EU LIGHT

Jelena Milić RSS / 07.11.2007. u 12:02

 

Velika i dobra vest-Srbija danas parafira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.  Do parafiranja dolazi pošto je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte komesaru EU za proširenje Oliju Renu prenela da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s Tribunalom i da je to dovoljno za parafiranje Sporazuma. HRV je oštro kritikovao ovakav sled događaja.

"U ime i uz podršku kolega komesara, odlučio sam da u Briselu sa Srbijom parafiramo Sporazum. Naravno, to nije kraj puta. Saradnja s Tribunalom sada ne može da stane. Ostalo je još dosta toga da se uradi kako bi se postigla puna saradnja s tim sudom, a to je osnovni uslov za potpisivanje Sporazuma….Ovo je prekretnica za Srbiju. Posle nacionalizma u devedesetim, svanula je demokratska zora 2000, za Srbiju, a sada sviće evropska zora", rekao je EU komesar za proširenje  Ren.  

Srpski zvnaičnici su komentarišući ovu vest, na žalost, akcenat stavili samo na finsijsku korist koju će Srbija ovako ili onako, bankarske garacije, pomoć EU, poboljšanje uslova za direktne investicije, ostvariti. Jedino je Tanja Mišćević, šef vladine kancelarije za pridruživanje uočila da je Srbija ovim parafiranjem dobila i podsticaj ali da je na sebe preduzela i određene obaveze.  

Jedna od tih obaveza  je, pored neupitne saradnje sa ICTY i posvećenost regioanlnoj saradnji, koja je uvek bila i okosnica funkcionisanja same EU od njenog stavranja, a koju Srbija zarad bitke za Kosovo sve češće marginalizuje ali i usporava i time kažnjava i svoje susede.  Do potpisivanja  a tek do ratifikacije sporazuma od strane svih zemalja članica EU još je dug put. No, i ovo je bitan korak napred i treba ga i pozdraviti, a pre svega  razmisliti kako da se novonastala okolnost najbolje iskoristi da bi se ostvarilo sve ono što još nedostaje u procesu demokratizacije a što je istakla i  EK u svom izveštaju o  napretku Srbije  i ostalih zemlja Zapadnog Blakana.  Ili sve ono na šta sa razlogom ukazuju predstavnici civilnog sektora i progresivna opozicija, jer šta oni nude kao alternativu ovom pristupu EU? Ja sam tako doživela i pozdravila potpisivanje sporazuma sa Crnom Gorom, ana kao EU hvalospev Milu Đukanoviću, koji se eto turbo razlikuje od Koštunice i co. ( Indikativno ili ne, nisam u trenutku postavljanja teksta naišla ni na izjave NGO, ni na izjave LDP, LSV ili nekih manjinaca, osim komentara Vojina Dimitrijevića na Kažiprstu)

 

Ja potez EU vidim upravo i kao priznanje onima koji su u Srbiji zaista posvećeni evropskim vrednostima i politikama i  kao pomoć Borisu Tadiću da bude eksplicitniji u svojoj izbornoj kampanji, i da time prinudi Vojislava Koštunicu da se on poptuno jasno odredi da li je zaista za nastavak integracije zemlje u EU, bez naravno DSS uslovljavanja EU. Vidim to i kao način da politička scena u Srbiji prestane da se pomera udesno još više, kao posledica logike od dva zla manje, preteranog oportunizma takozvanih reforsmskih opcija, ali i činjenice da je upravo međunarodna zajednica dobrano doprinela etabliranju Vojislava Koštunice i DSS, od 5 okotobra preko podrške oko  poslednjeg ustava, sve do činjenice da on “dobija” u pregovorima oko Kosova. Navodnici su tu samo zato da upozore na cenu te pobede koju ćemo plaćati mi, pro reformski nastrojeni, a ne on kako političar, jer je na dobrom putu da zaista bude u stanju da se okrene srpskoj javnosti i da kaže kako to Goran Svilanović slikovito opisuje:” Eto, postigao sam da naši unuci kad budu crtali mapu Srbije, nacrtaju i da je Kosovo deo, a ko vlada Kosovom i šta se tamo dešava, nije bitno.” I time možda ućutka bunt  radikla, a možda i smanji rizik velikih izbegličkih kolona, što i nije malo. 

U širem smislu i ovaj potez vidim kao posledicu promene snaga na geopolitičkom planu i njegovih efekata na uticaj i redefiniciju interesa pojedinih sila na Zapadnom Balkanu, što se sve najbolje očitava i konfuzijom u široj međunarodnoj zajednici oko Kosova ( ako mene pitate u čemu je razlika između EU predloga dve Nemačke i našeg Honkonga u smislu zašto je OK da jedni eksperimentišu a nije da to na istim osnovama, napuštanja supremacije zaštite ljudskih prava nad teritorijalnim suverenitetom,  rade drugi)   i očito je velikoj ceni koju EU i SAD ima da plate Rusiji ako žele da zadrže politički kredibilitet, a ne samo finansijske investicije, koje su do sada uložile u ZB. EU možda popušta sa politikom uslovljavanja na ančin da misli da će kroz strukture, iznutra, obema stranama u novonastalim okolnostima, biti lakše da nastave započete procese i iaspiranti spune preostale obaveze.  Takav je život, i treba biti mudar pa blansirati između principa i realnosti, i gledati šta je najbolje za zemlju i vlasitu ideološko vrednosnu opciju.

 

Šta je za Srbiju dalje realno moguće? Čini mi se da je poziv EU da se napregne i svim zemljama Zapadnog Blakana da status kandidata pa da onda nastavi sa zahtevnim procesom pregovora, kroz koji bi se nadoknadilo i ono što aspiranti nisu ispunili kada su kopenhaški kriterijumi u pitanju, vrlo bitan pristup. Kod nas ga najeksplicitnije iznose Goran Svilanović i Vuk Jeremić, sa bitnom razlikom u tome da Svilanović smatra da je preduslov za to što brže rešenje konačnog statusa Kosova. Ugledni evropski  think-Tank European Stability Initiative zagovara, takođe, nešto vrlo slično potonjoj  verziji. Pre bilo kavih megalomaskih rekacija treba imati u vidu i da to nije garantovan pristup EU već jedan hrabar predlog na čijem bi ostvarivanju upravo region i Priština i Beograd, ako su odgovorni, imali dobrano da porade. I da razmisle šta je alternativa.   

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam adam 12:47 07.11.2007

Parafiran sporazum sa EU

Zanimljvo.
Takodje je katalizmicna slucajnost da je sporazum parafiran na dan kad pocinje sudjenje Vojislavu Seselju. Ono sto je zabrinjavajuce je cinjenica da niko od lokalnih dusebriznika, civilnog sektora i postene inteligencije nije primetio ovu nebesku paralelu,slikovitu slucajnost koja ima svoj stav!!! Istina, slucajnosti retko imaj stav al cinjenica da je u istom danu parafiran sporazum koji nas makar nekim tankim vlakonom vezuje za ovu planetu,racionalni i smisleni svet i da je jedan od lidera devedesetih danas osumljicen za sve sto je govorio.
Definitivno sa danasnjim danom je jasno koji deo naseg establismenta,glasackog tela, narodne mase... je kriv za izopstavanje Srbije i nas "ostalih". Da li ce sama civilozvana sredina uspeti da objasni Seselju zasto je izolovan u samicu i zasto je Srbija provela deset godina u slicnoj poziciji nije ni pitanje. Jasno je da nece...Seselj ne misli da je kriv kao i vecina psiho-pacenika,njegovih sledbenika. Znajuci kako funkcionisu institucije u EU i koliko je komplikovano zakomplikovano ne bi me iznenadilo da na kraju Seselj bude oslobodjen odgovornosti sto je nepravda jer je on cinjenica odgovoran. Verbalni deliht je i inace sporna pravna klasifikacija.
Ostaje mi da se nadam da ce Seselj u toku sudjenja biti oslobodjen odgovornosti. Prosto i jednostavno, na osnovu psihijatriskog vestacenja. Na taj nacin ne bi bila kompromitovana odgovornost,racionalni svet ali bi bila poslata jasna poruka svima koji slicno razmisljaju. Sa kojima stojimo u redovima, pored kojih se parkiramo, sa kojima sedimo na roditeljskim sastancima. Etiketiranje njegove ideje kao ludacke je sustinski vazno ne EU vec samoj Srbiji koja s vremna na vreme gubi bitku sa zdravim razumom i dan danas. Kad je Seselj u Hagu.
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:53 07.11.2007

implicitna podrska

slazem se
sa vashim ocenama
o politickim reperkusijama
parafiranja sporazuma,
odnosno implicitne
podrske Borisu Tadicu
od strane EU.
Jelena Milić Jelena Milić 13:03 07.11.2007

Re: implicitna podrska

kao sto rekoh, ovo je prilika za tadica a ne blanko podrsaka. ne slazem se sa vama da je kljucno da samo tadic pobedi, bez obzira na platoformu...ta je logika samo donekle drzala vodu zbog kosova, ali je bila i zloupotrebljena a i nanela je velike kolateralne posledice ( pogledajte sve o cemu pise goran miletic) .

vi previdjate jos jednu stvar, a to je da druge zemlje u regionu nemaju tako jasno izrazene i u parlamentu etabliranu, opciju kakav je ldp. 240 000 biraca u onakvim okolnostima, govore da srbija ima jedan potencijal koji moda cak ni druge zemlje regiona nemaju ( a da stvar bude smesnija meni se cini da ldp to ne vidi kad opisje srbiju danas !), a ni kao konkurencija polu pro-eu vladajucim opcijama. a od tadica zavisi gde ce taj trend da se materijlizuje u birackim kutijama....zasto glasati za moze biti, jesam majke mi verujte mi na rec, ..ovog puta ocu cim dodjem na vlast, iako prosli put nisam, a vi ste izasli i zbog b92 u zadnji cas na biralista, u nadi da ce se srbija jasnije diferencirati, ili od paranoje od dva zla manje, kad sad imate opciju, koja i u praksi sprovdi eu vrednsoti ma kako limitirano zbog opozicionog polozaja!
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:44 07.11.2007

Re: implicitna podrska

slazem se da
opciju kao LDP ili novine
kao Danas,
koji imaju visoko kritican
odnos prema domicilnom nacionu
verovatno nema
nijedna zemlja u regionu,
mozda su izuzetak
banjalucke Nezavisne,
i to smatram kvalitetom Srbije

Doctor Wu Doctor Wu 16:54 07.11.2007

Re: implicitna podrska

opciju kao LDP ili novine
kao Danas

ili lika kao Urosh.
Kvalitet, indid.
dragan kalejski dragan kalejski 23:58 07.11.2007

Re: implicitna podrska

Ne znam, ide mi kiselo kad se tako minorne brojcane opcije nude kao neka perspektiva.
Tih 240.000 biraca nije nekakva prica za buducnost, vec vise kao statisticka greska, svidjalo se to nekom ili ne.
Secam se Glavnog odbora GSS, valjda 2000. godine, pa Goran (Svilanovic) slavodobitno obznanjuje da smo prema tada poslednjim sondiranjima tu, negde, oko 2,5 % podrske u birackom telu. I zadovoljstvo je bilo sveopste, jer, eto, nismo ispod 2%. Tuzno je to bilo vec tada, bar meni.
Kako takva podrska, kakvu je imala koalicija sa LDP-om na celu moze bilo sta perspektivno da znaci za Srbiju?Hajde malo da razgrnemo ispod povrsine. Na januarskim izborima ta lista u "uzoj" Srbiji imala je nesto preko 3 %, u Beogradu valjda preko 4 %, a u Vojvodini 7,7 %, sto je ponderisano bilo 5,2 % za ulazak u Parlament. Da li je to LDP? Ili je LSV u Vojvodini ustvari "nabacio" to sto sad hoce da kapitalizuje LDP?
Hajde da, bez obzira na navijacke sklonosti, tretiramo politicke opcije prema njihovom objektivnom i merljivom, dakle egzaktnom doprinosu na politickoj sceni Srbije.
A kad je pa to Srbija cenila neku gradjansko-liberalnu opciju?
Marija S Marija S 13:12 07.11.2007

super zvuci............

za sada. Pogotovo za pojedine politicare, ali i za narod koji misli da je EU jedna velika kasica prasica, ili u najmanju ruku majka priroda koja nesebicno uzima novce od svojih poreskih obveznika ne bi li ih podelila Srbiji.
Ne bih da me pogresno shvatite, strasno (ne strashno) podrzavama sve napore da Srbija dostigne standard (zapadno) evropskih zemalja, i to ne samo finansijki, vec mnogo vaznije u sudstvu, zdravstvu, nivou nepotizma i korupcije, etc. Ali mene brine druga strana medalje o kojoj se jako retko ista cuje (bar se meni tako cini) a to je ogromna steta koju pojedine zemlje clanice (narocito novo pridosle, ali i ostale) trpe kao posledicu naivnog prihvatanje finansijske pomoci EU. Najsveziji je primer zemljoradnika i stocara sa Sardinije koji su naterani da STRAJKUJU GLADJU jer su prosto receno, na finjaka opljackani od strane EU.
http://news.independent.co.uk/europe/article3052376.ece
Jelena, jako postujem i podrzavam to sto radite. Pre svega Vasu spremnost na dijalog i sagledavanje svih aspekata kakvog problema, te zato ovo na Vasem blogu. Ili ja imam potpuno pogresnu predstavu o EU, ili tu neke stvari ne stimaju, ali bas. Naravno, nista nije idealno, ali se plasim zaslepljenosti o magicnom stapu, i to u rukama bezuslovno dobre vile, u obliku EU koja je (zaslepljenost), meni se cini, prisutna na svim nivoima (iskljucijem, naravno radikale, jer oni zapravo nemaju stav o EU, vec koriste sva sredstva za dezavuisanje naroda). Mislim, misli li neko o posledicama kao u gore navedenom primeru, a ima ih jos (primera)?
Jelena Milić Jelena Milić 13:17 07.11.2007

Re: super zvuci............

nadam se da misli! ja vidim neke druge stavri blize oblastima kojima se ja bavim. no, opet, sta je alternativa? da se sami snabdevamo svim energenitma, a ne kao sira grupa, koja velicinom ima teyinu i da pregovara uslove.

posotvacu i komentar vojina dimitrijevica, sad sam ga nasla, koji mi se jako svideo, jer i on govori o nasim obavezama.

o ovome sto vi govorite, ubedjena sam da dosta znaju bar u kancelariji za pridruzivanje, ili recimo pomocnik ministra milica delavic, a znaju mnogo i teokarevic i drugi...problem je samo sto kod nas nekako sve te pro eu opcije sa znanjem dubljim i one koje su politicki najagilnije nekako nisu uvek na istoj strani ili ne saradjuju, a morale bi.
Marija S Marija S 13:55 07.11.2007

Re: super zvuci............

Havala, Jelena. Zaista mi je drago ako je tako. Volela bih da vidim i da se donose i zakoni (ili ber pokrene tema o istima) koji ce preduprediti bilo kakve nezeljene efekte. Kod nas ima dovoljno pametnih ljudi koji bi to mogli da urade, ali pretpostavljam da je veliko pitanje koliko je realno da ce takvim ljudima takav rad biti omogucen.
Jelena Milić Jelena Milić 13:17 07.11.2007

vojin dimitrijevic o parafiranju

Dimitrijević: Važan korak u pravcu ka EU


Dimitrijević (FoNet)
Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da će parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju biti prvi korak u približavanju Srbije EU i da je on važan jer moralno obavezuje.

"Ako ste nešto parafirali, to je takoreći kao da ste ga potpisali", rekao je Dimitrijević i podsetio da će Sporazum morati da bude ratifikovan i u Srbiji i u parlamentima evropskih država.

"Parafiranje je znak da smo prihvatljivi, to je znak raspoloženja, koji je dobar zato što se vodi računa o nekim procesima, o promeni raspoloženja i o Haškom tribunalu", kaže on.

Dimitrijević je ukazao na važnost izjave Olija Rena, prema kojoj se "problem Kosova ne posmatra u kontekstu pristupa EU". "Time se oduzima argument onima koji tvrde da će Srbija izdati Kosovo da bi ušla u EU, što nije moguće", rekao je Dimitrijević
Kasper Kasper 13:32 07.11.2007

Tuzan dan za ldp?

Vama , izgleda, nije drago sto je postignut napredak na putu srbije ka EU?
Jelena Milić Jelena Milić 13:35 07.11.2007

Re: Tuzan dan za ldp?

ne znam na koga se ovo odnosi, ( ja nisam clan ldp), ali ako PROCITATE moj tekst videcete da ja smatram da je vest odlicna!

Kasper Kasper 13:39 07.11.2007

Re: Tuzan dan za ldp?

Moja greska. Odnosilo se na komentatore. Iskreno Vam se izvinjavam.
Urosh Urosh 14:14 07.11.2007

Ne, nije dobra vest

Zato sto Srbija ne suradjuje sa ICTY i nije podobna za ovako nesto.
Zapadna Medjunarodna Zajednica je ovim relativizovala srbijanske i srpske zlocine u okruzenju i proglasila ih herojstvima.Toms su kumovali CDP i ICTY prvo sramnom presudom glede zlocina u Vukovaru, pa onda izostankom zalbe na oslobadjajucu presudu Mrksicu i sada pozitivnim izvestajem CDP glede srbijanske suradnje sa ICTY.
Srbija treba da razmislja o clanstvu u EU tek onda kada se suoci s prosloscu, a to ce se desiti kada se Srbija okrene sebi.
Srbija ce se okrenuti sebi kada bude svedena na svoju pravu meru, tj.kad njena okupaciona zona, genocidna tvorevina, koja se odaziva na ime tzv.RS bude ukinuta i kada Kosovo postane nezavisno!
Srbija je ovu sargarepu dobila krajnje nezasluzeno.
I, sto kaze USA ambasador u UN:"U politici stapa i sargarepe, sargarepa je suvisna.",
Ovo se osobito odnosi na Srbiju.

Kasper Kasper 14:16 07.11.2007

Re: Ne, nije dobra vest

Srbija ce se okrenuti sebi kada bude svedena na svoju pravu meru, tj.kad njena okupaciona zona, genocidna tvorevina, koja se odaziva na ime tzv.RS bude ukinuta i kada Kosovo postane nezavisno!
Srbija je ovu sargarepu dobila krajnje nezasluzeno.
I, sto kaze USA ambasador u UN:"U politici stapa i sargarepe, sargarepa je suvisna.",
Ovo se osobito odnosi na Srbiju.



Hospitalizujte ovog coveka! Mlad je, pomozite mu!
Djole Djole 14:27 07.11.2007

Re: Ne, nije dobra vest

Evo nama veceg katolika od Pape
Urosh Urosh 14:40 07.11.2007

Re: Ne, nije dobra vest

Kasper
.Hospitalizujte ovog coveka! Mlad je, pomozite mu!

Hvala na komplimentu.
doktorka doktorka 15:02 07.11.2007

Jelena

Podseticu vas na ovaj tekst kroz par meseci
doktorka doktorka 15:13 07.11.2007

Re: Jelena


Falilo je i ovo u tekstu

"....Evropska komisija: Srbiji milijardu evra

Srbija je ostvarila značajan napredak u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali konačno zaključenje tog dokumenta i dalje zavisi od pune saradnje s Haškim tribunalom, zaključila je u Briselu Evropska komisija , u izveštaju o napretku potencijalnih kandidata za Evropsku uniju.

Evropska komisija je zato odlučila da će Srbija dobiti milijardu evra finansijske podrške do 2011. godine iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije.

Iz istih fondova Kosovo će dobiti 395 miliona evra, a Crna Gora 166 miliona evra, saopštila je Evropska komisija u Briselu.

"Tehnički gledano, pregovori su završeni, ali konačno potpisivanje Sporazuma i dalje zavisi od pune saradnje s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saradnje čiji krajnji ishod treba da bude hapšenje i prebacivanje u Hag svih preostalih begunaca", navedeno je u izveštaju EK"
izvor Glas Amerike



adam weisphaut adam weisphaut 15:14 07.11.2007

Re: Jelena


"Tehnički gledano, pregovori su završeni, ali konačno potpisivanje Sporazuma i dalje zavisi od pune saradnje s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saradnje čiji krajnji ishod treba da bude hapšenje i prebacivanje u Hag svih preostalih begunaca", navedeno je u izveštaju EK"

By the time I get to Phoenix she'll be rising....
Jelena Milić Jelena Milić 15:15 07.11.2007

Re: Jelena

slobodno. ipak sam radoznala da mi kazete sa kjom namerom, da mi predocite koliko sam bila naivna ilis sta? ako je to u pitanju, koja je po vama alternativa? stavila sam u tekstu link na ceo izvestaj, i ostavila i samu renovu izjavu oko toga.
doktorka doktorka 15:43 07.11.2007

Re: Jelena,

Cini mi ste da ste optimista bez pokrica. Ova pomoc koju smo dobili samo treba da posluze kao podsticaj za brze resavanje problema Hag , a i Kosova.

Potpisavanje cega? Sporazuma? Josh jednom naglasavam :" Tehnički gledano, pregovori su završeni, ali konačno potpisivanje Sporazuma i dalje zavisi od pune saradnje s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saradnje čiji krajnji ishod treba da bude hapšenje i prebacivanje u Hag svih preostalih begunaca", navedeno je u izveštaju EK"
vlada dvm vlada dvm 00:49 08.11.2007

Re: Ne, nije dobra vest

Urosh
Zato sto Srbija ne suradjuje sa ICTY i nije podobna za ovako nesto.Zapadna Medjunarodna Zajednica je ovim relativizovala srbijanske i srpske zlocine u okruzenju i proglasila ih herojstvima.Toms su kumovali CDP i ICTY prvo sramnom presudom glede zlocina u Vukovaru, pa onda izostankom zalbe na oslobadjajucu presudu Mrksicu i sada pozitivnim izvestajem CDP glede srbijanske suradnje sa ICTY.Srbija treba da razmislja o clanstvu u EU tek onda kada se suoci s prosloscu, a to ce se desiti kada se Srbija okrene sebi.Srbija ce se okrenuti sebi kada bude svedena na svoju pravu meru, tj.kad njena okupaciona zona, genocidna tvorevina, koja se odaziva na ime tzv.RS bude ukinuta i kada Kosovo postane nezavisno! Srbija je ovu sargarepu dobila krajnje nezasluzeno.I, sto kaze USA ambasador u UN:"U politici stapa i sargarepe, sargarepa je suvisna.",Ovo se osobito odnosi na Srbiju.


"politika stapa" nije politika. To je surova sila. Nista vise od toga.
mundoserbia mundoserbia 09:25 08.11.2007

Pripreme Srbije za EU

Uvek mi je zadovoljstvo da citam vase tekstove.

Da slazem se da je potpisivanje znacajan korak za Srbiju, koliko god bio simbolican. Pre svega predstavlja priznanje zalaganja Srbije da se prilagodi i pripremi za EU. Prihvatanje EU vrednosti u narodu, pre svega prihvatanje cinjenice da moramo ici napred, ipak mislim da to ide malo sporije. Mislim da se prilicno zapostavlja aktivnost na promociji tih vrednosti medju obicnim gradjanima Srbije. Prihvatanje tih vrednosti mozda mora ici u kombinaciji sa nekim nasim vrednostima, mozda na taj nacin lakse prihvatimo tudje tj kada ipak odamo priznanje i nekim nasim jer nije sve tudje bolje.
Prednosti te participacije i clanstva Srbije u EU moraju svima biti jasni i mislim da vecina naroda kada to shvati moze dati neku kreativnu podrsku liderima. Lideri sa druge strane mozda budu jos uporniji i kreativniji u pregovorima sa EU zvanicnicima.
Sporazum, akcije nasih institucija u promociji EU vrednosti su sve zaista divne stvari. Ipak bojim se da se u realnosti i na terenu ne radi dovoljno dobro i dovoljno brzo.

IPA fondovi dolaze, i nadam se da ce biti vise korisceni. Lokalne zajednice moraju docekati spremno sve konkurse.

Sto se tice ovih IPA fondova, pre svega prema lokalnim zajednicama, mozda mozete izdvojiti malo vremena i za mali osvrt na njih.
invest obrenovac

Filip2412 Filip2412 22:15 08.11.2007

Re: Pripreme Srbije za EU

Treba covek da bude jako glup pa da ne vidi kako mi u EU i NATO ulazimo na silu bez da nas iko pita.
Da se razumemo, ja podrzavam EU a cak i NATO integracije, ali smesno je kako se prave da nas uslovljavaju a zapravo nas osvajaju.

Losi smo losi nema kud a onda ajde jos malo da vas navucemo.... smesno
Jedan od osnovnih fazona kada si prodavac i zelis da proizvod ucinis izuzetno trazenim jeste da stvoris takvu atmosferu da proizvod postane redak i tesko dostupan

Da nema ti haskih optuzenika na oslobodi oni bi oih izmislili samo da imaju necim da plase mecku.
Pocinjem da verujem kako je Radovan u nekoj NATO bazi pije koka kolu, jede kokice i gleda filmove po ceo dan...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana