Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šešelj na infuziju, ljudska prava na kašičicu

 zima 2006zima 2006Juče je u prepunom Medija centru održana zajednička press konferencija Inicijative mladih i Aleks Milenov, predstavnice Tribunala u Beogradu, o štrajku glađu Vojislava Šešelja. Neposredno posle, oglasila se i srpska vlada.  Pogledali smo jučerašnje izveštaje sa skupa  i ocenili da bar čitaocima našeg bloga saopštimo šta se još dešavalo na toj konferenciji.

Milenov je iznela niz vrlo ubedljivih argumenata u prilog tvrdnji da Tribunal ne ugrožava ljudska prava Vojislava Šešelja.  Istakla je da je tretman prema VŠ isti kao i prema ostalim pritvorenicima, te da nije tačno, a što se kod nas ovih dana često plasiralo kao činjenica, da je Šešelj jedini koji se predao, a kome je zabranjeno da se brani sa slobode. Iskoristila je priliku da srpsku javnost podseti i na to da optužnica protiv Vojislava Šešelja sadrži i mnogo teže kvalifikacije nego što je verbalno podstrerkivanje na zločine kako tvrde branioci VŠ. Predočene su i sve mere koje je Tribunal, do sada, preduzeo da bi se VŠ zaštitio život.

Dragan Popović, izvršni direktor Inicijative, izneo je argumente u prilog stavu da  Vojislav Šešelj, odbijajući da dokumanta čita na BHS,  izvrgava pravdu ruglu. On je, takođe, ponovio stav koji mnogi kritičari-analitičari građanske opcije u Srbije namerno izvrću-da Vojislav Šešelj ima pravo na zaštiti svih ljudskih prava koja su mu ugrožena, što u oovm konkretnom slučaju nije sluča. Podsetio je i na težinu optužbi i dokaza sa kojom Tribunal barata kada je u pitanju umešanost pristalica SRS u ratne zločine, od Vukovara na dalje.

LW je, govoreći i kao član GSS, između ostalog  istakla da Vojislav Šešelj, kao i svako drugi, ima pravo na punu zaštitu svojih ljudskih prava, ali da smatra da posle svih navoda Tribunala u pitanju nije kršenje njegovih prava već zloupotreba i izvrgavanje ruglu samog koncepta ljudskih prava od strane SRS, VŠ ali i od strane srpskih zvaničnika, ocenivši da bi oni morali jasno reći srpskoj javnosti da li se u Tribunalu krše ili ne Šešeljeva ljudska prava, i ako se krše, ko ih, po njima, krši, te koja su tačno ta  prava. Ovakav stav ni na koji način ne amnestira od politike koju  VŠ i SRS sprovode, istakla je ona, ukazujući na sumnju da je SRS namera da podršku  za zaštitu prava VŠ iskrivljeno predstavi kao podršku i konačnu pobedu  svoje politike. Dosadašnji ambivalentan i nejasna stav srpskih zvaničnika ona je ocenila kao “saučesništvo” u pokretanju  novog talasa erozije značaja zaštite HR, koji je krenuo načinom na koji je usvojen novi ustav i usvojenim odredbama koje se mogu višeznačno tumačiti. Ona je ukazala da SRS i branioci lika i dela VŠ u svojim mnogobrojnim nastupima u kojima neosnovano kritikuju ne samo rad Tribunala, suđenja, već i njegovu samu utemeljenost, u svojoj sebičnosti i nameri da samo VŠ i SRS postignu na nelegitiman način svoje ciljeve, prenebegavaju i umanjuju značaj svih suđenja koja se u Tribunalu vode za zločine nad Srbima. Podsetila je javnost da je Jorgovanka Tabaković, visoki funkcioner SRS nedavno izjavila, jasno i glasno, da je Ratko Mladić “srpski heroj” i da je to zvaničan stav SRS. Imajući u vidu ozbiljnost ovog slučaja i implikacija koje pojedini njegovi ishodi mogu da imaju, LW je ocenila da će mediji imati veliku ulogu u tome da li će se neke nepobitne činjenice na pravi način plasirati srpskoj javnosti, što do sada, na žalost, nije bio slučaj. Ona je indikativnim ocenila i orkestrirane napade na građansku Srbiju, kojoj se bez ikakvih argumenta inputira selektivan pristup odnosu prema zaštiti ljudskih prava, i još jednom pozvala srpske zvaničnike da se eksplicitnije odrede prema novonastaloj situaciji.

leto 2000leto 2000A sad ono najčudnije: Od svega što su Popović i LW izneli, novinar Radio Indexa je konstatovao da je “očito da je LDP” krenuo u predizbornu kampanju! Da, GSS se od svog nastanka borila protiv nasilnog raspada bivše Jugoslavije, čiji su VŠ, njegova SRS i druge im formacije bile istaknute arhitekte i realizatori. Da, GSS se non-stop, bili izbori ili ne, zalaže za kažnjivost za ratne zločine i poštovanje humanitarnog prava. Da, upravo su iz redova GSS naši najistaknutiji borci i međunarodno priznati  stručnjaci za ovu oblast. Ne, nije Koalicija GSS, LDP, LSV, SDU  odlučivala o tajmingu štrajka glađu VŠ i tu temu uvela u javnost tokom izborne kampanje. Ne, nemamo niti želimo da imamo monopol na temu, kao ni na Aferu Topčider, što nam se takođe imputiralo. Šta više, pozivamo sve nadležne, i ostale aktere izbone kampanje da se jasno i glasno odrede o ovoj situaciji. ( Kao i o aferi Topčider)

Za sad smo, umesto odgovora, ili kao jasan odgovor,  od vlade Srbije dobili sledeće: Vlada Srbije je navela da u ovom trenutku svu odgovornost snosi Haški tribunal i da zato "unapred i energično odbacuje svako moguće obrazloženje Haškog tribunala koje bi poslužilo kao opravdanje za eventualne tragične posledice". Vladu Srbije je prethodno na današnjoj sednici predsednik Saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić informisao o poseti Haškom tribunalu. "Posle brojnih upozorenja Vlade Srbije Haškom tribunalu, posle pisma koje je predsednik Vlade uputio predsedniku Haškog tribunala i posle razgovora koji je sa Pokarom vodio predsednik Saveta za saradnju sa Hagom, Vlada Srbije još jedanput upućuje javni i izričit zahtev Haškom tribunalu da najhitnije preduzme sve potrebne mere kako bi se optuženom Vojislavu Šešelju omogućilo da koristi pravo da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega", navodi Vlada Srbije u saopštenju. Vlada Srbije je saopštila "da se u potpunosti moraju poštovati prava haških optuženika, što u slučaju Vojislava Šešelja znači pravo da se brani po sopstvenom izboru i pravo na život". "Vlada Srbije smatra neophodnim da Haški tribunal bez odlaganja preduzme potrebne mere kako bi se ta prava zaštitila. U ovom trenutku sva i potpuna odgovornost počiva na Haškom tribunalu", navela je Vlada Srbije.

a srpski dilberti?a srpski dilberti?A ostali? Osećaju  li u ovom trenutku bilo kavu odgovrnost bar  DS i G17+, samoproglašeni  deradikalizatori Srbije, da javnosti  saopšte svoj jasan stav, ko kome i koja prava krši!



Mnogo je politike u ovom tekstu

U principu radi se o dvojnim standardima i gotovo da svi to vidimo bas kao i sto svi to znamo. Ne divim se liku i delu Vojislava Seselja, naprotiv ali istine radi najmanje sto je zasluzio (po tezini optuznica) je identican tretman kao Ramus Haradinaj. I tu je zametak problema. Uzgred ne umem da se otmem utisku da i tretman Srba nije jednak tretmanu ostalih makar iz statistickih podataka o smrtnosti zatvorenika koji (gle cuda) pokazuje da je smrtnost Srba ozbiljno veca od smrtnosti ostalih.


to vinetu

zato sto ih ima vise, jer su jedini ucestvovali u svim sukobima na devedesetih na prostoru bivse SFRJ za sta ICTY ima mandat


ako vec ...

nastavljamo to pitanje, voleo bih odgovor o jednakom tretmanu optuzenih po nivou optuznice recimo. Jednostavno je dajte komparaciju izmedju slucajeva R. Haradinaja i V. Seselja. Unapred zahvalan.

Inace statisticki podatak se odnosi na kolicnik umrlih (dali bas umrlih)/broj uhapsenih i taj koeficijent ne zavisi od toga koga ima najvise.


Eto, prekinuo je štrajk kao

Eto, prekinuo je štrajk kao i u prethodnim slučajevima. Samo sada vlada parvi rašamon šta je ispunjeno a šta ne. Razlika je između saopštenja tribunala i Tome Nikolića poprilična.


Da li znate kamo pare odose,

Da li znate kamo pare odose, t.j. da li su mu odblokirali racun. Izvinjavam se ako o tome vec ima nesto na blogu, nisam videla nista jos (tek sad sam ukljucila kompjuter), ni na vestima nisam videla nista o tome a cini mi se da je to ustvari glavno bilo (za VS).


Corax


Na primer,

Razlika koja mi prvo pada na pamet je da Haradinaj ne izvrgava ruglu instituciju suda.


Da li je tako?

Ako Vas pamcenje sluzi pusten je bez prava na politicki angazman a pojavljivao se u vreme izbora? Da li to lici na izvrgavanje?


uz saglasnost tribunala

a da li je to u redu ili nije-generalno, je drugo pitanje. legitimno.


saglasnost je

saglasnost suda je stigla kasnije. govorim o vremenu nakon pustanja. No sjajno da ste se javili cini mi se da sam Vas zamolio za jos neke odgovore.


samo vas molimo

ponovite argumenter oko matematike smrti u tribunalu jer nismo razumeli logiku iyvodjenja zakljucaka


Broj pitanja

Inace pitanja je bilo dva a drugo od njih se odnosilo na koeficijent umrlih Srba. Formula je jednostavna

koeficijent=(broj umrlih)/(broj uhapsenih)

Ono sto ja tvrdim je da je taj koeficijent daleko veci od koeficijenta drugih naroda.


raspitali smo se

i kod kolega i prijatelja koji se bave statistikom, takav pristup ne stoji jer je se ne moze napraviti adekvatan reprezentativni uzorak za izvlacenje bilo kakvih zakljucaka, suvise su mali brojevi.


Upravo tako

Upravo tako.
Poz.CM.


Za Vinetua

Užasno je zanimljivo kad se prebrojavaju zločinci, da je onda jako važno da najviše ima Srba, da je najviše Srba umrlo i slična statistika.

A kad su žrtve u pitanju, tipovi poput tebe upinju se objašnjavajući nam da je žrtva žrtva, da nije važna nacionlnost, da su sve žrtve iste etc.

Ma nije valjda!


Imaj u vidu, da su

Imaj u vidu, da su "Kosovari" novo politichko svetsko chedo, i da im se josh uivek gleda kroz prste.
I nama se inache jako puno gleda kroz prste, iako mi imamo nekih 200 godina drzhavnosti.
Naravno da se njima gleda vishe. A i problematichniji su region.


Vojislav Seselj ima i pravo

Vojislav Seselj ima i pravo na abortus, ali se Vlada Srbije i SRS jos nisu dosetili da iskoriste tu vanrednu pravnu mogucnost i na velika zvona slavodobitno objave kako Haski tribunal uskracuje pravo optuzenom "da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega", to jest da promeni pol, osemeni se i zatrudni, sto bi mu dalo priliku da uzme porodiljsko odsustvo i vrati se iz Haga u Srbiju kao srecna majka (Tereza), a Vladi Srbije zgodnu priliku da mu organizuje docek uz sve drzavne pocasti.


Gledam, slusam i nista mi nije jasno.

Prvo, postoji razlika izmedju ljudskih i gradjanskih prava.
Ljudi u zatvoru, dakle liseni slobode, su ljudi kojima su oduzeta ta gradjanska prava. U tome je i poenta, valjda.
Ne znam u cemu je svrha oduzimanja ili cak osporavanja tih gradjanskih prava ako je zatvoreniku u zatvoru omoguceno da nastavi svoj rad, samo ovaj put se oglasava mocnijim nego ikada medijima, a sve o trosku gorepomenutog suda i apsane.

Drugo, razumem da postoje konvencije po kojima je strajk gladju dozvoljen. Opet s' druge strane, samoubistvo nije (cak ni u slucaju "samoeutanazije"), ako neko pokusava da oduzme sebi zivot docice mu policija, vatrogasci, hitna pomoc i komsije da mu zajednicki ospore "pravo" izbora "To be or not to be..."

Trece, koliko ja znam, sud i sudije imaju pravo da iskljuce iz sudnice bilo odbranu ili optuzbu, ili pak svedoka koji remeti mir i sabotira tok sudjenja. I to se ne smatra, koliko ja znam, osporavanjem niti kakvih niti bilo cijih prava.

Moje dileme su verovatno naivne, moje poznavanje ovih stvari verovatno limitirano.

Ipak....

Gledam, slusam i nista mi nije jasno.

Olga


vama je dosta toga jasno

vladi srbije i drugima nije, ili jeste ali to kriju, i zato SRS i VS prolazi to sto im prolazi....pravo da sam odluci o nacinu odbrane...sa balija, e mailom!


Veliki brat?

Ne gledam ali koliko shvatam i to je neka vrsta zatvora, gde ljudi dodju dobrovoljno, pa tamo nesto rade a mnogi drugi ljudi posmatraju sta oni rade, komentarisu, glasaju, navijaju.
Onda neko od ovih iz zatvora postane odjedamput poznata licnost i svi za njega znaju i posle valjda moze da se pojavljuje i u reklamama i zaradi novac na tome sto su toliki ljudi pratili sta je on jeo i kako je spavao, i o cemu je razmisljao i sa kim se posvadjao...
Surealno.

Olga


Quote:"da se brani onako

Quote:
"da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega"

Chitaj: da se u nedostatq pravne prakse i limitiranog shvatanja pravnih procedura, elementarne ljudskosti, etike i morala, bacaka, histerishe, psuje osoblje suda i vodi jeftini cirqski show & performans; sve u cilju vulgarne politichke propagande i uveseljavanja svojih neqltivisanih biracha.
Da li je Vama jasno koliko nas taj chovek sve sramoti svojim postojanjem?


kakav cirkus

ne mogu da verujem, a i nista mi nije jasno

"Povodom slučaja Šešelj, za Vladu Srbije neprihvatljivo da dođe do "novog tragičnog događaja" u Haškom tribunalu" - NOVOG TRAGICNOG DOGADJAJA!!!!!

ko je ovde lud?????

Vlada srbije "unapred i energično odbacuje svako moguće obrazloženje Haškog tribunala koje bi poslužilo kao opravdanje za eventualne tragične posledice". UNAPRED ODBACUJE!!!! Vlada unapred odbacuje, svako moguce obrazlozenje, pa sta to znaci???? - ne prihvata Haski sud.

Ako Seselj onim svojim zahtevima doda i zahtev da u Urugvaju (tamo su se inace po mom osecaju stacionirali i gori od seselja) otvori prodavnicu autodelova, a Sud taj zahtev ne prihvati, onda je isti odgovoran za moguc tragican dogadjaj?

ne samo Seselju, celokupnoj vladi je hitno potrebno psihijatrijsko lecenje.

disaster uma i morala!

edit:
seselj je ovim strajkom stvarno dokazao da je umno poremecen. Imam utisak da on stvarno misli da ce vaskrsnuti, postati sveti vojo od srbije, sta li...neverovatno....a tek ono za predizborna kampanja ldp,gss,lvs,sdu. blazeni su glupi.


vladi je potreban korektiv

neko ko ce je naterati da jasno kaze kakav je njen stav o ovom slucaju. bojimo se da medjunarodna zajednica, trenutno, nije taj korektiv. zato je potreban odgovran pritisak iznutra.

njima odgovara da temu skrenu na sustinski nebitno pitanje u kakvom je psihickom stanju VS npr, ili da li TN i AV odgovra da VS umre.


ja se izvinjavam na recima

ali oni su svi bolesnici. vladi je potrebno raspustanje i to momentalno.

A skretanje sa teme na naizgled nebitna pitanje bi bio dobar odgovor na pitanje onog novinarcica o predizbornoj kampanji.

j*****lud blesavog


zanimljivo je sonja

ne cini li vam se interesantnim da je konacno u srbiji neko posumnjao -pomislio da te teme treba da budu izborne teme. nas je to, u stvari, obradovalo, jer potvrdjuje nasu tezu da su to par excellance izborne teme i d au srbiji ima dovoljno gradjana koji smatraju da se bez jasnog stava o takvim temam ne moze dalje, bez obzira koliko se srbiji zurilo!


tacno tako

kao sto su i par excellance udruzene snage srpske vlade

NEVER, EVER, THINK OUTSIDE THE BOX, za one bez naocala


Quote:Vlada srbije "unapred

Quote:
Vlada srbije "unapred i energično odbacuje svako moguće obrazloženje Haškog tribunala koje bi poslužilo kao opravdanje za eventualne tragične posledice". UNAPRED ODBACUJE!!!! Vlada unapred odbacuje, svako moguce obrazlozenje, pa sta to znaci???? - ne prihvata Haski sud.

Valja se setiti triju "sitnica":

Predsednik ove vlade je nosio svojevremeno u Brisel jedan spisak građana Srbije pokušavajući da za njih izdejstvuje jedno pravo koje ti građani nemaju (dvostruko pravo glasa),

Generalni sekretar ove vlade je u prošloj predizbornoj kampanji izjavljivao notorne laži (upućivao novinare da pitaju njegove tadašnje političke protivnike ko je ubio Zorana Đinđića, i da će ako ti ne kažu reći on/oni) da bi na sudu kasnije izjavio kako se samo šalio tj kako je to bio samo deo predizborne kampanje,

Savetnik premijera ove vlade se pre desetak dana zauzeo za zabranu prikazivanja jednog filma jer je protumačio ili jer su protumačili da bi prikazivanje moglo naljutiti jednu veliku silu,

Vodeća stranka sadašnje vladajuće koalicije je svojevremeno prilično rastegljivo tumačila neke zakone vezane za oduzimanje mandata poslanicima Skupštine Srbije i zastupala stav da isti ljudi mogu da budu istovremeno i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti.

To su samo četiri događaja koja pokazuju kako jedna grupa građana tretira pitanja poput jednakih prava građana, poštovanja tih istih građana odnosno prljavih laži zarad moguće političke dobiti, ugled zemlje kojom upravljaju i konačno poštovanje nekih osnovnih pravnih postulata.

Bilo bu tu moguće navesti još primera poput tajnih sastanaka ministara sa i vodećih predstavnika pravosudne vlasti sa vođom jedne od (nekadašnjih) kriminalnih grupa, kupovina akcija stranih kompanija daleko iznad tržišne vrednosti itd. ali mislim da su i ona četiri primera dovoljna za odgovor na pitanje o kakvim je ljudima reč.

Prema tome, rekao bih da ne treba gajiti velika očekivanja od takvih ljudi vezano za ovaj slučaj. Naprotiv.

Dodatna komplikacija je što im, vidim, predizborna kampanja sasvim dobro ide te mi se čini da bi se trebalo navići na ovakve nadasve principijelne postupke.


Prava žrtve

Po svemu, do sad, navedenom u javnim glasilima, šešlju nisu narušena ljudska prava. Nije narušen ni postupak ni procedura suda.
Šešelj je svojim nastupima na sudu, u svakoj prilici vrijeđao taj sud na najprimitivniji način. Da li sud ima pravo da se zaštiti od takvog nastupa?
Da li se vrijeđanjem suda, zapravo vrijeđaju i žrtve u ime kojih bi taj sud nastupa?
Da li taj sud može, treba, smije spriječiti očitu opstrukciju procesa?
Da li šešelj, kao pritvorenik tog suda, mora, treba poštivati pravila, recimo u odabiru pravnih savjetnika?
Da li se šešelj smije uopće pozivati na ljudska prava, nakon što je svoj žrtvama oduzeo sva ili neka ljudska prava?
Da li treba primjenjivati na šešelju ona prava koja je on primjenjivao na svojim žrtvama?
Ovo postaje jedna velika šarada ljudi sumnjiva uma. Toliko smo se izgubili u zaštiti prava šešelja, glavaša i co, da smo zaboravi zašto su oni uopće u takvoj situaciji. Oni još uvijek i u pritvoru uživaju daleko više prava, konfora i sloboda, nego što svojim žrtvama priuštili. Uvela bih pravilo koje kaže, da ako neko nekad prekrši bilo čija ljudska prava, više nikad se na ta ista ljudska prava nema pravo pozivati.


gresite

"Uvela bih pravilo koje kaže, da ako neko nekad prekrši bilo čija ljudska prava, više nikad se na ta ista ljudska prava nema pravo pozivati."

To je vrlo pogresan pristup. I najgori zlikovci imaju pravo na zastitu osnovnih ljudskih prava. Sto ne znaci da ne treba da budu hapeseni, drzani u pritvoru-u zakonom predvidjenom roku-da budu osudjeni, ali tokom fer i pravicnog sudjenja.


Ok, slažem se da je to

Ok, slažem se da je to preradikalan pristup. Ali ovih mjesec dana pratim događanja oko dva osumnjičenika za teške ratne zločine šešelja i glavaša, i blago rečeno, sam osupnuta rekcijom javnosti i vlasti, te svekolikom brigom za njihovo zdravlje i ljudska prava.
Kako se čini, s podacima koji su mi dostupni u javnim glasilima, nijednom nisu narušena prava. Uživaju sva prava propisana različitim pravnim aktima.
Osjećam nelagodu, kad se počnu pozivati na ljudska prva, koja su svjesno uskraćivali drugima. Na žalost, i u Hrvatskoj i u Srbiji, slabo se čuje glas razuma, koji poput vas, analizira stanje, i pokušava precizno odrediti kad i koja su to prava ugrožena.


Ne slazem se

da je to preradikalan pristup,bas naprotiv i ja mislim da su ljudska i gradjanska prava protvorenika cesto veca od prava obicnih ljudi ili njihovih zrtava i zastupam misljenje da su svi zlocinci samim cinjenjem zlocina izgubili sva prava.Pa neka je radikalno.
Ali medjutim smatram da sud u Hagu jeste antisrpski,ne gledam procentualno broj pritvorenika i smrtnih slucajeva {slucajnih?) nego odmeravanje kazni za Srbe i za ostale.Sad se lepo vidi kad je sudjenje Naseru Oricu zavrseno pa jos malo pa bi mu se izvinili iz Haga zbog viska dana provedenih u Hajatu id zatvora.Pa albanski teroristi kiji se setaju slobodno i upravljaju kriminalom i dalje i bave se politikom pa nepodizanje optuznice protiv Franje Tudjmana i Alije Izetbegovica i cak nepominjanje njihovog doprinosa ratu a znamo kako je bilo....i tako dalje.
Sve dok svi ne budu odgovarali za svoje zlocine ne moze se steci utisak da sud u Hagu radi po zakonima vec vise da radi po uputstvima velikih sila.Zato taj sud sa moje strane nema nikakav kredibilitet.Ostajem i dalje pri stavu koji je iznela VIPERA da su zlocinci izgubili svako pravo samim cinjenjem zlocina a ako mislite da je to preradikalno ne zaboravite kako je krvav bio ovaj gradjanski rat pa na vreme bi trebalo "na ljutu ranu ljutu travku" sve zlocince u aps ali ne u Hag.


Ali ključno pitanje, u ovom

Ali ključno pitanje, u ovom trenutku je, da li je lokalno HR i SRB pravosuđe u stanju procesuirati ove slučajeve. U trenukukad i vlast i značajan dio javnosti podržavaju ili barem suosječaju s osumnjičenicima, te utiču na pravosuđe.


to mariopan

nekoliko napomena:
1. da bi neko u aps prvo se mora sudski doakazati da je zlocinac
2. ostali aspekti dokazivanja krivice i odgovrnosti, leze i na politicarima, intelektualcima, udruzenjima gradjana, obrazovnom sistemu, javnom servisu, medijima....ti su segmenti mnoog vise zakazali nego Tribunal sa svim svojim propustima!
3. Ne zaboravite da je RS u sizofrenoj situaciji, ona je taoc haskih begunaca sto svakako otezava rad istrazitelja i lokalnih organizacija kada su u pitanju DOKAZI o zlocinima nad Srbima. Tuzilastvo mor aoptuznic epodici na dokazima, a sud kaznu prema tome odmeriti, ali je u RS tesko i bojkotovati tribunal i ocekivati da bude fer i pravican u presudama za zlocine nad Srbima bez validnih dokaza, koji se na terenu od izjava svedoka tsko mogu skupiti, kad vas prate i posmatraju saucesnici haskih begunaca...ili optuzenika...


Pravo a ne osveta

Šešelj je svojim nastupima na sudu, u svakoj prilici vrijeđao taj sud na najprimitivniji način. Da li sud ima pravo da se zaštiti od takvog nastupa?
Naravno da ima.
Da li se vrijeđanjem suda, zapravo vrijeđaju i žrtve u ime kojih bi taj sud nastupa?
Sud nastupa u ime prava. Tuzilastvo nastupa u ime žrtve.
Da li taj sud može, treba, smije spriječiti očitu opstrukciju procesa
Naravno da treba, ali pitanje je koliko zaista može to da uradi. Opstrukcija je taktika koja se često koristi u anglosaksonskom pravosuđu, naravno ne na ovako drastičan način kao što to radi Šešelj.
Da li šešelj, kao pritvorenik tog suda, mora, treba poštivati pravila, recimo u odabiru pravnih savjetnika?
Ukoliko pravila suda to propisuju, da. Taj deo je bio pomalo nejasan i Šešelj ga je iskoristio za manipulaciju.
Da li se šešelj smije uopće pozivati na ljudska prava, nakon što je svoj žrtvama oduzeo sva ili neka ljudska prava?
Naravno da ima pravo, on je ljudsko biće.
Da li treba primjenjivati na šešelju ona prava koja je on primjenjivao na svojim žrtvama? ... Uvela bih pravilo koje kaže, da ako neko nekad prekrši bilo čija ljudska prava, više nikad se na ta ista ljudska prava nema pravo pozivati.
Razumem Vašu ogorčenost, ali cilj tribunala nije osveta kao takva, nego osuda počinjenih ratnih zločina u skladu sa međunarodnim pravom.


Ne osveta

Nije mi ni želja ni cilj osveta, nego vrlo zorno pokazati, što su drugim, često njima nepoznatim, ljudima radili. Imam osjećaj, da nisu svjesni koliku su bol nanijeli žrtvama i njihovim obiteljima.


SIT GLADNOM NE VERUJE

V.Šešelj ima pravo da se sam brani, ali i sud ima pravo da mu sudi.
Notorna je laž da sud odugovlači sa početkom procesa, to u stvari čini sam Šešelj svojom „duhovitošću“. Obzirom da , može se izvući zaključak, ne priznaje da razume BSH jezik, i da mu nisu jasni izrazi tipa „točka“,i traži da mu se to prevede, jasno je ko opstruira proces...
Istina je da su mu „delimično“ uskraćena prava, ali da li možemo da da nabrojimo koliko je prava ista ta persona, zajedno sa svojim šefovima, uskratila svim građanima Srbije i građanima sa ex Yu prostora.


pravo na samostalnu odbranu

nije osnovno ljudsko pravo, niti je univerzalna sudska praksa. interesantno je da se niko iz SRS nije pitao kako bi sa pravne tacke gledista, izgledalo sudjenje VS pred domacim sudovima!


Dobro je...

...da ste pokrenuli to pitanje, i mene to zivo interesuje.


I vi ste u pravu,ali....

Ako je sud u Hagu dao pravo optuzenima da se brane sami neka to pravo da i Seselju,pa ko ume,dobro,a ko ne ume to gore po njega.Mene taj slucaj ne zanima tako mnogo koliko me zanima i tisti jedna druga cinjenica zbog koje svi treba da se zamislimo.
Tacno je da sud moze da sudi tek ako skupi dokaze i bas taj deo ove rasomonijade meni nije jasan.
Kako to da nema dovoljno dokaza za zlocine nad Srbima,a tako se mnogo dokaza skupilo o zlocinima koje su Srbi cinili.Ne bih nikoga da branim jer evo reci cu sta me ustvari brine.
Sad skoro iz nekog bunkera iskopase film gde Mudzahedini ubijaju Srbe,pa onaj film o Hrvatskim Zengama,izvinjavam se ako negde pogresim,bila su dva filma.Pa ovaj govor Stpe Mesica od koga se on kobajagi ogradjuje a mi smo svi zivi i znamo da su SVI politicari iz SVIH republika bukvalno huskali na rat.
E sad dolazi pravo pitanje GDE SU BILI TI SNIMCI? ko je to drzao u nekom bunkeru i vadio kad njemu zatreba za neki politicki poen,zasto se ne podize optuzba za spaljene razoruzane vojnike u Tuzli,to je opstepoznat slucaj a bilo ih je jos.
Imam strasan osecaj da nasi srpski politicari drze u bunkerima jos takvih stravicnih dokaza i ne iznose ih dok im ne zatreba neki politicki poen.To sto sam sad napisala mozete reci da je bolesno ali kako se takvi dokazi iskopavaju bas kad nekom trebaju samo ne dospevaju do Haga?Zato mislim i da je tempirano iznosenje tih snimaka i ignorisanje od strane tuzioca iz Haga doprinelo nasem osecaju da taj sud pristrasno sudi,mozda samo nemaju te sve dokaze a nekom bas ide u prilog da ih nemaju.Mozda gresim ali razuverite me,volela bih da mi neko kaze da to nije tako.


Ne znam otkuda mi to bas sada

mim were here


Dejane, bojim se da ces se naci

na seseljevoj listi za likvidiranje nepozeljnih svedoka-posmatraca


Necu, necu

Milicka se pobrinula da me zastiti svojom cenzorskom gumicom.


gumica!!!

mim were here
i Sonja se nasla na listi za odstrel.


instrukcija Tuzilastva holandskim vlastima

UNITED International Tribunal for the Prosecution of Case No. IT-03-67-T
NATIONS Persons Responsible for Serious Violations of
International Humanitarian Law Committed Date: 6 December 2006 in the Territory of Former Yugoslavia since 1991

IN TRIAL CHAMBER I
Judge Alphons Orie, Presiding
Judge Frank Hopfel
Judge Ole Bjern Stele
Mr. Hans Holthuis
6 December 2006
PROSECUTOR URGENT ORDER TO THE DUTCH AUTHORITIES REGARDING HEALTH AND WELFARE OF THE ACCUSED
The Office of the Prosecutor:
Ms Hildegard Uertz-Retzlaff
Mr Dan Saxon
Mr Ulrich Miissemeyer
Ms Melissa Pack
Ms Joanne Motoike
Counsel for the Accused:
The Kingdom of the Netherlands
Mr David Hooper
Mr Andreas O'Shea
Background

1. At a Status Conference on 22 November 2006, the Trial Chamber was informed in
detail by the Deputy Registrar about the fact that Vojislav Se~el(j" Accused") had begun a hunger strike on 10 November 2006 until various demands were met.' The Chamber has
regularly, and with increasing frequency, been receiving information about the condition of the Accused, whose hunger strike continues unto the present day.

2. The Trial Chamber is primarily and deeply concerned about the impact of the Accused's hunger strike on his health and welfare. However, the Trial Chamber is also concerned with the impact of the hunger strike on the exercise of its judicial hnction in furtherance of the mission of the Tribunal.

Demands of the Accused
3. The Accused has to date made several and often changing demands related to his hunger strike, some of which do not fall within the competence of this Trial Chamber or even the Tribunal. Two demands which clearly address the Chamber in the exercise of its judicial functions are the Accused's wish to be provided with all Prosecution case documents both in the Serbian language and in hard-copy format, and his insistence that then-standby, now assigned, counsel for the Accused be removed from the proceedings.

4. Regarding the first issue, on 4 July 2006, the Trial Chamber issued a Decision on the
form of disclosure (concerning the provision of materials in hard-copy or electronic format and in the language of the Accused), holding that the Prosecution was entitled to provide Rule 66 (A) and (B) and Rule 68 (i) of the Tribunal's Rules of Procedure and Evidence ("Rules") material in electronic format, and that an obligation existed to provide Rule 68 (i) material in a language the Accused understands. On the same date, the Accused expressed his intention to apply for certification to appeal the decision. As no reasoned request was made, as required under Rule 73(B) of the Rules, the Trial Chamber did not issue any decision. The Accused proceeded, in a submission dated 31 July 2006, to appeal the decision directly to the Appeals Chamber. The submission was returned to the Accused since no certification had been granted. On 22 November 2006, the Trial Chamber, in view of the importance of the decision on the form of disclosure, decided to revisit the issue and grant ~ertificationT.~h e Accused, who had chosen not to be present at the Status Conference during which the certification was granted, was provided with recordings of the session on the same day. The Chamber will further consider whether the Accused became aware of his right to appeal the Decision on the form of disclosure, and explore whether any reason existed which might explain why no action was taken by the Accused and consequently, whether a right to appeal still lies.

5. Regarding self-representation, on 27 November 2006, the Trial Chamber revoked the
Accused's self-representation and decided to assign counsel, finding that the Accused was
"substantially and persistently obstructing the proper and expeditious proceedings in this case without any sign of improvement".3 A request for certification to appeal this decision was filed on 4 December 2006 by independent counsel and granted on 5 December 2006.~

6. The Accused has expressly made cessation of his hunger strike dependent on fulfilment of all his demands, including the two areas mentioned above. Under these circumstances, there is reason to believe that the Accused may persist in his refusal to accept nourishment. The Trial Chamber expresses its concern and regrets that the Accused has chosen non-legal avenues in pursuit of his demands.

Health and Welfare of the Accused
7. At this moment, the Accused is under medical supervision in a penitentiary hospital.
The Accused has, however, made it clear that he rejects "any form of medical treatment while on hunger strike" and "any attempts at forced artificial nourishment", both when conscious and unconscious. He explicitly refuses to be taken to any Dutch hospital, and should this be done against his wishes when he loses consciousness, he also prohibits any medical treatment, resuscitation or artificial feeding. At the same time, the Accused has declared that he "consciously entered upon a hunger strike in the pursuit of [his] requests" and that he had "neither the motivation nor the intention to commit ~uicide".~

8. The welfare of any accused being in the custody of the Tribunal is the primary
responsibility of the Registrar, under the control and supervision of the President of the
~ribunalM.~e dical services to an accused are provided by the Kingdom of the Netherlands ("Host State") under Rule 30 et seq. of the Rules Governing the Detention of Persons Awaiting Trial or Appeal Before the Tribunal or Otherwise Detained on the Authority of the Tribunala~nd Article 2 of the UN Detention Unit Services and Facilities Agreement of 13 September 2002 ("Agreement"). Even while at the penitentiary hospital, an accused remains in the custody of the Tribunal. Therefore, it remains the responsibility of the Registrar, under the supervision of the President, to ensure an accused's health and welfare.

9. The Trial Chamber is concerned that a situation might arise where the Accused's right
to physical integrity and the obligation of the Tribunal to protect the Accused's health and
welfare are in conflict. Ultimately, the Accused may create a situation in which it may not be possible to preserve his life without medical intervention. The Trial Chamber notes that the health services provided to an accused are embedded in the domestic penitentiary structures and general health care facilities of the host country, whereas the mission of the Tribunal is mandated by the international community.

The Mission of the Tribunal
10. Turning to the exercise of the Tribunal's judicial function to determine the criminal
responsibility of those indicted before it, be it through an acquittal or conviction, the Trial
Chamber cannot accept the conditions of trial being determined by non-legal processes
dictated by an accused. The Chamber notes in this respect that the Accused on various
occasions has expressed his deep disregard for the Tribunal and for the international
community that created it. The Trial Chamber has elaborated such instances more fully in its recent decisions on self-representation.8 For example, at his initial appearance on 26 February 2003, the Accused compared the robes of the judges to those of "the inquisition of the Roman Catholic ~ h u r c h "I.n~ h is Submission No. 69, the Accused referred to the Tribunal as "the international bastard of the great powers and the Security Council", and in this context also cited an "old Serbian proverb" according to which "[nlobody will admit to being a whore's son". The Accused has further stated that he would "shatter the Tribunal in The Hague [such] that even the Queen of Holland would not remain whole".

11. Under the present circumstances, the Trial Chamber finds that there is a prevailing
interest in continuing with the trial of the Accused in order to serve the ends of justice. The trial, which is suspended until further notice,'* should not be undermined by the Accused's manipulative behaviour. In order to resume trial proceedings and fulfil the Tribunal's duty to protect the Accused's health and welfare, it is necessary for the Host State to take decisive measures.

Considerations for the Host State
12. A very first preliminary review of the domestic and international legal standards applied to detainees who engage in hunger strikes already reveals a lack of uniformity.13 However, according to jurisprudence of the European Court of Human Rights, 'force-feeding' does not constitute torture, inhuman or degrading treatment if there is a medical necessity to do so, if procedural guarantees for the decision to force-feed are complied with and if the manner in which the detainee is force-fed is not inhumane or degrading.14

13. The Trial Chamber requires that all authorized measures be taken to medically intervene in the interests of protecting the health and welfare of the Accused and to avoid loss of life, even if this would include drip-feeding. At the same time, the Trial Chamber is aware that the persistence of the Accused in refusing nourishment may reach a point where subsequent medical intervention may be met by an absolute obstacle, that being an obstacle not subject to any reasonable dispute, in generally accepted international standards of medical ethics. While recognising that the health and welfare of the Accused is the primary responsibility of the Registrar, the Trial Chamber's exercise of its authority in this regard stems - apart from its genuine concern with the well-being of an accused before it - from its responsibility to contribute to the performance of the Tribunal's judicial role in furtherance of the mission assigned to it by the international community.

14. The Trial Chamber has been informed that a protocol concerning patients who refuse
nourishment is applied in the penitentiary hospital where the Accused is presently
ac~ommodated.T'~h e Chamber notes that the Protocol Eet/Drinkstaker ("Protocol"), adopted by health care professionals under the authority of the Ministry of Justice of the Host State in January 2003, refers to the World Medical Association's Declaration of Malta of 1991 and 1993, rather than the October 2006 version of this Declaration, and should therefore be reviewed to ensure conformity with the most recent developments in the standards of medical ethics.

Disposition
15. For the foregoing reasons, the TRIAL CHAMBER, pursuant to Article 29 of the
Statute of the Tribunal and Rule 54 of the Rules ORDERS the authorities of the Kingdom of the Netherlands: 1. to provide medical services under the Agreement - which may, in the case of medical necessity, include intervention such as drip-feeding - with the aim of protecting the health and welfare of the Accused and avoiding loss of life, to the
extent that such services are not contrary to compelling internationally accepted
standards of medical ethics or binding rules of international law;
2. to ensure that the medical professionals providing care to the Accused seek
professional advice, both in terms of specialized medical expertise and ethics,
domestically and internationally, and not limited to the medical expertise invoked
by the Accused when considering whether or not to medically intervene or to
continue medical interventions;
3. to review whether the Protocol adopted under the authority of the Ministry of
Justice of the Host State in January 2003 reflects in every respect the latest
international medical and ethical standards;
and INSTRUCTS the Registrar to convey this Order to the authorities of the Kingdom of the Netherlands without delay.
Done in English and French, the English version being authoritative.
Dated this sixth day of December 2006
At the Hague
The Netherlands
[Seal of the Tribunal]
Case No. IT-03-67-T 6 December 2006


pitanje:

Zasto je trebalo da stupi u strajk gladju da bi mu obezbedili materijal u pisanoj formi?


Poslednja vest

sheshelj prekinuo dijetu.
Shteta, a bash sam se ponadao da ce Vojvoda od Kashike baciti kashiku. :(


tastaturu u ruke

Elem,pitanje

Ko je pobedio?

I sto je vaznije zasto?

jaksa


Jučer sam ovo predvideo...

Posle konferencije za štampu (ono sa glogovim kocem), radikali su najavili da že prekinuti štrajk, samo ih je trebalo pažljivo slušati. Rekli su da intezivnu izbornu kampanju započinju 15. 12. što je imalo da znači da prekidaju postojeću kampanju sa gladovanjem..
Štrajkovao bi on još, ali očito je shvatio da ima više od 50 godina i da ne mođe štrajkovati 50 dana, pa je skratio.
A i Rasim je putovao da to predloži i došao sa vešću da će biti prihvaćeno. Naravno, da su radikali povikali da im pomoć ne treba(prosto takva je scenografija), da je Vlada počela sa navijanjem, a da su lažni opozicioneri iz tzv "antiradikalske koalicije" ućutali.
Ništa, dolazi novi cirkus...


Znala sam

prest'o da shtrajkuje. Sad mora da posti ;)


E, sad će ono...

....kako je pobedio Hag..kak je ovo, kako je ono...
Kao sa preambulom...no gadan je život uz te njihove pobede...


nije jos niko pobedio

srs je izgubio histeriju svojih glasaca, HT je izbegao histericne naslove "HAG - ubistva na optuzenickoj klupi."
Pobedila je Jadranka - moze da se hvali kako ima vitkog muza


Da..tako je kad razmišljaš racionalno..

...ali videćeš njihove interpretacije..


cije Drago,

izvini nesto mi je promaklo


Ma političke klase...

Sad će o pobedi govoriti radikali...a vlada kazati da je "uložila sav svoj autoritet"...i tako...


onda smo isto mislili

medjutim s obzirom da ce "pobedu" razvlaciti sve stranke nista od lovorovih venaca. naprotiv mozda se jos i podzapaju
ne volim ali s takvim moze i divide et impera


mislite

frka oko copyrights ko sa PfP


ko je pobedio?

Ne znamo odgovr na to pitanje, nismo sigurni ni da li celu pricu treba u tom kontekstu posmatrati.

Pitanje je sta je pobedilo?
Sto se tumacenja koji su to sve Seseljevi zahtevi ispunjeni, nesklad izmedju saopstenja Tribunala i SRS je ocit. Skloni smo verovati Tribunalu.

Tribunal je ovim pokazao da je svesan nekih neodredjenosti u svom statutu, te je reagovao na nacin koji samo moze poboljsati okolnosti da se pravda zadovolji. Sto je najbitnije.


Kakva pobeda...

...pa nije ovo utakmica. Gube građani Srbije koji su i dalje zatočenici svoje vlasti i svojih zabluda.
Prosto, žrtve smo daljnje kontaminacije političkog prostora manipulacijom sa jednim događajem u kojem nam njegov glavni akter uspe nametnuti da se javnost mesec dana bavi time jede li on ili ne jede. Da do apsurda raspredamo treba li mu dati podršku da umre.A on unapred odredio dokle će tu temu držati u fokusu. Mislim.


Izgleda

logicno je da institucija UN kojoj je povjereno sudjenje ima pravo da na sve nacine sprijeci umiranje pritvorenika u svojim zatvorima, isto kao sto je i policajac duzan da sprijeci skok samoubice u svom rejonu. Moze li da ga veze za ostatak zivota da ne bi skocio?!
Prihvatanjem obaveza oko tribunala, istovremeno, institucije medjunarodnog prava ce morati da uvjezbaju svoje procedure, koje su vise nego ocigledno i supljikave i rastegljive. Koliko ce u radnim danima suda i milionima necijih dolara kostati da se uspostave :
- dostavljanje sudske prepiske optuzenima u pismenoj formi,
- identican rezim posjeta optuzenima,
- komunikacija sa optuzenima na jeziku i pismu kojim zele da opste sa sudom. Ako u zvanicnoj upotrebi drzava postoje bosasnski, hrvatski i srpski, zasto opstiti na izvjesnom “BHS” i pismu koje je optuzenima strano iz bilo kojih razloga???
- Identicna briga za zdravstveno stanje . Za neke su dovoljni obicni sudski ljekari, a neki na zahtjev dobijaju konziljijum od tri…ili koliko vec zele I odakle zele, (i to u momentu dok “nelegalno”-sta god da to znaci- bojkotuju sud)??? Smijesno…
- isti tretman prema politickom djelovanju optuzenih, bilo da se radi o pustanju na privremenu slobodu ili objavljivanju knjiga ili pamfleta za vrijeme dok protiv njih traje istraga, ponajvise za dobrobit sredina iz kojih dolaze?!
Da li moze bolja reklama za Voju(e) i ono sto predstavlja(ju)?


Povodi za opstrukciju

Tribunal je proglašavanjem "BHS" jezika želeo da pojednostavi i pojeftini sudske procese, kao i da izbegne paradoksalne situacije u kojima se prevodi i onda kada je to besmisleno.
Međutim, pokazalo se da jezik BHS prevodilaca nije onaj bivši srpskohrvatski/hrvatskosrpski, nastao na osnovu književnih dogovora, koji su svi optuženi učili u školama. Kako je vreme odmicalo menjali su se pomalo i bosanski, hrvatski i srpski jezik. Daleko od toga da su postali nerazumljivi, ali dovoljno da se dobije povod za opstrukciju sudskih procesa.

Bilo bi interesanto ako bi neko objasnio moguće implikacije jezičkih odredbi novog Ustava Srbije na jezičku praksu u Hagu. BHS jezik je po pravilu pisan latinicom (najmanji zajednički sadržitelj, jer ćirilica ne postoji u službenom hrvatskom jeziku). Sada imamo situaciju po kojoj se latinica ne koristi u službenom srpskom jeziku.

Što se tiče dostavljanja dokumentacije u elektronskoj ili papirnoj formi, tu je situacija puno jednostavnija. Sudski spisi se moraju dostavljati u papirnoj formi, bez obzira što je internim pravilnicima Tribunal odredio drugačije. Tvrdoglavo insistiranje na elektronskom dokumentima bi samo otvorilo mogućnost za osporavanja valjanosti celih procesa, pa i moguća poništavanja.


U jednom od procesa koji su

U jednom od procesa koji su vođeni na početku jedan od optuženika se pozvao na to da "ne razume prevodioca". Sud je doveo eksperte, slaviste koji su zaključili da su jezici koji su u službenoj upotrebi u Hrv, BiH i tada SRJ zapravo jedan jezik i da optuženici iz BiH, Hrv i tada SRJ koji govore neki od jezika u službenoj upotrebi u nekoj od tih država razumeju bez ikakvog problema i jezik koji je u upotrebi u ostalim navedenim državama.

BHS-om je nazvan "politički" tj da bilo koji drugi naziv ne bi bilo koga iritirao.

Suština je da naziv nije BHS - Bosansko-hrvatski-srpski jer bi to onda kao jedna reč bila nekakva mešavina, a sa crticom bi, gramatički gledano, to bio nekakav jezik surogat ili kombinacija ova "tri" (kao što recimo crno-belo znači prugasto - malo crno, malo belo dog recimo sivomaslinasto (bez crtice)ne znači malo sivo malo maslinasto nego nešto između te dve boje tj boju koja sadrži i jednu i drugu odnosno je njihova mešavina).

Nazv je dakle B/H/S tj Bosanski/hrvatski/srpski (navedeno abecednim redom) što se može videti svugde u Tribunalu - od početne internet stranice nadalje. Gramatički gledano to je isto kao da piše recimo srpskohrvatski ili marsovski.

Iako službeni prevodioci (neke znam) dobro čuvaju profesionalnu tajnu na šta su se obavezali jasno je svakome ko je ikada čuo bilo kojeg prevodioca Tribunala ne koriste novotarije i idiotluke tipa "čimbenik", "zapeta" i sl. čak ne koriste ni termine koji su sasvim legitimni ali su više u upotrebi poslednjih petnaestak godina nego što su to bili ranije (tipa gospodarstvo). Prevodioci Međunarodnog tribunala koriste baš one standarde srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika koji su postojali u poslednjim decenijama postojanja Jugoslavije tj. nakon Novosadskog dogovora (1954.) odnosno kraće rečeno prevodioci se vladaju u skladu sa Pravopisom srpskohrvatskog književnog jezika, izdanje Matice srpske i Pravopisom hrvatskosrpskog književnog jezika, izdanje Matice hrvatske - oba 1960.

Dalje, služba prevođenja je bez ikakvih problema rešila i dodatne komplikacije koje bi mogle predstavljati problem slabije obrazovanim ljudima tako što uz npr. "glavni tajnik Ujedinjenih nadoda" navodi u zagradi i "generalni sekretar Ujedinjenih nacija" kao što kada mora da koristi termine koji su se pojavili nakon utvrđivanja standarda koje koristi navodi u zagradama i objašnjenja tipa "središnji odbor (centralni komitet)". Budući da su nakon osamostaljivanja Hrvatske mnogi vojni termini koji su bili korišćeni u nekadašnjoj Jugoslaviji, a koji slede srpsku vojnu terminologiju i tradiciju zamenjeni onima koji su vezani za hrvatsku vojnu terminologiju i tradiciju prevodilačka služba u situacijama kada koristi zvanične termine koji su u upotrebi u Srbiji/BiH/CG na jednoj i Hrvatskoj na drugoj strani uvek navodi u zagradi "prevod" tipa "satnik (kapetan)", "bojnik (major)", "bitnica (baterija)" itd.

Prema tome to da je jezik jedan nije izmislio Haški tribunal nego je to činjenica koju su utvrdili/potvrdili stručnjaci angažovani od strane Tribunala. Drugo, učinjeno je sve da strane u procesu razumeju čitav tok procesa. Pogotovo to razumeju obrazovani ljudi poput Vojislava Šešelja pa je njegovo pozivanje da ne shvata šta znači "točka" naravno samo politička parada i to glupa odonsno taman takva kakvu očekuju njegovi tipični glasači.


Povodi za opstrukciju

Srđane, uopšte nije sporno da li se ljudi koji danas govore bosanski, hrvatski i srpski međusobno razumeju. Radi se o tome koliko upotreba B/H/S može poslužiti kao povod za opstrukciju sudskih procesa.

Od raspada bivše SFRJ je prošlo petnaest godina, od formiranja Tribunala nesto manje. Jezik se menja. Danas ti ljudi tvrde da govore različitim jezikom. Ujedinjene Nacije imaju odvojene prevode na ova tri jezika. Na američkim i kanadskim univerzitetskim postoje odvojeni kursevi i programi za srpski i hrvatski.

Mene haški B/H/S više asocira na jezik u bivšoj JNA. (Tamo se pisalo ekavski, ali latinicom. Ne znam da li su ta pravila bila pisana ili nisu, ali imao sam oficire iz Bosne i Hrvatske koji su normalo govorili ijekavski, ali su im službeni izveštaji uvek bili pisani ekavski.) Postoji li na ICTY web sajtu dokument koji je objavljen ćirilicom?

Ja zaista nisam jezički stručnjak, a poprilično dobro sam vladao i "srpskohrvatskim" (u SR Srbiji), "srpskohrvatskim odnosno hrvatskosrpskim" (u SR BiH) i "hrvatskim ili srpskim" jezikom (obrati pažnju da ni službeni naziv jezika nije bio isti). Zato mi ni "čimbenik" ni "oporba" ne paraju uši. (Zatečen sam povezivanjem reči "zapeta" sa ovim izrazima, jer smo izraz koristili u osnovnoj školi.) Međutim, u vreme dok sam pratio pojedina suđenja u Hagu, bilo je ponekad reči koje su mi zaparale uši. Ne mogu da se setim kojih i kada - ali bilo ih je. To svakako ne znači da nisam bio u stanju da po smislu razumem o čemu se radi.

Bez obzira na sve kritike, rad Haskog suda je neprocenjiv za stavljanje tačke na ono što se događalo u bivšoj SFRJ. Krivci trebaju biti osuđeni, oni koji su nevini trbaju biti oslobođeni, narod treba da sazna šta se u stvari dešavalo i da krivci nisu prošli bez kazne. Baš radi svega toga, jako je bitno da se ne daje što manje povoda opstrukcijama i sumnjičenjima.


to znikolic and co

uzitak je citati vase rasprave ovde. nismo sigurni da li smo ikad do sada na blogu ili u srpskim medijima videli racionalniji dijalog o nekim propustima tribunala, te pre svega o novim okolnostima koje evoluiraju tokom vremena, i na koje bi Tribunal trebao da reaguje. hvala.


EU i B/H/S

Pitanje,

kad jednog dana (ako EU uopste opstane do tada :))),udju Hrvatska, Bosna i Srbija, da li ce Brisel raditi po "haskom " receptu,ili ce to biti tri zasebna jezika,pa ce morati sve dokumente da stampaju po sistemu "jedan za tri" ili "tri za tri".
Vidim (ali ovo je nesto drugo) da Bugari traze da kod njih bude EVRO,a Centralna banka i Brisel traze EURO.

jaksa


Ne znam... dok je na B92

Ne znam... dok je na B92 išao onaj "proces tv", tj. direktan prenos suđenja Miloševiću, prevod je bio na hrvatskom... možda se prevodilac trudio/la da priča na "srpskohrvatskom", ali tim jezikom nije nikad govoreno u Hrvatskoj tako da...


znikolic,

MKSJ nije izmislio nikakav bhs jezik, vec je to samo skraceninca koja oznacava "bosanski, hrvatski i (odnosno ili) srpski jezik". Oni ih samo stavljaju "u istu korpu" jer je svaki od njih razumljiv govorniku drugog ali nema nikakvog novokreiranog hibridnog zajednickog jezika. Postoje prevodioci koji prevode na bosanski, hrvatski ili srpski i to je to. Optuznice i druga dokumentacija koji se prevode iskljucivo za potrebe sudjenja nekom optuzenom se prevode na jezik koji je njegov maternji (dakle, ako mu je maternji srpski - prevodi se na srpski), ali ukoliko postoje dokumenta koja su koriscena u nekom drugom predmetu ili ranije prevedena na nieki od preostala dva (medjusobno potpuno razumljiva) jezika, ne prevodi se ponovo npr. sa hrvatskog na srpski (sto bi bio besmisleno), nego se dostavlja postojeci prevod.


postojeci prevod

Koji Seselj nece da primi, pa ce opet poceti da se izivljava ("ovde pise tocka,ja to ne razumem",i onda krece sve od pocetka....

jaksa


Jakša,

Upravo je to srž problema o kome govorim. Šešelj će iskoristiti svaku priliku za opstrukciju procesa.


Anna,

Ono što sam čuo preko Interneta (iz usta prevodilaca) meni je zvučalo prilično izbalansirano, slično onome što je Srđan rekao.


Iako pravnik, Seselj je ,u

Iako pravnik, Seselj je ,u stvari, veoma pragmatican lik. Niti su njemu bila ugrozena ljudska prava, niti je on mislio da jesu. Nego zaborav ga tisti. Sta ako crni Toma i mali Aca postanu plagijat DSS? Sta ako Bataja zanemari svog gazdu? Sta ako ostanem potpuno sam?
Nezgodno.
Tribunal pak,ipak opterecen cinjenicom nastanka zakonom sile na moze sebi bas da dozvoli da lokalni begovi riknjavaju od gladi.Los marketing, a na zapadu je i onako sve marketing, cak i pravda.


Baš sve marketing...

...pa ko onda pravi "Mercedes" "Boing" "Porše"...


Naravno, u pravu ste, nije

Naravno, u pravu ste, nije sve marketing, nego je marketing deo svega.


E, to je..

već precizno...


paradoks

Ne znam zbog cega se Tribunal nama pravda? Postaje vec vishe zalosno gledati kako nam Zapad cini ustupke ,a sve iz straha da ne pobedi SRS u Srbiji. Umesto da se Srbi zamisle i zabrinu, oni prete svetu Radikalima. Strasno!Sta me briga sto je Seselj odlucio da crkne.Ma molim vas, on nije covek nego zver. U kavezu mu je mesto, nego sta!


Crni humor

Seki bacio kasiku a Mujo dobio zadatak da odrzi govor pa se zali Hasi: Kako da mu odrzim govor kad o mrtvima mora samo dobro! Kako ne znas, kaze Haso, pa dobro je sto je bacio kasiku.


:))

MiM


Nego sta!

A sad popij lek, bice ti bolje.


Hvala na podsecanju

Zbilja nam je lek svima potreban. Predlog terapije-LDP. Upozorenje! Lek ne deluje u slucajevima demencije.
Dr M


dobar lek...

...Zanimljivo, jer taj lek i sam izaziva demenciju. Moj prethodni komentar nije bio upucen tebi.


grobaru

ni lek ne bi pomogao! skroz zapusten slucaj , kao uostalom i sve pristalice SRS , DSS, NS i SPS.


znaci fale ds i onaj skup individua...

mim sablja was here


nije moj , ceda je ozenjen

Inace, kostunica nema veze za zemunskim klanom , jeste da njemu i njegovoj vladi, legija jedino veruje, jeste da je pisao pismo podrske aci tomicu, jeste da je poslao pismo i tribunalu jako zabrinut za sudbinu seselja, ali zato je , nije da nije, likovao kada je cuo da je atentat na zorana djindjica konacno uspeo.
hajde, priznaj da ti je ceda maznuo devojku pa si zato jako, jako ljut na njega! povredjena muska sujeta.
inace, kako si zakljucio da sam decko? rekla bih, olako?


Postovani(a),

mim were here


Cika Miloje,

U pravu ste da sadasnja vlada nije bila redovna musterija zemunskog klana. A da li cete se sloziti sa mnom da je ipak bila kad zatreba, recimo u slucaju likvidacije naseg premijera, pa onda raznih svedoka...? Nego cika Miloje , nemoguce je da ste toliko upoznati sa zivotom Cede Jovanovica, a da niste upoznati sa zivotom Kostunice. Hajde , otkrite nam tajnu , ko je nalozio da se ubije Gavrilovic?


A sto uopste o tome da

A sto uopste o tome da govore DS ili G17? Pre su strucnjaci za krivicno pravo pozvani da govore.I sta oni zapravo kazu? A inace, sta moze neki clan DS-a ili G17 da kaze o ovome, ako su ga pre 6 i vise godina maltretirali radikali i ostala ekipa. Jedino da ne dozvoli da bitange opet dodju u (tadasnju) poziciju da maltretiraju sve nas i da cuti pred onim sto se dogadja u Hagu kada mu se ovde vec nije sudilo. Seselj je samog sebe nametnuo kao temu i verovatno mislio da ce uspeti. I uspeo je! A ko mu je pomogao? I ono sto samo sebe ostavlja na kraju, kada raspravljamo o ovome, a to su zrtve. Gde su one u svemu o ovome? Nepravedno se uvek izostavljaju na kraju i zato i nema istinskog suocavanja sa zlocinom


zrtve se ostavljaju na kraju

DS i G!& bi morale da imaju mnogo eksplicitniji stav o ovom slucaju, jer bi to, izmedju ostalog, sprecilo SRS da se hvali da je pobedio cIA i hag, na primer. Te stranke bi morale svaki ovakav veliki dogadjaj da iskoriste da svojim biracima daju jasnu poruku kakv je njhov odnos prema medjunarodnom pravu, radu Tribunala, i nacinu na koji se misli da Srbija konacno ispuni sve preoastale obaveze.
Svojim bucnim cutanjem ove stranke ostavljaju dosta prostora za utemeljenu sumnju d aih uopste nikad i nije zanimala puna saradnja. pravnici i strucnjaci, da, naravno bilo bi dobro cuti sto vise misljenja o svim ovim okolnostima, ali politicke stranke i vlada su oni koji kreiraju i javno njenje i okolnosti da se prema preostalim beguncima postupi na adekvatan nacin.


NYT o Seselju

Serbian Politician Ends His Hunger Strike New York Times
By MARLISE SIMONS
Published: December 9, 2006
PARIS, Dec. 8 — A leading Serbian politician known for his tirades at the
war crimes tribunal in The Hague has abruptly ended his four-week hunger
strike after an appeals panel restored his right to defend himself, the
tribunal said Friday.
The politician, Vojislav Seselj, 52, a lawyer who heads Serbia’s far-right
Radical Party, is on trial accused of war crimes and a range of atrocities
committed against Croats and Muslims during the early 1990s.
Mr. Seselj began his hunger strike on Nov. 11 and did not attend the start
of his trial later in the month because he said his long list of demands to
the court including that the judges be replaced were not being met. On
Tuesday, three doctors of his choice who examined him in a prison hospital
said he was severely weakened and could die.
Mr. Seselj had left written instructions saying he was refusing all food
and medicine and did not want to be revived in case he lost consciousness.
The long hunger strike had caused much hand-wringing at the tribunal, where
four defendants have died in detention, two of them after committing
suicide. Former President Slobodan Milosevic of Serbia died of a heart
attack in his cell in March.
Mr. Seselj’s weakened condition had also caused unrest in Serbia, which is
preparing for national elections in January.
His hard-line nationalist party, which opposes the aspirations of many
Serbs to join NATO and the European Union, appeared to be rapidly gaining
support, and polls found that it was attracting more than one-third of
voters. Mr. Seselj has demanded that his party strongly oppose Serbia’s
joining the two organizations “because all the traditional enemies of
Serbia are concentrated there.”
Beyond allowing Mr. Seselj to represent himself, the appeals court agreed
with his request that sessions that had been held in his absence would be
annulled.
The appeals court ignored most of his other demands, including his
insistence that the three judges trying him be replaced because, he argued,
they were not “impartial” and had acted “monstrously.”
Mr. Seselj, one of the most prominent Serbs on trial, has been charged with
creating an armed militia and ordering his men to terrorize, rob and kill
non-Serbian civilians in order to drive them off land in Croatia and Bosnia
that was wanted by Serbs.
He gave himself up to the tribunal in 2003, and almost immediately began
arguing with it over his conditions. One of his early demands was that the
judges remove their black and red robes because they reminded him of the
Roman Catholic Inquisition.
He first lost his right to defend himself in August, because of his
insulting manners and “obstructive behavior” during hearings, but regained
it on appeal in October.
While acting as his own lawyer, however, he insisted repeatedly that the
court-appointed defense lawyers, who were there on standby, be expelled
from the courtroom because, he said, they were “liars and spies.” He
started the hunger strike in part because the court did not remove the
lawyers.
He lost the right to defend himself again after he failed to appear in
court during his strike. The court-appointed lawyers then took over his
defense.
The often aggressive defendant, who regularly insulted judges and lawyers
in court, had a list of other demands. He said he would not accept
electronic documents because he doesn’t use computers and that is “like
asking me to stand on my head.” He wanted the tribunal to intervene to get
the United States government to un-freeze his American bank account.
Other requests he had made, such as the use of a special room in which to
do his paperwork, a fax, a telephone and regular visits from his wife and
other associates, had been granted to him several weeks ago.
Dr. Patrick Barriot, a French physician who examined Mr. Seselj in his
prison hospital bed earlier this week, said he had lost 55 pounds and was
extremely weak and short of breath. He said it could take several weeks
before Mr. Seselj could return to court.


Greska-txt iz danasnje Politike o HR aktivistima i slucaju VS

Priznajem, bilo mi je jako drago kad sam čula da će Hag ispuniti sve Šešeljeve zahteve samo da odustane od štrajka glađu. Ne zato što sam radikalnih opredeljenja (iako mi je padalo na pamet da glasam za Čedu i LDP) niti što me fascinira Šešeljev obračun sa zapadnim imperijalizmom (mada me je nekoliko puta do suza nasmejao svojim nastupima u sudnici), a ponajmanje zbog toga što već vidim da ćemo narednih sto godina slušati samozadovoljno naklapanje radikala o Šešeljevom, dakle njihovom, interplanetarnom uspehu koji je uzdrmao sve stubove antisrpskog sveta koji okružuje ovu oazu pravdoljubivosti smeštenu na brdovitom Balkanu.

Dakle, bilo mi je drago zato što smatram, kao potpuni pravni laik, ali kao jedan od šest milijardi stručnjaka za pravdu na ovom svetu, da u Hagu nema puno ni prava, ni pravde. Ako neko želi argumente za ovu tvrdnju, navešću samo dva po azbučnom redu – Orić i Haradinaj. Dosta.

Samo nekoliko dana pre nego što će „Šešelj pobediti tribunal”, kako će, pretpostavljam, radikali klicati u kampanji, Hrvati su zbog iste stvari, dakle štrajka glađu, pustili na slobodu Branimira Glavaša, osumnjičenog za ubistva srpskih civila u Osijeku. Glavaš je, izgleda, zapao u depresiju, i takav nije bio za suđenje, pa su tamošnji pravosudni zvaničnici smatrali da bi bilo nesvrsishodno suditi mu kad je takav nikakav. Zato su ga pustili kući da se malo oporavi, pa ako mu, i kad mu, bude toliko dobro da podnese da sluša to suđenje, možda mu i sude. Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji, izgleda, nema puno razumevanja za Glavašev problem sa neraspoloženjem, izjavio je da je izlazak Glavaša na slobodu izigravanje pravosuđa, a premijer Ivo Sanader se „spasao” izjavom da ne bi da se meša u pravosuđe. I tako Glavaš ode kući, pa ga možemo, ako je onima željnim argumenata do toga, prikačiti kao trećeg na onu listu gore.

Glavašev izlazak na slobodu, čudno, ipak, nije izazvao tako burnu reakciju boraca za ljudska prava, kao Šešeljev o(p)stanak u zatvoru. Neću komentarisati, samo ću pitati: da li možete da zamislite šta bi bilo da se Šešelju sudilo u Beogradu i da je nekoliko nedelja posle hapšenja pušten kući zbog štrajka glađu, a postupak protiv njega obustavljen jer je optuženi za stotine ubistava u depresiji? Ma, znate i da ne pitam!

Borci za ljudska prava u Srbiji ne priznaju da je Šešelju oduzeto bilo šta od onoga za šta se oni, navodno, bore. Njegov štrajk do smrti tretiran je kao ucena (što u suštini i jeste, baš kao što je suština sudskih odluka najprostija sila) a pristajanje tribunala na njegove uslove tumačeno kao posledica velike želje Haga da Šešelja stigne zaslužena pravda. Oni su mu, o istom trošku, izgleda i presudili. To su kriterijumi. Oni koji im ne dozvoljavaju da priznaju ono što je sud već uradio – prihvatanjem Šešeljevih zahteva sud je priznao da su se prethodnim odlukama ogrešili o ljudska prava optuženog. I to im nije prvi put. Istu odluku doneli su i u Miloševićevom slučaju. Priznali su grešku, iako branioci ljudskih prava tvrde da nije tako. Jer, da nije tako, to bi značilo da sud u Hagu donosi političke odluke koje, da li to hoće da kažu borci za ljudska prava, ozbiljno dovode u pitanje kredibilitet i svrhu suda. Ili jedno, ili drugo. Ne može i jedno i drugo. Kao što ni borci za ljudska prava ne mogu da odlučuju ko je vredan njihove borbe. Ili će se boriti za ljudska prava svih ljudi ili neće. Tačno je, mogu i da pogreše, baš kao i haški sud. Ali, izgleda da ne mogu i da priznaju.
Dragana Matović
[objavljeno: 11.12.2006.]