Film| Kultura| Umetnost| Zabava

Kontroverzni filmovi 2

Srđan Mitrović RSS / 25.04.2009. u 15:24

Kao i prošli put, ovaj post ne preporučuje se mlađima od 18 godina.

censorship.jpgProšli put smo započeli priču o kontroverznim filmovima. Ovog puta zadatak je mnogo teži jer ste dosta filmova o kojima sam želeo da pišem spomenuli u komentarima, a koji zaslužuju da se nađu na ovoj neformalnoj listi.
Pre svega treba ponovo spomenuti naslove tih filmova: The cook, the thief, his wife and her lover, Pink flamingos, Die Blechtrommel, Clockwork Orange, In the realm of the senses, Wild bunch, La pianiste, Nowhere, Deliverance, Andaluzijski pas, Poslednji tango u parizu, Duboko grlo, La Pelle, Noćni portir,The devils, Soldier blue, WR...

 

A sad o još nekim filmovima:

 

The birth of a nation (1915)
D.W. Griffith001i.tif
002.tifJedan od kamena temeljaca američkog filma, ovaj film koji se bavi učešćem dve porodice u građanskom ratu i periodu posle njega od početka je bio konroverzan i smatran za rasistički.

Zbog premijere filma, u mnogim gradovima širom Amerike su izbili sukobi (Boston, Filadelfija...) dok je u mnogim drugim gradovima bio zabranjen za prikazvanje (Čikago, Ohajo, Denver, Pitsburg, Mineapolis...) Film su pratile mnoge tužbe i suđenja čak i prilikom ponovnog pokušaja da se prikaže u bioskopima 1924, 1931 i 1938.
Film i danas KKK koristi kao propagandni materijal za regrutovanje novih članova.

 

 

Cruising (1980)
William Friedkin

003.tifVeoma kontroverzan film o seksualnom zbunjenom policajcu (Al Pacino)  koji pokušava da otkrije masovnog ubicu u okviru gay SM podzemlja.
004.tif
Film je naravno doveo do masovnih protesta velikih gay grupa (prvih protesta ove vrste) zbog širenja homofobije i stvaranje anty-gay raspoloženja u trenutku kada ceo svet potresa AIDS kriza.

Najveća zamerka je bila prikazivanja stila života u noćnim klubovima i zbog  prikazivanja homoseksualaca kao psihopata, seksualno devijantnih osoba i seksualnih predatora. Posebno je bila uznemiruća scena fistinga u klubu.

Iz originalne verzije filma izbačeno je skoro 40 minuta raznih scena.


Dva meseca posle premijere, jedan čovek je ubio dvoje i ranio skoro dvanaestoro u klubu The Ramrod, gde su snimane scene iz filma.

 

 

 

 

 

 

Last house on the left (1972)
Wes Craven

006.tif
005.tifDebitantski film reditelja Wesa Cravena. Mali, niskobudžetni film koji je srušio mnoge tabue, zamišljen je kao rimejk Bergmanovog filma "Devičanski izvor" iz 1960. godine.

Snimljen sa 16mm kamerom, ovaj film spaja skoro nespojivo za ono vreme  - realizam i horor. Na sve zamerke vezane za eksplicitno nasilje, uriniranje i ostale zanimljivosti iz filma, najbolji odgovor je dao slogan filma "To je samo film".

Wes Craven je rekao da je insistirao na provokatovnom nasilju u filmu jer je to njegova reakcija na nasilje koje nas okružuje, posebno nasilje u Vijetnamskom ratu.

Film je naravno skoro svuda bio zabranjivan , i mogao se videti samo u osakaćenim verzijama, dok se necenzurisana dvd verzija još ne može kupiti u Engleskoj.

 

 

 

 

Crash (1996)
David Cronenberg
008g.tif
007.tifKralj konrtoverze je snimio veoma mračnu i uznemirujuću dramu o ljudima koji imaju veoma specifični fetiš. Uzbuđuju ih saobraćajni udesi.

Ovaj film ima dve verzije, NC 17 i R.

Za vreme projekcije filma na Kanskom filmskom festivalu, mnogi su napuštali salu zgroženi i zgađeni onim što su videli ali to mu nije smetalo da dobije specijalnu nagradu žirija za originalnost, smelost i drskost.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basic Instict (1992)
Paul Verhoeven


010.tif009.tif

Jedan on onih filmova koji nam je još svež u sećanju bez obzira što je prošlo 17 godina od premijere. Ako neku scenu mogu da rekonstruišem u sećanju to je svakako scena informativnog razgovora sa Sharon Stone.

Scenarista Joe Eszterhas je napisao za to vreme veoma kontoroverzan scenario koji je bio na granici pornografije protiv koga su ustali svi: od žeskih grupa pa sve do gay i lesbian organizacija zbor svega i svačega.
 

 

 

 

NASTAVIĆE SE...

 



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

johnny011 johnny011 15:41 25.04.2009

ajd da konacno...

i ja budem prvi, uvek se negde kasnije ukljucim

Moram priznati da za Cruisng i Last House... nisam ni cuo. Srdjane, znas li gde se mogu naci? Pa i da je cika pirat
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:04 25.04.2009

Re: ajd da konacno...

znas li gde se mogu naci?

može na http://thepiratebay.org
crossover crossover 19:28 25.04.2009

Глуварење

Срђане, можда не би било лоше да поред назива филма у оригиналу ставиш и назив под којим је филм приказиван код нас. Необично ми је да људи који гледају филмове нису чули за "Глуварење", много пута је приказиван чак и на телевизији.
Велика препорука за тему и избор филмова, осим за Basic Instict - после Џона Вотерса, Кроненберга, Тинта Браса и Пазолинија он заиста делује као Дизни продукција и то глупа. Ипак, не мари, сви остали филмови које си изабрао су перфектни за овај приказ.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:16 25.04.2009

Re: Глуварење

не би било лоше да поред назива филма у оригиналу ставиш и назив под којим је филм приказиван код нас.

u pravu si. moja greška. ja nekako filmove više pamtim po originalnom nazivu nego pod srpskim prevodom. to je zato što ima toliko idiotskih prevoda (možda blog i o tome) da posle toga nema šanse da pronađem film.
осим за Basic Instict

nemoj tako. verhoven je veliki mag i reditelj.
antonacci antonacci 15:39 26.04.2009

Re: Глуварење

nemoj tako. verhoven je veliki mag i reditelj.


Jeste.

I taj film je fenomenalan. Mislim da je to jedini put da mi je Majkl Daglas bio prihvatljiv kao glumac.
ervetor ervetor 16:27 26.04.2009

Re: ajd da konacno...

Pa ima ovde mozda par filmova koje nisam gledao, ali nema nijednog za koji nisam svakako cuo.
Pomenuo bih mozda i NOVECENTO ili " DVADESETI VEK":

ervetor ervetor 16:35 26.04.2009

Re: ajd da konacno...

I dodao bih jos jedan zaboravljeni film koji jeste bio sokantan u svoje vreme:

MIDNIGHT EXPRESS ( doslovno i preveden)

Bili Piton Bili Piton 16:48 26.04.2009

Re: ajd da konacno...

ervetor
I dodao bih jos jedan zaboravljeni film koji jeste bio sokantan u svoje vreme:MIDNIGHT EXPRESS ( doslovno i preveden)


To je jedna od najboljih scena u filmu, samo sto ovde nije u celini nazalost, kulmincija je pred avionom na pisti par minuta kasnije.

Cudo jedno sta je dobar film, gledao sam ga milijardu puta i uvek se iznova i sam preznojim i navijam i nadam da ce on nekako ipak da udje u avion i odleti s tim hasisem.....i uvek ga na istom mestu provale i on digne ruke u vis i bas tu grune Djordjova elektronika....i sve je uzalud, film pocinje ponovo.

A i ovo je naravno vredno pomena (i posluha)





ervetor ervetor 16:49 26.04.2009

Re: ajd da konacno...

A kad smo vec kod zatvora, bilo bi dobro mozda otrgnuti od zaborava i :



Fim nakon koga sam shvatio da Steve McQueen yapravo jeste bio glumac sa velikim potencijalom koji je protracen na neke neyahtevne uloge...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:18 26.04.2009

Re: ajd da konacno...

MIDNIGHT EXPRESS

taj film je baš izazvao međunarodne skandale. posebno u turskoj.
u mnogim verzijama su izbačene scene mučenja i silovanja. naravno, mi u srbiji smo gledali integralnu verziju.
film je šokantan i danas.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:37 28.04.2009

Re: ajd da konacno...

film je šokantan i danas.

Zasigurno
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:42 25.04.2009

Keep going!

Ovog puta sam "bolje prošao", jer sam neke od filmova koje spominješ ili najavljuješ, već video.
Najpre, gledao sam Fridkinov "Cruising" sa Al Pacinom, čini mi se da mi se to dogodilo prilikom jedne posete Njujorku. Sve vreme, naravno, govorio sam sebi "ovo je samo film"... te nisam bio naročito šokiran.
Naravno, gledao sam i "Niske strasti" i još po nešto.
Ali kada prosečan gledalac gleda neki film, pa u njemu ima nekog glumca/glumice koji ga posebno interesuju (mene Al Pacino u prvom i Sh. Stoun u drugom pomenutom filmu), onda se sve drukčije vidi, zar ne?

Vidim da si stavio na listu i "Andaluzijskog psa". S pravom, premda taj film treba svakako videti, a mislim da je on u celosti dostupan na Internetu.
Thanks
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:05 25.04.2009

Re: Keep going!

Ali kada prosečan gledalac gleda neki film, pa u njemu ima nekog glumca/glumice koji ga posebno interesuju (mene Al Pacino u prvom i Sh. Stoun u drugom pomenutom filmu), onda se sve drukčije vidi, zar ne?

to je tačno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:38 25.04.2009

Re: Keep going!

Oči mi otvaraš
nimulid nimulid 23:49 25.04.2009

Re: Keep going!

Jelica Greganović
Oči mi otvaraš




i meni. odusevljenje
simkke simkke 17:52 25.04.2009

iako smo te zeznuli...

sa preuranjenim pominjanjem (jbt, tri slova nj u dve reči) nekih filmova, ipak ima tih kontroverznih koliko hoćeš.....Zanimljivo je da se niko ne bavi našima (ili je možda neki pomenut, ne sećam se), možda zato što slutimo šta će biti u trećem nastavku

johnny011 johnny011 18:00 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

pa, da još malo otežamo posao Srđanu.........

Već pomenuti WR, zatim Leptirica, Variola vera, Plastični Isus, Okupacija u 26 slika, Već viđeno.... Neki bi možda stavili i onog "Miloša Brankovića", ali meni je film potpuno bezveze...

Lični favorit: Igmanski marš! Ideološka papazjanija, ali dan danas uzdrhtim pri pomisli na scene sečenja udova namučenih partizana

I tako...........
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:30 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

Mene su oni tifusari na smrt isprepadali, gde ono behu? U Kozari?
simkke simkke 18:39 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

johnny011
pa, da još malo otežamo posao Srđanu......... Već pomenuti WR, zatim Leptirica, Variola vera, Plastični Isus, Okupacija u 26 slika, Već viđeno.... Neki bi možda stavili i onog "Miloša Brankovića", ali meni je film potpuno bezveze... Lični favorit: Igmanski marš! Ideološka papazjanija, ali dan danas uzdrhtim pri pomisli na scene sečenja udova namučenih partizana I tako...........


ma, očekujem jedan nastavak posvećen isključivo našima

"Pa to boli, jebo te bog"
johnny011 johnny011 18:40 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

Bilo je tih užasa s tifusom više.... Ono čega se manje-više sećam su Kozara i Neretva, mada verujem da je bilo i gorih
ivana23 ivana23 18:42 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

Jelica Greganović
Mene su oni tifusari na smrt isprepadali, gde ono behu? U Kozari?

Bitka na Neretvi.
johnny011 johnny011 19:13 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

"Pa to boli, jebo te bog"

Zlopate se oni ceo film, i kad pomisliš da nema više gde gore da bude, krenu ona testerisanja pri kraju........ Kuku kuku
Ako ništa, Igmanski me je prvi naučio da je pri velikoj hladnoći napolju najgore ako zaspeš
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:17 25.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

možda zato što slutimo šta će biti u trećem nastavku

bio bi red, samo ne znam koji će to biti nastavak...
bookbinder bookbinder 03:50 26.04.2009

Re: iako smo te zeznuli...

simkke

...Zanimljivo je da se niko ne bavi našim (ili je možda neki pomenut, ne sećam se), možda zato što slutimo šta će biti u trećem nastavku .


I ja se tome nadam. A, sto se mora nije tesko

Nego, ovde bih pomenuo film "Zivot i smrt porno bande". Najnoviji slucaj "nejavne" cenzure u Srbiji...

Inner Party Inner Party 19:16 25.04.2009

Last House on the Left (1972)

Ovo je zaista sjajan film!
Verovatno najrealisticniji horor ikada.
Preznojavanje garantovano.



PS
Rimejk nisam gledao, iako ga hvale.
trilogy trilogy 12:07 26.04.2009

Re: Last House on the Left (1972)

Inner Party
Ovo je zaista sjajan film!
Verovatno najrealisticniji horor ikada.
Preznojavanje garantovano.



PS
Rimejk nisam gledao, iako ga hvale.


mene je film REC potpuno izuo iz opanaka, kad smo kod realisticnih horora.
a vec danima se spremam da gledam americku verziju, i i dalje mi je frka.
P.S. mislim da se snima ili je snimljen i drugi dio
ervetor ervetor 22:59 27.04.2009

Re: Last House on the Left (1972)

Inner Party
Ovo je zaista sjajan film!
Verovatno najrealisticniji horor ikada.
Preznojavanje garantovano.



PS
Rimejk nisam gledao, iako ga hvale.


Ne znam, sta da mislim o tom filmu. Da je specifican to sigurno. Ali da je sjajan, rekao bih i da je neprevazidjen po losoj glumi na primer, mada mu ona daje neki poseban sirov smek koji mu zapravo i treba kao takvom.
S druge strane, setio sam se tog filma kada sam pre desetak godina pogledao "FARGO"
Ne znam da li gresim ali ta dva filma imaju mnogo toga zajednickog...





bocvena bocvena 21:50 25.04.2009

hoće li biti part III?

Kronenbergov Crash
Ako neće biti trećeg dela, gde je onda Bunjuelova "Lepotica dana"?
Blade Runner Blade Runner 22:39 25.04.2009

Toliko ih ima

da si otvorio pricu bez kraja...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:17 25.04.2009

Re: Toliko ih ima

da si otvorio pricu bez kraja...

zar to nije magična formula. svima lepo.
mashha mashha 23:06 25.04.2009

Hm...

... ništa od ovog ne pogledah, sem Basic Instict (i to nikad od početka do kraja)... pomisliće neko da sam fino dete... a ja, zapravo, totalno neprosvećena!
Tnx, Srđane
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:14 25.04.2009

Re: Hm...

... ništa od ovog ne pogledah

ništa strašno. treba ipak imati živaca za ove filmove.
nimulid nimulid 23:55 25.04.2009

Re: Hm...


ništa strašno. treba ipak imati živaca za ove filmove.


mislim da nisu zivci u pitanju
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:59 25.04.2009

Re: Hm...

mislim da nisu zivci u pitanju

neki đavo jeste.
da ne parafraziram onu čuvenu: šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću.
nimulid nimulid 00:07 26.04.2009

Re: Hm...

[youtube]http://www.austinchronicle.com/binary/5183/Hostel2.jpg[/youtube]
nimulid nimulid 00:08 26.04.2009

Re: Hm...


ili ti
sve sto je ljudsko nije mi strano.

cudne smo biljke mi humans
nimulid nimulid 00:27 26.04.2009

Re: Hm...


treba ipak imati živaca za ove filmove.



ja ne vidim veliku razliku izmedju ovoga


i ovoga


filma
mashha mashha 16:15 26.04.2009

Re: Hm...

Srđan Mitrović
mislim da nisu zivci u pitanju

neki đavo jeste.

Moguće da je u pitanju to što se osećam kao da sam mlađa od 18
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:17 26.04.2009

Re: Hm...

Moguće da je u pitanju to što se osećam kao da sam mlađa od 18

pa to je najvažnije. i ja se tako osećam
mashha mashha 17:40 27.04.2009

Re: Hm...

Hehe... što me podseti na ovaj filmčić
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:59 27.04.2009

Re: Hm...

nekad bilo
sad je 17 again
mashha mashha 18:20 27.04.2009

Re: Hm...

17 again

Jooj što je ubavo ovo momče... eto kontroverzije u mojoj glavi
trilogy trilogy 12:19 26.04.2009

d

da i ja dam svoj doprinos na temu :
Blair witch project - svi se sjecamo cuvene frke koja se dogla oko ovog filma i pripadajuceg mu sajta
irreversible - monika i vincent, sta reci (jel gaspar noa bio u beogradu sa ovim filmom, negdje 02.,03.)
mysterious skin
kids
I jedan od najkontroverznijih ikad
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Inace za ovaj zadnji ni sam nisam nacisto. ono sto me rastuzuje i razljucuje je sto je isto tako moglo umjesto Kazahstana da pise Bosna, i da se ne promasi previse.
Bili Piton Bili Piton 16:29 26.04.2009

S ove liste



znam Kruzing, Kres i Basic Instinct. U sva tri ima ponesto sto mi se jako dopada - u Kruzingu sama cinjenica sto film pruza verovatno vrlo veran snapshot jednog vremena i prostora ( NYC 1980, godina u kojoj je nestao disko a pojavio se aids) - u Kresu ta hladnoca i otudjenost opste atmosfere postignuta vrlo filmskim sredstvima a u instinktu naravno Sharon Stone (i kolica koja vozi).

Zainteresovao me ovaj Craven, sad cu da potrazim da ga izgusarim.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:16 26.04.2009

Re: S ove liste

Zainteresovao me ovaj Craven, sad cu da potrazim da ga izgusarim.

baš me zanima šta misliš.
najkontoverznija scena je kako se majka sveti ubici svoje ćerke.
radojicic92 radojicic92 20:49 27.04.2009

...

evo da dodam Lolitu, omiljenog mi reditelja :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:25 27.04.2009

Re: ...

evo da dodam Lolitu, omiljenog mi reditelja :)

ovaj film je trebao d bude u trećem delu o kontroverznim filmovima
senser senser 11:17 30.04.2009

Koliko ?

Dva meseca posle premijere, jedan čovek je ubio dvoje i ranio skoro dvanaestoro u klubu The Ramrod, gde su snimane scene iz filma.

Koliko ih je ranjeno ? 11?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:24 30.04.2009

Re: Koliko ?

Koliko ih je ranjeno ? 11?

nisam našao pouzdan podatak. najviše se pominje broj 12

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana