Budućnost| Društvo| Filozofija| Ljudska prava| Politika

It's OK

little_radojica RSS / 10.01.2021. u 10:57

Наслов текста као мој одговор на питање које се од 6. јануара најчешће чује: да ли је у реду ограничавати слободу говора?

Овим одговором сам изненадио и самог себе, јер ми је први инстинк говорио - не, никако, пупупу! Ту је позната максима Волтера, о брањењу права саговорника на мишљење и поред неслагања, као нека врста светионика при замагљеном расуђивању одиграла улогу. Како је време пролазило, друга страна тог новчића је постала очигледнија - нетолеранција се не сме толерисати јер води легитимизовању нетолеранције.

Импликације су драматичне колико и отрежњујуће и руше цео један свет и систем изграђен на миту о представничкој демократији и слободи изражавања идеја као врхунском праву грађанина и главном услову за његову суштинску слободу. Кажем - мит, јер, поред све лирске лепоте тог конструкта, докази су неумољиви да та веза не постоји. Поготово је у Америци тешко прихватити те импликације, јер је тамо нарочито јак тај мит, због свог просперитета који је та нација доживела у последњих 150 година и све време заслуге приписавала том истом миту. Други су били сумњичави и пре, али су се можда надали да ако довољно дуго и јако буду веровали, да ће они доћи до исте "истине". Још теже је било доводити исти у сумњу због константног етикетирања другачијих система као тиранских и нехуманих, пре свега Кина, Совјетски Савез, Иран, Северна Кореја. Мислим, сетимо се само хистерије око учешћа руских хакера у изборима 2016. Последњих двадесетак година се сигурно отвореније и аргументованије прича о лицемерству таквог етикетирања, указује на неконзистентност заштитника мита, али се то губи у мору теорија завере које га нападају из погрешних разлога. Међутим, сад кад је америчка јавност оберучке прихватила уклањање вербалног штеточине из свог јавног дискурса, бришући гумицом њега и његово дело као да никад није ни постојао, Рубикон је пређен и више нема назад.

Сад се још озбиљније морају прихватити и разматрати модели контроле јавног простора на којим упорно инсистира, рецимо, Кина - национална безбедност, јавни дискурс и интерес државе у јавном простору није остављен некаквој корпорацији за модерисање, нити групи лабаво удружених блогера да сецирају без икаквих граница и последица. (Ту је итекако битно и питање употребе огромне базе личних података која се природно прикупља на тај начин, али то је у овом моменту небитно за тему). Рецимо да је сад утврђено да је нешто роба за продају и да је сад остало само још цењкање.

Дакле, где повући линију? Шта је то јавни простор у безграничном сајбер простору? Да ли су неке форме комуникације инхерентно јавно добро, на пример: блоговање, микро-блоговање (Твитер, Инстаграм, Фејсбук, итд.)? Да ли је платформа у таквим ситуацијама мање битна и има универзалну обавезу да остане неутрална према садржају, ако не шта и колико сме да модерише? Има ли одговорност за "прекорачење овлашћења" у тој модерацији? Може ли бити анонимности на таквим платфомрмама и под којим условима?

Ја признајем да сам шокиран што морам да признам самом себи да је у реду бановати трајно неког иако му је већ пружена фер шанса па чак иако је испуцао све кредите. На више других примера је у последњих двадесет година већ јасно показано да широке народне масе не могу магично да исфилтрирају истину од лажи, већ да се њима и у ери доступности информација може екстремно манипулисати. Анти ваксери, равноземљаши, нафташки лобисти, иако само понављају као папагаји једне те исте оборене аргументе, чак и неорганизовани и несвесни успевају да блокирају важне здравствене програме и да посредно, коштају живота многе. За мене лично би граница требало да буде у омогућавању идеје или аргумента да продре у јавни простор, али да се после извесног времена њихов домет може ограничити, ако га нека нова институција означи као штетног. Намерно не кажем комисија, јер контролна институција може бити далеко шири појам. Простор за злоупотребу је огроман, али тако је са сваком институцијом делегираној држави у име народа па опет са тим може да се живи.

Друга ствар која ми је тешка за признати самом себи је да је опет Америка показала највећу жилавост на Западу и, иако лицемерно и љигаво до бола, уз најчешће помињани аргумент о "приватна компанија па нек раде шта хоће", прихватила нова правила преко ноћи остављајући Европу да се слепо држи принципа које је сама себи наметнула пратећи Великог брата са друге стране Атлантика. Тај систем са полу-кичмом и четири главе којима гледа на све стране света у потрази искључиво за својим интересом се још једном показао агилнијим. Следеће је можда да се обрачунају са политичком коректношћу, не би ме чудило.

Далеко од тога да завидим Американцима на њиховој ситуацији (далеко им лепа кућа), али крајње прагматично гледано, у будућности ће сигурно бити потребна јака анти-тежа Далеком Истоку као гаранција глобалног мира. А мир и безбедност, је како се већ брзо научи на Далеком Истоку, предуслов било каквог просперитета. Са подељеном Америком у предворју грађанског рата би Европи, а и нама са њом било јако тешко да очувамо мир, достојанство и какав-такав квалитет живота.Komentari (845)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:37 10.01.2021

Mogu samo..

Da kažem da se ne slažem sa napisanim.
solo solo 12:42 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Da kažem da se ne slažem sa napisanim.


A šta je u stvari napisano?
apostata apostata 13:01 10.01.2021

Re: Mogu samo..

solo


A šta je u stvari napisano?

Da se zabranjivati može i mora.

I da su "komunisti gadni, ali da će antikomunisti biti još gadniji" (to ja parafraziram Mihnjika).

Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.
solo solo 13:06 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.


Ondak živeo!
Da parafraziram Radojicu i njegovu parafrazu iz ,,saznajte više o autoru,,

"Ко на брду ак' и мало стоји, више види но онај под брдом.",


p.s. Šta vide ovi u aviJonima?
apostata apostata 13:22 10.01.2021

Re: Mogu samo..

solo
Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.


Ondak živeo!
I ti meni .., ali mislim da ovo više odgovara u ovom momentu (edit: i ne odgovara samo momentu, nego što je još važnije ukorijenjenim predstavama):angie01 angie01 13:26 10.01.2021

Re: Mogu samo..

pitanje jeste vrlo delikatno i triki,...al nevezano za ove sadasnje dogadjaje i komesanja, u nekoj davnoj raspravi, dosli smo do zakljucka da je krajnje destruktivno recimo dopustiti likovima kao sto je Carls Menson da sa dozivotne robije zbog visetrukih ubistava neduznih ljudi, javno siri svoja bolesna uverenja dajuci mu se javni prostor da ih plasira-jer ljudska prava i slobode govora-cime je samo povecavao broj svoj sledbenika i davao nove izvitoperene ideje nekim nestabilnim likovima zeljnim slave.

Javni prostor u tom smislu mora da ima i neku odgovornost,...ako postoje neki drugi zakoni koji stite neka druga ljudska prva, ne moze se onda navodnom slobodom govora dozvoliti da se ista narusavaju, sto se uredno desava.

Da li su buling, klevete, stalkiranje, vredjanje, sirenje lazi, manipulacije, pretnje, huskanja, pozivi na linc, sirenje mrznje i slicne destrukcije sloboda govora ili nesto drugo, narocito ako sadrzajem remete red, mir i ugrozavaju druga prava i slobode.

Svakodnevno je moguce na profilima desnicara na raznim platformama pronaci gomilu upravo takvih poruka, koji vise lice na poklice razularenih neprijateljskih ratnika, nego na argumentovano licno misljenje u nekoj diskusiji.


EDIT: sto se aktuelnog slucaja tice, stoji i detalj koji nije nevazana, da dok je trumpo bio svetski mocnik, nije smetalo ma sta da je brljavio u svojim komentarima.
apostata apostata 13:26 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Endži me preduhitrila pa ću editovati svoj post.
solo solo 13:27 10.01.2021

Re: Mogu samo..

ali mislim da ovo više odgovara tekućem momentu:
angie01 angie01 13:28 10.01.2021

Re: Mogu samo..

ali mislim da ovo više odgovara u ovom momentu:


pa gde pivo na ovu hladnocu,...gde su ponude za radzu?...recimo dunju i sl.


nevezano, al sam morala
apostata apostata 13:31 10.01.2021

Re: Mogu samo..

angie01
ali mislim da ovo više odgovara u ovom momentu:


pa gde pivo na ovu hladnocu,...gde su ponude za radzu?...recimo dunju i sl.

Nema to kod mene veze - ovo konfenkcijsko pivo je zimi i najbolje, manje se kupuje i uspije više da odleži.
angie01 angie01 13:39 10.01.2021

Re: Mogu samo..

ipak,...
Milan Novković Milan Novković 14:13 10.01.2021

Re: Mogu samo..

apostata

... pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.

Ovo sada je liberalno divljanje gramzivih, kojima će trebati nešto vremena da ih spuste iz sfere frenetičnog i neartikulisanog pucanja u sve strane i iz sveg oružja kako im se uvukao na trenutak, ili na duže, ezgistencijalni strah pod kožu.

Ja mislim da su zakasnili, i u medijskom prostoru su sada samo u fazi smrtnog ropca, pa im je od alata ostalo još samo kažnjavanje šireg spektra.

To kažnjavanje širih masa nije isti problem danas kao pre mnogo decenija, pošto je tehnološki razvoj pomerio polje "igranja".

Koliko će još da nas maltretiraju - Bog zna, teško ih je "skinuti" preko noći, i još dosta štete mogu da naprave, ali ovo im je nekontrolisano kotrljanje niz padinu, po mom mišljenju

Sitan fašista u nama je uvek za neka sitna brisanja i banovanja, pa se po potrebi nađe i logika iza toga, ali je i sve više takvih stalo u red da to oseti na svojoj koži, iako toga nisu svesni, pa će jedan po jedan da udahne polako i potegne "adekvatnije" mišljenje o problemu.

Kumulativni domet alternativne štampe je prešao preko kritične granice, nadam se, i sve je teže sakriti istinu na duži rok.
Ribozom Ribozom 14:37 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Naravno da niko nije deklarativno za uskracivanje prava govora.
Ja takodje pratim alternativne medije. Problem mejnstrima je taj sto je toliko upleten i isprepleten kreiranom stvarnoscu da se cekao samo trenutak kada ce taj naslikan svet propasti.
Mislim da je termin 'fake news' koje je cesto ponavljao DT, bila ta prekretnica.
Medjutim, nisam za koriscenje pandemije (kao uzroka ili poskedice) za rusenje mita o blagostanju.

'Great reset' je takodje, morao da se dogodi, jer se ne moze ziveti na isti nacin (barem u Evropi). Mislim da se rset upravo dogadja, i da ga medijski ne mogu propratiti kao ranije. Nekada se evropljani smejali kinezima za masovno koriscenje bicikla, danas se biciki promovisu kao pozitivan lajf stajl; kupovina u prodavnica polovne robe je postalo pomodarstvo hipstera, reklamiranje domace hrane u lokalu takodje. Sada cekam da nas naviknu da nemamo struju pola dana, jer se nesumnjivo nesto dogadja u energetskom sektoru.
zaharaga zaharaga 14:55 10.01.2021

Re: Mogu samo..

angie01
pitanje jeste vrlo delikatno i triki,...al nevezano za ove sadasnje dogadjaje i komesanja, u nekoj davnoj raspravi, dosli smo do zakljucka da je krajnje destruktivno recimo dopustiti likovima kao sto je Carls Menson da sa dozivotne robije zbog visetrukih ubistava neduznih ljudi, javno siri svoja bolesna uverenja dajuci mu se javni prostor da ih plasira-jer ljudska prava i slobode govora-cime je samo povecavao broj svoj sledbenika i davao nove izvitoperene ideje nekim nestabilnim likovima zeljnim slave.

Javni prostor u tom smislu mora da ima i neku odgovornost,...ako postoje neki drugi zakoni koji stite neka druga ljudska prva, ne moze se onda navodnom slobodom govora dozvoliti da se ista narusavaju, sto se uredno desava.

Da li su buling, klevete, stalkiranje, vredjanje, sirenje lazi, manipulacije, pretnje, huskanja, pozivi na linc, sirenje mrznje i slicne destrukcije sloboda govora ili nesto drugo, narocito ako sadrzajem remete red, mir i ugrozavaju druga prava i slobode.

Svakodnevno je moguce na profilima desnicara na raznim platformama pronaci gomilu upravo takvih poruka, koji vise lice na poklice razularenih neprijateljskih ratnika, nego na argumentovano licno misljenje u nekoj diskusiji.


EDIT: sto se aktuelnog slucaja tice, stoji i detalj koji nije nevazana, da dok je trumpo bio svetski mocnik, nije smetalo ma sta da je brljavio u svojim komentarima.Nacoska komunjarska logika: Diktatura je kada oni nas, a demokratija to je kada mi njih.
freehand freehand 14:57 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Nekada se evropljani smejali kinezima za masovno koriscenje bicikla, danas se biciki promovisu kao pozitivan lajf stajl;

Stariji se verovatno sećaju onog vica u kome se pita "Zašto svaki Dnevnik u Albaniji počinje sa Dobro jutro, Dobar dan ili dobro veče Predsedniče?"
Trideset godina kasnije u Srbiji svaka emisija na svakom mediju sa nacionalnom pokrivenošću počinje tako. I uopšte nije smešno.
vcucko vcucko 14:57 10.01.2021

Re: Mogu samo..

solo
Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.


Ondak živeo!


angie01 angie01 15:02 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Nacoska komunjarska logika: Diktatura je kada oni nas, a demokratina to je kada mi njih.


o cemu ti pricas?!
shmoo shmoo 15:03 10.01.2021

Окрени-обрни, у цара Тројана козје уши

Тако барем каже она свирала коју су чобани направили од зове израсле на месту где је у рупу онај берберски шегрт прошапутао ту велику тајну и затрпао рупу мислећи да је тиме решио проблем.


LEGAL COUNSEL ALFIO D’URSO CONFIRMS US ELECTIONS WERE RIGGED BY DEFENSE CONTRACTOR LEONARDO (ЛИНК)


LT. GENERAL THOMAS MCINERNEY, WHITE HOUSE, 'SPECIAL FORCES HAVE PELOSI'S LAPTOP, SHE'S FRANTIC' (ЛИНК)


https://file.wikileaks.org/file/


https://file.wikileaks.org/file/clinton-emails/


„BALKANCI“ NA CAPITOL HILLU


Ne pamtim kad sam više uživala nego noćas dok sam preko CCN-a u direktnom prijenosu gledala što se događa na Capitol Hillu. Velika noć u povijesti američke „demokracije“.

Americi se, aleluja, aleluja, dogodila Amerika. Građani jedne zemlje, Amerike, krenuli su rušiti ono što je sveto građanima druge zemlje koja se također zove Amerika. I najvećoj je budali nakon noćašnjeg uvoda u pakao jasno da postoje dvije Amerike. Jedna koja je tek počela rušiti sve pred sobom i druga koja će se moći obraniti jer je bogatija, dakle jača. Ne zaboravimo da će i korona biti na njezinoj strani. U ratu neće biti pobjednika, samo krvi do koljena i direktnih prijenosa CCN-a. Kako to poznato zvuči.

Ajde, da ne bude zabune. Slažem se. Trump je luđak, seksualni manijak, divljak. Njegove su pristaše sinoć na CCN-u nazvali „domaćim teroristima“. Tko su u Americi dobri momci, ako govorimo o predsjednicima? Je li gospođa Clinton koja je izgubila u borbi protiv „divljaka i luđaka“, fina gospođa opsjednuta demokracijom, ženskim pravima i dobrobiti čovječanstva?

Gospođa je bila Obamina desna ruka. Ta, samo po meni, internacionalna teroristica, jednom je izjavila da će Iran „potpuno sravniti sa zemljom u slučaju da napadne Izrael.“ Gdje je Gaza pojma nema. Nisu je smetali ni američki napadi na Irak ni mnogobrojna silovanja američkih vojnika na svim ratištima gdje su sijali demokraciju začinjenu bombama i američkom spermom. Svršavala je dok je njezin šef slao dronove na sve strane svijeta ubijajući „teroriste“. Sebe je prodavala kao žestoku borkinju za ženska prava dok je istovremeno podržavala muža koji je pod jaja bacao sve što je mogao zgrabiti. Čim maloljetnije tim bolje. Srećom, jedan od ključnih svjedoka njegovih igrica sa maloljetnicama nedavno je počinio samoubojstvo u najsigurnijem njujorškom zatvoru. ?!

Njezin suprug, za zaboravne, bio je predsjednik Amerike, svojom je spermom orosio haljinu danas svjetski poznate bivše volonterke. Kad je zbog te afere trebao napustiti mjesto predsjednika preko noći se pretvorio u seksualnog teoretičara koji je cijelom svijetu objašnjavao kako oralni seks nije seks. Njegova gospođa je tada komentirala zločin: “Ona je bila punoljetna.“ Predsjednik Amerike je bio maloljetan? Retardiran? Ta je gospođa trebala biti na mjestu Trumpa. Neka mi netko objasni koji je izbor gori?

Prije Trumpa na čelu Amerike bio je Obama. Što je prvi crnac koji je ušao u Bijelu kuću učinio za Afroamerikance to znaju oni koji na ekranima gledaju bijelog Amera koji jaše crni američki vrat dok vlasnik vrata ne izdahne. Obama je možda najbjelji predsjednik u američkoj povijesti. Američkim crncima nije mnogo pomogao, što je učinio ljudima izvan Amerike?

Njegova je rulja bila u Afganistanu, Iraku, Jemenu, Pakistanu… Bio je milostiviji od svog prethodnika pa je „teroriste“ ubijao bespilotnim letjelicama. Nije ukinuo Guantanamo iako je obećao da će to učiniti. Do kraja mandata podržavao je Saudijsku Arabiju kao općepoznato leglo demokracije. Zračnim udarima demokratizirao je Libiju, pomogao ubiti Gadafija, dok se zločin odvijao njegova je „demokratska“ suradnica svršavala.

Mi Balkanci, ili bar oni koji se tako osjećaju, nikad ne bismo smjeli zaboraviti rečenicu iz njegovog intervjua, 2017. godine dao ga je uglednom svjetskom novinaru, engleskom princu Harryju za BBC-Radio 4. „Internet može dovesti do balkanizacije društva.“ Što je Balkan i tko su Balkanci objasnio mu je njegov kolega Clinton koji je Balkan obogatio osiromašenim uranom. Clinton je zbog jebačine jedva uspio sačuvati predsjedničku stolicu, zbog ratnog zločina na Balkanu nitko se nikad nije uzbudio.

Navijam za Trumpa? Jebe se meni za Trumpa, ali mu se mora priznati da nikad nikoga nije iznenadio. Što mu je bilo u izlogu, to je bilo i u dućanu. Slažem se da su svi američki predsjednici lutke na koncu krupnog kapitala. Trump je jedini među njima koga nisu mogli potpuno držati pod kontrolom. Čovjek je, kako bi rekli američki i naši politički komentatori, „lud“. Stižu „normalni“.

U ovoj samo jednoj u nizu odvratnih američkih priča ima i svijetla točka. Danas se obilježava dan smrti Nikole Tesle. Prošle je noći u Washingtonu osvijetlio i „domaće teroriste“ i „borce za demokraciju“. Netko bi morao reći Obami, internet može dovesti samo do amerikanizacije društva, Tesla je balkanizirao svjetski mrak.

Slava mu!

P.S.

Ovo pročitajte na brzinu dok me Facebook ne blokira. Jebote! Koliko fejkingnjuzeva u ovoliko malo riječi.(Ведрана Рудан)


итд, итд, итд...
П.С. - Е, а баш вечерас на 2. програму кереће телевизије пуштају онај филм... Баш пригодно за тренутну ситуацију...


vcucko vcucko 15:06 10.01.2021

Re: Mogu samo..

angie01

da je krajnje destruktivno recimo dopustiti likovima kao sto je Carls Menson da sa dozivotne robije

Koliko znam, Menson je pravosnažno osuđen za višestruko ubistvo i nalazio se na odsluženju kazne.
Tramp, zasad, nije.
angie01 angie01 15:11 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Koliko znam, Menson je pravosnažno osuđen za višestruko ubistvo i nalazio se na odsluženju kazne.
Tramp, zasad, nije.


izvini, a kako si povezao ovu dvojicu iz onoga sto sam napisala u svom komentaru?
freehand freehand 15:17 10.01.2021

Re: Mogu samo..

apostata
solo


A šta je u stvari napisano?

Da se zabranjivati može i mora.

I da su "komunisti gadni, ali da će antikomunisti biti još gadniji" (to ja parafraziram Mihnjika).

Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.

Vidiš, meni je uz razne druge stvari uspelo da propustim momenat u kome su privatne kompanije, mejnstrim mediji i liberalni demokrati svih boja skočili da braneći istinu od laži protestuju kad je isti taj Tramp pre samo dve godine, posle organizovanja puča u Venecueli priznao za novog predsednika te zemlje koji nikad na to mesto nije izabran.
A za njim potrčala i čitava tevabija - Australija, Kanada, VBa bogami i dobar deo evropskih demokratija.
karma je kurva, jel tako beše?
vcucko vcucko 15:35 10.01.2021

Re: Mogu samo..

freehand
apostata
solo


A šta je u stvari napisano?

Da se zabranjivati može i mora.

I da su "komunisti gadni, ali da će antikomunisti biti još gadniji" (to ja parafraziram Mihnjika).

Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.

Vidiš, meni je uz razne druge stvari uspelo da propustim momenat u kome su privatne kompanije, mejnstrim mediji i liberalni demokrati svih boja skočili da braneći istinu od laži protestuju kad je isti taj Tramp pre samo dve godine, posle organizovanja puča u Venecueli priznao za novog predsednika te zemlje koji nikad na to mesto nije izabran.
A za njim potrčala i čitava tevabija - Australija, Kanada, VBa bogami i dobar deo evropskih demokratija.
karma je kurva, jel tako beše?

Upravo to je dobar pokazatelj nekih stvari.

Onaj brka što je zamenio Uga Čaveza i dalje je predsednik, za jaku većinu sveta. Tog drugog se slabo ko i seća.
Pre samo 10-15 godina brke bi se slabo ko sećao (ako ne bi i skapao u Guantanamu).

vcucko vcucko 15:42 10.01.2021

Re: Mogu samo..

angie01
Koliko znam, Menson je pravosnažno osuđen za višestruko ubistvo i nalazio se na odsluženju kazne.
Tramp, zasad, nije.


izvini, a kako si povezao ovu dvojicu iz onoga sto sam napisala u svom komentaru?

Samo to da ljudi pravosnažno osuđeni za najteža krivična dela, na odsluženju kazne, naravno nemaju slobodu javnog istupanja nigde na svetu i da je to regulisano nekakvim zakonima.
Tako da je pitanje pre - otkud Menson u blogu jasno inspirisanom mogućim hapšenjem Trampa i njegovim čerečenjem konj'ma na repove.
Kako god, valjalo bi da požure. U februaru se po pravilu spaljuje Pust, kao krivac za sve u prethodnoj godini. Ne ide da pale Trampa van tog termina...
angie01 angie01 16:17 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Samo to da ljudi pravosnažno osuđeni za najteža krivična dela, na odsluženju kazne, naravno nemaju slobodu javnog istupanja nigde na svetu i da je to regulisano nekakvim zakonima.
Tako da je pitanje pre - otkud Menson u blogu jasno inspirisanom mogućim hapšenjem Trampa i njegovim čerečenjem konj'ma na repove.


o cemu ti pricas, covece?


, valjalo bi da požure.


kome se obracas?
zemljanin zemljanin 16:28 10.01.2021

Re: Mogu samo..

sklanjanje Trampa kroz formalne procedure ima posledice ... izgubice neke privilegija ali najbitnije nece vise moci da se kandiduje ... tako da je vrlo moguce da Tramp sam odluci da ode na golf i da ga podpredsednik i zameni i pomiluje
haklberi_tom haklberi_tom 17:45 10.01.2021

Re: Mogu samo..

apacherosepeacock
Da kažem da se ne slažem sa napisanim.

Saglasan!
Prvi amandman je svetinja.
Komesari će uvek pronaći 'racionalno' obrazloženje zašto nekome zatvaraju usta.
O suspenziji (uglavnom privremenoj) slobode govora mogu da odlučuju, kao i o svakoj drugoj suspenziji slobode, samo sudovi.
Komunjare (komesari), gle čuda, kojima su prepuna usta slobode, potežu za ograničenjem slobode drugih brže nego Dok Holidej.
I gle (opet) čuda, uvereni da su 'bogom dani' da baš oni ukidaju slobodu drugima.
Budale!
dragosevacsutra dragosevacsutra 18:17 10.01.2021

Re: Mogu samo..

Nekada se evropljani smejali kinezima za masovno koriscenje bicikla, danas se biciki promovisu kao pozitivan lajf stajl;


sto kinezi sahranjuju mrtve sa guzom iznad zemlje?

da imaju gde da parkiraju bicikle.


zilikaka zilikaka 18:20 10.01.2021

Re: Mogu samo..

ovo konfenkcijsko pivo je zimi i najbolje, manje se kupuje i uspije više da odleži.

Bravo. Evo da se neko stvarno razume u pivarstvo.
magnus magnus 18:30 10.01.2021

Re: Mogu samo..

haklberi_tom
apacherosepeacock
Da kažem da se ne slažem sa napisanim.

Saglasan!
Prvi amandman je svetinja.
Komesari će uvek pronaći 'racionalno' obrazloženje zašto nekome zatvaraju usta.
O suspenziji (uglavnom privremenoj) slobode govora mogu da odlučuju, kao i o svakoj drugoj suspenziji slobode, samo sudovi.
Komunjare (komesari), gle čuda, kojima su prepuna usta slobode, potežu za ograničenjem slobode drugih brže nego Dok Holidej.
I gle (opet) čuda, uvereni da su 'bogom dani' da baš oni ukidaju slobodu drugima.
Budale!

Svakodnevno je moguce na profilima desnicara na raznim platformama pronaci gomilu upravo takvih poruka, koji vise lice na poklice razularenih neprijateljskih ratnika, nego na argumentovano licno misljenje u nekoj diskusiji.
sloboda samo za klasno svijesne,rodno nesvjesne i "napredne" , ovo nije nikakvi kraj liberlizma, jer ga odavno nema . ovo je sad faza kad su se kulturr marksiti outovali a upravitelji društvenog vlasništva ( moderni dioničari su društvo) a menadžeri društveno politički radovi. nego dok su svi slikali šamana "lazarevskim" rogovima , gikovi su maznului nensici laptop i mnogim demonkratima. tom laptopu če spomenik dignut

gvozden1 gvozden1 18:31 10.01.2021

Re: Mogu samo..

ovo konfenkcijsko pivo je zimi i najbolje, manje se kupuje i uspije više da odleži.

Kako, bre, možeš apostata?

Skidaš li etiketu prethodno?

:)
alselone alselone 19:08 10.01.2021

Re: Mogu samo..

karma je kurva, jel tako beše?

To je tačno. I Tramp je takođe otvorio konzervu sa crvima tako što je izbacio Huavei sa Play Store-a.
bangyahead bangyahead 09:44 11.01.2021

Re: Mogu samo..

apostata

Da se zabranjivati može i mora.

I da su "komunisti gadni, ali da će antikomunisti biti još gadniji" (to ja parafraziram Mihnjika).

Sve u svemu meni kao osvjedočenom blogovskom komunjari ne ostaje ništa drugo nego da sjedim, pijem pivo i uživam u scenama harakirija liberalne demokratije.


logično da vama može i mora, kada ste potekli iz takvog doba, takve generacije, takav vam je identitet.bangyahead bangyahead 09:47 13.01.2021

Re: Mogu samo..

osvjedočenom blogovskom komunjari

Gospodine "osvjedočena blogovska komunjaro",

Da li imate racionalno obrazloženje da se vama omraženi Amerikanci i dragi Rusi dodiruju u Srbiji u podupiranju rada fašističkih i nacističkih organizacija? Mislim konkretno na ovaj kanal, i na ove osobe - na platnom spisku vama drage RF:
- .

I kako biste objasnili ovaj društveni fenomen da se u Srbiji i Rusiji rađa simpatija za desničarski ekstremizam, a toliko su toga propatili oba naroda u rukama tog nacifašizma? Nedostatak postjugoslovenskog/sovjetskog kolektivnog identiteta pa budimo nacisti iako to nismo istorijski nikada bili, o čemu je reč?
PS. Zanima me Vaše (komunističko) mišljenje o ovom problemu, umesto ispraznog naklapanja, zahvaljujem na izdvojenom vremenu.
_________
Sitan fašista u nama je uvek za neka sitna brisanja i banovanja, pa se po potrebi nađe i logika iza toga
G. Novković, kada kaže "mi", a tradicionalno misli "ti".
alselone alselone 11:57 13.01.2021

Re: Mogu samo..

zilikaka
ovo konfenkcijsko pivo je zimi i najbolje, manje se kupuje i uspije više da odleži.

Bravo. Evo da se neko stvarno razume u pivarstvo.

To je možda značilo ranije kada su pivare bile velike pa su pravili na angro. Danas su sistemi za kraft pivare mali, čak i od nekoliko desetina pa do par stotina litara, tako da prave optimalne količine spram prodaje.

Restoran u koji ja volim da idem ima svoju pivaru u sklopu. To uopšte nisu veliki sudovi za kuvanje.
apostata apostata 12:27 13.01.2021

Re: Mogu samo..

@bangyahead

Koji je tebi qrac?

Kakve veze ima cenzura Trampa sa podrškom ljotićevske bagre od strane sadašnje kompradorsko-vlasovske vlasti u Rusiji?
apostata apostata 12:28 13.01.2021

Re: Mogu samo..

alselone
zilikaka
ovo konfenkcijsko pivo je zimi i najbolje, manje se kupuje i uspije više da odleži.

Bravo. Evo da se neko stvarno razume u pivarstvo.

To je možda značilo ranije kada su pivare bile velike pa su pravili na angro. Danas su sistemi za kraft pivare mali, čak i od nekoliko desetina pa do par stotina litara, tako da prave optimalne količine spram prodaje.

Restoran u koji ja volim da idem ima svoju pivaru u sklopu. To uopšte nisu veliki sudovi za kuvanje.

Alse majku mu pa ja rekoh 'konfekcijsko'.
alselone alselone 12:31 13.01.2021

Re: Mogu samo..

Alse majku mu pa ja rekoh 'konfekcijsko'.

Nisam skont'o ali ni sada ne kontam. Šta si mislio pod konfekcijsko?
apostata apostata 12:55 13.01.2021

Re: Mogu samo..

alselone
Alse majku mu pa ja rekoh 'konfekcijsko'.

Nisam skont'o ali ni sada ne kontam. Šta si mislio pod konfekcijsko?

Pa npr. Jelen, Nikšićko, Apatinsko, Lav itd.
alselone alselone 13:03 13.01.2021

Re: Mogu samo..

A, to, pardoniram.
Mislio sam da pričaš za ova maća, fenserska.
freehand freehand 13:49 13.01.2021

Re: Mogu samo..

I kako biste objasnili ovaj društveni fenomen da se u Srbiji i Rusiji rađa simpatija za desničarski ekstremizam, a toliko su toga propatili oba naroda u rukama tog nacifašizma? Nedostatak postjugoslovenskog/sovjetskog kolektivnog identiteta pa budimo nacisti iako to nismo istorijski nikada bili, o čemu je reč?
PS. Zanima me Vaše (komunističko) mišljenje o ovom problemu, umesto ispraznog naklapanja, zahvaljujem na izdvojenom vremenu.

Kako si i zašto u ovom nabrajanju zaboravio Poljake a bogami i Jevreje, koji možda ne podržavaju baš ovo konkretno đubre al ne zaostaju ni u podupiranju ni u praktikovanju raznoraznih neonacističkih pokreta i akcija?

Milan Novković Milan Novković 00:24 14.01.2021

Re: Mogu samo..

bangyahead
...

Sitan fašista u nama je uvek za neka sitna brisanja i banovanja, pa se po potrebi nađe i logika iza toga
G. Novković, kada kaže "mi", a tradicionalno misli "ti".

Ne mislim

Pa fašistoidnost prosečnog učesnika u zapadnom demokratskom trudbeništvu je endemska boljka. Zar nije to esencija praktične demokratije - glasamo, ali volimo da ubedimo i druge da glasaju kako mi kažemo, i kad su ti drugi nerazumni pada nam na pamet često i ideja o disciplinovanju tih drugih. Samo što onda često takve ideje moramo da umotavamo u razne oblande da ne bi ispali "čudni" u društvu.

A od pojedinca do pojedinca nam se to razlikuje, u ovako nekom prostoru delovanja kao što je brisanje i banovanje, uglavnom u korelaciji između ovakvih loših misli i "bacanja" u konkretnu akciju, pa u dubini i širini misli i akcije

Ako ne računamo fine blogove jedno od prosečnijih osećanja prosečnog blogera je to kako mu ili joj je sagovornik nerazuman
bangyahead bangyahead 18:04 15.01.2021

Re: Mogu samo..

apostata
@bangyahead

Koji je tebi qrac?

Kakve veze ima cenzura Trampa sa podrškom ljotićevske bagre od strane sadašnje kompradorsko-vlasovske vlasti u Rusiji?


прилично поштен исказ - ви сте ортодоксни совјетски комуниста, којем Србија апсолутно није на срцу, али није ни режим у Русији - недовољно је комунистички. Поштујем исказ премда се апсолутно не слажем са вашим илуминацијама.

Kako si i zašto u ovom nabrajanju zaboravio Poljake a bogami i Jevreje, koji možda ne podržavaju baš ovo konkretno đubre al ne zaostaju ni u podupiranju ni u praktikovanju raznoraznih neonacističkih pokreta i akcija?


Да ли мислите на пољски фашизам и национализам из 30-их, или на наш тренутни фашизам, или на ранију или познију епоху, поштовани г. Ф? Да схватим реплику.
Ako ne računamo fine blogove jedno od prosečnijih osećanja prosečnog blogera je to kako mu ili joj je sagovornik nerazuman


Добро, но, то је наша потреба да умањимо, из неког разлога, интелигенцију саговорника а увишимо сопствену. Наравно да ћемо увек тежити, у таквом настојању, да умањимо интелигенцију саговорника*.

* Моја маленкост је око натегнуте стотке, тако да се заиста упирем да објасним муштим језиком у сопственом домену (90-100 скромних јединица). Леп поздрав. Има ли умирања лекара од короне у тој уравни као код вас у Лондону као код нас у Србији? Јуче сам водио једног полумртвог комшију лекара на апарате у Нишу.
freehand freehand 19:06 15.01.2021

Re: Mogu samo..

Да ли мислите на пољски фашизам и национализам из 30-их, или на наш тренутни фашизам, или на ранију или познију епоху, поштовани г. Ф? Да схватим реплику.

Da nisi malo preterao sa onih 90-100?
bangyahead bangyahead 08:39 16.01.2021

Re: Mogu samo..

freehand

Da nisi malo preterao sa onih 90-100?


Ехм, гос'н Сморхенде, један једини разлог што ликујем што је Жуто Предузеће пропало дибидус, је што марксистички смарачи попут Вас (or, for the Russian traitors, as we're at that matter) више никада неће присмрдети Држави. То све са вама је била грешка, која се више неће поновити у Историји Србије.

Ljotić i SPC
MIRKO ĐORĐEVIĆ 29/12/2009

S vremena na vreme raspišu se novine beogradske – evo i danas to čine – o D. Ljotiću i M. Nediću i zabuna, iz dana u dan, biva sve veća. Nose, navodno, navijači zastave ljotićevske – kakvi navijači, kakvi bakrači: njih svuda ima i razumne vlade to rešavaju primenom pozitivnih zakona. Ovde se radi o nečem ozbiljnijem. Pišu novine da desničara svuda ima, i to je tačno. Kad se nađete nekog februarskog dana u Parizu, u parohiji Sen-Deni, videćete to.

No, tamo su republikanske institucije tako stabilne, a javnost akademska i slobodna štampa tako savesni u dijalogu, da oni zaista ostaju marginalna pojava. Ti nostalgičari prizivaju i kralja Luja i maršala Petena, ali nemaju nekog uticaja.

Dugi je nesporazum još veći – kaže se da državni organi „nemaju dovoljno znanja o njima“. To nije tačno, imaju i dobro znaju, jer imamo tuce ministara i legion državnih sekretara, a osim toga, istoričari su napisali gomilu knjiga o tim idejama, ali nema javnog dijaloga. Piscu ovih redaka ni na kraj pameti ne pada da se bavi onim čime treba da se bave državni organi – on nastavlja svoj uzaludni posao. Uostalom, desničarske organizacije imaju svoje publikovane programe – sam Ljotić svojevremeno nije imao tolike mogućnosti. One izdaju debele sveske svojih glasila, ali malo ko o tome govori – sve se „zavrti“ kada dođe do sudara na javnim mestima. U Beogradu danas ima toliko publikacija i knjiga – sam Ljotić bi bio zadivljen da je živ – da čovek rizikuje da bude dosadan ponavljajući nešto o vođi „zbora“ i zapovedniku SDK koji nije posustajao u svojim namerama ni 10 dana – u Sloveniji – nakon zvaničnog završetka poslednjeg svetskog rata. Ko je sve bio s njim? E, o tome već nije ugodno govoriti: bio je Nikolaj Velimirović, koji je nad odrom Ljotićevim održao nadahnutu besedu. Sve smo to objavili i niko da čuje ni da pročita. No, ko sme da „šiči na sveca“: vladika je proglašen za sveca 2003. i ima „dva zapovedna dana“ u kalendaru SPC. No, makar nešto se mora pomenuti o Ljotiću i Nikolaju. Krajem aprila 1945 – kada je Adolfu Hitleru bilo ostalo još osam dana od života – vladika Nikolaj je izgovorio zanosnu himnu Dimitriju Ljotiću, kombinujući patos crkvene himne i narodski deseterac, iz koje navodimo samo jedan deo:

„Dimitrije, mudri dobrovoljče,
i božiji divni ugodniče,
Što molitvom nebesa otvaraš,
i zlotvore duhom pokoravaš.“

Neobuzdan u svom pesničkom zanosu, čekajući otvaranje drugog fronta, koji bi oslobodio Evropu od boljševika, masona i Jevreja, vladika i prorok slavi dalje D. Jevđevića i P. Đurišića. Tako je bilo. Sve je to do detalja publikovao između ostalih prota Milan D. Janković – Beograd 2002, ali to nikog ne zanima. Većeg fariseja SPC nije imala od D. Ljotića, on je SPC udario nož u leđa, otvoreno ju je denuncirao kod okupatora. Govorio je da su vladike naše ni vrući ni hladni, i da su levičari. O tome je svedočanstvo ostavio i prvi čovek SPC pod okupacijom, mitropolit Josip Cvijović. No, ko još u Beogradu danas mari za ozbiljna svedočanstva – niko. Nekim prvacima političkih stranaka sve ovo treba, a znamo dobar su im posao „odradili“ i navijači koji naravno ne čitaju ništa, pa ni druga – ljotićevci su se oslovljavali sa „druže“ – D. Ljotića. Tu je problem, i tu niko ne sme da dira. Ni sveci nisu bezgrešni. A na ulici su i sveci i osvetnici – a sa njima i politički fariseji iz nekih političkih struktura, i naravno, njihovi pisci i brzopisci.

A šta će državni organi uraditi sa tim zastavama, i ešalonima po njima, to nas baš mnogo i ne zanima.


Danas, 28.12.2009.

Peščanik.net, 29.12.2009.Ваљало би допунити овај рад с вама смећем из Жутог Предузећа, и како је ваша нашиљонакуреност допринела поновном рађању фашизма у Србији.


freehand freehand 08:44 16.01.2021

Re: Mogu samo..

Ехм, гос'н Сморхенде, један једини разлог што ликујем што је Жуто Предузеће пропало дибидус, је што марксистички смарачи попут Вас (or, for the Russian traitors, as we're at that matter) више никада неће присмрдети Држави. То све са вама је била грешка, која се више неће поновити у Историји Србије.

Još jedan moron-replikant a uvek nov i uvek svež...
bangyahead bangyahead 09:32 16.01.2021

Re: Mogu samo..

još jedna stvar, Odstupniče (od YU marksizma),
nemojte da lažete ljude više da Amerika propada i da nam predstoji divno doba komunističkog blagostanja. to je laž, ili prosto ispiračina mozga u koju vi komunisti iz nekog razloga verujete i dalje (XXth century brainwash or whatsoever)... ono što će se dogoditi u narednih 50 godina je da će doći do postepenog ekonomskog raslojavanja (ovo su vam infos iz prve ob. ruke). samo ljudi koji budu u hitech-u, ili oni od kojih Država ima direktne koristi će opstati ekonomski. veliki broj ljudi, oni koje ne pobiju industrijalni, izinženjerisani virusi, krhkog zdravlja, će postati underdogs - bez primanja, bez ideje, bez mogućnosti da opstanu. u njima će cvetati ekstremizmi, i ovaj naš, SRBSKI, pored ostalih, ubijaće ih kao pseta besna po ulicama. da li će posle doći komunistički ili hrišćanski ili jevrejski mesija, nebitno je, biće teško. nemojte lagati ljude. to je to. ne zanima me, zapravo, šta imate da kažete pošto se ponašate kao lažljivi pijanica, ili komunističko pseto fašističko smorhend. adio.

PS. I NEMOJTE BITI INTELEKTUALNI LAŽOV, ne stoji vam, niste to nikada bili.
freehand freehand 09:41 16.01.2021

Re: Mogu samo..

bangyahead
još jedna stvar, Odstupniče (od YU marksizma),
nemojte da lažete ljude više da Amerika propada i da nam predstoji divno doba komunističkog blagostanja. to je laž, ili prosto ispiračina mozga u koju vi komunisti iz nekog razloga verujete i dalje (XXth century brainwash or whatsoever)... ono što će se dogoditi u narednih 50 godina je da će doći do postepenog ekonomskog raslojavanja (ovo su vam infos iz prve ob. ruke). samo ljudi koji budu u hitech-u, ili oni od kojih Država ima direktne koristi će opstati ekonomski. veliki broj ljudi, oni koje ne pobiju industrijalni, izinženjerisani virusi, krhkog zdravlja, će postati underdogs - bez primanja, bez ideje, bez mogućnosti da opstanu. u njima će cvetati ekstremizmi, i ovaj naš, SRBSKI, pored ostalih, ubijaće ih kao pseta besna po ulicama. da li će posle doći komunistički ili hrišćanski ili jevrejski mesija, nebitno je, biće teško. nemojte lagati ljude. to je to. ne zanima me, zapravo, šta imate da kažete pošto se ponašate kao lažljivi pijanica, ili komunističko pseto fašističko smorhend. adio.

PS. I NEMOJTE BITI INTELEKTUALNI LAŽOV, ne stoji vam, niste to nikada bili.

Čedo Tasino... Jel to joše jedan online nervni slom u najavi?
Koji put? Šesti? Sedmi?
vcucko vcucko 20:55 16.01.2021

Re: Mogu samo..

bangyahead
još jedna stvar, Odstupniče (od YU marksizma),
nemojte da lažete ljude više da Amerika propada i da nam predstoji divno doba komunističkog blagostanja. to je laž, ili prosto ispiračina mozga u koju vi komunisti iz nekog razloga verujete i dalje (XXth century brainwash or whatsoever)... ono što će se dogoditi u narednih 50 godina je da će doći do postepenog ekonomskog raslojavanja (ovo su vam infos iz prve ob. ruke). samo ljudi koji budu u hitech-u, ili oni od kojih Država ima direktne koristi će opstati ekonomski. veliki broj ljudi, oni koje ne pobiju industrijalni, izinženjerisani virusi, krhkog zdravlja, će postati underdogs - bez primanja, bez ideje, bez mogućnosti da opstanu. u njima će cvetati ekstremizmi, i ovaj naš, SRBSKI, pored ostalih, ubijaće ih kao pseta besna po ulicama. da li će posle doći komunistički ili hrišćanski ili jevrejski mesija, nebitno je, biće teško. nemojte lagati ljude. to je to. ne zanima me, zapravo, šta imate da kažete pošto se ponašate kao lažljivi pijanica, ili komunističko pseto fašističko smorhend. adio.

PS. I NEMOJTE BITI INTELEKTUALNI LAŽOV, ne stoji vam, niste to nikada bili.

Sve što si napisao, pogotovo ako je iz prve ruke. Bio ti zapisničar sa sastanaka Trilaterale ili izveštač iz kukavičjeg gnezda, svejedno, Odgovor na to što si ovde napisao nisu nikakvi titići, dražići, slobići, đinđići, ostali qrčići palčići sitnog zuba. Odgovor je samo jedan, jedini i veliki:Njegovo delo i nasleđe.
Pa ko preživi, neka broji i prebraja, čije majke crnu vunu predu. Ionako još dugo posle toga neće imati šta drugo da rade...
apostata apostata 21:23 16.01.2021

Re: Mogu samo..

Ala braćo draga - koji je ludak ovaj bangyahead.
Milan Novković Milan Novković 13:30 10.01.2021

Ograničavati slobodu govora je kriminalno!

Onog trenutka kad to dozvolimo dajemo šansu spretnijima i moćnijima da iz govornog prostora potisnu nepoželjne, pa moćnici sve više počinju da gospodare našim životima.

Ako zavidiš Amerima sada onda ne zalaziš previše u njihovu tekuću situaciju - oni polako postaju nivo Gebelsa i Staljina.

Možda nisi obratio pažnju koliko je sloboda izgubljeno posle 9/11, i u to ime sada ide:

COVID-19: The Great Reset - iz pera i sive mase WEF i Davos crowd moćnika - sada se OTVORENO (ne postoje caps dovoljno kapitalni da ovo naglase) priča o daljem ubijanju sloboda.

Pogledaj reviews ove knjige, zagrebi malo i uskoro ćeš spoznati koliko je sadašnje ispiranje mozga uspešno, baš zato što su uspeli da te ubede i pored sve tvoje dobre volje i tvojih iskrenih namera.

U toku je pokušaj uvođenja "corporate socijalizma", neo-feudalnog sistema gde se uništavaju mali igrači a vidljivi deo feudalog postaju velike korporacije, dok će se život 99% svesti polako na manji standard povrh univerzalnog osnovnog prihoda onima koji ne umeju da se "snađu".

Ovo sada je najbizarniji način (po mom mišljenju) da se odgovori na kineski izazov, i po zapadnoj navučenosti na upotrebu sile, kao idiotskog strategijskog alata, sa sigurnošćću se može kladiti da će kineski state-sponsored kapitalizam postati rocket science u odnosu na neocon maštarenje.

A Kinezi još nisu ozbiljno počeli da se osvrću na "unutrašnje tržište", nadrealan prostor za kreativnost i rast, a pogledaj gde im je infrastruktura već sad - samo prošle godine su dodali koliko brzih pruga?! Nekoliko hiljada kilometara, lete i vraćaju se sa Meseca, evo odoše i na Mars, odradiše i onaj svoj primer quantum suppremacy, ubrzavaju i sa svojim fuzionim istraživanjima, uvezaše sa Rusima i sličnima Aziju i ostatak sveta - ne da ih zapad sa US kao "vođom", koji godišnje troše do 1000 milijardi dolara na military-security complex, a siću na ostalo, neće pristići, nego će sve više zaostajati.

Na optimističku sreću WEF je poprilično i propaganda, sanjarenje, pa projektovanje sile, Soros je mator, Gates lud, ja se nadam da će ih pametni deo zapadnog sveta uštopati polako, iako je potrebno vreme, kao i kad naletiš na zahuktalog bika.

Ipak je ovo, možda, i faza u neocons zamagljivanju očiju dok se US ne uruši i Dolar zameni, evo ipak i Nemci završavaju severni tok 2, EU napravi dil sa Kinom, US su, možda ipak planski, bačeni na kolena.

Možda centar zapadnog sveta ipak dolazi u Evropu, da bi se potom bar malo opametio.little_radojica little_radojica 21:10 10.01.2021

Re: Ograničavati slobodu govora je kriminalno!

Не знам где ја то толико завидим Америци, мислим да је било очигледно да сам ироничан у том смислу.

Ја то овде пишем годинама, додуше углавном у коментарима, да је Запад у каналу.
Сваки потез у овој ситуацији ће бити изнуђен, једноставно, нема искрености кад се гледа у огледало да се види шта је тамо. Самозаљубљеност, самоубеђеност у своју исправност замагљује вид.
Колико сам ја само причао о кинеским пругама и да је то што се тамо догађа далеко од "јефтине радне снаге која копира Западне производе".

Међутим, блатантна забрана Хуавеија, трговински рат са Кином, модерисање јавног мњења је логично симетрично деловање за рањену звер. То што се са позиције моралне вертикале Запад малтене преко ноћи спустио у свињац је за нас који смо бомбардовани - наслађивање, али ако ствар ескалира, а ја се бојим да хоће, неће нам ником бити смешно.
Milan Novković Milan Novković 21:54 10.01.2021

Re: Ograničavati slobodu govora je kriminalno!

little_radojica
Не знам где ја то толико завидим Америци, мислим да је било очигледно да сам ироничан у том смислу.

Ја то овде пишем годинама, додуше углавном у коментарима, да је Запад у каналу.
Сваки потез у овој ситуацији ће бити изнуђен, једноставно, нема искрености кад се гледа у огледало да се види шта је тамо. Самозаљубљеност, самоубеђеност у своју исправност замагљује вид.
Колико сам ја само причао о кинеским пругама и да је то што се тамо догађа далеко од "јефтине радне снаге која копира Западне производе".

Међутим, блатантна забрана Хуавеија, трговински рат са Кином, модерисање јавног мњења је логично симетрично деловање за рањену звер. То што се са позиције моралне вертикале Запад малтене преко ноћи спустио у свињац је за нас који смо бомбардовани - наслађивање, али ако ствар ескалира, а ја се бојим да хоће, неће нам ником бити смешно.

Omašio za zavist, sorry

On je gangster, nema tu dileme, i neotesan. Ali ne može da spusti zapad po moralnoj vertikali koja, doduše, ima dosta dimenzija - džaba im pristojan jezik i kobajagi ozbiljne diskusije u US kongresu ili UK parlamentu gde onda povrh laži odu i direktno pa indirektno ubiju preko milion ljudi.

Prosto je toliko pljačkanja i razaranja, pa prolivanja krvi bilo povrh najobičnije gramziosti za novcem i vlašću.

Zapadna hegemonija ipak polako odlazi u prošlost, ne samo zbog Kine sa ekonomijom, Rusije sa naoružanjem, strategijom i spoljnom politikom (Putin je, de-facto, postao moralni "vođa" sveta), nego i zbog sve više malih koji su počeli uspešno da pružaju otpor - jedan od "nus-proizvoda" tehnološke revolucije - vidi primer Irana, onomad bi došli s mora, i sa sigurne udaljenosti, bombardovali, ali sada Iran ima rakete koje su, prosto, previše precizne, i pretnja je zapadnjacima na Bliskom Istoku, pa Izraelu.
vcucko vcucko 22:27 10.01.2021

Re: Ograničavati slobodu govora je kriminalno!

little_radojica

То што се са позиције моралне вертикале Запад малтене преко ноћи спустио у свињац је за нас који смо бомбардовани - наслађивање, али ако ствар ескалира, а ја се бојим да хоће, неће нам ником бити смешно.

Nama već odavno ništa nije smešno.
Čak mi pada na pamet - ne kažem da želim, samo da mi ponekad proleti kroz vugla - da bismo se mi, naučeni da nam ništa nije smešno (eufemizam, ali lepo zvuči) bolje snašli u takvoj situaciji.
Naravno, ko pretekne (što važi za sve i svuda).
dragosevacsutra dragosevacsutra 16:36 11.01.2021

Re: Ograničavati slobodu govora je kriminalno!

блатантна забрана


sta ovo znaci? zabrana razvucena kroz blato?

teslana teslana 13:50 10.01.2021

Lingva franka

Da li je samo meni ovo što su "oduzeli slobodu govora" predsedniku Amerike dobar znak da se u Americi nije baš sve raspalo?

Stavila sam pod navodnike "slobodu govora" jer debilizam socijalnih mreža, i značaj koji sebi ljudi daju na njima, odavno prevazilazi moje spoznaje.

Ukratko, ta sloboda govora je oduvijek pod navodnicima i bez debila Trampa i njegovih problema ovih dana tj oduzetih virtuelnih sloboda - stvarno ne izgovaram bez zamišljenog navodnika, "to nešto" u glavicama opsjednutih ljudskih duša po Netu što im "oduzimaju" - da najarcava npr 70 miliona Amerikanaca na izgibiju?
haklberi_tom haklberi_tom 17:59 10.01.2021

Re: Lingva franka

teslana
Da li je samo meni ovo što su "oduzeli slobodu govora" predsedniku Amerike dobar znak da se u Americi nije baš sve raspalo?

Stavila sam pod navodnike "slobodu govora" jer debilizam socijalnih mreža, i značaj koji sebi ljudi daju na njima, odavno prevazilazi moje spoznaje.

Ukratko, ta sloboda govora je oduvijek pod navodnicima i bez debila Trampa i njegovih problema ovih dana tj oduzetih virtuelnih sloboda - stvarno ne izgovaram bez zamišljenog navodnika, "to nešto" u glavicama opsjednutih ljudskih duša po Netu što im "oduzimaju" - da najarcava npr 70 miliona Amerikanaca na izgibiju?

Pojasni!
Ti misliš da je ovo oduzimanje virtuelnih sloboda - ili šta?
Sloboda ne može da bude virtuelna.
solo solo 18:11 10.01.2021

NO!


Naslućuje li se konsenzus u ovom delu rasprave na zadatu dilemu ili da napravimo pauzu za ručak pa potenane.teslana teslana 20:12 10.01.2021

Re: Lingva franka

Ti misliš da je ovo oduzimanje virtuelnih sloboda - ili šta?
Sloboda ne može da bude virtuelna.

Šta me pitaš, i što?
alselone alselone 14:07 10.01.2021

Relativizatori svih zemalja ujedinite se

Nije problem Tramp, nego šta je sve urađeno i koliko je sve presedana napravljeno.

Prvo su zbog njega menjali algoritam tvitera, pa su mu pomalo suspendovali naloge, pa su mu konačno i ugasili, zatim je rekao da će da pređe na Parler pa su parler izbacili sa Apple stora i sa Google stora, pa su rekli da će koristiti parler iz brauzera, pa su parleru ukinuli i Amazon hosting. Shvatate li koliko je pragova pređeno i koliko je presedana napravljeno u par dana? I koliko se firmi udružilo da izvede ovo? I koliko je tih akcija bilo neopravdano?

Radujte se papani.
Milan Novković Milan Novković 14:23 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

alselone
Nije problem Tramp, nego šta je sve urađeno i koliko je sve presedana napravljeno.

Prvo su zbog njega menjali algoritam tvitera, pa su mu pomalo suspendovali naloge, pa su mu konačno i ugasili, zatim je rekao da će da pređe na Parler pa su parler izbacili sa Apple stora i sa Google stora, pa su rekli da će koristiti parler iz brauzera, pa su parleru ukinuli i Amazon hosting. Shvatate li koliko je pragova pređeno i koliko je presedana napravljeno u par dana? I koliko se firmi udružilo da izvede ovo? I koliko je tih akcija bilo neopravdano?

Radujte se papani.

Evropa polako ipak pruža otpor, ne znam da li si čitao ovih dana o njihovom dilu sa Kinezima, protim neocon neodobravanja.

Sad samo čekamo da se stvari slegnu - na temu big-four maltretiranja još jedino čekamo da Huawei ubaci pristojne Huawei Maps u svoje mobilne i tablet uređaje.

Ako se Evropa vrati i na Huawei 5G tehnologiju u skoro vreme to će biti 90. minut u porazu ovih sada budala - neverovatno je koliko oni, u stvari, rade protiv svojih ne samo strategijskih, nego i taktičkih interesa.

Reputacija zapadne spoljne politike je u slobodnom padu, samo da izbace Nemačku iz ove zanesenosti 1937om, kad ju je već Apostata pomenuo, pa da živnemo malo u evroazijskoj integraciji.
vrabac_onaj vrabac_onaj 15:25 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

Milan Novković

Evropa polako ipak pruža otpor


Odakle ti ovakav utisak? Koliko ja vidim, bar glavni evropski igrači su više nego zadovoljni razvojem situacije u Americi.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:33 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

vrabac_onaj
Milan Novković

Evropa polako ipak pruža otpor


Odakle ti ovakav utisak? Koliko ja vidim, bar glavni evropski igrači su više nego zadovoljni razvojem situacije u Americi.Ne samo zadovoljni razvojem situacije već se utrkuju ko će veću da pokaže lojalnost.
alselone alselone 19:03 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

Milan NovkovićCela ideja impičmenta je u tome da mu se ne dozvoli još jedna kandidatura. Tiho tiše, samo to i ništa više.

E, sada mene zanima zašto to. Šta je on toliko uradio da mu se toliko svete. Mislim, patka kako je to zbog toga što je malo rasista, što je zaposlio ćerku i vatao žene za vagine, njihovi kurvini sinovi su isto pa još i gore radili. Nešto je drugo u pitanju, da se ne lažemo, samo ne znam šta je to. Sumnjam da vojno idustrijsku zajebanciju pošto je smanjio ratove, samo ko zna šta je tačno istina.

Pogledajte na primer ovu odvratnu ruku i zamislite da postoji ovaj snimak sa Trampom.

alselone alselone 19:05 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

vrabac_onaj
Milan Novković

Evropa polako ipak pruža otpor


Odakle ti ovakav utisak? Koliko ja vidim, bar glavni evropski igrači su više nego zadovoljni razvojem situacije u Americi.


Ja se slažem. Evropa često prednjači ili se koristi kao poster boy libtarskih ideja.
Milan Novković Milan Novković 22:25 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

vrabac_onaj
Milan Novković

Evropa polako ipak pruža otpor


Odakle ti ovakav utisak? Koliko ja vidim, bar glavni evropski igrači su više nego zadovoljni razvojem situacije u Americi.


Nekoliko crtica:

-Već neko vreme ide priča o uvođenju evropske armije (NATO je neocons do sada bio odskočna daska za projektovanje moći, raznih vrsta)

- I pored silnih otpora Severni Tok 2 će izgleda ipak da se završi pa u produkciju.

- Comprehensive Agreement on Investment (CAI) između EU i Kine - ovo je u pripremi odavno, upravo potpisano, a pritisak protiv toga je bio isto ogroman.

- Ili gledaj vakcine sada - optužuju Evropu da odugovlače sa vakcinisanjem - a novine pune podrške. Meni liči na obično rastezanje od strategije, kažeš šta protivnik voli da čuje, pošto je moćan, pa onda nastaviš da radiš po svome, kupuješ vreme.


michiganac michiganac 23:08 10.01.2021

Re: Relativizatori svih zemalja ujedinite se

- Comprehensive Agreement on Investment (CAI) između EU i Kine - ovo je u pripremi odavno, upravo potpisano, a pritisak protiv toga je bio isto ogroman.


Pritisak ostaje i dalje, i to ce izvjesno biti prvo veliko iskusenje, jerbo se Bajdenov tim vec usprotivio daljoj implementaciji sporazuma.

Ali najrelevantniji medijski istup u posljednje vrijeme je onaj Zozepa Borela (sefa EU-diplomatije) pocetkom novembra, kada je izjavio, parfraziram:

-kako Evropa konacno moze da se okrene izgradnji svog svetskog cilja "strategijske autonomije", a to znaci da stekne sposobnost da sama donosi svoje odluke, posto je "dugo spavala pod americkim zastitnim kisobranom".
solo solo 14:31 10.01.2021

neprincipijelnost


Sad svi skočili kad su blokirali Trampa a kad su Krleta izbacili sa TW malo ko da mu da podršku.

Nije u redu drugarice i drugovi,dame i gospođe.
vrabac_onaj vrabac_onaj 15:00 10.01.2021

Re: neprincipijelnost

solo

Sad svi skočili kad su blokirali Trampa a kad su Krleta izbacili sa TW malo ko da mu da podršku.

Nije u redu drugarice i drugovi,dame i gospođe.


Slažem se. Ja sam i za to mislio i rekao da je skandalozno.
vcucko vcucko 15:48 10.01.2021

Re: neprincipijelnost

vrabac_onaj
solo

Sad svi skočili kad su blokirali Trampa a kad su Krleta izbacili sa TW malo ko da mu da podršku.

Nije u redu drugarice i drugovi,dame i gospođe.


Slažem se. Ja sam i za to mislio i rekao da je skandalozno.

Jbg, to je već ono "milosti ne tražim, niti bih vam je dao".

Ne možeš biti 20-30 godina vaspitavan u nekom duhu pa preko noći okrenuti pilu naopako.
U stvari možeš, ali to znači da si ... da prostiš od čoveka.

solo solo 18:40 10.01.2021

Re: neprincipijelnost

Jbg, to je već ono "milosti ne tražim, niti bih vam je dao".


»Ne priznajem buržoaski sud, jer se smatram odgovorim samo svojoj komunističkoj partiji!«
mariopan mariopan 14:41 10.01.2021

....

Na koji način bi se postiglo to da se ograniči ili kontroliše štetno delovanje sadržaja koji mogu da ugroze opšte dobro, dobro svih ljudi na planeti?

Od tog načina, ako ga neko zna ili ga ovde predloži, zavisi kako ću reagovati, jer da se mora kontrolisati to već znamo, imamo moderatore i ovde gde se družimo ovoliko godina i znamo šta je njihov posao, da drže diskusiju u okvirima pristojnosti?

Kada nije u pitanju samo pristojnost već dolazi u pitanje opšta opasnost za sve nas, iz bilo kog razloga, da li treba pustiti kajase i svaku budalu pustiti da priča svoju priču, koliko god ona bila opasna?

Problem nastaje kada se zna da moderator može da utiče i na negativan način,da recimo zavisi od tuđih interesa (vlasnika medija, nekog tajkuna ili političara) i diskusiju povede u smeru koji mu je dat kao zadatak?

Primer za to je očigledna prevlast botova na određenim temama gde se drugačije mišljenje ne pušta u etar pa se stiče utisak da svi isto misle i to nakaradno. Tako se manipuliše javnošću.
Tako internet postaje moćno oružje za Gebels propagandu i sada ga svaka budala ima u kući, uključujući i mene

Da li je samo našoj savesti ostavljeno da odlučimo kako ćemo da ga koristimo i da li je savest dovoljna zastita drugima od nas? Šta ako mi dovoljno plate pa okrenem ćurak naopako i krenem da ložim narod lažima o nekom događaju, izazovem nerede, pogine neko......? hm?
angie01 angie01 15:08 10.01.2021

Re: ....


Da li je samo našoj savesti ostavljeno da odlučimo kako ćemo da ga koristimo i da li je savest dovoljna zastita drugima od nas? Šta ako mi dovoljno plate pa okrenem ćurak naopako i krenem da ložim narod lažima o nekom događaju, izazovem nerede, pogine neko......?


nekako se pokazalo, da nije moguce osloniti se na licnu savest- ili kako god bi se to zvalo, zato su i ustanovljeni zakoni....inace bi zavladala anarhija, pa ko je jaci.
mariopan mariopan 15:41 10.01.2021

Re: ....

angie01

Da li je samo našoj savesti ostavljeno da odlučimo kako ćemo da ga koristimo i da li je savest dovoljna zastita drugima od nas? Šta ako mi dovoljno plate pa okrenem ćurak naopako i krenem da ložim narod lažima o nekom događaju, izazovem nerede, pogine neko......?


nekako se pokazalo, da nije moguce osloniti se na licnu savest- ili kako god bi se to zvalo, zato su i ustanovljeni zakoni....inace bi zavladala anarhija, pa ko je jaci.

Znam da nije moguće.

Sto se tiče "ko je jači" rekla bih da to vlada oduvek, oduvek se kontrola i doziranje informacija koristi a od Gebelsa naovamo taj zanat je doveden do savršenstva. Oduvek bio koristan za manipulaciju i kontrolu događaja koji često imaju tragičan završetak. Sad sa pojavom interneta dato im je moćnije oružje u ruke i ko i kako ga koristi nije bas svejedno?

Ne govorim o SAD i Trampu, pre svega se osvrćem na naše prilike.

Ja to pogrešno zovem "moderator". Mislim na močne kompanije koje mogu da oblikuju to javno mnjenje po svojoj volji i za svoje ciljeve. To mogu biti i verovatno jesu vlasnici medija svih vrsta, internet platformi, novina, televizija...i mogu raditi za svoje ili tuđe, plaćene interese? Sta ako se dogovore par najvećih i počnu da rade protiv interesa celog čovecanstva, pa mogu da nam urade šta hoće?

Moje pitanje je bilo: Ko i kako bi čuvao "čuvare" ako bi se neka kontrola našla kao poželjna? Kome bi oni bili odgovorni i kako?
gedza.73 gedza.73 15:46 10.01.2021

Re: ....

mariopan
Primer za to je očigledna prevlast botova na određenim temama gde se drugačije mišljenje ne pušta u etar pa se stiče utisak da svi isto misle i to nakaradno.


Tako je bilo na blogu pre i tokom agitovanja za LDP koji su podržavali Latinka Perović, Jovo Kapičić i mnoge slobodoumne levičarske NVO.
Odlučivalo se ko je 'progresivan' i 'levičar' a ko 'nazadan' i 'desničar'. Čim te proglase za ovu drugu ekipu pomoći ti više nije bilo.

Tu je grupa okupljena oko Biljane Srbljanović, Tešanovićke, Biljane Cincarević, Jelene Milić i sličnih VIP i non-VIP blogera određivala šta je podobno, šta nije, šta sme da se priča, šta ne a njihova 'istina' nije smela da se dovodi u pitanje

Pošto je prošlo dosta vremena lepo se vidi šta je ostalo od njih, njihovih programskih načela i koliko su se držali principa za koje su se zalagali.


mariopan mariopan 20:16 10.01.2021

Re: ....

gedza.73
mariopan
Primer za to je očigledna prevlast botova na određenim temama gde se drugačije mišljenje ne pušta u etar pa se stiče utisak da svi isto misle i to nakaradno.


Tako je bilo na blogu pre i tokom agitovanja za LDP koji su podržavali Latinka Perović, Jovo Kapičić i mnoge slobodoumne levičarske NVO.
Odlučivalo se ko je 'progresivan' i 'levičar' a ko 'nazadan' i 'desničar'. Čim te proglase za ovu drugu ekipu pomoći ti više nije bilo.

Tu je grupa okupljena oko Biljane Srbljanović, Tešanovićke, Biljane Cincarević, Jelene Milić i sličnih VIP i non-VIP blogera određivala šta je podobno, šta nije, šta sme da se priča, šta ne a njihova 'istina' nije smela da se dovodi u pitanje

Pošto je prošlo dosta vremena lepo se vidi šta je ostalo od njih, njihovih programskih načela i koliko su se držali principa za koje su se zalagali.
Bas sam htela na primeru bloga da ukažem na to što sam opisala, bila sam na blogu u to vreme, znam kako je to funkcionisalo i bas na to sam mislila.

Ali vidi učinak posle toliko godina? Ovde na Balkanu ovog trenutka da neko kresne sibicu buknuo bi rat do istrebljenja. I verujem da im je to bio zadatak, upravo ovakav Balkan.
magnus magnus 18:50 12.01.2021

Re: ....

Tu je grupa okupljena oko Biljane Srbljanović, Tešanovićke, Biljane Cincarević, Jelene Milić i sličnih VIP i non-VIP blogera određivala šta je podobno, šta nije, šta sme da se priča, šta ne a njihova 'istina' nije smela da se dovodi u pitanje
dobro bila je tu onda i gey ekipa , koja se maltene zalagala da ko nije peder il bar nije jebo pedera ne može dobit glasačko pravo u državi i pravo da piše komentare na blogu, pa onda oni dobronamjerni eldepeovci koji su se tražili ko GaLLuša ( ta bi me banovala čim bi se založio za bilo šta što vrijedi u švicarskoj gdje živi , ona je naime mislila da su švicarci politički zaostali i da su pukim slučajem uspješno i bogato društvo) , onda su bila ona braća što su drukala za Mila ,pa onda onaj crnogorski šovinistta iz bačke, banata il srema , ne znam više ,koji nije priznavao postojanje srba u cg sve mu je bilo srpska okupacija crne gore , hrpa bizarnih likova u rasponu od podlih sisača grantova do smušenih zaludnika koji su mislili da ih je sam bog poslo da jave "objavu" i uvedu euroatlansku socijalističku šeriju
freehand freehand 14:50 10.01.2021

Jebo tviter

To je samo jagodica. Kad su najveće TV kompanije sa nacionalnom pokrivenošću odbile da prenose govor presdsednika SAD ili ga prenosile uz direktno komentarisanje - to je bio momenat preloma. Ovo sad su pripreme za druge stvari i za korak dalje. Ono što se meni vrzma po glavi je, na primer, Trampovo hapšenje, koliko godto ludo zvučalo.
Ne razumem se mnogo u američku unutrašnju politiku i bavim se ovim površinskim saznanjima, ali po njima sudeći, Tramp kakav god da je čačnuo je u osinje gnezdo. To što je znao šta će odande da izleti neće mu mnogo pomoći u onome što mu se dešava i u onome što ga tek čeka.
Što se brige za istinu i visoke vrednosti tiče kao opravdanja za Trampovo ništenje skrenuo bih pažnju samo na 9/11 i sve njegove uzroke i implikacije. Blentavi donald mala je maca za Buša i ekipu, a gled čuda?! - i za nobelovca, crnog vospovca i miroljubivog masovnog ubicu koji je nasledio Buša a prethodio Trampu.
I uzgred samo - pominjati SAD kao nekakvog garanta mira na istom je nivou kao ukidanje prava govora u ime slobode govora.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:17 10.01.2021

.....

Iza cenzure i ograničenja uvek stoji neka/nečija agenda a sve u tkzv. svrhu naše (sic) zaštite.

Koja (ograničenja) nažalost uvek progresiraju umesto da se redukuju, pa tako sferu po sferu i na kraju dobijemo Velikog brata koji brine o svemu - a mi ostajemo na kraju zaštićeni i od samih sebe - za naše dobro, valjda.

Davanje primera, a ima ih sigurno na milione, mi je besmisleno. Prvo ide čišćenje nečeg prihvatljivog za većinu (recimo) ali uvek progresira i dođe neumitno do svakoga od nas.

Zato NE ovom ludilu i racionalizaciji pri uvođenju sve više cenzura i ukidanja.

shmoo shmoo 15:58 10.01.2021

Re: .....

apacherosepeacock

Zato NE ovom ludilu i racionalizaciji pri uvođenju sve više cenzura i ukidanja.


Мени ово све више личи на рационализацију једног лудила.

Уз обавезно и подразумевајуће анестезирање јавног мњења, наравно.

Јебо републику (res publica), то више не постоји. Сада се под тим називом подразумевају само и искључиво интереси оне мањине (1% vs. 99% нас осталих) која је сада очигледно спремна на све, не питајући колико ће живота оне већине при томе бити уништено.


zemljanin zemljanin 16:21 10.01.2021

Re: .....

Volter i 1.amandnam su iz perioda pre interneta i nisu dovoljni da bi se definisala pravila u novom mediju ... internet nisu samo drustvene mreze ... svako ima tu mogucnost da ih koristi ili ne ... barem je danas, ta sfera interneta toliko iskontrolisana i pod stalnim nadzorom da su se ljudi, radi cavrljanja u virtuelnom, odrekli mnogih sloboda i prihvatili mnoga ogranicenja ... da sam na mestu twitera, ta slina upozorenja Trampu i radikalnim desnicarima, poslao bih mnogo ranije ... pa bi ranije dobili i ban pa se sve ovo ne bi ni desilo ... ili jednostavije, granica mora da postoji, pitanje je da li ce svi galamiti i na kraju prihvatiti ono sto im sistem servira il ce aktivno ucestvovati u uspostavnja normi za granicu.
haklberi_tom haklberi_tom 18:05 10.01.2021

Re: .....

apacherosepeacock
Iza cenzure i ograničenja uvek stoji neka/nečija agenda a sve u tkzv. svrhu naše (sic) zaštite.

Koja (ograničenja) nažalost uvek progresiraju umesto da se redukuju, pa tako sferu po sferu i na kraju dobijemo Velikog brata koji brine o svemu - a mi ostajemo na kraju zaštićeni i od samih sebe - za naše dobro, valjda.

Davanje primera, a ima ih sigurno na milione, mi je besmisleno. Prvo ide čišćenje nečeg prihvatljivog za većinu (recimo) ali uvek progresira i dođe neumitno do svakoga od nas.

Zato NE ovom ludilu i racionalizaciji pri uvođenju sve više cenzura i ukidanja.


Normalno!
Šta više reći?
Saglasan!
haklberi_tom haklberi_tom 18:06 10.01.2021

Re: .....

zemljanin
Volter i 1.amandnam su iz perioda pre interneta i nisu dovoljni da bi se definisala pravila u novom mediju ... internet nisu samo drustvene mreze ... svako ima tu mogucnost da ih koristi ili ne ... barem je danas, ta sfera interneta toliko iskontrolisana i pod stalnim nadzorom da su se ljudi, radi cavrljanja u virtuelnom, odrekli mnogih sloboda i prihvatili mnoga ogranicenja ... da sam na mestu twitera, ta slina upozorenja Trampu i radikalnim desnicarima, poslao bih mnogo ranije ... pa bi ranije dobili i ban pa se sve ovo ne bi ni desilo ... ili jednostavije, granica mora da postoji, pitanje je da li ce svi galamiti i na kraju prihvatiti ono sto im sistem servira il ce aktivno ucestvovati u uspostavnja normi za granicu.

Gluposti!
alselone alselone 19:12 10.01.2021

Re: .....

Volter i 1.amandnam su iz perioda pre interneta i nisu dovoljni da bi se definisala pravila u novom mediju

Ovo nema nikakvog smisla.

Mislim, ljudi često sebi daju za pravo da spoje dve premise u konkluziju koja apsolutno nema nikakve veze. Mogao si slobodno napisati "Prvi amandman ne važi zato što je danas pandemija" ili "zato što je danas vreme paklenih vozača" ili "zato što je danas sunce". To su opravdanja diktatora, jer diktatori uvek smisle nekih razlog, pa koliko god on bio besmislen, oni koji žele poverovaće u njega.

Apsolutno nikakve veze nema to što je era interneta danas sa tim da prvi amandman prestane da važi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:52 10.01.2021

Re: Sve ih treba pohapsiti

freehand
Ono što se meni vrzma po glavi je, na primer, Trampovo hapšenje, koliko godto ludo zvučalo.

Sve bi ih trebalo pohapsiti. Mislim na žive bivše predsednike SAD.

Toliko žrtava diljem globa zemaljskog u ratovima koje su započeli ili nastavili da vode prosto vapi za pravednom kaznom.

Ako je ne bude, a malo je verovatno, u Nirbergu ili Hagu, uzdajmo se, zavisno od svojih uverenja, u Sv. Petra ili kvantnu teoriju paralelnih svetova, uz nadu da će ih bar u jednom od njih stići zaslužena kazna.
zemljanin zemljanin 21:14 10.01.2021

Re: .....

Apsolutno nikakve veze nema to što je era interneta danas sa tim da prvi amandman prestane da važi.

jbt. gde si procitao da ne treba da vazi, napisano je da praksa zahteva neke promene koje ce se desiti, neovisno od toga da li ce se neko buniti ili ne ... tako je bilo divljanje i oko kontrole interneta pa sta se desilo?
alselone alselone 21:19 10.01.2021

Re: .....

jbt. gde si procitao da ne treba da vazi, napisano je da praksa zahteva neke promene koje ce se desiti, neovisno od toga da li ce se neko buniti ili ne

Eno gore si jasno napisao. Mislim sada možemo terati mak na konac pa tumačiti šta "nije dovoljno" treba da znači ali se možemo saglasiti da takav kakav je danas ne valja pa bi ste ga menjali, jesam tu u pravu? Ako nije dovoljan znači da ne valja, pošto je on prilično jasan, direktan i jezgrovit. Nema tu mnogo tumačenja. Tako da ili ga poštujtueš ili misliš da nije dobar, nema mnogo krivih i sivih tumačenja tamo vamo.

neovisno od toga da li ce se neko buniti ili ne

Svakako neovisno od toga. Nije bunjenje nekog razlog da se o nekim stvarima ne priča. Drago mi je da si ovo rekao pošto je to baš bila tvrdnja proletos i letos za vreme divljanja - neke stvari su aksiomi i ko se pobuni i pričao bi o tome, otpustimo ga sa posla.


tako je bilo divljanje i oko kontrole interneta pa sta se desilo?

Ništa još, ali ne znači da neće. Poligon je postavljen.
little_radojica little_radojica 21:25 10.01.2021

Re: Jebo tviter

I uzgred samo - pominjati SAD kao nekakvog garanta mira na istom je nivou kao ukidanje prava govora u ime slobode govora.


Ја се баш за ово узгредно речено фатам.

Нисам помињао Америку као "гаранта мира" већ о анти-тежи Запада и Истока као гаранцији мира. То је нешто што Путин стално истиче, само је он помињао светске силе. Само да кажем да кад ја кажем "Запад", ја мислим и на Русију, а велика трагедија по светски мир је то што Запад не види Русију као Запад.

Као што је наивно било веровати у беневолентност Светске Банке и ММФ-а, отвореност тржишта на којем су доминантни играчи америчке мултинационалке итд. тако је наивно веровати да се кинеска технолошко-економска доминација неће претворити у сличну или још гору хегемонију ако јој се укаже прилика.

На крају, ја мислим да су културолошке разлике толико суштински дубоке да ће бити потребан огроман напор да се мир одржи све и да трговински дисбаланс не буде проблем.
vrabac_onaj vrabac_onaj 15:36 10.01.2021

Sve bi ovo bilo drugačije...

...da je Pera na vreme otišao u policiju.
I rekao im da malo pojačaju obezbeđenje oko Kapitola jer eto dolaze neki demonstranti a među njima ima svakakvog sveta.
Ovako, sirota policija i sirote ine bezbednosne službe nisu znale, nisu bile obaveštene pa ispade belaj.
Pera je kriv za sve.
Trebalo je da ode u policiju.
jinks jinks 15:51 10.01.2021

...

Biće interesantno šta će se desiti sa ekstremnije desnim biračima u SAD nakon odlaska Trampa, odnosno, ko će biti taj neko sledeći kome će se okrenuti. Ili možda i sam Tramp računa na taj, ne baš mali politički kapital i nakon 20. januara.

Takođe, interesantno je i kako će se tumbanja vezano za različite vrste suprematista po SAD odraziti na slične procese i drugde u svetu, posebno u Evropi, a što da ne na određeni način i ovde kod nas.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:02 10.01.2021

Re: ...

Biće interesantno šta će se desiti sa ekstremnije desnim biračima u SAD nakon odlaska Trampa, odnosno, ko će biti taj neko sledeći kome će se okrenuti. Ili možda i sam Tramp računa na taj, ne baš mali politički kapital i nakon 20. januara.


Pa neki će se vratiti pod kamenje ispod koga su izgmizali dolaskom Trampa na vlast, a drugi će se pretvoriti u iskrene borce za elementarne ljudske slobode i prava. Do sledeće prilike kad se bude opet moglo neometano mahati svastikama.

Mene zanima šta će se sada desiti sa antifom?
freehand freehand 15:55 10.01.2021

A kad

... Toma i drugovi onomad nisu mogli da dobiju Fejsbuk bilo vam je smešno?
Eto sad.
Boris Drenca Boris Drenca 15:59 10.01.2021

sloboda

Sloboda je sloboda samo ako je apsolutna. Apsolutna sloboda podrazumeva i apsolutnu odgovornost. I ta odgovornost je problem liberalizma kao ideologije. Odgovornosti za učinjeno i/ili izrečeno nema. I zbog toga se liberalizam kreće ka parodiji samog sebe. Odgovornost je proglašena nepoželjnom.
I zbog toga karikatura ravnopravnosti kroz 'političku korektnost' ili kroz neke manifestacije BLM pokreta ....
Slobodu su prihvatili i oni koji slobodu negiraju i dolazi se u situaciju gde se sve pojavljuje u karikaturnom obliku. I fašisti i antifašisti i rasisti i antirasisti i ostali -sti.
Hteli ili ne neka vrsta kontrole je neophodna. Opet, pitanje je sa kojim 'standardima' se kontroliše. Možda neki 'društveni dogovor'?
Kao 'nema propagiranja nasilja, kriminala, diskriminacije' ili 'nema vređanja, proganja, laganja'? Možda ali potrebno je definisati šta je nasilje, kriminal, dikiminacija,vređanje, proganjanje, laganje?
I gde je tu onda lični stav?
Problem je, ipak, u ljudima. Ljudi će uvek ići za bajkama i mitovima, nikako za činjenicama.
freehand freehand 16:07 10.01.2021

Re: sloboda

Sloboda je sloboda samo ako je apsolutna. Apsolutna sloboda podrazumeva i apsolutnu odgovornost.

Nema apsoluta, brt. Sem u filozofiji.

Slobodu su prihvatili i oni koji slobodu negiraju i dolazi se u situaciju gde se sve pojavljuje u karikaturnom obliku. I fašisti i antifašisti i rasisti i antirasisti i ostali -sti.
Hteli ili ne neka vrsta kontrole je neophodna. Opet, pitanje je sa kojim 'standardima' se kontroliše. Možda neki 'društveni dogovor'?

Takoe, ali je potpuno očekivano da će slobodu prihvatiti i prigrliti upravo oni koji će je iskoristiti da bi se dohvatili moći i prvo što će sutra učiniti jeste da sve slobode - uguše.
Zato društvo ima "društveni ugovor" kao osnov sopstvenog funkcionisanja od nastanka civilizacije. A sve o čemu govoriš rešava se zakonima na osnovu onoga što društvo kroz institucije utvrdi kao sopstveni interes, odnosno interes većine. Ono što napravi pometnju jeste kad zbog korumpiranosti ili moralne sluđenosti društva zakoni postanu toliko loši , dvosmisleni i nedorečeni da rupe u njima postanu tuneli kroz koje se ne provlače pojedinci sporadično nego horde u maršu.
aureus aureus 16:10 10.01.2021

Šonje

Iživljavaju se na Trampu, doduše zasluženo, sad kad je definitivno pukao.

Umjesto da su ovo isto uradili 2017, 2018...
nsarski nsarski 16:34 10.01.2021

Re: Šonje

aureus
Iživljavaju se na Trampu, doduše zasluženo, sad kad je definitivno pukao.

Umjesto da su ovo isto uradili 2017, 2018...teslana teslana 17:07 10.01.2021

Re: Šonje

Gdje si ti Aureuse? I šta kažeš, Džej dobro pjeva.

Mnogo smiješno. Mno-go. :))
freehand freehand 17:20 10.01.2021

Re: Šonje

nsarski
aureus
Iživljavaju se na Trampu, doduše zasluženo, sad kad je definitivno pukao.

Umjesto da su ovo isto uradili 2017, 2018...
aureus aureus 17:51 10.01.2021

Re: Šonje

teslana
Gdje si ti Aureuse? I šta kažeš, Džej dobro pjeva.

Pjeva, da.
Ili pjevao, kako se kome sviđa.

Samo to nije sad tema.

Izdržimo dan-dva prije trolovanja.
teslana teslana 20:20 10.01.2021

Re: Šonje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana