Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Homofobija is in the Air

  

And it's there when I look in your eyes

da se slobodno zaviori i u Srbijida se slobodno zaviori i u SrbijiKurir je, konačno, u svom stilu naravno,  objavio nešto polu tačno o našoj Koaliciji.

DA, KOALICIJA SE ZALAŽE DA SVI GRAĐANI SRBIJE BEZ OBZIRA NA POL, VERU, RASU, SEKSUALNO OPREDELJENJE, NACIONALNOST, SOCIJALNI STATUS, I DRUGO BUDU JEDNAKI. NE SAMO PRED ZAKONOM VEĆ  UDRUŠTVU, GENERALNO. DA SRBIJA POSTANE TOLERANTNO DRUŠTVO.

"And I don't know if I'm being foolish

 Don't know if I'm being wise

But it's something that I must believe in "

  Zato je jedna od osnovnih stvari za koju se koalicija zalaže usvajanje OPŠTEG ANTIDISKRIMINACIONOG ZAKONA i seta akata kojima će se nadoknađivati šteta žrtvama diskriminacije. Vlada je oformila zajedno sa UNDPijem, radnu grupu za izradu zakona za šta je odvojena ogromna  lova,  iako  ako su  ugledne domaće NGO, Centar za unapređenje pravnih studija i Institut za uporedno pravo, predstavile  još pre nekoliko godina odlično ocenjene modele antidiskriminacionog zakonodavstva. Ovaj sastanak radne grupe, teško da se može smatrati početkom ni stručne ni  javne rasprave.   Koliko znamo, Petar Lađević, savetnik premijera za HR je, na skupu održanom pre samo par nedelja izjavio da zakon do sada nije usvojen jer “nije bilo političke volje”! Od koga to zavisi? Pa ko je na vlasti?!  

Inače, usvajanje opšteg antidiskriminaciong zakona je,  je pored potpune saradnje sa Hagom jedan od glavnih preduslova za nastavak pregovora sa EU, predočen nam još 2005. u Ugovoru o Evropskom partnerstvu  

Evo, da izađemo opet i opet i opet iz srpskog političkog plakara u kome se kriju homofobi i druge “kopče sa EU” i kažemo: DA MI SMO ZA JEDNAKOST LGBT POPULACIJE SA SVIM OSTALIM GRAĐANIMA SRBIJE.

i za sve cuvare bloga od politicke zloupotrebe...i za sve cuvare bloga od politicke zloupotrebe...

pesma , samo za ekipu iz Kurira...pesma , samo za ekipu iz Kurira...LOVE IS IN THE AIR (John Paul Young)  

Love is in the air Everywhere

I look around

Love is in the air

Every sight and every sound  

And I don't know if I'm being foolish

 Don't know if I'm being wise

But it's something that I must believe in

And it's there when I look in your eyes  

Love is in the air In the whisper of the trees

Love is in the air In the thunder of the sea  

And I don't know if I'm just dreaming

 Don't know if I feel sane

But it's something that I must believe in

And it's there when you call out my name  (Chorus)

Love is in the air

Love is in the air

Oh oh oh Oh oh oh  

Love is in the air

In the rising of the sun

Love is in the air

When the day is nearly done  

And I don't know if you're an illusion

Don't know if I see it true

But you're something that I must believe in

And you're there when I reach out for you  

Love is in the air

Every sight and every sound

And I don't know if I'm being foolish

Don't know if I'm being wise  But it's something that I must believe in

And it's there when I look in your eyes


Dakle...

...i ovaj blog je postao podrucje za vasu predizbornu kampanju!!!


pedersong

Ma bitno je da tebi ne smeta homofobija, upotreba uvredljivih nadimaka, ...a smeta ti sto mi o tome i ovde pisemo.

Vidi sa urednicima sajta, mi bi smo jako voleli da cujemo jasne i glasne stavove i svih ostalih stranka i koalicija o ovome.

A samo za tebe village people i YMCA


Mozda blog i jeste

Mozda blog i jeste predizborni plakat (a sta u sledecih mesec dana nece biti predizborni plakat?), ali jednakost mora da postoji. Biti LGBT je nesto sto se ima rodjenjem (neko plave, neko crne oci, neko crn, neko beo, ja volim plavuse, neko drugi (muski) Ruperta Evereta), i stoga niko zbog toga ne treba da bude kazenjen ili diskriminisan.
Ovde se slazemo 100%. Potpisujem, sto kazu.
A i pesmu obozavam


Homofobiju...

...nisam spomenuo, ne znam odakle vam to.
Ja sam o vasoj predizbornoj kampanji pisao, toliko ste mi samouvereni da ste i na blog presli :)

Btw, fina ona Farinelijeva revija. Jel ce to da bude gradjanska odezda i deo folklora gradjana Srbije?

Evo vama malo Dzejmsa Brauna - Get of that thing


Milic i Milic,

vase zalaganje je sasvim ispravno.
medjutim, druga stvar mene tu zanima:
da li je tacno da je vas koalicioni partner Vladan Batic izjavio onakvu budalastinu?
(za dva gej ministra u vladi)
Volela bih da nije tacno, jer ako jeste - to je u potpunoj suprotnosti sa zalaganjem vase koalicije.

Pozdrav,
Bojana


izjava vladana batica

bojana,
jeste, na nas veliki blam, tacno je. mi smo to vec rekli negde u komentarima. to je potpuno neprimerena izjava. ne zelimo cak da kazemo nista tipa "istrgnuta iz konteksta" jer nije.

no, d aiskoristimo priliku, cisto istine radi, ne da sebe pravdamo, ili njega, samo je vladan batic na listi, dhss nije deo koalicije.

ako si slusala pescanik, lw je jos tada i tamo rekla sta misli o vb na listi...ne samo oko homofobije, vec oko njegovog odnosa prema haskom tribunalu....


tad nas nisi optuzivao da je i blog podrucija nase kampanje.

( drugi blog MiM, to davno bese...)
OKUPACIJA U 26 MESECI

U Srbiji 26 meseci traje velika prevara. Sa jedne strane G17% čeka podršku socijalista za izbor svog potpredsednika, a istovremeno traži zabranu Srpske radikalne stranke i sa njom piše novi Ustav. Paralelno, radikali vode kadrovsku politiku G17%, i po želji Dinkića isljučuju poslanike koji, zbog prekida pregovora sa EU, više ne podržavaju Vladu.

Predsednik Srbije se pre podne konsultuje sa Nikolićem, “oko važnih državnih pitanja”, a posle podne uverava javnost kako Srbija treba da se okupi oko njega, a protiv njegovog prepodnevnog sagovornika.

Zbog svega toga nikada manje gradjana nije učestvovalo u politici. Zato su danas radikali najači. Njihovi birači nisu razočarani. Birači moderne Srbije su prevareni i nema ih u politici, jer oni ne žele koaliciju sa SPS-om, Ustav sa radikalima i kohabitaciju sa Koštunicom.

Zato LDP ne želi partnerstvo sa onima koji radikale i socijaliste već 26 meseci vraćaju u politički život. Nama su partneri građani kojima je ovo jasno i koji se sa tim ne mire, partije građanske orjentacije i nevladine organizacije sa kojima smo 9. maja obeležili Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. To su oni građani koji su, tokom maja, napunili trgove po Srbiji, oni koji došli na promocije zbornika o Zoranu Đinđića, koji su pozdravili knjigu “Okupacija Srbije u 26 meseci”, najsažetiji saldo Srbije Tadića, Koštunice, Nikolića, Dinkića, Ilića… U kojoj Dinkić traži podršku građana za zabranu Nikolića, iako zna da to ne zavisi od njih, nego od nego od njegove Vlade koja ne želi da primeni Zakon o lustraciji. Jer ko bi onda glasao za Ivanu Dulić – Marković?

Zato Mladića u Hag. A popove, akademike, generale i političare, koji su celu zemlju stavili na optuženičku klupu, dalje od budućnosti naše dece. Ta budućnost ne sme da zavisi od Koštunice, Tadića, Dinkića, njihovih međusobnih dogovora i njihovog licemernog, toplo-hladnog, odnosa sa socijalistima i radikalima.


Ma pustite ih, Milici,

Kurir laje, Rade Bulatovic nosi.;)
Btw, ovo je jedna od mojih omiljenih pesama i himna moje generacije BOS-a. BIA, DSS, i ostali ostaci bivseg rezima su nas se uplasili, jer znaju da cemo preci 10% i da
cemo biti odlucujuci faktor glede formiranja Vlade Srbije, bicemo gvozdena metla, koja ce izvrsiti lustraciju i sprovesti reforme i suradnju sa ICTY do kraja!
OD NAS ZAVISI!


Jelena,

Love is in the air, uopste nije pesma koju je prisvojila' gay populacija. Najmasovnije je prihvacena "I will survive", oko koje je cak bilo frke 70' izmedju gay-ova i feministkinja kao i "Go West", koja se peva na svim stadionima u Evropi i svetu. Tako da Kurir po obicaju lupeta!


oh, o tome im nismo ni pisali/ pokusali da im nacrtamo

ne bi imali zivaca ni energije da se upustam u tako visprenu debatu sa kurirom.

nego samo da javnosti objasnimo, posto ga je malo kurir umotao, da JESMO JASNO I GLASNO ZA TOLERANCIJU I SLOBODU SEKSUALNOG OPREDELJENJA. ( naravno, sad cekamo salve o pedofiliji :)


Tačno tako...

Kurir lupeta i izmišlja po običaju. Po toj logici sve pesme su gej.
Najomiljenije gej himne su:
Abba - Dancing Queen
Gloria Gaynor - I will survive
Diana Ross - I'm coming out
Pet Shop Boys - Go West
Village People - Y.M.C.A
Army of Lovers - Crucified
Eartha Kitt - Where is my man
Village People - Macho man
Gloria Gaynor - I am what I am
Miguel Brown - So many men, so little time
etc.


kalendar za batica-lw

molicu jos jedan,
neko mi je sinoc zapalio moj primerak namenjen njemu. nadam se da bar u pedjinom aparatu ima slika.

pozz


Batićev primerak

Kuku, pa zar Batićev primerak!!!
Pa videće taj koji krade Batićev primerak kad on postane opet ministar pravde!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


a ti pomocnik :)

MiM


Strasno...

Ovo je zaista postalo popriste predizborne kampanje, dozvolivsi onima koji pokusavaju da budu apoliticni, a time i malo cistiji od onih koji od politike zive, da zavire u svih devet krugova predizborne kampanje.
Dusebriznistvo ovih dana cveta medju strankama, njihovim "liderima", pa i blogerima. Svi su se najednom setili sve i jednog socioloskog i politickog problema koji tisti ovu nasu napacenu zemlju, te predlazu potpuno nova ingeniozna resenja.
Da batalim politisanje i predjem na stvar. Preuzimam rizik da me nazovu homofobom, ali da znate, i takva prozivanja su diskriminacija.... xexe
Prava homoseksualaca... okej, treba da postoje, ali u izvesnoj meri. Oni su samo jedna grupacija u nizu onih koji su u svim svetskim drustvima do pre par decenija proglasavane devijantnima. Najednom, kako je nestalo tog cvrstog puritanskog drustvenog stava, svi oni nadjose svoja prava tesko i brutalno ugrozenim. Homoseksualci pogotovo, pa za njima narkomani i slicno. Sto se mene tice, ne zelim da ja ili moje dete budemo u situaciji da gledamo na drhtave tipove koji se bodu u venu kao na normalnu pojavu, niti da gledamo dvojcu cika koji se cmacu na ulici. Takodje, ne zelim da mi neko pred nosem, na ulicnoj paradi, uz zastavu sa gorepostavljene slike, vrti golom zadnjicom. Ako je buducnost Srbije Holandija, neka hvala... Svima kojima se takav nacin zivljenja svidja, treba postaviti putokaz ka ambasadi gorepomenute drzave.
Nase drustvo je dozivelo u prethodnoj deceniji takvu moralnu propast, kojoj bi ovakva legalizacija seksualnih devijantnosti bila samo finalni pecat.
Srbija, bila ona crvena, crna ili demokratska, mora teziti da postane ozbiljna, karakterna evropska drzava, a ne jos jedno grotlo nemorala. Tacka. Kraj. Ne Moze! Evropi je dovoljna jedna Sodoma.


Dragi homofobu

Da li si ikada bio u Holandiji?

Da li si video kako tamo ljudi zive ka mozes da das takve kvalifikacije...

I da vidis dvojicu cika da se ljube na ulici. Pa sta onda? Ko te tera da gledas. Okreni glavu...

Znaci ako prihvatas standarde savremene Evrope i zelis da Srbija postane deo iste, onda prihvatas sve standarde do kraja.

MaxMagnus

p.s. Kupi kartu, trazi vizu, ja cu da ti posaljem garantno pismo i dodji da vidis. Da se malo provedes po Amsterdamu, pa da vidis kako ce sve da bude drugacije...


More,

ti sto se nazivas nekakvim Lordom,
umest osto teras druge, ako ti se ne svidja spakuj kofere pa mars u Saudijsku Arabiju. Tamo ti je mesto a ne na evropskom kontinentu.


Ma, mora da je

taj komentar totalno tongue-in-cheek, čim se lik potpisuje kao Lord William.


Lorde,

ništa ti ne rizikuješ, ti jesi homofob i ne samo homofob, nego i neznalica i još svašta.

Kažeš "Prava homoseksualaca... okej, treba da postoje, ali u izvesnoj meri."

Koja je mera prava homoseksualaca (crnaca, Albanaca, Roma etc) po tebi dozvoljena?

Objasni vezu između homo i narkomana? Ako znaš, dobijaš na ovo pitanje prelaznu ocenu.

Ljudska prava svih pod ovom nebeskom kapom su zagarantovana mnogim međunarodnim konvencijama. Negde se poštuju a negde ne. Tebi bi bilo odlično u Koreji.

Nacionaliste povezuje zajedničko pogrešno viđenje prošlosti i mržnja prema susedima - reče Nenad Prokić - a ja dodajem, neće se on ljutiti, i mržnja prema drugom i drugačijem.

Jasna Bogojević


logica fantastica

Quote:
Objasni vezu između homo i narkomana? Ako znaš, dobijaš na ovo pitanje prelaznu ocenu.

Pridruzujem se ovom predlogu.
Lorde, izgleda da nas ima jos koji ne razumemo taj misaoni proces, pa bi i mene zanimalo na osnovu cega ste povezali ove dve grupe, tj. gay populaciju sa onima koji imaju bolesti zavisnosti (za ciji se humani tretman, inace, zalazem). Da nije ona cuvena analogija: gde ima homoseksualaca, tu su i narkomani? Ili vice versa, svejedno. Ma, mora da je to!

A koja prava "Vasi zakoni" predvidjaju za one ciju seksualnu orijentaciju smatrate nepozeljnom? Posto cike koje se ljube na ulici ocigledno vredjaju javni moral vise nego tete koje ljube slike 'narodnih heroja' na gradskim trgovima, najbolje da im se ukinu sva prava, ali da kazemo da su delimicno "ogranicena"?

Quote:
Tebi bi bilo odlično u Koreji.

Ako je prihvatljivo, ja bih samo da preciziram: u Severnoj Koreji. Juzna moze da bude neprijatno liberalna sredina za tvrdokorne...


>>>

Quote:
Ako je buducnost Srbije Holandija, neka hvala...

Na ovo, pretpostavljam, ne treba ni odgovarati. Ali nema ni prevelike potrebe. Sve je izvesnije da je Iran buducnost Srbije. Ili mozda cak ne treba ici ni tako daleko. Srpska (nedavna) proslost je buducnost Srbije. Pa ko to voli, eto mu prave zemlje.


to homofob

"Oni su samo jedna grupacija u nizu onih koji su u svim svetskim drustvima do pre par decenija proglasavane devijantnima."

Ostavljamo ovo, kao sliku Srbije u 21 veku....

Pitmao se da li uopste pocinjati debatu tipa jos je americko udruzenje psihijatara 70ih,....

kako li je deci ovakvih roditelja ako su slucajno homoseksulaci....jadna deca...


Vi,gospodine,sa nikom Lord

Vi,gospodine,sa nikom Lord William,uz duzno postovanje,ne znate sta govorite.Na stranu za trenutak Vase iskrivljeno vidjenje koncepta ljudskih prava i zalaganje za totalitarnu drzavu,ali sto ste u negativnom kontekstu pomenuli Holandiju,govori u prilog Vasem elementarnom nepoznavanju istorije Evrope.
Sedamnaesti vek.Centar i simbol epohe velikih istrazivanja i otkrica bila je holandska republika.Bilo je to racionalno,sredjeno,stvaralacko drustvo.Holandska istocnoindijska kompanija,mesovito preduzece Vlade i privatnih preduzetnika,slala je brodove u daleke krajeve sveta,gde su se pribavljala retka dobra koja su se prodavala u Evropi.Barencovo more i Tasmanija u Australiji su dobili imena po holandskim pomorskim kapetanima.Ovi pohodi nisu bili usredsredjeni samo na trgovinu,jer je Holandjane i te kako poticala sklonost ka naucnim istrazivanjima i pustolovinama-za otkrivanjem novih zemalja,novih biljaka i zivotinja,novih ljudi.Bila je to potraga za znanjem radi znanja.
Zgrada opstine u Amsterdamu odrazava samopouzdanje i duhovnost koji su odlikovali Holandiju tog doba(skulptura Atlasa oduzima dah).Na podu zgrade,ispod skulpture Atlasa,nalazi se velika mozaicna karta koja potice sa kraja sedamnaestog ili pocetka osamnaestog veka i koja zahvata prostranstva od zapadne Afrike do Pacifika.Istovremeno,ona odrazava i izuzetnu skromnost Holandjana:na karti su oni izostavili sebe,upisavsi samo stari latinski naziv "Belgium" za svoj deo Evrope.Imali su izrazito miroljubivu politiku,a bili tolerantni prema neortodoksnim misljenjima,pa su postali utociste velikom broju intelektualaca koji su bezali od cenzure i represije u svojim maticnim zemljama.U tom sedamnaestom veku Holandija je pruzila utociste Spinozi,kome se divio Ajnstajn;zatim Dekartu i Dzonu Loku.A tek vreme Rembranta,Vermera i Fransa Halsa,pa Levenhuka,koji je konstruisao mikroskop;Grocijus,koji je utemeljio medjunarodno pravo.Snelijus,koji je otkrio zakon refrakcije.Univerzitet u Lajdenu je ponudio mesto profesora Galileu Galileju,i to je ostalo zabelezeno.Dakle,kada govorite o Holandiji i njenoj blistavoj istoriji kao svetionika slobode,demokratije i ljudskih prava u Evropi,morate ipak uzeti u obzir neke cinjenice.Holandiju nazivate Sodomom!Zaista,da li ste Vi procitali ovo sto ste napisali,ili je Vas post bio samo posledica trenutnog izliva besa?
Drugo,Vas post odslikava jadno stanje svesti u Srbiji,i pokazuje da nismo prevazisli nivo paranoidne kulture.Ako u tim kategorijama mislite da vaspitavate Vase dete,nanecete mu/joj neprocenjivu stetu.Bez obzira sta mislili,vreme se nece zaustaviti u Srbiji,vec ce i Srbija morati,htela-ne htela,da se prilagodi trendovima savremene civilizacije.U tom prilagodjavanju,uspece samo oni koji neguju istinske demokratske i liberalne vrednosti.Jer,moto buducnosti je-"to boldly go where no man has ever gone before".A to podrazumeva da su ljudi samo ljudi.I nista vise.


Dejane,

Hvala za ovaj opis Holandije, divan je.

Primetite ispod da Lord u stvari ima malo drugačiju pozadinu, a ne bes i primitivizam. I mene je umalo nasankao :)

Vučko


Hvala vama,Vucko.Da,upravo

Hvala vama,Vucko.Da,upravo sam procitao postove Lorda William-a na koje ste mi ukazali paznju.Plasim se da nemam komentara.Ako je ovo deo kolektivne svesti u Srbiji,onda Srbija bas i nema neku dobru perspektivu.Nije dovoljno samo uci u EU,i misliti da cemo odmah,nekontrolisanim zahvatanjem iz fondova zemalja koje su "Sodome i Gomore",kako rece Lord William,postati opasno bogati,te necemo morati da radimo u narednih 300 godina(sto bi,blago receno,bio san oko 80% radno sposobnog stanovnistva u Srbiji).Mnogo veci problem za one koji u Srbiji shatro promovisu ulazak u EU je kako da se promeni kolektivna svest,da oni zatucani i suptilno zatucani shvate da EU nije samo izvor fondova za rupe bez dna,vec uredjena zajednica civilizovanih,naprednih i demokratskih drzava.To je problem,a ne potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.


Hvala na razumevanju

Vucko, ponovo ste u pravu, ali me cudi da ne primecujete da komentari koji bi trebalo da o temi govore afirmativno, zapravo traze njenu afirmaciju putem negacije mojeg pisanja... Doista cudno...
I dalje je sveprimetan nedostatak istinske popularizacije ljudskih prava na ovom blogu, vec se to svodi na radikalizaciju i progon onih koji malcice skrenu sa ocekivanog kursa reakcija...opet cu reci... tolerancija?


Tolerancija

da to je ono što nam treba, što bi rekla Jasna (sa kojom ste tu, između ostalog, polu-polemisali) u konjskim količinama.

Ja bih čak rekao "flesibilnost", ili friend-or-foe detektor sa malo boljom osetljivosti. Ovo je kao pavlovljev efekat - reakcija na određene signale - garantovana. Malo tužno.

A i Vi ste kvarni, nacrtate nam "arhi-neprijatelja", pa se zaletimo svi, kao u crtanom filmu, u zid. Mislim - nije smešno... mnogo :P

Vučko


Pozivate se na ljudska prava za sebe, a za druge?

Lorde, vi kazete: "I dalje je sveprimetan nedostatak istinske popularizacije ljudskih prava na ovom blogu, vec se to svodi na radikalizaciju i progon onih koji malcice skrenu sa ocekivanog kursa reakcija...opet cu reci... tolerancija?"
Znaci, smeta vam da neko ugrozava vasa prava koristeci negaciju vaseg misljenja u svrhe promocije sopstvene ispravnosti, a sasvim vam je normalno i ljudski da "devijantnim" homoseksualcima date samo "odredjena" prava? I zahtevate toleranciju?
To je potpuno licemerno sa vase strane.


Ne zelite da gledate dvojicu

Ne zelite da gledate dvojicu cika, ali ciku i tetu kad se cmacu na ulici to moze? Ili moze stari cika, mlada teta (sponzorusica)? Ili moze pijani cika pa jos vlast, pa sutiranje, vredjanje, psovanje?

Ja, na primer, vise volim da moje dete gleda ljubav u svim njenim oblicima i toleranciju uvek i na svakom mestu, od pijane prostacke bahatosti. Ali ja sam ja, tako gledam na stvari, dozvoljavam da neko drugi ne gleda tako, s tim sto bih licno volela da imam puno istomisljenika.

Ja ne vidim razliku izmedju droge i alkohola (protivnik sam i jednog i drugog). Ja prezirem pijancenje, bancenje, kabadahisanje, lomljavu casa i inventara, igranje po stolovima, psovanje, stezanje kragne, pistolje za pojasevima. Prezirem i muziku koja prati te hepeninge pa nikada, nigde, ni u jednom drustvu, ni javno ni medju prijateljima, nisam rekla da bih zabranila kafane.Nisam ni pomislila.Ko to voli, nek se provodi. Ima mesta za sve. Siroko je polje.

A kad bih pocela jos da nabrajam sta ne zelim da moje dete vidja na ulicama,a vidja svakodnevno, predugacko bi bilo za post.


Predlazem sledecu himnu...

... za sve demokratske snage:

On voli ostar seks
I autoritet.
Cvrste ruke,
Visoke cizme.
Krv na oltaru.
On, on se moli
I trazi blagoslov.
Fijuk bica
I brazgotina na licu.
Oko u ruci.
Krv na oltaru.

(Borghesia, "On" sa albuma "Ljubav je hladnija od smrti" 1985)

P.S. Sutra u 12:00 na Platou Biro organizuje akciju "Kolektivnim orgazmom protiv politike nesvršavanja". Ocekujte izvestaj...


jel' ti pises tezu ili sta?

MaxMagnus the prof. :)

p.s. ne dangubi nego svrsi vise s tim...


odbijeno

vise volimo hej sloveni


A jel znate onaj vic

Idu kokain i heroin ulicom, vide Chedu i kazu

OD NAS ZAVISI!!!

p.s. Ovo znaci da Cheda polako pocinje da bude ozbiljan cinilac politicke scene jer je narod poceo da ga stavlja u viceve. Ja im previdjam izmedju 7 i 9% i ozbiljno razmishljam da li da glasam za njih.


xexe

Od vas zavisi od cega ste zavisni....
xixixixixi


Bogami BIA ne dangubi

Bogami BIA ne dangubi


naravno!

Nacin obracuna i diskvalifikacija kojima pocinjete da se sluzite, smao goovri koliko vma je voda u usima sto cemo preci cenzus....ne samo to,nego sto imamo muda da se obratimo javnosti i da iznesemo stvari na cistac, na videlo, da kazemo istinu....BU

problem vam je sto nas ima zavisnih od aktivizma, od posvecenosti, ...sta cete sa nama....


Maxmagnuse...pa naravno...

Bas letos sam bio... i nista lepo nisam video....
Secam se samo gomile turista koja se lozi na crvene fenjere i standove sa pecurkicama...
Hvala na ponudi, Holandija mi nije u planu za ovu godinu.
Ja lepo rekoh, ko voli nek izvoli...
Ja ne volim....
Homofob....khm, rekao sam da preuzimam rizik da me tako nazovu, oni koji diskriminisu na nivou razlicitog misljenja, ali ne osecam se tako. Ja homoseksualce ne bijem, ne proganjam, niti mrzim, jednostavno mislim da je ekstrovertnost svakog njihovog javnog pojavljivanja u toj meri strasna i marketinski postavljena, da kod ozbiljnih heteroseksualnih ljudi izaziva ako ne gadjenje, onda sumnju u moralno zdravlje drustva u kojem zivi.
Ne postoje parade heteroseksualaca na kojima oni svoju seksualnost isticu mahanjem polnim organima i ljubljenjem po ulici.... pa zasto bi onda tako nesto bilo dozvoljeno homoseksualcima. Ruzno je, ljudi....
Ja se sa devojkom ne ljubim po ulicama i parkovima, jer se radi o delu intime, koji nije deo ulicnog, gradjanskog ponasanja i bontona, te ne smatram da bih trebao biti blagonaklon prema mogucnosti da u knez mihajlovoj vidim dva muskarca ili zene u strasnom zagrljaju. Ko sta radi u svojoj kuci, ne tice me se.
Pravo na brak homoseksualcima, obesmislilo bi tu instituciju, jer je porodica osnovna REPRODUKTIVNA celija drustva...
Pravo na usvajanje dece tek moze da ima nesagledive mentalno moralne posledice na drustvo, uzgojem generacije seksualno ako ne devijantne, onda indiferentne...
Uslovi za dobijanje dece na usvajanje su teski, ali treba da budu i jos rigorozniji, jer dobar plod samo na dobroj zemlji uspeva... Na golom kamenu ne nice klasje.


Lorde jel vi to nas malo zzz?

Jeste li se nekad zapitali kad su oni ekstrovertni i zašto?

Kako znate da neki od onih što se ne ljube na ulici nisu homoseksualni?

Mislite li da brak, kao zakonska forma, služi samo reprodukciji?

Jel imate neku statistiku za homoseksualnost dece koju su usvojili homoseksualci? Ono što sam ja čuo je baš suprotno - da baš i nema uticaja.

I pravo da Vam kažem, kad bih bio prilici da odlučujem da li neko takvo nesrećno dete dodeliti Vama ili Predragu Azdejkoviću, samo na bazi ponašanja ovde na blogu, ne biste uopšte bili uzeti u obzir.

Vučko

P.S.: Dajte jel ima nekog od Kvirija da mu daju malo konkretnije podatke, ja sam amater za ovu priču.


Moja omiljena teza

"Homoseksualcima ne treba dati decu na usvajanje jer ce i ona biti homoseksualci."

A to je logicno, jel'te, jer su sva deca iz heteroseksualnih brakova - heteroseksualna...


Lorde

Ime vam ne prilici...

Quote:
Bas letos sam bio... i nista lepo nisam video....

Nemoguce da u Holandiji bas nista lepo nisi video...Mora barem nesto lepo da postoji. Ajde probaj da se setis barem necega. Mozda su vozovi ok.

Quote:
Ja homoseksualce ne bijem, ne proganjam, niti mrzim, jednostavno mislim da je ekstrovertnost svakog njihovog javnog pojavljivanja u toj meri strasna i marketinski postavljena...

Zasto potenciras da ih ne bijes, ne proganjas... jel' treba ja sad kao da ti cestitam na tome....Hej ovaj Lord je cool lik, on cak ne bije homoseksualce na ulici...

Quote:
...da kod ozbiljnih heteroseksualnih ljudi izaziva ako ne gadjenje, onda sumnju u moralno zdravlje drustva u kojem zive...

Ozbiljni heteroseksualni ljudi...hm ako moze mala definicija ko bi bili takvi i u cemu bi se ogledala njihova ozbiljjnost...

Quote:
Ja se sa devojkom ne ljubim po ulicama i parkovima, jer se radi o delu intime, koji nije deo ulicnog, gradjanskog ponasanja i bontona, te ne smatram da bih trebao biti blagonaklon prema mogucnosti da u knez mihajlovoj vidim dva muskarca ili zene u strasnom zagrljaju.

A gde se takav bonton izucava i da li se u tome ogleda gradjansko drustvo da se dvoje mladih ne ljube na ulici...Mislim da su ti se neke stvari pomesale...Veronauka i gradjansko drustvo...A da se mi vidimo u avgustu :)

Quote:
Pravo na brak homoseksualcima, obesmislilo bi tu instituciju, jer je porodica osnovna REPRODUKTIVNA celija drustva...

jel ovo iz nove samoupravne misli citat...A sta cemo sa ljudima koji ne mogu da imaju decu...oni nisu porodica...Nemoj brate da se drzis knjiskih citata ko pijan plota... lekcija se ne uci napamet, mora malo i da se razume...

Quote:
Uslovi za dobijanje dece na usvajanje su teski, ali treba da budu i jos rigorozniji, jer dobar plod samo na dobroj zemlji uspeva... Na golom kamenu ne nice klasje

A jel' ovo za kraj onako Veljina izjava, domacinski...

MaxMagnus

p.s. znas sta mozda je bolje da nigde i ne ides ako se takav vratis...


Lorde,

kažeš "Ja se sa devojkom ne ljubim po ulicama i parkovima, jer se radi o delu intime"

A ja dodajem - promašio si vek. Natrag u XIX... Ne, ne, taj je još suviše savremen za tebe. Već su žene išle na fakultet i nosile pantalone. Još nazad, u XVIII ili u doba inkvizicje, pa da se sve spali što nije po tvojoj meri.

"Pravo na brak homoseksualcima, obesmislilo bi tu instituciju, jer je porodica osnovna REPRODUKTIVNA celija drustva..."

To je takođe davno prošlo vreme. Bračna i vanbračna deca su izjednačena po svim pitanjima.
A u tim takozvanim osnovnim reproduktivnim ćelijama društva ima nasilja na tone, nasilja nad decom, što je na nivou statističke greške kada su u pitanju usvojena deca.

"Na golom kamenu ne nice klasje."

Stavi nam još neku ovakvu poslovicu, pls.

Jasna Bogojević


Dajte Jasna

vidite li da nas pali samo, ne trošite snagu :)

V.


Vidite li

Vidite li kako je ruzno kad oni koji se u toleranciju kunu, pokazu tone skrivenog gneva, i na sav glas pocnu da diskriminisu u ime tolerancije...
Nema razlike izmedju mog : Ko voli, nek ide u Holandiju, i njihovog teranja mene u Koreju, Iran i Arabiju...
Deco, deco, gde li vam se zaturi tolerancija...

Kako mislite da tolerisete hiljade ljudi sa hiljadama stavova, ako ne mozete mene jednoga....
Pitam se...


Eeee moj Lorde

Vidis sad kako je meni? Shvatas?
Ovi ovde nemaju nikakve veze sa gradjanskim slobodnim drustvom, nego sa gradjanskim totalitarnim drustvom.


Cvijuse, zar vam nije jasno

Cvijuse, zar vam nije jasno - Lord se zali kako mu ovde ne tolerisu njegovu NETOLERANCIJU!


Neispavani...

...da je Lord ovde izasao sa istom zvakom kao i ostali, bio bi nagradjen epitetom "tolerantan". Medjutim, cim neko izjavi odredjenu dozu skepticizma, uz ogradjivanje od bilo kakve netrpeljivosti, odmah dobija drugacije epitete tj "netolerantan". Sada, dali je Lord tolerantan ili ne, to nije bitno. Bitno je netrpeljivost ovde prisutnih koja dolazi u kontradikciju sa onome o cemu govore. Evo i primera:

Odmah na startu ovog bloga ja priupitam M&M o tome dali predizbornu kampanju prenose i ovde, s obzirom da je o tome Cedica vec pricao u njegovim pustolovinama. Umesto nekog jasnog odgovora, odmah me proglase homofobom, a da homoseksualce ni da pomenem. Sta ti mislis o tome?


Cvijuse, ti si jos dobro prosao

Ti si samo homofob, a ja dobih vize za Iran, Koreju, Saudi Arabiju, proglasise me retrogradnim brdjaninom, neznalicom i sl, a bez da se ozbiljno zamisle nad bilo kojim postavljenim pitanjem, i procene nivoa komunikacije koji je primereno koristiti. Na cast im bilo.


E bre Lorde...

...sa kog si ti drva pao jarane?
Pa zar ne vidis da su se tek vratili iz Amsterdama pa im traje malo dok se pogled ne razbistri pa da mogu precizno da procitaju :)


Mozda...

Mozda, ali me kao tolerantnu osobu ( verovali ili ne) mora zgroziti diskriminacija kao put do tolerancije...
Al, tako je gazda rekao... pa se tako mora pricati po direktivi... Mi smo tolerantni i tacka! Bijemo ko nije!


...

E ovde vlada takav stav....
Cvijuse, obrali smo bostan...


Salu na stranu...

...ali to je porazavajuci dokaz koliko je komunizam (titoizam) ukorenjen u nasoj drustvenoj svesti, tj, kako gazda kaze, danas smo ovo, sutra ono.
Vecina ovde ima jos mnogo da uci iz demokratije, gradjanskog drustva, tolerancije, itd.


Tako je..

Ali realno, dosadise i Bogu i narodu busajuci se u prsa kako vec to sve znaju, pa umesto da budu iskreni i kazu da bi malo da budu kalif umesto kalifa, pricaju u najruznijem makijavelistickom maniru o nekakvom oslobadjanju od postojecih okova....budimo realni, politika jeste i bice laz.


Upravo

...si rek'o ono sto je meni bilo na jeziku.
Da ne znam koja je Cedina, Koraceva, Baticeva, Cankova...itd pozadina, MOZDA bi mi zvucali i malo logicno. Ovako, bas onako sto si rek'o, kalif na mestu kalifa.
A da ne pricamo o patoloskoj mrznji prema svemo sto podesca na srpsko, pravoslavlje, itd. Pa to ja mislim da se zove diskriminacija na nacionalnoj i verskoj osnovi.
Pa jos imaju u obraza da mi pricaju o toleranciji.

A to sto kazes, politika jeste i bice laz, svugde, ne samo kod nas


Ko to Cvijusa...

... naziva homofobom?

cvijus (21 Decembar, 2006 - 20:06)

Da ne znam koja je Cedina, Koraceva, Baticeva, Cankova...itd pozadina, MOZDA bi mi zvucali i malo logicno

:))


Kontradikcija

Nego, citam ti ja blog "Roditelji u crnom" kad tamo maxmagnus, u jednom od poslednjih postova upotrebi rec "peder" - krajnji pezorativ, a ovamo meni nesto fali...
Kad ih tolerise, moze i malo lepse da ih zove...
xexe, uvek pazi sta pises


Tolerantan kada mu zatreba :)

Tolerantan kada mu zatreba :)


Pa da

Kao i vecina dusebriznika ovde...
Treba imati mere, a i onu stvar, pa reci sta stvarno mislis, makar se kosilo sa kvaziliberalnoscu...


e tu se slazemo

treba imati muda i reci da si protiv diskriminacije. da su svi ljudi rodjeni jednaki.

nego "dusebriznici" na koga se to odnosi?


...

Quote:
Mozda, ali me ... mora zgroziti diskriminacija kao put do tolerancije...

Potpuno se slazem da diskriminacija ne vodi toleranciji.
Medjutim, netolerancija je na pola koraka od diskriminacije i nuzno vodi u nju. Ono sto ste napisali o pravima doticne seksualne manjine meni izgleda kao izraz netolerancije. Diskriminisati se moze na mnogo nacina i to sto neko nije fizicki agresivni prema homoseksualcima (i drugima) ne znaci da nije spreman na diskriminaciju.

Ja ne vicem na ljude cije se misljenje razlikuje od mog, ne ogovaram ih, ne mrzim ih... Ako u njihovom stavu nadjem bilo kakav trag zdravorazumskog razmisljanja sa humanim pristupom temi, pazljivo ih razmotrim.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." (Beatrice Hall, "Friends of Voltaire")
Dobro, malo preterivanja, pretpstavljam. =)

"Mislite za sebe i dozvolite i drugima da uzivaju tu privilegiju." (Volter, "Traktat o toleranicji")

Dakle, sada se ispostavlja da se nacelno slazemo, a meni i dalje nije jasno koja biste Vi uopste prava dozvolili homoseksualcima.

Heteroseksualci ne prave parade zato sto cine vecinu, nisu ugrozeni. Bilo bi besmisleno da ja, kao heteroseksualna osoba, izadjem na ulicu da se borim za prava heteroseksualaca, jer ih vec imam. To je, valjda, jasno.

Ah, da! Pa ja, u stvari, volim da poljubim svog decka na ulici ako to pozelim, a kazu da smo oboje dobro vaspitane osobe. Ne bih da mi neko zbog toga zamera, pa mi ne pada na pamet ni da ja zameram onim "cikama". Radimo istu stvar. =P


Quote:Ah, da! Pa ja, u

Quote:
Ah, da! Pa ja, u stvari, volim da poljubim svog decka na ulici ako to pozelim, a kazu da smo oboje dobro vaspitane osobe. Ne bih da mi neko zbog toga zamera, pa mi ne pada na pamet ni da ja zameram onim "cikama". Radimo istu stvar. =P

U Kini, takvo ponasanje je krajnje vulgarno i nepristojno. Ljubiti se na javnom mjestu, fujj, krajnji prostakluk i uznemiravanje javnosti! (s kineske tacke gledista) - nesto kao "indecent exposure", na Zapadu kaznjivo nedjelo (nedavno je jedan sudija osudjen na dvije godine zatvora jer se igrao sa "penis pump" na radnom mjestu).


I?

Quote:
U Kini, takvo ponasanje je krajnje vulgarno i nepristojno. Ljubiti se na javnom mjestu, fujj, krajnji prostakluk i uznemiravanje javnosti! (s kineske tacke gledista) - nesto kao "indecent exposure", na Zapadu kaznjivo nedjelo (nedavno je jedan sudija osudjen na dvije godine zatvora jer se igrao sa "penis pump" na radnom mjestu).

Kakve veze ima sudija koji se zaigrao na radnom mestu sa "penis pump" i poljubac jednog para na ulici?! Govorim o poljupcu, ne o intimnostima koje su za trenutke krajnje privatnosti u spavacoj sobi.
Ne shvatam kako ste povezali ova dva slucaja. =\

A, da... Kina kao primer (a moze i ona Seeverna Koreja koju sam gore pomenula). Prvo, kao sto znate, tradicije Dalekog Istoka se gotovo i sustinski razlikuju od obicaja u zapadnjackoj civilizaciji. Drugo, Kinezi se svoje tradicije, u njenom skoro nepromenjenom obliku, drze milenijumima. Trece, u Kini, ako je vec tako, verovatno ne bih poljubila partnera na ulici, ali ovde ne vaze kineska pravila ponasanja, prema tome...

Mnogo je zanimljivih knjiga iz oblasti kulturologije, komunikologije i sociologije koje se bave obicajima komunikacije u razlicitim svetskim kulturama. U Kini je granica tolerancije fizicke blizine 2m - dakle, nepristojno je prici poznaniku ili prijatelju na manje od dva metra udaljenosti, bar na javnom mestu. I? U Japanu je nepristojno podici obrve u znak pozdrava ili iznenadjenja kada idete u susret poznaniku. Znate ono sto je ovde prakticno stvar refleksa i sto vecina zapadnjaka radi spontano, neobracajuci paznju? I? U vecini juznoamerickih drzava nezamislivo je da se dva prijatelja muskog roda poljube prilikom rukovanja. Znate ono sto muskarci u Srbiji sasvim normalno rade ako se nisu duze sreli, ili ako jedan drugom cestitaju slave, rodjendane, rodjenje dece...? Dakle, tamo bi prosecan muskarac iz Srbije mogao biti obelezan kao gay i ako to nije. I?

Dakle, ne zivimo u Kini, a sudijin postupak je malo (?) drugaciji od poljupca na ulici.
I nisam bas primetila da su me na putovanjima i za dve-tri godine zivota u inostranstvu prolaznici u cudu posmatrali ako poljubim decka na ulici, ili uopste obracali paznju. Ocigledno, njihov moral to nije vredjalo, ali mozda me treba prevaspitavati u Kini, Juznoj Koreji, Kataru ili Kuvajtu.=P
(Btw, nemam bas nikakav animozitet prema ovim zemljama i njihovim kulturama.)


Quote:Govorim o poljupcu,

Quote:

Govorim o poljupcu, ne o intimnostima koje su za trenutke krajnje privatnosti u spavacoj sobi.

A poljubac ka nije intima? Dje ode ovi svijet, grom ga spalio.
U Indiji, Kini, Japanu i u Crnu Goru zvalavljenje u usta je intima, al besramnog svijeta je vazda bilo.


G-dine Vasiljevicu,

da li Vi citate postove koje komentarisete?
Rekoh da poljubac ne smatram momentom one intime jednog para koja se, uglavom, krije od ociju drugih.

Prvo, ne laskajte Crnogorcima (ni Srbima) poredjenjem sa Indijom, Kinom ili Japanom, jer njihova kultura se - ni po starosti, ni po civilizacijskim tekovinama - nikako ne moze porediti sa kulturama zemalja koje ste naveli.
Drugo, nemojte, molim Vas, da govorite u ime Crne Gore i Crnogoraca. Ja Vas u tome necu shvatiti ozbiljno, jer imam drage prijatelje iz Crne Gore, do cijeg mi je misljenja (ako ne zamerate) malo vise stalo, a ne dele ga sa Vama.
I trece, Vas izraz "zvalavljenje u usta" je prostacki, pa Vas molim da me ubuduce postedite istog. Probajte time nekoga da impresionirate, a ako uspete, budite sigurni da ste naisli na, za Vas, pravu osobu. Optimista sam po prirodi, pa ne verujem da ih ima previse.

Sta bi se tek desilo gay parovima da Vi o tome odlucujete?! Srecom , NE odlucujete.


Sto vi smatrate ili ne

Sto vi smatrate ili ne smatrate, vasa je licna stvar, nijesam siguran da je od kosmickog znacaja i da ima veze sa raspravom o shvatanju intime u kontekstu kulture i ljudskih emocija. Vas kultur-rasizam spram crnogorskih tradicija (uz netacnosti poput optuzbi za homofobiju, da ne sirim) je evidentan, lijepo ste ga ovdje demonstrirali, ali na srecu, ni on nije mjerodavan i vec je jednom istorijski porazen. A kultura Crnogoraca, i kultura Albanaca, i kultura Indijaca i kultura Japanaca imaju mnogo toga zajednickog, i ne laskam ja nikom, vec vam ukazujem da patrijarhalno shvacanje intime nije odlika "zatucanih" ili "nedemokratskih" sistema (a vi nijeste slucajno napomenuli Severnu Koreju i Bahrein), vec je jedan univerzalan fenomen koji se ne moze diskfalifikovati jeftinim mlataranjem imenima diktatorskih ili siromasnih zemalja. Severna i Juzna Koreja se u tim stvarima ne razlikuju bez obzira na razliku u politickom sistemu. No, vama sve treba nacrtat, tumacite kako vam je volja, sto i ne cudi s obzirom na kolicinu tendenciozne samouvjerenosti, olicene u nadmenom nipodastavanju tradicionalne crnogorske i balkanske kulture, i svojstvenu vam netoleranciju.

Sto se prostakluka tice, zvalavljenje u usta je najblazi izraz kako se ovo prostacko ponasanje moze opisati, a da biste shvatili kakav utisak ono ostavlja kod ljudi koje to uznemiruje. Nijeste VI merodavni da odredjujete univerzalne norme civilizacije, sta je prosto a sto nije, sta je intima a sta nije, i sreca je da je tako, jer netolerancija i uskost pogleda su vam izraziti. I budite ubjedjeni da i u Crnu Goru, i u pola ovog svijeta zive ljudi koji vase bestidno zvalavljenje u usta dozivljavaju s uznemiravanjem i koje to vrijedja (uzgred, ja u takve uopste ne spadam, no sam ubijedjen da cete tesko razumjeti sta vam uopste i govorim).

Ako vec nemate postovanja za neke kulture (a patrijarhalna Crna Gora jednako kao i Japan su druge kulture u odnosu na vasu, u kojoj ljubljenje u usta ne znaci intimu, ma koliko vi, bahato povrsno, jednu nipodastavali a drugu smatrali superiornom), i kad ste vec bezobzirni za osjecanja drugih ljudi, onda budite barem toliko posteni i nemojte izigravati tolerantnu osobu. Takvi kultur-rasisti su istrijebljivali Jevreje i Rome (a bogumi i Induse) iz istih pobuda i s istim tim vasim pogledima - o navodnoj inferiornosti koju ocito pripisujete patrijarhalnoj Crnoj Gori - ne tako davno, sve uz homoseksualce i politicke neistomisljenike. Vas kultur-rasizam, nema sumnje, impresionirao bi vase ideoloske pretece, a i savremenike koji bas lijepo zavode "demokratiju" u Iraku i na slicnim mjestima.


jalov posao

Gospodine Vasiljevicu,

ovo je trebalo da bude odgovor na moj post, ili gresim?
Nisam sasvim sigurna, jer vecina Vasih primedbi nema nikakve veze sa onim sto sam ja napisala. Dakle, izvinite ako i ja odgovaram na pogresan post (cini mi se da se Vama upravo to desilo).

Quote:
Vas kultur-rasizam spram crnogorskih tradicija (uz netacnosti poput optuzbi za homofobiju, da ne sirim)

Ako cete nekoga optuziti tako teskim recima, onda bar pazljivo procitajte sta je napisao - molim.
Gde je, u bilo kom od mojih postova, homofobija povezana za crnogorskim tradicijama?! Mogli ste bas i da mi navedete pasus ili recenicu iz koje ste mogli bilo sta slicno da zakljucite. Mislim, pristojnosti radi.

Quote:
A kultura Crnogoraca, i kultura Albanaca, i kultura Indijaca i kultura Japanaca imaju mnogo toga zajednickog,

Dozvolite da i ja znam ponesto o kulturoloskim slicnostima i razlikama, jer me, uostalom, i ne poznajete, kao ni ja Vas uostalom.
Bas me interesuje koje su to dve svetske kulture koje nemaju bas nista zajednicko.

Quote:
shvacanje intime nije odlika "zatucanih" ili "nedemokratskih" sistema (a vi nijeste slucajno napomenuli Severnu Koreju i Bahrein), vec je jedan univerzalan fenomen koji se ne moze diskfalifikovati jeftinim mlataranjem imenima diktatorskih ili siromasnih zemalja.

Shvatanje intime je licna stvar, a u kulturoloskom smislu - jeste univerzalna stvar, bas kao sto ste rekli, a kao i mnoge druge univerzalne fenomene - razlicite kulture ga tumace na razlicite nacine.

Gde sam ja to pomenula Bahrein?! O cemu Vi to?

Nemojte se truditi da mi citate misli, pa jos nevesto, i objasnjavati mi sta nisam "slucajno" pomenula. Navela sam imena zemalja koje sam uzela za primer dalekih i razlicitih kultura, a ne "zatucanih" sistema, kao sto je Vama bilo 'zgodno' da protumacite.
Uzgred budi receno, neke od tih "diktatorskih ili siromasnih zemalja" (opet Vasa slobodna interpretacija) sam sa zadovoljstvom posetila, iz puke zainteresovanosti za njihove kulture, pa cu Vas opet podsetiti da ne znate sa kim pricate (samim tim, ne znate ni koga vredjate... smesno je).

Quote:
sto i ne cudi s obzirom na kolicinu tendenciozne samouvjerenosti, olicene u nadmenom nipodastavanju tradicionalne crnogorske i balkanske kulture

A ovo? Gde ste to procitali u mom postu (bilo kojem)? Gde se uopste dalo naslutiti nipodastavanje balkanske/ih kulture/a? Ni manje, ni vise!

Quote:

Sto se prostakluka tice, zvalavljenje u usta je najblazi izraz kako se ovo prostacko ponasanje moze opisati, a da biste shvatili kakav utisak ono ostavlja kod ljudi koje to uznemiruje.

Hm, da - to su, pretpostavljam, isti oni ljudi koje ljubljenje uznemirava vise nego pljuvanje na ulici, tuce, psovke itd..
Blago njihovoj deci sto su se rodila, a da im se roditelji nikada nisu poljubili, jer je to, je li, "zvalavljenje" (da ne nastavljam sa tom prostotom). Poljubac je zaista jedna opasna, ruzna, prostacka stvar. Strahota!

Quote:
Nijeste VI merodavni da odredjujete univerzalne norme civilizacije, sta je prosto a sto nije, sta je intima a sta nije, i sreca je da je tako, jer netolerancija i uskost pogleda su vam izraziti.

Svakako da nisam, a niste ni Vi. Na uvredu necu odgovarati, jer o Vama dovoljno govori to sto uvredom replicirate na post koji uopste niste pazljivo procitali. (Vidi gore, ako nije jasno.)

Quote:
I budite ubjedjeni da i u Crnu Goru, i u pola ovog svijeta zive ljudi koji vase bestidno zvalavljenje u usta dozivljavaju s uznemiravanjem i koje to vrijedja (uzgred, ja u takve uopste ne spadam, no sam ubijedjen da cete tesko razumjeti sta vam uopste i govorim).

Pa, da... malo Vas i jeste tesko razumeti, generalno, ali se to ne odnosi na ovu sjajnu mudrost iz prethodnog citata koju ste, svojom velikom ljubaznoscu, podelili sa mnom.

To sto govorite u ime Crne Gore i njenog naroda smatram neumesnim isto kao i bilo ciji govor u ime Srbije i njenih gradjana(nisam Srpkinja, ali jesam gradjanka Srbije - oprostite na mojoj nepodobnosti, za slucaj da i sa tim imate problem).

Quote:
Ako vec nemate postovanja za neke kulture (a patrijarhalna Crna Gora jednako kao i Japan su druge kulture u odnosu na vasu, u kojoj ljubljenje u usta ne znaci intimu, ma koliko vi, bahato povrsno, jednu nipodastavali a drugu smatrali superiornom),

Hello? U Japanu sam zivela i radila godinu dana (uzgred, izbor je bio Japan ili Australija) i imam izuzetno postovanje za njihovu tradiciju, bez obzira na to sto su mi neki njeni elementi strani. Ako ste vec resili da potezete taj Japan, mozda bi Vam bilo interesantno, buduci da ste tako patrijarhalna osoba, da znate u koliko je meri institucija braka ugrozena kod Japanaca (emancipacija zene u novom vremenu cesto podrazumeva i neverstvo u braku, sto se meni licno, inace, nimalo ne dopada). Jos je zanimljivije to sto sam od veceg broja Japanaca cula da ovu, sve rasprostranjeniju pojavu, smatraju direktnom posledicom milenijumima vladajuce represivne kulture, u kojoj je -izmedju ostalog - zena tretirana kao bice inferiorno u odnosu na muskarca.

Sto se Crne Gore tice, tamo ima i mesta, i ljudi (starijih i mladjih, patrijarhalnih i onih koji nisu) koje veoma volim i postujem i ne dopada mi se da se bilo ko smatra pozvanim da govori u njihovo ime.

I ko je ovde uopste govorio o Crnoj Gori?! U stvari, znam ko je - Vi. To uopste nije tema. Ugradili ste pricu o Crnoj Gori i njenim tradicijama tamo gde ih niko nije ni pominjao. Na moj post ste odgvorili pominjanjem - izmedju ostalog - i Crne Gore. Nije mi jasno zasto ste diskusiju na blogu o homofobiji povukli na tu stranu. Ili treba da mi bude jasno?

Quote:
i s istim tim vasim pogledima - o navodnoj inferiornosti koju ocito pripisujete patrijarhalnoj Crnoj Gori

Zamenili ste me s nekim. Ne zanima me da li je to neki drugi bloger, ili Vas imaginarni sagovornik, ni da li mislite da se poznajemo (tako mi se obracate), ni da li verujete da umete da citate izmedju redova, ali mi nemojte imputirati nesto ste nigde nisam napisala, ma ni u naznakama! A pre svega Vas molim da ne upotrebljavate onu rec koja je savrsena za manipulaciju i polemisanje po sofistickom principu. "Ocito"? Gde je to "ocito" (ili cak samo nagovesteno) moje nipodastavanje crnogorske kulture?

Pitala sam Vas za konkretne citate. Toliko. Ako ih ne mozete naci, a ne mozete, ustedite i sebi i meni malo vremena. Nemam nista protiv diskusije sa nekim ko mi odgovara na moj post koji je prethodno procitao, ali me zamaraju bespredmetne polemike u kojima sagovornici "citaju misli", bave se psiholoskim profilom nepoznate osobe, suvise skrecu s teme, zamenjuju teze i bezobzirno navode i tumace stavove koje nigde nisam iznela. Ne volim jalove poslove.


.

pardon, dupliran komentar.

oya


A u Avganistanu

A u Avganistanu lete glave!


Cvijuse, Za neke od nas ta

Cvijuse,

Za neke od nas ta pitanja nisu pitanja vezana za predizbornu kampanju (dakle do 21. januara a posle nema veze) nego su generalno vazna jer se ticu - pa da ne nabrajam sad sve sto mi je na pameti - ljudskog dostojanstva. Homofobija i mizoginija idu ruku pod ruku (mada ruku na srce ima i mizoginih homoseksualaca). Ako Cedina koalicija vodi racuna o ljudskom dostojanstvu (a kroz insistiranje na ljudskim pravima, i to ne o ljudskim pravima za neke koji ispunjavaju patrijarhalne uslove, npr,. DA NISU ZENE - pogledajte slucaj otpustanja direktorke Centra za socijalni rad u Kragujevcu - nasla sam ga na Cedinom sajtu), za mene je to vrlo pozitivna stvar. To nije pitanje koje ce samo od sebe nestati posle izbora.


Sleepless

ajde porazmisli, koliko je maleni Cedica iskren u svojim nastupima? Zar ne postoji mogucnost da on koristi pitanja ljudskih prava za sakupljanje poena. Ne secam se da je on iole posizao ta pitanja dok je bio podpredsednik Vlade, otkud mu od sada ta nova iskrenost. I ajde ako nekim neverovatnim slucajem udje u Vladu, zanima me kada ce pokrenuti to pitanje pred Skupstinom, ili ce mozda da ceka sledece izbore, kao sto je Kostunica se Ustavom.

Lepo je Lord naveo gore, politika jeste i bice laz.


Cvijuse, Vise me brinu oni

Cvijuse,

Vise me brinu oni koji pitanje ljudskih prava ignorisu - i to zato da bi skupili poene na drugoj strani....


Veruj mi sleepless...

...mene i ovi i oni brinu, skupljaci poena, a oni kojima su prava potrebna ce ostati praznih ruku.


Ne znam da li ce ostati

Ne znam da li ce ostati praznih ruku, ali ako ne glasaju ili ne razmisljaju za koga glasaju, sva je prilika da hoce. Veca je verovatnoca ce da ostati praznih ruku sa jednima nego sa drugima ili trecima. Mislim, nije bas sve isto. Izabracemo ih (jedne, druge ili trece) pa cemo videti, pa ako ne valjaju, necemo za njih glasati u sledecoj turi.


Naravno da hoce

Ostace praznih ruku, ma kakvi bili rezultati izbora, jer je socijalna orijentacija nasim politicarima u potpunosti strana. Poboljsanja ce u vecini slucajeva nastupiti za one kojima malo toga nedostaje, dok beda i sirotinja takvi ostaju zauvek. O cemu da pricamo, kada je jedina jednoglasno donesena odluka naseg parlamenta u poslednjih desetak godina, ona o povecanju plata poslanicima. A za sve ostale, ostaje geslo ARBEIT MACHT FREI! pare nisu bitne.

P.S. Obicno oni koji obecavaju najradikalnije promene najmanje ucine, jer se tek po dolasku na vlast upoznaju sa svim medjunarodnim zahtevima i ogranicenjima nase izvrsne vlasti, pa onda kao i svi = vezi konja gde ti gazda kaze.


Pokrenuti....

Pokrenuti sta? Kakva iskrenost?
Ljudi, prihvatati tudje stavove kao svoje mnogo je opasno, jer vodi slepoj beri u velikog vodju ili vodje, sto obavezno vodi razocaravanju u stavove koje ste do te mere usvojili da mislite da su vasi. Ko ne cuva svoju individualnost i slobodu da vidi sire nego sto mu partijski kodeksi dozvoljavaju, zarobio se zauvek u proseku. Manite se politike, i pokusajte da u svojim delatnostima donesete sveopsti boljitak. Prazne reci, pogotovo tudje, pepeo su i prah.
Pitanje homoseksualaca nikada nece biti postavljeno na zasedanju skupstine, kao ni mnoga druga, jer kao sto u jednom postu vec rekoh, politiku formira koalicija, koja je posle svakih izbora neizbezna, a ne bombaste izjave date za vreme kampanje, koje su prosti instrumenti fascinacije zaludnog i zabludelog naroda.


Podpresednik je bio manje od

Podpresednik je bio manje od godinu dana. Veoma bitno kad se uzme u obzir potrebno vreme za pripremu predloga, ambijenta, rasprave i svih ostalih radnji vezanih za donosenje bilo kog novog zakona.


kao sto su postojala

i pre pocetka kampanje :))


Cvijus Razume

Ehej...prekrstise me iz Lorda u Grofa, i to Drakulu...
Znate ono : Ko je bez greha, nek se prvi kamenom baci!
Ako sam ja los, to vam ne pomaze da dokazete da ste vi dobri....


Lorde...

...to ti je tek pocetak. U sta jos ima da te prekrste, bolje i da ne znas :P


Lorde i Cvijuse, Sada ste

Lorde i Cvijuse,

Sada ste kao ona dvojica gundjala u Muppet Show!


Desava se...

Al nismo mi kandidovali Gonza za poslanika....
xexexexe


Sleepless

...makar ne zvucima kao hor u pokvarenoj ploci kao vecina ovde :P


Doslo vreme..

Doslo vreme, pa ce i verbalni delikt da se vrati u upotrebu, vidim ja, ako cedica predje cenzus


cvijus (21 Decembar, 2006 -

cvijus (21 Decembar, 2006 - 20:12)

...makar ne zvucima kao hor u pokvarenoj ploci kao vecina ovde :P

Zvučite kao duet. Ne, zvučite kao jedan glas i to bez sluha.

Jasna Bogojević


Draga Jasna,

nista nema lepse nego naici na vas komentar
U centar!
srdacan pozdrav
CM


"Mi smo za toleranciju!!!!!"

Quote:
Sada ste kao ona dvojica gundjala u Muppet Show!

Dokle te predrasude!!!...:-)...Mi smo pozitivni likovi!!!Mi smo Waldorf i Statler !Nismo Lord i Cvijus!!!

P.S."Waldorfe, jel ovo neko menjao post????????"


pa nije da odmaze

MiM


Evo lorde još jednom.

Napisao si: "Pravo na brak homoseksualcima, obesmislilo bi tu instituciju, jer je porodica osnovna REPRODUKTIVNA celija drustva..."

Propevao jedan doktor što se zove Branko Bjeković a ginekolog je i akušer i snimio CD "Dobro srce". E, ali neće se prodavati, nego ko da prilog za GAK dobije CD na poklon. Tekstove pisao najpametniji Srbin, član Mense, književnik, Uroš Petrović. Nisam ja rekla. Piše u Kuriru a gde bi:)))
I na promociji tog CD i raspevanog doktora počasni gost bila Svetlana Ražnatović koja se bori protiv bele kuge (stvarno šta bi s onim njenim Fondom treće dete?) i za normalnu porodicu, kao osnovnu reproduktivnu ćeliju društva. Baš kao i ti. Eto ti društva da se ne dosađuješ ovde sa nama.
Preporučujuš li da zaboravimo koliko je "normalnih" porodica suprug dotične zavio u crno?!?! A i onih drugih.

Jasna B.


Ma kakav 19. vek..

...to je negde vreme kad su spaljivali Đordana Bruna.
Renesansa i prosvetiteljski period je doba Kazanove, Romea i Julije,kurtizana..Francuska buržoaska revolucija je donela mnogo toga lepog...
To je regres i brđansko licemrje..to nema veze sa vremenom..


Aha,

Cekaj, cekaj, ako je ovo regres, onda je homoseksualizam progres??? Uf.


Šta nije jasno lorde..

Homoseksualizam nije ni regres ni progres, kao što to nije ni vaše seksualno opredelenje. To je stanje stvari, nešto što postoji otkada je ljudi i života.
Vaš odnos prema tome, poštovani lorde, bitan je samo u meri u kojoj ste u stanju poštovati razlike među ljudima. A razlike su u samom centru života. Ako ih ne poštujete, ako to radite ciljano, ako zadirete u slobode drugoga, onda ste nasilni i nije moguće sa vama voditi dijalog, ni na ovu, pa ni neku drugu temu.
No, ja sve mislim da vi to radite da bi ste pravili kalambur, više nego što drugo. A i u tome treba imati mere.


Homoseksualizam

Homoseksualizam je oblik seksualnog ponašanja i kao takvog ne bih ga svrstavao ni u nešto progresivno ni u nešto regresivno. Ono što je u vezi homoseksualizma progresivno je da je sve više onih koji nisu homoseksualci, koji na taj oblik ponašanja gledaju sa tolerancijom i razumevanjem.


Homoseksualizam je

Homoseksualizam je stanje,gospodine.Slobodan izbor seksualnog opredeljenja.A progres je svest da se ljudi medjusobno ne razlikuju po boji koze,nacionalnosti,politickim stavovima ili seksualnom opredeljenju(sa tim sto boju koze i nacionalnost sticemo rodjenjem,a politicke stavove i seksualno opredeljenje slobodno biramo),vec da pripadaju jednoj civilizaciji.Dakle,vrsta Homo sapiens nema podvrsta.


Zvanicna verzija

Citiram Vujakliju:
Peder, Pederastija - Bolesna i protivprirodna spolna strast prema istom spolu, narocito muskarca prema muskarcu.

Ne provociram, samo nizu definicija dodajem enciklopedijsku.


I ne mislim da

I ne mislim da provocirate.Znate,da je u 17.veku neko u Akademiji nauka u Berlinu izgovorio da postoji jedinstveni prostorvremenski kontinuum,i da je prostorvreme zakrivljeno,zasigurno bi bio proglasen za psihijatrijskog bolesnika.Te iste reci izgovorio je Albert Ajnstajn,1916.godine.Evolucija,gospodine.Cista evolucija civilizacijskog sistema i stanja svesti ljudskog drustva.


Zar se niste bar malo makli od Vujaklije..

Davno je živeo Vujaklija, lorde..
Hajde, imate li kakav Pahomijev citat...


Citat...

Vidite, molio bih vas kao gospodina, da mi ne prisivate Pahomija, jer ni ja vama ne prisivam kojekoga. Ako ja postujem SPC, ne znaci da volim Pahomija ili Filareta, kao sto ni vas cedizam ne znaci da ste ljubitelj Kolesara " Mama iz slamarice izvadila milku dolara" i "Ne znam ja nista" Janjusevica...
Dakle kakav bi vi citat?
Ako treba pomoc, tu sam...


Lorde Williame, Evo malo sam

Lorde Williame,

Evo malo sam se pomucila da na internetu nadjem integralnu verziju odrednice o homoseksulanosti u Enciklopediji britanici sa korisnim istorijskim i drugim podacima:

http://www.philosophy-religion.org/handouts/encyclopedia.htm

Vujaklijina odrednica je i sama deo te istorije sada, t.j. kako se na tu pojavu gledalo u njegovo vreme. Videcete da je stvar malo komplikovanija od proglasavanja neceg za neprirodno.


Bravo

Bravo za upornost... ali treba znati da definicija zavisi od ugla gledanja autora, te da se kredibilitet definicije jednaci sa kredibilitetom autora.
Procitaj -da, razmisli - da, veruj slepo - ne

Pozdrav...


pa jeste li procitali i

pa jeste li procitali i razmislili?


Vujaklija ima najveci

Vujaklija ima najveci kredibilitet. Sto starije izdanje to veci.


A tek "Sveznadar" iz 1930....

A tek "Sveznadar" iz 1930....


O da

Definicija ne daje ni jednoj strani prednost, niti onima koji homoseksualnost smatraju normalnom, niti onima koji je smatraju psihickim oboljenjem, te definicija koju navedoste ne dokazuje nista sem da covek moze da se prikloni onome sto je blize njegovim uverenjima.
Drugo, na pocetku se kaze da odnos prema homoseksualnosti zavisi od podneblja, istorijskih cinilaca i kulturnih osobenosti drustva. Kod nas je i dalje najveca uvreda nekome reci "ti si peder" sta dalje reci....


dabome - zato je

dabome - zato je enciklopedija britanika ono sto jeste, jer pomaze da se razume koliko tu ima uglova. Sto se tice uvrede "pederu jedan" postoji u nasem podneblju i ona "zeno jedna" (a ja se uvek nekako uvredim kad to nekom muskarcu neko kaze - vredjaju ga da sam JA, znaci ja kao takva sam uvreda za drugi pol). Vazno je da vidimo koji nas to istorijski, kulturni i socijalni cinioci prave netrpeljivim. Zasto bi nas to zanimalo uopste ako se ne radi o tome da hocemo svoj i zivot zajednice u kojoj smo da ucinimo podnosljivijim (da ne kazem srecnijim), ne leci se posledica (netrpeljivost) ako joj se ne zna uzrok.


Samo za informaciju...

...na dnu bloga te Urosh nazvao BIA agentom !?!
Sta reci


ISTINA

Moze biti da jesam, ako BIA znaci
Bandoglav
Istinoljubiv
Apolitican

Ako ne, onda nista...
Uroshe, uroshe, kamo srece da jesam tamo, pa jel znas kolike su tamo plate...


Kao da ste ljuti Lorde...

...i kakav "čedizam"? Kad ja rekoh tako nešto?
Ili je za Vas to inačica za liberalne stavove?
Ništa Vam nisam prišio, nego upitao - kad već citirate Vujakliju, nalazite li kakvu paralelu u današnjem vremenu.
Lorde, lorde, pa nisam računao na Vaš svađalački ton.
Evo, učiniste nešto što verovatno niste hteli.
Ubedili ste me da glasam za LDP.


Svadjalacki...

Prvo Cedizam, jer to ne smatram liberalizmom, a kamoli demokratijom, pa nemam neko drugo ime...
Drugo..koji svadjalacki ton... nema toga, samo sam dao jednako neumesno povezivanje ljudi sa bloga sa bitangama iz realnog zivota
Trece... Zao mi je ako je ovako malo bilo potrebno da vas ubedi za koga da glasate... ako sam ja uradio svojom kritikom sto ceda nije mogao kampanjom, svaka mi cast, marketinski sam genije. Uostalom, vase je pravo odluke, jer je vase i pravo glasa.
Cetvrto Paralela u danasnjem vremenu ima i previse za kojekakve prosle dogadjaje i prosla vremena, ali retko u cemu dobrom.
Evo primera: Proces Sudjenja Templarima i Sudjenje Pahomiju.... Grehovi su slicni, a i pratece price slicne, jos da vidimo kraj.
Ili Petooktobarska potpaljenost naroda koja je odvela samo u duboku krizu vere u politicare i njihovu savesnost i danasnje kampanje nekih politicara koji obecavaju raskide sa prosloscu, a zaboravili su da su za to imali priliku kao potpredsednici vlade coveka u cije se ime kunu...
jel treba jos neko poredjenje, novije, starije... nije problem

Prijatno vece


Vama se lorde Čeda sviđa...

Eh, zna nekad podsvet biti izdajnička.
Vama se Čeda dopada i zato ga neprekidno pominjete.Ali, ne priznajete sebi.
No, ništa strašno. To je potpuno ljudski Lorde, ne brinite..neka Vas to ne grize..


au drago....

a mi smo mislil da ste nas siguran glas, kad ono tek kad lord na kosovo ( sta kazu u vukajli, jer nezavisno) dodje :))


Ma siguran...

Lord je naš čovek...ne brini Jelena.
Samo pravi frku da se "Vlasi ne dosete"...
Taj glas sam ja već zabeležio.


xexexe

xexexexe....
Koji Vlasi? Azem Vlasi?


Lord bruce.

Lord bruce.

Zvani stidna dlaka.


E lorde kad je to

pisano. Taj rečnik mislim. Pa valjda se nešto promenilo od tada.

U mom primerku piše: "homoseksualac - muškarac koji oseća spolni nagon prema jedinkama istog pola" i ništa više. Valjda je i Vujaklija napredovao, bar u mom primerku.

A ako nisi znao - peder je pogrdan izraz za homoseksualce.

A ti si pokvareno spojio dve reči iz Vujaklije koje nemaju isto značenje.

pročitaj šta u Vujakliji piše za "Prevarant" ili misliš da ti imaš jedini primerak Vujaklije?

Jasna Bogojević s.r.


E, ozbiljno

Vidis, ja koristim vujakliju iz 1966 recenzija Dr Svetomir Ristic i Dr radomir Aleksic,
Procitah definiciju i prevaranta, ali, ne kontam bas sta pokusavate implicirati....
Shvatam, ali postoji neki nivo ispod kojeg mi neka vama strana osecanja ne dozvoljavaju da razgovaram...
Mislim... gospodjice dajte se kontrolirati...


Lord William: "Vidis, ja

Lord William: "Vidis, ja koristim vujakliju iz 1966 recenzija Dr Svetomir Ristic i Dr radomir Aleksic"

A mogao bi da koristis malo i pravopis. Vujaklija se pise sa velikim pocetnim slovom, a doktorska titula sa malim pocetnim slovom (dr).


A kako se pise zo(k)ster?

A kako se pise zo(k)ster?


Gospodjo Bogojevic,

Da bi bili korektni-istina je da u izdanju Vujaklijinog Leksikona iz 1980.godine stoji definicija pederast,pederastija.Van svake sumnje da cemo se sloziti o pezorativnosti i neprihvatljivosti izraza "peder",moja intervencija je da potvrdim da u Leksikonu i ja nalazim istu definiciju.Uzgred,Vujaklija napominje da je "pederast" ekvivalent izraza "homoseksualac",a "pederastija" ekvivalent izraza "homoseksualizam".Ostaje ono sto sam rekao o evoluciji ljudske svesti spram slobode seksualnog opredeljenja.


Hvala...

Dejane, zahvaljujem na realnosti...
A od vas gospodjice Bogojevic, cekam objasnjenje...
Prevarant???? Sta pise?


Lord William: "Peder,

Lord William: "Peder, Pederastija - Bolesna i protivprirodna spolna strast prema istom spolu, narocito muskarca prema muskarcu.

Ne provociram, samo nizu definicija dodajem enciklopedijsku."

Svrati u Queeria club, da dodas tome i iskustvenu definiciju.


Za lorda:

Kažeš "Citiram Vujakliju:
Peder, Pederastija - Bolesna i protivprirodna spolna strast prema istom spolu, narocito muskarca prema muskarcu."

Peder i Pederastija su po Vujakliji odvojeni pojmovi, po ovom mom iz 1970. Redakcija dr. Ristić i dr. Aleksić.
Po mom mišljenju je i ovaj VRLO zastareo. Ali svejedno, ove dve reči su odvojene i svaka ima svoje objašnjenje.

Kao što sam napisala, po Vjakliji pederast (ne peder) = Homoseksualac i ima samo ono značenje koje sam već napisal a to je čovek koji oseća spolni nagon prema osobama istog pola. Nema govora o bolesnoj i protivprirodnoj strasti prema istom polu. Nema, izmislio si. Dopisao kako bi ti kao stvoritelj uradio. Sram te bilo.

JB.

EDIT:
Molim Dejana_V da mi kaže da li u njegovom Vujakliji iz 80. piše da su pederast i pederastija odvojeni pojmovi ili ne?


Безобразлук

Проверите у издању из 66 па онда говорите о измишљању.
После провере, очекујем витешки потез- ваше извињење.
напомена - страна 698 десна колумна трећа реч од врха.


Lord William:

Lord William: "Проверите у издању из 66 па онда говорите"

A jos nam samo recite koji vek?


Gospodjo Bogojevic,

Da,jesu odvojeni pojmovi.


Evo lorde, Dejan_V kaže:

"Da,jesu odvojeni pojmovi."

Pa da prenesemo to lordu. Mora da samo kod njega piše zajedno.

Jasna

P.S. JA bih na njegovom mestu udarila reklamaciju na Vujakliju s greškom.


Ne Dejane,

seksualno opredeljenje stičemo rođenjem kao i boju kože i plave oči. Sve ostalo je tačno. Da sam mogla da biram, pitanje je šta bih izabrala.

Jasna B.


grcka ljubav

Homoseksualni odnos izmedju dva muskarca se naziva jos i "grcka ljubav" , misli se na anticku grcku. U to vreme se verovalo da je "visi oblik ljubavi" tj. da nije zasnovan na prizemnom i culnom


Gospodine Kovacevicu,

Nadam se da mi necete zameriti jednu malu ispravku-Djordano Bruno je spaljen na lomaci 1600.godine,citava dva veka pre vremena koje Vi navodite.Mada ja verujem da je u pitanju samo lapsus calami.


Hvala Dejane..

Bila je to više, onako, neoprezna, usputna analogija. Možda sam čak taj čas više mislio na Galileja.
Ali, osnov onoga što sam rekao ostaje.
Vama hvala na ispravnoj reakciji. Potpuna preciznost nikada nije na odmet.


Hvala Vama,gospodine

Hvala Vama,gospodine Kovacevicu.Svakako da smisao Vaseg posta,njegov misaoni koncept,ne dovodim u pitanje.


M&M

upravo čuh kako je Čeda izjavio da nećete dozvoliti vrli nam novogodišnji koncert?
kakvu akciju imate na umu, da se priključim?
poz


Ko je to nama pogodjen....

Opustite se ljudi....
Nista od svadje....
Meni je odista zao sto ono sto sam pisao ne vidite kao jedan, drugaciji od vaseg, stav, kao sto ja posmatram vase komentare. Procitas, razmislis, i prihvatis ili ne... Ali da se tako zestis, nije dobro za zdravlje.
Ako sam nekoga uvredio, izvinjavam se, ali takvo izvinjenje ocekujem i od nekih koji su u slobodnoj razmeni misljenja, posegnuli za uvredama.

P.S.
Ako je neko otvorenog duha, onda mora imati razumevanja za sve, a ne tolerancija homoseksualcima, a za veronauku, ako moze zabrana...

Plasim se jednostranosti koju pokazujete...


Lorde

o tome ti i govorim,

jel vidis sta se desi kad imas veronauku i toleranciju u isto vreme. Samo se zbunis.

Pa posle vise ne znas jel treba da tolerises tamo neke manjine ili ne jer slave neke druge praznike, pa jel' smes da poljubis devojku na ulici ili ne? Pa dal da imate sex pre braka, pa ...uf!

Znaci tolerancija DA, gradjansko drustvo DA, veronauka STOP!

MaxMagnus

moze veronauka ali da promeni ime u KRITIKA RELIGIJE!


zabraniti veronauku...

uvesti kritiku religije...

da vidimo...
da da, zrelo za sud u svakoj zemlji na svetu...
ups, greska, u kini i na kubi je ok.


zabraniti totalno?

i u crkvi? ili samo u drzavnim skolama?


Verounauku u crkve (svacija

Verounauku u crkve (svacija privatna stvar) a u drzavne skole predmet o religijama sveta (makar to bio izbor onih sa najvecim brojem poklonika).


pnbb

Uvesti istoriju religija i kritiku istih.

JB.


deal -usvojeno

cim se vratimo na vlast :)

MiM


Lorde,

Ja imam problem da imam razumevanja prema onima koji nemaju razumevanja.

Zato pokušavam da Vam dam drugi ugao, čisto da vidite kako bi izgledalo kad bi Vama neko odbio da da na usvajanje dete, koje ne možete da dobijete na prirodan način, zato što ne dozvoljavate drugima ni brak da zasnuju - koji je pre svega pravna zaštita supružnika i članova porodice u ekonomskom smislu.

Ako je neko bio tako neodgovoran da svoje dete napusti, zašto ga ne bi dali na usvajanje ljudima koji su zajedno zbog međusobne ljubavi, a ne zbog pritiska društva da proizvedu "najmanje troje"? Možda prenesu tu svoju ljubav na dete, a ne lifestyle? A da nemate možda statistike obrazovanosti homoseksualaca u odnosu na prosek? A prihoda? Da to možda takođe ne utiče na vaspitanje i obrazovanje deteta?

Vučko


Razumevanje...

Drugi ugao u odnosu na ono sto svi ovde potenciraju je bilo moje misljenje, dragi Vucko. Ako ste u mom tekstu videli mrznju, gresite. Ja sam samo govorio o moralnim dilemama koje su vezane za homoseksualizam, iz moje vizure, vizure coveka koji ne voli niti podnosi vulgarizaciju seksualnosti, bilo da je u pitanju Spice Platinum kanal, XXX sajtovi ili gay parade. Moja kritika nije bila namenjena opstenarodnom pozivu na linc, nego izazivanju makakve reakcije blogera koja bi meni na kulturan i uljudan nacin omogucila uvid u razloge zbog kojih bi se prava na brak i usvajanje dece dodelila i homoseksualcima. Nazalost ne posedujem ista od podataka koje ste trazili, inace bih vam ih rado ustupio. Sa druge strane, ja nisam ni pomenuo obrazovnu strukturu homoseksualaca, dok je intonacija vase prethodne poruke pretenciozno ukazivala upravo na taj aspekt homoseksualnog drustva. Sa te strane, od mene mozete dobiti samo pretpostavku - Gay populacija u proseku je po nivou obrazovanja jednaka prosecnom nivou obrazovanja u drustvu u kojem egzistira...
Toliko...

PS. Je li toliko tesko izviniti se?


Lorde,

Ja upravo pokušavam da vidim da li vi igrate na naše predrasude.

Baš bih voleo da vidim nekoga ko izađe i kaže "ja nemam predrasuda". Takav bi imao makar jednu :)

Nije teško izviniti se, teško da mi prođe dan na blogu ovde a da to ne uradim.

Inače moje prisećanje na statistiku usvojene dece je iz Danske. Tamo se još ne dozvoljava usvajanje dece gay supružnicima, pa smo imali jedan čas danskog gde smo prevodili i komentarisali jedan tekst gay aktivistkinje koja daje razloge zašto bi trebalo, i poziva se na tako poneku statistiku. Znate, tako kad provrtite po glavi priču, dobijete nešto kao ono gore što sam napisao.

A za ovu pretpostavku gore... namerno je okrenuta na tu stranu - zato sam je stavio kao pitanje, a ne kao tvrdnju, čisto da vidim kako vi reagujete na tuđe komentare koji "liče" na statistike, čak i kad su u obliku pitanja.

Eto - lepo ste nas isprovocirali, hvala. A ako mislite da treba da se izvinim za nešto, recite samo šta, da i ja shvatim - to meni nije nikakav problem.

Pozdrav,

Vučko


Hvala

Vucko, hvala za komentar, jer ovo je bio jedan od onih konstruktivnih odgovora kakve sam trazio. Ocigledno je bilo da vecina u pitanju koje je na blogu postavljeno vidi pre politicku tezu, dogmu, nego ozbiljnu sociolosku dilemu. Ono sto se dobilo kroz prizmu mog mesanja je jasna disjunkcija onih koji ostrasceno brane stranacki stav i onih koji se iskreno bave ljudskim pravima. Drago mi je da postoji neko ko bar pokusava da bude u ovoj drugoj grupi

@Maxmagnus and LDP co.

Mozda nesrecno mesam veronauku u mnogosta,
ali srecom, za razliku od nekih ne mesam demokratizaciju i globalizaciju, niti evropeizaciju sa nacionalnom defacijalizacijom.

Tolerancija DA! Ostrascenost HAHAHAHAHA NE!

We are following the leader.. the leader.... jel se secate pesmice iz crtanog filma "Petar Pan"


disjunkcija, defacijalizacijom

jel' ti to kupujes ove reci na kilo...

Onako obrnes Vujakliju dva tri puta pa gde ubodes...

:)

MaxMagnus the lector

p.s. Zreo si za deratizaciju :)


EX...

Citam, Maxmagnuse, ali ne samo Alan Forda, vec i kojesta drugo... Bogatstvo jezika je veliko, mada od nekih skriveno...


Kojesta ti citas,

Toga se ja i plasim...

MaxMagnus the MaxMagnus

p.s. procitaj MaxMagnus-a, a moze i Alan Ford-a, nece da ti skodi...:)


Preporuka

Moze i bolje...
Npr bas sad citam jednu knjizicu koja se bavi izmedju ostalog i problemima slepog pracenja tudjih misljenja u srednjem veku
GG Majorov - Problemi srednjovekovnog narodnog misljenja
a moze i
Farid Atanasov - Politika kao religija


Lorde,

Srednji vek odavno proso. :) Trenutno smo u 21 veku...

Jel' mozes za promenu da nadjes neku knjizicu o misljenju u 21 veku?

:)

MaxMagnus the last-inquisitor


Magnuse

Jel mogu da preporučim da ovde malkice ukočite? :)

V.


roger Vucko

over and out!

MaxMagnus


Moze i to...

Daglas Kopland - Zivot posle boga


Lord William: "Mozda

Lord William: "Mozda nesrecno mesam..."

Naprotiv, lorde, na odlicnom ste putu. Samo nastavite da mesate...


Batić

Iz Kurirovog teksta koji ste nam prezentirali izgleda da se gospodin Batić ograđuje od populacije homoseksualaca. Čak su mi njegove izjave, citirane u tekstu, zvučale po malo homofobično. Da li vas brinu takvi stavovi jednog od lidera u vašoj koaliciji?


da. brinu.

potpuno su neprimerene. samo jedna napomena-batic je na listi kao pojedinac, dhss nije clan koalicije. sto ga nicim ne opravdava za ove ispade. dno.


Hvala Bogu za to

inace nista od mog glasa :)

MaxMagnus the DEMO-hriscanin-Give me a fuckin' break!


od lw

say no more, say no more, i moj glas je bio u pitanju...ali ok, najveca zaba.....idemo dalje....


Moram da priznam

Veliki PLUS za odgovor.
Kao i za blog.
Srdacan pozdrav.

P.S. Steta sto nisam u prilici da glasam. Prvi put bi to bilo iz ubedjenja, do sad je uvek bilo iz nuzde.


Nužda

A koja je nužda Vas terala da glasate?


Koja nuzda?

da dam glas manjem zlu i time sprecim ono vece da dodje na vlast.
Nema vise Kostunica, Vukova, Velja, skolskih psihologa, dece zloglasnih akademika....


Nego koga ima???

Ja sam i dalje u tom fazonu,ako budem glasao-glasacu za manje zlo.Nemojte mi reci da je Ceda kao neki primer postenja i tolerancije!?!?Naravno da se ne lozim na BIA price,ono kao narkoman je zbog podocnjaka i slicne nebuloze.Naravno da sam svestan da nije imao sve poluge vlasti u rukama,dok je bio podpredsednik vlade.

Ali,takodje ovo znam,to nisu price,to sam gledao i gledam,moze da se proveri:

1.Poznata afera PESACKI PRELAZ(toliku kolicinu bahatosti sam video samo jos kod Vucica)
2.Ceda poseduje predratnu vilu u Zemunu(iza stadiona FK Milutinac) za koju mislim da vredi mnogo para.Pitanje je,odkud njemu parice da kupi ovu vilu?
3.Ceda poseduje i ogromnu kucu u Dobanovcima i gomilu skupocenih automobila(nisam siguran za broj).Odkud mu parice za ovo?

Ne zelim da ovde bilo ko pomisli da nekoga provociram ili vredjam,ili da navodim ljude da ne glasaju za LDP.Takodje,ni ostali politicari nisu nista bolji,ima milion ovakvih primera.Nego,ovde na postovima,prosto upada u oci to divljenje Cedi i njegovom postenju.Zaista zelim da neko(od ljudi koji hvale Cedu) objasni:Kako je moguce da tako mlad covek,bez dana radnog staza(pre nego sto je postao podpred. vlade),ima novca za ovakve stvari???Mislim,nelogicno je,nisi nikad nista radio-a imas sve ovo.


ozbiljno????

njemu prvi posao predsednik vlade????? WOW!!!!!

that's something.....


Ti si

nenormalan.


zasto?

sasvim je elokventno objasnio sta je imao da kaze.


Brooklyn,kako vam...

...nije jasno?Nenormalan sam zato sto ne mislim da je Ceda olicenje postenja,i zato sto ne razmisljam kao vecina na ovom blogu.Sta reci,komunizam je opet pobedio-Druze Tito mi ti se kunemo.... 8-))))


Pitanje

OK, postoji problem homofobije, ne ogradjujem se od toga, ali zar medju mnogima, cak i nekima od vas ne postoji jedna jednako strasna fobija - fobija od tradicionalnosti?
Neko je plasirao ideju da se ne moze biti istovremeno tradicionalan i demokratican, i uspeo da takav stav dogmatizuje. Sta vam smeta kod tradicionalista? Pokusajte ne mesati radikale sa ljudima koji drze do tradicije, i postuju svoju istoriju. Pitam bas vas, jer LDP vodi antitradicionalisticku kampanju, sa negativnim stavom i prema SPC. Zar nije i to diskriminacija?


E to

pitajte LDP. Ja pričam o ljudskosti.

V.


Dakle Vučko..

...vidim da si prelomio. DS je izgubio i tvoj glas.


Hehe Drago

ja sam štošta prelomio, ali ovo još nisam. Ali onaj dogovor mi je vrlo drag - nadamo se realizaciji ;)

Pozdrav,

Vučko


Uvek prijatelju,

..pa taman ne prelomio...
Pozdrav..


Ovo je dobro pitanje. Ja

Ovo je dobro pitanje. Ja podrzavam LGBT prava, ali ako neko naginje tradicionalizmu, ne vidim nista lose u tome. Crkva nedeljom? Moze. Molis se 5 puta dnevno - moze i to. Moze sta god hoces dok na taj nacin ne ugrozavas druge. Zivi i pusti druge da zive - jedino pravilo. Nadam se da ce Jelena da odgovori, ona je jedan od boraca protiv "retradicionalizacije".


Шта друго да зборим са вама?

"Као што Содом и Гомор, и околни њихови градови, који су се прокурвали онако као и они, и ходили за другим месом, поставише се углед и муче се у вечном огњу" - Саборна посланица светог апостола Јуде


sta je pisac 'teo da kaze...

jel' ovo staroslovenski?

Poz.

MaxMagnus


ma pusti, nema tu u stvari

ma pusti,
nema tu u stvari ni pisca - to je sve neko polusvesno blebetanje, neprimereno ovom drustvu na blogu i neprimereno kalendaru:)


Da se ne mucite

Nije moj komentar...
Ali nije los citat...


2 Nikola V. & Jasna B.

Komsho & partijska koleginice-ne nervirajte se zbog Lorda, to je izlaznost BIA provokatora na blogu velika pred predstojece izbore, zabrinuli se za sudbinu shefa.;)


M&M, nisam kliknula na onaj

M&M, nisam kliknula na onaj link za "Kurir", sta oni kazu o pesmi, jer cuvam svoje mentalno zdravlje (osim toga "love is in the air" neko moze da protumaci i kao religioznu pesmu, bar je mnogi vernici u USA tako vide), ali sam kliknula na koalicijin link koji ste odmah pored dali i nadjem vest koja me je uzasno potresla a kaze:
"Predsednica gradskog odbora LDP-a Milena Stanković rekla je, na konferenciji za novinare, da je rukovodstvo kragujevačkog Centra za socijalni rad smenilo Živić-Ilić sa tog mesta uz obrazloženje da dobro radi svoj posao, ali da na njeno mesto treba da dođe "muškarac, domaćin, pater familijas". Ovakva logika mi je jako dobro poznata i nije karakteristicna samo za Srbiju (mada se u Srbiji kako vidimo to verbalizuje ovako fino djonom - posteno i bez uvijanja).
Ne moze brate zena: sta ce raznoraznim 'ortacima" nekakva zena kad se nadju na poslovnom sastanku pa konferisu uz ja'njetinu i rakiju i zadevaju novcanice pevaljki u dekolte, nije brate 'domacinski". Fuj.


Nego Milići

(ne znam da li je LW ili RW)

što nas sluđujete porukama - na slici se vijori zastava, a pored nje ovaj naslov. Ko je ovde homofob? :)

V.


ma ni isti vazduh ne delimo

u nasem se vijori zastava, kod njih je zagadjeno homofobijom...


sve je to ok

ali me zanima mislite li i na siru Srbiju ili samo na urbane sredine? Mozete naravno da isproklamujete sta god zelite,...epistula non erubescist( Papir sve podnosi ) ali cak i da pobedi ( sto je vrlo malo verovatno ) Ceda i Hijerarhija, nece moci da sprovede sto ima na umu, jer NEMA DOVOLJNO poverljivih ljudi. Kao sto ih nije imao ni pokojni premijer Djindjic. Jeli nego pomislio da policija moze da odbije da slusa "regularno izabranu vlast" ako eto ti ljudi tamo ustanove da im se izbori nisu dopali? To automatski znaci, gradjansku neposlusnost ili drzavni udar ili revoluciju. Ne ide se na izbore tako tupavim i tako dosadnim i tako prozaicnim parolama...od nas zavisi...Od kojih nas? Od mene? Od Tebe? Od njih? ili od svih...Ne. Zavisi od raspolozenja svetskih sila ( citaj Interesa ) koje kako god da se mi izborimo, ima da postave uslove koje mi moramo da ispunimo, ako hocemo da disemo Srpski, a ne Evropski vazduh. A ti uslovi nam uvek skrecu paznju sa OVIH uslova koji su nama prioritet.
Najiskrenije, ja ne vidim ni jednu stranku sposobnom da SPROVEDE TOLERANCIJU, nadasve nad Misljenjem a tek potom nad polovima, seksualnom orjentacijom ili nacionlnom pripadnosti.
A umesto povracaja socijalista, pre bih izabrao Monarhiju. Mislim da bi u ovoj nasoj ZHLJ situaciji, jedini kreditor za uspostavu vladavine prava mogao biti Kralj, jer mi nemamo ni jednog jedinog lidera ( sem trenutnog predsednika ) koji bi mogao samostalno da drzi rec i ostvari je. I dalje sam u uverenju da se Srbijom upravlja van Srbije. I mislim da ce tako biti jos neko vreme.


kako sam sistematski...

Odlicna pesma u pogresne svrhe... ili mozda ne???

secate se price o onom decaku koji je oslobodio grad od pacova tako sto ih je carobnom frulom odveo van grada i podavio u obliznjoj reci. Ko se oseca prozvan neka digne 2 prsta. :-)

p.s. za to je bogato nagradjen


definiste pogresnu svrhu

MiM?


ne definisem samo se pitam...

secate se price o onom decaku koji je oslobodio grad od pacova tako sto ih je carobnom frulom odveo van grada i podavio u obliznjoj reci. Ko se oseca prozvan neka digne 2 prsta. :-)

Ja mislim da ste me dobro razumeli,
moje pitanje je dakle(za one kojima treba crtati): da taj decak koji svira frulu nije gospodin Cheda?

nemojte se vezivati za rec pacovi, to je bajka...evo na primer neka budu ovce,vuci,ljudi,marsovci...


teorija sistema...

čisto sa reproduktivne, evolutivne i biološke strane homoseksualizam nema smisla...

Ako zanemarimo sve socijalne, emocionalne i druge aspekte i skoncentrišemo se samo na "smisao", videćemo da takav odnos ne daje, opstanka vredne, rezultate. Nema reprodukcije, nema mešanja gena, nema evolucije = nema napretka. A resursi ,koji su vrlo ograničeni na ovoj planeti, se troše se i od strane ove grupacije.

Znači, sve u svemu, parazitiranje na planeti i ne učestvovanje u ključnim procesima koji se na njoj odvijaju.

Nema povratne sprege (feed back-a) nema svrhe i nema potrebe...

Nemam ništa protiv homoseksualizma, ali da sam stvoritelj sistema isti bih izostavio...bez imalo griže savesti. Mislim da postoji mnogo drugih i kreativnijih i lepših odnosa u koje vredi stupati

zar ne?


fala bogu sto niste stvoritelj

mim


Ja licno poznajem

Ja licno poznajem homoseksualce, ozenjene sa decom. 'Ajte molim vas. A sto se sistema tice, mi kao vrsta (homo sapiens sapiens) NE FUNKCIONISEMO I NE OPSTAJEMO samo reprodukltivno bioloski nego i socijalno. Dakle postoji nesto sto se zove socijalna reprodukcija koja se odvija u okviru lokalne ili regionalne kulture, itd. Hocete reci da je Mikelandjelo sa stanovista sistema cist skart?


bRain sistem

To je sa stanovišta bRain sistema u kome samo mladi i reporoduktivno sposobni i voljni imaju pravo na opstanak.


savrseno za buba-svabe

savrseno za buba-svabe


bRain

"Znači, sve u svemu, parazitiranje na planeti i ne učestvovanje u ključnim procesima koji se na njoj odvijaju."

Uf,parazitiranje! Reče i ostde živ.

Vas reprodukujučih ima i previše. Prešli ste pet milijardi.

"Nemam ništa protiv homoseksualizma, ali da sam stvoritelj sistema isti bih izostavio...bez imalo griže savesti. Mislim da postoji mnogo drugih i kreativnijih i lepših odnosa u koje vredi stupati zar ne?"

Koga bi sve izostavio? Znači gej, to smo već čuli. Kako stoje stvari sa invalidima, bolesnima, parovima bez dece, samcima, samicama? Sve bi bez griže savesti utopio u onu reku kao što smo pročitali u onoj poučnoj pričici o pacovima. Pošto parazitiraju na tvojoj grbači. I pošto je tvoj jedini sadržaj životni da se reprodukuješ.

Jasna Bogojević


od lw to madam hag

najvise volim onu kad mi kazu "nisam nacionalista imam albanca poslovnog partnera"


Relikvija prošlosti

Ili kada sam bio davno kontrolor na izborima i upoznao neku ženu iz Jul-a, takođe kontrolora, koja je pripadnik stranke jer je komunista i veruje u jednakost među ljudima. Takođe je bila i socijalni radnik, radila je sa autističnom decom. Sat vremena nakon te izjave smo pričali o Kosovu i izjavila je da sve Šiptare treba pobiti po kratkom postupku, jer se kote k'o pacovi, pa će nam "seme zatrti". Na moje pitanje da li je ona zapravo fašista ili komunista sam dobio odgovor da sam drski, glupi i zatucani balavac.
Hehe, mozak je čudo!


слажем се са браин

Moжда и жене са навршених 50 година треба некако уклонити како не би трошиле врло ограничене ’планетарне’ ресурсе у фази у којој су нерепродуктивне?
Болесни од наследних болести и занемоћали старци да се елиминишу такође.

Замислите колико би Србија тада била богатија. На тај начин били би смањени трошкови пензионог фонда. Све би могло да се преусмери на плаћање хетеро-родитељима да се што више размножавају и на градњу православних цркава и манастирских школа које би образовале сву ту нову српску младеж.

За сто година били бисмо најбројнија нација у Европи и нико не би смео да се усуди да нам уѕме Косово!


predsedniciki tv duel labus -kostunica

i bog koji stvori i kafanske pevacice nam je svedok koliko se ideoloski, politicki i metodoloski ne slazemo sa vojislavom kostunicom...ali onaj tv duel iz medija centra, kad ga je labus u drugoj recenici "optuzio" sto nema decu...hteli smo u zemlju da propadnemo...


Pa Labus je uvek bio populista...

....i na te izbore ja nisam izlazio.
Mlađa i Labus, isto je to, samo što je Mlađa malo primitivniji.


ko da se klonirao kod stojkovica

mozda ima vezu via ministar zdravlja :)) samo on, non stop, samo on non stop....


Ako ne uđe u parlament..

Ja brinem šta će sa njim biti...


Drago,

izvini za digresiju, jesi li danas bio na žurki VIP blogera u B92? Mnogi su se raspitivali za tebe. Naročito Zox.

Jasna B.

P.S. A i meni bi bilo drago da te upoznam a možda se i poznajemo, who zna:)))

Jasna B.


Nisam...

Nisam znao za žurku..na žalost.
A volio bih i ja da upoznam i tebe i zoksa, monta i još bar 15-tak ljudi sa bloga.
Moguće je da se znamo iz NVO sektora. Čak mislim da se znamo, ali nisam siguran.


Da CM,

"Moжда и жене са навршених 50 година треба некако уклонити како не би трошиле врло ограничене ’планетарне’ ресурсе у фази у којој су нерепродуктивне?"

Da, i žene i muškarce i svačije mame i tate, naročito ako više ne mogu da vode unučiće na more.

JB.


bRain ili U KORIST? reproduktivnosti, evolucije i bilogije...???

Quote:
čisto sa reproduktivne, evolutivne i biološke strane homoseksualizam nema smisla...

Nesvesni koliko doprinose reproduktivnom, evolutivnom i bioloskom razvoju, MAMA i TATA rodise malog Adolfa Hitlera!

Generalizacije, generalizacije...ne valja Vam to!!!...:-(


to nesh

a sta je sa svim nerotkinjama i sterilnim muskarcima :)

pateticno.


Ili recimo da li bi

neko ko otkrije lek protiv raka (mogao bi to biti i homoseksualac, zar ne bRain?) "sa cisto reproduktivne, evolutivne i bioloske strane" mogao doprineti covecanstvu??? Eh bRain....:-(...kazite da niste tako mislili...


ц, ц, ц

Овим хоћеш да кажеш и да је педерастија болест као и стерилитет? Значи може да се лечи?!?

"Не судите да вам се не суди; Јер каквим судом судоте, онаквим ће вам и судити; и каквом мером мерите, онаквом ће вам се и мерити. Лицемере! Извади најпре брвно из ока свог, па ћеш онда видети извадити трун из ока брата свог" - Матеј


Хм

Веома занимљива расправа. И овде је установљено комунистичко, тачније речено, комуњарско начело, ко није са нама он је против нас.

Суштина толеранције, као што сама реч говори, је трпељивост, односно допуштање различитима да буду ПОРЕД вас, а и допуштање различитих да ви будете ПОРЕД њих. Све што прелаз тај праг, са било чије стране, може да се назове љубав или мржња, пријатељство или супарништво итд.
Ужасно ме иритира инсистирање на овој теми, не зато што сам нетолерантан према било којим мањинским (ово "мањинским" не схватите погрешно)групама, већ што ће појединци из тих група, свој нерад, неспособност, безобразлук и све лоше стране које имају као људи, да сакривају иза ове приче о толеранцији. Добар човек је добар човек, без обзира на веру, пол, расу,сексуално опредељење итд.

На жалост, и овај мој став ће вероватно бити нападнут од стране "бораца за толеранцију" какву су они замислили. Постоји израз који се често употребљава у техници, а то је "праг толеранције". У овоме и јесте проблем, не ваља када је висок, а не ваља ни када је низак, и у једном и у другом случају може доћи до, рецимо, распада мотора са унутрашњим сагоревањем. Исто важи и за друштво, али је много опасније када се распадне друштво него мотор.
Бојим се да овде није постигнут договор око висине прага толеранције коју наше друштво може да поднесе, без распада. То не значи да усавршавањем друштва (као што се усавршавају материјали и технологија производње мотора)није могуће спустити праг трпељивости (толеранције), али је за то пресудан фактор време. Пошто смо ми као земља технолошки стали 1990. године, и као што видите, тешко се опорављамо, исто важи и за друштво. Немојте журити, јер журба може да изазове супротан исход од очекиваног, а онда неће бити добро ни толерантнима, ни нетолерантнима.

Што се господина Чедомира Јовановића званог Чеда, тиче, препоручио бих му да се опусти током својих наступа на јавним местима, јер је врло приметно његово свесно контролисање говора тела, и то изгледа веома , да будем благ у оцени, необично. И сама слика на плакатима одише том истом необичношћу. Мислим да ће због тога, и свесног имитирања господина Ђинђића (онај пример са мачком је био посебно необичан), одузети знатан део од, невеликог броја гласова што ће узети.

И на крају, врхунац нетолеранције, на овом блогу, је да се сви, или (да будем толерантан)скоро сви, који имају различито мишљење од постављача блога, или његових истомишљеника, проглашавају радницима ДБ-а, КОС-а, БОС-а, и шта ти ја знам којих све служби и установа.
Људи, има у Србији и људи који не мисле ни као једни, ни као други и трећи, већ се труде да мисле својом главом.

Поздрав свима који су са трпељивошћу прочитали ово моје мишљење, а због трпељивости поздрављам и све остале код којих ћу, можда, изазвати нетрпељивост.


Lepo, opsirno, i interesantno

U potpunosti se slazem sa svim navedenim, ali slutim da i vas kao i par drugih koji na ovom blogu iznose SVOJE misljenje optuziti za veleizdaju, verbalni delikt, saradnju sa BIA i marsovcima, odsecanje Titove noge i slicno.
Sada bez sale,
Tolerancija kao marketing mi je dojadila, jer u pitanju je stvar koja se silom ne uteruje, koja se svadjom ne postize, ne cita se iz partijskih programa...

@Followers
Od razmisljanja ume da zaboli glava, ali je ponekada korisno...
Toliko...


Lord William: "...jer u

Lord William: "...jer u pitanju je stvar koja se silom ne uteruje..."

Ima ipak nade za vas, Lorde Williame. Na dobrom ste putu sto se tice seksualnih preferencija.


...

Eh, to je ta ekstrovercija...
Zokstere, za tebe VADE RETRO...

Toliko


Lord William: "Zokstere, za

Lord William: "Zokstere, za tebe VADE RETRO...Toliko"

Lorde, za tebe toliko i malo vise. Nema vadjenja kad se ti namestis, ni RETRO, ni sada, ni ubuduce - trpanje do zorata.


silom uterivati....

zakoni protiv diskriminacije su vrlo korisni i preko potrebni...i njihova primena...paralelno sa zivljenjem tolerancije...smorili ste dosadnim kavlifikacijama tipa sad ce da vas optuze da ste bia, cija, sekli titu nogu ...ne, samo ste homofob. i prilicno arogantni za kolicinu neobavestenosti.

a i sa tom mantrom vise, kao oni o toleranciji a vidi kakvi su...da mi smo principijelno protiv diskriminacije, i tu nema praga tolerancije...zakon, a eto i novi ustav nesto rece o tome, kaze da su pred zakonom svi jednaki...da je srbija drzava...i svih njenih gradjana....

sloboda govora ne podrazumva govor mrznje, sloboda govora ima svoje granice.

pri tome vas obavestavamo da na ovom blogu izjave tipa mrzimo mim ne smatramo govorom mrznje...u nasoj se javnosti, na zalost, taj pojam pogresno tumaci, mi ga, a da imate volje mozete pogledati prethodne blogove na kojima smo o tome pisali, smatramo svakim pozivom na izostavljanje od privilegija ili nejednak tretman pred zakonom i u drustvu koji se sprovodi arbitrarno....

prema tome, go ahead, vredjajte slobodno, ali sirenje homofobije nece ici dalje na ovom blogu


Dragi milici

Za vredjanjem nema potrebe...
oni koji imaju, priliku obilato koriste...
ipak, autocenzura i samokontrola su dve izrazito korisne stvari kojih se ne treba olako odricati...
Hvala na ponudi, ali nema potrebe...


u tom slucaju...

cemo se vratiti na neke prethodne vase komentare i pokusati da damo kontraargumente...


Lord William: "oni koji

Lord William: "oni koji imaju, priliku obilato koriste..."

Eto, mi koji imamo, obilato koristimo priliku.


...

Gosn Williame, necu reci Lorde jer takve titule u Srbiji, pa makar bila ona i virtualna, ne postoje, ceracemo si mi jos, kanda?!
Nije me mrzelo da iscitam salve vasih ispada, izjava, a Boga mi i upada. Prvi utisak je da ste najobicniji knjiski kontras.
Razuverite me, molim vas.


Nema potrebe

Da vas razuverim... zasto?
Verujte sta god zelite, ne mogu vam to zabraniti,
a i knjiski kontras je malo blize komplimentu nego sto se da ocekivati.
Hvala.


ako nema potrebe...

onda je sve ovo besmisleno. I vasi stavovi, i reprodukcija i... Sve ima svoju potrebu kao i svrhu!


od lw

obilato ko kvirijin kalendar ili :)


Да додам

У речнику пише, ако се не варам: homo : људско биће, човек.

Проблем и јесте у томе што само једна одређена група људи присваја израз "хомо", јер израз "хомофобија" значи "страх од људи", а не експлицитно од оних људи који су истополно опредељени у својим осећањима.

Тачно је да закони у једној земљи одређују прагове понашања грађана, ради толеранције бих додао, и сељака (за неупућене, грађани живе у граду, а сељаци у селу,поштовање и за једне и за друге), али исто тако је тачно, да нису закони у свим земљама света исти, јер ни ниво напредовања друштва није равномеран на целој планети. Што је негде природно (наравно), за друге је неприродно, поштујем и једне и друге. Неко ће то назвати традицијом, а неко другачијим погледом на живот и односе у друштву. Законе стварају људи који живе у некој земљи, код нас можда и јесте проблем, што нам у задње време законе пишу они који не живе овде, али то је посебна прича.

Други проблем који видим је Ваш отворени позив на вређање, да будем прецизнији, ако сам добро схватио, ја имам права, по Вашем мишљењу, да Вас вређам.
У томе и јесте ствар, тим ставом потирете све што сте до сада написали о толеранцији, јер није толеранција ако Ви слушате или читате моје увреде, нити ја као толерантно биће смем да Вам их упутим, јер за то нема разлога, а ако и има, ја ћу као толерантно (трпељиво) биће да се уздржим, а ни Ви не би требало да вређате мене јер за то нема разлога, а и да има, као толерантна бића ћете се уздржати.
И опет дођосмо до прага толеранције, ако једна или друга страна пређе праг, онда не постоји закон који може да спречи свађу, тучу, тешке речи итд.
Закони се примењују тек када се нешто деси и законима не мођете да регулишете емоције (осећања) људи нити да регулишете њихове поступке који су настали када се пређе праг трпељивости (толеранције


Etimološki "homo"

u "homofobija" potiče od grčke reči isto, kao u "homologija", "homonim"...


mesate toleranciju

i kulturu komunikacija, bonton, uredjivacku politiku.....privatne uvrede nisu govor mrznje...

mnogo se to kod nas cesto mesa...i kad neko kaze "da, ovo je govor mrznje protiv zlocina" iz najbolje namere, pogresno koristi termin...

zakonom mogu da se sankcionisu emocije, u mnogim zakonodavstvima u svetu prepoznata su krivicna dela iz mrznje...


Наравно

да се законом санкционишу кривична дела која су настала као последица претеране емотивне реакције, али мислим да сам написао да закони не могу да регулишу емоције, односно у тренутку набоја емоција, стање свести је битно другачије него у нормалним околностима, па зато и онај кога су обузеле емоције не може да сагледа законске последице (како би то правници рекли, стање битно умаене урачунљивости).

Кажете да приватне увреде нису говор мржње, из тога и из позива да Вас вређамо, закључујем да Ви овај блог сматрате апсолутно приватним. Ту наиђосмо на још један проблем, ово је врло јавна ствар и много људи чита све што неко овде напише, те је јако лоше износити увреде било које врсте, на једном оваквом месту.

Поменусте мешање толеранције са културом комуникације, бонтоном, уређивачком политиком...
Просто не могу да верујем да сте као неко ко се залаже за толеранцију, написали тако нешто.
Није толеранција област живота, па ће неко њом да се бави, а неко неће. Она треба да прожима друштво, од уређивачке политике, преко бонтона до културе комуникација.Толеранција је и када вас неко згази у трамвају па каже извини, а ви му одговорите "све је у реду, дешава се". То је можда и најочитији пример трпељивости (толеранције), и мислим да би пре свега требало код наших људи вратити осмех, реч "извини", љубазност шалтерских радника, возача ГСП-а, а када то успемо, онда нико неће да примети да ли је неко црн или бео, теткаст или мање теткаст, мушкобањаста или мање мушкобањаста...


mesate

bon ton i toleranciju. ljudi ne moraju da budu toleratni prema gluposti, buci, ali mogu, ako hoce. no ima stvari prema kojima moraju da budu tolerantni.

ako prodjete kroz nase blogove, videcete da mi pokusavamo da se sa nasim posetiocima, upravo zato sto i mi ovo smatramo javnom komunikacijom, odnosimo sa uvazavanjem, ali ne dopustamo ....pogledajte neke nase prethodne blogove na kojima smo tacno definisali sta ne dopustamo.

licne uvrede nas pustamo, ali se trudimo da ne vredjamo. pustamo ih, jer mislimo da su komentari dragoceni, kao slika srbije danas.


hahaha

Tako je u onom mačo vicu, kad žena pobrka toleranciju i batine. Naime, "narodnjak" objašnjava svojoj ženi šta je tolerancija i kaže da bi tolerancija bila, recimo, kad bi ga žena zatekla sa ljubavnicom i odmah mu sve oprostila.
Tražio je da ponovi šta je tolerancija i njegova žena kaže: To bi bilo da me ti zatekneš sa komšijom i odmah mi oprostiš -
A, ne - kaže, "narodnjak". Ti brkaš toleranciju i batine.


Izvinte sta vam znaci ta rec

Izvinte sta vam znaci ta rec pod navodnicima "narodnjak"?


Мислим

да не мешам бонтон и толеранцију, јер иза свега што наводите, стоје људи и њихова дела односно недела.
Да појасним, тачно је да не морам да будем толерантан према буци, али могу ако хоћу, али исто тако је тачно да не морам трпељиво да слушам Рома(Циганина,Индуса) у аутобусу како урла неку жалопојку и проси, али могу.
Проблем настаје када дигнем фрку и кажем му да престане да свира и кука јер ми није до тога (а и коме је ?). Е, ако сам баш запео и избацим га из аутобуса, онда ћу да будем проглашен за расисту и нетолерантно биће. И ко је ту угрожен? Исто тако, да се вратим на тему, бићу толерантан (као што сам и до сада био) према геј популацији, то је њихова апсолутно лична ствар, али не морам да будем ако праве параду од тога, односно постављам питање, да ли је, рецимо геј парада, злоупотреба толеранције?

И на крају да кажем да у животу само једна ствар МОРА да се деси, а то је смрт, прецизније речено живот је саставни део смрти, према томе, ништа не мора, све је ствар васпитања и опште културе. Верујем да добар део људи у овој земљи, из традиционалних и других разлога, нема неко лепо мишљење о геј популацији, али верујем да не посвећује пажњу томе јер се, једноставно, баве сопственим животом и преживљавањем.


i zakoni kazu sta se mora ili ne sme

i to je dobro.

"према геј популацији, то је њихова апсолутно лична ствар, али не морам да будем ако праве параду од тога, односно постављам питање, да ли је, рецимо геј парада, злоупотреба толеранције?"

oov je vec stvar regulative, ako im je organizacija skupa dozvoljena, sto da ne. stvar ukusa. te parade su nacin da se obrati paznja na probleme sa kojima se suocavaju.

u pravu ste da se imate pravo buniti za neki prekrsaj nekog pripadnika manjinske zajednice, pobogu, i za njih vaze i zakoni..jednako kao i za pripadnike vecinske zajednice...


Bravo za vas,...

...Zozo,lepo ste sve objasnili.To je pravo pitanje,da li je gej parada zloupotreba tolerancije?Milici,kazete da tako gej populacija skrece paznju na probleme sa kojima se suocava?Sta sad to znaci?Eto,ja sam hetero,i sad,ako bih imao neki problem,trebalo bih da organizujem hetero paradu?Ne znam,ja sam pre za stav-zivi i pusti druge da zive.Bas me briga za neciju sex.orijentaciju,procenjujem ljude po inteligenciji i karakteru...


tesko da se iz pozicije

pripadnika vecinske grupe moze sagledati problem koji pripadnici manjinskih grupa dozivljavaju...od ulaska invalida u gradski saobracaj, javne ustanove, pa na dalje....

da, ako imate problem kao heteroseksualac, vase pravo je da to artikulisete u skladu sa zakonom i propisima, koji podrazumevaju i javen skupove, performanse....

dans je na platou NGO BIRO organizovao performasn stop politici nesvrsavanja :)


Svašta

Pa ako si ljudsko biće, odmah imaš i po međunarodnim i po domaćima zakonima pravo da izađeš na ulicu i skreneš pažnju na svoje probleme. Da li ti to neko brani ? Možeš da izađeš i protestuješ što nemaš devojku. Lepo prijavi policiji i idi.

Ali isto to pravo ima svako ko je gay. Sorry, ali to UOPŠTE nije zloupotreba tolerancije.

Ovde ljudi misle da su tolerantni ako ne biju nekog.


Toliko od mene...

Немам више воље да покушавам да проникнем у тајне диригованог једноумља. Сваки покушај дискусије завршава се озбиљним увредама на рачун оних који не деле популарно мишљење. Жао ми је једино што слобода мисли која је овде квазипрокламована, бива на најгори начин исмејана управо од оних који за њом највише вапе. Не бих да вас својим иѕјавама страшим и гневим, јер видим да је Вучко у праву када о реакцији већег дела блогера на моје постове говори као о павловљевом рефлексу, те би даље постовање на ову тему само повећавало већ присутну разјареност. Такође, једна озбиљна тема расплинула се на више приватних дискусија, или чак низова бесмислених увреда, у којима немам ни најмању намеру да учествујем. Свима желим срећну Нову Годину и Божић, и поздрављам вас до неке друге, мање расплинуте теме.

Уживајте...


oce to

da se napusti kad se naleti na argumente a ostane bez istih ...i na kritiku, pa i podsmesljivu kritiku koja je legitimna i vrlo korisna cesto....

treba kondicije za nase komentatore koji sa azlogom nemaju prag toleracije za govor mrznje...a vi imate suvise mali prag za to da vam se neko suprotstavi...nemate kondicije...

ne moze se biti malo homofobican, malo rasista, malo seksista...

ili jesi ili nisi...


Uh bre Milići

ili jesi ili nisi lav - a ovo za rasizam, homofobiju, seksizam - to je zaguljena stvar.

Tu rade neki čudni geni koji su malo stariji od civilizacije, i ko misli da je operisan od toga je, bar po mom mišljenju, u zabludi. Kamo sreće kad bismo mogli da odemo ambulantu i primimo vakcinu.

Mislim da nama ovo Queeria društvo ovde mnogo znači što se tiče toga - da vezujemo pozitivne i prijateljske asocijacije za celu tu priču. I ono što su Boban i Jelica radili za Rome je isto bilo jako lepo. I Olga za stare. Jednostavno moramo da proživljavamo neka iskustva da bi sebe adaptirali na te stvari. Inače smo zverke u planini - džaba šta kaže Čeda ili ko god.

Zato mi je malo blesavo kako se na prvu loptu reaguje na Lorda Vilija i slične - upucamo ih pre nego što stignu da razmene lozinku i odziv. Lord Vili je još bio žilav, pa nas je trpeo.

Pozz

Vučko


uh vucko,

to ko pokojni bosko buha "nije srbija jos spremna za te nastranosti"

a ti cudni geni, pa zakon ih obuzdava, a i ostatak drustva, mainstream poruka ( nije ni hriscanstvo bilo lose, nego mu je trebalo 1700 godina da se neki doseljenici u ameriku sete...) ..niko ne kaze da postoji idealno drustvo u kome toga nema...mi pricamo o mainstream odnosu prema diskriminaciji...

stanje u srbiji ce biti ovako dok kod nema JASNE PORUKE od formiraca javnog mnjenja, crkve, skola, univerziteta, umetnika, sportista, politicara, show bizz, ...a malo je, jako malo takvih poruka....i puno je pogresnih...


To nije sporno

mislim - zakoni svakako, da oni siroviji dobiju po nosu ako drugome nanose zlo ili štetu.

Baš je lepo i ovo sa kalendarom što je urađeno, baš bih voleo da kupim jedan primerak - agitujem sad ako može drugo izdanje, za nas koji bi kupili, da ne teretimo društvo u ćošku, ili još bolje, ako možemo da im pomognemo.

Ja se nadam da je moja poruka danas Lordu Viliju bila dovoljno jasna - nisam na žalost imao boljih statistika, tad se još nije bilo skupilo društvo koje može u tome da pomogne, ali mislim da nisu ni bile presudne.

Nego meni ovo "ili si lav ili nisi" jednostavno ne drži vodu. Jedna od stvari koje me na ovom blogu ispunjavaju je druženje sa ljudima koji mi razbijaju iluzije i predrasude, otvaraju oči, tako da kažem. Mi možemo za sebe misliti da smo kolikogodhoćete savršeni - ali to je samo još jedna predrasuda i iluzija. Zato kažem da nam ova grupna terapija znači.

Opet kažem, kao, ako se sećate i kod priče o ratnim zločinima - da je sreće da to ide na RTS1 posle dnevnika 2... ali vredi i ovde, ko hoće da čuje poruku.

To je bila poenta, u principu - lako je reći za neke stvari "ili si lav ili nisi"... ali treba biti čovek i prepoznati sebe kad kočnice proklizaju.

Pozdrav,

Vučko


kocnice

vucko,
nema polutrudnih,
ili jesi ili nisi nacionalista, sovinista, homofob...

ovo o cemu vi pricate je samo umece prikrivanja ili malo bolje obuzdavanja....sto nije lose, pogotovu kad drustvo salje ispravnu poruku, onda na neke izaziva takav efekat...

ali ocena ostaje, pokazivao to ti ili ne, ne mozes biti malo fasista u glavi...ili tako mislis i verujes ili ne...dal realizujes, to je drugo...


crno belo u koloru

Ko nije sa nama, taj je protiv nas. RAZVALJUJ!


ko to kaze? ko razvaljuje?

ovo je vec milioniti put da se na nasim blogovima pojavljuje ova brilijantna logika!

dakle, da imamo principe od kojih ne odustajemo. kao sto u modernom svetu ima stvari koje su neupitne,. bar formalno.
nema male diskriminacije, male marginalizacije, kojoj mozemo da progledamo kroz prste. svi su ljudi jednaki!

ostalo....konzervativizam, nato- da ili ne, veci ili manji upliv drzave u ekonomiju, porezi, budzetska raspodela...siroko nam polje za javnu debatu.....

imate li ista smislenije, konstruktivnije za debatu! RAZVALJUJTE.


Blagosloven je onaj...

Milići,

(sa kojim god od vas dvoje polemišem, ako se ne smenjujete na straži)

ovo lepo zvuči, kako bi se reklo crkveno "blagosloveni ste" ako u ovo stvarno verujete.

Ja, na žalost, nisam tako daleko stigao u razumevanju sveta i sebe, pa da mi je sve jasno i da imam referentne tačke za merenje ovakvih stvari.

Meni se čini da su fašizam i nacizam reči koje su strašno devalvirane ovde. Upotrebljavaju se da se njima kvalifikuju ljudi kojima se u tekstu od tri rečenice "prepozna" neka predrasuda, i onda se takav verbalno linčuje od onih koji sebe smatraju "pravovernima".

Taj stav "sve ili ništa" sprečava da se ljudima da šansa da se, bez pritiska spiralom nasilja etiketama i uvredama, preciznije odrede, ili čak dozvole sebi da promene neke stavove. Ne dešava se ovo uvek, znam - ali po meni vredi pokušati. Radikalizovanje neistomišljenika mi baš ne izgleda kao dobar način za pomoć ljudima da prihvate neke od vrednosti u koje verujemo. A nekad se desi da takvi nama osvetle neke stvari u kojima smo mi u zabludi (neverovatno, ali istinito :))

Koliko vidim, ovaj Lord Vili je malo eksperimentisao sa nama. Poigrao se sa našom emotivnošću u odbrani stavova po sistemu "napad je...". Moguće je da on ima stav prema homoseksualnosti koji nije isti kao moj - ali plašim se da ga nismo ubedili da zbog toga ode u Severnu Koreju. Verovatno smo mu samo ulepšali popodne :)

Pozdrav,

Vučko


crno-belo

"sterilne treba ukloniti". fasizam.

homoseksualnost je bolest. homofobija

crnci imaju manji mozak. rasizam.

vi zamenjujete teze. nekome smo vec odgovrili, ima stvari koje su nam neupitne, i o njima ne diskutujemo en large. svi su ljudi rodjeni jednaki. diskriminacija je nedopustena. tolerancija ne podrazumeva nacin komunikacije, bon ton, trepeljivost, vec jasan stav prema razlicitosti drugih! arbitrarno uskracivanje statusa, privilegija i zakonskih prava je diskriminacija.

mozemo polemisati sa socijaldemokratama kao levi liberali, mozemo pricati o visini budzetskih davanja, o kvalitetu skolstva...ali ne, necemo se ulagivati ni jednom lordu homofobu.

svi su ljudi rodjeni jednaki. ali nismo svi isti! ima nas koji nismo zlocinci, fasiste, homofobi, klerofasiste, nacionaliste, ...to je, jednostavno, tako.


"Ovo je nas blog i mi

"Ovo je nas blog i mi odredjujemo pravila". despotizam


Ovo se malo vrti u krug,

pa da se nađemo na tim stvarima koje su nam zajedničke.

Ubeđen sam da su svi ljudi rođeni jednaki. Ne želim da se diskriminacija toleriše.

Pod tolerancijom smatram mnogo stvari, a mnoge proizilaze i iz ova dva ubeđenja koja sam naveo gore.

Znači - svi su ljudi rođeni jednaki. Ali ima nas koji ne etiketiramo sagovornike najmračnijim etiketama, samo na bazi prvih par rečenica - da bismo ih bolje shvatili. Etikete obično odmažu sporazumevanju. To je, jednostavno, tako.

Vučko


vi se vrtite jer ne smete da izadjete iz kola

sterilnog treba odstraniti. fasizam.

homoseksualnost je nastranost. homofobija.

etikete, neke, ne pomazu sporazumevanju, ali ne vidimo cemu potreba da se sporazumemo sa .....

mislimo d asmo na svojim postovima pokazali dovoljno strpljenja da kazemo koliko su te neke stvari, DA U NORMALNOM SVETU NEUPITNE, i predrasude koji posetioci imaju pogresne....da informisemo, edukujemo, ....

ali i to pateticno pokusavanje i pozivanje na sporazumevanje po svaku cenu, ta sabornost, ta zamena teza sta je kultura komunikacija,sta sloboda govora, sta govor mrznje....

ne, necemo odvlaciti resurse, jer ima toliko zanimljivih tema, novih tema, koje bi smo voleli da otvorimo sa ljudima sa kojima imamo zajednicki najmanji sadrzalac vrednosnog sistema.


Pa ok,

hvala na uloženom trudu.

Sabornost me ne interesuje - posmatram stvari sa tačke gledišta interakcija pojedinaca. Na tom nivou umem da učestvujem. I referišem se na svoje iskustvo, u kome često zaključim da nemam u posedu tapiju savršene normalnosti i informisanosti. Ali da ne gubimo vreme.

Radujem se novim temama. Nadam se da bar vrednosti delimo, ako ne i pristup. Ne bih vam dalje oduzimao vreme oko ovoga.

Pozdrav,

Vučko


"ili jesi ili nisi

"ili jesi ili nisi nacionalista, sovinista, homofob..."

A ko vama i na osnovu cega daje pravo da o tome sudite???
Nemojte se samo sad pozivati na VIP blog prava, na koja se uvek pozivate kada zagusti ili da je ovo vasa kuca, pa imate pravo da zavodite red, ili da ste vec x puta dali definiciju sta ne dozvoljavate na vasem blogu, a postoje stotine kontraprimera, tako ociglednih kao "stvari u modernom svetu koje su neupitne,. bar formalno" kad ste od toga odstupili i odstranili komentare koji apsolutno nisu imali nista sto je krsilo vasu definiciju osim diskutabilnog "slobodnog sudijskog uverenja" da je neko odstupio od teme.
A ako mislite da vam VIP bloger status daje za pravo da npr. nekom brisete komentare jer je odstupio od teme, onda to jeste gusenje slobode govora i vi niste nista drugo nego licemerni i upravo krajanje diskutabilne principe koje ste postavili koristite kao zaklon u slucaju kada ste saterani u cosak i nemate argumente, sto jako smelo pripisujete gornjem blogeru (Lordu).


Кхм...

Е, па варате се у многоме...
Поред овог блога који уме да буде и занимљив,људи имају друге, мало важније обавезе. С обзиром на то, бићу одсутан неко веме, па сам вам на најуљуднији начин пожелео срећне празнике, на шта ми је узвраћено још једним у низу напада. Што се тиче ваших "подсмешљивих критика" у питању су вулгарне провокације на које је беспредметно одговарати. Због тога вам препуштам да у њима уживате. Ипак, најважније од свега је да се на ову тему јавио још читав низ људи који деле моје мишљење о постављеној теми и догматизацији политичких ставова, те сматрам да вам је један самосвестан човек довољан за сав накупљени гнев и фрустрације, а да је више од једног већ претерано много за танане нерве. Последње од свега - коментари су у тој мери расплинути да се основна нит разговора изгубила заједно са елементарном уљудношћу истог, а таква врста расправе престаје бити занимљива и најупорнијима. О аргументацији ћемо лако причати, јер ово, срећом није једина шкаклјива тема о којој ће се говорити.... Све у свему очекујте ме када ми се најмање надате... И трошите време мало и ван блога. На пример за репродукцију.... хехе

Поздрав свима....


A tvoje obaveze

su bile da danas ceo dan provedes sa Vujaklijom na blogu...

Nista, aj lepo odmori, pa kad se ohladis da se ponovo cujemo...

Srecni i tebi svi praznici!

Poz.

MaxMagnus

p.s. i za sledece javljanje da update-ujes tog Vujakliju iz 66.


uvaženi lorde

Oladi malo sa reprodukcijom, šest milijardi je pet milijardi sedam stotina miliona previše, koristite kondome i što bi rekao Simons molite se za blagu zimu. http://www.dieoff.org/ .

Prometeju sam se nekada davno divio, smatrao sam ga najvišim bogom.
Sad vidim da se zahebo i da uopšte nije mudar. Dati vatru ljudima, koji idiotluk.


Lord William: "Свима

Lord William: "Свима желим срећну Нову Годину и Божић, и поздрављам вас"


Зоза wrote:Закони

Зоза wrote:
Закони се примењују тек када се нешто деси и законима не мођете да регулишете емоције (осећања) људи нити да регулишете њихове поступке који су настали када се пређе праг трпељивости

нема никаквог лека томе о чему ви причате осим добро осмишљеног закона. Ја мислим да добар закон који се поштује током једне деценије има позитиван фидбек на понашање људи. Они који крше закон најпре су изоловани а остатак се најпре плаши закона а касније закон усвоји као традицију то јест као вредност. а ово што ви причате, то је као нека саборна толеранција то окчите мачку о реп. Ако христ није у томе успео после 2000 година нећете ни ви Зозо овим једни коментаром. Уместо христа Србији је потребан један Мустафа Кемал Ататурк.


Srbiji je potreban...

...jedan M.K.Ataturk???Pa,videli ste kako prolaze oni koji zele da promene Srbiju i svest naroda.Dobiju metak u srce.Da nije Ceda taj novi Ataturk?Za mene nije,ovome na koga se toliko poziva nije ni do kolena...


Да додам...

M&M wrote:
a i sa tom mantrom vise, kao oni o toleranciji a vidi kakvi su...da mi smo principijelno protiv diskriminacije, i tu nema praga tolerancije...

и мене излуђује та прича како Ви тобож нисте толерантни, хер не допуштате коментаре који вређају особе усмерене истом полу или (чега је исто било) усклике типа ”нећемо педере у Србији!”

Ако би се то толерисало онда не видим зашто се не би уважавали ставови оних који су наложили спроводили и одобравали рушење стотина џамија у Босни и Херцеговини за време четничке агресије деведесетих.
Исто тако могли бисмо позвати припаднике оргнизације Крв и Част, па саслушавши њихово поштовано мишљење отворити полемику о томе да ли је фашизам потребан Србији или није. То је ваљда та толеранција о којој говоре Лорд и Цвилијус.
Или да можда позовемо оне који носе слике Младића и Караџића у новчанику па да направимо једну трибину попут оних Номоканонових па да ипак проверимо да ли су у праву кад кажу да геноцида није било. То је то српско појмање толеранције. Јер по њој и Младић и Караџић су људи. Не само људи него и православна браћа.

Е то неће тако моћи. Кад ЛДП-СДУ-ГСС-ЛСВ једног дана буду формирали владу треба да буде донет ваљан и свеобухватан закон о дискриминацији. Па ко га буде кршио - у творза. ”По списку”, макар био и патријарх. А баш прво треба загребати по г* званом СПЦ због благосиљања ратних злочина и злочинаца, због пружања уточишта хашким бегунцима, а никако не треба заборавити и позиве на линч припадника другиг верских заједница, које у ту сврху називају погрдним именом сектама.


Molim te CM,

negde drugo vežbaj ćirilicu. Ne mogu da je povežem sa tobom. A ja ću popunjavati te formulare ako baš bude moralo:)))

Jasna B.


CM poštuje Ustav..

..odnosno vežba Ustav...


Usvojeno. I meni je dosadilo

Usvojeno. I meni je dosadilo da nabadam po tastaturi.
а УСТАВ ce valjda da se menja u skorije vreme...
Pozz. CM.


Поздрав цорн

..Јасна, ево знам и ја писати...


Drago,

ma svi znamo ali nam ne stoji:)))

Jasna


Hehe

ovo je bilo super za CM-ove formulare - plemenito ;)

V.


Јасна,

МОЖДА ЈЕ НЕКИ ЋИРИЛИЧНИ ВИРУС...!!!
Bruka jedna kucao sam 5 minuta recenicu od 6 reci. A gde li je smesak, boga pitaj...:-)
Zivela tolerancija!!!!!!

П.С. ШАЛИМ СЕ,of course!

POZDRAV!!!!!


Зашто чирилица

Зашто чирилица није гау-френдли :-(


Corn mouth,

zbog prelaska na sledecu stranu nisam siguran da je ovaj post upucen meni...ali, kako me neko nauci, kad nestane uredjivanje, znaci da je neko odgovorio...Da ne davim vise, nemam nista protiv cirilice, ЗАИСТА...!!!, SAMO SAM HTEO DA SE NASALIM SA JASNOM!!!
POZDRAV!


Nesh

nemojte se правдати zaboga.
Ustav cemo da menjamo ako je to prepreka da neko pise latinicom.
Setite se stare Borbe pre nego sto je Sloba zabranio latinicu. Jedna strana ovako jedna onako. tako i ja. I tako treba da bude.

Doduse, u pravu je Jasna da je posle svega sto se desilo i sto se desava jos uvek cirilica nekako suvise кукаста. Tako da kad to kukasto bude iskorenjeno u Srbiji, bice cirilica sasvim gay-friendly. Do tada nema sanse...CM


Ustav svakako moramo da menjamo...:-)..!

Znam bar jedan razlog: LOS JE!!!
Pozdrav!!!


Ja počinjem sa "bosančicom"

....baš lepo pismo, samo malo nepraktično i nosi vreme.


behaesovica

behaesovica bi mi bila sasvim ok.


behaescegovica

..zaboravljaš CG.
Ispade skoro "begovica" ili "hercegovica"...
Ili Hasanaginica...


Nesh,

a i ovaj više puta spominjani Vujaklija u svim svojim izdanjima je pisan ćirilicom iako Srbi jedini nisu smeli da koriste svoje pismo, kako kažu nacoši, tj. ćirilicu. Znači, pisam je ćirilicom od 1966 pa nadalje. Samo da se zna.

Jasna

P.S. Ja volim ćirilicu ali su mi je malo ogadili ovi profesionalni Srbi.


Bilo je doduse i hrabrih......:-)

Quote:
a i ovaj više puta spominjani Vujaklija u svim svojim izdanjima je pisan ćirilicom iako Srbi jedini nisu smeli da koriste svoje pismo, kako kažu nacoši, tj. ćirilicu.

Bilo je doduse i hrabrih, koji su, rizikujuci svoje karijere (a neki cak i zivote) po mracnim katakombama grebali po zidovima cirilicna slova.......:-)
Ovi na forumima kad zavrse sa trolovanjem kazu troll off, te i ja koristim priliku...dakle, troll off
Nadam se da nisam preterao...;-)


"... negde drugo vezbaj cirilicu ..."

a zasto je ovde zabranjeno da se koristi cirilica?

da li je cirilica nesto toliko ruzno i kuzno?

By the way, da li biste odbili da procitate knjigu stampanu cirilicom?


Vi to ozbiljno..

Da. Prva knjiga koju sam pročitao zvala se "Буквар".
Kasnije sam teško raspoznavao koje je pismo.


laku noc!

odgovorili ste mi "da" na pitanje da li biste odbili da procitate knjigu pisanu cirilicom.


Za skenera,

"odgovorili ste mi "da" na pitanje da li biste odbili da procitate knjigu pisanu cirilicom."

Ja kad čitam ni ne primećujem koje je pismo. Ali su mi se smučili ovi "Budi Srbin piši ćirilicom". To kod mene izaziva revolt. I kontraproduktivno je.

Nije tačno da je ćirilica bila zabranjena. Svi su pisali ova pisma. Mi smo u školi pisali jedan pismeni ćirilicom a jean latinicom.

Jasna B.

P.S. Kod mog prijatelja Albanca u kafiću u Prištini ima stripiova i knjiga iz Srbije i to ćirilicom. U ovo vreme kada se i dalje huška na Albance, tako da je jedan jadnik što prodaje semenka napisao "Ja sam Goranac" a drugi je promenio naziv radnje i samo piše "посластичарница".Što li?

P.P.S. U mojoj biblioteci, koja nije mala, ima knjiga koliko ti duša želi takođe na ćirilci. Malo mi je odvratno što ovo uopšte pišem. Ali mrzim podmetačine. Pa nekad mora da se i objasni.


laku i ugodnu noc!

podmetacina ... ruzna rec!

zasto mi podmecete da sam bilo gde rekla da je cirilica bila zabranjena? procitajte ponovo moj post.

meni je cirilica podjednako lepa kao i latinica, sta mogu. to su jedina dva pisma koja znam.

"budi srbin, pisi cirilicom", ne razumem, nisam srbin, ja sam tuzni i nesrecni jugonostalgicar.


probajte mene

probajte mene


re: probajte mene

zao mi je sto sam tek sada videla vasu ljubaznu ponudu.

nemam nikakvo iskustvo sa cyber seksom i potpuno sam sigurna da mi se ne bi dopalo. zato je, nazalost, moj odgovor - hvala, ne!


Полако...

" ...наложили спроводили и одобравали рушење стотина џамија у Босни и Херцеговини за време четничке агресије деведесетих."

Овде је изнет врло произвољан и опасан став, да је за време грађанског рата у СФРЈ било агресије са једне стране, те у том смислу закључујем да су они други били много добри. То је питање за неку другу тему и неке судове.

"То је то српско појмање толеранције. Јер по њој и Младић и Караџић су људи. Не само људи него и православна браћа."

И овде бих,врло толерантно, приметио да ти људи нису још ни спроведени у Хаг, а камоли осуђени за нешто, те су формално правно невини. Знам да ћу овим изазвати салву увреда на мој рачун, али ја ИМАМ ПРАВО на такво мишљење.

Оволико мржње према СПЦ су својевремено имали комунисти, прецизније, комуњаре, и слободно овакав погрдан став према Српској православној цркви могу назвати "говор мржње", јер и ја сам крштен у тој цркви, и не дозвољавам да се о њој овако говори. Вероватно би био проглашен нетолерантним неки мој став и навођење сличних примера из католичке цркве, или муслиманске вере, али ми не пада на памет да га изнесем на тај начин на овом месту.


nemojte da mi podmecete sta

nemojte da mi podmecete sta nisam rekao. Uopste ne mrzim SPC. Potpuno sam indiferentan. Jedino sto mislim je da i SPCsnosi odgovornost za rat 90-ih. kolektivnu a narocito individualnu. Evo zasto:



Одговор

коментар прве слике: И у рату у Вијетнаму, америчка војска је имала капелане, свештенике у униформама, ако се сећате филма и серије "Меш", онда ће Вам бити јасно. То што се овај свештеник сликао са неким војницима на неком фронту, не повлачи закључак да је он, или сви свештеници Српске православне цркве, ратни злочинац.

То што је Његова Светост Патријарх Павле, стајао испред Караџића и Младића не значи да ни да је он злочинац, а не значи још увек ни да су њих двојица злочинци, јер, понављам, нико није крив док му се не докаже кривица на суду, другим речима они су, формално правно, невини. Поводом друге слике, треба имати у виду да је Караџић, вероватно, у том тренутку био председник Републике Српске, а Младић, начелник генералштаба или нешто слично, те је слика вероватно настала на некој државној прослави.

У овој земљи је, на жалаост, врло честа појава да се речи, реченице, фотографије извлаче из контекста и добијају сасвим другачији смисао.


”У овој земљи

”У овој земљи је, на жалаост, врло честа појава да се речи, реченице, фотографије извлаче из контекста и добијају сасвим другачији смисао.”
управо ви то радите само нисте свесни.
Смисао ових фотографија је јасан. Патријарх да је иоле моралан повукао би се са те функције уз извињење свим жртвама ове двојице иза њега. Да вас подсетим тужилаштво ICTY располаже обиљем поузданих доказа да су у питању окорели злочинци. Па само прочитајте транскрипте са досадашњих суђења па ће вам бити јасно. Проблем је што су они у бекству.
Зато вашој клики и одговара да су убекству. Како би заувек релативизовали кривицу за ратне злочине одређених лица из цркве, сану, политичких партија које су се са њима сретале и давале им сваковрсну подршку - материјалну али и духовну. Зашто иначе мислите да Коштуница неће да их хапси?


Коме?

"Зато вашој клики и одговара да су убекству. Како би заувек релативизовали кривицу за ратне злочине одређених лица из цркве, сану, политичких партија које су се са њима сретале и давале им сваковрсну подршку - материјалну али и духовну. Зашто иначе мислите да Коштуница неће да их хапси?"

Проблем и јесте у томе што ја не припадам ни једној "клики", осим ако под кликом не подразумевате људе који воле да чују обе стране и који више верују својим очима и ушима него телевизији. Нисам знао да Коштуница треба некога да хапси, и опет провејава комунистички жаргон. Ко је он да хапси, хапси полиција и то само ако има довољно доказа за тако нешто.Поента је , очигледно, у томе да неко упорно хоће да наметне колективну кривицу нашем народу. ја то не прихватам. Ко је урадио нешто лоше, и ако за то постоје релевантни докази, а не "видео га је у друштву са тим и тим, што аутоматски значи да је и он такав", нека буде осуђен, на највећу могућу казну.Не верујем да је неки дедица из САНУ ишао да убија тамо негде, а иако јесте треба да буде осуђен уколико му се то докаже, то је правни принцип. И сада ће неко да ме прогласи Коштунициним фаном само што сам истакао правни принцип:"нико није крив док се не докаже да је крив".
Некима овде одговара она Титова "не морамо се држати закона као пијан плота". Уосталом Чедомир је први за тај Титов принцип, када су због њега нацртали пешачки прелаз испред скупштине Србије.

И на крају, можда тужилаштво у Хагу располаже са доказима, али сам сигуран да патријарх Павле у тренутку настајања фотографије није располагао таквим сазнањима и доказима.


Eureka

И сада ће неко да ме прогласи Коштунициним фаном само што сам истакао правни принцип:"нико није крив док се не докаже да је крив".
Adolf Hitler i Ante pomazanoblaženi Pavelić su nevini. Ja verujem svojim očima i ušima, i zahvaljujem ti se što si mi otklonio 30-godišnju mučninu pri pomenu ustaša.
Brat Hrvat


a ko su bili...

Zozo,

Pa ako ćemo tom logikom, i Hitler je bio šef neke države, pa je Gebels bio..., pa je Gering bio ..., pa je Pinoče bio....

Pa je još 105 zemalja ratifikovalo Rimski Statut da bi baš gonilo iste te glavne zverke u nekoj državi. Ne znam šta bi mi danas mislili o tebi da imaš tako neku sliku sa Hitlerom. Da li bi ti mogao da se opereš time što si bio šef neke verske zajednice, a Hitler tobože šef države ?

Inače ne poznajem deda Gojka, pa ne mogu da komentarišem šta čovek misli. Bilo bi neukusno. Poštujem tebe i sve one koji su vernici i za koje je on NJ S P P.


Zozo,

ko te pita za američku vojsku. Pita te lepo čovek za Filareta. Koji je u ratu imao i humanitarnu organizaciju Dobrotvor koja je šatro nosila pakete i u opkoljeno Sarajevo. Ne znam nikoga ko je te pakete dobio. One koje sam ja poslala - niko nije dobio nijedan a poslala sam ohoho preko tog popa sa kalašnjikovim.

Možda nije zločinac ali je podržavao zločince. Ne znam kako je to u skladu sa verom. Možda ti znaš. Videli smo i onog popo što škropi Škorpione kad su kretali da ubijaju civile po Bosni. Ako nisi video taj video snimak, onda si jedini koji nije video.

Patrijarh je blagosiljao mnoge ratnike. Primio je orden od Karadžića. Nemoj da ni to ne znaš.

Mora se priznati da ovi heroji na čudan način dokazuju svoju nevinost. Sve skrivajući se od pravde. Baš herojski. Nema šta.

Neko je već napisao - i Hitler je umro neosuđen. Da nije možda nevin? Ili Milošević?

JB.


Јасна

"Videli smo i onog popo što škropi Škorpione kad su kretali da ubijaju civile po Bosni. Ako nisi video taj video snimak, onda si jedini koji nije video."

Да видео сам снимак, али то још увек не значи да је тај свештеник знао да ли ће,или неће, да убијају цивиле.На жалост, ратницима једино Бог може да помогне да остану живи.Ако се не варам по Вашем мишљењу је у реду да американци имају свештенике на фронту, али није у реду да их има наша или нека друга војска. Могло би се рећи да није у реду што се сликао са пушком преко рамена, али за то постоји црквени суд,а Ви, ако сматрате да је то проблем, скокните до Патријаршије, где се налази црквени суд, и поразговарајте о том проблему.
Ако сте знали да је он такав, зашто сте слали пакете преко организације коју је он водио? Да ли то значи да сте и Ви били саучесник у нечему лошем? Можда би Хашки суд требало и са Вама да разговара о тој ствари и да види какав сте утицај Ви имали на ратна догађања зато што сте слали пакете?
Ето, сада би могли до сутра овако да извлачимо закључке и да стварамо истину, али ја то нећу чинити, јер знам да је бесмислено.

Када сам видео снимак када убијају заробљенике, мој једини коментар је био, а и сада је, иако нехришћански, да их је требало извести на тзв. преки суд, и по кратком поступку завршити са њима. Малтретирати или убити,нарочито везаног, човека је нешто најгоре што неко може да уради.
Али, истог тренутка сам поставио себи питање, како то да је госпођи из једног фонда, требало 6(шест) месеци, а можда и више, да објави тај снимак, и како то да је полиција није привела на информативни разговор, с` обзиром да је, колико ја знам, прикривње кривичног дела, кривично дело.
И како је неко овде написао, правда мора да буде једнака за све, ако је селективна, онда то није правда већ неправда. Ја само покушавам да укажем на чињеницу, да је међу војницима, а нарочито политичарима, у све три стране у сукобу у Босни, било будала и звери у људском облику. На жалост, у рату важи принцип, ако не убијеш ти њега, убиће он тебе,али то подразумева да су обе стране наоружане. У овом рату су са свих страна страдали и ненаоружани људи, и само покушавам да укажем ту чињеницу. Хашки суд ме још увек није убедио, нарочито после случаја Насера Орића и Рамуша Харадинаја, да је објективан и да не постоји никакав политички утицај, пре свега САД, на тај суд.

Овде се и даље потенцира директна веза између Хитлера и Караџића, Милошевића, а ја бих додао, а зашто не и Туђмана, Изетбеговића? У односу на Хитлера који је имао амбицију да освоји и покори цео свет, ови су били бедни аматери, тако да је поређење, наумесно. Да су својом политиком,сви горе поменути,изазвали грађански рат,то је тачно, да им је за то требало судити и то је тачно, само не у Хагу, већ овде, у Београду, Загребу, Сарајеву. Пошто се то није догодило, онда неко упорно покушава да за сву несрећу на простору СФРЈ, окриви Србе и Србију. Е, то је оно што не желим и нећу да прихватим. У томе се разликују мој и Ваш поглед на догађања од пре 10-15 година. Зато ми је мрзак и лицемеран став западних земаља, јер да су хтели, могли су без проблема да спрече крвопролиће у СФРЈ, али нису. Нису, јер им је одговарало да се распадне држава која је била прототип Европске уније, и која је годишње извозила наоружања и војне опреме у износу који је био око 10 милијарди(ондашњих) долара.А ту је , на жалост, кључ, јер такав исход је одговарао и САД и Русима и Кинезима и свима који су хтели део тог прилично великог колача.

И на крају, Карла Дел Понте је више пута рекла "...они треба да се предају и да ДОКАЖУ СВОЈУ НЕВИНОСТ".
То је нешто поражавајуће, када неко на тако високом и, како неки мисле, битном положају, у светским размерама, а уз то је и правник, каже да неко треба да докаже невиност. Подсетио бих и њу, а и све остале, да се на суду не доказује невиност, ВЕЋ СЕ НА СУДУ, а то би требало да важи и за Хашки суд, ДОКАЗЈЕ КРИВИЦА. Оно што сам ја имао прилике до сада да видим је, да тужилаштво у Хагу изнесе неке врло климаве оптужбе, а онда се тужена страна уби да докаже да то није тако. Не кажем да је у свим случајевима било тако, али да је тога било доста, било је.


Izvini Zozo,

odakle si ti? O kakvom građanskom ratu pišeš? Na BiH je izvršena agresija od strane dve susedne države, SRJ i Hrvatske. A BIH je bila nezavisna, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija.

O tome postoje brojne presude u Hagu, o prirodi tog oružanog sukoba.

Mirko Đorđević, sociolog religije, nekoliko puta je ponovio tačnu cifru porušenih džamija - 1.202. Nijedna nije ostala "živa" na teritoriji koju su kontrolisali Srbi. Čak i u gradovima u kojima nije bilo rata porušene su sve džamije, recimo Banja Luka 15 džamija. Sve u Trebinju. Sve i Prijedoru, Kozarcu. Sve u Nevesinju.

Mladić i Karadžić još nisu ni privedeni u Hag zato što su u bekstvu. Probaj ti da mazneš nešto u samoposluzi, nedajbože da nekog raniš, misliš li da bi čekali da se sam prijaviš ili bi došli po tebe?

Misliš li takođe da Mladić nije kriv? Pa po čijem je naređenju radio general Krstić? Nije valjda samoinicijativno došao na ideju da pobije oko 8.000 civila i da ostele transportuje, i to btw. Zozo autobusima iz Srbije (Niš Ekspres, Novi Sad, Lasta etc).

Opasno je to što ti pišeš (i misliš) posle 10 godina od rata i genocida u BiH.

Jasna B.


Зашто

је опасно то што пишем и мислим?
Не бих ширио тему, али колико се сећам, рат у Босни је почео нападом на колону војника ЈНА, те је питање ко је на кога извршио агресију. Ако су после скоро 10 година појединци признали да су догађаји на пијаци "Маркале" режирани, зашто бих сада веровао тим истим режисерима да је побијено 8000 босанских муслимана.
"O tome postoje brojne presude u Hagu, o prirodi tog oružanog sukoba."

Те пресуде бих ипак узео са резервом, јер и пилот Емир Шишић је осуђен у Италији на 15 година затвора, упркос чињеници да је СФРЈ тада била легитимни члан УН и да нису постојале садашње државе(?), и упркос чињеници да је извршио наређење претпостављених, и упркос чињеници да тај хеликоптер који је оборио(након више упозорења) није имао никакву дозволу, тада још увек легитимне СФРЈ.

Оне који су рушили џамије бих осудио исто као и оне који су спаљивали цркве, и једне и друге. Наравно, и ту постоји проблем, уколико је неки црквени објекат био коришћен у војне сврхе, по ратном праву, он се сматра легитимним циљем. Вероватно су неке џамије и цркве срушене из тог разлога.

"Mirko Đorđević, sociolog religije, nekoliko puta je ponovio tačnu cifru porušenih džamija - 1.202"

Не знам ко је човек, али нисам имао представу да их је у Босни било толико у време комунизма, и не знам да ли се још неко бавио утврђивањем тачних података. Да ли је дотични господин пребројао колико је православних и католичких цркава порушено и запаљено?

Геноцид је опасна реч, геноцид се десио у Јасеновцу, Аушвицу (препоручујем књигу Вјецлава Кјеклара "Anus Mundi") и да не набрајам даље, а ово не прихватам, између осталог и зато, што је неко, у овој ери комуникација, зарад сопственог интереса могао да начини тако нешто и да припише другима.Сетите се оног чувеног снимка човека иза решетака, било је приказано као неки логор, а онда је неки поштени новинар објавио цео снимак, који није електронски зумиран, где се види да нема никакве ограде, већ да је то снимљено поред неке жице која је ту стајала ко зна од када.
И, верујте, јако добро знам моћ телевизије и могућност манипулације сликом и тоном.


Zozo,

ovde se informacije dobijaju uz dosta batina, to si već primetio. To ti možda ne pomaže da iz uvreda izvučeš informacije... ali mislim da je dobro što si sa nama.

Ako se ne bojiš da izađeš iz tog anestetičkog "Truman show"-a, koji nam je RTS servirala za vreme rata (seo mitraljezac na minare i te fore), ovo je odlično mesto.

Slika baš nije lepa, ali, ako mi veruješ na reč - više ćeš se osećati čovekom posle toga. A nećeš se osećati manje ni Srbinom, to je bar moje iskustvo... samo ćeš neke druge osećati manje Srbima, a više zverima.

Pokloni nam malo poverenja. Zapitaj se, za početak, zašto ovi ljudi ovoliko besno brane tu priču... mislim, utiče karakter, da ;) ali ne misliš valjda da su svi, uključujući i mene, na platnom spisku CIA i sličnih organizacija?

A evo i tebi preporuka literature: idi na blogove kod Jasmine Tešanović i pročitaj postove o Vukovaru i o Suvoj Reci.

Pozdrav,

Vučko

P.S.: da, genocid je bolna i teška reč. treba čoveku vremena da se navikne na nju.


За Зозу,

Зашто је опасно то што пишем и мислим?

опасно је што се правиш да не знаш или нећеш да знаш. Ништа друго нисам мислила.

Јасна Богојевић


Ма хоћу

да знам, и знам доста тога. Само не волим једнострано да посматрам ствари. За сукоб су потребне две стране, она која изазива, и она која је изазвана. Најгоре је када изазивају обе стране, тада су сукоби најгори. Ако се умеша и трећа, четврта страна, онда настаје оно што се десило на овим просторима. Ја само покушавам да укажем на чињеницу да су сви правили глупости, а да на жалост немају једнак третман.

Обични људи су прошли најгоре, као и увек у рату. Гузоње су се сачувале, када то кажем мислим на све са ових простора. Гузоње су добиле "своје" државе, а народ је губио животе, куће, посао,пријатеље, бракове, породице...

А већина горе поменутих "гузоња" и данас "води" те државице и управља животима обичних људи, уз громку причу о демократији и уједињеној Европи.

Немојте се љутити на мене, а да сте љути закључујем из тога што сте прешли на Ти, упркос чињеници да се не познајемо(године не сматрам препреком за прелазак на Ти).
Ја спадам у ону врсту људи која добро зна разлику између национализма и шовинизма, упркос жељи многих "комуњара" у демократској одећи, да изједначи та два појма.

Поздрав :)


Mislim da uporno...

...ne zelite,ili prosto necete da shvatite.Niko ovde ne osporava da se desio rat i genocid u BIH.Niko ne osporava Srebrenicu i porusene dzamije.Naravno da ljudima koji su to ucinili treba da se sudi,pocev sa Mladicem i Karadzicem.Ovde se osporava to sto je u citavoj prici pravda malo selektivna.Ako se vec sudi po komandnoj odgovornosti kao u slucaju Srebrenice(Mladic i Karadzic),zasto se tako isto ne sudi u slucaju Emira Sisica???Zar on nije dobio naredjenje od nekoga(Kadijevic,Adzic i ta komunjarska ekipa)?

Drugo,da li mislite da bi Karadzic i Mladic dobili 2.god zatvora kao Naser Oric?Cisto sumnjam,vrlo tesko.Licno poznajem ljude kojima su jedinice Nasera Orica ubile najblize(selo Skelani,selo Kravica),potpuno su razocarani i ogorceni presudom.Mislite da su te zrtve,u tim selima,manje bitne od zrtava Srebrenice?Ja ne mislim tako,mislim da su podjednako bitne i jedne i druge.Vise ih je bilo u Srebrenici,tim veca sramota za nas kao narod!

Trece,postoje snimci A.Izetbegovica sa jedinicom "El Mudzahedin",rukuje se covek sa fundamentalistima,sa sve smeskom.Zar to nije dovoljno za optuzbu,pogotovo kada se na to baci svetlo trenutne "svetske" borbe protiv terorizma?Da ne mislite mozda da je Tudjman cist u celoj prici,ili Mesic koji velica NDH?Na kraju se,od citave te ekipe,sudilo samo Milosevicu.

Da se razumemo,ne branim ja ovde Milosevica,a jos manje Mladica i Karadzica.Cak naprotiv,sve je jasno sto se njih tice,ne zna se ko je gadniji.Nego,sta je sa ostalima?Zar nije bilo najpravednije poslati u Hag citavu tu komunjarsku ekipu,da im se svima tamo lepo sudi???Pa,svakome prema "zaslugama",nekome 10.,nekome 20,a nekome i 40.god. robije!Ovako,sve to deluje malo smesno.

Poenta citavog komentara je da pravda nije pravda ukoliko je selektivna.Pozdrav!


To majstore neselektivni

Poenta citavog komentara je da pravda nije pravda ukoliko je selektivna.Pozdrav!

Sve si im po spisku, i ustašama, i komunjarama, i Tuđmanima, i Mesićima, i Alijama i balijama.

Napravi malo mesta u tom vozu za Hag, recimo za srpski Sabor, pardon skupštinu, koja izglasa da su oni što su 45-te sa dva svedoka prelazili u partizane, iste jurili sa svim mogućim domaćim suborcima( nikako izdajnicima ili ne daj Bože fašistima, na mom spisku su gore prvopomenuti ) sada vaskoliki oslobodioci - ponos i dika srpske istorije suprotstavljanju fašistima i nacistima, glavom i брадом.


Uh,cemu ovakvi...

...komentari.Poenta price je da su,za mene,Sloba,Franjo i Alija potpuno ista bagra,izasla iz iste komunjarske kuhinje.I sve bih ih kaznio,svakome koliko mu pripada,to sam i napisao.A,to za Sabor-ma daj,nemoj molim te,pa odgledali smo Mesica pre neki dan.Niko u citavoj prici nema ciste ruke,jedino je pitanje koliko ih je uprljao...


MiM kolektivni odgovor -to whom it may concern

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one


Zaboravili ste da potpisete

Zaboravili ste da potpisete autora ove divne pesme - Juliana Lenona. Evo ja pokusavam da zamislim, ostvarivo je, ali samo ako u to verujete (a to vam je vec religion, ja bar to tako dozivljavam - nesto u sta verujete - Bog, ljubav, nije bitno ...)


ubedjenje

MiM


Znaci verujete? Samo niste

Znaci verujete? Samo niste kanonizovani. Za istinske ideje i veru ne treba vam kanonizacija. Kanonizacija je ono sto pravi probleme.
Videh post o casovima - LW je zavrsila Veljko Vlahovic - izgleda da su deca vise na tatu :) ?


pa ima toga u osnovama liberalizma

sta mislite o ljudskom bicu...

a deca ko deca, ni fizika im ne ide, ni etf tu ne pomaze, mozda i bi da imaju koncentracije, ili da lw ima vise koncentracije da sedi s njima i radi:)

a i rw zna da racuna. kaze 8-9%


Dajte neku knjigu, da

Dajte neku knjigu, da uporedim sa svojim dosadasnjim razmisljanjima. Ovo preti da predje u trolovanje.

Sto se klinaca tice, da su zivi i zdravi, pubertet je zaguljena stvar. Doci ce to na svoje mesto. Mora da se otprati (mene to tek ceka, iako mise cini da i je cerka vec poodavno u pubertetu, iako ni u pravu skolu nije posla). A LW neka uzme stare zbirke iz matisa i fizike, zna to itekako da odmori dusu.
Kazete 8 - 9%. Neka je i 10%+, pa da domaca corba zamirise na LDP, a ne na Palmu i Velju.


priznajem samo dvocifreno...

...od nas zavisi. I od tebe Đole. Zbog te dece, na kraju balade.


Autor je,

u stvari, John Lennon, a pesma je sa istoimenog albuma.


Radoznao sam

Pitanje za postavljaca topika. Hipoteticki, kako bi ste reagovali, da sutra imate sina, i da on ima decka, da decko dolazi po njega da idu u bioskop, da kad dodje kod Vas da se zatvaraju u sobu Vaseg sina, da ga decko prati do ulaza i ljube se ispred vrata...
Sad da ne nabrajam sve ono sto je normalno u jednoj tinejdzerskoj vezi


nasoj deci

...casove matematike drzi nas prijatelj, mlad momak, gay iz GSS ....

voleli bi smo samo da se osete da mogu da nam kazu, da imaju poverenja, da ne budu zatvoreni i izolovani ili konfuzni...straight ili gay...

..pitanje vam je provokativno, i evo jos jednog dela odgovora....cini nam se da bi nam bilo jednostavno da zivimo u normalnoj zemlji ( ako takve ima) gde je homofobija manje izrazena...ovako, bilo bi nam tesko samo zbog toga, sto bi trpelo odvratan homofobican odnos javnosti....


Nije provokacija

Pitam, jer mislim da tr8 populacija podrzava gay samo deklarativno iz nekog interesa, sa mishlju to se desava tamo negde, ne meni, a kad mecka zaigra pred vratima odnos se menja za 180 stepeni. To koketiranje sa gay fazonom posmatram kao namicanje jos kojeg procenta na izborima, ali nisam siguran da ce Vam doneti vise glasova, nego sto ce ih odneti.


provokacija

ima stvari koje se ne rade, ne podrzavaju zbog glasova, vec zbog vizije drustva u kakvom zelimo da zivimo, zbog principa.....a sa principima nema kompromisa....


:)))

Davno sam prestao da verujem da ljudi rade nesto iz principa i uverenja.