Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Suočavanje s budućnošću

Srećna svima Nova godina. Malo kasnim, ali možda sam i поранио? Želim vam da ove godine, a ako ne ove onda svakako u narednih nekoliko godina, uradite sledeće:

Sneško Belić: definitivno mu preti izumiranjeSneško Belić: definitivno mu preti izumiranje1. Kad padne sneg, napravite Sneška Belića, grudvajte se, idite na skijanje ili barem na sankanje. Evo, biće i topova za sneg, a ne možemo imati i topove i buter, a buter je ionako pun holesterola. Uživajte u snegu, jer snega uskoro neće biti.

2. Klopajte morsku ribu, tunu na primer, ili neki manji lubin, može i skuša, samo na gradele, pa prelijte toćom (beli luk i peršun u maslinovom ulju) i  limunom. Dobar tek, jer morske ribe i tropskog voća uskoro neće biti na našim pijacama. Biće doduše sušenog bakalara, ali može da se desi da i on izumre.

Džip: uskoro samo u garažiDžip: uskoro samo u garaži3. Bar se malo provozajte u džipu, što veći to bolji, pa dvesta na sat u krivinu. Ako nemate džip, nema veze, sigurno imate prijatelja koji će vam dati džip na zajam. Provozajte se jednim od ovih sveže asfaltiranih seoskih puteva i uživajte u vožnji, jer nafte uskoro neće biti.

4. Ako ste nezaposleni, uživajte, jer uskoro nećete biti nezaposleni. Ako ste zaposleni uživajte u suboti i nedelji, jer ćete uskoro raditi i subotom i nedeljom. Ako ste penzioneri, uživajte u penziji jer uskoro penzije neće biti, radićete do smrti.

Moguće je da budućnost neće biti tako crna, ali sasvim sigurno neće biti ni svetla. Mi kao društvo još nismo načisto ni sa onim što nam se desilo tokom devedesetih, nismo se suočili s prošlošću, a već dolazi vreme za

Suočavanje s budućnošću

Naša globalna ekonomija je prerasla kapacitet planete da je održava, zbog čega našoj civilizaciji preti kolaps. Mi smo toliko fokusirani na tromesečja i godišnje planove, da nam je promaklo do kakve je promene došlo u proteklih nekoliko decenija.

Mi danas trošimo resurse tolikom brzinom da je ugroženo njihovo prirodno obnavljanje. Šume se smanjuju, pitke vode je sve manje, životinjske i biljne vrste izumiru, zemljište erodira. Naftu eksploatišemo tolikom brzinom da nam ostaje malo vremena da planiramo za vreme kada ona bude retka i skupa. U atmosferu upumpavamo CO2 brže nego što priroda može da ga apsorbuje, zbog čega je došlo do nezapamćenog porasta temperature.

Ova naša civilizacija nije prva koja se našla na ivici propasti zbog neodrživosti ekonomskog razvoja. Ako pročitate Jared Diamond's Collapse: How Societies Choose to Fall or Succeed, biće vam jasno da su se u našoj situaciji već našli Sumeri, Maje, stanovnici Uskršnjeg ostrva i mnoge druge civilizacije od kojih su ostale samo hrpe kamenja. Što bi rekao jedan taksista koji me je vozio letos po onoj vrućini, pa se poveo razgovor o promeni klime:

"Nama su gorivo dinosaurusi. I mi ćemo jednog dana biti nečije gorivo."

U narednih nekoliko postova ovog serijala pokušaću da predstavim probleme sa kojima ćemo se uskoro suočiti, ali i postojeće tehnologije koje će nam pomoći da neke od problema rešimo. Tehnologija je tu, ono što nedostaje je politička volja. Naša politička i intelektualna elita je uglavnom neobaveštena, nespremna i zaglavljena u XIX ili XX veku. Mi smo kao zemlja (i kao Zemlja) nespremni za XXI vek. Sanjamo o nečem što se neće vratiti. Žurimo u nešto čega neće biti. Sve je to super, ali meni je ovo bitno. Mislim da je vreme da Srbija pozeleni.


Što kaže

GWB: The future will be better tomorrow.

Ja sam zabrinuta, jer, znaš kad će Srbija da pozeleni? Kad je prekrije buđ.


Салса верде илити зелени сос

бели лук, першун, други свеже ароматичне травке (то бразилци зову зеленим мирисима - дакле - лист лорбера, естрагон, мирођија, цибулет), маслиново уље - екстра дјевичанско, морска со, кашичица дижонског сенфа, сок од лимуна (може и од лимете), капри, може и мало ѕеленог бибера и љуте папричице, малко путра да добје на густини, па све у блендер и зззззззззззззззззз док се не претвори у нешто што личи на зелени густи сок а у ствари је крајње допадљив сос ѕа рибу, особито ѕа лососа с којим се по колору веома лепо слаже. А и по укусу.

то би било то за данас.


Dejane

salsa verde koju ja volim je ona sa pinjolama (a mogu i pistaci kao zamena), beli luk, limun, bosiljak, pershun, so biber, extra virgine maslinovo pa sve u blender zzzzzzzzzzzz pa na tagliatelle. Parmezan. Ah...


hm, zaklela bih se da je to

hm, zaklela bih se da je to o cemu govoris pesto ;)


Da, poznato i kao Salsa

Da, poznato i kao Salsa verde ili Basilica salsa , mmmm:)


Ne govorimo o istom

pesto je jedno (boslljak, pinjole, beli luk, virdzin zejtin, parmezan, al se podgreje)
Salsa verde portuguesa je drugo: servira se hladno uz ribu i mnogo je redje (kao gusti sok) i kiselo je.
A kad ide na pile sa rostilja, onda se doda ljutih paprika i putera i tek malo limete (lime)


Dejane,

hvala, nisam znala za portugalsku salsa verde. Hvala na receptu, probacemo :)


Kad smo vec kod piletine, je

Kad smo vec kod piletine, je l' O Porto (ne znam da l sam napisao ipspravno), stvarno originalni portugalski lanac, il se ovde samo pros... ? Kao tradicionalni portugalski recept.


Gospode kakvo svetogrdje. Pa

Gospode kakvo svetogrdje. Pa zar pored predivne ribe na gradelama vi trpate jos kojekakve mazalice za kruh?! Jedino sto treba ribi sa rostilja je malo limuna (po zelji) i da se jede dok je vruca. Sve ostalo kvari ukus skuse (lokarde, tune ili nedaj boze Zubatca!!! Mmmmm Zubatac >:] )


Maldivi...

I idite na Maldive... Njih uskoro nece biti...


Quote:Mi smo toliko

Quote:
Mi smo toliko fokusirani na tromesečja i godišnje planove
Speak for yourself! Ja zivim u Srbiji!


ivane care!

budućnost traje zauvek! mozda ne za Zemlju, ali za kosmos verovatno...


National Geographic

...je cudo! Nema buducnosti ni za kosmos, ni za materiju...Gledah skoro neku emisiju o (valjda) novoj teoriji o nastanku i buducnosti svemira, gde se tvrdi da ce se kosmos toliko rasiriti i ohladiti, da ce na kraju SVE zivo/nezivo nestati, nece biti ama bas nicega, ni atoma, ni elektrona, ni subatomskih cestica, ostace jedno veliko - NISTA!
:-)


Fotoni?

Zar nece sve preci u fotone?


:-)

Nece...


Mozda.

Za mnoogo milijardi godina. I Sunce ce da se ugasi pre toga. Ali, sta cemo sa tim sto se ocekuje da 2007. bude jedna od najtoplijih godina?


Earth first!

We'll plunder other planets later ;)


Evo vesti od pre neki dan,

a u duhu stavke br. 1 u tvom blogu: na ovom mestu mogu da se nadju informacije kako da na ebay kupite sneg. Konkretno, Snow for sale on eBay.:)))


Kako ne kuzite

Ivan je mislio da Srbi treba da predju na islam;-)


U pravu si!

Mislim da si u pravu

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


;-)


jeee..kakva cestitka za novaka..samo

ne kapiram..svaki srbin je musliman ili je SVAKI MUSLIMAN - SRBIN? ;O)


Ukoliko hoće da

sjebu muslimane (mislim, onako istorijski), Ameri i ini Anglo-Saxonci bi trebalo ozbiljno da prouče ovu opciju.


cek bre

sta si zapeo za taj islam.. vidis kako se muslimani potamanise u iraku izmedju sebe. zar se nismo mi srbi dovoljno tamanili izmedju sebe? ;o)


'Što bi rekao jedan taksista...'

Narodi koji imaju takve taksiste za svoju budućnost ne treba da brinu.


tako je doktore!

tako je doktore!
p.s. sto bi rekao otac tadej - kakve su ti misli takav ti je i zivot...


Zima!

Tuzan sam.
Zamrzih oblake
ove kisne zime.


Ivane, ta Jared-ova knjiga je znacajna

za razumevanje buducnosti i sudbine ljudskih drustava. Naravno, oni koji misle da je u pitanju preterivanje, ili politicki pamflet, mogu da kazu da je Jared samo jedan od onih koji se posprdno nazivaju "prophets of doom". Takvih "prophets of doom" bilo je i bice i dalje (znate one koji idu naokolo i vicu "bice skoro propast sveta!", itd.), ali to ne znaci da svako ko skrene paznju na ocigledno pogresne odluke koje ova civilizacija cini se moze svrstati medju njih.
Konkretno, ako pogledate socijalnu dinamiku na Uskrsnjim Ostrvima pre i tokom njihove totalne propasti (primer koji Jared opisuje), ona je zaprepascujuce slicna onome sto nas sada okruzuje (naravno, na vecoj skali): otimacina o prirodna bogatstva, ignorisanje zagadjenja i unistenja okoline. (Ukratko, oni su jednostavno sve palme koje su im bile najbitniji izvor zivota i energije unistili, i nisu imali kolektivnu svest da time unistavaju sebe - kao sad na Amazonu.)
Ukratko, ova civilizacija je suocena sa dva izbora:
1. neposredna korist -> koja vodi dugorocnoj steti i
2. trenutna razboritost->koja vodi dugorocnom boljitku.

Mi smo se, izgleda, opredelili za prvi. (Ja ovo pisem iz USA gde je zvanicni stav predsednika da je globalno zagrevanje, npr., zavera liberala i komunista, pa mi i stvari izgledaju malo crnje. Jos bolji primer: Mbeki, predsednik J. Afrike, zemlje u kojoj ima najveci procenat side na svetu i gde je stanovnistvo time desetkovano, je javno izjavio da sida nije problem i da on licno ne poznaje nikog ko ima sidu.)

One koji su sumnjicavi prema celom konceptu kolapsa, zeleo bih da podsetim na sledece. Godine 1989, svaki onaj koji bi predvideo da ce Sovjetski sistem (i sve ostalo sto uz njega ide) da propadne za godinu dana, bio bi instantly proglasen za ludaka. Takva je priroda nelinearnih sistema kakvo je nase drustvo: male promene mogu da dovedu do ogromnih posledica. Recimo, odete na skijanje i malo glasnije viknete - i sruci se cela planina snega na vas.
"Ko bi rekao, a ja samo povukao vodu!" sto rece onaj sto su ga nasli na toaletu u rusevinama zemljotresa.
Potrebno je mnogo pameti da se izadje iz tesnaca u kome smo. Da li smo mi kao civilizacija sposobni za to?


Ivane, super je tema i tiče se svih Zemljana

A super je i Jared Diamond, preporučujem Guns, Germs and Steel kao vrlo pametno i pitko štivo.

Hvala i Dejanu za recept za salsa verde


a, se tiče a-lijena?

to su, ondak, neka vaša zemljanska posla i nas a-lijena se to ništa ne tiče.

ps. mada, jesam počeo da sumnjam da je nešto prestalo da štima s planetiškom pošto se nikako ne pojavljuju više bendovi tipa Joy Division il' Pixies il' Sonic Youth!


Suocavanje, indeed!

Evo jedne pricice:
Medju Zapadno Indijskim ostrvima postoji ostrvo St. Vincent i na njemu vulkan La Soufriere. Taj vulkan je prvi put imao erupciju 1718 godine, i posle toga jos nekoliko puta, a najveca se desila 1902.
Te 1902. godine, neko vreme pre erupcije, vulkan se "probudio" poceo da ispusta oblake gasa, da rezi i da se meskolji. Stanovnici su poceli da se evakuisu. Medjutim, nekako tih dana su bili zakazani lokalni politicki izbori, i politicari su pozivali narod da ostane i glasa. Neki su otisli, ali mnogi su ostali. Na sam dan izbora, u nedelju, dodje do erupcije, i svi koji su ostali poginu zatrpani lavom i pepelom. Jedini covek na ostrvu koji je preziveo je bio neki tip koji je bio zatocen u lokalnom zatvoru, i koga su par dana pre erupcije stavili u podzemnu samicu zbog loseg vladanja. Taj covek je pretrpeo opekotine po ledjima, posle se prikljucio Barnum and Bailey's cirkusu kao eksponat. (Umro je 1956. u Cikagu).
O ovome je W. Herzog snimio film 1971. tokom druge pretnje erupcijom tog vulkana. Ovoga puta je narod bio skoro sasvim evakuisan, i Herzog je uz posebnu dozvolu otisao na napusteno ostrvo. Neki genije je zaboravio da iskljuci semafore koji su danonocno treptali u tom avetinjskom naselju. Kontrolu nad ostrvom su bili preuzeli psi-lutalice, mada oni nisu imali svoj predstavnika na izborima.
Do vece erupcije, te 1971. godine, nije doslo.


Samo se ne slažem za ribu

Jedite bolje rečnu ribu, šaran je najbolja klopa ever. A i njega uskoro neće biti, ako ga još uopšte ima osim onog japanskog ukrasnog.
Srećna i tebi ng, i da, poranio si recimo za kinesku ng


Znaš li kako se pravi brodet od rečne ribe?

Uzmeš rečnu ribu, nije bitno koju, očistiš, isečeš na veće komade, uvaljaš u brašno i naglo propržiš na vrelom ulju. Zatim izvadiš komade ribe i na tom ulju propržiš malo luka i češnjaka, onda dodaš pome (paradajz), vratiš ribu, dodaš malo kvasine, naliješ vode, poklopiš i s vremena na vreme protreseš lonac, nikako ne mešaš! Kad je gotovo, naseckaš malo peršuna i... prospeš sve u đubre.

Pitaš se zašto u đubre? Pa ko je još vidija brodet od rječne ribe, as ti gospu!


Amin

ja sma tek na obalama Atlantika shvatio zasto ranije nisam voleo ribu. Bila je recna.


Nima

ribe bez mora. Mada se moze i koja dobra rec reci za kecigu na zaru, smudja, pastrmku. Kaze Hemingvej: "Ima dva nacina da se spremi pasrmka - dobar i los". Ovo je dobar:
Uzmete malo dobre slanine i proprzite je na tiganju. Tom slaninom koja se tako uprzila nadenete ociscenu pastrmku, i unutra stavite jos malo secenog crnog luka. Tako nadevenu pastrmku uvaljate u krupnije kukuruzno brasno i poooolako je przite na masti od slanine koja je u tiganju.
Sluziti uz dobro belo vino.

Jos nesto: ovde gde ja zivim mogu da se vrlo jeftino nabave recni rakovi (crawfish). Oni su, inace, najblizi rod jastogu. (Najveci proizvodjac tih rakova je drzava Lujzijana). Skuvaju se u vodi, sa odgovarajucim kreolskim zacinima, malo ljucim, i jedu kao kikiriki - nemos' da prestanes.


Ne znam, čudno je

Beograđani koji vole morsku ribu a ne vole rečnu. Malo pozirate? Brodet? Ili ako je iz reke onda rakovi? Jaoj pozeri jedni :)
Ja volim i morsku ali rečna riba je zakon.


Sto se mene tice,

keciga moze da se meri sa svakom ribom iz mora.


...

Kanda neko ovde nije probao dimljenog šarana...ili ga nije probao na pravom mestu...ili ne u pravom društvu...U svakom slučaju, pre nego što će "biće skoooro propaaast svetaaaa - nek` propadneeee nije štetaaa!" . svakako probati, pa onda ponovo na diskusiju o rečnoj i morskoj ribi i na lagano i malko revidiranje stavova...A nikako ne izostaviti "štuku u mundiru" - recept samo za sveže ulovljenu novembarsku štuku (između 1kg i 2 kg) koja se sprema ODMAH, zato se nosi glavica luka u džepu...


pa ne previm pitanje,

ako je ukusno spremljeno,
najboljeg sharana,(koji mi inache nije omiljena riba),
sam jela u varijanti moga druga, koji sveze ulovljenog i shpikovanog namontira na dugachak shtap, koji onda zaglavi u sred gomile sa zarom.Tokom vremena, dok se on tako peshe, poshto mu se masnoca topi, on polako klizi niz shtap na dole i kada se skroz spusti, moze da se posluzi= hrskavo a meko i josh malo nadimljeno mese & krompir, takodje pechen u zaru , pa preliven marinadom i vino.

Od ribe mi se najvishe dojmio dip frajd red sneper prepunjen belim lukom na tajladndskim ostrvima a kada je brodedt u pitanju, onaj od moske ribe kakv sluze u Rovinju sa palentom.


Troll on

Probajte sarana u suvim sljivama... U sosu od sopstvenog mrtvaca... Kuku, lele! :-)
Troll off - mada kako je globalno zagrevanje u toku, ocekujem da ce uskoro da se sajkaca transformise u veeelike slamnate sesire (one koji se nose u Vijetnamu), na pijacama ce umesto mecke da igra kobra kada joj pastir u frulicu svira, a Vojvodina ce moci da se pohvali sa 2 prinosa godisnje - doduse psenicu i muruz ce da zameni pirinac, ali eto... Tropski krajevi, here we come! :-)


Tropski krajevi, kažeš? Otkud znaš da...

... nam se ne primiče Sahara? Kakva bi tu transformacija bila?


Evo, odmah...

Pa poslednjih 10 godina je ovde leti tolika vlaga, da se stvarno pitam da li smo u Evropi ili nekoj indokini... (Vec 100 puta sam se salio na racun meteorologa, kada kazu, topao i suv dan, 36 stepeni, vlaznost vazduha 75%!!!!!) Odatle takva "konstrukcija". Ali se slazem da ce upravo globalno zagrevanje da izazove takvu susu, da ce ovde upravo neka Sahara da se stvori.
Transformacija bi bila sledeca - sajkaca prelazi u... (kako se zovu oni arapski... turbani, tako nekako, one marame koje stite lice od peska), kobra definitivno ostaje, a sljiva se pretvara u neku datulu... :-)


Ja se vise pribojavam

Ja se vise pribojavam velikih poplava, tzunamija i sl, nego suse. Priroda se buni. Voda ce da nam zagorca zivot.
Veliki potop.To nas ocekuje; pa nek nam je sa srecom!?!


Veto

Dajem veto na hranljivu pricu, sada sam krenuo da slinim, nisam davno jeo kecigu! Yummie! :-) Ja sam i kompletni poklonik smudja . Mada sam misljenja da se recna riba ne moze porediti sa morskom - eto npr. ne postoji ni jedna morska riba koja ima i priblizan ukus kecigi, bas me interesuje kako moze morska riba da "nadomesti" sjajan ukus ove ribe? :-)


dok riba

ne zamirisi na mulj, pa na onaj duboki miris blata i kala...ih! sto ste vi s mora neki, ko da nasa recna riba nemoz da valja?!

nego, tajna je (kao i uvek) u majstorskoj pripremi :))

jelo, back me up here, pls!


Mene ništa ne može spasiti

od prejedanja bakalarom do da mi jave da je definitivno istrebljen.


O, je

Bakalar!Kraljica ribe. Uz josh neke :)


Ali je zato Zubatac kralj :)

Ali je zato Zubatac kralj :)


bakalar

"...tvoje srce odvec lazno,
stog mi oko uvjek vlazno
a kad ode ti u kvar,
oko suho ko' bakalar..."


jedino za bakalr vazi: shto

jedino za bakalr vazi: shto suvlji - to bolji :)


da. i nema veze

shto ruke otpadaju dok ga se omekshava pre pripreme.
vredi !


Svaki udarac tuchkom vishe -

Svaki udarac tuchkom vishe - uzivancija vishe kasnije :))


ovo neche valjati ! :)

ako nastavimo sa prichom, setichu se i pelegrina i palastura i prstaca i lubina i orada i cipola i crnog rizhota i salata od raznih muzgavaca i brudeta i shkampa i ugora .. pa chak i one siche, tek izvadjene iz mora.. uvaljane u malo brashna pa bachene na domache maslinovo koje zacvrchi.. da se marenda pre.. prave gozbe.


Papaline?

Ko u onom vicu - volim sve iz mora i rado se secam :)


e, upravo tako

i papaline, nego shta..
a zaboravih leshade razne..

'ebesh ga.. bash je surov taj vic.


Oooooooooooooo

leshadure, my favourite one


Dejane

Quote:
ja sma tek na obalama Atlantika shvatio zasto ranije nisam voleo ribu. Bila je recna.

To shto si rekao su jako teshke rechi. Rechna riba je vrh vrhova. Ti tada verovatno nisi imao ni kulturu pijenja vina uz jelo? Cenim.
Belo vino i rechna riba su pobednichki tandem. Josh ako se deshavaju na lepom plavom Dunavu. Ma idi ble. :)


Istina!

Nema ribe do morske! Mada nisu loshi ni vojvodjanski plodovi (Panonskog) mora: shvargle, krvavice, pechenica, spic rebra, chvarci- ko vole!


Bebo sestro,

di me nadje, pa josh pihtije:)


angie

Pihtije su najbolje od dlakave svinje. Kad valirash uvo sa malom chupom u njoj. Idi bre. Kako se tu rachunaju kalorije? To je misterija prve lige.;)


asterix,

ochigledno ne znash shta su dobre pihtije, a one ne podrazumevaju ni dalke ni uvo, a za kalorije, hvala genetici, ne moram da brinem i svi me mrze kad vide
kako papam, a nishta se ne lepi:))


Da, da Angie

i puhtije, hladetina, aspik. Moze svinjske, al ja preferiram junece (ako mora s mesom) al' najbolje volem od boba.


Ех...

а ја за новогодишње празнике већ била на снегу:)
Стигла и да се скијам малчице:) Али већ почео да се топи...

п.с.
Је л' имамо сада неку партију зелених? (за Ивана)


Nemamo...

... ali o tome nešto kasnije. Prvo o problemima, potom o rešenjima, a tek onda o politici.


Ivane kakav je tvoj stav o Hubertovom peaku?

Na netu postoji jako mnogo različitih stavova, koji je po tvom mišljenju najrealniji?
Ps jesi li bio na http://www.dieoff.org imaju zadivljujuću bazu tekstova.


Bio sam...

... na dieoff.org, a Hubertom i naftom se bavim u sledećem nastavku serijala. Inače na netu stvarno ima svašta, a ja ću gledati da dajem neke linkove, koji su po mom mišljenju najrealniji.


Globalno kuhanje

Vidim da na ovom blogu fali samo komentar Karapandze i time bi resili problem globalnog kuvanja/spremanja hrane.

Beograd treba da pozeleni. Majstori smo u uzgajanju raznog zelenisa po terasama i hodnicima zgrada. Zasto ne drvece? Mislim da je izvodivo.
Odakle poceti? Ima li neko konkretan predlog?
Da saljem palmu iz L.A. za Bgd?


death to trolls

ljudi, ajde da budemo ozbiljni i konstruktivni for once kad se nametne ovakva tema.

ja sam pre mesec dana rodila malu devojcicu & besides racking my brain on how to provide quality food, shelter and education for her, my heart breaks at the thought of her (fair-skinned as she's most likely to be) being able to carelessly play and enjoy the sun the way i was only 25 years ago. and that's only one ramification of this increasingly pervasive issue of global warming.

kao sto se osecam odgovornom da joj omogucim udoban i (relativno) cist stan, osecam se krivom sto sam je rodila u svetu u kome ne umem da je naucim kako da opstane i bude srecna. to mislim da je zato sto sam ja odrasla u svetu u kome iako su se ekoloski problemi pominjali i na lokalnom nivou radilo na njihovom ublazavanju, nisu i dalje bili predstavljani masi [od strane more educated media spokespeople as an efficient example] kao nesto krucijalno na nivou recimo vaspitavanja dece/ljudi da ne kradu i da kake u klozetskoj solji, a ne na necijem tepihu. instead, more important issues were managing one's finances, adapting to a fast-paced world, and, well, using toilet paper after visiting the restroom. which is not to say that these issues are unimportant in themselves, it's just that i think it's high time we put our priorities and future in a more realistic perspective.

mislim meni stav covecanstva danas prema ovom sto se desava sa planetom izgleda ridiculously apathetic if not downright careless. od fatalista koji su se odlucili da smo neadekvatna vrsta za svoj opstanak do unphased ignoramusa, niko nista da ucini. a i ja odmah da se situiram na ovom spektrumu, rekla bih da sam nearly converted fatalist with unexplainable glimmer of hope that it still isn't too late. to make this world a friendly place for all our children, of course.

sad, na koji nacin? jel' vi imate neke ideje koje bi mogle da rade tako da mobilisu mase ljudi da se bore za cilj zdravije i cistije zivotne sredine?


Troll Tribe Strikes Back!!!

pozdrav od trola :)))


u pravi cas...

..a bas sam hteo da napustim blog.Ovakva neozbiljnost,pre gornjeg posta,bi bila i vise nego primerena na postovima sa politickim agitacijama.Ali neee,tamo svi ozbiljni i ostrasceni!Ne smes da dirnes u lik im i delo....
Hvala Ivane na odlicnom uvodu.Ali sta se posle dogodi?

..ovo je ipak trebalo za post vise...


Aktuelno, i bolje od politike

Mr. Al Gore, ako ne ide politika, ima super dokumentarac "Inconvenient Truth". Dok nisam videla film, mislila sam da je doticni uzasno tupav i nevidjeni luzer.

A, stvarno, sta svako od nas radi da sacuva planetu (osim sto znamo hiljadu i jedan fenomenalan nacin za spremanje ribe), i sta drzava Srbija radi u ovom pravcu?
Ja, priznajem, ne puno: recikliram i ne posedujem automobil, ali zato prskam dezodorans, koristim hemijske praske za pranje, otpanjim klimu leti, i jos stosta zlocesto prema sebi i drugima.


Taj film Al Gore-a

sam imao priliku da vidim, sticajem okolnosti, koliko preksinoc. I u njemu nema niceg sto se do sada nije znalo. Za one, naravno, koji nisu poslednju deceniju proveli u komi. Medjutim, film je vrlo vesto napravljen, jer na totalno prost nacin obicnim ljudima formulise problem. Uz to, Al Gore je poznata faca, govori (tj. napisali su mu) tekst prilicno dobro i neposredno. Ja sam bio prijatno iznenadjen. Mozda je to put da se podigne svest nacije?
A svest treba podizati, i uciti, jer covek nema genetski ugradjen mehanizam za brigu o okolini - on se u njoj oduvek ponasao kao potpuna stetocina. U doba pecinskog zivota taakvo ponasanje je mozda moglo da prodje - danas je neoprostiv ako hocemo da prezivimo.


Nista novo, naravno,

a kakvi su ti pa filmovi M. Moore-a?
Sve je to isto - pokazimo/objasnimo svetu (Amerikancima?) sta im se desava pred nosem, jer ko ce jos sam da misli i brine?


Da, stevie, nista novo.

Ali je makar pokusaj da se pridje US populusu na prizemnom nivou. Inace, ako nastavimo mi da pricamo, sto je, sto kazu Ameri, preaching to the choir, onda ce taj populus misliti i znati o globalnom zagrevanji i zagadjenju isto kao sto zna o geografiji. Po njima, Amazon se uliva u reku zvanu Saudijska Arabija, a glavni grad Pariza je Grcka.
U nedostatku boljih ideja (metoda), i ovo nesto znaci, volim da verujem.


o keve ti,

za razliku od impresivno obrazovanih srba, gde ti lekar odbije da te pregleda jel ce uskoro pomracenje sunca, pa te savetuje da brze bolje odes kuci....i to je obrazovana elita nase nacije....

pun mi je kurac vise price o tome kako su amerikanci glupi i neobrazovani, and you should know better than that.

ajd, sad ti uciteljice stevie, jos jednom kako americku decu nista ne interesuje pa da upotpunimo rant.....


Wow!

I did not intend to infuriate you, ja sam samo rekao ono sto i sami Ameri smatraju da im je problem - zaprepascujuca neobavestenost prosecnog gradjanina.
Razume se da u ovoj zemlji ima neverovatno dobro informisanih i obrazovanih ljudi, ali isto tako ima i teskih bogatasa u Bangladesh-u, pa niko ne kaze da je Bangladesh bogata zemlja.


aha,

ali kada govore o tome koliko je banglades bogat ili siromasan, govore to u odnosu na druge drzave.

tako i amerikanci mogu biti slabo obrazovani i informisani samo u odnosu na nekog. da, u odnosu na tebe nisu, ali u odnosu na generalnu populaciju, npr. srbije jesu.

uostalom, koliki je udeo populacije u americi koji reciklira, na primer, a koliki u srbiji?


Reciklaza

is the law, ne znam kakve ima veze sa variables kao sto su bogatstvo ili obrazovanje.

A Amerikanci, ako su skolovani, umeju da budu izuzetno pametni, obavesteni i samosvesni, razmisljaju kriticki, radoznali su, stalno uce i usavrsavaju se, a pritom nemaju onu evropsku aroganciju.
Bar svaki drugi visokoobrazovani Srbin koga znam tome ne moze ni da primirise.
Sve je relativno.


Dobro, oko toga smo saglasni:

ameri prosecno vise recikliraju nego Srbi. Istina, oni proizvode i daleko vise djubreta po glavi stanovnika, pa je to nekako prirodno. I da dodam: Srbi se tesko mogu porediti sa bilo kim - oni su ludilo za sebe i na njih malo ko na svetu racuna. Ameri su bitni, jer oni cesto sluze za primer drugima, i cesto na sebe preuzimaju tu ulogu tzv. leader-a.


....pa kao

najjachi regulishu malo po svetu, shta im se uchini da treba i kako treba.


Da, angie. Cesto pomisljam: ako cemo tako

onda Indijaca ima 4 puta vise nego amera, pa ne pokusavaju da izvoze svoje "vrednosti". Mislim, nesto ovde "ne stima".


oni "izvoze" svoje "vrednosti"

zato sto ih kupci potrazuju.

kad kupci budu trazili indijske vrednosti, neko ce se vec naci da ih izveze i tamo....


Mislis da oni u

dzunglama Centralne Amerike zaista zude za koka-kolom? (A video sam fabriku u centru dzungle - nista drugo, ni prodavnica sveca, ni kiosk za kafu/caj, nista - ali ima velika fabrika koka-kole). To vazi i za druge globalne proizvodjace, ne samo Amere.


pa ne znam da li zude ili ne

ali neko mora da je kupuje, ako se proizvodi, a "indija" je fraj da ponudi bolju, za kojom ce zudeti jos vise....


Ne razumem to sto kazes:

Quote:
ali neko mora da je kupuje, ako se proizvodi

Pa, i Zastava, Kragujevac, proizvodi automobile, ali njih niko ne kupuje. Zapravo, ne shvatam sta si rekla :)


sta ne shvatas?

ima fabrika. fabrika proizvodi koka-kolu. tu koka-kolu onda oni prodaju. da bi uspeli da prodaju neko mora da je kupi. ako niko ne bi kupovao, onda bi prestali da proizvode. i nebi bilo fabrike. dakle, ako se proizvodi, onda mora da je neko kupuje.

zastava ne proizvodi automobile. poreski obveznici u srbiji finansiraju zastavu da nista ne proizvodi.


aha, neko kupuje:

pa mozda tu koka-kolu kupujes ti ili ja ovde u usa?
Time out, moram nesto da zavrsim...


sumnjam.

da ima troskovu prednost flasiranje preko pola sveta. ali, i ako je tako, what's your point?


OK, onda nisam u toku.

Znaci ti ocekujes da svako u El Salvadoru nosi "Gap" i "Nike"?
U svakom slucaju, ti o tome vise znas od mene, mozda ces me jednom i ubediti:))


ajde molim te,

iz kojih si to premisa izvukao zakljucak da ja ocekujem "da svako u El Salvadoru nosi "Gap" i "Nike"?


Pa, ako ih tamo proizvode

"mora neko da ih kupuje".


dakle, po tebi

ako ja tvrdim da ako nesto biva proizvedeno, neko mora da ga kupuje sledi zakljucak da ja ocekujem da svako u El Salvadoru nosi "Gap" i "Nike"?

huh?


Pa,

upravo si tu logiku upotrebila u slucaju koka-kole. U El Salvadoru postoje velike fabrike koje proizvode "Gap" i "Nike". Ergo?


iz pocetka....

neko nesto proizvodi da bi ga prodao. da bi neko nesto prodao, mora da postoji neko ko zeli da kupi to sto taj prodaje. dakle, ako neko nesto proizvodi i prodaje, sledi da to nesto neko zeli da kupi.

ako gradjani el salvadora zele koka-kolu, na slobodnom, ili somewhat slobodnom trzistu, koka-kola ce se vec naci da zadovolji tu potraznju.

ako gradjani el salvadora zele da kupuju gap, gap ce se vec naci da zadovolji tu potraznju. sta ja ocekujem da gradjani el salvadora nose je irelevantno.

mada ja verujem, da se vecina koka-kole koja se flasira u j.americi tamo i potrosi, a vecina odece koja se proizvede u j.americi se potrosi drugde, pre svega s.americi i evropi. (zadnji pasus je irelevantan za istinitost prethodna 3, ali mi se cini da si na tako nesto ciljao)


Skoro da te pratim.

Ali moj point je da "Gap" nije u El Salvadoru zato sto u toj zemlji postoji velika potraznja za njihovim proizvodima, vec zato sto je dirt cheap da se to tamo proizvodi (sweat shops, to sam hteo da kazem). Koka-kola u Centralnoj Americi se prodaje po american-owned turistickim centrima, uglavnom amerikancima, ne zado sto lokalno stanovnistvo zudi za tim picem. OK, reci ces, slobodno trziste.
Dobro: zasto onda u Americi nije dozvoljena prodaja govedine iz Argentine (ubedljivo najbolje i najkvalitetnije na svetu; i jeftinije, naravno)? Uopste ceo subsidized sistem americke poljoprivrede, koji WTO konstantno proziva, a ameri kazu da nece protiv svojih interesa.
Najzad, zivelo slobodno trziste(!): zasto se, na primer, u Bagdadu ne otvori slobodna berza vojnika? Pa ko mu vise plati, na toj strani ce se boriti. Ili cak na celoj planeti - ko ima vise para ima jacu vojsku, i vise moze da tlaci. Sta je tu problem? Rat je biznis, after all. Ako moze koka-kola sto ne mogu drugi?


zato sto

US nema slobodno trziste :(

mada je slobodnije od vecine drugih zemalja, 4. najslobodnije na svetu, konkretno. ja bi volela da bude potpuno slobodno.svako, ne samo americko, i svi bi bili na boljem.


Brook,

mila, mislim da Ameri Coca-colom ne prodaju samo proizvod koji neko trzishte zeli da kupi, nego i americhki nachin zivota (sa sve americhkim vidjenjem demokratije) koji mnoga trzishta ne zele (da kupe). Isto sa McDonaldom isl. Secash se mozda onog vica u vreme hladnog rata: kazu Rusi Amerima da su prvi stigli na Veneru i ofarbali je u crveno. Ameri brzo poshalju posadu na Veneru i belim slovima napishu Coca-cola :)


OK, sad smo vec mnogo blize.

Ako bi usa trziste postalo otvoreno, dinosaurus kompanije kao GM, i slicni bi propale, i imali bi nezaposlenost koja bi dovela do zestokih drustvenih potresa (socijalnih pobuna). Mozda i ne bi. (USA vlast je vec 200 godina u fotelji i oni znaju kako da izadju na kraj sa tim sitnicama).
Nama se pre par meseci prvi put desilo da je post-doc iz Indije dosla jednog dana i rekla da je dobila bolji i bolje placeni posao u Indiji i da od 1.XII daje otkaz i ide. Ja sam bio zgranut. Posle su mi rekli da to nije usamljen slucaj i da to rade i Kinezi i Korejanci (Japanaca odavno nema vise). Mozda je to znak promena koje nas cekaju?


recimo

da je tacno da bi naglo i potpuno otvaranje trzista dovelo do drustvenih potresa, to nije opravdanje da se ne ide u pravcu otvaranja, ako znamo da nam je svima u interesu, i u tom pravcu se i ide, preko WTO. e sad, najveca prepreka su lobiji (npr. poljoprivredni) i sindikati (sindiklani lobiji, npr. autoworkers).

a ja se ne bi toliko brinula za americku ekonomiju, jel je ta zilavija i efikasnija od bilo koje druge.

indija, super za indiju, ali jos uvek indijci (uglavnom obrazovani) cini jednu od najvecih imigranckih grupa. sada, za njih je to super, jel mogu da se bave svojim poslom u indiji a imaju i ameriku, dakle imaju izbor. amerika ce uvek nuditi drugaciji nacin zivota (koji ce mnogi preferirati nad indijom), everything else equal.


E, oko toga imamo potpuno razumevanje:)

Ovo je super zemlja, i korisno je za planetu da postoji kao takva. Zemlja mirakul! Ljudi sanjaju da ovde dodju. I, naravno, skoro uvek iz pogresnih razloga. Ali treba da dodju. Svako treba ovde jednom da dodje, makar na kratko. Samo da nam takva ostane, da je ne sj* neke fundamentalisticke budale. USA! USA! USA!


evo sreco,

na kraju se mi uvek slozimo :)

USA!USA!USA! Indeed!

(ja kuvam, opet. jos ce da mi predje u naviku :))


Ma, jesi li primetila vest

da se otvorila neka picerija u Tehasu koja prima pezose kao platezno sredstvo? Razljutile se lokalne patriote - to ne moze, kazu, ovo je Amerika! Ti isti frajeri koji odu u Cancun, izvade $20 iz dzepa i ocekuju kusur u $ bez problema. Ne pomisljaju da su u drugoj zemlji. To je kao OK, a ovo nije.
Mislim, oni to isto rade i u Parizu, Londonu...najveci broj njih i ne zna da ima drugih valuta na svetu. Da bi izasli iz zemlje pokazali racun za struju. E, zakon se promenio, sada vise nema togaaaa.


hehe,

mozda ako bi primali lone star dolare, bi bilo drugacije....

mada, imaju gradovi po teksasu ciji gradonacelnici uopste ne govore engleski, pa nikom nista. te "lokal patriote" su outlieri...ja bi rekla...a ti znas da je imam iskustva sa teksasom, i tako to...


Vas dvoje uvek odete u stranu....

..muž i žena mačka pečena....:-)))


Ma ne Vlasto,

nego nam je Brook juce bila nesto pissed off pa sam hteo da je malo ukrotim:))


yeah,

you wish!


Vlasto,pazi kada sam

i ja primetila:))


khm,

jel moze na mail, da i meni objasnis poolaako....


je l'

ja?


pa bilo ko

posto stvarno nemam pojma o cemu ona to, a ti izgleda znas, cim se slazes.


ja sam mislila

u politichkom smislu.
A koliko sam upoznata, mnoge velike firme iz SAD i Cande,
zbog jeftine radne snage , prebacuju svoju proizvodnju u Indiju, ili dovode njihove ljude odande, tako da polako
i oni ce doci na svoje.U siromashtvu u kome zivi toliki narod, teshko da moze neshto da se organizuje bez podrske.
A oni su prilichno vispreni i brzo uche,(mogu da kazem i mudri, na neki meni zanimljiv nachin), trebaju im samo bolje okolnosti.


Pardon

Srbi ne recikliraju


Ti Brooklyn

redovno masis temu, makar kada sam ja u pitanju.
Ja nigde nisam nikada govorila da americku decu nista ne zanima (mislis li da bih radila ovaj posao da je tako?), niti ovde iko komentarise glupost Amerike kao nacije; cinjenica je, medjutim, da americki film, bez obzira da li je dokumentarac ili igrani, ima teznju da objasni i poduci, i zove se Hollywood.
A realnost je sledeca - i ovde, i u Srbiji, problemi su slicni i ljudi su slicniji nego sto mi to mislimo ili bismo zeleli da poverujemo.
Niko ne generalizuje ovde, vec samo komentarisemo, kritikujemo onde gde ne valja, malo se nasalimo sa opstim predrasudama (pa ti si valjda ona koji voli humor i sarkazam, cudno je kako ga ne citas kod drugih, vec si laka na vredjanju i agresiji) i, u krajnjoj liniji, damo samo licni stav, strah ili dilemu.


wow, udostojila me se po drugi put...

i'm stoked.


Devojcice,

preterujes.
Ja obicno izbegavam osobe koje su izuzetno agresivne, neprijatne, napadacki nastrojene, bez zelje da razgovaraju, bez dobrih namera. Zato je bilo ono o udostojavanju, iznervirala me je bila tvoja uporna zelja da se raspravljas oko pola recenice koju si izvukla iz konteksta.
A i sada, gard ti je takav da stvarno ne znam kako drugacije da ti odgovorim. Pa ipak pokusavam da ti objasnim where I'm coming from.
Mozda ne umem da ti objasnim, a mozda ti ne uspevas da desifrujes, whatever.


pa

ti si pocela. ja se tebi ni jednom nisam obratila, niti bi te ikad primetila na ovom blogu, dok ti nisi pocela sa vredjanjem mene. dakle, ti si preterala prva. devojcice.


Prva pocela?

Kada? Gde? Unapred se izvinjavam, na nevidjeno, ako sam prva pocela.
(Jel' mislis na ono kad sam pitala tebe i nsarskog sto ne nadjete sobu, nakon epskih seansi o donjem vesu i ostalim intimnostima? Ne moze biti nista drugo, zar ne?)
Sumnjam da me ne bi primetila (kaze se "ne bih te primetila", btw.), jer mislim da smo nailazile na razne zajednicke teme, a i ljude sa kojima smo komunicirale. A to da ti nisam zanimljiva, ili da mozda mislis da pricam gluposti, to je tvoje pravo, no hard feelings.

Ivane, izvini, necu vise, samo sam htela da ponudim primirje.


OMG

you are clueless aren't you? dobro, ajde da se razidjemo....


????

pa ne morate da se razilazite,samo procitajte uvodni tekst naseg domacina,pa se vratite ponovo.


Al Gore tupavi luzer? Mozda

Al Gore tupavi luzer? Mozda izgleda, ali u istoriji knjizevnosti (i filma) bice zapamcen po tome shto je u mladosti posluzio E. Segalu kao modlica za lik Olivera u romanu "Love story". Bili su cimeri na faksu.:)


jel imao

umirucu devojku ili samo bio lep?


Da, sve to- bogat,lep i

Da, sve to- bogat,lep i pogreshna devojka :)


Da, tupavi luzer.

Ja sam ocekivao najgore, ali sam bio prijatno iznenadjen.


Kolege

Zar nije i Tommy Lee Jones jedan od tih kolega sa faksa?
Ili je on bio s Clintonom?
A svaki celebrity uvek ima zanimljivu romansiranu biografiju, more-less.
Pa jos kad pocne da se rovari da se nadju juicy details...


verde..

Samo nekoliko primera, ne sporeći nikako potrebu da razvijamo svest o "Serbia Verde", dakle Srbija ima crne tačke zagađenja, nema potpisane protokole o kontrolisanoj emisiji, ima slabu primenu kazni za zagađivače, ali uz sve to - ljudi imaju vrlo visoko razvijenu svest o potrebi zdrave životne sredine, imaju strah od zagađenja i svesni su problema. Molim Vas da ovu činjenicu ne mešate sa postojanjem divljih deponija ili sa nekulturom, to postoji, ali postoji i svest o tome koliko je zdrava sredina značajna, ma koliko Vam to zvučalo kontradiktorno. Srbija je više zapuštena nego što je zagađena, a odluke koje su pred nama svode se na sledeće : hoćemo li zagađivati, pa plaćati čišćenje, ili ćemo odmah počistiti, a nećemo VIŠE zagađivati". I hoćemo li se priključiti onima koji (valjda) znaju da računaju održivost trošenja reursa. Nije sigurno da ćemo bez informisanosti i pritiska javnosti umeti da odlučimo kako treba.

Quote:
..Uživajte u snegu, jer snega uskoro neće biti...jer morske ribe i tropskog voća uskoro neće biti na našim pijacama. Biće doduše sušenog bakalara, ali može da se desi da i on izumre...jer nafte uskoro neće biti...jer uskoro penzije neće biti, radićete do smrti...

I Sahara je jednom bila zelena, biljne i životinjske vrste su nestajale i nastajale i bez uticaja čoveka, do XIX veka nam nafta ni za šta nije trebala, a i ugalj smo slabo trošili, postoje i neiscrpivi izvori energije (sunce, vetar, okeani), ogroman broj ljudi i danas radi do smrti, bez penzije.
O kome ustvari govorimo? O 10% populacije koja troši 90% svih resursa, a to je oko 600 miliona ljudi. Lako je zaključiti GDE na planeti žive, teško je proceniti UMEJU LI DA RAČUNAJU održivost resursa koji sami troše (čuvena je priča o potrošnji električne energije čitave Afrike - jednaka je onome što troši LA in USA).
Quote:
..U atmosferu upumpavamo CO2 brže nego što priroda može da ga apsorbuje, zbog čega je došlo do nezapamćenog porasta temperature...

O tome se još uvek vodi debata (naravno kod najvećeg zagađivača - USA koji nisu ratifikovali Kyoto Protokol o kontrolisanoj emisiji kao drugih 117 zemalja - nismo ni mi, eto nama sličnosti sa Amerima! :))
Borba je i politička i (recimo) naučna. Skeptici globalnog zagrevanja potpisuju peticije (Fredweick Seitz) sa neproverljivih 17 000 potpisa naučnika, Oregonska peticija sa 15 000 potpisa 1998.(u prilog borbi protiv zagrevanja)je povučena, entuzijasti borbe protiv klimatskih promena optužuju skeptike da ih finansiraju velike energetske kompanije (Exxon Mobile), a ovi ih nazivaju "ekološkim ekstremistima" koji uživaju ogromna sredstva kao "zeleni sektor" (podseća li Vas to na nešto?) jer je tema globalnog zagrevanja "medijski razvikana". S druge strane, zemlje potpisnice Kyoto Protokola "trguju" dozvoljenim kvotama za emisiju u atmosferu (poznata je transakcija izmedju, mislim, Holandije i Rumunije), imate raznih autora (Marcel Leroux, Rich Kailgaard, Thomas Khun, Ross Gelbspan), sa različitim kredibilitetom koji ne odustaju od rasprave da li je globalno zagrevanje činjenica ili mit, pozivajući se na to da su isti autori koji danas dokazuju zagrevanje , pre samo 15 godina najavljivali "novo ledeno doba", prikazuju da je 1200 godine Zemlja bila toplija, a 1400 godine hladnija nego sada, objašnjavaju da je sve to zbog pojava na Suncu, itd. Ono što se nesporno beleži je: rast temperature, najtoplijih 10 godina (1990-2000) u poslednjih sto godina i merenja se ne vrše samo na površini, nego i dubinski po kori i atmosferski. Ali prava akcija izostaje iz dva razloga: nema političke saglasnosti onih pomenutih oko 600 miliona koji troše SKORO SVE i nema naučne saglasnosti o razvoju modela (ne znam šta je prvo od ta dva :))
Ostaje lepo otvoreno pitanje: Kakva je strategija Srbije? Imamo li znanja i svesti o klimatsko-političkim procesima u svetu? Kako ćemo se sanjima suočiti? Dobra pitanja koja traže raspravu. Bar o ratifikaciji Kyoto Protokola, ako ništa drugo.


genreralno,

su se najucinkovitije pokazale strategije, gde se uspostavi trziste, i gde svi mogu da plate da zagadjuju i trguju pravom na zagadjivanje.

takodje, kada su u pitanju prirodni resurski, ucinkovite su strategije gde ljudi koji zive od tih resursa dobiju "vlasnistvo" nad njima. tada im je u interesu da ih ocuvaju. ovo ne samo sto je intuitivno, nego su se takvi projekti koji za cilj imaju ocuvanje pojedinih zivotinjskih vrsta u na odredjenim podrucjima pokazali izuzetno uspesni.


tačno!

Malo je zbunjujuće onda kako Americi nije stalo do sopstvenih zdravih i održivih resursa? Neko mora biti "u krivu" - ili ovih 117 zemalja ili Ameri, ili je sve "just for fun"? Pratila sam rasprave u različitim američkim javnostima o Global Warming-u i s vremena na vreme je izgledala (sad ću da ih uvredim!:)) tako "srpski" jer su mnooogooo više pričali o prednostima tehnološkog napretka, savremene ekonomije, tržištu i sl. nego što su se bavili temom kojom treba da se bave - treba li i kako, na osnovu naučnih činjenica, planetarno reagovati na klimatske promene? Ako ne, OK, ako da ŠTA? Umesto toga govore "imali smo RED ALLERT (komuniste), a sad imamo GREEN ALLERT" ili kažu "pa šta ako će zime biti blage i tople - uštedećemo na grejanju i čišćenju puteva!" ili obrazlažu "za paniku oko GB su krivi mediji!". Da ne spominjem šta su izveštaji nadležnog odbora u Kongresu.
Jednostavno, izgleda kao da neće da se bave činjenicama i planiranjem, što je meni potpuno neobično za USA. Ma kakve god bile činjenice i kakav god plan proizišao iz toga. Ja sam "neutral" po tom pitanju, samo ne razumem, USA se inače ne ponaša tako, u drugim oblastima.


e sad,

ako nesto mrzim to su teorije zavere, ali izgleda da u ovom slucaju zaista su prevagnuli interesi velikih zagadjivaca kojima nije u interesu da placaju za to zagadjivanje (bushov "naftni lobi"?).

a to je ujedno i razlog zasto nije efikasno nekom samo zabraniti da zagadjuje. generalno, efikasnije je dati nesto za uzvrat nekome ako zelimo da prestane da radi nesto sto u njegovom interesu. zato bi rekla da agresivne i radikalne inicijative su dugorocno kontraproduktivne. a uopsteno, do sada su najuspesnije bile upravo takve, small scale akcije, gde su lokalne zajednice dobile mogucnost da trose resurse (umesto da se samo zabrani "unistavanje" prirodnih bogastava) i zauzvrat se brinu o odrzivom razvoju istih. ne vidim zasto takvi projekti ne bi mogli i u srbiji da budu uspesni.

a sto se USA tice,sada cemo da vidimo sta ce da bude sa demokratama u vecini....


isto

Mislim da će biti isto, bar ja nisam primetila razlike u stavovima do sada - ostavljam prostor za mogućnost, naravno.

Quote:
...gde su lokalne zajednice dobile mogucnost da trose resurse (umesto da se samo zabrani "unistavanje" prirodnih bogastava) i zauzvrat se brinu o odrzivom razvoju istih. ne vidim zasto takvi projekti ne bi mogli i u srbiji da budu uspesni.

Tačno tako!
Prethodni koraci: decentralizacija Srbije, promena fiskalne politike, strategija ravnomernog regionalnog razvoja, strategija za vode, šume, mineralne i rudne resurse,....itd.
Srbija nema (za celu teritoriju) pedološku kartu ili katastar, na primer.
Sve to mora istovremeno i zajedno sa evropskim direktivama iz oblasti održivog razvoja i socijalne kohezije i sa ratifikacijom Kyoto. ..."ko preživi 12 godina evropskih integracijaaaa, taj je pravi hadzijaaaa...."(ZP, Nele K.)


gordanac, cini mi se

da je ovo sto si napisala odlican nacin da se definise problem. Unutar, naravno, ogranicenja koje namecu lokalne politike, globalni interesi, itd.
Sto se Srbije tice, mislim da je najbolje resenje da se ugledamo na druge i da ne pokusavamo da izmisljamo toplu vodu ponovo. Mozda kod nas ima specificnih okolnosti - ja nisam strucnjak za ta pitanja. Ali, nekako bih instinktivno isao po logici - imitiraj uspesne, one koji su ti slicni po populaciji i ekonomiji (slicni, rekoh:)))


:)

...nema `vakih sličnih! :))
ne bi to planeta mogla podneti...kad bi bilo `vakih sličnih, Global Warming bi ličio na mačje kašljucanje :)
Šalu na stranu, saglasna sam skroz, Hrvatska i Bugarska su napred u odnosu na nas i nije teško videti šta su sve primenili, problem je što sve to tek treba da postane "issue" u javnosti Srbije, a do tada već može biti štete. Napretka ima u sektoru, mislim da ima i znanja, ali kod nas se takve teme uvek uspešno odlože sa rečenicom "jao, nemoj sada o tome, vidiš kakva je ova naša situacija..." a kad kažeš "ne vidim, koja situacija?", onda te gledaju kao da si baš sa Uskršnjih ostrva pao u Srbiju - ijaooo, ne zna kakva nam je "ova situacija"!! Već godinama u Srbiji sjajan i uspešan izgovor da se ne baviš NIČIM, Osim, naravno, situacijom...


Znam sta hoces da kazes,

ali ima i gorih od nas. Svakako znas sta se desava sa gorilama u Kongu i okolini zbog ratova; i hiljadu drugoh africkih primera. (Istina i mnoge nase retke ptice su pobijene da bi se pravio paprikas od pticijih jezika onima koji plate.) Ma ne znam. U trenucima ocaja, nekad mislim da ce ova planeta da se svede na dva izbezumljena fanatika koji se do smrti tuku na zgaristu covecanstva. Sumorna tema, ovo.


sve dok....

...fanatici budu imali novaca za tuču - tuče će biti...simply as that. Ja nisam nikada očajna zbog budućnosti - kad pogledaš unatrag u DVE prošlosti, ona koja je dolazila kao budućnost jednoj prošlosti, uvek je bivala bolja i ja ne vidim zašto bi u budućnosti bilo drugačije...mi smo samo prošlost nekoga ko će živeti bolje...u relativno blažoj kontinentalnoj klimi, I dare to say...:)


lepo

receno :)


jao, pa to je

bio muz od zoriceg, a ne od gordanec, ja pomeshala,
izvinjavam se, evo izbrisala sam greshku.

(zena htela da ga slika za kandidaturu, poshto je zgodan, pa da ljudi glasaju na argumentaciju, pa da neshto proba i da promeni:))


Global Warming & strategija Srbije

Nacionalnim investicionim planom Srbija je implicitno negirala činjenicu globalnog zagrevanja, odlučivši se za izgradnju mamutskog ski-centra na Staroj planini.


ja se izvinjavam,

ovo je van kontexta i nishta lichno, ali bio vam je nick pre par sati na vestima.
Producent Carlo Ponti preminuo u 94-oj godini.

a na istim tim vestima (aj da se drzhim teme, bar malo) bilo je rechi i o tome kako che za koju godinu svi ski centri (po Evropi) biti proshlost. Biche zeleni, ne beli.
Otopljavamo .. i to brzo.


Zeleno, volim te zeleno

Da, ski centri po Evropi ce biti zeleni, ali to ne znachi da se kinta i dalje nece obrtati: 1. topovi sa veshtachkim snegom 2. skijanje na travi 3. skokovi na skijama po travi.... Kapital(isti) se vec sprema za takvu buducnost -postoji oprema za takva takmichenja, objekti su preuredjeni i vec postoje takmicenja iz tih skijashkih disciplina. Mozda ce i kinte biti vishe s obzirom da sesona moze da traje cele godine.


Smrt Carla Pontija

Čitam vaš post svojoj ženi (sada već udovi Maji Ponti), a ona prasne u smeh; kaže, čula je tu vest još jutros na poslu, ali nije smela da mi javi, da se ne potresem.

Bilo kako bilo, Carlo Ponti možda je umro (ne treba uvek verovati u sve što pišu novine), ali njegov duh zasigurno i dalje luta ovim blogom.


s tim se nije shaliti

evo proverite ovde, mada nije zgoreg ni zheni da verujete :)

http://www.deadoraliveinfo.com/dead.nsf/pnames-nf/Ponti+Carlo

inache, Karlu hvala shto je producirao meni tako omiljenog Dr. Zhivaga.

i da ne troshim prostor :) pishuchi dva posta:
JJBebo, pa naravno da che se snachi, lovani imaju dobar njuh kad je oplodjavanje (love) u pitanju.


Da, blue,

ne sekiram se ja za lovane, kao shto se ni oni ne sekiraju shto snega nece vishe biti. Oni nece ostati suvog dzepa :)


?

Ja samo da pitam:
Jesi li se ipak odlucio da se vratis, snimio trziste, video koji proizvod nedostaje, pa sad vrsis procenu zainteresovanosti potencijalnih kupaca pre nego sto ulozis...ili...?

Taktika - cista perfekcija. Krenes sa necim totalnoooooo nevinim, decijim, obozavanim...kao Ghostbusters i marshmallow ;o) i onda dodajes, dodajes i na kraju...Mislim da je vreme da Srbija pozeleni.Woooooooooooow.

Jedino...u toj igri cak i Robin Hood igra protiv Deep Fritza...svaka partija je unapred izgubljena.

Bolje receno, ja i dalje navijam za opciju sa pravljenjem magle za dobre pare preko bare, ako ti je ta ponuda jos uvek otvorena.
Ah, ko me sta pitao???????


Stay tuned, Modesty...

... ne mogu sad da otkrivam svoju strategiju ;) Već nakon nekoliko postova biće ti jasno šta mi je cilj. Inače što se opcije prodavanja magle za dobre pare preko bare tiče, i ja navijam za tu opciju.


To

je sve sto sam htela da cujem.
Sto se tice prikljucka, znas kako kaze Tina Turner:

...this time I won't miss
now I've got you in my sight
With a Goldeneye...

P.S. Da ja nesto znam kako da pravim igrice...i da imam zelju da mi dom postane zelen...ja bih se, npr. raspitala koje su to najugrozenije zivotninjske vrste u Srbiji. Uzela bih par komataaaaa, i napravila zelene igrice za malu decu, u kojima je cilj sacuvati mladunce (drvo, park) od coveka, sortirati sto pre djubre u razlicite kante (zelenu, plavu, crnu)...
Onda bih nasla neku osnovnu skolu u mome gradu u kojoj imam neke veze (stara uciteljica, stari drug, stara ljubav...). Dogovorila bih se sa nadleznima da jedan cas gradjanskog vasptanja mesecno bude zeleni cas. Na tom casu bi se pricalo o zelenoj Srbiji, igrale bi se moje igrice...Pocela bih malim koracima, drzeci se za namestaj, kao malo dete koje uci da hoda.
Zrno po zrno...
Eh, ne znam ja da pravim igrice, niti znam ima li tog gradjanskog vasptanja u skolama, stare ljubavi mi nisu ucitelji...ma ja nisam uopste u Srbiji. Gde ja smem o tome da pricam. Te posaljem SMS i dam za gorile ili usvojim vuuukaaaa Momcila...


Don't Happy Be Worry

Samo si za Sneška pogrešio. Gledala documentary. Klimatske promene dovode do topljenja glečera, koji se polako ulivaju u Svetsko more. Na taj način smanjuje se salinitet što će uticati na vodenu klimu - Golfsku struju. A sve to zajedno uvodi nas u Ledeno doba koje, kažu stručnjaci, neće doći za par stotina godina, već za koju deceniju...Brrr..
Tako da se ne brinete deco. Čika Ivan se šalio. Neće niko uzeti Sneška. Moći ćete da ga pravite da bude šest metara visok. Uraaa!!!


Da, Vlasto,

nesto tako. Ima jedna mapa na nekom ranijem Ivanovom blogu koju sam prilozio. Jedino sto promene o kojima ti govoris nece biti istog znaka na celoj planeti. Negde ce biti hladnije, negde susnije, negde toplije. Konkretno, Northern Passage ce da se otvori i nova komercijalna geografija ce da se formira. Takodje, otvorice se mogucnost novih nalazista nafte u Sibiru. Itd.

Bas u danasnjem NYTimes-u ima prilog o jezeru Iri. Ono je najplice od pet Velikuh Jezera i svake zime se zaledi. Od 1998 je tri puta ostalo nezaledjeno. Ribari, koji pecaju na ledu, vise ne dolaze:

Tako to jezero izgleda danas, a trebalo bi da je ledena pustinja.


Pitanje

Globalno zagrevanje dovodi do svih ovih pojava, to je vec sasvim jasno. Vidim da se neprestano govori o smanjivanju emisije CO2 u atmosferu, sto bi usporilo globalno zagrevanje, ali mene interesuje jos nesto. Da li postoji ikakva ideja, plan, nacin, da se kolicina CO2 u atmosferi smanji? Ili je i to mozda igranje sa vatrom? Naravno da je to trcanje pred rudu, jer nismo kadri ni da se dogovorimo oko zelene tehnologije, ali me cisto interesuje da li postoji i tako nesto?


Postoji, naravno.

Pre svega postoji taj Kyoto protokol koji je potpisalo (mislim) 117 zemalja na svetu, a odnosi se na smanjenje emisije "greenhouse" gasova - ugljendioksida, metana..- ali ameri ga nisu potpisali. Naime, Klinton ga je parafirao kad je zavrsio svoju vlast, ali je Bus, cim je usao u Belu Kucu, odmah ponistio to. Obrazlozenje: prvo i prvo, globalno zagrevanje je samo levicarska zavera, a drugo, nece on da potpisuje nesto sto moze da bude suprotno interesima americke ekonomije. Istina, ima tu problema i sa Kinom, Indijom, Rusijom...


Kyoto protokol

Tako je, no to mi je poznato. Ono sto mene interesuje nije smanjenje emisije (nemojte me pogresno razumeti, naravno da sam za smanjenje/ukidanje emisije stetnih gasova), nego da li je moguce u prakticnom, tehnickom smislu ocistiti vec zaprljanu atmosferu od stetnih gasova, ili je to "kako-mali-Perica-zamislja-terraforming"? I ako je moguce - kako to uraditi, koliko to Giga milijardi dolara kosta? Sada mi fali ovde Dr. Wu, mislim da on sigurno zna odgovor? :-)


Moguce je

Moguce je ocistiti "zaprljanu" atmosferu. Najbolji i najprirodniji nacin je sadjenjem drveca koje koristi CO2 u fotosintezi i oslobadja O2 u atmosferu. Dakle treba da zazelenimo ne samo Srbiju nego celu planetu. Koliko ste drveca posadili ove godine?


Sadnja drveća je ok...

ono može zarobiti neki maleni procenat ugljena, no to nije ni približno količini koju ispuštamo u atmosferu tako da nije rešenje. Postoje planovi za potapanje ugljen dioksida u okeane, naftne bušotine i sl. Postoji predlog “sejanja” okeana sa gvožđem ne bi li se razvio plankton (to mi je omiljena). No svi ti predlozi su krajnje skupi i zahtevaju infrastrukturu koja se može porediti sa ratnim naporima celog sveta u drugom svetskom ratu. Interesantni detalj je naravno i to što je za razvoj i funkcionisanje tih postrojenja potrebna velika količina fosilnih goriva što nas nekako vraća na početak.
No mislim da postoji jedan način na koji možemo srediti problem globalnog zagrevanja, no taj baš i nije popularan. Moramo promenuti svoje navike, i kao društvo i kao pojedinci, potrošačko društvo jednostavno nije održivo.


Slazem se

Treba smanjiti potrosnju, ali treba smanjiti i brojnost. Mislim da je 6.5 milijardi ljudu za planetu Zemlju ipak previse. Ako svaki covek proizvede 1kg djubreta dnevno to je 6.5 miliona tona svaki dan. Koliko ce nam trebati vremena da se zagusimo u sopstvenom djubretu?


On point!

Bravo majstore!

http://yahti.com


Snesko?

Dakle, evo sredine januara, temperatura 14-16 stepeni, kojeg to Sneska niko nece uzeti? Hajde, gde se sakrio


Ne brini,

vratiće se.


Nadam se i ja... Hajde,

Nadam se i ja... Hajde, videcemo...


Pa pise: 1. Kad padne sneg,

Pa pise:
1. Kad padne sneg, napravite Sneška Belića, grudvajte se, idite na skijanje ili barem na sankanje. ... Uživajte u snegu, jer snega uskoro neće biti.

Vrlo rado bih uzivao u snegu, ali ga evo vec nema... sredina januara, temperatura 14-16 stepeni...


Pa i ja bih

a o deci i da ne govorimo. Samo, ne bih se previše radovala Ledenom dobu, šest metara visokom snegu i zimi od osam meseci...a sve tome vodi...ko kanda...idem da vidim šta kažu moj najbolji drug Google i njegova riba Wikipedia


Nije tako strašno....

Od kojih dinosaurusa se

Od kojih dinosaurusa se pravi bezolovni bezin, a od kojih eko-dizel :)


djole vrh si!

Quote:
Od kojih dinosaurusa se pravi bezolovni bezin, a od kojih eko-dizel :)

Fantastichno!

Sad su mi jasnije i Slobine masovne grobnice.


ne mogu da odolim..

..a da ne spomenem licnu impresiju,za koju sam siguran da joj je mesto upravo ovde.6.januar,Badnji dan za pravoslavne Srbe.Selo Stajicevo na putu Beograd-Zrenjanin.Povelika gomila,uredno sadenutih cepanica i preko toga,takodje,uredno slozenih ,starih guma(badnjak li to bese?).Hristos se rodi?


facts

There are two major human-inflicted factors contributing global warming: (1) the ozone layer depletion and (2) the greenhouse effect. Ozone is a natural absorbent of UV light (read heat) and its existence in the atmosphere prevents the earth from overheating. While the ozone hole generated above South Pole is continuously growing, the whole earth is being enveloped in a carbon dioxide mantle that prevents the release of access heat, i.e. heat waves are constantly being reflected from the carbon dioxide wall back to the planet’s surface. The overall result is that the considerable amount of heat is passing through the atmosphere and the heat waves are being trapped between earth’s surface and carbon dioxide greenhouse thus continuously heating up the whole planet.

Fact: global warming is a result of our own industrial development, driven by continuous demand of our own consumer society.

Fact: there will be no “cooling” of global warming; the damage is already done. The only possible solution is to stop further ozone depletion and expanding thickness of carbon dioxide layer.

Fact: this global problem can not be solved by individual efforts. The leaders of our society must take responsibility in order to put strict regulations for further consumation of our natural resources.


Kako nam je Palma cestitao praznike

Danas sam u sanducicu nasla cestitku Palme, DSS i Nove Srbije za Bozic i julijansku Novu godinu. Palma domacinski cestita praznike svim domacinima (koga briga za domacice)i poziva nas da cekamo julijansku sa "nasom" Cecom.
A zbog sledecih stihova na istom letku neko nadlezan bi morao da reaguje:
" Badnje jutro, badnjak seci,
k'o sto su man stari preci,
pa zapucaj iz pusaka,
red dusmana, red Turaka.
Nek prodane vide glave,
kako Srblji Bozic slave!"


Buducnost je lepa

Nama su uveli struju proshle godine, godinu dana ranije nam je Velja asfaltiro put i sad nas je polako krenulo.

Sve vas pozdravljam i volim.


buducnost !?

A sta ti je to u desnoj ruci? Lici na peglu.
U bre, ala si ti vredan. Levom kucas, desnom
peglas... Noge se ne vide. Verovatno njima
proizvodis struju, na kucnom biciklu


U, jeee

Comp je do *a*a! kad spremash laptop veriju za poneti?


bebo

Idem na planinu. Moram. Kad se vratim probacu.