Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Vetar koji njiše ječam

almodovar i njegove ženealmodovar i njegove ženeFilmski festival u Kanu se završio. Mislim da pravi ljubitelji filma treba da budu zadovoljni. Tu ne računam na mrzovoljne filmske kritičare koji nam stalno objašnjavaju kako su jedino oni u pravu. Ove godine su pokušali da nas ubede kako su svi dobitnici ovogodišnje Zlatne palme budalaština, pa su našli svoje favorite i dodelili im nagrade. Izbor im se sveo na turskog reditelja Niri Cejlana i paragvajskog reditelja Paza Ensinu. Nemam ništa protiv ovih kinematografija, ali mi je zanimljivo da se uvek žiri i filmski kritičari razilaze u ukusima. A o razilaženju ukusa publike i kritike i da ne govorim.

Sam filmski festival je bio jedan od boljih u poslednjih destak godina. Konkurencija je bila veoma jaka (Almodovar, Ken Louč, Nani Moreti, Kaurismaki, Sofija Kopola...). Meni je lično veoma drago što je Ken Louč dobio glavnu nagradu. Ipak je on čovek u godinama. Uvek sam poštovao njegovu hrabrost i jasno izražavanje političkih stavova. To su stvari koje nedostaju većini domaćih reditelja.

Moj favorit, Pedro Almodovar, dobio je nagradu za scenario, a nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je kompletna ženska ekipa njegovog filma, na čelu sa Karmen Maurom i Penelope Kruz! Presedan ali fantastičan. Almodovar je danas jedan od najboljih evropskih reditelja i jedan od retkih reditelja čije sve filmove podjenako volim. Možda postoji razlika u kvalitetu među samim filmovima, ali što reče neka naša pevaljaka "Ne mogu da izdvojim nijedan, svi su mi kao deca".

Svaka čast Vong Kar Vaju i ostatku žirija. Njihovu odluku su neki drugačije protumačili, npr. kao "liniju manjeg otpora". Zašto? Pa verovatno zato što nisu zvukli neko đubre iz budžaka, i pokušali da ga predstave kao ultimativno delo koje će pomeriti granice filma. I hvala im na tome. Zato je nagradu za režiju i mogao da dobije veoma zanimljiv reditelj kao što je Alehandro Gonzales Inaritu za film BABEL. Reditelju filmova AMORES PEROS i 21 GRAM, nagradu bih uvek dao, bez gledanja.

Nadam se da će se ovi filmovi, makar na kratko, pojaviti u našim bioskopima i prekinuti dominaciju glupih američkih filmova. Hoće li već neko ukloniti do zla boga dosadan film "Davinčijev kod". Knjiga je mnogo uzbudljivija.