послужавник заЈована

Черевићан RSS / 20.09.2007. u 14:37

  Састав на тему . . . осетљиву Прокатедрала Св.Јована у Валети, то репрезентативно здање, сведок векова , свакодневно под своје сводове намами на стотине знатижељника намерених да се у тишини богомоље диве једном од најлепших мозаик подова у свету , тјст надгробним плочама заслужних, своду црквеном који је непосредно пред смрт успео да ослика Матија Прети, те богатству црквених лоођа. Но има још 1 незаобилазан детаљ. У олтару велелепног здања повећи је рељеф у мермеру Мацуоли Ђузепа из 1704 г. Који приказује Јована Крститеља како у реци јордан водом по глави крсти Исуса baptisam.jpg Докон, поседим често у тишини посвећеног ентеријера. Слава ми породична Св.Јован, богомоља католичка, али Бог је заједнички, па се присећањима предам на покојне ми драге, те опијен миром околним, а загледан у складне фигуре на рељефу. неки дан пак, здесиломе, да начас зачух жубор те воде, мермерне, те измешах умоменту историју и прочитано и као омамљен, шта ли, у полумраку црквене нише као да ми се причинио ISUS.jpg Лик кои је марта 2001 г. Објавила бритиш бродкастинг корпорација ,тврдећи да је анализом мноштва материјала дошла до сазнања како је ликом могао изгледати човек кои је пре две хиљаде година у јерусалиму живео, па се из тога да претпоставити и Исусов изглед, указујући индиректно пекићевском изражајношћу како је Пророк из назарета био . . . ниског раста, ситан у кругу мужевно наочитих галилејских пратилаца. Простране хаљине, какве данас носе сеоске жене, нису могле да прикрију његову претерану мршавост, веч су је, лебдећи око њега, видно истицале.Заиста ништа божански неодољивог није било у његовој особи.Глас му је био лишен продорности и гипкости, био је порозно мекан, па је мењајући тоналитет услед узбуђења или срџбе непријатно деловао на слушаоце.

А акосу његови говори неистанчана језика и у простачком  дијалекту горње галилеје били божанског порекла, једини доказ за то је била њихова неразумљивост.

 Гледам, оку лажљивом неверујем, далеко је то од лелујаве етеричне фигуре  свиленкасте дуге косе са плавим очима које благошћу плене магнетски привлачећи, како је вековима приказиван на платнима уметника. Па размишљам збланут, сви ти Свееци били су, по библии, људи из народа са својим манама неопходним да се у она времена преживи.врлине им доделише потоње генерације накнадно у мери усаглашавања потреба за индоктринацију мааса, па и сам изглед за кои се уметници побринуше.И утом као на наслутих и јеврејско веће стараца, Санхедрин, на окупу, како гласно подржавају овог јеврејина који лута унаоколо по дивљини тврдећи као и толики други да је инунктус (онај кои је примио помазање).таквог су грци звали Христос (онај кои је помазан уљем), а јевреји Месија, што је значило исто.Уосталом, као и Старци, поменутог је подржавао и велики број ученика из есенске колоније, следбеници занесењака, њиховог духовног вође, који је недуго пре ходио овуда урањајући људе уводу. Колале су гласине да га је погубио Ирод Антипа, јеврејски тетрарх у галеји, јер му је жену Иродијаду курвом назвао, те да је Антипа скратио момка заглаву на захтев своје пасторке саломе. tacna.jpg Плашио се антипа сада, годинаје 32, рано пролеће, да овај Нови није случајно инкарнат оног који је урањао људе и сада се вратио да се освети тетрарху.А језивог призора Антипа се сећао сав у кошмару.у свом бесу који није ублажила ни ужасна смрт, иродијада је наредила да се оцечена глава њене жртве донесе у велику дворану у којој су обедовали, ставивши је на послужавник. Уто време, салома, још млада девојка, је плесала у част тог догађаја . . .Међутим у том присећању била је једна посебност.сам послужавник.

Сећао се Антипа догађаја из младости, када је послужавник био ископан на брду са Храмом и сматрало се да је потицао из оригиналног блага цара Соломона, или још даље у историју, да је то заправо био штит који је Персеј употребио да се заштити од медузе . . .

 И утом се тргох. Водич поцркви једне групе посетиоца ме опомиње да овде није место за спавање.ваљда нисам хркао.

 Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 20.09.2007

Dobar dan, Čerevićane,

drago mi te je čitati :)


Sv. Jovan Preteča Krstitelj, Anđeo pustinje
Черевићан Черевићан 17:59 20.09.2007

Re: Dobar dan, Čerevićane,

кад одВас, Jelicе Greganović , хвалуме прочитам . . дали (ми) ишта више и треба?
Aleksandar Todorovic Bekan Aleksandar Todorovic Bekan 15:37 20.09.2007

Jel imalo problema?

Jel imalo problema pri unosu fotki, kod mene nesto nece da ih prikaze?
Черевићан Черевићан 18:03 20.09.2007

Re: Jel imalo problema?

г. Aleksandar Todorovic Bekan - е, мене док није слика тела НИЕ, а сад . . нешто кренуло.тјст никаквих проблема нисам имао око фото прилога уз овај текст . преиспитајте лични фотопоступак.
semele semele 16:15 20.09.2007

"Па размишљам збланут"

"Па размишљам збланут, сви ти Свееци били су, по библии, људи из народа са својим манама неопходним да се у она времена преживи.врлине им доделише потоње генерације накнадно у мери усаглашавања потреба за индоктринацију мааса, па и сам изглед за кои се уметници побринуше."


Da li vi mislite da su ljudske mane istorijska kategorija, "neophodne za prezivljavanje u ona vremena" (a mozda ne tako neophodne u neka druga vremena), a posebno da je "religija opijum za narod"?
mariopan mariopan 17:08 20.09.2007

Re: "Па размишљам збланут"

Ja sam tako potonula u vase kazivanje da sam se iznenadila sto je prestalo,sto ste zavrsili a da nisam videla taj posluzavnik, Da li postoji?

Negde sam procitala ,i to davno, da je na nekoj planini pronadjena barka velikih razmera,u snegu i ledu okovana,i da misle da je Nojeva. Koliko jos ne znamo o nasoj proslosti. Verujem da se sve to zbivalo zaista i da su sveci bili zivi ljudi sa svojim manama i vrlinama kao svi,samo su njihove vrline prevazilazile sve mane toliko da se narod posle njihove smrti samo vrlina i secao. Kao sto smo skloni i danas da ,kad neko umre,posle nekog vremena samo najlepse o njemu pamtimo.

A utesno je iz tih starih spisa znati da je narod i onoga vremena kao i danas imao iste mane,zlobe,krvolocnosti,zavere,neiskrenosti, uteha je samo u saznanju da smo te osobine sa genima dobili i da covecanstvo nece poci napred dok se toga ne oslobodi. Vekovi su prosli a mi povodom tih losih osobina jos tapkamo u mestu.

Divno pisete,pisite vise,vase pisanje razgali i oraspolozi uvek. Pozdrav.
Черевићан Черевићан 17:51 20.09.2007

Re: "Па размишљам збланут"

ако људске мане посматрамо са аспекта историјске категорије онда су оне присутне вазда, па и сада јер историја је у току она се не прекида, само је једног момента отпочела, ''и у поседу смо их сви''.назовимо их адекватније нагон за опстанком личним. наиме италиком је био означен и део реченице ( где се помиње народ са манама), коју Ви,semele, искористисте да ме у недоумицу доведете у одговору . поменутим италиком замислих указати на двосмисленост.но оману нешто.
религију пак, лично, небих сврставао у народне опијате.у индивидуалне,да.
- није шија него врат, приметили би транспарентни
- па ние

додуше присетих се и да Marks nikada nije napisao da je "religija opijum za narod", već "opijum naroda".
Черевићан Черевићан 17:57 20.09.2007

Re: "Па размишљам збланут"

драго ми је прочитати, mariopan, да Вас моји састави . . . неостављају равнодушном. а послужавник ето можете видети на слици каравађа, приложеној.
mariopan mariopan 18:14 20.09.2007

Re: "Па размишљам збланут"

Vidim ga na slici ali sam mislila da je negde pronadjen i sacuvan i da se mozda nalazi u nekom muzeju. Mnogo mislim ,ne valja to

Inace obozavam da cunjam po muzejima i da pohodim mesta gde je civilizacija nesto znacajno uradila za svoj opstanak. Tako me opcinila stara Grcka da njihove legende gledam kao na stvarnost i nije lako to sve sagledati. Pogotovo sto se ti pohodi cine po vrucini i podrazumevaju pentranje po planinama ali ja se ne dam.

Pozdrav.
Черевићан Черевићан 22:24 20.09.2007

неинформисан

приповетка о штиту - послужавнику производ је списатељске маште тако да о постојању правог верујем ни говора нема mariopan-е . додуше . . можда и грешим . . .Ви наставите бити упорни у трагању за историјом старе грчке.ја такођер не одустајем, а ево овог лета минуло тридесет 7 година као се инфицирах грчким вирусом
fixer fixer 19:10 20.09.2007

sretenje:.

sreo sam te na:
okovanom poslužavniku nekom:
punom krvi:
a blata do vrata:
no:
ako te izvolim:
tunelom ću klisnut preko:
i znaćuuu:
kao:
ti:
u nekom sfumato zrnu:
već izbledele ikone:
u ovvom starom:
opkoljenom manastiru:
držiš neko detence u krilu:
tom nezgodom:
menjaš doobru vilu:
a tvoje ime nežno zvoni:
dok gore:
iznad tebe:
lete bumbum kasete:
und andelčići goli:
a ispred:
a šta drugo:
ludi isposnik se moli:

ja sam onaj jadni&mali:
tuuuužan jako:
al svetac:
na prekoputa ikoni:
i vatam tvoj sneni:
koji se mog budnog pogleda kloni:
dok, kao i uvek:
u pogrešanzao čas:
cvilim ljubomoran ko pas:
na onog kaluđera:
koji te kao od prašine:
triputdnevno briše:
pa kad ti dođe do grudi:
trči u ćeliju da drka i bludi:
dok na nos pritiska krpu :
što na tebe miriše:

joooj:
a koj q zvone ova zvona:
kad nas dani svejednako glođu?:
i nikako ovi kreteni da se prođu:
kaluđer i dalje briše tvoje grudi:
dok moja ljubomora:
od pokreta, do pokreta:
sve jače, klija:
pazi kad pun sam:
neke užžasne žžudi:
što u mojim, zelenim, očima sija:
i nikad, al nikad:
da mi te približe:
i okruže mirom:
da ti, makar:

okvir dootaknem okvirom..

mariopan mariopan 19:27 20.09.2007

Re: sretenje:.

Ooo,kakva divna pesma, i vasa i Ave Marija.Bravo
AlexDunja AlexDunja 20:04 20.09.2007

Re: sretenje:.

fixer. hats off. realy.bas.
Черевићан Черевићан 22:09 20.09.2007

вапај испосника

г fixer , као и вазда присутан специфичним поетским изразом те избором главоболне вокалне музике . и зарад првог и другог човек може само неочаран бити личном нестасалошћу за достугнућа слична. ХВАЛА.
Radojicic Radojicic 19:29 20.09.2007

...

a nazvo je kurvom Irodijadu jer je pre Antipe ova bila udata za njegovog brata Heroda i ne samo to.
Irodija je sad bila Antipi zena, zaova il jetrva, ne znam kako se to zove, a i necaka, jer je cerka Antipinog polubrata Aristobula. A istoricar kaze da Irodijin prethodni muz nije bio ovaj gore Herod galilejski, vec drugi Herod iz Rima, isto tako polubrat nasega Antipe. I sad Saloma, cerka Irodije i tog Heroda rimskog se posle uda za ovog Heroda Filpa galilejca koji onda dodje i njoj i njenoj majci ujak.
Pa jos Oskar Vajld dodao da je Saloma htela malo i sa Jovanom, a ocuh joj Antipa hteo nju, te mu nije dala, a Jovan nije dao njoj pa na kraju dobi Jovana na posluzavniku i poljubi ga u usta. Ko ce ga znati sta je stvarno bilo, a tebi Chere preporuka ko i uvek

Carlos Saura - Salome
Черевићан Черевићан 22:16 20.09.2007

ко кога?

вала разголитисе ова намигуша салома, но никад доћекат' . . . . болан небијо г.Radojicic -у . а што се замешатељства полно историјског тиче мене само чуди да они нису . . . сиду изумели. за пр. ХВАЛА.
AlexDunja AlexDunja 19:33 20.09.2007

auh, sto Vi u teske teme:))

rita hejvort kao salome:)))
Черевићан Черевићан 22:30 20.09.2007

Re: auh, sto Vi u teske teme:))

AlexDunja , хвала на визуелној потсетници јер у доба младости моје Рита беше топ лепотица која нам је уздахе као последице ручних радњи непримерених именовању овде . . . .изазивала.
angie angie 01:49 21.09.2007

Re: auh, sto Vi u teske teme:))

Черевићан Черевићан 09:18 21.09.2007

Re: auh, sto Vi u teske teme:))

бооогами ручни стриптиз ритин је почео обећавати angie , ал ништа. нисам знао да је умела и да пјева.
фала за ужитак.
nsarski nsarski 05:20 21.09.2007

Zanimljivo pitanje:

како је ликом могао изгледати човек кои је пре две хиљаде година у јерусалиму живео, па се из тога да претпоставити и Исусов изглед


U Knjizi Postanja (1:27) se kaze da je Bog napravio coveka prema svom liku. Ali ima i drugo: u "Strasnom Sudu" Mikelandjelaprikazan je Hristov apostol Vartolomej kako drzi noz u desnoj ruci, i svoju sopstvenu kozu u levoj. Lice apostola na toj kozi je lik slikara samog - Mikelandjela. Ko je koga napravio ovde i u kom liku?

Черевићан Черевићан 10:14 21.09.2007

вартоломеј ,1 од дванаесторице

И данас ево немогу да се отмем утиску који сам доживео пре ,охохо, приликом прве посете сикстини када угледах микеланђеловом руком намолован страшни суд те на њој кожу отромбољену вартоломејеву. Појашњење говорљивог водича само је допринело да ми приповетка из хришћанске традиције о страдањима овога Светца завазда у сећању оста. Посебно детаљ када је у јерменији на затев Астијага био масакриран . . . и када изговори . . . хвала вам браћо што ме ослободисте старачке коже па сада могу пред трворцем чист и умивен да се појавим . . .
а ево,у присету, и породице тубин из мојега комшилука нсадског којој је вартоломеј био породични светац. Имали су кћер ,са којом одрастох, а која ме је редовно у шах партијама матирала.после . . . . високе науке изгурала . . и у 40ој . . се будизму окренула . .. . те негде, под хималијима, траје . . .ваљда.

г nsarski ,Ви баш умете човеку да . .. . сећања такнете . . . . хвала . . .
Dejan Stanković Dejan Stanković 08:45 21.09.2007

navratih

i sa zadovoljstvom procitah. Hvala.
Черевићан Черевићан 09:04 21.09.2007

Re: navratih

ВАМА г Станковићу на посети ХВАЛА, а за утисак такођер

Dragi G. Cervicanine i komentatori,

Koliko bisera na jednom mestu!
PS. G. Radoicicu onaj Barefoot je pravi! Ne mogu da verujem da sam od nekog tipa iz Kalifornije kupila devojacki san za 4 funte. Neizmerno zahvalna!
Черевићан Черевићан 09:28 21.09.2007

Re: Dragi G. Cervicanine i komentatori,

ето примера, Ana WithAFamilyNameTooHardToPron ,да понекад није потребан велики новац, да би се сну свом примакли. девојачком посебно.
jasnaz jasnaz 10:06 21.09.2007

...да је то заправо био штит...

...koji je zapravo bio i poslužavnik... koji je zapravo krio osećanje... koje je zapravo pobeglo u sećanje... koje se zapravo smestilo u reč... i u sliku... koja je zapravo stajala do nas... da nastavimo da se pitamo: ko se spasao a ko nije, zapravo.
Черевићан Черевићан 11:42 21.09.2007

имали спаса (или) замешатељство казивања

убиблии читам . . .
“Tko ima Isusa ima život vječni, tko nema Isusa, nema života u sebi!” Zato, ako želiš imati život u punini i ako želiš imati spas, moraš imati Isusa. Zato je najvažniji zadatak čovjekov na zemlji pronaći Isusa.
елем,
а оће понекад човеку, предстарост, да не окасни, и да промакне мозгом трошним . . . .
Što mi je raditi na zemlji da se spasim?
Isus mu odgovara da je čovjeku to nemoguće. Vaša narav, makar i najbolja, nije prikladna za Božje kraljevstvo. Jer ona je podložna grijehu. A čovjek je po grijehu duhovno mrtav, tj. odvojen od Boga. I zato ne može doći k Bogu. I zato, da bi se spasio, čovjek se mora nanovo roditi, roditi se ne od tijela, nego od vode i Duha Svetoga. Tada će dobiti nov duh koji više neće biti podložan grijehu i smrti. Važno je, dakle, shvatiti da krštenje nije dovoljno za spasenje i ulazak u Božje kraljevstvo. Krštenjem se ulazi u Božju obitelj, postaje se članom Crkve. No, u SPAS se ulazi po novom rođenju, tj. treba da svoj život predaš Kristu i prihvatiš Isusa za svoga spasitelja

Шталинамје уистину чинит',прегрешним, jasnaz ?
jasnaz jasnaz 12:25 21.09.2007

Re: имали спаса (или) замешатељство казивања


Put je naš ali su koraci Gospodnji.

To je pomoć – na zemlji: stalno ga tražiti U SEBI. I poštovati vođstvo. I zato se ne može doći (spasiti/spas dobiti), nego se dolazi. Mišljenje po osećaju samo. Pregrešno. I hvala za ?.

A sećamo se i ovoga:
Zvezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama.
Черевићан Черевићан 12:58 21.09.2007

кант ,небо и закони морални

прочитах . . осећам немир ,зове ме свемир . . . звездано око гледа нас древно, оштро, јасно мотри на нас као соко, увек је ту, увек нас прати бескрајно будно, звездано око капака нема, немаму сна, свесно је оно да постојимо . . и ти . . .и ја . . .jasnaz
MuadDib MuadDib 00:11 22.09.2007

Re: имали спаса (или) замешатељство казивања

На овако тешке а изазовне теме бааш треба храбрости да се, поред овако мудрих коментара, усудите ишта рећи: да покушам, најскромније - не предајмо се страху од греха, посебно страху од смрта. У животу и у смрту, не дај да те ...трту.
Код Нушића беше баба која се вајкала да јој је да доживи да јој се син ожени, па да дочека унуче, па да оно прохода, па да почне да носи гаће, па...Тако је и мој RIP деда Милошин у својој 18-тој говорио како све оне преко 30 треба утући секиром у главу, па померао временом тај лимит деценију по деценију, престао са лицитацијом у 60-тој а упокојио се у 82-гој - једини пут у животу се ономе изнад обратио пар тренутака пред смрт, нимало пригодно: ''узимај ме....(наставак није за цитирање, ал баш!), а потом рече: ''одох ја'' - и оде.
Поштовани Чер, уз изузетну Вашу тему овде се овога пута можемо дивити и уживати у ретко добрим коментарима - ал' да не кварим
d j o l e d j o l e 10:47 21.09.2007

troll

на стотине знатижељника намерених да се у тишини богомоље диве једном од најлепших мозаик подова у свету
Takodje, jedan od poznatijih i najstarijih podnih mozaika hriscanske kulture nalazi se u gradu Aquileia, preteci Venecije, gradu koji je bio centar trgovine na sev. Jadranu (imao je cak i mrezu vestackih plovnih kanala, bio jedan najvecih i najznacajnijih gradova na svetu...), sve dok ga Atila B.B. nije sravnio sa zemljom. Preziveli su pobegli u mocvare Veneta kako bi se sklonili od narednih najezda Huna, iz ceka je iznikla Venecija.

[troll off]
mariopan mariopan 11:15 21.09.2007

Re: troll

Kakva nam je istorija,rekla bih da je ljudski rod,otkad postoji,iako stalno ratovima i razaranjem zauzet,ipak uspevao i lepotu da stvara i da nam ostavlja kao podsetnik da i mi nesto iza sebe moramo ostaviti. Zadatak nam je to,i tezak i lep, kad pogledamo lepotu koju nam ostavise preci cini mi se da ih nadmasiti ne mozemo. Mozemo samo da se divimo.
Черевићан Черевићан 12:00 21.09.2007

ма гледога . . бре

присећам се када је нов 1998 Patriarchal Basilica of Aquileia уврштена у World Heritage List-у ја сам баш био у посети венецији где смо се месец дана занимали проблематиком фундирања тамошњих зграда, све угроженијих ,те имао прилику да погледам поменути мозаик , г. d j o l e .
уистину очаравајући утисак оставља . . .
Черевићан Черевићан 12:18 21.09.2007

историјом ријући

mariopan -е, понекад, по природи шаљив, док знатижељан млатим по палатама малтешким, умем се упитати, шталиће однас остати, када нас стари грци, римљани и сл. . . .откопавали буду.
хоће доконог притом и стих да ме понесе па . . .ево шта поручује песма насловљена . . . .

докон валетом
у векове загледан протекле
историја свуда око мене
често гледам палате поклекле
и њима ко да слутим сене

сјаја бившег, однели га дани
све мачеве, витезе, принцезе
одвезоше вранци разиграни
упрегнути у небеске чезе

сад духови, је ли веровати
јурцају се одајама празним
таваница зјапе неповрати
све одише порукама разним

што се своде . . живот је ништаван
мало јеси, а заувек ниси
о тананој нити, здес случајан
судбина нам пресретнима виси
d j o l e d j o l e 13:37 21.09.2007

Re: ма гледога . . бре

Da li znate da je, sa obzirom na to kako je Bazilika prosla prilikom rusenja i paljenja od strane Huna, to sto je mozaik ostao netaknut smatrano jednim od zvanicnih (kako bi se drugacije reklo :) cuda u staroj crkvi pre rascepa, a i sada kod katolika. Jedino mesto na kome se mogu nazreti tragovi rusenja jeste mozaik cokota vinove loze na koji je pao kraj nosece grede sa zapaljenog krova crkve.

P.S.

Da li bi ste nesto mogli da napisete, g. Cervicane, o stanju nosecih temelja Venecije ... da li je istina da tone nepovratno, ili savremena gradjevina ima lek za taj problem.
d j o l e d j o l e 13:58 21.09.2007

Sretan splet okolnosti

мало јеси, а заувек ниси
о тананој нити, здес случајан
судбина нам пресретнима виси
Bio neki matematicar, koji je pokusavao da izracuna koja je verovatnoca da se bas on rodi i dozivi godine u kojima se latio ovog zadatka. Nije ulazio u neke preterano fine detalje ... vodio je racuna samo o najosnovnijim stvarima prilikom izvodjenja jednacine. Resenje je bilo ... da je nemoguce da uopste postoji ...
mariopan mariopan 02:29 22.09.2007

Re: историјом ријући

...stalice od nas ostati....

Tako se bojim da ce gomile plastike i flasa od kokakole ostati...i vec me stid.. ali da ne kvarim ovako divnu temu...i neke priloge koji mi suze na oci naterase,fado... fixer i Vi Cerevican.. pa da ne kvarim odoh. pozdrav.
Red Hawk Red Hawk 13:10 21.09.2007

Pricha sa plavog plisha

Састав на тему . . . осетљиву


Nadjoh se u utorak, dok je vetar napolju surovo isterivao leto iz coskova, pred ovom slikomU tami bechke riznice pred njom i petrom-pavlom raznoliki svet...stariji bracni par iz francuske, jedno drugom vec satima zdusno saopstavaju impresije pred svakom od onih carobnih, "pusti me da placem od srece, ocaja i straha...al cuteci" slika.
Uz placenu dozvolu za razgledanje riznice dobijaju se GRATIS ogromne, plisane, plave "pusti me da sednem na olujni oblak i sirom otvorim oci...al cuteci" sofe. Na jednoj od njih, pravo ispred slavlja, neometan bukom i smehom razdraganih zena, nimfi i satira, usnuo, sa pramenom crne kose preko ociju, ruku prekrstenih preko grudi, spava Japanac.
Ispod same slike, na drvenim stolicama na rasklapanje, dvadesetak studenata istorije umetnosti sa otvorenim sveskama na krilima, slusa svog profesora kako govori. On je onizi, bucmast, u nekom bezlicnom braon odelu, kad bi legao na patos, svako bi ga zgazio. U ranim pedesetim, zalizane kose i sa naocarima sa jednim od onih uzalud skupih kostanih ramova koji ga nikako ne cine lepsim. Glas mu je kao rubensova slika, kao zubor ovog izvora ljubavi levo iz kojeg amor zedno pije...prica o tizianovom originalu u madridu, prica o veneri verticordia, zastitnici od greha...
"Svakog prvog aprila se drevnim rimom, sa prvim zracima sunca, orio zvonak zenski smeh i culo tapkanje bosih zenskih stopala po jos uvek pustim hodnicima...ubrzo i prshtanje vode u srebrne ibrike. rimske zene su toga dana sa svoje kucne venere skidale nakit i uz smeh i pesmu je kupale da bi je pre podnevnog sunca okitile cvecem. Onda bi jedna drugoj na glavu stavljale vencice od smirne i drzeci se za ruke, uz ciku i vrisku odlazile na javna kupalista, gde bi pred uzarenim muskim pogledima jedna drugu kupale i ulepsavale, pevajuci pritom pesme svojoj boginji i igrajuci na suncu. Pre smiraja dana odnosile bi Veneri poklone, moleci za uzvrat za bozansku pomoc u ljubavi. Pokloni su, kao sto Rubens ovde prica, bile lutke, ogledala i cesljevi..."

U tom trenutku se prvi put okrece ka svojoj utihloj publici, koja istog trenutka prestaje olovkama da grebe po papiru i pita:

"Sta znace ovi pokloni? Zasto lutke, ogledala i cesljevi?"

Muk. Utom usnuli Japanac tiho zahrche i pomeri glavu na drugu stranu.
Ja, veciti shtreber sa ivicom, dizem dva prsta iz magarece klupe i u jednom dahu:

"Lutke su darivale uz molbu da ih u ljubavi sacuva od sujete. Ogledala od povrsnosti a cesljeve od ljubavnih cvorova!"

Kao bez dushe istrcavam kroz prva vrata levo i nalecem nosom pravo na rembrantov...nos...

Черевићан Черевићан 13:31 21.09.2007

поглед из клупе магареће

ако би ишта више додао сем да Вам је текст ПРЕДИВАН . . разводњио бих ужитак лични АЛАЛВАМ!!!, Red Hawk -у
Черевићан Черевићан 13:47 21.09.2007

одолети неузмогох стиху . . .

Red Hawk -у док посматрам како надсвођен амор жедно пије . . .

плетиво од речи

у мој
интонативно нестабилни свет адреналина
ту таму од прашине умне
колоплет тела мамећи
унесе ево
хармонија немира
ко ономатопеју екстремног размишљања
грувоће
таоца слободе понашања
док слутећа музика

ах
та ерупција звука

евое где жеже бубњићеми
лириком обиља
mariopan mariopan 14:05 21.09.2007

Re: одолети неузмогох стиху . . .

Ovaj blog je praznik za oci i dusu. Hvala vam.
Red Hawk Red Hawk 14:12 21.09.2007

blonde venus

Got voodoo, head to toes
Hot vooodoo, burn my clothes
I want to start dancing, just wearing a smile
Hot voodoo, im aflame
I'm really not to blame
That african tempo, is meaner than mean
Hot voodoo, make me brave
I want to misbehave
Im begining to feel like, an african queen
Those drums bring up the heaven inside me
I need some great big angel to guide me
Hot voodoo, makes me wild
Oh fireman, save this child
I'm going to blazes
I want to be bad!


sve za tvoj osmeh, cher.
Черевићан Черевићан 15:17 21.09.2007

небо умени

ах, Red Hawk -у, марлена . . . ево и након 75 г . . . осетљиве попут мене равнодушним оставити неможе. хвалаВам . . . за видео провод
Черевићан Черевићан 15:28 21.09.2007

Re: одолети неузмогох стиху . . .

посебно кад се окупе коресподентно настројени као овог пута,mariopan -у.
стога . . празнујмо!
fixer fixer 14:51 21.09.2007

primi je, ooo primi već 1:.

malo je onoga što znam..
znam da svet nije svuda istovetan..
znam da postoje mesta gde struja duhovnosti snažnije teče..
ponekad na neku od površina izbije lepota, nekada vera, nekada i jedno i drugo..
par dokaza za to imam u mističkim uzbuđenjima koja su me hvatala i uzimala upravo tamo gde i mnoge pre mene, a posle "tebe"..
znam šta govorim, jer sam ne jednom osetio to neopisivo ali nepogrešivo osećanje..
prvi put još u junu 1974., kad sam razapeo šator na predovom krstu, na tari..
prve noći sam shvatio da ja tako zamišljam raj..
svaka stvar tu beše prodor večnog u privremeno..
druge noći su zvezde bile dohvaćene..
i kako je ko znao - skidane s neba..
treće noći imali smo sve, i baš smo počeli da ne razlikujemo sebe od boga, zaboravljajući na hronološku ograničenost horizonta dostupnog ljudima..
kad, bilo nam malo, pa videsmo nlo..
prvo osetismo da vreme leti - ali stvar miruje, pa odmah zatim da vreme stoji, a stvar juri..
za nas to beše isto, al za njih?.
nama je naravno nešto otkucavalo, a za njih, verovatno onostrano "ne"..

putujući godinama posle, ali ne i kasnije, ispred "nas" je bio asizi svetog franje, suvi vrtovi kjota, jerusalemski zid plača, smokva ispod koje je buda doživeo svoj "sex" sve sa prosvetljenjem..
pa još posliije ali ne i kasnije zamak kralja artura, gde do danas tragaju za gralom...
to su svima poznata odredišta, i dospeti do njih nije suviše komplikovano..
teže je naći ono što tražiš..
uspeh zavisi od nadarenosti za poklonjenje, koje za odgovor ima čuudo..
to je kao u ljubavi - možeš je dati samo onome ko može da je primi..
Черевићан Черевићан 15:25 21.09.2007

штали казах

размишљам нешто, сталан ко вода
док је песак лагано упија
шта ли је боље . . . бити бодља
ил излизана, стара, турпија

па с'тога разлог сумњама открити
јуче ил сутра . . . шта да се учини
суноврати наде у снове су скрити
плутају жеље по нашој судбини

ко ноктом пужа , , , рана начета
жубор потока ил сата куцање
пролази живот, усуд кучета
чему нам само залудно надање

г, fixer -у ?
fixer fixer 15:53 21.09.2007

Re: штали казах

xee,
maestro
dragi:
uuu ovom životiću
osnovno je znati: di ti je mesto!.
tek tada, stabilnost,
recimo poretka,
neće moći daa pokoleba
čak ni nož u leđima
il još gore
inedajbože
neeka od njenih suuza
Черевићан Черевићан 17:47 21.09.2007

дотуче ме Дулче

ви г fixer имате неке наднаравне моћи да кроз монитор наслутите обожавануми .ПУУУНО хвала што нам Lagrimu уху / оку приведосте . . .
fixer fixer 18:40 21.09.2007

Re: дотуче ме Дулче

ее драги учитељу, какав је концерт обожавананам дулс(рекао бих више блага него слатка на португалском..вероватно би г дејан с. то пре знао) понтеш имала уочи прошле нове године у истамбулу!.
божији!.
пре пар месеци слао сам пријатељима на таормину дупли цд с тог концерта.. па ми нешто паде на памет, с обзиром да вам је то у комшилуку, тако речи прекопута, да они то туре на неку бродицу.. ако сад у овим месецима ради та линија.. ако не, кад се видимо - божездравља.. ил да дам вашој цењеној ташти?.
Черевићан Черевићан 20:23 22.09.2007

Re: дотуче ме Дулче

г fixer , оваква искрена понуда се не одбија ,чакштавише, но имајући на уму декомодирање непознатих . . оставимо реализацијује за . . кад се видимо-божездравља
nikola svilar nikola svilar 16:25 22.09.2007

ODMOR (23/x)

Nad Lušticom grmi. Čuje se i jeka šakala po obližnjim vrletima i gudurama. Čiča Pero, naš domaćin, tvrdi da nisu opasni. Neće na ljude, kaže, ima godina dana od kako baš nikoga nisu napali.

A mi evo već deset dana sa plaže Žanjic buljimo u Prevlaku i u dupe jedne zgodne ruskinje koja svakodnevno dolazi jahtom iz Herceg-Novog. Ne kupa se. Jadran hladan. Septembar je, uveliko.

Deset dana ližemo isti ku... – sladoled na štapiću, slušamo iste pesme (Letu Štuke) i dobacujemo se u moru deformisanom odbojkaškom loptom (“made in china”) kupljenom za pet evra u Starom gradu u Kotoru.

Ništa se posebno nije zbilo.

Jovan me zamolio da ga slikam sa magarcem koga smo sreli pored jedine prodavnice u selu. Izvadio je kačket iz ruksaka i stavio tovaru na glavu. “Dva magarca” – pomislio sam dok sam ih snimao.

- Imate li Vreme? – pitao sam u prodavnici za časopis.
- Nemam ja više vremena, sinko. – odgovorio je proćelavi dedica za kasom.

Lena i ja nismo izdržali. U Kotoru smo narednog dana kupili filmove Bertoluccija. I gomilu štampe, naravno. Politika, Nin, Playboy, Prostor, Vreme, Ambijenti, Blic – i da ne poveruješ, skoro u sve i jednim - jedan te isti čovek: Jovan “Bitef” Ćirilov. Jedva je stao u ranac.

U knjižari “So” u Herceg-Novom pronašli smo knjigu poljaka Hendrikovskog “Umetnost kratkog filma”. Na koricama inserti iz filma “Dva čoveka sa ormarom” Romana Polanskog iz 1958. Vetar ju je prelistao na krovu broda “Vesna” i umalo mi nije ispala u Jadran dok smo plovili natrag. Ima jedno kratko poglavlje o Džarmušu. “Kafa i cigarete”, naravno...Черевићан Черевићан 20:16 22.09.2007

летња разгледница

као и вазда читањем занимљив, г nikola svilar намами ми интересовање за састав свој . овај пут у форми дневничкој се претстави. свега ту има и магараца и шакала и задњица руских (женских), Лене и Јована, грмљавине над Лиштицом ,те Ћирилова и Џармуша а и безвременског деде , наравно сланџе на штапитју те књига наслова мамљивих. . а надасве . . . г Свилара у оргиналношћу својега изразу.
хвала Вам на овој разгледници .
marta l marta l 05:43 23.09.2007

chervish

evo krisom, na kraju, a u nadi da niko osim gazde nece da procita...
Dakle, malteski prijatelju, ne znam da li vam je to od mora, neba, istorije....tek, uzivanje je citati ove price. A svi komentatori se nekako trude da iz postovanja isto tako pisu "alacher" ..... svi osim Marte savladali pocetni chervish, a ona, ponavljac jedan sada mora krisom da pise i da se bruka kao Vuk pred Lukijanom...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:03 23.09.2007

Re: chervish

a u nadi da niko osim gazde nece da procita

kako, kako?
: )))

a za čera...
pa nema tu šta da se priča
jer se priča kazuje
sama
Черевићан Черевићан 11:42 23.09.2007

Re: chervish

драга marta l ви баш умете да ласкате.хвалана посети па макар и овако скрајнутој устилу . . .зором раном да ме не познаду ,но поменути chervish лако ће те савладати . . . .посећујући ми саставе, кад доспете.
Черевићан Черевићан 11:49 23.09.2007

Re: chervish

snezana mihajlovic , волим да причам па товамје, ко женскосам, негасим, (упс) па од квантитета приповедања деси се понеки састав који уме и оку читаоцима да сецује.ако се совим то Вама десило . . задовољансам баш.
Modesty Blaise Modesty Blaise 22:17 23.09.2007

san o sreci

P.P. Rubens - isus hrist i jovan krstitelj sa dva andjelaP.P. Rubens - sveta porodica se odmara pod jabukomstojim pred njima, dragi moj i mislim:
"Moram li uopste da znam sta je bilo posle?"

i noge mi od olova. htela bih da ostanem.

san o sreci
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:19 24.09.2007

Re: san o sreci

i noge mi od olova. htela bih da ostanem.

draga,
ko još razmišlja o posle
hmm, možda ćore?
Modesty Blaise Modesty Blaise 09:00 24.09.2007

Re: san o sreci

hmm, možda ćore?


xaxaxaxaxa, neeeeeee, vechiti shtreberi.
Fora je bila videti srecu, ubrati nadu, uhvatiti se andjelu za krila i zbrisati iz muzeja. pronto.
ostati u snu o sreci...pa koliko traje...

to je istinsko poshtovanje genija. to je pravo primanje umetnosti.
ne misliti o posle. ne kalkulisati sa kolicinom lepote koju danas mogu da naberem. ne brojati na prste fiktivne sanse da me put opet nanese u isti hram.

jok ja. ispred mene na belom papiru plan, i alfabetno poredjani geniji, kao novi modeli u apple store.
i ja se proracunato, shtreberski upnem, probudim i pravactaj sam tip. fale mi samo nepromocive kombat bermude, bele carapice na sandale i caltech majica, kad ti kazem
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:37 24.09.2007

Re: san o sreci

what would I do without this world faceless incurious
where to be lasts but an instant where every instant
spills in the void the ignorance of having been
without this wave where in the end
body and shadow together are engulfed


to ti kažem...
napiti se lepotom koju nećeš da bereš
dovoljno je da
vidiš
tek toliko, da ti se zamute planovi

i čuješ
tek toliko, da ti zašušti u ušesima
taj lepet

what would I do without this silence where the murmurs die
the pantings the frenzies towards succour towards love
without this sky that soars
above its ballast dust
Черевићан Черевићан 20:21 24.09.2007

Re: san o sreci

е баш Ви Modesty Blaise умете да . . дотучете радника у печалби начисто.
наиме,
дан сам провео потопљен у медитерану у ронилачкој опреми надзирући уградњу бетона у обалоутврду ( илити мол) на суседном отоку .мислим ,то је онај бетона са адтитивима што ома се укочи чим зарони. каква вијагра.и тако гњурам ја, гњурам и . . истекне радни дан и сав смежуран докопам се ево стана , пуна глава подморске музике первибратора за бетон и цике планктона поплашених кад смонитора ни 5 ни 6 . . плави донау , увалцерисан.јооој разлике од музике подморске и ове коју је карајан организовао. ко око и крајодлеђа.
башВам фала.
Черевићан Черевићан 20:30 24.09.2007

Re: san o sreci

а иви ,snezana mihajlovic, сличими, ко да се уротисте са Modesty Blaise а све у намери да ме . . разбезнаните избором музике пријатне. на путу сте правом . . .само наставите . . немарим, чак и захваљујем
Modesty Blaise Modesty Blaise 11:12 25.09.2007

Re: san o sreci

Snezana, nekako uvek budem tuzna kad esencijalne stvari smisljeno zaboravim da uradim.
kupila sam npr. jos davno taj blok, sa nemerom da ga uvek imam uz sebe na putu,
da zapisem ...nista bitnooooooooooo, nekad krila, nekad potporne stubove, nekad klizista, nekad piste za poletanje, ali samo moje.

lenjivica nijedna, uvek pred put mislim kako da onu tasnu krmacu koju vukljam sa sobom posle svuda ucinim sto laksom i obavezno izgine taj blok.
i onda dodjem negde gde mi se, samo meni bitno, negde u D tacki u stomaku sklopi i pogled i lepet i ja se masim za torbu, znajuci unapred da imam pero ali ne i pergament :( i onda buljam, onako praaaaavo, levo karmin, desno ogledalce i mast za usne, pa onda pinceta i maramice papirne levo, novcanik u ruke , sve dok ne nadjem komad papira na kojem ima malo belog.
tako sam skoro "ogranicavala stetu" tako sto sam na racunu iz kafane pozadi zvrljala samo imena slika, nadajuci se da ce lepet jos malo da zazivi.
i nikad se posle ne setim bas svega.
onda sam razvila taktiku da za lepotu vezujem zvuk, tako se lepet najlakse pamti

npr.: Chagal, Witebbsk, scène du villagei

send in the clowns

ili Degas, Deux danseusesi

smrt ruze

exxxxxxxxxxxxxxxxxx, toga sam se posle setila. a sta li sam sve zaboravila?


Черевићан Черевићан 11:38 25.09.2007

меморијом памћења

Modesty Blaise , сам да се убацим у дијалогВам, пардонирајући притом , обзиром да уживам у вашим сукусом одабраним прилозима па се пресећам како се ија ничег сетити нисам могао а свеобухватно заинтересован.додуше ја све бележио само што после нисам мого да нађем ди, од силине записа.
сад како ми се старост угалопу примиче, нећете веровати, догађаји почињу да се филмовано приказују кад се сконцентришем.занеповераовати ,бивају . . . у боји, док записи бивши , тјст што је одњих и остало било . . . попапало и време.
стога непаничите зарад заборављања. сетићетесе . . сам да небуде, ко умојем случају . . . малко касно.
Modesty Blaise Modesty Blaise 13:53 25.09.2007

Re: меморијом памћења

znas me, rodjeni.
nicega se ne plasim kao zaborava.
negooooo, kopka me nesto od juche.
kako se izliva taj tvoj brzostezuci kad nadzorni organ ne ume da roni?
nisi valjda na ronilachku dobio posao ?
a i to. kazu nema romantike u dunjerskome poslu.

Sta si danas radio?

Izlivo sam, roneci po plavoj pustinji, mol.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:19 26.09.2007

Re: san o sreci

blokčići razni...uvek sam uspevala da im u hodu (ili mimo-hodu, onako na ler) promenim kurs...
više ih se i ne sećam
al' ima i njih u toj kutiji (nikako specijalnoj, znaš ono kad biramo neku lepu za uspomene, ne ova je obična skroz, od tostera, a mož biti i od staklarije neke što na svadbi dobismo)
e, tu ih ima raznih...naškrabanih nebitinim
računa, ostataka od koncerata, poruka "budi me obavezno" (sa sasvim nepotrebniminformacijama u dnu - small print), osakaćenih paklica, bezolovnih ćoškića iz novina, salvetli na pola, bez luka, pisama, karo i na linije i na klot i frket, zgužvanih folija od čokolade spašenih tik pred bacanje, 1 korica od sveske, krem-papirna kesa nepoznatog porekla, razlupljenih nalepnica...od vina, stranica iz rokovnika sa nepoklapajućim datumima...

kad otvoriš, tresnu te i mirisi i zvuci i mesta...i ljudi*
sve tu, na dohvat moje ruke...u toj ogromnoj kutiji, koju premeštam iz sobe u sobu (nikako u ostavu), i uvek mi fali prostora za one bitne stvari, al' nje ne mogu da se ratosiljam
i pitam se što mi to treba, kad blokčetu treba mnogo manje prostora, a i hronološki moš' da pratiš, datoteku čitavu da napraviš...al' ne ja, svakom blokčetu fino presudim i vratim se kutiji (završiću s' onom od plazmaTVa)
a mislim i da znam zašto
perfect plot...

* ovde zamisliti link, pa klik i hendrix - people, people, people
Radojicic Radojicic 22:54 23.09.2007

MModo da popijem jednu
Черевићан Черевићан 20:39 24.09.2007

Re: MM

г Radojicic-у, ево и мене да се придружим с' другом ,а задушу амбасадору добре воље имајући притом науму мисаому

"Pantomima, kao i muzika, ne priznaje granice ni nacionalnost"
fixer fixer 01:47 25.09.2007

Re: MM

fixer 12:04 05.09.2007

apsolutna.. pantomima..

marsel marso(sad već bog da mu duušu prosti) je došao do tačke u kojoj savremena umetnost postiže veličinu po cenu svog odricanja od laži..
ali tada mora da se obnaži do kraja..
evo nam!.!.
pantomima je gluma, navlačenje maski..
mm je na vrhuncu svoje umetnosti pokušao da ukroti haos, tako što je stvorio apsolutnu pantomimu:.. u kojoj su se izbrisale granice između maske i lica, između glume i istine..
mm stvara svet i pantomimom pokazuje da je svet haos..
dalje se valjda ne može otići..ili ipak može?:
izaberem da marsela marsoa doživim u bojanu stupici - leti!.
haos..
ponesem oobavezno dve lepeze:
izaberem dve već orošene persone bez dve lepeze i sednem međjavom i međ nji..
ne vadim još uvek..
mm tamo već kreno da oponaša leptira, u publici se već čuje kako se publika pita: opadaju li latice s neke trešnje u japanu, makar se ovde samo oponaša leptirov lepett?.(il opadaju latice samo sa marselovih trešanja)
ove dve se pitaju kakav je to arhitekta bio onaj bojan kad ova konzerva od pozorišta gori li gorii!? a i ovaj marsel kakogod: znoji li se u tom crnom trikoju, il samo oponaša znojenje?.
ja ne vadim još uvek..
ee sad hladile bi se ove nekim programima, al neema.. odpantomimisali su nam pre predstave i programe..
haos - opasno je vruće - kao u svakom haosu:.
ova leva počinje da se meškolji i oće da izađe al joj frka u sredini je bojana.. a to je stupica.. morala bi da digne sve one p od kritičara aa i šire..
tada ih vadim: dve savršene lepeze, kupljene tetkatamari i tetkazvezdani, na rialtu na srednjoškolskoj exkurziji - zini da ti kažem kad..
haos..
prvo ih držim i kao gledam sa neviđenom pažnjom prema mm.. ove dve gledaju u moje lepeze i curi im na sve strane..
čista erotika kobireko u bojanu..
i onda im brzo ali svečano, ko primopredaja štafete, turim u ruke - prvo ovoj do mene pa onda i ovoj do mene..
baticeeeee.. ma jeeeste marsel je marsel, leptir je haos i latice su haos, al sled događaja menjaju lepeze..

u jednom trenutku mi se čvrsto držimo za ruke(ko i mi na ovom blogu), ove dve mašu ko puštene s lanca, i pooolako ali sve odlučnije, mi uzleeeeeććććeeeeemmmmooooo
Черевићан Черевићан 06:58 25.09.2007

ручнорадни лад

док лепезе шушкају
чинећи тих лад
ја лептире чујем
. . . .
марсел је марсо
завазда . . тајрад

г fixer , надахнути ваш опис, зинутом, упит ми постави . . после хаоса . . . имал наде свету ?
fixer fixer 11:59 25.09.2007

nade ima, al za svet - nisam siguran:.

reših, ah, jednom.. posle 21. budnog jutra da - odem.. učinilo mi se da više nije bilo smisla za ostajanjem..
iiiiiiiiiii odem..
međutim: neko me pomilova po srcu i vrati me:
reče, sačekujući me: eh, ala si mi odlazio noćaas
ali, čemu: - rekoh..
ihhh, taj tvoj napor odricanja, ne bi trebo da bude odustajanje.. jer onda stvarno dođeš do praznine..
prrraznina - tooooo:
eee nemoj, nemoj.. ja sam ovde dve godine
znam.. i video te kako si svuda, ko i svaki anđeo..
iiii??
ja, nažalost nisam iz te snage.. mene sad da duuunneeeeš --
fffuuuuu -- xa xa:. xa --_______ još si tuuu
nego, molim te(i tu, u tom paklu, raspusti svoju dugu, božiju kosu, prvi put odkako sebe)- spusti mi niz glavu, poolako ovu vodu iz čaše, ali tako da to potrajeeee.. makar kao jedan majstorski orgazam.. znaš: to mi je jedini luksuz svakog šestog dana, kad imam sreće i manje sam žedna..
ooooj, vodooo.. oooo maaaajkoooo!.
...
i tu shvatih: napor prema odricanju verovatno dovodi do praznine, ali u njoj se, kao u nekom ogledalu ili lokvi: održava ceo svet.. ako on, svet, dakako, postoji..


mesto dešavanja: izbeglički kamp kalma, pored nyala, darfur-sudan.. pre nekih godina


Черевићан Черевићан 12:49 25.09.2007

излокве вирећи

у времену наде, кад се све утиша, неразговетним побунама чула, варки без илузија, као парадигма узбурканих страсти рољаног живота, при ветру орканском . . .ИСТИНУ спознаћемо, јер нема тајне што
је трајна, г fixer -у
fixer fixer 13:43 25.09.2007

Re: излокве вирећи

nema tajne
kao trajne
al želja mi pusta
gusta
skoro trajna
mada mreh
više puta
pri penalu
s njenog skuta

da granice nebi bilo
zbrisah svest u ništa
i proglasih njeno krilo
ko izbor motrišta
Черевићан Черевићан 22:28 25.09.2007

криломјој слуђен

ја сам у њеној тамници без врата
не присваја ме ал ми омчу дели
амор ме штеди а ланцем својата
жива ме неће ал спас ми не жели


присетио се пре мене петрарка да напише . . . 'ебига

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana