Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beloved Šumska

Banja Luka, ponedeljak 28. maj, otvaranje Konzultata Srbije, politički igrokaz za konzumente katode na obema stranama Drine. Glumataju: Vuk Jeremić, naturščik (sa čak tri gluposti u šest izgovorenih rečenica) & Milorad Dodik, prvak drame Entiteta.

Al' nam je ministar, a? Prvo onaj zadivljujući pogled ka Dodiku, onda mu onako servilno zahvali („hvala mnogo") jer je valjda udostojio Srbiju svog zaheva za državljanstvom, zatim objasni da „misli" da će Vlada Srbije nastojati da se „pokaže" valjda na tako teškom zadatku rešavanja Dodikovog podneska, i na kraju objasni da mu je veoma drago što je „ovde u Banja Luci, na teritoriji Republike Srbije". Uspeo je već na prvom putovanju da se nalupeta i izblamira, ali ni po jada za to. Problem je što se dečko malo zaigrao pa je prekoračio ovlašćenja i nadležnosti.

1. U Zakonu o državljanstvu Republike Srbije, („Službeni glasnik Republike Srbije'', br. 135/04) stoji: „Zahtevi za sticanje i prestanak državljanstva podnose se organu unutrašnjih poslova po mestu prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva, a mogu se podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Srbije i Crne Gore koji će ga bez odlaganja proslediti ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove." Pošto osoba Vuk Jeremić nije ni „organ unutrašnjih poslova" ni „nadležno diplomatsko ili konzularno predstavništvo" nije nadležan („vlastan") da primi zahtev pa je time što je primio zahtev prekoračio ovlašćenja. Što se Dodika tiče, on formalno nije ni podneo zahtev jer ga nije podneo nadležnom organu Republike Srbije na zakonom propisani način.

2. Vuk Jeremić je izjavio da će „odmah predati" Dodikov „zahtev" konzulu Srbije u Banja Luci. Novo prekoračenje ovlašćenja: Ministar inostranih poslova nije ni nadležan ni ovlašćen da prosleđuje nikakve podneske stranih državljana konzulatima svoje zemlje.

Ne kažem da sada treba Jeremića na stub srama. Mlad je, naučiće. Dobro, nije baš funkcija ministra inostranih poslova najbolje mesto za sticanje opštih znanja, al' sad šta je tu je. Samo, trebalo bi onima koji su ga posadili u ministarsku fotelju neko da kaže da mali pored toga što pravi budalu od sebe još krši propise i prekoračuje ovlašćenja pa da mu makar najme nekog da ga dobro izdriluje da po svetu ne sramoti zemlju i da ne krši zakone.

Još nešto: Ugovorom o dvojnom državljanstvu Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine (zaključenim 29. oktobra 2002. u Beogradu, ratifikovnim u Srbiji i Crnoj Gori 30. januara 2003, na snazi od 15. maja 2003, objavljenim u „Sl. listu SRJ, Međunarodni ugovori broj 2/03"), države ugovornice su se saglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći državljanstvo druge države ugovornice (dvojni državljanin) pod sledećim uslovima:

  1. da je navršio 18 godina života;

  2. da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u braku sa državljaninom te države ugovornice;

  3. da u državi ugovornici čije državljanstvo stiče nije osuđivan za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine;

  4. da mu nije izrečena mera bezbednosti proterivanja stranca iz države ugovornice čije državljanstvo stiče za poslednjih godinu dana pre podnošenja zahteva;

  5. da se iz njegovog ponašanja može zaključiti da će poštovati pravni poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče.

Ne sumnjam da je moguće nategnuti drugi uslov pa izmajmunisati negde u Srbiji potvrdu o Dodikovom boravaku od najmanje 2004. ali je problem peti uslov.

Milorad Dodik je naime čovek koji ne poštuje propise sopstvene države. Mnogo je primera za to, najpoznatiji je svakako onaj od 31. marta 2000. kada je Dodikovo obezbeđenje mlatilo navijače KK Borac nakon utakmice sa njegovim klubom Igokea. (Video Snimak)

Iz ponašanja Milorada Dodika se dakle ni u kojem slučaju ne može zaključiti da će on „poštovati pravni poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče". Naprotiv. Činjenice ukazuju da je njegovo ponašanje takvo da sugeriše da on to neće činiti. Sve ovo naravno ne znači da Milorad Dodik neće dobiti državljanstvo Srbije. Kladim se da hoće.

Priča druga:

Tri dana ne mož' čovek da počine od halabuke o telekomima što srpskom što šumskom. Te „motor razvoja", te „dokazana investiciona snaga", te „ekspanzija u region".

Ovako prodaju maglu pošto su izarčili 700.000.000 € koje nemaju nego su morali da dignu kredit. A morali su da dignu kredit jer su se kurčili jesenas pa kupili za debele pare (mnogo veće nego što je bilo ko nudio) Telekom Srpske - jednu polupropalu banjalučku firmu u kojoj se ne zna ko pije, a ko plaća i gde godinama krade ko šta stigne odnosno ko koliko uspe. Tih skoro milijardu dolara je izkipovano tamo zbog Koštuničinih tripova o Srbiji kao nekakvom stožeru „srpskih zemalja", nekakvom Pijemontu, šta li, na čelu sa njim, naravno. Ili sličnima. Sve jedno. Samo da su mračni.

Ma je l' moguće da onaj Kusovac opet traži dlaku u jajetu pa je evo našao sada da drobi nešto o tako dobrom poslu na kojem su Srbi pobedili mrske Austrijance i osvetili im se za I svetski rat? Je l' opet napisao neki predug blog koji ne može da se pročita na brzaka? Ako ste našli sebe u ovim pitanjima - poštedite sebe daljeg nerviranja - molim kliknite ovde.

Pošto smo se ratosiljali bolida možemo da nastavimo :).

Magla koju prodaju otprilike je sledeća: Telekom Srbije je kupovinom Telekoma Srpske kao napravio jako dobar posao po sistemu jes' da košta, al to tamo je kao jako profitabilna firma, ubere godišnje - e tu ne mogu da se dogovore koliko desetina miliona evra. Onda ređaju superlative da su kao pazarili do jaja dobro i za to ubeđivanje naroda još potegnu najteže kalibre. E kad nekoga (ili nešto) tako mnogo hvale i to takvi likovi meni odmah sumnjivo: em im ne verujem ni slova po difoltu em je njima posao da lažu, a meni da po tim lažima čeprkam, em znam kakvi su, em je ovakva njihova žvaka napad na zdrav razum i elementarnu logiku.

Da ne bude na pamet i zato što „mrzim Koštunicu" rovao ja poprilično po arhivi da vidim na šta liči ta kupljena mačka u džaku. Svašta lepoga sam našao.

  • 30. juni 2000, Skupština Republike Srpske: Ministar finansija Novak Kondić saopštava odgovarajući na pitanja poslanika da je finansijska policija utvrdila da je Telekom Srpske utajio 257.000.000 konvertibilnih maraka - KM (otprilike upola toliko evra) neplaćenog poreza.
  • mart 2001. Vlada Republike Srpske smenjuje direktora Telekoma Srpske Branka Mladinovića, i njegovog zamenika Mila Bajalicu sa obrazloženjem da je utvrđen sukob interesa pošto su njih dvojica vlasnici privatnog preduzeća za pružanje telekomunikacionih usluga Audio Teks koje je 1999. i 2000. naplatilo od Telekoma Srpske po 630.000 KM godišnje na osnovu datih usluga. Na položaj direktora Telekoma Srpske imenovan je Željko Jungić.
  • 2. aprila 2001. novi direktor Telekoma Srpske Željko Jungić izjavljuje na konferenciji za medije u Banja Luci:
    • da je Telekom Srpske u 1999. godini realno ostvario dobit od 15.000.000 KM, a ne od 30.000.000 KM, kako je ranije saopštilo bivše rukovodstvo te firme;
    • da je novo rukovodstvo kompanije nasledilo 21.000.000 KM dugova, tako da je realna dobit (ona dvostruko manja od prijavljene) (15.000.000 KM) „unapred potrošena" pošto je kompanija u minusu od 6.000.000 KM (15.000.000 KM dobiti - 21.000.000 KM dugova = minus 6.000.000 KM).
    • da ukupno zaduženje Telekoma Srpske, uz izmirenje obaveza prema stranim isporučiocima opreme i domaćim izvođačima radova, iznosi oko 108.000.000 KM.
  • 12. aprila 2001. Vlada Republike Srpske razmatra izveštaj o poslovanju Telekoma Srpske u 2000. godini. Branko Dokić, ministar saobraćaja i veza objavljuje nakon sednice:
    • da se Telekom Srpske zadužio tri puta više nego što je to bilo planirano, da dug Telekoma Srpske iznosi 106.000.000 KM i da je tim novcem kupljena oprema koja će za pet godina (dakle 2006.) biti tehnološki zastarela;
    • da je bivše rukovodstvo Telekoma nabavilo opremu za 107.000 novih telefonskih priključaka za koje ne postoji odgovarajuća pristupna mreža;
    • da je Telekom Srpske u velikoj krizi;
    • da je u toku revizija poslovanja u vezi sa saradnjom sa kompanjiom Audio Teks (bivšeg direktora Telekoma Branka Miladinovića i njegovog zamenika Mila Bajalice); i
    • da je Vlada Republike Srpske zatražila od novog rukovodstva Telekoma Srpske predlog kako da kompanija izađe iz krize.
  • 9. septembra 2002. je u Banja Luci promovisan početak rada „prvog nacionalnog internet provajdera" - TEOL - novog preduzeća vlasništvo Telekoma Srpske. Ministar Branko Dokić je rekao da otvaranjem novih servisa poput interneta Telekom Srpske namerava pre svega da povisi svoju cenu pred privatizaciju.
  • 1.oktobra 20003. na konferenciji za medije u Banja Luci prezentiran je izveštaj specijalnog međunarodnog revizora o poslovanju Telekoma Srpske u kojem je navedeno da ta kompanija „zbog lošeg rukovođenja i tenderske prakse" godišnje gubi 38.000.000 KM.
  • 2. oktobra 2003. Upravni odbor Telekoma Srpske razmatra izveštaj specijalnog međunarodnog revizora o poslovanju te kompanije u 2002. Predsednik Upravnog odbora Zoran Vujanović rekao je „da članovi Upravnog odbora ne beže od eventualne odgovornosti za stanje u ovom preduzeću". Mediji pod kontrolom vlade su u međuvremenu vrištali da međunarodna revizija nije dobro urađena i sl.
  • 15. oktobra 2003. Milorad Dodik, čelnik (tada opozicionog) Saveza nezavisnih socijaldemokrata objavljuje na konferenciji za medije u Banja Luci da će poslanici njegove stranke narednog dana napustiti sednicu Narodne Skupštine Republike Srpske ako na dnevnom redu ne bude rasprava o izveštaju specijalnog međunarodnog revizora o poslovanju Telekoma Srpske. Rekao je da se u Telekomu Srpske događa „organizovana pljačka s predumišljajem", iza koje stoje rukovodstvo kompanije i vladajuće strukture Republike Srpske, da je „milionske iznose pokrala organizovana grupa varalica i lopova", da je „Akcioni plan koji je u vezi sa Telekomom donela Vlada Republike Srpske prikrivanje lopova i lopovluka u tom preduzeću", da plan „služi da bi (Vlada) prikrila kriminal prethodne vlade Mladena Ivanića" koji je „sa mesta predsednika Vlade Republike Srpske otišao u Sarajevo za ministra inostranih poslova, a u Banja Luci je ostavio Mikerevića i Đerića (ministra policije) da se ne bi razotkrio njegov kriminal".
  • 16. oktobra 2003. Opozicija napušta sednicu Narodne skupštine Republike Srpske nakon što je odbijen njen zahtev da Skupština raspravlja o izveštaju specijalnog međunarodnog revizora o poslovanju Telekoma Srpske.
  • 10. novembra 2003. Vlada Republike Srpske objavljuje da će zatražiti od Skupštine akcionara Telekoma Srpske da izabere novo rukovodstvo preduzeća na javnom konkursu u roku od dva meseca.
  • 24. maja 2005. Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavljuje agenciji Beta da bi tender za prodaju Telekoma Srpske trebalo da bude raspisan u roku od 10-11 meseci. Prvi put je pomenuto da je u igri i Telekom Srbije.

U to vreme, dakle negde u drugom kvartalu 2005. volšebno nestaju sve priče o nezakonitostima, krađama, hohštaplerajima itd. koje su trajale prethodnih skoro šest godina. Sprema se prodaja pa se roba glanca i licka. Onda počinju hvalospevi. Nađoh desetak tekstova o tome sve po sistemu „Gledaš je li moga konja, gospodaru stari..."

  • kraj 2005 i početak 2006. Raiffeisen Investment, finansijski savetnik u procesu privatizacije Telekoma Srpske, procenio je vrednost čitavog kapitala kompanije na oko 350.000.000 €.
  • 1. juna 2006. Vlada Republike Srpske odobrava program privatizacije (prodaje 65% akcija) Telekoma Srpske. Premijer Milorad Dodik izjavljuje da neće prodati jeftinije od 400.000.000 €.
  • 9. juna 2006. Predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunca u Banja Luci dogovara sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom detalje poslovanja u Republici Srpskoj kompanija iz Srbije koje drže Demokratska stranka Srbije ili ljudi bliski toj stranci (Telekom Srbija, Dunav osiguranje, Komercijalna banka).

Tada je verovatno pao deal i o Telekomu. Cena naravno nije pominjana ni tada ni, videće se, kasnije. Biće plaćeno onoliko koliko Koštunica proceni da Dodiku treba.

  • 5. jula 2006. Narodna Skupština Republike Srpske odobrava prodaju 65% akcija Telekoma Srpske ali ne utvrđuje najnižu cenu.
  • 4. avgusta 2006. - raspisan je tender za prodaju 65% akcija Telekoma Srpske. Rok za predaju ponuda je 4. septembar. Najniža cena nije navedena, ali Milorad Dodik ponavlja da je minimalna cena 400.000.000 €.
  • 7. septembra 2006. Rok primanja dokumentacije je produžen za još mesec dana - do 3. oktobra, pa onda ponovo do 3. novembra, pa onda treći put do 20. novembra.

Kada je bilo jasno da su izbori u Srbiji u januaru više nije bilo produžavanja rokova. Deal je tempiran za objavljivanje usred predizborne kampanje u Srbiji. (Otprilike kao kada je Milošević nalazio pred svake izbore naftu u Turiji. Dodik se zanosio da će odmah dobiti novac.)

  • 5. decembra 2006. objavljeno je da je na konkursu pobedio 646.000.000 €. Drugi je Telekom Austrije, koji je ponudio 476.000.000 €. Milorad Dodik: „Ugovori trebaju da se čekaju narednih par sedmica, ne više od dvije - tri sedmice, dok se to tehnički pripremi i dok se to tehnički obezbijedi, naravno. Nakon potpisivanja ugovora kupac je dužan da najkasnije za 30 dana uplati cjelokupni iznos na račune Vlade Republike Srpske. Odmah da kažem da taj rok neće biti moguće prolongirati, da suma neće moći biti na drugi način plaćena, nego naprosto moraće se platiti 646 miliona evra."
  • 6. decembra 2006. Nekoliko nezavisnih ekonomista upozorava da će za povrat tolike količine datog novca biti potrebne decenije. Milan Kovačević, stručnjak za strana ulaganja: „Kad je reč o najnižoj kotaciji, to je čak 140 % više od najniže kotacije. I drugo, čini mi se da je naš Telekom imao potrebe da investira u ukidanja dvojnika, da je trebao da investira u unapređenje domaće mreže, da razdvoji mobilnu i fiksnu telefoniju, da pokaže neke rezultate ovde pa da se onda dalje razvija". Predsednik Liberalno- demokratske partije Čedomir Jovanović izjavljuje da se Vlada Srbije takmiči sa privatnim kompanijama nudeći „nerazumno ulaganje u Telekom Srpske (što) daje razlog za sumnju u korupciju". „Umesto da se bavi rešavanjem problema u zemlji u kojoj ima 40% nezaposlenih i manjak novca u svim segmentima, Vlada svoje nacionalističke apetite zadovoljava megalomanskim investicijama u Republici Srpskoj, gde nastupa kao da smo bogatiji od Austrije", rekao je Jovanović.
  • 26. decembra 2006, Sombor: Dušan Proroković (DSS): „Zainteresovani smo za kupovinu hidroelektrane Višegrad, kako bi daljim ulaganjima od (Republike) Srpske napravili razvijeniji deo Bosne i Hercegovine". „Izbori su prošli, a (Republika) Srpska je opstala. Jača nego ikada u poslednjih šest godina. U tome smo i mi pomogli. Potpisan je novi Sporazum između (Republike) Srpske i Srbije. Naša Komercijalna banka otvorila je svoje ekspoziture širom (Republike) Srpske. Naš Telekom je kupio Telekom Srpske. Dunav osiguranje je postalo većinski vlasnik banjalučkog Kosig osiguranja. Tako hoćemo i da nastavimo".
  • 19. januara 2007, Banja Luka: potpisan ugovor o prodaji 65% akcija Telekoma Srpske kompaniji Telekom Srbije za 646.000.000 €. Potpisivanju prisustvovali Vojislav Koštunica („Ovo je veliki dan za RS i Srbiju") i Milorad Dodik („Znam da ima zlonamernih koji gledaju loše na ovaj posao i drago mi je što će se i dalje morati nervirati, jer je ovo dobar posao i za Republiku Srpsku, za Telekom Srbije i za samu Srbiju".).
  • Februar, mart, april 2007. Sve je više pitanja kada će leći novac koji je Dodiku potreban. Više ekonomista i iz Srbije i iz Republike Srpske izjavljuje da Srbija zapravo nema novca da plati Telekom Srpske, da je reč o političkoj trgovini i da će za plaćanje Telekoma Srpske morati da bude podignut kredit. Milan Kovačević, stručnjak za strana ulaganja: „To je neekonomski način ponašanja, karakterističan za javna preduzeća, koja su pod upravom države i u njima svoje kadrove postavljaju stranke na vlasti, ne vodeći računa o profesionalnom vođenju i uspešnom poslovanju tih preduzeća".
  • 30. maja 2007. Telekom Srbija podigao kredit od 700.000.000 € da plati Koštuničinu političku trgovinu.

Šta je zaključak svega ovoga? Preciznu dijagnozu dao je jedan mudar čovek (znam da ovo čita, ali ne znam da li bi bio saglasan da ga ovde pomenem pa zato ime izostavljam) koji mi je pre nekih pola godine rekao u jednom razgovoru otprilike sledeće:

Politička borba u Srbiji vodi se već dugo između dveju opcija: jedna Srbiju vidi kao državu građana te zemlje, Srba i svih ostalih, i smatra da bi ta država trebalo da se razvija kao svaka normalna zemlja. Druga opcija vidi Srbiju pre svega kao nekakav servis Srba u okolnim zemljama i zastupa tezu da Srbija treba sve da istrpi i proguta zarad onih koji (uopšte) ne žive u njoj. To je razlog iz kojeg treba zažmuriti na jedno oko kad državni službenik Srbije prekoračuje ovlašćenja i krši propise. To je razlog iz kojeg valja platiti „prekodrinskoj braći" četvrt miliona evra više od one cene koju je prodavac javno izvikivao kao najnižu i koju je bilo ko bio spreman da plati.


Jos jednom hvala Dodiku i

Jos jednom hvala Dodiku i Vuku Jeremicu.


I jos jednom im hvala. Vecna

I jos jednom im hvala.

Vecna im hvala.

I slava.


Zanimljivo ....

...da je i meni zasmetalo ovo "ovde u Banjaluci na teritoriji Srbije" ali istine radi konzulat je formalno kao i ambasada teritorija zemlje koja ga je otvorila.
Kad sam preziveo Draskovica kao ministra spoljnih poslova prezivecu i Jeremica.


zanimljivo, meni je

zanimljivo, meni je izgledalo da je bio u pitanju lapsus. Ako je zaista to smisljeno receno (dakle, u konzulatu, koji jeste teritorija Srbije, ali je to onda receno i iz nekih drugih razloga, mozda je to neka vrsta duhovitosti), onda je to druga stvar.

Sto se tice predaje zahteva direktno Jeremicu, ne vidim nikakav problem tu. To je simbolicni gest, kakav je u politici uobicajen, gest za medije, a tehnicki to naravno ce biti prosledjeno. Sto se tice ovlascenja, ne znam da li je i to bas tako, zar ne postoji nesto sto se zove "diskreciono pravo", ako se taj pojam uopste i odnosi na ovako banalne stvari. Ovde se radi o cisto tehnickom pitanju primopredaje zahteva, pa i u nekoj stranoj ambasadi u Beogradu zahtevi za vizu mogu se predavati mimo reda u specijalnim slucajevima i nikom ne pada na pamet da zbog toga prebacuje ambasadi, njihova je stvar kako ce organizovati tehnicki deo svog posla. Ocigledno je da postoje izuzetne situacije gde protokol moze zahtevati da se standardna procedura zaobidje, sta je tu toliko cudno ili neprihvatljivo. Malo drukcije bi bilo ako bi doslo do izvrdavanja procedure za resavanje zahteva, ali ovde se radi o predaji zahteva i primedba vezana za to nije na mestu. Po meni ova primedba je smesno neosnovana.

Sto se tice odluke da li da se usvoji zahtev ili ne, to vec s ovim podnosenjem zahteva nema neposredne veze. Ako ce otvaranje konzulata pomoci ljudima da dobiju to dvojno drzavljanstvo, onda je i recenica o tome kako je ovo test efikasnosti nove vlade na mestu, a Dodikova predaja i zahtev su cisto simbolicni.

A da zloupotreba, nepostovanja procedura i slicnog ima u drzavi Srbiji, to nije nikakva novost. Razmere zanemarivanja zakona su velike, pravna drzava ne funkcionise na zalost verovatno nigde Balkanu, to je dubok problem. Ali smesno je stavljati primedbu da su prekoracena ovlascenja tamo gde se ocigledno radi o protokolarnoj stvari koja bi bila normalna u svakoj drzavi - zamenite Jeremica i Dodika sa na primer americkim ministrom spoljnih poslova i recimo hipotetickim meksickim izaslanikom koji podnosi imigracioni zahtev, gest primopredaje kao najavu nove politike Busa, ili vec zamislite neku slicnu situaciju. Mislim da su ovakvi gestovi sasvim normalni i uobicajeni u politici i da nikakvog prekrsaja tu nije bilo.


gledajuci ponovo isecak,

gledajuci ponovo isecak, lepo se vidi da jeremic to "na teritoriji republike srbije" govori namerno, u smislu da je na teritoriji konzulata (sto mi nije bilo poznato prvi put, pa mi se ucinilo da je lapsus u pitanju) i da time istice cinjenicu da je konzulat tek otvoren. nikakva zlonamerenost ili teritorijalne pretenzije nisu tu u pozadini, radi se o standardnom izrazu, primerenom s obzirom da je konzulat tek otvoren.

sto se tice gestikulacije, onog "hvala veliko" itd, mozda je tacno da je jeremic trapav, mada po meni radi se o obicnoj ljubaznosti a utisak je mozda takav i zbog toga sto je jeremic ne samo mnogo mladji, vec i dosta nizi od dodika.

sve u svemu, nista posebno, ni od cega se pravi pitanje, niti se jeremic izblamirao, niti je rekao bilo sta neuobicajeno. jedino bi se moglo reci da je malo trapav, ali to je vec subjektivan utisak.


Upravo to.

Potrebno je drugo gledanje da bi se shvatilo da nema lapsusa vec namere da se naglasavanjem da su na teritoriji Srbije, sto je formalno tacno i nepotrebno naglasavati u toj situaciji, posalje i odgovarajuca politicka poruka.Mislim da pokusavaju(Tadic i Jeremic) da nastave tamo gde je pokojni Djindjic stao.Da problem Kosova resavaju u paketu sa Republikom Srpskom.Meni licno je taj politicki potez pokojnog premijera bio presudan za njegovu sudbinu.Videcemo sta ce biti sa nastavkom.


moguce, mada je to onda

moguce, mada je to onda prilicno uvijeno. meni pre izgleda da je naglasavanje izvrseno zato sto je konzulat tek otvoren. dakle, evo, otvorili smo konzulat, tu smo u sred banjaluke a na teritoriji srbije, i sada cemo krenuti da resavamo pitanje dvojnog drzavljanstva koje zanima gradjane RS. jedino bi se moglo pricati o toj politici dvojnog drzavljanstva kao o sirenju uticaja srbije i jacanju veza srbije i RS, ali mislim da je opaska o teritoriji srbije samo i jedino sluzila da se naglasi pocetak rada konzulata.

posle toga jeremic lepo prica o bih, pominje sarajevo itd itd, mislim da nema skrivenih poruka, vec se radi o sprovodjenju zacrtane politike. jeremic je mozda malo zelen i nezgrapan kao ministar, ali boze moj.


Da je pravi diplomata ne bi

Da je pravi diplomata ne bi to rekao čak i da je to mislio jer je čitavu stvar moguće shvatiti na dva načina.

Nema svrhe da raspravljamo o tome šta je on mislio pošto mi to ne znamo. Bitno je ono što se čulo. A nije se čulo - "ovde U KONZULATU, dakle na teritoriji Srbije" nego "ovde u Banja Luci na teritoriji Srbije.


pa mogao je tacno je da je

pa mogao je tacno je da je mogao, mada je jasno da je mislio na konzulat. e sad, da li je on imao u vidu tu dvosmislenost, ne znam, iskreno ne verujem da je nesto lose mislio, mada je tacno da moze da se shvati na razne nacine i da moze nekog da uvredi. tako da je to malo neozbiljno s njegove strane, dopusta sebi puno slobode, ali ne vidim da je to bas neka velika stvar. kada se posmatra u kontekstu otvaranja konzulata nije nista posebno ali on bi morao da vodi racuna da ce biti zlonamernih ljudi koji ce to izvuci iz konteksta i da ce protumaciti negativno. imam utisak da on o tome ne vodi racuna, i slazem se da to nije postupak pravog diplomate, koji meri svaku rec.

s druge stane, sto se preuzimanja tog materijala tice, mislim da tu apsolutno nista nije sporno, to su po meni gluposti. to je bila predstava za medije, i to je zasita svakom jasno. verujem da su tu dokumentaciju proverili sluzbenici posle konferencije, i videli da li je sve u redu s dodikom ili vec kim. to su stvari protokola, pa nigde u svetu se u takvim situacijama ne bi pravilo pitanje niti tehnicko pitanje organizacije ima bilo kakav znacaj osim prakticnog sa stanovista efikasnosti.

i kad je organizovana titova sahrana, kovceg je prvo polozen pod lazni spomenik jer je tako bilo lakse, a onda su drugi dan montirali pravi spomenik. niko to nije morao znati. postoje neki detalji koji su stvar protokola i praviti pitanje oko toga je zaista smesno, ne samo na balkanu nego bilo gde. mislim da recimo u americi takve stvari ni na kraju pameti ne bi prebacivali demokrati republikancima ili obrnuto, jer se ne radi ni o kakvom gafu niti o necemu sto moze da se negativno shvati, vec o uobicajenom nacinu komunikacije s javnoscu. mozda amerika i ostatak sveta nisu pravi primer, eto recimo svajcarci vaze za formaliste koji se drze slepo propisa, ne mogu zamisliti ni da bi se tamo pravilo pitanje oko ovakvih stvari.


U principu se slažem sa

U principu se slažem sa svim. Čak mi se čini da Jeremić nije mislio na goru varijantu koja može biti protumnačena. Ali ministar spoljnih poslova to sebi ne bi trebalo da dozvoli.

Što se tiče zahteva - možda je ipak trebalo da ostavim u blogu jedan pasus koji sam obrisao. Tu je objašnjena čitava zavrzlama oko državljanstva, odnosno razlog zbog kojeg je Dodik to sada uradio na način na koji je uradio.

To je ovo:

U BiH već mesecima mnogi političari iz bošnjačkog korpusa tvrde da Ugovor o dvojnom državljanstvu SRJ i BiH ne važi jer ga kao nije sklopila Srbija nego SRJ, ali to po njima ne važi samo u jednom smeru – u onom koji njima ne odgovara, a važi u drugom itd. Ta budalaština je dovela čak do toga da su početkom marta krenula iz Beograda i Sarajeva prepucavanja saopštenjima ministarstava inostranih poslova po sistemu „važi“ – „ne važi“. Milorad Dodik i Beograd tvrde da važi, što mi deluje sasvim logično jer je Srbija država naslednica Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Jasno je da je Milorad Dodik zarad unutrašnjih bosanskohercegovačkih političkih poena trebalo da poentira teatralnim „podnošenjem“ zahteva za državljanstvo Srbije i tako pokaže koliko drži do vlasti u Sarajevu. Sa druge strane Srbija, dok joj preti „oduzimanje 15% teritorije“ pokazuje da može da ljulja susednu državu.

Dakle to je po meni razlog iz kojeg je Dodik javno predao zahtev Jeremiću. Inače što se državljanstva tiče mogao je to da uradi i bez ikakvog zahteva kao verovatno i mnogi.


pa to oko drzavljanstva je

pa to oko drzavljanstva je politicko pitanje, koje moze biti problematicno. ali sam taj gest i citava ta predstava nisu sporni, niti je jeremic tu bilo sta pogresio. dodik je hteo da posalje politicku poruku vezanu za te zahteve, to je i uradio, politika srbije je da te zahteve resava vec kako misli ih resava. nije jeremic odredio politiku srbije po tom pitanju, tako da mu se zaista tu nista ne moze zameriti.

samo pitanje dvojnog drzavljanstva je posebna tema, kao i zategnuti odnosi u BiH, ali bilo ko da je bio ministar spoljnih polsova srbije, sprovodio bi zvanicne stavove srbije. tako da onda tema nije jeremic i nekakve njegove zloupotrebe ili gafovi, vec drzavna politika prema BiH i RS, s kojom se neko moze slagati ili ne


Ehhhh, Srdjane!!!!

Sta ono rece nemacki ambasador i koliko je to diplomatski pa nikom nista?Mislim da je to rekao(Jeremic) namerno dvosmisleno i da je poslao poruku koju je hteo kao sto i sam kazes.Srbija moze daa izgubi 15% teritorije ali moze i da "zaljulja" susede.Dobro si primetio i povezao u jedan tekst taj gaf i kupovinu mobilne telefonije.Ona je i kupljena da bi se "ljuljalo "tamo.Ako mene neko pita napokon na pravi nacin.Znaci ne oruzanim pretnjama,nekakvim referendumima o otcepljenju i slicno nego onako kako svet najbolje razume pa cak i odobrava.Jezikom novca.Da se taj jezik govorio na Kosovu jos od kraja 80-ih sreci nasoj a i njihovoj ne bi bilo kraja.


Jerimiću bi bilo bolje da se uči pevanju od Dodika.

http://www.youtube.com/watch?v=U8Up6DiwBMA&mode=related&search=

A posle će na red da dođe govor pa tek na kraju (ako dočeka kraj mandata) diplomatski govor. Retko neelokventan tip.

Hag


Naprotiv,

Quote:
...sve u svemu, nista posebno, ni od cega se pravi pitanje, niti se jeremic izblamirao, niti je rekao bilo sta neuobicajeno

Izblamirao se i to onoliko. Tacno je da je konzulat eksteritorijalan, kao uostalom i zgrada ambasade, avion, voz ili brod. Sve je to vec vekovima tacno.

Medjutim, nijedan diplomata nece to potencirati, niti javno reci da je on u nekom trenutku na tritoriji svoje zemlje. To jednostavno nije uctivo prema zamlji-domacinu a to je, kao sto znamo, u ovom slucaju BiH.

Ministar se jednostavno zaneo, izvalio je glupost. Osim ako nije zeleo da pokaze da je u Srbiji (na cijoj se teritoriji, eto, nasao) svakakvo lupetanje i bulaznjenje dozvoljeno. Cak pozeljno.


Eksteritorijalnost

Ambasade i konzulati NISU eksteritorijalni. Oni su deo teritorije zemlje u kojoj se fizicki nalaze, a ne zemlje koju predstavljaju. Na primer... ako se trudnica porodi u americkoj ambasadi - cekajuci u redu za vizu - beba nece automatski dobiti americko drzavljanstvo (prateci princip - ius soli - da svi rodjeni na americkoj teritoriji imaju pravo na americko drzavljanstvo). U ambasadi vaze zakoni zemlje domacina. Tako bi se za ubistvo u zgradi ambasade/konzulata u Beogradu sudilo po srpskom krivicnom pravu.

U cemu se sastoji privilegovani polozaj ambasada i diplomata? Oni su zasticeni diplomatskim imunitetom (vazno - to ne znaci da su eksteritorijalni!). Imunitet ih stiti od postupka (pojavljivanja pred sudom, hapsenja, itd.). Sto se tice samog prava (na primer: zabrana ubistva i kazna za ubistvo) ono se odnosi i na diplomate. Bilo je dosta slucajeva da su protiv diplomata vodjeni postupci nakon isticanja mandata. Nedavno je u Njujorku priveden jedan nigerijski diplomata kad je dosao u posetu deci. Odgovarao je za saobracajnu neserecu pocinjenu pre 3-4 godine (u vreme dok je uzivao diplomatski imunitet).

Konzulati imaju jos nizi nivo imuniteta od ambasada (imuniteti i privilegije se garantuju samo za normalno obavljanje funkcije; pravi se jasna razlika izmedju sluzbenih i privatnih poslova - manje jasno za diplomate). Na avione i brodove primenjuje se pravo "zastave" (zemlje registracije).


Pitanje

Ako nisu potpuno exteritorijalni..(vi ste mnogo bolji strucnjak nego ja)mislim na teritoriju na kojoj je Ambasada..zasto se ljudi ponekad odlucuju da "preskacu" ogradu ambasade i zatraze zastitu..il ta zastita samo vazi ako zemlja cija je ambasada proceni da je u pitanju politicki progon,a ne recimo kriminalac preskoci u Beogradu zid britanske ambasade..il moze policija da intervenise i udje u ambasadu..

Takodje (davno je bilo dok me mucio Prof Jezdic ili Pak) na Pravnom..medjunarodno privatno pravo..jeste avion teritorija gde je registovan..znaci JAT teritorija Srbije,il onda moze da udje policija neke trece zemlje i da hapsi ljude..

hvala unapred

J


ovo k'o

u krimicima!

jedino shto sam ja skontala, putujuci po svetu, da nashih embajada nema bash svuda, tako da je to preskakanje ograde ogranicheno.


Pokusacu da odgovorim....

Pokusacu da odgovorim.... Pravo na diplomatski azil nije garantovano Beckom konvencijom iz 1961. Pravo na azil posotji kao regionalno obicajno pravo u Latinskoj Americi i regulsiano je Havanskom konvencijom (1924). Sta to znaci? Ako azilant ispunjava uslove za azil, drzava domacin je duzna da omoguci da ambasada prebaci azilanta van zemlje. To je medjunarodno pravna obaveza i postuje se u Latinskoj Americi. Mislim da je poslednji primer bio sa bivsim predsednikom Ekvadora. Nekoliko zemalja Latinske Amerike predlagalo je ovo resenje za Becku konvenciju, ali to nije prihvaceno. Znaci ne postoji pravo na diplomatski azil. Resenja se traze kroz pregovore i nema pravila. Desavalo se da ambasade moraju da "vrate" azilante (uglavnom u Moskvi u vreme hladnog rata). Pocetak kraja hladnog rata krenuo je sa "azilantskim krizama" (upad drzavljana Istocne Nemacke u ambasade zapadnih zemlalja u Pragu i Budimpesti).

Za avione i brodove primenjuje se eksteritorijalnost. Imao sam srece da izbegnem Paka i polazem kod Gase Knezevica, koji je drzao odlicna predavanja i normalno ispitivao.


zahvaljivanje

ne volim nikog od ovih gore, niti imam ikakvu zelju da ih branim, ali cisto da budemo fer, to njegovo "hvala veliko" je verovatno samo posledice dugackog boravka i obrazovanja u anglosaksonskom svetu, gde se oni zahvaljuju za sve zivo. U tom svetu, sam gest predaje papira iziskuje jedno veliko "hvala" onako iz pristojnosti. E sad drugo pitanje, koje bi se moglo legitimno postaviti (ja licno radije ne bih), je da li zelimo ministra koji je toliko kulturoloski "slizan" sa anglosaksoncima, ili zelimo jednog pravog, srpskog, sa bradom i kokardom koji bi Dodiku lepo odgovorio "Mrs u p.m. i ti i tvoja molba, idi predaj na salter u redovno radno vreme!" :)


Bogami,

Quote:
Kad sam preziveo Draskovica kao ministra spoljnih poslova prezivecu i Jeremica.

nije baš sigurno. Ovaj je mlad i veoma talentovan, mnogo obećava.


Ma obecavao

je i Djelic . Nego, cim je Vuk Jeremic sin tajkuna, a ozenjen Natašom Lekić ( radila na BK ,a sada na RTS-u),tu gadno smrdi. Uostalom, ko inteligentan bi radio za ovakvu vlast ,osim sa idejom da profitira materijalno, a prilika je idelana.I taj "lapsus" , jasno pokazuje za sta ce se zalagati ovaj ministar. A citam kako je izjavio da mu je drago sto su se Putin i Bush navodno dogovorili da se nastave razgovori o Kosovu. Kakvo zamajavanje srpskog naroda. Nista se oni nisu dogovorili po pitanju Kosova.


Kapi,

nesto mi se cini da bi ga trebalo lustrirati zato sto ima oca i sto je ozenjen. Jel' da?


Bilo nekad,

ma ne, samo se ne treba cuditi i imati velika ocekivanja


Jedini tvoji

"argumenti" su bili to sto ima tatu i sto je ozenjen. Zeleo sam samo da znam da li je to dovoljno za lustraciju.


Bilo nekad,

nije sto ima tatu, nego ko mu je tata (deca mnogih socijalista i julovaca su se skolovala u inostranstvu), i nije sto ima zenu , nego ko mu je zena.


profit?

Quote:
Uostalom, ko inteligentan bi radio za ovakvu vlast ,osim sa idejom da profitira materijalno, a prilika je idelanap

Ovo je odlicno pitanje. Znam pouzdano da bi se sa diplomom i kontaktima doticnog ministra mogao u SAD dobiti posao od 150-200k (za one "osrednje") do 500k ili cak milion godisnje (uz malo srece). Da, govorim o dolarima! Dakle, ako je to neki prosek, i ako on to sigurno zna, kolika onda mislite da je mogunocst profita sa ovog mesta u Srbiji?


oldtajmeru,

a da li si se mozda zapitao koliko je njegov otac zaradio u srbiji i kako? pa eto, na tu foru, bar kod nas to nije problem.


Ma naravno, moje pitanje je

Ma naravno, moje pitanje je bilo retorske prirode. Kazem to samo da navedem ljude da malo razmisle....


Nisam obavestena..

..koju to diplomu doticni ima...Da li bi mi pojasnili koliko kosta da se dobije tako vredna diploma?


lepe diplome

Zavrsio je fiziku na Kembridzu (onom engleskom), a magistarske na JFK School na Harvardu, sto je jedna od najprestiznijih diploma u toj oblasti u SAD. Pisao je i neki doktorat, ali mislim da nije zavrsio.

Da se proveriti tacno, pa ne bih nagadjo tacnu ceni, ali red velicine celog "paketa" bi bio oko 150-200 hiljada dolara + troskovi zivota i 5-6 godina studiranja.

Koliko znam, osnovne studije je platio tata, a magistarske Srbija (drzavna stipendija).


hehe..

..pa i to sto je platio tata platila je drzava Srbija...A sto se ne bavi fiyikom kad je takav kapacitet to mi nekako intrigantno.?.Kakve veze ima fizika i diplomatijom...tako mlad strucnjak bi vapio da nastavi sa istrayivackim radom a ne da udje u politiku sa referencama naucnika...da ima 50 godina pa ok ali ovako mi je sve to u veyi njega sumnjivo..Mozda je to sindrom balkanskog spijuna ali prosto ne verujem da se radi o genijalcu...Genijalac koji se odrice karijere naucnika da bi pomogao Srbiji...ne pije vodu.....bar ja tako na to gledam mada ne tvrdim da sam u pravu...


pa da je genijalac i nije,

pa da je genijalac i nije, mada je sigurno inteligentan. hteo je najpre da pravi karijeru u bankarskom svetu, sto se vidi iz njegove biografije, pa je krenuo tim putem. to je covek koga zanima moc, a zanimanje za fiziku je verovatno sporedno; u medjuvremenu mu se ukazala prilika da u srbiji bude na vlasti, pa se vratio. da su stvari isle drugim tokom, zavrsio bi u nekakvoj banci u londonu ili njujorku i mlatio novac, sa doktoratom iz finansijske matematike ili vec tako nekako, naukom se sigurno ne bi bavio ne toliko zato sto nije neki genijalac - to nije neophodno za nauku, genijalaca ima ipak manje od ljudi dovoljno pametnih za tako nesto - vec zato sto je zivot naucnika drugaciji, pun odricanja i bez nekog velikog novca, a za to on ocigladno nije bio. inace, u engleskoj osnovna diploma ne odredjuje karijeru. vecina onih koji zavrse fiziku, matematiku i slicno na osnovnim studijama odlazi ne u nauku vec radi u bankarstvu, ili u nekoj slicnoj grani. zato daleko vise ljudi studira ove discipline - diploma se tamo smatra vise kao dokaz sposobnosti, a samo mali procenat najboljih i onih koji to zele odlazi dalje na posdiplomske i u nauku

inace, i havijer solana je fizicar, pa i angela merkel, mada je ona ipak starija usla u politiku; ovaj je fiziku samo studirao i nikad se i nije bavio naukom, vec je odmah isao na bankarstvo i u politiku


Bas tako :)

Bas tako :)


sa lepom diplomom

je najlepse nekima da budu prvi u selu, a ne zadnji u gradu, posebno ako imamo u vidu sve ono sto smo saznali iz intervjua VBP-a o mladom ministru.


Ah taj famozni intervju...

Ah taj famozni intervju... nazalost nisam procitao. Jel ima link negde online?


" taj famozni intervju "

Oldtajmeru morate da procitate kao deo obavezne skolske lektire, nazalost. na blogu nije vise isto kao sto je bilo pre tog intr. ja ne znam kako ga naci online, ali znam da je neko govorio da je citao. to ce znati isto neko iz dijaspore. sacekajte, mozda neko javi


"njima je posao da lazu,a meni da po tim lazima ceprkam"

samo sam htela da ti cestitam sto svoj posao radis tako dobro(iako bi to trebalo da se podrazumeva,ali mi znamo kako stoji stvar),pa idem da procitam jos jednom.


Svi Predsednikovi ljudi

Ako Premjerovi ljudi govore i čine gluposti onda to mogu i moraju i Predsednikovi ljudi. To se zove kohabitacija.


Dodiku je tesko odoleti

Quote:
Prvo onaj zadivljujući pogled ka Dodiku

Dodiku je tesko odoleti. On je najsposobniji bosanski politicar (i jedan od najsposobnijih srpskih politicara).

Konzulat Republike Srbije jeste teritorija Republike Srbije. Spominjanje eksteritorijalnosti ambasada (i konzulata) u diplomatskim obracanjima nije neuobicajeno i nije bilo neprimereno prilikom otvaranja srpskog Konzulata u kome srpski ministar jeste domacin, a predstavnici Republike Srpske gosti.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije je pretpostavljen konzulu Republike Srbije u Republici Srpskoj, pa jeste vlastan da u njegovo ime primi zahtev (a konzulat ce ga dalje, sledeci proceduru, proslediti sluzbi unutrasnjih poslova koja se bavi drzavljanstvima). Podnosenje zahteva ministru Republike Srbije od strane predsednika Republike Srpske je u ovoj prilici simbolicno i gradjanima obeju drzava koji ce koristiti usluge Konzulata jasno pokazaju da je to adresa na koju mogu da se obrate i koja predstavlja razlicite sluzbe drzave Srbije.

Vasim trazenjem "dlake u jajetu" pokazujete samo nivo sopstvenih predrasuda.

Naravno, moj post mozete uvek i da obrisete.


kako

mislim u kom smislu tesko odoleti ?


Generalno, u smislu divljenja

Generalno u smislu divljenja, Dodik je sposoban politicar i tesko je ne diviti se njegovom politickom umecu.

U konkretnom slucaju V.J., u smislu "upucivanja pogleda punog divljenja".


ispadoh glupa u drustvu

ja mislila nesto drugo :)

ccc vid' divljenja- joj sto dobar politicar!!!


Quote:Ministar spoljnih

Quote:
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije je pretpostavljen konzulu Republike Srbije u Republici Srpskoj, pa jeste vlastan da u njegovo ime primi zahtev (a konzulat ce ga dalje, sledeci proceduru, proslediti sluzbi unutrasnjih poslova koja se bavi drzavljanstvima).

Po toj "logici" možete ujutro da predate zahtev za produženje vozačke dozvole Draganu Jočiću pa će ga on dalje proslediti.

Niko nije sporio da će konzulat koristiti ljudima. Za to i služi. Reč je o kršenju procedure i prekoračenju ovlašćenja.

Ni u jednoj zemlji ministar ne prima podneske građana makar oni bili predsednici vlada.


glede drzavljanstva..

evo teksta iz banjaluckih nezavisnih novina:

"Ratni zločinac Radovan Stanković dobio je državljanstvo Srbije i Crne Gore između 2004. i 2005. godine dok je bio pritvoren u haškom zatvoru Ševeningen.

Informacija je juče "Nezavisnim" potvrđena iz Haškog tribunala.

"Haški tribunal je došao do informacije da je Stanković dobio to državljanstvo između avgusta 2004. i avgusta 2005. godine", rekao je sagovornik iz Tribunala.

U MUP-u Srbije juče nam nisu mogli provjeriti da li je i kada Stanković dobio državljanstvo. Portparol MUP-a Srbije Dragana Kajganić kazala je "da rade provjere za sve podnosioce zahtjeva za dobijanje državljanstva". Ukoliko je Stanković u Srbiji, Ustav ove zemlje ne dozvoljava izručenje svojih državljana.

Haški tribunal je 1996. godine podigao prvu optužnicu protiv Stankovića i još šest lica za ratni zločin. Optuženi su za silovanja u Foči. Pripadnici SFOR-a Stankovića su uhapsili u julu 2002. godine i izručili ga Haškom tribunalu, koji je 2005. godine odlučio da ovaj predmet ustupi pravosuđu BiH.

Stanković je u BiH prebačen u septembru 2005. godine, a odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH u aprilu ove godine pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora.

U vezi sa Stankovićevim državljanstvom u Sudu BiH imaju samo informaciju iz pritvorske jedinice u Hagu, u kojoj se navodi da je on državljanin SRJ, te optužnicu u kojoj se navodi da je državljanin SCG.

Stanković je pobjegao prošlog petka, istrgnuvši se zatvorskim stražarima koji su ga dovezli pred bolnicu radi specijalističkog pregleda, te je pobjegao bijelim golfom u nepoznatom pravcu. Devetorica stražara, koji su taj dan obezbjeđivali Stankovića, suspendovani su nakon njegovog bijega, a ministar pravde RS Džerard Selman smijenio je upravnika KPZ Foča Aleksandra Cicmila. "


pa svaki konzulat u stranoj

pa svaki konzulat u stranoj zemlji se tretira kao teritorija zemlje ciji je to konzulat. ne pokusavam da branim Jeremica, ali mislim da su kritike kako se izblamirao vise bazirane na emocijama nego na cinjenicama.


iz srbije nista

iz srbije nista novo.
milosevic, kostunica, tadic, ili draskovic, jeremic.
sumnjam da ce gospodin jeremic ikada vise biti dobrodosao u sarajevu.


Quote:pa svaki konzulat u

Quote:
pa svaki konzulat u stranoj zemlji se tretira kao teritorija zemlje ciji je to konzulat. ne pokusavam da branim Jeremica, ali mislim da su kritike kako se izblamirao vise bazirane na emocijama nego na cinjenicama.

Jeremić nije rekao "ovde u konzulatu na teritoriji Srbije" nego "u Banja Luci (mala pauza) na teritoriji Republike Srbije". Makar je dvosmisleno. Dobar diplomata to ne bi učinio osim ako mu nije cilj da bude dvosmislen.


previse

koincidencija u slucaju Stankovic. da se zaledi krv pri pomisli kakav monstrum na slobodi.


oibibio

to sam stavila na novi blog ali tamo još niko ne svraća.
Evo dodatak glede državljanstva.

Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji
4. jun 2007. | 11:08 -> 20:36 | Izvor: B92, Beta
Hag -- Zdravko Tolimir pred Haškim tribunalom rekao da je uhapšen u Srbiji, a potom prebačen u Bijeljinu, u Republici Srpskoj.

Tolimir je odbio da se izjasni o krivici dok se ne razjasne detalji o njegovom državljanstvu, statusu i načinu dovođenja u Hag. On kaže da su ga pripadnici službi Srbije najpre odveli u Bijeljinu, potom u Bratunac, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata.

Potom je, kako tvrdi, preko Bijeljine prebačen u Banjaluku, gde su mu zvaničnici Ministarstva pravde navodno nudili pogodnosti za porodicu, ako prihvati da je državljanin RS.

Rekavši da je iz Banjaluke predat snagama NATO-a i predstavniku Haškog tribunala, na njemu nepoznatoj lokaciji, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu. Kazao je i da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i da ti snimci mogu potvrditi da govori istinu.

Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog tribunala i promuklog glasa, Tolimir je sugerisao da mu vlasti Srbije, time što su ga kao svog državljanina prebacile u RS posle hašenja, uskraćuju prava koja ima kao građanin Srbije.

Tokom prvog pojavljivanja pred Tribunalom, Tolimir je zastupao sam sebe, odbijajući advokata po službenoj dužnosti koga mu je imenovao sud.

Tužilac Piter Mekloski najavio je da će tražiti da suđenje Tolimiru bude objedinjeno sa suđenjem sedmorici drugih oficira VRS koje traje već šest meseci.

Tolimir je trebalo da se izjasni o sedam tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice 1995.

Zdravko Tolimir uhapšen je u četvrtak na prelazu između Srbije i Republike Srpske, ali prema zvaničnim podacima, na teritoriji RS, i prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu.

U MUP-u bez komentara

U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu imali komentar na tvrdnju haškog optuženika Zdravka Tolimira da je uhapšen u Srbiji, a zatim prebačen u Bratunac, u Republici Srpskoj.

"Nemamo komentar. Sve smo rekli na konferenciji za novinare", rečeno je danas agenciji Beta u MUP-u.

Dačić traži infomacije o hapšenju

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, Ivica Dačić, zakazao je za sutra sednicu tog tela, na kojoj će zatražiti informaciju o hapšenju Zdravka Tolimira.

Dačić je danas agenciji Beta rekao da će od nadležnih organa zatražiti da zvanično izveste Odbor kako je i gde Tolimir uhapšen.

Nekadašnji šef bezbednosti Vojske Republike Srpske general Zdravko Tolimir uhapšen je u četvrtak 31. maja, na granici između Srbije i Republike Srpske.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da je uhapšen na teritoriji Republike Srpske.


bas ste se lepo

dosetili da je ministar to izjavio u konzulatu, a je to nasa zemlja!

" ..pravi budalu od sebe..."
kada je u zvanicnoj poseti, on pravi budalu i od mene, posto predstavlja i mene u zvanicnim posetama.

Na fotografiji gore se vidi vrlo topao odnos Dodika i Velje. U Cacku je bilo pravilo da odes kod Velje u ofis i trazis da ti resi zivotne probleme, onda te Velja posalje u Banja Luku jer tamo " zna ljude koji znaju ljude ", razvijene poslovne veze, bivsa zena, deca su mu tamo zivela..Odmah dobijes posao, i Veljin si duznik i glasac do kraja zivota

Dodik ima svoj klub? Kao i svaki kriminalac


Važno je zvati se Vuk

dečko je očito poslat da odradi nešto, ako je neko sumnjao u istovetnost Tadića i Koštunice (ja prvi nekada) onda poslednjim potezima valjda konačno padaju maske, Dodik je zajednički drugar i, tužno je to reći, izgleda veći igrač od obojice kad je tako dobro odigrao i uvalio im propalu firmu za dvostruko veću cenu od tržišne.

Tužno je videti Grujicu iza njih.

p.s. zar Vam ne liči Jeremić na Mitevića iz mlađih dana?

www.ivanbevc.blogspot.com


Quote:p.s. zar Vam ne liči

Quote:
p.s. zar Vam ne liči Jeremić na Mitevića iz mlađih dana?

Odlično. :) Samo je Mitke bio u mlađim danima faca.


kao , otishao

prvo u BiH, sto je za pohvalu. Pa ako imamo u vidu ovo

"Vuk Jeremic
Submitted by Harley on 8 May, 2007 - 16:18.
Tacno, to je Vuk Jeremic sin Miska Jeremica desne i leve ruke Dragana Tomica-Jugopetrol.Inace cimer Damira Fazlica, poznatog kriminalca iz BiH i clana bande organizovanih kriminalaca Hrvoja Petraca"

onda nije cudno.


Sto se tice kupoprodaje

Sto se tice kupoprodaje Telekoma, po svemu sudeci radi se o veoma mutnoj radnji. Dve stotine miliona evra je dato preko trzisne vrednosti, ocigledno radi se o politickoj odluci, a ako se malo zagrebe verovatno iza toga stoje interesi pojedinaca i politicara mafijaskog profila. Za razliku od ove besmislice oko Jeremica, netrzisno poslovanje Telekoma je ozbiljna stvar. Bilo bi bolje da se novinari koji se bore protiv ovakvih muljanja skoncentrisu na te, vrlo ozbiljne mahinacije, i razotkrivanje cinjenica vezanih za korupciju koja je veoma rasprostranjena. Primedbe poput ovih na racun Jeremica, koje sem sto su neosnovane otkrivaju negativne emocije, ostrascenost a time i neobjektivnost novinara samo urusavaju novinarski kredibilitet i cine stetu ozbiljnom i vaznom poslu raskrinkavanja pravih zloupotreba kojih ima na pretek.


ok

ali,da li vama Jeremic stvarno izgleda kao covek koji je kompetentan za posao koji obavlja?


jeremic je previse mlad, ne

jeremic je previse mlad, ne uliva neko poverenje, deluje prilicno amaterski. inace je kao licnost vrlo prodoran i recimo prevejano-manipulativan. ocigledno je da ga tadic veoma jako podrzava. dolazi iz porodice koja je imala uticaj jos u titovom vremenu. decko jeste inteligentan, ali bez tadiceve podrske ne bi bio tu gde jeste.

sto se kompetencija tice, on ima neku diplomatsku skolu, dok je bio na harvardu znam da je organizovao dolazak tadasnjih politicara opozicije, mislim da je i djindjic dolazio drzao je neku tribinu. bio je nagradjen za svoju magistraturu, retko koji student i na harvardu je imao takve veze kakve je on imao u drzavi iz koje je dolazio.

medjutim, jedno je sigurno - previse je mlad i neiskusan. sem porodicnih veza, ne verujem da ima neke veze koje bi mozda u tom poslu bitne, ali i oni koji ga napadaju napadaju ga najvise zbog godina. ne mislim da je vuk draskovic bio nesto kompetentniji od njega, ali je ipak kao stariji covek delovao ozbiljnije.


pa to mislim

lepo Srdjan kaze "naturscik".
sto se tice Draskovica,slazem se sa vama,ali bi ,valjda ,trebalo jednom da na nekom mestu bolji zameni goreg u ovoj zemlji.


pa ne znam da li je jeremic

pa ne znam da li je jeremic gori. sigurno je da ce ako ni zbog ceg ono zbog godina biti pod velikim uticajem tadica, iako je samouveren cak i pomalo bahat kao licnost verujem da je jako blizak tadicu i da nije samostalan u svojim odlukama.

sama mladost nije po sebi mozda toliki hendikep. od tih srba skolovanih u bostonu slican slucaj je i jedne ane trbovic, koja je sa dvadeset jednom godinom bila savetnica biljane plavsic ali ni tada nije delovala tako amaterski. recimo ona ima daleko primerenije, prilicno otmeno drzanje, dok jeremic mislim da ce i kroz deset godina delovati neozbiljno, jer je takav lik, pomalo seretski bahat i neozbiljan. ne znaci da je on tako los, ali ostavlja taj utisak amatera, a koliko je to lose po diplomatiju, to ne znam. mislim da je vaznije kako ce obavljati svoj posao, a sto se javnih nastupa tice, mora on tu puno jos da radi na sebi. nekako nema tu neku distancu, ne deluje otmeno, vec ostavlja utisak balkanske neposrednosti sto u diplomatiji mozda nije bas pozeljno, bar sto se imidza u javnosti tice. ali verujem da je u stvarnosti to manje stetno nego sto izgleda nama laicima na prvi pogled.


ne znam ni ja

bas sigurno,ali da ima mnogo boljih od njega to znam.


koliko znam, jeremic je bio

koliko znam, jeremic je bio tadicev omiljeni djak iz profesorskih vremena u xiv gimnaziji.
biti marionetina marioneta, to je stvarno ponizavajuce za jednog poslediplomca sa harvarda.


ispravka oko "tribine"

Quote:
sto se kompetencija tice, on ima neku diplomatsku skolu, dok je bio na harvardu znam da je organizovao dolazak tadasnjih politicara opozicije, mislim da je i djindjic dolazio drzao je neku tribinu. bio je nagradjen za svoju magistraturu, retko koji student i na harvardu je imao takve veze kakve je on imao u drzavi iz koje je dolazio.

Ovo nije bas sasvim tacno. Jeremic nije bio na Harvardu u vreme dok je DOS bio opozicija. Doticnu tribinu na koju mislite, na kojoj je bio i Djindjic, je organizovala preko Kokalisa Ana Trbovic, nee Mitrovic. Jeremic je dosao na Harvard tek nakon sto su Djindjic & co bili godinu dana na vlasti, na osnovu toga sto je radio za ministarstvo telekomunikacija (opet preko Tadica, secate se Tadic je tada bio ministar telco.) akonto cega ga je Djindjic "preporucio". U tom periodu je Djindjic jos jednom, kao premijer dolazio na Harvard, ali mislim da je bilo svojim poslom, odnosno da niko nije posebno orgazivao, vec su bili na diplomatskoj "turneji" po SAD, pa svratili :) Bio je samo jos jedan skup dok je Jeremic bio na Harvardu, nakon smrti Djindjica, na kome su bili Djelic & co. Moguce da je Jeremic imao nekog udela u organizaciji tog, ne znam zasigurno.

Inace, slazem se sa vasom ocenom. Decko je bez sumnje, inteligentan, obrazovan, ambiciozan i sposoban. Siguran sam da bi svojim kvalitetima dospeo do ministra.... ali jednog dana. Sa 32 jos nije spreman, i to je ocigledno iz njegovih nastupa. Da nije veze sa Tadicem, on bio gradio karijeru u MSP, pocevsi recimo od nekog strucnog savetnika, pa preko prvog sekretara, ambasadora, mozda u 2-3 mandata, svaki put na bitnijem mestu, i konacno ministra, negde oko 60-te godine zivota.


I još nešto...

ideja DSS-a da od RS pravi najrazvijeniji deo Bosne je jedna od strašnijih koje sam čuo u poslednje vreme. RS je zbog svog vođstva godinama gubila šansu da dobije veći deo stranih investicija i ozbiljno zaostaje za Federacijom po razvoju i standardu pa sad mi moramo to da plaćamo. Zaista nemam želju da finansiram nijednu stranu zemlju u situaciji u kojoj je moja zemlja jedna od najsiromašnijih u Evropi. Ili, prevedeno na jezik svakodnevnog života: vređa me ulaganje 700 000 000 u Telekom RS kada ja u Višnjičkoj banji, na 7km od Trga Republike i dalje ne mogu da dobijem telefonsku liniju jer, navodno, nemaju tehničke mogućnosti. Pa koga vi zajebavate?!! 2007. godina i nema tehničkih mogućnosti za fiksni telefon?!!! Alo!!! (ovo mogu samo da napišem jer nemam telefon).

Koštunica i njegova kamarila, ali i Tadić koji ga podržava su politički idioti čija ideja napretka, razvoja i dobrobiti Srbije stoji u direktnoj suprotnosti sa zdravim razumom i tragična je zemlja koja njih ima kao "bolju" opciju.

www.ivanbevc.blogspot.com


?

Pa što vi u Višnjičkoj banji ne koristite gluve telefone?


sad kada sam procitao tekst

sad kada sam procitao tekst do kraja, poludeo sam.

jel znate vi da to mi placamo?

oni su izvezli i maltene poklonili 700 miliona NASIH PARA!
pa ovo mora da se zaustavi.
Telekom nije privatna firma pa da rade sta hoce.


Telekom Srpske...

...je placen direktno iz dzepa svakog gradjanina Srbije, jer gradjani Srbije su indirektno oporezovani drzavnim monopolom na telekomunikacione usluge zvanim Telekom Srbija, te ce stoga njihovim parama biti vracani vec pomenuti dugovi i kamate. Telekomunikacione kompanije u Srbiji i vecem delu "zapadnog Balkana" su dinosaurusi koji opstaju samo zahvaljujuci zatvorenosti trzista. Kada se sektor otvori (a morace eventualno, ako je namera BiH i Srbije priblizavanje EU i WTO), i jedna i druga kompanija odose pod led, ne zbog toga sto su inherentno lose (a jesu) vec zbog toga sto ne umeju da posluju u otvorenoj trzisnoj utakmici. Stoga tih 650 miliona bolje da su ulozili u puteve, na primer. Oprema i monopolska pozicija Telekoma Srpske nece vredeti ni upola toliko za par godina, dzade su mnogo sigurnija radnja. Ili struja, vodovod ili tako nesto...

Javni interes gradjana Srbije (poboljsanje nivoa usluga) bio bi jednostavno ostvaren kada bi se telekomunikaciono trziste u Srbiji maksimalno otvorilo i kada bi bila obezbedjena sigurnost stranih ulaganja. To je veoma efikasan i proveren nacin unapredjenja sektora elektronskih komunikacija a drzavni budzet ne kosta nista u smislu izdataka. Ova bedasta kupovina uzgred budi receno eliminise i pozitivan efekat Telekoma Srbije na drzavne prihode, jer je izdatak visestruko veci od doprinosa Telekoma budzetu.

E sad, kopanje, riljanje i ostalo oko ove, slazem se, mutne rabote, nije posao novinara, nego politicara koji sede u nadzornim organima Telekoma, poste ili bilo koje budzetske institucije koja je odgovorna za ovo krcmljenje drzavne imovine. I eventualno policije, ako se sluti na "burazerske dilove" po sistemu "ja tebi, ti meni". Medjutim kada se uzme u obzir na to koji lumeni sede u tim upravnim/nadzornim odborima--sasvim slucajno, isti ti koji su odgovorni za ovaj "posao stoleca"--covek moze samo da padne u depresiju. Na kraju se sve svede na "birali ste--evo vam ga".

I na kraju, mozemo svi ovde kolektivno da se deremo kol'ko hocemo, sve ce to za par mikrosekundi vladajuca "elita" pokriti baljezganjem o "nacionalnom interesu", "kolevci Srpstva", ili vec dnevnom varijantom nekog "goruceg problema" (tipa "gori Hilandar..." itd.).


Ipak je u citavom tekstu

najpisicniji govor ruku burazerske Srbije na poslednja 2 snimka. Dodikova ruka na Veljinom ramenu, Veljino stiskanje Kostunice (tipa 'priđi-k-čici'), pa Matijino ekstaticno smejanje, srdacan zagrljaj Sandice & Milorada... Moze li se znati koja je prigoda?

Sto se tice Vukija, ne vidim nista sporno osim bucmaste trapavosti. Ybg, i ja bih na mestu MIP mnogo vise voleo da vidim Ivu Viskovica ili Vejvodu ali svaki pocetak je tezak, pogotovu u Srbiji... Na kraju, sve je bolje od Draskovica.

edit: eh, da, Srdjane, supruzi, klincima i tebi cestitke na prinovi.


ne prepoznajes prigodu????

docek srpske nove godine ispred skupstine.pobogu,pa seti se sande..


Quote:Pošto osoba Vuk

Quote:
Pošto osoba Vuk Jeremić nije ni „organ unutrašnjih poslova" ni „nadležno diplomatsko ili konzularno predstavništvo" nije nadležan („vlastan") da primi zahtev pa je time što je primio zahtev prekoračio ovlašćenja. Što se Dodika tiče, on formalno nije ni podneo zahtev jer ga nije podneo nadležnom organu Republike Srbije na zakonom propisani način.

Srdjane, prvo kazete da je Vuk Jeremic prekoracio ovlascenja jer nije nadlezan da primi zahtev, a onda kazete da zapravo dodik nije ni podneo zahtev! pa ako nije podneo zahtev onda jeremic nije ni mogao da prekoraci ovlascenja.

u krajnjem slucaju jeremic je rekao da ce predati zahtev konzulatu, tako da ovde samo moze da se postavi pitanje da li mozete da predate zahtev u necije ime!

mada slozicemo se bar u jednom: da to nije poenta nase price...


Kao da konkurišeš za neki

Kao da konkurišeš za neki posao pa predaš CV i papire recimo portiru. Nikakve veze nema što je ovaj predao ministru. Što se portira tiče - on to ne bi trebalo da primi, što se onoga ko je predao papire tiče - oni formalno nisu predati. To je bar jasno.


Tolimir za mir

To je ukratko potez Dodiga da malo udobrovolji amerikance. Uz tvrdoglavnog Silajdzica koji ne zeli primjetiti vahabite ispred nosa, trajanje RS je zagarantirano.Samo ukoliko se Srbija odluci za opciju EU/SAD, umjesto Rusija/Bjelorusija onda ce se i RS morati pomiriti sa evropskim civilizacijskim normama. Znaci pandur na cesti ne mora imati rodoslovlje sa pecatom da je izravni potomak cara Lazara, a da bi oglobio nekog pijanog vozaca koji je Srbin.To treba naprosto shvatiti. Nije lako, ali koga je briga...Ovaj proces na Balkanu ide najteze.
Inace investiranje u telekome ima smisla samo ukoliko je kupljena roba dobro opremljena infrastrukturom za broadband i voip. U suprotnom ce uz konkurenciju, koje ce u EU opciji MORATI biti, ta investicija postati bacen novac.Odnosno za borbu sa istom trebati ce uloziti jos brdo casha.Isplativo grananje broadbanda ide uvijek iz najvecih gradova jer se na relativno malom prostoru, jeftinije pokriva za pocetak veci broj klijenata.U RS osim Banja Luke bas i ne vidim nesto slicno tome. U Srbiji je su to naravno uz Beograd i Novi Sad, Kragujevac, Nis, Subotica itd.

P.S. SDP u Hrvatskoj je upravo dobio novog kalifa na mjesto kalifa. Lik se zove Milanovic i veliki je stovatelj lika & djela vaseg predsjednika Tadica.Valjda se slicno slicnome veseli.


Kusovac

Mislim da ste kada je "nastup" mladjanog Vuka Jeremića u pitanju preoštri. Svakako da je 32-godišnjak isuviše zelen za posao koji ga je "ni krivog ni dužnog" snašao (brine me što u nekim izjavama koje sam čitao on ne vidi problem svoje nedoraslosti) ali mi se čini da "predstavu" koju je sa Dodikom napravio nema potrebe detaljno analizirati, naročito ne tako opsesivno i tendenciozno kako ste vi uradili. Ispada da bi ga u zatvor trebalo poslati, odmah po sletanju.
E sad, priča o Telekomu. Navodite činjenice koje govore o manipulaqcijama, kradjama, političkim igrama vezanim za Telekom Srpske... OK. Siguran sam da vam je jasno da sve kompanije te veličine i tih "prihoda", naročito ako su u državnom vlasništvu, pate od istih boljki. Setite se afere "Telekom Srbija" kada je Milošević prodao jedan deo Grcima i Italijanima. Klupko se razmotalodo najviseg drzavnog vrha Italije, amerikanaca ... Naravno to nije razlog da opravdamo muljanja u Telekomu Srpske.
Vaš izveštaj bih dopunio još nekim detaljčićima koje ste "propustili" da navedete, ne znam zašto. Ako ste podatke prikupljali tako predano morali ste znati i:
1. kredit je odobrila američka City Bank, posle uvida u sve moguće aspekte polovanja, biznis plana... pa do kadrovske politike... Ta banka neće sebi dozvoliti idiotariju da novac uloži u prolekat koji je tako "klimav" kako vi to predstavljate.
2. Ekspert za ekonomska pitanja kog navodite i nije baš toliki ekspert niti "mala maca". Proverite sami.
3. Čemu blamiranje pominjanjem Jovanovića i njegovog mišljenja o kupovini Telekoma Srpske?


Tacnije,

CitiBank ce za samo e700.000.000 dobiti i Telekom Srbije i Telekom Sumske, kad TS bankrotira zbog ovog prezaduzivanja. Zivi bili, pa videli!


Izvini sto pitam DB,

Izvini sto pitam DB, kad si vec dosao na ovaj blog,
sta radite tamo kod Nebojse - pisete nov Ustav?


LBSL

naravno da ne. Ja samo zelim da svi mi pokrenemo jedu lepu debatu, razgovaramo, damo drugacija misljenja i damo neke dobre predloge, pa ako neko ima za volju, da to prosledi dalje. Ovako, sve se svodi na kritiku zemje, vlasti, institucija, a niko nista oko toga ne preduzima..


Deep Blue

I to sto ti kazes ce se mozda stvarno dogoditi, mada mislim da je verovatnoca mala. Ko ce znati, mozda je sve ovo neka perfidna medjunarodna igra.
Mislio sam samo da je bilo fer izmedju ostalog pomenuti i cinjenicu o kreditoru Telekoma.
Usput, Telekom Srbija je sa jednom stranom kompanijom, bliskom Miskovicu, kupio licencu za mobilnog operatera u CG. Takodje, sluzbeni automobili MTS-a su uzeti od Miskovic/Delta-rent a car (ne verujem da je to bas najisplativija opcija nabavke automobila). I sve to je uputno pomenuti kada se govori o Telekomu.


skoro da nemas vremena

timeless


Priča se (ja za to nemam

Priča se (ja za to nemam dokaza) da je nekoliko banaka odbilo zahtev Telekoma Srbije za kreditom. Nije reč o tome da li će banka dati kredit ili ne nego pod kojim uslovima će to učiniti.


Nespretni efikasnici

Neprofesionalnost, trapavost i neznanje -- svedoci smo tome vec decenijama-- ne sprecavaju "ucinkovitost" (delotvornost, efficiency). Problem je, naravno, u interesima; interesi drzavnih, javnih preduzeca, kao i drzave same- podredjeni su uskim, stranackim, grupacijskim interesima pojedinaca u vrhu vlasti (kako politicke, tako i ekonomske). Nekome ce se razlika od 170 mil. evra isplatiti (dvosmisleno, ali, izgleda da ovde vaze oba smisla).

Jedno glasno razmisljanje: da su se barem sa Telekomom Austrije dogovorili da oni, kao drugoplasirani, idu na npr. 596 mil, barem "da se vlasi ne dosete"! Ova cista spekulacija mogla bi da ide i do naucne fantastike- da je prvobitno dogovorena suma na "tenderu" bila nesto ispod 500 mil, kao pobednicka ponuda Telekoma Srbija - onda bi cela stvar, mozda, makar prividno, imala rezona, ali je necija alavost (alavosti, kao mnozina), jednostavno, napumpala cifru do astronomije od 646 miliona.
Ovako, moze se samo reci: "Sve ce to narod pozlatiti/platiti" (L. Lazarevic).

O novopecenom ministru spoljnom ne vredi trositi mnogo reci. Eksteritorijalnost zgrade (i dvorista) neke ambasade ili konzulata, prema odredbama medjunarodnih konvencija, jeste veoma formalna i ogranicena. Svakako, nije prikladna za pocasni govor prilikom otvaranja jednog diplomatskog ili konzularnog predstavnistva, jer se tako nesto podrazumeva, svuda u svetu.
Ako vec neko, posto-poto, hoce da naglasi "teritorijalnost" zgrade konzulata, onda je red da u govoru zastane, okrene se prema predmetnoj zgradi i neusiljenim pokretom pokaze rukom ka objektu u kome je smesten konzulat ili ambasada.
Da je, kojim slucajem, raspisan javni konkurs za sefa diplomatije Srbije, barem nekoliko desetina kandidata bilo bi plasirano ispred sadasnjeg ministra. Ovako, izgleda da nema boljih. Nije to problem samo u pomenutoj bransi, niti samo u ovoj zemlji. Ovaj primer samo malo vise bode oci. :(

PS: Srdjane, cestitke za rodjenje sina!!! (sinoc je objavljeno na okupljanju na Tasu)


problem?

kredit za kupovinu telekoma srpske je odobrila city bank.ne verujem da americka banka smatra da se radi o losem poslu.pre ovog posla telekom srbija je pokusao da kupi slicnu firmu u cnoj gori ali je politickim putem onemogucen.mislim da nije lose investirati srpski kapital van granica srbije,posebno imajuci u vidu teskoce koje su pojedine srpske firme imale u pokusaju sirenja mreze poslova u sloveniji i hrvatskoj.otvaranje konzulata u banja luci je na zalost pokazatelj koliko srbija kasni u odredjenim segmentima svoje spoljne politike,koja na zalost nema dugorocno usmerenje.konzulat je trebalo otvoriti odavno.takodje srpka diplomatija/tj drzava/kasni i sa otvaranjem ambasade u podgorici.vuk jeremic kao ministar inostranih poslova je generalno lose resenje,koje bi i moglo biti kompenzovano da nam je diplomatija bise profesionalna i oslobodjena partijskih kadrova,koji cesto ne shvataju da ambasadorsko mesto predstavlja odgovoran posao,a ne odmor od medjupartijskih borbi.


Bože, bože,

ne valja Karadzic,

ne valja Šarović,

ne valja Dodik,

ne valja ovaj , ne valja onaj,

pa ljudi koji bi to najbolji predsednik R. Srpske bio najbolji a!?

možda bi NIJAZ DURAKOVIĆ ili Haris Silajdzic bili idealni stečajni upravnici u Banja Luci, A ljudi ?

Dodik je odličan političar, ko rodjen za R. Srpsku, svaka VAŠKA ma bila ona iz WAŠINGTONA, BRISELA, LONDONA ili Beograda koja imaju nešto protivu njega, znači samo jedno:

nije bitno ko je predsednik u R. Srpskoj, da li nacionalista, demokrata, socijal-demokrata, sam bog i andjeo sami, važno je da taj hoće da peva i svira kako mu se kaže iz ovih gore pobrojanih gradova i fajront.

e ne može.

mene samo jedno jedino interesuje, šta je to šta ljudi zameraju DODIKU!?

A da taj nije TIHIĆ, Silajdzic, 1i pisac oviog Bloga?

izvolt'e:
sme li neko da mi odgovori?


City Bank

ne interesuje da li je ovaj posao profitabilan ili nije, oni će svoj novac i masnu kamatu izvući jer je dužnik državna firma iza koje stoji država Srbija te imaju garanciju da naplatiti sve što je dogovoreno. Da je bilo koja privatna kompanija pokušala da dobije takav kredit teško da bi uspela jer bi onda profitabilnost projekta bila osnovni uslov.

Dodiku ništa ne zameram, on je slika i prilika Republike Srpske, a u ovoj transkaciji je pametno odigrao i izvukao više nego što je realno za svoj entitet. Suštinski, on je u ovoj priči nebitan i glupo je bilo šta mu zamerati jer je on inostrani političar. Da mi imamo ozbiljne i sposobne političare ova tema ne bi ni postojala.

Umiljato jagnje Dodik dve majke (Srbija i svet, Koštunica i Tadić) sisa.

www.ivanbevc.blogspot.com


telekom

je dobio kredir ali nisu date garancije drzave niti je garanrovano akcijama telekoma.i nije to dodikov entitet,niti je strani politicar.to je u perspektivi deo neke nove srbije,tako da je to dobro ulozen novac.


da li je u pitanju

zablja ili pticija perspektiva?


Ma, kakvi !

To je, bre, LICNA, perspektiva.


aha

langzam langzam aber ziher...


recimo

druzenje (privatno) sa A.Stefanovic, (aca cetnik, aca faca) borom mikelicem.....


ili recimo ovo?


samo za srpsku?


AD DODIK

pazi sta je podvuceno!


Milutine,,

Za pocetak neka pocne da docekuje Novu godinu o svojem trosku ili trosku Republike Srpske a ne o trosku gradjana Srbije.
Kao drugo da mu ne dajemo pare za macku u dzaku.


Gospodine santinel 26,

ako poznaješ od mene većeg zivog kritičara srpske vlasti od 45.godine do danas, javi mi, da ne zivim više u zabludi.

ja ga ne znam, ja ga nikada nisam video, čuoi i čitao.

dakle, ne možeš da kritikuješ nekoga ko prima darove, već darodavce, fakat, zar ne...

mislim, ja sam monstrum logike, pa kao takav sam vrlo gadan za polemiku sa ljudima koji su u svadji sa tim predmetom još iz gimnaziskih dana.

zbog te logike sam ovde na Blogu padao na ispitu desetinu puta, jer su me ocenjivali anti-logicari i paceri za istu.

P.S. Molim ove logičke MODERATORE da mi uklone početna slova sa imena i prezimena, ne bilo vam zapoveđeno.


jao bre milutine,

je l' ima neshto gde nisi naj?!


Nećeš verovati angie,

ima,

eto recimo tocilo sam za nuklearnu fiziku, za astronomiju, pa bogami i za kvantnu fiziku, a o baznoj hemiji da ne pričam.

sva sreća te tih tema ovde nema, ali za ove što postujete jedne te iste već godina dana, sam streptomicin gotovo za sve vas.


a entomologija i

a entomologija i fitopatologija


tebi niko

nije reko da smo vakcinisani?


a iz zivota

Milutine?


Gospodine Milutine..

Ako vam nije tesko da bez prijetnji kazete koje godine ste poceli da kritikujete vlast iz 45-e ?
Ja sam u prvom tekstu "kritikovao" samo vlast Srbije, zato sto i ima i nema ministra IP i sto se bahato razbacuje novcem a drzava nam je jako siromasna.

Vi ste nam ponudili cio spisak "poznatih" i ljutito prijetili da vam se ne smije odgovoriti. Osim gospodina Kusovca ona sestorica bi u moju kucu mogli da udju samo nasilno.

Ako neko zna da na poklon prima dar od lica koje nije vlasnik dara (ili nema dozvolu vlasnika) ne zasluzuje onakve pohvale.

Ja priznajem da ne znam ko je to anti-logicar, pa pred vama skidam kapu, a titulu najveceg kriticara ne bih preoteo nikome, pogotovu ne vama. Rijeci "vrlo gadan za polemiku" ne razumijem. I titulu pacera mozete slobodno da zadrzite (ja sam prestao da igram sah prije 15 godina).


Od recimo 74. godine,

gospodine sentinel...

malo si izmislio pretnje, ne znam zašto, ne znam zbog čega.


"Sme li neko da mi odgovori?.."

Gospodine Milutine,

Poslije nabrajanja onakvih velicina (Karadzic, Sarovic, Dodik, Durakovic, Silajdzić i Tihic) vi ste slavodobitno uzviknuli "Sme li neko da mi odgovori?". Logika kaze da je ovo prijetnja.

Ja vama necu kazati tacno kada sam poceo da kritikujem vlast (ima zapis na vise mjesta) ali bilo je to prije od "recimo 74.".

Posto se vracam temi bloga (nasem ministru i nasim parama) ja vas pozdravljam.


precenjujes se milutine

precenjujes se milutine


Ti me kao znaš od obdaništa,

pa presuđuješ...


ne presudjujem,

ne presudjujem, kazem ti sta mislim - na osnovu citanja onog sto si napisao


mala digresija

1. Gospodine Kusovče, kad ćete dati neku pristojnu seriju na FOX-u? U aktuelnoj ponudi favorit mi je ALF. Jeste da mi prija povratak u detinjstvo i zlatne 80e ali daj... očekivao sam nešto bolje, a ni filmovi Vam nistu nešto.
2. Zašto Gorčin Stojanović uporno piše onu svoju neznaličku kolumnu u BLICu ("pasivni ofsajd") kad nema veze sa fudbalom, što se toliko loži na Saleta Ilića i Kežmana?
3. Jel znate dal će UEFA da izbaci Kazahstan iz kvalifikacija za EP i kakve su šanse Borata Sagdijeva da postane novi predednik FS Kazahstana?

Unapred zahvalan TT


Trini..

mislim da ste pomešali Kusovce...

www.ivanbevc.blogspot.com


Vuk Jeremic i Evet efendija

Gospodine Kusovac,

Nemojte se mnogo obazirati na maliciozne upite i komentare u vezi eksteritorijalnosti Konzulata, to jedan prosecan diplomata ne bi ni spomenuo. To je vjerovatno bilo jedino sto su mu gazde dozvolile da kaze. Trudili su se oni da bruku svedu na minimum, a za stetu ih nikada i nije bilo briga.

Sustina svega napisanog, je sto imamo potpuno nespremnog i neiskusnog ministra IP (da ne upotrebim neke "teze" rijeci), sto ce biti potrosene nase pare za sumnjiv i gubitaski posao i sto cemo mi (kroz povecane cijene usluga) da vracamo taj kredit.
Ako ste procitali tekst u listu "Danas" od poznatog gospodina Dr.Radujka (koji se anpasan javio iz The New Jersey-a) a na racun kritika koje je izrekao gospodin Slobodan Pavlovic dop. iz NJ. On kaze da Vuk J. nece biti "Evet efendija" jer je taj momak pun elena i energije i da ce on uspjesno reformisati obavestajne i bezbjednosne sluzbe! (Hi-hi-hi-hi..he-he...). Jos kaze u sukobu mladosti i energije (V.Jeremic) i gerontokratije (Vujacic, Vejvoda,..) prednost treba dati energiji. Jos kaze da je novi ministar kao savjetnik imao ceste susrete sa vaznim licnostima USA-EU-NATO pa je tako vec stekao odredjeno znanje i iskustvo. Kakvu moc (i pamet) ima covjek koji napise takvo nesto? Ne moze niko da me ubijedi da neko ko nije sposoban za ambasadora, moze biti dobar starjesina svima njima, osim ako nije teorijska fizika u pitanju.

Gospoda koja su donijela odluku da daju onaj iznos (nasih a ne svojih licnih) para za jednu slabu firmu, su ustvari investirala u politiku. Sto se tice stavova g-dina Kovacevica, ja mislim da je on rekao samo djelic istine i to onaj za koji svi vidimo neoborive dokaze.
To itekako ima veze sa pricom o drzavljanstvu ali to bi trebala biti posebna tema. Jednoga dana ce svi gradjani (srpske nacionalnosti) iz Republike Srpske imati dvojno drzavljanstvo. Jer ako te uslove ispunjava g-din Dodik, onda ih ispunjavaju i svi ostali. Pritom ne mislim na ljude optuzene i osudjene za ratne zlocine, jer su oni skoro svi vec dobili (ili imali) drzavljanstvo Srbije. Sta to u politickom smislu znaci ostavljam svakome da tumaci po zelji. Gospodin Dodik odavno ne pravi razliku izmedju DS i DSS, valjda to ima neko znacenje.

I na kraju meni je najinteresantnije ovo u vezi kredita. Bas bi bilo zanimljivo da saznamo kompletne uslove tendera.
Da se podsjetimo,tu skoro, jedna rumunska firma je kupila srbijansku firmu (Bor) a onda zatrazila kredit - pa ugovor raskinut. E sada taj princip ne vazi??!
Doticna americka banka ne daje kredit Telekomu Republike Srpske vec drzavnoj (i monopolistickoj) firmi drzave Srbije i ko je ovdje jemac da ce kredit biti vracen? Republika Srpska sigurno nije.
Poz


~~

Quote:

Doticna americka banka ne daje kredit Telekomu Republike Srpske vec drzavnoj (i monopolistickoj) firmi drzave Srbije i ko je ovdje jemac da ce kredit biti vracen? Republika Srpska sigurno nije.

"Jemac" je vlasnik Telekoma i prodajom te firme ce se jemstvo sa R Srbije preneti na buduceg vlasnika... a ko ce to biti saznacemo u toku sledece 2 godine.

Btw. a od kad vi imate drzavljanstvo R Srbije?


Buduci jemac..

Lionsgate,

Ko ce da bude buduci vlasnik (kupac) Telekoma Srbije cemo vidjeti a to nije tema ovoga bloga. Sustina je sto je sadasnji garant kredita R Srbija i sto cemo mi kroz uvecane cijene usluga da refundiramo stetu nastalu losom inversticijom. Hoce li ta gospoda jednoga dana odgovarati?

Za drzavljanstvo R Srbije nijesam pisao molbu. Ne razumijem zasto vas zanima datum. Bilo je to onoga dana kada je u R Srbiji (federalnoj jedinici SFRJ) donijet (prvi) Zakon o drzavljanstvu (a jugoslovensko drzavljanstvo kao izvorno ukinuto).
Republika Srpska nece postati dio Srbije na taj nacin. Ili to mozda ima kakve veze sa buducim izborima u Srbiji.


~~

Quote:
Ko ce da bude buduci vlasnik (kupac) Telekoma Srbije cemo vidjeti a to nije tema ovoga bloga.

To je itekako najvaznija stvar, oko toga se u sustini sve vrti... Telekom mora biti privatizovan i to je svima jasno (izgleda samo nije pojedinim blogerima). Obicnog korisnika njegovih usluga treba da brine samo u cije ce ruke da dospe tj da li ce buduci vlasnik odrzati ovako socijalan nivo cena. Uzgred taj buduci vlasnik ce preuzeti i sve obaveze koje Telekom ima prema bankama. Toliko o nebitnosti privatizacije Telekoma...

Aha, znaci, postali ste drzavljanin Srbije 90-tih. I vidi se...


valjda

trziste odredjuje cene usluga???


Trziste

ce se uspostaviti kada Telekom (tadasnji, privatizovan) bude imao konkurenciju... ako je na nasem trzistu uopste bude imao.


da

da


Lionsgate..

Po pitanju prodaje Telekoma Srbije ste pozurili (ili je tender "raspisan" u tajnosti).
Vasa prognoza da nam slijedi jos jedna steta po pitanju Telekoma Srbije je vjerovatno realna ali to ne znaci da treba da cutimo zbog ove sto se vec dogodila.
Sto se drzavljanstva tice zakasnili ste citavih 20 godina.
Gluposti u vezi drzavljanstva su pocele u periodu 1970 - 1972. godine. Steta a vidi se da vas to mnogo ineteresuje. Bice toga jos.


ja bih cekao da ministar prvo napravi gaf, pa bih onda pucao

Svako diplomatsko predsednistvo je pod direktnom "komandom" ministra. To je tako svuda. Kada se ministar nalazi u misiji, tu domacin vise nije sef misije vec sam ministar.
Taj konzulat JESTE teritorija Srbije, i tu je mladi ministar domacin Bosancima pa je red da bude pristojan pa i "servilan".

On nije obavezan da prima formulare i moze da kaze - obratite se konzulu ali se od domacina ocekuje da bude pristojan i da zahtev gosta na najvisem nivou makar primi na ruke a ne da ga salje na salter. To vec nije pitanje zakona vec "dobrih obicaja" pristojnosti koji su u diplmatiji veoma, veoma vazni.
Kada bih ti ja dosao u posetu i zatrazo casu vode jasno je da bi ti mogao da kazes - "to nije moja ingerencija idi trazi kucnoj pomocnici" medjutim ti ces ipak moju molbu licno primiti pa je preneti onome kome je posao da je procesuira. Ipak ces mi ti na vratima tvog stana pridrzati kaput iako nisi garderober.
dakle, ne vidim nikakav gaf, incident, niti bilo koga ko bi mogao da bude uvredjen. to je za nasu diplomatiju, ovakvu kakva je, vec dovoljno. treba da smo srecni kad sve prodje bez ozbiljnijih gafova i incidenata.

Kao sto rekoh, ovakvo puskaranje radi puskaranja samo pravi galamu koja ce jednog dana, kada neko stvarno napravi neki ozbiljan gaf ili incident uciniti da taj prodje nezapazeno. meni recimo zvuci ozbiljnije kadrovsko pitanje koje Jelica poteze u svom komentaru.

nista licno, naravno.


vrlo licno, naravno...

...a sto se Vi ne drzite svojih omiljenih tema? Nije ovo za
Vas sa tako prefinjeni ukusom i svim tim sto saznazmo iz vasih postova (mahom OK)...


A ti si kao ekspert,

(Još ličnije)

za ovu temu a?

a Stanković ti kao kvari tu tvoju ekspertsku zamisao o svetu, društvu i civilizaciji uopšte.

m, more,


A sta ce Vama ovo pitanje?

A sta ce Vama ovo pitanje?


Hvala na savetu

ja cu ipak svoje teme i ubuduce, kao i do sada sam birati u skladu sa svojom savescu i osecajem za pravdu, istinu i dobar ukus.
Vama hvala na konstataciji da su moji postovi mahom OK.
Ja takodje smatram da su Srdjanovi postovi mahom OK, a kada mislim da nisu uzmem sebi slobodu da mu to kazem a uveren sam da se on zbog toga nece ljutiti jer i on ne krije svoje neslaganje kad god je takav slucaj.


necete valjda sad

opet o prstacima...


nema ovde sukoba

ja licno vise volim konstruktivnu politicku intervenciju, dakle - das predlog; izneses sta mislis da treba da se uradi i kako. madjutim, mora da postoji i neko ko proziva za greske. srdjan to uspesno radi. ovoga puta mi se cini da je dzabe trosio municiju, makar sto se ministrovog nastupa tice. o ostatku nista ne znam. nemam razloga da sumnjam u dobru nameru i istnitost iskaza autora teksta dok neko ne dokaze suprotno.


Krenuo sam djonom...

...ali svidja mi se nacin kako ste me spremno docekali. Bez daljih pretenzija, jedino ne znam kako covek da Vam ne zavidi?!
Sincerely,
P.Lazic


Dejane,

niko ne spori da je konzulat Srbije u RS teritorija Srbije. Ali je ministar rekao "u Banja Luci". Ovo pominjem samo zato što je bilo dosta komentara koji potežu to pitanje (koje to za mene nije).

U pravu si ti sa svim pravilima diplomatskog ponašanja, naravno, samo što mislim da si ono što ovde treba da služi samo kao (iritirajuća, naravno!) ilustracija za sve ostalo o čemu Srđan piše pretvorio u srž priče. "Gaf" je sve ostalo (ne gaf nego skandal), gaf je izbor ovog čoveka za ministra inostranih poslova (valjda nije na odmet pročitati i taj nenapisani ali podrazumevajući sloj u ovom tekstu), pa u TOM KONTEKSTU njegova diplomatska servilnost može čoveku samo još više da ogadi sve to što se "diplomatski" plete između RS i RS.


Quote:Svako diplomatsko

Quote:
Svako diplomatsko predsednistvo je pod direktnom "komandom" ministra. To je tako svuda. Kada se ministar nalazi u misiji, tu domacin vise nije sef misije vec sam ministar.

I svaka vojska je pod komandom državnog suverena (predsednika, kralja, cara, šaha, sultana...) pa taj ne viče stroju "NALEVOOOO, NADESNO RAVNAJS!". Taj ima malo složenije zadatke, strojem komanduju podoficiri. Tako je i ovde. Nije ministar taj koji prima podneske građana.

Quote:
On nije obavezan da prima formulare i moze da kaze - obratite se konzulu ali se od domacina ocekuje da bude pristojan i da zahtev gosta na najvisem nivou makar primi na ruke a ne da ga salje na salter. To vec nije pitanje zakona vec "dobrih obicaja" pristojnosti koji su u diplmatiji veoma, veoma vazni.
Kada bih ti ja dosao u posetu i zatrazo casu vode jasno je da bi ti mogao da kazes - "to nije moja ingerencija idi trazi kucnoj pomocnici"

Nisam nikada čuo da je neko podneske predavao američkom državnom sekretaru bilo gde da se taj nalazio kao što ne verujem da su američki drž. sekretar ili francuski min. spoljnih poslova ti koji "nekome dodaju čašu vode".

Nemam ništa protiv da ti se dečko sviđa i/ili da ga hvališ iz poslovnih razloga, ali mi se čini da braniš neodbranjivo.

Taj konzulat JESTE teritorija Srbije, i tu je mladi ministar domacin Bosancima pa je red da bude pristojan pa i "servilan".


evo ga ovde jovan kurbalija

profa diplomatije, pa nek on kaze da li lupetam. ja samo znam sta se u praksi desava.

inace momak mi nije ni rod ni pomoz bog, ali kapiram da treba da ga pustimo da pokaze u kom je fazonu.
nadam se da ce jovan da kaze da li sam u pravu ili ne.

nije bosanac gradjanin, on je VIP, a to je u praksi razlicito. no moz biti da nisam u prvau.
jovane, javi se!


dejane,

ministar vanjskih poslova bosne i hercegovine, sven alkalaj, u posjeti novom pazaru pri otvaranju konzulata drzave bosne i hercegovine u sandzaku rekao da se nalazi na teritoriji drzave gore pomenute.


nisam znao da postoji

taj konzulat (mada ima smisla) niti sam znao ko je ministar bih a jos manje sta je izjavio, a ako je izjavio, nije nikoga uvredio. posebno mi je drago da se zove alkalaj sto nedvojbeno znaci da je poreklom negde odavde, s mog poluostrva.


stankovicu

nije alkalaj ni otvorio konzulat, a ni posjetio novipazar, ali samo pitam kako to zvuci?


meni je sve ok

sto da ne otvori konzulat. za svoje pare ga otvara, a kad plati kiriju, njegova teritorija pa to moze i da kaze. meni tvoja poruka nije nimalo zaparala usi. vise mi smeta sto ce sa tim dvojnim drzavljansvima nama bosanci da kroje kapu a bosancima sandzaklije. a manjine su po pravliu sklonije ekstremnijim politickim opcijama.


A kada je to otvoreno? Nisam

A kada je to otvoreno?
Nisam cula. Pomozite mi samo, recite mi, neko od blogera, za koju su zemlju 23 (mislim na tablice automobila). Je li za Bosnu?


Diplomatski gaf

Prijem zahteva za drzavljanstvo nije diplomatski gaf. Diplomatski gafovi se uglavnom odnose na uvrede zemlje domacina. Komentar o teritoriji je blizi diplomatskom gafu. Nekada se "gafovi" prave namerno, kao sto je uradio nemacki ambasador u Beogradu. Srbija je zvanicno protestvovala. Bosna nije zvanicno protestvovala tako da se na tome zavrsava cela prica. Naravano, protokol je trebalo bolje da pripremi "scenografiju", a ministar je mogao da da neki bolji komentar (iz Srdjanovog bloga nize).


postovani kurbalija

ne znam zasto niko iz vlasti bosne i hercegovine nije zvanicno reagovao . mislim da su precutali znajuci da bi samo dali krila dodiku i dodicima.
jeremiceva izjava je stara pjesma, svakodnevna i nece prestati protestom.
cini mi se da je bosna nasla jedini put kako se oduprijeti svojatanju njene teritorije, a to je tjerati zlocince do sudnjega dana.


Prava reakcija bosanske vlade

Tuzlanac, bosanska vlada je pravilno reagovala nereagujuci. Njihov demars bi bio neproporcionalan. Jeremic je prvo posetio Sarajevo nekoliko dana nakon postavljenja. Prva poseta se uglavnom uzima kao najvazniji signal prioriteta novo-postavljenog ministra. Ne poznajem Jeremica, ali imam utisak da on nema problema sa teritorijama i novijom istorijom Balkana. Mislim da smo na blogu dali previliki znacaj "lapsusu" sa "teritorijom konzulata". Naravno mozemo krenuti u frojdovsko/jungovska objasnjenja diplomatije, ali to bi bilo vec ozbiljno trolovanje.


Bravo Kusovac, odlican blog,

Bravo Kusovac, odlican blog, steta sto mnogi izgleda procitaju samo ono o Jeremicu a ne i celu pricu o Telekomu koja sledi koja je mnogo vaznija.


Standardan Kusovčev blog !

Opširan, te pride, smarajući !


Pre bih rekao...

dovoljno obrazložen i bez previše opštih mesta. Dakle nešto na šta prosečan čitalac Kurira nije navikao i teško mu ide čitanje bilo čega sem senzacionalnog naslova i komentara ispod fotografija.

www.ivanbevc.blogspot.com


Alal vera, domaćine !

Nemoj mi reći da si ceo ovaj čaršaf pročitao !
I šta si naučio što već nisi znao !


kakav predsednik (tadic),

kakav predsednik (tadic), takav i njegov savetnik (jeremic) i obrnuto. u medjuvremenu jeremic postao , ni manje ni vise, nego sef srbijanske diplomatije.
jbt, srbijanska diplomatija je uvek bila preko baba, strina i tetaka. do sad jos nije bivalo da je preko omiljenih ucenika!
jeremic diplomorao fiziku na kembridzu. super! trebalo mu 6 godina da nostrifikuje diplomu u beogradu. kakav je fizicki fakultet i ne cudi me. onda je otisao u ameriku i magistrirao drzavnu administraciju. super!
tunel efektom(cestica nema energiju da savlada potencijalnu barijeru, ali se ipak nadje s druge strane) za neupuce u koje spadam, izronio s ove stane velike bare i udahnuo vazduh u kabinetu predsednika srbije.
i eto ga sada lupeta po republici srpskoj kao maxim po diviziji.
stvarno ne znam na koga sam vise besna? na nas sa ove strane drine sto imamo neinteligentne tipove u vlasti ili na srbe sa one strane drine kojima nije bilo dovoljno nasukavanja iz beograda za poslednjih sto godina, pa teraju dalje.
za tadica u prici s oli renom i prevelikim brojem pobeda nemam reci. tragedija...


jelena

da pogadjam: pala je kisa pa si besna ili si zakasnila na autobus?


:))) odavno se nerviram, ali

:)))
odavno se nerviram, ali su mi zivci sve tanji. po nekada je stvarno neizdrzivo!
zamenjivi koji ne rade dobro?! da,da,....samo kada dodje vreme da podju Bogu na istinu.
slusaj niksone, moram da menjam posao posle deset godina rada, okej nije smak sveta, ali moram to da uradim ne zato sto svoj posao ne volim, ne umem da ga radim , niti zato sto su dosli sjajni ljudi kojima nisam ni do kolena. moram, jer je dosao takav neobrazovan, nadobudni, neinteligentni i bezobrazni sljam koga direktno podrzavaju bas ovakve ds i dss, da je to strasno. strasno!? malo je reci strasno.
jesam, bessssna sam. necu propasti, ali necu im ni zaboraviti. doci ce mi kad-kad na zicer.


...

dupli komentar :o)


jelena

nemoj da reagujes nepromisljeno ali im reci sta mislis. neka bude ostro, kratko i iskreno


ne brini:) smiricu adrenalin

ne brini:) smiricu adrenalin za taj trenutak:)


maxim

Bravo Jelena. Ali, trol, oduvek me je zanimalo ko je bio taj Maksim i sta je tacno lupetao po diviziji? :)


Ta se izreka odnosi na jednog

macora - Maksima koji se uspesno nosio sa divizijama olovnih vojnika, a ciji vlasnik (divizija) se veselio da gleda kako ih Maksim svojim sapicama mlati, lupa i razvaljuje po sobi.


Maksim

Maksim je stari tip, marka mitraljeza, pa otud i ta izreka.


ovaj maksim ima smisla.

ovaj maksim ima smisla. videcu sta cu da radim...:)


hvala:) moracu da smislim

hvala:)
moracu da smislim negog drugog. sirotog maksima ni krivog, ni duznog upletoh u ovu ogavnu pricu.


Evo predloga

Jel moze umesto "Maxim po diviziji" da bude
(pijani)"Tijanic po televiziji"?

Poz. Dr M


Mislite,

po muvi ?


moglo bi:)

moglo bi:)


sta mislite o ideji

da svaki konzulat srbije ima po jednu bandericu kako bi gosn. ministar vanjskih poslova prilikom posjete i obracanja mogao da je zapisa i tako naglasi vaznost trenutka, uz obaveznu recenicu:

Gde se vije srpska zastava, tu je srpska zemlja.
ili
Srpska zemlja je tamo gde su srpski konzulati!

evo vec sam ga zamislio u vasingtonu kako naglasava da se nalazi u srbiji i kako mu ljudi u ruke tutkaju zahtjeve za drzavljanstvo srbije.
na kraju, nadam se da ce biti konskventan i da ce prilikom posjeta bivsim republikama ex-yu, svoj nastup obavezno poceti sa tom istorijskom recenicom.
jedina olaksavajuca okolnost u svemu ovome je da covjek nema govovnu manu.


oibibio

sredjuj u svom dvoristu...


sredjujem nixone

osim ako rs ne smatras mojim dvoristem:-)


otvaranje konzulata je

praktican potez. hrvatska ima konzulat u subotici i kotoru jer tamo postoji hrvatska manjina. na znam da li postoji konzulat bih u novom pazaru, ali to bi imalo smisla.
portugal ima gomilu konzulata po francuskim provincijskim varosima gde postoje vece yajednice iseljenika.
svaki od tih konzulata je teritorija zemlje matice, svaki nosi zastavu svoje zemlje i svaki se bavi svakojakim konzularnim poslovima ukljucivsi i zahteve za drzavljanstvo. ja stvarno ne vidim nikakav problem u tome. uloga diplomatije jeste uspostavljanje veza i izbegavanje sukoba.


Quote:na znam da li postoji

Quote:
na znam da li postoji konzulat bih u novom pazaru, ali to bi imalo smisla.

Kako bi bilo da min. ino. poslova BiH Sven Alkalaj dodje u Novi Pazar, otvori konzulat i kaze:

Drago mi je sto sam ovde u Novom Pazaru, na teritoriji BiH.....


bas

isti kuvac, drugo pakovanje.
i onda dodik i jeremic ispricaju jedan drugom najnovije viceve o husi i hasi, mozda se sjete i fate( orlovic ) i zakljuce kako je bosna svetog save d(j)edovina.


Cestitamo!

Milorad, Vuk i ostali su totalno nebitni u ovom istorijskom trenutku - ziveo najmladji Kusovac i njegovi roditelji, bata i seka!

Svima zelimo puno sna, a najmladjem Kusovcu da odrasta u mnogo srecnijoj Srbiji nego sto je ova koju smo imali poslednjih 20 godina.

Pozdrav iz kisnog Glazgova,

Vuckovici


ne razumem

zasto se baviti necim sto je bilo (kupovina telekoma srpske) kada se verovatno i gora transakcija desava trenutno u beogradu: prodaja JAT-a. Gde je tender? Ko ga je raspisao? Pod kojim uslovima? Za koje pare?
Verovatno cemo citati detalje za godinu dana kada sve fromalnosti budu zavrsene.


Prodaće Velja

JAT kao što je kupio vozove bez tendera i nikom ništa.

Provaljujete mehanizam valjda, krenula skupo plaćena kampanja sa poznatim ličnostima (valjda su dobili karte kao kompenzaciju). Ja imam tu (ne)sreću da često letim JAT-om, (bar 10 puta u poslednjih godinu dana) i znam koliko je sve (avioni, ekipa) zastarelo i jadno. Čak mi je letenje bugarskim i rumunskim avionima izgledalo ekskluzivnije.
U isto vreme kreće priča sa Aeroflotom koji će nas, kao rusku guberniju, verovatno preuzeti bez otpora. Istovremeno Starčević lobira za njih i garantuje da je JAT siguran, a onda izbija skandal i avion nam vraćaju na londonski aerodrom zbog neispravnosti.

Još jedan politikom motivisani potez naše vlasti koji na kraju neće doneti ništa na političkom planu, a koštaće nas mnogo na ekonomskom. Kao nedavna bruka sa Rumunima i njihovom navodnom podrškom oko Kosova...

Rusko ulaganje je provereno dobar način za propast, pogledajte tu lepotu od Lukoilovih pumpi po Srbiji, premazali Beopetrol znak, sve ostalo isto, i još gore nego pre.

www.ivanbevc.blogspot.com


Zaboga Srdjane,

Kako ti nije neugodno da ovako pises? Nastup pun zlobe, a skribomaska duzina otkriva i tvoje zanimanje, valjda te placaju po "slajfni"(priznajem da nisam procitao sve), tako da si mogao komotno da se takmicis u pljuvanju u dalj.

Ni najcrnji sarajevski mediji ne zovu Srpsku "Sumskom", ali ti si se "dosjetio" i jos (pazi engleski!) "Beloved"! Engleski ide, ali srpski ne narocito. Da si se malo pripremio, znao bi da se kaze "Banjaluci" ili "Banjoj Luci", nikada "Banja Luci".

Ministar Jeremic je simpatican i mlad covjek, dozvolimo mu da uci (pa i na greskama, samo Englezi uce na Oksfordu), a jedan simpatican i nadasve sarmantan gest naseg premijera(Dodika) si docakao na noz! Poenta ovog gesta je bliskost, a na neki nacin i tuzna ironija...

Ostaj mi u zdravlju i nadam se da nisi toliko los covjek, koliko si ovdje pokazao.


"samo Englezi uce na

"samo Englezi uce na Oksfordu"

Vuk Jeremic je ucio na Kembridzu, pa eto... ni Oksford i Kembridz nisu ono sto su nekad bili


ucio fiziku, a ne

ucio fiziku, a ne diplomatiju:)bas sam dosadna.


Jelena,

Ako mene pitas da biram izmedju fizike na Kembridzu ili diplomatije na nasem FPN, izabracu univerzitet na kome su profesori bili Isak Njutn i Stiven Hoking. Za mene je fizika solidan dokaz da je ministar Jeremic inteligentan, a takvi brzo i dobro uce...


gambit, slazem se. ne sporim

gambit,
slazem se. ne sporim da je inteligentan, ali...svakakvi zavrsavaju fiziku.
kada su fizicaru einsteinu ponudili da postane drugi predsednik izraela, fizicar einstein je odbio rekavsi da se uvek bavio egzaktnim stvarima i da bi mu bio veliki problem da se bavi odnosima medju ljudima (parafrazirala sam).
zamisli kako visoko misljenje o sebi ima fizicar jeremic.
uaauuu...


jeremic ima i diplomatsku

jeremic ima i diplomatsku skolu na harvardu. mada skola po sebi ne mora bog zna sta da znaci, ipak nije na mestu primedba da nije nikad skolovan za diplomatiju - ima magisterijum sa cuvene JFK skole na cuvenom Harvardu, koji je danas daleko ispred kembridza i oksforda sto se kvaliteta ljudi koji tamo rade tice (sto istina ne garantuje bolje studije).

sam jeremic itekako ume sa ljudima, u pitanju je jedan seretski tip iz porodice prevejanih kadrova kalibra hamdije i hakije pozderca, otac mu je bio foteljas u NIS-u, dakle to je politicar koji ima porodicnu zaledjinu i jake veze. jeremic je studije na kembridzu finansirao iz srbije, nije imao stipendiju kao toliki nasi ljudi kojih inace na vodecim svetskim univerzitetima ima prilicno.


ok, macaca. fizicar jeremic

ok, macaca. fizicar jeremic ipak ima vrlo visoko misljenje o sebi.
znam jos neke odavde, iz porodica titovih generala, koji studiraju u americi na racun roditelja.
bili su vip u titovo vreme. ostali vip i u postmilosevicevsko vreme.
mrak.


Fizicar Jeremic

Izvinite Jelena, mozda su namerno uzeli fizicara. Racunaju da ce fisiju Srbije i Kosova da neutralise fuzijom dve RS.

Sa te tacke gledista, mozda bi njegova izjava da je na teritoriji R Srbije bila neki skriveni signal?


a, ovo je odlicno zapazanje!

a, ovo je odlicno zapazanje! svaka cast dr. m!
zar u milosevicevo vreme nije bilo slicnih ideja? ako jeste, eto nas na starom, poznatom putu.
zeleno, volim te zeleno-lorka.
crveno, mrzim te crveno-corka.
bilo nekada i ostalo.


Hvala

Macaca, hvala na informacijama, zaista nisam nista znao o Jeremicu, samo me zaprepastila malicioznost ovog Srdjana Kusovca.


Ajnstajn

Pa dobro Jelena, znam tu pricu o nasem najslavnijem zetu, ali nas ministar nije ni blizu toliko smusen (a srecom ni toliko inteligentan!).

Zapazih da Dodika zovem "nas premijer", a ministra Jeremica zovem "nas ministar", valjda je u tome moj problem.


Zabluda o eksteritorijalnosti

Eksteritorijalnost (pravna fikcija da se ambasada nalazi na teritoriji zemlje koju predstavlja) NIJE osnova za privilegije imunitete. Becka konvencija o diplomatskim odnosima (1961) navodi da se diplomatskim misijama i diplomatama daje privilegovani status da bi mogli da obavljaju svoj posao (functional necessity). Konzulati imaju jos nizi nivo pravne zastite. Oni su funkcionalni (manje reprezentativni) deo diplomatskih sluzbi. Rasprava o zabludi eksteritorijalnosti uglavnom uzme dva casa na nasim kursevima o privilegijama i imunitetima, a ucesnici su najcesce profesionalne diplomate (ukljucujuci i diplomate iz velikih/bogatih zemalja).

Ne bih rekao da je izjava novog ministra diplomatski signal. Sto se tice njegovog postavljenja nekoliko sefova dipomatija na Balkanu su mladji od 40. Nakon kraja hladnog rata i komunikacijske revolucije znacaj ministarstava inostranih poslova znatno je opao. Ako pazljivo analizirate politicku tezinu MIP-ova u savremenom svetu oni uglavnom nisu medju 5 politicki najznacajnijih minsitarstava. Sarkozi je vecinu spoljno politicke pozicije dao opoziciji ili neutralnim kandidatima (kandidati za politicki izlog). Najznacajniji diplomatski poslovi zavrsavaju se izmedju sefova drzava na samitima (dolazeci G-8; sefovi drzava EU druze se 2-3 mesecno; regionalni samiti) ili telefonom. Znaci visokom politikom ne bave se diplomate. Tehnicka (niza) diplomatija je preseljenja u resorna ministarstva (trgovina, zastita zivotne sredine, energija). Norvezani razmisljaju o rasformiranju ministarstva inostranih poslova.

Kod nas postoji fascinacija diplomatijom. To je objasnjivo iz dva razloga. Prvo, stara jugoslovenska diplomatije je uz kosarkase i "Energoprojekt" bila nesto najbolje sto je Jugoslavija imala. Od 1960 do 1991 bila je medju 5-10 najznacajnijih diplomatija sveta. Ilustracije radi u svakoj diplomatiji postoji rang-lista najznacajnijih ambasada.Za vecinu diplomatija (SAD, SSSR, Kina, Indija,evropske zemlje) diplomatska karijera se pravila "preko Beograda". Da ne govorim o nesvrstanim zemlja.

Drugi razlog za fascinaciju diplomatijom je to sto nam je tokom 1990-tih "diplomatija" krojila zivot (Dejton, Rambuje, strani izaslanici, itd.).

Inercija je mocna, tako da jos uvek postoji fascinacija diplomatijom. U svetu se dosta toga promenilo. Diplomatija sve vise postaje "obican posao". I druge karijere omogucavaju putovanja po svetu (nekada privilegija diplomata) i znatno bolje prihode. Sto je zemlja nerazvijenija to su diplomatije vise "impresionirane" svojom funkcijom.

Po meni osnovni kriterijum za ocenu rada Jeremica bice reforma diplomatije. Svilanovic i Vuk se nisu proslavili. Naravno to je tezak i prilicno nezahvalan zadatak (reorganizacija, otpustanja, racionalizacija). Ako Jeremic napravi neki pomak u reformi diplomatije to ce biti dovoljno (od uvodjenja koncepta diplomatije kao servisa gradjanja do tehnickih resenja da sve misije i Ministarstvo komuniciraju preko zasticenog VOiP-a... pravljenja ugovora sa jednim od velikih proizvodjaca automobila - e.g. Toyota - za nabavku automobila za sve ambasade u svetu.... koriscenje virtuelne diplomatije... lista se moze nastaviti).

Preterao sam sa pisanjem. Evo nekoliko linkova:

Becka konvencija; http://textus.diplomacy.edu/thina/TxGetXdoc.asp?IDconv=5; najvazniji deo preambule po pitanju eksteritorijalnosti: "Realizing that the purpose of such privileges and immunities is not to benefit individuals but TO ENSURE THE EFFICIENT PERFORMANCE OF THE FUNCTIONS OF DIPLOMATIC MISSIONS AS REPRESENTING STATES"

Victor Harlami Case (za one koji su vise zainteresovani za privilegije i imunitete): http://textus.diplomacy.edu/thina/TxGetXdoc.asp?IDconv=2213

Nekoliko intersantnih papira o organizaciji diplomatije: http://www.diplomacy.edu/Conferences/MFA/programme.asp

Andric o diplomatiji: http://www.diplomacy.edu/Books/knowledge/Andric.htm

O virtuelnoj diplomatiji i otvaranju prve virtuelne ambasade: http://textus.diplomacy.edu/videovault/secondlife.asp

Pozdrav, JK


...

Jovan Kurbalija:

Quote:
Ne bih rekao da je izjava novog ministra diplomatski signal.

G. Kurbalija,
Slazem se se Vama. U Jeremicevoj izjavi i ja citam princip eksteritorijalnosti DKP Srbije u BiH, a ne koketiranje, da tako kazem, sa pitanjem teritorijalnosti BiH, sto, cini mi se, g. Kusovac sugerise.
Slazem se i da ce osnovni kriterijum za ocenu rada novog ministra biti reforma diplomatije.

Pozdravljam Vase ucesce u raspravi na Blogu.

edit:
Sta mislite o zakljucku teksta o dve suprotstavljene spoljnopoliticke vizije Srbije?
I da li mislite da je izraz Republika Sumska politicki korektan ili uvredljiv?


Izraz "Republika Šumska" je

Izraz "Republika Šumska" je izuzetno uvredljiv.


Jovane

tebe cekam! Da li mislis da je mladi ministar napravi gaf primivsi one hartije. Meni sve nekako lici da drugacije nije mogao. daj molim te komentar na moj komentar gore, tek da vidim da li sam u pravu ili lupetam.

:-)


Imao je "milion" mogućnosti

Imao je "milion" mogućnosti za odgovor.

1. "Odlično, to u vezi sa zahtevom će rešiti nadležno konzularno odeljenje.... a mi da ....."

2. "Evo kako je premijer Dodik efikasan, ali ja sam tek postao ministar bolje Vi to predajte konzulu...."

3. Obraća se konzulu da primi zahtev uz npr štos da proveri da li je uredno podnet.

Ali za ovo su potrebna neka svojstva. Za početak brzo razmišljanje.


pa kakva je razlika, znaci

pa kakva je razlika, znaci nije problem sto je "primio" vec je trebao drugacije da se izrazi?

ne vidim razliku izmedju 1. i onog sto je jeremic rekao. 2. nikako ne valja jer je neljubazno, a verujem da je jeremic znao sta ce dodik da uradi pa je verovatno i nemoguce, za 3. pitanje je da li je konzul bio u blizini... ali sve se to u sustini svodi na isto. ovo je zaista promasena tema, ne radi se ni o gafu ni o gresci ni o uzurpaciji duznosti, vec o predstavi za medije, koja je eventualno mogla biti drukcije stilizovana, ali to je vec besmisleno sitnicarenje. mislim, stvarno preterujete


macaca

Dobro sto je tema promasena, ali vidi mu naslova "Beloved Sumska"! Ja bih to nazvao promasen bloger!


Diplomatski gafovi

Tu sam. Pozdrav Dejane i Srdjane! Srdjane, verovatno nema spavanja. Cestitam! Ne znam da li mogu dodati nesto novo u vezi Jeremiceve izjave o eksteritorijalnosti. U svakom slucaju radi se o situaciji "visokog rizika". Trebalo je da bude oprezniji i da izbegne dvosmislenosti. "Consructive amgibuties" mogu biti korisna diplomatska alatka za slanje signala ili premostavanje sustinskih razlika u pregovaranju (Dejtonski sporazum je jedan od najboljih primera).

Situcacije kao sto je predaja zahteva uglavnom se dogovore unapred. Protokol je trebalo da uradi 'stage setting" i da pripremi ministra. Naravno nemoguce je sve planirati, ali izgleda da predaja zahteva nije bila spontana. Srdjan je naveo nekoliko mogucih komentara/odgovora ministra ili nekog iz njegovog okruzenja.

Evo jednog primera.... ne znam da li se secate Gadafijefih kamila iz vremena Samitu nesvrstanih (1989)? Gadafi je dolazio u Sava-centar na kamilama i na kraju ih je poklonio Beogradskom zoloskom vrtu. Na svecanosti "predaje poklona" Gadafiju padne na pamet da sliku Antu Markovica sa kamilama. Anti je bilo neprijatno da bude sam izmedju dve kamile i nastade komesanje. U tom trenutku reagovao je jedan od nasih najboljih diplomata, pokojni Mile Maksic, sa predlogom da se svi slikaju sa kamilama, a ne samo Ante Markovic.... uz komentar da je on oduvek zeleo da ima sliku sa kamilama. To je upalilo kod Gadafija i sve se lepo zavrsilo.

Evo linka na nasu kolekciju "Diplomatic Language Blunders", koju smo pokrenuli pre 4-5 godina kada je Bus briljirao u geografiji: http://textus.diplomacy.edu/Blunders/links/index.asp?FilterTopic=0&Keywords=

Uglavnom smo skupili istorijsku klasiku kao sto je Kenedijev "Ich bin ein Berliner!". Ako vidite da nesto nedostaje posaljite. Hvala!


kakav božanstven link!

kakav božanstven link! :))
hvala, razveselili mi jutarnju kafu ovi diplomatski gafovi! :)


@Jovan Kurbalija

izvrstan link!

Zeljela bih dodati, a nisam pronasla medju navedenim "biserima", cuvenu izjavu bivseg njemackog kancelara Helmut Kohla, u zelji da uspostavi vecu politicku bliskost s Margaret Thatcher: "You can say you to me."

Ne znam da li je pojasnjenje neophodno? U njemackom (jedinom jeziku koji Kohl govori) postoji razlikovanje izmedju persiranja i prisnijeg obracanja (tzv. Sietzen i Dutzen), bas kao u nasem ili francuskom jeziku npr.

A sto se tice Kenedijevog "Ich bin ein Berliner!", ono izmamljuje vise osmijeha izvan samog Berlina, nego medju njegovim stanovnicima. Krofne s marmeladom se u Berlinu nazivaju Pfannkuchen, a sirom Njemacke uobicajeno - Berliner.


Hvala Jovane, jako korisno

Hvala Jovane,

jako korisno (kao i uvek kad ti nešto napišeš).

poz S


Mislim da je profesoru

Mislim da je profesoru Kurbaliji već odavno mesto među VIP blogerima. Ja sam ga već poslao Restaku na spisku mojih 'preporuka', pa evo, pozivam i ostale da se pridruže toj inicijativi :))
Da: pogledati novi Restakov topic na novom blogu.


sama cinjenica

da nas je mladi gospodin ministar okupio ovde da tumacimo njegovu izjavu, i da su se vec okupili experti za medjunarodne odnose, mnogo govori o njemu.


"hvala vam jako" "ona je

"hvala vam jako"
"ona je napravljena bas u Bosnu i Hercegovinu odnosno Sarajevu i Banja Luku"


Dodik kampanja

Lapsus?

Da li je moguce da ljudi opravdavaju izjavu "...u Banja Luci, na teritoriji Republike Srbije..." time sto se ministar Jeremic nalazio u konzulatu???

Kao nas najvisi diplomata on mora da zna da su takve izjave jednostavno ne-diplomatske jer se mogu izvuci iz konteksta i koristiti protiv njega u odredjenim krugovima.

U najboljem slucaju ova izjava je bila nepotrebna, a u osrednje losem slucaju to je bio lapsus. Ovo drugo mu se moze oprostiti, ali ono prvo pokazuje da od novog ministra mozemo da ocekujemo slicne gafove i ubuduce.

Ja mu zelim sve najbolje i da nauci da kontrolise jezik. Bolje reci malo nego bespotrebno praviti sebi i Srbiji probleme.


Da se vratimo

na srpsku diplomatiju... procitah vest da je novi ambasador Srbije u Kanadi D.Batakovic pa me interesuje "tko je taj covek". Jeste da danas skoro sve moze da se izgoogla ali cesto to nije relevantno...


Još jedan

"briljantni" savetnik (gotovo u rangu nenadmašnog Ogija Pribićevića) našao je uhljebljenje u diplomatiji. Nema šta, zaslužio je.

www.ivanbevc.blogspot.com


Batakovic je jos

jedan od onih iz DS-a koji kao da su tvrdo krilo DSS-a, nedavno je npr. imao feljton u Politici o istorijatu srpskog odnosa sa Arbanasima. Mene licno raduje sto ce izgleda i Sandica u diplomatiju, da brani vaskoliko srpstvo u Rimu.


Eh, kad nemamo valjane

Eh, kad nemamo valjane profesionalne diplomate, već se sva mesta u diplomatiji (od ministra do poslednjeg konzula) dele po partijskim ključevima i kojekakvim zaslugama... i onda se čudom čudimo na šta to sve liči.


Sandica

je bas lepo odabrala, zna zena da je najteze biti tamo gde nas najmanje vole, u tom Rimu je legendarni Dragos Kalajic na strasnom mestu postojao tokom bombardovanja...i nije mu bilo lako, siguran sam.

Mozda nesto od italijanskog stajlinga predje na nju pa skine konacno onu haljinu sa zirafama.

Inace, koliko me sekira ta ideja da se "zasluzni" sklanjaju u diplomatiju umesto da to bude ozbiljna rabota za ozbiljne, skolovane ljude, toliko mi je drago da te likove vise necemo gledati ovde.

www.ivanbevc.blogspot.com


jos doprinosa " malicioznostima ":

gradjanin Jeremic, na fotografiji gore gde stoji na pesackom prelazu je bio inspiracija na forumu " proba " B92, gde je neko dopisao:

" uf, zabojavio sam stopka! "

jedna od novijih je i foto gradjanina Djelica i gradjanina Dinkica, na sednici Vlade kako se dosaptavaju, a imaju iste kravate.
ko se seca cuvenog tv duela na RTS-u izmedju ove dvojice, gde su jedan drugom pominjali majke i sahrane, mogao bi da se sablazni. ali ovo je samo pocetak.


čemu vređanje??!?

mislim, ja lično imam svašta protiv naziva "republika srpska", ali ovakvo vređanje...

no, dobro, svako mora da zaradi svoju platu... i svako bira kako će je zaraditi...


kusovac je jos i blag, jer

kusovac je jos i blag, jer je mi u bosni zovemo genocidna ili smrtska republika.
podji od sumskih stihova "pjesnika nad pjesnicima" karadzica r.: "idemo u gradove da bijemo gadove"


Tuzlak

imamo i mi za vas odgovarajuce nazive. Sreca pa smo odvojeni entitetima.


To: boris_rs

nisi nam rekao ništa novo. Znamo vaše specijalitete poput "Nož, žica, Srebrenica".
Vama ne treba nikakakv, ni Sud Pravde ni ICTY, sami ste priznali sve što ste radili i kako ste napravilai takozvanu RS.

Ili pobiti i posilovati pola Foče, promniti joj naziv u Srbinje i napraviti na masovnoj grobnici "Duhovnu akademiju". Samo na vas i liči. Svaka čast!

Ne bih dalje. Dugo bi trajalo.


Jasna Bogojevic

postoji 1,5 milion ljudi preko Drine koji su ponosni na ime Republika Srpska. Vase papagajsko ponavljanje o zlocinima rijetko koga dotice ovamo. Mi smo vidjeli rat sopstvenim ocima i najbolje znamo sta se desilo. I dalje ponosni na nasu borbu. Vama bi izgleda bilo drago da su i nas natjerali preko Drine u traktorima. Na vasu nesrecu mnogo smo jaci nego sto zamisljate.


Borise,Samo da znas da je u

Borise,

Samo da znas da je u toku iskopavanje jos jedne masovne grobnice. Ovog puta se u njoj nalaze Albanci sa Kosova. Misli malo o tome.


boris_rs: "I dalje ponosni

boris_rs: "I dalje ponosni na nasu borbu."

A na sta ste to, Borise, ponosni? Na preko 8000 ubijenih Bosnjaka u genocidu u Srebrenici? Na opsadu, rusenje i dugogodisnje mrcvarenje Sarajeva? Na koncentracione logore koje ste uspostavljali po celoj Bosni po oprobanom nacistickom receptu iz II svetskog rata? Na uzas koji ste uneli u ceo region, kada ste ga sa vasim vodjama, ratnim zlocincima karadzicem i mladicem (ne zasluzuju da im se ime pise velikim slovom, te neljudske sline), po recepturi iz Beograda zapalili, a onda uzivali u lepim selima koja su lepo gorela?

Lepo se kaze, cega se pametan stidi, tim se lud ponosi.


Cuj, papagajsko

Cuj, papagajsko ponavljanje!
Retko koga dotice - verujem da je tako.
A sad, mala logicka avantura -
(kada bi cesto koga doticalo - mozda ne bi bilo ponavljano, toliko.)
Sto se tice Drine - neka, dobro je ovako.


tuzlak, znate kako,

i ja sam čuo razne nazive za f.bih, ali je ipak zovem "f.bih".

(iako mislim da bi, npr, primerenije bilo da se zove m-h federacija)


Puki,

šta znači mh federacija?
A el si čuo "Nož, žica, Srebrenica". Možda bi tako mogla da se zove ova takozvana RS. Šta misliš? Samo pitam. Kakvi temelji, takav naziv.


Znači

muslimansko-hrvatska federacija.

Nego, ja dugo nisam navraćao na B92blog. Imao sam puno obaveza, bio u inostranstvu itd. Toliko dugo da sam zaboravio i password. Ima tome sigurno pola godine. Tada, dakle prije pola godine, smatrao sam da se na ovom blogu ima mnogo toga pametnog pročitati. Sad, dakle poslije pola godine, sam pročitao ovu temu. I ne mislim o blogu B92 više isto.
Mnoge komentare nisam čitao obzirom da nisu imali nikakve veze sa temom. Valjda ljudi ne znaju da postoji chat ...
Elem, sad ništa ne kontam pa molim nekog od članova koji su tako gorljivo diskutovali iznad (ima ih vjerovatno desetak čiji se komentari ponavljaju u nedogled) da mi odgovore na nekoliko pitanja.
-Da li je na B92 blogu sada uobičajeno da se (međunarodno priznati) entitet u BiH čiji je službeni naziv Republika Srpska naziva Republika Šumska?
-Da li ste svjesni da takvom retorikom sasvim sigurno vrijeđate veliki broj ljudi?
-Zbog čega tolika zluradost u komentarima autora? (složio bih se sa jednim od članova da u tekstu malicioznost ne vidi samo onaj ko ne želi da je vidi)

Ova pitanja se odnose samo na onaj dio teksta koji je po meni sporan i koji bi trebao da se promijeni da bi se o ovoj temi uopšte moglo pristojno razgovarati. O svim drugim stvarima navedenim dalje u tekstu sa kojima se ne slažem (uglavnom zluradosti koje se lako mogu opovrgnuti) mogao bih raspravljati tek pošto se tema upristoji.


g. bogojević,

prvo, nisam spominjao ni srebrenice, ni oluje, ni sedamnaestemartove, ni kosova, a ni indijance, indijce, crnce, belce...

drugo, sve države su nastale na zločinu i u krvi, ako malo bolje obratite pažnju na istoriju, tako da ne vidim zašto bi balkanske bile izuzetak. politika je sama po sebi zločin, neke vrste.

ups, zaboravih na najvažnije- mh federacija je muslimansko-hrvatska federacija, tj. federacija dva konstitutivna naroda u bih, koji su se udružili protiv trećeg, takođe konstitutivnog naroda kom su hteli da oduzmu pravo na odlučivanje o sopstvenoj sudbini, tj. o raspadu ili ne-raspadu sfrj...


Gospodjo Bogojevic

imate li informacija sta se desava sa istragom povodom ubistava ovih vojnika? Sta je sa preostalih 167 tela?

Политика 28/04/07
Идентификовaно 17 војникa из „тузлaнске колоне”

Члан Канцеларије за тражење несталих Републике Српске Слободан Шкрба, навео је да се ради о класичном примјеру прикривања злочина

БИЈЕЉИНA - У Бијељини је у петак идентификовано 17 припадника бивше ЈНA, који су страдали приликом напада муслиманских јединица на „тузланску колону”, 15. маја 1992. године.

Идентификовани су: Војо Благојевић (1959), Гордан Божић (1964), Бошко Илић (1970), Горан Јокић (1972), Душко Јовановић (1973), Зоран Јурковић (1962), Милан Кулишић (1946), Слободан Латковић (1973), Милан Недић (1956), Боро Петровић (1971), Божидар Сорајић (1973), Боро Тадић (1964), Радомир Тодоровић (1954), Јеленко Тубић (1953), Јово Васић (1953), Цвијетин Вујановић (1966) и Јован Џолић (1971). Посмртни остаци ових војника ексхумирани су 1999. и 2000. године на тузланском гробљу Трновац и сахрањени са тијелима још 16 војника из „тузланске колоне” у бијељинској спомен-костурници.

Члан Канцеларије за тражење несталих Републике Српске Слободан Шкрба, који је био ангажован на ексхумацији ових тијела, навео је да се ради о класичном примјеру прикривања злочина.

- Ми смо чак два пута на истом мјесту из секундарне гробнице ексхумирали тијела, која су била закопана на дубини од преко четири метра. У случају припадника „тузланске колоне”, ради се о систематском злочину, за који још увијек нико није одговарао - рекао је Шкрба. Он је додао да су ексхумације пратили представници бијељинског Окружног тужилаштва и Кантоналног тужилаштва у Тузли.

Бијељински окружни тужилац Ранко Керовић потврдио је да је Тужилаштво БиХ прије двије године преузело истрагу случаја „Тузланска колона”.

- Ми смо почели истражне радње у овом случају, али је он, у складу са Законом о тужилаштву, са бијељинског Окружног тужилаштва пренесен на ниво БиХ - истакао је Керовић. На питање да ли има информацију о даљем току истраге, он је одговорио да је Тужилаштво БиХ организовано по принципу хијерархије и да ова институција нема обавезу да о било којем случају обавјештава иједно окружно тужилаштво.

Удружење породица погинулих војника „тузланске колоне” неколико пута до сада обраћало се Тужилаштву БиХ, али још није добило информацију да ли се води истрага о овом случају.

- Ја сам се лично два пута обратио Маринку Јурчевићу и затражио да нас обавијести у којој је фази ова истрага, али нисам добио никакав одговор. Страшно је то да ни петнаест година послије масакра припадника ЈНA у Тузли нико није одговарао за овај злочин - рекао је предсједник овог удружења Миодраг Вујановић, чији је брат погинуо у „тузланској колони”.

Ukoliko treba da se prevede na latinicu, recite.


Obrisano oko 230 poruka

Obrisao sam oko 230 komentara koji nisu imali direktne veze sa temom bloga. Sadržine tih komentara bile su Udba, pravopis, izbor novog čelnika SDP-a Hrvatske, kohabitacija u Vladi Srbije dojučerašnjih političkih protivnika, o tome zašto neko onu Tvorevinu Nastalu Na Genocidu naziva Republikom Šumskom, osnivanje neke stranke sa radikalnim programom itd.

Kao i prilikom svakog brisanja moguće je da je otpalo nešto vredno. Ja sam gledao posebno da slučajno ne obrišem po meni odlične komentare Jovana Kurbalije, Emira Halilovića i Peđe Rafailovića. Nije bilo razloga za strah jer nisu bili deo lanaca diskusija koji su brisani.

Sadržaj bloga sam sačuvao pre brisanja poruka tako da ako neko želi da dobije svoj tekst neka se javi. Ovo je po svoj prilici poslednje ovakvo brisanje. Novi softver (na koji prelazimo večeras) omogućava brisanje poruke, a da ne strada lanac ispod.

Objavljujem nekoliko obrisanih poruka dela jednog lanca. Jedan od autora je uobičajeno nastrojen prema meni pa da ne bi bilo optužbi da brišem tendenciozno ne znam kako važnu istinu…

---------------------------

Nemam nista protiv "per tu",
Covek u belom (4 Jun, 2007 - 11:10)

Nemam nista protiv "per tu", samo ne volim da iniciram posto su neki osetljivi na to.

A sto se tice teme, Dejan i Jovan su sve rekli. Moj komentar je da na isti nacin na koji Kusovac tumaci "skriveni" smisao Dodikovih i Jeremicevih poteza i vidi politiku u svakom postupku, Kusovac ima svoj "skriveni" smisao, odnosno svoje razloge zasto ih napada. Ti razlozi nisu ni nezavisno novinarstvo, ni etika profesije, ni potreba da se javnost upozna sa nekompetentnoscu vlasti. Razlozi su najvise licne i materijalne prirode.

Sto se gafa 1 tice (Srbija u Banjaluci :) ), cak ni iz transkripta (koji usput mi obicni smrtnici nemamo) se ne moze utvrditi tacan smisao, "ovde, Banja Luka, Srbija" fraze, te cu ja zadrzati pravo, da dok se ne predstavi audio zapis sporne recenice, NE VERUJEM Kusovcu, odnosno njegovom tumacenju.

Sto se gafa 2 tice (drzavljanstvo), Kusovceva prica kojom osvetljava pozadinu moze biti tacna, a i ne mora. U svakom slucaju je na nivou spekulacije. A cak i kad bi bila tacna, to je "gaf" za koji se nikako ne moze kritikovati "srbijanska" strana, tj. Jeremic.

Konacno, malicioznost u Kusovcevom tekstu ne vidi samo onaj ko ne zeli da je vidi.

------------------------

pretpostavljam da si htio reci:
oibibio (4 Jun, 2007 - 11:18)

malicioznost u Jeremicevom govoru ne vidi samo onaj ko ne zeli da je vidi.
p.s. krajnje je vrijeme da operes tu fleku na kragni.

------------------------

Moze i tako, samo opet je
Covek u belom (4 Jun, 2007 - 11:31)

Moze i tako, samo opet je "ne" viska, dakle malicioznost u Jeremicevom govoru vidi samo onaj ko zeli da je vidi.
Poslusao sam sad avi sa YouTuba i Jeremic istice "ovde (mala pauza) u Banja Luci na teritoriji Srbije". "Ovde" se ocigledno odnosi na konzularno predstavnistvo Srbije, a ne na RS, BiH ili sta vec ne.

Dakle recenica je "ovde (u konzulatu) u Banjaluci na teritoriji Srbije".

Recenica jeste dvosmislena, ali to je ujedno i maksimum koji se Jeremicu moze zameriti. Nikako ono sto Kusovac radi, dakle teritorijalne pretenzije i destabilizacija BiH.
Ono sto mene mnogo vise nervira u Jeremicevom nastupu je njegovo "frljanje padezima" i cudi me kako se raznorazni jezicki strucnjaci nisu oglasili po tom pitanju. Mozda ne vole ad hominem napade...

P.P.S. A da mozda ti obrises naocare, zamaglile su ti se, a izgleda su se i neke fleke nahvatale, pa sve vidis tackasto i razmazano.

----------------------

Videh sad youtube, nisam pre
Covek u belom (4 Jun, 2007 - 11:40)

Videh sad youtube, nisam pre otvarao link, a napisao sam bioioib-u iznad kako vidim datu recenicu. Recenica jeste takva, da je svako tumaci kako hoce. Ali ako je to najbolje sto Kusovac ume, onda nemam razloga da mu se divim.
Moja poenta je bila, da ja imam povoda da sumnjam u Kusovceve dobre namere, makar onoliko koliko i on u Jeremiceve i Dodikove.

Dakle ono sto se kod Kusovca "vidi iz aviona" (srpske pretenzije nad RS i destabilizacija BiH) za mene je malicioznost i itekako diskutabilno.

-------------------------
-------------------------

Ovaj čitav blog bi večeras trebalo da bude zatvoren, ali ova ista tema je i na novom blogu tako da je komentarisanje moguće i kada ovaj blog bude zatvoren.


Ko ce sve dobiti dvojno...

Gospodine Kusovac,

Pitanju dvojnog drzavljanstva bi trebalo posvetiti poseban blog.
Da li je diskreciono pravo onih koji tumaceci zakon odlucuju kome ce ga dodijeliti a kome ne, ograniceno na neki nacin?
Ima li javnost pravo na detaljne informacije?

1) Gospodin ministar nije trebalo da izjavi da je B.Luka u Srbiji. To jeste skandalozna izjava.
Ako bi on u Temisvaru rekao da je u Srbiji, morao bi odmah da se izvine domacinima.
Ako bi u Vukovaru (ili Kninu) rekao da se nalazi u Srbiji odmah bi dobio etiketu "Persona non grata" i morao bi bez pozdrava napustiti tu drzavu.

2) Gospodin i nije 100% ministar IP. Vise od 50% spoljnopoliticke aktivnosti Vlade u tekucem mandatu (prije i poslije odluke SB)ima i imace direktne veze sa Kosovom.
Vlada Srbije ima posebnog ministra za Kosovo i Metohiju.
Prema tome kada je ta tema u pitanju taj ministar (specijalis) ce biti stariji i vazniji i od Jeremica i od Jocica i svih ostalih osim premijera.

3) Teatralna predaja molbe za dvojno drzavljanstvo (dd) nema nikakve veze sa stvarnim potrebama vec predstavlja deo politicke igre.

Kada je u pitanju to dd (Srbija + ? ili ?? + Srbija) ima jos zanimljivih podataka nepoznatih siroj javnosti Srbije.

4) Kvaziportparol Vlade Srbije u Crnoj Gori, Narodna stranka podrzava STAV Vlade Srbije da drzavljanstvo Srbije ne treba da dobiju samo Srbi nego svi gradjani Crne Gore.
Aferim bre!! Pa neki pitaju sto Srbija nejma ambasadora u CG. Ko to kaze, ko to laze? Ima ih najmanje 5 i to o trosku CG. To je bolji biznis od onoga iz B.Luke. Usteda garantovana.
Kad moze Dodik, sto napr, nebi i Masan Buskovic dobio dd?
Poznati glumac "Zeta filma" iz Golubovaca je poznatim nezavisnim novinama u CG dao na godisnjicu proglasenja nezavisnosti CG (03.juna) izjavu da zivi isto kao i prije referenduma, da je poslovno bio u posjeti Srbiji, da je bio primljen kod Premijera Vlade Srbije gospodina Kostunice (On ga je ".. tako docekao"). Ahtisari moze da priceka.
Jos ako je doslo do susreta cuvenoga glumca sa cuvenim rediteljem ima Holivud da dozivi smeho-zemljotres.

Vidimo se na novom blogu.