Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Roditelji u crnom

  kakva smo sve podmetanja pretrpeli, Jankokakva smo sve podmetanja pretrpeli, JankoJuče smo se upoznali  sa  Jankom  Jakovljevićem, ocem  ubijenog Dragana Jakovljevića  i sa još  četvoricom očeva vojnika, koji su pod krajnje sumnjivim okolnostima, nastradali služeći redovni vojni rok. Roditelji u crnom, kako zovu svoje neformalno udruženje, uspostavili su i održavaju veze  sa većinom ostalih porodica čija su deca, takođe,  poslednjih godina nastradala u vojsci. (Ove godine u vojsci je bilo 15 nasilnih smrtnih slučajeva. Kako tvrdi vojska, u dva slučaja odgovornost leži na vojnoj organizaciji. Prošle godine je bilo 13 smrtnih slučajeva, a vojska tvrdi da ni u jednom slučaju ne snosi odgovornost. Interesantno je da je 2001. bilo deset samoubistava u vojsci, 2002. - četiri, 2003. - petnaest, 2004. - devet, dok je prošle godine bilo sedam samoubistava.)

Za ovaj susret  ih je okupio Miljan Kostić, otac iz Požege, čiji je sin Dragan verovatno ubijen u kasarni "Jablanica“ u Leskovcu. 5. oktobar 2004. U kasarni "Simkovac" u Leskovucu  je  3. avgusta 2005,  poslednjeg dana vojnog roka, navodno od prekomerne doze heroina, umro   Srđan Ivanović, čiji je otac Milorad takođe prisustvovao sastanku. Miljan je prošle nedelje  otišao do lokalne  kancelarije LDP da vidi da li  Čeda sudbinu njihovih sinova  može da se spomene u kampanji. Dali su mu kontakte, spomenuli i blog. Došao je u Beograd  i stupio u kontakt sa nama.  DA.  Sudbina pobijenih vojnika biće jedna od  centralnih  tema naše kampanje. Toliko smo mogli da mu  obećamo i učinimo odmah. Dogovorili smo se da pokušamo i više.

 Evo prvih konkretnih rezultata. Juče su neki od roditelja, koji su po dogovoru došli upravo tim povodom u Beograd,  sa dokumentacijom, ali i potresnim slikama mrtvih sinova, na kojima se vide tragovi mučenja koje samoubice  sebi ne mogu da nanesu, niti mogu da ih izazovu srčani udari, kako je često vojska pravdala njihove smrti, dali izjave u Fondu za humanitarno pravo.

radim ovo zbog svog deteta ali i zbog sve ostale deceradim ovo zbog svog deteta ali i zbog sve ostale deceZatim smo se susreli u Inicijativi mladih, da napravimo plan daljnjih aktivnosti,  razmenimo kontakte,  sredimo dokumenta, ispričamo se, upoznamo....Narezali smo im CDove sa bannerom STOP ZABORAVU, isprintali nešto od tekstova u kojima smo o ovome već pisali. Većinu nisu čitali. Pitaju kojim mi medijima najviše verujemo. Pokazuju slike sa ispraćaja u vojsku, sa  svadbi…Neki čekaju ponavljanje eshumacija pa ne mogu još da stave nadgrobne ploče, što ih dodatno tišti….Na velikom hameru sa  rukom napisanim  naslovom -LESKOVAČKE ŽRTVE ZBOG HAGA-LOPOVI-nalepljene jezive slike sa obdukcija.

                                                     "...srcani bolesnici, narkomani,...""...srcani bolesnici, narkomani,..."Pričaju potresne priče o tome kroz šta su sve prolazili posle tragedija, na kakve pritiske, ravnodušnost, površnost…..Vade dokumenta, odbijenice, na primer,  da im se kaže ko je pokojnog Srđana Ivanovića  iz Leskovca prevezao do groblja na Lešću.  Opština Šabac je povodom Dana vojske  Janku Jakovljeviću, Draganovom ocu,  poslala  poziv za “prigodni susret porodica poginulih boraca u poslednjem ratu na tlu bivše Jugoslavije.”!  Milorad Ivanović tvrdi da je njegov sin tokom  redovnog služenja vojnog roka vozio Ratka Mladića i generala Ćetkovića. Srđan je, po zvaničnoj verziji leskovačkih lekara umro od  naprasne  i iznenadne srčane i moždane smrti, samo  dan pre završetka vojnog roka.

Pričaju kod koga su sve do sada  bili, koliko su pragova obili. koliko smo pragova obilikoliko smo pragova obiliVojislav Koštunica ih nije primio, mada su mu se više puta obraćali sa zahtevom. Tvrde da im je ministar  pravde Zoran Stojković rekao da se “ništa to neće rešiti dok se Mladić ne uhapsi”!   

U maju 2006. ih je primio  ministar odbrane Zoran Stanković. Za sad su im ponudili vansudska poravnjanja, prazna obećanja  i oslobađanje od TV pretplate.nasa deca nisu narkomani, ubice, samoubice, kriminalci...nasa deca nisu narkomani, ubice, samoubice, kriminalci...

 "Sina su mi ubili! On nije umro od prekomerne doze. To je laž! Moj Srđan nije bio narkoman. Jedva da je imao da kupi hleb, a da ne govorim o tome da je imao novac za drogu ….Bio je zdrav kada je otišao u vojsku, a vratili su ga u mrtvačkom sanduku. Sada, na sve nacine, žele da se opravdaju i sakriju istinu tvrdeci da je moje dete bilo narkoman. Ali, ja im neću dozvoliti da blate uspomenu na mog mrtvog sina. Znam da ne mogu da ga vratim, ali mogu, bar, da sačuvam njegovu čast i obraz." ponovio je i juče  Milorad Ivanović, otac poginulog Srđana.

To im svima posebno teško pada. Ta ljaga koja je posthumno bačena na njihovu decu, da su samoubice, ubice, šverceri, narkomani…..Dogovorili su se juče, da kao Roditelji u crnom podnesu, uz pravnu pomoć Inicijative,  prijavu protiv general-majora  Petra  Radojčića, načelnika uprave ze za ljudske resurse Generalštaba, zbog uvrede časti. Isti se još marta 2005. "proslavio"  ocenama o  predlogu da se vojni rok skrati, te slabom odzivu i o tome kako na to utiču zakoni o aboliciji i civilno služenje vojnog roka. Petar Radojčić je u letos,  povodom samoubistva vojnika Marka Dejovića u valjevskoj kasarni, izjavio da se najkvalitetniji regruti odlučuju za civilno služenje, a u vojsku dolaze, na žalost, oni iz "propalih porodica, sa porodičnom patologijom i psihičkim oboljenjima, uživaoci droge i počinioci krivičnih dela",, o čemu smo, takođe, pisali na našem blogu.  Biće to naša prva zajednička akcija.

 Na kraju  susreta smo im pokazali i akciju na blogu, za koju, izuzev Miljana koji je za nju čuo prošle nedelje, nisu ni znali. Pitaju da li mogu da nam pošalju slike i ostalih momaka, da napravimo još jedan i za njih!  

“Toliko smo dugo mislili da smo skoro skroz sami.” Komentar  Janka Jakovljevića, oca  Dragana Jakovljevića, na  akciju STOP ZABORAVU u Beogradu 18.12.2006.   


ko zna sta cemo jos cuti kad

ko zna sta cemo jos cuti kad ljudi dobiju prostor da pricaju
kad se to desi lako cemo uhapsiti mladica...ili bar mnogo lakse, privesce ga neko s ulice


ako to ne bude uvreda

nacionalnog ponosa...sto rece vladeta jankovic...


Dok sam citao

clanak koji ste ubacili iz svedoka obuzela me je jeza i tuga. Mogao sam naslutiti bol tih roditelja i strahote kroz koje jos uvek prolaze. U isto vreme se pitam gde je solidarnost i saosecanje u Srbiji? Zar smo zaboravili da se u moru nesrece ne moze biti srecan? Svaka cast Milicima i tih par nevladinih i sl. organizacija i lica, al generalno me najvise boli da nas nema dovoljno da kazemo stop.,dosta bre,itd. Te ljude ce ubiti inferiornost blize i sire zajednice. Bruka.


to sto nas nema dovoljno

Dusane,
Upravo to sto nas nema dovoljno, jer da nas ima ovakve stvari ne bi mogle da prolaze, je jedna od centralnih tema nasih tekstova i javnih nastupa od kako se desila afera Topcider.


Kao i uvek do sada

sustina problema i sukoba sa svetom,koji nas kostaju teskog zivota u najomrazenijoj zemlji na planeti izgleda da je neka velika tajna do koje,nazalost dolaze samo iskreni i humani i retki. Mene zapravo najvise boli sto smo zaboravili izraz"Zao mi je coveka",i prava na zivot istog. Dokle god ne pocne da nas muci tudja briga i boli tudja patnja od Srbijice i demokratijice nema nista. I ekonomija je tu zaista sporedna stvar. Solidarnost bre!!!!!!! Pa ce nam svima biti bolje.


Osmi putnik!

Vojska, policija i sve službe bezbednosti su kao što reče Beba Popović - "Osmi putnik". Kao što se filmski "osmi putnik" držao u čak pet delova tako i ovaj "naš osmi putnik" opstaje veoma dugo. Ali svemu dođe kraj.


Milici,

...koliko god da mi je tesko da vam ovo priznam...
ali, u ovoj akciji vas apsolutno podrzavam...i, eto...samo napred.

Pozdrav


podrzavamo akciju i trazimo razotkrivanje istine

posebno je licemerna "odbrana" , sa stigmatizirajucim recima "narkoman" (?!!)

sta i da je zaista bio narkoman .
Zasto su ga regrutovali , ako nije bio za vojsku .

Pitanje je koji je kontekst poimanja "narkoman" za Vojsku .

Oni su dugo bili najelitniji (VMA) sa najboljim skolama i treninzima , slanjem u Japan, Britanske skole .

Ovo sada , sto se dogadja je slika opste entropije vojske , njene doktrine i etickog kodeksa.
Mislimo da nije kriv jedan / jedni / nekoliko njih .
Kriv je sistem .
Treba ga restruktuirati . Vec je nagrizen .


'... i piramide ce nestati

'... i piramide ce nestati jednom, ali istina i nase pravo da je trazimo nikad nece i ne sme.'
N. Mahfuz
Svaka cast i sve podrske!!!


stop zaboravu

ovo je samo jos jedan primer kako nam se u stvari vojska raspada

mozda ce biti poboljsanja kada " Intelligence Service" iz NATO alianse bude ushao u nashe sisteme u procesu "pridruzivanja"...

stop zaboravu !


Neko ce proovoriti pre ili kasnije

E, upravo je ta ideja bila i meni na umu dok sam citala Milicev blog. Mada....sa druge strane i NATO ima svoje skandale i "sceletons in closets"...tako da se bojim da ce jedan skandal biti zamenjen druim. Sa drue strane, mozda ce se ipak potruditi da razrese sva ova nerazresena ubistva ili samoubistva (sta god da je u pitanju), kao znak dobre volje i poverenja a onda ce poceti da proizvode svoje skandale i afere. Svaki sistem zavisi od svakogg pojedinca u njemu, tako da jedina nada ostaje da ce se naci jedan pojedinac u sistemu odbrane Srbije koje ce savest dovoljno muciti da ce na kraju progovoriti i razresiti bar neki od ovih slucajeva


Sasha

Quote:
sa druge strane i NATO ima svoje skandale i "sceletons in closets"

naravno da ima..i to na daleko vecoj razini..ali imaju i metode kako se to "regulishe"..

U svakom slucaju,samo naivni bi ocekivali nekakvu "ravnopravnost" u sardnji sa NATO aliansi i njenim strukturama.Iznad nje je jos uvek US forces.
A to za nas znaci : "Gde ce kus sa rogatim ?"
Ima da bude jasno i kratko :" Cuti i izvrshavaj !"
A to su Srbi oduvek cenili...


nato ili ne

Ove afere su nesto sto srpska javnost mora da natera vojne i pravosudne organe da razrese!


Milicu

slazem se..

dodao bih : "na ovaj ili onaj nacin" ...

PS. Svi u stvari znamo kako izgleda ledena santa : "vrh od ledenoga brega "...


Svasta nesto njima moze da padne na pamet

Quote:
:"Cuti i izvrsavaj"]

to me najvise i brine. Svasta nesto njima moze da padne na pamet da nam daju u zadatak, a mi moramo da cutimo i izvrsavamo. Da se razumemo....nisu oni bolecivi ni prema svojim vojnicima, pa zasto bi onda bili bolji prema nama. Ne znam koliko ste informisani o tome sta se dogadja u Iraku....ali...ono je kompletan pokolj svega sto hoda na dve noge i ma telesnu temperaturu 37C i vise. Tamo se vise ne zna ko na koga puca....


Aleksandra

meni nije jasno ko je to nas ovde prosvetlio i dao nam uvid u pravo stanje stvari..ali ma kakav to "uvid" bio..izvan realnog stanja je..

mozete se boriti za slobodu i demokratiju,ali...za onu verziju koje US programira.Istinska "demokratija" je danas gotovo utopijskog karaktera.Nazalost.
Tako po pitanju NATO snaga..mi moramo da shvatimo i da se priupitamo: kakav je ishod sukoba Srbije i NATO snaga 1999 ?
Ko je pobedjen a ko pobednik ?
Ako verujete da smo mi gubitnici..onda bi trebalo da racunate da cemo takav "tretman" i da dobijemo ...(citaj:HAG)
Gubitnici nemaju puno prava na "ravnopravnost" i "logiku".
Mada shvatam vasu bojaznost..cak mislim da ste u pravu..ali sta cete..oni su jaci..a to danas odredjuje svetsku politiku..Opet:Nazalost.

Uostalom..svi se "nezniji" bore protiv "sile" kao takve..ali pogledajte prirodu : veca (jaca) planeta zarobljava svojom gravitacijom manja astronomska tela.
Priroda je neumoljiva.
Nema tu mesta za nejake...


anti -nato

Kvalitetna i argumentovana debata o NATO , ratu u Iraku, u kome su, inace, koalicione snage a ne nato, poginulo je u 60 000 Iracana i u medjusobnim borbama i oko 4000 Amerikanaca je dobro dosla na blogu MiM, ali se bojimo da se pomeramo sa fokusa ovog bloga.

Jaci ili ne, upravo su americki mediji otvorili Abu Graib, Gvantamo....

Drzimo se, zarad postovanja prema pobijenim vojnicima i njihovim porodicama, teme bloga. Nato nam u tome nit pomaze nit odmaze. Za sada.


primljeno..

k znanju..ali opet,nadam se da shvatate poziciju unutar nashe vojske kada je u pitanju odnos sa NATO alijansom?

i pitanje: sta je vase,ako nije tajna,licno mishljenje o ovim tragicnim slucajevima,tj.ko stoji iza ovih zlocina..ili ste hteli samo da ukazete na nekompetentnu poziciju nashe "vojske" ?


pozicija nase vojske, PfP i NATO

Kancelarija NATO je otvorena, pre svega, zbog nadziranja sporazuma o prolazu NATO trupa.

MiM stav, generalni, o NATO je da Srbija treba da ucini sve da se sto pre pokusa uclaniti. Ne radi se samo o tome da put do Brisela-Eu vodi preko Brisela-NATO, sto se pokazalo u slucaju istocno evropskih zemalja, vec i zato sto je NATO, ili u 21 veku sve vise postaje, i set vrednosti, liberalnih i stabilnih demokratija....globalni izazovi traze globalnu reakciju....sve se vise govori i o energetskoj diplomatiji...to su realnosti, i nekada se ne moze ostati neutralan, nesvrstan,....

Bojimo se da je i aferi Topcider i u ovim slucajevima u pitanju mnogo vise od "nekompetentne pozicije" nase vojske. Ali nam je u stvari glavni cilj/motiv da animiramo javnost, da razumemo i istrazimo zasto je ona tako ravnodusna, zasto dopusta, sta ona moze da preduzme....I da isteramo ostale nadlezne da kazu sta misle, zasto stvari-istrage stoje, zasto se zataskava....

Roditelji pricaju da se iz leskovacke kasarne u koju je stekovano naoruzanje bez registracije, ono masovno ilegalno prodavalo....Gardiste su se, navodno, poubijale jer su u panici nekog prepoznale...koga su mogle da prepoznaju...

Pogledajte sta je porodicama, u ostalom, reako i sam ministar Stojkovic.

PS Hag nije kazna, Hag je mera, nuzda....


Slazem se sa M&M

u svemu napisanom, samo bih dodao nesto-Hag nije nuzda, Hag je mesto za suocavanje sa prosloscu i odricanje od zlocinackog koncepta vlasti, koncepta velike Srbije, koji je proizveo 3 agresije na okolne zemlje i aparthejd i segregaciju nad Albancima na Kosovu, silovanja u Foci, genocid u Srebrenici, logore u Prijedoru.
Hag nije nuzda, Hag je cistiliste, Hag je mesto na kom se ostvaruje tranziciona pravda za sve zrtve bolesnih, fasistickih, agresorskih Milosevicevih ratova.
I sve dok u celijama u pritvoru ICTY ne budu bila i sestorica zlocinaca za kojima je ICTY raspisao poternicu + rezimski novinari, srbijanski i srpski Julius Streicheri-Milorad Komrakov, Milorad Vucelic,Zoran Jevdjovic, Tatjana Lenard, Spomenka Jovic, Dragoljub i Ljiljana Milanovic, koji su pozivali na vrsenje najstrasnijih zlocina u istoriji Evrope posle WW2, Srbija, i pored toga sto je u PFP-u i sto je clanica CEFTA-e, nece biti vrednosno evropska zemlja.
Denacifikacijom i lustracijom ce dokazati da jeste evropska, jer ako se srbijansko stanovnistvo ne denacifikuje a odgovorni za zlocine ne posalju u ICTY i ne lustriraju, Srbija ce biti bastion fasizma, nestabilnosti, zlocina i zlocinaca ne samo na Balkanu vec na prostoru citave geografske Evrope.
Srbiji treba i denacifikacija, kao u USA zoni u Nemackoj posle WW2 i lustracija, kao posle ujedinjenja dve Nemacke.
STOP FASIZMU I UBIJANJU!


urose

obrati paznju na tri tacke, pobogu :)

tema je autizam srbije prema ubijanju gradjana


Znam, LW, da je to tema,

ali se ne slazem sa tim da je Hag nuzda, jer to onda upucuje na zakljucak da je Hag nesto negativno.
Ne, Hag nije nuzda, Hag je mesto gde se ostvaruje pravda za zrtve, i to ce biti sve dok se poslednji zlocinac u njemu ne nadje.
SFSP!


urose,

odrasti. hag jeste osnovan iz nuzde, jer su se zlocini en large desavali, a pravosudja su se raspadala, loklna. to ne iskljucuje mandat haga i pomocne efekte koje treba da izazove, koje ti spominjes.

ne ocekuj poslednjeg zlocinca tamo, vec to ocekuj od lokalnih pravosudja. to je ideja i closing strategy.


Jelena,

kako da lokalno, u ovom slucaju srbijansko, pravosudje, sudi zlocincima, kada su zlocinci na vlasti u Srbiji?
Ajd molim te, jos mi samo to reci.
2 RW-uzvracam pozdrav buducem ministru unutrasnjih poslova, pozdravite mi omiljenog politicara, buduceg premijera Srbije (izvini, LW, znam da te nervira, ali VBP zaista jeste moj favourite politicar).


STANJE NASEG PRAVOSUDJA

od nas zavisi

ima stvari u zivotu koje ne idu preko noci, pre pet sest godina nisi ni pomisljao na tuzilastvo za ratne zlocine...

drustva regiona nece se oporaviti niti demokratski konsolidovati dok ne uvide potrebu da se sa ratnom prosloscu suoce i kroz sudjenja pred domacim sudovima...

a za to treba strpljenja, sistematskog rada i pouno, puno ubedjenja...

a i ne drami, nisu svi na vlasti zlocinci.


Glede stanja naseg pravosudja-2 LW

Vrlo dobro znam stanje u istom, jer se sa njim srecem svakog dana, vec sada, posle godinu dana od zaposlenja, mi je muka kada treba da udjem u bilo koji sud u Beogradu, pogotovo u Palatu nepravde, tako da ne treba niko da mi prica kakvo je stanje, vidjam ga i osecam svakog dana u praksi i muka mi je.
Tacno je, nisu svi u vlasti zlocinci, ne kazem da jesu, jako cenim Ivanu Dulic Markovic (pominjanje hladnjaca u vise navrata), Vuka i Danicu Draskovic (prvi pred americkim ambasadorom za ratne zlocine pomenuo hladnjace i masovne grobnice, skoro da je plakao u Barseloni zbog Srebrenice, non stop se zalagao za saradnju sa ICTY, druga hebala majku onima koji su upali na premijeru Grbavice, i bila zajedno sa nasima na premijeri), Vlajka Senica (zalaganje za lustraciju i saradnju sa ICTY) i Rasima Ljajica, ali sta to vredi kada su zlocinci na mestu premijera, ministra unutrasnjih poslova i ministra pravde.


urosu od LW

ma ne nervira mene to sto je tebi VBP omiljeni, tbvoja stvar, nego me cudi i brine gde onda mene nadje za najomiljeniju politicarku :)! nekompatibilno skroz.


2 LW

ti si mi ideoloski omiljena, on politicki.
Shvatas?


NE i NE

kraj diskusije


E, nije kraj diskusije,

lw sablja was here

urose, odrasti...


za urosa , pozdrav od RW

RW MiM


Ovo nema veze sa pozicijom

Ovo nema veze sa pozicijom nase vojske. Nisu ta deca stradala jer su se smrzla u hladnim kasarnama siromasne vojske, niti su stradala od zastarelog naoruzanja, niti sluzeci na krvavom ratistu po nalogu vece vojske.

Ta deca su stradala da bi se neka tajna od nas sacuvala. Ona nisu zrtva drustvenog uredjenja. Nije tu bitno da li ima ili nema demokratije. Ta deca su stradala od kriminalaca koji izgleda sve dublje i dublje tonu u kriminal, sve u pokusaju da jedno kriminalno delo prikriju cinjenjem novog.

Mozemo imati najbolje zakone na svetu. Mozemo imati agencije, komisije, anketne odbore, skupstine i poslanicke klubove, mozemo imati ljude koji ce vam u svako doba izdeklemovati sta je dobro, a sta zlo, znaci sve sto cini neku modernu dmokratiju, ali ako ne nadjemo mehanizam da se sve sto postoji i sprovodi da nam institucije moraju polagati racun za to sto rade sve je uzalud.

Mi taj mehanizam nemamo, a nismo ni solidarni. Oguglali smo na tudju patnju, odnosno cak i kad osetimo bol i bes zbog svega sto nam se pred ocima odvija, nismo spremni da se pokrenemo i to je tuzno. To sto i drugi imaju leseve u ormaru nije tema. Nas ormar je nasa tema.

Ja nikako ne mogu da odgonetnem da li se mi koji zivimo ovde plasimo ili smo prestali da budemo humani. Moramo prvo saznati zasto smo takvi kakvi smo, pa onda to menjati.

Ubijaju se nasi vojnici, sa osumnjicenima za mnoga neresena ubistva vlast se domundjava i laze nas u oci (ima beleske, nema beleske), curuviju tumbaju i prevrcu po grobu (narednih sto godina za salusanje 100 svedoka), a mi gundjamo i ljuti smo sto oni koji NIKAD NECE ne urade nesto. Oni NECE da urade nista i nema nacina da ih nateramo. Oni su nam nebrojano puta stavili do znanja da NECE.

Milicima svaka cast ali se nece nista postici dok se ne nadje nacin da masovno dignemo glas.

Ko je od nas ovde poslao mail vladi sa zahtevom da nesto uradi? Da li smo ikada zatrpali iciji mail box ovde? Makar to. Za vreme NATO intervencije zatrpavali smo i Pentagon i Blera i Klintona mailovima. Sada i ovde nista, a zivoti su u pitanju. Deca su u pitanju. Roditelji sami u svom ocaju. Ako to ne radimo za jelasica vilu, ako to ne radmo za cirkus od muzeja-kapela, ako to ne radimo za izdavacke poduhvate iz zatvora, za sumnjive privatizacije i nastimane inflacije nije strasno, zivecemo siromasnije, ali zasto to ne radimo kad je uopste pravo na zivot tako strasno pogazeno?
Da li iz straha sto ne znamo ko to rtadi, ali jasno nam je da ne preza da ubije kad mu se stane na put? Kako humanost da nadjaca strah kod mnogih kao sto je to uspelo kod pojedinih svetlih primera u koje ubrajam i autore bloga?

Ja nemasm odgovore na ova pitanja, ali bih volela da ih nadjem.


solidarnost

odsustvo drudtvene solidarnosti je u srbiji veliki problem. kao i ideja sta znaci i koliko je bitna kolektivna akcija. kod nas se individualizam, koji je sam po sebi uredu, sveo na sebicno gledanje svojih interesa i sicarenje u mutnom, skoro svi mi donekle radimo protiv stvranja sistema i odgovorne drzave...to je naopako....

bojimo se da je pre to razlog opste drustvene nezainteresovanosti nego strah.

ova nasa akcija jeste pokusaj da masovno dignemo glas, ne samo masovno, vec i sistematski, i hvala vam svima na podrsci...


Manje ladne dece

Ma jasno je to meni sve. Stvar je u tome sto ne treba da se pouzdamo da ce neko drugi pocistiti ispred naseg praga....a iako to uradi moramo da budemo svesni cene. Iskustva iz proslosti nas uce da su racuni da neko cisti ispred tvog praga VEOMA visoki. Zato i jesmo tu gde smo...ali izgleda nismo naucili lekciju.
Ako ne pocnemo da sami resavamo svoje probleme naravno da moramo da se suocimo sa sudbinom zemalja "treceg sveta" (ma sta to znacilo).
Mi nismo nejaki. Mi smo NEMERLJIVO glupi (na zalost). Umesto da se cela zemlja podigne i uhvati celu vladu i ministre za gusu i da ih ne pusti dok ne priznaju sve sto se moze i ne moze priznati. Svako gleda "svoja posla" i gundja sebi u bradu i na povremenim porodicnim skupovima kada se malo popije podine las pa se kumovi posvadjaju na mrtvo ime i prezime oko toga da li je Kostunica bio obavesten ili ne i na kraju propade kumstvo, dok Kostunica jos uvek tvrdi kako nije bio obavesten.
Da budem jasna-ne zagovaram ja ovde nikakvo nasilje ili bilo sta tome slicno...sta bi ja volela je da se nas narod ne prodaje tako jeftino. Mnoo nam je niska cena. Sakricemo svaku budaletinu (citaj: Ratko Mladic, Radovan Karadzic i sl.) za saku dolara dok nam deca umiru od gladi. E onda kada potrosimo i tu saku dolara a nasa deca jos uvek gladna, onda cemo lagati o ubistvu necije druge dece....bar ce biti manje gladne dece.
Ja stvarno ne znam gde ce dusa tim ljudima....


Potresno...

Dok sam citao tekst i gledao slike unesrecenih rodtelja, po milioniti put ponovo sam pomislio, kako sa BAGROM iz DB, vojske i njihovim "zastitnicima" politicarima, nema i ne sme da bude kompromisa. I pozeleo srpsku "Bartolomejsku noc!" Ta bagra razume samo jezik sile, ne moze sa njima na finjaka.


na tom hameru -posteru

koji oni nose sa sobom su slike jednog od momaka sa obdukcije, masakriranog, za koga su rekli da je izvrsio samoubistvo...pisacemo i o tome...ovo je tek pocetak...


Da se covek najezi kad cuje

Da se covek najezi kad cuje - em su ih ubili em su ih pre toga malo i mrcvarili. Svaka cast na akciji. Jadni ljudi ti roditelji. Sto sam matoriji, sve sam osetljiviji na ove stvari.


zavadi pa vladaj

Kao i u slucaju Branka Jelena, humanitarnog radnika CARE Australija koga je DB kidnapovala sa jos dvojcom Australaca 1999, i osudila na tesku vremnsku kaznu, pred vojnim sudom, za spijunazu dok ih nisu otkupili, "organi" su slali slucajne branioce po sluzbenoj duznosti, slucajne advokate, zavadili zenu mu i majku...Zanka Stojanovic prica slicna iskustva sa porodicama ubijenih u Aberdarevoj...i Jakovljevici i Milovanovici su bili tako posvadjani ali su se sabrali i pomirili....

prica je dvoslojna, sta su uradili ubijenima, i sta rade porodicama....pa i svima nama, na kraju krajeva....


Slučaj Karaš u FBI

Uspostavljanje kontakta sa roditeljima nastradalih vojnika Vam je odličan potez. Jasno mi je šta ste sve čuli, jer i ja sam imao prilike da kontaktiram sa nekim od njih, pored Janka Jakovljevića. Nadam se da će nove političke promene nakon izbora 21.januara 2007. doneti otrežnjenje i da će se razotkriti uzroci stradanja vojnika.
Što se tiče slučaja KARAŠ, on se sada razrešava u centru FBI u Vašingtonu. U saopštenju Okružnog suda, Beograd navodi se da su predstavnici Instituta za kriminalističku tehniku nemačke policije saopštili da u kraćem vremenskom razdoblju ne mogu da izvrše veštačenje. Zato je Okružni sud kontaktirao FBI koji je prihvatio slučaj. Zato je istražni sudija u ovom slučaju 26.12. 2005. naredio da se sudsko-medecinsko i balističko veštačenje izvrši u laboratoriji FBI u Vašingtonu.
Meni do sada nije poznato šta je učinjeno u Sjedinjenim državama. Treba doći do te informacije

Miodrag Dinić
Centar za civilnu bezbednost


fbi

to znamo. pratimo. vama puno hvala na podrsci i informacijama.


mučnina i impresije

i imena, kojima neki licitiraju, kao da iza njih nije postojao život...

MARKO DEJOVIĆ – nadjen mrtav pre iskorišćenja nagradnog odsustva.

Ministarstvo Odbrane je osim ograde da je dečko krivično gonjen i da mu je izrečena mera pojačanog nadzora zbog nasilničkog ponašanja, kao i da ga je policija registrovala kao narkomana, ali da nisu imali nikakve pokazatelje da je od momenta stupanja u jedinicu koristio opojne droge, kao i da mu je, zbog gore navedenih krivičnih dela odbijena mogućnost civilnog služenja, a da u vojsci, iako je ocenjen kao primeran, njemu nisu poveravani zadaci sa povećanim rizikom,
Daklem Ministarstvo je reklo i ovo:

ŠTO SE TIČE KONKRETNOG SLUČAJA, NAGLAŠENO JE DA VOJSKA NE SNOSI NIKAKVU ODGOVORNOST JER SE NE ZNA KADA ĆE SE NEKO ODLUČITI DA ODUZME SEBI ŽIVOT. (GLAS JAVNOSTI)

SRDJAN IVANOVIĆ – nadjen mrtav od prekomerene doze heroina, dan pre razduživanja i odlaska kući, dan pre smrti bio je na nagradnom odsustvu.

Za njega ne postoji prethodni dosije o uživanju u zabranjenim supstancama.
Zadatak mu je bio da vozi komandanta kasarne i njegovog zamenika.

Ako je Min. O. izjavilo da ne postoje pokazatelji da se Marko Dejović drogirao za vreme služenja vojnog roka, to samo može da znači da se ti vojnici redovno pregledaju, ili prate od strane nadležnih službi, itd.
Ako je tako, kako je moguće da se neko drogira, i u isto vreme vozi komandanta, a da to niko ne zna?
Ili treba da poverujemo da se ovaj drugi mladić nije drogirao, pa odjednom počeo da se drogira, i to baš pre nego li će se vratiti kući?

IVAN PETKOVIC - smrtno je ranjen na osmatracnici nakon što je jedan od vojnika povukao obarac puške koju je odložio stražar. Vojnik iskrvario do smrti.

Ministarstvo odbrane Srbije juce je saopštilo da je Petkovic, vojnik martovske klase, SMRTNO RANJEN oko 20.30 casova, tako što je jedan od vojnika povukao obarac puške, koju je vojnik koji je bio na dužnosti stražara odložio pored sebe i hicem pogodio Petkovica u NATKOLENICU. Vojnik je prevezen u Zdravstveni centar u Aleksinac na Odeljenje hirurgije, gde je, i pored pokušaja reanimacije, konstatovana smrt jer je previše iskrvario. (takodje su rekli da nije bilo svadje niti konzumiranja alkohola…)

Nisam stručnjak medicine, ali mi je čudno da se ovakvo ranjavanje nazove smrtonosnim, pogotovo, ako je epilog – previše iskrvario.
Zašto je previše iskrvario?
Da li je bilo moguće da ne iskrvari previše?
Ko je odgovoran za previše krvarenja?
Da li to znači da bilo ko može da iskrvari dok mu se ne ukaže pomoć?
Da li se neko iz Min.Od. preznojavao što nije mogao ništa da “iskopa” o ovom momku? (verujem da su se trudili)
Da li bi im bilo lakše da je bio pijan, nekompatibilan, povučen?
Da li bi njegova smrt bila manje važna da su mu roditelji razvedeni?
Ili je bio smrtno ranjen?

Da li činjenica da je VOJSKA SRBIJE I CRNE GORE JE S 14 SAMOUBISTAVA NA 100.000 VOJNIKA NA NIVOU SVETSKOG PROSEKA
treba da uliva sigurnost bilo kome?
Brat pokojnog MILANA MATIĆA, Ivan kaže da mu nije jasno zašto bi njegov brat izvršio samoubistvo. "Prošlog vikenda je dolazio kući. Posle toga otišao je na stražu... Planirao je da dođe. Uopšte nije postojao nikakav razlog da izvrši samoubistvo".

Ili da verujemo kada kažu:

ZA VOJNIKE NA SLUŽENJU VOJNOG ROKA KARAKTERISTIČNO JE DA SU POTICALI IZ PROBLEMATIČNIH I NEKOMPLETNIH PORODICA, BILI POVUČENI I DOBROG OPŠTEG ZDRAVSTVENOG STANJA.

Pa da se uplašimo, ako potražimo statistiku za
Problematične porodice
Nekompletne porodice
Povučene individue
I za one kojima je opšte zdravstveno stanje dobro?


snezana,

guracemo ovo i dalje, slike "samoubica" sa obdukcije koje su nam roditelji doneli su stravicne. vec smo u pregovorima sa urednicima bloga, kako i pod kojih uslovima da ih objavimo. njihove price, ko je sve mogao da dodje na lica mesta, kako s ene zna ko je pokojnike prevozio, jedna od lekarki se brani cutanjem....

nasa ideja je da pravni deo urade Fond i Inicijativa, jer ne znamo nikog drugog ko bi to mogao bolje, a mi cemo gurati tu koordinaciju, i sve medijske i druge vrste kampanja.

potresno je bilo to kako su reagovali, kako za vas nismo znali ranije, koliko smo bili sami, nude novac da se napravi i drugi banner! ..jedva smo im objasnili da je pravna pomoc NGO besplatna....


DOBRO

je uvek teško objasniti...


Niste sami, ali...

Na žalost, Vlada/Vojska neće uraditi apsolutno ništa po ovom pitanju sve dok ih na to ne natera neko poput Saveta Evrope ili Evropske Unije.

Treba pisati Amnesty International-u ispred platforme "Roditelji u Crnom", pošto praktično Amnesty piše izveštaje za Savet Evrope o stanju ljudskih prava u pojedinim državama. Spreman sam da na nečiji lični mejl pošaljem e-mail osobe iz AI koja je radi na izveštajima o Srbiji i koja je pomogla puno oko prigovora savesti.


internacionalizacija ovog slucaja

Da, i o tome smo se preliminarno dogovorili.


jezivo...

... je citati sve ovo, ali je daleko jezivije sto je to realnost. Ljudi su ubijeni, znaci postoji neko ko ih je hladnokrvno ubio, a onda dalje postoji neko ko ga stiti. Javne su tajne ko su ti ljudi. Zlocinacko udruzenje. Jelena, uspela si da ova tema makar ostane ziva, dok se ne razresi (nadajmo se, radicemo na tome).


Slazem se, Jovana, jezivo je,

i bice jos jezivije ako se gradjani i gradjanke Srbije i dalje budu opirali/e saradnji sa ICTY i suocavanju sa prosloscu.
Zato sto su ovaj gnusni zlocin izvrsili srebrenicki kolaci, focanski silovatelji, opsedaci Sarajeva, koljaci iz Podujeva, oni koji su vrsili "asanaciju terena" 1999.godine, stvorivsi 17 masovnih grobnica u Srbiji, od toga 3 u Beogradu, i oni koji su ubili Dadu Vujasinovic, Slavka Curuviju,4 funkcionera SPO-a,Ivana Stambolica, i na kraju Zorana Djindjica.
To su jedni te isti ljudi, to je ono isto zlocinacko udruzenje, kom su ukinuli presudu za Ovcaru, i koje se sada u Posebnom odeljenju smeje u lice ne samo clanovima porodice Djindjic, nego i svim gradjankama i gradjanima Srbije.


kazna...

...mora da usledi za sve to. Neki su je vec dobili, ali retki. Stvarno su prva sledeca prilika u koracima resavanja, odgovaranja i kaznjavanja izbori 21. januara. Patetika ili ne (a i da jeste, ona ne ostavlja leseve za sobom), ali stvarno ipak od nas zavisi!!!


2 Jovana-

slazem se u potpunosti, mislim da uopste ne zvuci pateticno, pateticno zvuce opravdanja zlocinaca, uz istovremeni pokusaj da se saradjuje sa Hagom, a od strane ove vlasti.
Nije pateticno, OD NAS ZAVISI, i zavisice sve dokle dok se i poslednji srbijanski i srpski zlocinac ne nadje tamo gde mu je mesto.
Sa Kostunicom na vlasti-to se nikada nece desiti, zato sto isti deli politicki koncept srebrenickih koljaca i ubica Zorana Djindjica, Slavka Curuvije,Ivana Stambolica, Dade Vujasinovic i Drazena i Dragana.
OD NAS ZAVISI da ne bude vise relativizacije, slavljenja i negiranja zlocina!


gss -od LW za Jovanu T

Ja nisam sigurna da li sam ikada cula neke druge partijske lidere osim lidera nase kolaicije da o tome uopste pricaju. Ponosna sam sto sam kao clan GSS bila u prilici da u svakom svom TV i radio nastupu i tu temu spomenem, i da sam za to uvek imala podrsku GSS. Boli me uvo da li to zvuci pateticno ili ne, ali jeste tako. U ostalom, banner STOP ZABORAVU stoji samo na nasem sajtu, sajtu GSS, od svih drugih stranka,NISTA.

I jako mi je milo sto ce Cedomir u svojim govorima u kampanji tu temu takodje ovtvarati. Mislim da je vec poceo!

Za sve one koji ce da nam kazu da monopolisemo, politicki zloupotrebljavamo...etc...pa evo im banner, evo im copy rights, evo kopije dokumenata, evo kontakata roditelja, samo nek se ukljuce...


Zam. kom. za izbeglice pozvao izbeglice da glasaju za DSS-NS

Gde je granica njihove bezocnosti? Cime se finansira komeserijat i sve te aktivnosti. DSS parama, ili parama SVIH poreskih obveznika...

Izbeglice da glasaju za DSS"
20. decembar 2006. | 12:21 | Izvor: Beta
Beograd -- Zamenik komesara za izbeglice Nikola Vukojević pozvao izbeglice sa pravom glasa u Srbiji da glasaju za koaliciju DSS-NS.

Vukojević je rekao da je takva odluka doneta na sastanku Koordinacije izbegličkih udruženja iz BiH i Hrvatske, kako bi izbeglička populacija koja broji između 250.000 i 300.000, izašla iz političke anonimnosti.

"Izbeglička udruženja nemaju pretenziju da stvaraju političku stranku, ali smatramo da treba da se opredelimo prema jednoj političkoj partiji", kazao je on i dodao da je za to jedini parametar bio odnos vlasti prema izbegličkom pitanju.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlast na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom pokazala je izuzetno interesovanje, želju i nameru da se pokrene rešavanje izbegličkih pitanja i da se ona rešavaju na međudržavnom nivou.

Takav stav je zauzet i jer je do sada izbeglicama u Srbiji dodeljeno oko 3.200 stambenih jedinica, izmenjen je i dopunjen Zakon o izbeglicama, a Vlada je povratnicima u Hrvatsku uručila donaciju od 30 traktora i priključnih mašina.


Ovo je koliko mi se cini vec

Ovo je koliko mi se cini vec drugi blog na kome stavljate poruku, pretpostvljam za one koji ne citaju vesti na sajtu B92.
Nego, pozovite i vi izbeglice da glasaju za vas - sta je tu lose - bolje za vas nego za njih. Spominjali ste svojevremeno akciju "hocu kuci". Nije da ste bez oruzja.


toliko se zloupotrebljavaju

toliko se zloupotrebljavaju ti siroti ljudi čiji su sinovi poginuli u vojsci,čak se osniva i neka NVO po ugledu na "žene u crnom",samo u cilju političke borbe.

Samoubistva se dešavaju i među civilima,i nikada se ne digne tolika dreka kao za vojnike.Kada neki "običan" čovek izvrši samoubistvo mediji i NVO uopšte ne sumnjaju u zvaničnu verziju niti dižu prašinu.
Jedino kada neki vojnik izvrši samoubistvo uvek se stvara jedna konstrukcija da je to nešto sumnjivo,da ga je neko ubio i iscenirao samoubistvo.

A i vojnici su obični ljudi,podložni suicidu kao i civili,a čak je i veća verovatnoća da na sebe digne ruku vojnik,jer je vojska uvek jedna specifična sredina gde čovek može postati psihički labilan.


A vi

bas uvek i samo verujete zvanicnoj verziji? Ili samo kada su vojnici u pitanju. Ili...?


"po ugledu na zene u crnom"

Roditelji su sami sebe tako nazvali. Nisu nista registrovali, ali ne vidimo sta bi bilo lose da to i urade. Tako su postupile i porodice nestalih sa Kosova.

Da samoubistava ima i u vojskama. Ali slike sa obdukcije ovih momaka upucuju na nesto drugo.Kao i mnogo toga drugog.

Sto se "politicke borbe" tice, kako kazete, da kad nema drugih nacina, kad je vojno pravosudje u limbu, generalno pravosudje u rasulu, vojska van kontrole, haski begunci na slobodi....BILO BI IZUZETNO DOBRO KAD BI SE POLITICKI LIDERI I DRZAVNI VRH TAKODJE JASNIJE ODREDILI PREMA OVIM SLUCAJEVIMA, REKLI ZASTO JE TAKAV ZASTOJ, ZASTO SE DOKAZIMA MANIPULISE....


Izvini ali poredenje nije na mestu...

U vojsku teraju da ides po sili zakona. Prema tome onaj ko te je na to naterao mora za tebe i da odgovara.

Nemozes da poredis samoubistva u civilu i ona u vojsci.

Niko nije otisao u vojsku jer mu se islo, vec zato sto nakazni sitem regrutacije jos uvek nije ukinut.

Prema tome kad te neko na nesto natera i drziti te zatocenog mimo tvoje volje nekoliko meseci u nekakvom kazamatu bez ikakvih uslova za zivot, sa ostalim pacenicima koji su skupljeni stapom i kanapom i kad se desi incident, onda taj koji te je tu doveo mora za to i da odgovara.

Poz,

MaxMagnus


nije u pitanju imanje oruzija

U pitanju je politicka zloupotreba institucija za koje svi mi placamo porez. Komeserijat nije DSSova udruga....kao sto ni sve sto je, bez obzira koliko nedeovojno, od pomoci poslato, stiglo, nije DSS novac, nego novac poreskih obveznika. Ovo je skandalozan potez DSS. Koji, na zalost, prolazi, jer su u stvari svi na vlasti, i svi u kampanji fingiraju fajt, a hodaju po jajima jer jedni druge drze za muda, sto ugovorima sa rTs, sto...


sve podrske u otkrivanju istine

a sta i da jesu tzv. narkomani (naziv koji ne koristi ni jedna ozbiljna, naucna institucija, ukljucujuci u Svetsku zdravstvenu org.) ?

ili , ajmo obrnuto , ako su "zavisnici od PAS" , zasto su ih primali , regrutovali ?

Na zalost , to ce ostati verovatno mutna , nedorecena tajna .

Bice to pojedinacni&porodicni krstaski ratovi .


Ostavljeni, zaboravljeni,

Ostavljeni, zaboravljeni, usamljeni i, sto je najstrasnije, upravo u momentu najvece tuge posvadjani. Treba postaviti na blog izjave vojnog sudije Tufegdzica i ostalih o tome kako su se vojnici navodno izmedju sebe ubili. To je sramotno sto oni izjavljuju, otvoreno nam se rugajuci u lice - potreban je nalaz FBI da se utvrdi nesto sto je svakom jasno da se nije moglo desiti - to da je nemoguce da su se vojnici poubijali izmedju sebe.

Zasto takve vojne sudije sede u civilnim sudovima, te i dalje sude?

No jos je jedna nesreca ovog naroda: sto uvek misle "nije se to meni dogodilo" i dok se to ne DOGODI MENI, cutacu i pitacu sta hocete? Hocu da zivimo bez proslosti i tuge, hocu da zaboravimo.

I najstrasnije, sto nigde u tragedijama nije stala drzava, ni u slucaju "Dragisa Misovic" ni RTSa, ni slucaja vojnika Djordumovica na Kosovu, Vukovica i ostalih. Ostavljeni su svi sami. Svako sa svojom mukom.

Zanka Stojanovic


tisina u aberdarevoj, tisina u topcideru, tisina u leskovcu....

Mucna Srbija. Zanka, pozdravio vas je Janko Jakovljevic.

Andrej im je pricao o vasoj volji da naucite da koristite internet i to. Vecina njih, na primer, nije ni znala za nasu akciju. Dogovorila sam se Miljanom da njegovoj cerki, mladoj devojci, dam jedan kom, da bi mogli lakse da budemo u komunikaciji. Sa ostalima smo se dogovorili da odu do OO ili rodjaka da im otvore internet adrese takodje.

Pricali smo im i za knjigu Zoranovu, gledacemo da im za iduci susret nabavimo nekoliko primeraka. spomenuli smo i vase obecanje da cete nam pomoci da i ovu temu drzimo na povrsini.

Kopirali smo im dokumenta, arhivu, malo sortirali, oni nose sa sobom originale, i isecke iz novina, i slike...

Pozdrav i do ponovnog susreta.


ne mora da znaci

Ne, ne mora da ostane mutna nedorecena tajna. To je cilj onih koji zataskavaju prave uzroke i vinovnike ovih tragedija. Svojom pasivnoscu, mi im idemo na ruku. Ali ako ....od nas zavisi, zar ne.


Hvala na cojstvu i junastvu

...Centralna tacka nase kampanje....ne mogu, a da kao podtekst ne vidim : Iskoristicemo smrti neduznih momaka da nasa kampanja dobije na ozbiljnosti i deluje radikalno u odnosu na trenutnu vlast.
Ko se hvali taj se kvari, kaze nas narod, i to je pouka svima koji se busaju u prsa svojim sposobnostima da ucine ovo ili ono, rese ovu ili onu aferu.
Sve stranke ocigledno sada pljuju u canak iz koga ce jesti, jer niko sam nece vladati, vec ce morati za sobom da pocisti prljave tragove iz kampanje pre nego sto se odluci kom ce se carstvu prikloniti.
Licno, kao pravoslavni hriscanin, zalim gubitak zivota ovih mladica, i njihoe porodice koje su zavijene u crno, bez obzira na to ko je pocinilac. Veoma bi me radovalo da i oni kojima su usta puna mrtvaca, od pokojnog gosp. Djindjica, do ovih momaka, umesto glasnog bukanja o svojoj zelji da nesto ucine, zasucu rukave, i poput Samaricana, ucine nesto pozitivno za te ljude, ali bez te uzasne zelje za samopromocijom s jedne i pokopavanjem konkurencije sa druge strane. Biti covek je mnogo velika stvar koja ne ukljucuje samo sposobnost da se u beskraj pljuje i optuzuje drugi, nego i umece blagosti i dobrote, humanost bez skrivenog cilja. Kao ljude, ako ne kao bracu pravoslavce vas molim, batalite pracenje "lidera" koji u najboljem makijavelistickom maniru pokusavaju masu da okuju svojim lancima, jer kuda vode njihovi putevi, vec je Domanovic pre mene pisao.
Iz mrznje ka bilo kome, nista dobro se ne zanje.


Quote:A vi Logomed (20

Quote:
A vi
Logomed (20 Decembar, 2006 - 23:28)

bas uvek i samo verujete zvanicnoj verziji? Ili samo kada su vojnici u pitanju. Ili...?


Ne mogu da isključim mogućnost da je i zvanična verzija tačna.
Čim se desi nešto ovako,po defaultu razni mediji apsolutno negiraju teorijsku mogućnost da zvanična verzija uopšte ne može biti tačna-sve je to nekakva zavera,državni organi kriju nekakvu zaveru vaseljenskih razmera.
Čitao sam svakakve verzije,jedna od najnebuloznijih je ona da je upleten Ratko Mladić kojeg eto ne mogu ili neće da uhapse čitava policija,vojska,BIA ali eto dva obična vojnika su mu predstavljala opasnost,iako svaki iole razuman begunac zna da ako nekoga ubije tu će odmah doći policija,istražni sudija i mnoštvo ljudi.
Koliko znam,neko novo veštačenje treba da se obavi u inostranstvu,pa će to valjda potvrditi verziju ili vojnog istražnog sudije ili nezavisne komisije.
Do tada je apsolutno neukusno i nepotrebno organizovati kampanje, i ovu temu toliko koristiti u neke druge svrhe,da nam je vojska u rasulu,da je pravosuđe loše,da je kriva Vlada Srbije-sve je to obična politička manipulacija ovim nesretnim ljudima.
Ja ne znam šta je zaista bilo,a svi vi koji toliko osporavate zvaničnu verziju,to možete činiti jedino ako znate šta se zaista dogodilo.
Ja pošto ne znam šta je bilo,ne mogu da isključim ni mogućnost da je zvanična verzija tačna.


Quote:"po ugledu na zene u

Quote:

"po ugledu na zene u crnom"
Milić i Milić (21 Decembar, 2006 - 11:30)

Roditelji su sami sebe tako nazvali. Nisu nista registrovali, ali ne vidimo sta bi bilo lose da to i urade. Tako su postupile i porodice nestalih sa Kosova.

Da samoubistava ima i u vojskama. Ali slike sa obdukcije ovih momaka upucuju na nesto drugo.Kao i mnogo toga drugog.

Sto se "politicke borbe" tice, kako kazete, da kad nema drugih nacina, kad je vojno pravosudje u limbu, generalno pravosudje u rasulu, vojska van kontrole, haski begunci na slobodi....BILO BI IZUZETNO DOBRO KAD BI SE POLITICKI LIDERI I DRZAVNI VRH TAKODJE JASNIJE ODREDILI PREMA OVIM SLUCAJEVIMA, REKLI ZASTO JE TAKAV ZASTOJ, ZASTO SE DOKAZIMA MANIPULISE....

Jedan pojedinačni slučaj se koristi radi izvlačenja nekih uopštenih zaključaka,da je pravosuđe u rasulu,vojska van kontrole itd-tipična generalizacija a smrt nesrećnih vojnika je samo povod da se vrši jedna generalizacija sa određenim političkim implikacijama.Ovo je ipak obično manipulisanje jednom nesrećom da bi se ocrnjivali vojska i pravosuđe.
Ja nisam patolog i uopšte ne mogu da komentarišem obdukciju.
Gledao sam na TV nalaz i jedne i druge komisije,kada slušam jedne čini mi se da su oni u pravu iako je sve to prilično nategnuto,kada slušam drugu komisiju njihovi stavovi mi izgledaju realno.Da bih procenio ko je u pravu,morao bi da budem balističar,patolog,vojni oficir,pravnik i psihijatar u isto vreme,a I onda ne bi mogao da imam neki konkretan zaključak jer nisam imao pristup dokaznom materijalu.
Tako da ostaje da verujemo ili ne medijima kojima je svakako tiražnije da pišu o nekakvoj neviđenoj zaveri,da je vojnike ubio Ratko Mladić,Karadžić ili neka super-tajna-zločinačka organizacija koja eto nema pametnija posla nego da ubija obične vojnike pored toliko generala i pukovnika.
Meni je daleko realniji stav zvanične istražne komisije da nema dokaza da je neko treći ubio vojnike.Ni nezavisna komisija nije pružila nikakve validne dokazeko je konkretno ubio vojnike.
Da bi se vodio krivični postupak mora se znati ime osumnjičenog,ne može se ići na sud sa pričom da je to uradio “neko iznutra” da je bilo “treće lice” I slično,to su obične sumnje a nikakvih dokaza čak ni poluindicija nema o tome da je neki konkretan počinilac ubio vojnike


Quote:Izvini ali poredenje

Quote:
Izvini ali poredenje nije na mestu...
MaXmaGnUs (21 Decembar, 2006 - 12:00)
U vojsku teraju da ides po sili zakona. Prema tome onaj ko te je na to naterao mora za tebe i da odgovara.
Nemozes da poredis samoubistva u civilu i ona u vojsci.
Niko nije otisao u vojsku jer mu se islo, vec zato sto nakazni sitem regrutacije jos uvek nije ukinut.
Prema tome kad te neko na nesto natera i drziti te zatocenog mimo tvoje volje nekoliko meseci u nekakvom kazamatu bez ikakvih uslova za zivot, sa ostalim pacenicima koji su skupljeni stapom i kanapom i kad se desi incident, onda taj koji te je tu doveo mora za to i da odgovara.
Poz,

Čini mi se da su vojnici u Topčideru nastradali u vreme kada je već bilo moguće da se vojni rok služi civilno,tako da teza o nekom nasilnom teranju ljudi u vojsku je samo delimično tačna.
Svakako da su vojno-regrutne komisije u obavezi da utvrde da li je neko sposoban ili ne,ali se suicid nikada ne može apsolutno isključiti kao mogućnost,a naročito što ljudi koji vrše samoubistvo nisu uvek psihijatrijski klinički slučajevi.
Vojni rok je uvek i svuda jedna nova situacija za svakog čoveka,koja može biti veoma stresna i neprijatna i uopšte nije racionalno isključivati mogućnost da je jedan od vojnika u Topčideru ubio svog druga pa onda sebe.
Svako ko je služio vojsku zna da je takva mogućnost realna,jer se na istom mestu silom prilika nalaze razni ljudi a nemoguće je promeniti svoje okruženje kao u civilstvu.
Ja sam bio u vojsci pod oružjem i tada nije bilo mogućnosti da se služi civilno a verovao sam da će posle uvođenja civilnog služenje doći do selekcije i da će pod oružje ići samo oni koji to žele i koji su maksimalno psiho-fizički spremni.Ali po nekim podacima došlo je do pada i obrazovnog profila i uopšte psiho-fizičke spremnosti vojnika pod oružjem,jer visokobrazovani i studenti u ogromnoj većini hoće civilno služenje vojnog roka,dok se regruti nižeg obrazovnog profila i iz ruralnih sredina opredeljuju u većini za služenje pod oružjem.


Ceo sistem regrutacije

jeste u osnovi pogresan. Nikakve vojno-kojekakve komisije nemogu utvrdjivati da li je neko sposaban za sluzenje vojske. I kakvo SLUZENJE? Kome SLUZENJE?

Nema tu sta da se SLUZI, vec je to posao ko i svaki drugi. Ko se tog posla prihvati, za to biva placen i preuzima punu odgovornost za svoje postupke.

Ti samo relativizujes samoubisto u vojsci lakonski: pa desava se i u civilstvu pa se ne dize frka?

Neko je dvojicu mladica, stavio u taj nesrecni Topcider i proglasio samoubicama, pederima, ludacima itd...

Dosta BRE vise LAZI!

MaxMagnus


Svorcan pod oružjem

Svorcan: "Ja sam bio u vojsci pod oružjem... verovao sam da će... doći do selekcije i da će pod oružje ići samo oni koji... su maksimalno psiho-fizički spremni.Ali po nekim podacima došlo je do pada i obrazovnog profila i uopšte psiho-fizičke spremnosti vojnika pod oružjem..."

Ovaj ton vojnog referenta tera me da vas zapitam, g. Svorcan, šta je vaše osnovno zanimanje, koje najviše doprinosi vašem privatnom budžetu?


Nema dokaza da je Svorcan - Svorcan

Svorcan: "Jedan pojedinačni slučaj se koristi radi izvlačenja nekih uopštenih zaključaka".

Stvar i jeste i tome što ovde nije reč o pojedinačnom slučaju, nego o seriji.

Svorcan: "Da bih procenio ko je u pravu,morao bi da budem balističar,patolog,vojni oficir,pravnik i psihijatar u isto vreme."

I, naravno, da ne radite u KOS-u.


Nema dokaza da je Svorcan -

Nema dokaza da je Svorcan - Svorcan
Carlo Ponti (22 Decembar, 2006 - 12:30)

Quote:

Svorcan: "Jedan pojedinačni slučaj se koristi radi izvlačenja nekih uopštenih zaključaka".

Stvar i jeste i tome što ovde nije reč o pojedinačnom slučaju, nego o seriji.

Svorcan: "Da bih procenio ko je u pravu,morao bi da budem balističar,patolog,vojni oficir,pravnik i psihijatar u isto vreme."

I, naravno, da ne radite u KOS-u.


Vrlo nepristojna aluzija sa KOS-om.Sa tragedijom vojnika u Topčideru sam jedino upoznat iz novina i TV-a,i zaista mi se čini da je za bilo kakav objektivan zaključak potrebno znanje iz balistike,patologije,prava i psihijatrije,jer je reč o izuzetno složenom događaju.
Naravno,uvek možemo izvlačiti laičke zaključke koji su uvek politički motivisani.


Jelena i Nenade..

..Postujte otvoreno pismo javnosti koje je uputio Miloš Vasić. Mislim da daje odgovor na neka pitanja.


upotreba izeglica

Upotreba izbeglica

Danas, 22.12.2006
Dom smo izgubili, gdine Vukojeviću, ali pamet još nismo! Ova rečita poruka izbegličkog udruženja Pravda iz Paraćina upućena je zameniku komesara za izbeglice Nikoli Vukojeviću, koji je prekjuče pozvao izbeglice sa pravom glasa da na parlamentarnim izborima 21. januara glasaju za koaliciju Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Vukojević, koji je državni funkcioner, pozvao se na izvesnu odluku izvesne "Koordinacije izbegličkih udruženja iz BIH i Hrvatske" koja pretpostavlja da bi, navodno, glasom datim koaliciji DSS-NS izbeglička udruženja izašla "iz političke anonimnosti", a da se ne konstituišu kao stranka. Još je, za potporu, dodao da je vlada Vojislava Koštunice izgradila i izbegličkim porodicama podelila više od tri hiljade stanova
Inače, Vukojević "cilja" na populaciju koja broji 250-300 hiljada birača. Izbornim rečnikom kazano - jedan dobar cenzus.
Republička izborna komisija još nije reagovala na ovo flagrantno kršenje izbornih pravila, a ni politički takmaci se nisu mnogo potresli, ako izuzmemo koaliciju LDP-GSS-LSV-SDU i Demokratske stranke, koje su osudile "nemoralnu, nekorektnu i protivpravnu" zloupotrebu najugroženije populacije u Srbiji i, istovremeno, grubu zloupotrebu državne fukcije. Koalicija Čedomira Jovanovića još podseća da na aktivnu ratnu ulogu trećeg koalicionog partnera na tzv. narodnjačkoj listi, Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.
Vrlo je razumljivo, naravno, što je zamenik državnog komesara, očigledno stranački dobro potkovan, naprasno "zaboravio" da pomene stranku izniklu na ratnim naporima raznih tigrova i tigrića, koji su potom rezultirali kolonama izbeglica. U sećanju mnogih pozvanih da, između ostalih, daju glas tim "ratnicima" znanim po surovosti, još su sveže tragične sudbine mladića koji su ne samo nasilno vraćani na ratišta koja nisu želeli - i gde su neretko stradali - već i ponižavanja kojima su ih podvrgavali sadašnji kolaicioni partneri DSS-NS.
Nije zgoreg, napokon, podvući i da hiljade stanova kojima je Vukojević velikodušno nagradio Koštuničin kabinet nisu, zapravo, izgrađeni ni voljom ni novcem odlazeće vlasti, već voljom i novcem humanitarnih organizacija, donacijama stranih vlada i ljudi dobre volje sa raznih meridijana. Ubacivati ih u izbornu kampanju nije samo drsko kršenje pravila i fer trke, već notorna laž koja nedovoljno obaveštenima može delovati kao čista istina.


Quote: Svorcan pod

Quote:

Svorcan pod oružjem
Carlo Ponti (22 Decembar, 2006 - 12:40)

Svorcan: "Ja sam bio u vojsci pod oružjem... verovao sam da će... doći do selekcije i da će pod oružje ići samo oni koji... su maksimalno psiho-fizički spremni.Ali po nekim podacima došlo je do pada i obrazovnog profila i uopšte psiho-fizičke spremnosti vojnika pod oružjem..."

Ovaj ton vojnog referenta tera me da vas zapitam, g. Svorcan, šta je vaše osnovno zanimanje, koje najviše doprinosi vašem privatnom budžetu?


Moje zanimanje je moja lična stvar,a jedino ću reći da nema nikakve veze sa vojskom,policijom ili uniformisanim službama uopšte.
Moje jedino iskustvo sa vojskom je kada sam služio vojni rok pre nekoliko godina,kada sam bio prilično stariji od većine ostalih regruta a imao sam nesreću da budem u jednoj od jedinica koje su imale malo žešću obuku od ostalih,što meni kao već starijem regrutu nije naročito prijalo.
Zato sam verovao da će posle uvođenja civilnog služenja vojnog roka,pod oružjem služiti samo oni koji to žele i koji su psihofizički spremni za to,a da će ostali biti na civilnom vojnom roku.


Ne znam da li je decko bio

Ne znam da li je decko bio narkoman ili ne,neverujem da je bio,ali opet ponavljam ogranicavam se od toga da jeste ili da nije samo znam da moj decko treba uskoro da ode u vojsku a da cu ja da se borim svim snagama da ne ode.Ne znam ni da li je u ostalim slucajevima bilo ubistvo ili samoubistvo ali znam da ne zelim da se to desi mom decku kao ni drugim osobama bez obzira na to da li ih poznajem ili ne.Ipak je to zivot i greota je izgubiti ga na taj nacin.


Istina o nastradalim vojnicima! STOP za politicke poene

Kao direktor Centra za civilnu bezbednost apsolutno sam protiv skupljanja politickih poena na razresavanju slucaja nastradalih vojnika. Tog misljenja su mnogi nasi saradnici i svi normalini ljudi koji znaju sta znaci biti roditelj i rodoljub (izraz koji se zloupotrebljava od vremena Milosevica kako bi se zamaskirao zlocin).

Ovom prilikom prenosim Vam jednu analizu sa sajta Durmitor. M. R. [Postavio: Batric]

Ubica pucao iz sumarka

Beograd, Subota, 27. November 2004. 11:33 (Vecernje Novosti)
- Osoba koja je ubila Drazena Milovanovica i Dragana Jakovljevica, stajala je, u odnosu na gardiste, na uzvisici od 20 centimetara, u cestaru vojnog objekta “Karas”, licem okrenuta ka ogradi. Zlocinac je prvo razoruzao Milovanovica i povukao se ka Jakovljevicu, a zatim ih obojicu ubio. Ovako glasi jedan od mogucih scenarija tragedije koja se 5. oktobra dogodila u vojnom objektu u Topcideru, nastala na osnovu analiza rada eksperata koje je angazovala nezavisna komisija. Prvi metak pogadja Jakovljevica u stomak, kroz opasac. - Tog momenta Jakovljevic se savija unapred i “dobija” jos dva hica - navodi vojni analiticar Miodrag Dinic, koji prati rad vojne i nezavisne komisije. - Pada na stomak, licem okrenut ka strazarskom mestu broj 3. Posebno je zanimljiv detalj da je kraj Jakovljevicevog tela nadjeno pet okvira za municiju, iako su i on i Milovanovic bili zaduzeni sa po dva puna i isto toliko prazna. - Kod tela Dragana Jakovljevica nadjena je puska koju duzi Milovanovic, a kraj Milovanovica je bio Jakovljevicev automat - objasnjava Dinic, koji je imao uvida u spise vojne i civilne komisije. - Jakovljevic je u torbici imao tri okvira: dva prazna i jedan pun sa 30 metaka. U pusci, nadjenoj kraj njega, bio je okvir sa 23 metka, a jedan metak je bio u cevi. Peti, prazan okvir, bio je ispod Jakovljevicevog tela. Sa istog mesta sa kojeg je, prema ovoj verziji, ubijen Jakovljevic, ubica je pucao i na Milovanovica. NJihova tela nadjena su na rastojanju od 4,95 metara. Prvi metak pogadja Drazena u levu nadlakticu. - To je bio mahinalni pokret dizanja ruke da se zastiti - tumaci Dinic. - Ta treca osoba, potom, puca iz Jakovljeviceve puske i ostavlja je pored Milovanovica, a Milovanovicevu kraj Jakovljevica, jer ne zna ko je koji automat zaduzio. Na nase pitanje ko je ubica, odnosno kako je usao u vojni objekat “Karas”, Dinic to objasnjava “uocenim nedostatkom u sistemu bezbednosti” te kasarne: - Analizom senzora utvrdjeno je da je treca osoba mogla sa krova automobila iz ulice, koja je tik uz objekat, da preskoci ogradu i da tako senzori ne registruju upad. Upravo kamera koja je tamo, od ukupno 24 kamere, nije radila, video-rikorder je bio na popravci, a kompjuterski zapis unisten, jer se kripto-zastita lako skida. Ista osoba mogla je da pobegne i izazove takozvano narusavanje sistema bezbednosti posle tragicnog dogadjaja. Registrovana su tri narusavanja: kod strazarskih mesta dva, tri i cetiri. “Dvojka” i “trojka” su blizu mesta pogibije vojnika, ali je “cetvorka” dosta dalje i u blizini ulaza u tunel. Uzvisenje od 20 centimetara sa kojeg je, prema ovoj verziji, ubica pucao u vojnike, vise ne postoji. Nas sagovornik istice da je unisteno tokom prosejavanja zemljista u potrazi za ispaljenim zrnima. - Prosejavanje je dodatno narusilo lice mesta - kaze Dinic. - Ipak, ovaj moguci scenario sa trecom osobom dobija na validnosti, pored ostalog, i kad se vide mesta gde su nadjene caure. Caure su padale na desnu stranu, sto je i logicno. Prva caura leti najdalje, na oko cetiri-pet metara, a kad se cev zagreje padaju blize mestu sa kojeg se puca. DVA IZDVOJENA MISLJENJA KAO sto su “Novosti” objavile, troje vestaka sudske medicine i jedna balisticar iskljucili su mogucnost da se bilo ko od vojnika ubio. Prof. Slobodan Savic i Miroljub Obradovic i Ivanka Baralic, kao i balisticar Gradimir Kostadinovic u svom zakljucku su naveli da “Jakovljevic nije mogao sam sebi da nanese konstatovane povrede”. Vestaci balisticari Miroslav Busarcevic i Milan Kunjadic dali su suprotno misljenje. Oni navode da je “Dragan Jakovljevic mogao sam sebi da nanese navedene povrede”, iako je nemoguce da se utvrdi da li “rafalnom ili pojedinacnom paljbom”. Ovi vestaci su zakljucili i da je “na Drazena Milovanovica mogao da puca Dragan Jakovljevic” i da se “dogadjaj najverovatnije tako i odigrao”. Busarcevic i Kunjadic, medjutim, takodje u svom misljenju naglasavaju da je “nemoguce utvrditi u kojem polozaju je bilo telo Dragana Jakovljevica u trenutku zadobijanja povreda”. I oni isticu da je “doslo do grubih gresaka u obezbedjivanju lica mesta” i da je zbog toga, pored ostalog, bilo nemoguce da se sa pusaka uzmu otisci prstiju (papilarne linije) i DNK uzorci. ZAMERKE BALISTICARU MILAN Jankovic, advokat porodice Dragana Jakovljevica, za “Novosti” objasnjava zasto je podneo zahtev za izuzece vestaka balisticara Miroslava Busarcevica: - On je napravio ozbiljan propust u metodologiji utvrdjivanja relevantnih cinjenica. Busarcevic je bez obavestavanja punomocnika ostecenih, kojima je pri obrazovanju nezavisne komisije dodeljena posebna i znacajna uloga, odlazio na lice mesta, obavljao ispitivanja, kontaktirao sa vojnim istraznim organima... Bez obzira na to da li je tome ili nije obavestio predsednika komisije. Njegovo ponasanje je dovelo do jednostranog pristupa u utvrdjivanju smrti gardista, ne ulazeci u to da li je neko na njega vrsio pritisak ili mu je nesto sugerisano. Advokat Jankovic naglasava da je osnovna primedba na rad vestaka Busarcevica i Milana Kunjadica bila odsustvo njihove saradnje sa profesorima sa sudske medicine, koja je neophodna kod ovakve vrste vestacenja. KRVAVA UNIFORMA ODECA nastradalih gardista dostavljena je komisiji u najlon kesama “zguzvana, vlazna, natopljena krvlju i na mnogobrojnim mestima prekrivena belicastom plesni”. To je gotovo onemogucilo njeno vestacenje. Prethodno je osusena na Institutu za sudsku medicinu. Interesantno je da obe uniforme secene, iako je samo Drazenu Milovanovicu ukazivana pomoc, jer je Dragan Jakovljevic vec bio mrtav. HITNO ANKETNI ODBOR POSLE skoro dva meseca od tragicne pogibije dvojice vojnika u Topcideru, kontroverznih izvestaja razlicitih komisija i sukoba unutar njih, Pokret “Snaga Srbije” jos jednom ukazuje na neophodnost formiranja Anketnog odbora u Skupstini Srbije i Crne Gore. Pokret “Snaga Srbije” ocekuje da ce se, s obzirom na to da su inicijativu PS prihvatile mnoge parlamentarne stranke u Skupstini SCG, predlog o ofrmiranju Anketnog odbora sto pre naci na dnevnom redu Skupstine drzavne zajednice kako bi se utvrdila istina o tragicnoj smrti vojnika Vojske SCG Drazena Milovanovica i Dragana Jakovljevica. UDARAC ISTINI FORUM za bezbednost i demokratiju saopstio je juce da se na “raskol” u nezavisnoj komisiji koja ispituje pogibiju dvojice gardista u Topcideru moze gledati kao na smisljen i novi udarac pokusajima da se dodje do istine o ovom dogadjaju. Cinjenica da se bivsi predsednik krivicnog odeljenja Vojnog suda na pocetku obrazlozenja svoje ostavke u komisiji usmerio na atribut “nezavisna” i da formiranje ove komisije smatra kao “presedan u celokupnoj istoriji Vojske od 1946”, recito govori kako je na nekim odgovornim mestima bio “vidjen” rad ove komisije, kaze se u saopstenju. Z. Uskokovic - S. Kraljevic NIZASTA ME NISU PITALI POSTOJE razlike izmedju vestaka nezavisne komisije. Dvojica vestaka za balistiku, cija imena ne bih zeleo da pominjem, smatraju da treceg lica nema. Nasuprot tome, vestaci za sudsku medicinu, kojima se pridruzio i vestak za balistiku, imaju drugacije misljenje. To je za “Novosti” potvrdio doskorasnji clan ove komisije, penzionisani vojni sudija, a sada advokat Jovan Buturovic. Vasa primedba da je jedna osoba vodila istragu na svoju ruku? - Predsednik komisije Bozo Prelevic je odredjivao sta ce se raditi, kako ce se istraga raditi. Ali, mene ni u jednoj prilici nije nizasta pitao, ni telefonom nije trazio moje misljenje. Mogao je da vise ispostuje moje visedecenijsko iskustvo, koje on nema, jer je poznato da je bio istrazni sudija opstinskog suda i ovakve stvari jednostavno nije radio. Sam je odredio sve vestake u komisiji. Koje su, po vasem misljenju, najvece greske u radu ove komisije? - Ja tu komisiju i ne zovem nezavisnom, jer ona to nije s obzirom da ju je formirao predsednik SCG. Ali,katastrofalna greska je bila zakazivanje zajednickog sastanka vojne i nase komisije zbog usaglasavanja stavova. To je podrazumevalo da obe komisije imaju svoje stavove, ali na tom sastanku se pokazalo da Preleviceva komisija nema stav, ni svoje rezultate. Nijedan nalaz vestaka Preleviceve komisije nismo dobili. Postavio sam pitanje sta to znaci. Rekao sam i tada da je njegova komisija nelegalna. - Prelevicu se zurilo i gotovo da nije reagovao na moje primedbe. Zurio je na sednicu Vrhovnog saveta odbrane koja je vec bila zakazana u Podgorici za 12. novembar. Sastanak za usaglasavanje stavova je poceo u 11 sati, a Prelevic je trebalo da poleti za Podgoricu u 13 casova. Trebalo je da se usaglasimo za tako kratko vreme, ali je to bilo nemoguce, jer Preleviceva komsija nije imala stav. - On je, onda, od vojno-istrazne komisije zatrazio da oni iznesu svoje stavove. Otisao je i korak dalje, i poceo da preslisava vojnog istraznog sudiju i ostale kao da su se nasli na optuzenickoj klupi. Vestaci iz nezavisne komisije su poceli da propituju vojno-istrazne organe kao da njima oni treba da polazu racune. Pitao sam se da li oni sto to rade ne razumeju zakon ili je u pitanje nesto drugo. Zakljucio sam da cilj tog sastanka nije bilo usaglasavanje stavova, vec da se diskredituju vojno-istrazni organi i eliminisu kao nepouzdani i nekompetentni. Da li ste imalu uvid u nalaze vestaka nezavisne komisije ciji ste clan bili? - Dobio sam samo nalaze dva balisticara, koji su konstatovali da nema indicija za ucesca treceg lica u pogibiji gardista. Da li mislite da se radi o samoubistvu ili ubistvu gardista? - Nisam dovoljno kompetentan da to presudjujem, jer nisam imao uvid u sve nalaze vestaka. Zasto o tome niste blagovremeno upozorili Prelevica i istupili iz komisije? - Mislio sam da ce se stvari popraviti i da ce uvaziti moje opaske. Nisam istupio i da ne bih bio optuzen za ometanje istrage. Ali, kada su stvari prekipile seo sam i, u sredu, napisao pismo predsedniku SCG Svetozaru Marovicu da podnosim ostavku. Time je zavrseno moje ucesce u komisiji. Zbog cega tvrdite da ova komsija nema zakonskog, ni ustavnog osnova za ustanovljenje? - Zbog toga sto je Krivicnim zakonom jasno predvidjeno ko vodi istragu u ovakvim slucajevima i dosad nije poznat slucaj formiranja slicne “politicke” komisije. NELEGALNA KOMISIJA STA mislite o mogucnosti formiranja trece medjunarodne komisije? - I ona bi bila nelegelna, kao i ova druga. A da se ne govori koliko bi ovu drzavu papreno kostalo angazovanje stranih eksperata. M. Vukasovic KOSTIC SE UBIO ISTRAZNI sudija niskog Vojnog suda kapetan Ivan Dimic izjavio je da je delimicna rekonstrukcija dogadjaja stradanja vojnika Dragana Kostica u leskovackoj kasarni, u potpunosti potvrdila ranije izvedene dokaze da je on izvrsio samoubistvo. Rekonstrukciji dogadjaja prisustvovao je vestak balisticar i njegov nalaz potvrdio je ranije iznete tvrdnje da je Kostic izvrsio samoubistvo u spavaonici leskovacke kasarne.

Miodrag Dinic
Centar za civilnu bezbednost