Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Berlinale - lično (treći deo) + BREAKING NEWS: nagrade

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji filmDobitnik Zlatnog medveda za najbolji film

 

 

 

 

 

 

 

Zlatnog medveda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, osvojio je kineski film "Tuya's Marriage". Film je o mladoj ženi i njenom životu u surovim predelima Mongolije. Primajući nagradu, reditelj Vang Kuanan je rekao da ne može da zamisli lepši poklon za kinesku novu godinu. Ovo je veliko iznenđenje festivala koji nastavlja tradiciju dodeljivanja tzv. političkih nagrada. Ovaj film je imao probleme sa cenzurom, pa je na festival u Berlin stigla skraćena verzija.

Nagradu za nabolju režiju dobio je Džozef Čedar za ratnu dramu pod nazivom "Beaufort"

Nagradu za najbolji glumca dobio je argentinski glumac Hulio Čavez, za ulogu u filmu "The Other", dok je nemačka glumica Nina Hos dobila zlatnog medveda za ulogu u filmu "Yella".

Srebrnog medveda je dobio film "The Other", Džozefa Čedara.

Srebrnog medveda za izuzetni umetnički doprinos dobili su svi koji su radili na filmu Roberta De Nira "The Good Shepherd"

Srebrni medved za najbolju muziku dobio je Dejvid Mekenzi za muziku u filmu "Hallam Foe"

"Albert Bauer Nagrada" otišla je u ruke omiljenom mi reditelju Park Čan Vuku za film "I am cyborg, but that is OK".

Nagrada za najbolji debitantski film i 50.000 evra, otišli su u ruke reditelju Rajnesh Domalpalli za film "Vanaja"

Tako je i ovaj festival dokazao da je velika razlika u ukusima između filmskih kritičara, publike i žirija.

A kad smo kod žirija, FIPRESCI je ovako podelio nagrade:

"Tuya's Marriage" (za glavni program), "Getting Home" (u Panorami) i "Chrigu" (u Forumu)

Queer nagradaQueer nagradaTakođe veoma su zanimljive i TEDDY AWARDS (Queer film awards):

Najbolji film: Ci-Qing (Spider Lilies), Zero Chou

Specijalna nagrada: La Leon, Santiago Otheguy

Dokumentarni film: A Walk Into The Sea: Danny Williams And The Warhol Factory, Esther B. Robinson

Specijalni Teddyje otišao u ruke Helmutu Bergeru

Teddy Ballot Volkswagen Audience Award: Notes On A Scandal, Richard Eyre

 

 

Moja prijateljica Branka Pavlović po treći put među blogerima.Možete pročitati njen izveštaj o nekim favoritima, predviđanjima kao i o učešću srpske kinematografije na festivalu.

Dragi prijatelji,

Miki ManojlovićMiki ManojlovićKlackajući se podzemnom železnicom na liniji Filmpark Babelsberg - Berlin Zoo, pročitala sam nekoliko zanimljivih vesti sa Berlinala. (obožavam da čitam novine od ljudi koji sede do mene, onako ispod oka, ili preko puta - samo naslove i od teksta koliko uhvatim :-)

Za glavne favorite proglašeni su De Nirova CIA saga "The Good Shephard" sa Met Dejmonom, i Adđelinom Žoli, i domaći favorit, film "Yalla", melodrama sa elementima trilera.

Na izuzetan prijem je naišao film Sama Garbarskog "Irina Palm" sa Marijan Fejtful i Mikijem Manojlovićem u glavnim ulogama. Na press konferenciji (snimak se emituje svake večeri u kasnim satima na TV) pre neko veče apsolutno svi novinari su izražavali svoje oduševljenje ovim filmom tako da se reditelj Garbarski u novinama spominje kao favorit za Zlatnog medveda za najbolju režiju.

Miki i MarijanMiki i MarijanEvo i sadržaja:Megi (britanska pop ikona M. Fejtful) je žena "u najboljim godinama" koja se pritisnuta finansijskim problemima (hitno joj je potreban novac za operaciju njenog unuka) javlja se na ogas u jednom noćnom klubu u Sohou. Naivno veruje da se zaista radi o poslu hostese i nema pojma kakav posao je u pitanju. Zapanjeni vlasnik lokala (Miki Manojlović) je prima na "probni rad" i uskoro se među mušterijama širi glas o njenim "magičnim" sposobnostima. Megina desna ruka je "višestruko nadarena" i ona postaje poznata pod umetničkim imenom "Irina Palm" / "Irirnin dlan". U londonskom predgrađu, Megine komšinice i prijateljice biće šokirane njenom novom profesijom...

Što se mene tiče, ovo zvuči jako zanimljivo! Lično sam gledala samo KZŠ i novinari su se stvarno utrkivali u pohvalama na račun reditelja i glumačke ekipe. Jedan od novinara je Mikiju Manojloviću postavio pitanje da uporedi filmove "Irina Palm" i "Klopku", budući da se oba filma bave ljudima koji u bezizlaznoj situaciji pribegavaju ekstremnim rešenjima.

Moram vam iz prve ruke reći da je film "Klopka" Srdana Golubovića zaista dobro primljen (prikazan je u programu PANORAMA) kako među gledaocima, tako i među nemačkim i stranim novinarima. Skoro čitava autorska ekipa poklonila se pred publikom u bioskopu DELFI Filmpalast i nagrađena je zaista dugotrajnim aplauzom.

Srdan GolubovićSrdan GolubovićPo mom misljenju film "Klopka" ima fenomenalnu atmosferu (kamera Aca Ilić), vizuelno je jako zanimljiv i netipičan za ono što bi se moglo nazvati "srpskim filmom" (ako se pod ovim pojmom podrazumeva film sa pevanjem i pucanjem, psovkama i lokalnim koloritom). Radi se o odlično režiranoj i odglumljenojporodižnoj drami koja bi se mogla dogoditi bilo kome i bilo gde u svetu, ali u Srbiji u tranziciji ima posebnu težinu, jer uspeva da osetite da bi se mogla dogoditi i vama ili nekome koga poznajete. Tu nema ni lake zabave, ko-će-sa-kim-da-se-smuva zapleta, niti jeftine komedije. To je prosto film koji ne potcenjuje ni gledaoce ni glumce koji u njemu glume. Kao mogući putokaz budućim srpskim filmovima, "Klopka" je važan film i ja vam ga zaista preporučujem.

Na Berlinalu je nedelja 18.02. KINO TAG, tako da će biti reprizirani neki od filmova za koje je vladalo najveće interesovanje. Dakle sutra, kada se već bude znalo ko je dobio koje nagrade, Post Festum ću vam napisati nešto i o još dva filma koja su privukla pažnju i publike i kritike, a koji ce se verovatno naći i u beogradskim bioskopima ili makar na festivalu autorskog filma - "Angel" Fransoa Ozona i "I'm a cyborg but that's ok" korejskog reditelja Park Čang-Voka.

FavoritFavoritEvo kako berlinski filmski kritičari prognoziraju podelu nagrada po kategorijama:

Goldener Bär für den besten Film (Produzenten)
Zlatni medved za najbolji film - "Irina Palm"

Silberner Bär für die beste Regie
Srebrni medved za najbolju režiju - Sam Garbarski – "Irina Palm"

Silberner Bär für die beste Darstellerin
Srebrni medved za najbolju žensku ulogu - Marion Cotillard – "La Vie en Rose"

Silbernen Bär für den besten Darsteller
Srebrni medved za najbolju mušku ulogu - Devid Strieso – "Die Fälscher" – "Yella"

Silbernen Bär für die beste Filmmusik
Srebrni medved za najbolju muziku - Thomas Newman - "The Good German"

Večeras ćemo videti da li će biti iznenađenja.

Pozdrav sa Berlinala!

Branka


Srdjane, moram se obratiti Branki ;-)

Draga Branka, po mom misljenju ovo je jedan od najboljih prikaza s Berlinala. Mozebiti sam nekriticna jer je tu moj omiljeni glumac Miki Manojlovic. Radujem se sto je film, odn. filmovi, u kojima glumi, dobili tako dobre kritike. A ni bivsa Jaggerova cura mi nije mrska, pogotovo sada u poznijim godinama).

Citajuci sadrzaj filma "Irina Palm", momentalno sam pomislila na "Klopku". Da li je to MM uradio namjerno ili je samo proizvod slucaja? (U slucaje ne vjerujem, ali ni u sudbinu.)

Sada sam nestrpljiva da vidim tko ce veceras dobiti kojeg Medvjeda?

Cula sam da je De Nirov "Good Shepard" "promasio metu", pa me iznenadilo da jos stoji medju favoritima za Medu, kako neki prognoziraju. Inace, ako bi se mene pitalo, "Good German" treba otici kuci bez nagrada, zbog tako blesavog naslova. Ne bih mu dala ni za muziku, iako nisam cula. Ponekad sam bas osvetoljubiva, zar ne?

U svakom slucaju, zelim ti dobar provod u Berlinu i nadalje dobre filmove! (O kojima bi nam opet mogla pisati ;-)))


KLOPKA

...je daleko nazreliji domaci film koji ce publika moci da vidi bioskopima.

Nagledali smo se svega i svacega!! Cak ne bih dovodio u pitanje da li je srpski film poslednjih godina definisan kao "film sa pevanjem i pucanjem, psovkama i lokalnim koloritom", jer ako nije to onda je olicenje losih ideja, nedovsenih scenarija u kvazi artistickoj realizaciji istih glumacko rediteljskih lobija.

KLOPKA je iznad svega toga. To je zanatski ozbiljan i na prvom mestu tacan i emotivan film koji ima rediteljev licni pecat. Nije ni cudo sto je na listi američkog " Holiwood Reportera", među deset najznačajnijih filmova na Berlinskom Festivalu. Za Klopku kazu da uspešno balansira između zahteva umetnickog filma i bioskopskog 'film noara'. Samo se nadam da je u nasem narodu ostalo publike za ovakav film!


Gdje ode publika?

Quote:
Samo se nadam da je u nasem narodu ostalo publike za ovakav film!

Ode publika da se "bavi" politikom!


dunjice

samo da ima bioskopa za ovakve filmove, ili bolje reći bioskopa za bilo kakve filmove. sadašnje sale su pretvorene u skladišta, a u onima u kojima se još puštaju filmovi više liče na štale. neke su malo bolje uređene štale, ali štale!
jedini bioskop u beogradu je RODA .


mogu za prvu pomoc da posluze i

TUCKWOOD i DOM SINDIKATA, mada je sve skupa jedna tragicna prica..

publike ima malo, a to malo nema gde da ide.

Premijera u Sava Centru i 3 bioskopa za prikazivanje...
To je nasa realnost...


amenothep

sve su to bioskopi u najavi. ja sam malo viši pa imam problem sa nogama (kao u reklami za depilaciju), tako da mi ova dva "bioskopa" ne odgovaraju. a čam mislim da je Takvud jedna velika prevara. Grozne sale, malo lepše upakovane. platno nisko, zvuk preglasan (jer nikoo od operatera nije obučen za dolby)...
obrni-okreni RODA.


zato

gledati klopku u sc bolje je valjda, reprizni termin sa napokon dobrim ozvucenjem....


freak

sada mi i SC zvuči kao Holivud.


daleko je SC od holivuda

oni samo imaju tu ambiciju .. moraju da nauce da se sluze onom salom i ozvucenjem koje im je tamo uradjeno. Obratite paznju kako niti jedan bioskopski forspan nema isti nivo zvuka, kako se svi razlicito cuju kao premodulisani...kvalitet tona oscilira tokom filma.
Lampa je toliko slaba da se vidi jedva 70% boja i slike, platno bi trebalo da menjanju...


amenothep

ma znam, to sam rekao misleći sc u odnosu na ostale bioskope u gradu. meni je godinama u CS smetao grozan zvuk, i mutna projekcija. zbog takvih stvari, a i beogradske premijerne publike, prestao sam da idem na premijere i fest u sc.


au bre

sta vi napraviste pa ovo je srbija i kakva takva moras se sloziti da nam je sc najbolji bioskom, znate zvuk slike... treba neko znati to napraviti ako ne znaju sta ces opet srbija, ali meni je nekako tamo kulturnije valjda efekat tog ambijenta utice na masu da za razliku od drugih bioskopa ne zvace ne jede ne smeje se kao budale ne telefonira...il' ja tamo odgledam film koji ne privlaci takvu publiku
na premijere ne idem ni ja naravno, za berlim... nemam mogucnosti a u obicne bioskope ne iem zbog nekulture ljudi u njima koji mogu samo sa da ti izazovu neku agresiju. Sta treba da se ne gledaju filmovi, moras pa ipak ne biras ne propustas festival zato sto sve nije teh kako treba(ma koji) a i zaboravljate Srbija i kultura:)))


Ne budi strog, Srdjane,

ima Beograd kina, nije samo Roda. Kako se zove onaj cineplex u Kneza Milosha, preko puta Pionirskog parka? Tuckwood? I Kinoteka, naravno, mnogo mi draza. (Je li jos uvijek na starom mjestu, pricalo se proslih godina o prinudnoj selidbi? Ajme meni, toliko kulturno blago!)

Meni najdrazi je zapravo mali, slatki, zimi ledeni Mali Odeon. I program im je bio dobar.

Vratiti ce se publika u kina kad izgustiraju video i DVD uredjaje, eto ta se tendencija vidi ovdje. Ne vjerujem da je taj povratak pred veliko platno samo zbog izvrsne tehnike.


dunjice

u kinoteci sam proveo svoju mladost! tamo mi nije smetalo da sedim i na podu. čak sam i veoma sentimentalan prema drvenim stolicama koje je imala pre renoviranja. sve je to bila kinoteka, i sirota vukica koja je simultano prevodila, i baka za blagajnom... ne mogu svima imena da se setim. tamo sam upoznao najbolje prijatelja. provodio dane... eh to su bila vremena: dan Bet dejvis. pa zaglaviš od 4, 6 i 8 :-) a sve prepuno. Sedmi red, sedište pet, levo....


Uuu, Srdjane,

sada me uhvatila PRAAVA nostalgija (gdje je Dejan?). Tih filmova sa simultanim prevodjenjem, to je bilo i u mojoj mladosti u hrvatskoj gotovo provinciji. S njemackog i engleskog simultano prevodio Ivica Zec (to mu pravo ime). Tu i tako se i razvila moja ljubav prema njemackom filmu. I ne samo njem.


moj ortak adam je za weekend

moj ortak adam je za weekend proslavio svoj 30.ti rodjendan u berlinu. to je bio rodjos-poklon od njegove ribe koja je ne samo sve organizovala (hotel, karte...) vec je rezervisala i par soba za njegove najbolje ortake! izlaze oni sad vec koji dan, idu napolje do bioskopa i on ispred istog ugleda roberta de nira, inace mu omiljenog lika :-) e sad, ili ga je stvarno video ili se olesio od nekog alkohola pa ga je izfantazirao, ko ce ga znati (adam je englez, iz manchestera), ali lep mu rodjos bio 100%!


Sigurno je Robert de Niro

Sjecas se, u Berlinu se malo tko ceska ako vidi celebrity na ulici.

Ja u ljeto 88 letjela s Dustin Hoffmanom od San Diega do LA u istom avionu. Ljudi blenuli u njega, a meni bilo cudno. Mislim, kad zive tamo, valjda svaki dan susrecu te face, kako imaju jos snage da se okrecu? ;-)


pa zasto bi oni isli u bioskop

...kad je svaki dnevnik kao triler( doduse losen pisan i predvidljiv, a gotovo svaku politicku emisiju mozemo da stavimo pod neki od klasicnih filmskih zanrova...

Publika je danas ona koju je PINK kreirao 15 godina i njihova deca. ..mada se oni ne bave ni politikom.

Otuda moja opaska da se nadam da je u nasem narodu ostalo publike za film kao sto je Klopka! Nije ruzicast!!
Nisu to ni Andjeli 2 ni Munje..


amenothep

nisam siguran da li sam te baš dobro shvatio, to za andjele 2 ..., film je debelo podvučen ružičastim.


da budem precizniji...

ruzicast je toliko da ne moze da se gleda!!!
Ali on ima publiku, za Klopku je znak pitanja..


amenothep

samo da proverim :-)


Dnevnik kao odraz stvarnosti

Quote:
..kad je svaki dnevnik kao triler( doduse losen pisan i predvidljiv

Takva je stvarnost, na zalost. Da netko napravi film s takvom pricom, popljuvali bi ga za apsolutni nedostatak talenta i smisla za realano.


kako vidim narod se bas i ne

kako vidim narod se bas i ne zanima za film previse. Bice bolje za oskara.
Evo ti jedno pitanje , koje nema veze sa Berlinom:
Ko je rezirao film Durango ( ili Djurango, kako su nasi "preveli")? Ja sam nesto mislila da je Soderberg, ali kad izguglas skapiras da nije. A kad tragas po naslovu dobijes bar milion istih. Pre godinu ili dve bio je na TV-u. Ako znas, pomagaj.


3p

narod više voli politiku i skandale. šta da radiš, ili da im se prikloniš ili da se skloniš. ja sam se malo sklonio, pa me zajebavaju da sam stavio stručnost ispred politike :-)
daj nešto preciznije za film, neki detalj, bilo šta. ono što se često vrti na televizijama je film PERDITA DURANGO jednog genijalnog reditelja Aleksa dela ingesijasa.


znaci, vreme ti je za

znaci, vreme ti je za G17+.
Jaoj, meni je stvarno muka od politike. Zato nemam Tv, ali moracu da ga kupim, zbog filma etc. a ovo da preskacem.
Taj film mi nekako dosao medju favorites i volela bih da ga ponovo gledam. Nema neke glumacke starove. Obradjuje temu, kako je doslo demonizacije italijana ( mafija) u USA , mislim krajem XIX ili pocetkom XX veka. Radnja se odvija na dokovima... ne znam koje luke ( ili ne pamtim, ili nije navedeno). Zavrsava se policijskom racijom i masakrom.


postoje tri DURANGA

.. od kojih su najpoznatiji

Durango iz 1970 koji je rezirao Demetrio Bilbatua,

i onaj za koji verujem da tebe interesuje iz 1999,
TV verzija koju je radio Brent Shields

Niti jedan ne postoji na legalnom trzistu na DVDu

BEDAK...


Onda to nije film na kojeg Srdjan misli,

rezisera Alex de la Iglesia. Taj film ("Pedrdita Durango") govori o USA-mexsickoj granici, svercu embriona, silovanju, nekrofiliji; nesto tipa filmova Quentina Tarantina.


to nisu

onda ni ovi o kojim ja pricam..


thanks

Amenhotep!
Pa, gde da ga nadjem? Ima na ilegalnom? ( stop pirateriji!!)
A tih meksickih, evo sad izguglah ima 110.


Nisam siguran..

na kojoj TV si ga gledala..Se secas?


ma jok!

ma jok! Mrzim Tv, jer kad tako gledas neki film, ili se setas po kuci,ili zagori rucak za sutra, pa komsije zovu vatrogasce ili zvoni telefon... pa mi se ceo dozivljaj pokvari. Najcesce, pocnem da gledam od sredine i nemam pojma ni kako se zove, ni bilo sta. Najludje je bio na onoj OBN, koja nema teleteks,a na kojoj preseku film na THE END, pa nema sanse da vidis ko je rezirao, glumio i sl.


svejedno..

ne odustaj, naci cemo ga vec nekako..
raspitacu se..


thanks

Amenhotep, jos jednom
zahvalna Neferiti


amenhotep

ako ne zaboravis obecanje i ako nesto nadjes, sibni na mail, preko bloga. Ja nemam vise snage da se borim sa ovim SQL-ovima. Svaki dan je pristup blogu sve gori. Sradjane, reci im da porade nesto na tome. Ovo je uzas!!!!
PS e, bas se potpisah na prethodnom!
zahvalna je Nefertiti


dogovoreno.

.. i ja odustajem za veceras...
nema na cemu! Ja sam od onih koji razumeju sta znaci imati film koji volis kod sebe...

may the sun be with you :-)


:-)

:-)


dogovoreno.

.. i ja odustajem za veceras...
nema na cemu! Ja sam od onih koji razumeju sta znaci imati film koji volis kod sebe...

may the Sun be with you :-)


3p

daleko bilo to za g17+
a što se filma tiče, nisam siguran da znam koji je to film. sorry


e, pa kad ne znas, za kaznu

e, pa kad ne znas, za kaznu posalji happy, happy, joy,joy
Na youtube blokirano, autorska prava i sl.
Srpska verzija je jos ludja.: sreca, sreca, radost...
Ciji je to glas?


vladislava djordjevic-vaca,

vladislava djordjevic-vaca, koja je i sundjer bob. ona sto kod mileta cesto glumi, mile vs tranzicija.


Au BoL

pa ti sve znas! A jel` super?
PS Mileta ne gledam.


sundjer kockalone

vaca je pevala pre u grupi vooom - mozda jos uvek peva, bar je ja od tamo znam... mislim, znam da postoji :))))


imas mileta

na sajtu b92. mozes da skines filmice, nisu veliki, mozes i da ih gledas on line...


3p

ako ti kažem ko pozajmljuje glas sunđer bobu, moraću da te odvedem na pusto ostrvo :-)
glas je jedne divne osobe i glumice, vace.
a za pesmu ću da se raspitam...


pa evo BoL vec otkrila. Sad

pa evo BoL vec otkrila. Sad cemo svi na ostrvo!!!!


3p

samo da ostrvo ima multiplex bioskop!


Sr

ma da i opticke kablove! Nego, daj reci ovima tvojima da urade nesto sa tim SQL database ili sta vec!!! Svi imamo problema da pristupimo blogu, vec danima. Ovo blogovanje postaje mucenje, a ne zadovoljstvo
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,radost
sreca,sreca,sreca,srecaaaa, radost


ne!

na kraju ide sreca, sreca...uzivancija!
ne znam vacu licno, znam joj sestru. moj drugar dobar mi je rekao da mu je vaca Pravi sundjer bob a ne originalan glas :-)
pa vaca je ukrasila toliko reklama radija b92! ako nekad slusas sportski ritam srca, postoji jedan od dzinglova kada zenski glas kao prenosi utakmicu (jako brzo govori).
evo je u plavoj suknju i lila carapama :-)


da, bravo,

tako je! Na kraju je uzivancija.
I ja tvrdim da je srpska verzija tj. ta Vaca bolja. Meni je sve to pomalo dosadno, Mile i ostalo, ali songovi su super. Znas onaj Bobov "Kujna" .


malo veselja

evo i link za happy,happy,joy,joy
http://www.bitstorm.org/happyjoy/
(r.player je ispod teksta)
i slicka


Srdjane,

meni je draze da stavljas strucnost ispred politike. Kada bi i drugi tako radili, koji imaju strucnoscu da se pohvale - naravno, gdje bi bio kraj ovoj zemlji!


e, srki, bas prija citati

e, srki, bas prija citati postove ljudi koji uzivaju u onome sto rade... ovih dana se svasta dogadja na blogu, pa mi je ovaj tvoj post oaza da se okrepim i nastavim.
tebi i tovjoj ekipi koja je pratil berlinale
hvala i keep up the good work ;)