Nehumano preseljenje i Samardžićev predlog UNMIK-u

Jelena Milić RSS / 26.03.2008. u 12:43

 Ako ima nešto od čega mi se na političkoj sceni diže kosa na glavi onda je to odlučivanje o tuđim životima kao da su figurice iz Lego kockica. Čitam malopre onog Primakova (sad privredna komora, eks MVP Rusije) koji je juče izjavio je "da Srbi iz južnih delova Kosova treba da se presele u severni deo, a onda da se pripoje Srbiji."

 

Kakav jasan i neskriven nastavak etničkog prekomponovanja regiona, kao da se posledica i užasa i nesreća raseljenih i izbeglih već nismo nagledali. Bilo mi je muka i od Nebojše Čovića i priča o tome da se povratak organizuje tamo gde je moguć, a ne u mesto porekla, kao da se igramo rizika,diplomatije i monopola, a ne odlučujemo o sudbini živih ljudi. Slušam danas nekog našeg genijalca, posle ću mu ime iskopati, koji kaže Kosovu trebaju  seme i traktori. Pa stalno ta ruralizacija, ta humanitarna tipa ašova i motika, koja ljudima od Knina, Benkovca, pa do kolektivnih centara ovde na dalje ne da se ukjuče u modernizaciju....Žene izbeglice, samo da heklaju i prave kolače...Njima bre treba i prostorni plan, i intenzivna poljoprivreda možda, u skladu sa time koliko i šta EU u toj oblasti treba, a ne male okućnice non stop. Prekvalifikacija na tržištu rada....Pa onda su izdajnici oni iz Samostalne liberalne stranke na Kosovu  što hoće u kosovske institucije. U institucijalizaciju umesto u tribalizaciju i samviktimizaciju non stop.  Neverovatno je i to koliko Srbi sa Kosova, oni iz enklava jadni pre svega,  puštaju da budu samo objekti, da  se raduju i očekuju tu pomoć na kašičicu, koliko nemaju hrabrosti i volje da uzmu stvar u svoje ruke. Srbija, Kosovo, nikad nista drugo, srce, duša, gde god da krenem, tebi se vracam ponovo, i ostale prazne fraze....A gledam zimus prilog, klinci iz Gračanice za Božic pevaju dzinglbels dzinglbels, dzinglbels....globalizacija je tu, samo nema ko da je se dočepa i iskoristi. Pa  da Sejdiju u Tačiju kažu: alo bre i mi živmo ovde, jeste se vi to i unaše ime zahvalili NATO pre neki dan, pa čiji smo bre mi gradjani, tu se busate u multietničko Kosovo, a ovamo, ...Ništa.

 

 SLS, oni što bi u institucije, što bi da samostalno odlucuju o svmom zivotu su izdajnici i loša vest, a ne ova  najnovija getoizacija, jučerasnji eksperiment nač i rusiki,  pre ove današnje Primakovljeve brilijantne ideje, kojom su naši i Rusi, sprečili dotok svega u enklave zato što bojkotuju kosovsku  agenciju za lekove ( instituciju dakle, vs anarhije i šverca i bajatih lekova etc..al koga briga za kvalitet života). A btw, i ruske lekove, koje smo hteli da uvalimo, mora da pregleda ta ista agencija. Tu malera.

 

 

Kriza (veštački izazvana) humanitarna u enklavama, mi molimo Ruse za pomoć jer ne možemo sami, hello, zar ne možemo sami, a Djilas onoliko priča o NIP lovi koja će otići šatro na Kosovo! Mnogo smo jaki! Kod mene u Cara Dušana  danima stoje bilbordi sa Putinovim likom, hvala Rusiji, živele Rusija i Srbija. Za šta se to tačno zahvaljujemo, ako je stanje na Kosovu  kakvo jeste!? Ko je platio te bilborde, što od tih para nisu poslali jos nesto dole. Onako na kašišicu, da se Djilas slika kako se grudva sa klincima.  Čak je i to bolje od ovoga, od ovih spooky bilborda.

 

 

A evo,za delove establismenta nam, koji to do sad na drugi način nije dobo, mnogo  jaka i koordinirana drzava smo auuu,   EKSKLUZIVNO i integralnog dokumenta, sitne knjige koju je Samardžić uputio UNMIK, a za koji su neki i u ljubljenom mu UN već rekli da je daleko od realnosti.  A evo ga  i za nas raju sirotinju da ga pogledamo, jer i o našim se  zivotima takodje radi, al kao da to njih briga. I prvi zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin rekao je da je predlog srpske strane trenutno u Njujorku, odakle se očekuju instrukcije kako da UNMIK dalje postupa, ali da "mnogi delovi plana nisu u saglasnosti sa mandatom UNMIK-a".  Baš čudno i iznenađujuće!

 

 

 An agreement proposal sent to UNMIK by the Serbian Minister of Kosovo, Slobodan Samardzic.

 

“Agreement between UNMIK and the Republic of Serbia for the joint implementation of the UNSC 1244 Resolution, after the illegal independence declaration by the PISG’s.

 

 

After the illegal declaration of independence from Serbia by the PISG on February 17 2008 and EU’s decision to send a mission in Kosovo, creates the need for a joint response in this situation,

Verifying the fact that the Serbian population in Kosovo does not accept these illegal decisions and consider themselves as citizens of Serbia, and also their undisputable right to govern their issues,

Having in mind Serbian Government’s decision that annuls illegal acts of the PISG and EU,

UNMIK, represented by the Special Representative of the Secretary General Joachim Rücker and The Republic of Serbia, represented by its minister for Kosovo and Metohija, Dr. Slobodan Samaradciz

 

1 Reconfirms the validity of the Resolution 1244 and the same reliance that the Resolution will be implemented successfully only through joint efforts by UNMIK and the Republic Serbia

 

2 Reaffirms UNMIK’s unchallenged authority to implement the UNSC Resolution 1244 and the need for a continues presence of its mandate given by the 1244 Resolution

 

3 Reaffirms its commitment for all the earlier agreements with UNMIK and the Republic of Serbia, including the agreements between UNMIK and the FRY, which the legal descent is the Republic of Serbia

 

4 Reaffirms commitment for cooperation between UNMIK and the Republic of Serbia

 

5 Recognizes the Office of the Ministry of Serbia for Kosovo and Metohija and Mitrovica as the successor of the Coordination Centre for Kosovo and Metohija Office. The Office was established in order to ease the implementation of help and developing programs of the Republic of Serbia in Kosovo, also the cooperation with UNMIK and KFOR.

 

Therefore, UNMIK and Republic of Serbia agreed:

 

·        to intensify the cooperation in the fields listed below:

 

1.      Police politics

UNMIK and the Republic of Serbia repeat their commitments to continue the development and enforcement of security and safe environment for communities. Kosovo Serbs police officers are to report to Serb local authorities and are under the executive command of UNMIK police.

2.      Judiciary

UNMIK and the Republic of Serbia reaffirm their readiness to develop the rule of law and enable equal judiciary approach to all. Kosovo Serbs have the right to govern their legal issues. UNMIK international judges are responsible for judicial procedures, when sides are from different ethnic communities.

3.      Customs

UNMIK and the Republic of Serbia express their commitment for the development and the thrift of a free market in Kosovo and the other part of the Republic of Serbia. No other market barriers will be imposed on it. If a third party imposes fee on non - fee barriers, Kosovo Serbs have the right to place their customs authority.

4.      Transport

UNMIK and the Republic of Serbia are fully committed for the unlimited freedom of people and goods. Kosovo Serbs carry their transport facilities and infrastructure, which enable safe, invulnerable, free and unlimited movement of people and goods in whole Kosovo and between Kosovo and the other part of the Republic of Serbia

5.      The Control of the border crossing line between Kosovo and the other part of the Republic of Serbia

UNMIK and the Republic of Serbia commit themselves for the free and unlimited movement of persons and goods between Kosovo and the other part of the Republic of Serbia. UNMIK and legitimate authorities of Kosovo share the responsibility for administering such movement without hinder.

6.      Religious, historical and cultural heritage

UNMIK and the Republic of Serbia decisively support freedom of religion and they do not violate the human rights of any individual and community, to keep their cultural and religious heritage. The Republic of Serbia has a special right to protect or reconstruct buildings of religious, historical and cultural importance for the Serb community. In implementing this goal the Republic of Serbia will cooperate with UNMIK, UNESCO and the Council of Europe. KFOR has the mandate and responsibility to protect historical, cultural and religious buildings.

 

·        That the supervision of the implementation of these politics will be exercised in cooperation with UNMIK and Republic of Serbia troops. These troops will be deployed in a very short period of time, in order to be functional starting May 1, 2008. “

 



Komentari (226)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Djole Djole 13:01 26.03.2008

Traktori i seme ...

„Odluka predsednika SAD Džordža Buša da odobri isporuku vojne opreme takozvanom nezavisnom Kosovu zaslužuje pažnju, i to nije korak u dobrom smeru. To je pogrešna stvar“, izjavio je Ponoš u intervjuu agenciji Tanjug. Prema njegovim rečima, „Kosovu u ovom momentu sigurno ne treba dodatno naoružanje, koliko su mu potrebni traktori, seme, škole, obdaništa, radna mesta...“.


Da nije ovo ta izjava?

Inace, ako se Srbi sami ne presele, taj sto se zahvaljivao NATO-u ucinice sve da ih se "vec nekako" preseli, po mogucstvu u Srbiju, a ne na sever Kosova.
Od multietnicke idile na Balknu, slaba vajda.
Jelena Milić Jelena Milić 13:05 26.03.2008

Re: Traktori i seme ...

da to je izjava, iznenadjujuce mi od ponosa, steta, a za ovo drugo si u pravu skroz....ne mogu reci svesno ili ne, ali bice ono popustila koncetracija, pa rekli kako su zasita mislili

dobror, ovo za skole i obdanista je ok, al uvek to traktor i seme, kao da ne moze kredit za biznis neki, ..pa i okvir da se radi u okviru EU programa pomoci...

Vračarac Vračarac 13:19 26.03.2008

Re: Traktori i seme ...

Inace, ako se Srbi sami ne presele, taj sto se zahvaljivao NATO-u ucinice sve da ih se "vec nekako" preseli, po mogucstvu u Srbiju, a ne na sever Kosova.
Od multietnicke idile na Balknu, slaba vajda.

U pravu ste apsolutno.
Mislim da je podela jedino ispravno, kompromisno rešenje i mislim da nije kasno da se sprovede u delo. Jedino je problem kako odrediti granicu po kojoj bi se ta podela izvršila ali mislim da bi se i za taj problem našlo rešenje. Čini mi se da bi svi bili zadovlnji podelom, i Srbi i Albanci. Svi bi smo imali mir u svojoj državi i konačno bi smo mogli da počnemo da gradimo dobrosusedske odnose što, ukoliko situacija ostane onakva kakva je sada, nikada nećemo moći. Svako bi dobio po deo kolača i ne bi imali situaciju da je jedna strana apsolutno kažnjena a druga nagrađena. Bilo kako bilo jedna stvar je sigurna, Srbima na nezavisnom Kosovu nema opstanka jer Kosovo nema kapacitet da u nekoj sagledivoj budućnosti postana stabilna demokratska i multietnička država. Preseljenje definitivno jeste nehumano ali je mnogo humanije od novog egzodusa
Djole Djole 13:20 26.03.2008

Re: Traktori i seme ...

Ne znam dal' izostavi coveka namerno ili slucajno :) Znam da ti je jedan od omiljenijih.

Ipak, verujem da je izjavljeno u najboljoj nameri. Stereotipi se uvlace i u razmisljanje i govor (seme, traktori, rodna gruda i te fore ...)

Sto se preseljenja tice, ko sto rekoh - na Balkanu to tako ide. Nije to Belgija, pa da pregovaraju mesecima i godinama zbog, jedne vlade, jednog zakona i da od centralizovane drzave stizu do konfederacije nakon 50 godina.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:24 26.03.2008

Re: Traktori i seme ...

iznenadjujuce mi od ponosa

Sto ? Pa, valjda zna on da je tu bilo potrebno da se kaze da isporuka oruzja iz SAD Kosovu nece ugroziti Srbiju ? Nacelnik je to Generalstaba koji se, izgleda, i u poljoprivredu odlicno razume...
milivoye milivoye 16:24 26.03.2008

...a gde je seme biće i ulja ...

blackbox blackbox 16:58 26.03.2008

Re: Traktori i seme ...

Ministar Bubalo danas reče da Vlada Srbije nije tražila pomoć od Rusije, što će reći da to Rusija nudi samoinicijativno. To može da znači i novi pristup Rusije kosovskom problemu ili da onima što očekuju da će Rusija poslati vojnu silu na Kosovo kažu u kom pravcu će se angažovati.
Jelena Milić
da to je izjava, iznenadjujuce mi od ponosa, steta, a za ovo drugo si u pravu skroz....ne mogu reci svesno ili ne, ali bice ono popustila koncetracija, pa rekli kako su zasita mislili dobror, ovo za skole i obdanista je ok, al uvek to traktor i seme, kao da ne moze kredit za biznis neki, ..pa i okvir da se radi u okviru EU programa pomoci...

Ne znam šta je tu čudno.
Šta je trebao da kaže komjuteri, plazma televizori, pozorišta i biblioteke po selima, a tamo plodna neobrađena zemlja sa visokim procentom nepismenih i najviše sa osnovnom školom. Ljudi trteba da rade ono čime se inače bave a to je poljoprivreda.Možda je trebao da kaže kao Velja Ilić ili Samardžić da će im davati platu od 200 evra mesečno i da niko ništa ne radi da budu samo Srbi po zanimanju. Ili je trebao da uz medijsku pompu da odnese negde pa preda školi kompjuter kao donaciju Generalštaba. Tako rade neki ministri.
On je rekao ono što je normalno, na Kosovu treba obezbediti sigurnost da ljudi mogu da rade na njivama a posto je sve zapušteno, tačno, trebaju im i traktori i seme. Naravno i otvaranje prouzvodnih pogona radi zapošljavanja, škole, obdaništa i sve što je normalno, čovek reče najnormalnije.
Mogao je i kao Samardžić da pozove da im vratimo za sve.
U svakom slučaju ne vidim toliku averziju prema semenu, jer , kao što znate, bez semena nema ploda i ko ne poseje neće ni da ženje.
U tom smislu , sve se odnosi i na Albance i u pravu je kad je to rekao u vezi oružja.
Mislim da više pažnje zaslužuje ovaj novi predlog Sporazuma, a posebno kako je po njemu Kosovo Srbija.
AlexDunja AlexDunja 13:23 26.03.2008

e, brate:))

ovako bi te pikaso video, da je ziv :))))

support , u svemu:)
gradicevic gradicevic 13:33 26.03.2008

Re: e, brate:))

ovako bi te pikaso video, da je ziv :))))


Zaboravila si da na prevoznom sredstvu sanco panse natrukujes brkove ala"Brko Samardzic"
preporuka
niki m niki m 13:31 26.03.2008

Muka mi je...

Kakav jasan i neskriven nastavak etničkog prekomponovanja regiona, kao da se posledica i užasa i nesreća raseljenih i izbeglih već nismo nagledali. Bilo mi je muka i od Nebojše Čovića i priča o tome da se povratak organizuje tamo gde je moguć, a ne u mesto porekla,


Najveca etnicka prekompovanja su uradili upravo oni koje vi, iz sve snage, podrzavate, pretpostavljam iz puno razloga. Najveca etnicka ciscenja (prekompozicije, zar ne) su obavili USA i NATO i to proterivanjem Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Nesto ne primeciujem da vam se od toga dize kosa na glavi, a jos manje da vam je muka.
Dawngreeter Dawngreeter 14:05 26.03.2008

Re: Muka mi je...

Stvarno vise nista ovog tipa ne bi trebalo da me iznenadjuje. Al' me ipak uvek iznenadi.

Potpuno necinicno govoreci, starno bih voleo da umem da shvatim kako dozivljava svet neko ko takve komentare kaci. Tvoj svet mora da je mnogo jednostavnije i lepse mesto od ovog u kojem sam ja.
Vračarac Vračarac 14:11 26.03.2008

Re: Muka mi je...

Najveca etnicka ciscenja (prekompozicije, zar ne) su obavili USA i NATO i to proterivanjem Srba iz Hrvatske i sa Kosova.

Ali civilizovano i demokratski. Zar ne?
To što se često dešavaju razni incidenti (popu spale kola, Isprebijaju putnika na pumpi, slučajno plupaju kola sa srpskim tablicama) to nije namera, to je više deo lokalnog folklora. Tu nema loših namera. Čisto održavanje tradicionalnog prijatelstva između naroda i narodnosti bišeg eseferjota.

Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 15:05 26.03.2008

Re: Muka mi je...

Dawgreeter
Potpuno necinicno govoreci, starno bih voleo da umem da shvatim kako dozivljava svet neko ko takve komentare kaci. Tvoj svet mora da je mnogo jednostavnije i lepse mesto od ovog u kojem sam ja.


a kako li tvoj svet izgleda
o premudri pozdravljaoče zore???
ti si od onih što svakoga, sa kim dođu u konflikt mišljenja, lupaju hladnjačama po glavi i lepe mu ss munje na čelo
a kad se pomene oluja
pogledaš kroz prozor i kažeš "ajde da pričamo o nečem lepom, vidi što je sunce sinulo danas???"

mnogo je komplexno mesto taj tvoj svet
Dawngreeter Dawngreeter 15:13 26.03.2008

Re: Muka mi je...

Whatever makes you sleep better.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:23 27.03.2008

Re: Muka mi je...

Najveca etnicka prekompovanja su uradili upravo oni koje vi, iz sve snage, podrzavate, pretpostavljam iz puno razloga. Najveca etnicka ciscenja (prekompozicije, zar ne) su obavili USA i NATO i to proterivanjem Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Nesto ne primeciujem da vam se od toga dize kosa na glavi, a jos manje da vam je muka.

da nisi nešto zaboravio?
recimo bošnjake?
al ko će to da spominje.
kad nisu srbi.
samo se proterani srbi računaju.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:46 27.03.2008

Re: Muka mi je...

pogledaš kroz prozor i kažeš "ajde da pričamo o nečem lepom, vidi što je sunce sinulo danas???"

a šta ti pričaš kad se spomene srebrenica, koja je za tvoju info bila 25 dana pre oluje?
il kad vidiš grafit "nož, žica, srebrenica" il "mladić heroj"













jel se ježiš bar malo?!?!?!
niki m niki m 08:45 27.03.2008

Re: Muka mi je...

da nisi nešto zaboravio?
recimo bošnjake?
al ko će to da spominje.
kad nisu srbi.


Da pretpostavimo da jesam zaboravio Bosnjake, da li se nesto menja oko sustine moje primedbe. Ostaje cinjenica da su USA i NATO pocinioci jednog od najvecih etnickih ciscenja na Balkanu. Takodje, ostaje cinjenica da pokretac teme na blogu, gdj-a Milic, ne pokazuje zgrazanje nad zlocinima NATO i da joj je muka zbog izjave Primakova ali joj nije muka zbog konkretnih zlocina onih koje, iz sve snage, podrzava. Meni se cini da to nekako nije u redu, da ne kazem, da to nisu cista posla. Slicno i vi postupate, prekoravajuci me da sam zaboravio Bosnjake. Izbegavajuci sustinu moje intervencije, pokusavate da me diskvalifikujete pokazujuci da sam politicki nekorektan jer ne spominjem Bosnjake. Meni prebacujete zaborav, ili etnicku neosetljivost, ali vam ne pada na pamet, da osudite pocinioce zlocina u liku USA i NATO. Principijelno, nema sta.
blackbox blackbox 09:36 27.03.2008

Re: Muka mi je...

niki m
Kakav jasan i neskriven nastavak etničkog prekomponovanja regiona, kao da se posledica i užasa i nesreća raseljenih i izbeglih već nismo nagledali. Bilo mi je muka i od Nebojše Čovića i priča o tome da se povratak organizuje tamo gde je moguć, a ne u mesto porekla,Najveca etnicka prekompovanja su uradili upravo oni koje vi, iz sve snage, podrzavate, pretpostavljam iz puno razloga. Najveca etnicka ciscenja (prekompozicije, zar ne) su obavili USA i NATO i to proterivanjem Srba iz Hrvatske i sa Kosova. Nesto ne primeciujem da vam se od toga dize kosa na glavi, a jos manje da vam je muka.

Nažalost na Balkanu se uvek čistilo i kad god je ko bio jači pokazivao je svoje junaštvo zločinima nad drugima.Posle dođe vreme pogodno za osvetu pa ajde ponovo.
Nažalost tu nema nedužnih, nema mnogo pametnih a budala je uvek bilo i ima na pretek.
Opet nažalost, iz toga niko ništa ne naiči da se oslobodi mržnje.
Dok god narodi nisu spremni da osude zločince iz svojih redova nema civilizacijskog napretka.Narod kojem je Tači premijer ima ozbiljan problem sa civilizacijskom vrednosti. Nažalost i mi Srbi nismo mnogo uradili da se distanciramo zločinaca iz svojih redova, i dalje mržnju prema drugim narodima javno promovišemo kao odrednicu nacionalnog ponosa.Hoćemo mi Kosovo u Srbiji ali Šiptare bi najradije sklonili sa tog prostora.
Mi nismo spremni da se stidimo za ono što je u naše ime činjeno, već glorifikujemo mitsko iz naše istorije i ponosimo se, kao niko kao mi.
Preba znati da je patriotizam da se ponosimo ali i da pokažemo da se nečega i stidimo.
Jedan od retkih koji je upravo tako postupio je Dimitrije Tucović u svom pismu 1913.godine. Evo šta piše:
KUDA IDEŠ SRBIJO

PISMO DIMITRIJA TUCOVIĆA IZ 1913. GODINE





Druže uredniče,

Baš ovih dana navršila se godina otkako žalosna arbanaska plemena nose svoj krst na Golgotu. To je godina dana sistematskoga istrebljivanja arnautskoga stanovništva u svima oblastima koje je srpska vojska zauzela.

Za tu godinu dana proliveno je mnogo ljudske krvi po klancima i poljima prostranoga balkanskoga razbojišta. Ali ono što balkanskim ratovima udara pečat najvarvarskijih i najkrvožednijih ratova mračnoga srednjega veka, to nisu potoci krvi s jedne i druge strane popadalih lesa naoružanih ljudi, koji su u rat krenuli, ne, već su to reke krvi poubijanoga neboračkoga stanovništva, nevine dece, žena i mirnih ljudi, radnoga sveta Stare Srbije, Arbanije, Makedonije i Trakije, čija je jedina krivica što se drukčije bogu moli, što drugim jezikom govori, drugo ime nosi i što je na svom vekovnom ognjištu naivno sačekao četiri divlje najezde.

Ta zločinstva nisu dela pojedinaca ni ličnoga raspoloženja, već sastavni deo »nacionalne« politike balkanskih država. Srpska vojska je istrebljivala Arnaute po Staroj Srbiji i Arbaniji, a bugarska Turke po Trakiji i grčka Turke i Arnaute na Devolu, sa zločinačkim uverenjem da time vrše jedno »nacionalno delo«, da, skidajući taj nevini svet s lica zemlje, skidaju s vrata neprijatelja sa kojim će u budućnosti biti teško izići na kraj.

A sa ratnim obrtom koji je nastao sa sukobom saveznika među sobom, stari sistem nije prestao raditi, samo je izmenio materijal za klanje: mesto Turaka i Arnauta, pod bugarskim nožem su sada izdisali Grci i Srbi, a pod grčkim i srpskim Bugari. Balkanski narodi su bili ujedinjeni – u krvi!

Kao što vidite, druže uredniče, sudbina arbanaskih plemena nije bila usamljena, izuzetna. Ipak je ona u jednom pogledu bila izuzetna, teška, teža od sudbina ostalih balkanskih stradalnika, naime: arbanaska plemena su padala ne samo bez branioca već tako reći bez i jednoga glasa zaštite i protesta u njihovu korist. Glas srpskoga proletarijata, glas naše Partije, to je bio jedini znak čovečanskoga saučešća u tragičnoj sudbini ovih nesrećnih gorštaka, pa ni taj glas nije, na žalost, mogao do njih dopreti. Zauzimanje austrijske i italijanske štampe i diplomatije ne samo da im nije pomoglo već, štaviše, učinilo je da se jedan pravedan protest kompromituje u očima napredna sveta i da jedna pravedna stvar propadne u prljavim rukama.

Još i sada, posle tolikih krvavih prizora koji nerve žderu, stoji mi u živoj uspomeni prvi izveštaj o sukobu srpske vojske s Arnautima. Taj je sukob izbio pre objave rata. Arnauti su namamljeni na domak artiljerijske vatre. »Odmah potom«, opisuje jedan očevidac, »naši karteči počinili su najstrašniju pustoš među njima. Albanci su padali gomilama. Krici besa i bola skoro su se izjednačavali sa grmljavinom topova. Kroz vazduh su letele ruke, noge, glave i komadi mesa Albanaca. A kada je artiljerijska vatra obustavljena, bojište beše pokriveno ne leševima već rastrgnutim udovima koji su izgledali kao neka masa prelivena kao karmin crvenom bojom«. I na svaki znak gnušanja i protesta, dobijao sam od oficira kojima skoro izreda zavlada razbojnička psihologija komitskih bandi jedan isti odgovor: da tako i treba izdajnicima! Mi ne znamo kakav su dogovor s Arnautima imali naši i preko koga su ga imali. Ali, ma kakav taj dogovor bio, on nije mogao sadržavati zamenu staroga ropstva ropstvom novim gospodarima, koji su od samoga početka ratnih operacija pokazali da ne štede nijednu slamku krova nad glavom i nijedan plamičak života kod nevinašceta od nekoliko meseci. I ako je neko izdajnik dogovora, taj nesumnjivo nisu Arnauti već srpska vlada i vojska kao njen organ.

Još i sada, posle velike šetnje po zgarištima od Ristovca do Lerina i od Drača do Careva Sela, ja ne mogu da zaboravim utisak koje je na mene činilo crvenilo neba od prvoga paljenja sela. Prvih nedelja rata sa Turcima mi noći nismo imali, jer smo se kretali, logorovali i tukli prema svetlosti arnautskih sela koja su gorela. Vatre zapaljenih sela bile su jedini signal kojim su pojedine kolone srpske vojske javljale jedna drugoj dokle su stigle. A arnautsko stanovništvo – ukoliko nije poubijano i koje je moglo bežati – gurali smo pred sobom i nagnali ga da nam, kao očajnik koji gleda kako mu kuća gori, dade upornog otpora na Bujanovcu, a potom da se uz tursku vojsku na Kumanovu lavovski bori. Ovu varvarsku politiku srpske vlade i Vrhovne komande platio je srpski narod životima mnogih svojih vojnika. Sa padom Kumanova slegao se u Skoplje ceo onaj svet arnautskoga stanovništva koje je srpska vojska, nadirući sa severa, gurala pred sobom i koje je tu, tražeći utočišta, velikim delom našlo – smrt. Kao da je ustao iz groba srednji vek, kada je onaj despota na Demir-kapiji uveseljavao sebe u pijančenju bacanjem ljudi strmoglavce u talase Vardara.

Pošto su ratne operacije prestale, moglo je izgledati da će se stati i sa tamanjenjem arnautskoga stanovništva. Onaj arnautski pojas što je opasivao staru srpsku granicu od Mitrovice do prema Vranju već je bio slišćen, pri čemu se naročito istakao jedan čovek koji sedi kao poslanik u Narodnoj skupštini! Na Kosovu je zavladala grobna tišina, samo ovde-onde pukne po koja osvetnička puška koje su, po priznanju koje mi je jednom prilikom učinio jedan od najviđenijih okružnih načelnika u novim krajevima, izazvane »netaktičnim« držanjem naših organa vlasti.

Ali, da je sistem tamanjenja prestao raditi, samo je moglo izgledati. On nije prestajao raditi, kao što ne prestaje ni danas. I ono, druže uredniče, što je taj sistem počinio pred ovaj arnautski upad i pri odbijanju Arnauta prevazilazi sve grozote koje su prema tome narodu za ovu godinu dana počinjene. Čim se osetilo nemirnije kretanje među Arnautima prema srpskoj granici, pogranični komandanti pristupili su klanju. Nad arnautskim žiteljstvom Peći, Đakovice i Prizrena lebdela je avet smrti dan i noć. Ko bi živ zamrkao, nije bio siguran da će živ osvanuti. Jer su ih baš po noći, vreme koje je uvek birano za izvršenje najgorih ljudskih zločina, kupili iz postelja i apsana i odvodili na gubilište. Ne čuje se ni šuma, a još manje puščanoga pucnja, »mir« i »red« vladaju svuda, a Arnauta svake noći nekuda nestaje, kao da se šakali i hijene iz ovih krševa izvlače, prikradaju njihovim kućama i ove jadne ljude kupe, odvode i dave. Ta i hijene bi ih na čovečiji način podavile!

Kada sam saznao za ove poslednje podvige srpske vojne i građanske vlasti u novim krajevima, pomislio sam: Zar je zločinačka komitska psihologija ovladala celom vlasničkom hijerarhijom; od prvoga ministra do poslednjega žandarma, a ti, Srbijo, kuda ćeš sa njima i gde ćeš se zaustaviti?

U taj čas stigle su vesti o pokolju u Ljumi, vesti u koje se ne može da veruje; iako su sušta istina, koje se teško mogu saslušati do kraja kada ih drugi priča, a još teže ispisati da ih drugi čita. Vama je poznato, druže uredniče, da nije jedna žena ili jedno dete izdahnulo od srpskoga noža ili kuršuma; nije zapaljena jedna arnautska kuća i nije se nad glavama jedne arnautske porodice uz strašan prasak skrhao progoreli krov kućni; kroz guste oblake dima nije se čuo jedan cvrkut dece na majčinoj sisi, poslednji cvrkut tih opasnih stvorova što, za ime boga, rovu protiv srpskih vlasti i dižu bunu! Ali u Ljumi uništeno je tim merama za nepuna dva sata celo jedno selo, selo bez seljana, bez ljudi, selo u kome su bile ostale samo žene sa decom na krilu, devojke, bolesni i ostareli i deca svih uzrasta. Rečeno im je da slobodno ostanu kod kuća, jer, kada Arnauti zarobljene srpske vojnike razoružaju i puste, zašto da ne savetuju svojim ženama da slobodno ostanu kod kuće? Ali su se one uzaman molile, dižući decu uvis i govoreći: »Aman, komandare, šta smo mi krive? Kazujete li vi vašim ženama kada što radite?«

Predajući ovo pismo javnosti, Vi ćete, druže uredniče, postupiti u duhu rada socijalne demokratije i vladu javno staviti u položaj: ili da za vinovnicima ovih zločina učini poteru, ili da se sa zločinima solidariše. Ako se odluči na prvo, to neće biti samo slaba satisfakcija, pa ipak satisfakcija uvređenom osećanju svakoga kulturnoga čoveka i jedan akt koji ona duguje uniženom ugledu srpskoga naroda, već i javna zaloga da će jedanput prestati da radi sistem istrebljenja jednoga celoga naroda. Ako vlada pokuša da preko ove javne optužbe pređe, onda će bar ogromne posledice ovoga sistema pred istorijom i srpskim narodom biti nepobitno ostavljeni njoj u odgovornost. A one će se pamtiti s kolena na koleno, kao što se pamte Vartolomejska noć, Sicilijansko večernje, Kišenjevo, i kao što će se pamtiti Demir-hisar i Doksat.

Radničke novine br. 223, 22. oktobar 1913. Dimitrije Tucović, Sabrana dela, Beograd 1980, knj. 7, str. 160–164.



blackbox blackbox 10:23 27.03.2008

Re: Muka mi je...

niki m
da nisi nešto zaboravio?recimo bošnjake?al ko će to da spominje.kad nisu srbi.Da pretpostavimo da jesam zaboravio Bosnjake, da li se nesto menja oko sustine moje primedbe. Ostaje cinjenica da su USA i NATO pocinioci jednog od najvecih etnickih ciscenja na Balkanu. Takodje, ostaje cinjenica da pokretac teme na blogu, gdj-a Milic, ne pokazuje zgrazanje nad zlocinima NATO i da joj je muka zbog izjave Primakova ali joj nije muka zbog konkretnih zlocina onih koje, iz sve snage, podrzava. Meni se cini da to nekako nije u redu, da ne kazem, da to nisu cista posla. Slicno i vi postupate, prekoravajuci me da sam zaboravio Bosnjake. Izbegavajuci sustinu moje intervencije, pokusavate da me diskvalifikujete pokazujuci da sam politicki nekorektan jer ne spominjem Bosnjake. Meni prebacujete zaborav, ili etnicku neosetljivost, ali vam ne pada na pamet, da osudite pocinioce zlocina u liku USA i NATO. Principijelno, nema sta.

Principijelno bi bilo reći da su etnička čišćenja na Balkanu sprovođenja mnogo mnogo pre nastanka USA i NATO, dakle pre Kosovskog boja, pa onda za vreme Turaka, a naročito počev od balkanskih, 1. i 2. svetskog rata i konačno tokom 90-ih.
Pa i 90-ih su balkanski šovinisti i nacionalisti sve zakuvali , daleko dogurali i onda su se SAD i NATO ubačili. A ozbiljno je pitanje zašto se nisu stavili na stranu Srba već drugih, koliko su Srbi dobro ili liše procenili, pa, ako hćete da li smo dobro u poslednje dve godine procenili i da li i sada dobro cenimo i znamo li šta hočemo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:44 27.03.2008

Re: Muka mi je...

Da pretpostavimo da jesam zaboravio Bosnjake, da li se nesto menja oko sustine moje primedbe.

nema šta da se pretpostavlja. nisi pomenuo grupu koja je najviše stradala.
Takodje, ostaje cinjenica da pokretac teme na blogu, gdj-a Milic, ne pokazuje zgrazanje nad zlocinima NATO i da joj je muka zbog izjave Primakova ali joj nije muka zbog konkretnih zlocina onih koje, iz sve snage, podrzava.

ovo je pomalo podlo.
jelena milić nije podržavala nikad nijedan zločin.
mogao bi malo da se informišeš.
Slicno i vi postupate, prekoravajuci me da sam zaboravio Bosnjake. Izbegavajuci sustinu moje intervencije, pokusavate da me diskvalifikujete pokazujuci da sam politicki nekorektan jer ne spominjem Bosnjake. Meni prebacujete zaborav, ili etnicku neosetljivost, ali vam ne pada na pamet, da osudite pocinioce zlocina u liku USA i NATO.

ne odgovaram na ovako prizemne provokacije.
niti smtaram da su svi u americi zločinci.
ne pokušavam da te diskvalifkujem. to sam radiš. a i nije moj način.
i razumem te. tebe žuljaju samo jedni zločini.
vremenom ćeš možda ukapirati da nije ok vređati žrtve.

mogli bi malo da se vrnemo u ww2
kada nije bilo nato-a a bilo samo tako klanja, ubijanja i etničkog čišćenja
i srba i bošnjaka, ako o njima govorimo.
takođe da ne beše amera i u ww2 a i u ovom ratu u bosni, rat još ne bi bio gotov.
fala im što su se umešali. mada su mogli ranije u oba slučaja.
Treger Treger 11:53 27.03.2008

Re: Muka mi je...

niki m
da nisi nešto zaboravio?recimo bošnjake?al ko će to da spominje.kad nisu srbi.Da pretpostavimo da jesam zaboravio Bosnjake, da li se nesto menja oko sustine moje primedbe. Ostaje cinjenica da su USA i NATO pocinioci jednog od najvecih etnickih ciscenja na Balkanu. Takodje, ostaje cinjenica da pokretac teme na blogu, gdj-a Milic, ne pokazuje zgrazanje nad zlocinima NATO i da joj je muka zbog izjave Primakova ali joj nije muka zbog konkretnih zlocina onih koje, iz sve snage, podrzava. Meni se cini da to nekako nije u redu, da ne kazem, da to nisu cista posla. Slicno i vi postupate, prekoravajuci me da sam zaboravio Bosnjake. Izbegavajuci sustinu moje intervencije, pokusavate da me diskvalifikujete pokazujuci da sam politicki nekorektan jer ne spominjem Bosnjake. Meni prebacujete zaborav, ili etnicku neosetljivost, ali vam ne pada na pamet, da osudite pocinioce zlocina u liku USA i NATO. Principijelno, nema sta.

Je li od kada je Slobica i njegova Mirica sa ostalim komunjarama bila članica NATO.Pa oni su tvorci svega [to se dešavalo na ovim prostorima. Ti bi to izgleda da zaboraviš.Prve ekonomske sankcije uveo je Sloba Slovencima. Prvu pljačku Narodne Banke izveo je Slobica sa pijanim guvernerom Atanackovićem. Kada su uhvaćeni i kada su Slovenci tražili da se pare vrate Sloba im je uveo sankcije. Srbe po bivšim republikama dizao je i sa našim parama finasirao Sloba. Što se tiče Srebrenice ti misliš da je Mladić heroj i poštenjačina koja je iz humanih razloga da ne raseljava narodpobio njih oko 7000. Da bi naš gen. Lazarević bio još humaniji ba Albance sahranjivao po Srbiji, verovatno da bi mogli da m obilaze grobove za zadušnice. Mi treba da ćutimo kada su upitanju zločini. Mi to i radimo pa kada govorimo o tuđim zločinima retko kašemo da su svi zločinci ma kojem narou propadali samo zločinci.I sada gle čuda kada je Kosovo ne zavisno mi bi da ga delimo. pa sada je kasno ne može se deliti nešto što više nije tvoje.
Takođe mislim da su Srbi na severu Kosova u položaju da su pod kontrolom Beograda i zabranjeno im je svako drugo mišljenje osim Vojinog i Samardžićevog.
Treće šta ako međunarodna zajednica prstane pa kaže onda teritorije sa juga Srbije gde su Albanci da se pipoje Kosovu, Sandžak sa većinskim delom stanovnika Bošnjaka pripoji BIH, pa istočna Srbija deo Bugarskoj a jedan deo Rumuniji i tako do besvesti. Da li misliš da je to neostvarivo. Pogledaj onda malo unazad pa vidi kada namje bila zadnja pobebeda u nekom ratu.
I još nešto Srbija je vodeća po dilanju droge na Balkanu i zato nam dolaze mladi iz okruženja jer je ovde najeftinija droga. Glavni nam je Joca Amsterdam koga smo mi pustili da iz zatvora samo posle tri dana, sa zadatkom da uspostavi svoj lanac.Prema tome treba biti suzdržan kada optužuješ druge.
niki m niki m 12:14 27.03.2008

Re: Muka mi je...

nema šta da se pretpostavlja. nisi pomenuo grupu koja je najviše stradala.


Ne znam koja merila to koristite merenje stradanja ali mislim da trenutno nema nekoliko stotina hiljada izbeglih Bosnjaka na teritoriji bivse SFRJ. Srba ima. Medjutim, potpuno je nerelevantno za ovu temu da li su Bosnjaci ili Srbi vise stradali.

ovo je pomalo podlo.
jelena milić nije podržavala nikad nijedan zločin.
mogao bi malo da se informišeš.


Gdj-a Milic je, u javnosti, vrlo pristuna kao promoter NATO i americke politike, uopste. Takodje, ona podrzava i nezavisnost Kosova. To je valjda cinjenica koju moramo da prihvatimo nezavisno od politckih stavova koje zastupamo. Druga cinjenica je da su NATO, a to znaci USA, proterali Srbe iz Hrvatske i sa Kosova. Pri tome, veliki broj njih je i pobijen, sto usput, sto na licu mesta. Nekima su, pretpostavlja se, kako navodi Karla de Ponte, kasnije vadjeni i organi radi trgovine. Ako ukrstimo ove dve cinjenice, dobijemo rezultat da gdj-a Milic, u najmanju ruku, ne vidi problem u postupcima NATO i USA na Balkanu.

ne odgovaram na ovako prizemne provokacije.
niti smtaram da su svi u americi zločinci.
ne pokušavam da te diskvalifkujem. to sam radiš. a i nije moj način.
i razumem te. tebe žuljaju samo jedni zločini.
vremenom ćeš možda ukapirati da nije ok vređati žrtve.


Ne znam u cemu se sastoji ta moja provokacija? Zatim, sluzite se neistinama jer mi imputirate da ja smatram kako su svi amerikanci zlocinci, sto ja nisam ni na jednom mestu cak ni implicirao. Na kraju, koristite, doduse nevesto, omiljeno sredstvo polemicara bez argumenata, tj. zamenjujete teze, tvrdeci kako mene "žuljaju samo jedni zločini". Moja teza je upravo suprotna, tj, da gdj-u Milic ne zuljaju zlocini NATO i USA.


mogli bi malo da se vrnemo u ww2
kada nije bilo nato-a a bilo samo tako klanja, ubijanja i etničkog čišćenja
i srba i bošnjaka, ako o njima govorimo.
takođe da ne beše amera i u ww2 a i u ovom ratu u bosni, rat još ne bi bio gotov.
fala im što su se umešali. mada su mogli ranije u oba slučaja.

Sta bi bilo, kada bi bilo, nije sport kojim zelim da se bavim. To vama prepustam, mene zanima ono sto jeste bilo i sto jeste sada.
Sto se USA i WW2 tice, moze da se primet da danas USA na Balkanu ssprovode istu politiku koju je sprovodio i Adolf Hitler, a sustina te politike je ubijanje i proterivanje srpskog naroda. Svi dansnji saveznici USA na Balkanu u drugom svetskom ratu su bili saveznici nacista. Manje vise.

irvas irvas 12:19 27.03.2008

Re: Muka mi je...

Sto se USA i WW2 tice, moze da se primet da danas USA na Balkanu ssprovode istu politiku koju je sprovodio i Adolf Hitler, a sustina te politike je ubijanje i proterivanje srpskog naroda. Svi dansnji saveznici USA na Balkanu u drugom svetskom ratu su bili saveznici nacista. Manje vise.

tako je niki! ceo svet je vekovima protiv naseg neduznog naroda...
ovo ko da gledam tv palmu s pocetka 90-tih. da nije tragicno bilo bi smesno.

Treger Treger 13:10 27.03.2008

Re: Muka mi je...

niki m
nema šta da se pretpostavlja. nisi pomenuo grupu koja je najviše stradala.Ne znam koja merila to koristite merenje stradanja ali mislim da trenutno nema nekoliko stotina hiljada izbeglih Bosnjaka na teritoriji bivse SFRJ. Srba ima. Medjutim, potpuno je nerelevantno za ovu temu da li su Bosnjaci ili Srbi vise stradali.
ovo je pomalo podlo.jelena milić nije podržavala nikad nijedan zločin.mogao bi malo da se informišeš.Gdj-a Milic je, u javnosti, vrlo pristuna kao promoter NATO i americke politike, uopste. Takodje, ona podrzava i nezavisnost Kosova. To je valjda cinjenica koju moramo da prihvatimo nezavisno od politckih stavova koje zastupamo. Druga cinjenica je da su NATO, a to znaci USA, proterali Srbe iz Hrvatske i sa Kosova. Pri tome, veliki broj njih je i pobijen, sto usput, sto na licu mesta. Nekima su, pretpostavlja se, kako navodi Karla de Ponte, kasnije vadjeni i organi radi trgovine. Ako ukrstimo ove dve cinjenice, dobijemo rezultat da gdj-a Milic, u najmanju ruku, ne vidi problem u postupcima NATO i USA na Balkanu.
ne odgovaram na ovako prizemne provokacije.niti smtaram da su svi u americi zločinci.ne pokušavam da te diskvalifkujem. to sam radiš. a i nije moj način.i razumem te. tebe žuljaju samo jedni zločini.vremenom ćeš možda ukapirati da nije ok vređati žrtve.Ne znam u cemu se sastoji ta moja provokacija? Zatim, sluzite se neistinama jer mi imputirate da ja smatram kako su svi amerikanci zlocinci, sto ja nisam ni na jednom mestu cak ni implicirao. Na kraju, koristite, doduse nevesto, omiljeno sredstvo polemicara bez argumenata, tj. zamenjujete teze, tvrdeci kako mene "žuljaju samo jedni zločini". Moja teza je upravo suprotna, tj, da gdj-u Milic ne zuljaju zlocini NATO i USA.
mogli bi malo da se vrnemo u ww2kada nije bilo nato-a a bilo samo tako klanja, ubijanja i etničkog čišćenjai srba i bošnjaka, ako o njima govorimo.takođe da ne beše amera i u ww2 a i u ovom ratu u bosni, rat još ne bi bio gotov.fala im što su se umešali. mada su mogli ranije u oba slučaja.Sta bi bilo, kada bi bilo, nije sport kojim zelim da se bavim. To vama prepustam, mene zanima ono sto jeste bilo i sto jeste sada. Sto se USA i WW2 tice, moze da se primet da danas USA na Balkanu ssprovode istu politiku koju je sprovodio i Adolf Hitler, a sustina te politike je ubijanje i proterivanje srpskog naroda. Svi dansnji saveznici USA na Balkanu u drugom svetskom ratu su bili saveznici nacista. Manje vise.

Tačno tako. Baš kao i što je aš narod kriv za zločine Mladića, Arkana, Šešelja i ostalih. Sada ćeš reči da ceo narod nije kriv, ali zašto onda svim ostalim narodima pripisuješ kolektivnu krivicu. Da li se tu možda radi o dvostrukim aršinima. Drugo te zemlje koji su sada saveznici sa Amerima su promenile svoju politiku i sada ne ugrožavaju druge narode. Naši političari su vodili lošu politiku i nažalost mi smo kao narod to platili.
sentinel26 sentinel26 13:12 27.03.2008

Re: Muka mi je...

blackbox
Nažalost na Balkanu se uvek čistilo i kad god je ko bio jači pokazivao je svoje junaštvo zločinima nad drugima.Posle dođe vreme pogodno za osvetu pa ajde ponovo.
Nažalost tu nema nedužnih, nema mnogo pametnih a budala je uvek bilo i ima na pretek.
Opet nažalost, iz toga niko ništa ne naiči da se oslobodi mržnje.
Dok god narodi nisu spremni da osude zločince iz svojih redova nema civilizacijskog napretka.

Preba znati da je patriotizam da se ponosimo ali i da pokažemo da se nečega i stidimo.
Jedan od retkih koji je upravo tako postupio je Dimitrije Tucović u svom pismu 1913.godine.

Preporuka. Kada bi Samardžiću mogao neko da pročita ovo pismo Tucovića bilo bi dobro.

Ponekad pomislim da ovaj nedostatak ima veze sa genetikom.
Kada su počeli Balkanski ratovi, evropske sile su želeći da što prije potisnu Tursku iz Evrope pristale na sve što je uslijedilo.

Srbija je ni manje ni više za nagradu za "izbacivanje" Turaka tražila izlaz na more i to prvo na Solun.
Iz Evrope joj je otvoreno poručeno da to neće moći. Potom se srpska vojska sjurila preko Albanije i u Draču na obali pobola srpsku zastavu uz povike "Naše more".
Stiglo upozorenje da se moraju vratiti.
Tad je "oslobodilačka" vojska umarširala i u okupirani Skadar, koji je "oslobodila" crnogorska voska uz strahovite žrtve zahvaljujući gluposti i naglo poraslim apetitima kralja Nikole.

Potom su i odatle morali da se povuku.
Teritorijalno "proširenje" kako se to popularno i naučno naziva u srpskim knjigama, dopunili su po želji, tek 1918.godine okupacijom Crne Gore i Vojvodine.

U svim srpskim, vojnim i drugim knjigama piše da se srpska vojska 1915.godine "povlačila" preko Albanije.
Nikakva vojna sila nije za tom vojskom nastupala. To je teritorija druge medjunarodno priznate države.
Znači oni su "nastupali", nijesu se mogli "povlačćiti" kada niko ne ide za njima.

Mnoga sela koja su im se pritom našla na putu bila su sravnjena sa zemljom po receptu koji je već opisao D.Tucović.
Evropa je Albaniju priznala 1912. ali je njene granice utvrdila tek 1913.godine, posljedice te greške ispravljaju danas praveći i nove greške, valjda da imaju i za ubuduće nešto za ispraviti.

blackbox blackbox 15:54 27.03.2008

Re: Muka mi je...

to sentinel26

U svim srpskim, vojnim i drugim knjigama piše da se srpska vojska 1915.godine "povlačila" preko Albanije.

Nego ovo me navede da se zapitam gde to ima da vojska napusti svoju zemlju, žene, decu, starce.Koliko je iz istorije ratova poznato vojska se povlači do neke linije gde prelazi u odsudnu odbranu ,čiji ishod može biti ili odbijanje agresije i protivnapad i njegovo isterivanje iz zemlje ili kapitulacija. A da vojska napusti svoju teritoriju i rodnu grudu, to već zahteva da se malo porazmisli o toj epopeji.
Istorija je čudo.
blackbox blackbox 16:10 27.03.2008

Re: Muka mi je...

to niki m
Gdj-a Milic je, u javnosti, vrlo pristuna kao promoter NATO i americke politike, uopste. Takodje, ona podrzava i nezavisnost Kosova. To je valjda cinjenica koju moramo da prihvatimo nezavisno od politckih stavova koje zastupamo. Druga cinjenica je da su NATO, a to znaci USA, proterali Srbe iz Hrvatske i sa Kosova. Pri tome, veliki broj njih je i pobijen, sto usput, sto na licu mesta. Nekima su, pretpostavlja se, kako navodi Karla de Ponte, kasnije vadjeni i organi radi trgovine. Ako ukrstimo ove dve cinjenice, dobijemo rezultat da gdj-a Milic, u najmanju ruku, ne vidi problem u postupcima NATO i USA na Balkanu.

Ja ne vidoh nigde da se g-đa Milić zalaže za nezavisno Kosovo, osim što je možda konstatovala stanje.Jel Vi stvarno mislite da je Kosovo od 1999.godine pod suverenitetom Srbije i da li mislite da će ikada više biti, zatim, kako bi ste Vi hteli imati Kosovo u sastavu Srbije a da Vam ne budu i Šiptari ravnopravni građani.A oni neće, a ni mi njih nećemo samo teritoriju.
Kad već govorite o žrtvama bila bi velika stvar kada bi mi Srbi, kao nabrojniji narod smogli snage pa da pogledamo sve ljudske gubitke na teritoriji BIH, Hrvatske i Kosova, pa ćemo videti da ima mnogo , čak i više gubitaka na drugim stranama, a nisu valjda svi bili samoubice.
Sto se USA i WW2 tice, moze da se primet da danas USA na Balkanu ssprovode istu politiku koju je sprovodio i Adolf Hitler, a sustina te politike je ubijanje i proterivanje srpskog naroda. Svi dansnji saveznici USA na Balkanu u drugom svetskom ratu su bili saveznici nacista.

Po toj logici je i Srbija saveznik SAD jer je Nedićeva Srbija bila saveznik i sluga Adolfa Hitlera.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 16:27 27.03.2008

Exituse Letalise

Exitus Letalis iliti smrt mozga
a šta ti pričaš kad se spomene srebrenica, koja je za tvoju info bila 25 dana pre oluje?
il kad vidiš grafit "nož, žica, srebrenica" il "mladić heroj"


Ti ljudi koji su pobijeni u Srebrenici su moji zemljaci, takoreći komšije, ljudi sa kojima smo ja i moji stari milion puta pili kafu i rakiju, prema tome NEMOJ TI MENI "SREBRENICA". Ti si verovatno bacala cveće na tenkove koji su išli u Hrvatsku, dobijala epi slušajući Slobu na Ušću, pa te sad grize savest i ovde baljezgaš sa tim fotografijama i partijskim štivom nabubanim napamet. Da nisi malo matora da bi učila pesmice napamet? Ako si ti ikada u životu prešla Drinu, ako znaš da pokažeš tu jbnu Srebrenicu na karti, slobodno me seci gde sam najtanji.
Kakve veze ima što je Srebrenica bila 25 dana pre "oluje"? Šta- onda je oluja legitimna akcija, zli Srbi dobili zasluženu kaznu, jel to tvoja teza o moralna karikaturo??? Moj komšija (jedan od tih sa kojima smo 100x pili kafu i rakiju) odsekao glavu mom rođaku, pa meni nije u životu palo na pamet da sečem glavu nekom Bošnjaku ili Albancu u Beogradu.
Nemaš ti pojma, a mnogo laprdaš. Pogledaj malo fotke sa zločinima iz oluje. Vidi leš žene- odsečena glava, odsečene ruke, meso skinuto nožem sa donje polovine tela kao sa pečenja, a gornja polovina spaljena i nagorena. Valjda im se smučilo kad su došli do pola. Vidi malo slike srpske dece pobijene u istočnoj Bosni- dete od 4 godine, polomljene i ruke i noge, razbijena glava a stomak rasporen nožem. Pretpostavljam da je i to legitimno i zasluženo? Sve se to da opravdati Miloševićem, po tvom iskrivljenom i bolesnom sistemu vrednosti.
Muka, ali jbno PREMUKA mi je od Vas lajavaca, koji svaki zločin i nepravdu- nad ovim grešnim, zatucanim, prokletim narodom- tumačite kao nacionalističku propagandu. Svaka čast ljudima koji stvarno rade nešto iz pravih pobuda, svaka čast ljudima koji se bore i rizikuju živote ne bi li se svaki zločin nad Bošnjacima, Hrvatima, Albancima otkrio i počinioci priveli pravdi. Tim ljudima dubok naklon, kapa dole i njima nemam pravo ništa da kažem niti bih se usudio. Ali VI- partijski lajavci- čije je jedini ideal u životu komfor sopstvene malograđanske ugojene guzice- ajde nemojte više laprdati o tom ratu i zločinima, nije to samo vodica za ispiranje vaših partijskih žvala, neki ljudi su ginuli u tom ratu a neki su izgubili familiju ili prijatelje.
Sve ovo što sam napisao nije u prevodu "srpski heroj Ratko Mladić". Ako tvoj devijantni mozak to tako shvati, onda molim te okončaj svaku polemiku sa mnom i hitno se obrati za pomoć psihijatru.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:30 27.03.2008

Re: Exituse Letalise

Ti ljudi koji su pobijeni u Srebrenici su moji zemljaci, takoreći komšije, ljudi sa kojima smo ja i moji stari milion puta pili kafu i rakiju, prema tome NEMOJ TI MENI "SREBRENICA".

i? jel si bio nekad u potočarima?
Ti si verovatno bacala cveće na tenkove koji su išli u Hrvatsku, dobijala epi slušajući Slobu na Ušću, pa te sad grize savest i ovde baljezgaš sa tim fotografijama i partijskim štivom nabubanim napamet.

kako da ne. držim bistu slobinu na klaviru i vikendom pod lipu.
Ako si ti ikada u životu prešla Drinu, ako znaš da pokažeš tu jbnu Srebrenicu na karti, slobodno me seci gde sam najtanji.

nemoj dva puta da kažeš.
Kakve veze ima što je Srebrenica bila 25 dana pre "oluje"? Šta- onda je oluja legitimna akcija, zli Srbi dobili zasluženu kaznu, jel to tvoja teza o moralna karikaturo???

pošto si glup i ograničen, blago rečeno, da ti objasnim. nije mi palo napamet to o čemu baljezgaš. rekoh da je bila 25 pre oluju a da se niko nije ovde ni osvrnuo. niko. ljudi su i dalje uživali svoj mali život, krečili, zalivali fikuse, putovali na karibe. znaš li, o moralni gigantu, da su svi aranžmani bili rasprodati?
Nemaš ti pojma, a mnogo laprdaš. .

ne znam. zato sam ovo odštampala da vežbam.
Ali VI- partijski lajavci- čije je jedini ideal u životu komfor sopstvene malograđanske ugojene guzice- ajde nemojte više laprdati o tom ratu i zločinima, nije to samo vodica za ispiranje vaših partijskih žvala, neki ljudi su ginuli u tom ratu a neki su izgubili familiju ili prijatelje.

s kog mesta ti meni ovo poručuješ?
šta ti uopšte znaš o meni?
vidim da sam matrora, da sam moralna karikatura, da baljezgam, da mi je jedini idel sopstveni komfor i ugojena malograđanska guzica.
sve ove lirske opise može samo da izgovori napaljeni bolesnik. ne kažem da si to ti. al ti to pišeš.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 17:55 27.03.2008

Re: Exituse Letalise

nije bilo upućeno konkretno tebi
malo sam pao u vatru
kontam šta si htela da kažeš za oluju
ne samo da su bili rasprodati aranžmani za Kubu
nego se igralo kolo za uranak na Adi
na isti dan kad je pao Knin
s kog mesta ti meni ovo poručuješ?

iz Rusije ti poručujem
ja sam u Rusiji ko i svi patrijoti branitelji srpstva
nisam u životu bio ni izbeglica
ni jado koji se hranio iz kartonske kutije
niti mi je iko poginuo u tom jbnom ratu
kojim svi ispirate usta

puno vAS pozdravlja
glup i ograničen
napaljeni bolesnik
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 17:57 27.03.2008

PS

SACRE BLEU

ja
ako znaš da pokažeš tu jbnu Srebrenicu na karti


samo zbog ovoga
doživotni ban za Trindada
sentinel26 sentinel26 18:52 27.03.2008

Re: Muka mi je...

blackbox
to sentinel26
U svim srpskim, vojnim i drugim knjigama piše da se srpska vojska 1915.godine "povlačila" preko Albanije.
Nego ovo me navede da se zapitam gde to ima da vojska napusti svoju zemlju, žene, decu, starce.Koliko je iz istorije ratova poznato vojska se povlači do neke linije gde prelazi u odsudnu odbranu ,čiji ishod može biti ili odbijanje agresije i protivnapad i njegovo isterivanje iz zemlje ili kapitulacija. A da vojska napusti svoju teritoriju i rodnu grudu, to već zahteva da se malo porazmisli o toj epopeji.
Istorija je čudo.

Ja znam za još jednu sličnu (doduše ne tako masovnu) reprizu - iz 1941. godine - "povukla" se vlada sa kraljem, kamarilom i jednim malim dijelom oficirskog kadra a vojsku su ipak ostavili na "dar" Hitleru za radnu snagu u logorima.

U tom povlačenju oni su "otišli" malo predaleko, tako da su ostali bez prevoza u povratku a od hoda pješice su bili odvikli.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 18:59 27.03.2008

javno izvinjenje

ako uopšte nešto vredi
izvinjavam se gospođi Exitus Letalis
ako ništa ono zbog njenih godina
pao sam u vatru i zapenio
i postao isti ko oni što mi idu na Q
verujem da sam dovoljno razuman
da priznam svinjariju i izvinim se

iz Rusije, s ljubavlju
Trinidad
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:43 27.03.2008

Re: Exituse Letalise

iz Rusije ti poručujem
ja sam u Rusiji ko i svi patrijoti branitelji srpstva
nisam u životu bio ni izbeglica
ni jado koji se hranio iz kartonske kutije
niti mi je iko poginuo u tom jbnom ratu
kojim svi ispirate usta

stručnjak si bar za nešto. da braniš srpstvo preko neta.
i da izvlačiš iz konteksta.
a i to je umeće.
p.s. za tvoju info kad je, kako ti kažeš, pao knin, na rts 1 davao se film "žaoka".
al u tvom patriotskom vokabularu olobođen je vukovar, oslobođena srebrenica a pao knin.
dobro gledaš na stavri.
srpsko-ruski.
p.p.s. i kad padneš u vatru, nemoj da vređaš a da se zanosiš da ti se neće vratiti istom merom.
malo promisli.
ne škodi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:44 27.03.2008

Re: javno izvinjenje

Trinidad Tobagović
ako uopšte nešto vredi
izvinjavam se gospođi Exitus Letalis
ako ništa ono zbog njenih godina
pao sam u vatru i zapenio
i postao isti ko oni što mi idu na Q
verujem da sam dovoljno razuman
da priznam svinjariju i izvinim se

iz Rusije, s ljubavlju
Trinidad

izvinjenje prihvaćeno.
irvas irvas 06:13 28.03.2008

Re: javno izvinjenje

iz Rusije, s ljubavlju
Trinidad

znao sam.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 10:10 28.03.2008

Re: javno izvinjenje

irvas
znao sam.


Idi vuci neke sanke i ne trudi se previše da pametuješ. Nije dobro za tebe. I ne javaljaj se dok stariji razgovaraju, pogotovo ako imaš tako nešto pametno da kažeš.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 10:44 28.03.2008

Re: Exituse Letalise

Exitus Letalis
stručnjak si bar za nešto. da braniš srpstvo preko neta.


Ništa manji nego što ste vi internet lovac na fašiste, Ratka Mladića, jetija, vanzemaljce...
Vi ustvari niste ni pročitali ništa od onoga što sam napisao
osim onih ličnih delova
koji i nisu bili upućeni Vama konkretno
a to nije odlika zrelosti

Osećam da imate 1 te isti napisan reply pa onda "copy-paste" svaki put kad s nekim dođete u konflikt. Kao i one slike što ste lepili jedno milijardu puta. Onakve grafite, gospođo, možete naći skoro u svakom velikom gradu Evrope. Siguran sam samo da se ažurnije prekreče i da su kazne za počinioce uhvaćene na licu mesta rigorozne. I zna se ko ih piše- uglavnom deca koja nemaju pojma o životu. A Vi ih tu lepite kao ultimativni dokaz da je cela Srbija ogrezla u mržnji i fašizmu. Smešno.
Cela ova besmislena diskusije je krenula kad je Vračarac gore pomenuo "oluju" i etničko čišćenje pod pokroviteljstvom UN- što se de fakto jeste desilo, koliko god se Vi mrštite kad čujete za to, ma koliko puta ponovili da je to ustvari bila "legitimna vojna akcija za oslobođenje dela Hrvatske teritorije". Da je bila toliko legitimna i da nije bilo zločina, verovatno se ne bi sad sudilo hrvatskim generalima u Hagu. Sećate se- Hag, oličenje apsolutnog dobra i neporecive pravde? Kad se setim one gospođe Haag što je ovde i na blogove o kuvanju pasulja lepila komentare tipa "kuvate, kuvate, a Mladić vam se šeta po Srbiji, na sve strane masovne grobnice itd"... Sad kad je Karla izdala knjigu sa pričom o prodaji organa kosovskih Srba, kad je Florens Artman ranije pričala o tome kako određene zemlje miniraju hapšenje optuženika- sad je verovatno i taj ICTY nepodoban, pa ćete i njega proglasiti za fašistoidnu ili srbočetničku tvorevinu (ili kakve već etikete ovde lepite)

Dupli aršin gospođo, to je ono što Vašu priču čini šupljom. Kao što ja ("internet branitelj srpstva, fašista, četnik itd" nisam požurio da podržim Vračarca u reply-u, tako se i Vaš partijski kolega (Dawngreeter čini mi se) mogao uzdržati od komentara. Pogotovo jer komentar Vračarca nije imao neke kokretne veze sa temom, pa je kao takava mogao biti prećutno ignorisan. Ali ne- niste mogli da se suzdržite, morali ste da prezentujete svoju šuplju priču po ko zna koji put. "Ko tebe 'olujom' ti njega Srebrenicom, ko tebe Kravicama, ti njega hladnjačama"... ne znam za Vas, ali meni je taj rat uništio detinjstvo, obeležio mi život, izgubio sam zavičaj, rodni grad, drage ljude. Zato sam osetio puno pravo da izbacim onu silnu žuč gore, a opet sam imao dovoljno razuma da povučem ručnu i izvinim se. Mada sad mi je krivo, pošto vidim da izvinjenje niste zaslužili. Ali pošto je prihvaćeno, neka ostane na tome. Ubuduće principijelno ignorišem Vaše postove. A Vi na moje slobodno lepite te "užasne i uznemiravajuće od kojih se ježi koža" slike grafita i etiketirajte me kao fašistu.

puno sreće u lovu na Mladića, Jetija, čudovište iz Loch Nessa isl
Trinidad

doktorka doktorka 16:42 28.03.2008

Re: Muka mi je...

niki m
da nisi nešto zaboravio?recimo bošnjake?al ko će to da spominje.kad nisu srbi.Da pretpostavimo da jesam zaboravio Bosnjake, da li se nesto menja oko sustine moje primedbe. Ostaje cinjenica da su USA i NATO pocinioci jednog od najvecih etnickih ciscenja na Balkanu. Takodje, ostaje cinjenica da pokretac teme na blogu, gdj-a Milic, ne pokazuje zgrazanje nad zlocinima NATO i da joj je muka zbog izjave Primakova ali joj nije muka zbog konkretnih zlocina onih koje, iz sve snage, podrzava. Meni se cini da to nekako nije u redu, da ne kazem, da to nisu cista posla. Slicno i vi postupate, prekoravajuci me da sam zaboravio Bosnjake. Izbegavajuci sustinu moje intervencije, pokusavate da me diskvalifikujete pokazujuci da sam politicki nekorektan jer ne spominjem Bosnjake. Meni prebacujete zaborav, ili etnicku neosetljivost, ali vam ne pada na pamet, da osudite pocinioce zlocina u liku USA i NATO. Principijelno, nema sta.


mislish trebalo je dozvoliti da se dogodi josh neki "vukovar" . seti se kako su nashi "oslobadjali" vukovar , porusili ga do temelja, da spasu koga? ili da pobiju sve hrvate u vukovru?
nsarski nsarski 13:42 26.03.2008

Ovaj izraz

Kakav jasan i neskriven nastavak etničkog prekomponovanja regiona

nije pogodan. Dobar izraz je "social engineering".
Na delu je u mnogim zemljama danas, a i u proslosti. Eto, juce su Ceceni slavili Hruscova i dizu mu spomenik. Cecene je, naime, Staljin svojevremeno bio naselio iz Cecnije daleko na istok u Centralnu Aziju jer su digli oruzanu pobunu tokom II Sv. Rata. Njih oko 500,000 je bilo raseljeno, pa ih je Hruscov posle vratio. Zahvalan narod dize mu spomenik.
Jelena Milić Jelena Milić 13:48 26.03.2008

Re: Ovaj izraz

e bas ste nasli primer sretnog naroda

inace, kkao bi ste se vi osecali da vam neko suerira tako sto...bez obzira na sve...pogotovu imajuci u vidu ekonomsko stanje tih ljudi...

od dryavne pomoci tu nema nista, pogledajte nasta lice nedovrsene kuce na severu voj, u jasi tomicu, od poplave...

a i sv su se setelers izraelski usrecili bas...nista tuznije i gluplje u ljudskoj istoriji novijoj
nsarski nsarski 13:54 26.03.2008

Re: Ovaj izraz

Jelena Milić
e bas ste nasli primer sretnog naroda

inace, kkao bi ste se vi osecali da vam neko suerira tako sto...bez obzira na sve...pogotovu imajuci u vidu ekonomsko stanje tih ljudi...

od dryavne pomoci tu nema nista, pogledajte nasta lice nedovrsene kuce na severu voj, u jasi tomicu, od poplave...

a i sv su se setelers izraelski usrecili bas...nista tuznije i gluplje u ljudskoj istoriji novijoj

Ne zalazem se ja za social engineering. Naprotiv. Samo isticem da se to praktikuje na mnogi mestima. Na primer, Ameri to aktivno rade u Iraku, as we speak. Pakistan je nastao selidbom naroda. Mislim da se nisu usrecili, ali to su cinjenice na terenu.
florian florian 19:03 26.03.2008

Re: Ovaj izraz

inace, kkao bi ste se vi osecali da vam neko suerira tako sto...bez obzira na sve...pogotovu imajuci u vidu ekonomsko stanje tih ljudi...


Nešto mi se čini da sam već čuo i ranije ideje o humanom preseljenju i to ako se ne varam kao deo izlaganja oca nacije Dobrice Ćosića.Biće da je Dobrica jedina tačka oko koje tehnički premijer i predsednik mogu da se slože pa mi ovo onda liči na jedinstven nastup DS I DSS . Podršku SPS će imati, i Ivica će najverovatnije opet da im kaže da su oni nastavljači politike SPS-a, a i SRS ,bez obzira što je onako smenio Dobricu ,nije daleko od ovakvog rešenja.
Tu smo mi dobili objašnjenje šta to jest akciono plan i akciono jedinstvo.

Gde odoše sve godine u medjuvremenu

Ja se osećam grozno jer je ovo odloženi konačni trijumf politike čiji je reprezent bio Slobodan Milošević
blackbox blackbox 09:05 27.03.2008

Re: Ovaj izraz

florian
inace, kkao bi ste se vi osecali da vam neko suerira tako sto...bez obzira na sve...pogotovu imajuci u vidu ekonomsko stanje tih ljudi...Nešto mi se čini da sam već čuo i ranije ideje o humanom preseljenju i to ako se ne varam kao deo izlaganja oca nacije Dobrice Ćosića.Biće da je Dobrica jedina tačka oko koje tehnički premijer i predsednik mogu da se slože pa mi ovo onda liči na jedinstven nastup DS I DSS . Podršku SPS će imati, i Ivica će najverovatnije opet da im kaže da su oni nastavljači politike SPS-a, a i SRS ,bez obzira što je onako smenio Dobricu ,nije daleko od ovakvog rešenja.Tu smo mi dobili objašnjenje šta to jest akciono plan i akciono jedinstvo.Gde odoše sve godine u medjuvremenuJa se osećam grozno jer je ovo odloženi konačni trijumf politike čiji je reprezent bio Slobodan Milošević

O tome su sasvim ozbiljno razgovarali Dobrica Cosic kao predsednik SRJ i Franjo Tudjman na marginama Konferencije u Ženevi , 1992.godine.
Jelena Milić Jelena Milić 13:45 26.03.2008

ko sme da kaze podela

Beograd optužen da deli Kosovo
Zapadni mediji tvrde da Samardžićev predlog sporazuma Beograda sa Unmikom predstavlja „vrhunac kampanje Srbije” za podelu pokrajine na etničkim osnovama

Natpis u Kosovskoj Mitrovici: ,,Policijska linija – zabranjen prolaz” (Foto Fonet) Beograd je juče optužen da prekraja mapu Kosova. Vodeći zapadni listovi („Njujork tajms” i londonski „Gardijan”) javili su da je Srbija i zvanično predložila etničku podelu Kosova. Taj zaključak izveli su na osnovu predlog sporazuma koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić prošle nedelje uputio UN. Reč je o dokumentu koji se, kako je ministar u petak rekao za naš list, odnosi na „funkcionalno odvajanje Srba i kosovskih Albanaca” posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Sporazum u Beogradu nije zvanično predočen javnosti, a predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nije bio upoznat s njim pre nego što ga je Samardžić u nedelju predao Unmiku. „Politika” juče nije uspela da dobije komentar Ministarstva za Kosovo i Metohiju na ovakvo tumačenje predloga sporazuma. Vlast u Beogradu, međutim, od početka, i zvanično i iza zatvorenih vrata, energično odbija svaki razgovor o eventualnoj podeli Kosova, smatrajući je nespojivom sa odbranom integriteta zemlje. Svejedno, iz Vašingtona i Brisela često stižu insinuacije da Srbija zapravo teži podeli kao svom krajnjem cilju.

„Predlog vlasti u Beogradu predstavlja vrhunac kampanje Srbije usmeren ka učvršćivanju sopstvene administrativne i političke kontrole na severu Kosova, gde većinu stanovništva čine Srbi”, piše „Njujork tajms” i ocenjuje da je ovo u najvećoj meri simboličan potez Beograda, pošto su protiv njega Albanci, a „izvesno je da će ga evropske države i SAD odbaciti u Savetu bezbednosti”. Predlog sporazuma, međutim, ne odnosi se samo na sever pokrajine nego na sve srpske opštine, i podrazumeva koordinaciju sa Unmikom u zajedničkom sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 u oblastima policije, sudstva, carina, transporta, verskog i kulturnog nasleđa.

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko juče je najavio da se uskoro očekuje odgovor iz Njujorka, ali je preneo stav zamenika šefa Unmika Larija Rosina da pojedini segmenti iz tog sporazuma nisu u skladu sa mandatom koji Unmik ima na Kosovu. On je, takođe, odbacio podelu Kosova kao mogućnost „zbog toga što dosta Srba živi u enklavama i oni moraju da sarađuju sa svojim komšijama”.

Međutim, novinar lista „Ekonomist” Tim Džuda rekao je juče Tanjugu da je predlog sporazuma „na izvestan način, predlog za podelu južne srpske pokrajine, ali i uzimanje jednog dela od onoga što je Ahtisari nudio, bez priznavanja Kosova kao države”. On je objasnio da predlog predstavlja uspostavljanje srpske autonomije na drugi način: za srpske enklave država neće biti Kosovo, nego Srbija.

Kosovski predsednik i premijer juče su odbacili bilo kakav plan koji predviđa podelu, ocenivši da je Kosovo „najsigurnija i najzaštićenija država, čija je teritorija jedinstvena i nedeljiva”.

Predstavnici kosovske vlasti su predlog Beograda upućen UN shvatili kao provokaciju, a Bi-Bi-Si je prošle nedelje, posle sukoba između Srba i mirovnih snaga, preneo tekst iz prištinskog „Koha ditore” u kome se navodi da su Srbi želeli da testiraju NATO i vide koliko su bili ozbiljni kada su rekli da neće dozvoliti nikakvo nasilje na Kosovu, ma ko ga izazvao.

-----------------------------------------------------------

Svilanović: Bez linije sever-jug

Nakon što je Samardžić u „Politici” obelodanio obrise svog predloga, funkcioner Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović uporedio ga je sa idejom „neteritorijalne federacije” kojom se „zaista otvara tema podele, ali podele koja nije teritorijalizovana, nego personalizovana”.

On je kao primer neteritorijalne federacije naveo Makedoniju, čiji državni vrh odbija da upotrebi taj termin „jer ne žele da drugi njihovu zemlju vide kao neteritorijalizovanu federaciju”.

Iako Makedonci ne prihvataju da im država nije nacionalna, ona je suštinski dvoetnička, odnosno njihovi politički teoretičari taj sistem zovu „neteritorijalnom federacijom”. U Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji postoje dva biračka tela, makedonsko i albansko, a posle izbora pobednici iz jedne i druge grupacije prave vladu (ovog puta je u vladajuću koaliciju ušla najveća albanska opoziciona stranka) nezavisno od toga da li je reč o ideološki kompatibilnim strankama. Ne postoje linije razdvajanja, regioni niti entiteti, ali Ustavom, Ohridskim sporazumom i zakonom o teritorijalnoj organizaciji države, precizno je uređeno funkcionisanje opština sa većinskim makedonskim i albanskim stanovništvom.

Ako bi bila prihvaćena ideja o neteritorijalnoj federaciji unutar Kosova i Metohije, njome takođe ne bi bili definisani entiteti, bila bi prevaziđena podela sever-jug, a postiglo bi se definisanje i funkcionisanje opština sa većinskim srpskim i albanskim stanovništvom, što je već predviđeno Ahtisarijevim planom o decentralizaciji.

Biljana Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Korejski model za priznavanje Kosova

U krugovima EU i SAD trenutno se razmatra mogućnost da se za priznavanje nezavisnosti Kosova dugoročno posegne za formulom prijema obe korejske države u članstvo UN (1991), iako je Rusija stavila do znanja da neće prihvatiti ponavljanje takvog slučaja.

Kako Beta saznaje u izvorima EU, to još ne znači da se već radi na konkretnoj strategiji, ali ovakvo razmišljanje je usmereno na to da više od polovine zemalja članica UN priznaju nezavisnost Kosova, a potom bi u SB UN trebalo da se izdejstvuje da o članstvu u UN odlučuje Generalna skupština svetske organizacije.

To se upravo dogodilo u slučaju dve Koreje, kad je Savet bezbednosti, pošto u tom telu nije postignuta saglasnost o prijemu u članstvo Seula i Pjongjanga, pristao da o tome odluči Generalna skupština UN.

Za takvu odluku bila je potrebna saglasnost dve trećine članica UN, što je zasad, smatraju u Briselu, veoma teško zamisliti kao neku blisku mogućnost u slučaju Kosova, već bi to pre moglo trajati dugi niz godina.



Kontrolni punkt Kfora na prelazu Jarinje (Foto Fonet)Moguće je da se, ako izostane masovnije priznavanje vlasti u Prištini, pokuša i sa davanjem statusa „carinske teritorije” Kosovu, što bi moglo na „mala vrata” uvesti Kosovo u neke međunarodne organizacije.

U međuvremenu će se nastaviti sa strategijom istovremenog ostanka Unmika i Kfora i dolazeće misije EU – Euleksa na Kosovo, koja ima jasan i čvrst cilj da bude razmeštena na celoj kosovskoj teritoriji.

Uoči uskršnjih praznika na sastanku Političko-bezbednosnog komiteta (PBK) EU zapovednik Euleksa penzionisani francuski general De Kermabon je objasnio da Euleks mora biti razmešten na celoj teritoriji Kosova zato što „misija EU kao prevashodni cilj ima obezbeđenje potpune zaštite kosovskih Srba”.

Visoki zvaničnik EU Štefan Lene rekao je na tom sastanku da je nužan dijalog s Beogradom, upravo da bi se srpskim vlastima objasnilo šta je suštinski zadatak Euleksa, „utoliko pre što su i odnosi Unmika s kosovskim Srbima zapali u velike teškoće”.

Odgovarajući na primedbe da Srbi žele da upravljaju sobom na neki duži rok, Lene je rekao da to prvenstveno ne prihvataju SAD, a ni neki evropski partneri i da se očekuje da ovaj „bolni trenutak” za srpsku stranu posle proglašavanja nezavisnosti postepeno prođe.

Na sastanku PBK ostalo je nedorečeno kako će Euleks moći da preuzima ovlašćenja, kad još nije nađeno ni konačno rešenje za primenu pravne osnove, iako većina partnera u EU smatraju da to jeste Rezolucija 1244 SB UN.

-----------------------------------------------------------

Rosin: O Samardžićevom predlogu se može razgovarati

Priština - Prvi zamenik šefa Unmika Lari Rosin izjavio je juče da predlog srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića može biti osnova za razgovor Beograda i civilne misije UN, ali da „mnogi delovi plana nisu u saglasnosti sa mandatom Unmika”.

Rosin je rekao da je predlog srpske strane trenutno u Njujorku, odakle se očekuju instrukcije kako da Unmik dalje postupa.

Zamenik šefa Unmika je odbio da govori o nesporazumima između njega i regionalnog administratora u Kosovskoj Mitrovici Džeralda Galučija u vezi sa prošlonedeljnom akcijom Unmik-policije i Kfora u zgradi suda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Rosin je rekao da se radi o unutrašnjim pitanjima Unmika.

Američki diplomata u misiji UN na Kosovu sastao se juče sa ministrom za lokalnu upravu Sadrijem Feratijem, koji ga je obavestio da kosovske institucije rade na okončanju priprema procesa reforme lokalne uprave i decentralizaciji, ali da im je radi uspešnog završetka procesa neophodna pomoć Unmika i
Vračarac Vračarac 14:04 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Beograd optužen da deli Kosovo

Mislim da je to jedino razumno, kompromisno rešenje.
Atomski mrav Atomski mrav 14:10 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Nije kompromisno jer Albanci neće pristati na podelu. Doduše, ni jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije kompromisno rešenje, ni Euleks misija nije kompromisno rešenje... očigledno da od kompromisa nema ništa u čitavoj priči.
Vračarac Vračarac 14:16 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Nije kompromisno jer Albanci neće pristati na podelu. Doduše, ni jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije kompromisno rešenje, ni Euleks misija nije kompromisno rešenje... očigledno da od kompromisa nema ništa u čitavoj priči.

Ma pristaće čim Ameri odluče u njihovo ime. Njih, kao i nas, niko ne pita. Što nas tiče, izgleda da su "nam" Rusi već odlučili.
Atomski mrav Atomski mrav 14:17 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Pa dobro, Rusi i Ameri nisu postigli dogovor tako da...
Vračarac Vračarac 14:18 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Pa dobro, Rusi i Ameri nisu postigli dogovor tako da...

Polako. Videćemo.
Solomon Solomon 14:33 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ameri odluče u njihovo ime. Njih, kao i nas, niko ne pita. Što nas tiče, izgleda da su "nam" Rusi već odlučili.


Niti Ameri odlucuju za njih niti Rusi za nas. Mi odlucujemo s kim cemo se 'druziti' i u koje svrhe.

Srba na Kosovu nema ni 100,000. Da Srpska vlada stvarno Brine o tim ljudima, ili bi se borila da im garantuje status u pokrajni ili bi ih primila da se presele.
Verujte da je jeftinije i politicki i monetarno izgraditi kuce za 100,000 ljudi nego praviti ovakve imbecilne poteze.
Kosovo, koje je inace RESENO pitanje, se odrzava u vestackom zivotu od strane Srpske vlasti da bi imalo izgovora da i dalje odugovlaci s Evropskom integracijom.
Trenutna vlast u Srbiji je potpuno svesna da NE MOZE da se odrzi u Srbiji koja je Evropski orijentisana. Takodje pokrovitelji te vlasti su svesni da Evropska integracija i vladavina svetskih ekonomskih normi bi JAKO ugrozila njihov nacin "poslovanja".
Kosovo se 'pumpa' i koristi da bi se narodu skrenula paznja, i da bi ova stoka koja vlada izvukla jos koju godinu nesmetane pljacke.
Vračarac Vračarac 14:46 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Kosovo, koje je inace RESENO pitanje,

Svega oko 15% zemalja članica UN je priznalo Kosovo, za ostalih 85% Kosovo je i dalje deo Srbije tako da se za Kosovo pre može reći da je NEREŠENO pitanje.
Niti Ameri odlucuju za njih niti Rusi za nas.

Praksa uporno pokazuje drugačije.

Takodje pokrovitelji te vlasti su svesni da Evropska integracija i vladavina svetskih ekonomskih normi bi JAKO ugrozila njihov nacin "poslovanja".
Kosovo se 'pumpa' i koristi da bi se narodu skrenula paznja, i da bi ova stoka koja vlada izvukla jos koju godinu nesmetane pljacke.

Ovo je Tačno. Ali to isto ( u vezi pokrovitelja) se odnosi i na neke prethodne vlade. Ova vlada samo ne menja nasledjeni sistem poslovanja koji datira iz devedesetih prošlog veka i koji niko nije pokušao da menja.
Solomon Solomon 15:08 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Svega oko 15% zemalja članica UN je priznalo Kosovo, za ostalih 85% Kosovo je i dalje deo Srbije tako da se za Kosovo pre može reći da je NEREŠENO pitanje.


Ok. Uskoro ce biti da 85% zemalja priznaju Kosovo a da 15% ne priznaju. Da li ce onda biti konacno reseno?
Ovih 85% se nisu oglasili jer ih niko nije pitao, jer nikog ni ne zanima sta misle. Evo ga Vuk Jeremic u Vijetnam - sad su gotovi! Daj, budimo ozbiljni.

Praksa uporno pokazuje drugačije.


Totalno netacno. BG vlasti su odlucili da upregnu Ruse jos 90te, kada su svi od Rusa bezali.
Da se 90te godine, Beograd okrenuo zapadu (SAD, EU), nasa istorija bi bila MNOGO drugacija. Bilo je pokusaja da se Srbija preusmeri ka zapdu - i neko je za to glavom platio.
A za tu glavu su platili isti oni pokrovitelji koji danas placaju stampanje bedzeva "Kosovo je Srbija".
Sada je na nama da odlucimo hocemo li da se okrenemo buducnosti ili proslosti.

Atomski mrav Atomski mrav 15:11 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

15% država u svetu priznaje nezavisnost 15% teritorije Srbije... kako god da okreneš, tih 15% je neki magični procenat...
Vračarac Vračarac 15:17 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

15% država u svetu priznaje nezavisnost 15% teritorije Srbije... kako god da okreneš, tih 15% je neki magični procenat...

Pazi stvarno. O tome nisam razmišljao. Lepa opservcija
Vračarac Vračarac 15:23 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ok. Uskoro ce biti da 85% zemalja priznaju Kosovo a da 15% ne priznaju. Da li ce onda biti konacno reseno?
Ovih 85% se nisu oglasili jer ih niko nije pitao, jer nikog ni ne zanima sta misle. Evo ga Vuk Jeremic u Vijetnam - sad su gotovi! Daj, budimo ozbiljni.

Polako, vreme će pokazati. Za sada nema takvih indicija.
Totalno netacno. BG vlasti su odlucili da upregnu Ruse jos 90te, kada su svi od Rusa bezali.
To je bila velika greška, oko toga nema spora ali zaista mislim da sada ni nas ni albance niko ništa ne pita.

Sada je na nama da odlucimo hocemo li da se okrenemo buducnosti ili proslosti.

Oko tog pitanja Srbija je podeljena, ono što je za jedne budućnost za druge je prošlost. Ali to je više pitanje partijske knjižice.
Solomon Solomon 15:42 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Polako, vreme će pokazati. Za sada nema takvih indicija.


Nema takvih indicija?
U NAJBOLJU ruku Srbija moze dobiti jedan Tajvan. Dakle zemlja koja je NEZAVISNA u svemu samo ne u UN.
U medjuvremenu Srbija ce da se INATI s citavim svetom dok nas Rusija i dalje koristi kao Chip kojim prebija svoje obaveze i dugove po UN-u. Dok ce Srbija biti iskljucena iz EU, NATO i opet postati drzava 'odmetnik' iskljucena iz svih svetskih zbivanja. Mishkovic, Radikali, Tijanic & Co. ce nastaviti da haraju i utucavaju ovaj narod jos 100 godina u nazad.
Najvecu uslugu koju tih 85% mogu da nam ucine je da PRIZNAJU Kosovo i da se konacno zavrsi s tim pitanjem.
Ali da, Polako, videcemo - nema takvih indicija.... Podjednako je moguce da SAD, Britanija, Nemacka, Italija, Francuska, Japan shvate kakvu su katastrofalnu gresku napravili i kazu "Pardon. Zajeb. Oprostite. Kostunica je oduvek bio u pravu. Ne znamo sta smo mislili. Povlacimo priznanje." - Moguce je i to.
Vračarac Vračarac 15:58 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Nema takvih indicija?
U NAJBOLJU ruku Srbija moze dobiti jedan Tajvan. Dakle zemlja koja je NEZAVISNA u svemu samo ne u UN.

Imam neki čudan osećaj da priča još nije gotova. Status Kosova još nije rešen i mislim da je najnormalnije da se naša država bori za što povoljnije rešenje za sebe. I sa kim se mi to inatimo? Nisam upućen. Mogu samo da primetim da se (znam da zvuči otrcano) svim miroljubivim sredstvima borimo za ono što po pravu pripada nama.
Političari me apsolutno ne zanimaju ali veliko je pitanje da li većina građana Srbije uopšte želi da uđe u EU bez Kosova. O NATO - da i ne govorim. U ostalom, tadić je na izborima pobedio zbog toga što je vodio politiku i Kosovo i EU a da je nekim slučajem iz te priče izostavio Kosovo, šta misliš ko bi nam sada bio predsednik?
I podsetiću te šta je Zoran Đinđić nekoliko dana pred smrt izjavio o Kosovu
- Istina je, već sam zbog Kosmeta pokvario odnose sa dosta svojih kolega u međunarodnim organizacijama. Neki od njih su ovo za šta se zalažem shvatili kao guranje prsta u oko. Kosmet je, međutim, za mene državni prioritet broj jedan. Status Kosova je, u stvari, status Srbije. Mi ne možemo da zaokružimo državnost Srbije dok ne znamo kakav je status KiM. Ja sam izabran da zastupam i branim interese Srbije. Svet mora da shvati da srpske demokrate posle dve godine još ne mogu da kažu šta je naša država - rekao je Đinđić u svom poslednjem intervjuu 7. marta 2003. godine.
Solomon Solomon 16:17 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

I podsetiću te šta je Zoran Đinđić nekoliko dana pred smrt izjavio o Kosovu


I siguran sam da je Dindic nastavio, danasnja situacija bi bila mnogo drugacija. Srbija bi bila Evropski orijentisana ako ne i primljena u EU. Granice bi u tom slucaju bile mnogo manje bitne kako za Srbe tako i za Albance. Ali, od njegove izjave i smrti je proslo 5 kriticnih godina.
U tih 5 godina jako je malo ucinjeno da se Srbija prikloni zapadnim tokovima a jos MANJE da se Kosovo integrise u Srbiju. Sada, oni isti koji su ga ubili su isti koji danas vicu "Kosovo je Srbija".
Zato nemojte koristiti Dindjica kao dakaz da ono sto danasnja vlast radi je pravilno!
Velika je razlika izmedju onog sto danas radi Kostunica i ono sto je Djindjic radio.

A vecina gradjana Srbije, kada bi se stvarno okrenula svojim interesima, bi u EU usla i bez BGa ako je to potrebno. Onog trenutka kada se u ovoj zemlji zaista oslobode Mediji Tijanica & Co. onda mi reci sta vecina Srbije zeli.
Vračarac Vračarac 17:38 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

siguran sam da je Dindic nastavio, danasnja situacija bi bila mnogo drugacija. Srbija bi bila Evropski orijentisana ako ne i primljena u EU. Granice bi u tom slucaju bile mnogo manje bitne kako za Srbe tako i za Albance. Ali, od njegove izjave i smrti je proslo 5 kriticnih godina.
U tih 5 godina jako je malo ucinjeno da se Srbija prikloni zapadnim tokovima a jos MANJE da se Kosovo integrise u Srbiju. Sada, oni isti koji su ga ubili su isti koji danas vicu "Kosovo je Srbija".
Zato nemojte koristiti Dindjica kao dakaz da ono sto danasnja vlast radi je pravilno!
Velika je razlika izmedju onog sto danas radi Kostunica i ono sto je Djindjic radio.

A vecina gradjana Srbije, kada bi se stvarno okrenula svojim interesima, bi u EU usla i bez BGa ako je to potrebno. Onog trenutka kada se u ovoj zemlji zaista oslobode Mediji Tijanica & Co. onda mi reci sta vecina Srbije zeli.

Nisam shvatio da bi ovde trebali da raspravljamo o raznim partiskim saopštenjima i da razmišljamo glavama strančkih lidera. Ja (za sebe bar znam) nikada nisam razmišljao na taj način.a što se đinđića tiče on je uvek insistirao na rezoluciji SBUN 1244 t.j. Kosovu u sastavu Srbije baš kao i svi premijeri posle njega. U ostalom proverite. Ostalo je čista stranačka propaganda i spisak želja jedne grupe ljudi. A što se tiče želje ljudi u vezi EU, ja bih voleo da se održi referndum o EU (na kome bih, čini mi se, glasao isto kao i vi). Ljudi nisu valjda toliko glupi da im je potreban jedan Tjanić (koji se, onako među nama, nikada nije odredio po pitanju EU) da im objašnjava šta je za njih dobro isto kao što srbima na Kosovu nije potreban Koštunica ili Samardžić da im pokažu u kakvim uslovima žive.
gradicevic gradicevic 21:37 26.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Pa dobro, Rusi i Ameri nisu postigli dogovor tako da...


Ali za adekvatnu novcanu nagradu...
silver bullet silver bullet 00:19 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

podsetiću te šta je Zoran Đinđić nekoliko dana pred smrt izjavio o Kosovu
- Istina je, već sam zbog Kosmeta pokvario odnose sa dosta svojih kolega u međunarodnim organizacijama. Neki od njih su ovo za šta se zalažem shvatili kao guranje prsta u oko. Kosmet je, međutim, za mene državni prioritet broj jedan. Status Kosova je, u stvari, status Srbije. Mi ne možemo da zaokružimo državnost Srbije dok ne znamo kakav je status KiM. Ja sam izabran da zastupam i branim interese Srbije. Svet mora da shvati da srpske demokrate posle dve godine još ne mogu da kažu šta je naša država - rekao je Đinđić u svom poslednjem intervjuu 7. marta 2003. godine.

*novo


Vracarac, jeste li vi uopste shvatili da ste ovim citatom demantovali sami sebe?

Status Kosova je, u stvari, status Srbije. Mi ne možemo da zaokružimo državnost Srbije dok ne znamo kakav je status KiM.


A vi zelite da se Srbija jos godinama bori za izgubljenu stvar?
I da jos godinama ne zaokruzi svoju drazavnost?

Timing is everything.
irvas irvas 01:52 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Imam neki čudan osećaj da priča još nije gotova. Status Kosova još nije rešen i mislim da je najnormalnije da se naša država bori za što povoljnije rešenje za sebe. .

javlja ti se da prica nije gotova? mozda pocetak novih sukoba na balkanu? odbrana vekovnih srpskih zemalja i sve ono sto smo vec culi a sto su mnogi vec zaboravili...
I sa kim se mi to inatimo? Nisam upućen. Mogu samo da primetim da se (znam da zvuči otrcano) svim miroljubivim sredstvima borimo za ono što po pravu pripada nama..

to reci familiji nastradalog policajca iz poljske i onim sirotim ljudima sto leze u bolnici u kosovskoj mitrovici.
Političari me apsolutno ne zanimaju ali veliko je pitanje da li većina građana Srbije uopšte želi da uđe u EU bez Kosova. .

pa dobro vracarac. ajde reci nam molim te kako ti to zamisljas kosovo u srbiji? da li si svestan da na kosovu zivi blizu 2 miliona stanovnika sa kojima srbi i srpska vlast nemaju nikakvu komunikaciju. niti vecinsko albansko stanovnistvo zeli da ima bilo kakve veze sa srbijhom. gotovo je vracarac. za kosovo je nada izgubljena. da li zbog albanskog separatizma ili zbog tupave srpske politike sve jedno je sad. i srbi ce morati kad-tad da prihvate realnost i da se okrenu buducnosti.
O NATO - da i ne govorim. U ostalom, tadić je na izborima pobedio zbog toga što je vodio politiku i Kosovo i EU a da je nekim slučajem iz te priče izostavio Kosovo, šta misliš ko bi nam sada bio predsednik?.

u tome je najveci srpski problem. nikako da izadju iz kosovskih mitova i pocnu da zive u realnom svetu. a svi oni koji urlaju "kosovo je srce..." ustvari zele kosovo bez albanaca. sto se naravno nikada nece desiti/
I podsetiću te šta je Zoran Đinđić nekoliko dana pred smrt izjavio o Kosovu
- Istina je, već sam zbog Kosmeta pokvario odnose sa dosta svojih kolega u međunarodnim organizacijama. Neki od njih su ovo za šta se zalažem shvatili kao guranje prsta u oko. Kosmet je, međutim, za mene državni prioritet broj jedan. Status Kosova je, u stvari, status Srbije. Mi ne možemo da zaokružimo državnost Srbije dok ne znamo kakav je status KiM. Ja sam izabran da zastupam i branim interese Srbije. Svet mora da shvati da srpske demokrate posle dve godine još ne mogu da kažu šta je naša država - rekao je Đinđić u svom poslednjem intervjuu 7. marta 2003. godine.

pusti sad djindjica. on da je ostao ziv verovatno bi se trudio da uspostavi komunikaciju sa albancima. da sa njima pregovara. sigurno ne bi pravio miting "kosovo za patike" i ostale budalastine. iluzorno je sada govoriti o tome jer je glavna pouka njegove politike da se ucimo na svojim greskama i da se okrenemo buducnosti.
Vračarac Vračarac 08:22 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Vracarac, jeste li vi uopste shvatili da ste ovim citatom demantovali sami sebe?

A vi zelite da se Srbija jos godinama bori za izgubljenu stvar?
I da jos godinama ne zaokruzi svoju drazavnost?

Ja uporno tvrdim da je podela jedino ispravno rešenje
javlja ti se da prica nije gotova? mozda pocetak novih sukoba na balkanu? odbrana vekovnih srpskih zemalja i sve ono sto smo vec culi a sto su mnogi vec zaboravili...

Ni slučajno ne pomišljam na sukobe, na taj način samo ludaci mogu da razmišljaju, mislim na neki dogovor prevashodno izmađu Amera i Rusa
to reci familiji nastradalog policajca iz poljske i onim sirotim ljudima sto leze u bolnici u kosovskoj mitrovici.

Žao mi je policajca kao i ljudi koji su bolnicama. Nasilje nije smelo da se dogodi.

pa dobro vracarac. ajde reci nam molim te kako ti to zamisljas kosovo u srbiji? da li si svestan da na kosovu zivi blizu 2 miliona stanovnika sa kojima srbi i srpska vlast nemaju nikakvu komunikaciju. niti vecinsko albansko stanovnistvo zeli da ima bilo kakve veze sa srbijhom. gotovo je vracarac. za kosovo je nada izgubljena. da li zbog albanskog separatizma ili zbog tupave srpske politike sve jedno je sad. i srbi ce morati kad-tad da prihvate realnost i da se okrenu buducnosti.

Zamišljam deo Kosova u Srbiji A ako ste vi digli ruke i nadu da možemo isposlovati bolji dil za nas onda to prestavlja vaš problem. Za većinu stanovništva priča nije završena.
A što se Đinđića tiče on je rekao i ovo:
„stvari će početi suštinski da se menjaju tek kada međunarodna zajednica kaže da je rešenje u kompromisu koji traži Rezolucija 1244“.
- Rešenje je u suštinskoj autonomiji za Kosmet, vraćanju proteranih Srba i vraćanju predviđenog broja naših policajaca u pokrajinu. U striktnom sprovođenju Rezolucije 1244, do poslednjeg slova. Pribojavam se da međunarodna zajednica u dogledno vreme ne kaže - kosmetska „divlja gradnja“ je postala tako velika da ne možemo da je rešimo, hajde da je legalizujemo. Srbija nije pod protektoratom da bi iko mogao da joj nameće bilo koje rešenje za neki deo njene teritorije - bile su proročke reči pokojnog Zorana Điniđića.

Atomski mrav Atomski mrav 08:46 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Policajac je inače bio iz Ukrajine...
silver bullet silver bullet 09:58 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ja uporno tvrdim da je podela jedino ispravno rešenje


Bojim se da je taj predlog dobrano odocnio.
Nasa strana je cetiri godine vodila jalove pregovore sa maksimalistickih pozicija, tvrdo se drzeci svoje vizije prava dok je divlja gradnja rasla i rasla - i na kraju je legalizovana. Pa ko jos rusi sestospratnice bez dozvole? Koje su vec useljene?

Kasno je za stvarnu podelu Kosova izmedju dve drzave - Srbije i Kosova - sad moze da se razgovara samo o federalnom ustrojstvu Kosova pa makar i nepisanoj po ugledu na Makedoniju, o nekoj vrsti podele na entitete.
Uskoro ce i za to biti kasno.
Naravno, i tu sansu cemo da prokockamo.
Za to se postarala vecina u Parlamentu.
Tu ukljucujem i DS i G-17.
Vračarac Vračarac 10:10 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Meni se ipak čini da trenutna dešavanja na Kosovu polako ali sigurno počinju da liče na podelu. EULEX se povlači sa severa, srpski vozovi nesmetano idu do Zvečana, na severu je srdstvo plaćanja dinar a kosovske institucije ne postoje, visoki ruski zvaničnici počinju priču o preseljenju - podeli, zamenik šefa kancelarije UNMIK izjavljuje da je Samardžićev predlog osnova za razgovore a Samardžić u stvari predlaže podelu. Čini mi se da se nešto dogadja. Videćemo.
irvas irvas 11:03 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Zamišljam deo Kosova u Srbiji A ako ste vi digli ruke i nadu da možemo isposlovati bolji dil za nas onda to prestavlja vaš problem. Za većinu stanovništva priča nije završena.

mi nemamo nikakav problem. mi samo sagledavamo cinjenicno stanje. nego, nisi odgovorio na pitanje o komunikaciji sa albanskim stanovnistvom a citirao si deo mog komentara koji jasno govori o sustinskom problemu pomirenja i saradnje izmedju dva naroda.
A što se Đinđića tiče on je rekao i ovo:
„stvari će početi suštinski da se menjaju tek kada međunarodna zajednica kaže da je rešenje u kompromisu koji traži Rezolucija 1244“.]

tacno ali nema nikakve veze sa politikom koju je vodila zvanicna srbija posle djindjiceve smrti. opet navodim pouku djindjiceve politike da se gleda i planira buducnost na osnovu naucenog iz prethodnih gresaka. bojim se da je kasno za kosovo u srbiji. sto se osnivanja srpskog entiteta tice, srbi sa kosova podhitno moraju da se organizuju u politicke stranke (ili pokrete) i da se putem institucija bore za svoja prava a ne da cekaju tenkove iz beograda koji nikada nece stici.
Vračarac Vračarac 11:20 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

mi nemamo nikakav problem. mi samo sagledavamo cinjenicno stanje. nego, nisi odgovorio na pitanje o komunikaciji sa albanskim stanovnistvom a citirao si deo mog komentara koji jasno govori o sustinskom problemu pomirenja i saradnje izmedju dva naroda.

Izgleda da nam se činjenična stanja blago razlikuju. Ašto se tiče pomirenja i sradnje mislim da će to biti moguće tek kada se svi koji su činili zločine (dakle zločinci sa obe strane) nađu iza rešetaka t.j. kada budu onemogućeni da učestvuju u političkom životu.

sto se osnivanja srpskog entiteta tice, srbi sa kosova podhitno moraju da se organizuju u politicke stranke (ili pokrete) i da se putem institucija bore za svoja prava a ne da cekaju tenkove iz beograda koji nikada nece stici.

Smatram da su kosovski Srbi itekako svesni da za njih nema opstanka na nezavisnom Kosovu. I ne treba im Koštunjavi ili Samardžić ili bilo ko da im to kažu, to svakodnevno osećaju na svojoj koži. Za Srbe institucije na Kosovu ne postoje (kao i za veliki broj albanaca). Jednostavno Kosovo nije demokratska država sa kapaciteom da poštuje ljudska i manjinska prava i nema izgleda da u skorije vreme to postane. U ostalom koliko je zločina nad nealbancima rešeno od 1999. godine? Koliko je učesnika vandalizovanja kulturno istorijskih objekata na Kosovu posle 1999. godine osuđeno? Mislim da to Kosovski Srbi znaju mnogo bolje od nas i da je to razlog zbog čega ne veruju kosovskim institucijama. Oko tenkova je besmisleno raspravljati, njih niko ozbiljan i ne pominje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:32 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Vračarac
Beograd optužen da deli Kosovo

Mislim da je to jedino razumno, kompromisno rešenje.

to je rešenje daj šta daš.
čak i ako se dogodi šta sa ustavom?
znači, svi koji budu pristali na takvo rešenje (koji vrše vlast) krše ustav
koji su sami doneli?
il će da se menja preaumbula - deo kosova je u srbiji il tako nekako.
irvas irvas 11:35 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Za Srbe institucije na Kosovu ne postoje (kao i za veliki broj albanaca). Jednostavno Kosovo nije demokratska država sa kapaciteom da poštuje ljudska i manjinska prava i nema izgleda da u skorije vreme to postane.

kako god bilo, srbi na kosovu ce morati da doprinesu stvaranju institucija zajedno sa albanskim stanovnistvom. jedino se na taj nacin moze krenuti dalje. sve ostalo vodi daljoj eskalaciji sukoba i sve vecom neizvesnoscu opstanka srba na kosovu.
U ostalom koliko je zločina nad nealbancima rešeno od 1999. godine? Koliko je učesnika vandalizovanja kulturno istorijskih objekata na Kosovu posle 1999. godine osuđeno? Mislim da to Kosovski Srbi znaju mnogo bolje od nas i da je to razlog zbog čega ne veruju kosovskim institucijama.

tacno. naravno da se zlocinci moraju privesti pravdi. ali mi srbi iz srbije uopste ne pomazemo kosovskim srbima sa sadasnjom politikom. niti pomazemo ocuvanju srpskih spomenika na kosovu. cuo si valjda sta je artemije imao da izjavi i sta je naredio svom svestenstvu. saopstenje van svake pameti. prvo, artemije nije politicar pa da daje takva saopstenja. drugo, taj covek je otvoreno pozvao pregrupisavanje trupa na granici sa kosovom. ne mogu se nikakvom silom ocuvati srpski manastiri. celokupno srpsko svestenstvo ce morati kad-tad to da shvati.
Vračarac Vračarac 11:48 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

znači, svi koji budu pristali na takvo rešenje (koji vrše vlast) krše ustav
koji su sami doneli?
il će da se menja preaumbula - deo kosova je u srbiji il tako nekako

Kao laik mislim da će ustav biti prekršen.
naravno da se zlocinci moraju privesti pravdi. ali mi srbi iz srbije uopste ne pomazemo kosovskim srbima sa sadasnjom politikom. niti pomazemo ocuvanju srpskih spomenika na kosovu. cuo si valjda sta je artemije imao da izjavi i sta je naredio svom svestenstvu

Ja i dalje mislim da kosovski Srbi imaju dovoljno svog mozga da zaključe šta im valja činiti. Sumnjam da bi se bunili protiv nezavisnog Kosova ako im je tamo dobro i ako imaju svetlu perspektivu.
Odnos crkve je drugo pitanje. Mislim da sada nije pravi trenutak da ga otvorimojer bi time samo razvukli ovu priču u nedogled.
irvas irvas 11:54 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ni slučajno ne pomišljam na sukobe, na taj način samo ludaci mogu da razmišljaju, mislim na neki dogovor prevashodno izmađu Amera i Rusa

tako smo cekali na dogovor 1999. pa su nas lepo izrokali. zivo me zanima sta ce biti ovaj put...
Vračarac Vračarac 12:14 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

tako smo cekali na dogovor 1999. pa su nas lepo izrokali. zivo me zanima sta ce biti ovaj put...

Daleko sam od rusofila ali mislim da Ptinova Rusija i Jeljcinova Rusija nemaju mnogo dodirnih tačaka.
irvas irvas 12:25 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Daleko sam od rusofila ali mislim da Ptinova Rusija i Jeljcinova Rusija nemaju mnogo dodirnih tačaka.

tako su mislili i da jeljcinova rusija nije "ona" rusija...
slicno njima su mislili i karadjordjevici u vreme aneksione krize pocetkom proslog veka.
istorija se ponavlja vracarac. srbi vecito cekaju rusiju koja nikada nikome nije pomogla.
jedino je tito bio pametan ali on nije bio srbin.
a sto se putina tice, licno, njemu tek ne verujem ni reci.
Vračarac Vračarac 12:35 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

tako su mislili i da jeljcinova rusija nije "ona" rusija...
slicno njima su mislili i karadjordjevici u vreme aneksione krize pocetkom proslog veka.
istorija se ponavlja vracarac. srbi vecito cekaju rusiju koja nikada nikome nije pomogla.
jedino je tito bio pametan ali on nije bio srbin.
a sto se putina tice, licno, njemu tek ne verujem ni reci.

Kao što već rekoh, vreme će pokazati. A ako je tačno da se istorija ponavlja, tek onda ne treba odustati od Kosova.
irvas irvas 12:42 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

A ako je tačno da se istorija ponavlja, tek onda ne treba odustati od Kosova.

hm, jel moze neki podatak, link... ako nije problem.
Treger Treger 12:45 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Vračarac
mi nemamo nikakav problem. mi samo sagledavamo cinjenicno stanje. nego, nisi odgovorio na pitanje o komunikaciji sa albanskim stanovnistvom a citirao si deo mog komentara koji jasno govori o sustinskom problemu pomirenja i saradnje izmedju dva naroda. Izgleda da nam se činjenična stanja blago razlikuju. Ašto se tiče pomirenja i sradnje mislim da će to biti moguće tek kada se svi koji su činili zločine (dakle zločinci sa obe strane) nađu iza rešetaka t.j. kada budu onemogućeni da učestvuju u političkom životu.
sto se osnivanja srpskog entiteta tice, srbi sa kosova podhitno moraju da se organizuju u politicke stranke (ili pokrete) i da se putem institucija bore za svoja prava a ne da cekaju tenkove iz beograda koji nikada nece stici.Smatram da su kosovski Srbi itekako svesni da za njih nema opstanka na nezavisnom Kosovu. I ne treba im Koštunjavi ili Samardžić ili bilo ko da im to kažu, to svakodnevno osećaju na svojoj koži. Za Srbe institucije na Kosovu ne postoje (kao i za veliki broj albanaca). Jednostavno Kosovo nije demokratska država sa kapaciteom da poštuje ljudska i manjinska prava i nema izgleda da u skorije vreme to postane. U ostalom koliko je zločina nad nealbancima rešeno od 1999. godine? Koliko je učesnika vandalizovanja kulturno istorijskih objekata na Kosovu posle 1999. godine osuđeno? Mislim da to Kosovski Srbi znaju mnogo bolje od nas i da je to razlog zbog čega ne veruju kosovskim institucijama. Oko tenkova je besmisleno raspravljati, njih niko ozbiljan i ne pominje.

Prijatelju ti živiš u nekom svetu koji je nama ne poznat. Prvo da ti kažem o tim vozovima oni idu samo kod tebe. Konobar na čelu železnica Srbije je toliko upropastio železnice Srbije da je to čudo svetsko. Pkušao je nešto da uradi u inat MZ ali ga je kao i uvek ispušio.Nema vozova ni za Srbe u enklavama zahvaljujući njemu. Inače naš MIN je remontovao lokomotive za umnik železnice prošle godine. Ako ih je sfušerio kao što radi nama onda neće dugo i da rade. A što se sudija tiče u Kosovskoj Mitrovici oni primaju platu 9 godina a ništa ne rade, a sda im je Koštunjavi naredio da opravdau svoje plate. Ovo je stoga da kada dođe EULKS i neće biti gledanja kroz prste kriminalcima to bi moglo da izazove katastrofu među Srbima jer bi se punili zatvori sa našim ljudima ne bi bilo tih problema.
Naš problem je u tome što nismo osudili režim Slobodana i njegove pomagače pa sada niko ne bi smeo da se igra sudbinom ovog naroda. Ako stvarno voliš svoj narod onda sigurno nećeš da ga guraš u nesreću i ratove koji su osuđeni na propast.Srbija zahvaljujući svojim patriotima po mnogim merilima dolazi na zadnje mesto. Pa pogledaj malo gde školuje naša patriotska elita svoju decu. Miko kupuje imovinu po zapadu pitaj ga šta ćemo u toj neprijateljskoj sredini kuće i bankovni računi. Sve što ima ima zahvaljujući tebi i sličnim naivčinama koje se zanose mitovima. Zašto mi Srbi uvek slavimo gubitnike. Pa kako to da s niko ne poziva na Cara Dušana koji je stvorio srpsku državu i to i prvu pravnu državu koja je imala svoje zakone koje je primenjivala prema svim svojim stanovnicima. Drugo je pitenje da li je bio pravedan ali to može da se i danas o modernim zakonima raspravlja.
silver bullet silver bullet 12:54 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Meni se ipak čini da trenutna dešavanja na Kosovu polako ali sigurno počinju da liče na podelu. EULEX se povlači sa severa, srpski vozovi nesmetano idu do Zvečana, na severu je srdstvo plaćanja dinar a kosovske institucije ne postoje, visoki ruski zvaničnici počinju priču o preseljenju - podeli, zamenik šefa kancelarije UNMIK izjavljuje da je Samardžićev predlog osnova za razgovore a Samardžić u stvari predlaže podelu. Čini mi se da se nešto dogadja. Videćemo.


A sta cemo sa ustavom koji je skoro jednoglasno donesen?
Je li Samardzic izdajica?
Da bi se "nesto desavalo" sto lici na podelu, Samardzic, Kostunica, Nikolic i Tadic moraju sebi da skoce u usta.
Koliko je to verovatno?
Vračarac Vračarac 13:09 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

hm, jel moze neki podatak, link... ako nije problem.

Samo razmišljam, ako se istorija ponavlja, kao što vi tvrdite, bolje je onad se potrudimo da bar deo Kosova ostane u sastavu Srbije. Čisto da ne krećemo od nule, da imamo solidnu polaznu osnovu.
Prijatelju ti živiš u nekom svetu koji je nama ne poznat.

Nemojte tako, ukoliko nije poznat simpatizerima određene političke opcije to ne znači da i ostatku građana Srbije nije poznat. Da li je tačno da vozovi idu svakodnrvno na relaciji Kraljevo - Zvečan? Ovo nije pitanje kelnera ili fušerisanja na remontu ovo je samo sagledavanje činjenice da su železnice Srbije obnovile saobraćaj na severu Kosova posle devet godina. Što se tiče Miloševića, to je završena priča, umro neosuđen i kraj (mada sam ja lično priželjkivao izvesnu feštu na terazijama 6. oktobra). Mislim da smo dovoljno i propatili i dovoljno platili činjenicu da smo dozvolili da nas takav lik jaše godinaama. Dosta je. Ko i dalje želi da se posipa pepelom neka to radi u svoje ime. Ja sam osudio njegov režim još 9. marta (pa sve do 5. oktobra) i nikada nikoga nisam gledao preko nišana niti hušakao bilo koga da to čini. Od mene dovoljno. za Miška se slažemo ali treba postaviti jedno pitanje, zašto NI JEDNA vlada od 5. oktobra pa do danas nije pokušala da dragom Mišku makar malo sabije rogove? Mišković se nije obogatio i postao vlasnik Srbije pre 5 ili pre 8 godina, to je učinio malo ranije.
Vračarac Vračarac 13:10 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

A sta cemo sa ustavom koji je skoro jednoglasno donesen?
Je li Samardzic izdajica?
Da bi se "nesto desavalo" sto lici na podelu, Samardzic, Kostunica, Nikolic i Tadic moraju sebi da skoce u usta.
Koliko je to verovatno?

To bi morali njih da pitate, ne mene.
silver bullet silver bullet 14:53 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

To bi morali njih da pitate, ne mene.


Ne, pitam vas jer iznosite predlog koji nije moguce ostvariti.
Cemu onda rasprava?
Do podele ne moze da dodje jer nema ko da je "iznese" na nasoj strani.
Zato sto je sve radjeno naopako od pocetka.
To kako Samardzic misli da sprovede "podelu", vodi novim sukobima.
Takav dogovor se postize za pregovarackim stolom, ne pored zapaljenog carinskog punkta.
Bar ne ako nemate silu iza sebe. A mi je nemamo.
Narod je odavno rekao - Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.
Vas vrabac je vec odleteo.
Vračarac Vračarac 15:00 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ne, pitam vas jer iznosite predlog koji nije moguce ostvariti.
Cemu onda rasprava?
Do podele ne moze da dodje jer nema ko da je "iznese" na nasoj strani.
Zato sto je sve radjeno naopako od pocetka.
To kako Samardzic misli da sprovede "podelu", vodi novim sukobima.
Takav dogovor se postize za pregovarackim stolom, ne pored zapaljenog carinskog punkta.
Bar ne ako nemate silu iza sebe. A mi je nemamo.
Narod je odavno rekao - Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.
Vas vrabac je vec odleteo.

Podelu je moguće ostvariti ali kao što sam već rekao, vreme će pokazati.

blackbox blackbox 15:58 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

ma ne , nije to podela to je funkcionalno razdvajanje u okviru naše borbe za teritorijalni integritet i suverenitet.A ovo što je Samardžić predložio to Vam je samo kreativno tumačenje R1244, Preambule i Ustava, a pre će biti predizborne kompanije u kampanji.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:38 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Vračarac
A sta cemo sa ustavom koji je skoro jednoglasno donesen?
Je li Samardzic izdajica?
Da bi se "nesto desavalo" sto lici na podelu, Samardzic, Kostunica, Nikolic i Tadic moraju sebi da skoce u usta.
Koliko je to verovatno?

To bi morali njih da pitate, ne mene.

al onako, lično tvoje mišljenje?
ako nije po ustavu dal je u redu?
blackbox blackbox 21:29 27.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Vračarac
tako su mislili i da jeljcinova rusija nije "ona" rusija...slicno njima su mislili i karadjordjevici u vreme aneksione krize pocetkom proslog veka.istorija se ponavlja vracarac. srbi vecito cekaju rusiju koja nikada nikome nije pomogla.jedino je tito bio pametan ali on nije bio srbin.a sto se putina tice, licno, njemu tek ne verujem ni reci. Kao što već rekoh, vreme će pokazati. A ako je tačno da se istorija ponavlja, tek onda ne treba odustati od Kosova.

Ako smo uvereni da se istorija ponavlja i iz toga crpimo naša nadanja u povratak Kosova, da li to znači da treba reći da je 1999. sa tog stanovišta nešto što i 1389. pa opet po istorijskoj analogiji odbrojati koliko će se čekati da se Kosovo vrati, dakle 523 godine , koliko je prošlo od 1389. do 1912. godine.Važno je da narodu ulijemo nadu da nije i nikada neće biti izgubljeno i da je Kosovo Srbija.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:23 28.03.2008

Re: ko sme da kaze podela

Ma pristaće čim Ameri odluče u njihovo ime. Njih, kao i nas, niko ne pita. Što nas tiče, izgleda da su "nam" Rusi već odlučili.

kko što su rusi u naše.
al ako propadne ovo sa gasovodom, eee...
mož biti da će i rusi da preispitaju svoju politiku prema srbiji.
p.s. jel ono beše rusi dali azil familiji ovog što je potpisao kumanovski sporazum kada smo pobedili NATO???
Atomski mrav Atomski mrav 13:51 26.03.2008

Nezavisno Kosovo

Pa pošto je Kosovo nezavisno i pošto će prosto da pohrli u EU, videćemo kako će se stvar odvijati na terenu... ipak ne verujem da će doći do neke ekspresne industrijalizacije Kosova, još dugo će seme i traktori tamo biti na ceni. Pa i Tači je onomad onom Srbinu poklonio baš - traktor. Kako mu nije obezbedio posao u nekoj fabrici? Amerikanci će da pošalju oružje na Kosovo, dakle ni oni ne razmišljaju o kreditima za mala i srednja preduzeća, porodični biznis, obdaništa i škole... ne bato, prvo oružje. Ta odluka SAD je baš SIMBOLIČNA.

O preseljenju Srba ne bih trošio reči... osim da se UNMIK/KFOR nisu baš potrudili da Srbi ostanu južno od Ibra pre 4 godine. I ne znam kako neko može da očekuje od Srba da se uključe u "institucije" kojima upravljaju Tači & co.
Umetnica Umetnica 14:12 26.03.2008

Teritorija, a ne ljudi

Ono što je bolno jasno je da ove koji se na sav glas busaju u grudni koš iz koga je istrgnuto Kosovo, najiskrenije zabole za ljude koji žive tamo, za kvalitet njihovog života, za njihovo zdravlje i uopšte da li su živi. Bitna je Teritorija, a ne ljudi koji žive na njoj. To me užasava, a istinito je od 1991. naovamo.

Takođe, priča o tome kako "suživota nema" iz Beograda nema smisla i potpada pod gornju tačku po kojoj je Teritorija bitna, a ljudi su samo lako zamenljivi pijunčići. Prema nasleđenom šablonu za ekspresno izazivanje ratova, ljudi koji pokušavaju da sebi nađu mesto, da zadrže svoje kuće, zemlju, imovinu, to čuveno "ognjište" koje se koristi kao Hexoral vodica za ispiranje usta, bivaju proglašeni izdajnicima - pa ko je još video da Srbi učestvuju u Šiptarskoj vladi?! Prosto da se naježe prkosne srpske dlake na obilićevskim leđima, brrrr.

Cela ova patriotsko-bratska akcija (ukoliko se nekim jezivim sticajem okolnosti i ostvari) će se ponovo završiti karavanima traktora i Lada iz '68, ponovo ka Srbiji.
Atomski mrav Atomski mrav 14:14 26.03.2008

Re: Teritorija, a ne ljudi

Sve što napisa, vredi i obrnuto...
mariopan mariopan 15:07 26.03.2008

Re: Teritorija, a ne ljudi

Radi teritorije su onoliki Srbi oterani sa Kosova, ne moze se drzava praviti u dvatri solitera u Pristini. zato je uprilicen onaj 17 mart, nikako da ih dovoljno oteraju, a sve u saradnji sa medjunarodnim snagama tamo pa se cudite sto im Srbi ne veruju? Albancima je Kosovo obecano CELO i zato oni nisu ni hteli da pregovraju niti sada hoce da cuju bilo sta sto dolazi sa srpske strane.. zato ne morate bas sve po Srbima osvrnite se malo ima tu kandidata za grdnju jos. A da je narod tamo JADAN jeste....mozda bi trebalo pitati Tacija zasto ljudi u dvadesetom veku zive u logorima i n smeju iz zica nigde? Pardon , nema bas svugde zica ali se ne vide one koje nacvrsce zatvaraju obruc.Pa i tu MZ koja je tamo osam devet godina da pitamo da li u njihovim zemljama ljudi zive u logorima i da nista njihovo ne podleze zastiti pa ni zivot?
milosib milosib 14:25 26.03.2008

Preseljenje

Ne znam zasto se toliko zgrazavate nad tom idejom. Koja je alternativa, da ne mislite da ce Albanci da ostave na miru preostale Srbe? Pa oni ih teraju u uzu Srbiju vec decenijama, milom ili silom, a sada su se kao promenili.

Nije da gorim od zelje da podrzim Primakova, ali to je samo jos jedan predlog. Koliko se secam EU, USA i NATO su priznali da standardi, ovo se odnosi na vasu pricu oko postavljanja pitanja Taciju, koje vi kao resenje predlazete za Srbe ne mogu biti dostignuti u dogledno vreme na Kosovu. Vi naravno podrzavate NATO u zelji da zadrzi kontrolu nad celom osvojenom teritorijom, ali ovo je sto se Srba tice prihvatljivije resenje. Pitanje samo da li je to prihvatljivo sa stanovista drzave Srbije.

Ovo sa dostizanjem standarda od strane Albanaca je u stilu, ne lipsi magarce do zelene trave.
Atomski mrav Atomski mrav 14:27 26.03.2008

Re: Preseljenje

A da se pitaju i Srbi južno od Ibra šta oni žele?
Vračarac Vračarac 14:29 26.03.2008

Re: Preseljenje

Ne znam zasto se toliko zgrazavate nad tom idejom. Koja je alternativa, da ne mislite da ce Albanci da ostave na miru preostale Srbe? Pa oni ih teraju u uzu Srbiju vec decenijama, milom ili silom, a sada su se kao promenili.

Ma nije, oni obožavaju Srbe i jako teško im pada što tvrdoglavi Srbi odlaze sa Kosova. A baš bi voleli da im komšije Srbi ostanu.
milosib milosib 14:31 26.03.2008

Re: Preseljenje

Atomski mrav
A da se pitaju i Srbi južno od Ibra šta oni žele?

Pa na njih sam i mislio kada sam rekao da je za Srbe prihvatljivije. Meni bi bilo da sam u njihovom polozaju.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 14:36 26.03.2008

Re: Preseljenje

ma Srbi južno od Ibra sigurno piške u gaće od sreće
što će učestvovati u izgradnji kosovskog multietničkog društva
i što će se ugraditi u buduću veliku naciju "Kosovara"

mada ih ni u Srbiji ne čeka ništa bolje
kolektivni smeštaj u jednoj od boljih varijanti
a i na severnom Kosovu bi im bilo super
gde žive Koštuničini Srbi koji primaju duple plate
pa 1 familija prima 5 ličnih dohodaka (5x500e državne plate pa još x 2)
a 2. umire od gladi
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 14:28 26.03.2008

.

Da sam ja Srbin južno od Ibra
samo puškom bi me naterali da ostanem na Kosovu
južnom ili severnom, svejedno
možemo mi odavde da tupimo šta im treba (institucionalizacija, modernizacija...)
šta im ne treba (motke, semenje, đubrivo...)
možeš dole da živiš mirno 5 godina, 10 godina
pa da te odjednom pojede mrak
to se dan danas dešava i u Hrvatskoj
koja je kolevka tolerancije u odnosu na Kosovo
zato meni ne bi trebalo Samardžić ni bilo ko da kaže da idem ili da ostanem

iseljenje u 3.zemlju je jedino rešenje:
Norveška, Kanada, Australija, Novi Zeland...

jbo Kosovo i jbo Srbiju
treba malo i živeti, ne samo tupiti Q oko politike, političara
i lupati glavom dale ćeš sutra imati šta da jedeš i dal ćeš ostati živ
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:42 26.03.2008

Re: .

treba malo i živeti, ne samo tupiti Q oko politike, političara
i lupati glavom dale ćeš sutra imati šta da jedeš i dal ćeš ostati živ

Ma da, udri brigu na veselje ! Jednom se zivi i sta tu ima da se mudruje dok god ima zemalja u koje se moze pobeci !
Jel' to ta ideja ?
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 14:53 26.03.2008

Re: .

pa Vi često idete dole Ninoslave
a i ja ću skoro akobogda
ako iz prve ruke čujem njihovo oduševljenje i entuzijazam
zbog toga što će živeti u 1 pravoj multietničkoj tzv "državi"
onda se i ja možda preselim južno od Ibra?
mnogo se ljudi pokušalo vratiti na zgarišta širom exSFRJ
mnogo je ljudi pokušalo ostati
mnogo ih je nayebalo zbog toga
ozbiljno nayebalo
zaplatilo glavom
izvinite ali ja ne bih nikome smeo da kazem "ostani"
pogotovo ako posle toga sedam u kola i palim za Srbiju
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:56 26.03.2008

Re: .

izvinite ali ja ne bih nikome smeo da kazem "ostani"
pogotovo ako posle toga sedam u kola i palim za Srbiju

Naravno !
Samo, gde cemo da bezimo (sa sve decom i bakama/dekama) kada vise ne bude bilo zemalja za koje verujemo da smo u njima bezbedni ? Ili da sada ne razmisljamo o tome ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana