Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Koliko bombaša samoubica poznajete?

piše Gorana Šećibović

Film o Tamilskim TigricamaFilm o Tamilskim TigricamaPonedeljak (prošli), sever Evrope, Oslo. Premijera norveškog dokumentarnog filma - prvog dokumentarnog filma ikada snimljenog o bombašima samoubicama pod naslovom „Moja ćerka terorista“.

Preciznije rečeno, prvog dokumentarnog filma o Tamilskim tigrovima (LTTE) koji je snimljen „iznutra“. Poseban akcenat je stavljen na ženski odred u LTTE (jedna trećina su žene). Režiserka filma je Beate Arnestad, a producent je Morten Daae (Norveški institut za film i produkciona kuća Snitt, koja stoji iza filma).

Dve devojke pod imenom Dharsika i Puhalchudar su deo LTTE-a još od mlađih dana.

Jedu, vežbaju i žive zajedno već 7 godina.
Rado bi zamenile jedna drugu u bilo kojoj akciji.
Jedna drugoj su najbliži rod.
Ubiće jedna drugu ako Vođa naredi.

Racionalnost i istrenirana hladnoća (sa ponekom suzom), posvećenost cilju do samog kraja. Claymore mine će im biti vezane za telo kada budu išle u neku od „većih“ akcija. Cilj je uništiti metu. Ako se to isprva ne uspe, onda valja i sebe žrtvovati zarad ispunjenja zadatka. Kapsula sa cijanidom stalno visi oko vrata. Za slučaj da ih neprijatelj zarobi -  zubima pregristi kapsulu, raniti jezik njenim delovima, zatim pustiti da jezik upije otrov.

Majka viđa Dharsiku jako retko, tj. otkako se našla usred fronta kada je LTTE zaštitio nju i brata od napada neprijateljskih tj. Vladinih snaga. Tada je imala 12 godina. Kao mala je htela da postane monahinja. Radikalno menja stav kada je otac poginuo u bombardovanju jedne zgrade. Kaže da za LTTE religija nije bitna. Radi se ono što Vođa kaže.

Kraj filma prikazuje majku koja uzalud čeka ćerku na jednom trgu. Sledi razgovor - novinar sa iskustvom sa Šri Lanke (Sverre Tom Radøy) i istraživač Instituta za studije odbrane (Anders Romarheim). U publici ima dosta Tamilaca, što dodatno usijava atmosferu. Počinje razgovor koji svoju kulminaciju doživljava u definicijama. Anders koristi izraz državni teror, Tamilci insistiraju da je to državni terorizam. Anders objašnjava da je terorizam samo podvrsta terora koji ima mnogo manifestacija. Ali zašto teror, a ne terorizam? Pitanje se ponavlja u nedogled.

Zvuči poznato? Rasprava oko forme, a ne suštine. Napokon jedna starija Norvežanka pita kako oni mogu u rat da šalju decu. Tumačenje joj daje jedan Tamilac govoreći da je to tipično norveško pitanje i da na Šri Lanki to nije bitno, niko ne gleda da li su to deca.

Šta se onda gleda? Gde su granice? Dokle ide mogućnost ljudskog opravdavanja? Možda su, baš zato što nije bitno, čitave generacije rođene, odrasle i umrle u tom konfliktu?

Danas se ne zna šta je sa devojkama iz filma. Rečeno je da pripremaju akciju.


mala bubnjarica

tj. The Little Drummer Girl.. sjajna novela John Le Carré-a (pravo ime David Cornwell) napisana pre dvadeset i kusur godina... pricha o devojci koja ostavlja svoj glumachki poziv i postaje "jedna od" ..
dodushe, knjiga se ne bavi tamilskim pokretom, vech vechitim bliskoistochnim pitanjem..
ali, svodi se na isto..

Le Carré je autor koji je kroz Dzordza Smajlija i ostale junake sjajno docharao svet iza sveta u kojem zhivimo.
Ne znam samo koji je praviji. Istinitiji.
Poznajem jednog palestinca (ali i jednog jevrejina iz Izraela). Kad ga (ih) gledam i slusham, sxvatam da je ta njihova borba jednostavno nachin zhivota. U tom svetu, gde su, poshtujuchi neke dnevno politichke scenarije, svi protiv svih, i svako sa svakim.. dogadjaju se i takve devojke. I deca. Nazhalost. Palestinci, tamilci... i toliko, toliko drugih..
Kad tako neshto dopre do mene, opet i iznova pomislim kako je svet, ovakav kakav jeste i kakvog ga znamo iz istorije, jedna velika greshka.


blue

procitajte malu bubnjaricu opet... charlie nije bas postala terorista... :)) ali knjiga je fenomenalna, kao i najveci deo lecarreovog opusa. na temu terorizma je i onaj roman koji se zavrcava medju cecenima. nasa igra?


салва нос

нешто ми се побркали живци
измешали крајеви почетке
полако ме лудост обузима
сам у себи препознајем претке

навиру ми бубе из ушију
у ноздрви стонога се гнезди
крилата жаба сребрног репа
лавежом, гласним по непцу ми језди

и тако данима .. ноћи су спас
на длану осећам овлажен метак
судбина ће саставити круг
срљајући крају - спознаћу почетак


ehej!

cao gorana! lepo je citati te ovde. ne znam prakticno nista o tamilcima, ali tema je univerzalna. ovo o drzavnom teroru ili terorizmu je posebna prica. nisam razumeo na sta se tacno odnosi, pretpostavljam da tako tamilci opisuju vojsku sri lanke. iz moje perspektive svako ko uzme oruzje u ruke je terorista. ne verujem u podelu na legalne i nelegalne ubice. jedno nasilje povlaci drugo. mozda jedini nacin suprotstavljanja tome je gandhijevski nenasilni otpor. bojim se samo da se ta vrsta svesti ne moze vise pokrenuti.
n.


Cao.

Ni ja ne znam bas mnogo o Tamilcima, ali sam odradila neki manji research pre pisanja bloga. Posle filma je usledila rasprava o terorizmu, a Anders je pokusavao da objasni da nije lako definisati terorizam i da se cak ni naucnici ne slazu oko definicija. Zatim je usledilo pitanje da li drzava moze da cini terorizam nad svojim gradjanima. Njegov odgovor je bio da se to onda naziva drzavnim terorom, a da se, u tim slucajevima, rec terorizam izbegava jer sa sobom povlaci odredjene posledice (tipa US intervenciju i sl). Tamilci koji su se nasli na licu mesta su insistirali da je to ipak drzavni terorizam (slucaj Sri Lanke, gde LTTE ratuje za nezavisnost sa drzavnom vojskom), pa smo se onda oko toga vrteli najveci deo vremena.
Meni je to bilo skroz apsurdno, i probudilo je naravno niz asocijacija iz bliske proslosti i trenutne sadasnjosti.
G.


The Tragedy of Man

U svojoj sjajnoj i tako kontraverznoj knjizi, objavljenoj daleke 1862 godine, madjarski pisac Imre Madách pishe:

Adam

But God said He would punish us
If we stray from our appointed path.

Eve

Why should he punish us? If he has set
The path we are to follow, surely He
Will have arranged that we can choose no other.
Why leave us standing above the deep,
Dizzy and abandoned to our doom?
Or if sin too is part of His design
As storms are of hot days,
Why blame the roll of thunder more
Than heat which gives us life?

Lucifer

I see we have our first philosopher.
You are the first of many, my fair sister,
Who'll argue the same point a million ways.
A few of them will end their days in bedlam.
Others stop short, but none will find a refuge.
Do put aside this futile speculation,
There are so many fine shades of opinion
On every issue that if you try them all
You end up knowing less than when you started
Without a hope of reaching a conclusion.
Contemplation means the death of action.

ko shto 'reche' poslednji.. the same point a million ways..
jel terorizam po definiciji ovo ili ono.. who cares?
ali eto.. bavimo se formom, kao i uvek.. a sushtina promiche.

jer, dok se ti buridanovi magarci nechkaju (oko terminologije), svet laganica umire od smrti.
i gladi.
a sena onolikooooo.


teror

teror ili terorizam, stvarno je nebitno. posebno sto ce se pre ili kasnije tamilci dokopati vlasti pa ce oni biti predstavnici drzavnog terora, a ovi drugi teroristi. ljudi ce, naravno, umirati i dalje ko muve nimalo nehajuci da li ih je ubio metak terora ili srapnel terorizma, ni da li su se naucnici dogovorili oko definicije. ono sto je meni tu uzasavajuce je pitanje na koje nemam odgovor - kako odgovoriti na nasilje? da li je postojao nacin da se zaustavi krvoprolice u sfrj? da li smo trebali da legnemo pred one tenkove devetog marta, pa pred one sledece i sledece koji su isli u sloveniju, hrvatsku, bosnu? da li je jedan terorista mogao da zaustavi milosevica? da li bi to sprecilo, zaustavilo, usporilo uzase koji su usledili? ne znam. protiv sam svakog nasilja. vegetarijanac sam vec 15 godina zato sto ne mogu da podnesem pomisao da neko pati da bih ja utolio glad. ali uvek postoji to pitanje dokle se moze ici sa nenasiljem. kolika je cena? ako nasilje nad pojedincem moze da zaustavi nasilje vecih razmera, da li je onda opravdano? (eto nas vec kod velikog inkvizitora :D) ili se moramo drzati gandhijevog 'ima puno stvari za koje sam spreman da dam zivot, ali ne postoji nijedna za koju sam spreman da ubijem'?

citam redovno sve sto do mene dodje na temu 'nasih' ratova, ali sam sve vise i vise umoran od tog silnog impotentnog pricanja.


bas danas pricam sa

bas danas pricam sa drugaricom koliko su devojke postale agresivnije kod nas ali i u ostalim krajevima sveta (pricale smo o evropi)...generalno su agresivnije. opet sam slusala da muslimanke zele da nose zar ili jos gore onaj sator koji ih prekriva celu i da se kuran mozda i ne bi tako xtremno tumacio da nema veliku podrsku zena. neko je rekao da zene vladaju, ne bi bilo ratova...vise nisam sasvim ubedjena u to...ili su resile da konacno uzmu 'stvar u svoje ruke' od muskaraca te isprave nepravde ;-)
nemam pojma.

ps. ja mislila da ces zurku da pravis na blogu...ili se jos uvek nisi vratio :-)


kako misliš,

agresivne?


ženama su tamo neke Klare

ženama su tamo neke Klare Cetkin i ostale kvaziratnice za ženska prava na iskonsku ulogu dodali mnoge druge, tako da žena rastrzana na sve strane lako postaje agresivna, a izvesno je očekivati da je agresija još i najmanje brutalan oblik ponašanja u kome bez problema prepoznajem ženu budućnosti. Što se tiče muslimanki-samoubica-ratnica-bombašica-ćerki, jedino ne razumem iz čega crpe tako bezrezervnu uverenost u cilj, ma kakav on bio?!


pranje mozga

kao i kod njihovih saboraca. to je svakodnevno pranje pricama, teskim zivotom i ono sto je najvaznije, kod terorista-samoubica, oni kad se samoubiju idu dajreltli u raj! ne znam sta se obecava zenskim samoubicama-bombasicama, brad pitt?! stvarno me zanima.
i tako svaki dan, non-stop, molitve i kljukanje raznim pricama...nije mi jasno samo kod onih spavaca koji npr zive 'normalnim' zivotom u londonu i kako smo videli, mogu da budu ucitelji u lokalnoj skoli i da budu omiljeni deci i da se samoraznesu u Liverpool Street stationu ili kako je vec bilo...za one sa neke chuke sto nista nigde nisu videli, moze da mi bude jasno...

sad sirimo temu, a? sorry ivane.
ps. mogao bi i nsarski da se javi, on sigurno stoposto zna o tome nesto vise. ozbiljno kazem.


pranje mozga?

Da li pranje mozga može biti tako jako da uništi instikt samoodržanja.
U trenutcima bliske smrti covek ima slabu moć rasudjivanja. Kao da upadne u neki balon od magle u kojem spoljašnji svet jedva da dira osetila....Bar se meni to desilo.


A

sta se to desilio grofe,ako smem da pitam ?


ne volim ratne priče, bronx..ali

Jedan od trenutaka kad sam bio toliko blizu smrti, da sam je gotovo mogao opipati, izgledao je ovako.

Veliki Srbi iz Medaka su pobegli, proživljavajući artiljerijski šok. Ostalo je nas petnaestak, malih Srba, kojima je neki glupi inat bio preči od nacionalnog ponosa, da zaustavimo neprijatelja.
Drhtavi i šćućureni ležali smo na položaju očekujući napad.
Odjednom u daljini bljesak...
Baam...Baam...Baam..Baamm
Četiri minobacačke granate padaju na položaj. Otkriveni smo.
Ponovo bljesak.
Sad već znamo, dvadeset sekundi posle bljeska granate će pasti na nas. DVADESET SEKUNDI..
Kome je još ostalo dvadeset sekundi života? Gledamo se nemo. U očima strah i nemoć.
7..6..5..4..3..2..1.
Baam..Baam..Baam..Baam..
Živi smo..Olakšanje..
Bljesak.
Dvadeset sekundi koje se poput noža usecaju u razum.Nema krika. Sve je krik. Neko od straha peva. Prijatelj pobegao u san. Kroz glavu proleti misao, nikad nisam dobijao u igrama na sreću, neće mene strefiti.
..3..2..1.

Pokušajte da zamislite tih dvadeset sekundi..
Uh, nije lepo što si me ngovorio da pričam.


dobro

kapiram, ostadoste zivi.ali covece ti si bio u nekom ratu?ko su bre ti veliki srbi a vi ste bili mali srbi.izvini sad sam onako malo znatizeljna i zbunjena a nemam pojma o cemu pricas.ma nije vazno opusti se i disi...polako udahnes i unosis miris i ukus najlepse proletnje vizije...odbrojis do deset ....i onda izdises najgore uzase iz tvog zivota. i tako to ponavljaS SVAKI DAN 5-10min. vec koliko mozes
dok te uzase ne izbacis iz organizma.srecno.


bronx

Najlepša proljetna vizija uvek ima oblik žene..:)

Ovaj dogadjaj sam ispričao, jer mislim da je tih dvadeset sekundi izvesnosti smrti, nešto gore od same smrti.
Bombaši samoubice moraju naučiti da te sekunde pobede.
Ne znam kojim sistemima to postižu.


Grofe..

..bezpotrebna pricha, nisi je trebao isprichati...zaboravi:)
Bronx velika znatizhelja ponekad nije korisna, posebno ako se radi o privatnim stvarima.
Bez uvrede...samo mishljenje:):):)


Kazezoze

Sve su priče bespotrebne. Ova ni manje ni više od ostalih, možda malo teška u skladu sa temom.
Bronx, niam zamerio na znatiželji i mislim da je tvoja opaska suvišna.
Izvlače te smailiji...hehe


dobro...

..izvini...


.

.


Vidim da sam prozvan, pa, reko',

da se odazovem:)
Pre svega, u medjunarodnom pravu ne postoji cvrsta i opsteprihvacena definicija terorizma.
Jedna od definicija, cesto u upotrebi, je da je terorizam "nasilje nad civilima izvrseno radi postizanja politickih ciljeva". Dakle, ako napadnete vojsku, umesto civila, to se ne racuna u terorizam. Medjutim, ova definicija stvara vise problema nego sto ih resava - naime, ono sto je terorista za jednoga je borac za slobodu drugoga. Zatim, da li terorizam moze da vrsi drzava, ili se ovo odnosi samo na pojedince? Postoji desetine primera i kontraprimera u blizoj i daljoj istoriji.
Da li su pobunjenici u Iraku teroristi (kako se ovde predstavljaju) ili ne?
Da li su Ceceni teroristi ili ne? Nedavno je, recimo, ABC mreza objavila intervju sa Aslanom Makshadovim, i Putin licno se pobunio da se time daje glas teroristima i da je to isto kao kad bi ruska TV intervjuisala Bin Ladena (poznatijeg i kao Miladin medju Srbima). Zvanicni odgovor Stejt Dipartmenta je da su to prava nezavisnih novina, i da u slobodnoj i demokratskoj Americi oni ne mogu da kontrolisu sta ce privatne TV stanice da prikazuju. Posle se ispostavilo da je covek koji je napravio intervju na platnom spisku CIA-a, pa dakle ima veze sa americkom drzavom. Usledio je odgovor da je doticni "novinar" bio na godisnjem odmoru i da drzava nema veze sa tim sta on radi u svom "privatnom vremenu".
U Americi se FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), ili Oruzane Revolucionarne Snage Kolumbije predstavljaju kao teroristi (marksisticki), dok se privatne milicije koje nesmetano tamane seosko stanovnistvo - i koje su i danas pod kontrolom predsednika Uribea, americkog miljenika - zovu odbrambene snage. FARC kontrolise oko 40% teritorije Kolumbije i brani ove nesrecne seljake od agresije privatnih milicija. Ko je ovde terorista?
O Tamilima i nihovom mentalnom stanju malo znam. Ali mogu da ponudim jednu pricu.
Pre nekoliko godina sam bio u ratnom muzeju u Tokiju. Izmedju ostalog bila je izlozba i o kamikazama (teroristi samoubice?). Postoji dobro dokumentovana prica o jednom Japancu koji je otisao da se prikljuci kamikazama. Vracen je zato sto nisu primali ozenjene ljude - ovaj je imao zenu i dvoje dece. Kad je njegova zena za to saznala, ubila je oba deteta, ubila sebe, i ostavila mu poruku koja je izlozena u muzeju: "Sada si slobodan da postanes kamikaza. Ja i deca smo ponosni na tebe".
Ocevidno, nekim ljudima su nekad druge stvari vaznije nego licni zivot. Setimo se Boska Buhe! (On je jos bio dete-ratnik).

P.S.
Pre nekoliko decenija, kad je Front Polisario (Frente Popular de Liberación de Saguía el Hamra y Río de Oro) jos delovao u Maroku kao gerilska organizacija marksistice ideologije, JNA je obucavala pripadnike ove oslobodilacke organizacije. Danas je taj pokret promenio karakter, a i JNA se promenila.


sto jes', jes'. a mogle smo

sto jes', jes'. a mogle smo lepo iskonski da peremo krvave kosulje & usrane pelene, i da uzivamo. nego su nas kvaziratnice uvalile u nevolju. wow.


agresivnije

u komunikaciji, mnogo se vise biju (da, dobro si cuo!) i mnogo vise idu na borilacke vestine, ne samo da bi se odbranile od eventualnih napadaca po parkovima ili nasilnih muzeva vec sto im prija, agresivnije u odnosu sa muskarcima, mnogo cesce nego ranije prilaze muskarcima ali ne kao da joj pripali cigaretu vec rade sve ono sto je ranije bilo svojstveno muskarcima, mnogo vise zena ucestvuje po ratovima (za novac, ne patriotski!)...ako je pod kapom feminizma, onda se otislo u drugu krajnost jer mnoge zene koje su jako dobre ili vrhunske u svom poslu (koji je bio uglavnom do pre 100 godina, muski), dobijaju komplimente da su 'dobre kao muskarci'...sto je daleeeeko od feministickog pokreta...ili sam ga ja pogresno shvatila. i drcnije su. ne znam kada si bio u BG.u poslednji put ali secam se slike od pre oko godinu dana: cekam red da promenim nesto u ugovoru za svoj mobilni (sveze prostogla iz nemacke te je moj sok bio veci) i sa moje desne strane stoji jedna crnka (xtra dobrog i 'napichenog' izgleda), a sa druge ista takva blajhana...krenulo je sasvim bezazleno...ali smo stigli dotle da je intervenisalo obezbedjenje pod pretnjom da ce ih izbaciti napolje ako nastave...falilo je jako malo da se pobiju. to je ono sto ja zovem 'nad*kane ribe' kojih je po srbiji bar, previse. u nemackoj su zene mnogo jace od muskaraca u svakom smislu (ne znam fizicki :-), u svedskoj da i ne govorim. u madjarskoj takodje...eto, tako mislim agresivnije. pa pogledaj popst jelice greganovic o mexikancima koji se zale na svoje zene, 30% poziva policiji za zlostavljanje je od strane muskaraca koji se zale na zene da ih biju...sta ces vise??


u BoL, ti mislila na frku

a ja se taman ponad'o...


ha,ha!

Ne daj Bože da žene krenu sve da rešavaju frkom. Šta ću ja sa 52 kg-a? U neki kamp, pa da mi tamo ''drugarice'' pokažu neke fore...


meni nisu problem

kg, al' sam, brate (ili, bolje, sestro), mnogo kilav...


je li?

A za šta?


pa za

frku.


pa ti Wu kreni na

fajt klab :-) nego, ti treba u svedsku da odes! tamo ti devojke pridju, popricaju sa tobom i daju ti broj telefona :-) sve znas i nije nikakav problem. znas sta da ocekujes ako je pozoves, nema frke nikakve :-))))))


A Šveđani?

U kakvu te frku oni ubacuju?


ne znam

mada Kazu da su shvedjani najlepsi muskarci...evo, ja sam vec u frci sto nisam tamo :-)
to sam cula iz iskustva drugih, nisam imala 'iskustva' sa shvedjankama.


Bebo

Okani se grešnih misli. Vidiš da opasnosti vrebaju sa svih strana.


pravo zboris Grofe

bas i nisam neka fajterka, fajtam samo ves (stara mi pegla, nemam onu na paru :-)

ps. ivan ima da nas pocmeka sve onom masinkom sa slike zbog trolla ali sta mogu kad je obecao zur?!


troll

Kad malo bolje razmislim, jedina prava stvar na blogu je troll....haha


Bebo...

... blog-žurka u petak, a prava negde polovinom aprila.


sudeći po upravo utvrđenoj

sudeći po upravo utvrđenoj evoluciji ženske sirove snage, preporučila bih ti, prijatelju, da vežbaš.


.....

Mi koji smo snažni, pametni i hrabri ne bojimo se ženske sirove snage.
Treba je samo ispravno kanalisati..haha.

Kakavo je to krvoprliće napravio neki kinez u Knez Mihajlovoj?


Ne pitaj :(( iskasapio ljude

Ne pitaj :(( iskasapio ljude nozem od girosa. Vitlao ih od Sremeske po Knezu. Kazu da nije bio ni pijan ni drogiran.


Cudi me,

da se prolaznici nisu razbežali. Kako ih je toliko nalovio?


ma niko

nije ni imao pojma o cemu se radi. ljudi normalno setkali knezom i od jednom... potpuna katastrofa...


Samuraj

Samuraj krenuo da porobi Srbiju..Da ih je bilo sedam, možda bi uspeli.


mislis sekretara?

mislis sekretara? :)
raspravljali keva i ja kako to da ga niko nie zaustavio. ja kazem da je neko trebalo da uzme torbu nekoj zenskoj i da ga mlatne po tikvi. zenske ionako nose silna ogledalca i kremice i hijlade privezaka za mob, pa kad bi ga zveknulo, pitao bi se...


U torbi moje žene

Ima i mrtvih ljudi..verujem...haha.
Zanimljivo da u takvim situacijama, tvrdih momaka nema, a milicija je uvek na drugom mestu.


Nema

tvrdih momaka, a ni agresivnih devojaka..o miliciji netreba troshiti rechi.


hahaha

nekad je bolje ne saznati :))
tvrdi momci su verovatno zavristali - kao vriste i zene niko nas nece provaliti, a murkani... oni su jednostavno murkani :)))


Nisi mnogo promashio Grofe

Nije Dzapaniz da bi bio samuraj, ali nozzekanja koje se dovatio je onaj dugaaaachak za giros, isti katana


Knez u Kinez Mihajlovoj?

Knez u Kinez Mihajlovoj?


kinez

A Ruskinje...

U intervjuu za "Siberian Express" Irina je rekla kako je provela mnogo dosadnih godina i da napokon želi malo uzbuđenja.

"Provela sam mnogo dosadnih godina s Romanom, kako u krevetu, tako i na Stamford Bridgeu. Sada kada sam se rastala, želim puno uzbuđenja u svom životu." -rekla je bivša žena Romana Abramoviča..


oh!

pa super! :-/


Valjda nije mislila na neki

Valjda nije mislila na neki kamp gde se ''tigrice'' pripremaju za razna uzbudjenja. Kad već nije sA Romanom, valjda neće biti ni u romanu. ( Nekom tamo, za 10-ak godina) Toliko pisanja o ženskoj agresiji, da mi ceo dan ni jedno drugačije uzbuđenje ne biva blisko.


viva la muerte

Živeli bombaši samoubice!


Na tromedji zemalja "zlatnog

Na tromedji zemalja "zlatnog trougla", postoji jedna agrarna zona u kojoj vec decenijama vlada totalno bezvlasce, i gde sve konce u rukama drze razne privatne vojske.

Zasto ovo pisem. Tamo se ceo zivot lokalnog stanovnistva svodi na sledece: (zensko dete) rodi se, radi na plantazama i rodi dete, premine do 30-35 godine ili od bolesti ili u nekom od ratnih sukoba; (musko dete) rodi se, odraste do 10-12 godine kada nauci da rukuje puskom, cuva plantaze, radi na plantazama do 25-30 godine, i premine. Bukvalno tako, nema skole, nema porodice, spoljnog sveta. Mozda nikada ni ne saznaju koliko se skupo prodaje ono sto sade i cuvaju.

P.S.

Prica nema veze sa Tamilcima ili Talibanima ... ali ima sa decom i oruzjem.


Burma???

Misliš li na Burmu?


Da ... Laos, Burma, ... ne

Da ... Laos, Burma, ... ne znam koja je jos tu pored


Predlog za TV B92

da otkupi i emituje, ako vec to nije, odlican palestinski film " Raj sada",o bombasima samoubicama, koji je prikazan na Slobodnoj zoni 2005.


Steglo me u grlu,

jako. I sama sam majka petogodisnje devojcice i ne mogu da ne uporedim njihova detinjstva. Sta li će ona biti kada odraste? Hoće li sa dvadeset ostaviti svoju decu da bi poginula za ideju ili ce, zbog zasluga majke, tu cast zasluziti mnogo ranije, pa nece ni stici da ih rodi? Nikada necu shvatiti koja je ideja veca od ideje da sto duze gledas svoju decu kako rastu,ideje za ocuvanjem zivota?


Vlasta, šta ti ovo znači?

Da li to pričaš teoretski ili iskustveno:
"Sta li će ona biti kada odraste? Hoće li sa dvadeset ostaviti svoju decu da bi poginula za ideju ili ce, zbog zasluga majke, tu cast zasluziti mnogo ranije, pa nece ni stici da ih rodi?"
GajaR


terorizam je svakodnevni zivot

ponekad pomislim da svakoga dana prezivljavamo terorizam
tihi lagani
ubijanje licnosti...