Pentagon City*-How not to Promote Democracy in Serbia

Jelena Milić RSS / 01.11.2007. u 12:13
Napomena: Ovo je  post u kome će se govoriti o ideološkoj konfuziji na srpskoj liberalnoj sceni i šire -via teza o izlišnost podrške sankcijama Kubi. Nastao je kao menatalna  posledica  čitanja knjige Džona  Perkinsa –Confesions of an Economic Hit Man,podsećanja da je srpska vlada klijent marketinško-PR konsultantske kuće  BGR čiji su čelnici i teški  neokons i neoliberlas, slušanja nekog italijanskog desničara juče koji hvali funkcionere G17+ i kaže da Turska nikad neće u EU zbog vere etc, saznanja da će G17+,  trenuto u vezi sa peoples parties širom EU, da se stopi sa DS, trenutno u vezi sa socijlistima iz EU, očijukanjem  Nikole Samardžića sa Ivanom Jankovićem glede Kube, iako je ovaj LDP sa razlogom u NINu pripalio za ideološku sodomiju i zajedničko marširanje sa anarhisitma, antiglobalistima pod zastavo NATO je fašistička organizacija,  čučanja na sajtu Brookings Institution  i praćenja aktulene društveno političke situacije u zemlji Srbiji--od sadržinski sve boljeg sajta LDP do Pravde, Kurira i Pressa. Bez  posebnog osvrta  na girl power podršku Isidore Bjelice Milki Forcan u Pressu ( uzeto iz nekog Asa)  and boy power podrške Bože Titanik Đelića Miloradu Ledolomcu Miškoviću.

Vest od juče: Generalna skupština UN  usvojila je pre neki dan sa  velikom većinom neobavezujuću rezoluciju u kojoj se SAD pozivaju da ukinu ekonomski embargo Kubi, koji su uvele pre 45 godina. To je 16. po redu rezolucija Generalne skupštine UN o američkom embargu Kubi od 1992. godine. Prethodne slične rezolucije nisu imale veći uticaj na američku politiku. U rezoluciji, koja je usvojena sa 184 glasova za, četiri protiv i jednim uzdržanim, pozivaju se „sve zemlje da se uzdrže od primene ili prihvatanja” tog embarga, a zemlje koje ga primenjuju da ga obustave. Kao i prošle godine, protiv rezolucije su glasale SAD, Izrael, Maršalska Ostrva i Palau. Mikronezija je bila uzdržana. SAD su uvele ekonomski embargo Kubi 1962. godine, posle neuspele invazije na tu ostrvsku zemlju u Karibima koju su preduzele kako bi sa vlasti zbacile revolucionarnog lidera Fidela Kastra. Američki predsednik Džordž Buš prošle nedelje je odbacio mogućnost ukidanja embarga sve dok na Kubi ne bude demokratskih promena i ocenio da bi se ukidanjem embarga samo osnažile komunističke vlasti.

Da li bi se u 21 veku  ukidanjem embarga bez promena samo osnažile komunističke vlasti?

Par dana ranije Vicki Huddleston Visiting Fellow, Foreign Policy Studies BI, objavila je u Vasington Postu tekst  How Not to Promote Democracy in Cuba, u kome optužuje Buša da trenutnom  amričkom politici prema  Kubi  u stvari solidno doprinosi  blokadi demokratizacije Kube, bez obzira što joj želi sve najbolje tipa sloboda politčkog organizovanja etc. Meni se strašno svideo.  Evo nekih teza  sa kojima se potpuno slažem.

 

  ...But evidence from democratic transitions around the world shows that dictators fall only when the people they oppress are empowered with the help of governments, non-governmental organizations and individuals from outside their country. For instance, of the former Soviet countries, the ones that became democratic and joined the European Union had the most contact with their neighbors in Western Europe. It's unrealistic to expect Cubans to magically transform their authoritarian government into a democracy on their own. We won't see a viable political opposition or vibrant free press until we help build up Cuban civil society. ………To give Bush credit, he did call for other countries to encourage their NGOs to work with Cuban civil society. But it's hard to call for action without leading by example. And "the United States will keep the embargo in place," Bush said yesterday, "as long as the regime maintains its monopoly over the political and economic life of the Cuban people." Fidel Castro has outmaneuvered two Bush administrations and a total of nine American presidents. By continuing hard-line policies,President Bush is making it more likely that the Castro family will be in power on the 50th anniversary of the Cuban Revolution on Jan. 1, 2009. The president said our goal in Cuba is democracy. But it should be both democracy and stability. No one -- most of all the Cuban people -- wants bloodshed or a humanitarian disaster. To encourage democratization and a peaceful transition, the U.S. must start a dialogue with both the people of Cuba and their government. In his speech, Bush said the Cuban government "isolates its people from the hope that freedom brings, and traps them in a system that has failed them." By maintaining the status quo, the U.S. government is just reinforcing that isolation 

 

A evo šta, između ostalog,  kaže Nikola Samardžić  kako dalje sa Kubom u svom tekstu Naši Životi uz Če Gevaru.

 

 

Promocija knjige Aleide "Aljuše" Marć Sećanje. Moj život uz Če Gevaru (Geopoetika) odigrala se upravo u skladu sa stanovištima zvanične politike. Aleida Marć je jedna od ćerki legendarnog revolucionara, ali i poslanica kubanskog režima. Skupština Srbije je upravo u danima njene medijske promocije donela Deklaraciju o neophodnosti okončanja sankcija i izolacije Kube, koju su podržale sve poslaničke grupe izuzev LDP. Aleida Marć je u Beogradu gostovala, između ostalog, u okviru svoje globalne misije podrške populističkim diktaturama (Iran, Venecuela, Bolivija), za koju je, očigledno, smatrala da postoji sklonost i u većinskoj političkoj Srbiji. Deklaracijom o Kubi Srbija je podržala diktaturu Fidela Kastra. U svom zvaničnom dokumentu srpski parlament nije pozvao na raspisivanje slobodnih i demokratskih izbora, obustavljanje ideološkog terora, oslobađanje političkih zatvorenika i stvaranje uslova za otvorenu ekonomiju slobodnog tržišta. Zvanična Srbija je, uostalom, neosetljiva u odnosu na sopstvene zločine i zločince iz nedavne prošlosti, i kao takva ona ne raspolaže političkom i moralnom uverljivošću da zastupa nastradale sunarodnike, a naročito ne da raspreda globalne istine i pravdu. U ovom slučaju - da osudi zločine Če Gevare i Fidela Kastra, lidera revolucije i najbogatijeg građanina Kube. Javnost je aplaudirala pojavi Aleide Marć koja je predstavnica četiri decenije duge diktature nad jednom od najsiromašnijih zemalja na svetu. Kuba je svojim intervencionizmom, uz sovjetsku podršku, doprinela građanskoj i ekonomskoj dezintegraciji Angole i Etiopije. Aleida Marć ne krije da je učestvovala u vladinim poduhvatima, mada je isticala jedino svoju humanitarnu ulogu. I kao da se zaboravila uloga njenog oca, koji je za sobom ostavio krvave tragove, da bi njegov mit, razvijen u zapadnoj kulturi, relativizovao jednu istorijsku pojavu koja je doprinela masovnom ljudskom stradanju. Deklaracija Skupštine Srbije nije se osvrnula na stvarnost u kojoj je Kuba kolektivna žrtva diktature potekle iz američko-sovjetskih dogovora, kojima je 1962. okončana kubanska kriza. SSSR je tada pristao da povuče nuklearne projektile smeštene na Kubi kojima je neposredno zapretio američkoj teritoriji, a SAD se obavezale da će to isto učiniti u Turskoj i da neće intervenisati na Kubi. ... A ličnost Če Gevare ostala je u javnosti Srbije tabu upravo u onom smislu u kojem je zapadna levičarska kultura brendirala njegovu ličnost, bez obzira na karakter i posledice. …To je moralna obaveza institucija. Do danas je samo filozof i politički pisac Ivan Janković zapisao kako se stidi zemlje u kojoj se slave kubanski diktator i njegov najbliži saradnik, u kojoj se proslava rođendana Hajnriha Himlera ublažava alternativom proslave rođendana, istoga dana, Vladimira Putina, pod simbolima i idejama vodiljama nacizma, fašizma i neokomunizma.

 

Čini se da se ni Samardžić ne osvrće na realnost o izlišnosti sankcija o kojima Viki Hudelston argumentovano piše, bez obzira šta je "srpski cirkus" odbio da stavi u deklaraciju. Ako je Kuba " kolektivna žrtva diktature potekle iz američko-sovjetskih dogovora, kojima je 1962. okončana kubanska kriza," kako sam Samardžić kaže, zar nije prvi korak sklanjanje glanog uslova koji je stvorio diktaturu, pa onda priča o podršci demokratizaciji, uslovima izbora....  Ili je i rigidnost lDP u stvari "politika uslovljavanja,"  bez jasnog stava koga i zašto. Ako se još sećate šafran revolucije i Burme, sa kojom trguje ceo ASEAN čija je ista čalnica već desetak godina, ili pratite Iran, videćete koliko korporacije, i multipolarizacija sveta usitinu dovode u pitanje mogućnost realizacije očekivanih pozitivnih efekata sankcja ako se istovremno ne pomažu reformske snage big time. A ta realnost je ono o čemu Samardžić piše kad sa razlogom traži od EU da se mane politikle uslovljavanja već da nas iznutra reformiše i ubrza izlazak Srbije na Belu šengensku listu npr. BTW, koliko se sečam, spomenuti Ivan Janković, urednik Katalaksije,  je smatrao da su Amerikanci pod neokon administracijama sa razlogom otišli u Irak.

 

Teško  da je “cirkus” od srpskog parlamenta “deklaracijom o Kubi podržao  diktaturu Fidela Kastra”. To bar od nas ne zavisi. Ali je i taj događaj pokazao koliko ne pratimo političke promene u globalnom svetu  i koliko ni sami nemamo konzistentan stav o nekim, još uvek ideološkim,  stvarima.  Uzroci su jedno, potreba da se nešto preduzme drugo, ali šta da se preduzme i kako je nešto sasvim treće.  Da li je isteravanje pravde i kontriranje radikalima i DS po svaku cenu bitnije od komunikacije sa svojim potencijalnim biračkim telom i korišćtenja mogućnosti da mu se malo jasnije objasni vlastito viđenje sveta danas? Brzopletost je već nanela štetu  mišmešom  sa antiglobalistima u Novom Sadu. One step  at the time. Šta ako sutra radikali podnesu predlog rezolucije da je petak! Da odbijemo? This is not How not to Promote Democracy in Serbia!

 

Stranka koja što se promocije socijalnih sloboda tiče više liči na američke demokrate i evropske liberale, sa političkim savetom anti-NATO nastrojenim, koja sve češće saradjuje sa zelenom Hajnrih Bell fondacijom, morala bi da ima u vidu da ovakvim rigidnim stavovima usmerenim na u utrašnje političko prepucavanje  istovremeno podržava ono najgore što se u SAD dešavalo i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu-Bušove  administracije-što baš i nije konzistentno sa gore spomenutim idejnim  trendom iste.  To jest da podržava one koji sada brendiraju vladu Srbije tako što je guraju u naručije Rusije, zarad vlastitih interesa i paranoja oko Irana, bez obzira koliko utemeljene. A kojima, kao i sankcijama bez istovremene ogromne mirnodopske i dugoročne podrške reformskim snagama, ističe politički rok .

 

* naziv odličnog šoping mola u Vašingtonu



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

semele semele 12:44 01.11.2007

Menatalna posledica?

Prilicno zestoka reakcija!
Jelena Milić Jelena Milić 12:47 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

moja konfuzija usled konfuzije koju vidim na srpskoj ideološkoj -partijskoj-analitičarskoj sceni
semele semele 16:46 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

Sasvim vas razumem. Skoro svako spominje noc vestica na ovim blogovima. Ne cudi me da niko nije pomenuo Sv. Luku ili Sv. Petku poslednjih dana - koje inace slave Srbi.

Noc vestica iliti Halovin se prosirio u poslednjih 15 godina na ceo svet kao posledica globalizacije firmi koje proizvode cestitke za praznike. Tuzno je, zar ne, kad se razume pozadina "praznika" na koju nasedaju cak i "intelektualci" blogosfere.

Sto se tice konfuzije na toj sceni, mislim da je vest dana da ce Rusi znatno smanjiti broj stranih tutora na izborima.

I Francis Liotard i falsifikovani Protokoli Zionskim Mudraca se slazu u jednom: "MIGHT IS RIGHT." Stvarno zacudjujuc podudarnost. Ko jos ne shvata mora biti konfuzan.

МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 18:02 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

semele

Sto se tice konfuzije na toj sceni, mislim da je vest dana da ce Rusi znatno smanjiti broj stranih tutora na izborima.


Поводом тога, Руси тврде да је 300-400 посматрача колико ће бити пуштено да посматра изборе број који одговара потписаним руским обавезама према OSCE.

Колико ја знам, Пољаци нису ни дозволили њима да посматрају сада ове изборе, али је цео запад одушевљен резултатима и нико то нимало не помиње. Линк : http://www.euractiv.com/en/elections/poland-refuses-osce-election-monitors/article-166986

Швајцарска је на последњим изборима, колико знам, имала 10 посматрача (отприлике исти однос по
броју становника, као и оних 300 у Русији).

Иначе, посматрачи су имали примедбе и критике на начин финансирања кампање у Швајцарској.

Нећу да тврдим да су избори у Швајцарској исто што и у Русији, наравно, но, ако је тако прописано и ако то Руси поштују, онда је у реду.
Све што је више од прописаног је добра воља домаћина, која може и да изостане, имају право на то.

А да је право у сили и да истина зависи од тога ко је изговара, ту се потпуно слажем, ми смо бар имали прилике то да осетимо на својој кожи, а "клуб" се у међувремену проширио, те су нам се придружили и Ирачани и Авганистанци, на пример...
semele semele 19:12 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

А да је право у сили и да истина зависи од тога ко је изговара, ту се потпуно слажем,


Onda treba izvuci konzekvence iz tog saznanja. Milosevica su unistili jer je pokusao da osili Srbiju 90tih.

Sada treba ici ka vojnoj neutralnosti i kulturnoj obnovi.
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 19:21 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

semele
А да је право у сили и да истина зависи од тога ко је изговара, ту се потпуно слажем,


Onda treba izvuci konzekvence iz tog saznanja. Milosevica su unistili jer je pokusao da osili Srbiju 90tih.

Sada treba ici ka vojnoj neutralnosti i kulturnoj obnovi.


Милошевић је са својом политиком највише одговарао интересима Америке у Европи. Кад је потрошен, онда је и одбачен (он лично, систем је остао).
Милошевић је дуго времена био сматран главним фактором стабилности.
Да су сваку силу овде у региону тако "уништавали" или бар спречавали, не би била подржана "Олуја", него би била спречена.

За ово друго се слажем и додајем да треба распустити ДБ, отворити архиве, похапсити лопове и конфисковати незаконито стечену имовину.
semele semele 20:00 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

Жуков: За ово друго се слажем и додајем да треба распустити ДБ, отворити архиве, похапсити лопове и конфисковати незаконито стечену имовину


И онда?
МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 20:11 01.11.2007

Re: Menatalna posledica?

semele
Жуков: За ово друго се слажем и додајем да треба распустити ДБ, отворити архиве, похапсити лопове и конфисковати незаконито стечену имовину


И онда?


И онда ће лепо лопови бити тамо где им је место, новца ће бити више у државној каси, могу да се поправе путеви, болнице, инфраструктура...
Истовремено Србија постаје полако сигурно место за инвестиције, јер се закони поштују, тендери нису више толико намештени као сада, на пример...

То све морамо да урадимо сами, а самим тим питање ЕУ постаје много једноставније и извесније.
Ништа неће доћи само по себи, за све морају да се засучу рукави, а ово су (лоповлук и корупција) убедљиво највећи проблеми у Србији.

Могу ја и даље да пишем шта би требало радити, не треба за то бити нешто посебно паметан...
Doctor Wu Doctor Wu 12:51 01.11.2007

Confessions of the EHM?

:), je l' to polako dolazi iz d u g? (brisi ovo ako smatras uvredljivim).
Mada, ipak, nisam uveren da Perkins nije nintendo verzija Greenea.
Jelena Milić Jelena Milić 12:58 01.11.2007

Re: Confessions of the EHM?

perkins je dno dna ako mene pitas :) pitanj njega sta mu je toliko trebalo da mu dodje iz d u g :) cini mi se da bih knjiga bila mnogo bolja, ali samo kao dajdyest o nekim ist cinjenicama, da stalno nema te zvake znao sam ili nisam znao ali sta sam mogao, ...bla, bla...a i ovo na kraju u fazonu new age propovednika je vrhunac....napravi support grupu

i ono da sve su krivi ameri i korporacije i za celu glad u svetu, pa nije bas tako....

u tom smislu toplo preporucujem mnogo bolje knjige arundati roj koje kritikuju rad wb i mmf u indiji!

cuj, ja mislim da imam relativno konzistentan stav, mozda ga konzistento ne plasiram ili ga ne plasiram samo na blogu ...ali imam strah da se kod nas kada je kritika neke sad politike u pitanju često sa vodom baci i beba.. a ja sam toj bebi u osnovi privrzena i mislim da je ipak najbolje od svih losih resenja ....

to jest da ima razlike izmedju kartera i busa npr...
Doctor Wu Doctor Wu 13:36 01.11.2007

Nisam uopste mislio na Perkinsov

lik vec na verni prikaz motiva Amerikanaca kada intervenisu u svetu. Naime, u odredjenim krugovima u Srbiji postoji tendencija da se Ameri prikazu kao dobrocudne cikice (i ti pricas o bebi koja se baca s vodom kada se kritikuje politika US), koje su gonjene nekim altruizmom. Nista, naravno, nije dalje od istine, i to Perkinsova knjiga zorno prikazuje. Za sluzbenike americke administracije postoji samo interes velike USofA i meni stvarno nije jasno zasto je nekom u Srbiji vaznije da cuva taj interes vise nego srpski.
Jelena Milić Jelena Milić 13:41 01.11.2007

Re: Nisam uopste mislio na Perkinsov

ja ne mislim da je to veran prikaz, niti mu je to bio cilj objavljivanja knjige. stvarnost je, verujem, mnogo kompleksnija. stanje nedemokratije ili neravnoprave raspodele bogatstva u zemljama u razvoju nije uzrokovano samo ekonomskim sad interesima tamo! jer mnogi od tih interesa isto funkcionisu i u sad, lihtenstajnu, norveskoj, arabiji...ima razlike....

kao i prica o dobrocudnim cikicama i altruizmu. ne bih ih ni samo tako brendirala.





semele semele 17:56 01.11.2007

Re: Confessions of the EHM?

ali imam strah da se kod nas kada je kritika neke sad politike u pitanju često sa vodom baci i beba.. a ja sam toj bebi u osnovi privrzena i


neverovatno je kako neko moze biti toliko naivan da se nesvesno klanja najmocnijima, dok na svom terenu vidi konspiracije i podlost u svakom
jaksa scekic jaksa scekic 18:34 01.11.2007

I dok konfuzija vlada

u Srbiji na svim nivoima evo sta nam se desava.(evo najzad Srbija i BiH zajedno).Bas mi je zao sto Gospodin Djelic vise nije na blogu,blago bih ga pitao za komentar,ispade u Srbiji,jedan korak napred,dva nazad..

Brussels issues reform warning to Balkan states
01.11.2007 - 16:37 CET | By Renata Goldirova

EUOBSERVER / BRUSSELS – The countries of the Western Balkans can expect to join the EU only in "the medium to long term", as reforms have taken a backseat, Brussels says in a key report seen by EUobserver.

"The overall reform progress has slowed down in a number of countries", the annual general assessment of EU hopefuls to be published by the European Commission next Tuesday (6 November) states.

It continues by adding that "state-building as well as better governance remain priority concerns in much of the Western Balkans" - referring to Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro and Serbia.

The EU's executive body is particularly critical of insufficient judicial reform, the fight against corruption and organised crime.

"Corruption remains widespread and is deeply rooted in society. In all Western Balkan countries measures taken are not commensurate with the magnitude of the problem", the commission says in its report.

In addition, Brussels requires that conditions favourable to civil society and preventing discrimination and violence towards minorities should be put in place.

On the other hand, all Western Balkan countries are praised for their current economic performance. The degree of economic integration with the EU is "already high and growing", the commission paper states, although it notes that further efforts are needed to improve the business environment and to tackle high unemployment levels.

Serbia and Bosnia and Herzegovina
Among all six Balkan hopefuls, Belgrade and Sarajevo have displayed the slowest pace of reform, sliding back toward nationalism.

"Despite the victory of democratic forces in the parliamentary elections and the formation of a reform-oriented government, extremist parties and nationalist rhetoric remain strong and affect negatively the overall political climate", the commission's report says about the "fragile" political situation in Serbia.

At the same time, Brussels is pressing the country over two sensitive issues - the future status of its breakaway region of Kosovo, saying "Serbia needs to show a more constructive approach", as well as cooperation with the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY).

Full cooperation with the tribunal - or the arrest of the remaining war fugitives - is a condition for the signature of the Stabilisation and Associations Agreement, the first step on the ladder to EU membership for Balkan states.

Similarly, Bosnia and Herzegovina faces criticism over its political culture.

"Inflammatory rhetoric by key political leaders is challenging the arrangements established by the Dayton/Paris peace agreement and has stalled reforms", the commission says, adding "the functioning of BH's state institutions continues to be compromised by ethnic divisions".

The paper reflects the latest political turmoil triggered by the reforms proposed by the EU's envoy Miroslav Lajcak in order to strengthen decision-making in the country's federal institutions.

"Lack of progress...is delaying the conclusion of the Stabilisation and Association agreement", it concludes.

Croatia - the leading example
Croatia has by far outpaced its regional neighbours on the way to the EU club, which opened accession talks with Zagreb in October 2006.

"Accession negotiations...are advancing well and are entering a decisive phase", Brussels says, while demanding that the country make further progress in judicial and administrative reforms, in the fight against "widespread" corruption as well as in the area of minority rights.

Brussels believes that Croatia could serve as a strong example to other EU hopefuls such as Albania, Macedonia or Montenegro - which all have a rather poor track record of reforms, according to the report.

"The prospect of membership has never been more important than today to help the countries to overcome crisis, state weaknesses and challenges to democracy", the report says describing the next year as "a crucial one in consolidating the transition process in the Western Balkans".


--------------------------------------------------------------------------------

© EUobserver.com 2007
Printed from EUobserver.com 01.11.2007

The information may be used for personal and non-commercial use only.

This article and related links can be found at: http://euobserver.com/9/25069
semele semele 19:08 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

ispade u Srbiji,jedan korak napred,dva nazad..


Neverovatno bi se energizovao srpski narod kad bi se odrekao evropske ideje.

Ovako deluje destruktivno na psihu to saznanje da ce nas primiti kao zadnje i najnezasluznije i to tek posto polizemo patos pred njima.

A kad bi se odrekli Evrope znali bi da smo "sami" i "sami" bi se snalazili.

Ovo odvlacenje u Evropu radi neke katarze je dobro samo za mentalne bolesnike - a i tako nas tretiraju.
jaksa scekic jaksa scekic 19:25 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

Ne razumem,zasto bi se Srbija odrekla evropske ideje,ali Srbija treba da shvati da je to ulazak kao u klub,koji ima svoja pravila "lepog" ponasanja.Il hocete blatnjvaim cipelama u Hyatt,ne moze,il hocete da prolazite crveno svetlo,da bijete zene,e pa ne moze.A niko Srbiju ne tretira kao mentalnog bolesnika.Ako 70% Srba zeli u Evropsku uniju,onda politicari treba da slede taj impuls.
semele semele 19:57 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

Tacno, zene se ne biju cesto u engleskoj (osim ako prvo platite).

Ali zato postoji 4,000 zatocenih prostitutki (prema zvanicnoj proceni, a strahuje se da je broj mnogo veci!) koje se nalazi oko gradova sirom zemlje. Hocu reci da downside uvek postoji, i ne mozemo praviti parole od takvih stvari.

Mislim da je Evropa u nasoj sredini postala vise jedna univerzalna pilula za sve probleme. Sto bi se reklo, populisticko shvatanje.

Uopste se vise ne pita sta nam u stvari Evropa moze ponuditi sto mi ne mozemo sami stvoriti. Evropa je postala opasnija utopija od komunisticke, jer ova je imala i filozofiju i politicke ideale (utopijske), dok je ideoloska "evropa" samo iluzija dobrog zivota. Sve jedno je da li cete se osecati glamurozno u Delta City- ili u Pentagon Sitiju , radicete za relativno sitne pare.

Iz mog vozackog iskustva i Francuzi, Englezi i Italijani krse saobracajne propise kad mogu. Treba staviti saobracajnu miliciju na raskrnice u Beogradu sutra, zasto da cekate 14 godina pre nego sto prikocite. na crvenom svetlu.

U svakom slucaju, nece vam Evropa urediti drzavu, to cete ipak vi morati da uradite.


jaksa scekic jaksa scekic 20:32 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

U svakom slucaju, nece vam Evropa urediti drzavu, to cete ipak vi morati da uradite.

Tacno,ali zar nije lakse kad vec postoji recept,ili Srbi moraju uvek da krecu da izmisljavaju rupu u saksiji.Osnovni problem je sto se u Srbiji MALO radi,ali me drago sto vidim sve mladje preduzetnike koji stvarno nemaju vremena kao mi ovde na blogu da se nadmudrujemo,nego klinci rade i vec polako stvaraju svoje male kompanije,koje postaju sve vece.
I dok se mi sholasticki prepiremo oko Evrope u stilu "kokos ili jaje" tkz klinci guraju napred,i to me ohrabruje.Ima Evrope u Srbiji mnogo vise nego sto mi mislimo
semele semele 21:47 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

Jaksa scekic:

A niko Srbiju ne tretira kao mentalnog bolesnika


Petar Luković, Feral Tribune
Kosovo na zapadu

"Dragoceno dementna vrlina države Srbije da preko noći zasere sve u susedstvu, na noge podigne međunarodni medicinski konzilijum koji godinama traži prigodnu terapiju za razularenog pacijenta, da preko Drine u stampedo nagoni tisuće srboidnih grla ljuto raspoloženih da onanišu kako će jednog lijepog dana kad na vrbi rodi maslina postati integralni deo svesrpske svinjske paštete – poslednjih sedam dana pretvorena je u praktični poligon političkog ludila čiji je simptom, svečanim presecanjem sopstvene moždane vrpce, otkrio neprejebivi Vojislav Koštunica kad je izjavio da je Republika Srpska, uz neizbežno, voljeno, nikad prežaljeno, uvek srpsko Kosovo, jedan od "nacionalnih prioriteta" Srbija." (Sa sajta LDP)
vucko vucko 21:56 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

Ok, skoro niko :)
jaksa scekic jaksa scekic 22:24 01.11.2007

Re: I dok konfuzija vlada

Nisam shvatio il to P.Lukovic tretira Srbiju kao mentalnog bolesnika,il Kostunica tretira Srbiju kao mentola ili sta..Mozda sam plavusa ali stvarno nisam ukapirao
Kazezoze Kazezoze 22:28 01.11.2007

Re: Confessions of the EHM?

i ono da sve su krivi ameri i korporacije i za celu glad u svetu, pa nije bas tako....

u tom smislu toplo preporucujem 'brain washing cosmetics'

vucko vucko 22:31 01.11.2007

Kupujmo domaće

ivana23 ivana23 22:39 01.11.2007

Domace?

Kazezoze Kazezoze 22:51 01.11.2007

Re: Domace?

nekad treba i pogurati

ivana23 ivana23 23:04 01.11.2007

Re: Domace?

Kazezoze
nekad treba i pogurati

Koliko vidim, ovo je trola, a ona nije domaca, vec ruska proizvodnja.
vucko vucko 23:10 01.11.2007

Re: Domace?

Koliko vidim, ovo je trola, a ona nije domaca, vec ruska proizvodnja.

Češka, čini mi se... zavodi "Marks-Engels-Lenjin" ili tako nešto, kako ono beše...
Kazezoze Kazezoze 23:16 01.11.2007

Re: Domace?

nemam pojma chija je, al' sistem paljenja mi poznato izgleda))
Urosh Urosh 00:19 02.11.2007

ispravka

Treba da pise 10.decembra
hrundi hrundi 09:01 02.11.2007

...

Sreća pa je Katalaksija otišla u 404 kantu za đubre sajberspejsa, gde joj je i mesto. Istekao zakup domena, a neoliberali, pošto rade mnogo i stalno su zauzeti, nemaju vremena da uplate, šta ćeš. Bila bi dobra fora da sad taj domen zakupe neki anarhisti pa da okače tekstove Bakunjina, Kropotkina, Marksa i tako to.

Očijukanje N. Samardžića sa tom ekipom uopšte ne čudi. Taj čovek se opasno približava Čanku u trci za titulu najvećeg političkog klovna u Srbiji. A i saradnik Katalaksije Prokopijević je u političkom savetu, pa objašnjava drugarima socijaldemokratama prednosti slobodnog tržišta. To kad ne prevodi ovakve knjižice, gde se još 1946. objašnjavalo Amerikancima kako država ne treba da reguliše minimalac i kako sindikati nemaju uticaj na povećanje plata, pa onda šta će nam. Sad treba i građani Srbije da savladaju tu lekciju. Što država da zabrani nekom da te plati 8000 dinara ako si ti za te pare spreman da ceo dan dreždiš u nekoj limenoj kutiji ili Miškoviću da te plati 14000 da ceo dan stojiš za kasom, a imaš pravo čak i na jednu piš-pauzu.

Ali šta znaju deca kakve se napredne ekonomske ideje krčkaju u takvom političkom savetu, važno je da se vijore crveni barjaci, to mora da je nešto dobro, revolucija neka, šta li je.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana