Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Što, zapravo, hoće ti CG intelektualci?

  Nekad....

"Slobodan Milošević je nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku, kada povampirene fašističke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokusavaju da unište sve ono što je stvoreno od 1945 godine do sada. Ponosan sam da u ovim istorijskim trenutcima mogu da budem rame uz rame sa njim u odbrani tekovina revolucije"

Milo Đukanović u intervju-u "Ilustrovanoj Politici" 1992 godine           

Sad....                                        

ispod mile sto djavola vireispod mile sto djavola virePredsednik DPS Milo Đukanović odbacio je ocene da “iz senke” donosi najvažnije odluke i oštro kritikovao intelektualce “ independističke orijentacije”. On je rekao da ga intelektualci koji su se zalagali za nezavisnu Crnu Goru napadaju zato što je on živi svedok njihove neuspešnosti i sebičnosti. “Priču o mojoj tajnoj političkoj ulozi u CG medijski eksponira nekolicina ljudi koji sebe predstavljaju intelektualcima independističke orijenatacije, sa moralnim kapitalom da  svakog, ako im se dopada, smeste u neki od unapred pripremljenih kaveza”, rekao je Đukanović.  (Kratka Betina vest preneta u Kuriru, maj 2007 ) 

Slažem se sa drugom Milom da ocena da “iz senke” donosi najvažnije odluke uopšte ne stoji. Radni vikend u Crnoj Gori bio mi je dovoljan da se uverim da Milo Đukanović intenzivno utiče na formiranje stavova javnosti, što višesatnim intervjuima na TV, što dugačkim intervjuima u novinama, te da ne krije da kao novi stari  predsednik vladajućeg DPS itekako učestvuje u  “donošenju  najvažnijh  odluka”. I tu  prestaje moje slaganje sa Milom Đukanovićem i neslaganje sa sa grupom crnogorskih intelektualaca koji su  pokrenuli inicijativu da laureati Međunarodne lige humanista odbiju da prime nagrade u istom paketu sa odlikovanjem Mila Đukanovića i Svetozara Marovića,  koje je planirano za 28 maj.

Način na koji MĐ diskvalifikuje crnogorske intelektualce, koji imaju moju podršku za spomenutu inicijativu,  neodoljivo mi liči na jezika Slobodana Antonića, dnevnih novina Pravda i drugih bastiona satanizacije drugačije Srbije u nas.

antačibl, već sedamnaest godinaantačibl, već sedamnaest godinaA evo  i vesti o DPS saopštenju koje je prenela crnogorska MINA
Inicijativa intelektualaca ima političku konotaciju
Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je danas da inicijativa grupe crnogorskih intelektualaca u vezi nagrada Internacionalne lige humanista ima političku konotaciju.
"Usmjerena je na minimaliziranje uloge koju su u obnovi crnogorske nezavisnosti imali Milo Đukanović, Svetozar Marović, odnosno crnogorska vlast, na čelu sa DPS-om", kaže se u saopštenju.
Grupa crnogorskih intelektualaca apelovala je juče na bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela da se distancira od dodjele nagrada Internacionalne lige humanista Đukanoviću i Maroviću.
Potpisnici smatraju da "dodjeljivanje nagrada za mir i humanizam Đukanoviću i Maroviću predstavlja uvredu žrtvama rata, jer su od 1990. do 1997. godine slijedili politiku Slobodana Miloševića čiji su rezultati zločini i stotine hiljada mrtvih i izbjeglih na prostoru bivše Jugoslavije“.
DPS ističe da nije neophodno da podsjeća na sve brojne političke kritike, koje su i do sada, u medijima i javnosti, raznim povodima, potpisnici poziva saopštavali na račun DPS-a i njenih čelnika.
"Ovom prilikom podsjećamo samo na to da su među potpisnicima uglavnom oni koji su svojevremeno izvodili performanse ispred zgrade Predsjednika Republike, protestujući protiv njega zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma", kaže se u saopštenju.
O njihovim vizionarskim dometima najbolje govori to što su, kako se navodi, Beogradski sporazum nazivali izdajom nacionalnih interesa Crne Gore, napuštanjem koncepta nezavisnosti i slično.
"Vrijeme i događaji su ih demantovali. I tada i danas motiv im je bio isti - politička borba protv DPS-a, ali ne argumentima već diskvalifikacijama. Današnja situacija se razlikuje utoliko što ime evropskog velikana, kakav je Havel, žele da upotijebe u funkciji prezentacije svojih dnevnopolitičkih ambicija", kaže se u saopštenju.
Da je riječ prvenstveno o političkim, a ne mirotvoračkim ambicijama, lako je ilustrovati nizom primjera.
"Iako su se uvijek deklarisali kao gorljivi antimiloševićevci, pojedini od potpisnika nijesu ni dio svoje energije, kojom su napadali DPS usmjerili recimo prema medijskoj mašineriji Slobodana Miloševića oličenoj u nekadašnjoj YU INFO televiziji, koja je sa vojnih objekata u Crnoj Gori djelovala protiv Crne Gore i njenih građana", kaže se u saopštenju DPS-a.
Navodi se da su "neki visoki funkcioneri YU INFO bili članovi najuže porodice pojedinih potpisnika pisma upućenog Havelu".
Podsjeća se da su, neki od potpisanih humanista, prije godinu ipo, bili učesnici skupa koji se održavao u Podgorici.
"Nakon informacije koja im je na skupu saopštena da se dogodila željeznička nesreća kod Bioča sa velikim brojem poginulih, oni su mirno nastavili da kritikuju Đukanovića, Vladu i DPS, jer im je bila prioritetnija kritika vlasti od brige za sudbinu putnika. Toliko o humanizmu", kaže se u saopštenju DPS-a.
 

Osim što je krajnje neukusno, saopštenje  je puno neistinitih navoda,  i naravno nema nijednog argumenta koji bi demantovao ono što  potpisnici pisma navode!  To je klasičan pristup kojim se ide na diskreditaciju ličnosti kako bi se minimizirale akcije/inicijative i suština kritike koju te ličnosti iznose.

ko kreči CG?ko kreči CG?O čemu se, zapravo, radi. Burni politički život u CG u kome dominiraju teme oko novog ustava,  položaja SPC i jezika, i  godišnjice nezavisnostidodatno su uzburkali i “ neuspešni i sebični” intelektualci koji su u CG javnost ubacili crv sumnje da  su pripreme za Međunarodnu konferenciju “EU i zemlje JIE”  Internacionalne lige humanista, koja će se krajem maja održati u Budvi,  u stvari pokušaj  da se  „prekreči“ bliska prošlost Crne Gore i uloga nekih njenih državnika i političara sa početka ratnih devedesetih.

Grupa javnih ličnosti, aktivista civilnog društva, novinara, profesora i boraca za ljudska prava u Crnoj Gori uputila je  učesnicima Međunarodne konferencije Internacionalne lige humanista otvoreno protestno pismo zbog najave da će na tom skupu priznanja za promovisanje mira u regionu biti uručena i visokim funkcionerima vladajuće Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću. ( Pismo je na kraju bloga možete pročitati u celini, kao i pismo Bakire Haesečić,  Predsednice Udruženja Žena žrtva rata BiH i dobitnice nagrade »Humanista godine 2005, najavljenim ucesnicima konferencije u Budvi ). 

Koordinator Centra za razvoj nevladinih organizacija Stevo Muk reako je za RfE: „Mi želimo da skrenemo pažnju domaće i međunarodne javnosti, posebno u regionu bivše Jugoslavije, na činjenicu da se saučesnicima ratne nacionalističke politike Slobodana Miloševića dodijeljuju nagrade za mir i humanizam. Mi smatramo da je Međunarodna liga humanista obesmislila svoje prethodne i buduće nagrade proglašavajući Miloševićeve saborce iz najgorih ratnih godina za ambasadore mira i humanizma“.Muk napominje da je cilj ove akcije da se uglednim učesnicima konferencije pošalje poruka da ne učestvuju u  režiranom spektaklu koji je osmislila crnogorska vlast jer je sjećanje na rat i stradanje na prostoru bivše Jugoslavije neizbrisivo, te  da se “ne smije zaboraviti, prećutati istorijska istina o agresiji na Dubrovnik, o saučesništvu u ratovima u Bosni i Hrvatskoj, o Bukovici, o deportaciji izbjeglica iz BiH, o progonu antiratnih partija, medija i aktivista, a zašto je, valjda to ne treba posebno dokazivati, najvećim dijelom bila i ostala odgovorna crnogorska vlast na čijem su čelu bili Đukanović i Marović“. 

Da podsetimo,  Internacionalna liga humanista je još pre nekoliko meseci najavila da su Milo Đukanović i Svetozar Marović, visoki funkcioneri jedinstvene Demokratske partije socijalista iz vremena ratnih devedesetih, kandidati za priznanja za promovisanje mira u regionu. Još tada iz ove organizacije u znak protesta je istupio crnogorski univerzitetski profesor Milan Popović, dok je predjednica Udruženja žena žrtava rata Bakira Hasičić, revoltirana tom odlukom, najavila da će nagradu koju je ranije dobila iz ove organizacije iz protesta baciti prilikom svečanog uručenja priznanja Đukanoviću i Maroviću. Predstavnik Lige humanista u Crnoj Gori Srđa Popović u posljednjem intervju za RfE  međutim, nije želio da potvrdi da li su Đukanović i Marović i dalje laurelati jer se, kako kaže, to kosi sa Statutom organizacije:„Poštujući Statut Internacionalne lige humanista imena laurelata će biti saopštena na samoj dodjeli“.Popović, međutim, ne krije imena nekih drugih uglednih učesnika i kandidata za nagrade među kojima su  i Vaclav Havel, Kiro Gligorov i Milan Kučan.

 A evo i celog teksta otovrenog pisma koje je grupa CG intelektualca, čija imena možete videti na  kraju pisma, uputila  pozvanim učesnicima spomenutog skupa i laureatima koje ima moju punu podršku : 

 Poštovani ( Havel, Gligorov, Kucan)

Informisani smo da ste među dobitnicima nagrade za humanizam koje dodjeljuje Internacionalna liga humanista (ILH). Poštovaoci smo Vašeg djela i angažmana i znamo da Vam nagrada istinski pripada. ILH je, međutim, odlučila da nominuje Svetozara Marovića za prvog "Počasnog ambasadora mira za zemlje jugoistočne Evrope", a Mila Đukanovića za "Zlatnu povelju mira sa plaketom i zlatnom značkom".Njima će, kao i Vama, nagrade biti uručene u Budvi, 28. maja ove godine.

Dodjeljivanje nagrada za mir i humanizam Đukanoviću i Maroviću predstavlja uvredu žrtvama rata, jer su oni od 1990. do 1997. godine slijedili politiku Slobodana Miloševića čiji su rezultati zločini i stotine hiljada mrtvih i izbjeglih na prostoru bivše SFRJ .Milo Đukanović je tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio na čelu Vlade Crne Gore. Tokom njegovog mandata crnogorski građani učestvovali su, sa vojnicima JNA, u agresiji na Dubrovnik. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore deportovalo je izbjeglice iz Bosne i Hercegovine vojsci Radovana Karadžića, koja je većinu deportovanih pobila. U to vrijeme je i Bukovica, dio opštine Pljevlja u Crnoj Gori, etnički očišćena od Bošnjaka/Muslimana. Svetozar Marović je, takođe, bio na istaknutim funkcijama tokom sukoba na prostoru bivše SFRJ. Bio je jedan od ideologa rata, nacionalne i vjerske mržnje.Vlast na čijem su čelu bili i Đukanović i Marović, je u kontinuitetu vršila progon neistomišljenika i mirotvoraca. Kasnije su se i oni distancirali od politike rata i sukoba, ali to ih ne može amnestirati od odgovornosti.

Potpisnici ovog pisma su, od 1990.godine bili oponenti ratne politike Slobodana Miloševića, i snažno podržavaju demokratsku i evropsku orijentaciju Crne Gore.Nagrade Đukanoviću i Maroviću obesmišljavaju misiju ILH, i otežavaju proces suočavanja sa prošlošću.

Gospođa Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata u Bosni i Hercegovini I ranija dobitnica priznanja ILH, se odrekla nagrade, a dr Milan Popović, profesor Univerziteta Crne Gore, dugogodišnji mirovni i demokratski aktivista je napustio ILH iz istih razloga.Apelujemo i na Vas da se svojim gestom distancirate od dobitnika koji nagradu ne zaslužuju.Sa najvećim poštovanjem,

Dr Vjera Begović Radović, Pravni fakultet, Univerzitet Crne Gore

Željko Ivanović, direktor dnevnog lista ”Vijesti”

Dr Svetozar Jovićević, profesor Univerziteta Crne Gore

Esad Kočan, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika ”Monitor”

Veseljko Koprivica, novinar nedjeljnika „Monitora”

Ljubomirka Ljupka Kovačević, mirovna i ženska aktivistkinja

Stevo Muk, direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Velija Murić, advokat i predsjednik Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava

Snežana Nikčević, novinarka Radio Televizije Crne Gore (RTCG)

Andrej Nikolaidis, književnik

Milika Pavlović, književnik i predsjednik pokreta “Javnost protiv fašizma” od 1993.do 1998.

Dr Miodrag Perović, osnivač i direktor nedjeljnika „Monitor”

Dr Milan Popović, Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore

Aida Petrović, direktorka Crnogorskog ženskog lobija

Milka Tadić Mijović, novinarka nezavisnog nedjeljnika “Monitor”

Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO)

Dr Nebojša Vučinić, Pravni fakultet, Univerzitet Crne Gore

Dr Ilija Vujošević, profesor Univerziteta Crne Gore

Dragoljub Duško Vuković, novinar

Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava  .  

Podgorica, 17. maj, 2007. godine

.......................

21. maj 2007.
OTVORENO PISMO Bakire Hasečić učesnicima prve međunarodne konferencije u organizaciji Internacionalne lige humanista u Budvi 29. i 30. maja 2007.

NE STAVLJAJTE SVOJ AUTORITET U SLUŽBU PRANJA RATNOHUŠKAČIH BIOGRAFIJA ĐUKANOVIĆA I MAROVIĆA

Kao Predsjednica Udruženja Žena žrtva rata BiH i dobitnica nagrade »Humanista godine 2005.« Internacionalne lige humanista, u najmanju ruku mogu reći da sam ogorčena što se nagrade za mir i humanost iste organizacije namjeravaju dodijeliti ljudima koji bi da je parvde, trebali odgovarati za svoja djela, tj. nedjela. Pozivam sve intelektualce, humaniste i političare koji su pozvani na taj skup da otkažu učešće na njemu, kako ne bi dali legitmitet namjeri da se gospoda Milo Đukanović i Svetozar Marović promoviraju u »humaniste i mirotvorce«. Posebno se obraćam gospodi Stjepanu Mesiću, Milanu Kučanu i Vaclavu Havelu, da u ime one obične, ljudske pravde a ne političkih ili bilo kojih drugih interesa otkažu učešće i ne stavljaju svoj autoritet u službu pranja ratnohuškačkih biografija Đukanovića i Marovića. Jedino što ja lično mogu uraditi je da Vam uputim ovo pismo, upoznam Vas sa činjenicama i vratim nagradu koju sam dobila od ILH kao znak mog dubokog, ljudskog protesta.

A činjenice su sljedeće:
-Đukanović i Marović su bili najodaniji i najvjerniji saradnici Slobodana Miloševića i njegove ratne politike;

-Svojim političkim djelovanjem, medijskom, vojnom, logističkom i svakom drugom vrstom pomoći su podržavali agresiju na moju domovinu;

-Svojim ličnim angažmanom stali su uz politiku genocida, etničkog čišćenja, zločina, logora, mržnje i silovanja kojima sam i sama bila podvrgnuta;

-Uz njihovo znanje i saglasnost iz Crne Gore su slani dobrovoljci i pravojne formacije poznate po svojim ratnim nedjelima i zločinima, pogotovu na području Foče, Sarajeva, Višegrada, Trebinja, Bileće, Nevesinja, Mostara te drugih djelova Bosne i Hercegovine;

-Do samog kraja rata u BiH su u svojim medijima i javnim istupima veličali lik i djela najtraženijih haških bjegunaca, Karadžića i Mladića;

-Navedeni dvojac je bio jedan od kreatora politike koja je svoje građane islamske vjeroispovjesti šikanirala, proganjala, čak i ubijala (Bukovica, Pljevlja, Štrbci...);

-MUP Crne Gore koji je bio pod ingerencijom tadašnjeg Predsjednika Vlade Đukanovića, je protivno svim međunarodnim konvencijama hapsio izbjegle Bošnjake i izručivao ih Karadžiću na nož a da do dan-danas niko nije odgovarao...
I da dalje ne nabrajam. U znak protesta željela sam da dođem u Budvu na zakazanu konferenciju i da vratim nagradu dobijenu od ILH, koja je nakon najave da će Đukanović i Marović biti nagrađeni devalvirala na vrijednosti, odnosno ne želim u isti koš sa Miloševićevim podstrekačima genocidne politike. Međutim, znajući što se sve događalo Slobodanu Pejoviću, časnom Crnogorcu koji se usprotivio deportaciji BiH izbjeglica, znajući što se događalo i događa Šekiju Radončiću a sada i Aleksandru Zekoviću koji imaju hrabrosti da predočavaju gore navedene činjenice, odustala sam. Ne toliko zbog svoje osobne sugornosti koliko zbog sigurnosti poštenih ljudi u Crnoj Gori koji su me htjeli prihvatiti a koji bi svakako bili izloženi raznim vrstama pritisaka, ucjena i prijetnji upravo po nalogu onih kojima se trebaju uručiti nagrade i lente za mir i humanost.
Vjerujte da bi mi i bilo teško pogledati u oči podstrekačima mojih silovatelja i dželata, umjesto da
bude obrnuto.
Zato ovim putem apeliram na sve prave intelektualce, humaniste i dobre ljude da se poput Milana Popovića odreknu učešća u ovoj farsi.


Moje licno mišljenje je,

da svakom onom ko je protiv samostalne CRNE GORE i SRBIJE, treba prebiti i noge i ruke, makar taj bio srpski patrijarh i Koštunica lično.

o ostalim talibanima ne bih trošio reči i prideve.


i pridevi su reci

Nisam bas najbolje razumeo. Jeste li vi taliban koji bi nekome prebijao noge i ruke ili to vi kritikujete nekoga nazivajuci ga talibanom?


Gligorov je ziv?

zar nije umro '99?
Gde su pobegli svi komentari?


Jelena...

...nema te,nema, ali pogodiš. Da, danas je godišnjica nezavisnosti Crne Gore i slobodni intelektualci u Podgorici ne spavaju, nisu uspavani postignutim. Žele daljnju demokratizaciju svoje države i društva. Sa liste potpisnika znam više ljudi, ali mi je naročito drago što vidim da je tu moj prijatelj iz studentskih dana Dragoljub Duško Vukovič.
Da, Crna Gora mora raditi na snaženju demokratskih institucija koje se nalaze pod senkom Mila Đukanovića i DPS-a.
Za ono što je napravio ordenje, ali za daljnji razvoj Crne Gore uspostavljena politička praksa i monopoli svih vrsta su limit...


dragi drago

pa tu sam, minimum jednom nedeljno, sa jednim opravdanim izostankom dok sam bila na prinudnom radu u gumersbahu:)) isla sam u nemacku kod mojih fridrih naumovaca na seminar o the new public management, pa bilo bas naporno, intenzivno etc...

oko medalje se necemo sloziti, naravno :)) nikad nisam ni cg independizam povezivala smao sa milom...it was due time...

gledala pre neko vece na tv antena ( umesto da se setam po becicima) mila jedno dva sata je drzao banku! a novinar, kao da bude kritican, pa se usudi da pita, dobro oko ove prodaje palceva i enormnih zarada, pa jel bi moglo tu malo da se to bolje oporezuje, da se ne plati porez na dobit samo 1% cc, malo da se i drugi vesele, da se to malo ravnopravnije raspodeli? milo ni trepnuo nije, a ne, mora da se odrzava povoljna klima za investitore (?! kakve veze porez koji placa onaj koji je prodao ima sa "investitorima" da ne kazem ruskim peracima ) novinar predje prego toga, nastavi milo predsjednik partije koja u svom nazivu ima socijalisticku odrednicu da se zalaze za daljnje smanjivanje poreza u sred ove brutalne primarne akumulacije kapitala i socijalnih podela.

za ova dva tri dana, a i pre vec, mi se cini da je cg usla u post politicko drustvo, te da je jaz i netrepeljivost severa i juga sve veca. ne politicka, ne srbi-cg, independisti unionisti, vec cisto socijalna i tranziciona podela.

a ovi "moji" liberali udarili sa druge strane da kritikuju DPsocijalista za neokliberalni koncept! cist teatar apsurda.


dragi drago part two

inace, nakupilo se tema, priznajem.

evo sta me izludjuje ovih dana-proliferacija pojma fasizam sa jedne, a sa druge strane mejnstrimizacija radikala, otkrivanje tomine principijelnosti, pohvle tomi,davanje izjava za pravdu, etc, etc...i montgomerijev txt u vikend danasu, grozno!

i druga mnogo velika tema, popustanje u politici uslovljavanja, paralele uslovljavanje i beatifikacija onih na koje bu upravo uslovljavanje trebalo da se odnosi, razlicit pristup rena i solane, konfuzija koja se zato stvara...cudan zaokret ngo prema politici uslovljavanaj koju su toliko godina sa pravom branile...

bojim se i kad bi kostunica prihvatio neku formu ahtisarijevog plana, kad bi mu mz dala da to za ovde tumaci kako hoce, da bi i on bio faktor stabilnosti u regionu...ko sloba onomad. samo sto ovaj nema hag nad glavom, pa ce u istoriju otici ko ok lik!

u tom smislu su prva i druga tacka donekle povezane,

naime, crna slika koju i blogosfera stvara o buducnosti srbije ( a ja se u mnogim stvarima slazem, ali se ogradjujem od proliferacije fasizma) i cinjenica da smo u pfp, da smo prafirali cefta, da ce biti liberalizacije viznog rezima, da smo mogli imati predsedavanje RCC....nisu kompatibilne...

mozda je eu logika popustanja i ususavanja, mozda,mozda, i dobra, mozda ce tako kostunicu da dezintegrisu, da ga nateraju na kolosek koji nije primarno njoegov, to jest da on isporuci maldica i uvuce nas u nato, pa nek ga kazne njegovi biraci


to drago part three-i gligorov otkazuje

zanimljivo mi je jako kako se ova prica u srbiji, pa i na blogu, ne prati intenzivinije

cujem da se havel premislja posle pisma koje je grupa uputila, a i gligorov

predesednica ilh najavila ostavku ako se ovi odlikuju

kanda akcija uspeva


Sta zapravo hoce Jelena Milic ?

Hvala vam sto ste "odabrali" ovaj dan da cestitate Crnoj Gori Dan obnove njene nezavisnosti. Sve ste lijepo napisali da ljepse ne moze biti.

Prepisali ste i potpisali da je gospodine S.Marovic " .. bio jedan od ideologa rata, nacionalne i vjerske mrznje..". Svaka vam cast!!! Kako to da on nije vec u Hagu, sram bilo onu Karlu! Ali vi cete joj sigurno pomoci.

Da vas podsjetim da se u CG vode dva sudska postupka; protiv odgovornih za deportaciju i za nadoknadu stete porodicama deportovanih. CG nije bio potreban Haski tribunal da se prihvati brisanja jedne mrlje sa svojeg obraza. Ako imate kakve bolje dokaze sto ih javno ne dostavite tuzilastvu?

Odakle vam saznanje da je vasa grupa uzburkala CG. Ta vasa grupa ne moze da uzburka niti jednu manju baru.

Kakve veze ima "..Milovo rukovodjenje iz senke.. " sa dodelom ove nagrade?
Kakve veze ima donosenje ustava CG sa dodeljivanjem ove nagrade?
Nicija uloga u hiljadugodisnjoj istoriji CG nije prekrecena.
Vasa grupa od 20 ljudi se predstavlja kao "Intelektualci CG".
S kakvim pravom?

Zasto ne mozemo da sacekamo da Dr.Kasim Trnka kaze nesto o tom priznanju (nagradi?)? Saznacemo i obrazlozenje valjda. Cini mi se da je on kompetentniji od vasih potpisnika. I medju dobitnicima toga priznanja se moze napraviti rang lista pa ce neko biti na vrhu a neko na zacelju.
Zasto ne predlozite bolje kandidate ili ne zatrazite da se prekine sa dodeljivanjem tih priznanje i da se lista zakljuci trajno?

Na vasem spisku je i poznati novinar - dopisnik lista "Danas" koji je bas danas napisao da je "nezavisnom drzavom zadovoljna samo vlast". Potpisao se: "V.Koprivica i agencije". Dakle po njemu, gradjani nijesu zadovoljni. Nije jasno na koji nacin je dosao do tog otkrica? Na spisku koji je prije neki dan on objavio bio je i Balsa Brkovic, a na vasem skisku ga nema. Je li to on "revidirao" ili je neko lagao?
Pa jedan od govornika na skupu je i njegov direktor lista "Danas" Mihalj Ramac. Sto i njemu nije urucen protest?

U povodu godisnjice nezavisnosti CG postavili ste link B92, dje istoricari bulazne o konstitutivnosti naroda (nacija) u CG:
Kome smeta sto Milo ne podrzava projekat ukidanja Republike Srpske? Dali ste nam sajt magazina koji propagira islam kao vjeru. Licno nemam nista protivu islama kao vjere. Da li nam sa pismom 20 potpisnika preporucujete i ovu anketu koja se odnosi na Republiku Srpsku? ("Genocidna Tvorevina - 68,59%, Srpsko-crnogorska fasisticka tvorevina 24,24%, Republika Krmska 3,57%, Republika Mrska 0,99% i Republika Sumska 2,61%").

Na koji nacin se oglasilo ovijeh 20 intelektualaca (mada se iz spiska ne vidi da su to svi) kada su u Beranama 1999.godine,na vojnom aerodromu S.Milosevic i M.Bulatovic prijetili Vladi i gradjanima CG? Kako bijase ono: ".. Lako bih ja sa ovima ovdje da nije medjunarodne zajednice..".

Na koji nacin ste se oglasili kada je eskadron smrti setao Crnom Gorom uz specijalnu logistiku vojnih helikoptera?

Na koji nacin ste se oglasili kada su posredstvom vojske u CG donoseni dzakovi svezih dinara iz Topcidera da uniste ionako slabu CG? Jeste li pitali Labusa i Dinkica da li su izvrsioci toga posla iz NB dobili otkaze ili unapredjenja?

Na koji nacin ste se oglasili kada ono jedan gospon-patrijota rece u Podgorici ".. ili ce policija CG biti pod komandom vojske ili je nece biti ..." ?!

Ima jos pitanja o vasem slavnom otporu rezimu S.Milosevica.

Cestitam vam Dan nezavisnosti Srbije !


Hehehe...

Quote:
Republika Sumska 2,61%

Sada znam odakle Kusovcu taj naziv, pa jos i kuka kada ga nazivaju „prvi Alijin ambasador u Beogradu“.
Jos malo pa ce da nam pricaju da je bosnjaci.net objektivno glasilo koje ne siri rasnu/versku/etnicku mrznju, kada ga vec citiraju.


G. sentinel...

Laganica si...samo tako promenio temu...
Ako smem da upitam...Da li je Milo bio jedan od exponenata Slobine politike? Kako Milo i Momo isplivase...?
Da li Milo zasluzuje takvu nagradu...?
Uzivajte Vasu nezavisnost...sve Vam najbolje zelim...budite nezavni i napredni bar jos hiljadu godina...sretan Vam praznik.

A Vas praznik cu posebno gradjanima Srbije da cestitam...

Zare sa Lemana


Zare,

legendo! De si covece? Kako je malac?


Cao Wu...

Ma dupe mi pomera...mali gazda...
Cim se okrenem pruredi mi DVD-ove...

Vidim ti i dalje dizes prasinu ovde na blogu...
Drago mi je da te cujem.

Zare sa Lemana


Laganica ... Zare ..

Nijesam ja promijenio temu, vec sam osporio pravo toj grupi ljudi da govori u ime intelektualaca CG.

Ja ne znam da li Milo zasluzuje tu nagradu stvarno. Ali bih rado sacekao da cujemo obrazlozenje.
Ne bih tvrdio da je MIlo bio "..jedan od eksponenata Slobine politike" poslije one sjednice Skupstine CG iz 1991. godine. Jedno je izbegavati sukobe sa nekim a drugo suprotstaviti mu se bez posjedovanja bilo kakve sile. Onoga trenutka kada je u rukama imao policiju (onu slabiju silu od vojske) on je odlucio da mu se ozbiljno suprotstavi. Naravno za to je imao podrsku i jednog dijela MZ.
S. Milosevic bi i danas bio na vlasti da nije bilo Mila Djukanovica. Ako vam nesto nije jasno vi procitajte tekst koji je izgovorio Havijer Solana poslije referenduma.

No vi staviste u isti camac zito i kukolj.To nije lijepo.

Ova grupa ljudi (20 potpisnika) 1998. godine kada je general Radinovic javno zahtijevao da vojska intervenise u CG,je bila u misjoj rupi ili na nekom turistickom putovanju pa se nijesu oglasili. A nijesam cuo ni ove srbijanske mirotvorce da su se tim povodom pretrgli.

Ako organizacija koja dodjeljuje to priznanje ima kriterijume oni su vjerovatno dostupni javnosti. Moze neko ko je kompetentan i ko je pisao te kriterije da kaze e ovaj gospodin ne ispunjava taj i taj kriterijum i protivim se. Tacka. Ja pozdravljam.

Poz


ko je kompetentan

...E pa upravo u tome je problem. Ko je kompetentan?
Neko ko bi po Vama to bio...verovatno za gomilu ljudi ne bi.

Po Vama ispade da nam je Milo bio na ispred skupstine 6-og Oktobra...
Mozemo polemisati koliko hocemo ali Milo se uzdigao na krilima Slobinog poleta. Jedino za razliku od Momira, jos je vise poleteo na Slobinom padu.
Jos jedanput ponavljam...zelim Vam sve najbolje, mislim da ce Vam biti potrebna sreca sa takvim rukovodstvom.

Iskreni pozdrav

Zare sa Lemana


Ti si Zare...

...kanda ljut. I kad kažeš da želiš sreću kao da psuješ.
Crna Gora je za ovu godinu otišla u integracijama korak ispred Srbije. A morala je zatražiti prijem u sve međunarodne institucije. Ako ocenjuješ njihovo rukovodstvo lošim, kakvo li je tek naše. Tamo nema trojca Koštunica - Tadić - Nikolić, niti im skupština liči na ovaj naš cirkus...


Gosn. Drago

Ma totalno ste me pogresno razumeli...
Kakvi ljut...ma iskreno sam sretan.
Chak sta vise...slazem se sa Vama. Oni nemaju trojac (triumvirat) oni imaju Mila (imperatora)
Ovi nasi...sta da kazem...od zla oca i od gore majke...
Da ne trosimo reci...
Samo sam alergican na iskljucivost.
Sentinel tvrdi da ovi ljudi nisu kompetentni. Ja tvrdim da on nije kompetentan. Vi cete mozda reci da ja nisam kompetentan...( shto je teska rec za kucanjeee...) da procenjujem Sentinela...i td...i td...
I sad slede komentari kako je to orkestrirano iz srbije... ma dajte ljudi...imate nezavisnost...Srbija i srbi vas zanimaju sami da ih oderete na moru.
Otisli ste dalje u evropskim integracijama...ma kako ne...
U svajcarskom casopisu L'Hebdo pre koju nedelju sam citao clanak (koji nije napisao srbin) o tome kako ce EU imati velikih problema sa CG, kako se privreda zasniva na svercu cigareta i prepravljanju ukradenih automobila iz zapadne evrope.
I vecito sta god ne valja...krivi su srbi ili sad severni susedi. Interesovanje za CG nije opalo...ono ne postoji...
Hteli su sami...ponovo kazem, zelim im SVE najbolje.
Ne zelim ponovo u zajednicu...mislim da su i nama napravili uslugu.
Ne zelim vise da mislim o njima...

I jos jednom bez ironije i sarkazma...SVE NAJBOLJE!!!


U vrijeme osamostaljenja CG

mogli su se po njemackoj stampi naci komentari "Mafija dobila drzavu". Citat zavrsen.


Vidi, vidi ... Dunjica:-)

... bas lepo da covek moze na ovom blogu i da se obraduje nekome - posebno ako ga/ju nije "video 100 godina" :-)

Pozdrav, Dunjice medju sljivicama :-)


100 godina,

a k´o da je jucer bilo... ;-)

Poz. VV


6. oktobar

Gosn Zare,

Nazalost, 6.oktobar u Srbiji jos nije stigao i ne bih da kukam sada ovdje zbog toga. Ja sam ubijedjen da ce on ipak stici.

Ko je ono poslije 06.oktobra pravio koaliciju sa opozicijom iz CG,(sa Milovim protivnicima), sa onima kojima je vojna policija organizovala izbore. Pa toga nije bilo ni u Argentini.

Ne znam sta vam znaci ovo "gomila ljudi" a i dalje smatram da treba da cujemo to obrazlozenje. Ti ljudi koje neko optuzuje za nesto imaju pravo na odbranu.

Poz.


klasicna...

...dinaroidska kenjaza. Kao da nije bilo njih, mi nikada ne bismo napravili 5.oktobar, da nije bilo Mila (chijim glasovima je SM izabran za presednika SRJ?) Srbija bi se vec uveliko raspala, da nije njih pametnih i u svakoj vlasti ususkunih (pre svega: svi oblici murije, tkz bizMismeni, kvazi-politicari, krimosi svih boja) mi glupavi Srbijanci bismo verovatno ziveli u srednjem veku. Ma vazi, kako da ne. OK, imate sada svoju drzavu i zelim vam sve najbolje. I citajte malo vise Vladimira Corovica, mozda nesto i naucite o sebi.


Alal vera

Gospodine,
neukusno je da Vi Srbiji čestitate nezavisnost. To je "ulica". Srbija je svoju nezavisnost stekla pre 150 godina i svako aludiranje na 2006-u je odraz jedne nekulture. Tako da se, ponukan vašim komentarem, u tom delu slažem sa Jeleninom analizom lika i dela Tate vaše nacije.
Vi slavite šta hoćete, to je vaše pravo. Ali ostaje činjenica da je vaša zemlja rascepljena kao lubenica, da Srbi u njoj nemaju prava (čine 32% stanovništva, a u državnoj upravi ih nema)...
E sad, to što neko hoće da gumicom izbriše rane 90-e, to možda prolazi u CG, ali ne i van. Možda ste se ubedili da se nije Milo peo na tenk, da nije Momo naređivao deportacije, da su inventar Konavala praznili neki treći.


odgovornost

Molim vas da mi kazete da li sam vas dobro razumeo. Vi ste, dakle, raspolozeni da mi sada razgovaramo o odgovornosti pomenutih dvadeset intelektualaca zbog nedostatka otpora zlocinackom rezimu, ali ne i o odgovornosti vlasti u Podgorici za saucesnistvo i aktivnu podrsku tom rezimu i njegovim zlocinima?


Ciju odgovornost vi trazite ?

Gospodine NenadG,

Ja nijesam trazio niciju odgovornost, to vi umisljate (ako ste na mene ciljali).
Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da ta grupa ljudi nema prava da se predstavlja kao "Intelektualci Crne Gore" i da nije kompetentna da govori o onome sto je napisala. Postavio sam nekoliko pitanja o borbi te grupe protiv S.Milosevica u nekim kljucnim momentima.
Ja nikoga ko se ovdje javio sa komentarom nijesam nazvao ni nacionalistom niti kojim drugim epitetom.

Dje se nalaze ti dokazi da je S.Marovic ideolog rata, ideolog nacionalne i vjerske mrznje ?
Zar vama nije jasno da zbog ovoga neko moze ici na sud?

A kako su sakupljali potpise, eno procitajte dodatni tekst autorke bloga.


ipak se uzburkava --Imam štetu, razumi me

POLITIKA

ZAŠTO JE VELIJA MURIĆ POVUKAO POTPIS SA PETICIJE PROTIV DODJELE NAGRADA ĐUKANOVIĆU I MAROVIĆU

Imam štetu, razumi me

Podgorica - Advokat Velija Murić dao je pristanak na pismo koje je grupa intelektualaca uputila bivšem češkom državniku Vaclavu Havelu sa zahtjevom da se distancira od Mila Đukanovića i Svetozara Marovića uz koje bi u Budvi 28. maja trebalo da primi nagradu Internacionalne lige humanista, ali je ostala enigma zašto je to dematovao.
To proizilazi iz elektronske i kasnije SMS prepiske Murića sa jednim od potpisnika pisma Aleksandrom Sašom Zekovićem. Zeković je tu prepisku proslijedio "Vijestima".
Zeković je 17. maja u 7 sati i 19 minuta ujutru poslao e-mail Muriću i Aidi Petrović u kojem navodi da se u Budvi održava međunarodna konferencija posvećena humanizmu i demokratiji "koja je u stvari paravan za dodjelu mirovnih nagrada Đukanoviću i Maroviću".
"Spadamo, vjerujem, u one koji su nedvosmisleno podržali tranziciju od 1997. i zaokret dijela vladajuće partije kao i u one koji cijene ključni doprinos Đukanovića u obnovi naše državnosti.
Ipak, pokušaje pranja političkih biografija do 1997. smatram provokacijom usmjerenom ka demokratskim snagama, koliko god one bile jake ili slabe, organizovane ili neorganizovane.
Pogledajte pismo i ako možete i podržavate ga, potpišite se", naveo je Zeković i u prilogu dostavio tekst pisma grupe intelektualaca Vaclavu Havelu i ostalim učesnicima konferencije u Budvi.
Istog dana, u 7 sati i pet minuta naveče, Murić je uzvratio e-mail u kojem, na kraju, navodi "potpisujem pisma".
Prethodno je podržao Zekovića kada je riječ o prijetećim pozivima, navodeći da su "devedesete, od iste družine, počele atakom" na njega.╩
Međutim, Murić je juče kasno popodne ponovio, u telefonskim izjavama "Vijestima", da nije dobio pismo grupe intelektualaca, niti na njega dao svoju saglasnost.
U dva telefonska razgovora pri čemu je tokom prvog bio van Crne Gore, upozoravajući da je u romingu, Murić je kazao da je "samo podržao lično Zekovića" kada je riječ o prijetećim pozivima.
Na pitanje zašto je napisao da "potpisuje pisma" i kako je moglo doći do zabune da podrži lično Zekovića iako je u e- meilu jasno napisano da je povod za pismo konferencija u Budvi, ovaj advokat se branio navodeći da je došlo do greške i ponavljajući da je mislio da daje podršku Zekoviću koji mu je prijatelj.
Zeković je juče u popodnevnim satima elektronskom poštom obavijestio sve potpisnike pisma da je Murić povukao potpis tako što je "Vijestima" dostavio reakciju.
On je naveo da je odmah nakon što je o tome obaviješen kontaktirao Murića sa kojim je godinama imao "korektnu i uspješnu komunikaciju".
"Kako nije mogao da razgovara, jer se nalazi van Crne Gore (Peć), napisao sam mu SMS poruku sljedeće sadržine: Velija, Saša Zeković je, moramo se hitno čuti". Ovo je njegov SMS odgovor: "U Peći sam nije moje ime trebalo da ide uz onaj tekst jer mu nijesam znao sadržinu. Imam ogromnu štetu, razumi me i neka ostane na tome. Pozdrav", naveo je Zeković.
On je dodao da je Muriću, ponovo SMS-om odgovorio da "kaže ako vrše pritisak na njega" jer će ga svi potpisnici pisma podržati.
"Ipak, postoji e-mail komunikacija koja potvrđuje prijem pisama i vaše pridruženje potpisnicima. Razmislite, ako njima morate izaći u susret učinite to nekako drugačije, ne na ovaj način", dodao je Zeković u poruci Muriću. On je dodao da na to nije dobio odgovor od Murića.

V.Ž.

--------------------------------------------------------------------------------

NIJESAM ZNAO ŠTA PIŠE

U cilju potpunog informisanja javnosti, a na osnovu obaveza iz Zakona o javnom informisanju, molim Vas da povodom naslova u "Vijestima" od 20/21.05.07. godine, "Nije isto što i Đukanović i Marović" i nadnaslova "Grupa intelektualaca apelovala na Havela da se distancira od laureata Internacionalne lige humanista", objavite sljedeći tekst:
Zaprepašćen sam što se moje ime našlo na spisku i uz tekst sa naznačenim naslovom, jer prethodno nijesam upoznat sa sadržinom objavljenog pisma, niti sam dao saglasnost da budem potpisnik pisma sa objavljenom sadržinom. Sa većinom intelektualaca, koji su potpisnici pisma, se ne poznajem niti sam o onome što je napisano u pismu, sa bilo kime obavio konsultacije. Što se tiče laureata za nagradu Internacionalne lige humanista, ja se tim pitanjem nijesam bavio niti ona spadaju u domen moga i interesovanja organizacije koju vodim. Isto tako, sa aktuelnim događanjima u vezi dodeljivanja te nagrade, ja nijesam upoznat, a u vezi sa čime je moje ime zloupotrijebljeno. Ovom prilikom želim javno da naglasim da sam ja sa svojom porodicom u svim prelomnim i važnim trenucima za Crnu Goru, podržao i podržavam i aktuelnu politiku i političko rukovodstvo Crne Gore. Prema tome, ja ne stojim iza onoga što je napisano u objavljenom pismu uz tvrdnju da je moje ime stavljeno i neovlašćeno i na pogrešnom mjestu. Ja ću razmotriti pozadinu javne i neovlašćene upotrebe mojeg imena, i shodno tome, ocijeniću da li ću zatražiti odgovarajuću zaštitu.


to sentinel -j. hoce iste standarde u borbi protiv recikalze pr.

a vi?

secate li se milike ceka dacevica? u kakvim je odnosima do 92 bio milo sa njim?

pogledajte malo ovde, da se podsetite, ko je ceko

http://www.nesl.edu/center/balkan4.htm

na ostatak posta, skoro da nema smisla odgovarati, jer niko ne spori crnogorsku neyavisnost, sto se mene tice mogli ste je imati i onda kad su milo i momo odlucili da ostanu sa slobom.


Ceko Dacevic - Milo ..

Gospodjo Milic,

Pa imate priliku da licno pitate Mila u kakvim je odnosima bio sa Cekom a ne da to od drugijeh prepisujete. Ja odlicno znam pod cijom je zastitom bio Milika Ceko Dacevic, samo se taj nekako drugacije preziva i odaziva ali moj glas "se ne cuje tako daleko kao vas".

Za ovu literaturu, ako vi garantujete da je to sto tamo pise sve tacno, veliko hvala.

Da vas usput pitam imate li kakve literature o onim dogadjanjima kada cuveni "crnogorci" Josip Broz Tito i Aleksandar Rankovic sa podrucja Novog Pazara i okoline u periodu 1946 - 1956 "ispratise veliki broj Muslimana najprije za Makedoniju a odatle za Tursku. Tamo je njihov drug K.Gligorov bio partijski funkcioner. To se takodje zove etnicko ciscenje. Ili se to mozda zove humano preseljenje.
Medjutim Tito i jos neki dobisse sve moguce nagrade i priznanja ovoga svijeta.

Naravno da nema smisla da odgovorite kakve veze ima ustav CG sa dodelom nagrade, kakve veze ima ponovni izbor Mila za predsednika DPS-a. To su valjda slagovi na tortu ili biber za corbu. Takodje nema smisla da objasnjavate sta reklamira Web magazin "Bosnjaci.net". To su svi vidjeli.

Ako mi pokazete na koji nacin su V.Koprivica i A.Zekovic pruzili otpor rezimu S. Milosevica, koje su to posljedice trpjeli zbog toga, ja se nudim da vas i vasu grupu bezbedno dopratim do Becica 28.maja i natrag i da tamo u brk skresete velikom "ideologu rata i vjerske mrznje" g.Sv.Marovicu sve.

Gospodjo Milic, zasto ta vasa grupa ne predlozi da to priznanje (nagradu) dodijele roditeljima onog mladica iz Trebinja. Vrlo jednostavno kazete:
- Milo i Sveto jos nijesu na redu a ka' ce ne znamo. Ima sprecih. Evo na primjer prethodni slucaj. Za jedan ovakav pokusaj mogli ste da dobijete hiljade potpisa podrske i iz Srbije i iz Crne Gore.


Jasno je

sta je cija odgovornost, zasluga i krivica.

Djukanovic i Marovic su bili Milosevicevi saveznici do 1997.
Djukanovic i Marovic su vodili “rat za mir”.
Djukanovic i Marovic su isporucili 92 Muslimana/Bosnjaka vojski Radovana Karadzica.
Djukanovic i Marovic su etnicki cistili selo Bukovica.
Djukanovic i Marovic se i dalje izruguju zrtvama svoje politike i kroz ove nagrade.
Djukanovic i Marovic i dalje koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju (a jasno je, da im je sve na raspolaganju) da diskredituju svoje neistomisljenike
itd.....

A, CG intelektualci su zaista krivi.
Krivi su sto se usudjuju pamtiti dogadjaje i prije 1997.
Krivi su i sto o tome javno govore.
Krivi su i sto pisu o tajkunizaciji CG, o krsenju ljudskih prava, o pritiscima na medije, o tome ko javno a ko iz neke druge pozicije upravlja drzavom.
Krivi su sto pokusavaju otpoceti istinski proces suocavanja sa prosloscu.
Krivi su sto misle valjda da je ta demokratija vaznija od drzave.

I sta jos mozemo dodati krivcima, zasluznima, odgovornima...


Quote:da su neki visoki

Quote:
da su neki visoki funkcioneri yu info bili članovi najuže porodice pojedinih potpisnika pisma upućenog ...

Da li je moguce da se iko vise usudjuje da koristi ovakve argumente u bilo kakvom kontekstu


to djole-upravo tako

taman da su ti navodi i tacni ( a cujem da nisu) apsolutno je neprihvatljiv nacin na koji se dps obracunava sa potpisnicima tog pisma.

priznajem da mi je intereseantno da posmatram ( i brine me) kako takav nacin denunciranja javnih oponenata od strane dps ne nailazi na siru osudu u srbiji.


Šta se podrazumeva pod

Šta se podrazumeva pod "širom osudom"? Političari, NVO, mediji, Vlada, Skupština, narod?

Ionako bi Crnogorci to proglasili "miješanjem u unutrašnje stvari nezavisne i suverene Crne Gore".

Od razlaza pre godinu dana, interesovanje srpske javnosti za događanja u CG je drastično opalo (osim onih na liniji SPC - CPC). Verujem da je isto tako i u obrnutom smeru.


to atomski

pa mislim da intelektulana/mirovna/antiratna javnost u srbiji moze da zauzme stav. takodje, ne vidim da se svaki tekst u medijima o desavanjima u nekoj stranoj zemlji, cak i kad autor ili redakcija imaju jasan stav, odmah tretira kao mesanje u unutrasnje stvari!


Naravno da može (uzgred,

Naravno da može (uzgred, zar nije mirovna = antiratna?). Ne mora se svaki tekst tog tipa tretirati kao mešanje u unutrašnje stvari neke države, ali imam utisak, čitajući ono što si napisala na ovom topicu i određene komentare, da će ovo upravo biti jedan od takvih slučajeva. Uostalom, ovde na blogu je karakteristična kontra tipa "gledaj prvo u svoje dvorište" kad god je reč o dešavanjima u neposrednom nam okruženju...


samo kad se kritikuje neko "nas"

:)

inace, meni je region tema-dvoriste, to pratim, sva desavanja pratim kao regionalna...

pa i cela antiratna srbija se tako, donedavno, ponasala...

bice vrlo interesantno btw, videti sta ce hrvatski ucesnici koji su pozvani na skup da urade....


Očekujemo

Očekujemo izveštaj/izvješće :)


OTVORENO PISMO Bakire Hasečić ucesnicima konf. u org. ILH

21. maj 2007.
OTVORENO PISMO Bakire Hasečić učesnicima prve međunarodne konferencije u organizaciji Internacionalne lige humanista u Budvi 29. i 30. maja 2007.

NE STAVLJAJTE SVOJ AUTORITET U SLUŽBU PRANJA RATNOHUŠKAČIH BIOGRAFIJA ĐUKANOVIĆA I MAROVIĆA

Kao Predsjednica Udruženja Žena žrtva rata BiH i dobitnica nagrade »Humanista godine 2005.« Internacionalne lige humanista, u najmanju ruku mogu reći da sam ogorčena što se nagrade za mir i humanost iste organizacije namjeravaju dodijeliti ljudima koji bi da je parvde, trebali odgovarati za svoja djela, tj. nedjela. Pozivam sve intelektualce, humaniste i političare koji su pozvani na taj skup da otkažu učešće na njemu, kako ne bi dali legitmitet namjeri da se gospoda Milo Đukanović i Svetozar Marović promoviraju u »humaniste i mirotvorce«. Posebno se obraćam gospodi Stjepanu Mesiću, Milanu Kučanu i Vaclavu Havelu, da u ime one obične, ljudske pravde a ne političkih ili bilo kojih drugih interesa otkažu učešće i ne stavljaju svoj autoritet u službu pranja ratnohuškačkih biografija Đukanovića i Marovića. Jedino što ja lično mogu uraditi je da Vam uputim ovo pismo, upoznam Vas sa činjenicama i vratim nagradu koju sam dobila od ILH kao znak mog dubokog, ljudskog protesta.

A činjenice su sljedeće:
-Đukanović i Marović su bili najodaniji i najvjerniji saradnici Slobodana Miloševića i njegove ratne politike;

-Svojim političkim djelovanjem, medijskom, vojnom, logističkom i svakom drugom vrstom pomoći su podržavali agresiju na moju domovinu;

-Svojim ličnim angažmanom stali su uz politiku genocida, etničkog čišćenja, zločina, logora, mržnje i silovanja kojima sam i sama bila podvrgnuta;

-Uz njihovo znanje i saglasnost iz Crne Gore su slani dobrovoljci i pravojne formacije poznate po svojim ratnim nedjelima i zločinima, pogotovu na području Foče, Sarajeva, Višegrada, Trebinja, Bileće, Nevesinja, Mostara te drugih djelova Bosne i Hercegovine;

-Do samog kraja rata u BiH su u svojim medijima i javnim istupima veličali lik i djela najtraženijih haških bjegunaca, Karadžića i Mladića;

-Navedeni dvojac je bio jedan od kreatora politike koja je svoje građane islamske vjeroispovjesti šikanirala, proganjala, čak i ubijala (Bukovica, Pljevlja, Štrbci...);

-MUP Crne Gore koji je bio pod ingerencijom tadašnjeg Predsjednika Vlade Đukanovića, je protivno svim međunarodnim konvencijama hapsio izbjegle Bošnjake i izručivao ih Karadžiću na nož a da do dan-danas niko nije odgovarao...
I da dalje ne nabrajam. U znak protesta željela sam da dođem u Budvu na zakazanu konferenciju i da vratim nagradu dobijenu od ILH, koja je nakon najave da će Đukanović i Marović biti nagrađeni devalvirala na vrijednosti, odnosno ne želim u isti koš sa Miloševićevim podstrekačima genocidne politike. Međutim, znajući što se sve događalo Slobodanu Pejoviću, časnom Crnogorcu koji se usprotivio deportaciji BiH izbjeglica, znajući što se događalo i događa Šekiju Radončiću a sada i Aleksandru Zekoviću koji imaju hrabrosti da predočavaju gore navedene činjenice, odustala sam. Ne toliko zbog svoje osobne sugornosti koliko zbog sigurnosti poštenih ljudi u Crnoj Gori koji su me htjeli prihvatiti a koji bi svakako bili izloženi raznim vrstama pritisaka, ucjena i prijetnji upravo po nalogu onih kojima se trebaju uručiti nagrade i lente za mir i humanost.
Vjerujte da bi mi i bilo teško pogledati u oči podstrekačima mojih silovatelja i dželata, umjesto da bude obrnuto.
Zato ovim putem apeliram na sve prave intelektualce, humaniste i dobre ljude da se poput Milana Popovića odreknu učešća u ovoj farsi.


ehh zemljo

ako ga Mesic ne abolira niko nece. Znaci prvo se da nagrada Mesicu, zatim Mesic njima, ima li treceg ili ce opet u krug?

Ne znam sta vas sve cudi u ovome. Mene prvo i jedino cudi da je uopste NEKOME palo na pamet da jednom politicaru sa balkana te generacije dodeli nagradu. Cak uopste politicaru je diskutabilno. Toliko dobrih ljudi na ovom svetu ima koji cine dobro drugima, zar politicari i tu moraju da se uvale?


Metastaza

Potpuno ste u pravu kada kazete da nema opravdanja ovakve nagrade dodeljivati politicarima. Zar je moguce da je lista humanista iscrpljena? I ne bi imao pravo niko da se ljuti, niti da konstruise razloge za ili razloge protiv.


Otvoreno pismo Slavka Perovića, Bakiri Hasečić

Otvoreno pismo Slavka Perovića, Bakiri Hasečić predsjednici Udruženja Žena - žrtava rata u BiH

Poštovana gospodjo Hasečić,

(www.lscg.org, 30. Januar 2007. godine) - Kao bivši politički lider Liberalnog Saveza Crne Gore, stranke koja je bila nosilac crnogorskog antiratnog pokreta i koja je prva i najsnažnije osudila, osuđivala i godinama se u nemogućim uslovima stalnih:

progona, šikaniranja, proganjanja, hapšenja, prebijanja, zastrašivanja i teroriziranja njenih članova, borila u Crnoj Gori protiv crnogorskog političkog vrha oličenog u Bulatoviću, Đukanoviću i Maroviću i njihovog ratnog huškaštva i punog i potpunog savezništva sa Slobodanom Miloševićem i njegovim glavnim pomagačima, stranke koja je svim srcem i mogućnostima radila na zaštiti Muslimansko - bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, i drugih koji su kao i on bili izloženog stravičnoj represiji crnogorskog režima u godinama sramotnog, krvavog i rušilačkog rata, od sveg srca Vam čestitam na izjavama kojima ste se oglasili i potezu koji namjeravate učiniti!

To je osnovni moralni dug prema palim žrtvama i poruka živima da se ne izruguju žrtvama. Pred vašim gestom trebali bi da se duboko zastide oni koji su priznanja namjenili, kao i oni koji ih imaju namjeru primiti!

SLAVKO PEROVIĆ


Fotografija

Mislim da bi na ovoj temi dobro "pala" ona fotografija Djukanovica u maskirnoj uniformi sa crnogorskim rezervistima. Moli se "posteni nalazac" da je uploduje ovde.

Djukanovicu je, ocigledno, tesko palo ovo pismo Havelu. On bi hteo da sada svi zaborave sta je radio pocetkom 90-ih. Slavku Perovicu - kapa dole za ono sto je tih najtezih godina radio. Setih se jedne ruzne epizode iz crnogorske skupstine kada je Filip Vujanovic izvadio neki papiric koji se odnosio na neke porodicne stvari Slavka Perovica i to procitao pred TV kamerama. To mi je ostalo u secanju kao jedan veoma nizak i mizeran postupak coveka koji je danas predsednik Crne Gore (Joe se verovatno bolje seca detalja). Tako, da ovo saopstenje DPS-a nije nesto novo, vec je bilo slicnih i jos ruznijih stvari kojima su se oni bavili u proslosti.

Nisam siguran kako ce Havel reagovati na ovo pismo. Priznacu da sam pomalo skeptican. Ali svakako podrzavam ovu akciju i predlazem da se Havelu i ostaloj gospodi posalje i gore pomenuta fotografija Djukanovica u maskirnoj uniformi.

Ratnik za mir. Nego sto!


Nadjena fotografija

ako ste mislili na ovo


salvadore

evo sam je tagovala da se vidi....kako ide ona pesma, kama, kama, kama ka--milion....


To!

Neka se vidi ko dobija nagradu za mir. Sram bilo i Mila i one koji mu je daju i one koji pristaju da prime tu nagradu zajedno sa Milom!

Da se razumemo, ja u neku ruku imam postovanje za Mila kao veoma sposobnog politicara, verovatno jednog od najsposobnijih na Balkanu. Uostalom, i nezavisnost Crne Gore je pre svega postignuta zahvaljujuci njegovoj vestini. Naravno, sve ovo kazem iz ugla onih koji su podrzavali nezavisnost Crne Gore. I ja tim ljudima zelim srecnu nezavisnu Crnu Goru. Ali to je nesto sasvim drugo od nagrade za mir. Kako moze dobiti nagradu za mir neko ko je huskao na rat, neko ko je progonio one koji su bili za mir? Gde je tu logika? Da li su oni sto su ovog gospodina predlozili za nagradu za mir znali sto je doticni gospodin radio i kako se ponasao pocetkom 90-ih? Ako neko u Cnoj Gori zasluzjuje nagradu za mir to od crnogorskih politicara zasluzuje Slavko Perovic pre svih ostalih. A uz njega jos veoma retko ko. Zarko Rakcevic i par drugih ljudi iz LSCG-a i ondasnjeg SDPR-a. Zato i ne cudi sto se Perovic javio onim gornjim pismom. Nagradu za mir takodje zasluzuju potpisnici peticije, list "Monitor" njegov prvi urednik Miodrag Perovic, sadasnji glodur Esad Kocan, profesor Milan Popovic...Zato i ne cudi sto su se oni javili peticijom. Jer oni IMAJU legitimitet da potpisu potpiciju koju su potpisali. U istoj srazmeri kao sto Milo Djukanovic NEMA legitimite da dobije nagradu za mir. On moze dobiti neku nagradu za nezavisnost i siguran sam da to niko ne bi osporavao peticijom. Ali dati Milu Djukanovicu nagradu za mir je uvreda za zrtve progona, deportovane Bosnjake, Dubrovcane i Konavljane...Ne samo to, davanje nagrade za mir Milu Djukanovicu predstavlja degradaciju same nagrade i sprdanje sa njom. Ako je na kraju zaista primi Milo Djukanovic i time je zagadi za sva buduca vremena, ta nagrada nije bolje ni zasluzila.


Slavko Perovic...

...crnogorski liberal me toliko nervirao...i on i njegova partija...i da mi je neko rekao da cu pozitivno o njemu da pisem ne bih verovao...
Ako cemo da pricamo o bilo kakvoj doslednosti i principima ON je covek koji najvise zasluzuje tu nagradu.
Zaslepljen RTS-om nisam ga voleo...ali taj covek je zaista radio ono sto bi danas Milo zeleo da sebi pripise...

Zare sa Lemana


A, nije zgoreg prelistati

ni stare novine i zbog onih koji zaboravljaju Milov put ka nagradi za mir...

"Slobodan Milosevic je nesto najbolje sto se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku, kada povampirene fasisticke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokusavaju da uniste sve ono sto je stvoreno od 1945 godine do sada. Ponosan sam da u ovim istorijskim trenutcima mogu da budem rame uz rame sa njim u odbrani tekovina revolucije"

Milo Djukanovic u intervju-u "Ilustrovanoj Politici" 1992 godine.


Pamte li u Sarajevu Cetinje?

Protest cetinjskih nevladinih organizacija-Pamte li u Sarajevu Cetinje?

22.maj 2007. godine

Internacionalna liga humanista (ILH) sa sjedištem u Sarajevu, glavnom gradu napaæene zemlje Bosne i Hercegovine, nominacijom grada Budve za priznanje ''Internacionalni humanistièki grad mira i prijateljstva i intelektualnog razumijevanja'' javno postavlja pitanje „ Pamte li u Sarajevu Cetinje i anti-ratnu Crnu Goru“.

Cetinje je grad simbol otpora ratu, nacionalistièkoj histeriji i zloèinu. Cetinje je i grad heroj iz Drugog svjetskog rata. ILH Cetinje vidi kao grad anti-heroj iz devedesetih prošlog vijeka.

Pitamo èelništvo i èlanove ILH:

Pamte li u Sarajevu Cetinje, Liberale, tadašnje socijaldemokrate, Peroviæa, Rakèeviæa, Monitor...?

Pamte li u Sarajevu miting na Trgu od oružja u Kotoru „Na trgu od oružja protiv oružja”

Podsjeæamo ILH:

Dok je ubijano Sarajevo, u kojem je sjedište Internacionalne lige humanista, Bulatoviæ, Ðukanoviæ i Maroviæ su æutali.

Dok je ubijano Sarajevo, Bulatoviæ, Ðukanoviæ i Maroviæ su bili saveznici Slobodana Miloševiæa.

Dok je ubijano Sarajevo, u Budvi su se okupljali ideolozi rata, stradanja, jezika mržnje i ništenja identiteta, pisci i pjesnici u Gradu teatru.

Ženski medijski centar Crne Gore
Vukica Martinoviæ

Ženska grupa “Stela” Cetinje
Zorica Jovetiæ

Edu sport Cetinje
Ðorðije Ðuroviæ


Havel i Gligorov se kolebaju

POSLIJE PISMA CRNOGORSKIH INTELEKTUALACA NEIZVJESTAN DOLAZAK LAUREATA ILH

Havel i Gligorov se kolebaju

Podgorica/Skoplje - Neizvjesno je da li će laureati nagrada Internacionalne lige humanista (ILH), biv¹i predsjednici Če¹ke Vaclav Havel, Slovenije Milan Kučan i Makedonije Kiro Gligorov, te aktuelni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić učestvovati na međunarodnoj konferenciji u Budvi 29. i 30. maja, uoči koje bi ova sarajevska NVO trebalo da im dodijeli priznanja za doprinos misiji mira i humanosti.
"Vijestima" je iz Havelovog i Gligorovog kabineta saop¹teno da se oni sa Kučanom i Mesićem i međusobno konsultuju ¹ta da urade povodom pisma grupe crnogorskih intelektualaca, koji su od biv¹eg predsjednika Če¹ke i učesnika konferencije "Jugoistočna Evropa i EU" zatra¾ili da se distanciraju od nagrada. Grupa univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika NVO u pro¹lonedjeljnom pismu je saop¹tila da su među nominovanima predsjednik i potpredsjednik DPS-a Milo Đukanović i Svetozar Marović koji su do 1997. godine "slijedili politiku Slobodana Milo¹evića" zbog čega bi taj čin "predstavljao uvredu za sve ¾rtve rata".
Sekretar biv¹eg če¹kog predsjednika Jakub Hladik kazao je juče "Vijestima" da je Havel prihvatio nagradu IHL.
"U međuvremenu je primio pismo crnogorskih intelektualaca i antiratnih aktivista. Pročitao je pismo i te informacije će uzeti u razmatranje", kazao je Hladik u telefonskom razgovoru. On je rekao da Havel trenutno vodi konsultacije sa druga dva laureata - Gligorovim i Kučanom. "Oni raspravljaju o situaciji", naglasio je Hladik. Na pitanje da li će Havel doći u Budvu, Hladik je rekao da je Havelovo prihvatanje nagrade sve ¹to "u ovom momentu" mo¾e potvrditi. "Pismo je ne¹to ¹to je potpuno nova informacija u vezi sa situacijom u Crnoj Gori i on će ga uzeti u obzir. To je sve ¹to mogu reći", naglasio je Hladik.
Gligorov će donijeti odluku da li će primiti nagradu ILH poslije konsultacija sa drugim laureatima, saop¹teno je "Vijestima" iz njegovog kabineta.
"Gligorov će se konsultovati sa Kučanom, Havelom i Mesićem i oni će zajedno rije¹iti kako da postupe", rečeno je iz kabineta Gligorova.
"Predstavnici ILH su nedavno saop¹tili da su Havel, Gligorov, Kučan i Mesić potvrdili dolazak a da se jo¹ čeka odgovor od predsjednika Srbije Borisa Tadića. Broj onih koji apeluje na laureate da ne prime nagradu je sve vi¹i.
Predsjednica Udru¾enja ¾ena - ¾rtva rata u BiH Bakira Hasečić prekjuče je, u otvorenom pismu, pozvala učesnike konferencije da otka¾u svoje uče¹će, pri tom akcentujući Mesića, Kučana i Havela.
"Đukanović i Marović bili su najodaniji i najvjerniji saradnici Slobodana Milo¹evića i njegove ratne politike, podr¾avali su agresiju na BiH, do kraja rata su veličali lik i djela Radovana Karad¾ića i Ratka Mladića", navela je, između ostalog, Hasečićeva koja je ranije najavila da će pred učesnicima skupa u Budvi, u znak protesta, pocijepati nagradu koju je ranije dobila od ILH. Polaznice ¾enskih studija i članice crnogorske NVO "Anima" uputile su otvoreno pismo ILH u kome navode da se "o¹tro protive svakom činu poni¹tavanja i uljep¹avanja političkog djelovanja Đukanovića i Marovića tokom 1990. do 1997" .
One su zatra¾ile od ILH da odustane od svojih namjera.
"U protivnom, smatraćemo Vas podr¾avaocima zločina koji su se desili u ime građana/ki Crne Gore i podr¾avaocima političkog i moralnog nasilja u Crnoj Gori", navodi se u pismu.

Nđ.R.- B.Đ.-V.®.

--------------------------------------------------------------------------------


iz slobodne dalmacije

Progledali na oba oka
Proslava prve obljetnice nezavisnosti Crne Gore obilježena je i provokativnom peticijom dvadeset crnogorskih intelektualaca, među kojima ima i velikosrpskih nostalgičara, Vaclavu Havelu da se, kao član žirija, ogradi od dodjele nagrade Internacionalne lige humanista bivšem premijeru Milu Đukanoviću i bivšem predsjedniku parlamenta Svetozaru Maroviću.
Upravo najzaslužnijima za crnogorsko osamostaljivanje!? Teza ima uporište u njihovu promiloševićevskom djelovanju od 1990. do 1997. No svatko negdje ulazi u zadanu politiku. I Mesić je bio predsjednik Jugoslavije i Tuđmanov premijer, ali je svojim političkim razvojem omogućio da se Hrvatska pod njegovim vodstvom počne doživljavati kao moderna država.
Đukanović je bio Miloševićev antibirokratski omladinac, predsjednik ratne crnogorske vlade, all-round krijumčar, ali je na mirotvoran način, u suglasju s crnogorskim manjinama i različitim strankama omogućio Crnoj Gori da umjesto jednim, velikosrpskim okom, napokon progleda na dva svoja oka. Đukanović i Marović počeli su realno, u okviru ideokratskog sistema, a završili demokratski, ne tražeći doživotnu vlast.
Đukanović je imao teži zadatak od Kučana, bio je mlađi državnik, s više JNA u zemlji, a nije ni dan ratovao s Miloševićem s kojim je dugo morao igrati igre lojalnosti. Ostvario je suverenitet na miran način, uveo euro, otvorio vrata susjedima i EU-u.
Kao i većini balkanskih političara bilo mu je lakše dobiti vanjsko priznanje, nego unutarnje. Posebno ne ono opozicijsko. Svijet očito više drži do realnih uvjeta djelovanja neke politike nego do pukih verbalnih humanističkih proklamacija. Miloševića nema, Crne Gore ima. Neka je bude u još više slobode. Danko Plevnik


predsjednica ILH najavila ostavku ako Milo i Sveto dobiju nagrad

Sonja Stiegelbauer predsjednica ILH najavila ostavku ako Milo i Sveto dobiju nagrade!


Đukanović i Marović bez nagrada za mir

POSLIJE PRITISKA JAVNOSTI I PREDSJEDNICE SONJE ŠTIGELBAUER, ILH ODUSTALA OD PRIZNANJA ČELNICIMA DPS-A

Đukanović i Marović bez nagrada za mir

Podgorica/Ljubljana/Skoplje - Čelnici Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Svetozar Marović neće dobiti sljedeće sedmice planirana priznanja Internacionalne lige humanista (ILH) za doprinos misiji mira i humanost, saopštio je sinoć "Vijestima" generalni sekretar ove NVO Zdravko Šurlan.
On je rekao da po proceduri ILH, do juče do 18 sati za Đukanovića, Marovića i još 12 kandidata nije stigao "dovoljan broj potvrda" da bi u ovom terminu dobili priznanja.
Potez ILH sa sjedištem u Sarajevu uslijedio je nakon oštrih protesta predstavnika crnogorskog građanskog društva i bosanskih NVO, te pritiska predsjednice ILH Sonje Štigelbauer koja je zaprijetila ostavkom ako Marović i Đukanović dobiju priznanja.
Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika NVO uputila je prošle sedmice pismo nekolicini laureata i učesnicima konferencije "Jugoistočna Evropa i EU" koju u Budvi organizuje ILH sa zahtjevom da se distanciraju od nagrada.
U pismu su naveli da su Đukanović i Marović do 1997. godine "slijedili politiku Slobodana Miloševića" zbog čega bi priznanja ILH "predstavljala uvredu za sve žrtve rata".
Prije konferencije koju organizuje ILH 29. i 30. maja u Bečićima uz finansijsku podršku Vlade i budvanske opštine od 25.000 eura, ILH je bila planirala da 28. maja pojedincima i kolektivima uruči priznanja za doprinos misiji mira i humanost.
Šurlan je sinoć rekao da su nagrade "Državnik - humanista 20. vijeka" dobili bivši predsjednici Češke, Slovenije i Makedonije Vaclav Havel, Milan Kučan i Kiro Gligorov, zatim aktuelni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dok će priznanje dobiti i novinar Zekerijah Smajić.
Šurlan je objasnio da je ILH nominacije za 19 kandidata uputio na 15 "adresa u svijetu", te da je potrebno da najmanje njih 14 daju pristanak da bi pojedinici dobili nagrade.
"Po pravilima lige sljedećih 50 godina ne može se znati ko je nominovao, niti ko je dao verifikaciju. To su pravila koja poštujemo 25 godine...", naveo je Šurlan, ne isključujući mogućnost da Đukanović i Marović kasnije dobiju nagrade.
"To ne mogu reći... Ja ću vam reći da se nominacija za (bivšeg predsjednika SAD Bila) Klintona vraćala četiri-pet puta..", rekao je Šurlan.
Direktor Centra za edukaciju kadrova ILH Srđa Popović kazao je prethodne sedmice da će Komitet ILH zasjedati 28. maja u deset sati nakon čega će biti poznati laureati kojima će istog dana naveče u hotelu "Splendid" biti uručena priznanja.
"Do tada, po statutu Lige, ne smiju se saopštavati imena dobitnika", kazao je tada "Vijestima" Popović.
Šurlan juče nije mogao da potvrdi dolazak Havela i ostalih laureata u Budvu. "Veliki ljudi imaju pravo da prime nagradu gdje to žele", rekao je Šurlan.
Sagovornik "Vijesti" blizak Gligorovu, iz čijeg je kabineta ranije saopšteno da se on konsultuje sa Havelom i Kučanom oko primanja nagrada i dolaska u Budvu nakon pisma crnogorskih intelektualaca, rekao je da je bivši češki predsjednik predložio da im se nagrade dodijele u Sarajevu.
Iz kabineta Gligorova saopšteno je da on neće doputovati u Budvu da primi nagradu ILH kako "ne bi doprinio daljoj podjeli javnosti u Crnoj Gori". "Gligorov će primiti nagradu u nekoj drugoj prilici", rečeno je ŃVijestima" u njegovom kabinetu.
Sa druge strane, Kučan je odlučio da doputuje u Budvu gdje će primiti nagradu ILH. Njegova savjetnica Špela Furlan, rekla je da je on "počastvovan što će dobiti to visoko priznanje". U Kučanovom kabinetu juče nijesu željeli da komentarišu pismo grupe crnogorskih intelektualaca.
Šurlan je rekao da će 27. maja Budva biti proglašena prvim internacionalnim turističkim gradom, te da će ILH dodijeliti priznanja pedagoškim kolektivima.
"Oni nemaju veze sa politikom. Meni je žao što se digla hajka.. Nikada ovo nijesmo imali u povijesti", rekao je Šurlan.

V.Ž.-B.Đ.-V.J.M

GREBO: ŠTO SU PRESKOČILI MOMIRA

Razočaran najavom ILH da nagradu dodijeli Đukanoviću i Maroviću, ugledni sarajevski profesor Pravnog fakulteta Zdravko Grebo juče je vratio svoje priznanje za humanost.
U propratnom pismu, Grebo je naglasio da ga, kao člana te organizacije, niko nije konsultovao prilikom donošenja odluke o Đukanoviću i Maroviću.
"Ne sporim nikome pravo da promijeni mišljenje, ali je ova promjena mišljenja neke ljude koštala života. Poštujem da ljudi mogu promijeniti mišljenje i vrlo jasno priznati - ja sam kriv. Ali, i ako tako kažeš, to ne popravlja tvoju biografiju", kazao je Grebo sarajevskom ŃOslobođenju".
Grebo se pita zašto nije nagrađen i Momir Bulatović, "jer je zajedno sa Đukanovićem i Marovićem činio trojac u javnosti poznat kao mladi, lijepi i pametni".
"A bili su pudlice Slobodana Miloševića. Ja u tome neću da učestvujem. Ako je moja zlatna značka jednaka kao i njihova, to je za mene uvreda", naveo je Grebo.
On je o vraćanju svoje nagrade obavijestio svog prijatelja Havela. ŃVacval ne bi smio biti dio te sramne manipulacije. Ako Sveto Marović može kupiti Budvu za koncert Roling Stonsa, jednostavno ne bi trebalo da može kupiti ILH. No, očigledno može jer postoje ljudi koji su spremni da se prodaju za pare. Što se mene tiče, daleko im kuća. Eto im zlatna značka i sve", rekao je Grebo.

ŠTIGELBAUER: ILI JA ILI ONI

Predsjednica ILH dr Sonja Štigelbauer, bivša austrijska ministarka i poslanica, potvrdila je "Vijestima" da je juče kolegama iz rukovodstva ove NVO zaprijetila ostavkom ako se Đukanoviću i Maroviću dodijele priznanja za mir.
"Gospoda Đukanović i Marović uspjeli su da u Crnoj Gori ne bude rata i utabali su put u evropske institucije. To je veoma pozitivno za građane Crne Gore, ali ova dvojica ljudi bili su odgovorni tokom ratnog perioda od 1992. do 1995. kada je u Bosni bio rat. Želim da mi se istinito odgovori na sljedeća pitanja, (ako su oni odgovorni za to): Šta se desilo u Bukovici? Gdje su izbjeglice iz Bosne, poslate Karadžićevoj vojsci? Šta se dogodilo u Dubrovniku?", rekla je Štigelbauer u odgovoru na pitanja "Vijestima", dostavljenom elektronskom poštom.
Ona je rekla da joj je žao, ali da ne poznaje Marovića i Đukanovića. "Ali, tek kada mi i ako mi Međunarodni sud u Hagu kaže da je njihova odgovornost provjerena i da su se oni ponašali kao humanisti, njihova imena mogu biti stavljena na listu da dobiju priznanja ILH. Moramo veoma odgovorno da se bavimo prošlošću da bismo imali budućnost", rekla je Štigelbauer, koja je juče intenzivno komunicirala sa rukovodstvom ILH uključujući i generalnog sekretara Zdravka Šurlana.

M.J.


Pravda je zadovoljena

Boga, mozda, i nema, ali pravda, ipak, postoji. Barem ponekad.

Hvala Jeleni sto je otvorila ovu temu i time doprinela da pravda bude zadovoljena.


to bosko

postovni bosko,
svi izrazi zahvalnosti svakako treba da idu grupi intelektualaca koja je pokrenaula ovu akciju, ali i svima od laureata i predlozenih koji su je svojim nedolaskom podrzali i dali joj legitimitet.

naravno, i svima vama u cg koji ste stali uz te hrabre ljude.

no, prava igranka tek pocinje. ti ce ljudi, jasno je to i na osnovu sve brutalnijih saopstenja DPS, biti pod velikom represijom i trebace im nasa solidarnost i podrska.

pozdrav

jm


Đukanović i Marović bez nagrada za mir-drugacija srbija bez stav

POLITIKA

POSLIJE PRITISKA JAVNOSTI I PREDSJEDNICE SONJE ©TIGELBAUER, ILH ODUSTALA OD PRIZNANJA ČELNICIMA DPS-A

Đukanović i Marović bez nagrada za mir

Podgorica/Ljubljana/Skoplje - Čelnici Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Svetozar Marović neće dobiti sljedeće sedmice planirana priznanja Internacionalne lige humanista (ILH) za doprinos misiji mira i humanost, saop¹tio je sinoć "Vijestima" generalni sekretar ove NVO Zdravko ©urlan.
On je rekao da po proceduri ILH, do juče do 18 sati za Đukanovića, Marovića i jo¹ 12 kandidata nije stigao "dovoljan broj potvrda" da bi u ovom terminu dobili priznanja.
Potez ILH sa sjedi¹tem u Sarajevu uslijedio je nakon o¹trih protesta predstavnika crnogorskog građanskog dru¹tva i bosanskih NVO, te pritiska predsjednice ILH Sonje ©tigelbauer koja je zaprijetila ostavkom ako Marović i Đukanović dobiju priznanja.
Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika NVO uputila je pro¹le sedmice pismo nekolicini laureata i učesnicima konferencije "Jugoistočna Evropa i EU" koju u Budvi organizuje ILH sa zahtjevom da se distanciraju od nagrada.
U pismu su naveli da su Đukanović i Marović do 1997. godine "slijedili politiku Slobodana Milo¹evića" zbog čega bi priznanja ILH "predstavljala uvredu za sve ¾rtve rata".
Prije konferencije koju organizuje ILH 29. i 30. maja u Bečićima uz finansijsku podr¹ku Vlade i budvanske op¹tine od 25.000 eura, ILH je bila planirala da 28. maja pojedincima i kolektivima uruči priznanja za doprinos misiji mira i humanost.
©urlan je sinoć rekao da su nagrade "Dr¾avnik - humanista 20. vijeka" dobili biv¹i predsjednici Če¹ke, Slovenije i Makedonije Vaclav Havel, Milan Kučan i Kiro Gligorov, zatim aktuelni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dok će priznanje dobiti i novinar Zekerijah Smajić.
©urlan je objasnio da je ILH nominacije za 19 kandidata uputio na 15 "adresa u svijetu", te da je potrebno da najmanje njih 14 daju pristanak da bi pojedinici dobili nagrade.
"Po pravilima lige sljedećih 50 godina ne mo¾e se znati ko je nominovao, niti ko je dao verifikaciju. To su pravila koja po¹tujemo 25 godine...", naveo je ©urlan, ne isključujući mogućnost da Đukanović i Marović kasnije dobiju nagrade.
"To ne mogu reći... Ja ću vam reći da se nominacija za (biv¹eg predsjednika SAD Bila) Klintona vraćala četiri-pet puta..", rekao je ©urlan.
Direktor Centra za edukaciju kadrova ILH Srđa Popović kazao je prethodne sedmice da će Komitet ILH zasjedati 28. maja u deset sati nakon čega će biti poznati laureati kojima će istog dana naveče u hotelu "Splendid" biti uručena priznanja.
"Do tada, po statutu Lige, ne smiju se saop¹tavati imena dobitnika", kazao je tada "Vijestima" Popović.
©urlan juče nije mogao da potvrdi dolazak Havela i ostalih laureata u Budvu. "Veliki ljudi imaju pravo da prime nagradu gdje to ¾ele", rekao je ©urlan.
Sagovornik "Vijesti" blizak Gligorovu, iz čijeg je kabineta ranije saop¹teno da se on konsultuje sa Havelom i Kučanom oko primanja nagrada i dolaska u Budvu nakon pisma crnogorskih intelektualaca, rekao je da je biv¹i če¹ki predsjednik predlo¾io da im se nagrade dodijele u Sarajevu.
Iz kabineta Gligorova saop¹teno je da on neće doputovati u Budvu da primi nagradu ILH kako "ne bi doprinio daljoj podjeli javnosti u Crnoj Gori". "Gligorov će primiti nagradu u nekoj drugoj prilici", rečeno je ŃVijestima" u njegovom kabinetu.
Sa druge strane, Kučan je odlučio da doputuje u Budvu gdje će primiti nagradu ILH. Njegova savjetnica ©pela Furlan, rekla je da je on "počastvovan ¹to će dobiti to visoko priznanje". U Kučanovom kabinetu juče nijesu ¾eljeli da komentari¹u pismo grupe crnogorskih intelektualaca.
©urlan je rekao da će 27. maja Budva biti progla¹ena prvim internacionalnim turističkim gradom, te da će ILH dodijeliti priznanja pedago¹kim kolektivima.
"Oni nemaju veze sa politikom. Meni je ¾ao ¹to se digla hajka.. Nikada ovo nijesmo imali u povijesti", rekao je ©urlan.

V.®.-B.Đ.-V.J.M

--------------------------------------------------------------------------------

GREBO: ©TO SU PRESKOČILI MOMIRA

Razočaran najavom ILH da nagradu dodijeli Đukanoviću i Maroviću, ugledni sarajevski profesor Pravnog fakulteta Zdravko Grebo juče je vratio svoje priznanje za humanost.
U propratnom pismu, Grebo je naglasio da ga, kao člana te organizacije, niko nije konsultovao prilikom dono¹enja odluke o Đukanoviću i Maroviću.
"Ne sporim nikome pravo da promijeni mi¹ljenje, ali je ova promjena mi¹ljenja neke ljude ko¹tala ¾ivota. Po¹tujem da ljudi mogu promijeniti mi¹ljenje i vrlo jasno priznati - ja sam kriv. Ali, i ako tako ka¾e¹, to ne popravlja tvoju biografiju", kazao je Grebo sarajevskom ŃOslobođenju".
Grebo se pita za¹to nije nagrađen i Momir Bulatović, "jer je zajedno sa Đukanovićem i Marovićem činio trojac u javnosti poznat kao mladi, lijepi i pametni".
"A bili su pudlice Slobodana Milo¹evića. Ja u tome neću da učestvujem. Ako je moja zlatna značka jednaka kao i njihova, to je za mene uvreda", naveo je Grebo.
On je o vraćanju svoje nagrade obavijestio svog prijatelja Havela. ŃVacval ne bi smio biti dio te sramne manipulacije. Ako Sveto Marović mo¾e kupiti Budvu za koncert Roling Stonsa, jednostavno ne bi trebalo da mo¾e kupiti ILH. No, očigledno mo¾e jer postoje ljudi koji su spremni da se prodaju za pare. ©to se mene tiče, daleko im kuća. Eto im zlatna značka i sve", rekao je Grebo.

--------------------------------------------------------------------------------

©TIGELBAUER: ILI JA ILI ONI

Predsjednica ILH dr Sonja ©tigelbauer, biv¹a austrijska ministarka i poslanica, potvrdila je "Vijestima" da je juče kolegama iz rukovodstva ove NVO zaprijetila ostavkom ako se Đukanoviću i Maroviću dodijele priznanja za mir.
"Gospoda Đukanović i Marović uspjeli su da u Crnoj Gori ne bude rata i utabali su put u evropske institucije. To je veoma pozitivno za građane Crne Gore, ali ova dvojica ljudi bili su odgovorni tokom ratnog perioda od 1992. do 1995. kada je u Bosni bio rat. ®elim da mi se istinito odgovori na sljedeća pitanja, (ako su oni odgovorni za to): ©ta se desilo u Bukovici? Gdje su izbjeglice iz Bosne, poslate Karad¾ićevoj vojsci? ©ta se dogodilo u Dubrovniku?", rekla je ©tigelbauer u odgovoru na pitanja "Vijestima", dostavljenom elektronskom po¹tom.
Ona je rekla da joj je ¾ao, ali da ne poznaje Marovića i Đukanovića. "Ali, tek kada mi i ako mi Međunarodni sud u Hagu ka¾e da je njihova odgovornost provjerena i da su se oni pona¹ali kao humanisti, njihova imena mogu biti stavljena na listu da dobiju priznanja ILH. Moramo veoma odgovorno da se bavimo pro¹lo¹ću da bismo imali budućnost", rekla je ©tigelbauer, koja je juče intenzivno komunicirala sa rukovodstvom ILH uključujući i generalnog sekretara Zdravka ©urlana.


Đukanović i Marović ipak laureati

24 May 2007 15:32 pm
POLITIKA – ILH - NAGRADE
Đukanović i Marović ipak laureati

Budva, (MINA) - Čelnici Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović i Svetozar Marović, dobiće najavljena priznanja Internacionalne lige humanista (ILH) za doprinos misiji mira i humanost.

To je danas u Budvi najavio generalni sekretar te nevladine organizacije (NVO) Zdravko Šurlan.

On je kazao da će Đukanović dobiti najveće priznanje koje dodjeljuje ILH - Zlatnu povelju mira, Marović povelju počasni ambasador mira, dok je gradonačelnik Budve Rajko Kuljača imenovan u kategoriji humanista godine.

Šurlan je, na konferenciji za novinare, rekao da će nagrade "Državnik - humanista 20. vijeka" dobili bivši predsjednici Češke, Slovenije i Makedonije Vaclav Havel, Milan Kučan i Kiro Gligorov, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dok će priznanje dobiti i novinar Zekerijah Smajić.

Mediji su ranije danas prenijeli Šurlanovu izjavu da Đukanović i Marović neće dobiti priznanja ILH-a za doprinos misiji mira i humanost, jer nije stigao "dovoljan broj potvrda" da bi u ovom terminu dobili priznanja.

Poslije saznanja da su Đukanović i Marović nominovani za priznanje, grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika NVO uputila je pismo nekolicini laureata i učesnicima konferencije "Jugoistočna Evropa i EU" koju u Budvi organizuje ILH sa zahtjevom da se distanciraju od nagrada.

U pismu su naveli da su Đukanović i Marović do 1997. godine "slijedili politiku Slobodana Miloševića" zbog čega bi priznanja ILH "predstavljala uvredu za sve žrtve rata".

Kako je najavljeno, priznanja ovogodišnjim laureatima biće uručena 28. maja u Budvi, a Šurlan je kazao da, za sada, nema informacija da neko od nagrađenih neće doći.
(kraj) djs/isf


Licitiranje...

...kakva sprdacina...'oce,nece...
...trgovina...licemerje...gadost...
Procitah blog pa se osecam kao da sam ugazio u nesto...dobro se ne okliznuh da sednem...
Sad im dajte sve nagrade...moze i Nobelova za mir...vec je sve degradirano...od nagrada do organizacije koja ih daje...
Jeste ovo uvreda za sve stradale u svim ratovima na teritoriji bivse SFRJ.
Izgleda da kod nas i mrtvi imaju svoju cenu...
Ostalo je stvar cenjkanja...
...e bas sam zgadjen...

zare sa Lemana


Ma katastrofa, uzas.

Ma katastrofa, uzas. Ocigledno je da se sve pretvorilo u pijacu. Ima ovdje dva zanimljiva teksta na istu temu, datirana malo ranije. Izvolite:

_____________

* DEMANTIJ BISKUPA FRANJE KOMARICE (http://users.telenet.be/orbus/aktua/aktua1351.htm)
* NAJVIŠIM PRIZNANJIMA ĐUKANOVIĆU I MAROVIĆU – POSTHUMNO SE ODLIKUJE I - MILOŠEVIĆ (http://users.telenet.be/orbus/aktua/aktua1337.htm)
_____________


to joe black

ipak se krece u pravom pravcu. niko bitan im nije dosao


to zare sa lemana

skoro da delim tvoje osecanje, ali...
cinjenica je da postoje ljudi koji su skupili hrabrosti da u "demokratskoj i evropskoj" Cg iskazu svoj stav i pored nevidjene represije DPS kojoj su zbog toga izlozeni je ohrabrujuca.

ohrabrujuce je i sto su dobili podrsku i laureata i ove godine nominovanih.

brine sta ce sa tim ljudima biti dalje, kako ce izgledati njihov rad u CG.

no, brine i zasto drugacija srbija nije imala stav oko ovoga!!


Otpor zaboravu, 15 godina od deportacije izbjeglica"

POPOVIĆ: NE PLAŠIMO SE ĐUKANOVIĆEVIH PRIJETNJI

Ovdje je sve poznato: žrtve, izvršioci zločina, kao i oni koji su politički najodgovorniji za njega. Nema pravne države u kojoj se 15 godina može sve znati, a da niko ne odgovara. Procesi u toku su ruganje žrtvama, pravu i pravdi...
Najveća je politička odgovornost za 1992. godinu tadašnjeg premijera i predsjednika parlamenta, sadašnjih predsjednika i potpredsjednika DPS-a. Ne može se od ovog slučaja odvojiti ono što se dešava 2007. godine u Crnoj Gori, iskustvo Aleksandra Zekovića, čija je svrha zastrašivanje javnosti. Čijenica da taj slučaj policija nije rasvjetlila a ima naše razrađene biografije, što se vidi iz saopštenja DPS gdje se ne može vidjeti razlika između javne i tajne policije i vladajuće partije, gde se pominju detalji iz privatnog života koji mogu biti poznati samo totalitarnim službama - prokomentarisao je profesor Pravnog fakulteta Milan Popović.
- Zbog nesporne političke odgvornosti Marović i Đukanović ne zaslužuju nagradu Međunarodne lige humanista.Ta naša vrlo pristojna opomena, bila je dovoljna da 2007. godinu, u seriji saopštenja DPS , vratimo na 1991-92.godinu. Isti govor mržnje, agresije, podvala, izvrtanja, laži i prijetnji i zastrašivanja. Kao građanina i profesora Univerziteta ni malo me ne raduje totalitarna svijest vrha DPS. Ne treba imati iluzija, onaj nesrećni portparol, inženjer Rajko Kovačević, samo izvršava zadatak. Nalog za ovo što se sada radi dao je lično vrh, kralj kartela Milo Đukanović i Svetozar Marović. Nijesam se plašio Mila Đukanovića ni kad je bio sa Slobodanom Miloševićem, kad je imao mnogo više vojski i paravojski, pa ni sada kad su se kao evropeizirali - kazao je Popović.

Pravo na riječ i sramotu

Čitave prethodne večeri nijesam spavao jer me morila dilema da li imam pravo da se danas javim za riječ i govorim. Ja sramotni čovjek, pripadnik sramotne grupe takozvanih intelektualaca koji sramote Crnu Goru. Pitao sam se da li ja ili mi imamo pravo na riječ kada se sa vrhovnog mjesta u Crnoj Gori, iz najveće i najdraže partije, koja je zadužena za saopštavanje istine, i gdje je jedino moguće doći do istine, gdje istina nema alternativu, gdje je istina sublimat želje i volje svih naših naroda i narodnosti, izraz vjekovnih težnji naše mlade, krhke, tek vaspostavljenje nezavisne države - dakle, da li ja odbačeni i poniženi sluga imam pravo na riječ. Pitao sam se da li ja ili mi koji smo "90-te kritikovali Đukanovića i Marovića što se pripremaju za mir a ne zar, rat, mi koji smo "91. tvrdili da je rat u stvari rat za mir, mi koji smo 92. protestovali što ne deportuju Bošnjake iz Herceg Novog Karadžiću, mi koji smo 93. zahtijevali od njih da dižu u vazduh sve radnje pljevaljskih Muslimana, mi koji smo ih ubjeđivali da treba Dubrovnik sravniti sa zemljom pa napraviti stariji i ljepši, mi koji smo tvrdili da Bosanci, Hrvati i Albanci nijesu naša braća i komšije već pokvareni i zli ustaše, balije i Šiptari, mi koji smo Đukanovića i Marovića gurali u zagrljaj sa najvećim sinom naših naroda i narodnosti Slobodnom Miloševićem, mi koji smo švercovali duvan, oružje i drogu, mi koji smo dijelili plate od 5 njemačkih maraka, mi koji smo osramotili i osiromašili ovaj narod - dakle, da li ja, ili mi, sramotni intelektualac ili intelektualci, imamo pravo da govorimo danas na temu crnogorske Srebrenice.
Odvažio sam se ipak, da govorim. Da bih rekao da me zaista sramota. Da se zaista osjećam kao sramotni čovjek pred ovim ljudima čiji su najbliži prije 15 godina odvedeni iz Crne Gore na gubilište. Sramota me što nijesam učinio nešto više da se to ne desi. Sramota me je što nijesam učinio nešto drugo nego samo pisao o toj sramoti. Sramota me je što nijesam legao na put kojim su išli autobusi sa tom našom nesretnom braćom i rekao preko mene živog ih nećete voditi. Sramota me što nijesam bio junak kao onaj Srbin, Srda Aleksić iz Trebinja, koji je dao život da bi od viteških saboraca našeg DPS, četničkih koljača, spasao svog komšiju trebinjskog Bošnjaka. Ja se zbog toga danas zaista osjećam i kao sramotni i kao takozvani intelektualac. DPS i Milo Đukanović su zaista u pravu. Jedinu utjehu mi čini osjećaj da sada činim nešto da se dođe do pravde da se ti ljudi, ako su sramotno izručeni i ubijeni, da se bar mrtvi danas ne sramote. Da se ne umanjuje zločin. Da se ne prikriva zločin. Da se sankcioniše zločin. Ako ćuti DPS, ako ćuti SDP, ako ćute njihovi pošteni intelektualci i analitičari, dekani i profesori, njihovi mediji i novinari, ako viteški ćute Đukanović i Krivokapić, mi, sramotni moramo dići glas jer neko mora da se stidi i za njih i za nas. Zato ponavljam, stidim se i sramota me je, pred ovim ljudima zato što smo pobili na jedan zvjerski način njihove najbliže i jedino što mogu da kažem je da ću biljeg te sramote osjećati dok sam živ, ali i da ću se dok sam živ boriti da se taj zločin rasvijetli i sankcioniše na najpošteniji i najpravedniji način.

(Riječ na jučerašnjoj tribini " Otpor zaboravu, 15 godina od deportacije izbjeglica")


humanisti-blasa brkovic

Humanisti

Piše: Balša BrkoviĆ

Ma jasno, u Crnoj Gori oduvijek je bila sramota misliti slobodno, misliti kritički, i osobito - misliti loše o vlasti. To su ovdje uvijek bile moralno nedopustive i vrlo sramotne djelatnosti. S druge strane - ovdje se nikada nekom posebnom sramotom nije smatralo - ukrasti, zlostavljati druge, biti udvorica i licemjer, ratovati protiv komšija... To su uglavnom u prosječnoj crnogorskoj svijesti (i dalje) vrlo uzorite moralne aktivnosti. Ali, nazvati stvari pravim imenom, prezrivo (a kako drugačije?) i istinito govoriti o vlasti, e to je - neoprostivo.
Retorika jučerašnjeg, sasvim histeroidnog saopštenja DPS odista otkriva mnogo toga. Prvo - vidi se da su baš - prodimili. Drugo - da oni, naravno, nemaju intelektualne supstance da polemišu sa potpisnicima pisma, pa su se odlučili, po svom starom dobrom običaju, da etiketiraju i psuju. Čuveni humanisti.
Oni umiju, imaju u tome iskustva, da se intelektualno nose sa drugačijom populacijom, tako i dobijaju izbore... Ali da se pozicioniraju u intelektualnoj priči sa ozbiljnim personama to, dakako, ne umiju. Uostalom, to i ne dobija izbore...
Opet, interesantno da sve to (spektakularno i jezivo saopštenje) izgovara čovjek koji se svojevremeno proslavio dajući u ime neke vladine komisije za NVO više novca udruženju kosaca, nego piscima i umjetnicima. Pa su njega, kao ljubitelja kosidbe i sličnih intelektualnih djelatnosti odabrali da saopšti stav o tome ko su u Crnoj Gori sramotni intelektualci... To je više od cinizma. RK (portparol DPS-a) treba da se vrati kosidbi, i da prepusti onima koji su mu diktirali ovo smiješno saopštenje da se pokušaju sami iznijeti sa nevoljama.
Ipak, sve ovo što se desilo (i što je isprovociralo ovo vrlo agresivno oglašavanje vladajuće partije) je najveća pobjeda civilnog društva u Crnoj Gori. Ovaj datum valja zapamtiti. Oni koji misle da sve mogu završiti "kupovinom", sada su zapanjeni - kako da to negdje ne prolazi.
Takođe, kad smo već kod "kupovine", bilo bi lijepo čuti da li i u partiji koja je njihov koalicioni partner misle da su potpisnici pisma - sramotni ljudi.
Naravno, moram priznati da me uvijek iznova zapanji količina diletantizma koja naprosto isijava iz svakog njihovog pokušaja da se obračunaju sa intelektualcima. Sjećate li se, Đukanović im je svojevremeno poručivao da - smanje doživljaj. To je jednako "uličarska retorika" kao i u slučaju aktuelnog saopštenja.
Događaji koji su uslijedili nakon pisma grupe intelektualaca međunarodnoj javnosti i ličnostima koje su bile najavljene kao laureati na skupu u Budvi, predstavljaju vrlo važan momenat u istoriji (napornoj i mučnoj, ali mi za drugačije i ne znamo) konstituisanja kritičke svijesti u Crnoj Gori. Vlastodržačka tupost u Crnoj Gori sve će se više, na sreću, dodajmo, nalaziti u problemima zbog "novog vremena".
Uzgred, bilo bi mnogo ljepše i prirodnije da Havel u Crnu Goru dođe povodom predstave koja bi po njegovom tekstu bila postavljena na sceni CNP-a. Nije za njega ova "scena" u Budvi, a ni režiseri koji stoje iza svega.
Čude se sada - kako njih neko može povezivati sa Miloševićem i sa njegovom politikom do kraja 1997. godine. Čude se kako njih neko može povezivati sa dubrovačkom sramotom, sa deportacijama, sa etničkim čišćenjima... Oni nijesu znali, sve je to radio savezni vrh... Jasno, sadašnji lideri Crne Gore i nijesu imali vremena da se time bave, oni su se u to vrijeme bavili biznisom, švercovali duvan, brinuli da Crna Gora postane ekonomski funkcionalna... Naravno, sve i da je bilo tako, to ne umanjuje njihovu odgovornost. Krivi su, jer nijesu preduzeli ništa da spriječe makar neku od pomenutih akcija, krivi su jer su vjerovali da se kroz pakao istorije može proći uz basket, viski i narodne pjevaljke.
Bilo bi zanimljivo da DPS objavi "Opšti kodeks sramotnosti", pa da se ubuduće tačno zna što treba izbjegavati da vam RK ne nalijepi etiketu "S" (čitaj - sramotni). Recimo - ako čovjek dva puta ne izađe na izbore, ili ako misli da Taru ne treba potopiti, da Rusima ne treba prodati cijelo primorje, ili ako ne podržava poslovne vizije (i hrabrost) Veska Barovića, ili ako misli da su (daleko bilo) Milo i Sveto bili Miloševićevi poslušnici... Što uostalom (logika je neumoljiva) dokazuje i njihov čin "odmetanja" od Miloševića, jer, da su oduvijek bili distancirani kao što sada žele da predstave, onda ne bi ni došlo do famoznog "raskida". Stvar je jednostavna - ako raskinete sa nekom djevojkom, to nužno znači da ste bili u -vezi. Možda i vrlo strastvenoj.
Doduše, mislim da Grebo nije u pravu kada ih naziva Miloševićevim pudlicama. Oni su više bili - Miloševićevi vučjaci, ili terijeri, ne pudlice. Pudlica je suviše sofisticiran pas, zar ne? Sa stilom, krajnje artificijelan... A oni, jasno je, to nijesu.


ogovor brkovica portparolu dps i saopstenje dps prethodno

ODGOVOR BALŠE BRKOVIĆA PORTPAROLU DPS-A RAJKU KOVAČEVIĆU

Kosidba i zaprašivanje

Prije nego se vratite kosidbi (a na sreću i trave i ljudi), gospodine Kovačeviću, shvatio sam da ste namjerni baviti se, kako velite - "zaprašivanjem kvaziintelektualaca i manipulatora tuđih sudbina". Budući da ste odabrali riječ "zaprašivanje", jasno je da vi te ljude doživljavate kao komarce, ili neku drugu vrstu insekata. Dakle, prije par dana nazvali ste ih "sramotnim ljudima", a sada i "insektima". Što je, dakako, još gore - u prvoj varijanti bar im je ostavljen atribut čovječnosti (doduše - uz pečat sramote dodi-jeljen iz DPS-a), a sada, potreba za degradacijom ide tako daleko da se neistomišljenici pretvaraju u - insekte.
Naravno, nije RK (portparol vladajuće partije) ča-robnjak Merlin pa da može, kakvim čarobnim štapićem, to i napraviti, i nije ovo bajka (mada je i taj žanr prilično omiljen u DPS-u, posebno uoči izbora), ovdje je više riječ o - basni, poučnoj pričici sa naravoučenijem.
A ta pričica, sve jasnije, postaje pripovijest o provincijalnom antiintelektualizmu što ga emituje partija koja vas je odabrala za svoga glasnogovornika. Taj antiintelektualizam je nespojiv sa evropskom retorikom na kojoj, kao partija i kao pojedinci, insistirate. Kada ovako jasno demonstrirate takav otpor, strah i potrebu za anatemisanjem intelektualaca ("sramotnih ljudi"), postaje sasvim jasno da je vaše evropejstvo - foliranje. I ništa drugo. Potrudili ste se u svom reagovanju da to potvrdite još jednim stavom - sprdate se sa Bolonjskom deklaracijom iako ste svojevremeno njeno potpisivanje predstavili kao grandiozni i mudri potez vaše Vlade i partije...
Budući da vidim da vas kopka zašto nema i mog potpisa ispod toga Pisma, moram vas razočarati - intrigantske insinuacije kojima se bavite (još jedan omiljeni žanr u vašoj partiji) sasvim su nepotrebne. Činjenica da nisam potpisnik dozvoljava mi da se čitavom pričom bavim na način koji isključuje bilo kakav "konflikt interesa", što pretpostavljam, vama i ne može biti jasno. Naime, "konflikt interesa" je kategorija koja se u kontekstu koji vi predstavljate niti moralno (a ni pravno) ne smatra - problematičnom.
Uostalom, ne mislite valjda, da se sa onim što je napisano u Pismu slaže samo 19 njegovih potpisnika? Iako se vaš funkcioner Filip Vujanović trudi da baš tako predstavi stvari - on zna (valjda mu je dojavio Duško?) da ogroman broj ljudi u Crnoj Gori, ili kako je to već rekao, ne podržava stavove iznesene u Pismu.
Uostalom, naučite više nešto (i kao partija i kao pojedinci) - činjenica da najugledniji predviđeni gosti ipak ne dolaze na vaš hepening govori da ozbiljni ljudi Pismo o kome je riječ doživljavaju mnogo ozbiljnije od vas.
Vi sve mislite da riješite - zaprašivanjem? Ili zastrašivanjem?
Kao što vidite, stvar je dokazana. Ipak, pametnije djelujete - kada ćutite. Što za jednoga portparola i nije neka preporuka.
Možda bi zaista bilo najbolje da zaboravite zaprašivanje i da se što prije vratite kosidbi ili kakvom drugom društvenokorisnom radu...

Balša BRKOVIĆ

REAGOVANJE PORTPAROLA DPS-A RAJKA KOVAČEVIĆA NA KOLUMNU BALŠE BRKOVIĆA

Više nego očekivano

- Poštovani gospodine Brkoviću, molim Vas da, ukoliko ste u mogućnosti objavite ovo moje obraćanje Vama, a ja ću razmisliti o tome da se vratim ako ne kosidbi, a ono bar zaprašivanju kvaziintelektualaca i manipulatora tuđih nesreća, možda ne pismenije od Vas, ali preciznije i argumentovanije svakako, kaže se u jučerašnjem saopštenju portparola DPS-a Rajka Kovačevića povodom teksta Balše Brkovića "Humanisti" objavljenog u subotnjem "Artu".
- To što ste reagovali na saopštenje DPS Crne Gore je više nego očekivano. Po meni (kao da je to bitno, reći ćete), učinili ste to licemjerno. Tek da se oglasite na prozivke onih koji su pokrenuli ovu peticiju, da onako nezamjerljivo pokušate da kompenzujete izostanak svog potpisa, date im do znanja da nijeste protiv njih, i kompromisno najjednostavnije, da napišete nešto protiv DPS uz mali i već pisani osvrt na portparola.
Ono što su neka moja (kao da je to bitno, ponovićete), očekivanja od Vas i ono što bi bilo važnije vidjeti u vašoj kolumni koja se zove "Više od riječi", jeste upravo reakcija na peticiju grupice intelektualaca, vaš stav o tom gestu, njegovoj suštini, metodama kojim se služe u manipulaciji nesrećama ljudi, organizaciji suđenja i izricanjem presuda. Naravno, ne i neophodno, uz osvrt sa Vama svojstvenom pismenošću o intelektualnosti i intelektualnim dometima, kao i stvarnim motivima potpisnika peticije. Mogli bi obuhvatiti, ne samo ona imena sa kojima se barjači, i koja u konkurenciji potpisnika stvarno jesu reprezentativna.
Možda biste Vi pronašli više eufemizma za opis takvog djelovanja grupice intelektualaca sa prikolicom!
Zašto g-dine Brkoviću nijeste i Vi potpisali peticiju? Ne vjerujem da Vas je bilo strah od ocjene DPS Crne Gore, da taj gest ne nazove sramnim. Vaš potpis bi bio jača podrška od napisane kolumne sa uobičajenim varijacijama na temu DPS-a.
Ako mi dozvolite da nagađam, rekao bih jedan od najbenignijih razloga vaše suzdržanosti.
To je, što baš i nijeste pristalica raubovanja svog imena sa dijelom potpisanih "intelektualaca" koji su i osnovnu školu završili po "bolonjskoj". Druge razloge saopštite Vi, ako smatrate da treba, pa rizikujete da se i DPS-u Crne Gore dopadnete zbog toga.
G-dine Brkoviću, ne vjerujem da nijeste u akciji "peticionista" prepoznali ono što je više nego očigledno, ali ste možda zbog ograničenog novinskog prostora odustali da komentarištete! A i lakše je tako, kaže se u jučerašnjem reagovanju portparola DPS-s Rajka Kovačevića.

(Odgovor Balše Brkovića u sjutrašnjem broju)


Istina ima svoje svjedoke i svjedokinje

Istina ima svoje svjedoke i svjedokinje
Otvoreno pismo portparolu DPS/a...

Pismo je upućeno i onima koji ne znaju da osim Zakona ( krivicne odgovornosti) postoji Politika ( politicka odgovornosti ) Moral ( moralna odgovornost) i Ljudskost (metafizicka odgovornost) u svim pitanjima od drustvenog interesa

Piše: Ljubomirka Ljupka Kovačević
Gospodine Kovačeviću, silno ste se potrudili da ovih nekoliko dana a uz pomoć Ministarstva pravde date javnosti podatke o nepostojanju dokaza za Krivičnu odgovornost vasih šefova. Odbrana je po mnogo čemu i za ovu odgovornost sporna. Ono na što želim da ukažem je pokušaj da se sa zvaničnog mjesta umjesto argumenta o Političkoj, Moralnoj i Ljudskoj odgovornosti vaših šefova u dešavanjima 1990 -1997 radi propaganda protiv slobodne misli u Crnoj Gori. U nedostatku ovih argumenata pribjegavate manipulaciji osjećanjima građanstva nastojeći da izazovete bijes i mržnju prema potpisnicima pisma koji po vašoj procjeni ugrožavaju vaše autoritete i vas polozaj.

Uzimam sebi pravo da interpretiram neke od vaših »argumenata« jer su, naravno, i sa vaše strane to samo vaše interpretacije tj. pokušaj odbrane od straha koji izaziva sadržaj pisma: "Likovi sa peticije" "Grupica intelektualaca" "Frustrirane osobe" "Sramotni ljudi".

Likovi sa peticije je dehumanizacija - proističe iz same činjenice suočavanja sa drugim i različitim što izaziva Strah, zato je Lik a ne čovjek koji drugacije misli i ima pravo da misli, izbjegavate strah izbjegavajući da vidite ljude iza potpisanih imena.

Grupica intelektualaca je minimiziranje broja, takodje, prikriva Strah jer znanje i iskustvo koja stoji iza naziva »intelektualac« užasava prijetnjom o vlastitoj nedostatnosti i zahtjevu prema vlastitoj intelektualnosti.

Frustrirane osobe je dijagnostikovanje - pripisivanje negativnih karakteristika osobama koje imaju i trpe bol je posljedica nemogućnosti da se prizna i prihvati vlastiti bol u istim uslovima i Strah da će priznanje ugroziti vlastiti identitet.

Sramotni ljudi je negativno etiketiranje - prilicno regresivna odbrana koja podrazumijeva ozbiljan stepen prijeteceg Straha po suštinu vlastitog identiteta gdje je stid i sramota vaspitno sredstvo primarnih roditelja. Ovaj tip odbrane priziva pomoć od drugih jer je prijetnja tog stepena da se mora uključiti kolektivitet ili autoritet radi odbrane vlastite pozicije, identiteta i integriteta.

Izvor straha od kojeg se branite i kojim manipulišete pretvarajući ljude u neprijatelje i obezvrjeđujući te »neprijatelje« na način što pozivate javnost na mobilnost je ili od Autoriteta ili od Ljudi koji drugačije misle.

Izgleda, po jačini reakcije, da su u pitanju oba straha.

I umjesto da progovorite riječima politike, morala i pravednosti govorite jezikom mržnje.

Suština je da ovaj način odbrane pojačava sukobe na ličnom i kolektivnom niovi i da ukoliko se ne prevaziđu oba ova straha a nema bolje prilike od suočavanje sa prošlošću ličnom i kolektivnom, sukobi će se produbiti i prošlost će se ponoviti. Za sada drugog i boljeg puta nema, eliminisanje drugih i drugačijeg mišljenja samo pojačava strah. Samo suočavanje otvara vrata Politici, Moralu i Ljudskosti. Vaše odbrane čine suprotno.

Nedodjeljivanje nagrade ljudima koji nisu prošli kroz ovaj proces je Prvi korak ka pomirenju.