Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dome, slatki dome!

Sahara, 06:25 amSahara, 06:25 am Eto mene ponovo, po ko zna koji put među Srbima. Vratio sam se na sreću mojih prijatelja. Imam više povrataka ove godine od Šer.

Da se na početku zahvalim svima koji su mi slali sms-ove podrške za dokumentarac "Prošlost traje zauvek". Jugoslav me posebno obradovao. Posebna zahvalnost Jeleni Kosanić, Gorici i Draganu iz Dizanja. Ako oni ne znaju zašto, ja znam. Mailove nisam čitao, teško je pristupiti netu u Tunisu. Pošto sam završio ovaj formalni deo, meni jako prijatan, mora se preći i na neke druge stvari. Jako je prijatno napustiti Srbiju. A kad se vratiš, tek onda shvatiš koliko je lepo napustiti Srbiju. Pogotovo kad odeš u neku tako lepu i egzotični zemlju kao što je Tunis.

Za moju odluku da baš letujem tamo mogu da zahvalim našoj nesposobnoj Vladi na čelu sa neobaveštenim premijerom Koštunicom, i njegovim vrlim ministrima. Što onima u lažnoj ostavci , što onim Kapitalnim jer su potpuno nesposobni da nam omoguće ulazak u Evropu bez viza. Ovim putem bih se zahvalio i krutoj Evropi i Oliju Renu, kao i onoj kukavici što se godinama krije po šumama, gorama a bogami i kasarnama. Svi su oni debelo zaslužni što sam morao da za odmor biram između bratske nam nezavisne Crne Gore i onih šaku jada nesvrstanih zemalja. I na kraju posebna zahvalnost onim našim poturicama koje rade po ambasadama evropskih zemalja i toliko nam ogade bilo kakvu ideju prikupljanja dokumenata za vizu.

Pošteno sam radio 15 meseci, skupljao pare i prosto želim odmor. Želim odmor od svega. Od svih. I najbolje je ići tamo gde niko ne zna tvoje ime, gde možda imaju blagu viziju gde se tvoja zemlja nalazi i gde ne znaju ime tvog Predsednika. Skoro da ga ne znam ni ja. Prema tome, pasoš bez vize u ruke, ono malo ušteđenih deviza, aranžman sa popustom i pravac Tunis.

Božanstvena zemlja. Prizori skoro nestvarni. Od onih izlazaka sunca u Sahari, preko oaza, kuća Berbera, beskrajnog peska i kulisa ratova zvezda, pa do divnih, nasmejanih ljudi, ukusne hrane, beskrajnih peščanih plaža, kamila i divnog vremena.

NAPRED! Na mojoj grbačiNAPRED! Na mojoj grbačiI onda se vratim u zemlju, i šta zateknem. Sa bilborda me prvo dočeka slika Tome Nikolića iz mlađih dana, nasvirana u Photoshop-u. Sa sloganom "Napred. Nema stajanja". Baš sam se pitao što stavi sliku iz mlađih dana, kad kod trećeg bilborda shvatim da je to Minstar Svih Para lično, a ne Toma! Vadio bih se na vremensku zonu, ali nisam bio baš TOLIKO daleko. Možda je to ipak zbog genijalne ideje da JAT leti isključivo polsle ponoći, pa u domovinu stigneš u gluvo doba noći. Koliko god noć bila gluva, ne može se sakriti činjenica da su bilbordi odvratni. Kako li tek izgledaju danju! ja bih tužio PR agenciju za nemanje ukusa. Eto gde odoše naše pare od privatizacije. Ovo je "Pravi Akcioni plan"! Koliko je sve to odvratno. A onda čujem da je još raspisan i referendum, a pride i izbori. Nešto tu nije baš u redu sa zakonom, ali što reče onaj Ćopa "Ne treba se držati zakona kao pijan plota".

Dođem kući, pustim TV, a ono tek Sodoma i Gomora. U Velikom bratu - orgije. Daca pokazuje sise, izbacili baba Vazelinu, a Marka hoće da učine pametnijim puštajući mu klasičnu muziku! Čeda "Oženi me" nešto brblja u Poligrafu, kuka kako mu porodica nije u nacrtu novog Ustava. Ništa ga ne razumem. Svaka čast Antoneli kako mu nije zalupila šamarčinu zbog onolike količine loše demagogije.

A tek ludilo sa Danom Drašković i osamdesetim obrtom u suđenju za Ibarsku magistralu, ovi Dinkićevi koji kao idu, a još u Vladi, Dulićeva koja se zalaže za bojkot a potpredsednik Vlade, Draškovićevi koji kritikuju Ustav a glasaju za njega, Šešelj koji ih Haga aminuje Ustav (znači da mora da je neko sranje), preambula koja ima neki bizaran tekst o Kosovu, minista vera koji promoviše četvrtu pulugi vlasti - DUHOVNU, Vlada koja trči sa Evropom neku bizarnu trku na 100 metara sa preponama - ko će pre do Kosova, ovo Žuti nit smrde, nit mirišu (oni bi seksa, al da ostanu nevini), serija "Žene fudbalera" koja će biti prikazana u besmislenom terminu nedeljom u 13.00... Ko će sve ovo da pohvata. Kako li ovo tek sve izgleda ovim evropljanima što nas gledaju kroz mikroskop.

Jedino nisam još stigao da okrenem TV Pink, pa da mi vašar bude kompletan. Već mi se roditelji žale da nema Zamke / Klopke / Stupice. Tako nekako. Kažu, ukinili zbog velike gledanosti Velikog brata!

Šta je bre ovo ljudi? Ostavim vas na 10 dana, a ono sranja za 10 godina!

Ja, danasJa, danas

 


Pozdrav iz Berlina!

Cao Srdjane,
izvini sto koristim blog za licne poruke, nekako dok citam ovaj tekst prosto mi dodje drago sto nisam u BG. Zao mi je sto sam proropustila nasu premijeru, ali zato Hilda hoce da napravimo privatnu projekciju kod nje kuci, sa sve gostima njenim prijateljima. javicu ti kako je bilo. I ostali bi trebalo uskoro da se oglase, poslala sam dvd-jeve svima.
PS: Ja sam ti lepo rekla da je Orijent cudo! Nisam ja dzabe nosila orijentalni luster kroz celu Saharu :-)


Leni R!!!!!

gde si bre!!!!!! obavezno mi podeli sa svima kako je bilo kod hilde!!!!!! kako si ti? skola?
izaslo je nekoliko odlicnih kritika dokumentarca... ko zna, mozda se vidimo na berlinskom festivalu...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


a mogla bi drugarica da

a mogla bi drugarica da sibne jedan dvd za hamburg, a? jeftinije nego iz beograda, a? za Bebu jedan, a? m? pliz? sa sljagom?

BebaOdLonchara