Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Young Soldiers Used in Conflicts Around the World

Young Soldiers Used in Conflicts Around the World

Washingtonpost.com, June 12, 2006

cont occurs here -->Peter W. Singer, Senior Fellow, Foreign Policy Studies


Quite simply Ceca

As promised Ceca fulfilled her long stated desire to hold a concert at Usce close by the rivers Danube and Sava. A reported 100,000 people attended - standing room was 500 dinars and seats priced at 3,500.The only other event I can think of that took place there was an early Milosevic gathering in November 1988 where the crowd was also clearly hypnotised by the conductor.


Animal symbolicum

Uporedjivanjem covekovih aktivnosti sa ponasanjem zivotinje najbolje ukazuje na specificnu razliku izmedju SIMBOLICKOG i NESIMBOLICKOG ponasanja.

Kada covek kaslje,cese se,jauce u nevolji,kada se proteze,pokrece delove tela-sve je to u osnovi "nesimbolicko ponasanje" tj. ponasanje koje nije svojstveno samo i JEDINO coveku nego i visim sisarima.

Medjutim,kada covek razgovara ili opsti sa drugim ljudima, sluzeci se "artikulisanim govorom",kada se koristi magijskim cinima ili se u crkvi skruseno moli,kada tumaci snove ili crta bizona na zidu pecine,najzad,kada ide u rat u ime "krsta",ili je u stanju da izdrzi najvece muke u koncentracionom logoru cvrsto drzeci Davidovu zvezdu ,kada pravi alatke za rad,slusa muziku,gleda film,gleda predstavu-onda se za takvo ponasanje kaze da je "SIMBOLICKO" i da je svojstveno JEDINO COVEKU.


Dok dobuje kiša

Dok dobuje kišaDok dobuje kišaSastavili se nebo i zemlja. Nakon jučerašnjeg beogradskog leta danas beogradska provala oblaka. Idemo u Dortmund na Togo – Švajcarska. 90 kilometara do Dortmunda, kiša na mahove staje a put se suši kao da je pegla prešla preko njega. Drenža kao na Vembliju (novom). Westfalenhalen je stadion lokalnih milionera. Eh, da su stvarno milioneri ne bi napravili stadion tako daleko od grada. Parking vrlo smotano rešen. Morali smo da se zaustavimo dobrih pola sata hoda od stadiona. Pešačenje kompenzuje odlična auobuska služba. Ništa se ne plaća, naravno.MečkaMečka Na dan utakmice u svim gradovima gradski prevoz je za dž. Nedaleko od stadiona srce Mercedes Benza. I srce Bosch-a. Šta li voze fudbaleri Borusije?


Hopp Schwiiz

Poredjenje izmedju SCG i CH reprezentacije podseća me na priču o cvrčku i mravu ili pak na sjajno poredjenje jednog mog poznanika iz Ciriha koji je ovako opisao razlike izmedju njih i nas: "Švajcarci u nedostatku talenta pribegavaju teškom radu a Srbi se zbog nedostatka radnih navika oslanjaju na talenat." Svaki dalji komentar je suvišan.

Nacija u kojoj se trener Kobi Kühn obožava i veliča do neba i o kome se ispevavaju pesmice (doduše na ukradenu melodiju "Daddy Cool" od Boney M.) je upravo ostvarila prvu WM pobedu nakon 12 godina. Prošlost je sada nebitna, živi se za budućnost, slavi i raduje u svakom seocetu.


Festa do Brasil

Festa do BrasilFesta do BrasilNemci su opčinjeni Brazilom. Svi smo opčinjeni Brazilom. Jedna od navijačkih baza je Frankfurt. Video bim na vodi, visok 100 metara. Juče je na RTL-u ceo dan posvećen Brazilu. Kao da niko drugi nije igrao. Reportaže iz samog Brazila, priče o školama fudbala, kako su počeli njihovi velemajstori.

Navijači, bez reči. Ta samba je ludilo. Ulazi pod kožu odmah. Kad ih vidiš kako plešu, zastaje dah. Na licima beskrajni osmesi. Lepota života. Nakon što su kengurima povadili iz torbe sve što su imali, napravili su karneval u Minhenu. Jedan od gostiju na improvizovanoj sceni je i Kajzer Franc. Hiljade karioka, iza njih još toliko drugih sa svojim zastavama, srećni zato što su tu.BrasileiraBrasileira


Salsa

Piše Gregor

Ponovo sam. Penzioneri obrađuju kući materijal. Palim makinu i furam do Neusserstrasse. Broj 17. Tamo je Havana. Klub koji mi je preporučio Ceca. Nasamo, naravno. Nije to za married tuljane. Hitam kroz Kanal strasse do mesta. Ali pucanj. Poluprazno. Kako bre. Nein, nein, kaže Laura. There is another place also called Havanna. Lanac batice. Globalism und multikurturell. Eviva Colonia. Hitaj tamo, nedelja uveče. Salsa night. Čekaj samo da dovršim mohito.


dogs on prosac

Ja zivim u Americi...Moj komsija u Americi ima psa. Njegov pas ima depresiju. I sad je na Prosacu.

Malo je promenio narav, ne skace, ne trci, ne mase repom ali i ne ujeda.. Znaci drustveno je prihvatljiv.

Onako, bez Prosaca bio je nepredvidljiv i agresivan.Sad je miran, izgleda spokojno i bezopasno. Jos samo cekam da mi se ujutru  nasmesi i kaze " hay, how are you today?" kao i vecina mojih komsija.. Koji su takodje na Prosacu.

Moj muz, koji je Amerikanac misli da bi i ja trebalo da predjem na prosac-icno zivljenje..kaze mnogo cesto menjam raspolozenje,to nije prijatno za okolinu...mada jos uvek nisam opasna, mislim ne ujedam.


Yamanner Worm

Yamanner WormYamanner WormOni koji nemaju pametnija posla pa otvaraju svoje poštansko sanduče registrovano kod Yahoo.com, možda su primetili da im od prošle nedelje, tačnije od 12.06.2006., računar malo drugačije radi.
Crv koji je urađen samo za korisnike ovog webmail servisa stiže kao poruka, bez priloga i u naslovu stoji: "New Graphic Site". Jednom otvorena poruka, kopira se i šalje na sve kontakte iz adresara sa @yahoo.com i @yahoogroups.com domenima. Jednino ne može da "provali" u novi Yahoo! Mail Beta. Njegov zadatak je da pokupi što više mail adresa koje će kasnije koristiti u spam kampanjama.


Zastava

Propisi su propisiPropisi su propisiJedna jako važna napomena za sve koji žele da idu na Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj  Republici za 4 godine: osim što je bitno skupiti novac, nije naodmet i dobro pročitati sve što piše na zvaničnom sajtu FIFA da ne biste došli u neobičnu situaciju koju ne možete rešiti u svoju korist. Vi protiv nemačkog službenika, nemate šanse.

Na ulazu u stadion nisu striktni kao što se pričalo. Ne morate da prilažete pasoš uz kartu. Pretresu vas detaljno, ali to jako brzo ide. Karta se provuče kroz čitač, i uđete. Možete i da izađete koliko god puta želite, ali se svaki put karta provlači kroz čitač sa druge strane. Poslednja provera je stjuart koji vam gleda torbice, rančeve, džepove. Zahvaljujući njemu smo uneli zastavu na stadion u Lajpcigu (kamermani, sram vas bilo), zahvaljujući njemu su nam zabranili da unesemo zastavu na stadion u Gelzenkirhenu.


Pivo na metar

Pivo na metarPivo na metarLokalno pivo je najbolje pivo. U koji god grad da dođeš, pitaj za domaće. Sa ponosom će ti servirati i pivo i priču o pivu. Pije se u najrazličitijim čašama. Krigle male, krigle velike, elegantno zaobljene pa uske ka vrhu, a najčešće su one najobičnije, visoke i ravne. 4 deci, ne više. E iz tih čaša se pije na velikim trgovima, u velikim restoranima, gde ima i najviše navijača. Ko pije najviše? Po dresovima, Brazilci. Ali ti Brazilci pričaju nemački. A i previše su plavi da bi bili sa Kopakabane. Inače, najveći broj Nemaca osim domaćih, nosi dresove karioka. I mi ćemo da ih pazarimo. Ili da obučemo one naše plave kada Brazil bude nosio svoju rezervnu boju.


Okupacija u 26 meseci- BLIC.....Ko se seća Dragana i Dražena?-DNEVNIK

Blic, 14. jun
OKUPACIJA U 26 MESECI – piše Nenad Milić


15 minuta

i tako. Odradih svojih 15 minuta užasa. Nisam te sreće da doživim Vorhovih 15 minuta slave, ali me je zato Dante obradovao. idealno loše 2idealno loše 2
Ušće sam na svu sreću pratio preko malih ekrana TV prijemnika. Mislim da sam bio na licu mesta, verovatno bih se bacio sa onog spomenika Večne vatre. Btw.gde nestade vatra? Nisu platili račun za gas?

Mislim da je krajnje vreme da se definicija pakla sa sedam krugova malo modernizuje. Ono sinoć je sigurno krug 3A. Gde baš da se uključim na pesmu gde neke klonirane ONE kao đuskaju , a ona kao peva, a iza nje disko kugla! Kuglu joj neću oprostiti! Šta bre Ona misli, da je Madona? Možda, ali u Žitorađi. Negde između šaša i svinjca.


Bud

BudBudŠta Nemce nervira? Ništa. Sve funkcioniše kako su zamislili. Gradske službe, policija, redari na stadionima, punktovi za informacije, šta hoćeš da saznaš, pitaj.

Na poluvremenu na 0:3, idem da priupitam nešto što me kopka još od Lajpciga. Na bezbroj prodajnih mesta u holu ispod tribina prodaje se klopa i piće. Klopa klasika, kobaje, pljeskavice, viršle sa dodacima, na drugoj polovini štanda piće, takođe klasika, koka kola, sokići, pivo. Sa procentom alkohola koji ne može da ti zamuti 3 komada koje si primio i 3 koje ćeš da primiš, makar gajbu popio. Plastične čaše vrede evro ako ih vratiš, a na čašama ni Bittburger, ni Becks, ni lokalno domaće. Bud. Ajao. Bud u srcu Nemačke. Pitam može li nešto drugo, ljubazna hostesa kaže ne. Želim da se revanširam za nepristojna pitanja tipa „Kako je moguće da ste toliko loši?“ A šta da im odgovoriš. Ako počneš da im objašnjavaš, pobeći će. Ako samo slegneš ramenima, biće previše jadno. Složiš besnu facu i kažeš da je to jednostavno tako. I da ti tu ništa ne možeš.


Izvinjam se

Ovo sam pisala za strance i zahvaljujem se svom kolegi Srđanu Mitroviću za idealno lošoj, obe, fotki...

Ideally Bad, or, The Banality of Her Badness
Belgrade 17 June, 2005

There is no excuse for going to Ceca's concert ("Ideally Bad") but I found one: I took a foreigner with me. I am trembling with shame while the local crowd of Ceca fans is flooding down to the confluence of the rivers of Danube and Sava. The concert is occurring next to the big, ugly monument that Mira Markovic built to celebrate the NATO raids. In the name of the Serbian people, this monument is inscribed. Well, NOT IN MY NAME.