mešanje u unutrašnje stvari, suverenost i 21 vek

Jelena Milić RSS / 08.10.2007. u 11:56

 

 Čitam u vikend Pravdi da je poslanik ruske Dume iz Jedinstvene Rusije tražio od novosadskih vlasti da omoguće održavanje skupa neonacista u Novom Sadu. Što se mene tiče, fair enough, da se zna ko je za koga, kojim sve to mehanizmima ide i ko iza koga stoji. Kao što nemam ništa protiv da US Kongres ima izveštaje o stanju ljudskih prava u celom svetu, pa i o Srbiji, ili što pojedine vladine ili nevladine organizacije iz drugih zemalja podržavaju neke grupe i pokrete ovde. 21 vek. U kome ceo svet sa razlogom prati šta se dešava u Abu Graibu, Guantanamu i drugde gde US vlada i Co imaju umešane svoje prste. U kome ni NIN više ne krije da je šira ruska javnost, pa ni vlast,  generalno nezainteresovana da osudi sve češće ispade neonacista u samoj Rusiji.

No, imam problem kad u odboru za rodnu ravnopravnost sedi radikalka  Talijan i ne reaguje na sprdnju sa celim konceptom sigurnih kuća za žene žrtve porodičnog nasilja koje radikal  Vučić i ostali, pa valjda i ona,  parave u Skupštini.

Slušala sam sinoć i onog Raduna: "Nije dobro da slika o sukobima u Srbiji ide u svet." Opet pozivanje "obe strane da smire strasti." Kao u slučaju Jakšić-Batić.

 Zato  zaista ne mogu da razumem i šta će predstavnici  G17+ i DS i u vladi i na antifašisitčkom mitingu koji podržavaju "bratske" stranke koalicionih partnera  iz Rusije, a na kome policija sa štitovima stoji okrenuta prema mirnim demonstrantioma a ne prema neonacistima kojima je skupljanje zabranjeno. Njušim da će naći "opravdanje" za Jočića. Malo sam trudan, malo sam antifašista, ali sam sto posto NIS, EPS, ETC.

 

Interesantna sam znati i da li vladajuće stranke, jedinstvene oko Kosova, misle da se njihovo zalaganje za nemešanje u unutrašnje suverene stvari jedne zemlje, i svrstavanje  sa onima koji to podržavaju i koje su uzdržane da kažu i preduzmu nešto efikasnije oko Burme, ne vidi u everoatlantskom svetu u kome bar DS i G17+ kao još teže, samo nije sad trenutak da se o tome talasa.

Ili samo Norvežani, pošto imaju svoju naftu, imaju pravo da hostuju sajtove burmanskim blogerima, a međunarodne trupe mogu da ginu, ako hoće,  u Darfuru, jer tamo još nije nađena nafta, pa nemo strah od skrivenih namera.

 

U prilogu je odličan tekst Gordane Logar iz današnjeg Danasa i izjava Aide Ćorović iz novopazarskog UrbanIn o najnovijim dešavanjima u  islamskoj zajednici u Srbiji. I šire, naravno.  

 

 

Kuba, Burma i Studio B

spacer.gif
  
 

Ako se pokaže smelost i bar na trenutak zanemari "pitanje" Kosova, pokazaće se da je protekla nedelja - čak i bez nacista, sigurne kuće za Ratka Mladića u Parlamentu i Tijanićevog javnog servisa, Pinkove "zamene majki" i ljubavnih patnji izražavanih nimalo romantičnim jezikom u "Velikom bratu"- bila prepuna događaja koji su se desili, koji se nisu desili i koji su mogli da se ne dese, a nisu nevažni.
Cinizam ili ne, ali "srpski radikali", kako poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) vole sebe da nazivaju, osvetlali su obraz spoljnoj politici zvaničnog Beograda pokazujući da to nije samo Kosovo i uloga EU, SAD, Rusije i UN u tom "pitanju", već da neizolovana Srbija mora da vodi računa i šta se dešava i drugima (dosad uglavnom potpuno nevažno) u svetu. I to je događaj koji se prošle nedelje stvarno desio: zabrinula ih je američka poluvekovna ekonomska blokada Kube. Nije isključeno da bi se zabrinuli i za gladnu Severnu Koreju da ih nije izdala u poslednjem času potpisujući neke ugovore slaganja sa Južnom, ali i Amerikom. Brinući o Kubi otišli su još dalje: poistovetili se sa širokim američkim javnim mnjenjem (čak liberalnijim po vokaciji) koje takođe osuđuje blokadu Kube, mada su to manje-više oni koji ne zavise od glasova kubanskih emigranata stacioniranih najviše na Floridi. Zanemarujući to poistovećivanje s delom Amerikanaca vodila ih je valjda i ideja socijalizma na Kubi koju nisu ni u snu podržavali ovde i , najverovatnije, ni blisko prijateljstvo Tito-Kastro, što samo pokazuje da se vremena menjaju.
Šteta je što se briga o spoljnom svetu koja raste s razdaljinom od Evrope i Amerike nije dotakla i Mjanmara (bivše Burme) i što se na tom terenu nije ovde ništa dogodilo. Iako tamo gotovo takođe pola veka vlada vojna hunta što nemilosrdno puca na civile i opoziciju (a radikali su opozicija ovde takođe, gde srećom niko ne puca), nisu pozvali ako ne na raspravu u Skupštini koja je sigurna kuća Ratka Mladića kako kažu, već na neki protest na ulici. Po ugledu na ceo svet koji jeste protestovao, i to ne samo u Evropi i Americi. Možda bi učinili uslugu imidžu Srbije kad već nisu ni notu, ni izjavu dali ni ministar spoljni Vuk Jeremić (možda zbog neiskustva ili nekog uputstva?) niti iko iz srpske vlade. Pri tome se ne bi verovatno moglo optužiti radikale da to nisu učinili zato što su najviše u Burmi hapsili i ubijali budističke monahe, jer radikali su vernici, a pravoslavlje je religija tolerancije, narodna crkva takoreći i nema ništa protiv budista (konačno, nisu "vatikanci"!). Pre bi moglo da izgleda da joj nisu prirasli za srce (ideološki) ateisti kao što su Kubanci, ali čini se ipak da radikali poštuju sekularnu Kubu kao nekad "jugo-diplomati", i da imaju u vidu i legitimni pogled na svet, pragmatično nazvan interes. Na primer za Kubu, a protiv Amerike, ali ne protiv Burme, jer Kina i Rusija nisu baš uvereni da ta ubijanja u Rangunu prete regionu, a i dobro sve tri zajedno trguju i u krajnjoj liniji sve to je ipak unutrašnja stvar Burme. Konačno, zašto bi jedino radikali bili idealisti?
Unutrašnjom stvari neke zemlje doduše, već dugo u svetu ne smatra se ubijanje sopstvenog stanovništva, hapšenje, kršenje ljudskih prava. Da je tako, onda se ne bi sveta ticalo što Amerikanci muče Iračane u zatvoru Abu Grejb ili u zatvoru Gvantanamo. Da se to ipak tiče sveta, tvrdi i novoizabrani predsednik generalne Skupštine g. Kerim, nekadašnji jugoslovenski, a sada makedonski diplomata, prošle nedelje u intervjuu Miši Kovaču na Pinku. I to po Povelji UN po kojoj se ne samo štite granice već i mir u svetu, a kakav je mir kad jedni terorišu druge i još ubijaju. Radikali su konačno to prihvatili, bar izgleda.
Za razliku od "demokratskog bloka" na vlasti u Srbiji koji baš i ne brine o utisku u svetu ma koliko pričao o imidžu. Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije smatraju da je apsolutno unutrašnja stvar ne Srbije, nego njihova stranačka da podele funkcije u "javnim i društvenim firmama" i da niko u svetu to ne vidi kao "partitokratiju" , pošto se uspešno, misle - naročito povodom Kosova - predstavljaju kao nova, široka demokratska zemlja u odnosu na partijsku Miloševićevu (i Titovu). Sada ne samo da su se lepo sporazumele oko podela funkcija u upravnim odborima, na direktorskim položajima, već menjaju - zbog partijskog navodnog interesa - čak i one ljude koji su dobro poslovali, zarađivali, imali ugled, znali znanje, bili dobri profesionalci. I ne samo da bode oči ova poslednja podela od 30 značajnih mesta već - valjda zbog ideje o esnafskoj nezavisnosti i zagriženosti ovog autora - liči da je žrtva (to se kaže dogovor i kompromis) i glavna urednica jednog zaista urbanog elektronskog medija kakav je Studio B danas. Jednog od retkih gde se nije mogao čuti jezik mržnje od čega mnogi drugi nisu imuni. Možda baš zbog toga, zbog odsustva ružnih opaski i skandala, glavna urednica Dragana Milićević-Milutinović nije želela da napiše razlog ostavke, pa nekako izgleda da je otišla - bez razloga. Bar bez pravog, profesionalnog. Ako je ovo mešanje u unutrašnje stvari DS i DSS i Studija B, neka i bude uz izvinjenje možda samo dosadašnjoj glavnoj urednici.

"Politički montirano"

Aida Ćorović, predstavnica nevladine organizacije Urban In u Novom Pazaru, kaže za B92 da je reč o politički montiranom procesu.

"To se vidi na svakom koraku, a skaredna je izjava Jusufspahića koji kaže da mislimani ne žele mešanje bošnjačke ili albanske politike, ali je zato dozvoljeno mešanje beogradske", smatra ona.

"Jasno je da Beograd želi da eliminiše Bosnu, kao da je potpuno prirodno da se Srpska pravoslavna crkva meša u poslove u Crnoj Gori i Makedoniji, a potom se kaže da je neprirodno da se reis iz Bosne meša u poslove vezane za muslimane u Sandžaku", kaže ona.

"Oštriji sukobi dve struje su mogući, naročito ako se zna da policija i državna bezbednost stoje iza toga. Vrlo je lako montirati sukob, a čak i ako se ljudi sami između sebe ne posvađaju, lako je naći nekoga ko će da 'potpomogne' situaciju. Plašim se da je sukob moguće držati pod kontrolom samo do određene granice", kaže ona.

"Ja se kao građanka Novog Pazara, kao i mnogi u Novom Pazaru, plašim kako bi situacija mogla da se razvija. Politika je napravila zamešateljstvo, ona će morati da ga razreši, ali ne verujem da će ova država to i uraditi, ona ne rešava probleme, ona ih stvara da bi sakrila prethodne", kaže Aida Čorović.

 

 

spacer.gif
top.gif


Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:11 08.10.2007

Pusti da pre deblokiraju Kubu..

"Znam da Vlada Srbije želi da bude stabilna, da traje i ide svojim putem, ali nije dovoljno samo da traje, nego mora jasno da kaže i šta konkretno želi da radi i uradi"
Ovo nisam rekao ja, ovo je kazao italijanski ambasador u Beogradu ovih dana...
Jelena Milić Jelena Milić 12:12 08.10.2007

Re: Pusti da pre deblokiraju Kubu..

ida kaze ko su joj strateski partneri .

ovo kazem ja
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:21 08.10.2007

Re: Pusti da pre deblokiraju Kubu..

Jelena Milić
ida kaze ko su joj strateski partneri .

ovo kazem ja

Eto, pridružujem se tvome zahtevu..o))
Jelena Milić Jelena Milić 12:28 08.10.2007

a evo sta kaze aligrudic


Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je za govornicom da su Nenad Čanak i Liga socijademokrata Vojvodine, čiji je Čanak lider, ekstremisti i da su isti kao Nacionalni stroj.


opet, mene najvise zanima sta ce reci dulic-markovic i ona druga sto sedi na slici do canka i cede iz g17 .

i jare i pare.
Black Adder Black Adder 12:37 08.10.2007

Re: a evo sta kaze aligrudic

Jelena Milić

opet, mene najvise zanima sta ce reci dulic-markovic i ona druga sto sedi na slici do canka i cede iz g17 .
i jare i pare.

Možda grešim, ali nekako imam utisak da bi se bolje osećala da niko iz G17plus i DS-a nije ni bio u Novom Sadu juče?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:41 08.10.2007

Re: a evo sta kaze aligrudic

Jelena Milić

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je za govornicom da su Nenad Čanak i Liga socijademokrata Vojvodine, čiji je Čanak lider, ekstremisti i da su isti kao Nacionalni stroj.


opet, mene najvise zanima sta ce reci dulic-markovic i ona druga sto sedi na slici do canka i cede iz g17 .

i jare i pare.

Ha, pa tako se ponaša ima 7 godina...
I povremeno zaplače. Nego, ja sam kad je formirana ova vlada izrazio bojazan da će ispasti kako je g17 njen najbolji deo. A tamo gde su oni najbolji nikada ništa ne cveta. Jedino im bubre džepovi..o))
blackbox blackbox 00:12 09.10.2007

Re: Pusti da pre deblokiraju Kubu..

Jelena Milić
ida kaze ko su joj strateski partneri .ovo kazem ja

Oni , pre svega , gaje međusobno strateško partnerstvo da bi ostali na vlasti i podelili mesta u UO, što i učiniše.
Tačno je da politika i etika često nisu u saglasju, (knjiga A.Tanović :"Etika i politika", ali ovi ga preteraše. Vidite sprdnju sa izborom gradonačelnika pa kako radi Skupština.
Nalazimo se u sveukupnoj krizi, nemamo sistem normalnih ljudskih i demokratskih vrednosti i to trajeee, trajee i ide sve niže i niže. A mi na blogu možemo kukati , kritikovati, ne slagati se, međusobno se vređati, baš njih briga za nas.
O strate[kom partnerstvu sa spolnim svetom dobija'emo instruktivna uputstva, kako re;e jedan od ministara vlade.
Znači,čekajte sednice vlade posle kojih će ministar, koji nije nadležan za taj resor držati konferenciju za štampu i uputiti vas da pitate ministra čiji je to resor. A princip je da ministri iz čijih su resora pitanja ne izlaze pred novinare.
Goran Nikolić Goran Nikolić 13:28 08.10.2007

globalna politika

Brozova Jugoslavija
pokushavala je da vodi globalnu politiku,
sto je bilo vidljivo i po velikom broju ambasada
po svetu, za zemlju te velicine i stvarnog znacaja.
Nova vlast posle 5. oktobra svela je broj nasih izaslanstava na
razumnu meru.
Koliko je zaista SFRJ vodila globalnu politiku , a koliko je to bio umisljaj
ovdasnjih komunistickih aparatcika tesko je reci,
ali ako se o istoriji hladnog rata izvestavamo iz angoslaksonskih udžbenika
Pokret nesvrstanih je bio malo vishe od nista.

Danasnja vlast u Srbiji je svesna da ne može voditi globalnu politiku
i to je dobro.
Opet bilo bi dobro da se podrže demokratski protesti
bilo gde u svetu,
ali ja mislim da to nije nameran propust ove vlasti.

i na kraju, jedini način da makar malo vishe uticemo na globalnu politiku,
za čim Srbi očigledno žude,
je ulazak u EU,
kroz čiju će se birokatiju provući i poneki
Srbin na nekom globalno bitnom mestu.
Spadalo Spadalo 16:14 08.10.2007

Re: globalna politika

Goran Nikolić
Brozova Jugoslavija
pokushavala je da vodi globalnu politiku,
sto je bilo vidljivo i po velikom broju ambasada
po svetu, za zemlju te velicine i stvarnog znacaja.
Nova vlast posle 5. oktobra svela je broj nasih izaslanstava na
razumnu meru.
Koliko je zaista SFRJ vodila globalnu politiku , a koliko je to bio umisljaj
ovdasnjih komunistickih aparatcika tesko je reci,
ali ako se o istoriji hladnog rata izvestavamo iz angoslaksonskih udžbenika
Pokret nesvrstanih je bio malo vishe od nista.


Na sahranu J. B. Tita dosla je cela planeta. Verovatno su zeleli da se uvere da je taj mali, nevazni drzavnik i diktator stvarno mrtav... Tu su se sastali, valjda po prvi put u istoriji Zemlje, demokrate, republikanci, konzervativci, komunisti, monarhusti, anti monarhisti, budisti, katolici, pravoslavci, plemenski vračevi, poglavice i ko sve ne... Ne znam ima li ovo neke veze sa gornjim citatom, ako nema - izvinjavam se!
Jelena Milić Jelena Milić 21:58 08.10.2007

Re: globalna politika

cenim vasu lojalnost. bojim se da po sredi nije "slucajan" propust da se odredi prema hunti u burmi, vec namerno precutkivanje zarad toga sto nam "partneri" u bitci za kosovo bas i ne vole mesanja u unutrasnje stvari pogotovu kad se radi o masovnom krsenju hr.

no me brine vasa percepcija tipa da cutimo dok ne udjemo u eu...takodje ne vidim odredjivanje prema necmu tako jasnom necim sto se moze smatrati zeljom za uticajem na globalnom nivou, pr eu pitanju treba da bude svrstavanje na stranu postovanja hr! nista vise. nista manje. ja proces pridruzivanja vidim kao uvodjenje eu vrednosti u svakodnevni zivot, a jedna od njih je da budemo liberalni i sada da kazemo sta mislimo o burmi. eu birokrate i inace skoro da ne uticu na globlane trendove na taj nacin, niti eu ima zajednicku vansku i bezbednosnu politiku, tako da su stavovo oko ovakvih stvari jos uvek pre svega stvar pojedinih vlada clanica.



Goran Nikolić Goran Nikolić 09:10 09.10.2007

Re: globalna politika

Zaista mislim da je propust,
i nisam lojalan, već nisam kritizer
Ali kad smo vec kod Mjamnara,
zemlje koja prakticno vec pola veka
ima neku vrstu diktature ili hunte,
treba imati na umu da je relativno pasivan odnos susednih zemalja
uzrokovan i strahom od raspada te multietnicke zemlje,
koji bi bila jedna od vrlo mogucih alterantiva sa demokratizacijom.
jedan severna provincija, gde zivi narod koji je srodan narodu koji govori jedan od
kineskih dijalekata (jezika) u južnoj Kini,
je de fakto vec drzava.

ja naravno biram dezintegraciju pre nego diktaturu,
(što je važilo i za SFRJ i SSSR)

Goran Nikolić Goran Nikolić 09:18 09.10.2007

Re: globalna politika

odgovor g. Spadalu

ta priča o broju ljudi na sahrani J.B.T.
je opšte mesto svih ljubitelja J.B.T.

ne može se na osnovu toga zaključivati o spoljnoj politici SFRJ,
da je ta politika bila noralan mi bi već pre četvrt veka bili u EU,
kao i Grci.
meni se čini da vi u stvari hoćete da kažete nije on bio baš veliki diktaro i autokrata,
istina, nije naređivao ubistva kada mu vlast nije bila oybiljnije ugrožena,
posle četrdesetih Broz zaista više nije bi tako orkutan,
i broj ubistava politčkih protivnika nije bio veliki
(verovatno, negde oko petanestak ljudi, i to emigranata od strane saveznog DB,
dok se 1944, 1945 i narednih nekoliko godina može govoriti o desetinama hiljada ubijenih nevinih ljudi,
naravno, politički nepodobnih)
Jelena Milić Jelena Milić 09:43 09.10.2007

pasivan odnos!

kakav pasivan odnos. pa burma je punopravna clanica asean! "strah" od raspada artikulisan je time da je burma medju najanaoruzanijim zemljama na svetu, po glavi stanovnika.

blackbox blackbox 10:26 09.10.2007

Re: globalna politika

ta priča o broju ljudi na sahrani J.B.T.

Nisam u tom smislu ljubitelj, ali je činjenica da su na sahranu došli oni koji su došli. Pre bi rekao da je minimiziranje te činjenice opšte mesto onih koji nisu njegovi ljubitelji.

posle četrdesetih Broz zaista više nije bi tako orkutan,
i broj ubistava politčkih protivnika nije bio veliki
(verovatno, negde oko petanestak ljudi, i to emigranata od strane saveznog DB,
dok se 1944, 1945 i narednih nekoliko godina može govoriti o desetinama hiljada ubijenih nevinih ljudi,
naravno, politički nepodobnih)


Ne sporim da je bilo bahatosti i tzv. prekih sudova i likvidacija po osnovu i lažnih optužbi, što inače nama nije nesvojstveno. Bilo je neselektivnog svrstavanja pod narodne neprijatelje i ljudi koji to nisu bili već jednostavno nisu bili oduševljeni komunizmom, jer su bili građanske orjentacije. Ukoliko nisu bili kolaboracionisti onda je njihovo osuđivanje i likvidiranje svakako zločin.
Ali, od toga morate odvojiti likvidacije banditskih grupa balista, ustaša, četnika i drugih odmetnika i ubacivanih grupa, ne samo 1944 i 45. već i tokom pedesetih godina.
Nećete reći da je i likvidiranje ustaške terorističke grupe koja je 1972. godine likvidirana na Raduši u Bosni bila bahatost J.B.T. Toj grupi su nedavno kod Drniša podigli spomenik kao borcima protiv Titove komunističke vlasti a za neovisnu Hrvatsku.
Mošete vi da ne volite Japance ali morate priznati da prave najbolje računare. Tako isto i sa J.B.T. , možete da ga ne volite (iako mi baš uopšte nije blisko takvo određenje prema poliotičarima, bliže mi je ono da li je bio ili nije uspešan) ali je činjenica da je vodio uspešnu spoljnu politiku i da je vio uvažen državnik , ne samo u Aziji i Africi, nego i od strane Engleske Kraljice, predsednika SAD, Kine, Evropskih zemalja a i Rusi su ga respektovali.
Istorijska je činjenica da je Tito posredovao izmežu Kenedija i Hruščova da ne dođe do nuklearne eskalacije u vreme Kubanske krize. Možda i ovi koji hoće da deblokiraju Kubu pokušavaju da ga imitiraju.
apatrid apatrid 13:10 09.10.2007

Re: globalna politika

Goran Nikolić
odgovor g. Spadaluta priča o broju ljudi na sahrani J.B.T.je opšte mesto svih ljubitelja J.B.T.ne može se na osnovu toga zaključivati o spoljnoj politici SFRJ,da je ta politika bila noralan mi bi već pre četvrt veka bili u EU, kao i Grci. meni se čini da vi u stvari hoćete da kažete nije on bio baš veliki diktaro i autokrata, istina, nije naređivao ubistva kada mu vlast nije bila oybiljnije ugrožena, posle četrdesetih Broz zaista više nije bi tako orkutan, i broj ubistava politčkih protivnika nije bio veliki(verovatno, negde oko petanestak ljudi, i to emigranata od strane saveznog DB, dok se 1944, 1945 i narednih nekoliko godina može govoriti o desetinama hiljada ubijenih nevinih ljudi,naravno, politički nepodobnih)


Kakva zbirka zbrda-zdola naucenih bisera iz nacionalistickih halucinacija! Svaka tebi cast, majstore i blago tebi.
Goran Nikolić Goran Nikolić 13:49 09.10.2007

Re: pasivan odnos!

g. Milic,
pa deo tog pasivnog odnosa
predstavlja i dozvoljavanje članstva u ASEANu
da bi se ta zemlja regionalno integrisala i pacifikovala
Filip2412 Filip2412 14:37 09.10.2007

Re: globalna politika

Ali, od toga morate odvojiti likvidacije banditskih grupa balista, ustaša, četnika i drugih odmetnika i


Mnogo ste dosadni sa ubacivanjem cetnika u to drustvo. Americka vlada je odlikovala D. Mihajlovica i time rekla sve. Po americi i evropi imate spomenike cetnickih komandanata koliko god hocete. Da li se isto moze reci za nacisticke i ustaske vodje?

Sto se tice Tita, njegovu politiku najbolje opisuje krilatica
Posle mene potop.


Hvala mu za skiciranje raspada zemlje Jugoslavije i hvala mu za pokrajine posebno.
Hvala mu za to sto je srbe izdresirao da zaborave kako izgleda zastava, grb i himna, sto smo ucili gluposti u citankama.
Spadalo Spadalo 17:13 09.10.2007

Re: globalna politika

Goran Nikolić
odgovor g. Spadalu

ta priča o broju ljudi na sahrani J.B.T.
je opšte mesto svih ljubitelja J.B.T.

ne može se na osnovu toga zaključivati o spoljnoj politici SFRJ...


A o cemu se moze zakljucivati na osnovu toga? I nije u pitanju broj ljudi, njih je na ulicama Beograda bilo milion. U pitanju je broj drzavnika koje verovatno nije UDBA naterala da budu tu. Gresim, nisu svi bili drzavnici. Tu je bila i majka predsednika SAD. Navedite mi drzave u kojoj J. B. Tito nije bio rado vidjen gost.
oort oort 13:29 08.10.2007

šta ti bi...

... da čitaš pravdu?

evo ti preporuka: Ajnštajnov kosmos, pisac Maćao Kuke. zdrav razum zagarantovan!
Хаџија Хаџија 14:56 08.10.2007

Производња непријатеља

sve češće ispade neonacista


Људи света! Пролетери свих земаља! ПРОБУДИТЕ СЕ!

Баук руског и српског неонацизма кружи Европом.


Баук руског и српског неонацизма куца на ваша врата!

Ако не схватите опасност САДА, биће касно. Руски и српски неонацисти ће нас убити и одузети вам вашу слободу!! Зато убите њих ви ште пре!


Сад озбиљно:
Мислим да производите непријатеље да би оправдали свој разлог политичког постојања. Или вас је захватила параноја. Или можда губите контакт са стварношћу. Све у стилу убите нас пре него што убијемо сами себе - парадигма поповићевштине. Да ли сте ВИ екстремисти?
Хаџија Хаџија 15:00 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

упс! Нисам прочитао претходни Алигрудићев коментар. Човек очигледно има ЗДРАВ РАЗУМ!
adam weisphaut adam weisphaut 15:07 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Nego Hadzija beharsati bekrijo, reci ti nama zasto predstavnik jedne stranke koja sisitematski krsi pravo na slobodu govor svojim politickim protivnicima u svojoj zemlji zalaze za pravo okupljanja neonacista u tudjoj ?
Хаџија Хаџија 15:31 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Адаме бела врано, немам ваљане изворе да би коменатирсао ове наводе. Али зато могу да анализирам вас. Мислим да ваша јавна размишљања представљају већи проблем. Са екстремизмом неонаци типа можемо се борити само репресијом јер са њима нема разговора. Ако имаш линк за неки њихов блог, пошаљи, плиз.

Мислиш ли на ову ЈЕЛЕНИНУ реченицу:

Čitam u vikend Pravdi da je poslanik ruske Dume iz Jedinstvene Rusije tražio od novosadskih vlasti da omoguće održavanje skupa neonacista u Novom Sadu.


1. Да ли је новинар правде извор коме треба веровати.
2. Дума има 446 делегати, каже Вики. Да ли треба да обраћамо пажњу на сваку изјаву тих типова и да разматрамо њихове мотиве да поставе неко питање?
3. Да ли могу да правим платформу на основу ЈЕЛЕНИНЕ реченице.

4. Једино што је непорецива чињеница је да је ЈЕЛЕНА написала горњу реченицу, (ако неко доведе и то у сумњу онда нема о чему да се прича!) }: ]
adam weisphaut adam weisphaut 15:43 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Ако имаш линк за неки њихов блог, пошаљи, плиз.

Looking for some pointers?
3. Да ли могу да правим платформу на основу ЈЕЛЕНИНЕ реченице.

nIsam ja trazio nikakvu platformu samo mi nije jasno, pa pomislih da nam ti mozes da das odgovor posto vidim da ti za ovo
Сад озбиљно:
Мислим да производите непријатеље да би оправдали свој разлог политичког постојања. Или вас је захватила параноја. Или можда губите контакт са стварношћу. Све у стилу убите нас пре него што убијемо сами себе - парадигма поповићевштине. Да ли сте ВИ екстремисти?

i nije trebala neka posebna argumentacija
Хаџија Хаџија 16:10 08.10.2007

Re: Производња непријатеља



Сад озбиљно:
Мислим да производите непријатеље да би оправдали свој разлог политичког постојања. Или вас је захватила параноја. Или можда губите контакт са стварношћу. Све у стилу убите нас пре него што убијемо сами себе - парадигма поповићевштине. Да ли сте ВИ екстремисти?


Зар не видиш да правим компромис. Наиме више одустајем од обичне тврдње да сте ви плаћеници већ сада говорим о вашим изјавама. Последњих месеци а нарочито недеља овде се заговара анти-руски став (анти-српски се заговара од оснивања Блога). Значи у том контексту покушавам да схватим зашто говорите то што говорите. Па се зато питам:

Мислим да производите непријатеље да би оправдали свој разлог политичког постојања. Или вас је захватила параноја. Или можда губите контакт са стварношћу. Све у стилу убите нас пре него што убијемо сами себе - парадигма поповићевштине. Да ли сте ВИ екстремисти?


У старој југи смо имали производњу непријатеља по кључу али се ипак знало где је центар производње идеја. Сад у хаотичном мулти мулти ситему губимо јасноћу. Али неки сматрају да истина ипак постоји и да се треба борити за њу. Мислим да се ви држите једног кључа већ дуго година, а он више не отвара сва врата.
bobika bobika 16:52 08.10.2007

Aligrudic, Хаџија i zdrav razum

Jelena Milić Jelena Milić 18:00 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Hadzija,

da, Pravdu citam vrlo pomno. To nije uopste tabloid tipa Kurir, vec otovreno-pliticka radikalska novina u kojoj se mogu naci zvanicni radiklaski stavovi, izvori, i ono sto je njima iz sveta zanimljivo ili bitno, feljtoni i kolumne ljudi poput mladicevih jataka, Mire Markovic i sl. imajuci u vidu broj polanika koje SRS ima ja to smatram vrlo relevatnim izvorom.

evo sta u danasnjem intervjuu kaze tomislav nikolic :
sad kad smo u sigurnim rukama Rusije oni bi da zadrze i dobre prijatelje sa Zapada.


krpelj krpeljic krpelj krpeljic 18:28 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Јелена,

Зато нам је потребан средњи курс. А пусти те ви Тому, натрљаћу му нос вечерас.
adam weisphaut adam weisphaut 21:06 08.10.2007

Re: Производња непријатеља

Зар не видиш да правим компромис. Наиме више одустајем од обичне тврдње да сте ви плаћеници већ сада говорим о вашим изјавама. Последњих месеци а нарочито недеља овде се заговара анти-руски став (анти-српски се заговара од оснивања Блога). Значи у том контексту покушавам да схватим зашто говорите то што говорите. Па се зато питам:


Sta je ovo? Sve neki zagovornici in vitro diksusija. Svestan si da postoji nesto sto se zove svet van bloga, nije ti mozda palo na pamet da je ono sto vidjas po blogu je reakcija na zaokret u spoljnoj politici Srbije od EU i US ka Rusiji i pokusaj repliciranja ruskog sistema putinokratuije kao modela po kome bi se Srbija trebalo ravnati i modelirati.Dakle ovo sto vidis su samo protesti protiv puta koji nas vraca u autokratiju 90-ih.

У старој југи смо имали производњу непријатеља по кључу али се ипак знало где је центар производње идеја. Сад у хаотичном мулти мулти ситему губимо јасноћу. Али неки сматрају да истина ипак постоји и да се треба борити за њу. Мислим да се ви држите једног кључа већ дуго година, а он више не отвара сва врата.

Pa Hadzija ne prozivode li nam neprijatelja sisematski upravo oni sto su se ceznjivo zagledali u Rusiju, bastenici pravoslavnog mrakiszma, dogmatski sledbenici staljiniistickog komunizma koji su odbacili zvezdu petokraku da bi nasli novu u obliku krsta ? Da se ne lazemo gro inteligenicije u Srbiji je bila u jednom trenutku komunisticka, samosto su neki evoluirali u liberale ili socijaldemokrate a neki mutirali u nacionalsoviniste.
blackbox blackbox 10:51 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

Jelena Milić
Hadzija, da, Pravdu citam vrlo pomno. To nije uopste tabloid tipa Kurir, vec otovreno-pliticka radikalska novina u kojoj se mogu naci zvanicni radiklaski stavovi, izvori, i ono sto je njima iz sveta zanimljivo ili bitno, feljtoni i kolumne ljudi poput mladicevih jataka, Mire Markovic i sl. imajuci u vidu broj polanika koje SRS ima ja to smatram vrlo relevatnim izvorom. evo sta u danasnjem intervjuu kaze tomislav nikolic :
sad kad smo u sigurnim rukama Rusije oni bi da zadrze i dobre prijatelje sa Zapada.

A evo šta u današnjerm Danas-u piše Mirko Tepavac:
"Nacionalističko jednoumlje dovelo je Srbiju u položaj da sada više nije faktor rešenja, nego bespomoćni klijent ruske advokature, kojoj će plaćati troškove ovakve odbrane, bez obzira na rezultat. Istorija je čudnovati splet logike i apsurda: komunistička Jugoslavija se polovinom prošlog veka suprotstavila ruskom velikodržavlju, braneći svoj državni suverenitet, a danas srpsko-pravoslavna Srbija, izgovarajući se Kosovom, podređuje svoj suverenitet potrebi obnove ruskog velikodržavlja u sve oštrijem nadmetanju sa Zapadom.
Sve ovo pre može dovesti do "nadgledane nezavisnosti" Srbije nego što će onemogućiti nezavisnost Kosova. U takvoj riskantnoj igri samo Rusija ništa ne može da izgubi, čak i ako Srbija izgubi sve! Zato sve treba učiniti, pa i žrtvovati, da se odluka o Kosovu donese u SB, bez ruskog veta, pošto se premijerova vlada brzopleto i neobazrivo i suviše obavezala na, za nas nesagledivo štetnu, redukciju odnosa sa zemljama koje budu priznale nezavisnost Kosova, među kojima će, pored Amerike, sigurno biti skoro sve evropske države, uključujući zemlje regiona, pa i naši susedi. A pitanje treba da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko, a ne rusko-američko."
apatrid apatrid 13:15 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

Pa Hadzija ne prozivode li nam neprijatelja sisematski upravo oni sto su se ceznjivo zagledali u Rusiju, bastenici pravoslavnog mrakiszma, dogmatski sledbenici staljiniistickog komunizma koji su odbacili zvezdu petokraku da bi nasli novu u obliku krsta ?


Ovo je lupetanje samo takvo.

Da se ne lazemo gro inteligenicije u Srbiji je bila u jednom trenutku komunisticka, samosto su neki evoluirali u liberale ili socijaldemokrate a neki mutirali u nacionalsoviniste.


Pa bili su isto takvi komunisti kao sto su sada liberali, socijaldemokrate ili nacionalisti. Dno dna.
Хаџија Хаџија 14:25 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

Вау момци, не знам где да почнем.
Прво флоскула (одакле ми уопште та глупа реч!) стак ин д паст, можда је то певао још Џетро Тал. Ви сте заиста у параноји. Американци мењају председнике сваке 4 године, и ту историјска свест стаје. Ваша историјска свест је много дубља признајем, једно 4 пута дубља али и она тамо стаје. Негде 1990 кад вам (нам) је Слоб насилно одузео невиност. Али ви и даље и не можете да се опоравите од трауме. О каквом враћању причате. Мислите да је свет стао и чекао да се ви освестите од рејп пилуле.

Srbije od EU i US ka Rusiji i pokusaj repliciranja ruskog sistema putinokratuije kao modela po kome bi se Srbija trebalo ravnati i modelirati.Dakle ovo sto vidis su samo protesti protiv puta koji nas vraca u autokratiju 90-ih


ПС. И морам да вам кажем да сте тешко инфилтрирани "интересним групама" које представљају ваши френдови и френдице са овог сајта. Манипулирају вас жешће. Њиховим налогодавцима су потребни непријатељи, (Слоб нас добро искомпромитовао својом лошом политиком али тешко је рећи шта би други радили у његовој кожи), и због Слоба смо ми СРБИ погодни да нас искоришћавају сви од мафиоза из јужне покрајине, проко мафијоза ис ЦГ и високо цењеног господарства Републике Хрватске до свих других. Руси ће отерати ове "друге" али остаће ове мале ситне бубе које ће нас искоришћавати како и кад им треба. Они произведе непријатеље.

Мислиш да конструкција "bastenici pravoslavnog mrakiszma" убија две мухе одједном? Мислим да је глупа.
Хаџија Хаџија 14:28 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

A evo šta u današnjerm Danas-u piše Mirko Tepavac:



Не могу написати адекватан коменар на изјаву Мирка Типеваца а да се не згадим самог себе.
Filip2412 Filip2412 14:45 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

koja sisitematski krsi pravo na slobodu govor svojim politickim protivnicima


Od 89 godine sam bio protiv Slobe a i danas mislim da je nesto najgore sto je Srbiju snaslo u 20 veku.
Medjutim, sto se tice slobode govora, zapadne demokratije su bez premca. Nacin na koji se tamo kontrolisu vesti je daleko ozbiljniji i savrseniji. Pa ljudi, oni su 5-6 godina posle intervencije u Iraku sami priznali kako nisu imali dokaza o oruzjima za masovno unistenje?

Ja kao najobicniji smrtnik mogao to da kazem pre intervencije na osnovu "dokaza" koji su prezentovani javnosti.
Zapadni mainstream mediji su su apsolutno zatvoreni za svaku vrstu opozicije. Pa i slepcu je danas jasno da izmedju Demokrata i Republikanaca, izmedju Torijevaca i Laburista nema bas nikakve razlike.
Narodu se demokratski i velikodusno nude dve potpuno iste opcije.

Ne kaz da je Rusija bolja, ali gora sigurno nije. Ipak, neki Intelektualci ovde smatraju da je super cool ako kazu da je Putin los i nevaljao a zapad dobar. Bilo bi smesno da nije tuzno.
pnbb pnbb 17:34 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

Ne kaz da je Rusija bolja, ali gora sigurno nije


gora, u cemu?
blackbox blackbox 18:22 09.10.2007

Re: Производња непријатеља

Хаџија
A evo šta u današnjerm Danas-u piše Mirko Tepavac:Не могу написати адекватан коменар на изјаву Мирка Типеваца а да се не згадим самог себе.

Извините што сам наведени цитат везао за ваш коментар. Очито да се лично не подносите са аутором текста, али тренутно нисам нашао нешто од Бране Црнчевића или ВК, а имате и Јочићев научни рад о нашој неутралности. Све умни и мало умнији када је у питању национални интерес и борба за Косово.
sentinel26 sentinel26 15:34 08.10.2007

Politički montirano

Podržavam i potpisujuem izjavu Aide Ćorović iz Novog Pazara u celosti.

Trebalo je gospodjo Milić i prethodne (dvije) njezine izjave da citirate, jer ovo što se sada tamo dešava jeste samo nastavak jednog procesa koji je započet mnogo ranije.

Nijeste valjda zaboravili kada je S.Ugljanin izdao naredjenje da se zabrani ulazak u zgradu Opštine NP Aidi Ćorović.
Kako je reagovala država Srbija?
Koliko je ljudi odavde pružilo podršku Aidi Ćorović kada je J.Tešanović otvorila blog-temu o tome?

Varaju se svi a naročito Srbi iz te oblasti da će račun za sve ovo što se dešava doći samo Bošnjacima (i Muslimanima).

Vlada Srbije i Sulejman Ugljanin su najodgovorniji za sve probleme koji se tamo povećavaju iz dana u dan.

Čak se i TV B92 zalijepila za vijest o "smenjivanju" muftije Zukorlića.
Ko je taj ko će da presudi je li to smenjivanje bilo legalno i legitimno? Iz aviona se vidi da nije.

Ako većina vjernika muslimana želi da sjedište IZ bude u mjestu gdje ima najviše tih vjernika, šta se to koga tiče i kome to smeta? Da li će oni za vrhovnog (ili višeg) vjerskog poglavara da smatraju nekoga u Sarajevu ili dje drugde to je isključivo njihova stvar i njihovo neotudjivo pravo.

Hoće li sada državni organi da naizmenično puštaju jedne pa druge ili samo jedne u džamije i druge vjerske objekte ili će moža da ih vode u katastar i da im podijele objekte po ključu?

Ili će policija da sjedi isped džamija i legitimiše i preslišava imame i pušta samo one Ugljaninove ili to možda nije njen posao.



patriot patriot 17:09 08.10.2007

C c c ....

Znaci RUSKI poslanik je to trazio?

Sram ga bilo. I zato sto je trazio, a pogotovo zato sto je ruski poslanik.

Nego, pitam se.... A da je bivsi austrijski kancelar, onaj neonacista, kako se bese zove, podsetite me, trazio tako nesto (a verovatno bi da je znao za problem), dal bi to bila prva recenica nekog posta?

Da ne bese Jodl?

Nebitno. Izmedju ostalog, taj poslanik je budala ako je stvarno trazio tako nesto. Rusi bese izgubise par desetina miliona ljudi u sukobu sa tim nacistima?
ivana23 ivana23 19:20 08.10.2007

Re: C c c ....

patriot
Znaci RUSKI poslanik je to trazio?Sram ga bilo. I zato sto je trazio, a pogotovo zato sto je ruski poslanik.Nego, pitam se.... A da je bivsi austrijski kancelar, onaj neonacista, kako se bese zove, podsetite me, trazio tako nesto (a verovatno bi da je znao za problem), dal bi to bila prva recenica nekog posta?Da ne bese Jodl?Nebitno. Izmedju ostalog, taj poslanik je budala ako je stvarno trazio tako nesto. Rusi bese izgubise par desetina miliona ljudi u sukobu sa tim nacistima?

Kurt Valdhajm je bio nacista (bez -neo-) i predsedik Austrije i gensek UN.
Jelena Milić Jelena Milić 21:53 08.10.2007

Re: C c c ....

slazem se ccccc....mislim da putinova rusija koja forsira novi ruski nacionalizam u zemlji koja je jos uvek multnietnicka baca pod noge i veliku ulogu koju je sssr imao u borbi protiv fasizma u ww2
blackbox blackbox 00:22 09.10.2007

Re: C c c ....

Jelena Milić
slazem se ccccc....mislim da putinova rusija koja forsira novi ruski nacionalizam u zemlji koja je jos uvek multnietnicka baca pod noge i veliku ulogu koju je sssr imao u borbi protiv fasizma u ww2

Nacionalizam je kroz istoriju pokazao da je, na kraju, najpogubniji za sopstvenu naciju.Zar se to kod nas nije više puta potvrdilo.
Nisam neki obožavalac komunizma niti mislim da je kod nas bio komunistički sistem, mada su neki i tada živeli kao u komunizmu, ali je takvih bilo manje nego danas. Ako ništa nisu tako javno krali.
Ne spadam ni u one koji su Tita smatrali i smatraju božanstvom i nepogrešivim, ali ni u one koji kažu da ništa nije valjalo i da je sve bilo lažno.
Pa počnimo od toga, neka ona gospoda koja je u to vreme završila fakultete i doktorirala odreknu titula, neka se oni koji su tada postali akademici, a navodno bili proganjani,odreknu titula pa se ćeraju da je ponovo steknu.
Nesporno je da je naša država tada bila priznata i poznata u svetu i ko god tvrdi da je pokret nesvrstanih bio neznatna činjenica nije u pravu jer je obuhvatao oko 100 država članica UN.
Da li je bila diktatura, da li nije bilo dovoljno demokratije, koja su i čija prava bila ugrožena? Naravno o svemu se može diskutovati, nešto žestoko kritikovarti, ali nacionalna i socijalnim pravima je vođeno izuzetno računa, jer se znalo da se na tome najlakše može izgubiti vlast.
I onda dođoše 90-e, uz skoro plebistitarnu podršku da svako brani i konačno ostvari svoje vekovne nacionalne, čitaj nacionalističke, težnje. Imadošmo reprizu iz 2. svetskog rata.Većina partija tzv., demokratske provinijencije nije se nešto žestoko suprostavljala nacionalističkom konceptu Miloševića, osim u meri u kojoj bi ga mogli srušiti da bi oni došli na vlast.
I onda dođe 5. oktobar, DOS dođe na vlast, doduše i sam malo iznenađen , ali poče da se snalazi u podeli plena i društvene imovine, smatrajući to sada svojim privatnim, a ne narodnim dobrom. U tome malo kohabitiraše tj.komministrovaše sa bivšim, počeše međusobne svađe i raskoli i zbog toga dobiše i još jedno ime –JOKS ( u prevodu J... ih Onaj Ko ih Sastavi).
Umesto da se ebnergično pristupi reformama i promenama političkog i ekonomskog sistema (npr Ustavotvorna skupština), prišlo se rušenju svega predhodnog , tobože raščišćavanju sa komunizmom, kako bi dokazali da su celog života svi bili veliki borci protiv komunizma. Vratiše Prestolonaslednika, mada ni on, ni oni ne znaju zašto, Crkva postade naddržavna institucija, osveštaše se ambasade, kancelarije, policijske i vojne jedinice i ustanove, političari i oficiri počeše češće da se krste nego popovi, sve partije slave krsne slave, ožive nacionalni ponos u formi nacionalizma, promena naziva ulica postade prioritet u gradovima još zatrpanim smećem, raspirujemo Kosovom patritoizam, podelismo se na patriote i strane plaćenike, počesmo da se svađamo sa susedima, sa EU, NATO SAD, proklamujemo neutralnost i ujedno privrženost jednoj strani, koja nije vojni blok.Vodimo odlučnu bitku za Kosovo i dok to traje sve ostalo ima da čeka osim podele mesta u upravnim odborima.
Nacionalizam nam opet poče otkrivati opasnosti po naciju i preporučivati se kao jedina brana svim pretnjama. Metod mu je ostao isti- uporno isticati da negde postoji opasnost, pa je onda malo i inscenirati i onda se javiti kao branitelj. Zašto bi nam inače stalno isticali kako neko hoće da nam uzme Vojvodinu, Rašku, Vlašku, kako su Srbi ugroženi u Vojvodini,Istočnoj Srbiji, Sandžaku.SPC je jedinstvena i nema govora o autokefalnosti neke tamo makedonske ili crnogorske ali zato ima da stvorimo samostalnu Islamsku zajednicu u Srbiji, odvojenu od Sarajeva.Baš me briga i za autokefalne pravoslavne i samostalne IZ, to bi oni trebalo da rešavaju u crkvenim ili džamijskim okvirima. Problem je što to postaje povod sukoba naroda i zloupotrebljava se od strane politike.
Da nismo normalna zemlja pokazuje i to da je skupština prekinula zasedanje jer se ne mogu dogovoriti da li da osude ili odobre nacističke i klerofašističke organizacije.
Ako govorimo o demokratiji , koju smo osvojili, biračko pravo imaju svi punoletni građani, od 1945.godine i žene, ali se asortiman ponuda sve više ujednoličuje , a to nije vrednost demokratije.
Opravdano je bojati se da nikuda ne vodi bahatost u negaciji i rušenju svega predhodnog, da se uvek sa prljavom vodom bacaju i deca. Karađorđevići su negirali i porušili sve što su stvorili Obrenovići, komunisti su se u mnogome ponašali kao da istorija počinje sa njima, sada je tendencija da ništa u SFRJ nije valjalo. I tako u nedogled, negiramo bližu i tražimo vrednosti u daljoj istoriji, zaboravljajući da često u toj strasti negiramo i sami sebe, dakle i zdrav razum.
Prema tome, kritičko posmatranje prošlosti samo je preduslov za racionalno promišljanje u sadašnjosti i profilisanje jasne perspektive za budućnost.

Spadalo Spadalo 03:35 09.10.2007

Re: C c c ....

Blackbox, uze mi rec iz usta! Sve sto si napisao, potpisujem do zadnjeg slova!
Jelena Milić Jelena Milić 09:45 09.10.2007

to blackbox

uzitak vas je citati
blackbox blackbox 12:10 09.10.2007

Re: to blackbox

to Jelena

Danke schön. Bitte übertreiben Sie doch nicht.
Ich versuche nur objektiv zu sein.
Domazet Domazet 21:40 08.10.2007

Meni sada tu nesto nije jasno...

...da li je blokada Kube dobra ili losa stvar? Da li bi ti Jelena mogla da mi das odgovor na to?
Jelena Milić Jelena Milić 21:51 08.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

ne nije dobra. sto ne znaci da je kastrov rezim ok. samo mislim da se i sa slucajem jugoslavije pokazalo da ekonomske sankcije nemaju smisla, da narod ( mada jeste uveliko glasao za milosevica i navijao za rat) pati a rezimlije se bogate, a pola sb un ionako ne postuje iste, pa su svi nasi biznismeni poslovali sa rusijom i kinom ionako...eto i sad sa burmom, sta vredi sto zapad kao bojkotuje kad sve zemlje asean trguju sa burmom.

mislim da je dugorocna pomoc nenasilnim metodama borbe protiv opresivnih rezima mnogo bolja.

samo sto i dalje mislim da su humanitarne intervecije ok, kad dodje do masovnih ubistava , genocida, kao u ruandi npr.


no, kako god da "otovris" leve totalitarne rezime na povrsinu ispliva sve ono sto je pod pritiskom gurano ispod, od klerikalizma, konzervativizma , nacionalizma na dalje...sta ce sve od toga napasti nesretnu kubu jednom kad se i urusi kastro, videcemo....pa onda suocavanje sa zaostaloscu, sa realnoscu, sa nekompetitivnoscu radne snage, sa brzim socijalnim raslojavanjem, sa nedostatkom kadrova, .....
lilit lilit 07:43 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

no, kako god da "otovris" leve totalitarne rezime na povrsinu ispliva sve ono sto je pod pritiskom gurano ispod, od klerikalizma, konzervativizma , nacionalizma na dalje...sta ce sve od toga napasti nesretnu kubu jednom kad se i urusi kastro, videcemo....pa onda suocavanje sa zaostaloscu, sa realnoscu, sa nekompetitivnoscu radne snage, sa brzim socijalnim raslojavanjem, sa nedostatkom kadrova,


A utakmica poodavno pocela! I sad oni ako ne stignu da se plasiraju do sesnaestine finala, a do osmine i onako nikada nece stici, ni ovako ni onako, onda opet frustracija, opet krediti, opet bordel sad ne samo US-a kao za vreme Batiste vec citavog sveta!
Recices, pa vec jeste. Jeste, no bar kako tako balansira: nema nepismenih (za razliku od US), zdravstvo je zagarantovano i deciji mortailet je nizi nego u US-u, malo li je za zemlju kojoj nije data sansa, NIJE DATA SANSA DA IZABERE SVOJ PUT, i samo je ojacan Kastro.
Ovih dana je cetrdesetogodisnjica od ubistva Ernesta Gevare, zvanog Che. Ubile su ga tajne sluzbe Us u Boliviji, mozda ga je i sam Kastro izdao. Izgubljen u dzungli, sam, sa radiom koji mu je dao Kastro a koji nije funkcionisao, ubijen kao pas, izlozen kao Hrist, sa rukama nad kojima su se ostrvili...
Pretvoren u slobodarski mit i kao takav izlozen sopstvenoj komercijalizaciji i reduktivnosti na gadget, od jednih vidjen kao borac za slobodu (kojima i sama pripadam), od drugih kao ubica, on opstaje i ostaje heroj par exelanc, asociran za onaj tako neuhvatljiv i polivalentan koncept kao sto je "sloboda".
Svakom gradjaninu Kube treba izgraditi spomenik za herojstvo koje pokazuju vec decenijama.
Blokada Kube je nesto najogavnije sto su US ikada mogle da ucine (kako je tesko u stvari izabrati sta je najogavnije, da li potpomaganje vojnih rezima u Cileu, Argentini i ostalim zemljama po zemaljskoj kugli, ili ovo sto sad otvoreno cine u Iraku, Avganistanu i gde god budu mogli) i ja se nadam da ce oni ipak uspeti da nadju neki svoj put ka demokratiji, sosptvenim tempom, i kada Kastro nestane. A ne potpomognuti tamo nekakvim Otporom koji samo izvozi ekonomiju trzista i briga ga za socijalna raslojavanja, pa zaboga, GUBITNICI TRANZICIJE moraju da propadnu!
Neverovatni su neki komentari koje citam, a sve od istih promotera za demokratiju: Za Myanmar treba da protesvujemo, Kubu ni po koju cenu da ne diramo i ne mesamo se!
A treba, ako smo vec (i hvala bogu da jesmo poceli da se malo bavimo i drugima), zapoceli da se deklarisemo, onda to treba i uciniti do kraja: treba protestovati protiv rezima u Myanmaru, isto tako treba podrzati narod Kube i protestvovati protiv njene blokade: moralna statura, kako je govori Gandi, mora postojati. Inace se borba protiv nasilja dohranjuje, ako je njen promoter bez iste. Ona se upravo opravdava (terorizam se dohranjuje Americkom intervencijom u Iraku i oni prosto nemaju tu moralnu staturu).
Dakle, ako se gradjansko drustvance ipak opredeli za sopstvenu moralnu staturu kao sto to deklarise na sva usta, onda je prosto neverovatno da ne podrzi iz ciste racunice deblokadu Kube!
I to upravo zbog ovoga:
"ne nije dobra. sto ne znaci da je kastrov rezim ok. samo mislim da se i sa slucajem jugoslavije pokazalo da ekonomske sankcije nemaju smisla, da narod ( mada jeste uveliko glasao za milosevica i navijao za rat) pati a rezimlije se bogate, a pola sb un ionako ne postuje iste, pa su svi nasi biznismeni poslovali s arusijom i kinom ionako...eto i sad sa burmom, sta vredi sto zapad kao bojkotuje kad sve zemlje asean trguju sa burmom. "

adam weisphaut adam weisphaut 08:29 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

Neverovatni su neki komentari koje citam, a sve od istih promotera za demokratiju: Za Myanmar treba da protesvujemo, Kubu ni po koju cenu da ne diramo i ne mesamo se!

Hajde da razlozimo ovako trebalo bi da uporedimo dve situacije
a) Jedna u kojoj imamo direktni upiliv u situaciju (izvozimo orzuje u Mjamnar), mozemo da to zaustavimo i imamo direktan benifit (iako mozemo da izgubimo kratkorocno priliv novca, dugorocno putem medjunarodnog ugleda kojim time sticemo mozwemo da profitiramo)
b) gde nemamo nikakv upliv (Kostunicina vlast ne moze da utice na americku spoljnu politiku ni u vezi Kosova, a kamoli Kube), dakle gde ne mozemo da uticemo, ali gde mozemo da imamo direktnu stetu ( zategnuti odonosi s najjacom silom na svetu nisu potrebni ni mnogo vecim i snaznijim drzavama na svetu a kamoli ovoj nasoj )
dakle
lilit lilit 09:17 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

imamo direktan benifit

ali gde mozemo da imamo direktnu stetu


upravo ono o cemu sam govorila:

Dakle, ako se gradjansko drustvance ipak opredeli za sopstvenu moralnu staturu kao sto to deklarise na sva usta, onda je prosto neverovatno da ne podrzi iz ciste racunice deblokadu Kube!



dakle


A moralna statura Gandijeva nek se okaci macku o rep. Koga je uopste briga?

adam weisphaut adam weisphaut 09:35 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

Jeno pitanje visokomoralna Lilit, kada je Milosevic ubijao po Hrvatskoj, Bih i Kosovu, ljude gotovo u tvom komsliuku, da li si ti to osudila ili je tada branio vekovna ognjista? Zasto bi se mi zalagali za podrsku jednom dkitatorskom rezimu tako sto cemo da trazimo od druge drzave da promeni svoj odnos prema njemu. Ko.iko je ljudi streljano od kad je Kastro stupio na vlast?
Jelena Milić Jelena Milić 09:41 09.10.2007

za lilit

pa zar nije i argentinac ce bio "izvoznik" revolucije na kubu?

i nije li sssr podrskom kastru takodje nesto "izvozio"?

ili je u redu izvoziti leve totalitarne rezime a ideju demokratije nije?


na proslom blogu, niko nije pitao sta oni momci i devojke imaju da kazu, kako zive, sta zele, kako to misle da ostvare, vec samo ko i zasto stoji iza njih!


ja sam zestok protivnik zloupotrebe ideje socijalne pravde od strane levih totalitarnih rezima. mnogo sam bliza u tom smislu socijaldemokratskim skandinavskim projektima.
lilit lilit 11:19 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

adam weisphaut
Jeno pitanje visokomoralna Lilit, kada je Milosevic ubijao po Hrvatskoj, Bih i Kosovu, ljude gotovo u tvom komsliuku, da li si ti to osudila ili je tada branio vekovna ognjista? Zasto bi se mi zalagali za podrsku jednom dkitatorskom rezimu tako sto cemo da trazimo od druge drzave da promeni svoj odnos prema njemu. Ko.iko je ljudi streljano od kad je Kastro stupio na vlast?


Da, zalagala sam se i imala malo podrske u tome, na zalost.
Svejedno, ne bih to formulisala tako "ubijao po ...", ne volim semplifikaciju i generalizaciju, no da ne menjamo temu.
Ne, mi se ne zalazemo za podrsku diktatorskom rezimu, mi se zalazemo za skidanje sankcija, sto su dve razlicite stvari.
Reci mi ti koliko je ljudi streljano i kakve to ima veze sa sankcijama ako se slozimo da one samo ucvrscuju rezim?

A zasto ti drustveni gradjanine Adame relativizujes temu skidanja sankcija Kubi temom Milosevic, molicu lepo?
Zar NGO i gradjansko drustvance treba da zameni drzavu ili treba da se postavi iznad nje svojim moralnim nacelima, te da tako ima jednake arsine a ne duple od zavisnosti sta mentorima odgovara?
Adame, Adame...nije tesko biti fin...
adam weisphaut adam weisphaut 11:39 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

, ne volim semplifikaciju i generalizaciju,

Osim kada se govori o NATO i US.
Ne, mi se ne zalazemo za podrsku diktatorskom rezimu, mi se zalazemo za skidanje sankcija, sto su dve razlicite stvari.

Trenutno je pred skupstinom Srbije rezolucija za osudu americkih sankcija Kubi, dakle ne poziv na dizanje sankcija nego osuda. Sad ako se radi o osudi to znaci da se osudjuju i razlozi za uvodjenje sankcija, dakle to jeste podrska diktatorskom rezimu. Da je bio poziv to bi blia sasvim druga prica.
A zasto ti drustveni gradjanine Adame relativizujes temu skidanja sankcija Kubi temom Milosevic, molicu lepo?

To pitanje je bilo posveceno licno tebi posto me je licno zainteresovalo da li si pored silne borbe za "svetsku pravdu" stigla da se malo boris i na domacem terenu 90-ih.
Adame, Adame...nije tesko biti fin...

Look who's talking!
blackbox blackbox 11:50 09.10.2007

Re: za lilit

pa zar nije i argentinac ce bio "izvoznik" revolucije na kubu?

i nije li sssr podrskom kastru takodje nesto "izvozio"?

ili je u redu izvoziti leve totalitarne rezime a ideju demokratije nije?


To su sve forme ostvarivanja uticaja radi ostvarivanja svojih interesa. SSSR-u je trebala Kuba jer je to bio period ideološke borbe za prestiž ,a bogami i kao strateška baza u slučaju konfrontacije, koja je u periodu teorije zastrašivanja, odmazde, elastičnog odgovora, ravnoteže, dakle do kraja hladnog rata bila vrlo važna.
Mislim da Kuba više nema takav interes za Rusiju, barem u sadašnjoj konstelaciji.
Prema tome svako je izvozio ono što je imao a bio u mogućnosti da izvozi, naravno to su bile velike sile i njihovi eksponenti.Međitim nijem im to svagde uspevalo, ni Rusima po Africi ni Amerikancima drugde, pa ni u Avganistanu i Iranu.
U svakom slučaju, bolje bi bilo i za SAD a i narod Kube da je deblokiraju. Samo neznam kako se to nismo ranije setili da smo mi baš od boga određeni da do konačno završimo. Biće da je to u sklopu opnih naših usijanih glava koje misle da smo globalna sila i ovo nam je samo jedan od udaraca koji ćemo zadati Americi u okviru kosovskog boja sa njom.
Blokade i sankcije su postojale kroz celu istoriju. Samo posle 2. svetskog rata bilo je preko 100 što unilateralnih što od strane UN ili grupe zemalja.
Srbiji su prvi put uvedene sankcije od strane Vizantije kada se Dušan protivno volji vizantijskog cara krunisao u Skoplju kao car Srba i Grka. Onda nam je Austro-ugarska uvela blokadu i carinski rat.
E onda smo mi uveli sankcije Slovencima i naškodili sebi. Poslesu uveli svi ostali nama , pa su nam onda postepeno ukidali i tako to.Uglavnom sankcije su uvek oblik političkog pritiska sa tendencijom da se izrode u rat kao nastavak politike drugim sredstvima. I to smo imali prilike da nam se isproba.Tako smo narod sa ogromnim iskustvima koja smo učili na sopstvenom primeru, što nije pametno. Ima jedna dalmatinska izreka koja kaže da se samo magarac uči na sopstvenom primeru.To će reći inaćenje, tvrdoglavost, neshvatanje realnosti, nameštanje drugima kad im treba, etc.
E sada, ne znam da li ćemo uvoditi sankcije susedima i EU ako nam rešenje za Kosovo ne bude po volji.
lilit lilit 11:56 09.10.2007

Re: za lilit

pa zar nije i argentinac ce bio "izvoznik" revolucije na kubu?


Apsolutno, samo sto je sam sebe zalozio i to skupo platio. Ne moze se nikako staviti znak jednakosti (a tvoje ga pitanje tendenciozno stavlja), izmedju Otpora i Guevare. Che je mrzeo imperijalizam, upravo je agresija na Gvatemalu bila razlog njegovog pristupanja gerilcima Kube), njegovi slobodarski ideali nisu imali mentora. Otpor prevashodno radi sirenja trzisne ekonomije US a ljudska prava su odlican izgovor i nemaju ama bas nikakve veze sa tim.

i nije li sssr podrskom kastru takodje nesto "izvozio"?


Naravno, ergo onda mogu i USm je l' to logika?

ili je u redu izvoziti leve totalitarne rezime a ideju demokratije nije?

Ne, vec sam objasnila, ali da ponovim: ono sto radi sada US putem plisanih revolucija je ista stvar koju su radili za vreme hladnog rata i US i SSSR. Samo sto je sada imperija jedna, a to nikako ne valja.


na proslom blogu, niko nije pitao sta oni momci i devojke imaju da kazu, kako zive, sta zele, kako to misle da ostvare, vec samo ko i zasto stoji iza njih!


Pa mi to cekamo da nam ti kazes. A to ko iasto stoji iza njih je toliko irelevantno, zar ne?


ja sam zestok protivnik zloupotrebe ideje socijalne pravde od strane levih totalitarnih rezima. mnogo sam bliza u tom smislu socijaldemokratskim skandinavskim projektima.


Ja sam zestok protivnik zloupotrebe ideje ljudskih prava od srane US totalitarnog rezima. Ne znam o kojim je skandinavskim projektima rec i volela bih da nam malo objasnis o cemu se radi, ne moze bas sve da se podrazume.
lilit lilit 12:04 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

Look who's talking!


Drustveni gradjanine Adame,
malo si mi postao dosadan ovom ping-pong igrarijama, te stoga prestajem komunikaciju sa tobom.
Meni nije stalo da te nadigram, stalo mi je da zaista dodje do komunikacije. Sa tobom je to neizvodljivo, tvoj ego je neogranicenih dimenzijai ja ga vise necu pothranjivati.
Kada budes zeleo da komuniciras javi se.
adam weisphaut adam weisphaut 12:13 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

Borkinjo za svetsku pravdu lIlit, ako malo pogledas svoje izjave na ovom blogu videces da bas i nemas mnogo prava da koristis rec fin. Ja s druge strane bas nikada nisam pretendovao na tu istu tiulu tako da me licno briga za nju, jedino me nervira kada se na nju pozivaju oni koji bi o njoj najbolje trebalo da cute.
lilit lilit 12:28 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...








adam weisphaut
Borkinjo za svetsku pravdu lIlit, ako malo pogledas svoje izjave na ovom blogu videces da bas i nemas mnogo prava da koristis rec fin. Ja s druge strane bas nikada nisam pretendovao na tu istu tiulu tako da me licno briga za nju, jedino me nervira kada se na nju pozivaju oni koji bi o njoj najbolje trebalo da cute.


Slusaj,
ja nemam vremena da se sa tobom akam, sto govorase moja baba pokojna. Ovo sto radis je troll.
Moras i da podrzis ono sto tvrdis, gde sam ja to nedostajala u finoci i sta je za tebe finoca?
Za mene je biti fin biti prevashodno iskren u namerama, recima i delu, a koristiti nesto "slikovitije izrazavanje" (mada mi se ne cini da u tome prednjacim, naprotiv!) mi i nije neki odraz finoce.
Dakle, biti fin = biti posten.

A ovo:

Zasto bi se mi zalagali za podrsku jednom dkitatorskom rezimu tako sto cemo da trazimo od druge drzave da promeni svoj odnos prema njemu. Ko.iko je ljudi streljano od kad je Kastro stupio na vlast?


je sramno neposteno. I ti to znas.
E zbog toga nisi fin.
Jer nisi posten.
Ajd' zdravo.
adam weisphaut adam weisphaut 12:40 09.10.2007

Re: Meni sada tu nesto nije jasno...

Stvarno ne vredi da se objasnajamo, tako da ajd' zdravo.
bungeejump bungeejump 08:43 09.10.2007

interesantna sam znati

Interesantna je ta formulacija. Vec dugo sam u inostranstvu i zeleo bih znati da li je fraza 'interesantna sam znati' postala deo naseg izgovora poput mnogih drugih prevoda sa engleskog. Nemam nameru da kritikujem spisateljicu, ali me zanima da li je to uistinu tacno ili ne.
Jelena Milić Jelena Milić 09:34 09.10.2007

Re: interesantna sam znati

spisateljica je 65 godiste i odrasla je na nevenu !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:47 09.10.2007

Re: interesantna sam znati

Jelena Milić
spisateljica je 65 godiste i odrasla je na nevenu !

Podrška spisateljici..o)))
pnbb pnbb 17:44 09.10.2007

Re: interesantna sam znati

spisateljica je 65 godiste i odrasla je na nevenu


hmmm... nece biti da je neven u pitanju

formulacija je, rekao bih, koriscena pre od strane brkatog glumca oveceg nosa

koji ju je , istine radi, koristio u obliku interesantan bih bio znati...

ako se ne varam
Jelena Milić Jelena Milić 10:28 09.10.2007

za lilit -odlican nikola samardzic

Igra maski i senki


Nikola Samardžić

Naciste su ubijali. Tokom savezničkih bombardovanja nemačkih gradova civili su, u vatrenoj stihiji, izdisali od nedostatka kiseonika. Zločinci osuđeni u Nirnbergu završavali su na vešalima. Simon Vizental progonio je naciste do kraja sveta i sopstvenog života, i dalje od toga.
Antifašizam je jedina ideologija kojoj su nauka u prošlosti i racionalna moralna filozofija odobrile sva upotrebljiva sredstva. Otud svaka relativizacija fašizma otkriva sklonost totalitarizmu. Jedini totalitarizam koji je, na osnovama antifašizma, dobio izvesno istorijsko opravdanje, bio je komunizam. Ali nacizam, fašizam i komunizam danas pripadaju vremenu koje je isteklo. Nestanak komunizma i bipolarnog sveta ostavio je prostor novim totalitarizmima. Iskazujući osujećenost i nezadovoljstva velikog dela čovečanstva pritisnutog bedom kolektivizma, politički islam, antiglobalizam i populizam počeli su da osporavaju istorijski i moralni trijumf liberalnih demokratija.
U Srbiji je dugo trajanje partijskog monizma okončano transformacijom u šovinistički, zatim i kleromilitaristički populizam. Dominantni antifašizam je, u takvim okvirima, nimalo slučajno, vremenom obezvredio svoja početna opredeljenja koja su se počela izobličavati u prvoj antifašističkoj generaciji. Tradicionalno društvo, tek na pragu urbanizacije, sputavalo je preobražaj mentaliteta. Ruski mit održavao se zahvaljujući svojim despotskim, umesto antifašističkim svojstvima. U narednoj političkoj generaciji, tragajući za novom potporom, komunizam se otvarao nacionalizmu i klerikalizmu, istovremeno nastojeći da očuva institucionalnu i idejnu bliskost sa instrumentima državne prinude. Odbijanjem da se preispita nasilje iz nedavne prošlosti, antifašizam se potiskivao kao nezgodni sastojak kolektivnog identiteta.
Poricanje antifašizma odigravalo se i u procesu negiranja antifašističkog karaktera Jugoslovenske vojske koja je odbila kapitulaciju. Zanemarivao se ukupni zajednički doprinos borbi za oslobođenje od nacističke i fašističke okupacije koju su uporedo vodili monarhisti i komunistički partizani. Dalje su se, nekad i smišljeno, produbljivale inače prenaglašene podele na koje su ukazivala njihova uzajamna neprijateljstva. Pretresanje stvarnih zločina, i njihovih posledica, koje su počinili antifašisti na obema stranama, nikad se nije odigralo. Nespremnost na takvo suočavanje s prošlošću takođe se nalazi u osnovama istovetne pojave koja se odnosi na prethodnu deceniju.
Srpski populizam pojavio se, između ostalog, u kontekstu postepene degeneracije i relativizacije antifašizma. Revitalizacija totalitarizma, u populizmu, dopuštala je sinkretizam svih kolektivističkih snaga i ideologija. Upravo zahvaljujući njihovoj vitalnosti, koja je imala prostrane društvene osnove, populizam je postao zvanična državna politika.
Počeci populizma nisu u Osmoj sednici, niti je populizam zaustavljen Petog oktobra. Prva javna i masovna manifestacija populizma bila je sahrana Aleksandra Rankovića 1983. Populistička politika obnovljena je posle 12. marta 2003. novom zvaničnom politikom prema Kosovu, u odnosu na nastavak i smisao tranzicionih reformi, i zvaničnim poricanjem, nekad i glorifikacijom zločina iz najnovije prošlosti. I Osma sednica i rušenje reformske i evropske politike nakon Petog oktobra bili su realizacija istorijskih poruka onih slojeva, koji su smatrali da antifašističko opredeljenje iz davne prošlosti podrazumeva opstanak levog tolalitarizma i društvenih privilegija.
Antifašizam u Srbiji bio je oslobodilački, a ne ideološki. U Srbiji nije bilo nacizma. Nacizam je vezan za sopstvenu epohu i međunarodne odnose svoga vremena, koje je davno i nepovratno isteklo. "Nacisti" u Srbiji danas proizvod su proliferacije zvanične politike. Njihov oslonac na crkvu i vojsku, čiji pojedini krugovi nastoje da Srbiju održe na marginama civilizacije, ukazuje na podršku opredeljenja zvanične politike. Da li je, posle svega, uzdržanost predsednika i premijera, naročito njihova neosetljivost prema žrtvama nacističkog nasilja, čije povrede nisu samo telesne, u stvari prećutno odobravanje?
Zvaničnom srpskom politikom odzvanja kakofonija sopstvene istorije. Zapuštena istorija dopušta rađanje, ili obnovu, kolektivističke politike. Kolektivizam podrazumeva nasilje. U tom smislu je divljanje "nacista" samo igra maski i senki koja odvraća pažnju od nesposobnosti zvanične politike da se suštinski preobrazi. Da napusti kosovsku paradigmu kao oslonac tradicionalne politike i stub srama kolektivističkog odbijanja da se svaka naredna politička generacija prepusti sebi samoj. Izmišljeni ili stvarni, "nacisti" skreću pažnju s podele državnih preduzeća, koja su, umesto nastavka svojinske i strukturalne transformacije, predmet partijskog plena. Zaklanjaju stvarni smisao državne politike prema Kosovu koja Srbiju vraća u virtuelnu prošlost i na onu stranu odavno nepostojeće Gvozdene zavese, kako bi se zemljom i dalje upravljalo kao mrežom feudalnih gazdinstava. Ne dopuštaju da se razmišlja o novom nasrtaju države na Studio B i Islamsku versku zajednicu. I tek su kaplari u hijerarhiji čija se unutrašnja međusobna solidarnost takođe zasniva na ideologiji krvi i tla.





lilit lilit 13:24 09.10.2007

Re: za lilit -odlican nikola samardzic


Auuuu, sta sve ovde ima!
Ovde je sve izmesano, istina, poluistina, laz, interpretacija, manipulacija, mistifikacija i cega sve nema. Pa ovo je prosto majstorstvo!
Pogledajte samo ovo:



Naciste su ubijali. Tokom savezničkih bombardovanja nemačkih gradova civili su, u vatrenoj stihiji, izdisali od nedostatka kiseonika. Zločinci osuđeni u Nirnbergu završavali su na vešalima. Simon Vizental progonio je naciste do kraja sveta i sopstvenog života, i dalje od toga.


A onda ovo:


"Nacisti" u Srbiji danas proizvod su proliferacije zvanične politike. Njihov oslonac na crkvu i vojsku, čiji pojedini krugovi nastoje da Srbiju održe na marginama civilizacije, ukazuje na podršku opredeljenja zvanične politike. Da li je, posle svega, uzdržanost predsednika i premijera, naročito njihova neosetljivost prema žrtvama nacističkog nasilja, čije povrede nisu samo telesne, u stvari prećutno odobravanje?


Zakljucite sami.
Zgrozena sam i on je za mene isto kao Klinton, kada je u Kongresu rekao: "Srbi su krivi za Holokaust".
Najbolja i najpostenija stvar u ovom tekstu je zapravo naslov: Igra maski i senki, igra koju, evidentno, sam Samardzic odlicno poznaje.

Jelena Milić Jelena Milić 11:19 09.10.2007

sa firerovog bloga

Friday, October 5, 2007
ПИСМО ИЗ ДУМЕ


ПОДРШКА СРПСКОМ МАРШУ ИЗ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ДУМЕ


Курјанович тражи дозволу и обезбеђење "Српског марша"

Посланик Руске државне Думе и члан њеног комитета за безбедност Николај Курјанович упутио је Полицијској управи Новог Сада захтев да хитно преиспита одлуку, по којој је забрањен скуп под називом "Српски марш за јединство Србије" који је најављен за 7.октобар. Он одлучно захтева издавање дозволе за одржавање скупа и максималну ангажованост радника органа реда на обезбеђењу овог скупа с обзиром на велики број отворених претњи физичким насиљем упућених на рачун учесника "Српског марша".

-Посебно бих хтео да скренем пажњу надлежних органа Републике Србије на претеће изјаве појединих политичара и јавних личности из ЛДП и ЛСВ усмерене против организатора "Српског марша" и захтевам од јавног тужилаштва Србије и републичког МУП-а и Министарства правде да истраже све околности под којима су дате изјаве које су дали функционери странака и у случају неопходности да казне одговорне-каже се у саопштењу Курјановича

Извор дневни лист ПРАВДА 5.октобар, страна 6.

lilit lilit 13:03 09.10.2007

Re: sa firerovog bloga

Посланик Руске државне Думе и члан њеног комитета за безбедност Николај Курјанович


Pa sta, i ko je zapravo on?
I italijanski poslanik iz Lege Umberta Bossija (separatisti i zadrti sovinisti, ksenofobi do bola ali im u njihovom "malim i srednjim preduzecima" po kojima su poznati rade sve sami "extracomunitari", kako pogrdno zovu imigrante ), Borghezzio, je bio na nedozvoljenom skupu antiislamista u Belgiji pa je cak bio i uhapsen od strane belgijske policije (izbio diplomatski skandal), pa niko ne smatra da je Italija podrzala takvo ponasanje svog kretenskog poslanika, koliko god protestvovala po pitanju njegovog hapsenja.
A ko je g.din Kurjanovic, osim sto je poslanik?
Je li to mozda zvanicni stav ruske Dume, sta li?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana