Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ničim Izazvane Novine*

 citam redovno, priznajemcitam redovno, priznajemPiše, LW MiM, kako bi je okarakterisao  NIN

*blog je u spomen mom drugu Kiri Simiću, nekadašnjem  glavnom uredniku NIN-a, koji je za vreme njegovog rukovođenja postigao neponovljive uspehe u ugledu i tiražu

                                                                      Black as BarryBlack as BarryGordan Paunović me je  provalio  još pre x godina-“trešerka najgora”. Ne sećam se više tačno čime je kopliment bio izazvan, ali za svaki slučaj:” Hi, I am LW and I adore to listen to Barry White.” Bi to, čini mi se pre nego što smo on i ja u jednoj anketi o pesmama koje su nam promenile život, povodom izlaska srpskog izdanja knjige 31 song Nika Hornbija, u prevodu Đorđa Tomića, spomenuli  Suzi Kvatro (GP) i Džeja Ramadanovskog (LW).  

Čitam,  i danas, novi NIN. Patološki. S&M, kako god.  Obično ga kupujem četvrtkom popodne kod Jugoeksporta ( za Peđu-to je ono pored VR). Sinoć mi je Ivica Dačić, u nedostatku validnije kritike, rekao:” I vi ste od onih ovisnika.” Da, ja sam LW i čitam i NIN redovno. Trešerka najgora. A da, onomad mi je, prijateljski i dobronamerno zarad više stvari kanda,  sugerisano da na blogu ne pišem o NINu. Hi, I am LW i “#$% za sugestiju više.  

ne znam, al NINu spasa nemane znam, al NINu spasa nemaGledam “Ćikijevu” sliku. Imala sam  priliku da ga sretnem par puta kod  zajedničkih prijatelja. Sećam se emisije na radiju dok je pravio političko-turističke putopise. Ništa posebno. Mogla sam skoro uvek da  prepoznam  koje je sajtove ili publikacije koristio, ili koje je propustio da koristi. Ali  ih jeste koristio, a ni to mnogo novinara ne radi. Pitala sam se već tada  koliko li će proći pre nego što ga neko od kreativnijih novinara prevaziđe.  U odnosu na ovo sad, … Piše o tome ko su srpski tefloni u politici. Standardna mustra, ko Tijanić je postao, znate ono “dva konobara, veni, vidi, NINveni, vidi, NINtri poslanika, dva tajkuna i jedan glumac…..iduću godinu će obeležiti jedna neočekivani ulazak u parlament, dva neočekivana neporlaska, jedno političko samoubistvo itd…” E tako i ovaj, ko u klin ko u ploču više, Ćirjaković o dva ekstrema Čedi i Šešelju. I Latinki Perović, naravno. Prosto mi nedostaju oni izvitopereni, čudno upakovanim činjenicama prenatrpani, tekstovi o američkoj politici koje ređa po NINu sa “koleginicom” Ljiljanom Nedeljković. Brinem. Em što se  ponavlja, em je počeo da ošljari. Mislim, teflon…Hello, izumela NASA za izolaciju za svemirske brodove, nešto pre nego što su se proizvošači šerpi  i lonaca  ovajdili. 

Gorespomenuti Gordan je, kao urednik, onomad  muku mučio samnom. Ko Miki sad, tvrdoglavo i bez pravih argumenta branila sam svoju “originalnost” i “autorski pristup”,  dok sam ga kinjila   da mi  objavljuje tekstove  u Temi dana na sajtu, čini mi se. Propuštala sam odlične savete, dobornamerne sugestije, korisne hintove.... Hi, I am LW tvrdoglava  sam, ponekad,  do zla boga.   

koktel povodom izlaska prvog broja MFkoktel povodom izlaska prvog broja MFDok čitam novi NIN  ukapiram da sa  Gordanom nisam razmenila ni reč o tome da nam je umro zajednički poznanik i moj prijatelj,  Dušan  Simić. Kira,  legenda ex-YU novinarstva, nekadašnji glodur NINa, kad je NIN bio “nešto,” što bi rekao moj ćale. Ja sam pre par godina imala i tu čast da sa Kirom, i još dva maga, pokojnim Sašom Nenadovićem  i Žikom Kovačevićem,  pokušam da pokrenem jedne novine o međunarodnoj politici. Nismo daleko dogurali, ali meni je to iskustvo bilo dragoceno. Takva fizička energija, takva borbenost, tako suptilan humor u susretu sa saznanjem da ima rak, takve šarmantne priče, takva profesionalna solidarnost….Uvek se “pravdao” što je u srpsko novinarstvo “lansirao” Tijanića. “Više pažnje raznim događajima,” govorio bi. Plenio je  žensko društvo i u sedamdesetim, onako kako to samo  pravi džentlmeni umeju. Voleo je da kuva, da izlazi. "Dobar vam jo ovaj vaš Beri Vajt", rekao  bi i nastavio da uređuje prelomljene strane Međunarodnog foruma.

 I čekić. Imao je drveni sudijski čekić kojim je kuckao za pažnju pre početka  zvanične sesije Foruma za međunarodne odnose, dok je njime presedavao. To je, valjda, najjača sila koju je morao u životu da primenjuje. Ostalo je mogao ličnim autoritetom i ogromnim šarmom. Humor. Ima li boljeg kriterijuma da “provalite” ko je kakav, od toga kakav mu je smisao za humor.  Meni je davao da pravim one zadnje strane, izjave u toku nedelje, blentave ili van konteksta. Svi smo ih skupljali, ali kad Kire izvadi isečak iz novina, njegov ulov za taj dan….I kad on to “uredi” na kraju, ispadne od toga sasvim ozbiljan politički osvrt na prethodnu nedelju. Pojma nisam imala koliko su bitne naslovne strane nedeljnika dok njega nisam upoznala.  I da. Ja sam Jelena Milić, i nisam otišla na komemoraciju, iako sam pošla.

 Kire, u novom NINu neki Moma Kapor piše o Vremenu slava, o nekoj “zmijolikoj gospođi koja sikće o Srebrenici”.  Nadam se da su mačke dobro.  

PS  Kire,  zam da nije dobro rečenicu početi sa ali. Ali, večeras sam nešto...     


Jelena,

Jelena,

kud će ti duša.

Greh je onoga sa početka trećeg pasusa staviti u isti tekst sa Kirom, a kamoli šta drugo.

Olakšavajuća okolnost je doduše da si bila u afektu pošto si pročitala neki tekst i pogotovo jer si gledala fotku pomenute budale¹ :)
--------------
¹ Copyright na definiciju poseduje sjajni Pera Luković koji je o pomenutoj budali pisao u poslednjem broju Ferala


gde ce dusa LW:)

Gde cu sad, moja ruzo

Gde cu sad moja ruzo
kad na srcu lezi trn
napolju mrak ko djavo
ja u dusi vise crn

Niko me nece
ni na ciji ne smem prag
gde cu sad moja ruzo
nigde nikom nisam drag

Ref. 2x
Ni na istok, ni na zapad
na sever, ni jug
nigde, nigde bez tebe se
vrtim jos u krug

Gde cu sad moja zvezdo
svud me prati oblak siv
kise mi ruse gnezdo
a ja nisam nista kriv

dzej ramadanovski


Eto resenja

Da si moja pevacica
zivela bi ko kraljica
danju ko kraljica
a nocu ko carica

Pevali bi po vasare
uzeli bi silne pare
po tri kuce velike
vece od Amerike


Glede Perinog texta za Feral

Odličan tekst, osobito kraj:)))

Jasna B.


ps to srdjan kusovac

tek sad se nece znati gde mi je dusa :)) neces verovati, ali ja u janvom, cak ni u blog nastupu ne karakterisem oponenete, ideoloske protivnike, ...sa budala. reci cu to sestri, deci, RW, prijateljima, ali onako...ne:) stil, sta li je :)

a cekaj sad i dalje-sukob na levici-mene je i pera l smori, svi su mu tekstovi vise isti.


Mislim da Perina definicija

Mislim da Perina definicija nije nikakva "karakterizacija" pomenute individue nego je to prosto najočitija činjenica. To je prvo što uočiš, kao kada kažeš npr. za nekog da je ćelav, visok, doteran...

Ne slažem se da su Perini "svi tekstovi isti" osim ako to "isti" ne znači dobri. :) Uživam čitajući ih.


ciki i karakterizacije

nije cak ni ono, nije fer prema mentalno hendikepiranima, jer budala kod nas oznacava najcesce mentalno nehendikepiranog, ali nekog ko mozak i bogom dano zdravlje pogresno koristi, sve znam, al opet....

mozda zato sto me negde potpisuju kao politickog komentatora, bla, bla, ....a sad sam i politicki aktivna, pa sve mislim nije primereno. al onda, dal se oni u NIN ikad pitaju sta je primereno od onoga sto oni rade!

al on jeste sramota za novinarsku profesiju.

as for pera...smejem se i ja, ali mi je sve predvidljivo...al covek i ne pledira da pise visokoparne analize (mada u odnosu na cikijeve bisere to sigurno jesu) kao gorespomenuti...

no ima jedan intervju u danima iz 2002 mislim, grozan i nepotreban intervju kad mi je pala roletna i od tad zaista imam problematican stav o PL.


Vec sam ti poslao mail,

ali da ti i ovde, LW, kazem da si carica i da si i Ivicu u Marici i Bogdanovica sredila do koske, samo tako nastavi, sa relativizatorima i podrzavaocima zlocina samo tako i treba.
Sto se tice pesama koje su mi promenile zivot, ima ih vise, ali najomiljenije Losin' my religion i Man on the Moon by REM, Other side by RHCP i Downtown by Petula Clarc-prvi put je cuo kad sam pre nekoliko godina prvi put gledao Girl Interrupted, i Love is in the air by Paul Young pre mnogo godina.:)


to uros

yo, da li ovo sto mi nisi odrzao bukvicu o politickoj korektnosti dzeja ramadanovskog znaci da blogerski sazrevas:)

a ni nin nisi nazvao knin, sto sam ti vise puta naglasila da je glupo i neprimereno poredjenje!

wow! svaka cast.


2 LW

Hvala, svako ima pravo na svoj izbor, pa i u muzici.
A glede NIN-a-Pera jeste moj omiljeni novinar, ali preterao je sa (K)NIN-om, ipak je u Oluji proterano 250.000 ljudi i mnogo njih ubijeno, sto se mene tice, reletivizacija zlocina je relativizacija zlocina, bio on izvrsen u Srebrenici ili Kninu.
Edit:meni se od Dzeja jedino svidja Sunce ljubavi (refren jeste malo mizogin, al nema veze).

A sad, stihovi (uz izvinjenje clanicama zenskih organizacija zbog stiha u refrenu kao i borkinjama i borcima za prava sexualnih radnica zbog politicke nekorektnosti).

Kad pogledam iza sebe,
Sve je crno osim tebe,
jedina si svetla tacka ti.
Bio sam na krivom putu,
100 grehova u minutu,
Onda kad ti nisi bila tu

Ref:
Trezan shvatih iz prve,
Da sve su sem tebe,
bile kurve kojih sam se stideo,
A ni ja nisam svetac,
Vec obican slepac,
Sto kraj oba oka nije video,
Da si ti,
Samo si ti,
Sunce ljubavi.

Ni sam ne znam sta sam hteo,
Mozda nisam nikad smeo,
Da se nekoj nesebicno dam,
Imale su moje telo,
I od pica morko celo,
A na kraju, ipak ostah sam

Ref:
Trezan shvatih iz prve,
Da sve su sem tebe,
bile kurve kojih sam se stideo,
A ni ja nisam svetac,
Vec obican slepac,
Sto kraj oba oka nije video,
Da si ti,
Samo si ti,
Sunce ljubavi.


Pa gde iskopaste ovo? -

Pa gde iskopaste ovo? - relikt 90-tih. Trebalo mi je malo da se setim, ali ... Nije losa, cim se secam ...


Uroše,

da nisi nešto pobrkao. Pera se nigde i nikada ne zeza na račun žrtava. Ovde je reč o "okupaciji" NIN prekodrinskim i prekosavskim kadrovima. I to lošim po svakom pitanju. Toliko valjda znaš. Inače nemam ništa protiv novinara ili bilo kojih stručnjaka sa bilo kog prostora, štaviše, uživam kad je šarenije. Ali te otrov boje u vidu savetnika BP iz BL ili from Teslić, Doboj etc, oklen je proterano sve što nije srpsko. A ni reč o tome. Pa izvini...

Jasna Bogojević


to jasna -ne kNIN ne

to sto ti ili ja znamo sta pera misli kad kaze kNIN je jedno, no mislim da je uros potpuno u pravu, nazivati u javnom nastupu novine koje ne valjaju imenom jednog grada je potpuno pogresno.


2 Jasna

Jasna, Jelena je iznela moju poentu,hvala Jelena.
Ja znam sa cim se on sprda kad kaze KNIN, i vas dve isto, ali obicnom coveku je malo odvratnjikavo da se takve novine nazivaju imenom grada u kom su ljudi postali zrtve.
Jednostavno, zrtva je zrtva, i svako ismejavanje tog tipa predstavlja relativizaciju zlocina i podseca na ono sto govore srBski fasisti i VSN-isti "Noz,zica, Srebrenica".
Poigravanje sa osecanjima prezivelih je ogavno, bilo kojih prezivelih i relativizacija bili kog zlocina.Nisu svi Srbi iz Hrvatske, tzv.RS i Kosova nuzno fasisti niti su svi nuzno VNS niti svi nuzno mrze druge koji nisu Srbi.


dzej je OK Urose

cuj, ribe sa kojima je dzej bio su komotno mogle sve da budu kurve, covek peva o svom iskustvu, nije bas zgodno da kaze seksulane delatnice.... nemoj preterivati, mooolimteee

politicka korektnost se u mnogim stvarima izvrnula u sprdnju kad i oni koji je pomovisu preteraju.


2 LW

pa ne znam bas da li je OK, kao ni vecina Pinkovaca, ali mi se svidja jedna njegova pesma.
Znam za preterivanje u politickoj korektnosti, ali ja ipak vise volim izraz "sexualne radnice" od izraza prostitutke i izraz "Rom" nego "Ciganin".


Uroše,

da bi ti se jedna njegova pesma svidela morao bi da ga slušaš. Pa nisi to valjda radio:)))
Osim toga, seti se predizborne kampanje Arkanove stranke dok je vođa bio živ. Ko je učestvova? Pa Džej. Halo Uroše. Tu stranku je promovisao. Pa taman da je Šubert a ne Džej.


2 Hag

mnogo si extremna, sve vezujes za politiku.
Dzej i njegova opcija su nesto za sta nikad ne bih glasao, ali neke pesme su mu OK.
Cecu vec ne mogu da slusam, ali njega mogu, da.
Ne interesuje me sto je ucestvovao u kampanji SSJ-a.
Ako je tebi ceo zivot politika, super, tvoje opredeljenje, meni nije, ima mnogo stvari 100 puta lepsih od politike.
Bavim se politikom, imam svoje politicko opredeljenje, koje nemam potrebu nikom da namecem, uostalom, struka mi je takva da oko sebe imam kolege koje su, sa jedne strane, za DS,LDP-GSS-SDU-LSV, G17+ i SPO, a s druge za DSS,SPS i SRS.
I nisam u fazonu da komuniciram i druzim se samo sa svojom politickom opcijom.
I jesam slusao, ne stidim se toga.
I danas, kad mi se slusa, a ja slusam.


to uros

mislila sam na ovu konkretnu pesmu...da je tu kurva ok...inace ste i ti i jasna u pravu glede i svezno njihovih politickih angazmana...oni jesu nedopustivi -ne mislim pritom na imanje angazmana, nego tog posebnog koji su oni propagirali...


OK,

shvatam.
Jesu nedopustivi, slazem se, ali to ne znaci da,zbog njuhovog politickog anganzmana, ne treba slusati neke, odredjene pesme u njihovim izvedbama.
As 4 Pera-meni je on omiljeni novinar, zaista, ali mislim da su sledece stvari nedopustive:
1.Vredjanje osoba obolelih od autizma, karakterisanjem VK-a kao Voje Autisticnog;
2.Zvanje NIN-a KNIN-om (meni je bolji naziv VojNIN, jer ne aludira ni na jedan grad, pogotovo onaj u kom su prvo srbijanske vojne i paravojne snage cinile zlocine nevidjenih razmera, pa su onda hrvatske i bosanske vojne i paravojne snage proterivale i ubijale ljude, jednostavno, to tako ne moze, to me podseca na zahebavanje onog Holandjanina sa Ausvicom, kada je izveo performance Housewitz pa bio osudjen na community service)
3.Pusenje na KZSH-u Koalicije, zaista je nepristojno.

Off the topic & Troll on:
Mislim da bi cela srbijanska demokratska javnost, pa i nasa koalicija, morala da reaguje na pretnje BT-u, 3 za 7 dana.
Setimo se Martina Niemollera, dok nije kasno, on nije bio ni komunista, ni Jevrejin, ni socdem, ni sindikalni aktivista ni katolik, pa su, ipak, posle svih njih,dosli po njega.
Gradjanska solidarnost sa zrtvom nasilja mora da se ustanovi kao politicka i kulturna kategorija u ovoj zemlji.
Dok ne bude kasno.
Troll off!
SFSP!


pusenje na kzs

da ni meni se nije svidelo. ok on je pera lukovic, ima image ko novinar, ali kao osoba sa liste, mislim da nije u redu prema ostalim ljudima na listi...

upravo zato smatram d ameni u javnom nastupu nije primereno da kazem cirjakovic je budala, ma sta mislila o kvalitetu njegovih tekstova.

i za tadica si u pravu, ali je reakcija sonje liht bila vrlo, vrlo neobicna...


Jeste on PL,

ali mu to ne daje pravo da se ponasa onako kao na KZS-u, zna se kako se na takvim dogadjanjima ponasa.
On je, u tom slucaju, licnost sa liste LDP-GSS-SDU-LSV koalicije, a ne novinar.
Slazem se glede Cirjakovica.
A glede Tadica-mislim da je Sonja Liht, ovoga puta, potpuno u pravu, kada se ovako nesto desava, ne smemo da dozvolimo da stranacki interesi budu ispred ljudskog zivota.
Boris Tadic, kakav je takav je, ali ipak je neko koga smo svi mi ovde birali za predsednika 2004.godine.
Mnogo mi toga kod njega smeta, ali on je sada zrtva nasilja, kao kada su to bili/e Ceda, Batic i IDM.
Gradjanska solidarnost sa zrtvom nasilja je najvaznija, ne smemo da ostanemo auto-anestezirani/e na nasilje, jer ce nam se dogoditi 1933.u Nemackoj.
Ili onaj primer iz "Ljudi lazi" sa USA vojnicima koji ubijaju vijetnamske civile.
To ne smemo da dozvolimo, jer onda drustvo, sa uspavanom savescu, srlja u fasizam.


NIN

Šta reći o NIN-u, mom omiljenom članu narodne koalicije K-N-P...

Inače, priča se po gradu da je omiljena pesma Voje K. uz koju je sazrelio politički "Like a virgin" od drugarice Madone... Ne znam da li je trač ili istina....


Da podelim sa Vama novi vic koji sam skoro cuo

Kaze Cheda svojoj zeni:

-Draga imam 2 vesti, jednu dobru i jednu loshu
-Ijao dragi, ajde prvo dobru
-Ostavio sam drogu
-Uuuu superrrr ljubavi moja, a loshu
-Ma nemam pojma gde sam je ostavio


marko do jaja

jel vi ovo sami, il imate kreativni tim!

ajde, more, more....cekamo!


a sad ja - www.dostacutanja.com

zasto boris tadic ima sex od samo 30 sec?

zato sto zivot ne moze da ceka


Hermetika ili Hermeneutika ?

Neshvatljiv tekst.
Kome pisete ?
Umrlom prijatelju ?
Zivim protivnicima ?
Radoznalim blogerima ?
Svima, osim sebi ?
Oprostite na pitanjima.
Hristos se rodi !


sta od tog hrisata zavisi?

LW


Od hrisata ne znam sta zavisi.

Od cega Vi zavisite ?


od svojih deset prstiju

lw


Ha..NIN

To više ne može spasiti ni Franjo Berbijeri, ako je još živ...( za one koji ne znaju, NIN je imao najveći tiraž i uticaj dok je on bio urednik).
Ovako,sve što je u državnim rukama od medija, ili šta država može uceniti,preuzela je aktuelna vlast. Nekog sa nešto para,nekog ambasadorskim obećanjima (baš novinari vole biti ambasadori)),nekog finansiranjem iz sive zone, nekog uz pomoć starih i tradicionalnih veza, uglavnom udarom na slabe tačke, mediji se kontrolišu više nego ikad.
A Ćirjaković. To je neverovatno. Kombinacija svačega, ali bogami tamo ima prilična doza ludosti. Takva opsednutost Latinkom Perović, to je ipak jedinstven primer.


Poštovani Drago

Možda i nije važno, ali, ipak: nije Franjo Berbijeri već Frane Barbieri; i umro je, poodavno. Ako se dobro sećam, on je napravio od NINA prvi, i pravi, newsmagasin


Da, Frane Barbijeri...

....pogledao sam i video. Hvala Ranko.


Dobro je Drago...

...oko moje blago, kad se na greskama uci. Doobro! Makar bile i tvoje. A bio si pokojnika nezgodno prekrstio. Em mu promasi ime em ga pretvori od barbe, moreplovca, u bricu. Kao kad bi tebe neko, ne daj boze, prekrstio od kovaca u valjaonicara i jos ti ime promasio pa ti postao Drogo Valjarevic. Bas ne bi valjalo.


2 Drago Kovacevic-glede Cirjakovica i opsednutosti

Cudno kako neki ispoljavaju svoju inhibiranu gerontofiliju.:P


Ih sad, samo od deset...

... prstiju (kakvih, tananih, kvrgavih (ne daj boze), dugih?). Pa nije valjda samo od njih? Valjda malo i od mozga. Da ne pomisle ljudi svasta.

Uzgred, za one koji znaju, Frane Barbijeri...


od prstiju zavisi ( i od jezika)

to sto mozak smisli jezik artikulise, ali najcesce prsti otkucaju


Ipak, nadam se da imate svih 20 prstiju na raspolaganju. I mozak

i srce i sve ostalo sto Vam je dato. Bogu Hvala !
Hristos se rodi !


2 Nestor

Vaistinu se rodi, ali mislim da nista ne zavisi od boga, ako uopste postoji, nego od nas samih, kao zrelih pojedinaca.
Edit:ne daje bog, nego genetika,iliti DNK roditelja.


NIN su jedine pristojne novine !

Čak štaviše --- nikad nije bio bolji !


Ma kako da ne Milivolt...

samo mogli biste malo Klajna da čitate u NIN-u (čak štaviše!), umesto Ćirjakovića :-)


Ti mi kažeš !

Nepismenjakoviću jedan !


Milivolt

Nećeš vređanjem postati pismeniji. Čak štaviše jeste nepravilno.
Dr Ivan Klajn: čak štaviše je pleonazam - treba samo čak ili samo štaviše.
Jezičke nedoumice, strana 28, pod Č

Jasna Bogojević


kod mene je str 24

al, vid' čuda, isto piše...
neki očigledno mešaju termine pismenost i elitizam...


Hugu i Snežani !

Dosadne(i) ste --- štaviše čak !
Jel lepo piše nedoumnice na str. 24. i 28. !?
Odoh da malo drkuckam i čitam moj omiljeni NIN !


to milivolt

nekad mi licite na onog kontrasa iz veliki mali covek.

vasoj paznji najtoplije preporucujemo pismo objavljeno u novom broju vaseg NINa RIZICI GLOBALIZACIJE.

na zahtev publike, napregnucu se da ga i prekucam ovde ako treba!


Ćilimu !

Prekucaj, papagaj mi je pokidao baš te stranice !


štivo za čitanje

Olovka piše srcem

str. 28

naslov: Bez glave si gotov

sa glavom sve zapamtiš
da ne moraš da pitaš posle

poz sa dosadne strane
i samo za ovo jel - treba je l' (to ti je ono skraćeno od je li)


Ne treba !

Čitaj kako je napisano !


dobar je IK

al u Cikija ne diraj...postaje fun!


NIN

Izgubio neke svoje stare citaoce. Dobio neke svoje nove citaoce.Citaoci imaju svoj afinitet i svoj ukus.Neko cita i stvari koje mu nisu po ukusu iz profesionalnih razloga ili radi sire informisanosti sta se sve pise.

Nekada je NIN bio dosadan mnogima, a citanje NIN-a od korica-do korica svrstavalo je ljude u neku vrstu elite kojima "to sto pise NIN" nije dosadno jer se predpostavljalo da oni to razumeju.Takodje se predpostavljalo da odrasla, zrela, ostvarena osoba cita i razume NIN (i narocito, da joj NIN nije dosadan). Naravno da je bilo i onih koji su pozirali sa NIN-om na radnom stolu ili ispod miske (nikako u tasni). Danas, kada "ko ne razume Gucu, ne razume Srbiju" NIN je prilagodjen vremenu i prostoru. Danas NIN mozda nije dosadan, ali nije ni institucija kojoj treba da si dorastao intelektualno.

Ko bi danas pozerski drzao NIN na radnom stolu petkom ujutru? I zbog cega? Ne znam da li se danas vise kupuje nego pre i ne znam da li se danas vise cita nego pre, sto nije isto. Ono sto mislim je da oni koji ga ne citaju, vise ga ni ne kupuju.


NIN nekad

Moram priznati da sam odrasla i prve politčke stavove izgradila uz NIN i Danas (ZG), tamo davnih osamdesetih. I to s početka. Jedine novine koje sam ikad redovno čitala su bili NIN, Danas i Start. Prije i poslije toga ništa. Ne znam tko je u to vrijeme bilo glodur, na to tad nisam obraćala pažnju. Odavno više ne pratim štampu, više internet portale. Žao mi je što su se te nekad ugledne novine tako srozale. Ni Danasa više nema, kao ni Starta. Ostalo je samo žutilo.
Ili je to samo nostalgija, žal za mldošću?


sve pomalo

velika tema, stanje medija ne smao u nas vec i u regionu.

NIN je zanimljiva tema, cisto da covek vidi koliko nesto moze d ase kotrlja od stare slave, ili da li se kotrlja dalje upravo zbog te nove uredjivacke politike. histericnost i los kvalitet meni govore da je gradjanska srbija -ne druga-gradjanska vec odnela veliku pobedu, cim moraju tako na tako niske grane da se spustaju.


Draga LW, Hajde da zajedno

Draga LW,
Hajde da zajedno pokušamo da pokrenemo gej novine, tj. da radimo copy paste iz Voga :))
Kiss kiss kiss

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


A na naslovnoj strani

Vojislav Kostunica ili Dejan Mihajlov.:P


bang bang bang

a jel moze nesto i iz mans vogue za nasu zajednicku dusu :))


Било некад...

Памтим НИН још у формату дневних новина - као дете сам средином 60-тих успевао да нађем понешто интересантно (рубрика се звала ''Фрагменти''). Од 1970-те излази у тзв. магазин издању, а наредних деценија сам заиста уживао у НИН-у и у многоме се одређивао према ономе што је тада писао.
Уосталом, ко не би уживао у филмским критикама Жике Богдановића (''...када код Серђа Леонеа некога убију, човек заиста зазебе...'') па и раног Б.Тирнанића (сада-мислим да би му било боље да поново почне да пије) или спољнополитичким коментарима тадашњих врхунских дописника Политике - не вреди набрајати, али ове садашње, а бар једног познајем лично, треба да је срамота.
Успели су да ураде оно најгоре, оно што НИН никада није био, а Политика јесте: обичан режимски лист, па још ултраконзервативан.
Мазохистички сам га читао до скора и одлучио да не вреди бацати 120 динџи да се уз то нервираш.


120 din za NIN s&m

znam, svaki put kao necu, al ne vredi, priznajem. Onda trazim izgovore, kao treba mi zbog posla, angazmana, pa ga odnesem i caletu, al ni on vise nema zivaca, pa ga dovucem kao i u kanc, da se isplati :))

cudno, ja ponekad nadjem i dobre tekstove iz strane stampe, ako im se omakne da ne budu u onom god bles comski ua liberalna amerika bloku i maniru.....

ali sto sam redovnija sa the economist, a postajem zdrav adict, znate ono, petak uvece dal izaci dal citati, ma citati i uzivati, vidim sve vise koliko je uopste nedeljno novinarstvo kod nas otislo na niske grane.....

NIN me ne odvede nigde, osim sto mi uredjivackom politikom, sve arogantnijom i manje argumentovanom-konzervativizam kao takav nije krivicno delo:) niti moja opcija, ali hej, upoznaj oponenata, no ni toga nema, govori da gradjanska srbija i njen sistem vrednosti ipka prodiru u mainstream...oni su postali nedorasli u "odbrani svoje stvari" sta god ona bila.


...још се приповеда

Наравно да није проблем у 120 дин. - да их немам, да ми је жао пара, не бих ни до сада куповао Некада Истинске Новине. Не ради се, у ствари, ни о конзервативизму - да је то кривично дело, многе друге новине би биле забрањене. Уосталом, више мојих блиских пријатеља је тврђих ставова, па се ипак лепо дружимо: око билијарског стола се окупи и шали нас четворица са укупно 215 година (астрономи, pls help - јел'му то дође 1/5 миленијума?). Мада, да будем до краја искрен, не причамо о политици, а и куму са славе одлазим први, чим се развежу језици, еда не будем мајстор квариш.
Слажем се са Вама у свему: и даље има добрих текстова - превода, али и лепих причица и сећања некада познатих и драгих нам ликова, проф. Клајн наравно, па и јуродиви аријевац понекад засмеје - али више са мачком него са комшилуком из ЦЗ.
Ради се о томе да смо се сви променили, али се при томе десило недопустиво: опао је квалитет. Поменути Мома је, по мени, после ''Белешки једне Ане'' у Базару стварни помак у каријери направио објављивањем кратких прича у НИН-у, после чега су уследили остали романи са проширеним продавањем носталгије. Изигравањем Хемингвеја у потоњим ратовима изврнуо је Капор нешто и у сопственом менталном склопу, па нам остаје да, као и гледе некадашњег НИН-а, памтимо оно лепо.
Нисам новинар, писао јесам за некадашње угледне економске часописе и све су ми објављивали. Уз ову напомену, усудио бих се да кажем да је садашњу гарнитуру НИН-а снашла бољка већине осталих некада успешних фирми: недостатак професионализма.


Respect

za nik!! MuadDib....


Vlasta

Shukran gazilan, thanks a lot.


Moj cale je stalno citao

Moj cale je stalno citao NIN. Zapali cigaru uzme kafu i kaze da ga ne diramo. Po tome pamtim NIN (ozbiljne novine). Doduse bilo davno, pre 1990. Posle se slabo sta citalo, a i ja sam slabo bio pored caleta.
Sve najbolje u Novoj Godini za oba krila (zdravlje, sreca , ljubav ...). I naravno (ne Dzej, nego) 10%+ ...


10% +

djole, hvala. radimo na tome.


NE sećam

se najbolje tog starog, dobrog "Nina", ali bih iskoristila momenat da održim kratak pomen starom dobrom "Startu". Eto, to je magazin u kojem bi se pronašli svi, računajući i Pedžu Q :))


to moremarko, milivolt and co

Iz kolekcije najdebilnijih poruka ovih dana:

Isus nam se rodi u malenoj stali,
usred hladne zime,
u senu,
u slami,
zna se da je seno osusena trava,
zbog toga ja tvrdim da je trava STRAVA

Dok se dzipom vozim,
ON od gore gleda,
sretan Bozic zeli Vam
JOVANOVIC CEDA

Pomislite na sta bi Srbija licila kada bi ljudi koji ovo smisljaju i salju svoju kreativnost kanalisali u nesto konstruktivno i kriticno. Ako je ovo njihov maksimum, onda od takvih zaista vrlo, vrlo malo zavisi.


zato je vreme tu

kakvi uzdasi za starim dobrim ninom, covek bi pomislio da ga volite. srbija kao demokratska opcija nudi drugacije stivo i to je vreme! kako bi bilo kada bi sve bilo kao vreme? zato je ovakav nin odlican