Branislav Kovačević Cole

Rođen o1. maja 1953 u Valjevu, od oca poč. Ljubomira ( glumca ) i majke Ružice (službenice).

Osnovnu školu, Gimnaziju i Ekonomski fakultet pohađao u Kragujevcu.

Oženjen, otac dvoje dece.

Radio kao novinar, fotoreporter, organizator, urednik programa,direktor…….

U Studentskom Kulturnom centru (SKC), zaposlen od 1981g. na poslovima organizatora, urednika programa, umetničkog direktora, gde radi do 1994 g. kada od strane režima S. Miloševića biva izbačen s posla. U periodu od 14. godina rada SKC postaje vodeća institucija kulture ne samo u Kragujevcu, već i u celoj Srbiji. Preko 1500 programa (tribina, poz.predstava, rok koncerata…) učinili su da SKC postane mesto okupljanja mladih, ali i jedno od retkih oaza slobode i demokratije. Nakon uvođenja pluralizma, već 1990 godine organizuje tribinu sa predstavnicima 12 prvih osnovanih stranaka u Srbiji. Avgusta 1991 g. oranizuje ( jedini u Srbiji ) Koncert za mir, uz učešće pevača i glumaca sa teritorije cele ex – SFRJ.

Aktivno se uključuje u antiratne i mirovne proteste.

Pisao i režirao nekoliko pozorišnih predstava, a na scenu najstarijeg srpskog pozorišta Knjazevsko serbskog teatra postavio sopstveni tekst “Balkan boy “.

Bavio se umetničkom fotografijom.

Od 1994 g. zaposlen kao umetnički direktor, kasnije i direktor preduzeća “Scena” u Kragujevcu, a u proleće 1997 g. posle pobede Koalicije “Zajedno” biva izabran na funkciju zam.gen.direktora RTV Kragujevac, sa koje odlazi nakon 3 meseca, podnošenjem ostavke.

Kao nestranačka ličnost bio član DEPOS-a i Koalicije “Zajedno”.

Sa poč.prof Ivanom Đurićem, u Parizu pokrece Pokret za demokratske slobode, a potom 1997 godine osniva stranku Liga za Šumadiju – Koalicija Šumadija, i postaje njen predsednik.

Sa Ligom Socijaldemokrata Vojvodine, Reformistima Vojvodine, SDU-om, Sandžačkom Demokratskom partijom i Savezom Vojvođanskih Mađara, 1998. godine osniva Savez Demokratskih partija i postaje njen koordinator.

Savez Demokratskih partija, nakon osnivanja DOS-a (Demokratske Opozicije Srbije) postaje njen kolektivni član.

Na izborima 2000-te godine biva biran za narodnog poslanika na listi DOS-a. Za vreme trajanja poslaničkog mandata nije obavljao ni jednu drugu funkciju, niti je bio član Upravnih odbora.

Na parlamentarnim izborima 2003.godine učestvuje, kao prvi na listi u okviru Koalicije « Zajedno za TOLERANCIJU »

Danas obavlja funkciju umetničkog direktora u privatnom preduzeću « Scena » u Kragujevcu i glavnog i odgovornog urednika SUMADIJAPRESS/a!

e-mail : redakcija@sumadijapress.co.rs
www.sumadijapress.co.rs

Branislav Kovačević Cole

Branislav Kovačević Cole
Datum rоđenja:  01.05.1953 Pol:  Muški Član od:  06.09.2006 VIP izbora:  189 RSS RSS Feed