Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT (RUCAK U NEDELJU)

Blog se zove "Rucak u nedelju", a ne "Nedeljni rucak" zato sto ovaj poslednji naziv  pretpostavljla instituciju trpezarije u Cacku kad keva u tacnih 14:30 iznese gigantske kolicine predjela, supe, rinflajsa (kako li se to pravilno kaze?), sarmi k'o konjska glava i palacinki sa orasima u kremu. E to je nedeljni rucak. Ovde se samo radi o rucku u sedmi dan nedelje koga nam je Bog ostavio da ga praznujemo i da ne radimo nista.

I sedim ja tako pre jedno dva meseca u Bratislavi, a napolju nedelja i lep dan. Ovde, a petak popodne, a svi nataknu ranceve pa u planine. Slovacka je bogata istima (Visoke i Niske Tatre, Mali Karpati i jos po neke) i jako su lepe. U gradu nigde zive duse sem pijanih Engleza (pogledati prvu epizodu Kijavaca).

Posto me je u'vatio neizdrz, resim ja da sebi skuvam nesto za rucak. Plata jos nije stigla pa sam ziveo k'o student (skupljao sam kintu po fiokama i ispod kreveta gde se odavno otkotrljala, a mene u vreme izobilja mrzelo  da je trazim). Imao sam, medjutim, malo paradajza, belog luka i nesto  persuna i zacina u kredencu, pa sam nakon poduzeg razmisljanja i prebrojavanja crkavice odlucio da sebi spremim plavi patlidzan.

patlidzanipatlidzani

E sad, trazenje plavog patlidzana u nedelju u Bratislavi je izgledalo kao ono trazenje izvora zive vode u ruskim bajkama. Posto sam potrosio otprilike pola rezervoara goriva, nadjem ja par lepih patlidzana u trznom centru blizu aerodroma.

Sav srecan i vec jako gladan odem kuci i spremim sledece:

Isekao sam one patlidzane tanke kriske (nisam ljustio, to sam video da ne rade u Rezevicima i dopalo mi se), posolio, stavio u dubok tanjir, poklopio i ubacio u frizider da se ocedi ona vodurina, pa sam u medjuvremenu oljustio beli luk i paradajz.

Nasao sam tiganj, nalio maslinovog ulja i proprzio 4 sitno iseckana cena belog luka (da pozuti) i dodao onaj oljusteni paradajz, soli i bibera i ostavio na tihoj vatri da sapuce. 

Onda sam na drugu plotnu stavio onu resetku iz rerne, pa na njoj kao na rostilju prepekao onaj patlidzan. Jedno parce sam malo zaboravio pa je doslo k'o iz krematorijuma ali su ostala ispala bas fino.

Pa sam ih lepo slozio na tanjir i o'zgo srucio onaj przeni paradajz i beli luk i maslinovo ulje.

A imao sam i flasu crnog piva.

Joj sto je to dobro.