Hronika| Život

дрекаловом

Черевићан RSS / 12.10.2013. u 23:36
тренутно (радно докон) време често проводим умом Селу нузДунава, уживајући  и дружећи се са знаним.посетих и сеоско гробље, оно се коднас зове дрекалово, где у тихом колективу ено и моји претци под јоргованом белим  трају .
на једној клупи са предивним погледом на меандер дунава те нови сад у измаглици уочих исписника Дрнду , другара одмалена ,где чита. Поздрависмосе а на мој упит

- откуд да те овде сретнем

на свој луцидан начин одговори

- привикавам се на окружење, јер требаће ми овде потрајати

- Е домојега, откуд такав диван

- а слушај моји су сви умирали око 7десете године свог живота  па нија немам накога да дуговечан будем

- Оно јес да генетика има удела у трајањунам , надовезујем се,али незаборави конфор којим су ти преци живели и твој ,можда у томе се може назрети дуже животно трајање

- а шта би ти тео ко метузалем да потрајеш ,кочоперноће

- ма јоок, него онако, још отом неразмишљам опхрван свакодневним обавезама, ја се као правдам

- да чујем да млатиш још по градилиштима ,батали бре то и препусти младим а ти седи и љуљуј га, ко ја, указује

- оно јес ,управу си што се младих тиче ,велим

- наравно да сам у праву, упоран  Дрнда, него вид онај споменик , шта фали ту нуз њега трајати, а Ти начитан, сигурно знаш о коме је реч.

 
 blog.jpg
 
 Како неби знао, јер при указуми на споменик Игић Николе намах ми се пред очима створи слика централног лика слике Сеоба Срба (Паје Јовановића), маркантна старина дугих седих бркова, густих веђа, заогрнутог чобанском кабаницом, наоружаног  пушком, јатаганом и кубуром . дете сиромашног черевићког кројача Јована чију је бистроћу уочио још у основној школи учитељ и усмерио га у новосадску гимназију (завршио 1879) да би потом уз помоћ стипендије Матице Српске (из фондације сеоскогнам добротвора Петра Костића) наставио студије права у бечу.током тог школовања користио је могућности које су му пружале бечке библиотеке,музеји и антикварнице где је поред правних наука стекао и образовање из националне историје,европске културе и светске књижевности. Потом службовао је у многим местима хрватске,славоније и срема као судија, да би професионалну каријеру окончао као председник суда у ср.карловцима одакле је редовно обилазио фрушкогорске манастире и у једном од њих се срео са сликарем Јовановићем којег је, ликом и стасом шармантног старине, инспирисао за предводника на знаној слици. Често је долазио у Черевић где је уживао поштовање становника које је стално потстицао на напредак у пословима којима се баве . био је поверљива особа српског патријарха Георгија Бранковића али и хрватског бана грофа Куена Хедерварија. Као светски путник, у њујорку се дружио са Теслом, оставио је записано.о њему је публициста Милитар Трива написао Роман о Игићу чији се рукопис налази у Матици Српској. Старост је провео у черевићу где је  и умро 1943.своју богату библиотеку завештао је сеоској основној школи.

 

- а ту су ено , тргну ме из присета и вајар Солдатовић Јован па сликар Шербан Миленко , о фамилија фрушкогорског славуја – песника Грчић Јована Миленка и да недиваним, додаје Дрнда, него, мого би ти, склон писању, да неку Хронику онашем гробљу срочиш, ко оно Исидора Секулић, о паланачком

- о па то је крупан залогај за мене скрибомана, него у правуси није неинтересантно ово (будуће нам) окружење, док поглед одавде уистину откида, јаћу

 200.jpg



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

49 41 49 41 01:08 13.10.2013

Pravi si krajputas

t.j. ukazivac znakova pored njega.

Za jednog pravog putara, tvog kalibra; jos je vaznije sagledati-uociti i sve oko njega.

pre nekih 10-tak god. slucajno sam upoznao g-dju.

-Ona meni jesi li cuo za Paju Jovanovica ? To, mi je bio ujak.
Черевићан Черевићан 08:59 13.10.2013

иди,види,пиши

мије било водиља од кад се себе присећам, драги г 49 41.свестан шупљости љуцке меморије тек оно на хартију стављено траје ( наравски ако се после сетиш где си прибележено одложио).

на редовности овдашњег дружења, захвалан.
mirelarado mirelarado 18:21 13.10.2013

Re: иди,види,пиши

Черевићан
мије било водиља од кад се себе присећам, драги г 49 41.свестан шупљости љуцке меморије тек оно на хартију стављено траје ( наравски ако се после сетиш где си прибележено одложио).

на редовности овдашњег дружења, захвалан.


И нема боље и замамније водиље од "иди, види, пиши". Стога, очекујемо и наставак, гос'н Чер. :)
Черевићан Черевићан 19:36 13.10.2013

Re: иди,види,пиши

па наравно драга гђо mirelarado шта ми и преостаје у овим (доконим) ж. годинама но да од присета живим пишући ,наравно ако изузмем обавезе према Унуцима милим и фамилији,а посебно према Газди ми љубљеном који ме још вазда у радном сношају трпи ,мис'м неможе без мене теренца.

хвала на дружењу.
mirelarado mirelarado 20:35 13.10.2013

Re: иди,види,пиши

радном сношају

fantomatsicna fantomatsicna 01:20 13.10.2013

Drekalovom

Ja sve citajući, nadah se da ćete nešto napisati i zašto groblje dobi to ime.
A inače u takvom društvu lepo bi se bilo naći na onome svetu,pa da nastavimo ove lepe priče
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:52 13.10.2013

Re: Drekalovom

A ja sam očekivao da će se razgovor, započet na groblju, završiti u onom bircuzu gde se peva "Dunavom plovi jelen s rogovi".
Черевићан Черевићан 09:05 13.10.2013

људи

умеју да буду врло домишљати кад дају називе појединим окупљалиштима.тако и черевићани, кадгод, закључише да ће место где ће вечно трајати (гробље) најисправније је назвати дрекалово ( тамо где се дречи=плаче при присету на оне којих више јок).

ХВАЛА на коментару драга fantomatsicna.
Черевићан Черевићан 09:13 13.10.2013

е сад

да Дрндина кућа ние ома прекопута дрекалова ,сусрет би се свакако наставио у неком од новоотворених локала за испијање жестине те политичка препуцавања ( нажалост не и у Плавом Дунаву, бирцузу где се поменута песма тамбурала, јербо се просторија прикључила завичајном музеју те се у њој други вид културе посетиоцима презентира, драги г Stojković- у, годи ми Ваше коментар присуство, Хвала. но кад већ јелене поменусте ево да се одужим и вајару Солдатовићу знаном по мамљивим приказима ове племените животиње

Bas

Vam je lep taj Vas Cerevican
Черевићан Черевићан 09:16 13.10.2013

и јесте леп.

сам' да имате прилику да посетите село Черевић уверили би сте се умоменту, драга Ана+.

пажљиво одВас да ми прилог уочисте,Хвала.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:50 13.10.2013

Šteta...

... bi bilo da odapnete.
Čini mi se. Mada, ja vam nisam neki reper.
Vidi se na prvo čitanje da vam još nije vreme.
sesili sesili 09:21 13.10.2013

Re: Šteta...

Ma vremena ima.... ihahaj! Za TO nikada nije kasno.

O svačemu može da se kaže lepa priča, ko to zna kao vi! Ovaj nadgrobni spomenik je ostavio utisak na mene. Dobro se odužiše potomci - mala biografija ispisana na njemu. Sve važno, ukratko. A i on požive, JER JE BIO DOBAR ČOVEK1
Черевићан Черевићан 09:29 13.10.2013

ма,

примењујем ја трудноћу да трајем вечно драги г Кингу али активан живот какав је мој ме олињо и сјебо поприлично па отуд ваљда и оваква суморна размишљања (састави) о сутрашњици извесној ,наравно понекад, ме апе под свое,но вазда још уочим мамљиво женско . . покоји цвет.ние да не.

Хвала да ме евидентирасте за читање ( и овог пута).
Черевићан Черевићан 09:40 13.10.2013

драга

гђо sesili ,што се споменика пак тиче није се хаџија Игић, нежења, заносио мишљу да ће му захвални черевићани подићи споменик него је то сам за живота урадио.отуд ваљда и толико хвалоспева о њему у камену укуцаног, упс.

на дружењу Хвала.
sesili sesili 10:21 13.10.2013

Re: драга

Izvinjavam se! Ono "ostao momak" mi je promaklo, u talasu lepih reči! Sada razmišljam, (a nisam razmišljalica) i ne shvatam ovo kao hvalisanje. Naprotiv, uradio je sve i za druge i za sebe. Sa uživanjem pratim seriju Šešir profesora Koste Vujića, pa tu nadjoh paralelu sa nadgrobnim spomenikom. I on ga je sebi obezbedio za života. Hvala na pojašnjenju.
tyson tyson 10:49 13.10.2013

Posledice


I onda je jedan društveni eksperiment zatro ličnu inicijativu, zadužbine, mecenarstvo, individualno pokroviteljstvo i uopšte svako odskakanje iz mase koje nije bilo svetao primer socijalističkog rada.

Država, pod rukovodstvom Partije, bila je zadužena za sve.

Nije ni čudo što danas gro populacije poput ovaca pasivno očekuje da im se sve servira od strane famozne Države.


Черевићан Черевићан 16:27 13.10.2013

исправно

указујете г tyson-е. кадија Игић је проценио своје сеоско окружење и закључио да сам себи ( и физички) споменик надгробни подигне,а потомство ако га се сети ,лепо.зависити од нечије добре воље да те се сети постхумно, ризик је поприличан био бар у времена када је он 1943 г окончао овоземаљско трајање, а будућност била посве неизвесна . . .

хвала на коментару.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 11:46 13.10.2013

....

Сетно и лепо, поучно, а најважније, без патетике.
Черевићан Черевићан 16:19 13.10.2013

чему

уопште потреба за примесом патетике у оваквим саставима.живот је , сачулатац, данас јеси сутра . . ко зна гдеси. тако онда треба и живот а и оно после њега приказивати ,чинимисе исправним.

драга ocajna_domacicе драго ми је да Вам је мој састав лего.Хвала.

Re: чему

Uvek Sam se pitala sta znaci saculatac
Pomozite
wilma68 wilma68 12:02 13.10.2013

Prođoh Čerevićem...

...i setih se Vas, g.Čer Takozvani...na putu ka Andrevlju, pod maglom jesenjom;na dobroj Vam je zemlji koren usađen, sumnje nema.
Sa radošću iščitala, izmeđ' čišćenja&pranja.
Nasmešena, od sad.
Черевићан Черевићан 16:14 13.10.2013

ето,

да ли ми више треба него да се пролазници кроз Селоми . . мене неважног присете драга ms wilma.хвала, улепшасте ми поподне . .
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:44 13.10.2013

Podržavam Drndin predlog

Черевићан
... мого би ти, склон писању, да неку Хронику онашем гробљу срочиш, ко оно Исидора Секулић, о паланачком



I o groblje se može zanimljivo pisati.
Черевићан Черевићан 16:09 13.10.2013

о како да не,

драги г petrovic-у, поготову сензибилне душе та тема привлачи. наравно овај мој састав далеко је од Вашег прошлогодишњег мамљивог приказа Cimetière du Père-Lachaise .хвала на коментару.

lepaprotinakci lepaprotinakci 19:34 13.10.2013

groblje sa pogledom

Tacno znam tu, najvisu, tacku...
Da groblja mogu biti lepa, ovo bi, onako zaraslo, uske stazice i razbacanih obelezja, bilo bas lepo... Zbog secanja koja tamo naviru, a i pogleda dakako.
Secam ga se od malih nogu... Nekako sam, na zalost, vrlo rano, jedne za drugima ispracala tamo...
Bas su me dotakli ovi kadrovi i crtice sa tog uzvisenja... Hvala dragi sugradjanine, komsija.
jednatanja jednatanja 20:50 13.10.2013

Neki od

najboljih sinova i kćeri jedne države dolaze iz najmanjih i nejneuglednijih njenih mesta. Tako i vaš lirski tenor iz Čerevića koji je proputovao svet, od Beča, Nju Jorka i Sremskih Karlovaca, bio uveren da je samo vaše lepo sremsko selo dostojno da u njemu završi krug i sklopi oči. Pozdrav sa severa Bačke!
Черевићан Черевићан 21:38 13.10.2013

да

чудан је тај магнет у људима да их вазда маами на тамо одаклесу јер то ваљда твори унутарњи склад ( на што Ви указасте) затвореног круга ,незнам.

Вама Хвала драга jednatanja на дружењу, поздрав иСрема
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 13.10.2013

Re: да

Volim mala, seoska groblja i njihovu porodičnu atmosferu, i crne bake koje kao bubašvabe mile između krstova peščara...i isprano kišama plastično cveće.
Черевићан Черевићан 23:43 13.10.2013

Re: да

нанашем Дрекалову сутација баш таква само што је цвеће оргинал ( мис'им начупа га се успут догробља ).

лепо одВас гђо Greganović да сте снама овде удружењу, Фала.
qrats qrats 10:39 14.10.2013

put

tekst super, kao I uvek.

ali mala digresija - da li ovo znači da ćemo ostati bez koridora X u predviđenom roku?
Черевићан Черевићан 11:40 14.10.2013

ха,ха

а у поводу К10.нећесе "остати" никако него се још исчекује усаглашавање могућности спрам планираног. . .
ма, возиће (годинама млађи тренутно) у футуру тим друмом.за нас кљокнуте . . инетрврдим,упс.

хвала на похвали саставами,дружењу, те опаски која ми уструку задире, г. qrats .
sin_m sin_m 23:57 17.10.2013

О Дрекалову

Мајсторски, као & увек :)
Черевићан Черевићан 13:03 18.10.2013

Re: О Дрекалову

ипак,реалности ради да се усагласимо . . шегрцки је то ск(љ)уцано . . драги г. sinе_m , ФАЛА на јавки!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana