece biti njihova krivica nego, eto, EU diskurs je takav da smo za njih i mi Turska.

Sto je jedan paradoks svoje vrste. Jer, neusvajanjem evropskih vrednosti (ali pazite nije to nesto sto birokratija EU propisuje, to je jedan skup trenutno najnaprednijih civilizacijskih dostignuca), mi sami sebe i definisemo po svojoj unutrasnjoj sustini kao recidiv otomanske imperije, po meni daleko iza i Turske.

Znaci, oni unapred optuzuju Evropu za nesto sto Evropa danas NEpretpostavlja o Srbiji, a ako sutra i pretpostavi to ce biti UPRAVO ZATO jer je nasa elita tacno tako u(ne)redila Srbiju da ta evropska pretpostavka o Srbiji bude tacna!

Ludo burazeru...
Jelena Milić Jelena Milić 11:59 23.04.2008

Re: EU

hvala na objasnjenju, zaista sam pomislila drugacije..

hvala
Jelena Milić Jelena Milić 12:01 23.04.2008

to mikimedic



neman je pred vratima


[/url]]now you are talking miki
mikimedic mikimedic 12:13 23.04.2008

Re: to mikimedic

Beograd 2008.
kad je EU rekla ne
Beograd 2008.

drzali smo izbore
rudari
studenti
evrovizija
svi mi
Beograd 2008

uzavrele partije
dva put se ne salju
dva put se ne salju
tenkovi na Kosovo

nisu se usudili
izgubili smo svi mi
Srbija
u mome srcu sajkaca
Srbija
nije nikad dala Mladica
svaki dan
svaki dan
Haradinaj Karadzic
odzvanja u mojim usima

Srpski ponos
Evropejci
Vojvodine autonomne
EU u pola cijene
Papa Solana
i ja

Beograd 2008
redovi za akcije
nezavisni sindikati
forumi zastite

Beograd 2008.
uzavrele tvornice
dva puta se ne salju
tenkovi na Kosovo
Bombe na nas
Colin_bgd Colin_bgd 12:16 23.04.2008

Re: to mikimedic

A ima i ona koju je Dzoni pevao na koncertima:

"...Rusi dolaze,
kurvini sinovi..."
mikimedic mikimedic 12:28 23.04.2008

Re: to mikimedic

Nisam cuo. link?
Colin_bgd Colin_bgd 12:32 23.04.2008

Re: to mikimedic

Nisam cuo. link?

Kad sam ja isao na Azrine koncerte cirka 80-82 nije bilo mobilnih telefona ni sa kamerom, a ni uopste, na zalost.

Da li to znaci da se nije dogodilo?
mikimedic mikimedic 12:37 23.04.2008

Re: to mikimedic

To ces morati da pitas nekoga u EU.
Iliti sto bi Sudsko Vijece reklo:

Sto u Hagu nije dokazano, nije se dogodilo.

Ali sve se to ipak dogodilo. Na putu za ludilo.
Colin_bgd Colin_bgd 12:40 23.04.2008

Re: to mikimedic

daleko si ti od istine...
mikimedic mikimedic 12:45 23.04.2008

Re: to mikimedic

Istina je relativna kategorija.
Cije istine?

Haske?

'fala na konstataciji. jesam.
Colin_bgd Colin_bgd 12:47 23.04.2008

Re: to mikimedic

mikimedic
Istina je relativna kategorija.
Cije istine?

Haske?

'fala na konstataciji. jesam.

dzonijeve...
mikimedic mikimedic 12:50 23.04.2008

Re: to mikimedic

Oni koji me vole zovu me tako....
mayo1 mayo1 18:15 23.04.2008

Re: to mikimedic

Nema Rusa ali ima kurvinih sinova:

Kurvini sinovi

Iza prozora nemirnog sna
Osjećam njihove sjene
Gledam kako kroz zidove plešu
Kurvini sinovi...

Zatvori gubicu nije vrijedna za narod
Istresi gorčinu do kraja
Na strateškim mjestima njihovi ljudi
Kurvini sinovi...

Lutke od krvi bez trunke ideje
Ubice na cesti
Loša noć, bježim iz grada
Oni dolaze
Kurvini sinovi...

Otišao sam daleko do krajnjih granica
More je uzimalo od neba
Na drugoj strani znaci oluje
Vidio sam kako plaze u tami
Hladna noć pred velike događaje
Ne želim više da se sjećam
Znali su gdje će me naći
Kurvini sinovi...
dragan7557 dragan7557 11:44 24.04.2008

Re: Govoris mi o ideji....

mnogo vise slusalaca u kraljevu kraljevu pre neki dan


Posle preslušavanja pitam se da li vi uopšte znate šta je korporativna država i koja propast za ljudsko društvo u celini ova neman uopšte znači. Posle neosnovanog zaključka da su globalizam i korporatizam nezaustavljivi procesi (?) pitam se kako u opšte možete da zamislite put u NATO (lokalna oružana sila) i put u EU koja je po svom karakteru regionalna organizacija.

dragan7557
24 april 2008
Jelena Milić Jelena Milić 12:13 23.04.2008

kad borba protiv ovoga bude na prvom mestu

policija privela 24 osobe na izletištu kod sela Kamenica
Piknik neonacista iz cele Srbije
Autor: B. J. - V.Z. C. | 23.04.2008 - 08:20


NIŠ - Niška policija privela je radi utvrđivanja identiteta u nedelju po podne 24 osobe iz nekoliko gradova u Srbiji, aktere neprijavljenog skupa na mestu zvanom Srećkovo vrelo, nedaleko od sela Kamenica - saopšteno je juče u Policijskoj upravi Niša.

Reakcija policije usledila je nakon prijave uznemirenih meštana ovog niškog sela da su na pomenutom mestu viđena neonacistička obeležja. Kako saznaje „Blic“, privedeni su negirali da su proslavljali 20. april - rođendan vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera, već su tvrdili da su bili na najobičnijem pikniku.
Međutim, policija je, osim hrane i pića, kod izletnika pronašla nacističke zastave sa kukastim krstovima, kao i jedan pištolj koji je odbačen u travu po nailasku policijskih marica.
- Niko nije zadržan u prostorijama policije, ali je protiv jednog učesnika skupa podneta krivična prijava zbog nelegalnog posedovanja oružja, dok je još jedan učesnik dobio krivičnu prijavu zbog pružanja otpora i vređanja policajaca - kazala je portparol niške policije Lidija Pavlović.
Ona nije mogla da potvrdi da li su privedene osobe registrovane kao pripadnici neke neofašističke organizacije, rekavši da su „provere u toku“.
- Meštani Kamenice su bili uznemireni jer su videli neonacistička obeležja, a policija je kod učesnika skupa pronašla tri ili četiri zastave sa kukastim krstovima - dodao je načelnik odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Nebojša Petković.
On je kazao da je utvrđeno da je 11 privedenih osoba iz Niša, a devetoro iz Beograda, dok su ostali iz Negotina, Despotovca, Zemuna i Bojnika. Najstarija osoba ima 31 godinu, a najmlađa 16 godina. Među privedenima su bile i tri devojke.
A za vreme hapšenja u Nišu, portret nacističkog vođe Adolfa Hitlera i dalje je visio na zidu apartmana 501 beogradskog hotela „Mr. President“, uprkos dogovoru izraelskog ambasadora Artura Kola i vlasnika Dušana Zabunovića da se slika ukloni.
- Firer je ostao u hotelu, jer se izraelski ambasador u petak nije pojavio, čime je pokazao da mu sklanjanje slike nije važno - rekao je Zabunović.
Međutim, i pored ovog nejasnog odgovora jasno je da je Zabunović pogazio obećanje da će ukloniti spornu sliku o kojoj je „Blic“ prvi pisao. Sada je izvesno da će uklanjanje portreta morati da sačeka kraj maja, budući da je Hitlerov apartman do tada rezervisan.
U izjavio za „Blic“ ambasador Artur Kol rekao je da na najavljeno skidanje slike nije došao jer nije želeo da bude deo marketinškog trika.
- Verujem da će ukloniti sliku jer mi je vlasnik hotela to obećao. Ako je skinu, biće to kraj epizode koja nije doprinela časti hotela, ako je ostave, nastaviće da se sramote - rekao je za „Blic“ Artur Kol, izraelski ambasador u Beogradu.
Profesor Goran Ilić sa Pravnog fakulteta u Beogradu kaže za „Blic“ da u Srbiji ne postoji zakon o zabrani nacističkih simbola kao u pojedinim zemljama.
- Nema zakonskog osnova da krivično delo može da bude postavljanje slike Hitlera na zidu u hotelu, čiji je on vlasnik. Još i ako su gosti insistirali na tome da budu u tom apartmanu, teško može biti na udaru zakona. Neonacisti u Nišu su verovatno privedeni zbog prekršaja odredaba o javnom redu i miru, jer možda nisu imali dozvole za okupljanje. Ne verujem da su mogli da ih privedu zbog nošenja simbola - kaže Ilić.
On navodi da i Nemačka, koja ima zakon o zabrani nacističkih simbola i vodi kampanju protiv neonacista, nije uspešna jer neonacisti koriste modifikovane simbole.
- Ti simboli nisu zabranjeni, ali je svima jasno o čemu se radi. Tužilaštva i sud mogu da reaguju i tamo i ovde ako se neko, na primer, poziva na pogrom Roma, Jevreja, Slovena ili tvrdi da su to niže rase i tome slično - objašnjava profesor Ilić.
O zabrani nacističkih simbola raspravljalo se i u institucijama Evropske unije još 2005, ali još nije doneta odluka. Nakon što se sin engleskog prestolonaslednika pojavio na jednom maskenbalu u nacističkoj uniformi, u februaru 2005. podnet je predlog u Evropskom parlamentu da se zabrane nacistički simboli. Komesar za pravosuđe i ljudska prava Franko Fratini je tada izjavio da je bolje da same zemlje donose propise o tome. Zakon Nemačke je najrigorozniji i on zabranjuje svako isticanje nacističkih simbola. U Francuskoj je zabranjeno propagiranje nacizma, dok je u Velikoj Britaniji isticanje nacističkih simbola kažnjivo samo kad je u funkciji širenja rasne mržnje i netolerancije. Italijnski zakoni dozvoljavaju nošenje simbola, ali su zabranjene neke neonacističke organizacije i parole, kao na primer „Živeo fašizam“. U Poljskoj je za propagiranje nacizma i komunizma propisana kazna do dve godine zatvora. U Mađarskoj je takođe zabranjeno isticanje simbola oba totalitarna sistema.

Krst od granja
Da li je za neobični piknik na kojem su se vijorile neofašističke zastave slučajno izabrano mesto poznatije kao Srećkovo vrelo, seosko izletište koje je nepoznato i većini Nišlija.
- Selo Kamenica je u Drugom svetskom ratu bilo simbol otpora protiv fašizma. Zvali su ga „mala Moskva“, a veliki broj meštana je poginuo u oslobodilačkom ratu. Samo mesto Srećkovo vrelo dobilo je ime po partizanu Srećku, koji je sa još nekoliko saboraca izvršio samoubistvo bežeći od potere ljotićevaca - priča za „Blic“ Aleksandar Rinčić, jedan od žitelja Kamenice. Do samog izletišta se može stići samo jednim putem koji vodi direktno kroz krivudave sokake ovog seoceta. Kako je u nedelju bilo lepo vreme, meštani su dan koristili za rad na polju. Osim nekolicine Kameničana koji su uočili zastave sa kukastim krstovima, većina meštana ni juče nije znala šta se to zapravo dogodilo na izletištu zbog čega je pet policijskih marica kao nošenih vetrom projurilo uskim seoskim sokacima. Jedni su i juče, u vreme boravka reportera „Blica“, nagađali da se radi o potrazi za haškim optuženicima, dok su drugi mislili da je policija intervenisala zbog tuče izletnika. Prema rečima dvoje Kameničana koje smo juče zatekli na ovom mestu, nedaleko od samog vrela, u vodi potoka pronađen je krst sastavljen od suvog granja. Meštani se pitaju da li i to ima veze sa pomenutim događajem, jer se možda radi o kukastom krstu koji nije završen.




Jelena Milić Jelena Milić 12:21 23.04.2008

i ovoga

DRŽAVNO i crkveno

Verski identitet u očuvanju nacionalnog


Vladimir Ilić, danasnji Danas

U okviru svog programa unapređivanja verske kulture, verskih sloboda i tolerancije, Ministarstvo vera kao jedan od važnih ciljeva izdvaja afirmaciju, zaštitu i razvoj verske kulture kao činioca etničkog i duhovnog identiteta nacionalnih manjina u Srbiji. Ova pohvale vredna namera ponekad biva ometena etnofiletističkom perspektivom.
U svojoj brizi za ulogu verskog identiteta u očuvanju nacionalnog identiteta Ministarstvo ponekad pokazuje jednostranost: ne može se, kao što Ministarstvo čini, tvrditi da je "hrvatska nacionalna manjina najjača i najbolje organizovana nacionalna zajednica unutar Rimokatoličke crkve u Srbiji". Rimokatolička crkava je, poput protestantskih crkvi, internacionalna. Ministarstvo takođe delimično greši kada tvrdi da se "slovačka nacionalna manjina identifikuje sa svojom Slovačkom evangeličkom crkvom"; primer Slovaka rimokatolika u Selenči relativizuje ovakve odsečne zaključke.
Delikatnija je ocena Ministarstva da "bunjevačka nacionalna manjina traži da u krilu Rimokatoličke crkve bude prepoznata i uvažena njena etnička osobenost, odnosno da se preko crkvenog jedinstva Bunjevci ne asimiluju u hrvatsku naciju". Ovde se pokreće osetljivo pitanje odnosa nacionalno izjašnjenih Hrvata i Bunjevaca, za koje neki tvrde da je u značajnoj meri određeno ponašanjem svetovne vlasti. Specijalni izvestilac Saveta Evrope nije našao dokaze za ove tvrdnje. No, indikativno je što se pitanje statusa Rumunske pravoslavne crkve uopšte ne postavlja u strateškom dokumentu Ministarstva. Pitanje identiteta istočnosrbijanskih Vlaha već dugo je povezano s odbijanjem države da registruje episkopiju RPC u Srbiji. Komitet Saveta Evrope za ljudska prava februara ove godine zatražio je od naših vlasti da pomognu etničkim Vlasima da prevaziđu nesporazume oko svog identiteta. Za razliku od Banata, vernici RPC u istočnoj Sbiji trpe pritiske. Njihov sveštenik g. Bojan Aleksandrović nedavno je dobio visoko odlikovanje od rumunskog predsednika Baseskua. Parlamentarna skupština SE izrazila je svoje čuđenje zbog dominantnog uticaja SPC na planu priznavanja drugih crkava; ona je pozvala naše vlasti da ponište uplitanje kanonskog prava jedne crkve u poslove drugih crkava u jednoj sekularnoj državi. Uopšte su Zakon o crkvama i njegova primena ocenjeni kao arbitrarni i u nekim slučajevima diskriminatorni.
Dzomba Dzomba 12:26 23.04.2008

Jeremic

Vi kazete:

kako vi onda razumete ovo vizionarsku izjavu ( Turska-širi dalje -:), da nije to) šta ja to ne kapiram, osim da dolazi neki novi Sulejaman Veličanstveni, koji će da pregazi jedno par država EU, na putu ka BH/RS/Srbiji.. via Bugarska il Grčka ...to nisam OK shvatila....


Meni nije jasno da li vas je priroda ili politicki fanatizam sprecio da shvatite sta je Jeremic hteo da kaze ili ste potpuno ironicni, s tim sto me onda vasa ironija sasvim prevazilazi. Jer, po Jeremicu:

ako propustimo ovaj momenat da uđemo evropske integracije...ozbiljna šansa da Turska bude ostavljena van granica EU


To znaci da on prica o Turskoj imajuci u vidu opasnost da Srbija, bas kao i Turska, bude izostavljena iz daljih integracija, tj. da postoji deo Evropske Unije koji zastupa tezu - ne nuzno iz istih razloga - da su granice evrope granice bivseg otomanskog carstva (cuven Hantingtonov "sukob civilizacija" i da ako Srbija bude odugovlacila sa integracijama, postoji mogucnost da u politickom diskursu Evrope prevlada interesna grupa kojoj ne odgovara guranje Srbije u Evropu. Stoga Jeremic dalje kaze:

dnosno koji će to deo evropske ili kvazievropske geografije da izvedu zemlje EU.


Isto tako, lako je shvatiti zasto Jeremic ne govori u sasvim pohvalnom tonu o Evropskoj Uniji ("...kavzigeografije da izvedu zemlje EU) u Press-u: bori se za glasove materijalisticki nastrojenih nacionalista, onih kojima je do nacionalnog ponosa, ali ne po cenu ugodnog zivota.

To je razumna politika imajuci u vidu pretnju koju predstavljaju SRS i DSS.
Jelena Milić Jelena Milić 12:35 23.04.2008

to dzomba

trudili ste se, al nije dovoljno...vrlo losa paralela...plus i netacna ...

turska na drini...a sta, bh sa uslovima za SAA i kosovo sa EU buducnoscu kao i BH...?

sta poentirate, u srbiji ko u turskojh ima puno muslimana pa ce zato eu da okleva....



Ren: Kandidati za EU obavezni na dobrosusedske odnose
Autor: Tanjug | 23.04.2008 - 12:56


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da su svi kandidati za prijem u Evropsku uniju "obavezni na dobrosusedske odnose", odgovarajući tako na pitanje nemačkog lista ''Kelniše rundšau'' - da li Srbija može u EU, a da ne prizna Kosovo.

Ren je u razgovoru za nemački dnevnik naveo da unutar Evropske unije i dalje nema konsenzusa o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom.


Nastavak teksta ▼


''Veoma je važno da se Srbiji potpisivanjem SSP pošalje politički signal za njenu perspektivu. Ispunjenje preduslova se može povezati i sa kasnijom ratifikacijom", rekao je Ren i dodao da, međutim, "EU nije centralizovana država" i da "u ovom momentu nemamo u toj tački konsenzus".

Da li ćemo dobiti taj signal zavisi od članica unije, rekao je Ren, odgovarajući na pitanje da li će pre 11. maja, kada će u Srbiji biti održani izbori, biti potpisan SSP sa Beogradom.
Povodom predstojećih izbora, Ren je naglasio da Srbija treba da donese važnu odluku i da tu EU nema glas, ali da joj nije svejedno, kad je reč o razvoju u budućoj članici.
''Ja se nadam da će se odlučiti za evropsku budućnost. Prema poslednjim anketama, 70 odsto građana (Srbije) je za Evropu. Imam visoko poštovanje za srpski narod, koji ima veliki kulturni i intelektualni kapital'', rekao je Ren.

Na pitanje kako vidi budućnost Kosova, s obzirom na to da ga je 18 članica EU priznalo, a ostale to ne žele, Ren je odgovorio da je EU već objasnila da Kosovo, kao i ceo zapadni Balkan, ima evropsku perspektivu. Priznanje je stvar članica EU i tu Evropska komisija nema ovlašćenja, rekao je on, dodajući da Kosovo mora da se politički i ekonomski razvija i da se u taj proces ulaže mnogo novca poreskih obveznika.
Atomski mrav Atomski mrav 12:41 23.04.2008

Re: to dzomba

Drugim rečima, EU kao institucija priznaje Kosovo. Samo neće to da kažu doslovno. A što se EU budućnosti za Kosovo tiče, ne znam kako to EU misli da izvede...
Jelena Milić Jelena Milić 12:46 23.04.2008

citaj AM, citaj...

,
dodajući da Kosovo mora da se politički i ekonomski razvija i da se u taj proces ulaže mnogo novca poreskih obveznika
Atomski mrav Atomski mrav 12:48 23.04.2008

Re: citaj AM, citaj...

Čijih poreskih obveznika?
Jelena Milić Jelena Milić 12:50 23.04.2008

Re: citaj AM, citaj...

EU, atomski, EU, a i SAD
mikimedic mikimedic 12:51 23.04.2008

Re: citaj AM, citaj...

Sex, drugs and rock and roll.
Atomski mrav Atomski mrav 12:53 23.04.2008

Re: citaj AM, citaj...

EU, atomski, EU, a i SAD

Ja reko' kosovskih... pa se sve ćudim...
Jelena Milić Jelena Milić 12:55 23.04.2008

miki m

to je jos, mahom, u crnim i sivim tokovima novca,neoporezovano...citajte npr reef nation -sto se amera tice, odlicna knjig ao kolicini love u droga, ilegalni rad, trzistu vrti

a sto se kosova tice, cujem da je spigl napravio ovog vikenda super feature story ....
Dzomba Dzomba 13:24 23.04.2008

Re: to dzomba

Mislim da niste u potpunosti razumeli ni sta sam ja hteo da kazem ni sta je Jeremic hteo da kaze, ali mi je jasno da je i to priroda ovakvog nacina komunikacije.
Jedino vase pitanje koje ima smisla je u vezi sa interesima Evrope kada je rec o integraciji Srbije - vi tvrdite da Evropa ima veliki interes i kao razlog, pretpostavljam inter alia, navodite izjavu njihovog trenutnog politickog glasnogovornika. Medjutim, ja i nisam tvrdio (a nije ni Jeremic) da je trenutni stav Evrope da Srbiju izostavi, vec da postoji mogucnost da se to dogodi i da je stoga neophodno da sada, kada nas vec Evropa hoce, iskoristi sansu. Evo zasto tako mislim. Ociti, povrsinski razlozi su mnogobrojne izjave Sarkozija na temu Srbije (o nuznosti priznavanja Kosova od strane Srbije kao i zamor i neopredeljenost EU kada je rec o daljim integracijama nakon Hrvatske), vrlo zlokobna cutnja Nemacke i ideoloska (a sto je povezano sa unutar-politickim pitanjima i akademskim karijerama mnogih intelektualaca) propaganada V. Britanije - dovoljno je citati Gardijan i Spigl. Ozbiljniji razlozi za izostavljanje Srbije iz evropskih integracija, leze u nedostatku ekonomskih interesa (pre svega mislim na komunikacije, energetiku i sirovine, industrijsku proizvodnju, tehnolosko-privredni potencijal i, na prvom mestu, kupovna moc stanovnistva,tj, velicna trzista) i zelja za politickom stabilnoscu same EU, koja se nuzno narusava svakom novom integracijom (i to se sada zove "zamor". Osim toga, jedini pravi interes EU je politicka stabilnost Balkana, ali, ako se ona moze postici bez politickih integracije, onda sta ce Srbija Evropskoj Uniji? I oni su tu upravu, savrseno je moguce odrzavati politicku stabilnost u Srbiji, a ne integrisati je.

Jelena Milić Jelena Milić 17:26 23.04.2008

Re: to dzomba

dzomba, pre svega volim ovakve postove sa argumentima i pretpostavkom nesporazuma, hvala. no,


Najkontorverznija tačka te diskusije jeste da li Turska pripada ili ne pripada EU. Postoji ozbiljna šansa da Turska bude ostavljena van granica EU. A onda, postavlja se fundamentalno pitanje –gde su granice Turske. Da li su one na Bosforu ili se one nalaze na Drini,


ne znam kako sam drugacije mogla shvatiti vuka jeremica nego ovako. ( pomislila sam ce da razveze o kurdistanu...) pogotovu u kontekstu koji sam navela, da na tom putu do drine/na toj geogrqfiji/paraleli neuspesnoj, ima vec EU clanica, pa i muslimanskih zemalja kojim ne neko nebitan, istomisljenik, vec komesar za prosirenje , istice EU perspektivu, a koje su plus bile deo otomanskog carstva....uvoditi tursku i njenu eu perspektivu na ovakav nacin je meni diletantski. ZB i turska imaju razklicite situacije, u mnogim stvarima. ukljucujuci i stepen demokratizacije drustva. ( pri tome, da sad ne trolujem ja mnoog, smatram da su radiklni ataturkovici u krivu oko marama ..)

Drugo, ja sam samo deo intervjua stavila i osvrt, ne i argumente za i pro, jer se o njima toliko vec i na mojim posotvima pisalo, ovo je jedna period kad uocavam vrlo populisticke non essential pro EU argumente od strane DS i o tome pisem.


najbitnije, mnoge od dilema oko prosirenja su se ugasile posle lisabonskog sporazuma. on otvara vrata novim clanicama cinjenicom da su nekako definisani mehanizmi odlucivanja za broj clanova veci od 27. i na druge nacine. debata o zamoru jenjava, ma koliko, i to se slazemo, bila jaka u parlamentu oko elamara broka i drugih na primer.


vi i saa koji je jos na dalekom stapu, na zalost, vidite kao vec gotovu stvar. ja ne. pri tome ne navodite problem oko mladica kao jedna od razloga EU oklevanja. ja ga smatram vrlo iskrenim.

sto se stabilnosti bez srbije unutra tice, tu se slazemo. ja idem i korak dalje, i kritikujem one koji plase javnost ekonomskom stagnacijom u slucaju ne eU integracija. ni to ne mora da znaci, eto singapur, malezija, ..

stepen demokraticnosti to je ono sto ce verovatno neprovratno kao progresivan momentum biti izgubljeno, ne ekonomski razvoj nuzno.

to rusija ne donosi niti partnerstvo politicko s njom.


i za kraj, NATO je na samitu u Bukurestu reako da je jedna od ciljeva NATO zavrsetak procesa sirenja EU koji podrazumeva ZB



Jelena Milić Jelena Milić 12:55 23.04.2008

Re: Evo čitavog teksta...

jel ti TO placas, meni se otvaraju samo PDF slike od pre jedno dva meseca
Atomski mrav Atomski mrav 12:58 23.04.2008

Re: Evo čitavog teksta...

Ne plaćam TO (ne znam doduše na šta misliš - na Press, valjda), meni link radi normalno...
Hej, pa nas dvoje izgleda živimo u nekim paralelnim univerzumima :)
Jelena Milić Jelena Milić 12:59 23.04.2008

Re: Evo čitavog teksta...

brr...do sad sam mislila da zivimo sami u suprotnim vremenskim zonama
ivana23 ivana23 14:16 23.04.2008

Re: Evo čitavog teksta...

Otvara sa normalno..

Press
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:00 23.04.2008

Jos je rano za EU.

Jelena, vi pisete ovaj clanak kao dete koje strasno zeli cokoladu, i samo cokoladu i nista vise, i dalo bi sve sto ima samo da dobije cokoladu, cokoladu i nista drugo... A da li mu je ta cokolada slatka kada je dobije, to je druga stvar. Ali ima mnogo naivnih postavki u vasem pisanju. Kao na primer vas podnaslov "Može li Srbija jednog dana sa svih strana da bude okružena zemljama EU, a sama ne postane njen član? " na koji je Virtualni Vasilije odgovorio da moze, da je Svajcarska okruzena zemljama u EU a nije u toj organizaciji. Glupo je odgovoriti da mi nismo Svajcarska, jos je gluplje postavljati glupo pitanje. Ako ozbiljno pisete ne postavljajte naivna pitanja.
Ostavite Vuka Jeremica na miru. Covek dobro radi svoj posao imajuci u vidu okolnosti. Ta da vi znate desetinu ljudi koji bi bolje radili taj posao nije vazno, svako od nas zna nekoga ko bi bio bolji predsednik od BT, a BT tera drugi mandat.
Vazno je da tezimo EU, da zelimo da se tamo pridruzimo. Nece biti moguce da jednog dana EU nece hteti da nas primi (to je opet jedna naivna hipoteza). Ukoliko se, u medjuvremenu sama EU ne rasturi.
Moj stav je da mi treba da udjemo u EU, ali nikako po modelu kako zamislja Ceda Jovanovic (covek odavno otpisao KiM kobojagi zato "sto treba biti realan", sto je budalasto) ni Boris Tadic (kobojagi treba ici ka EU a KiM cemo resavati kasnije, sto je budalastina jer cak i franc. predsednik Sarkozi je rekao da Srbija nece moci da se priblizi EU ukoliko pre toga ne prizna Kosovo kao nezavisnu drzavu; BT prica svasta da bi se dodvorio glasacima, a i sam zna da Srbija nece uci u EU ako pre toga ne prizna nezavisno Kosovo, ali on racuna da tada vise nece biti predsednik ove jadne drzave). Dakle, u EU treba da nas uvodi neko treci, ali samo da se malo ova situacija sredi, ne mozemo se glatko pomoriti sa gubitkom KiM, i ne gori nam ispod nogu da mora da utrcimo u EU sto pre ... ako su tamo sve bivse golje kao sto su Bugarska, Rumunija, Madjarska... uci cemo i mi... nista nam nece pobeci.
Naime, kada muza ostavi zena, on mora da pati izvesno vreme, iako se mozda vremenom pokaze da je bolje i za njega i za nju sto je doslo do razvoda... he, he. Ali zato bar ne zuri sa novom zenidbom!
Izvinite ako sam bio opsiran.
Jelena Milić Jelena Milić 13:22 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

http://www.zamislisrbiju.org/iris/jelena_milic.mp3

opsirnost mi ne smeta. smeta mi onoliki diletantizam vuka jeremica. molim vas da mi objasnite sta je on mislio tom izjavom o turskoj tacno. vuk jeremic je na javnoj funkciji i kao takav podlozan javnoj kritici.

sto se cokoladica i drugog tice, prenela sam deo intervjua, jedno pitanje i jedan odgovor, a ne moje pitanje.

sto se DS populiyma tice, evo gore mojih stavova, nesto sire elaboriranih, sa tribine u kraljevu, pa ako imate vremena...
Spiridon Spiridon 13:29 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

http://www.zamislisrbiju.org/iris/jelena_milic.mp3


Jelena, jel si srela Zokstera?

Daj molim te mi obijasni koja ti se to fora svidela kod Hilari?????????
Mogu da shvatim da izmedju nje i McKana biras nju ali pored Obame ?????''''

Jelena Milić Jelena Milić 13:46 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

evo i pensilvanija isto misli :)


nisam srela Z
Spiridon Spiridon 13:48 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

Jelena Milić
evo i pensilvanija isto misli :)


kasno
Atomski mrav Atomski mrav 13:50 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

Ni meni nije jasno zašto Jelena preferira Hilari kada je tako lepo pisala o Obami... hm, možda je Drago u pravu...
Doctor Wu Doctor Wu 13:55 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

Dr Spiridon
Mogu da shvatim da izmedju nje i McKana biras nju ?????

Pa to bas i nije neki izbor. Sta reci o bicu koje moze da izjavi ovako nesto (i da ne trepne):
If I'm the president, we will attack Iran... we would be able to totally obliterate them
Spiridon Spiridon 14:09 23.04.2008

Re: Jos je rano za EU.

Doctor Wu
Dr Spiridon
Mogu da shvatim da izmedju nje i McKana biras nju ?????

Pa to bas i nije neki izbor. Sta reci o bicu koje moze da izjavi ovako nesto (i da ne trepne):
If I'm the president, we will attack Iran... we would be able to totally obliterate them


ma totalno je bezveze. Bolje bi joj bilo da nastavi da kafenise sa drugaricama po Njuci.
Trenutno vreba da Obama napravi neku katastrofalnu gresku ne bi li se ona vratila iz mrtvih. Vampirusa.

izvini na trolovanju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana