Kultura| Ljubav| Mediji| Region| Zabava

[94] Transkript

bojan ljubomir jugovic RSS / 09.12.2017. u 04:04
blogeru Maksi i svim ljubiteljima dobrog humora

transkript.19285.jpg      Sredinom dvijehiljaditih, kada sam iz banjalučkog naselja Obilićevo prešao u Rosulje, vrlo miran, tih i gotovo periferijski dio grada sa pokojim stambenim nizom zgrada i mnoštvom jednoporodičnih kuća načičkanih oko slijepih ulica blizu groblja Sv. Marko, živio sam sam u stanu bez interneta i televizora. U to vrijeme sam, pored čitanja knjiga i slušanja muzike, uglavnom pratio radio i to zagrebački Hrvatski radio koji je i onda imao bogat i zanimljiv program, posebno iz oblasti kulture, a meni je definitivno najdraži bio njihov dramski program. Tada sam poslušao ni sam ne znam koliko radio drama a neke od njih sam čak i snimao na kasete da bih ih kasnije, jednostavnim postupkom spajanja izlaznog kabla iz kasetofona sa priključkom za mikrofon na računaru, digitalizovao da ih lakše mogu slušati na kompjuteru. Posebno su mi bile drage radio igre dva manje poznata autora koja ću ovom prilikom, iz poštovanja prema njihovom pisanju, spomenuti: Stanislav Pejković i Sergej Mioč. Njihove radiokomedije ("Kako je komunizam prepila Antuku Šišmana", "Vratija se Šime", "Otpisani" i druge), uglavnom smještene u dalmatinski kraj sa specifičnim govorom Dalmatinaca i njihovim britkim humorom, i dan danas za mene, bez imalo pretjerivanja, predstavljaju prava mala remek-djela radiofonijske umjetnosti. (Da kojim slučajem imam saglasnost vlasnika autorskih prava vrlo rado bih ih učitao na internet da ih podjelim sa drugima jer mislim da su zaista vrijedne pažnje.) Naravno, pored u startu odlično napisanih komada kao i reditelja radio igre, koji dodatno obogaćuju dijaloge nekim zvučnim efektima atmosfere i pratećom muzikom, velika zasluga ide samim glumcima koji samo svojim glasom moraju uvjerljivo da iznesu napisane role i u tome leži glavna čar ovog audio stvaralaštva.
19284.jpg      Padalo mi je na pamet da nekad uradim i transkripciju spomenutih komada čisto da ih ogoljene sagledam na papiru u onoj formi u kojoj su originalno i nastali, ne bih li se dodatno divio samom majstorstvu, vještini i imaginaciji navedenih pisaca, ali onda sam došao na nešto zanimljiviju ideju: zapisati nešto što nikad nije ni bilo prethodno napisano već je u većini slučajeva rezultat dobro uigrane improvizacije oko osmišljenog (pa i ponekad zapisanog) skeleta ideje. To, istina u dosta manjem obimu, u filmu nije nikakva novina, mnogi čak i veliki reditelji poput Džarmuša i Kjubrika /vidi tekst [91]/ su ponekad naknadno dopisivali scenario unoseći u njega ono što su sami glumci izmislili i unijeli improvizacijom u scenu ali u potrazi za baš "nenapisanim" misao me neizbježno dovela do kultnog sarajevskog televizijskog šoua Top lista nadrealista, svima toliko poznatog na ovim prostorima da nije potrebno trošiti riječi o temama i učesnicima skečeva i serijala. Za njih znaju, što se kaže, i ptice na grani. Za podrobnije detalje o nastanku i realizaciji TLN serijala skrenuću samo pažnju na dva odlična dokumentarca "Šta bi rek'o doktor Arsla, ba?" (2005.) i "Eto, ba, Šahbaza" dostupna na internetu, kao i na Neletovu knjigu "Fajront u Sarajevu" (Laguna, 2015.), a ovo što u daljem tekstu slijedi jeste grubi transkript jednog od mojih omiljenih skečeva iz TNL3 sa profesorom informatike, Miljenkom Popovićem, koji dolazi kao gost kod nekulturnog voditelja TV emisije, koji je ovom prilikom posebno "opremljen" za ljubitelje dramskog teksta ili scenarija sa didaskalijama. (Vrlo je moguće da je ovo i prva transkripcija TLN u istoriji jer na internetu osim zapisanih pojedinih nezaboravnih replika nema ništa slično. Ako neko, kojim slučajem, ima neki link ili drugačiju informaciju molim neka me obavezno razuvjeri i demantuje.)

TOP LISTA NADREALISTA 3
skeč (neformalnog naziva) "Profesor Miljenko Popović", 1991.
trajanje: cca 7 minuta
režija: Benjamin Filipović (1962-2006)

Likovi

VODITELJ [Nenad Janković aka dr Nele Karajlić]
PROFESOR [Zlaja Ivanišević]
PRVI GLEDALAC [Branko Đurić]
DRUGI GLEDALAC [Davorin Šegulja]
TREĆI GLEDALAC [Branko Đurić]
PRVI KAMERMAN [Zenit Đozić]
DRUGI KAMERMAN [Dražen Janković]
SPIKER [Branko Đurić]

Uobičajeni enterijer malog televizijskog studija pred početak emitovanja emisije. Profesor sjedi u jednoj fotelji i gleda u svoje papire. Voditeljeva fotelja je prazna.

SPIKER: [iz off-a] Uključujemo se u najnoviji program, 843-ći program Alternativne televizije Sarajevo.

VODITELJ: [Utrčava u kadar, odlaže jaknu i sjeda u svoju fotelju.] Ja sam malo zakasnio. Poštovani gledaoci, dobro veće i dobrodošli u naš osamsto čet'erest [duva iz nosa] treći, pardon, osamsto čet'erest treći kanal. Gost u studiju je... [profesoru] Vi ste taj profesor, jel', što su mi rekli gore? [profesor kimne] Milanko?

PROFESOR: Miljenko.

VODITELJ: Profesor Miljenko Popović, kažu gore: "Bog za elektrotehniku i kompjutere".

PROFESOR: To bi bilo neskromno malo.

VODITELJ: Boga m' su men' rekli da je bog za kompjutere i elektrotehniku, pa profesore možete l' Vi to nešto malo o... oko kompjutera?

PROFESOR: Da. Dobro veče prije svega i Vama i gledaocima i hvala što ste me zovnuli u ovu emisiju. Što se kompjutera tiče, kompjuterizacija uopšte podrazumjeva...

VODITELJ: Profesore, odma', odma' da Vas prekinem [skinuo patiku i masira golo stopalo desne noge] Ja se izvinjaem, mislim, neću reć' da Vam je priča glupa, 'naš malo sam nogu ugan'o, al' mora to brzo, brzo ić', strašno. Jeste l' Vi gledali naš program?

PROFESOR: Da.

VODITELJ: To začas ide, 'vako, 'vako [pucketa prstima] samo 'vako, 'naš. Hamo, Pipa i ostala ekipa i gotova emisija - da to prođe u sekundi. Zato molim Vas malo brže, taktičnije.

PROFESOR: Da. [trudi se da bude brži] Pa osnovno je savladati aplikacioni sistem...

VODITELJ: E joj profesore, majke m', Vi isto k'o da ste đak, a ne profesor! Pa ja, morate brate znat' [drži se za nogu], ugan'o sam malo nogu. Najbolje da mi krenemo sa telefonima, profesore, to ide začas, emisija je dinamična, televizija ne trpi sporo! [gleda u kameru i obraća se publici] Poštovani gledaoci, možete se javiti na naše telefone 461 584, zatim dobijete centralu i na centrali tražite jednu gospođu koja se zove Sabaheta. Sabaheta će vas spojiti sa Draganom, koji obično nije na lokalu na kome vi tražite već ode da igra karte na lokalu 122, pa ponovo nazovite Sabahetu da vam ona da lokal 122 ako ne bude na lokalu 120, ako je on na 122 lokalu tražite da vas spoji sa lokalom 503 i tu vam se javi jedna baba. Babi morate glasnije govorit', rec'te: "Baba, baba, volio bih u program", i tako to. Na taj način ćete lako dobit' naš program.

PRVI GLEDALAC: [glas preko telefona] Halo? Halo, jesam u programu?

VODITELJ: Jeste, jeste, kod kuće ste [smijeh].

PRVI GLEDALAC: Joj, teško vas je malo dob't', pogotovo ova baba na kraju - ništa ne ćuje.

VODITELJ: Ja, rec'te!

PRVI GLEDALAC: 'Alo?!

VODITELJ: Rec'te!

PRVI GLEDALAC: Da vam kažem...

VODITELJ: Ja!

PRVI GLEDALAC: Je l' mogu razgovarat'... Želio bih da pozdravim sve u studiju, i htjeo bih da pozdravim posebno ovog sa naočar... cvikeraša!

VODITELJ: [hrakne i pljune na pod] Pardon. Da, profesora!

PRVI GLEDALAC: I da mu postavim pitanje. Možete l' ga malo približ't'?

VODITELJ: Evo približ'ćemo ga.[kamera zumira profesorovo lice]

PRVI GLEDALAC: [tiše, obraća se nekom pored sebe] Joj Hamo, vid' mu glave, majke t'! [profesoru] Halo? Pro'sore?

PROFESOR: Da?

PRVI GLEDALAC: Jedno pitanje za Vas. Kako se kaže zmija?

PROFESOR: Kako se kaže zmija?

PRVI GLEDALAC: ZMIU GA! [smijeh]

VODITELJ: [smijeh] Oca m' mog...

PRVI GLEDALAC: Može l' još jedno, može l' još jedno pitanje?

VODITELJ: [duva iz nosa] More!

PRVI GLEDALAC: Alo? Pro'sore? Nazbaj ga [tiho] Joj, vid' mu glave! [glasno] Kak' se kaže, prof'sore, mala zmija?

PROFESOR: Mala zmija? Ne znam. Pretpostavljam da Vi znate?

PRVI GLEDALAC: ZMIU GA LOMA, prof'sore! [smijeh] Hvala, dov'đenja!

VODITELJ: [piša u dnu studija, zakopčava šlic i vraća se u fotelju] Joj, pravo Vam je šukn'o, joj, noga mi je profesore otišla, totalno! Prof'sore, evo 'vako idemo realno: jedno konkretno pitanje iz Vaše struke. Radi l' ona Fatima u Irisu, ona sa velikim fonasi, a?

PROFESOR: [čisti grlo] Khm, khm. Izvinjavam se. [vadi maramicu iz džepa i čisti staklo naočara] Veliki su problemi bili, od samog starta su nas pratili, ali smo trudom i zalaganjem uspjeli da prevaziđemo sve. Bilo je tu i...

VODITELJ: E prof'sore, molim Vas, najbolje bi bilo da mi odma' idemo sa novim telefonom, jer ja vidim da Vi ništa niste skontali kaka je televizija medij, to je začas: [pucketa prstima] Hamo, Pipa i ostala ekipa, gotovo! Telefon imamo l'?

DRUGI GLEDALAC: [glas preko telefona] Halo, jel' Mensur tu, molim Vas?

VODITELJ: [duva iz nosa] Ko?

DRUGI GLEDALAC: Ima li Mensura? Molim Vas požurite, frka mi je!

VODITELJ: [duva iz nosa] Nemam nikakog Mensura ovdje.

DRUGI GLEDALAC: Ma kako nema?

PRVI KAMERMAN: Ima! [ispred sebe gura kameru i ulazi u kadar]

VODITELJ: Evo Mensura, e'o! Izvini jaro!

PRVI KAMERMAN: [odgurne kameru u ćošak i sjeda na koljena profesoru koji sjedi u fotelji kojem se obraća] Čekaj malo, izvini, majke t'. [gledaocu] Zike je s' ti?

DRUGI GLEDALAC: Hajde požuri Menso, nabavio sam benzin!

PRVI KAMERMAN: Zike, je s' naš'o?

DRUGI GLEDALAC: Ma naš'o sam, hajde požuri!

PRVI KAMERMAN: E'o! Svaka čast! Je l' Super il' obični?

DRUGI GLEDALAC: Obični, Tita ti izbliza, požuri!

PRVI KAMERMAN: E'o dolazim, e'o sa'ćemo mi završ't' ovo još malo. Kako s' me naš'o matere t'?

DRUGI GLEDALAC: Ma ćuti, požuri, frka! Hajde!

PRVI KAMERMAN: [smijeh. voditelju] E slušaj da ti kažem, kol'ko ćemo mi radit' ovo?

VODITELJ: Još pet minuta.

PRVI KAMERMAN: Još pet minuta? Nema šanse.

VODITELJ: Hajd' molim te.

PRVI KAMERMAN: Nemoj, nema šanse još pet minuta! Ja za dva minuta gasim kameru, ne interesuje me.

VODITELJ: Nemoj majke t', 'ajd' još pet minuta, e'o sad ćemo s profesorom završit'.

PRVI KAMERMAN: [ustaje kreće nazad] Ne, ne, nema ni govora! [okreće se nazad] Joj, zaboravio sam kameru. [uzima kameru za ručku u povlači je sa sobom van kadra]

VODITELJ: Samo pet minuta.

PRVI KAMERMAN: Ma neću!

VODITELJ: 'Aj' molim te, bolan, što s' taki majke t'?

PRVI KAMERMAN: Zdra'o!

VODITELJ: [drži duplericu u rukama i obraća se profesoru] Profesore, vid'te ovo, vid'te ovo! A?

PROFESOR: [stavlja naočari i gleda] Ma, dajte, molim Vas!

VODITELJ: Valja l' Matilda? Sedamn'est godina oca m' [smijeh]. Profesore, hajde brzo da završimo ovo u trenutku, boli me noga nešto, užasno sam loše [glasno kašlje] prehlađen! [hrakne i pljune na pod] Pardon. Rec'te.

PROFESOR: [pauza. stavlja naočari] Pa...

VODITELJ: [ljutito] I jee, nemoj mi "pa" majke t'! Daj rec' odma' šta imaš! Najbolje profesore majke mi, pošto Vi ne shvatate televiziju kao medij brzi...

TREĆI GLEDALAC: [glas preko telefona] Baba! Baba!

VODITELJ: Imamo telefon!

TREĆI GLEDALAC: Baba! Baba!

VODITELJ: Halo?

TREĆI GLEDALAC: Baba!

VODITELJ: Halo?

TREĆI GLEDALAC: Halo baba! Baba, možete l' me u studio prebac't'?

VODITELJ: E, u studiju ste, dobro je, baba Vas je prebac'la.

TREĆI GLEDALAC: Eeee, hvala najljepša, ovako: ja sam stalni vaš gledalac, gledam vaš program, sviđa mi se. Al' sam frapiran ponašanjem vašeg gosta! To je tako nekulturno! Mislim, kako ga nije stid? Ja sam mor'o djecu u drugu sobu odvest' jer je to takva nekultura da tako auditorij ne može da to trpi! Nemojte molim vas, ovo je najdobronamjernije što vam želim reć', nemojte tak'e goste zvat'!

PROFESOR: Ja se izvinjavam ako sam Vas nečim uvrijedio ili...

TREĆI GLEDALAC: 'MA MATERI SE IZVINJAVAJ, JES' ČUO?! NEKULTURNI STVORE ONAJ!

VODITELJ: Jes' profesore, majke m', morate, mislim, drugi put mislit'! [go do pasa, pokazuje profesoru nešto u predjelu ramena] Joj, što me ovdje nešto ujelo, profesore, vid'te molim Vas.

PROFESOR: [prekipi mu konačno. ljutito, mlati papirima] 'Ma haj'te molim Vas, pa dajte, pa šta je ovo?! Pa nisam ja doš'o ovdje tek tako što sam htio, mene je urednik Vaš zvao! Jer me urednik Vaš zvao! [treći gledalac nešto priča] Evo on još priča...

VODITELJ: E'o ima čo'ek pitanje.

PROFESOR: ...umjesto Vi da ga prekinete!

VODITELJ: Stani bolan glupi profesore!

PROFESOR: 'Ma haj'te molim Vas!

VODITELJ: [gledaocu] Halo momak, imaš li pitanje?

TREĆI GLEDALAC: KO VAS JE TAKO NEKULTURNOG DOVEO NA NAŠU TELEVIZIJU?

PROFESOR: Hoćete prekinut' ga Vi?

VODITELJ: Ne, pita te čovjek! Nemoj ništa, vidiš da sam povrijeđen. [podigne ruke u vis i gleda ispod pazuha] Čujemo l' se profesore?

PROFESOR: "Čujemo l' se profesore?"

VODITELJ: Čujemo l' se profesore? [smijeh]

PROFESOR: 'Ma haj'te molim Vas, doš'o sam ovdje što su me zvali, a ne onaj zove, onaj tamo [pokazuje naočarima na kamermana] priča za naftu sa ovim, Vi pričate s ovim! [ustaje iz fotelje] Kako vas stid nije?!

VODITELJ: Ja! I šta? I šta je logično?

PROFESOR: [kamerman nešto dobaci] Molim?! Pa ja nisam došao ovdje da se sa mnom tjera za...

VODITELJ: I šta je logično?

PROFESOR: 'Ma idite svi, i ti, i Zike, i Mensur...

VODITELJ: To! To! To!

PROFESOR: ...i ti [pokazuje na voditelja, u kadar ulaze prvi i drugi kamerman i približavaju se profesoru] u sto, i ti isto [pokazuje na drugog kamermana], u sto, u hiljadu...

VODITELJ: U šta? U šta?

PROFESOR: ...u sto hiljada! [otrese papirima od stolić]

VODITELJ: U šta?

PROFESOR: Peršuna! Eto!

VODITELJ: [svi razočarani, odmahuju rukama i udaljavaju se od profesora] Peršuna? [ljutito odgurne kameru]

PRVI KAMERMAN: E, ja idem stvarno, mene ne interesuje!

VODITELJ: Peršuna?

PROFESOR: Ja se izvinjavam...

PRVI KAMERMAN: 'Ma doviđenja! [profesoru] Izađi!

[zoom in. fade out. kraj]

 

AtačmentiKomentari (235)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 07:55 09.12.2017

..

Pun amfiteatar, predavanje uveliko u toku. Nele tiho otvara vrata, sunja se ka svome mestu ... Profa ga vidi, zaustavlja predavanje.

Profa: Kolega Jankovicu, opet kasnite!?
Nele: Pa ja ne bih kasnio da si ti jutros otisao da kupis hleb.


Istinita anegdota sa faksa gde je Neletov otac predavao, a ovaj studitao.
maksa83 maksa83 13:20 09.12.2017

Re: ..

Nele tiho otvara vrata, sunja se ka svome mestu

Bila pre x godina neka emisija, Nele u studiju, i traži mu voditelj da ispriča najkraći mogući vic. Nele: "Plan'ne oko Sarajva su tako strme da ovce pasu pod rućnom."
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:48 09.12.2017

Re: ..

Spiridon

Istinita anegdota sa faksa gde je Neletov otac predavao, a ovaj studitao.


Vrlo dobro znam za to ali da me ubiješ ne znam izvor. Inače Nele je studirao Orijentalistiku ali nije završio. ("Šeki mi je apsolvent, Šeki nije završio, Šeki, Šeki!" ) Živi kipovi.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:50 09.12.2017

Re: ..

maksa83
Nele tiho otvara vrata, sunja se ka svome mestu

Bila pre x godina neka emisija, Nele u studiju, i traži mu voditelj da ispriča najkraći mogući vic. Nele: "Plan'ne oko Sarajva su tako strme da ovce pasu pod rućnom."


Hahaha! "Raja, tolka je magla u gradu da ptice idu pješke"
c_h.arlie c_h.arlie 21:15 09.12.2017

Re: ..

bojan ljubomir jugovic
maksa83
Nele tiho otvara vrata, sunja se ka svome mestu

Bila pre x godina neka emisija, Nele u studiju, i traži mu voditelj da ispriča najkraći mogući vic. Nele: "Plan'ne oko Sarajva su tako strme da ovce pasu pod rućnom."


Hahaha! "Raja, tolka je magla u gradu da ptice idu pješke"

Jedan je Nele !
Черевићан Черевићан 12:56 09.12.2017

ај'мо...радио игре

* bogat i zanimljiv program, posebno iz oblasti kulture

вокабулар, срозан нам начисто
смисао му тихо... ...вређа психу,
не би ли му спас'ли што се може
гибања оваква* пружају прилику
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:19 09.12.2017

Re: ај'мо...радио игре

Pravo u sridu gos'n Sveta, kao i uvijek. Interesantno je koliko je ovaj skeč i dalje vrlo aktuelan iako je prošlo 26 godina od njegovog nastanka. Upravo tih devedesetih krenuo je i pad i u oblasti medija i pojavom prvih privatnih TV stanica koje su za razliku od ozbiljnih i uglednih voditelja iz osamdesetih počeli da zapošljavaju vrlo sumnjiv kadar.

Što se tiče beogradskog dramskog radijskog programa, njega sam počeo da pratim tek pošto sam počeo da koristim internet (ima dosta dostupnog materijala na YouTube-u) a prije toga pamtim samo legendarnog Čkalju i njegove dvije zvanično izdate kasete sa skečevima koji su sjajno i napisani i izvedeni.
tyson tyson 19:58 09.12.2017

Re: ај'мо...радио игре

Što se tiče beogradskog dramskog radijskog programa, njega sam počeo da pratim tek pošto sam počeo da koristim internet (ima dosta dostupnog materijala na YouTube-u) a prije toga pamtim samo legendarnog Čkalju i njegove dvije zvanično izdate kasete sa skečevima koji su sjajno i napisani i izvedeni.

Uh, pa dosta toga si propustio, to je bila jaka škola radio drame; legendarne Jovanoviće na primer, a osamdesetih godina prošlog veka apsolutni hit je bilo Indeksovo radio pozorište.


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:54 09.12.2017

Re: ај'мо...радио игре

Uh, pa dosta toga si propustio, to je bila jaka škola radio drame; legendarne Jovanoviće na primer, a osamdesetih godina prošlog veka apsolutni hit je bilo Indeksovo radio pozorište.


Slažem se. Moj pokojni deda Đurađ, on je baš bio "upućen" na Beograd, slušao radio BG, čitao NIN i Politiku, pa se kao dijete kroz maglu sjećam tih nekih emisija.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:00 09.12.2017

Evo Čkalje

Imao sam kasetu pa sam je, prije interneta, digitalizovao u Adobe Audition-u i konvertovao u mp3 i razdijelio drugarima u studenjaku - kod njih bio hit mjesecima Sve fore su znali napamet!Zaista sjajno napisano.

Profesionalni diskutant, Pripravnik, Srećni dobitnik, Sportski komentator, Da li je psovka šund? - sve su zaista zaista dobre kao ideje u globalu i u detaljima. Koncizne i svedene, bez praznog hoda. Svaka čast.
zilikaka zilikaka 11:06 10.12.2017

Re: ај'мо...радио игре

Uh, pa dosta toga si propustio, to je bila jaka škola radio drame; legendarne Jovanoviće na primer, a osamdesetih godina prošlog veka apsolutni hit je bilo Indeksovo radio pozorište.

Išle su i tokom noćnog programa radio drame.
Mislim da je to čak bio obavezan deo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:09 11.12.2017

Re: ај'мо...радио игре

zilikaka
Uh, pa dosta toga si propustio, to je bila jaka škola radio drame; legendarne Jovanoviće na primer, a osamdesetih godina prošlog veka apsolutni hit je bilo Indeksovo radio pozorište.

Išle su i tokom noćnog programa radio drame.
Mislim da je to čak bio obavezan deo.


Paukova mreža, na primer.
docsumann docsumann 14:23 09.12.2017

HN verzija
humor je dosta baziran na lokalnim likovima i forama (rambovskog tipa), al' ima i nekoliko antoliogijskih replika

- ma, ne može pomorac bit' rasis'

Peco (Satan Svirepović) je Rambov brat po oružju i duhu

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:32 09.12.2017

Re: HN verzija

Hvala Docs, gledam čim dođem kući pošto od muzike u kafeteriji ništa ne čujem. Kad smo kod lokalnih snaga već sam spominjao osnivača i doživotnog predsjednika (neformalnog) Udruženja proždirača kru'a, loža Prnjavor čika Sekija aka Bugojno (iako čovjek nema nikakve veze sa Bugojnom). Ovdje se pojavljuje u liku Mirka iz Doboja koji provocira lokalnu tv emisiju koja "pomaže" narodu

docsumann docsumann 20:34 09.12.2017

Re: HN verzija

Ovdje se pojavljuje u liku Mirka iz Doboja koji provocira lokalnu tv emisiju koja "pomaže" narodu
i šta su zvijezde pokazale?
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:43 09.12.2017

Re: HN verzija

- ma, ne može pomorac bit' rasis'


Glas mu ima dobar šmek, dobra boja - jeste ovo mu je najjači fazon, ne voli nijednu drugu boju kože osim bijele ali nije rasis

Sjajno je što ima scena - mislim, da ima ljudi u manjem gradu i da rade

Ovaj voditelj mi pomalo liči na onog tipa iz crnogorskog hum. šoa Nijesmo od juče ili tako nekako, sa Gvidom i onim legendarnim likom ženom-bradonjom :)) Nisu mi nešto, ali postavka mi je odlična!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:46 09.12.2017

Re: HN verzija

i šta su zvijezde pokazale?
Kakvi su to prevaranti... duboko u noć rade a sela iz regije, zovu li zovu...
docsumann docsumann 20:54 09.12.2017

Re: HN verzija

Ovaj voditelj mi pomalo liči na onog tipa iz crnogorskog hum. šoa Nijesmo od juče ili tako nekako, sa Gvidom i onim legendarnim likom ženom-bradonjom :)) Nisu mi nešto, ali postavka mi je odlična!


cijenim da mu je to sin, toliko liče, mada nagađam.

Peco glas S.Svirepovića gradi na dva autentična lika iz HN-a.
zato je lokalcima to dodatno smješno

jedan je legendani oriđino Mišel. onaj što je otvorio najbolji Rambov cert u rodnom gradu (turneja albuma Titanik)za drugog nisam 100% siguran, pa da se ne zalećem...

inače, Peco je hiperaktivni alternativni kreativac, mada nikad dovoljno artikulisan da bi ostvario veći estradni proboj poput Ramba


PS a lik koji pjeva na uvodnoj špici je Šabi Romantiko, takođe lokalac. gostovao i na nekim Rambovim stvarima, LM hit...
na snimanju se jedini Rambu obraćao sa Amadeuše
docsumann docsumann 20:59 09.12.2017

Re: HN verzija

bojan ljubomir jugovic
i šta su zvijezde pokazale?
Kakvi su to prevaranti... duboko u noć rade a sela iz regije, zovu li zovu...


Milan Tarot sve objasnio
tadejus tadejus 14:52 09.12.2017

e viš šta ti je sjećanje

ja samo to zapamtila kao
joj profsore, gluuupi profsore, i to u kući rabimo na dnevnoj bazi..
uz Švicu dragu, razumje se
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:14 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

Ćao zemljakinjo! Haha, jeste i ja ponekad upamtim ih na svoj način, k'o Fred iz Lost Highway-a, različito od originala ali sa istom suštinom. Mene recimo drugari često zezaju sa replikom iz Radio Nadrealista kada Zena intervjuiše Bojana Križaja pa ga "kajla" što bi rekao moj drug autoelektričar Struja, riječima: "Bojane, kaži nam, Bojane zašto si zamucao u odsutnom trenutku?!"
mirelarado mirelarado 15:26 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

"Bojane, kaži nam, Bojane zašto si zamucao u odsutnom trenutku?!"


Bilo je i "Oprosti, Alane... Alane, oprosti..." - intervju s Alanom Prostom. :)))
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:33 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

Haha, a Zena odgovara: "U redu je momak, stvarno, u redu je."
docsumann docsumann 15:41 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

"Bojane, kaži nam, Bojane zašto si zamucao u odsutnom trenutku?!"


- Dragi Bojane, rodio te otac, majka i komšija...
- Ampak, ja sam iz inkubatora i tak nemam nikakve veze sa susjedima
tadejus tadejus 15:45 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

bojan ljubomir jugovic
Haha, a Zena odgovara: "U redu je momak, stvarno, u redu je."


nego nevezano..
ko ima djecu a i ko ih nema no voli da gleda crtaće Captain Underpants je naprosto genijalan..
našli ga na amazonu, nikad čula, a crtać je fenomenalan, dobar crtež ali odlična priča, sjajni dijalozi, čisti biser..
meni su inače omiljeni Toy story i Cars 1 ali ovo je neka mala produkcijska kuća i ne da se uporediti s drugima..
od li čan..
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:54 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

docsumann
"Bojane, kaži nam, Bojane zašto si zamucao u odsutnom trenutku?!"


- Dragi Bojane, rodio te otac, majka i komšija...
- Ampak, ja sam iz inkubatora i tak nemam nikakve veze sa susjedima


Haha, taj, taj. Inače bio je jedan genijalan skeč u tim radio Nadrealistima kojeg nažalost već dugo ne mogu naći, prevrtio sam sve ali nema, o filmskom kritičaru Pačetu koji ima brojne funkcije uključujući i funkciju predsjednika kućnog savjeta.
docsumann docsumann 15:57 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

o filmskom kritičaru Pačetu koji ima brojne funkcije uključujući i funkciju predsjednika kućnog savjeta


premotati na 9:00istina je u penziji
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:28 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanjeČitav minut nabraja mu funkcije! ...brodovlasnikom, bankarem,...
maksa83 maksa83 22:21 09.12.2017

Re: e viš šta ti je sjećanje

ko ima djecu a i ko ih nema no voli da gleda crtaće Captain Underpants je naprosto genijalan..
našli ga na amazonu, nikad čula, a crtać je fenomenalan

To je Kapatan Gaćerone, prevedeno ovde zilion knjiga. Mislim da su to prve knjige koje je ovaj moj stariji čitao.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:03 09.12.2017

*

U Švedskoj problemi, zdravo.


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:22 09.12.2017

Re: *

stefan.hauzer
U Švedskoj problemi, zdravo.


Legendarna...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:04 09.12.2017

Milo ponovo jaše

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:10 09.12.2017

Re: Izbori kao stres

Sjajni, gledao naravno. E sad ja ih baš volim gledati ali interesantno ovdje još nisam sreo nikog da ih "gotivi". Kome god da sam slao od drugara (kao i Miočeve radiokomedije) nikome nije smiješno. Vjerovatno ima fanova i ovdje. Moji favoriti skečevi "Gruna Stramen" i "Prati ga narodna muzika". Živi urnebes! Znam da se Zenit iz TLN pojavljuje u njihovom filmu prvijencu.
docsumann docsumann 16:14 09.12.2017

go must show on


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:12 09.12.2017

Re: go must show on

Znam da imaju tu neku svoju sedmičnu radio emisiju, čini mi se, koja ide petkom u ponoć - što mi je strašno kul.

Sjećam se, prvi put sam ih vidio zapravo na televiziji - u nekom večernjem terminu neko je pustio emisiju i ja sam se uključio na onom uvrnutom skeču o Hamletu kad tri kostimirana tipa nespretno čitaju Hamleta na kvarnom engleskom i to je čovječe trajalo i trajalo i ja sam pomislio, jebote šta je ovo - toliko je bilo apsurdno, uvrnuto, hermetično i nekomercijalno a opet bilo je na mainstream mediju - televiziji.
docsumann docsumann 21:35 09.12.2017

Re: go must show on

da, to je bilo baš silovanje.

imali su oni dosta tih vruće-hladno monenata, tražili se gubili i nalazili.
kad ubodu zna da bude baš baš, ali je znavalo i da im ponestane inspiracije usred emisije (pa i snimane )

zajebano je to kad ti je zasmijavanje ljudi posao. ne možeš uvijek biti smješan (duhovit).

u tom smislu mi je jasno ono što i als kaže za Pajtonovce, dosta ljudi ih je idolizovalo.
pa jebemu miša i Hendriks je na Vudstoku bio aut.

a odlična američka komedija na tragu Pajtonovaca, s početka devedesetih bila je - Rozenkrojc i Gildestern su mrtvi.
to mi je baš bio prijatano iznenađenje, gotovo šok (upali smo (brat, drug i ja)na projekciju, s par minuta zakašnjenja, nasumično izabravši film iz novina samo na osnovu opičenog naslova)
tyson tyson 21:41 09.12.2017

Re: go must show on

Sjećam se, prvi put sam ih vidio zapravo na televiziji - u nekom večernjem terminu neko je pustio emisiju i ja sam se uključio na onom uvrnutom skeču o Hamletu kad tri kostimirana tipa nespretno čitaju Hamleta na kvarnom engleskom i to je čovječe trajalo i trajalo i ja sam pomislio, jebote šta je ovo - toliko je bilo apsurdno, uvrnuto, hermetično i nekomercijalno a opet bilo je na mainstream mediju - televiziji.

Ima svega na ovom svetu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:43 09.12.2017

Re: go must show on

a odlična američka komedija na tragu Pajtonovaca, s početka devedesetih bila je - Rozenkrojc i Gildestern su mrtvi.

Генијалан филм.

Иначе, Ненад Карајлић уживо и у комуникацији одише топлином и искреношћу и страшном енергијом.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:00 09.12.2017

Re: go must show on

Иначе, Ненад Карајлић уживо и у комуникацији одише топлином и искреношћу и страшном енергијом.


Jeste. Nele i ekipa No Smoking Orchestra, uključujući Kustinog Stribora, za vrijeme NATO bombardovanja 1999. su se sklonili u Prnjavor (recimo Kepa i sin iz Smaka su se sa porodicama sklonili u Banjaluku), gdje su spremali svoju prvu ploču i turneju nekoliko mjeseci tako da ih je dosta ljudi upoznalo. (Stribor se čak krstio u crkvi na Vučijaku nekih 5-6 kilometara od grada).

Malo ljudi odavde ih prati ali eto oni su snimili kompoziciju "Prnjavor" koja je pravi mali artistički omaž mjestu u kojem su se zadesili i koja divno opisuje taj ipak dominantno seoski štih (ogromna opština sa mnogobrojim selima) našeg malog grada:Ove godine neka mlađa ekipa iz Banjaluke ga je pozvala da promoviše "Fajront u Sarajevu" u Prnjavoru i Dom kulture je bio dupke pun. Svi su došli da čuju Neleta.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:22 09.12.2017

Re: go must show on

zajebano je to kad ti je zasmijavanje ljudi posao. ne možeš uvijek biti smješan (duhovit).


Da, zeznuta rabota. Pošto su Njuz.net napravili proboj po ugledu na američki Onion, jedan prijatelj sa faksa pokrenuo je svoju banjalučku "inačicu" Balkan Times prepunu lažnih vijesti pa me zvao da radim u tom formatu - što sam uz zahvalnost na pozivu ipak odbio. Trajali su uspješno neko vrijeme, ne znam šta je poslije bilo ali upravo to - moraš da pišeš zanimljive gluposti non stop, bez prekida - ako hoćeš da veslaš i ne potoneš.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:55 09.12.2017

Re: go must show on

Ima svega na ovom svetu.


Vidim srpsko-hrvatska koprodukcija. Kaži mi ovo ide (ili je išlo) na televiziji? (Inače, kako dugo godina nisam imao tv - odvikao sam se pa uopšte ne gledam, desi se da mjesecima ne upalim).
c_h.arlie c_h.arlie 07:13 10.12.2017

Re: go must show on

Predrag Brajovic
a odlična američka komedija na tragu Pajtonovaca, s početka devedesetih bila je - Rozenkrojc i Gildestern su mrtvi.

Генијалан филм.

Иначе, Ненад Карајлић уживо и у комуникацији одише топлином и искреношћу и страшном енергијом.

Takav sam i sam !
PS. Neleta i brata mu poznajem 33 godine - okruglo.
PPS. Evo ga, uptavo sada na RTS-u, bloger Krlo --- uz standardno nakrivljenu glavu na levu stranu - nešto mrsi. Ton mi je isključen pa ne znam šta. A i da nije ton isključen, isključio bih ga.
tyson tyson 10:20 10.12.2017

Re: go must show on

bojan ljubomir jugovic
Ima svega na ovom svetu.


Vidim srpsko-hrvatska koprodukcija. Kaži mi ovo ide (ili je išlo) na televiziji? (Inače, kako dugo godina nisam imao tv - odvikao sam se pa uopšte ne gledam, desi se da mjesecima ne upalim).

Isto i ovde - televiziju takoreći ne gledam, naročito domaće kanale, te ne znam da li ovo ide na TV.


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:42 10.12.2017

Re: go must show on

Isto i ovde - televiziju takoreći ne gledam, naročito domaće kanale, te ne znam da li ovo ide na TV.


Moguće je da je neko i to emitovao (pričam baš napamet).

Ima svega na ovom svetu.


Evo ovo je recimo, za razliku od ostalih radova, nastalo baš u Prnjavoru i okolini (sa prnjavorčanima - Nataša, Milana, Ču, Branko, Zlaja, Mladen, čika Seki...).Ovo je dio, u originalu je poduža "pustolovina" bez dijaloga (možda učitam u boljem kvalitetu na tjub), ali taman kad sam "potonuo" u taj svijet nešto je iskrslo i nisam imao vremena da nastavim.

Ako kojim slučajem moj zemljak Vlada Petrić čita (što je pretenciozna pretpostavka), koji je svojevremeno dobacio i do Harvarda (živi sad u Bostonu), ovo mu je takoreći - iz rodne grude.

edit: lažem, eskalator je iz jedne banjalučke robne kuće.
predatortz predatortz 18:04 09.12.2017

Šta znam...

Meni njihov humor uvek bio nekako jalijaški. Doduše, ja sam Tuzlak a kažu da je to više karakterna osobina nego što je geografska odrednica.

Elem, mi i Sarajlijice imamo različite senzibilitete.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:20 09.12.2017

Re: Šta znam...

E da, ok pošteno i legitimno, sjećam se, (kao i onaj "vojvođanski Srbin" što ih "cijeni" ) baš smo pričali onomad. Da, jeste veoma prisutan je taj mahalski mentalitet i specifičan sleng ali su nekad znali vrlo lijepo da dočaraju neke vrlo drugačije situacije bez tih primjesa. Recimo odmah mi na pamet pada onaj skeč o robotima političarima. Moguće da ima još. Iako njih opravdano mnogo povezuju sa Pajtonovcima ja bih povukao paralelu sa Mućkama, iako je različit TV format u pitanju baš zbog upotrebe tog vrlo lokalnog slenga.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:22 09.12.2017

Re: Šta znam...

Recimo simpatičan mi je i Damir Nikšić, pametan čovo,ali zbog tog sarajevskog govora ne mogu baš da ga često i dugo slušam. Skidam mu kapu za jedan video o bosanskom (balkanskom) "nemoj-ne znaš-pokvarićeš-ne-ne-ne" mentalitetu. Odlično dočarano!
alselone alselone 18:25 09.12.2017

Re: Šta znam...

opravdano mnogo povezuju sa Pajtonovcima


Da doda vojvodjanski Srbin jos jednu na temu. :) O TLN necu, obecao sam deci.

Vrlo moguce, posto su mi i Pajtonovci sranje.

Zao mi je ako cu nekog uvrediti, ali Pajtonovci su mi do sada bili lakmus za folirante. Ko je u Srbiji bili jaaaako odusevljen Pajtonovcima, veoma velika verovatnoca je da je tezak folirant i pozer. Ne znam da me je taj lakmus nekad do sada prevario.
predatortz predatortz 18:30 09.12.2017

Re: Šta znam...

Pajtonovci sranje.


Mućke su zakon!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:33 09.12.2017

Re: Šta znam...


Grandad: (to Sandra) Rodney's got a police record!
Del: That's right, it's "Walking on the Moon"!
A Mućke Alse?
alselone alselone 18:33 09.12.2017

Re: Šta znam...

A Mućke Alse?


E, oni su mi genijalni.
docsumann docsumann 19:19 09.12.2017

Re: Šta znam...

Zao mi je ako cu nekog uvrediti, ali Pajtonovci su mi do sada bili lakmus za folirante. Ko je u Srbiji bili jaaaako odusevljen Pajtonovcima, veoma velika verovatnoca je da je tezak folirant i pozer. Ne znam da me je taj lakmus nekad do sada prevario.


dobro, ja nisam iz Srbije

Pajtonovci su pravili sjajne filmove - Potraga za Svetim Gralom, Žitije Brajanovo, Smisao Života

misim, kome ovo nije urnebesno, velika je vjerovatnoća da je snob

docsumann docsumann 19:23 09.12.2017

Re: Šta znam...

A Mućke Alse?


mene generalno nervira nasnimljeni smjeh u humorističkim serijama. to važi i za Pajtonovce i za Mućke.

zato su mi kod Pajtonovaca filmovi daleko bolji od TV epizoda.
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:44 09.12.2017

Re: Šta znam...

Pajtonovci su pravili sjajne filmove


a Teri Gilijam još bolje

tadejus tadejus 19:59 09.12.2017

Re: Šta znam...

docsumann

misim, kome ovo nije urnebesno, velika je vjerovatnoća da je snob


au đes to našao kao test, to je brate stvarno malo brate bljak
al zato and what have the Roman ever done for us..
pa genijalno..
kako to može da ti bude (mislim ne tebi nego alsetu) test za pozeraj zaboga miloga..
nego eve

a eve i

neće da se baci
docsumann docsumann 20:20 09.12.2017

Re: Šta znam...

au đes to našao kao test, to je brate stvarno malo brate bljak


ja bih rekao - malo radikalno (ako tako nešto postoji, ono ko mala trudnoća)

to, i Boratovo obnaženo valjanje sa debelim zemljakom, u svađi oko Pamele Anderson.

vr'

tadejus tadejus 20:21 09.12.2017

Re: Šta znam...

bojan ljubomir jugovic
Recimo simpatičan mi je i Damir Nikšić, pametan čovo,ali zbog tog sarajevskog govora ne mogu baš da ga često i dugo slušam. Skidam mu kapu za jedan video o bosanskom (balkanskom) "nemoj-ne znaš-pokvarićeš-ne-ne-ne" mentalitetu. Odlično dočarano!


jeste, i meni su ostale malo dosadnjikave sve osim one ma men je njega žao kad opisuje svog nekog bivšeg jarana preduzetnika..
to takođe rabimo redovno..
ali đe ćeš, štaš tamo, šta će ti to.. pa to je opsisalo čitav balkanski koncept u pet riječi potpuno genijalno..
tadejus tadejus 20:22 09.12.2017

Re: Šta znam...

docsumann
au đes to našao kao test, to je brate stvarno malo brate bljak


ja bih rekao - malo radikalno (ako tako nešto postoji, ono ko mala trudnoća)

to, i Boratovo obnaženo valjanje sa debelim zemljakom, u svađi oko Pamele Anderson.


jel to ono kad se ganjaju po hotelu?
o jesus, ni to nisam mogla da gledam a muž u mene je vrištao od smijeha.. bukvalno.. vrišti i svaki put kad se to pomene
docsumann docsumann 20:31 09.12.2017

Re: Šta znam...

jel to ono kad se ganjaju po hotelu?


to!

dobro, mora ti se priznati da cijeniš dobar smisao za humor kod svog partnera

docsumann docsumann 20:44 09.12.2017

Re: Šta znam...

stefan.hauzer
Pajtonovci su pravili sjajne filmove


a Teri Gilijam još boljea Batholsi su pravili najotkačeniji pjesmeThis here a song, is about John W Smoke Junior
It's about bein' in love and lovin' the love that's hatin' the love
the love and the love and the hate that's lovin with all
It's around the love that's hate that's the hate that's the love
And the love is the love that is the hate that's hatin' the love,
it's lovin' the hate
It's about John W Smoke's mom, it's with his mom
it's about his mom it's about his mom it's about lovin his mom
and bein' without his mom and lovin' the hate that's hatin' the love
and his mom and all the time they're there
Hatin' the hate that's lovin' the hate it's love it's the love that's hate
And it goes somethin' about like this
John E Smoke, oh John E Smoke
John Smoke, oh John E Smoke
Whaoh John E Smoke, John E John E John E John
John, John Smoke
John E Smoke
Here we go
John, John was a little crippled midget lesbian boy
but stood ten foot tall with a knife
Pretty soon the mole had appeared on John's left leg
and real black it extended out 469 different miles
and veirly veirly it was 69 different nuns
speaking simotainesouly to John in 69 different languages
And then it evolved itself and it was the legless dog that became
a cyclone in John's fater's fore head
And there is was like a twinkie with a halo storm in it
and it revolved down into the sky and talked to John
like he was a little puppy himself
And John said that I am not the magma, I am not the crust
and I shall evolve when the rain had come down here and was hed on John
And he said that I will be a cigerrate butt before it's all done with
And they said no, you are the flame itself and you shall burn pure
in the South American sky where the blooddogs worship the stairway
John E Smoke, oh John E Smoke
oh John Smoke, ooo OW!
John E Smoke, oh John E Smoke
oh oh John E Smoke
oh John E John E John E John E John E John E John E John E John E
John E John E Jooooooooooooooooo
And so brainlessly leglessly hairlessly the foil tip top of itself,
and revealed to John that the kiawe twe luxury liner extended out of John's left side
And so it had preach you in Mars with a saram backwards
and upwardly they did evole
Downward they fell like a thin sheet of waste product that would come over John's body
His body was no longer the primeval express itself
And he could be the dog and the dog's eyes which had blood comin' out like they were
roped around John's leg and pulled him up, like he was a canoe and and he flew
on the live peasents himself, the South American where he was in love
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:18 09.12.2017

Re: Šta znam...

mene generalno nervira nasnimljeni smjeh u humorističkim serijama. to važi i za Pajtonovce i za Mućke.


I OFAH su snimili par filmova u kojima nema tog smijeha - ali meni u njima, iskreno, baš to nedostaje.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:40 09.12.2017

Re: Šta znam...

a Teri Gilijam još boljeOn je zaista veliko ime i dosta ljudi iz svijeta filma ga cijeni. Ja volim filmove MP ali od Gilijama samo "12 Majmuna".
docsumann docsumann 22:05 09.12.2017

Re: Šta znam...

bojan ljubomir jugovic
a Teri Gilijam još boljeOn je zaista veliko ime i dosta ljudi iz svijeta filma ga cijeni. Ja volim filmove MP ali od Gilijama samo "12 Majmuna".


a Brazil?

ponajbolja filmovizovana distopija
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:07 09.12.2017

Re: Šta znam...

a Brazil?


Gledao sam, naravno ali nažalost nisu mi se svidjeli ti filmovi. Evo, ne mogu ni da preciziram - valjano da artikulišem zbog čega, vjerovatno bi pomoglo ponovno gledanje.
angie01 angie01 22:08 09.12.2017

Re: Šta znam...

a Brazil?


jedan od mojih omiljenih- cesto ga pominjem, na zalost zbog sve vece slicnosti sa desavanjem,...svakako na nekoj top-neki broj, listi.
angie01 angie01 22:10 09.12.2017

Re: Šta znam...

ali nažalost nisu mi se svidjeli ti filmovi.


povuci ovaj jereticki iskaz....tesko bogohuljenje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:15 09.12.2017

Re: Šta znam...

ali od Gilijama samo "12 Majmuna".


Meni je Fisher king u top 10; koji zapravo čini bezbroj filmova, ali neverovatno lep film. Robin Vilijams i Džef Bridžis u svojim najboljim izdanjima, a ova scena sa Majklom Džeterom, bez ikakvog dodatka, uspela je da ispuni čitav prostor gde drugi režiseri po navici dodaju čitave orkestre, plesače i pevače samo da ostvare scenu

+ Teri Gilijiam je osoba koja je dodala nadrealno Monti Pajtonima. Uz to, on je i čovek koji razume da je režiser ustvari organizator i ideolog:

angie01 angie01 22:17 09.12.2017

Re: Šta znam...

Fisher king


saglasna:),...ne zaboravi fantasticnu Mercedes Raul, koja je dobila Oskara za sporednu ulogu u tom filmu.


angie01 angie01 22:19 09.12.2017

Re: Šta znam...

da je režiser ustvari organizator i ideolog:


+ njegova estetika u funkciji do savrsenstva.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:21 09.12.2017

Re: Šta znam...

a Brazil?

ponajbolja filmovizovana distopija


inače, Gilijam je trebao da radi Watchmene, kao miniseriju (otprilike zamislio je nešto slično kao Jodorovski svoju Dinu, ali Alan Mur mu je rekao nešto u fazonu: nema šanse da ćeš ti zajebati moj strip:)))))))
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:23 09.12.2017

Re: Šta znam...

ne zaboravi fantasticnu Mercedes Raul, koja je dobila Oskara za sporednu ulogu u tom filmu.


:)) nikako ne zaboravljamo Mercedes, čiji kvalitet je prepoznala i Akademija.


angie01 angie01 22:29 09.12.2017

Re: Šta znam...

nikako ne zaboravljamo Mercedes


kad smo vec kod nje- Rozanin grob mi je vredan pomena.


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:29 09.12.2017

Re: Šta znam...

12 Majmuna mi se veoma dopada, inače do tog filma sam došao prateći sada pok. američkog arhitektu Lebeusa Woodsa, koji nije gradio u životu ali je bio teoretičar, istraživač i odličan crtač eksperimentator. Svojevremeno je dolazio u Sarajevo i radio radikalnu rekonstrukciju oštećenih Štrausovih zgrada (Ivan Štraus je poznat, projektovao je i Muzej vazduhoplovstva u Bg). Elem, scenograf "12 Majmuna" je uradio dizajn futurističke neomehaničke sobe po uzoru na Lebeusov konceptualni projekat ali ga nije ni pitao niti su ga potpisali pa ih je tužio na sudu i dobio pristojnu odštetu od producenata filma.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:33 09.12.2017

Woods

Evo radi Docsa da okačim jedan Vudsov rad jer stvarno se radi o velikom "mačku" u tom domenuangie01 angie01 22:39 09.12.2017

Re: Šta znam...

"12 Majmuna"


tu je Bred Pit bio sjajan, kao i u True Romance.
docsumann docsumann 23:31 09.12.2017

Re: Woods

jedan Vudsov rad


da li i tebe ove "intervencionističke" linije podsjećaju na jednog drugog arhitektu-slikara?
ne smjem da ti dostavim više podataka, bilo bi preočigledno na koga mislim
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:35 09.12.2017

Re: Woods

Vlada Veličković
docsumann docsumann 23:54 09.12.2017

Re: Woods
a kad već spominjemo "profesore", da se neskromno uguram na mala vrata i dojavim link za ono predavanje koje sam (im) obećao, i napokon, održao na Forumu za Herojinomane.

za sada se samo moj guru javio (Valery aka Salamandre) al' je prilog svježe objavljan, pa čekam reakcije...

Map Drawing

malo oldfešn epsko-fantastičarske arhitekture i urbanizma

(dosta sam peglao po blogu...)
c_h.arlie c_h.arlie 07:20 10.12.2017

Re: Šta znam...

alselone
opravdano mnogo povezuju sa Pajtonovcima


Da doda vojvodjanski Srbin jos jednu na temu. :) O TLN necu, obecao sam deci.

Vrlo moguce, posto su mi i Pajtonovci sranje.

Zao mi je ako cu nekog uvrediti, ali Pajtonovci su mi do sada bili lakmus za folirante. Ko je u Srbiji bili jaaaako odusevljen Pajtonovcima, veoma velika verovatnoca je da je tezak folirant i pozer. Ne znam da me je taj lakmus nekad do sada prevario.

Ja volim Pajtonovce !

c_h.arlie c_h.arlie 07:22 10.12.2017

Re: Šta znam...

predatortz
Pajtonovci sranje.


Mućke su zakon!

Mućke gledam svaki puta - na svim kanalima koje imam.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:13 10.12.2017

Re: Šta znam...

Monty Python's Ministry of Silly Walks


Гледала сам недавно филм The Death of Stalin, савршен пример како је хумор најефективнији начин да се опишу надреалне ситуације и односи у врховима совјетске власти.

У филму има урнебесних сцена (а пајтоновац Мајкл Пејлин се појављује у епизодној улози Молотова).


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:37 10.12.2017

Re: Woods

Map DrawingNema šta, pravi si epsko-fanstastički urbanista sa svojom publikom

Po tvojoj slobodnoj procjeni, koliko sajt ima registovanih korisnika "diljem" svijeta?
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:53 10.12.2017

Re: Šta znam...

tu je Bred Pit bio sjajan, kao i u True Romance.Znam film ali potpuno sam "potisnuo" Bred Pita (gledao davno) htjedoh ti čak reći da ne igra u njemu ali cvrc, igra.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:19 10.12.2017

Re: Šta znam...

Inače, Veličković je jedan od mojih omiljenih slikara. Banjalučki MSU RS ima sreću da ima nekoliko njegovih radova u svojoj stalnoj postavci (koju ne pamtim kad su zadnji put prikazali). Nešto manje volim ovu zadnju fazu veikih crnih platana sa gavranima ali ono ranije - prva liga! Jednom je NIN kao poklon čitaocima uz novi broj priložio i Vladin omaž Đokoviću (njegov karakterističan crtež sa onim strelicama, crvenim "silnicama", čini mi se, ruke, reketa i teniske loptice) koji je tad bio na vrhu.
docsumann docsumann 12:37 10.12.2017

Re: Woods

bojan ljubomir jugovic
Map DrawingNema šta, pravi si epsko-fanstastički urbanista sa svojom publikom

Po tvojoj slobodnoj procjeni, koliko sajt ima registovanih korisnika "diljem" svijeta?


ima dosta, ali pitanje je koliko njih je ostalo na trojci (koja je baj far the best part of serijal), pošto danas ljudi već uveliko pikaju sedmicu!

no, ja i dalje smatram da je uz ERM programiranje (koje omogućuje postavljanje najrazličitijih opcija glede kvestova, novih artifakata, bića, magija, ma šta god zamisliš Jim Vogan ili Valery ili pak Vlaad (tvorac legendarnog WoG-a, neslužbene trojke i po, s kojom je svo ludilo i započelo) ne mogu da isprogramiraju ) i uz ovaj moj dizajnerski patent trojka i dalje nenadmašiva glede custom made mapa.

evo kratkog filmića o posljednjem dijelu mape (gdje slijedi finalni obračun sa nekro-đavolima)EDIT; na ovom izeditovanom snimku stabilizovana je kretnja kamere, a i dodata je muzika... ful ugođaj.
gedza.73 gedza.73 14:27 10.12.2017

Re: Woods

novih artifakata, bića, magija, ma šta god zamisliš

Skoro sam pročitao zanimljiv početak epske fantastike (biće, navodno, desetak nastavaka) gde me okruženje pomalo podsetilo na Vojnićevu beležnicu (kako li se već zove). Zanimljiv svet, malo drugačija ideja u odnosu na zmaj-čarobnjak-plavokosa djeva.
Obično pisci tog žanra napišu nešto dobro a onda do besvesti vrte istu stvar u krug nadajući se snimanju filma, serije ili igrice.
Ovaj momak je napisao dva totalno različita serijala a nisu loši (raspline mu se ponekad radnja ali za večernje opuštanje preporuka)
Spiridon Spiridon 22:00 10.12.2017

Re: Woods

bojan ljubomir jugovic
Vlada Veličković


znaci nije slucajno ...
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:00 10.12.2017

Re: Woods

znaci nije slucajno ...


Heh, ne znam na šta tačno misliš Spi.

Mali kuriozitet, Srpski film sam gledao samo jednom i mislim da su negdje u scenografiji u jednom enterijeru okačili jednu Veličkovićevu sliku.

Inače, on je još kao student - studirao crtež proučavajući Leonarda i, sasvim čudno, ogromnu fotografsku građu iz Jasenovca na osnovu koje je crtao dekompoziciju ljudskog tijela. Uvrnuto,
Spiridon Spiridon 23:18 10.12.2017

Re: Woods

Heh, ne znam na šta tačno misliš Spi.


imam bezgranicni respekt za celu tu ekipu koja se muvala oko Medijale ... nekako, tesko im je naci manu. Oni su vanvremenski i jedinstveni.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:25 10.12.2017

Re: Woods

imam bezgranicni respekt za celu tu ekipu koja se muvala oko Medijale ... nekako, tesko im je naci manu. Oni su vanvremenski i jedinstveni.


O, da, jeste. Nisam nešto volio radove Olje Ivanicki (ali sam poštovao) ali Leonida Šejku sam baš volio. I jedna njegova slika ima u MSU RS. Nisam čitao ali znam da je Pavić svojevremeno bio oduševljen ljubavnim pismima (mislim da je objavljena knjiga) Leonida i Olje, jer su jedno vrijeme bili par.
Spiridon Spiridon 23:31 10.12.2017

Re: Woods

ljubavnim pismima (mislim da je obljavljena knjiga) Leonida i Olje, jer su jedno vrijeme bili par.uh kako bih to voleo da procitam. Bas, bas ... Znam da je tu bilo necega ... Olja je bila prelepa. Razumem ga =))

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:59 10.12.2017

Re: Woods

E, ovo mi je drago da ima na netu, da se još nekome dopalo i da je snimio čak audio.
angie01 angie01 23:59 10.12.2017

Re: Woods

Nisam nešto volio radove Olje Ivanicki


verovatno zbog onih koji su bili najpopularniji- serigrafije, koje su se najvise i prodavale i u zemlji i u inostranstvu, ali njeni raniji radovi, narocito slike su bile odlicne.
Spiridon Spiridon 00:04 11.12.2017

Re: Woods

E, ovo mi je drago da ima na netu, da se još nekome dopalo i da je snimio čak audio.


i ovo je novo, odradjeno vrhunski


angie01 angie01 00:10 11.12.2017

Re: Woods

uh kako bih to voleo da procitam. Bas, bas


Olju sam upoznala kao student, iako je vec tada bila u najbljim godinama, jos uvek je bila opasno lepa, graciozna, i smekerka,

Spiro, evo mali omaz za tebe,

“Oljice mila, ipak, ja moram prvi da pišem i svakako ćeš primiti više pisama od mene nego ja od tebe”,


“Mnogo sam zaželeo da te vidim, postaješ u meni nekakva „apstrakcija“. Hoću da čujem tvoje disanje. Premda ljubeći ono mesto na hartiji mogu da zamislim tvoje usne, ipak to nije to”,

“Plašim se tvog razmišljanja o ljubavi. Mili moj, divni, jedini... Noćas sam te sanjala, pokazuješ mi svoje nove slike... Tako sam tužna i uznemirena... Noćas sam te tražila cele noći i probudih se vrlo nesrećna. Kad će jednom sve proći...”


“Možda bi bilo najbolje da se uzdržavam od pisanja jer sam ogorčen tvojim otezanjem. Bes mi se stišava - ako sada plačeš ili se ljutiš.”


“Mislim da si opet počeo da sumnjaš“, predosećala je Olja nemogućnost da se njena i Šejkina veza održi. “Pišeš da treba da dođem, a znaš da za ovo pismo dajem poslednjih 15 dinara. Kako ocu da kažem da treba da se vratim. Strašno sam nesretna...”

“Možda ti više priželjkuješ da ja budem kriv, nego što to stvarno jesam. Ipak molim za oproštaj. Dovoljno smo izmučili jedno drugo, i možemo i ovako, bez motivisanja krivicom, bez ljutnje i mržnje, da se definitivno raziđemo. Da li ćeš mi poverovati da zaista iskreno želim da se konsoliduješ, da nađeš Smisao i Ljubav, i da budeš srećna...”


“Olja stalno sam s tobom... ne znam da li si ti sa mnom.”


“Gde si! Mnogo sam sama. Danima...”

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 00:14 11.12.2017

Re: Woods

verovatno zbog onih koji su bili najpopularniji- serigrafije, koje su se najvise i prodavale i u zemlji i u inostranstvu, ali njeni raniji radovi, narocito slike su bile odlicne.


Evo ova Leonardova "Dama sa hermelinom" mi se dopada:

angie01 angie01 00:36 11.12.2017

Re: Woods

Leonardovska, a Oljina Teuta,ili grafika- Hickokov svet, iz 74.( ne mogu da nadjem neke koje bih postavila kao primere)
Spiridon Spiridon 08:44 11.12.2017

Re: Woods

Spiro, evo mali omaz za tebe,


hvala Endzika moja =)
4krofnica 4krofnica 09:31 11.12.2017

Re: Šta znam...

tu je Bred Pit bio sjajan, kao i u True Romance.


on je skoro svuda odličan (onog Dzo Bleka svesno potiskujem:). ima i onaj film koji je neslavno prošao: By the Sea. meni se dopao jer ima dobar šmek: francuska rivijera, sedamdesete, klasičan kadar iz tog vremena gde je statična kamera na kolima ispred i voze se duž obale ćutke, njoj viori kosa i ešarpa a on puši, u pozadini ide neka lagana muzika sa la-lalala-la tekstom (sa francuskim akcentom:) i sve bi bilo sjajno, jer se ništa specijalno ne događa, da nema one Anđeline koja je o č a j n a.


docsumann docsumann 09:43 11.12.2017

Re: Šta znam...

4krofnica


evo iskopmpletirao sam snimak posljednjeg dijela mape (na kojem bi trebao da se odvije finalni obračun dobra i zla. ok, Stojan Tafra, glavni heroj, nije baš anđeoski lik (ko ni u životu), više k'o Konana (kontroverzni osvetnik ))muzička tema je mogla da bude i boljha, no u ponuđenim opcijama nisam, imao atmosferik blek metal...

PS naslovni kadar (čćeljust kosmičke zmije) je ustvari jedino mjesto na kojem se upada u tu neprijateljku oblast...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana