Putovanja

Weird Shit: VIDI VRAGA - TRI MAGA!

docsumann RSS / 02.09.2013. u 17:30

 Post-146b.jpg

Odavno ga nismo "uvrtali" na ovu stranu. A i sve mi se nešto čini da naša svakodnevnica poprima tako  izopičeno obličje da  ova rublika gubi svaki dalji smisao ... Weird as it is,  SHIT is the only remaining thing.

No, neću sad ovdje da mračim, naprotiv. Donosim vam malo autentične magije u režiji, bolje rečeno - u scenariju, tri najveća pisca stripskih priča ... svih vremena. Alexandro Hodorowsky (Inkal, Kasta Metabarona, Technopape...), Alan Moore (V kao Vendeta, Watchmen, Liga izuzetnih džentlmena ...), Grant Morrison (Invisibles, Seven Soldiers, Batman...), svaki na svoj način, zaglibili su u svijet magije, šamanizma, mistike ... nazadnjaštva svake vrste.

Izgleda da u eri  tehnološkog progresa i dominantno materijalističko-racionalističkog svjetonazora, po pravu priču, onu koja vam gornji dio lobanje otvara  kao poklopac na kanti za đubre (pritiskom  na pedalu), morate iskoračiti iz te, sveprisutne, šeme. Prava priča i dalje boravi u zemlji magije. A magije nema bez magijanja ... Naravno, ne radi se tu o pretvaranju zeca u skakavca, nestajanja s mjesta u bljesku plavičaste pare ili, nedajbože, seciranja vudu lutki i podmetanja  u čvor zapletene kose komšiji pod prag od kuće. Ovdje je riječ o suptilnim tehnikama dekodiranja slike svjeta, njenoj reintepretaciji i transformaciji ...

Kako kaže sam Mur -  "Umjetnost je kao i magija, vještina manipulisanja simbolima, riječima i slikama, a s ciljem da se promjeni svijest"                                                                                                                         

Svrha umjetnosti je da mjenja. A to se svakao ne postiže tako što ćete ući u blesavi bioskop, odgledati blesavi film i izaći blesavi kao što ste i bili. Ako ne i mrvicu blesaviji.

 Ok, da vidimo o čemu se zapravo radi ...

Recimo,  Hodorowsky je "patentirao" takozvanu psihomagiju, skup (samo)iscjeljiteljskih tehnika koje stoje negdje između Junga i šamanizma. On koristi tarot ne kao sredstvo proricanja budućnosti već kao psiho-test ili dijagnostički aparat. Nakon što je poremećaj otkriven pristupa se njegovom odigravanju, s tim da se to odigravanje ne odvija u stvarnom životu nego na sceni, i to bez publike. Svaki izlazak iz sopstvene rutine je isceljiteljski čin kojim se oslobađa potisnuti, poremećeni dio ličnosti. Ako imate "potrebu" da ubijete svog oca uradićete to u ritualnom činu, ili ćete pak voditi ljubav sa njim obučeni kao vaša majka, ili ćete voditi ljubav s majkom ... u zavisnosti od tog šta vas žulja ;)                                         

Odigravajući vaše ludilo, u ambijentu intimnog pozorišta, vi ga oslobađate oslobađajući-ga-se.

 Magijske tehnike koje koristi Alan Mur mogle bi se svesti na uonebičavanje uobičajenog, na transformaciju stvarnosti transformacijom svijesti. Na primer: davanjem posebnog značenja vašem okruženju, u kojem onda i vi sami  boravite na poseban način,  odnosno, i vi sami postajete -  "posebni".  Za Mura  magija je stvar literacije i imaginacije, informacije i transformacije. Par excellence artistički čin. Baš kao što je i stvaranje umjetničkog djela - magijski čin.

Ili kako je to svojevremeno rekao Terens Mekena - "The real secret of magic is that the world is made of words, and that if you know the words that the world is made of you can make of it whatever you wish."

Za Mura, magija je ujedno i potraga za Sobom. Šta je, ustvari, Sob (;))) saznaćemo kad se nađemo.

Mala pomoć za samopotragu -  Praktični priručnik za magijsku šetnju gradom.

 

Najmlađi od pomenute trojice magijaša, Grent Morison,  zakoračio je u svijet magije pod uticajem knjiga Alister Kroulija i Roberta Antona Wilsona. Kako sam kaže želio je da se uvjeri da li to stvarno funkcioniše kako je napisano - i uvjerio se. Ujedno, on ima i jedan savjet za sve vas koji ste vjerovatno s podozrenjem i nevjericom procunjali niz ove redove - probajte sami!

Kako izvesti sidžil magiju (uputstvo počinje na 5:40):

 

Samo da dodam, pisac ovih redova nema blage veze o praktikujućoj magiji, niti je ikad probao neku od magijskih tehnika ... sem ...hmmm, možda ... jednom :

 

                                                   

                                             KAO DA SE DOGODILO

 

      Kao klinac, često sam, kao uostalom i mnoga druga dijeca, znao neku riječ da ponavljam naglas, sve dok je ne bih skroz obeznačio. Samo što bih  je ja tako ponavljao danima, i dugo nakon što bi mi ona već uveliko zvučala potpuno šuplje i besmisleno.

Tako sam primjetio da nakon početnog gubitka smisla, koji se javljao već u prvim minutama, dalji nastavak ponavljanja bi učinio da  tretirana riječ, obično neka sasvim banalna  svakodnevna riječ, kao što su kašika ili džemper ,  zazvuči kao da je sa neke druge planete. Potpuno pojmovno i etimološki transcendentirana u svojoj dekonstruisanoj zvučnoj slici.

 Naravno, tada to nisam tako sebi objašnjavao, ali sam uvijek imao isti upečatljiv osjećaj kao da sam ponavljanu riječ  oslobodio od svrsishodnosti koju su joj nametnuli ljudi, a zatim je pustio  da odlebdi u svom novom eteričnom ruhu. Oslobađao sam riječi  zarobljene u stvarima. Same stvari, čije sam nazive podvrgao pomenutom ritualu, kasnije bi mi danima izgledale kao zombi-predmeti, trodimenzionalne sjenke.

     Druga zanimacija, koju sam često izvodio dok sam bio klinac,  bila je ta da što je moguće duže gledam u neki izvor svjetlosti, na primer noćnu lampu, uličnu svjetiljku ili luster, a zatim naglo zatvorim oči i u sopstvenom mraku posmatram tako izazvane raznobojne svijetlucave mrlje. Boje su stvarno bile magične - svjetlosne pulsacije ljubičaste, tirkizne, zelene, žute, sa naglašenim pojasevim međusobnih prelaza, a sve to dato u blagom pomjeranju, poput kakvih šarenih oblaka što struje po večernjem nebu. Posmatrao sam ih tako dok skroz ne iščile. Činilo mi se kao da ja to upijam vanjsku svjetlost golim očima, a onda je odnosim duboko u sopstveni mrak, da bih je na miru sagledao iznutra.

     Jednom sam uradio obje te stvari  istovremeno. Pred spavanje, sam se zabuljo u lampu kraj mog kreveta, a zatim kad su mi se oči već nakupile suza, sklopio ih  i u isto vrijeme počeo da ponavljam – svijetlo, svijetlo, svijetlosvje...losvijet...

     U početku sve se dešavalo kao i mnogo puta prije. Fleke užarenog pigmenta  su se razlivale pod mojim kapcima, a slogovi iz grla ritmično ponavljali i ispadali iz ritma...

Iznenada, umjesto da blijede, svjetlosne mrlje su počele da inteziviraju svoj sjaj.

Pri tome su se polako pregrupisale i sažele u blistavo  centralnog jezgro, koje je za razliku od magličastih formi, bilo  jasno i precizno uobličeno kao refleksija kakve savršeno ispolirane kugle. Mrak je žut! – primjetio sam oduševljeno, i dalje ne prekidajući ritual. Središte kruga je zatim počelo da se centralno udaljava od mene, ostavljajući za sobom prazninu. Kao da je tako  probijalo  tunel u sred mog vidnog polja.  S spoljne strane tunela se u isto vrijeme formirao isijavajući snop koncentričnih prstenova. Boje  su, mjenjajući se, ritmično preskakale sa jednog prstena na drugi i širile se ka obodnim područjima prizora, a odatle  nestajale u snopovima rastezajućih zrakastih iglica nebrojenih nijansi.

Zapanjen, prestao sam da mantram, ali i dalje sam čuo svoj monotoni glas kako vrti  tu  sumanutu beskonačnu triječ - ...jetlosvjetlosvje...

Moj glas kao da je stizao iz  dubine tunela, kroz  koji  je odzvanjao u ritmu pulsirajućih boja sa njegovih rubova. Ustvari, čas mi se činilo da treperenje tog glasa istresa iz vazduha sve te sjajne iglice, koje kao da se zabadaju u crno grlo tame, čas da to nisu iglice, već iluminantna slova beskonačne riječi, milioni slova riječi koja je predstavljala IME za svu tu blještavost koje se događala ... i pojačavala ... A onda ... Činilo se kao da će sve to eksplodirati od količine energetskih upliva.

Pokušao sam da otvorim oči, kako bih preduprijedio havariju, ali nisam mogao ni da trepnem. Ustvari nisam mogao da doprem do svog tijela. Ono je bilo tu negdje sa strane....i  spokojno ponavljalo - ...svesvijetlojestesvjetlo...

Da je bila neka druga situacija -  vikao bih u pomoć. Ovako nastavio sam da slušam svoj glas i zurim zatvorenih očiju u dno  tunela koje je, upravo, brzinom mraka  propadalo ka meni...svijetlojesvetosvijetloooo... Bljesak je crn!

 ...svijetlo! – neko reče, ali kad sam otvorio oči u sobi nije bilo nikog. Pogledao sam oko sebe, pa kroz prozor. Napolju je već svanulo. Lapma pored mog kreveta je i dalje gorjela žućkastoblijedom svjetlošću. Refleksno sam je ugasio. Najbolje bi bilo da smatram da se ovo (koje?) nije ni dogodilo - pomislih.

 Od tada, nikad više nisam izvodio ni jednu ni drugu vrstu magije.

 



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 17:48 02.09.2013

priroda je umjetnost je magija


Gospodja Klara Gospodja Klara 22:19 02.09.2013

Hehe

Najbolje bi bilo da smatram da se ovo (koje?) nije ni dogodilo - pomislih


Tiću, dobro si prošao, moglo je da bude fatalno.

docsumann docsumann 00:27 03.09.2013

Re: Hehe

Tiću, dobro si prošao, moglo je da bude fatalno.


vjeruj mi, ponekad kontam da je sve svo vrijeme - fatalno

mada, nije to baš ni tako falično ... mada je ...sve...to ... jbt ...
alselone alselone 07:00 03.09.2013

Saga metabarona

Secam se kad si ovo prvi put preporucio, iako nisam ni poznavalac a ni ljubitelj stripova ipak sam pronasao stip.

docsumann docsumann 07:15 03.09.2013

Re: Saga metabarona

sf-čina

na nekom tjub klipu sam naletio na Morisonovu priču o tome kako mu je jednom prilkom, kad je još bio klinac, ujak iznenada pokazao prstom pud zvjezda na večernjem nebu i rekao - we came from there, bez ikakvih dodatnih objašnjenja.
to ga je, kaže, u momentu ostavilo bez daha.

eto, tek toliko da te "isprovociram" za jedan kosmički blog
alselone alselone 07:25 03.09.2013

Re: Saga metabarona

na nekom tjub klipu sam naletio na Morisonovu priču o tome kako mu je jednom prilkom, kad je još bio klinac, ujak iznenada pokazao prstom pud zvjezda na večernjem nebu i rekao - we came from there, bez ikakvih dodatnih objašnjenja.
to ga je, kaže, u momentu ostavilo bez daha.


Prica je odlicna ali su crtezi apsolutno nenadjebivi. Onaj nivo detalja kombinovan sa velikim formatom i nekonvencionalnom formom "boksova" sa crtezima je stvarno za mene bilo otkrice.

eto, tek toliko da te "isprovociram" za jedan kosmički blog

I ja sam nesto razmisljao da bi valjao. Nisam dugo. ;-)
alselone alselone 07:30 03.09.2013

Re: Saga metabarona

Kad spojimo magiju i "we came from there" prva asocijacija mi je ovo:



Jesi citao?
Volim takvu vrstu SF-a. "Naucna magija".
docsumann docsumann 07:30 03.09.2013

Re: Saga metabarona

Prica je odlicna ali su crtezi apsolutno nenadjebivi. Onaj nivo detalja kombinovan sa velikim formatom i nekonvencionalnom formom "boksova" sa crtezima je stvarno za mene bilo otkrice.


Himenez

docsumann docsumann 07:32 03.09.2013

Re: Saga metabarona

Volim takvu vrstu SF-a. "Naucna magija".


što bi rek'o rahmetli Artur Klark, kad bi se susreli sa tehnologijom istinski napredne civilizacije, za nas bi ona izgledala kao čarobnjaštvo.


edit: ne, a i nisam Asimovao čitao već decenijama.
alselone alselone 07:59 03.09.2013

Re: Saga metabarona

što bi rek'o rahmetli Artur Klark, kad bi se susreli sa tehnologijom istinski napredne civilizacije, za nas bi ona izgledala kao čarobnjaštvo.

(Tizer) Pogotovo ako je napredna civilizacija iz drugog univerzuma u kojoj vladaju drugaciji fizicki zakoni. Drugaciji fizicki zakoni uz dozu slucajnosti stvaraju drugaciju civilizaciju. Onda ta civilizacija uspostavi kontakt sa nama.



4krofnica 4krofnica 08:43 03.09.2013

uvrnuto


evo jednog zabavnog (šita:) o životu ptica bez predatora, na Novom Zelandu:)



divna reminiscencija, doks. imala slične epizode kao mala
(ne mogu reći da ih nemam i sad, ćutim:)

~~~~~

(da izvinu svi, Stef javi se. imamo hita! vezano za naš izuzetan bend- imam sjajnu ideju da se vinemo do vrha. pazi ovaj spot, da naučiš da igraš kao ovaj levo, baca me na patos. superb:))



docsumann docsumann 08:53 03.09.2013

Re: uvrnuto

(ne mogu reći da ih nemam i sad, ćutim:)


tićuiš, što reče klara.

a zamisli ovakav luster u dječjoj sobi. ne znam da li bi se klinci više plašili upaljenog ili izgašenog svjetla


stefan.hauzer stefan.hauzer 12:22 03.09.2013

Re: uvrnuto

imamo hita!

:)))))

uuu maria,ubiše pabla!
to je to
upravo smo dobili pravu strategiju za osvajanje chartsa.
gracioznost pomešana sa surovim gitarskim rifom - idemo u pravcu White Stripesa.
đasvi mi se.
već osećam slavu pod prstima i sve ono što ide uz nju,Kejt Mos u spotu i to



....
antioksidant antioksidant 08:26 04.09.2013

Re: uvrnuto

da naučiš da igraš kao ovaj levo

samo da primetim da se taj levo zove anja nikolic (pevaljka je marija travica, gitara je beš(l)ić)
pa ti stef vidi šta ćeš
kukusigameni kukusigameni 09:10 04.09.2013

Re: uvrnuto

antioksidant
da naučiš da igraš kao ovaj levo

samo da primetim da se taj levo zove anja nikolic (pevaljka je marija travica, gitara je beš(l)ić)
pa ti stef vidi šta ćeš

A nekad je Beške cepao ovo i ovo.
Eh!
anfieldroad anfieldroad 14:56 04.09.2013

Re: uvrnuto

kukusigameni
antioksidant
da naučiš da igraš kao ovaj levo

samo da primetim da se taj levo zove anja nikolic (pevaljka je marija travica, gitara je beš(l)ić)
pa ti stef vidi šta ćeš

A nekad je Beške cepao ovo i ovo.
Eh!


A i kasnije sa Glisersima-Beske, Margita, Bane(sa spota,levo od"pevaljke",Borko, Marija Mihajlovic...
Spotovi Glisersa na zalost ne postoje,cini mi se.
bocvena bocvena 08:52 03.09.2013

obeznačavanje reči

je bilo i moje omiljeno magijanje u detinjstvu! (ponekad još uvek to radim)
u svetlost nisam dirala:)

When I slip out
Of my catapult
I gotta land with my feet firm on the ground
And let my body catch up
docsumann docsumann 10:01 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

je bilo i moje omiljeno magijanje u detinjstvu! (ponekad još uvek to radim)
u svetlost nisam dirala:)


a jesi pogledala uputstvo za sidžl magiju? meni to djeluje zanimljivo (krativno) čak i da je posve nedjelotvorno.
bocvena bocvena 10:17 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

ma jok.
(godinama živim u previše stimulisanom čulno-emotivnom svetu, pod groznim stresom. zato se trudim da stvari maksimalno uprostim i ne čačkam mečku:)
docsumann docsumann 10:50 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

pa ovo je maksimalno prosto

ajde, pokušaću ukratko da prepričam.

napišeš na listu papira neku svoju želju, namjeru, razumnu i relativno ostvarivu
(ništa tipa biću olimpijski šampion i sl.)
zatim precrtaš sve slova koja se ponavljaju.
od preostalih slova nacrtaš (sklopiš) simbol. e, on sada predstavlja tvoju mentalnu fokusacija ka navedenoj namjeri, koja bi valjda trebala da šljaka na podsvjesnom nivou.
sam sigil možeš nositi u džepu, uokviriti, izraditi privezak, urezati u drvo ... ili ga ne nositi uopšte (valjda.

Morison kaže da to radi ... mislim, ko će mu vjerovati, lik ionako nije normalan


myredneckself myredneckself 11:25 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

docsumann
sam sigil možeš nositi u džepu, uokviriti, izraditi privezak, urezati u drvo ...


Jooj dok, ovo me asocira na talismane silnih vračara i vračeva po Srbiji.

Jel se važi digitalna varijanta na mom SamsunguGT...?!
docsumann docsumann 11:37 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

myredneckself
docsumann
sam sigil možeš nositi u džepu, uokviriti, izraditi privezak, urezati u drvo ...


Jooj dok, ovo me asocira na talismane silnih vračara i vračeva po Srbiji.

Jel se važi digitalna varijanta na mom SamsunguGT...?!


nič ne znajem. neko kaže da sam sigl treba uništiti odmah po njegovom formiranju.

kreativna sloboda u kombinovanju/slaganju slova je najšira moguća.



nema druge nego da ga sam isprobam na sebi, pa da vas informišem o iskustvima
blogovatelj blogovatelj 18:50 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

obeznačavanje reči
je bilo i moje omiljeno magijanje u detinjstvu! (ponekad još uvek to radim)


Ja sam kao dete voleo da ponavljam reč tegla dok potpuno ne izgubi smisao.
docsumann docsumann 18:57 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

ovaj prilog je krajnje sažet, traje manje od minuta

blogovatelj blogovatelj 19:03 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

Jooj dok, ovo me asocira na talismane silnih vračara i vračeva po Srbiji.


Ja slušam Vajtsnejk, lakše mi tako...



alselone alselone 22:44 03.09.2013

Re: obeznačavanje reči

Ja sam kao dete voleo da ponavljam reč tegla dok potpuno ne izgubi smisao.


Moj bebac ponavlja reci "kinder jaje" dok nam ne dosadi pa ne odemo da kupimo. Magija!
bocvena bocvena 09:04 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči



(pokušaću da ponavljam vajtsnejk dok se ne rastope boje. ali neću da mi kupe sabrana dela narečenog benda nego da mi izraste kosa k'o u dejvida koverdejla u mladosti. ako magija uspe, kupiću doku kinder jaje. eto, vidite kako je sve povezano u univers-u:)
alselone alselone 11:58 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči

nego da mi izraste kosa


Javi ako uspes. Carli Braun i ja smo zainteresovani.
docsumann docsumann 14:59 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči

(pokušaću da ponavljam vajtsnejk dok se ne rastope boje. ali neću da mi kupe sabrana dela narečenog benda nego da mi izraste kosa k'o u dejvida koverdejla u mladosti. ako magija uspe, kupiću doku kinder jaje. eto, vidite kako je sve povezano u univers-u:)




ja uradio svoj prvi sigl ... sad čekam ... možda je 300 000 ipak previše

docsumann docsumann 15:01 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči

Javi ako uspes. Carli Braun i ja smo zainteresovani.


a i sam Grant Morisson
anfieldroad anfieldroad 17:52 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči

alselone
nego da mi izraste kosa


Javi ako uspes. Carli Braun i ja smo zainteresovani.


Btw, kad smo kod Carli Brauna i "najboljih strip crtaca svih vremena", moram da dodam vanvremenskog Charlesa SCHULZA i njegovo remek delo svedeno na tri poteza, bas kao sto je R'N'R sveden na (uslovno) 3 akorda. Nema tu ni secesije Winzora Mekkeja(Mali Nemo), ni grafickog cistunstva Dzoa Makmanusa(porodica Tarana) ni olraund svemoguceg Mebijusa. Nema ni Pajajovanovicevskog realizma Hal Fostera( princ Valiant),ali ima trenutaka najvisih dometa stripa uopste. Primer je slika Snupija koji lezi na svojoj kucici. To je filozofsko- graficka najava Selindzera, Apdajka, Ginzberga,a onda i cele svetske moderne knjizevnosti i filozofije. U jednom kvadraticu bez texta!!
Sorry zbog trola...
docsumann docsumann 17:55 04.09.2013

Re: obeznačavanje reči

"najboljih strip crtaca svih vremena",


mala ispravka, Hodorowsky, Mur i Morison su (bez sumnje) najveći strip scenaristi ... ustvari punokrvni pisci nevjerovatnih priča.

izvinjavam se ako u samom tekstu nisam bio najjajsniji.


i nije trol uopšte
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:37 03.09.2013

.

Uh
Magična šetnja sa Kim Deal,to je dar.Nisam Mandrak,ali bih sebi učinio taj trik da mogu. Za sad se sećam samo jedne vrste čarolije koju sam primenio par puta i uspelo mi. Zamišljao sam kombinaciju pitanja pred ispit i ponovljao bih ih stalno.Tako sam jednom pre ispita iz Starog Rima,ponavljao "Pir-Pompej" neprekidno i vučem pitanja. Prvo je bilo "Rat sa Pirom",a drugo "I građanski rat;Cezar - Pompej".

I've got a feelin'
docsumann docsumann 13:02 03.09.2013

Re: .

Zamišljao sam kombinaciju pitanja pred ispit i ponovljao bih ih stalno.Tako sam jednom pre ispita iz Starog Rima,ponavljao "Pir-Pompej" neprekidno i vučem pitanja. Prvo je bilo "Rat sa Pirom",a drugo "I građanski rat;Cezar - Pjavascript:;ompej".


moćni spelovi, nema šta

ima i jedna epizoda iz Harmsovog života kako je spasio svoju ženu od regrutovanja u radne odrede, iako je već bila na spisku za "odvođenje".
tih dana je odlazio na grob svoga oca i dva dana zaredom praktikovao neke samo njemu znane rituale. uskoro, kada su nadležne službe došle da vode žene iz njihovog kvarta na zadatke, njegova supruga je "preskočena" i više je nikad nisu zvali ...


stefan.hauzer stefan.hauzer 14:52 03.09.2013

Re: .

moćni spelovi, nema šta

nasledio od praprababe.
ona je znala tajnu salivanja strava,kažu da se posle ne bojiš mraka:)




......
bocvena bocvena 21:47 03.09.2013

Re: .

joj, ovaj novi goribor me rasturio pre neki dan...oni mora da salivaju stravu profesionalno:)
antioksidant antioksidant 08:46 05.09.2013

Re: .

tajnu salivanja strava,kažu da se posle ne bojiš mraka:)

moja pokojna baba kaze da je jedini lek da zatvoris oci
narocito ako se plasis mraka preko dana
anfieldroad anfieldroad 15:18 04.09.2013

sve je Jedno


Uz apsolutno postovanje naucnog racionalizma 19 i 20 veka, nije normalno reci da ne postoji "ONO NESTO" sto smo svi, manje vise doziveli.Telepatski momenti, hipnoticko dejstvo nekih biljaka, ritma i muzike vec je samo po sebi dovoljno. Tehnika za postizanje kapiranja druge strane svesti i realnosti su brojne. Ne preporucujem Kroulija, da se razumemo, ostajem ubedjeni ateista i verujem pomenutom racionalizmu. Povremeni izleti su nekad i nezeljeni i neocekivani, nekad izazvani,a u svakom slucaju jos uvek nisu dostupni naucnom objasnjenju. Bice svakako u ovom 21.veku. Do tada bih, barem zbog svog iskustva prepustio profesionalcima/kama iz istocne Srbije npr. da ulaze dublje od informativnog u celu tu pricu.
I kao sto sam vec rekao,"sve je Jedno".
docsumann docsumann 15:28 04.09.2013

Re: sve je Jedno

ostajem ubedjeni ateista i verujem pomenutom racionalizmu.


potpuno se slažem. dosljedno poštovanje racionalizma dovodi nas i do ONOG TAMO.
a TAMO već vladaju zakoni neke druge logike ...

p.s. ok, ok, ja sam agnostik
docsumann docsumann 15:33 04.09.2013

"My god what have i done, my god"

Ne preporucujem Kroulija


nit sam sljedbenik, nit poštovalac dotičnog, ali u svakom slučaju preporučujem ovaj dokumentarac ( kraći od 50 min!)... za one koje žele da se bolje upoznaju sa njegovim činodejstvovanjima.

anfieldroad anfieldroad 16:37 06.09.2013

Re: "My god what have i done, my god"


Ma jok, nisam ni mislio da je Krouli neki problem.Pomenuo sam ga samo u smislu da njegovo ucenje ne moze da se razume ako covek nije vernik,tj. ako ne veruje da Bog postoji. Secam se da su se kad smo bili klinci mnogi lozili na njega, pa se nasli u Satanizmu. A nema Satane ako nema Boga. Samo zato sam pominjao ateizam i Kroulija,a licno sam i ja verovatno blizi agnosticizmu nego cistom ateizmu.
A sto se tice stripa, cuvam jedan uvelican kvadrat iz stripa POGO koji kod nas na zalost nije preveden. Sve u svemu, grupa pecinskih ljudi klese u steni natpis- GOD IS NOT DEAD, HE IS MERELY UNEMPLOYED! Ne znam kakve veze ima to sa temom,al eto palo mi na pamet...
docsumann docsumann 16:43 06.09.2013

Re: "My god what have i done, my god"

A sto se tice stripa


.... noćas počinje 7. hersegnovski strip festival


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana