Ekologija| Gost autor| Gradjanske inicijative

Let's Do It!

uros_vozdovac RSS / 05.06.2011. u 19:05

Na ovom blogu se krijem iza imena opetnaistommestu, ali sada pišem kao Stanislav Polimac, član Let's Do It! Srbija tima i uz Uroševu pomoć i dopuštenje došao sam da vas zamolim da nam pomognete, bar onaj deo blogosfere koji je u subotu 4. juna učestvovao u akciji Očistimo Srbiju tako što ćete popuniti anketu o subotnjoj akciji: Očistimo Srbiju!

Let
Let's Do It!


Prvo da objasnim šta je Let's Do It! Srbija tim... Sve je počelo baš na ovom blogu u decembru 2009. kada sam u postu blogera albicilla "Očistimo Srbiju - ALI STVARNO!" video snimak iz Estonije o nastanku Let's Do It! koncepta:
YouTube - Lets Do It! Estonija 2008. (serbian title)
Polako smo se povezivali i danas imamo mali ali aktivan tim okupljen oko četiri nevladine organizacije: Škola za opstanak, Ecosunesis, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Volonterski centar Vojvodine. U aprilu smo bili u Sloveniji na jednoj od 18 regionalnih Let's Do It! konferencija koje se organizuju kao priprema za globalnu akciju čišćenja World Cleanup 2012. Tamo smo upoznali timove iz 9 zemalja u okruženju, razmenili smo iskustva i prošli kroz seriju treninga, radionica i obuka vezanih za različite aspekte organizacije ovakve akcije.


I dalje rastemo, ali smo do sada narasli dovoljno da ostvarimo komunikaciju sa Ministarstvom za životnu sredinu i sa ljudima iz akcije Očistimo Srbiju. 25. maja smo prisustvovali sastanku ministra Dulića i direktora akcije Očistimo Srbiju Milana Kinđića sa predstavnicima 38 nevladinih organizacija koje se bave životnom sredinom. Tamo smo prezentovali naš plan ljudima iz tih organizacija i pozvali ih da svi zajedno pokrenemo organizovanje akcije za 2012. godinu.


Ove godine smo odlučili da, prvenstveno kao građani, podržimo akciju čišćenja učestvovanjem u samom čišćenju. Kao Let's Do It! tim smo napravili upitnik da bismo saznali kako su ljudi doživeli ovu akciju, ali i da bismo saznali neke tehničke detalje vezane za organizaciju događaja. Zamolio bih sve vas koji ste u subotu bili deo akcije da popunite anketu i da nam tako u ovome pomognete. Na popunjavanje ove ankete možete da posmatrate i kao na vaše učestvovanje i vaš prvi korak u globalnoj akciji 2012! :)


Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, molim vas, cimajte me, pitajte me! Moj mail je stanislav.polimac@gmail.com, na Skajpu sam opetnaistommestu. Hvala vam unapred!


Stanislav Polimac, opetnaistommestu
Let's Do It! Srbija tim


***
Ovo je tekst koji objavljujem sa posebnim zadovoljstvom, pratio sam akciju od početka i samo da kažem, da se svi koji su se angažovali iskreni aktivisti bez ikakve tamne senke interesa iza ideja.

 

O da, moguće je!

 

Hvala mnogo na inspiraciji Stanislave i pozdravi ekipu.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 19:14 05.06.2011

Kako sam u nekoj gužvi

da zamolim:

Stanislave, u gužvi sam velikoj, pa te molim ili postavi slike u komentar ili sačekaj jedno sat pa ću da stavim slike u blog.

Izvini, ali me stis`o rok.
zoja444 zoja444 22:11 05.06.2011

niko da objasni...

... sta se na kraju krajeva desava sa tim djubretom? da li se preradjuje ili deponije postaju sve vece i vece?
opetnaistommestu opetnaistommestu 10:19 06.06.2011

Re: niko da objasni...

Da, ovo je pitanje svih pitanja. Jedna od razlika između drugih zamalja koje su izvele akciju i Srbije je to što te zemlje imaku zaokružen i formiran sistem upravljanja otpadom. Imaju sanitarne deponije, imaju sakupljačke službe i svu onu sistemsku podlogu. Mi to tek počinjemo da zaokružujemo, a koliko vidim od ovih regionalnih deponija još dugo neće biti ništa zaokruženo.
Za sada se jedan deo otpada odvozi na već postojeće deponije. Ovo jeste čisto premeštanje otpada sa jedne gomile na drugu, s obzirom da je veliki procenat naših deponija sanitaran koliko i prosečan javni toalet. Ipak, ovo je dobro jer se pored izgradnje sanitarnih regionalnih deponija radi i na sanaciji postojećih. Neću da komentarišem kvalitet i brzinu posla koji obavlja vlast po ovom pitanju. Svako ima svoj utisak. Mene (nas) zanima da se stvari pokrenu i da se kreću, makar to bilo i sporijim tempom.
Drugi deo otpada prolazi kroz tretman ali ne mogu o tome da pišem jer se ne razumem a ne bih da lupam.
albicilla albicilla 09:14 06.06.2011

u postu blogera albicilla "Očistimo Srbiju

:)))))
opetnaistommestu opetnaistommestu 10:20 06.06.2011

U postu blogera albicilla "Očistimo Srbiju

A sad prepoznah tvoj mail na listi Let's Do It! Srbija. :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:45 06.06.2011

Evo obećanih fotki



opetnaistommestu opetnaistommestu 14:34 06.06.2011

Re: Evo obećanih fotki

Ovo su fotografije sa konferencije u Sloveniji. Da bismo se zahvalili hotelu koji nas je ugostio napravili smo akciju čišćenja teritorije oko hotelskog kompleksa i skupili jezivo veliku količinu otpada sa teritorije radijusa par stotina metara. Užas! Ova devojka je našla gomilu metaka (pala je odmah sprdnja kako je to protraćen novac iz budžeta ), našli smo delove od kojih smo mogli da sklopimo ceo auto, ja sam na jednoj gomili našao grobljanski venac (suzu), čaše i flašu... Bizarno!

Ceo album možete videti ovde.
Voja Radovanović Voja Radovanović 19:18 06.06.2011

blog

Samo da Vas podržim...samo napred...pozz
libkonz libkonz 20:35 06.06.2011

Re: blog

Samo da Vas podržim...samo napred...pozz

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:39 08.06.2011

Re: blog

Voja Radovanović
Samo da Vas podržim...samo napred...pozz

libkonz
Samo da Vas podržim...samo napred...pozz




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana