Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Knjaževsko serbska banda i partnerstvo za zaborav

 marsirala, marsirala....marsirala, marsirala....Glavni junak Josepha  Hellera  u knjizi Nešto se dogodilo priča o tome kako je kao  vrlo mlad  gajio  dugogodišnje seksualne fantazije o dvadesetšestogodišnjakinjama.  „Jedina dvadesetšestogodišnjakinja koju sam ikada imo, bila je moja vlastita žena, ali ja sam tad već imao 34“.

Neko je  tokom prošlogodišnje lažne uzbune oko hapšenja  Mladića rekao: „Samo se bojim da kad ga jednom uhapse  to više ne bude glavna vest na CNN.“

„Ostvario se rumunski šezdesetogodišnji san, američke trupe na našoj teritoriji“, rekao je početkom 2006. rumunjski ministar vanskih polsova, povodom otvaranja američkih baza u zemlji koja 1. januara 2007. ulazi u EU.  

Partnerstvo za mir. Sedam godina kasnije. Kad smo potpisali sa Amerima, skoro sve što je trebalo oko statusa trupa i misija. Savet Evrope-na dođem ti, tek kad je ubijen Premijer. Raduješ se  a i urlao bi. Jer će tamo neki Turkmenpaša može sa pravom da kaže: „ Ni PfP nije što je nekad bilo, eno pustiše i  one Balkance što Mladića i Karadžića još kriju.“

Kad je odlazio sa vlasti Klinton je  pogurao Kjoto i ICC, dolazećim ili republikancima u inat ili zato što je stvarno verovao u to. Ameri sada imaju bipartsan vlast, nešto što je kod njih, po običaju, mnogo produktivnije na unutrašnjem planu, nego naša kohabitacija. Ali posledice takve okolnosti ne moraju da budu konstruktivne i  u svim mehanizmima  primene američke vanjske politike.  Granica politike uslovljavanja, ne sama politika uslovljavanja naravno, već njena fleksibilnost,  je jedna od njih.  

 I ako Mladić bude uhapšen sutra, kao posledica popustljivijeg odnosa MZ prema Srbiji ili kao posledica saradnje u okviru PfP-hrvatski slučaj –aktivan rad tranih službi u lociranju i hapšernju Gotovine-ne treba zaboraviti makar se upitati kako bi Balkan  izgledao danas, da nije bilo čvršće politike uslovljavanja, pre svega za vreme Klintonove administracije. I kako  bi izgledao da nema EU politike uslovljavanja  koja je, za razliku od američke, što se često zaboravlja, jednostavnija i doslednija jer nije pritisnutima vremenskim  rokovima za sertifikaciju pomoći na primer.  Svako duže prolongiranje Mladićevog hapšenja, koje po difoltu znači da nam vojska nit je reformisana nit je pod demokratskom kontrolom, ma šta o tome tvrdio Tadić, biće ozbiljno „čačkanje mečke“.  Bez obzira na svu potrebu kolaicionih snaga da poveća broj učesnica u svojim misijama, a pre svega broj ljudi.

O tome da „Srbija taj problem mora da okonča i svi optuženi za ratne zločine moraju da se nađu pred Haškim tribunalom, jer je to i obaveza koja proističe iz zakona države Srbije”, a ne pre svega moralna obaveza celog društva, kao i o tome da li je glavna korist od PfP  “broj radnih mesta” i “sigurnost stranih investicija” , o tome kakav utisak u međunarodnoj zajednici ostavlja zemlja u kojoj Ministarstvo vanjskih opominje predsednika da se ne kiti tuđim perjem, biće na ovom blogu posebno reči.

Danas o nečem drugom. Gorem. Plastična hirurgija, silikoni, botoks ..na umirućeg pacijenta, ili pacijenta kome rade neki organi ali mu je centralni nervni sistem u komi. Na svečanosti na kojoj je dosadašnja Gardijska brigada preformirana u Gardu Vojske Srbije Tadić je naglasio “da smo uspeli da postanemo relevantni sagovornici na međunarodnom planu i da se naša vojska sve više prepoznaje kao deo društva koji prednjači u reformama.”

Stop zaboravuStop zaboravuEvo kako je Politika opisala događaj. “Svečanosti u kasarni „Dedinje” u Beogradu, na kojoj je predsednik Tadić uručio brigadnu zastavu komandantu Garde pukovniku Goranu Radovanoviću, prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Stanković, zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš, kao i strani diplomatski i vojni predstavnici u Srbiji………Ceremonija je počela himnom „Bože pravde”, a zatim je pročitana naredba o preformiranju Gardijske brigade u Gardu Vojske Srbije. Nju će činiti komanda, komandni vod, vod za specijalnu tehniku i veze, vod veze, počasni bataljon, 25. bataljon vojne policije, bataljon vojne policije za obezbeđenje specijalne namene „Kobre”. Jedinica brine i o objektima posebne namene, rezidencijalnim objektima i ima bataljon logističke podrške…….Počeci osnivanja garde u Srbiji sežu do prve polovine 19. veka. Naređenjem kneza Miloša nahijske starešine su na Đurđevdan 1830. godine izabrale 124 mladića iz svih krajeva Srbije i poslale u Požarevac na posebnu obuku. Posle položene zakletve knez Miloš ih je promovisao u svoje lično obezbeđenje. Već sledeće 1831. godine u sastav garde ulazi i orkestar – Knjaževsko serbska banda. Zvanično, Garda je osnovana ukazom od 12. maja 1838. godine, kada je formiran i Gardijsko konjički vod. Tada je prvi put Garda primila svoju vojnu zastavu.Dalje, kroz 19. vek konjički vod postaje eskadron, a 1883. godine Garda dobija naziv Kraljeva garda. I gardijska formacija se menjala kroz istoriju, od eskadrona i puka do jedinice ranga armijske brigade. Dosadašnja Gardijska brigada formirana je 1. novembra 1944. godine od Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba jugoslovenske vojske. Nosilac je četiri ordena i brojnih odlikovanja i priznanja.”

Dragan i Dražen nisu spomenuti. Knjaževsko serbska banda pristala je  i na  partnerstvo za zaborav. Tišina u Aberdarevoj.  Tišina  o Aferi Topčider.

 


Nema nissta bez Amera

Nakon Dejtonskog sporazuma i dolaska Amera u BIH, govorio sam, blesav kakav sam, ne birajuchi ni vreme ni mesto - Sloboda je blizu, Ameri su na Drini!

http://urbanozeleno.blogspot.com


i nema

LW

Sto reko moj guru i dobar prijatelj VI: "nije Sloba pao 5. oktobra vec kad je otovrena budimpestanska kancelarija"


A ko je guru? Mislim, nisam

A ko je guru? Mislim, nisam u tom poslu pa ne znam.


Čitam, lupam glavu

i nikako da prokljuvim gde leže koreni takve iskrene fascinaciniranosti Sjedinjenim Državama Severne Amerike. Podseća na 1945 i oduševljenost SSSR-om. Ima nešto slično između njih i Rusa, na njih se loži ko ih ne poznaje. Ili grešim?


Dejane,

Znam da nisam razumeo

zato i pitam


Jucce, danas...

Sloboda je blizu, Ameri su na Drini.

Sloboda je blizu, Ameri su svuda oko nas.

http://urbanozeleno.blogspot.com


Sloboda je blizu, Ameri su

Sloboda je blizu, Ameri su na Eufratu i Tigru.
Moze, zar ne?
Nije sve bas tako jednostavno.
I koliko bi 1999. morali da platimo (u zivotima) tu slobodu?


Sloboda je sve blizze.

Djole, opet si spavao na ccasu :)

http://urbanozeleno.blogspot.com


nije sve tako jednostavno, naravno

ameri podrzavaju i mubaraka, i saudijsku arabiju, ...grozno...i da, irak jeste veliki problem...brzopletost, nuznost...

ali, pogledajte poljski put u zadnjih dvadesetak godina....mozda bi i dejanu stankovicu i vama bilo uputno razmisliti o takvim primerima pre nego sto iznostie commonplaces horroramerica....


sukcesivne iteracije

M&M

od dva zla manje.....pokusavas godinama da to tako gledas, 'pravdas se" ili dmeontiras neistine o dva ekstrema, pokazujes nekupragmaticnost, real-politicnost...sve, ali kostunica-palma kaao deo demokratskog bloka, i nehapsenje mladica....kako se radovati...pregoris...


lupanje glave iz Portugala

Sta je alternativa za Srbiju, i kako je realizovati?


Sta je ovo?

otkud vi u pola tri? Kad me vec ne ignorises, nemoj me kinjiti, pliz?
Slatka, ja cu doci 21 u Bg i glasacu za tebe i tvoje (vidim, nema te na listi) uprkos samarima i intelekutalnoj nadmenosti koja vas bezrazlozno krasi a kojih me niste stedeli. Tek da znas.
No i dalje smatram da treba sad s tobom da pevam u horu. Alternativa Srbije je Evropa, region, a ne Amerika. Verujem da cete ako i dodjete na vlast biti prinudjeni na komprimise, da Srbiju treba demilitarizovati a ne uvlaciti u vojne saveze, nisam zaboravio da smo prosli kroz 2 a ne jednu diktaturu i da se Srbija ne moze oporaviti bez ozbiljne lustracije, svih onih koji su ucestvovali u tim diktaturama.

I takodje mislim da bi vam trebao kurs emotivne inteligancije. Pogledaj Marovica - on je majstor u tome.
Mnogo idete na djon. Mnogo delite cuske. Mnogo ste dugo proveli revolucionarisuci, pa vam ogrubeli metodi. Ajd malo umiljatije, mozda tako za vas i glasa jos neko osim mene.


Aiii...

Al ovi Portugalci umeju da budu prgavi kad im se dovoljan broj puta stane na žulj ;)

V.


ako , ako

M&M


mnogo babica

M&M
jos vise dobronamernih i manje dobronamernih savetnika. tebe, definitivno, svrstavamo u prvu kategoriju. za "mozda ce jos neko glasai", ne moras leba ti, neka hvala, bice dovoljno :)) i bez tebe.

as for amerika,kao sto vidis put i u PfP a i u brisel vodi i preko NATO Brisela i preko Vasingtona.

Opet podsecamo, lepo je lupati glavu iz NATO Portugala. Sto ne ode u Darfur da zivis.


Milicka, Milicka

rece ti: no thanks
Jel ti se partija nesto zamerila pa sabotiras. Meni stvarno nije jasno koji je tebi cilj - da prikupis glasace ili da budes najpametnija od sve dece. :-)

a sad po tackama:
1. nije mnogo babica vec je pluralizam misljenja
2. znao sam da ces se zahvaliti na glasu. Sledeci put probaj sa: Thanks for choosing us. To je proverena formula. Pobednicka.
3. O NATI necu, we agree, we dissagree.


od milicke

niko.kao sto me niko ne zaposljava da pricam sta mislim koji ce nam batic na listi. tvoj problem je, kanda, sto neces da utuvis u glavu da nas ima koji radimo iz ubedjenja, te da se obracamo potencijalnim biracima a ne klijenteli. klijetelu ima ds, dss, i ostali, ogledalce, ogledalce, oportunizam all around ....


biraci

klijentela ili musterije - treba vam toga podosta.
Ubedjenje ili partijski zadatak - cilj je isti - canvassing. Ovde nije izbor carrot i stick. Ovde je samo carrot (koliko god to bilo cudno srbinu koji rado ide u vojnike)


nema napretka bez odgovrnosti

carrot i stick su i u medjunarodnim odnosima potpuno bez veze ako mene pitas, politika uslovljavanja je mnogo bitnija i slozenija od te metafore.

as for unutrasnji plan, ne vidim da imamo ambicije da osmah sastavljamo vladu. vidim da se, konacno, pristupom, reci kako stvari stoje, i kako vidimo da se srbija moze pomeriti na osnovu principa u koje verujes, prelazi cenzus, sto je veliki korak napred.....

stopostotni ili siroki oportuniyam je, donekle, i uvreda potencijalnim biracima.


Tra(n)svestija

... na više načina, a mene lično baš posebno iritira tipično nasilno užljebljavanje apstraktne kategorije zvane "tradicija" u događanje, u cilju daljeg zamazivanja očiju (i svih ostalih čula... nos mi pada na pamet) građana. Pardon, srpskog naroda.

Ideja teksta je OK (od Partnerstva za mir do Dragana i Dražena i odgovornost "institucije" zvane vojska te uloga stvari vojnih u svakodnevici Soraba - da se malo igram digesta, oprostićete mi, nadam se), na ovakve stvari treba uvek skretati pažnju... Samo bih molio da se ubuduće pročita bar još jednom tekst pre nego sto se lupi dugme "objavi". Malo samouredjivanja i lektorisanja bi pomoglo da se ovaj tekst po formi nalik toku svesti lakše svari i shvati.

Repugnant is a creature who would squander the ability
to lift an eye to heaven
conscious of this fleeting time here


hvala na sugestijama

M&M


?

uopste ne vidim u cemu bi bila poenta da je, onako usput, pomenuta tragicna smrt dvojice vojnika u zavrsnom pasusu teksta koji govori o osnivanju Garde?! ta tema zasluzuje poseban prostor, svakodnevno, u svim medijima i ne samo kada se poteze kao argument u prljavoj politickoj borbi... to je pre svega licna tragedija dve porodice, a onda tragedija ovog drustva koje suvise lako zaboravlja uzasne stvari koje se desavaju. potezanje te price samo kad i koliko je nekome 'zgodno'podstice ovakvu vrstu zaboravnosti


zato sto su

ubijeni sluzeci redovan vojni rok u gardijskoj brigadi! nije stvar u jednom pasusu, vec sto je prilikom transformacije te garde, na "svecanosti" u kojoj se potegla tradicija, to izostavljeno...nije smelo, tu pogotovu...kad se i tu i tada izostavi a spomene svasta ostalo, vojni orkestar..., onda je "logicno" da se klizi spiralom zaborava ...

spomenuli ste "argument u prljvoj politickoj borbi"

na sta ste tacno mislili?


I dalje mislim da je

I dalje mislim da je neprimereno da se u takvoj prilici pominje ovakva tragedija. Ne znam zasto ste rec svecanost stavili pod navodnike. Sta god Vi ili ja ili bilo ko drugi mislio o ovaoj i ovakvoj vojsci, Gardi i reformi iste, to jeste bila svecanost.

Koliko ja znam Tadic je bio prisutan kao predsednik drzave, a ne kao predsednik DS, pa ne vidim zasto prozivati DS za to sto ovde nije otvoreno pitanje tragedije dvojice vojnika i zato sto nisu otvorena jos neka pitanja.

Da je politicka borba kod nas uvek prljava- nema potrebe objasnjavati. Cinjenica je da je prijem u PfP pozitivan dogadjaj za nasu drzavu, takodje je cinjenica da oni koji su na vlasti prisvajaju sve zasluge, oni koji bi hteli da budu na vlasti su pozurili da se zgade i ispljuju odluku iz Rige.

Koliko je tu kome stalo do drzave i drzavnih, dugorocnih interesa- zakljucite sami. Tuzno je da ova drzava nema viziju, misiju, ne zna zasto postoji i gde zeli da bude, nemamo vrednosti, vec se potucamo od nemila do nedraga, od Slobe do Voje do Borise do Cede do mojega...


I dalje mislim da je

I dalje mislim da je neprimereno da se u takvoj prilici pominje ovakva tragedija. Ne znam zasto ste rec svecanost stavili pod navodnike. Sta god Vi ili ja ili bilo ko drugi mislio o ovaoj i ovakvoj vojsci, Gardi i reformi iste, to jeste bila svecanost.

Koliko ja znam Tadic je bio prisutan kao predsednik drzave, a ne kao predsednik DS, pa ne vidim zasto prozivati DS za to sto ovde nije otvoreno pitanje tragedije dvojice vojnika i zato sto nisu otvorena jos neka pitanja.

Da je politicka borba kod nas uvek prljava- nema potrebe objasnjavati. Cinjenica je da je prijem u PfP pozitivan dogadjaj za nasu drzavu, takodje je cinjenica da oni koji su na vlasti prisvajaju sve zasluge, oni koji bi hteli da budu na vlasti su pozurili da se zgade i ispljuju odluku iz Rige.

Koliko je tu kome stalo do drzave i drzavnih, dugorocnih interesa- zakljucite sami. Tuzno je da ova drzava nema viziju, misiju, ne zna zasto postoji i gde zeli da bude, nemamo vrednosti, vec se potucamo od nemila do nedraga, od Slobe do Voje do Borise do Cede do mojega...


neprimereno

M&M

vidimo ovu rec sasvim drugacije. nama je neprimereno da se ne spomene, nesto ne obeca ....


evo sta je

evo sta je neprimereno:

nedavno sam bila u prilici da prisustvujem jednoj svecanosti u Crnoj Gori. Stvar se ticala njihove policije.

Sve je proticalo u nekakvom svecanom tonu, sa brojnim domacim i stranim zvanicama, a onda je odjednom jedan predstavnik CG MUP najavio otkrivanje biste ubijenog nacelnika Kriminalisticke policije Slavoljuba Scekica. Svi su ustali, bista je otkrivena, polozen venac, tu je bila cela njegova porodica, sve je rajalo 2-3minuta, a onda su se zvanice vratile na svoja mesta, na binu je izasao bend koji je svirao lagane note, dok su clanovi porodice Scekic sedeli medju tom publikom i plakali. Takav gubitak svakog osecaja za trenutak, za kontekst, takva banalizacija necije tragedije i njeno koriscenje u jeftine propagandne svrhe- to je za mene u najmanju ruku NEPRIMERENO.


nedefinisano

LW
ne znam da li su roditelji znali ili ne, da li je akcija koordinirana...zaista nemam dovoljno inputa da tako nesto procenim

ipak, nisam sigurna kad kolege kolegi dingnu spomenik, da je to gubitak osecaja, banalizacija tragedije...( osim ako ne mislite da su ga bas te kolege ubile...)

cini mi se da je zaborav, bilo kakav, veca banlizacija....

mislim i da se fraza "jeftine propagnadne svrhe" koristi suvise cesto i NEPRIMERENO....


naravno da su roditelji

naravno da su roditelji znali, zato su i pozvani da prisustvuju SVECANOSTI koja nije imala veze s otkrivanjem biste. Otkrivanje biste je bilo onako usput, posle govora da gosti protegnu noge, a pre muzike i zakuske.

Pretpostavljam da bi se isto desilo i sa pominjanjem afere Topcider na SVECANOSTI (kakva god da je) povodom osnivanja Garde.

Ja sam samo za to da se ne banalizuje nesto sto je toliko tragicno i toliko krupno kao sto je smrt tih vojnika. Ali, prihvatam da se Vi i ja ne slazemo po ovom pitanju.


Ta priča je indikator..

...i jako je tesno povezana sa načinom na koji kod nas funkcioniše aparat sile. Dok se to ne razreši, biće potpuno jasno da se nikakve reforme toga aparata nisu dogodile. Tako da ocene kako je vojska prva u reformama,i kako se na nju treba ugledati, izrečena baš u jedinici i na mestu gde su stradali vojnici pre dve godine, zvuči jako neverodostojno.


zvuci bezobrazno i bezobzirno



Au, Jelena! To je, draga

Au, Jelena! To je, draga moja, bio gubitak dva mlada zivota, a sta je vrednije od zivota. Ajde barem da ih ne koristimo kao povod za politicke diskusije, da ne komercijalizujemo tragdeiju... Ajde da svakog 5. oktobra podsecamo vlast da je njihovim porodicama i svima nama duzna istinu o njihovom stradanju, sve dok nam je ne saopste... Samo, nemoj da ih koristimo na ovaj nacin, za ovakve teme... nemoj, please...


au "friend"

a izmedju petih oktobara! zasto da ne? sta nije tacno?

ajde ugugluj ako si vec friend topcider, afera topcider, ...da vidis koliko i ko prica o tome....

"komercijalizacija tragedije" ....o cemu ti to!


Draga moja, ne razumes me

Draga moja, ne razumes me nista... Ajde da probamo ovako - odvratna ceremonija, odvratan predsednik, narod, drzava, gradjanke, gradjani... sve je odvratno, recimo... Ali nemoj da ih toliko koristis... Boli, znas... Kao sto boli i spoznaja da nema Zorana Djindjica, a onda ga svi zajedno ne vadite iz usta i bijete se, kao Topalovici, oko nasledja... Ruzno je, veruj...


za sta ih ja to koristim!



to friend or "friend"

od LW, dakle, na nasem ZAJEDNICKOM blogu, o politici ZDJ se pisalo tacno jedanput, kao odgovor Nebojsi Krsticu.

LW rekla kako i sta pod time podrazumeva samo jos u Pescanuiku. ....Ti imaš temu koja se provlačila godinu, dve, tri u Srbiji, vrlo nesretnu - Nož, žica, Srebrenica, tuča Radovih navijača, ovih iz Pazara. Šta je zajedničko svim tim sukobima? Jedini stvarni razlog mog aktivizma i ono zbog čega ću na kraju verovatno progutati žabu zvanu Batić jeste to što ti vidiš da je taj LDP uspeo da probudi omladinski aktivizam. Kada kažem politika Zorana Đinđića, mislim pre svega na onu politiku koju je Zoran Đinđić počeo da realizuje u trenutku kada je došao na vlast kao premijer, a to je politika koja je Srbiju gurala u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji i obaveze saradnje sa Haškim tribunalom. On je iskoristio trenutak da celu stranku prešaltuje u tom pravcu. Takođe je skupio i dovoljno hrabrosti da ugrozi poziciju DS-a, time što je doveo ljude eksperte koji nisu bili iz DS-a - to izuzetno cenim. To nije bila samo politika Zorana Đinđića, nego i politika svih nas koji smo želeli novu Srbiju. I kad kažem politika Zorana Đinđića, za mene je to to. I u tom smislu je važno utvrditi ko ima pravo da svojata njegovo ime.

Ne pričam o privatnim stvarima, pričam o javnom angažmanu, o politici. Kao što afera Topčider, na kraju krajeva, nije samo stvar želje tih roditelja, jer oni mogu da žele da sve zaborave i da se jednom stavi tačka na to. Ali ostatak društva ima pravo da insistira da tu bude zarez, a ne tačka, zarad opomene, zarad kontrole oružanih snaga, zarad dokazivanja društvene solidarnosti, čega god hoćeš.....

Ko smo to mi svi koji ne vadimo iz usta....


E, ako meni govoris o

E, ako meni govoris o fasizmu u Srbiji i borbi protiv toga, sigruno kucas na otvorena vrata. Ne znam otkud LDP i politicke partije u prici sada, nisam hteo da ih pominjem. Elem, brutalan obracun sa ubicama, ubdasima, arkanovcima, karadzicevcima, mladicevcima, sa legijama... uf, zaboravih bracanovica... Mada imam sad dilemu, za njega su neki veoma liberalni demokratski lideri svojevremeno tvrdili da je veoma koristan, najbolji obavestajac u zemlji, pa sad ne znam da li ga sa pravom svrstavam medju ove fasiste. Sta ti mislis, kad smo vec kod politickih partija?


o stavljanju ZDJ i svojatanju sam ti govorila

M&M


Neki od tekstova

koje na blogu objavljuje tandem Milic & Milic vise nego pokazuju visak sloodnog vremena i manjak smisla. Ovaj konkretan tekst iako mozda moze zazvucati kao podsecanje na tragicnu smrt dvojice vojnika, zapravo je pokusaj da se u predizbornoj kampanji omalovazi politicki protivnik (u ovom slucaju Tadic). Pominjane dvojice ubijenih mladica ovde je samo usputno, da bi se pokusao opravdati tekst.


vreme nam istice

...nije najajsnije zasto neki, kao u reklami za nekst sok, u svemu vidite "omalovazavanje politickog protivnika" ...

sto rece vesna pesic sinoc lalevicu u replici, pa svrha opozicionih stranka jeste da kritikuje rad vlade, a ne da glumimo svi bolesnu sabornost....

u prethodnom blogu smo rekli da ocekujemo da ce spominjanje afere topcider, o kojoj ni narodna kancelarija, ni niko ni rec...nama da se pocne zavoditi kao prljava predizborna kampanja!!! i da se odricemo autorskih prava, ...

kao i za mnoge druge stvari u srbiji, postoji deo gradjanske opcije koji vapi za time da DS uvede neke teme u ajvni zivot i da ih ne ispusta dok se obave...na zalost, to se, kao ni pravdanje ulaska u pfp sigurnim investicijama ne moze uraditi...

nemamo visak vremena, ako se ovom brzinom budu resavale sve afere, samoubistva, ubista i drugo u "reformisanoj" vojsci, doci ce vreme da i nasa deca idu i tu i takvu vojsku...ako vam je i to nelegitiman razlog, ond au redu,...nama nije


I vi okacite sliku

Borisa Tadica kako predaje zastavu na ceremoniji i onda kazete kako vam Tadic nije glavna meta?!

Gledao sam sinoc Repliku i zaista se neprijatno iznenadio time kako je Vesna Pesic zapocela svoje izlaganje napavsi Lalevica ne zbog toga kako je vodio svoje ministarstvo vec koliko je stranaka promenio. Ne verujem da je to bas najadekvatniji i najsnazniji argument protiv Lalevica.

Slicno je i sa vasim tekstom o formiranju Garde.


a koga da okacimo?

ako ste slucajno pratili desavanja ovde, da sad ne insistiramo da pogledate sta smo o ovome do sada pisali i radili, ...elem, mi smo banner poslali na adrese x institucija, DS i co included, i nista...ni odgovor, nista...

nadalje, DA ocekujemo od predsednika Srbije da na svecanosti jedinice u kojoj su ubijena dva momka to spomene.

stvarno smo zahtevni i opsednuti.


Da, da je pomenuo tu činjenicu..

....stvar bi izgledala mnogo prirodnije i normalnije.
Ali, ja bogami ne čuh od Vrhovnog komandanta ni jednom prilikom da to pominje kao pitanje bez čijeg je raščišćavanja vojska institucija bez moralnog kredibiliteta. Nisam čuo da je zvao ministra pravosuđa (a ima na to pravo) i pita ga šta je sa tim predmetom.
I opet ću ja...Zašto je dozvolio stavljanje oznaka tajnosti na izveštaj o skrivanju Mladića...
Ako ovo nisu principijelna pitanja, onda ja ne znam koja bi mogla takva biti.


zanima me zasto ste ironicno

zanima me zasto ste ironicno upotrebili to 'Vrhovnog komandanta'? kao da je Tadic trazio da ga od sada svi tako oslovljavaju jer bas godi njegovom egu?! zar on to nije po Ustavu i po funkciji koju obavlja, a na koju je izabran na izborima?!

Uopste se ne dovodi u pitanje da li treba insistirati na rasvetljavanju afere Topcider, ali, prosto, neprimereno je to uciniti ovakvom jednom prilikom...


ironicno ili ne ...

M&M

Kada je po vama primereno da se o Topcideru prica? Imate li neki konkretan primer te primerenosti, npr kada je BT u pitanju?


Svakodnevno, u saopstenjima

Svakodnevno, u saopstenjima i iz DS i iz predsednikovog kabineta, u svim medijima, i ne samo BT vec svi. Ali ne na svecanostima, ceremonijama i slicnim zgodama.


pitanje se odnosilo na realizovan primer primerenosti

slicne zgode-ova se bas namestila, ISTA GARDIJSKA BRIGADA, NE BODE LI VAM TO OCI


Ja zaista necu preuzeti na

Ja zaista necu preuzeti na sebe ulogu branioca lika i dela Borisa Tadica niti bilo koga drugog u vlasti ili van nje. Niko nije uradio dovoljno da se to rasvetli, jer da jeste, ne bismo o ovome razgovarali.


relativizujete

"Niko nije uradio dovoljno da se to rasvetli, jer da jeste, ne bismo o ovome razgovarali."

Ipak ima onih od cije akcije stvar vise zavise....Dakle, sudovi, vrhovni komandant, ministarstvo odbrane, mediji....


Čak ni ovo ne stoji...

...nisu svi u jednakoj poziciji da tome daju doprinos.
Najveću odgovornost da se to rasvetli stoji na Predsedniku države..dakle, svakoga dana, u svakoj prilici,stalno, treba na tome da radi...da proziva one koji opstruiraju, da ohrabruje one koji hoće istinu, da postiče istragu, da građane koji su ga birali iskreno drži u uverenju da sve radi da se do istine dođe..
Jer, kako ćemo sutra svoju decu slati u tu vojsku..


Najveca odgovornost je na

Najveca odgovornost je na sudovima i na istraznim organima


Izbrisi

leba ti zadnju recenicu...

Zvuci odvratno!

Poz.

V.


prim. aut.

ovo kako cemo decu slati sutra u vojsku?

Ma ko bre da se salje u vojsku???

Poz.

V.


a zar je primereno...

... organizovati prigodne svečanosti dok se topčider ne rasvetli? mogla je gardijska da promeni ime i bez svetkovanja.


Hej, o čemu Vi to..

Gde ste videli ironiju u mom pominjanju Vrhovnog komandanta? Ja Predsednika moje države, vidim kao Vrhovnog komandanta njene vojske. U čemu je problem?
A ovo što kažete, treba rasvetliti, ali nije prilika, liči mi na ono Koštuničino " Ne pitajte na slavi kad ćemo isporučiti Mladića"....
Upravo je dužnost Vrhovnog komandanta da svaki dan insistira da se to rasvetli..


Zašto ironično o Tadiću?

"Zanima me zasto ste ironicno upotrebili to 'Vrhovnog komandanta'? Kao da je Tadic...", pita Jubičica, francuska sobarica.

Zašto ironično? Pa da ne bi cinično.


Veoma postujem

vas napor u otkrivanju kako su stradali vojnici u Topcideru. Uvodni tekst koji ste napisali na ovom blogu je definitivno kontraproduktivan sa stanovista cilja koji ste sebi postavili. U tom tekstu prvi cilj vam je napad na Tadica, ubijeni vojnici su "kolateralna steta" u vasoj politickoj borbi za pridobijanje glasova.


"veoma postujem"

M&M
"kolateralna steta" u vasoj politickoj borbi za pridobijanje glasova"

da li to znaci, kad pocnu izbori, vise ne sme da se spominje ili sta...

napad ili ne, odvratno je da na ceremoniji brigade u kojoj su oni poginuli nema nekog osvrta...

dalje, ovaj blog je o danu kad se hvalimo ulaskom u pfp i kad se gardijska brigada transformise...da tok svesti kako nam je sve to izgledalo...i sta nam je prolazilo kroz glavu...pre svega to da je kasno, da bi vest bila mnogo bolja da je bila onda kad je imala vise smisla odmah posle 2000....

to sto neko drugio nije mislio, pripremio se, pa...


"kolateralna steta u vasoj politickoj borbi"

M&M
Evo sta smo o tome napisali pre dva dana...takodje, kada smo pravili banner, pazili smo da nikavih oznaka nema, cija je inicijativa u startu...

"Osećamo da će, od istih onih koji nisu u stanju da se uključe, ili da sami mimo nas preduzmu bilo šta, npr oko Afere Topčider, krenuti optužbe da je "zloupotrebljavamo u izborne svrhe". Evo, unapred se odričemo svih autorskih prava."


Pa to je, Jelena, poenta. Ja

Pa to je, Jelena, poenta. Ja sigurno necu pustiti mog malog andjela u tu avanturu. Ako treba, zbrisacu s njim na kraj sveta, ali necu ga pustiti ludacima na nisan. I zato, umesto da seirimo od dogadjaja do dogadjaja, ajde da nateramo drzavne sluzbenike da postanu odgovorni i da vojska postane uredjena institucija spoljnopolitckog, a ne untrasnje politickog karaktera. I da deca normalno zive u Srbiji. Slazes se?


ne

LW

jer ima nas mnogo koji mozda nismo u mogucnosti da decu sklonimo tako sto cemo da ih iselimo.....

"seirimo od dogadjaja do dogadjaja, ajde da nateramo drzavne sluzbenike da postanu odgovorni i da vojska postane uredjena institucija "...ovaj deo, ako se odnosi na ono sto mislim d ase odnosi, onda je
a-netacan
b-uvredlji

dakle, koji su to drugi metodi, i/ili sta je lose u tome da se ne dozvoli i da ovo padne u zaborav, te da li je to i na koji nacin nekompatibilno sa namerom tvojom da drzavne sluzbenike......


Evo, na primer, zasto se

Evo, na primer, zasto se demokratska javnost sa kredibilitetom abroad ne zalozi za to da nema PfP, SAA niti bilo sta drugo dok se ne iyruci Mladic, dok se ne otkriju ubice iz Topcidera, dok se zakonom ne predividi krivicno delo isticanja fasistickih parola, slika zlocinaca... Ili da ukinemo cirilicu, poput velikog Ataturka?


demokratska javnost sa kredibilitetom

M&M

i licnim integritetom, bez obzira tamo ili vamo, to stalno radi...od devedesetih...


I sta je rezultat toga? PfP?

I sta je rezultat toga? PfP? Kostunica kao faktor stabilnosti na Balkanu? Vidis, neprestano Ti govorim o pogresnom fokusu. Necemo pobediti podsecajuci vlast na tragedije koje nam nije razjasnila i za koje niko nije odgovarao. Evo Vladimirov citat sa pocetka ti lepo kaze kojim putem da krenemo... Kapiras?


ne moraju uvek da se poklapaju

M&M

stvar je da je ovde i javnost postala autizovana....to sto se klima promenila i sto je mainstreamizacija preterala ne oduzima nista od onoga gde su se putevi poklapali i gde smo lepo saradjivali, razliciti mozda ciljevi, isti interesi i igraci...sad vise nije.....

sto se pogresnog fokusa tice...i afere topcider....sve je meta jer je cutanje opste...nevidjeno....

vlada ilic, takodje, konstatuje da je stepen drustvene solidarnosti u srbiji, cak i etnicke, katastrofalno nizak...e ako mi i za to treba budimpestanska kancelarija...onda smo dzaba krecili...dakle, preko male krsne i kostunice...ne ne vidim da je to ni preko prece ni naokolo blize bolji pristup demokratizaciji-konsolidaciji-srbije...

koljemo vola za kilo mesa.


Prijatelju...

...kako je krenulo bojim se da je u nekim glavama ukidanje latinice...


problem definicije

M&M

"kredibilne demokratske javnosti"

DSS to, odavno, nije, ako je ikad i bio...


Stvarno me ne kapiras...

Stvarno me ne kapiras... Ironicno sam konstatovao da je rezultat borbe pravog demokratskog sveta, nazalost, zec iz sume u vidu Kostunice... Mi o problemima, a on dobije PfP, mi o problemima, a on kljucni covek na zapadnom balkanu?!?! Daj da menjamo nesto!


sta da menjamo....

ne vidim da je samo on dobio PfP-cak nisam sigurna ni da ga zeli-ja da, samo sam vec pregorela u tome, sad bi samo NATO 2008 bio satisfakcija.

kao sto nisam videla ni da je samo on dobio studiju izvodljivosti...to su procesi, i zasluge mnogig, i propusti takodje mnogih, ovo je bilo cisto da nas uvuku, dammage assestment je bio da je ovako jednostavnije....

opet, a sta bi bilo da nismo i da ne drzimo standarde visoko! da nema ni nas u toj prici, a vreme demokratizacije nenasilne i fokus na istocnu evropu prolazi......


Bu the way, nisam procitao

Bu the way, nisam procitao tvoj osvrt na nabrajanje fasista koje bih zakonom zabranio, osvrt na deo o Bracanovicu... Is he good or bad guy? How do you see?


read ICG

LW
reports ....


Stvarno me ne kapiras...

Stvarno me ne kapiras... Ironicno sam konstatovao da je rezultat borbe pravog demokratskog sveta, nazalost, zec iz sume u vidu Kostunice... Mi o problemima, a on dobije PfP, mi o problemima, a on kljucni covek na zapadnom balkanu?!?! Daj da menjamo nesto!


Ma, Drago, ti i ja se oko

Ma, Drago, ti i ja se oko ovoga kapiramo sasvim, jel da?


Kapiramo..

...ali sa Koštunicom možemo samu u Liliput...


Niti sa bilo kim drugim ko

Niti sa bilo kim drugim ko je doprineo da dodje Bracanovic i ubije nas! Vazi?


Jes..friend...

...tako je...
Razlikujemo se samo po onome što je Bzezinski nazvao "tranziciono strpljenje"...Ja mislim da bi DS da nije bilo "kohabitacije" i "sanitarnog otklona", sada bila jedini pretedent na vlast.
Na ovim izborima bi sve pomlatila kao granom...


Ako treba pomoc...

"Na ovim izborima bi sve pomlatila kao granom..." me nakon duzeg vremena budi iz autisticnosti. Tako da ako treba pomoc sa tom granom ja sam tu.

Miroslav


Шоу свемртвих свира за ЛДП!

mim were here


... гласаће за Чеду!

sablja


Branim istu tezu da ovde

Branim istu tezu da ovde komercijalizuju tragediju, ali Ti si nekako previse negativan, rekao bih agresivan. I zvucis kao da imas negativan stav o najbezbednijih cetrdeset dana u Srbiji, o Sablji...


Naravno da ima...

Sablja je mora svim "patriotima" Zaboga Friend - pa zar nisu smislili parolu "Stop Hagu" kao pokriće za uspostavljanje koncentracione vlade. Ali, zeznulo ih uvođenje vanrednoga stanja.....
No, došlo je do progresa.
Vidiš da sada kaže da su vojnici mučki ubijeni.
P.S. I još kad se sete da je vanredno stanje uvela jedna hrabra žena....


definisi komercijalizaciju

M&M


.

.


Za Švejka od pisca Švejka

"Človek je chtel byt gigantem, a je hovno." Jaroslav Hašek


Češki

Nisam ni znao da toliko dobro razumem češki :)

V.


Nama je armija suvisna

A politisanje ovom temom suvisno i nepotrebno. Sve je to samo jako smeshno. Rasformirati vojsku po svaku cenu, bi bilo pozeljnije. Definisati skupu ali malu vojsku eto jer tako treba, mada je i to suvisno. Evropska vojska ok, ali regionalne armije, suvisno, inace san o UE, cemu? Medjutim mi imamo drugi problem - ogroman vojni kadar, koji se cvrsto drzi upravo zato sto je izgubio sve pozicije koje je nekada Nedodirljiva JNA imala. To je nas problem, i zato se postepeno smanjuje i smanjuje ta vojska, jer je svaki drugi nacin doneo samo neprilike i probleme. A ovo sto si ti napisao je vise kao neki sarkazam na temu Predsednik Srbije i njegove "ogranicene" mogucnosti i duznosti. Mislim da Srbija nema ono drustveno uredjenje koje bi zelela. Premijer u Nemackoj ( Kancelar ) ima vecu moc od Predsednika. Medjutim nije tako u svim drzavama. E sad Srbija bi da ima isti status a to nekako ne ide uz nas. I zbog toga sto nema neku vecu izvrsnu vlast, Predsednik je eto zaduzen za parade i slicne generalije.
Ne verujem ni da ce ovi izbori nesto promeniti kao ni ovaj novi Ustav. Nekako imam osecaj da ce svaka nova vlast i vlada menjati taj ustav po svom nahodjenju, a to je ono sto ce razdvajati narod od vlasti dotle dok se ne otudjimo svi od svakoga. Pristupanje partnerstvu za mir, smatram jos smesnijim postupkom. Bolje da smo "ganjali" neutralnost, ili neku sredinu, medjutim sada je to nemoguce. Pre bih rekao da je ovo pristupanje jedan od nacina da se NATO snagama dozvoli da bez provere i obavestavanja gradjanstva prolaze kroz nasu teritoriju. Nisu li i Krstasi imali slicne aspiracije? No nekako u to doba se nije mogla kreirati UE, pa to radimo danas.

ascultare et altera pars


Neutralnost

"Bolje da smo ganjali neutralnost". Haaa!!! "Nedodirljiva JNA"... Haaaaa!!! LOL!!!! Nju su SVI dodirnuli! "Nisu li i krstaši imali slične aspiracije"... Ma jeste, a šta se sada u SSSR-u, jaooooo, izvinite, u Rusiji, događa?
Doviđena.


g. Kontiću..

...kako vi volite držati lekcije...
Najpe, kažete da je nepotrebno politizovati ovo, a onda politizujete do besveti..tako da ni teze koje bi možda držale vodu, istu ne drže.
Da, treba manja i efikasna vojska, i vojska pod civilnom kontrolom. Partnerstvo je jedna od alatki za to.
Ali, vi nebi PfP, jer kažete, otvaramo tako put "krstašima". A onda opet kažete kako ste u EU. Pa što ste tamo kad ne trpite te koje pogrdno zovete "krsaši".
A neutralnost. Šta znači neutralnost i kako se dobija taj status? Mislite, poput Švajcarske...
Ili neutralnost glede blokova...To više ne postoji..Imate globalizaciju i imate koncept kolektivne bezbednosti. I ne postoje krstaši...to je bilo u srednjem veku.


g. Kovačeviću

repliciram vam namerno...

Politizacija ideje "garde" je suvišna. politizacija na zadatu temu, je besmislena a moje izražavanje stava je sve samo ne politizacija. A ako vi niste to najbolje razumeli, onda je to stvar vašeg pogleda na stvari i vašeg tumačenja poimanja značenja Politizirati. Uobičajeno je kazati : Filozofirati. A Politizovati je već navika oko nas. Svi sve znaju i svi savršeno ćute. Stoga sam samo dodao svoje mišljenje, a ne svoje Političko Shvatanje problema.

A što se tiče pogrdnosti, pogrešili ste. Imam ja i naziv Templari, imam i naziv Malteški Vitezovi, imam i mnoge druge nazive, ali ih ne koristim, jer nisu svi obavešteni doslovce šta to znači. Te da ne bi došlo do zabune, kad sam napisao Krstaši mislio sam na vojsku koja je u srednjem veku paradirala Istočnim Rimskim Carstvom, negujući ideju održavanja Evrope hrićšanskom. Taj termin, "Krstaši" je odomaćen i u Evropi i na Evropskim jezicima i ne sećam se da sam ga negde determinisao "pogrdnim"!

I da, vaš ton mi se uopšte ne dopada. Stičem utisak da aludirate da sam u najmanju ruku neupućen ako ne neobrazovan, da mi saopštite kako nisam "dorastao" da komentarišem temu?
Mogao bih i ja tako nekom nepoznatom da kažem, ali bih pre toga dobro razmislio ima li to neke vajde da svi naučimo takvim Rezovima, da se bar uljudno ponašamo, kad pokušavamo jednom javnom rasprom da skrenemo temu i na drukčija shvatanja, vidjenja i posmatranja stvari?

ascultare et altera pars


tadićevo pismo promenilo odluku sad

Američki zvaničnici su odustali od protivljenja ulasku Srbije u program Partnertsvo za mir NATO-a i potencijalnom članstvu Srbije u tom vojnom savezu pošto su pročitali nadahnuto pismo srpskog predsednika Borisa Tadića, objavio je "Internešenel herald tribjun" (IHT).

Američki dnevnik piše u izdanju za Evropu - pozivajući se na američke zvaničnike - da je predsednik Srbije u pismu, koje je savetnik predsednika Buša za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli dobio 21. januara, preneo američkom predsedniku opredeljenje Srbije za saradnju s Haškim sudom i pružio mu uveravanja u sopstvene snažne, prozapadne simpatije.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika=scg&lang=0&sifra=dd60b6ef84a1a8c922e59fdbf03592b0


onda je dosao sumar i nas i nemece oterao u tri lepe

M&M

to je forma, povod,...u najboljem slucaju...jednostavnije je da se tako kaze...uzroci su mnogo kompleksniji, pored svih pozitivnih koraka koje je vojska, valjda ipak pod necijim politickim rukovodstvom i kontrolom, uradila, bitni su ugovori o statusu americkih trupa bili jako, ...a to je sve vise proces, i to proces o kome i glavni akteri tadic i draskovic ne govore mnogo svojim biracima...i tu je problem, nema tadic sta pismom da sustinski ubedjuje hedlija, brauna ili busa u svoju pro zapadnu orijentaciju, kvaka 22 je da pocne da u to ubedjuje na pravi nacin i svoje birace, ne bi li, konacno, stigli i do nato

a procena stete i logika od dva zla manje su bili u rigi i oko rige glavni pokrtac ove odluke....


Ne razumem ovu tendenciju

Ne razumem ovu tendenciju nelogičnog pomeranja fokusa. To što državni zvaničnici, što predsednik države koji je vrhovni komandant vojske ne čine ništa da razreše ubistvo gardista je ok. Dobro, nije lepo što ništa ne rade niti spominju, ali dobro, to je tako. Ali veliki je problem ako neko napiše nešto o tome, pokuša da ukaže na taj problem, onda se postavlja niz pitanja, te da li je tekst dobro napisan, da li je dobar trenutak, pa da li se tema uklapa u okvir, pa da li je meta napada BT ili nije, pa onda, što je najvažnije - ko je to ko se drznuo da piše o tome? Iiii-juuu! Pa ti ljudi imaju veze sa nekim političkim partijama i to opozicionim! To je neoprostivo! Pa oni možda žele da ukažu na propuste svojih političkih protivnika i to onih koji su na vlasti! Nedopustivo!!! Ko zna, možda i glasače žele da pridobiju! Skandal!!!
Ne vidim šta je ovde sporno? To što neko pripada nekoj političkoj stranci se ovde smatra najjačim argumentom za diskreditaciju što je potpuno besmisleno. Pa većina gradjana ima veoma jasno definisano političko opredeljenje pa ih to ne čini „kužnim“. Pitam se koliko ljudi koji pišu komentare na ovom blogu nije načisto koju će političku opciju podržati na predstojećim izborima? Oni zastupaju neke političke opcije ali isto tako imaju neke svoje stavove, odnos prema određenim problemima, itd, i to je upravo ono što motiviše većinu ljudi da se bave politikom. Naravno, to ne mora biti pravilo. Neki ljudi se bave medicinom jer žele da pomažu ljudima, produžavaju živote isl, a ima i nekih koji veruju da je recimo beli mantil sexipilan ili tako nešto.
Te generalizacije tipa „svi su političari isti“ „samo da pridobiju glasače, da oblate protivnika“, to je u ravni sa „svi muškarci su isti“ i „sve žene su kurve“.


I bilo je zločina na svim

I bilo je zločina na svim stranama! Svi su isto krivi. To im je omiljeno.


da ne zaboravimo i

da ne zaboravimo i legendarno - "pa bio je rat"!


A sad jedno veselo PfP kolce za sve goste!

mim were here


To beše...

olakšavajuća okolnost u presudi Vojnog suda u Nišu za ratni zločin? Tog bi sudiju voleo da sretnem :-)


Pitanja odgovornosti...

Pitanje odgovornosti postoji nezavisno od političkih uverenja. Predsednik države je Vrhovni komandant vojske.
Jedna od njegovih odgovornosti je rešavanje krupnih afera, od kojih je ubistvo gardista u kasarni, na vojnom zadatku, veoma krupna stvar. Nerazjašnjavanje tog zločina ima krupne posledice. Potpuno je legitimno pitati zašto se demokratski izabrani Predsednik javno ne zalaže i javno ne traži napredak u tom smislu. Možda on nema dovoljne poluge vlasti, ali zato ima druge mehanizme.
Ovde se pokušava pokazati kako se time, tobože manipuliše pa čak kaže kako je to stvar porodica. To jeste stvar porodica, ali je to i te kako pitanje od javnog značaja, ono koje se tiče svakog građanina.
I ono - kao, zašto baš sada pite, nije vreme, zaista je neprimeren odnos prema osnovnim vrednostima.
To treba uvek pitati, da se nebi ponovilo.


Anna Bogdan: "Neki ljudi se

Anna Bogdan: "Neki ljudi se bave medicinom jer žele da pomažu ljudima, produžavaju živote isl, a ima i nekih koji veruju da je recimo beli mantil sexipilan ili tako nešto."

Ili, recimo, zubari...


Od Čika Borisa za Čedu i drustvo!

mim were here


TURCI I EROTIKA

trol patrol were here


consentual

trol patrol were here


stvarno

Irak i Avganistan su najsrecnije zemlje na svetu imaju Amere i samo 650 000 mrtvih civila za vreme njihove kratke ali plodonosne administracije (Irak). Toliko im je dobro da Sadamovo vreme gledaju sa nostalgijom, kakva bre Amerika gde god su otisli samo je gore bilo, Bosna je najkorumpiranija zemlja na svetu, a Ameri se tamo ponasaju guvernantski, s onim visokim predstavnikom ili sta je vec....Jasno je kako je tim zemljama kad su one jedine morale da potpisu da Americki vojnici ne podlezu krivicnoj odgovornosti pred Medj. Sudom Pravde.. (BIH, Albanija, Makedonija - nove USA kolonije)..


Quote Jubicica (1 Decembar, 2006 - 16:27)

Jubicica wrote:
Koliko ja znam Tadic je bio prisutan kao predsednik drzave, a ne kao predsednik DS, pa ne vidim zasto prozivati DS za to sto ovde nije otvoreno pitanje tragedije dvojice vojnika i zato sto nisu otvorena jos neka pitanja.

Da je politicka borba kod nas uvek prljava- nema potrebe objasnjavati. Cinjenica je da je prijem u PfP pozitivan dogadjaj za nasu drzavu, takodje je cinjenica da oni koji su na vlasti prisvajaju sve zasluge, oni koji bi hteli da budu na vlasti su pozurili da se zgade i ispljuju odluku iz Rige.

Vi bi bas voleli da sve sto napisu M&M bude politicko pitanje...
Ja nisam primetio da su oni u ovoj temi spominjali DS i pljuvali odluku iz Rige.


odluka iz rige

Mozda se nismo dobro izrazili. Mi smo se od oktobra 2000 zalagali da jedan od prioriteta nove vlasti bude ulazak u PfP. srbiju je zadesila nesreca-jedna od mnogih-da se americka administracija menjala tokom bitnog preioda sporvodjenja jedne vanjske politike-politike uslovljavanja koju su demokrate rigoroznije sprovodile, sa razlogom! TO je izazvalo i dosta konfuzije, i dosta kockanja...elem, daleko bilo da pljujemo, ulazak u PfP je jako bitan, samo nam je zao sto se nije desio mnogo ranije, s jedne strane, a s druge, tesko je radovati se, kad znas da je odluka samo manje nuzno zlo, jer je alijansi lakse da prima u paketicima, a iduci voz ce biti pitaj boga kad, a tesko je kaznjavati ceo region zbog nesaradnje sa Hagom, nase i bosanske, ali i crnogorske ( pogledati izvestaj godisnji EC o napretku zemlaja ZB).

bez hapsenja mladica i pune istine o svim ukljucenima i odgovrnima za srebrenicu, ionako nece moci da se regionalno bezbednosono saradjuje, sto je inace, svrha ulaska u PfP.

na kraju, sramno je ko se sve i kako kiti perjem, a da se pri tome ne kaze osnovna svrha, mandat i NATO i PfP mu programa. ni da se spomenu novi iyayovi sa kojima se NATO suocava.a antiglobalisti i protivnici, i ultra pacifisti, i antiamerikanci ne daju nikakvu adekvatnu alternativu.


Tako je Dragane, to je bila

Tako je Dragane, to je bila jedna u nizu genijalnih olaksavajucih okolnosti koje je izrekao legendarni vojni sudija Radenko Miladinovic! Moja omiljena olaksavajuca okolnost iz te presude je ipak da je optuzeni "bio tenkista"!!!!
PS: Isti sudija se pre ove presude proslavio sa presudom izrecenom Miroslavu Filipovicu!


a sad su izboriiiii

i "narod to ne voli da cuje" ...je ponovo hit....izmedju izbora su nestabilne vlade koje iz nekih razloga, nedokucivih, nikad ne smes da zaljuljas....

sta li ce biti zvaka ako se pokaz ed aje pismo busu bilo sama poza, fraza, puste zelje, kako cemo i cime "pravdati" nehapsenje mladica.


Niko ništa ne radi...iz najnovijeg Blica

Istraga o pogibiji dvojice vojnika u Topčideru
Veštaci FBI ponovo u Beogradu
BEOGRAD - Veštačenje pogibije dvojice gardista, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koje je povereno ekspertima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), može da potraje i godinu dana, rečeno je „Blicu“ u Okružnom sudu u Beogradu.

- Eksperti FBI su druga institucija u svetu po ugledu u ovoj oblasti. Oni sve rade iznova, pa možemo očekivati i njihov ponovni dolazak na mesto događaja. Oni su u septembru preuzeli značajne predmete i dokaze, ali treba imati u vidu i da sve spise koji su do sada prikupljeni moraju da prevedu i obrade - objašnjava istražni sudija Dragan Lazarević.

Veštačenje pogibije gardista koji su stradali u kasarni u Topčideru početkom oktobra 2004. treće je posle nalaza vojnog istražnog sudije i kasnije osnovane nezavisne komisije Vrhovnog saveta odbrane.

- Pokušao sam da usaglasim suprotna mišljenja prethodne dve komisije, ali su oni u svemu ostajali pri svojim nalazima. Treće veštačenje nisam imao kome drugom da poverim osim ekspertima FBI. Kriminalistički institut iz Vizbadena je to odbio uz obrazloženje da nisu mogli u primerenom roku da završe posao - kaže sudija Lazarević.

Očekuje se da rezultati istrage otklone nejasnoće oko osoba koje su tog dana bile prisutne, tačnog mesta događaja, položaja gardista u odnosu na okolne zgrade i eventualne ulaze i izlaze koji su tada korišćeni.

Eksperti FBI za ovo veštačenje, prema rečima sudije Lazarevića, neće biti plaćeni ili nagrađeni, jer sve usluge ovakvog tipa ugovorene su diplomatsko-konzularnim putem.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su pod do sada nerazjašnjenim okolnostima 5. oktobra 2004. oko devet sati ujutru, kada su krenuli u patrolu oko vojnog podzemnog objekta „Karaš“. Njihovi pretpostavljeni pronašli su ih kako leže na zemlji, a Milovanovićeve poslednje reči bile su da je na njih pucano „iznutra“.

N. Erac


topcider i FBI

Da, to znamo, odavno. Vesna Pesic i BG Centar su dosta doprineli tome. Ono o cemu mi pricamo vise jeste cinjenica da javnost mnogo ne zanima da se ta ubistva razrese.


Ruža Ćirković o PfP

Na švedskom stolu Partnerstva za mir Avganistan ili Irak

Ruža Ćirković

OTPADNIK OD MIRA: Primili nas u Partnerstvo za mir. Grunulo je, kao, kao, kao... prosto se nema sa čim porediti. Tako je grunulo. Usred predizbornog rata- Partnerstvo za mir. Baš tada, zato što se svet ne meša u unutrašnje stvari "naše nezavisne zemlje", a u skladu sa njenom " "demokratskom i slobodarskom orijentacijom" što bi rekao Savet Novog festivala autorskog filma. Znate već kojim povodom. U četvrtak sam skupila sve relevantne novine. Znate koje pitanje ja postavljam u svakoj prilici, a naročito u prilikama u kojima tom pitanju nikako nije mesto: šta ja time dobijam, a šta mi se traži; odnosno šta mi time dobijamo, a šta nam se traži? Mislim, u kešu. Da sam na početku umesto, kako se desilo, na samom kraju iščitavanja pronašla podatak da je Belorusija gospodina Lukašenka u Partnerstvu za mir još od 1994. godine znala bih odmah odgovor da odgovor neću naći. Ali nisam, pa sam našla sledeće: predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u predizbornoj kampanji, poručio "svima koji žele da otvore radna mesta i obezbede bolji život za naše građane da Srbija jeste u Partnerstvu za mir i da je to pouzdana bezbednosna garancija za njihove investicije". Pomoćnik ministra odbrane Snežana Samardžić je rekla da će se "ovo učlanjenje odraziti na standard građana ", a obećanje je i oročila :" To se neće desiti odmah, već za šest meseci do godinu dana. U prvim godinama očekuje se da će taj priliv investicija biti meren milijardama evra". !!! Neću ništa da vam kažem ni o tim humanistima koji jedva čekaju da građanima Srbije otvaraju radna mesta ni o tome čemu njima služe njihove milijarde evra. Nego idemo dalje. Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta u Srbiji upozorio nas je da Partnerstvo za mir ne znači pristup novcu, ali se i on, doduše odmerenijim rečima, složio da će ovo "mnogo značiti stranim investitorima jer je međunarodna zajednica dala znak da poštujemo njihov sistem i pravila igre". Onda sam jedva pronašla i ponešto od onoga što se od nas traži. Komentator Politike Ljubodrag Stojadinović se time pozabavio u jednoj rečenici: "Država će morati da uloži nešto svežih para, kako bi joj se to vratilo u osećanju samopouzdanja i bezbednosnoj pripadnosti Evropi". Naš stari prijatelj Havijer Solana objasnio je da će nam ovo otvoriti mogućnosti da se uključimo " u međunarodnu vojnu saradnju i doprinesemo međunarodnom miru i stabilnosti", a britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort je izrazio očekivanje da će Srbija "imati šta da ponudi tome savezu" dok je savetnik predsednika Republike Bojan Dimitrijević slatkorečivo nejasan: " Za razliku od članstva u NATO, Partnerstvo za mir je kao švedski sto, po sistemu- uzimajte samo ono što vam se dopada. Za vojsku to znači učešće u regionalnim i svetskim paketima..." Ma ajte, molim vas, javio se i onaj baksuz Miroslav Lazanski da prekine idiličnu predizbornu bitku između onih koji su nam ovo oposlili šetajući i onih koji su se ubili telefonirajući, presudne napore nekoliko stranih država i neimenovanih američkih zvaničnika da ne računamo. Nisu oni nas tamo primili da nam učine poklon, presekao je Lazanski, "nego smo im potrebni kao izvor vojnika koje će poslati u neuralgične tačke sveta". A švedski sto? Ima i to. Možeš da biraš: Avganistan ili Irak, blago meni.
OTPADNIK OD DRUŠTVA: Ukoliko ste medij bilo koje vrste, a već nemate rubriku kojom čitaoce vodite kroz lavirinte zaduživanja, korisnih berzanskih špekulacija i najrazumnije štednje, debelo ste okasnili, a da toga niste ni svesni, najkraće rečeno, ispali ste iz društvene životne igre. Pričala bih vam o tome da vas nasmejem, a od pola u zbilji zbiljskoj da, u međuvremenu, nisam stekla opominjuće lično iskustvo. Dakle, prvo ću da vam se žalim, a posle ću da vas savetujem. Uši me bole od ovih sa vrha države koji ožvalaviše polupreteći narodu kako će se, poput te iste države kojoj su na čelu, prezadužiti i, daleko bilo, poput te iste države postati predmet svakodnevnih polupretećih upozorenja: dužničko ropstvo ili ne?I polupreteći mu se i podsmevaju: nikako im nije jasno zašto se neko ko na štednji u banci ima 5000 evra, kod banke zadužuje za 3.000. Ja njima: šta vas briga, ako Pera iz Pančeva ne žali da izgubi krov nad glavom zbog letovanja na Havajima? Oni meni: samo ti nemoj da se prezadužuješ, bolje ti je. Ma samo da pokažem da se ne češem gde me svrbi nego se zalažem za liberalne principe, pohvalim se da nemam kreditnu karticu, a i kredit u banci ne pamtim kad sam uzela. Uuuu... pa tek to ne valja, kaže. Nemaš KREDITNU ISTORIJU!!! Da vam pravo kažem nije mi to dotad palo na pamet, pa se malo zabrinem. Stvarno. I kupim televizor na kredit. Mesečna rata 20 evra. Ne prođe mesec, sretnem prijateljicu - bankarka. Reč po reč, imaš li kakvih finansijskih potreba? Daleko bilo, nemam. Ne uzimam ja to, hvala lepo. Uuuu... ne valja, nisi KOOPERATIVAN ČLAN DRUŠTVA, moraš da učestvuješ, da trošiš. E, tad se više nisam zabrinula nego sam se debelo zamislila. I evo šta sam smislila. Nije ni malo retoričko pitanje: kako ispuniti zahtev društva kome težimo, da štediš, a istovremeno da trošiš malo iznad mogućnosti kako bi u prosperitetu tog društva učestvovao dajući mu ličnog podsticaja. A može. I s gotovo racionalnim razlogom. Sve se naime može racionalizovati. Samo treba slediti nekoliko pravila: prvo, na sigurnom (dakle svakog trenutka dostupnom mestu: banka ili državne hartije od vrednosti) moraš imati iznos koji pokriva bar tromesečne, a poželjno je šestomesečne ELEMENTARNE POTREBE tvoje porodice. Drugo, tad uzimaš kredit do dozvoljenog iznosa i sa najboljom namerom. Treće, kad otplatiš polovinu uzetog kredita, uzimaš sledeći takođe, koliko je moguće, računa o najboljim namerama... Ako poštuješ samo ova pravila, mora da ispadne dobro i za tebe i za društvo. Eto.


ЛДП јесте најбољи, јел јасно!

mim


Живели!

mim were here


pitanje za M&M

da li mislite da je ds+dss+lpd,gss..moguca koalicija? u slucaju da je ostvarljiva, brojcano


Mogu ja da odgovorim pitanjem?

Da li je brak izmedju npr. Zike i njegove bivse zene moguc posto je on nju po javnim mestima zvao kurvom a ona njega rogonjom i posto su se oboje svalerisali? Sve u interesu dece, naravno.


ti me zezas

a mene stvarno interesuje.....a mozda i ne zezas...u interesu dece


Нада је у ЛДП-у!

mim were here