Zapadno od raja

Jelena Milić RSS / 04.12.2007. u 12:00

 Sećate li se one epizode Mućki kad Del tajno prijavi  neki Rodnijev crtež  za takmičenje i isti osvoji nagradu-letovanje u Španiji, al kvaka je u tome što je konkurs bio za decu do dvanaest godina. E pa  tako nekako sam i ja konačno uspela da vidim Ženevu na par dana. Koristim ovu  priliku da se organziatorima  puta, mojim ex GOS drugarima, najtoplije zahvalim i poželim da ova putovanja pređu u tradiciju.  

 

Evo prvo malo pameti sa puta pokupljene iz Ekonomista u Starbaksu  pretežno. Vidim i Srbija se takođe „jako zainteresovala“ za dotične teme.  Posle ide moj izbor za utisak nedelje na srpskoj sceni.

 Mirovna konferencija  o Bliskom istoku u Anapolisu, Merilend, SAD, ocenjen je kao dobar pokušaj sa lepim odzivom učesnika ali bez ičeg konkretnog, pre svega oko izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Spomenuto je postojanje dve države što ohrabruje ali bez sugestija kome i kako pripada Jerusalim, šta sa Gazom. Opšti zaključak je da su svaki pregovori i razgovori, pa i ovi koji se ocenjuju neodređenijim u odnosu na Klintonov poslednji napor, mnogo korisniji jer strane drže u nekoj formi mirne komunikacije što daje nadu za napredak. Komunikacija/dijalog  uber ales. Ekonomist je u prethodnom broju na naslovnoj strani, valjda pumpajući očekivanja, imao Buša sa naslovom Mr Palestine, uz osvrt da bi eksplicitnijim zalagenjem za stvaranje  iste mogao malo da popravi svoj kredibilitet pre odlaska sa vlasti.  

 

Pobeda Putina, to jest  način na koji je do nje došao, izazvala  je naravno dosta pažnje. Ekonomist predlaže da se razmoti i isključivanje Rusije iz G8. Ako ja dobro razumem način na  koji se neke stvari plasiraju, izbor reči i formata, ovo  mi se čini vrlo ozbiljnim i Srbija to morala imati u vidu, sviđalo joj se ili ne. Umiljato jagnje dve majke sisa, trećoj priča da je siroče/neutralnost  možda i može negde drugo da prođe, al čini mi se trenutno  ne u međunarodnim odnosima. Kritikovani su i parlamentarci OSCE i Saveta Evrope što su posmatrali izbore i pored odluke OSCE kao organizacije da to ne čini. Sve u svemu globalne institucije u kojima je i Rusija gubiće na značaju u zapadnom svetu i dalje a odluke će se, čini mi se, sve više donositi u drugim formama. Opet, svidelo se to nekima ovde ili ne, ali podela se sve jasnije nazire. Pogotovu kad se zna da Srbija nije Nemačka  pa da joj Kina „oprosti“ susret sa Dalaj lamom, a ni SAD čiji predsednički kandidati imaju oko te teme sličan stav-to što sa Rusijom moramo da sarađujemo o nekim pitanjima nas ne treba sprečavati da je intenzivno kritikujemo o drugim. 

 

Kad smo kod toga,  postoji i konsenzus da najizgledniji kandidati sa obe strane i Hilari Klinton i Rudi Đulijani nemaju mnogo iskustva u međunarodnim odnosima, za razliku od senatora Mek Kejna npr, koji pak ima mnogo manje šanse. Ima razlika između njih naravno, ali i velikih sličnosti. Gospođa Klinton zagovara više multlateralizma ali uopšte ne isključuje mogućnost novih unilateralnih akcija, dok se smatra da bi Đulijani samo lakše i brže posegao za istima. Rusija se ne vidi kao partner već kao ad hok saradnik oko pojedinih izazova. Dakle, i ovde se naslućuje daljnji trend polarizacije ali i spremnosti na dijalog, ako treba i iscrpljujući i skup.  

 

Kosovo trenutno ( više)  nije tema. Osim što se ističe koliko su i situacija u Južnoj Osetiji i u Abhaziji, ali i kritične tačke u Pridnestrovlju, etnički i demografski,  istorijski i politički različite od Kosova. Samtra se  da eventualno unilaterlano proglašavanje nezavisnosti Kosova i sled bilateralnih eventualnih priznanja ne bi pounkali Rusiju da prizna ove teritorije, ako ni zbog čega drugog ono zbog Severne Osetije za koju baš i nije jasno dal po istom principu i sama ne bi tražila otcepljenje od Rusije i ujedinje sa Južnom i nastanak nove države. Zvaničan Srbija, ipak,  ne bi trebala da zaboravi sledeći stav Rusije koji je ona eksplicitno ponovila više puta-mi se zalažemo za poštovanje međunarodnog prava ( selektivno naravno, ali who cares)  ali ako ga zapad oko Kosova prekrši i mi ćemo onda tvrditi da je to presedan i na kršenju, dakle, nastaviti i sami dalje tako da delujemo. Među analitičarima koji prate rusku scenu, inače, postoji konsenzus da Rusija za sebe samo hoće ono što sebi za pravo daju i SAD ( nastranu grounds, moral arguments, i drugo) i tu su sasvim u pravu. I tu važi ono za Kinu i Nemačku npr, što se može energentima bogatoj Rusiji ne može se Srbiji. A ne treba smetnuti s uma ni rusku „principijelnost i doslednost.“ 

 

Jedina dobra vest u celoj priči je što se bar deo srpske političke elite autuje do kraja, skladno geopolitičkim trendovima, i tu bar delom ne zaostajemo. Problem je što o čini retrogradna  Srbija a ne demokratski  blok koji se deli na krv i nož.  Pro ruski tabor se autuje bez stida i straha, što bi trebao da bude znak i evroatlantskom bloku, ako to ovde  uopšte postoji, da takvo svrstavanje više nije kinki, već da mu upravo radikali i DSS daju legitimitet,a  spoljnopoliitčke okolnosti ga nameću kao prioritet. I to ne kao nešto što se može odugovlačiti čak ni „samo“ do proglašenja statusa Kosova a nadati se da se u međuvremenu sve vidi i sve zna  ko se kome dopada.

 

Pitanje je koliko je odgovorno ostaviti radikle same u sali da dva sata NATO i SAD  nazivaju sotonama, đavolima, huljama, a da u istom danu NATO primeti da iz Srbije neprijateljske poruke.

 

  Kako dalje? Osim što i dalje mislim da je u okviru demokratske Srbije (politički  DS, G17+, LDP, LSVM, manjinske stranke) potrebno graditi osnove za konsenzus ( i upravo zato ni jedno zrno žita neprijatelju, ni jedna omašaka za koju može da se uvati  ) oko sveukupnog spoljnoplitičkog kursa zemlje koji ne zavaravajmo se itekako utiče na u utrašnjepolitičko uređenje. Ali  to je teško u atmosferi skoro totalnog sukoba i prekida dijaloga, pa zato preporučujem i odličan tekst Sonje Liht „Političari moraju da uče“ iz današnje Politike u kome se, između ostalog, kaže:   

Niti živimo u svetu u kojem je završavanjem formalnog obrazovanja moguće prestati s učenjem. Doživotno učenje za sve koji žele da drže korak s ubrzanim procesima u razvoju nauke, tehnologije, informatike, ali i s kretanjima u sve globalnijim i sve složenijim društvenim odnosima, koji međunarodnu politiku čine sastavnim delom svakog pojedinačnog društva, neophodnost je bez koje ni jedan ozbiljan profesionalac ne može da uspe u svom poslu, a političari osuđuju ne samo sebe već i celo društvo na tavorenje.... Da bi uspeli da prevaziđu parohijalnost i nesigurnost, koju sobom nose nedostatak znanja i slaba informisanost, da bi se osetili sigurniji u sebe a, samim tim, razvili samopoštovanje, te bili manje skloni korupciji i bahatom ponašanju, političari moraju da se i obrazuju i u međusobnom dijalogu i dijalogu s javnošću osvajaju i razvijaju etiku svog poziva.  



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Djole Djole 12:15 04.12.2007

Letovanje u Spaniji

Jel to ona epizoda kad se Del Boj i Rodni vrate iz diskoteke sa dve devojke a u sobi ih na stolu saceka dedina vilica u casi?

Hilary Clinton - definitivno jejedini kandidat?
Ako je sudeci po Ekonomistu, novi "hladni" (daj Boze da ostane samo hladni) rat je neizbezan, ovoga puta sa promenjeim pocetnim pozicijama. Meni to malo vuce na senzacionalizam.
Jelena Milić Jelena Milić 12:20 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

pa bojim se da baraku obami ni opra nece pomoci. no i za njega vazi isto, ni on nema mnogo to jest nema uopste spoljnopoliticko iskustvo.

ekonomist nije senzacionalisticki. bar se potrudi da da solidne argumente. moja poenta je, i zato sam ponovlila vise puta ono svidjalo se to nekom ili ne, da je to ipak trend seter politike zapada big time i da to i mi ovde moramo imati u vidu kad donosimo odluke.

mislim da je dao sasvim dovoljno argumenata i ako mene pitas-- da u sad danas, sa svim njihovim manama, ima mnogo vise demokratije i HR nego u putinovoj Rusiji, i sto je najbitnije svesti gradjana kakve sve to doborbiti donosi, otud upravo i iz SAD prvo i najbitnije kad dodju osude propusta.

ja ovo sa pescanikom, ovaj skandal i nacin na koji dss to pusta, vidim i kao talas putinizacije srbije.
samo se ne slazem u metodu borbe uvek protiv te deoputinizacije.
Djole Djole 12:36 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

Ne sumnjam da je bilo mucki (kad smo vec kod Del Boj-a) na izborima. Zao mi je jer tih 150 miliona ljudi zasluzuje vlast koja ce ih postovati vise nego ova sadasnja. No u Rusiji je uvek prolazio taj apsolutizam, tako da se i to uklapa u "kakav narod takva vlast". Car je car, makar se on zvao Nikolaj, Ivan ili Putin.
Ekonomist - OK, analizira, i recimo dodje do konfrontacije sa Rusijom. Mislim da to NIKAKO nije resenje - gube svi. Steta za Obamu - nekako sam navijao za njega
Nego, jel to ta epizoda sa dedinom protezom u casi? :)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:35 04.12.2007

Re: Klinton

Koliko god mi kao zeni godilo da zena dobije na precednickim izborima u Americi, toliko me muci cinjenica da u poslednjih dvadeset godina u Americi postoji neka vrsta prenosenja titule sa oca na sina, u slucaju Hilari Klinton, sa muza na zenu i sve ostaje u porodici. Zaista ni pored najbolje volje ne vidim veliku razliku u osvrtima na demokratiju izmedju politickiih tabora zemalja koje su nekada bile sa dve razlicite strane berlinskog zida. Zaista, bicemo srecni ako se sve zavrsi na hladnom ratu. Ne mirise na dobro.
Jelena Milić Jelena Milić 16:01 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

mislim da jeste:)

nisam rekla da ekonomist spinuje oruzanu konfrontaciju. ne. ipak, ne zaboravi da je hladni rat bio mirna konfrontacija :)

spinuju je i rusi, svime sto rade na medjunarodnoj sceni. moja procena je da ce se ruzi zeznuti jer ce pare sad da ulazu u vojsku vise nego u druge stvari, i dok SAD bude u research and development ulagao koliko ulaze imace primat. a to je momenat koji kriticari sad ili @analiticari@ njene hegemonije rado previdjaju.

sto se tice mucki, navija za al gora onoliko.

Jelena Milić Jelena Milić 16:07 04.12.2007

Re: Klinton

osvrtima na demokratiju izmedju politickiih tabora zemalja koje su nekada bile sa dve razlicite strane berlinskog zida


pa ipak ima razlike. u sad se i clanovi prorodice moraju pomuciti big time da prodju izbornu kampanju vrlo ostru, i u okviru stranke i posle sa protivkandidatom iz drugog tabora. pri tome se ne sprecava rad medija, civilnog sektora, opozicije ...kao u rusiji. nadalje, postoji nesto sto nije nepotizam per se vec tradicija bavljenja necim. u tom smislu ja se slazem da indija nije demokratska zemlja jer se vlast ne prenosi demokratskim putem.

mislim da se u SAD ipak ne diskriminisu osobe ciji se bliski bave politikom, ali se i ne favorizuju na ustrb demokratske procedure. da na druge nacine, tipa da im je lakse da fandrejzuju, imaju vise medijskog vremena-...iapk vidim velike razlike.
Djole Djole 16:10 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

Ovo za ulaganje u R&D je nesto sto je i dovelo do kraha bivseg SSSR. naime, negde sam cuo/procitao/vodeo, sta li vec bese, da je na trku u naoruzanju (znaci i prateci R&D) SSSR davao 43% dohotka, a da je SAD davala svega 10% (mozda i manje). Znaci, na duzu stazu ... gubitak utakmice. E sad da li ce se i Putinovi tajkuni obsetiti da nesto ima i u nauci videcemo. I da li to mogu i da isprate sa parama od nafte.
Jelena Milić Jelena Milić 16:17 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

tajkuni i ako se obsete to ce da ulazu za sebe za profit svojih firmi, sto je legitimno. ali snaga drzave je kad ulazes i mimo profita odma, istrazivanja radi, novih dostignuca rad koja ne moraju odma da budu profitna.

pogledaj OECD rezultate o stanju u obrazovanju. posle bude finska bogata zbog ovog aili onoga, nit ima naftu ko norveska, nista, al je industrijski razvijena i stabilan, zbog prioriteta u investiranju i sistemu vrednosti.
Djole Djole 16:33 04.12.2007

Re: Letovanje u Spaniji

Video OECD rezultate i citao Juliskin blog juce (reforma skole u Rusiji). Ne izgleda dobro. Ni njima a ni u Srbiji.
Jos uvek dobro igraju sah, i zbirke su im verovatno i dalje fenomenalne, ali nije sve u tome.
Sa druge strane moze i ovako da se posmatra - tajkunima je drzava okvir za delatnost. Jasno je da i od batine koju imas (atomsko ili konvencionalno) zavisi biznis. Pa ako je tako - onda moze da kaze - OK, porez, ali pare odatle idu u istrazivacki park (ko nekad u SSSR - naucna sela bogu iza nogu). Ono sto mislim da im fali je marketing, (da bi to sto otkriju (u ne-vojnom sektoru) i plasirali i na kraju naplatili), sto ce morati da outsourcuju.
E da, dobra opaska - sistem vrednosti - pomislim uvek na Srbiju. To ide od glave, jedino ne vidim koje nase glave trenutno tako razmisljaju. Bojim se da cemo morati da cekamo - vreme leci sve bolesti, pa i to
Nemanja Starović Nemanja Starović 12:43 04.12.2007

evro-atlantski blok

Pro ruski tabor se autuje bez stida i straha, što bi trebao da bude znak i evroatlantskom bloku, ako to ovde uopšte postoji, da takvo svrstavanje više nije kinki, već da mu upravo radikali i DSS daju legitimitet,a spoljnopoliitčke okolnosti ga nameću kao prioritet.


Zanimljivo stanovište. Na koji način bi, po Vašem mišljenju, evro-atlantski blok trebalo da se "autuje" (a da pri tom ostane koliko-toliko blok i zadrzi koliko-toliko glasova)?

Poslednji put sam video taj blok zajedno, u sastavu koji vi sugerišete, na ulicama Novog Sadu u antifašističkoj koloni iza transparenta sa natpisom "[SVASTIKA] = NATO = EU"

Gospođa Klinton zagovara više multlateralizma ali uopšte ne isključuje mogućnost novih unilateralnih akcija, dok se smatra da bi Đulijani samo lakše i brže posegao za istima.


Rudi Đulijani je već pokazao veliku sklonost ka unilateralizmu i prezir prema diplomatskom protokolu za vreme dok je bio gradonačelnik Njujorka. Ovde ne govorim o populističkoj kampanji naplate saobraćajnih kazni osoblju UN, već na pravi mali diplomatski skandal koji je izazvao 1995, prilikom proslave 50 godina UN, kada pozivnice za gala prijem nije uputio delegacijama Kube, Iraka, Irana, Libije, Severne Koreje, Somalije i Jugoslavije, a Jasera Arafata je njegovo obezbedjenje bukvalno izbacilo iz sale Linkoln centra. Zbog ovoga je onomad upao u ozbiljnu raspravu sa Klintonovom administracijom...
apatrid apatrid 12:58 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

Poslednji put sam video taj blok zajedno, u sastavu koji vi sugerišete, na ulicama Novog Sadu u antifašističkoj koloni iza transparenta sa natpisom "[SVASTIKA] = NATO = EU"


Da, video si transparent, ali to nije taj blok.
Nemanja Starović Nemanja Starović 13:09 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

Da, video si transparent, ali to nije taj blok.


OK, ako tako kažete... No, meni se baš učinilo da sam video lidere svih stranaka koje su nabrojane malo niže u ovom tekstu:

(politički DS, G17+, LDP, LSVM, manjinske stranke)


Ne kažem da je taj nesrećni transparent izraz političkog stava svih nabrojanih stranaka, ne daj Bože, ali želim da ukažem na to koliko je opasno koketirati sa anarhističkim i drugim ekstremnim grupama, pa makar i na ad-hoc osnovi.
Jelena Milić Jelena Milić 16:12 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

dobro pitanje. onaj skup unovom sadu je bio nadpartijski tako da kazem, single issue, pa mogu da shvatim zastavu koja je bila na istom mestu sa nekim za koje ne ocekujem da imaju takav stav o nato i sad, no i meni je zasmetala jer ne u nato i nato jednako svastika su prilicno razliciti stavovi. i protiv fasizma se mora gledati s kime se ide.

verujem d ace resenje statusa kosova samo o sebi pomoci d ase ds i g17 i ldp ekspolicitnije autuju oko tog ada li srbija treb au anto ili ne i koliko su sad neprijatelj a koliko supersila koja ipak uveliko postuje neke vrednosti kod kuce i ne sprecava njihovo etabliranje po svaku cenu drugde u svetu.


djulijani se dosta razlikuje i po tome sta sve i koga svrstava u radiklni i/ili militantni islam.
Jelena Milić Jelena Milić 16:14 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

tu se savim slazemo

pogootvo sto fasizam u srbiji nije tih razmera ( uzroci su isti, vrednosti iste, ali razmere ne) kao hitlerov da mormao i sa staljinom u blok ( mad aje siti cini mi se tek posle 45 pokazao svoje najmracnije lice)

takodje, nije ni situacija u srbiji takava, i pored nedopustive obstrukcije pescanik tribine, da tako lako potegnemo za tomasom manom da bi branili jednu hneprihvatljivu glupost incidentnog tipa . mogu vremena da budu i gora, pa da takvu logiku cuvamo za kasnije.
Nemanja Starović Nemanja Starović 16:45 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

koliko su sad neprijatelj a koliko supersila koja ipak uveliko postuje neke vrednosti kod kuce...


Mislim da je generalno posmatrano greška pro-demokratskog bloka što nije na pravi način predstavila razloge zbog kojih je Srbiji mesto unutar EU. Da je to učinjeno na pravi način, verujem da ne bi postojalo puno dilema ni oko pristupanja NATO.

Kada govore o EU, politički lideri politiku pristupanja Uniji brane prevashodno sa pozicije interesa, govoreći o boljem životnom standardu građana itd, što je sasvim legitimno, ali se retko ko spušta jedan stepenik dublje i utemeljenje svojih političkih stavova nalazi na poziciji vrednosti. Građanima bi trebalo sasvim jasno predočiti da je evro-atlantska zajednica (država, naroda, građana...) zasnovana na zajedničkim vrednostima, a da su, sa te pozicije posmatrano, EU i NATO samo pojavni oblici, odnosno socijalna artikulacija tih vrednosti, koje i mi , duboko sam ubeđen, kao društvo delimo.
niki m niki m 18:57 04.12.2007

Re: evro-atlantski blok

Građanima bi trebalo sasvim jasno predočiti da je evro-atlantska zajednica (država, naroda, građana...) zasnovana na zajedničkim vrednostima, a da su, sa te pozicije posmatrano, EU i NATO samo pojavni oblici,


Tesko bi ovo bilo, jer tim istim gradjanima je u svezem secanju bombardovanje u izvodjenju tih istih pojavnih oblika koji bastine "zajednicke vrednosti".
Domazet Domazet 19:35 04.12.2007

Jelena & Djole...

...bez ljutnje, mnogo ste naivni. Da li ste svesni da je ovo gde je americka nauka danas dobrim delom eho Hruscovljevog lupanja cipelom o sto i Lajkinog laveza. Da sam dovoljno cinican molio bih boga da dodje do novog hladnog rata. Ne bih imao o cemu da brinem do penzije.
BTW, koincidencija, u prosli petak su nam ukinuli finansiranje za projekat na kome smo radili vise od tri godine. Srecom da je moja grupa samo posredno bila ukljucena pa smo i sef i ja imali snage za zahebanciju kako nam ostaje da sve nade polozimo u Putina...
Djole Djole 21:06 04.12.2007

Re: Jelena & Djole...

Nekako mi se cini da smo iz iste struke, sa istog faksa izasli, mozda i iz iste skole.
Ne mogu reci da nisi u pravu. Jednim mi rece jedan coek na jednoome mestu (profa 1991 u jesen, a imao je veze sa vojnom opremom): Pukla nam je struka - nema vise Rusa.
Ipak, a moju srecu nije bas tak, ne moraju samo bombe da se prave

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana