želje i pozdravi

Jelena Milić RSS / 13.12.2007. u 23:04

 

Kod Rusa izbora skoro da i nije moralo biti. Ja tebi premijeru ti meni predesdniče, ja tebi premijeru... I tako narednih 60ak godina koliko je novopoloženi Medvedev procenio da mu Putin treba, a  i on njemu da nastave započeto. Poznato, etablirao Sloba, apsolvirao Milo.  

U Srbiji se još ne zna da li će ih biti. Izbora, ne Slobe i Mila. Raspad nije na liniji opozicija- vlast već  vlast-vlast. Stranka vladajuće koalicije najavljuje bojkot izbora! Mislim, ko je kriv za situaciju, oporba?  Ista ta takva Srbija ima šanse da u januaru i potpiše Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU, ako Koštunica ne kaže historijsko NJET. Iskreno se nadam da će ovi izbori Koštuničinog kandidata, ko god to bio, ali i sve druge, naterati da se o temi eksplicitno izraze,  tako da građani imaju bar neku mogućnost uvida i izbora. Putinizam u Srbiji uzima maha, kada je u pitanju odnos prema instucijama demokratije. Ali je na sceni parlelno i  jelcinizam jer prvobitna preraspodela resursa još nije završena. Ovo bi teško i energetski bogata Rusija mogla da podnese a kamo li mi. SAA je slamka spasa. AP je danas preneo da će se na izborima birati između pro-američkog Tadića i pro-ruskog Nikolića. Pošaljem ovo SMSom  nekome i dobijem  odgovor: a gde je Srbija? Nemam  pojma.  Zaista postoje dve realnosti, i ona optimističkija-SAA je potvrda toga, ali i Aranđelovac. Imam par ideja kako bi možda mogli da dojemo do manje šizofrene situacije. Znam zasigurno kako ćemo i dalje ostati sluđeni i zakucani. Pisala o tome, u stvari, u poslednje vreme.

 

Zahuktavaju se i Ameri. Tamo su zaista Izbori. Poređaju novinari kandidate koje se lome za nominacije republikanaca i demokrata.  Ajmo kratko sta imate da kažete, nego da sad mi pitamo vas  ono što naciju zanima-i onda se postave četri pet pitanja o četiri pet tema koje su već kristalisane širom zemlje. I svi o tome. Dok se ne izaberu D i R pa onda još par meseci samo njih dvoje o onome što brine naciju sve detaljnije i detaljnije.

 

A naši kandidati i mediji? Istraživanja o tome šta nas zanima, šta nas mori, šta su nam prioriteti ima, i generalnih i stranačkih. Ali i bez talasa putinizacije, u Srbiji je lako javnost navesti da se  zanima onim  što joj političari VIA mediji nametnu, dragovoljno okrećući  glavu od nagomilanih problema sa kojima se suočava. Prisetite se, studija izvodljivosti-svi su imali stav, skočila pro EU opcija. Parafiranju SAA se skoro niko pošteno obradovao nije mada je mnogo  bitnija stvar od studije.  Zašto? Zato što su se za studiju svi u vlasti radovali pa su mediji o tome pisali, a  parafiranje je prošlo u fazi gnjiljnja koalicije koju kao kosovski formalin drži na jednom mestu, dok se rastaljuje na sve strane, i u periodu kad to opoziciju uopšte zanimalo nije.

 

I kako dalje?  Predsednički su kažu, glasa se za ličnost ne za program. Da li je baš tako? Može li se glasati za onoga za koga vam se učini da je ponudio najbolje, vama najprimamljivije i relano najizvodljivije? Kako uopšte i kada utvđujemo šta je to tačno? Pre izbora ili u toku kampanje?

 

Ne znam za vas, ali ja svoje prioritete imam već sad. I čini mi se da bi Srbija krenula napred kada bi se iskristalisalo šta je to što nas ključno muči, pa kad bi kampanja prošla tako što bi se kandidati o tome pretežno određivali. Evo moje četvorke, uz svest naravno da se radi o predsedničkim a ne parlamentarnim izborima, al po predsedniku se premijer nazire.

 

1. spoljnja politika zemlje ( mislim da kurs   dobrano definiše i mnogo  od unutrašnjih prilika)

2.  reforma pravosuđa

3. školstvo

4. zdravstvo

  

Imate li vi već sad svoje prioritete ili glasate za  kandidata bez obzira na programe?

   



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mayo1 mayo1 23:16 13.12.2007

Sve demokratski...

Kod Rusa izbora skoro da i nije moralo biti. Ja tebi premijeru ti meni predesdniče, ja tebi premijeru...


Eto, za čovjeka u Groznom, u Čečeniji, glasalo više od 99%...
Filip2412 Filip2412 23:22 13.12.2007

Re: Sve demokratski...

ma sta nas briga ko je i koliko glasao za koga u Rusiji?
Sa druge strane u USA se uredno smenjuju predsednici ali koga je briga kad svi uvek vode istu politiku.

Nema demokratije, pa jos Grci su tu glupost izmislili uz ogranicenje da ne glasaju zene, oni koji nisu "gradjani", robovi i zatvorenici... bla bla

Nego gde mi da se denemo da sacuvamo dupe, samo je to bitno, a demokratija je teorija, manite se toga.
ogar ogar 23:56 13.12.2007

Re: Sve demokratski...



Filipe,

Jedan od nasih poblema,
ne jedini, na primer, problem Kosova bi postojao i sa demokratijom i sa nedemokratijom,
je to da nam je demokratija "teorija".
To je i glavna tragika Srbije posle 5. oktobra, da mi nismo shvatili sta je to, da je to nasusna potreba i da to nema veze sa "demokratama" iz DS ili neke druge postpetooktobarske stranke. Nama je uobicajeno da je to nevazno pitanje, a strankama danasnje opozicije normalno da se citava ta tema demokratije adaktira kao propaganda druge strane.

Nije to propaganda nego potreba i neophodno sredstvo da bi se doslo do nekih ciljeva. Izgleda da za to saznanje nije dovoljan smena vlasti.
Jelena Milić Jelena Milić 12:51 14.12.2007

Re: Sve demokratski...


filipe, 2007 je.

u ostalom sta nudite kao alternativu-neku autokratiju!

hvala ne, ostajem cercilovac u tom smislu.
jinks jinks 23:37 13.12.2007

Sva je prilika

Zahuktavaju se i Ameri. Tamo su zaista Izbori. Poređaju novinari kandidate koje se lome za nominacije republikanaca i demokrata. Ajmo kratko sta imate da kažete, nego da sad mi pitamo vas ono što naciju zanima-i onda se postave četri pet pitanja o četiri pet tema koje su već kristalisane širom zemlje. I svi o tome. Dok se ne izaberu D i R pa onda još par meseci samo njih dvoje o onome što brine naciju sve detaljnije i detaljnije.
da ce se buduci u.s. predsednik birati na Demokratskoj izbornoj konvenciji (bila danas na cnn-u) ... ko tu prodje najverovatnije ce pobediti republikanskog kandidata. A D izborna konvencija ipak nije glas naroda :)

Jelena Milić Jelena Milić 12:52 14.12.2007

glas naroda

pa nije. glas pola naroda je :) ili malo vise nadajmo se
jinks jinks 16:33 14.12.2007

Re: glas naroda

Mislio sam, pravednije bi bilo da se na nivou u.s. organizuju izbori u kojima bi se celom narodu pruzila prilika da izaberu jednog izmedju preostala tri demokratska predkandidata, posto ce to ovoga puta biti jedini pravi izbori (a posle, tada vec moze da bude kasno). Oni posle, u kojima ce se birati izmedju D i R kandidata, izgledace kao puka formalnost :)
vucko vucko 23:41 13.12.2007

Još par tema

Par dodataka na gornji spisak:
- privatizacija velikih javnih preduzeca
- dalje ekonomsko otvaranje prema inostranstvu
- pojednostavljenje administrativnih procedura, definisanje metrika i javno dostupno statističko praćenje kvaliteta usluga i efikasnosti javne administracije, posebno organa lokalnih samouprava, e-government

Svetlana S. Svetlana S. 00:15 14.12.2007

Re: Još par tema

Ja bih tu dodala nauku. I to bih je rangirala vrlo visoko. Sistem vrednovanja/bodovanja koji se tu nameće predstavlja skoro genocid prema naučnim radnicima (uz malo preterivanja govoreći). Plašim se da će stradati 10-tak generacija dok se tu ne eliminiše stihija. Ali koga je briga za to:(
Svetlana S. Svetlana S. 00:26 14.12.2007

Re: Još par tema

Samo da dodam da nijedna zemlja nije prvo postala ekonomski i politički jaka pa tek onda razvila nauku, nego je uvek bilo obrnuto.
Jelena Milić Jelena Milić 12:56 14.12.2007

vucko

svaka ti se pozlatila.

btw, ovih dana ide ogroman serijalu kuriru, razvaljuju privatizaciju sartida, drmaju po aci vlahovicu onoliko, nikako da dokucim ko je i zasto iza toga, da li je to neka kostunicina geenralna linija j...majke amerima ili...igra nemacka...ne znam. ali je veeelikooo, a nekako prolazi nezapazeno. pre toga je antonic imao ogroman serijal u politici o tome takodje.
Jelena Milić Jelena Milić 14:48 14.12.2007

svetlana s

vise puta pisala o tome da su najrazvijenije zemlje to ne zato sto eksploatisu, imaju klimu ili naftu, vec zato sto im ogroman deo budgeta ide na RandD. i tako decenijama.

Djole Djole 23:33 14.12.2007

Re: svetlana s

R&D je cudo. Prodajes pamet svima, a oni se pitaju sta im bi. Ali ... Ima i ono da je deo tog R&D kako napraviti oruzje. A kad ims oruzje, imas i politiku iza sebe i moc. Dokaz tog R&D kad je oruzje u pitanju je Rusija. Prosjak sa atomskom bombom sto rece Vuk Draskovic tamo negde pocekom 90-tih ... jedino sto vise nije prosjak, il ne bas toliki.
vucko vucko 11:54 15.12.2007

Dr. Evil

R&D je cudo. Prodajes pamet svima, a oni se pitaju sta im bi. Ali ... Ima i ono da je deo tog R&D kako napraviti oruzje. A kad ims oruzje, imas i politiku iza sebe i moc. Dokaz tog R&D kad je oruzje u pitanju je Rusija. Prosjak sa atomskom bombom sto rece Vuk Draskovic tamo negde pocekom 90-tih ... jedino sto vise nije prosjak, il ne bas toliki.

A jede li se oružje? A ako se pravi za izvoz, ide li na "slobodno" tržište?

Čini mi se da je najbolji dokaz korisnosti pravljenja i izvoza kvalitetnog oružja upravo pokojna SFRJ.

nestorijanac nestorijanac 23:48 13.12.2007

prioriteti i oni

"Imate li vi već sad svoje prioritete ili glasate za kandidata bez obzira na programe?"

A. sta ako mnogu u Srbiji vec odavno imaju prioritete, ali tih prioriteta nema ni kod kandidata ni u programima koji se u Srbiji nude na izborima....
Jelena Milić Jelena Milić 12:57 14.12.2007

Re: prioriteti i oni

pa o tome i pisem, kako ih naturiti. kako ih artikulisati, pa naturiti.
dragoljub dragoljub 23:50 13.12.2007

pe"sednik



možda bi ovaj za nas bio najbolji
[url=http:///www.znanje.org/i/i24/04iv05/04iv0513202127/piter_brojgel_stariji.htm][/url]
Nenad M. Nenad M. 00:08 14.12.2007

proriteti

evo 10 na brzinu

1. politika bazirana na ekonomiji
2. ekonomija brzih reformi i podsticajne klime za investitore
3. nezavisne institucije koje rade na smanjenju korupcije
4. depolitizacija drustva; pre svega izlazak partija iz javnih preduzeca
5. razdvajanje biznisa od politike
6. ubrzane EU integracije ( dilema EU - Rusija je lazna i nepostojeca )
7. izlazak crkve iz Vlade
8. uvodjenje reda strogom akreditacijom fakulteta
9. ljudska prava min kao u Svedskoj :)))
10. i ono od cega sve zavisi - razresenje statusa KIM

Kako su programi manje vise poznati, prvi krug CJ, drugi ( za sada) blizi apstinenciji


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:31 14.12.2007

Re: proriteti

dilema EU - Rusija je lazna i nepostojeca

Petica, zaključeno za prvo polugodište.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:14 14.12.2007

Re: proriteti

Petica, zaključeno za prvo polugodište.


Slazem se. Jedna od najvaznijih tacaka je zakon o finansiranju partija sa maksimalnom transparentnoscu ... sve dok "mucakaju" oni koji trebe u tome da sprece sve ostale - nema napretka. Ali pretpostavljam da je Nenad to podrazumevao pod tackama 3. i 4. Ja bih to ipak izdvojio kao posebnu tacku ...

ps. ono "izlazak crkve iz vlade" je danak Nenadovoj partijskoj pripadnosti ... Ja ne znam nikakvu zvanicnu vezu crkve i vlade a to sto su neki od njih vernici pa su pod uticajem crkve i zastupaju njene nazore, to je normalno (pa i clanovi neke medjunarodne "socijalisticke internacionale" ili pak liberalne asocijacije ce isto zastupati te ideje). Osim ako necemo da postavimo uslov da je za clanove vlade obavezan ateizam (kao sto je nekad bilo u KPJ
Nenad M. Nenad M. 09:26 14.12.2007

Re: proriteti

. Ja ne znam nikakvu zvanicnu vezu crkve i vlade


a kada nam crkva utice na pdv kako se to zove? I da, ne pripadam ni jednoj partiji tako da nema danka
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:37 14.12.2007

Re: proriteti

Nenad M.
a kada nam crkva utice na pdv kako se to zove?


Pa crkva ima pravo da iznese svoj predlog/zahtev ... kao sto imaju i razne NVO. U ovom slucaju su se valjda zahtevi i poklopili - da li to znaci da treba da trazimo "odvajanje" vlade od raznih NVO?

Inace zastita i podrska porodici, braku, deci je jedno od obaveznih tema na koje se u javnosti javlja i crkva na zapadu i postavlja svoje zahteve/predloge. I ako su na vlasti partije demohricanske provinijencije naravno da to ima uticaja (pa te partije se ne bi tako ni zvale da ne zastupaju stavove vrlo bliske crkvenim )...

pozz

ps. sorry za ono "pripadnost" ... trebalo je da bude "danak svojoj politickoj naklonosti"

pps. ne mislim da branim crkvu i da tu nema nista da se poboljsa. Ali kad god sam bio u Srbiji niko mi se jos nije zalio da mu je crkva neki poseban problem (iako se ljudi uvek i mnogo zale ... na razne stvari). Tako da i ako ima neceg u tom smislu ... stavio bih ga 101. mesto
madoxxx madoxxx 10:50 14.12.2007

Re: proriteti

Sve je ovo OK, ali vam fali depolitizacije, dekriminalizacija i uvodjenje neutralnosti u Sudstvo, kao i princip najbrzeg resavanja sporova.
Jelena Milić Jelena Milić 13:05 14.12.2007

to nenad

4. depolitizacija drustva; pre svega izlazak partija iz javnih preduzeca
i sudova....

razdvajanje biznisa od politike je nemoguce....jacanje nezavisnih oditorskih institucija i osnovne regulative da, ali genralno politika i biznis se svugde preplicu, pitanje je samo transparentnosti.....

crkva nije u vladi toliko koliko je vlada u crkvi. trend se zove cezaropapizam. preporucujem serijal vladimira ilica u danasu.

resenje statusa kosova od nas ne zavisi. od nas zavisi samo kvalitet zivota srpske zajednice i kvalitet zvot nas ovde ako kosovo i posle statusa bude jedina tema.

sto se podrske u drugom krugu tice, mislim da je ldp tu na velikom testu i da su oci MZ vrlo uprene u to.

hr se ostvaruju kroz jacanje institucija ne samo kroz ulicne performanse, i stalnu konstataciju stanja. i zakonodavstvom.
Jelena Milić Jelena Milić 13:05 14.12.2007

Re: proriteti

4. depolitizacija drustva; pre svega izlazak partija iz javnih preduzeca
i sudova....

razdvajanje biznisa od politike je nemoguce....jacanje nezavisnih oditorskih institucija i osnovne regulative da, ali genralno politika i biznis se svugde preplicu, pitanje je samo transparentnosti.....

crkva nije u vladi toliko koliko je vlada u crkvi. trend se zove cezaropapizam. preporucujem serijal vladimira ilica u danasu.

resenje statusa kosova od nas ne zavisi. od nas zavisi samo kvalitet zivota srpske zajednice i kvalitet zvot nas ovde ako kosovo i posle statusa bude jedina tema.

sto se podrske u drugom krugu tice, mislim da je ldp tu na velikom testu i da su oci MZ vrlo uprene u to.

hr se ostvaruju kroz jacanje institucija ne samo kroz ulicne performanse, i stalnu konstataciju stanja. i zakonodavstvom.
Nenad M. Nenad M. 14:40 14.12.2007

Re: proriteti

resenje statusa kosova od nas ne zavisi


nisam rekao da od nas zavisi vec da nama od toga mnogo zavisi.

sto se podrske u drugom krugu tice, mislim da je ldp tu na velikom testu i da su oci MZ vrlo uprene u to.


odakle ti ovo? Mislim da ce CJ da ce dati podrsku programu koja ce se percipirati kao podrska BT, a sta ce glasaci da rade 3. feb je druga stvar. Kako bilo meni je sve izglednije da ce ovoga puta stvarno da OD NAS ZAVISI

i zakonodavstvom.


Ldp je jos u okt predao u skupstini zakon o diskriminaciji koji je dobra osnova u tom pravcu
Jelena Milić Jelena Milić 14:50 14.12.2007

Re: proriteti

dilema eu-rusija nije lazna. oko toga se deli poliitcka scena srbije, video ti to ili ne, hteo ti to ili ne.

moj odgovor je eu, pa u okviru eu rezvijati sto bolje odnose i sa rusijom.
Jelena Milić Jelena Milić 14:52 14.12.2007

vasilije

kao sto sam odgovorila i neadu, problem je veci u drzavi koja s euplice u crkevna posla, najvise preko zakona i uslova za registraciju verskih zajednica, ona im arbitrira u stvarima u kojim nikako ne bi smela.

cezaropapizam je veci od desekularizacije u srbiji danas.
Nenad M. Nenad M. 17:08 14.12.2007

Re: proriteti

dilema eu-rusija nije lazna. oko toga se deli poliitcka scena srbije, video ti to ili ne, hteo ti to ili ne.


lazna u smislu da smo okruzeni clanicama ili zemljama koje idu ka EU tako da ne znam na koji bi se nacin povezali sa Rusijom.
vucko vucko 17:19 14.12.2007

Re: proriteti

lazna u smislu da smo okruzeni clanicama ili zemljama koje idu ka EU tako da ne znam na koji bi se nacin povezali sa Rusijom.

Ali zato su tu metafizičke, transcendentalne i parapsihološke veze
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:10 14.12.2007

Leva i desna hemisfera mozga ..!!



Ko nam to zavađa levu i desnu hemisferu mozga?

Ko to kaže da može ovo, a ne može ono!? I obratno! Dakle, opet princip "ili - ili"..! Pa, to je ona varijanta u kojoj Srbija obavezno gubi. Ako ne danas, a ono sutra, Rusi i zapad će naći zajednički jezik (interes), a kad se to desi, naša ponosna državica će opet ostati usamljena, oslabljena, deprimirana.., osuđena na novo smanjivanje.

Naš princip mora da bude " i - i ". Znači, i Rusi, i Zapad. A tada cela projekcija naše političke i svake druge budućnosti izgleda mnogo manje tamno.

Ne dajmo da nas polute na dvoje. Ne dajmo da nas ubeđuju kako je samo ludilo pametno. Ne dajmo da nam od dva potencijalna prijatelja naprave dva neprijatelja!!! Istok i Zapad... Pa, sunce putuje.. prolazi kroz oba. Ne dajmo da nam levu i desnu ruku svađaju.

Uključimo ceo mozak !!!!!!




Urosh Urosh 00:35 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

I leva i desna hemisfera mozga treba u Srbiji da budu podesene na Zapad.
S Rusijom, skoro nista.
Samo sa Zapadnom MZ.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:32 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

S Rusijom, skoro nista

Jedinica, zaključena i za polugodište i za kraj godine. Sedi.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:34 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

Naš princip mora da bude " i - i ". Znači, i Rusi, i Zapad.

Prepisuješ od mene. Ako, imaš peticu na aktivnost tokom godine.
blackbox blackbox 11:21 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!


Dragan Vujanović
.Naš princip mora da bude " i - i ". Znači, i Rusi, i Zapad. A tada cela projekcija naše političke i svake druge budućnosti izgleda mnogo manje tamno. quote]
Upravo tako.
Posle 5. oktobra bilo je ponekad i preteranog šlihtanja Americi i videli smo da to mnogo ne pomaže jer poltrone niko ni u međunarodnim odnosima ne ceni.Po principu ili-ili sada smo otišli u drugu krajnost napadajući SAD i EU i gde treba i gde ne treba, pa čak do te mere da arogancija naše vlade bude karikaturalna i smešna, kao npr. mi smo im zapretili, nećemo mi u EU, štetom na štetu, i , maltene, mi ćemo njima uvesti blokadu. Istovremeno, poltronisanje prema Rusiji prelazi granice dobrog ukusa, počele su opštine da proglašavaju Putina počasnim građaninom, pa se u tome utrkuju, zloupotrebljavamo Rusiju da bi pretili Zapadu a Rusija nije rekla da će apsolutno podržati sve što kaže Samardžić, već ono što se dogovore dve strane. Što se veta tiče, setimo se da su svojevremeno Rusija i Kina bile uzdržane u SB u vezi agresije NATO na SRJ.
U tom kontekstu, prioritet predsednika je da vrati državi ugled i međunarodni kredibilitet i poštovanje kao uvažavanog partnera koji vodi računa o svojim interesima. To znači evropske integracije i, istovremeno , dobri odnosi sa Rusijopm, Kinom, SAD i drugim zemljama. Apsolutni prioritet je potpuna relaksacija, prilično narušenih , odnosa sa susedima. Shodno ustavnim ovlašćenjima, predsednik mora voditi računa pre svega o nacionalnim (u državnom smislu) interesima i biti najmanji zajednički politički sadržilac u formulisanju i realizaciji strategije nacionalnih interesa i bezbednosti. U tom smislu mora se izdići iznad uskih partijskih interesa.
Naravno, na unutrašnjem planu mora da se bori za demokratizaciju društva, inicira boirbu protiv kriminala, korupcije, protiv siromaštva, protiv tajkunizacije, monopola, za sigurnost i bezbednost građana i ravopravnost u svakom pogledu.
Kosovo je nesumnjivio i dalje problem, a definitivno se može rešiti samo u dogovoru sa EU ,i SAD i Rusijom na tom fonu.
blackbox blackbox 11:25 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

Dragan Vujanović.Naš princip mora da bude " i - i ". Znači, i Rusi, i Zapad. A tada cela projekcija naše političke i svake druge budućnosti izgleda mnogo manje tamno. quote]

Upravo tako.
Posle 5. oktobra bilo je ponekad i preteranog šlihtanja Americi i videli smo da to mnogo ne pomaže jer poltrone niko ni u međunarodnim odnosima ne ceni.Po principu ili-ili sada smo otišli u drugu krajnost napadajući SAD i EU i gde treba i gde ne treba, pa čak do te mere da arogancija naše vlade bude karikaturalna i smešna, kao npr. mi smo im zapretili, nećemo mi u EU, štetom na štetu, i , maltene, mi ćemo njima uvesti blokadu. Istovremeno, poltronisanje prema Rusiji prelazi granice dobrog ukusa, počele su opštine da proglašavaju Putina počasnim građaninom, pa se u tome utrkuju, zloupotrebljavamo Rusiju da bi pretili Zapadu a Rusija nije rekla da će apsolutno podržati sve što kaže Samardžić, već ono što se dogovore dve strane. Što se veta tiče, setimo se da su svojevremeno Rusija i Kina bile uzdržane u SB u vezi agresije NATO na SRJ.
U tom kontekstu, prioritet predsednika je da vrati državi ugled i međunarodni kredibilitet i poštovanje kao uvažavanog partnera koji vodi računa o svojim interesima. To znači evropske integracije i, istovremeno , dobri odnosi sa Rusijopm, Kinom, SAD i drugim zemljama. Apsolutni prioritet je potpuna relaksacija, prilično narušenih , odnosa sa susedima. Shodno ustavnim ovlašćenjima, predsednik mora voditi računa pre svega o nacionalnim (u državnom smislu) interesima i biti najmanji zajednički politički sadržilac u formulisanju i realizaciji strategije nacionalnih interesa i bezbednosti. U tom smislu mora se izdići iznad uskih partijskih interesa.
Naravno, na unutrašnjem planu mora da se bori za demokratizaciju društva, inicira boirbu protiv kriminala, korupcije, protiv siromaštva, protiv tajkunizacije, monopola, za sigurnost i bezbednost građana i ravopravnost u svakom pogledu.
Kosovo je nesumnjivio i dalje problem, a definitivno se može rešiti samo u dogovoru sa EU i SAD i Rusijom na tom fonu.
IZVINJAVAM SE ŠTO PONAVLJAM, JER SE CITAT SPOJIO SA MOJIM KOMENTAROM.
Jelena Milić Jelena Milić 13:08 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

ukljucimo ceo mozak da odnose sa rusijom definisemo kao deo eu i nato, kako oni tako i mi. niko ne zagovara prekid odnosa sa rusijiom, daleko bilo, vec samo to da se geograsko-politicki udenemo u ostatak regiona i da kao celina definisemo odnose sa rusijom. da citiram blackbox-nismo Kina.

ovako "neutralni" smo u stvari u limbu i posluzicemo kao moneta za raskusurivanje jer je rusiji mnogo vise stalo do odnisa sa sad i eu nego do nas.

ne putinizam srbije, ne putinizam. niko ne kaze ne saradnji sa rusijom.
Jelena Milić Jelena Milić 14:58 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

uki, prvo u eu i nato, pa kako on i mi sa rusijom geenralno, a onda i bilateralno sta god
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:23 14.12.2007

Pohovani mozak

Jelena Milić
ukljucimo ceo mozak da odnose sa rusijom definisemo kao deo eu i nato, kako oni tako i mi. niko ne zagovara prekid odnosa sa rusijiom, daleko bilo, vec samo to da se geograsko-politicki udenemo u ostatak regiona i da kao celina definisemo odnose sa rusijom. da citiram blackbox-nismo Kina. ovako "neutralni" smo u stvari u limbu i posluzicemo kao moneta za raskusurivanje jer je rusiji mnogo vise stalo do odnisa sa sad i eu nego do nas. ne putinizam srbije, ne putinizam. niko ne kaze ne saradnji sa rusijom.

Putinizam??? Kakve veze ima Putinizam sa Srbijom? Putinizam je odgovor Rusije na nove relacije sa USA i NATO paktom. Kako EU i NATO tako i mi? Mi smo veći katolici od pape. A pominjati Putina u pogrdnom tonu je isto kao pričati o prekidanju odnosa sa Rusijom. Šta vi i ja znamo o problemima i interesima velikih sila? Zamislite da LDP dođe na vlast. Zamislite da neki ministar LDP-a treba da ide u Rusiju i da moli za nešto? Za gas, npr. Ili da nam reprogramiraju neki dug? Ili da nam remontuju neki veliki industrijski objekt? Da li uopšte znate o čemu pišem? Kako će da moli ako Putin ili neki njegov naslednik na stolu drži citate našeg ministra iz Skupštine Srbije ili sa Bloga). Stvarno mi je muka od takve kratkovidosti. Treba da idemo u EU. Slažem se. Ali nemojte da rušite mostove. Nismo mi Kina, a nismo ni UK ni US ni Nemačka. Ne govorim vama lično. Govorim o kratkovidim političarima koje posle citiraju - kao pokvarena traka/kaseta/CD - blogeri, trabanti i sluđeni aktivisti.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:27 14.12.2007

Re: Leva i desna hemisfera mozga ..!!

Naš princip mora da bude " i - i ". Znači, i Rusi, i Zapad.
Prepisuješ od mene. Ako, imaš peticu na aktivnost tokom godine.


Može da bude sve, samo ne prepisivanje. Na ovu temu upravo ovako pišem već jako dugo, mnogo pre nego što smo se zadesili na blogu B92. Međutim, ajd, neka bude. Neka bude da obojica prepisujemo sa (valjda) jedne te iste logičke matrice. Zato su nam fragmenti stavova slični, ako jesu slični. U svakom slučaju, to što mi preporučuješ peticu mene raduje kad je tvoj slučaj u pitanju, jer to ukazuje da verovatno umeš da prepoznaš istinske vrednosti. Srdačan pozdrav
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:32 14.12.2007

R: Leva i desna hemisfera mozga ..!!


Jelena : ...ovako "neutralni" smo u stvari u limbu i posluzicemo kao moneta za raskusurivanje jer je rusiji mnogo vise stalo do odnisa sa sad i eu nego do nas...




Skoro da je tako Jelena.

Kakvi spoljašnji neprijatelji, kakvi bakrači!!

Valja ovde još jednom preporučiti da se okanemo onih što nam svađaju levo i desno oko u glavi.

Dakle, i Rusi, i Ameri. Ne zna se ko su nam veća braća! A politički profiteri hoće da nas razrode! Rusi, Srbi i Ameri - koliko je to miliona?

Nemojte samo da ovog trenutka mešamo i Kineze, sve račune će pokvariti !

Urosh Urosh 00:12 14.12.2007

Izbora ce biti

ali oni nece, 3.februara, biti izbori izmedju Tadica i Nikolica.
Bice izbori izmedju svetla na kraju tunela i vecnog mraka i putinizma.
Izmedju EU i Rusije.
Izmedju normalnog zivota i ponizenja gradjanskog dostojanstva i nemanja ljudskih prava.
Pri cistoj svesti i zdravoj pameti, iako mnogo toga zameram Tadicu, izjavljujem da cu tog dana glasati za Borisa Tadica ne zbog njega samog, vec zbog, raspisanim izborima, upaljenog plamichka slobode.
Nadam se potpisivanju SAA krajem januara i, posle 3.februara, raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora U prvom krugu za Cedomira Jovanovica, u drugom za Borisa Tadica.
Potpuno podrzavam poslednje poteze Demokrata, nadam se da ce tako nastaviti, za dobro svih nas, kao gradjanki i gradjana Srbije.
ceda_urosevic ceda_urosevic 11:13 14.12.2007

Re: Izbora ce biti

Uroshe,
ne vidim sta tu ima da se podrzava?

mislim na ovo:
Urosh
Potpuno podrzavam poslednje poteze Demokrata, nadam se da ce tako nastaviti, za dobro svih nas, kao gradjanki i gradjana Srbije.


Ne mislim da treba da budemo zahvalni DS-u zato sto postuje zakon. Samo je kod nas podvig kad se postuje slovo zakona koji su btw doneli zajedno sa DSSom i G17plus.

Kao gradjanin ove zemlje mogu da budem samo ljut na DS jer je izneverio apsolutno svaku ideju koju je delio sa mnom kao biracem i gradjaninom. Zato i sluze izbori, pa nek' se posle pitaju ko im je drazi
ja ili Kostunica.

Mislim da tako treba da razmisljamo, bez nas, oni ne postoje. Ne mi bez njih.
Oni treba da podrzavaju nas, oni treba da mene ubede da glasam za njih. Ne smatram uputnim to da se izjasnjavam kako podrzavam nesto sto spada u postovanje zakona, to se vec podrazumeva.

igipop igipop 00:13 14.12.2007

prioriteti

1.otvaranje trzista

2. smanjenje drzavnog administriranja

3. Manji porezi i manja javna potrosnja

Jelena Milić Jelena Milić 15:02 14.12.2007

to igi

wow, kakav mit rumni i djulijani !

tako republikanci kazu, e za to sam u ekonomiji,

a u oblasti socijalnih sloboda?
jesen jesen 00:14 14.12.2007

..ma, i rusi..

...odose dalje od pocetka, samo mi vecito na pocetku....tj u mestu..btw..ko su nasi kandidati?...misim, osim tadica i tome..
ivana23 ivana23 00:46 14.12.2007

Videste li...

blackbox blackbox 00:52 14.12.2007

Re: Videste li...

ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbiju.
jesen jesen 01:37 14.12.2007

Re: Videste li...

...ooo pa to moze i dobro da ispadne....novi parlamentarni izbori i kostunica leti zauvek sa politickog neba, bar ja tako mislim...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:04 14.12.2007

Re: Videste li...

jesen
...ooo pa to moze i dobro da ispadne....novi parlamentarni izbori i kostunica leti zauvek sa politickog neba, bar ja tako mislim...


Ako tako mislis onda si naivna Kostunica moze max da ode u opoziciju. Samo naivna decica mogu da zamisljaju demokratiju bez jake desnice (pokazi mi jednu razvijenu demokratiju kod koje to nije slucaj?) ... ako ode Kostunica iz politike, ko ti ostaje na desnici? Velja i Seselj ... bas cemo se usreciti ...

A ako padne vlada, ko ce dobiti vise glasova nego na poslednjim izborima? DS + LDP? Ne bi bilo lose ali je nerealno ... "pljuvaci" iz LDP su se sve ovo vreme bavili odbranom Cede i napadima na DS - ako i dobiju 0,6 posto vise, bice to na racun DS (a mogu da dobiju i toliko manje pa da ispadnu iz parlamenta)...

pozz


blackbox blackbox 10:18 14.12.2007

Re: Videste li...

jesen
...ooo pa to moze i dobro da ispadne....novi parlamentarni izbori i kostunica leti zauvek sa politickog neba, bar ja tako mislim...

Da, a moglo je i ranije.
blackbox blackbox 10:48 14.12.2007

Re: Videste li...

Virtuelni Vasilije

jesen...ooo pa to moze i dobro da ispadne....novi parlamentarni izbori i kostunica leti zauvek sa politickog neba, bar ja tako mislim...Ako tako mislis onda si naivna Kostunica moze max da ode u opoziciju. Samo naivna decica mogu da zamisljaju demokratiju bez jake desnice (pokazi mi jednu razvijenu demokratiju kod koje to nije slucaj?) ... ako ode Kostunica iz politike, ko ti ostaje na desnici? Velja i Seselj ... bas cemo se usreciti ...A ako padne vlada, ko ce dobiti vise glasova nego na poslednjim izborima? DS + LDP? Ne bi bilo lose ali je nerealno ... "pljuvaci" iz LDP su se sve ovo vreme bavili odbranom Cede i napadima na DS - ako i dobiju 0,6 posto vise, bice to na racun DS (a mogu da dobiju i toliko manje pa da ispadnu iz parlamenta)...pozz

Ako se DS stvarno profiliše i drži svog programa- levi centar, onda nema ništa zajedničkog sa salonskim nacionalistima i pozerskim demokratama kao što je DSS. VK je i opstajao tako što je koristio naivnost, a u velikoj meri i želju DS da bude vlast, tako da je prigrabio enormno mnogo vlasti u odnosu na stvarnu političku težinu partije.
Jaka desna opozicija ili vlast biće SRS i tu nema mesta za DSS jer mu radikali neće dati da bude premijer sa 10% glasova..Prema tome DS je dosta puta nasankana dajući podršku Koštunici a on je svaki put faktički ponizio.
Realno je očekivati jasniju diferencijaciju između DS kao levog centra i levog krila socijaldemokratske provijencije i SRS kao desnog centra i desne, pre svega naglašenije nacionalne retorike, ali i socijalne dimenzije. DSS ima faktički tri frakcije najveću koja ce preći u radikale,mali deo okrenut ka DS i nešto veći salonskih tradicionalista i nacionalista, na kojima će se i zadržati sa oko 5% glasova.
LDP mora da se uozbilji i shvati da politika nije performans, nisu akcije Otpora i da su i drugi najmanje toliko promućurni kao i oni. Zagovaranje revolucionarnog radikalizma u neoliberalnom obliku i frontalni napad na sve koji ne misle kao oni samo im šteti jer nemaju kapacitet za sukob sa svima.Ovo tim pre što niko, pa ni LDP, nije cvećka ni bez putera na glavi. Nažalost , kod nas su izgleda trnziciju shvatili kao transfer moći i novca u partijske i privatne džepove.
nestorijanac nestorijanac 11:09 14.12.2007

Re: Videste li...

Zagovaranje revolucionarnog radikalizma u neoliberalnom obliku i frontalni napad na sve koji ne misle kao oni samo im šteti jer nemaju kapacitet za sukob sa svima.Ovo tim pre što niko, pa ni LDP, nije cvećka ni bez putera na glavi. Nažalost , kod nas su izgleda trnziciju shvatili kao transfer moći i novca u partijske i privatne džepove.

Mudro receno ! Zaista !
blackbox blackbox 12:02 14.12.2007

Re: Videste li...

nestorijanac
Zagovaranje revolucionarnog radikalizma u neoliberalnom obliku i frontalni napad na sve koji ne misle kao oni samo im šteti jer nemaju kapacitet za sukob sa svima.Ovo tim pre što niko, pa ni LDP, nije cvećka ni bez putera na glavi. Nažalost , kod nas su izgleda trnziciju shvatili kao transfer moći i novca u partijske i privatne džepove.Mudro receno ! Zaista !

Hvala, u svakom slučaju, a baš me interesuje vaš malo širi komentar.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:21 14.12.2007

Re: Videste li...

blackbox
Hvala, u svakom slučaju, a baš me interesuje vaš malo širi komentar.


I ja dajem najvisu ocenu (5+ za ovo sto je citirao nestorijanac. I ostali deo mi se svidja a vasa predvidjanja smatram MOGUCIM. U nekim stvarima imam malo drugacije predstave ali cu o njima napisati nesto vise kasnije kad budem imao vremena...

pozz
nestorijanac nestorijanac 12:50 14.12.2007

Re: Videste li...

za blackbox

Hvala, u svakom slučaju, a baš me interesuje vaš malo širi komentar.


Znate sta, kada procitam Vas komentar obocno pomislim - "Sjajno, ovome se nema sta dodati" ili "Hej, pa ovaj misli isto kao i ja". I, sta onda tu komentarisati ?
Samo pozdraviti. To je sve.
Pozdrav !

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:46 14.12.2007

Re: Videste li...

blackbox
Ako se DS stvarno profiliše i drži svog programa- levi centar, onda nema ništa zajedničkog sa salonskim nacionalistima i pozerskim demokratama kao što je DSS.


Kljucna razlika izmmedju DS i DSS je taj "salonski nacionalizam" kod DSS. A DS je izabrala, po meni najbolji moguci nacin, da se distancira: na izborima je (valjda kao jedina partija) uvela obavezno ucesce predstavnika manjina na svojim izbornim listama

Jaka desna opozicija ili vlast biće SRS i tu nema mesta za DSS jer mu radikali neće dati da bude premijer sa 10% glasova..


Najjaci razlog da Kostunica i u toj varijatni bude premijer je to sto se bez njega NE MOZE (to mu je i glavni adut ... a vec je pokazao da je dovoljano tvrdoglav i da bi otisao i u opoziciju pre nego sto uzme neko manje mesto od premijera). Postoji jos jedan bitan razlog: Kostunica i njegova partija su prihvatljivi za zapad a SRS nije ... i plus im je "sef" u zatvoru. Seselj je mozda lud ali mu niko ne moze poreci inteligenciju ... pa im je bolje i da se ovako docepaju vlasti i da usput pokazu da nisu toliko opasni (kao sto su pokazali i u NS-u ... nisu ni oni ludi da ratuju sa celim svetom) ...

Da li ce ubuduce DSS znatno izgubiti uticaj ostaje da se vidi. Ali ja ipak mislim da oni zajedno sa Veljinim narodnjacima imaju sanse i da ojacaju i preuzmu SRS-u veliki deo biraca (sto je i za Srbiju bolje). Prvo mislim da ne treba potcenjivati politicku vestinu Vojislava Kostunice. A drugo mislim da to vazi i za Velju i njegov partiju. Evo sad se naprimer pojavljuje kod Velje ovaj "momak iz Topole" koji deluje neopterecen mnogo balastom proslih vremena (sto je vrlo retko na politickoj sceni Srbije) a i izgleda i da je sposban i ambiciozan. Te partije znaju da im je najveca sansa da preuzmu birace od SRS (opterecene vec pomenutim problemima) a to opet znaci uobicajena desnicarska retorika ...

Ne svidja si ni meni Velja Ilic (kao, pretpostavljam i vama) ali mislim da ste potcenili narodnjake i cinjenicu da u Srbiji postoji dosta seoskog stanovnistva ... iliti SRPSKIH DOMACINA. Ovde se cesto sprdaju sa tim domacinom (posebno salonski liberali) ali, iskreno receno, vecina od nas ima takvog nekog u blizoj ili daljoj familiji. A ako neko i nema, onda ima nekog dragogo i ljubaznog cikicu od koga kupuje recimo sir i kajmak. Ogromna vecina tih ljudi su dobri i vredni ljudi ali im je, ako hocemo da budemo realno, demokratija suvisna stvar. Vecin njih misli da u drzavi, kao i u kuci, mora da se zna ko je domacin. A najbolji je onaj ciji se doprinos vidi ... recimo gradi kuce, pruge, puteve. Pa kad zavrsi put hoce lepo da nazdravi casicom prepecenice i da "okrene nesto na raznju". E sad ako je bas i sutnuo nekog novinarcica ... boze moj, sam je kriv - sto ga je izazivao i nervirao ...

I da se razumemo ono sto je u Srbiji taj domacin to je i u Nemackoj njihov seljak ili u USA farmer (koji recimo ima punu kucu oruzja) ... zato je desnica nezaobialazan deo politicke scene ...

pozz

ps. Naravno nadam ste da smo se razumeli - ne tvrdim ja se stvari ne mogu razvijati ni ovako kako ste vi predvideli (ko ce ga znati) ... izneo sam samo, po meni, verovatniju varijantu (a i bolju za Srbiju) ...


jesen jesen 19:59 14.12.2007

Re: Videste li...

....blackbox, slazem se sa vasim odgovorom Vasiliju u potpunosti...
blackbox blackbox 21:48 14.12.2007

Re: Videste li...

Hvala na komentarima.
U celini, ne mogu da se ne složim sa pristupom i potenciranjem aspekata koje ja dovoljno nisam tretirao.
U politici su inače predviđanja dosta nezahvalna, jer se često dešava da racionalno , iz raznoraznih razloga, bude potisnuto.
Nisam ni pretendovao da budem vidovit već da izložim jednu od mogućih varijanti i tu smo se potpuno razumeli.
Nekoliko opaski na vaš komentar.
Kljucna razlika izmmedju DS i DSS je taj "salonski nacionalizam" kod DSS. A DS je izabrala, po meni najbolji moguci nacin, da se distancira: na izborima je (valjda kao jedina partija) uvela obavezno ucesce predstavnika manjina na svojim izbornim listama

Pa i SRS ima u svojim redovima pripadnike svih nacionalnosti, čak i Sirijca, ali nastupa sa nacionalističkom retorikom. DS ima manjine na listama ali ponekad, valjda da bi osvojila glasače, naglašava naciju i Crkvu,a sigurno je da su takvi birači već opredeljeni za SRS ili DSS, pa bespotrebno odstupa od programskih načela.
Kostunica i njegova partija su prihvatljivi za zapad a SRS nije ...

Nisam siguran da će tako još dugo biti, a čini mi se da već skoro i nije.
U svakom slučaju, mislim da mu SRS nebi dala mesto premijera, a pogotovo ne moć koju sada ima.
Ali ja ipak mislim da oni zajedno sa Veljinim narodnjacima imaju sanse i da ojacaju i preuzmu SRS-u veliki deo biraca (sto je i za Srbiju bolje).

Ako ostanu zajedno.A pitanje je i da li je bolje.
Evo sad se naprimer pojavljuje kod Velje ovaj "momak iz Topole" koji deluje neopterecen mnogo balastom proslih vremena (sto je vrlo retko na politickoj sceni Srbije) a i izgleda i da je sposban i ambiciozan.

E ovde se ne slažem. Čini mi se da upravo taj momak simboliše prošlost u najretrogradnijem obliku.
mislim da ste potcenili narodnjake i cinjenicu da u Srbiji postoji dosta seoskog stanovnistva ... iliti SRPSKIH DOMACINA. Ovde se cesto sprdaju sa tim domacinom (posebno salonski liberali) ali, iskreno receno, vecina od nas ima takvog nekog u blizoj ili daljoj familiji.

Nisam ja potcenio srpske domaćine ali ne mislim da ih treba prepustiti Veljinom primitivizmu, jer oni su upravo domaćini u pravom a ne estradnom smislu. Pa nije pravi domaćin onaj ko je pijanica, ko je vulgaran i psuje i vređa sve oko sebe i šteta je da se neki takvi predstavljaju kao njihovi autentični predstavnici.Pa nisu svi srpski domaćini bili ni četnici.
Mislim da se DS, upravo zastupanjem svog ekonomskog i socijalnog programa, mora daleko više okrenuti domaćinima koji žele da rade, stvaraju i imaju bogato domaćinstvo, jer bogat seljak znači i bogata država.
pozdrav
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:43 15.12.2007

Re: Videste li...

blackbox
U politici su inače predviđanja dosta nezahvalna, jer se često dešava da racionalno , iz raznoraznih razloga, bude potisnuto.
Nisam ni pretendovao da budem vidovit već da izložim jednu od mogućih varijanti i tu smo se potpuno razumeli.


Sa ovim se slazem potpuno ... ni ja ne pretendujem da ce se ovo sto se meni cini verovatnim zbilja i desiti ... Ali moje misljenje je da ce Kostunica i za 10-ak godina igrati bitnu ulogu na politickoj sceni a ako se to ne desi onda ja placam pice vama i jesen (vazi i obrnuto valjda. Inace jedna od najvaznijih zakonitosti u demokratiji je da partije na vlasti polako gube podrsku u odnosu na opoziciju - bez toga ne bi nikad ni dolazilo do smene vlasti ... Kostunica moze da ode i u opoziciju i da spadne recimo i na 10% glasova, ali ce zahvaljujuci svom polozaju u partijskom spektru i tada imati nesrazmerno veliki znacaj bas zbog toga njegovog koalicionog potencijala prema maltene svim partijama. A sa kim moze LDP da stupi u koaliciju? Jedva nekako da DS, ali je i to pitanje posle svih napada i pljuvananja ...

Svidja mi se posebno ova vasa napomena o iracionalnosti. Za mene je najbolji primer za nju to sto mnogi demokratski orijentisani ljudi cak vise ne podnose DSS nego SRS pa su cak spremni i da zastupaju tezu da je bolje da na desnici premoc ima ova druga (to mi nekako provejava i kod vas). A ja mislim da je i ovolika snaga SRS nesto IZUZETNO lose a eventualan njen dolazak na vlast bi bio POGUBAN. I znacio bi potpuno odustajanje od ulaska u Evropu ... ne mogu da zamilslim da bi recimo EU i pomislila da razgovara o ulasku sa SRS na vlasti (ciji lider je u Hagu)... A istovremeno vidimo da ta ista EU juce govori o ponudi Srbiji za ubrazan ulazak. I jasno je da taj ulazak moze da se desi samo sa ovakvom konstelacijom kakva je na vlasti ...

Tu iracionalnost vidim i u tome sto recimo mnogi zastupnici LDP ovde na blogu ostavljaju utisak da bi se u drugom krugu predsednickih izbora uzdrzali od glasanja za Tadica ... sto je prakticno direktna podrska Nikolicu!!! Za mene je tolika kolicina iracionalne netrpeljivosti NEVEROVATNA ...

pozz
blackbox blackbox 20:32 15.12.2007

Re: Videste li...

to Virtuelni Vasilije
Slažem se,za piće treba uvek imati vremena i to ne vezivati za politiku, upravo zbog nepredvidljivosti
Ali moje misljenje je da ce Kostunica i za 10-ak godina igrati bitnu ulogu na politickoj sceni a ako se to ne desi onda ja placam pice vama i jesen (vazi i obrnuto valjda.

Ne sporim. Mada ttreba uzeti u obzir i evoluciju radikala, jer u sudaru dva jaka a suprotna pola moguće je jačanje centra a moguća i disperzija centra ka polovima.U sadašnjoj konstelaciji, tačno je da je koalicioni kapacitet DSS najveći.[
quote]A sa kim moze LDP da stupi u koaliciju? Jedva nekako da DS, ali je i to pitanje posle svih napada i pljuvananja ...
Mislim da ni sa DS ne može.
A ja mislim da je i ovolika snaga SRS nesto IZUZETNO lose a eventualan njen dolazak na vlast bi bio POGUBAN. I znacio bi potpuno odustajanje od ulaska u Evropu ... ne mogu da zamilslim da bi recimo EU i pomislila da razgovara o ulasku sa SRS na vlasti (ciji lider je u Hagu)..

Imate primer Mađarske i Slobačke , pa i HDZ.
Ne bi bio prvi put da EU kaže da poštuje volju birača.Ne bi se trebalo iznenaditi i da SRS u tom slučaju, kao partija na vlasti, relaksira stav prema EU. Pa zna i SRS da je prosperitet moguć samo u okviru EU, a ako obezbeđuje prosperitet ostaje na vlasti.
Pa i Koštunica je govorio o devetoj rupi da bi je tretirao sada kao drugu.
Kaže narodna "nikada nije bilo da nekako nije bilo", videćemo. U svakom slučaju dobro je biti umeren tj.neostrašćen.

pozdrav
vucko vucko 20:36 15.12.2007

Re: Videste li...

Kaže narodna "nikada nije bilo da nekako nije bilo", videćemo.

Narodni pesnik Miroslav Krleža :)
vucko vucko 00:53 14.12.2007

Deda mraz

Ovo je super - kao klinci i želje za Deda Mraza.

Podseti me na pokojnog Minimaksa i jednu njegovu novogodišnju želju iz devedesetih:

"Deda Mraze, Deda Mraze, ove godine ne moraš ništa da mi doneseš... samo odnesi Radomana Božovića".
Svetlana S. Svetlana S. 00:57 14.12.2007

Re: Deda mraz

Pa vidiš da je i naslov Pozdravi i želje.:))
vucko vucko 01:01 14.12.2007

Re: Deda mraz

Svetlana S.
Pa vidiš da je i naslov Pozdravi i želje.:))

Naslov mene asocira na radio "Šumadija" iz Aranđelovca iz vremena kad sam bio klinac, ili pesmu Rokera s' Moravu 'Radio "Moravski plićak"' :)
Svetlana S. Svetlana S. 01:03 14.12.2007

Re: Deda mraz

E ne znam tu melodiju ali mora da je ... opuštena :))
milos g. milos g. 01:15 14.12.2007

za kanditata naravno

"Imate li vi već sad svoje prioritete ili glasate za kandidata bez obzira na programe?

za kandidata sa programom. kao i uvek.

eli eli 01:26 14.12.2007

Re: za kanditata naravno

za kandidata sa programom. kao i uvek.

Zasto ni jedna partija nema kandidatkinju?Plase se zdrave i bolje konkurencije ili su jednostavno sovinisti?
milos g. milos g. 10:56 14.12.2007

Re: za kanditata naravno

Zasto ni jedna partija nema kandidatkinju?Plase se zdrave i bolje konkurencije ili su jednostavno sovinisti?


Bila je u planu jedna nasa najpoznatija dramaturg spisateljica,vise"vani" nego kod nas uspesna,ali se plasim da joj spominjem inicijale a kamoli ime.
eli tek da znas bila je mogucnost.ako je sada bila mogucnost ,bice realnost u skorasnje doba kada nam stasa
javnost,drustvo.
cenim odmah nakon Hilari Klinton : )
Nenad M. Nenad M. 11:41 14.12.2007

Re: za kanditata naravno

Bila je u planu jedna nasa najpoznatija dramaturg spisateljica,vise"vani" nego kod nas uspesna,ali se plasim da joj spominjem inicijale a kamoli ime.


Evo ja se ne plasim.
Cedomir je u UN pored njega od stranackih licnosti pominjao i Vesnu Pesic sa kojom se i slozio da ipak on bude kandidat. Treca varijanta je bila nezavisni kandidat koji na neki nacin simbolizuje Ldp i ti je pomenuo Biljanu Srbljanovic i V. Popovica Bebu. Tako da su u planu bile 2 kandidatkinje.
nestorijanac nestorijanac 11:50 14.12.2007

Re: za kanditata naravno

Treca varijanta je bila nezavisni kandidat koji na neki nacin simbolizuje Ldp i ti je pomenuo Biljanu Srbljanovic i V. Popovica Bebu.

Jedan moj komsija ima obicaj da mrmlja razna imena kada silazi niz stepenice. Na putu za podrum.
milos g. milos g. 14:37 14.12.2007

Re: za kanditata naravno

Jedan moj komsija ima obicaj da mrmlja razna imena kada silazi niz stepenice. Na putu za podrum.


zanimljiv hobi.
kakvi li su tek ostali ukucani da-ne-kazem-stanari.
Urosh Urosh 01:17 14.12.2007

Btw, moji prioriteti

1.Euroatlantske integracije (EU, PFP, NATO), izlazak iz saveza sa Rusijom i Belorusijom i izlazak iz Interparlamentarne skupstine pravoslavlja, svodjenje odnosa sa Rusijom na najmanju mogucu meru.
2.Suradnja sa ICTY, sva 4 zlocinca u Hag i suocavanje sa prosloscu
3.reforma pravosudja
4.reforma skolstva
5.odvajanje verskih zajednica od drzave (fakticko)
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:45 14.12.2007

Re: Btw, moji prioriteti

super su ti prioriteti, al naopaki. valjda ti je vaznije da obrazujes narod i da imas pravdu od poverenja, koja funkcionise, nego da se razvodis od bjelorusije i vencavas s natom. mislim nije to nebitno, ali pravosudje, skolstvo i zdravsktvo su najbitniji.
jesen jesen 02:03 14.12.2007

Re: Btw, moji prioriteti

...prvo treba da nam skinu gvozdenu zavesu...evo veceras cujem kako ce hrvati da idu u sloveniju posto ovi ulaze u sengen, sa nekim kartoncicima na granici...a mi i dalje sa fotkma i u bugarsku....Za mene je prioritet skidanje zavese...sve bi odmah bilo drugacije...al onda miskovic ne moze da drzi monopol....itd.....
milos g. milos g. 12:04 14.12.2007

Re: Btw, moji prioriteti

"valjda ti je vaznije da obrazujes narod i da imas pravdu od poverenja, koja funkcionise, nego da se razvodis od bjelorusije i vencavas s natom. mislim nije to nebitno"



Bilo je nebitno,sta vise zjbancja,to sa belo i crno rusijom,dok se zvanicna politika nije ponovo okrenula tom kursu
a taj kurs porodio u Arandjelovcu "dogadjanje naroda2" sa sve putinovom slikom....nazi ispade...nekakve hadzi garde Kneza Lazara....harange na pisanu rec i spisatelje tih reci..and many many more.
Tako da nije nemoguce da nam obrazovanje ponovo bude sa Ruskim jazikom pod A,
i penicilinom iz chajne (istek roka 1999/ pod B : )
Jelena Milić Jelena Milić 15:05 14.12.2007

dejane

banalizujes. u pitanju nije razvod od belorusije i vencavanje sa nato, vec nastavak reformi po putokazu koji je iscrtala eu. i koji pomaze big time.

mozda ga ti ne vidis, ali skretanje sa tog kursa ka putinizaciji srbije je vrlo jako.

ovde niko ne zagovara nesaradnju sa istokom, ili rusijom, to je sad i nemoguce zbog energenata, ja npr, smatram da to treba, ali kao eu i nato clanica.
Kum Djole Kum Djole 02:34 14.12.2007

1, 2, 3

1. Da ode u Srebrenicu i klekne
2. Da prozove/smeni/napenali svakog ko krši ljudska prava i dostojanstvo građana
3. Da mladima obeća 10 ciljeva i razloga zašto ne bi trebalo da napuštaju zemlju
Slavko oci moje Slavko oci moje 06:14 14.12.2007

Re: 1, 2, 3 i 4

4. Da se Ekrem nogira iz kuhinje..: )
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 07:19 14.12.2007

Moji prioriteti,


nasumicnim redom:

1. Spoljna politika - samostalna, koja ukljucuje i istok i zapad

2. Ekonomske reforme i ulaganja - proracunata privatizacija, smislen NIP, ulaganja u ICT, Odrzivi razvoj...

3. Borba protiv organizovanog kriminala uklj. korupciju

4. Odrzivi razvoj - ukljucen u NIP, sa ambicioznim planom ubrzanog prelaska na alternativne izvore energije i razvijanje industrije reciklaze i alternativnih energija

5. Dijaspora - promovisanje pogodnosti za ulaganje i povratak u maticu

6. Transparentnost - javni strateski i akcioni planovi za sva vladina odeljenja, e-government, nezavisni monitoring drzavnih i privatnih institucija

7. Skolstvo/Zdravstvo - poboljsanje uslova prosvetnih/zdravstevnih radnika, monitoring sa visokim zahteva za kvalitet i rezultate izvedbe nastave za sve prosvetne/zdravsteven radnike, ulaganje u najnovije tehnologije ukljuceno u NIP


Hmmm... Ne valja, lici mi na apstinenciju i ovaj put...
Jelena Milić Jelena Milić 14:59 14.12.2007

Re: Moji prioriteti,

Spoljna politika - samostalna, koja ukljucuje i istok i zapad


clanstvo u eu i nato ne iskljucuje saradnju sa istokom! mislim da je uveliko olaksava.
Nenad M. Nenad M. 09:06 14.12.2007

E Jelena

kako si pisala predhodnih dana ocekivao sam bar neki komentar na sjajnog Prokica na Foxu i posle toga raskrinkavanje Djordja Vukadinovica U mnostvu dokaza. Iz ove krize pored dss-a, propada i ideja "srednjeg puta" tako da ce to biti izvestan poraz nspm analiticara.
milos g. milos g. 10:49 14.12.2007

Re: E Jelena

ako si pisala predhodnih dana ocekivao sam bar neki komentar na sjajnog Prokica na Foxu


nenade nenade kritikujemo one koje volimo ili smo im bliski kada ne kazu nesto sto mi individualno ocekujemo,a imamo mogucnost da to pljusnemo u javni prostor. ne kada briljiraju.
u nedostatku dokaza Dju.Vu. je vec odavno postao atrakcija.on sam moze da 3x okrene pescanik.voli covek da prica,vezba kod kuce....sagovornici su tu manje vise nebitni.
Pa i "urednikov urednik " mu se smejao juce.(ali ne u glas sa Gorcinom.Gorcin se ovog puta trudio da bude dobar pa se
smejao u off-u,maybe sa gorcinom).

"kako si pisala predhodnih dana ocekivao sam"

dakle ocekuj.
Nenad M. Nenad M. 11:27 14.12.2007

Re: E Jelena

nenade nenade kritikujemo one koje volimo ili smo im bliski kada ne kazu nesto sto mi individualno ocekujemo,a imamo mogucnost da to pljusnemo u javni prostor. ne kada briljiraju.


a je l to iskljucuje jedno drugo? Ili da zacutimo kada odstranimo kukolj?

dakle ocekuj.


ma nisam zaista ocekvao da Jelena bude Milic&Milic pred januarske izbore, ipak je RW odleprsalo
milos g. milos g. 11:37 14.12.2007

Re: E Jelena

a je l to iskljucuje jedno drugo? Ili da zacutimo kada odstranimo kukolj?


ne znam( tj znam) al bolje pitaj Jelenu.
Jelena Milić Jelena Milić 12:40 14.12.2007

nenade

neces verovati, ali imam i drugih stvari kojima moram da se bavim. sto se vukadinovica tice, ja sam generalno rekla sta sam imala pre jedno dva meseca, pogledaj negde na blogu ( ne secam se da si tad bio tako redovan) od tada je isti samo lead ili sporedna uloga ako pisem o necemu drugom gde se denuo.

ja ne napisem bas sve sto mislim ili vidim o ldp, samo major things, tipa alo eu i nato ocekuju jasniju reakciju, ne samo pricu naravno da smo za eu u zadnjoj recenici pa onda nesto neodredjeno. ne pada mi na pamet da branim ili dokazujem svoju dobronamernost. ona vrlo jednostavno potice od toga sto je ta ideja moja bila oduvek i kroz gss i posle a sad se samo ldp nam,etnuo kao formalni nosilac iste, a ja vidim da se ds solidno trudi da istu i realizuje pa mi je krivo sto ne vidim ni s od neke saradnje. to me jednostavno plasi. metodi kako da se do cilja dodje nam se razlikuju. kao i izbor partnera. i procena da se 2007 borimo metodama istima ko i devedesetih.

videla sam npr neposredno posle onog katastrofalnog nastupa na UN i jedna ili dva ili cak tri intevjua CJ koji su isto bili puni istorije i opstih mesta i licnih odnosa i miskovica. niceg drugog skoro. U Danima je, mislim, reako da je uloga rusije uvek ista. Hm. to je takooooo...devedesetih su ovde dolazili edicka limonov i kozaci bez koordinacije, a sad je to organizovana politika, jasna, sa Rusijom velikim igracem, i to se itekako mora uzeti u obzir i o tome vise govoriti, mimo price o ruskoj provinciji, vise u kontekstu srbije u eu i nato, npr.

milos g. milos g. 14:26 14.12.2007

Re: nenade

pa mi je krivo sto ne vidim ni s od neke saradnje.

saradnje sa kim ?
kao i izbor partnera. i procena da se 2007 borimo metodama istima ko i devedesetih.

cije su to procene?'07-e borimo se za sta?bojim se da ko god je dao tu procenu da je u pravu.porazno je boriti se 07 e metodama '90-ih,ne zbog onih koji ce se i li se vec bore,nego zbog onih koji namecu atmosferu i okolnosti devedesetih.

U Danima je, mislim, reako da je uloga rusije uvek ista. Hm. to je takooooo...devedesetih su ovde dolazili edicka limonov i kozaci bez koordinacije, a sad je to organizovana politika, jasna, sa Rusijom velikim igracem, i to se itekako mora uzeti u obzir i o tome vise govoriti, mimo price o ruskoj provinciji, vise u kontekstu srbije u eu i nato, npr.


to je tek takooooo.... nevazno i sarlatanski lako skloniti pogled putinovske sape i ne govoriti o kursu i zelji ove VLASTI DA POSTANEMO RUSKA PROVINCIJA tj da uskladimo unutrasnju sa spoljnom politikom po ugledu na mother R.a to znaci Ana Politkovskaja, podrska Ahmadinedzadu npr... etc etc samo zato sto je Rusija postala potencijalni energent izvor..Sto ne mora da znaci da moramo odmah nicice.Dovoljno je "ok niste vise niko i nista,uvazavaju vas pomalo na zapadu i jos toliko preko bare..."
Juce or prekjuce dobismo deo lulice gasa,dovoljno za pocetak.hteli ili ne sapica je vec tu.Jer,hm,uloga Rusije nije uvek ista?

videla sam npr neposredno posle onog katastrofalnog nastupa na UN i jedna ili dva ili cak tri intevjua CJ koji su isto bili puni istorije i opstih mesta i licnih odnosa i miskovica. niceg drugog skoro.


dobro je sto smo s oslobodili.nije samo problem bio u nenametanju teme no uopste je bio katastrofalan,jer je gost nakon tri godine nagovaranja odlucio da ispostuje autorku i odgovara na pitanja.
Dok u ta dva ili cak tri intervjua uspeo da prica svoju pricu van konteksta emisije ili je naprosto opsednut istorijom,licnim odnosima,monopolistom(tek prvim nadam se da ce i ostali doci na red) i skoro nicim drugim.
Jelena Milić Jelena Milić 14:57 14.12.2007

jelena nista ne shvata

milose i nenade sta me pitate, gubim nit, pliz pitajte ponovo.
milos g. milos g. 15:37 14.12.2007

Re: jelena nista ne shvata

milose i nenade sta me pitate, gubim nit, pliz pitajte ponovo.


meni je sve jasno.postovi i jesu tu da se gube niti,kolko vidim a i dobro se secam.
To da kako sam ja od prvog komenta da cu glasati za kandidata sa programom(sto je tema valjda)
dosao do ruske sape i da je "hm" rusija ipak ovde imala oduvek istu ulogu i ima je i sada,ne pitaj mene,nego kako da kazem a ne uvredim:sebe
samo sam replicirao na tvoje(ako nije problem with Ti) komentare.
stoji lepo gore sve sto mi ne da bilo nejasno vec sporno ja citirao te plasirao svoje mislenije ili argument.
jedino mi nije jasno ovo metode devedesetih i saradnja sa kim.tj na koga si ciljala.oko madr rashe upitnik stoji samo onako.
Koliko sam primetio obratila si se nenadu i sve sto stoji u tvom odgovoru nema uporiste u njegovom komentaru.
Ma nista samo ti strikaj...
Jelena Milić Jelena Milić 11:32 14.12.2007

a od EU...

Brisel, London -- Lideri EU spremni su da ponude Srbiji "brzi put do kandidature za članstvo u Uniji", navodi se se u nacrtu zaključaka sastanka.


Evropska unija prvi put nudi Srbiji ubrzani ulazak u članstvo, uz stav da se mora "ići napred ka rešavanju statusa Kosova" jer je " postojeće stanje neodrživo". U novoj verziji nacrta zaključaka današnjeg samita u Briselu, u koju je imala uvida Beta, sada je ugrađeno i da su lideri EU "uvereni da se napredak (Srbije) ka EU, uključujući status kandidata za članstvo, može ubrzati".

Evropski lideri to uverenje iznose "u svetlu značajne institucionalne sposobnosti Srbije" i podstiču Beograd da ispuni sve uslove i za brzo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

"Evropski savet (lideri EU) smatra da je u porodicu evropskih nacija ugrađena, miroljubiva i napredna Srbija, važna za stabilnost regiona", navodi se.

EU je uverena da se napredak na putu ka EU, uključujući status kandidata, može ubrzati - ističe se u nacrtu dokumenta koji danas treba da bude usvojen u Briselu.

Šefovi država i vlada Evropske unije pokušaće u Briselu da usaglase i jedinstven stav po pitanju rešenja budućeg statusa Kosova.

Kako navodi Rojters, prema nacrtu zajedničkog saopštenja, koje će se danas naći u Briselu, lideri EU će zauzeti stav da je status kvo na Kosovu neodrživ. Oni će pozvati UN i vlasti u Srbiji i Prištini da pronađu rešenje i da se uzdrže od nasilja.

Dok se Velika Britanija, Nemačka i Francuska zalažu za priznavanje nadgledane nezavisnosti Kosova, zvaničnici Španije, Kipra, Grčke, Slovačke i Rumunije do sada su iznosili svoju zabrinutost da bi takva odluka mogla da ohrabri separatističke pokrete u svetu.

Premijer Slovenije, zemlje koja će sledeća predsedavati Uniji, Janez Janša, rekao je u četvrtak da će lideri EU u Briselu "pre svega utvrditi kakvo je stanje" u vezi sa rešavanjem statusa Kosova i dodao da neće usvajati bilo kakve "konačne odluke".

Rasmusen: Okvir za nezavisnost

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer kaže da će Austrija delovati u vezi statusa Kosova zajedno sa ostalim državama EU i naglasio da plan Martija Ahtisarija nema alternativu.

Prema njegovim rečima većina zemalja EU je spremna zajedno da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

"Ne želim da dajem preuranjene izjave, jer to može samo da remeti proces.Medjutim ja sam jako optimističan da će velika većina zemalja EU o ovom pitanju postupati zajednički", rekao je Guzebnauer novinarima pred samit EU u Briselu.



Evropski lideri treba da "stvore zajednički okvir" za priznavanje nezavisnosti Kosova kada za to dođe vreme, izjavio je danski premijer Anders Fog Rasmusen, uoči samita EU u Briselu koji će jednim delom biti posvećen kosovskom pitanju.

"Važno je da se stvori jedan zajednički evropski okvir za priznavanje nezavisnosti Kosova", čak i ako će biti na "svakoj članici (EU)" da ga zvanično prizna, rekao je Rasmusen na sastanku evropskih liberala u Briselu.

On je podvukao da je "suviše rano" da se zna kada bi moglo da dođe do proglašenja nezavisnost i njenog priznavanja.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt odbio je da spekuliše kada bi Kosovo moglo da proglasi nezavisnost. "Ne igram se nagađanja", rekao je švedski zvaničnik.

Gardijan: Jasna poruka o Kosovu

Šefovi diplomatija Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije zatražili su od učesnika današnjeg samita Evropske unije da vlade 27 zemalja upute jasnu poruku odobravanjem razmeštanja misije EU od 1.800 ljudi, koji bi sproveli plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova, piše Gardijan.

Britanski list u tekstu pod naslovom "Evropska velika četvorka podiže kosovski ulog" citira zvaničnike EU, koji su rekli da su pripreme za razmeštanje misije toliko napredovale da bi mogla da bude upućena čim dobije političko zeleno svetlo.

U poruci upućenoj portugalskoj vladi traži se da samit pripremi teren za sprovođenje plana o nezavisnosti početkom sledeće godine, uz konstataciju da su pregovori između Beograda i Prištine završeni, da status Kosova mora hitno da se reši i da će EU odigrati vodeću ulogu u sprovođenju plana.

Samit će posvetiti najmanje dva sata Kosovu. Nekoliko članica, kao što su Kipar, Grčka i Slovačka, protive se priznavanju Kosova bez dogovora sa Srbijom.
milos g. milos g. 11:51 14.12.2007

Re: a od EU...

uz stav da se mora "ići napred ka rešavanju statusa Kosova" jer je " postojeće stanje neodrživo


Konsezualnost i konstituivnost ili 2k,koje si i ti nedavno spomenula je po meni jedino realno resenje(ne zato sto je to made by LDP),kako u trenutku kada je nastajao i nastao,tako i sada kada potreba za tim polako nestaje(kosovo=hong kong?!)

prelistavao sam my documents i predjem okom preko dela intervjua C.J. Vremenu 2005 povodom osnivanja ldp,gde kaze
da ce na tom principu insistirati samo dok pregovori ne pocnu nakon toga to pitanje prepusta vlasti.Dakle to je bilo pre izbora ulaska u parlament...mislim ipak da je trebalo ipak da se iscedi iz tog 2k resenja sve sto je moglo.Mada mislim da je C.J. zahtevao da svi sefovi poslanickih grupa ucestvuju u pregovorima.Obzirom da je,naravno to, odbijeno,odgovor o nepotenciranju dobrog resenja lezi u tome maybe.
blackbox blackbox 11:57 14.12.2007

Re: a od EU...

Odlično Jelena i uvodni tekst vam je aktuelan i odličan
Ovo je jasno ko dan, samo izgleda našim političarima nije jer za nijih ne postoje činjenice i ako se ne uklapaju u ono što oni mudro zamisle, same su krive.Kod nas se odavno politika vodi po principu zategni što više pa će ti biti lepše kad olabavi, a olabavimo tako što prihvatimo više nego što je ranije traženo.Znači obuju narodu tesne cipele da bi mu omogućili zadovoljstvo kad ih skinu.Lako je mudrovati ali to ne znači da je taj i mudar, mudrost znači pre svega realnost.
Ne pretendujem da sam mudar ali mislim da pomalo razumem realnost.(al sam ovo lepo rekao).
Ponoviću moje razmišljanje koje sam već izneo na Draginom blogu.
Dakle, jasno je da se Kosovo neće vratiti u sastav Srbije, ni ostati u statusu quo.Jasno je takođe da neće biti nezavisna država u modernom smislu već protektorat EU, i to će trajati poduže.
Pa sada, ako naši mudri savetnici spolja i iznutra i mudri političari znaju da saberu dva i dva jasno je da će EU biti tutor na Kosovu. Ako je tako, zar nam ne bi bilo pametnije da Srbija pozove EU da preuzme staranje nad Kosovom i time se legitimiše kao partner EU ali i potvrdi svoj formalni suverenitet samim pozivom da EU upravlja delom njene teritorije. Ako EU to prihvati faktički prihvata i dalje formalni suverenitet koji joj Srbija samo prenosi.U takvim uslovima, pored ubrzanog ulaska u EU , Srbija u parnerskim odnosima sa EU obezbeđuje sve svoje interese na Kosovo, uz postepeno relaksiranje srpsko-albanskih odnosa, kada će mnogi sadašnji problemi biti prevaziđeni. Možda bi jedna skupštinska dekleracija u ovom smislu bila delotvornija od svih dosadašnjih jefrtinih patetičkih zaklinjanja.
Umesto toga mi pretimo sankcijama EU, te da ćemo prekinuti pregovore o pridruživanju pa tako ispadamo glupi jer se ponašamo kao Kina a nismo Kina u odnosu na EU.
Izgleda su važniji jeftini predizborni poeni i glasovi, a to je još jednom pokazivanje neodgovornog i nemoralnog odnosa prema Kosovu.
nestorijanac nestorijanac 12:04 14.12.2007

Re: a od EU...

Izgleda su važniji jeftini predizborni poeni i glasovi, a to je još jednom pokazivanje neodgovornog i nemoralnog odnosa prema Kosovu.

Tako je to sa svim "akterima" ove tragedije. I EU bi nekako morala da pruzi uverljive razloge da ima mehanizme koji mogu uciniti ono sto do sada NIJE ucinjeno na Kosovu - zastita manjina i obezbedjivanje osnovnih ljudskih prava za sve koji na Kosovu zive. Te garancije bi i lokalne institucije vlasti na Kosovu morale da pruze. I ne samo garancije, vec i konkretne primere boljitka koji su eventualno ostvareni. Problem je sto toga nema mnogo.
Dakle, kako verovati lekaru koji Vas je lecenjem doveo do smrti ?
Jelena Milić Jelena Milić 12:30 14.12.2007

to blackbox

Ako je tako, zar nam ne bi bilo pametnije da Srbija pozove EU da preuzme staranje nad Kosovom i time se legitimiše kao partner EU ali i potvrdi svoj formalni suverenitet samim pozivom da EU upravlja delom njene teritorije. Ako EU to prihvati faktički prihvata i dalje formalni suverenitet koji joj Srbija samo prenosi.


ja nisam strucnjak ze medjunarodno pravo ali sa politickog aspekta ovo je vrlo mudro. koliko ja znam, a mislim da o tome imam dobre izvore, eu ce sacekati izbore kod nas, kojima su se jako obradovali, pa ce ici UDI pa se ocekuje serija bilateralnih priznanja koja ce dati osnov da EU udje na kosovo i formalno i pravno bez problema. racunaju da im za to nece trebati vise od 6 meseci.

ja se bojim da li je srbija svesna da ova ponuda koju smo danas dobili ima rok trajanja, i da ona znaci da se eu morao zesce napregnuti i utisati zemlje koje su morale da prodju ceo put kopenhagenskih kriterijuma, o mladicu da ne govorim, plus svo cinculiranje SAD i Rusije koje ide preko nje.

Onaj ko sad pruzi ruku partnerstva EU direktno, jasno i glasno, a ne tipa podrazumeva se, mislim da ce dugorocno napraviti vrlo dobar potez. i za sebe i za srbiju.

Jelena Milić Jelena Milić 12:32 14.12.2007

to nestorijanac

mislim da ste otisli predaleko sa pitanjem, jer ostaje problem koliko je pacijent, ako vec koristimo tu alegoriju, uopste do sada bio koperativna. u ahtisarijevom planu ima vise institucionalne zastite i obaveze vecine prema manjini nego sto je bilo ko iz srbije ponudio.
nestorijanac nestorijanac 12:44 14.12.2007

Re: to nestorijanac

u ahtisarijevom planu ima vise institucionalne zastite i obaveze vecine prema manjini nego sto je bilo ko iz srbije ponudio.

Ok, sto se PONUDA tice, ali DELA ?!
Ko je operativan na Kosovu - medjunarodna zajednica, zar ne ?
Gde je onda vladavina prava i zastita manjina svih koji na Kosovu zive ?
Cija je odgovornost je za to ?
Jelena Milić Jelena Milić 12:50 14.12.2007

Re: to nestorijanac

to prihvatam ali ne vidim stanje u toj meri crno-pogotovu an severu- ako vi, opet, samo zbog toga sto se mora imati u vidu sta je medjuanrodna zajednica zatekla kad je dosla.

bojim se da do beograda nikako ne dopire realna slika stanja na kosovu.

i upravo zato, sto mislim da narano ima prostora da se dosadasnju ucinak UNMIK kritikuje, mozemo mudrim radom sa EU da postignemo mnogo vise pa i u svim ovim stvarima koje vi sa razlogom isticete.

poteyi beograda su zastrasujuci. i dalje se preti konfrontacijom i blokadom, umesto da se koncentrise i da se bude kooperativan i kroz to ostvari maksimum.
nestorijanac nestorijanac 12:54 14.12.2007

Re: to nestorijanac

poteyi beograda su zastrasujuci. i dalje se preti konfrontacijom i blokadom, umesto da se koncentrise i da se bude kooperativan i kroz to ostvari maksimum.

Da, slazem se sa tim.
Ipak, ova Vasa misao je po meni neopravdana, ako se uzmu cinjenice u obzir.
ali ne vidim stanje u toj meri crno-pogotovu an severu- ako vi, opet, samo zbog toga sto se mora imati u vidu sta je medjuanrodna zajednica zatekla kad je dosla.

zoricag zoricag 13:29 14.12.2007

Re: a od EU...

EU bi nekako morala da pruzi uverljive razloge da ima mehanizme


Koliko sam razumela Eu planira da teziste baci na policijske snage i sudije. Cini mi se da je upravo to sto nedostaje Kosovu danas. Vojska nije strucna da se bavi istrazivanjem kriminala, pa vecina zlocina ostaje neistrazena. To jaca kriminal sa jedne strane jer kriminalci ne strahuju da ce biti otkriveni i osudjeni, a sa druge strane svaki zlocin se moze posmatrati kao medjuetnicki sukob. Tako, na neki nacin stanje odgovara obema stranama, osim postenim gradjanima kojima su pretnja i kriminalci i oni koji bi da onih drugih nema.

Nije tamo ratiste da vojska sluzi kao tampon. Cveta tamo razno "cvece" da se ne pravimo naivni.

Drugo mislim da potpisivanje bez Mladica nije trampa jer od potpisivanja do pridruzivanja jos dosta tog puta treba preci. Ja to vise vidim kao pruzanje sanse i pomoci nasim "liderima" da preusmere javno mnjenje ka stvarnim potrebama gradjana i pruzanje pomoci da deo tih potreba krenu brzo i da zadovoljavaju. Sad, da li to njih interesuje? Mislim da ne mnogo, ili bar ne sve.

Ostalo: Zao mi je sto smo izgubili ovu godinu, a ja ih nemam za bacanje. Ako sukob na vrhu nije fingiran sto ne iskljucujem, onda ostaje samo zal sto je DS dzabe krecio ove godine.

Tako mi ostaje da od kandidata za koga cu da glasam ocekujem da postuje moje pravo da mi godine ne jedu skakavci, ocekujem da radi na krupnim koracima napred da bi se koliko-toliko nadoknadile izgubljene godine. Ocekujem da Beograd postane mini Brisel (za Jugoistocnu Evropu), Srbija motor povezivanja ranije zaracenih strana i lider u pomoci komsijama da zaokruze svoje drzave, a mi (administrativci) uposleni u EU administraciji, drugi u velikom regionalnom kargo centru itd, itd. To bi mi stvarno vratilo dostojanstvo i ponos (ne mislim na zaposlenje, jer sam u penziji, vec ono drugo). Medju kandidatima ima onih koji dele to moje vidjenje i onih kojima to ni na pamet ne pada. To se zna iz njihovog dosadasnjeg delovanja i za to mene ne interesuju kampanje ni pozitivne ni negativne. Medju onima koji dele moje vidjenje kuda treba da idemo naci cu nacina da odaberem onog koji mi je pouzdaniji po mojim kriterijumima koje necu navoditi jer sam jako ozbiljna i ne zelim da se ovo protumaci da agitujem.

P.S. Mozda cu agitovati ovih dana ali to cu naglasiti, da ne bude zabune.
Kum Djole Kum Djole 13:51 14.12.2007

Slabo te kapiraju, Jelena

Guardian: Serbia rejects talk of swift EU entry to end Kosovo impasse (14 Dec)

The Serbian foreign minister today rejected the idea that his country would accept the independence of Kosovo in return for accelerated accession to the EU as "indecent".
[...]
A draft statement by European leaders, obtained by the Reuters news agency, said that if Serbia helped end the stalemate, "progress on the road towards the EU ... can be accelerated". However, the Serbian foreign minister, Vuk Jeremic, said a "trade-off" was "out of question". "It would be an indecent proposal, and European leaders are decent people, they have not made such an offer," he told Reuters.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana