Proces privatizacije u Srbiji

zeka Novi Sad RSS / 12.05.2009. u 21:49

Centar za socijalna istraživanja – CSI i Alternativna kulturna organizacija – AKO (Novi Sad)

U saradnji sa Omladinskim centrom CK13 (Novi Sad)

Uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung iz Berlina

Organizuju seriju tribina i filmskih projekcija:

Proces privatizacije u Srbiji

Kroz seriju razgovora i projekcija dokumentarnih filmova, svakog četvrtka u toku maja meseca, biće kritički sagledan proces privatizacije u Srbiji. Na koji se način odvijala privatizacija prethodnih godina, koje su razmere korupcije i kakva je uloga tajkuna u ovom procesu? Na koji se način prepliću državna politika, partijski interesi i beskrupulozno bogaćenje nove klase?

Pokušaće se pronaći odgovor na pitanja koje su društvene, ekonomske i političke posledice ostale nakon 8 godina privatizacije, kakva je uloga sindikata u ovom procesu i koji je značaj radničkog samoorganizovanja? Da li je Srbija nova Argentina, društvo između tranzicije i revolucije? Postoji li alternativa privatizaciji?

Četvrtak, 14. maj, 18:30

Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Prva u seriji tribina i projekcija

O korupciji i privatizaciji

Na koji način su povezani privatizacija i korupcija? Različiti modeli privatizacije, problemi i zloupotrebe u procesu privatizovanja, koji su za posledicu imali osiromašenje desetina hiljada ljudi i ugrožavanje njihovog osnovnog ljudskog prava – prava na rad.

Govore:

Branislav Markuš, odbornik skupštine Zrenjanina, član Anketnog odbora o Šinvozu, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije (Zrenjanin)

Ivan Zlatić, Pokret za slobodu/Z magazin, (Beograd)

Mita Lisica, radnik Šinvoza (Zrenjanin)

Pre diskusije biće prikazan film

S one strane nužnosti (2004, 19’, režija Vladimir Perović)

Dokumentarni film koji govori o sudbini majstora, radnika, tehničara I drugog osoblja fabrike mašina “Lola” iz Železnika. Paradigmatičan primer privatizacije u Srbiji, procesa u kojem se sukobljavaju nejasne ideje, različiti interesi vlasti, kapitala, sindikata i radnika.


Ulaz na projekcije filmova i tribine je slobodan

 plakat.thumbnail.jpg

 Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana