vlad_aleksh

KAREL ČAPEK: Kako biste, gospodine predsedniče, na najjasniji način izrazili svoju najdublju argumentaciju u prilog demokratiji?

TOMAŠ MASARIK: Demokratija ne sme biti nešto što postoji samo u slovu zakona i u ustima demagoga. Čak najbolji parlament ne bi mogao glasanjem odrediti šta su to istina, pravo i moral. Jer, ove pojave nisu podležne većinskom načelu glasanja. Država sama po sebi ne vaspitava ljude. Ljudi se vaspitavaju u porodicama, u školama (privatnim, prim. Vlad Alekš). Ljude vaspitava lepa umetnost, pri čemu posebno mislim na lepu književnost. Da li se demokratija protivi svemu tome? Čuvajmo se da ne upadnemo u circulus vitiosus - demokrati čine demokratiju, i što bolji demokrati bolja je i demokratija. Da završim - demokratija je jemac mira; za nas i za ceo svet. A ako biste baš hteli osnovni i najdublji argument za demokratiju, da vam ga lapidarno kažem, to je slobodna kritika i javna kontrola.

KAREL ČAPEK: Dakle, Vi polažete temelje demokratije na religiji, i ako tako smem da kažem, Vi ste neka vrsta teokrate.

TOMAŠ MASARIK: Ne bojim se reči. I, prema tome, ne bih imao šta da prigovorim Vašem izrazu. Ja shvatam državu, život Države, politiku, kao što shvatam i celokupan život, sa stanovišta večnosti. Demokratija je jedno gledište na svet, ona počiva na poverenju u ljude, u čovečanstvo. Dakle, nema poverenja bez ljubavi, niti ljubavi bez poverenja. JA PRIMAM DEMOKRATIJU SA SVIM NJENIM EKONOMSKIM I MATERIJALNIM POSLEDICAMA. Ali, ja je osnivam na ljubavi... na ljubavi i pravdi, koja je matematika ljubavi, i na ubeđenju - da je naš zadatak, ovde na zemlji, da doprinesemo uspostavljanju božanskog poretka, i da težimo da delujemo u smislu božanske volje.

Pariz, maj 1937.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Onaj ko ne veruje u Božje otkrovenje taj ne zaslužuje da se bavi politikom."

William Ewart Gladstone

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Nikad se ne zna."

Džon Vejn

vlad_aleksh

vlad_aleksh
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  02.12.2010 VIP izbora:  0 RSS RSS Feed