Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Blogov kolac *

 *LW feat. Ljiljana Hellman

Odgovor Batiću Bačeviću i Co: Da, zalagaćemo se za zaštitu ljudskih prava "aktivista""aktivista"Vojislava Šešelja. Svi radikali imaju pravo na zaštitu svih ljudskih prava koja su im ugrožena.

( NIN, 23.11.2006. Gladna pravda "....Može li, dakle, lider radikala da očekuje razumevanje, podršku ili, bar, sažaljenje? Jasno je da je u raspolućenoj Srbiji takvo pitanje već dovoljno da se pokrene lavina diskvalifikacija, javnih prozivki, i ispitivanje moralne podobnosti uže i šire porodice, koje nema nikakvih granica i zakonskih rokova. Svako ko se usudi da kaže  kako bi i radikali morali da imaju neka ljudska prava, mogao bi da se ispiše iz uljuđenih, kultivisanih beogradskih krugova, koji udarnički rade na denacifikaciji Srbije. Vrlo brzo bi mogao da postane jatak Ratka Mladića, vozač hladnjače sa leševima  nedužnih civila ili, ako ima sreće, običan saradnik svih tajnih službi u Srbiji. ali ipak, ima li taj užasni zatvorenik, to radikalsko čudovište, neka ljudska prava? I hoće li neko u Srbiji o tome nešto da kaže? )

I  pored relativizacije istih i od onih od kojih nismo očekivali,  a glede i unatoč  načina donošenja  i sadržaja novog ustava. Indikativno je da se nije govorilo toliko o tome koliko je stepen zaštite ljudskih prava umanjen svim građanima Srbije donošenjem novog ustava. U njegovom usvajanju učestvovale su i stranke koje se sada brinu za zaštitu Šešeljevih navodno ugroženih ljudskih prava. Liam McDowall, viši stručni saradnik sekretarijata suda u svom tekstu od 25.11.2006. u Politici ( nismo našli elektornsku verziju tog pisma u Politikinoj arhivi ali ga imamo skeniranog) , u odgovoru Saši Gajiću, analiti;aru NSPM, na tekst Iskrivljeno haško ogledalo, ide redom i sa pravnim argumentima pobija kod nas već mantre oko toga koja su to navodno Šešeljeva ljudska prava povređena. Da, branićemo njegova ugrožena ljudska prava, ali ne i navodno ugrožena prava, i zloupotrebu koncepta zaštite ljudskih prava.

"haski kazamat""haski kazamat"Najčešće se navodi da je uskraćeno pravo porodici da ga posećuje što nije tačno. Uvedene su samo privremene mere pooštrenog nadzora prilikom poseta u trajanju od 30 dana. Sledeći često korišćen primer navodno ugroženih ljudskih prava je nemogućnost da se brani sam kao i da imenuje branioce po sopstvenom izboru. U treutku kada je stupio u štrajk gladju Šešelju je bilo (odlukom donetom 30. oktobra) vraćeno pravo da se brani sam koje mu je bilo oduzeto jer je obstruirao rad suda. Što se branioca tiče, Sud je samo insistirao na tome da Šešeljevi pravni savetnici moraju ispunjavati minimalne kriterijume, odnosno da budu kvalifikovani za takvu funkciju pred sudom (da li mozete u bilo kom domaćem sudu dovesti vašeg rodjaka vodoinstalatera da vas zastupa?). Često se navodi i to da je svima koji su se dobrovoljno predali omogućeno da se brane sa slobode – što nije tačno, a interesantno je i to da za Šešeljevo puštanje da se brani sa slobode nije garantovala ni jedna država pa ni Srbija. A kasnije kad je Srbija navodno bila spremna da da garancije, Šešelj višе nije tražio puštanje na slobodu. 

Postavlja se pitanje da li oni koji se angažuju za odbranu Šešeljevih ljudskih prava, a spektar je vrlo širok, od ministra vanjskih, vlade, do glasača radikalne stranke, znaju ili  žele da saznaju, ili znaju a namerno puštaju da se u javnosti bez demanta plasiraju netačnosti, oko navodne ugroženosti. Ako je u pitanju „samo neobaveštenost“ onda to govri o niskom vrednovanju poznavanja koncepta ljudskih prava, a time i njihove zaštite. Ako se, pak, prava znaju, a dopušta i podstiče laganje u vezi sa elementarnim činjenicama, onda to govori i o omalovažavanju građana kojima se takve neistine  palsiraju, i o tome da sam koncept ne da se nisko vrednuje, nego se omalovažava. 

 anticeva vizijaanticeva vizijaNekadašnji dekan Pravnog fakulteta Oliver Antić napravio je juče, na radikalskoj press konfereciji, sledeću paralelu;"…. Da li biste vi tesali glogov kolac na koji hoće da vas nabiju? On ne želi da učestvuje u sopstvenom linču, ne želi da živi još dve-tri godine bez ljudskih prava, već da bude junak. “

S obzirom  da se Vojislav Šešelj tretira pred tribunalom apsolutno podjednako kao ostali pritvorenici, ovakvom kvalifikacijom Tribunala Oliver Antić kvalifikuje i procese kojima se sudi za najteže zločine nad Srbima. To nam govori da je slučaj Šešelj zapravo politički, te da Radikalnoj stranci nije stalo do generalne zaštite ljudskih prava, a kamoli do kažnjivosti za njihovo masovno kršenje za šta se sudi u Tribunalu. Može se čak postaviti i pitanje da li je delu političkog rukovodstva stranke u interesu da on umre. 

A što se “junačenja” tiče,  bivši dekan Pravnog fakulteta otvoreno šalje anarhističku poruk svim pritvorenicima u svim zatvorima u Srbiji i svetu da ruše koncept vladavine prava i da se brane nepravnim sredstvima.   

Za razliku od Olivera Antića, sudsko veće Tribunala je juče holandskim vlastima izdalo  instrukciju kako da se odnose prema novonastaloj situaciji pozivajući se na principe međunarodnog prava i medicinske etike. U njoj se, između ostalog  kaže: “The Trial Chamber…orders the authorities of the Kingdom of Netherlands… to provide medical services...which may, in the case of medical necessity, include intervention such as drip-feeding - with the aim of protecting the health and welfare of the accused and avoiding loss of life, to the extent that such services are not contrary to compelling internationally accepted standards of medical ethics or binding rules of international law... to ensure that the medical professionals providing care to the accused seek professional advice, both in terms of specialised medical expertise and ethics, domestically and internationally, and not limited to the medical expertise invoked by the accused when considering whether or not to medically intervene or to continue medical services….” U tom nalogu sudsko veće citira i mišljenje Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu: "...according to jurisprudence of the European Court of Human Rights, 'force-feeding' does not constitute torture, inhuman or degrading treatment if there is a medical necessity to do so, if procedural guarantees for the decision to force-feed are complied with and if the manner in which the detainee is force-fed is not inhumane or degrading". 

Bilo bi interesantno čuti od radikala i drugih  i šta misle o Otvoreno pismu  predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koje je uputio Šaip Kamberi,  predsednik Odbora za ljudska prava, Bujanovac;

 “Odbor za ljudska prava iz Bujanovca već duže vreme ima pouzdana saznanja da je položaj zatvorenika Albanaca u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu veoma težak. O našim saznanjima blagovremeno smo obavestili Ministrastvo pravde Republike Srbije sa predlogom da se oni, radi daljeg izdržavanja zatvorske kazne, prebace u zatvore u Leskovcu ili Vranju.
Međutim, dopisom br: 702-00-779/2006-18 od 21.07.2006, Ministarstvo pravde - Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, obaveštava Odbor da se , nakon izvršenog uvida u uslove koje ovi zatvorenici imaju, uverila da su oni dobri i da ne postoji opravdanost da se izvrši njihov premeštaj.
Novi događaji u ovom zatvoru, kada je žandarmerija pretukla više zatvorenika, daju nam saznanja da su, u upadu žandarmerije, prebijeni i svi zatvorenici Albanci, iako oni nisu ni na koji način učestvovali u organizaciji protesta zatvorenika.
Slučaj zatvorenika Habimi Adnana iz sela Letovice kod Bujanovca i informacije koje dobijamo o ostalim zatvorenicima Albanacima pokazuju da je njihova bezbednost ugrožena, te iz tih razloga postoje uslovi da se izvrši njihov premeštaj u Okružni zatvor u Vranju ili Regionalni zatvor u Leskovcu.
S obzirom na to da je resorno ministarstvo jednom već odbilo takav predlog, molimo da se Vi lično založite da se uslovi smeštaja svih zatvorenika poboljšaju a posebno da se, radi daljeg izdržavanja zatvorske sankcije, zatvorenici Albanci premeste u druge zatvore."

 “ A o tome da li je “post do smrti” , koji je de facto samoubistvo jer je ključ Šešeljevog život u njegovim rukama, prihvatljiv SPC i njenim  vernicima, neka se izjasne oni sami.


politizacija, manipulacija, i

politizacija,
manipulacija,
indoktrinacija,
a i još štošta.


cudno...

Ja zaista nijednog trenutka nisam ni pomislio da su mu ugrožena ljudska prava. Postoje dve stvari koje mi jesu odmah pale napamet - prva je da niko ne mora da se koristi neko pravo ako neće (ovde je to pravo na život ili zdravlje), mada bi se u tom slučaju postavilo pitanje odgovornosti Holandije ili suda, pa to nije prihvatljivo... Druga stvar je "zloupotreba prava" o kojoj je bilo reči u blogu.

Meni pominjanje Šešeljevih ugroženih ljudskih prava zvuči na ono što mi je jedan od otpuštenih policajaca ispričao o svojim ratničkim iskustvima : "Rekli su nam da idemo da branimo ugroženi srpski narod u selima (u HR), a mi dođemo tamo i narede nam da zauzmemo i spalimo hrvatsko selo."

Tako je i ovde, on zloupotrebljava prava, a ovde pričaju kako su mu ona ugrožena...


Odlična tema...

da dodam: Vojislav Šešelj je odbio da dostavi dokaz da njegovi pravni savetnici imaju odgovarajuću stručnu spremu i da nisu osuđivani, što je normalna i redovna procedura. Pri tom ne postoji ljudsko pravo da se neko brani sam. Npr, u Srbiji za ova krivična dela ne bi nikako mogao da se brani sam, već bi mu bio dodeljen advokat po službenoj dužnosti ako ga sam ne bi angažovao. Odluka o njegovoj odbrani je inače trenutno pred žalbenim većem, pošto je nezavisni zastupnik (tako se zove u postupku pred Haškim sudom) podneo žalbu u njegovo ime. Takođe, jedan od zahteva je da svi dokumenti budu dostavljeni na srpskom, a ne na hrvatskoj ili bosanskoj verziji BHS-a. Ovo dokazuje da Šešelju nije cilj da štiti svoja ljudska prava, već da pravi cirkus od suđenja. To nijedan ozbiljan sud ne može da dopusti! O zahtevima da mu se odblokira račun u jednoj stranoj zemlji neću ni da govorim!!! I na kraju, ali svakako najvažnije, odugovlačenjem suđenja ne gubi samo Vojislav Šešelj, već i mnogobrojne žrtve i njihove porodice koje nestrpljivo čekaju da stigne pravda. To ne smemo nijednog trenutka da zaboravimo.

Srdačan pozdrav


Draga Jelena,citam ovaj

Draga Jelena,
citam ovaj izvestaj i ozbiljno se pitam da li cu ikada imati priliku da cujem jednu divnu vest kao sto bi bila ona da je organizovan miting podrske ICTY u Beogradu, na kome bi se iskoristila prilika da se okupljenima objasni zasto je postojanje tog suda vazno za Srbiju, gde bi mozda bili pozvani predstavnici rodbina zrtava u BiH i Cro da prenesu okupljenima svoje tragicno iskustvo, gde bi odabrane javne licnosti iznele svoje vidjenje zasto je politika Srbije za vreme Milosevica bila zlocinacka i koji su njeni pipci u prostoru i vremenu i, dâ, naravno, gde bi bila odana posta svim zrtvama te politike. Eto, kad bih cuo da je bilo prisutno samo 10,000 ljudi iz Srbije i par stotina iz drugih republika ex-Yu na takvom jednom skupu, bio bih srecan. Bio bi to pocetak dobrovoljne denacifikacije...

Za takav skup sam ubedjen da ima sanse da bude bezbedan, jer ne verujem da bi policija sebi dopustila luksuz da ne spreci napad radikalsko-dss-ns-ds-ovske stoke na okupljene...to bi ipak bio suvise veliki medjunarodni skandal pogoovo u konetkstu Vladine (ne)saradnje sa haaskim tribunalom za ratne zlocine.

To je ipak samo moj san. Tesko da neko ima hrabrosti da se upusti u pripremu takvog jednog poduhvata ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, pogotovo ne pred izbore. Zato sam veoma razocaran.

Srdacan pozdrav.


Zamolio bih...

...autora bloga da povede racuna o izrazima koji se koriste ovde jer ovde ima i ljudi koji glasaju za neku od gore navedenih stanaka a nisu "stoka". Isto bih zamolio Corn-a da se raspita po svojoj familiji ko sve glasa za srs/dss/ns/ds pa da razmisli da li bi njihove pristalice nazivao "stokom". Bez obzira na svu politicku razlicitost mislim da takvi izrazi nisu potrebni.

Hvala i pozdrav

P.S. Sto se tice g. Seselja, iskreno nije me briga sta radi, ni njega nije bilo briga za nas, da ga citiram "ko vam je kriv sto verujete predizbornim obecanjima"


u pravu ste

molimo komentatore bloga da ne koriste neprimerene reci za politicke oponenete. ubuduce cemo takve postove brisati.


u pravu ste ...izvinjavam se

u pravu ste ...izvinjavam se svima na nepazljivo odabranoj reci.
posto ja ne mogu, molim nekoga da obrise deo koji je problematican ili ceo trol.
Hvala u napred.
LS.

----------
EDIT(CM)
Evo sad sam nasao malo vremena da pogledam sta sam ja to napisao tako uvredljivo. "Stoka" se odnosi na one koji bi napali prisutne na hipotetickom skupu, dakle i "stoka" je hipoteticka. Nisam bas bio toliko nepazljiv iako sam pisao komentar na brzinu. A neka g-din iz UK izvoli da dokaze da oni koji su napali ucesnike nesrecne gay parade u Beogradu nisu upravo aktivisti i biraci najpre srs, ns i dss a zatim i ds.

Inace indikativno je da na blogu B92 niko sem M&M nije prokomentarisao gusenje pobune u KPZ Nis. Seselj je vazniji. To govori o srbijanskom drustvu vise od svega a i o dijaspori nista manje. Pa cak i na ovom blogu su dogadjaji iz Nisa nekako u 2. planu, i ovaj blog mora da se bavi prvenstveno Seseljem kako bi se ljudima objasnilo da to nije bitna tema, jer coveku nisu ugrozena ljudska prava... Sve je receno... ne zelim o tome nista da pricam. Radije cu preneti deo teksta iz Danasa:

"Vidosavljević ističe da se Odboru javilo još 14 kažnjenika i njihovih porodica. Odbor je u kontaktu sa organizacijom Amnesti internešenel i posetiće sve građane koji su zatražili pomoć. Neki kažnjenici bili su, po rečima njihovih najbližih, batinani do iznemoglosti i u bolnici prvih dana nisu mogli da uzimaju hranu.
- Poslali smo 35 snimaka Amnesti internešenelu, a očekujemo još dva diska sa dokumentovanom torturom. Ima ljudi sa slomljenim rebrima, rukama, vilicama, pokušavamo da, na osnovu svedočenja žrtava torture, sagledamo stanje i pripremimo krivične prijave protiv počinilaca, a potom i parnične procese za naknadu štete"

Ima li neke reakcije od strane LDP-GSS-SDU-LSV?


U redu je...

... Nisam se ja uvredio, ali zaista smatram da nije potrebno da se upotrebljavaju takvi izrazi. Kao sto ne volim recnik srs-a, tako ne volim ni ja da upotrebljavam takve izraze za politicke oponente. Kako onda imamo pravo da trazimo od nasih politickih oponenata da ne koriste izraze kao sto su "ustasa", "izdajnik" i sl ako sami koristimo takve izraze?
Sto se tice edita, mislim da nije potreban dodatni sarkazam sa hipotetickim izrazima. Sto se tice gay parade, ne znam, nisam bio tamo, a samim tim nisam zagledao clanske karte onima koji su tukli (a da li ste vi kada ste tako sigurni? da li vi mozete da dokazete da jesu?). Ne volim unapred da optuzujem nikoga bez dokaza (iako za mnoge funkcionere nekih od stranaka postoje vise nego jasni dokazi da su homofobicni, ali nisu oni bili tamo, bar koliko se ja secam)
A ostatak... Zaista mislim da imate dvostruke standarde. Ako se brinete o ljudskim pravima osudjenika zasto ne brinete o ljudskim pravima i optuzenika koji je vas politicki oponent (iako se zaista slazem da neke stvari ne mogu da se porede)? Zamislite one koji su ti osudjenici ostetili (nekoga vise, nekoga manje, a morate priznati da medju njima ima i onih koji su pojedine unakazili za ceo zivot)? Da li oni likuju danas sto su ti osudjenici prebijeni? Siguran sam da. Isti je slucaj sa Seseljom. On je mnoge upropastio, ne moze da se poredi sa nekim osudjenikom iz KPZ Nis, ali vi likujete zato sto ste direktno (bili) ugrozeni njegovim delovanjem. Zato mislim da su to dvostruki standardi. Ili jeste ili nije.


"Kao sto ne volim recnik

"Kao sto ne volim recnik srs-a, tako ne volim ni ja da upotrebljavam takve izraze za politicke oponente."

U pravu ste i prihvatam sugestiju.

"Zaista mislim da imate dvostruke standarde. Ako se brinete o ljudskim pravima osudjenika zasto ne brinete o ljudskim pravima i optuzenika koji je vas politicki oponent (iako se zaista slazem da neke stvari ne mogu da se porede)? ... ali vi likujete zato sto ste direktno (bili) ugrozeni njegovim delovanjem. "

Cudim se kako ste zakljucili da likujem zato sto to nije tacno (i niste bili jasni zbog cega bi neko kome je Seselj "politicki oponent" likovao). Mislim i da nema mesta poredjenju tretmanu osudjenika (ili kako ste ih vi nazvali zlocincima) u KPZ Nis i optuzenika u pritvoru ICTY. Ne pojednostavljujte, molio bih. Radi se o razlicitim problemima.

Pozdrav CM.


Serb suspect 'can be force-fed'

Dr.Seselj je dospeo na naslovnu stranicu BBC-a.

Judges at The Hague have ordered that Serbian war crimes suspect Vojislav Seselj be force-fed if necessary to stop him dying from a hunger strike.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/default.stm


Jos jednom da kazem OVO JE FARSA

I njegov strajk gladju i odluka sudije.
Tehnicki je neizvodljivo nahraniti nekog vestacli ako on to zaista ne zeli, a bez upotrebe sile. Morali bi da ga vezu, a to zakonski nije dozvoljeno.
Pokusala sam u Queeria blogu na temu Seselja da komentarisem zakonsko-eticke principe vezane za slucaj, ali stvari dobijaju neobican obrt koji nije objasnjiv ni lekarskom etikom, ni zakonu o ljudskim pravima. Nesto slicno se desilo u Sadamovom slucaju...
Dr Ana


eticke, lekarske norme...

Medicinski stručnjaci nisu složni u interpretaciji dve relevantne deklaracije, Malteške i Tokijske, na koje se poziva Sudsko veće. Obe se bave pitanjem da li profesionalna etika dozvoljava da se pacijentu koji to izričito odbija na silu daju hrana i lekovi.

Radikalniji smatraju da je reč o neetičnoj intervenciji. Umereniji smatraju da se situacija menja kada pacijent izgubi svest i da su u tom slučaju zamislive situacije kada obaveza lekara postaje da pokuša da spase život.

Dodatnu dilemu u celu priču unosi još jedan, takođe jasno izražen stav Šešelja, a to je da, iako odbija pomoć lekara, on istovremeno saopštava da nikada nije nameravao da izvrši samoubistvo.

Eksperti iz oblasti medicinske etike, a sud poziva Holanđane da ih konsultuju, baviće se ovih dana, između ostalog, i odgonetanjem da li ta izjava Šešelja predstavlja jasan dokaz želje za životom, koja bi, ako Šešelj izgubi svest, opravdala intervenciju lekara.

Zanimljivo je da su Srbija i Australija dve retke države u kojima ovo pitanje ne izaziva preveliku dilemu, odnosno u kojima je zakonito prinudno davanje hrane zatvorenicima koji štrajkuju glađu u trenucima kada odbijanje hrane i lekova ugrozi njihovo zdravlje.


Malteška deklaracija

....iz novembra 1991. godine kaže da se štrajkač glađu ne može silom hraniti. To se odnosi na sve oblike hranjenja, ali kad je davanje infuzije u pitanju mora ostaviti izričitu zabranu za slučaj da se onesvesti. Koliko ja znam Šešelj nije dao nikakvu izričitu zabranu u tome smislu i mislim da je neće ni dati.
A to znači da će igra sa štrajkom trajati. On se onesvesti, dobije infuzijiju, ponovo se osvesti i nastavi priču do drugog onesvešćivanja.
To su implicitno jučer kazali i radikali na konferenciji za štampu, iako su upotrebljavali prejake izraze. Rekli su da će Šešelja sada dva puta nedeljno posećivati sveštenik. Ne očekuje se valjda da ga sveštenik podrži u nameri samoubistva.


mesar mica

"Rekli su da će Šešelja sada dva puta nedeljno posećivati sveštenik. Ne očekuje se valjda da ga sveštenik podrži u nameri samoubistva."
svestenik je u stvari mesar mica, i svera friski kulen.


Svaka cast

Ovo je bas bilo dobro :)


Izvinjavam se..

..nije deklaracija nego konvencija...


onesvešćivanje

pitam se da li bi onesvešćenik prestao sa praksom padanja kada bi se sutra, pleonastički-uzgred-budi-rečeno završili izbori na kojima su njegovi puleni izvojevali ubedljivu pobedu u čast političko-pravoslavno-nacionalnih interesa?
Sad, tamo u tribunalu su ljudi začudjeni jer je gosn. izjavio i to da on iako odbija medicinsku pomoć, on nikako nema nameru da se samo-ubije.
Da li to oni tamo da shvate kao potencijalnu mogućnost reagovanja medicinskog osoblja, s'obzirom da tvrdnja otvara vrata mogućnosti da je ovaj, uzgred budi rečeno u stvari rekao da želi da živi, a mi ovde možemo nemo da gledamo kako će njegovi puleni majstorski da počnu predizbornu kampanju tek 15. decembra, a dotle ćemo ih slušati kako se besplatno šepure pred kamerama...a, mi ćemo sve to, kao dobri sugradjani slušati sa puno razumevanja!!!!!!
Uzgred, budi rečeno, šta to njemu popa svakodnevno na uvce, tiho, da ge ne uznemiri kao ovog njegovog sa-brata sa druge strane, što se uznemirio pa počupao sve cevčice, šapuće?


To je jedina priča na kojoj radikali mogu jahati...

.....mučeništvo, navodno kršenje ljudskih prava i politički testament koji biračima daju kao politički program. Nikolić i Vučić mogu uvek reći da to nije njihovo, ako im zatreba, nego "vojvodino".
Njih ne zanima vlast, jer su svesni da bi sa vlasti bili oduvani brzo i nakon toga u ovom obliku definitivno nestali.Čak su relaksirali Koštunicu u meri da su kazali kako ne žele nikakvu koaliciju sa njim. Tako su relaksirali i Tadića. Ovi sada mogu da i filmove zabranjuju, i nikom ništa. Mogu Ustav da donesu onako, kako su ga doneli i niko im ne zameri. Radikale zanima da imaju budžetske prihode i da od vlasti mogu naplaćivati činjenicu da ovi sa njima plaše svet, što zapravo i rade.


Apsolutno!

Apsolutno!


TACNO!

TACNO!


TACNO!

TACNO!


Quote:“ A o tome da li je

Quote:
“ A o tome da li je “post do smrti” , koji je de facto samoubistvo jer je ključ Šešeljevog život u njegovim rukama, prihvatljiv SPC i njenim vernicima, neka se izjasne oni sami.

Иначе, избегавам да уопште и коментаришем на тему "шешељ", јер ми је мука од свега тога.
Али, ево да се изјасним, јер сам верник... Кратко - срамота ме.
Како уопште он сме да се позива на Православље, кад свесно врши самоубиство!
Да не говорим о Антићу, који је то чак назвао јуначењем!
То се тако не ради... То показује о каквом се вернику заправо ради. Он брука и Православље и земљу. Ајде што брука све нас, на то сам већ навикла јер су нас већ многи обрукали у сваком смислу...

Сада се присећам и ситуације, када је шешељ (не могу велико слово да му ставим), гостујући на ТВ ПАЛМА за време бомбардовања, једног владику и на упозорење водитеља упорно у више наврата називао будалом. Касније се причало да је због тога умало био изопштен из Цркве.
Ето о каквом се човеку и вернику ради...
Колико год да сам филантроп и верник, немам никакав ни морални ни духовни проблем да кажем да је све ово ОПАСНА глупост.

Верујем да они којима је жао шешеља или им је исти симпатичан, немају разлога да се вређају или љуте због мојих погледа или ставова.
Толико.


Jednaki standardi?

Nisam vernik, ne pripadam ni jednoj stranci, nikad nisam glasao za SRS. Svejedno, ono sta se desava sa Seseljem mi se ni malo ne svidja.
Drze ga 4 godine tamo, a sta ce se desiti ako se ispostavi da je nevin?
Zasto su mu uvedene "SAMO privremene mere pooštrenog nadzora prilikom poseta, u trajanju od 30 dana"?
Zasto je bilo potrebno da stupa u strajk gladju da bi mu bilo vraceno pravo da se brani sam?
Zasto od pocetka nije mogao da dobija materijal u pisanoj formi, umesto elektronskoj?
Konacno, njegovo je pravo da materijal dobija na jeziku koji razume, a posto mu je maternji jezik srpski, nema razloga da mu se isti podnosi na "BHS-u", jeziku koji postoji koliko i esperanto. Ja znam da kad sam nailazio na hrvatska izdanja knjiga, da mi je trebalo bar 1,5 puta vise vremena da ih procitam nego na srpskom.


Objašnjenje zagonetke

Grobar 1977: "Ja znam da kad sam nailazio na hrvatska izdanja knjiga, da mi je trebalo bar 1,5 puta vise vremena da ih procitam nego na srpskom."

Ta činjenica objašnjava i prethodni sadržaj vašeg posta.


Blagodarim

Koriscenje zamena teza je inace osnovni princip svih demagoga, drago mi je sto se potpisujete pod tim pseudonimom.


Grobar...

...zar to nije isti jezik...


razlika

Tjah, nemam pojma da li su isti ili razliciti jezici, znam samo da mi je vecito bilo potrebno da zastanem dok citam da bih se prisetio sta znaci skladatelj, trznica, stolac, glazba. O recima kao sto su protimba ili ozbiljak da ne govorim, jos uvek ne znam sta znace.


Pa, eto...

...vidiš da si obogatio jezik. Nisi uzalud čitao.


ma

pravi si sheret...


Nevin?

@grobar1977
Hteo si mozda reci "ako sud u Hagu ne uspe da dokaze njegovu krivicu" Postoji mnogo video dokumentacije na kojoj se jasno vidi da nevin nije.

Od pocetka svog tog seseljevog cirkusa po Hagu mene muci jedna misao. Elem, ako je on u stanju da radi sebi to sto radi (izgladnjuje se do smrti) sta bi tek bio u stanju da uradi nama (zarad "visih" ciljeva) kad bi slucajno dosao na vlast.

Miroslav


E, Miroslave

Oteo si mi reci iz usta.
Ako on u Hagu ispadne nevin, ja cu se uclaniti u njegovu nevinu partiju.
A to sto kazes da je u stanju sebe do smrti da izgladnjuje, to je i mene sablaznilo, nezavisno od lika i dela, nego kao fenomen. Jedino sto sam ja pomislila: naravno, u stanju je, on je punokrvni radikal, i umrece radikalno.


Ma jok...

...radikali u ničemu nisu originalni. Čitao je iskustva pripadnika IRE koji od 1912. godine koriste štrajk glađu kao metod borbe.
Evo, već danas je predao žalbu, što znači da će vrlo brzo naći i izgovor za prekid štrajka.
Dali će reći da ga je ubedio sveštenik Vojo Bilbija, njegov imenjak, ili pak nešto drugo, videćemo.
Mislim da se precenio. Da mu je 30 godina mogao bi izdržati i 60 dana, ovako je prešišao 50 i 40 dana mu je puna kapa.
Radikali rekoše da kampanju počinju 15. decembra. E, do toga dana će on prekinuti štrajk..


ja mislim

i ubedjena sam da on nece na sudjenje i to je jedini razlog za ovaj cirkus. Tamo na sudu nije glavni ne moze da zapoveda, divlja, sprovodi svoju volju, kako je uvek radio u Srbiji, svojoj stranci, parlamentu, vladi i verovatno kod kuce. Posto tog cirkusa tamo nema onda nista...Glad do smrti


Aleksandrija...

...mislim da se ne radi o tome.
Ovo je njegova predizborna kampanja. Hej, pa on je potpisao listu kao nosilac. On nebi umro samo zato da vidi rezultat izbora...a kamo li šta drugo..
Da je on odlučio umreti, nebi ga njegovi onako zdušno podržavali da izdrži...


Da, dragi Drago,

Vasa je verzija verovatno jednostavno - realna. Ja sam posla od radikalne logike stvari.
Iskreno receno, ne znam sta je gore. Da li da upale njegovi politicki trikovi (kod njegovih sledbenika i glasaca), ili da ispadne velikomucenik, tragicni heroj, preminuli borac za Srpsku Stvar...


Vidite...

...draga Lektorko, SRS je firma na čijim vratima ne piše "Razum", ili bar ne "razum" onako kako mi tumačimo taj pojam. Ali, oni imaju svoju logiku, sličnu onoj koju ima đavo u odnosu na Boga, a koja se sastoji u negaciji postojanja.
E, sad,oni sami po sebi ne predstavljaju objektivno onakvu opasnost, kakvom ih žele pokazati njihovi tobožnji "politički protivnici",DSS-ovi i Dinkić( ne mogu reći G17, jer mi se čini da ta stranka nepostoji i da je Dinkić čitavu strpao u svoj stomak i na svoj bilbord).
Znaju da na vlast ne smeju iz raznih razloga, znaju da niko drugi ne sme da ih uzme za otvorene saveznike i da mogu figurirati iz drugog plana, kao diskretna pomoć, kao neko ko će pomoću ovde tako omiljenih trikova i šibicarskog varanja, ipak igrati značajnu ulogu i imati veliki ucenjivački kapacitet.
Oni su opasni zbog kontaminacije,zagađenja javnog i političkog života, jer to ostavlja dugotrajne posledice i teško se sanira. Drugo, njihovo postojanje drži iznad vode "lažne proroke (tzv. stranke "demokratskog bloka"), jer u poređenju sa radikalima svi su dobri.
Oni redovno rade istraživanja i znaju da im pada popularnost. Moglo bi se uz kampanju i vidljiv pritisak sa zapada na biračko telo, dogoditi da im se do dana izbora podrška prepolovi(pada im podrška)i oni su se preko Šešelja vratili starim oprobanim formulama kojima su još dodali sažaljenje ( eto, spreman je umreti zbog nepravde). Postoji slučaj pripadnika IRE kojin je gladovao do smrti, i na početku to nije izazivalo nikakve emocije jer se radilo o teroristi, ali nakon tridessetak dana u javnosti UK izazvao je takvo sažaljenje da je nepopustljivu Margaret Tečer doveo u ozbiljan politički problem. Mislim da je ovo gladovanje poslužilo prvenstveno stabilizovanju padajuće podrške, a onda i drugim nekim benefitima za koje misli da može ostvariti. Recimo, odmrzavanju računa.
Pozdrav,
DK


Dragi Drago,

(sigurno nisam prva kojoj je to "dragi Drago" mnogo simpaticno!), prestigla nas vest

"Šešelj je obavestio sud da prekida štrajk"

a meni ne ostaje nista drugo do da Vam potvrdim: u pravu ste. Naravno, ni sama nikad nisam mislila da se radikali (bilo koje provenijencije) odlikuju bas razumom :), nego da slede svojevrsnu (po svako drustvo pogubnu) logiku. Ali, lepo ste sami napisali kako to u srpskoj realnosti izgleda.

Pozdrav, naravno, J.


Sto prejudicirate ista?

Sto prejudicirate ista? Svako je nevin dok se ne dokaze suprotno.


grobar 1977

To nije tačno i to važi za sud i to je više puta Srđa Popović objasnio a objasnio je i Dragan Popović nege na nekom blogu.

Ajde Dragane opet da ja nešto ne zabrljam.

Jasna B.


Ajde, Dragane, zivo me

Ajde, Dragane, zivo me interesuje kako to da su oni krivi i bez sudjenja. Ako je to istina, Kafka je bio vizionar.


Auto kojim upravlja osoba Y

Auto kojim upravlja osoba Y zgazi osobu X na pešačkom prelazu i usmrti je. Očevidaca 10.

Da li je kriva osoba X što joj je palo napamet da prelazi ulicu tamo gde je dozvoljeno a da nije uračunala rizik da će ovaj Y nezadrživo da navali preko prelaza?

Da li i u tom slučaju ovaj Y nije kriv dok se ne dokaže?
To jest važi li i za ovaj slučaj pretpostavka nevinosti?

JB.

P.S. A je l' ti stvarno misliš da je VŠ nevin? Ozbiljno pitam?


stepen krivice

Seselj je lud na svoj nacin, ali to nije razlog da ga vesamo samo zato sto se ne slazemo sa njegovim stavovima. U krajnjoj liniji, pojedinacno, njegova stranka ima najvise glasaca i to je cinjenica.

Sto se primera tice, analogija ti i nije bas neka, ali cisto hipoteticki - postoje razni stepeni krivice, a javnost nema pristup svim informacijama. Tako su, na primer, mozda kocnice otkazale osobi Y, pa se on nece teretiti jednako kao i neko ko je vozio pijan.

Ja licno ne znam da li je kriv jer nisam video da je njegova paravojska do sada u Hagu optuzivana za zlocine, znam samo da je mnogo pricao i jako mi je krivo sto takav intelektualni kapacitet ne zastupa opciju koju i ja podrzavam.


odakle ti ovi podaci

mislim za glasače?
Možda je ne umem dobro da sračunam, te tražim pomoć.


odakle i svima

Sa proslih republickih izbora. Koliko se secam, SRS je uzeo nekih 30-ak % svih glasova, sledeci bio DSS sa 10-ak % manje.


30 i 70

a, dobro, sračunah sad.


?

Napisao sam "pojedinacno" od svih stranaka...


?

"Sa proslih republickih izbora. Koliko se secam, SRS je uzeo nekih 30-ak % svih glasova, sledeci bio DSS sa 10-ak % manje."


sta nije jasno?

Zvanicni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora dec 2003: SRS 27,7%, DSS 18%, DS 12,6%, G17+ 11,7. Jel u redu?


samo bez vike

molim lepo,
sve je OK
najjači ste.
nema potrebe da se nervirate.


"nisam video da je njegova

"nisam video da je njegova paravojska do sada u Hagu optuzivana za zlocine"

Nije potrebno da proveravate u Hagu, dovoljno je da pogledate koliko ih je optuzeno samo u Begoradu.


iskreno

ne secam se ni jednog takvog slucaja.


Za Grobara

Ne sećaš se ili nećeš da znaš? To je velika razlika. Samo u predmetu Ovčara osuđeni su neki pripadnici radikalne stranke. Pa za Sjeverin, na primer, dvojica. Jedan maksimalna kazna a jedan na 15 godina, i to novinar.
U Hgu u mnogo predmeta se spominju ne radikali, nego članovi radiklane stranke pojedinačno.
Mnogo je primera ali teško da ćeš poverovati, jer ne želiš.


ok, moja greska

Mene to ne pogadja, s obzirom da nisam cak ni simpatizer SRS, ali mi nije jasno sto ste se toliko okomili na Seselja, kad je cinjenica da je i Tribunal konacno priznao da se ogresio o proceduru u njegovom slucaju.


eto ti ga sad priznao

kada ucis psa da gde da kaki, ti mu nabijes njusku u njegovo govance i kraj.


Za grobara

Tipičan odgovor ovdašnjih nebeskih. Otkazale kočnice i na samohodnim višecevnim lanserima raketa, otkazali i na minobacačima, samohodnim haubicama, borbenim tenkovima, otkazale kočnice i JNA i policiji i paravojnim formacijama, otkazale kočnice Mladiću, Krstiću, Brdžaninu, Galiću...
Svima lakša kazna. Otkazale kočnice. Tako vidiš stvari. Sjajno. Divim se toj logici. Živećeš 100 godina srećno, zadovoljno i u miru sa svojom savešću. Amin!


whatever makes u happy

e, da se ne zamlacujemo vise, posto ovde sredine ocigledno nema. samo vam svima preporucujem da procitate komentar jd-a na lucy-nom blogu, covek je izneo sustinu stvari.


Hajde Jasna da ja pokušam...

...Presumpcija nevinosti koja kaže da niko nije kriv dok to sud ne utvrdi pravomoćnom sudskom presudom, vredi za krivični postupak. Ona služi tome da zaštiti optuženog od "montiranja krivice" i da obezbedi nezavisnost, odnosno odgovornost suda za nepristrasnu procenu činjenica do kojih se dođe u postupku. Sud ima čak na raspolaganju još jedan institut da bi bio siguran u ispravnost odluke a to je "da su utvrđene činjenice van razumne sumnje". Postoji i ona maksima da je "bolje deset krivih pustiti nego jednog pravednoga osuditi", jer je osuda nevinoga strahovita stvar. Ako postoji ozbiljnih indicija za krivicu, a činjenice ne budu takve da ne ostavljaju nikakvu razumnu sumnju, sud oslobađa zbog nedostatka dokaza. Ali, to ne znači da neko nije kriv, ili da uopšte nije kriv ako nema presude. To samo znači da još nije kriv u "krivično - pravnom smislu".
Adolf Hitler nije nikada suđen. Značili li to da nije kriv. Slobodan Milošević je umro a nije doneta presuda o krivici. Znači li to da nije kriv. Franjo Tuđman nije nikada suđen, umro je, značili li to da nije kriv. Ne znači. Čak ni u ovom krivično pravnom smislu. U moralnom, stvarnom i svakom drugom, naročito.
Recimo za V. Šešelja. Pravomoćnom sdudskom presudom na suđenju za "Ovčaru" je utvrđeno van " ikakve razumne sumnje" da su pripadnici jedinice "leva supoderica" kojom je komandovao Milan Lančužanin zvani Kameni bili pripadnici paravojske SRS. Isto tako je utvrđeno da je dan pre "Ovčare" Šešelj bio u Vukovaru i kazao da "ni jedan ustaša ne sme izaći živ iz Vukovara".
Osim toga postoje optužnice koje govore o "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", pa se onda nabrajaju ličnosti koje su to učinile. Već postoje presude u tome smislu. Presudu za "zajednički zločinački poduhvat" ima Biljana Plavšić, pravomoćna presuda je tu i u slučaju pokojnog Milana Babića, u kojima je Šešelj jasno naveden kao ličnost u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", tako da ne stoji ni u deliću ono što je grobar77 napisao.
To su samo pokušaji relativizacije i zamućivanja očiglednog.
A da ne pominjemo sada Jaspersa i njegovo predavanje iz januara 1946. godine u kojem je opisao 4 vrste krivice. To predavanje je u etičkom smislu osnova za sva suđenja za ratne zločine.


da, sad je jasnije...

onda ok, ako vec ne mora ni da mu se sudi da bi bio kriv, sto badava trose vreme i Tribunal i Seselj?

dajte ljudi, nemojte da se shegachite, pravo je pitanje zasto mu se uskracivala dokumentacija na papiru i na srpskom, nametao branilac i poostrio tretman poseta (ili kakogod da su to formulisali).


Tipična patriJotska redukcija..

...dakle, ovde ti je pojašnjenje pojma "krivica" i pojma "presumpcija nevinosti".
Njemu se sudi i postoji "presumpcija nevinosti"..što se tiče jezika mislim da je to jedan jezik i da je upravo onaj jezik koji ti kažeš da nije njegov, jezik na kome je on naučio govoriti, na kome se školovao i stekao sva znanja. On ni nakon 15 godina boravka u Beogradu nikad nije uspeo da promeni akcenat. Govori kao čovek koji je rođen uz prugu Sarajevo - Mostar. Kao junaci iz Jergovićeve knjige "Sarajevski mallboro", deo pod oznakom "Karivani".
Dakle, moguće se sa žrtvama šegačiti na sve načine, pa i na taj da kažeš kako ne razumeš materinji jezik. Ne znam misliš li na tu dimenziju ove priče.
A ovo što je do sada presuđivano,i što sam naveo, ovo je tačno.
Kad bi, recimo, haški sud oslobodio Šešelja, što je nemoguće, on bi morao u Srbiji odgovarati za slučaj "Ovčara". To proizlazi iz presude donete ove godine u tom procesu.


a ostala pitanja?

e, konacno smo stigli do sustine: "kad bi haski sud oslobodio seselja - sto je nemoguce, on bi...". zasto je nemoguce? svi ste toliko ubedjeni da je kriv da niko ni ne razmislja da su mozda svi njegovi nastupi samo cista retorika i demagogija. ili je to zbog dosadasnjeg proseka presuda srbima - 100% krivi. cak i oni za koje sa vecom sigurnoscu moze da se kaze da su krivi (haradinaj, oric), tribunal pusta na uslovnu (koju haradinaj krsi bez posledica) ili im presudjuje taman toliko koliko su proveli u pritvoru. zasto se ne bi i seselju tako nesto dogodilo? 4 godine je dug period, dok se proces zavrsi bice i 5-6, sumnjam da mogu mnogo vise od toga da mu navuku sa onakvom optuznicom.

uostalom, opet pitam, zasto mu se nametao branilac, zasto ne papiri, zasto otezane posete?


Pa čitaj, čoveče...

...ogroman broj činjenica je već nesporno utvrđen u prethodnim procesima..
Pa nismo ni mi živeli u Zanzibaru.
Jedino se može dogoditi da ih on argumentovano pobije, ali onako kako se to radi u sudskom postupku a ne fazonima daj mi na "batajničkom akcentu" ili pak "ne mogu jer postim..."


Videh sad ovu zanimljivu raspravu

Grobar, ovako stoje stvari:

1) Branilac po službenoj dužnosti mu je određen zbog opstrukcije suđenja, vređanja itd. Nema nijednog suda na svetu koji bi mu dopustio to da radi! Na primer, u Beogradu ne bi uopšte imao priliku da se brani sam za ova krivična dela. Imaj na umu da sud i dalje ima pravo da mu oduzme pravo da se sam brani ako nastavi sa opstrukcijom suđenja. Tu nema ništa nelegalno, a svakako nema kršenja ljudskih prava!

2) Ovo sa papirima i mogu da razumem, samo što je to odavno rešeno, tako da ne razumem zašto je uopšte taj zahtev postavljao!

3) Dodatni audio nadzor (video nadzor je obavezan za sve pritvorenike) prilikom poseta članova porodice je uveden na zahtev tužilaštva, jer su tvrdili da imaju informacije da je Šešelj odao identitet osam zaštićenih svedoka u postupku svojoj ženi i dao instrukcije da se svedocima preti. Sud je naložio da se ubuduće tužilaštvo obraća direktno sudu za ovakve stvari, a ne sekretarijatu.

4) Oko pretpostavke nevinosti, Drago ti je već objasnio. Ja samo da dodam: ne možeš koristiti ovu procesnu garantiju da bi negirao realnost. Ja sam pravnik, ali sam istovremeno potpuno ubeđen da je Šešelj kriv. Štaviše, bio sam svedok njegovih pozivanja na zločine, etničko čišćenje, nasilje...

5) Kad već pominješ da ne znaš da su u Hagu optužene Šešeljeve jedinice, evo malo činjenica: u Voćinu u novembru 1991. godine odmah nakon Šešeljevog govora, njegovi ljudi krenuli su da pale hrvatske kuće i ubijaju civile. Ubili su 43 ljudi! U Vukovaru su njegove jedinice ubile najmanje 260 Hrvata iz vukovarske bolnice. Jasna ti je o tome već pričala. Polovina osuđenih u Beogradu za ovaj zločin su pripadnici SRS-a, po sopstvenom priznanju. Po ulasku "šešeljevaca" u Bijeljinu 1992. godine, ubijeno je više od 100 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmanje 340 civila (osnovano se pretpostavlja da je broj mnogo veći) Bošnjaka ubijeno je u pokoljima u Zvorniku u aprilu 1992. godine. Aktivno su učestvovali i članovi SRS-a. Takođe im se sudi u Beogradu. Objasnili su kako ih je SRS regrutovala, naoružala i poslala u Bosnu. Većina je tada imala 18 godina! U opštini Nevesinje ubili su najmanje 200 Bošnjaka i Hrvata, među kojima i 11 dece mlađe od 12 godina i šest beba mlađih od dve godine. I da ne nabrajam dalje. Za sve ovo sudi mu se u Hagu.

Eto, izvini na malo dužem postu, ali nadam se da je vredelo. Pozdrav!


Hvala Drago,

nisam htela da se zapetljam. A znam da je tako. Negde je Dragan Popović pisao o tome a čula sam i od Srđe, kao što sam pomenula, nekoliko puta.

Za ove iz Leve Supodercice na čelu sa Kamenim, pratila sam za vreme suđenja. I čitala delove presude i završne reči Veska Krstajića.

Čujem da se i njemu klima. Sve koji vrede hoće da sklone.


Da, vraćamo se...

...odnosno već smo debelo na konceptu države koja je san svih "srpskih narodnjaka"...
trojstvo: crkva - vojska - vlast...
Zato ste imali one ispraćaje u Hag...vrlo ilustrativan.....general u uniformi - predsednik vlade - patrijarh..
Kasnije je došla škoda.
Ali, NATO nema baš razumevanja za te formule...tako da se taj koncept ne može održati..
I tvrdim da je prijem u partnerstvo za mir našu vlast silno uznemirilo, iako glume radost...


"Zato ste imali one

"Zato ste imali one ispraćaje u Hag...vrlo ilustrativan.....general u uniformi - predsednik vlade - patrijarh.."

Evo jedne neobjavljene fotografije, gde su zajedno ratni zlocinac i pomenuti predsednik vlade, snimljene 1994. u vreme genocida u Bosni:


A evo jos jedne zanimljive

A evo jos jedne zanimljive fotografije:


debelo prase

a kada se jednom vraitm napravicu fotoesej SRBI I KRAVATE

nenem nije prase, nego divlje prase, kako se ono zove ona madjarska dlakava vrsta viklica, tikilica,one dobre kobasice??..jel uopste madjarska


Zoks..

Nemam reči majstore..Slika govori više od hiljade reči...


Drago, obrati paznju na

Drago, obrati paznju na ekspresiju inace poslovicno mrtvog Kostunicinog lica. Ovde ono prosto zraci od srece: tip je svoj na svome (genocid nad Muslimanima) i svoj pored svoga (doticni pored ratnog zlocinca i svog dragog prijatelja).


Da, to mi je odmah palu u oko...

...neverovatna i retka sreća. "Pinki je video Tita" je sitnica za ovakvu radost i ushićenje...


uzela kljucic

hvala... postovanje, dobro vece


Pozdrav, Sonja..

....tek danas sam video da si ostavila ključić...
Lepo je da si tu..


takodje Drago, lepo....

nema nikoga? muzicko-fudbalsko-brotherovski repertoar

Zox, hvala za rucak ; )


Sonja, hvala za nagradu ; )

Sonja, hvala za nagradu ; )


pamti pa vrati

pamti pa vrati


sonja,

pa cekaj, ja super kuvam, dodji i kod mene, vidim da to ide u aranzmanu sa nekakvom nagradom.:))))


sta sad da radim???

rado angie! [sonja se stidi]


Ovo se otelo kontroli.

Ovo se otelo kontroli.


kakva kontrola,

pa nema nikakve drame a ni razloga za neprijatnost, ja slucajno upala,videla rucak-nagrada, pa ko velim uklapam se, ako je klopa u pitanju-onoliko ljudi bilo obaska zadovoljno, a volim da dobijam poklone, pa lepo pitala, a i svidja mi se sonja, kao i zoks, pa povukla paralelu i tako....


drugi esej ce biti

zasto se sako srpskog politicara uvek sjaji?


Nadam se da ste obratili

Nadam se da ste obratili pažnju na lik u drugom planu. Krajišnik? On beše osuđen na koliko? Na 27 godina. Pa kad izađe imaće lepe 82 godinice. A dotle će moći da razmišlja šta je sve i za čije babe brašno radio. Ako uopšte ume da razmišlja.

A Koštunicin osmeh je za 10.

Ne znam da li znate da je Karadžić, veliko vernik, posvetio neke pesme Titu. Možda to nađem pa postavim da se malo upoznaju ovi što ne znaju ništa.

Jasna B.


Da, proces za Ovčaru je...

...nešto što i mene ohrabruje. Zaista.
i mislim da je to jako značajno. Mogu oni smeniti Krstajića, ali ne mogu više ništa standardu koji je dosegnut tim procesom...
Kako bi rekao Meša Selimović u Dervišu....."Počelo je brate Harune.."


Paralelni primer

Mislim da ce morati da ga nahrane silom, to obema stranama odgovara-ovaj gladni vec je sit svega a ovi sto ne znaju sta ce s njim imaju paralelni primer:sta se radi sa zatvorenikom koji, naocigled celog sveta, stavlja omcu oko vrata? Seku konopac! The show must go on...


dragi komentatori

dodali smo, u medjuvremnu, citast iz teksta batica bacevica iz proslog NINa u sam blog


dragi Milici,

pitala sam Vas, i nista - no answer, pitam okolo sve nesto tus muc svrc. A Vame eto verujem (kaze jedan, nemas pojma o plitici, draga). Elem, (kako samo ljubim tu rec) - jos jednom, Da li mislite da je koalicija dss+ds+ldp, gss moguca, pod uslovom da ldp..prodje?
Znate, na blogu Bojane Maljevic, ja rekla, tvrdim, ubedjena, da nije moguce, Bojana misli da je BAS to najverovatnije - 'ajte, molim Vas iz prve ruke, da znam sta da odgovorim, da ne bude ono "eh mala, politika je kurva" i tako to
Znaci da li mislite da li je moguca valdajuca koalicija LDP,GSS.. i DSS i +?


Evo da ja probam draga Sonja,

mislim da je nemoguća ta koalicija. Ne dele, ne iste, nego ni slične vrednosti.

Koalicija LDP&GSS&SDU&LSDV je jedina građanska opcija koja se sada nudi na političkoj sceni Srbije. Sve ostle stranke su nacionalne i nacionalističke i pre svega, populističke.

Dobro bi bilo da ova koalicija uđe u parlament i da dobijemo pristojnu opoziciju a ne da nam opoziciju glumi zločinački SPS.

Lično mislim da Srbija još nije "zrela" za koaliciju LDP&GSS&SDU&LSDV ali da je to jedina moguća opcija u budućnosti ako ova zemlje ima uopšte nameru da se upristoji.

Jasna B.


Evo da ja probam draga Sonja, da ovde prostrem svoje mišljenje.

Mislim da je nemoguća ta koalicija. Ne dele, ne iste, nego ni slične vrednosti.

Koalicija LDP&GSS&SDU&LSDV je jedina građanska opcija koja se sada nudi na političkoj sceni Srbije. Sve ostle stranke su nacionalne i nacionalističke i pre svega, populističke.

Dobro bi bilo da ova koalicija uđe u parlament i da dobijemo pristojnu opoziciju a ne da nam opoziciju glumi zločinački SPS.

Lično mislim da Srbija još nije "zrela" za koaliciju LDP&GSS&SDU&LSDV ali da je to jedina moguća opcija u budućnosti ako ova zemlje ima uopšte nameru da se upristoji.

Jasna B.

P.S. Ako ode dva puta ovaj post, to samo znači da mi je kompjuter poludeo:))


hvala Hag,

to sto si napisala me na neki nacin cini delom LDP&GSS&SDU&LSDV. Ne zbog teofilovog "anti kostunica" - ne, vec upravo zbog te, kako kazes, jedine gradjanske opcije koja trenutno postoji kod nas. Njihov ulazak u parlament je izuzetno bitan, eventualani ulazak u vladajucu koaliciju (pa jos sa dss) poguban.

edit
molba za m&m i dalje stoji


HAG

Dali mozete da mi kazete koji je politicki program te koalicije, kako planiraju da sprovode fiskalnu i monetarnu politiku, socijalnu politiku i poljoprivredu?


od nas zavisi

pogledaj
odnaszavisi.org


Procitah Vas program, i

Procitah Vas program, i ostade mi samo jedno pitanje:

Ljudi, Vi ovo ozbiljno ili je ovo neka neslana sala?


mislimo da odgovor znate

molimo vas da diskusiju ne trolujete suvise sa teme-da li VS i Co izvrgavaju koncept zastite ljudskih prava ruglu, te kakav je odnos srpskih vlasti prema tome.

hvala unapred.


Mislim da ste pogresili

Mislim da ste pogresili blogera, jer nigde ja ne spominjem VS i ljudska prava, vec to da mi je program vase koalicije apsurdan, ali o tome drugi put.

Laku noc i sve najbolje


Pogledao i ja, izvinjavam se

Pogledao i ja, izvinjavam se na trolovanju unapred.
Baner sa porukama je super, ko da sam ih ja pisao. Narocito su mi se svidela ona dva:
Da se isplati rad a ne muljanje
Dobar posao a ne dobra sema.
Program je OK, ali jedino sto ne pise, KAKO. Ono KO cemo da ostavimo za posle izbora.
Postizborna koalicija - ako G17 udje, otvara se dosta mogucnosti. Ukljucujuci i raspad DSS-a.
Nego, sto se Seselja tice, covek je resio da umre - to mu se najvise isplati u ovom trenutku. Da trune u zatvoru - ne ide. Ovo mu je jedinstvena prilika. Ne vidim sto Holandjani sad oko toga treba da se brinu. Mozda zato sto ce radikali da se nalute. Nisu se brinuli ni oko Milosevica. Mislim da ne treba mnogo raspravljati na tu temu. Pogotovo nema razloga braniti Tribunal i njihove postupke.


ne

DSS ni pre koalicije sa strankom sropskog jedinstva nije bio deo demokratskog bloka. Ne.


ako je ovo NE odgovor

na moje pitanje....i znaci da lpd/gss/lsdv/sdu nece uci (ni pod kakvim priticima) u koaliciju sa DSS - puno Hvala.

eto ti ga na, curan jedan! (priv.msg)


da sonja k,

to je bio odgovor vama. jasno i glasno NE bilo kavom razmisljanju da se ucestvuje u vladi u kojoj je DSS. do danas, znamo, mnogi bi rekli sta se palite, ali evo izstrazivanja SCAN koalicija je vec na 9%


Opa!

Dva cenzusa :-))


Sa nikavim DSS-om...

..pa ni onim Tadićevim...Cilj je napraviti alternativu, a ne dobiti neko ministarstvo i zaposliti 100 ljudi.
Nudim opkladu da će biti više nego što je na proteklim izborima imao G17.


Drago

Probajte prvo da dobijete još 1% na ovih 9% ;)

V.


Misliš još tri...

...ambicija je još tri posto..sećaš se opklade..
Pozdrav Vučko...
DK


Mislim 10%

nemam ništa ni protiv 12%, ali, računam, čovek od reči neće da zloupotrebljava slabu memoriju drugih :)

To je bilo kod Biljane na onom njenom Čvorović blogu, druga strana pa ne vredi da postavljam link...

V.


Politika je to pa je svašta

Politika je to pa je svašta moguće.

Evo vidi sad dva DSS-a, samo što se ne ljube (javno). A pre par godina bili ko pas i mačka. Doduše ovaj mlađi DSS je tada bio kudikamo drugačiji.

Dalje, godinama po masi opština koalira ko sa kim stigne - niko nije gadljiv ni na koga. Samo su im vlast i novac važni. Prvi put sam se začudio kada su u koaliciju ušli SPS & JUL na jednoj i SPO na drugoj strani. Posle su tako vladali godinama u masi opština (među ostalim i na Sav. vencu, tu u Bg).

Drugo je pitanje da li bi LDP-u trebalo da ulazi u takvu koaliciju. Iako imam utisak da će oni proći bolje nego što pokazuju "istraživanja" njihov realan domet nije da dobiju u takvoj varijanti značajne resore. Ne znam da li će oni proceniti da je treba da uđu u neku vlast (vlast slatka i korisna) ili da u vlast ne treba ulaziti tek vlasti radi i samo doživeti kompromitaciju.

Jasno je da bi DSS-ovi, ako LDP osvoji više nego što oni očekuju, rado uvukli i LDP u vlast dajući im mrvice ne bi li ih tako kastrirali tj ućutkali. Ne verujem da bi ovi u LDP bili toliki moroni da to prihvate.

Četvrto - pitanje je da li bi DSS-ovima bio uopšte potreban LDP kao partner ako već dobro sarađuju sa SRS, SPS itd kao u slučaju Oktroisanog ustava.

Sve u svemu što se kaže mož da bidne al ne mora da znači. Ja ne verujem baš. Ili još.


ne moz da bidne

sa dss NE.

MiM


...

seseljeva ljudska prava bi bila ozbiljno ugrozena ako bi neko pokusao da ga nahrani na silu.
tako da, ako je nekome palo na pamet - DON'T!


Slažem se

... ali problem je što imam utisak da ni radikali ne žele da ga na silu nahrane, tj. ne žele preterano da im Vođa pretekne. Nekako bi čovek očekivao da kada dođe do kraja kažu ej spašavajte ga, dovoljno je dokazao da misli da je u pravu. Umesto toga objavljuje se mesto gde želi da ga sahrane. Ili su ludi do kraja, u šta ne verujem ili tu nešto smrdi, samo ne znam šta. Imam neke ideje ... ali to su ipak samo ideje.


ne ne bi

srpski i australijski zakoni to, npr, dopustaju.

otvara se pitanje ljudskih prava doktora od kojih bi se to ocekivalo, npr, u holandiji!


Seselj

je oduvek bio politicki cirkuzant. I ovaj strajk gladju je takodje deo tog istog cirkusa.


juce negde (ne ovde)

procitah ljubazni komentar ovog seseljevog posta:
"dragi šeki, izdrži, mi smo uz tebe, ne popuštaj!"


seki: samo da umrem i odmah

seki: samo da umrem i odmah se vracam


sonjina varijanta

filma "povratak otpisanih"... :)


Da je farsa, farsa je!

Samo bih postavio pitanje, u čijoj režiji? Počinjem da sumnjam da Šešelj, u poznatom stilu, radi u interesu drugih naručilaca. Dobrovoljno ili ne, trebalo bi razmisliti. Ako prihvatimo teoriju po kojoj su SRS i Šešelj tvorevina S.M. tajnih službi, da li je moguće pretpostaviti da se ova farsa odigrava u korist grupa (ljudi i stranaka) koje su preuzele kontrolu nad službama, koje očigledno nisu demontirane. Imam utisak da ovaj štrajk, a posebno tzv. politički testament, ne utiču pozitivno na rejting SRS. Ako se pristimo prethodne kampanje, jedan od najglasnijih argumenata radikala bio je da oni jesu za integraciju Srbije sa EU i žele da budu partner "na ravnopravnim osnovama", te da svakako niko iz Evrope neće odbiti saradnju sa radikalima, ukoliko pobede na izborima . Šešelj mi je uvek odavao utisak egoiste tako da ovo "dobrovoljno" ugrožavanje sopstvenog života nekako ne ide sa njegovom pojavom.


Братски поздрав ЛДП-у!

mim were here


LSV

LSV neeee LSDV!!!
molim Vas.
hvala!


sta se deres

izvolte, molim hvala i vama Vidis da prepisujem


lapsusi etc

pd LW

tvoj je problem mali u odnosu na moj-gledam u replici clanicu predsednistva moje stranke GSS kako kaze -mi LDP!


Pitaj mog brata lažova!

Ministar Stojković odgovorio Šaipu Kamberiju da je Albancima u zatvorima super, čak da postoji i pozitivna diskriminacija. Kao kuva se za njih posebo jer su većinom muslimani. Ma prosto da odeš tamo na neko vreme.


a od vlade srbije...

umesto jasnog stava da li se i koja prava VS krse i Ko ih krsi dobili smo ovo:

Povodom slučaja Šešelj, za Vladu Srbije neprihvatljivo da dođe do "novog tragičnog događaja" u Haškom tribunalu.

Vlada Srbije je navela da u ovom trenutku svu odgovornost snosi Haški tribunal i da zato "unapred i energično odbacuje svako moguće obrazloženje Haškog tribunala koje bi poslužilo kao opravdanje za eventualne tragične posledice".

Vladu Srbije je prethodno na današnjoj sednici predsednik Saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić informisao o poseti Haškom tribunalu.

"Posle brojnih upozorenja Vlade Srbije Haškom tribunalu, posle pisma koje je predsednik Vlade uputio predsedniku Haškog tribunala i posle razgovora koji je sa Pokarom vodio predsednik Saveta za saradnju sa Hagom, Vlada Srbije još jedanput upućuje javni i izričit zahtev Haškom tribunalu da najhitnije preduzme sve potrebne mere kako bi se optuženom Vojislavu Šešelju omogućilo da koristi pravo da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega", navodi Vlada Srbije u saopštenju.

Vlada Srbije je saopštila "da se u potpunosti moraju poštovati prava haških optuženika, što u slučaju Vojislava Šešelja znači pravo da se brani po sopstvenom izboru i pravo na život".

"Vlada Srbije smatra neophodnim da Haški tribunal bez odlaganja preduzme potrebne mere kako bi se ta prava zaštitila. U ovom trenutku sva i potpuna odgovornost počiva na Haškom tribunalu", navela je Vlada Srbije.


ma hajte molim vas!

pored svih gluposti koje smo culi u poslednjih par godina od iste te Vlade (nase ili njine... sve jedno je), sada imamo i saopstenje:
Vlada Srbije još jedanput upućuje javni i izričit zahtev Haškom tribunalu da najhitnije preduzme sve potrebne mere kako bi se optuženom Vojislavu Šešelju omogućilo da koristi pravo da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega

oni zahtevaju?
oni znaju sta znaci "preduzimanje mera"?
a Seselj zna sta je najbolje za njega?

ma hajte molim vas... kako se ono kaze...
da je i od Vlade, mnogo je bre!


A sta SPC kaze

Iz danasnjeg Danasa:

SPC: Štrajk glađu do smrti nije post

Beograd, Roterdam - Iako su predstavnici SRS poslednjih dana više puta ponovili da predsednik njihove stranke Vojislav Šešelj u bolnici Haškog suda "posti do smrti", u Srpskoj pravoslavnoj crkvi objašnjavaju da štrajk glađu do smrti nema veze s verskim i duhovnim pobudama, jer predstavlja samoubistvo koje je jedan od smrtnih grehova. To nije post iz verskih pobuda, nego se možda žele steći neki politički poeni, tako da to nema veze s duhovnošću, kažu u SPC.
Pozivajući se na vladiku Nikolaja, u SPC napominju da cilj posta nije smrt nego "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve to radi proslavljanja Boga i njegovih svetitelja". Crkveni kanoni predviđaju da, u skladu s pravilima posta, "o načinu posta za svakog hrišćanina posebno treba da odluči njegov duhovnik, prema slabosti čoveka i meri svega na korist duše".
Protojerej Vojislav Bilbija, sveštenik iz Roterdama (Eparhija zapadnoevropska), koji svakog utorka i po posebnim pozivima obilazi srpske zatvorenike u pritvorskoj jedinici u Sheveningen i stara se o njihovom duhovnom stanju, ne želi da komentariše izjave radikala u Beogradu. Kako kaže za Danas, "to je politika". Sveštenik Bilbija je potvrdio za naš list da ispoveda i pričešćuje Vojislava Šešelja u zatvoru, ali naglašava da "on kao duhovnik ne može ništa više od toga da kaže, niti da komentariše ovo što se sada događa".


Seseljeva ljudska prava

Haha, koliko ja kapiram, nikakvog tu ugrozavanja ljudskih prava nema. Prosto, covek hoce da pravi farsu od procesa, i da pravi predstavu u sudnici, a ovi mu to, naravno, ne dozvoljavaju. I sad se on duri, kao strajkovace gladju, da ne kazem, postice do smrti!

Malo smesno, priznacete.

Na tom 'trulom' zapadu vlada nesto sto se zove zdrav razum, a koji kaze da nikakva Seseljeva verbalna onanija ne moze da umanji evidentnu cinjenicu da on pravo da se brani sam zloupotrebljava. I sad je nametanje branilaca kao ugrozavanje kljudskih prava. Ma gluposti, mene bi bilo sramota da sedim u nasoj vladi i da upozoravam sud u Hagu da popusti ucenama optuzenika...

Sa druge strane, ta ista nasa vlada mnogo vise krsi nasa ljudska prava i vredja nas zdrav razum dokazujuci i nama i svetu kako je crno ustvari belo.


Shesheljuge

Zamena teza, sve u stilu jednog radikala, kvazi ljudska prava itd.
Covek koji je sirio mrznju i ucestvovao u blago receno fasistickom prikazivanju ideologije nacionalizma?!
Post do smrti.....to mu treba, ali ni to ga nece spasti>


vojislav seselj

ima pravo na punu zastitu svih ljudskih prava bez obzira na to kakvu je ideologiju sirio i realizovao. to treba odvojiti od zloupotrebe koncepta zastite ljudskih prava kojima se SRS i VS sluze u ovom slucaju.


Dokumentacija u elektronskoj formi

Mislim da Šešeljevi motivi uopšte nisu sporni. U interesu mu je da razvlači suđenje koje će jednog dana morati da bude okončano i da sakupllja dnevno-političke poene svojoj stranci.

Nažalost, Tribunal i tužilaštvo mu u svemu tome idu na ruku. Da sada ostavimo po strani ponekad nespretnu mešavinu evropskog građanskog i anglosaksonskog običajnog prava, nedostatak porote, nenamernu ali čudnu finansijsku povezanost suda i tužilaštva, koji bi trebali da budu potpuno razdvojeni, birokratiju koja nije efikasna. Sve su to generalni nedostatci Tribunala koji su i ranije uočeni i kritikovani.

Mislim da je najozbiljniji propust Tribunala insistiranje da se dokumentacija dostavlja isključivo u elektronskoj formi. To je potpuno suprotno sa praksom u američkom i kanadskom pravosuđu, gde se insistira na takozvanoj "hard copy" (štampanoj) dokumentaciji. Tu ne pomažu nikakvi argumenti o količini papira koji bi trebao da se štampa i dostavi. Ako ne može da stane u zatvorsku ćeliju, optuženom treba obezbediti veću prostoriju. Isto tako, optuženom se mora ostaviti dovoljno vremena da tu dokumentaciju pročita i prouči.

Tvrdoglavim instistiranjem na elektronskoj dokumentaciji, samo je produžen proces, a povećao se i rizik da se ceo proces jednog dana obnovi upravo radio toga.

Sa druge strane, ne sumnjam da u haškoj birokratiji ima onih koji priželjkuju da se rad Tribunala razvuče koliko je god moguće, a oni zadrže svoje dobro plaćene poslove.

Sve ovo naravno ne opravdava Šešelja koji u svemu tome vidi svoju računicu. Od čoveka koji je govorio o zarđalim kašikama ne očekujem preterano racionalno ponašanje, tako da je moguće da se preračunao i da će se njegov štrajk završiti fatalno.
Bila bi to nepravda prema svim žrtvama njegove politike, a katastrofalno za Tribunal i političku situaciju u Srbiji.

Konačno, bez obzira na ono što lično mislimo, na sve video zapise koje smo gledali, svedoke koje smo čuli: Vojislav Šešelj je još uvek samo optužen. Njegovu krivicu treba da dokaže tužilaštvo, a potvrdi sud. Na osnovu toga će biti osuđen - ili oslobođen. Treba poštovati autoritet suda i pustiti ga da radi svoj posao.


kritika Tribunala

Retko nam se desavalo da budemo u prilici da komuniciramo sa nekim ko ima konstruktivnu i utemeljenu kritiku rada Tribunala, i ko ga, pre svega, vidi kao projekat, koji nije ni mogao u startu biti osmisljen da bude savrsen.

Duzina seseljevog pritvora mu daje paravo da prezentuje svoj slucaj, npr, ali naravno ne na ovako neprimeren nacin.

neam ponekad oci bode i kaznena politika suda, koja je neprimerena tezini dela za koje su neki osudjeni. takodje, vidi se da je jako komplikovano kad tuzilastvo nema organe gonjenja sa kojima moze direktno da saradjuje, npr.

Potpuno se slazemom, nadam se da to nije nikad bilo sporno, da VS ima pravo na fer i pravicno sudjenje.


....i moj brat kriminalac je uvek prvi da trazi svoja prava.....

Jel to isti onaj Seselj koji je samarao prosvetne bake, potezao pistolj na ulici, izbacivao penzionere is njihovih stanova jer su "pogresne" veroispovesti,a o ratu,kradji,izbeglicama i Milosevicu da i ne pocinjemo? Ko zdrave pameti moze od njega da pravi "heroja" i da se brine o njegovim pravima? Problem ove drzave je u njih milion koji misle da je on "cool" , a on nek sad zanje sta je sejao...toliko.


VŠ ima pravo na svoja prava

Bez obzira šta je i kako radio do sada. On može da žanje šta je sejao samo kad su mu sva prava, npr na pravično i fer suđenje, zaštićena u potpunosti.


baš tako

ostrašćenost, koja se tako često provlači kroz razne komentare ovde dovodi do, na žalost, dve samo na izgled oprečne tvrdnje
1. oni, koji bi zloupotrebom prava na pravo da manipulišu sudskim procesom, javnošću, daju poruke koje su sasvim neprimerene situaciji, vitopere pravo, itd
2. oni, koji bi zloupotrebljivačima da oduzmu pravo na vitoperenje prava, tako što će mu uskratiti i pravo na pravo
malko ga zakomplikovah, al' to mu, u stvari dodje to.
obe stavke predstavljaju zaglib
nepomeranje sa mrtve tačke - i samim tim, iako u postavci ili želji izgledaju različito - iste su

Da, VŠ je meni čak i ogavan, ali ja ne bih želela da mu uskratim nikakvu mogućnost na odbranu - jer bih time postala samo deo njegove mašinerije, sistema, ili čega već ne. Dajući njemu takvu mogućnost ne ostavljam mu (i njemu sličnima) prostor za uvlačenje pod nokte, a kamo li pod kožu.
kad se sve to svede na bilanse i procene - jedino dobijamo ukoliko izadjemo iz kolotečine u kojoj se istorija priziva samo radi objašnjavanja i pravdanja nužnog zla


Profesoru Oliveru Antiću

Profesoru Oliveru Antiću potkrala se jedna mala greška u rečenici kojom je na alegoričan način želeo da objasni ponašanje g.V.Šešelja pred Haškim tribunalom.
Naime, nikako se ne može reći: "da li biste vi tesali glogov kolac na koji žele da vas nabiju",pošto glogov kolac ne služi da bi se neko NA njega nabio. Glog je neveliko drvo, manje - više kvrgavih grana, čija dužina ne dopušta pravljenje kolca za nabijanje. On bi (kolac za nabijanje) morao da ima dužinu od najmanje 2,5 metra, a s obziom na korpulenciju V.Š-a trebalo bi da bude i nešto duži. Za ovu namenu je najbojlja čamovina, odnosno jelovo drvo jer je jela vitka, prava, pa se da lako istesati i uglačati e da bi se nabijanje uspešno izvelo.
Glovo drvo je, kao što rekoh krajnje nepodesno.
Od gloga se pravi jedan drugi kolac koji ne služi da bi se na NJEGA nabilo nego da bi se on zabio u telo. To je kratak kočić tako odeljan da dopušta da se po njemu, ukoliko je potrebno, mlatne čekićem ili maljem.
Dakle, upit g. Olivara bi trebalo da glasi : "da li biste učestvovali u tesanju glogovog kolca KOJI žele da vam nabiju.?"

Odgovor je : svakako NE.
VAMPIRI nikada ne tešu glogovo kolje.
Vampiri se samo vampire i to je, što se njih tiče, dovoljno.
Za živ i normalan svet vamiprenje je zlo, nesereča, napast.
Zato se glogovo kolje i teše.
I nabija.


Svaka cast

Meni licno najbolji post na ovom blogu.

Moram priznati da sto se Shekija i nekih drugih stvari tice poprilicno ostrascen. Isto tako razumem i vas koji tvrdite da se njegova prava trebaju zastititi. Razumem i vas koji tvrdite (uprkos svim dokazima) da je Sheki nevin dok sud u Hagu dokaze suprotno (ako uspe u tome)

Samo da ne dodjemo u situaciju da ga sud u Hagu oslobodi a on se za koju godinu vrati pa jos (ne daj boze) nam bude predsednik koju godinu. Pa onda mozda padne i neka mobilizacija, pa malo ratovanja sa susedima, pa malo mrtvih pa malo obogaljenih itd.

Miroslav


Lepo sročeno pismo

Lepo sročeno pismo gospodina Kamberia. Slažem se da uslovi smeštaja svih zatvorenika u Nišu treba da se poboljšaju i da se zatvorenici Albanci trabaju premestiti u druge zatvore.