POTKOVANE ŽABE

n_jevtovic RSS / 28.10.2009. u 15:06

Ove godine se slavi dvadesetogodišnjica rušenja berlinskog zida i raspada komunizma kao ekonomsko-političkog sistema. Mnogi kulturni centri organizuju konferencije i koncerte, prikazuju filmove i održavaju koncerte. Tako sam otišla u Kuću Evrope u Parizu, koju je osnovala evropska komisija, na konferenciju o tranziciji i finansijskoj krizi u zemljama bivšeg komunističkog bloka.

Među učesnicima je bio Žan Lemijer, bivši direktor Evropske banke za razvoj i rekonstrukciju (EBRD). Oduševljeno je ispričao kako je tranzicija uspela u svim novim zemljama članicama Unije, kako je privatizacija privukla strane investitore i priliv kapitala, kako je izbegnuta inflacija i kako se današnji ekonomski razvoj finansira... potrošačkim kreditima.

Na kraju konferencije su se mogla postavljati pitanja i tako sam i ja digla ruku. Postavila sam pitanje šta se može učiniti za oživljavanje industrije u istočnim zemljama, jer je ipak potrebno nešto proizvesti i zaraditi pre nego što počne da se troši. Nakon ulaska deset novih zemalja u Evropu, Francuska je masovno investirala u njima i počela da izvozi svoju robu koje je lokalno stanovništvo kupovalo na kredit. Tako i Srbija iz godine u godinu uvozi otprilike dva puta više robe nego što izvozi, a u Rumuniji potrošački krediti predstavljaju čitavih 6% bruto domaćeg proizvoda. Istočni Evropljani se ponašaju otprilike kao Amerikanci, samo što za to nemaju sredstava. A zapadni Evropljani lepo kupe kajmak...

Gospodin Lemijer je rekao da je sasvim normalno i poželjno uzimati kredite kako bi se kupovali stanovi. Naravno, potrebno je razviti kapacitet proizvodnje i početi sa izvozom. Za to je potrebno privući investitore, sprovesti institucionalne reforme i izgraditi infrastrukture. Uostalom, tvrdi on, rešenje je u zaduživanju na duži vremenski period. Ljudi moraju da kupuju i troše, jer do juče nisu imali ništa. "Ja sam optimista," rekao je, "jer se sve to izvelo na prilično korektan način u najvećem broju zemalja."

Eto šta znači biti diplomata - dati utisak da se odgovorilo na neko pitanje a da se odgovor u stvari izbegne. Ja nisam ni spomenula stambene kredite, koji su veoma potrebni i poželjni, nego sam govorila o potrošačkim kreditima koji se uzimaju kako bi se kupovale mikrovalne pećnice i druga ne baš preko potrebna roba. Nije loše uzeti potrošački kredit kako bi se finansirale studije nakon kojih će se naći neki visoko kvalifikovan posao i povratiti investirani novac. Međutim, bilo da se radi o privatnom ili javnom dugovanju, dug je uvek opasan.

Tajna ekonomskog uspeha azijskih zemalja je u njihovoj štednji. Slično se ponašaju i Nemci koji mnogo investiraju a malo troše, i to samo na ono što im je potrebno. Iz sopstvenog džepa finansiraju svoj privatni biznis, umesto da traže zajmove od banke. Zbog toga je Nemačka uspela da neposredno pre finansijske krize izađe iz deficita koji je prouzrokovalo njeno ujedinjenje.

U Evropu se ulazi, to je već odlučeno. Samo se još ne zna za datum, jer je potrebno sprovesti institucionalne reforme i ispuniti kopenhagenske kriterijume kako bi Srbija izdržala konkurenciju jačih zemalja. Međutim, pogrešno je pretpostavljati da će sve biti bolje kada se uđe u Evropu, isto onoliko koliko je pogrešno kriviti druge za raspad naše zemlje. Ulazak u Evropu će samo olakšati poslovanje i put ka prosperitetu, ali neće doneti hleb bez motike. A potrošački krediti i jesu hleb bez motike, trošenje odmah na račun neke buduće zarade koja čak nije ni sigurna.

Danas su Česi bogatiji od Portugalaca, iako je Portugal ušao u Evropu mnogo pre Češke.

Zašto da se ponašamo kao potkovane žabe pokušavajući da dostignemo životni standard zapadnih Evropljana, za šta još uvek nemamo sredstava? Zašto da isplaćujemo bankarima kamate krvavo stečenim novcem, kada je dovoljno uštedeti i onda kupiti mikrovalnu pećnicu u kešu, kako bismo za nju platili samo onoliko koliko zaista košta?

Najveća je mudrost naučiti da se živi prema svojim mogućnostima. Uostalom, ko zna, možda će se posle godinu ili dve zaboraviti mikrovalna pećnica i možda će se ispostaviti da je ušteđevina dovoljna za pokretanje nekog malog biznisa...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana