Budućnost

Daleka gospođica Dajč

Predrag Brajovic RSS / 05.06.2017. u 10:02

     hilda-dajc.jpgПред нама је црно-бела фотографија: насмејана и лепа девојка на њој зове се Хилда Дајч. Препланула је од сунца, тако се чини, јер оно просијава кроз длачице на њеним подлактицама. Обучена је с укусом, прикладно за лето и вожњу на палуби брода, и има диван, питом и драг осмех. Допада ми се, и чини ми се да бих с њом имао шта да причам, и с њом из њене младости и сјаја, и доцније, кад сазри или остари. Она и ја се нисмо могли срести: убијена је у Београду пре 75 година у камиону-душегупки. Тај камион био је допремљен у Београд за коначну ликвидацију Јевреја. Одвозио је логораше са Сајмишта на пресељење, наводно, у неки лепши и комфорнији логор, а у ствари на кратку вожњу до Јајинаца. Током ње би издувни гасови из мотора погушили путнике смештене у херметички затворени товарни простор. Није забележен тачан датум Хилдине смрти. Вероватно је угушена међу последњима, крајем априла или почетком маја, јер је била болничарка, и зато потребна концентрационом логору. Ту су сада, на његовом месту, некакви шибљаци и рушевне зграде, и једино висока централна кулa наговештава лепоту некадашњих здања. Пре Другог светског рата око ње био је низ павиљона, и они, заједно са кулом, чинили су прелеп сајамски комплекс, у ком су се одржавале изложбе, концерти, представљала кола, авиони, нова техничка достигнућа. Доласком Немаца београдски сајам, удаљен 300 метара од језгра града, преуређен је у концентрациони логор за Јевреје.     Када се почетком децембра он попуњава, у њега махом стижу жене, деца и старци, јер су мушкарци-Јевреји скоро сви побијени у немачким одмаздама за страдале војнике. У борбама са српским побуњеничким покретом Немци трпе озбиљне губитке и поразе, и зато прописују репресију: за убијеног војника стреља се 100 талаца, за рањеног упола толико. Једна немачка административна белешка с почетка децембра 1941. године каже да према важећој квоти одмазде треба стрељати још 20.174 лица. Масовне одмазде ипак су окончане, али у том трену одраслих Јевреја готово и да нема: мушкарци, заточени по логорима, били су најзгодније жртве. Њиховим страдањем терет казне значајним делом се пребацује са српског народа на Јевреје, што брани позицију квислиншке власти, а истовремено испуњава један од циљева идеологије немачког рајха: истребљење Јевреја. Оно се, ипак, у томе трену не назире, и преостала јеврејска заједница махом верује да им следи тек депортација и нови живот негде другде.
     Хилда Дајч, тако испрва изгледа, није морала да оде у логор на Сајмишту. Она је била ћерка угледног инжињера Емила Дајча, који је управљао локалном београдском јеврејском општином, у склопу некакве лажне самоуправе додељене од немачких власти. Када је у децембру објављено да се сви преостали Јевреји имају сместити у новоформирани логор, то се није односило на онај део заједнице која се, у јеврејској болници на Дорћолу и у управи, бринула за њу. Хилда се добровољно пријавила да међу првима тамо пређе, како би у болници коју је требало формирати радила као болничарка. Са тог задужења лакше јој је било да комуницира са светом који је остао ван логорске жице, па су тако остала сачувана њена четири писма упућена другарицама у Београду.
     Оног ко чита та писма-сведочанства изненађује изванредан писани стил. Хилда, свршена гимназијалка и несуђени архитекта, волела је књижевност и била чланица литерарне секције, којој је председник била две године старија Нада Новак. Управо њој су упућена два од четири сачувана писма, с исписаном адресом - улица Бана Јелачића 17, Професорска колонија. У њима је Хилда и даље бодрог, пркосног духа, пуна бриге за људе око себе и њихова страдања и боли, и с надом да ће пре лета изаћи из логора. Она је, каже за себе а храбрећи друге, „весели добровољац", којег не слама чак ни сазнање да ће јој се у логору ускоро прикључити родитељи и брат. Друга два писма упућена су Мирјани Петровић. Оно датумом последње једно је од можда најупечатљивијих сведочења и промишљања логорашког живота и судбине до којег можемо допрети. Написано је девет недеља после доласка у логор, али - време је већ било стало.Kuda-oni-idu.jpg?fit=1500%2C862
     „Свим филозофирањима је крај на жичаној огради и реалност какву ви ван ње не можете ни издалека да замислите јер бисте од бола урлали - пружа се у потпуности. Та реалност је ненадмашна, наша беда огромна, све фразе о јачини духа падају пред сузама од глади и зиме; све наде о скором изласку губе се пред једноличном перспективом пасивног бивствовања које ни по чему на свету не личи на живот."
     Зима те године била је јака, Сава се била заледила, па се могла прећи и пешке. Од хладноће, исцрпљености, глади, умирали су и побољевали многобројни логораши. Њихове тела преношена су преко реке на носилима, до друге обале, где су их прихватали они из још увек постојеће јеврејске болнице. То је била прилика и за Хилду да се под стражом накратко искраде из логора. На другој страни реке, у предасима пре повратка, добром вољом стражара у неколико наврата срела се с својом другарицом Мирјаном. Једном, била им се прикључила и Нада Новак.
     „Већ смо ту скоро девет недеља и још сам помало писмена, још умем помало да мислим. Свако вече, без изузетка, читам твоја и Надина писма и то ми је једини тренутак када сам нешто друго, не, само Lagerinasasse (логорашица). Робија је злато према овоме, ми не знамо ни зашто, ни на што, ни на колико смо осуђени. Све на свету је дивно, и најбеднија егзистенција ван логора, а ово је инкарнација свију зала. Сви постајемо зли јер смо гладни, сви постајемо заједљиви и бројимо један другом залогаје, сви су очајни - а ипак се нико не убија јер смо сви скупа једна маса животиња коју презирем. Мрзим нас све јер смо сви једнако пропали."
     Београд у ком је Хилда одрастала у том трену већ се био изменио. У њему је с јесени била одржана велика антимасонска, антисемитска изложба, коју је, кажу, посетила четвртина од тадашњих 320 хиљада становника. Фолксдојчери су се досељавали у град, доушништво је завладало, а страх за властити живот преображавао је људе у оно што нису веровали да ће постати. Шћућурени пред невољом, Београђани су ипак живели, спрам оног доба, удобан и сит живот. Са савске падине пред њих пружао се поглед на логор у ком су Јевреји гладовали, смрзавали се и очајавали.
     „Близу смо света, а тако удаљени од свих. Ни са ким немамо везе, живот сваког појединца напољу тече исто тако даље, као да се пола километра даље не одиграва кланица шест хиљада невиних. Сви смо једнаки по своме кукавичлуку, и ви и ми. Доста! <...> Знам да нема изгледа да ћемо скоро изаћи, а напољу сте ти и Нада, једино што ме везује за Београд који по некој несхватљивој контрадикцији истовремено страшно мрзим и страшно волим. Ти не знаш, као што ни ја нисам знала, шта то значи бити овде. Желим ти да никад не сазнаш. Већ као дете бојала сам се да ме не закопају живу. И ово је нека врста привидне смрти."
     Sajmiste-jevreji.jpg?fit=1500%2C809Камион-душегупка у Београд је дошао у марту 1942. године. У њему су најпре угушени болесници и особље јеврејске болнице у граду. Потом је камион отпочео своје редовне вожње од Сајмишта до Јајинца, неки пут и двапут-трипут дневно. Један од његових возача деци у логору редовно је делио бомбоне, чекајући да се нова група Јевреја у њега смести. Те вожње су лако попуњаване добровољцима. У логору се била раширила прича, потекла од есесовца-управника Андорфера, да их селе у Пољску, у комфорнији смештај, у гето са јеврејском самоуправом. Да би цела прича звучала убедљивије, Андорфер је одштампао и плакат са наводним правилима понашања и прописима у новом смештају. На окаснелом послератном суђењу за почињене злочине он је објашњaвао како је тиме хтео поштедети логораше страха од смрти. То му је узето као олакшaвајућа околност, и осуђен је на две и по године затвора.
     У један од камионских транспорта, с пролећа 1942, ушла је и Хилда Дајч. Камион је, пошто је прешао импровизовани понтонски мост преко Саве, застао на трен, да један од његових возача изађе и активира механизам који је издувне гасова мотора пресумеравaо у транспортни простор. Савском улицом нaстављао је даље кроз Београд, право дo Јајинаца. Путници би, до одредишта, већ сви били мртви.
     Хилда Дајч, невидљиво и скривено, умрла је у некој од далеких београдских улица. Она и ја се, тако, никад нисмо срели.

***

ЈЕВРЕЈСКИ ЛОГОР НА САЈМИШТУ (и писма Хилде Дајч), web рад Јована БајфордаKomentari (284)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 10:16 05.06.2017

a

šta da kažem
sasaminijature sasaminijature 10:36 05.06.2017

Прошлост, будућност....

Београђани су ипак живели, спрам оног доба, удобан и сит живот. Са савске падине пред њих пружао се поглед на логор у ком су Јевреји гладовали, смрзавали се и очајавали.Има ли паралеле између становника Београда и Јевреја у логору са данашњим житељима USA, Европе и логораша у Србији, Авганистану, Ираку, Либији, Сирији, пола Африке ...?

Да ли је Зло које је правило логоре тих година побеђено или модернизовано?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:40 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

логораша у Србији, Авганистану, Ираку, Либији, Сирији, пола Африке ...?

Не знам да има логораша у Србији.
Не знам ни ово за пола Африке, ти ми подаци нису доступни. (Вероватно ником нису.)
Мораш смислениоје да формулишеш оно што питаш, да бих могао да ти одговорим.
sasaminijature sasaminijature 10:58 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

Predrag Brajovic
логораша у Србији, Авганистану, Ираку, Либији, Сирији, пола Африке ...?

Не знам да има логораша у Србији.
Не знам ни ово за пола Африке, ти ми подаци нису доступни. (Вероватно ником нису.)
Мораш прецизније да формулишеш оно што питаш, да бих могао да ти одговорим.Ништа, немој се деранжирати. Узми да лупетам ако ти је горе написано непрецизно.

Сматрај порушене не четврти, делови града, већ читаве државе небитним за паралеле које примећујем.
Такође, сматрај непознат број мртвих (неколико стотина хиљада, можда и милион) по набројаним земљама непостојећим, немој да ти те жртве личе на Јевреје.

Милони мртвих су узалуд насилно у гробу, ништа нас њихова жртва не учи ако их се салонски сећамо док поред нас пролазе софистицираније душегупке.
Лицемерје, болест модерног човека.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:02 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

Узми да лупетам ако ти је горе написано непрецизно.

Узећу.
Јер се другачије не може разговарати -- док се не зна о чему се разговара.
sasaminijature sasaminijature 11:07 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

Predrag Brajovic
Узми да лупетам ако ти је горе написано непрецизно.

Узећу.
Јер се другачије не може разговарати -- док се не зна о чему се разговара.Може и та техника, познато је и детаљно изучавана појава у психологији.

Пошто је сезона одмора препоручио бих ти да отпутујеш мало у Сирију. Земља богата у сваком смислу, дивна кухиња барем мени.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:09 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

sasaminijature
Може и та техника, познато је и детаљно изучавана појава у психологији.

Не, него не волим да се замлаћујем шупљим расправама.
Твој наступ обећава да ће једна таква уследити.
Поздрав.
cassiopeia cassiopeia 11:12 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

Kako se to zove u psihogiji, živo me zanima.
saša

Čitam tvoje komentare i nikako da skapiram šta ti u stvari hoćeš. Biće da imam istu dijagnozu kao i Predrag.
sasaminijature sasaminijature 11:19 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

Predrag Brajovic
sasaminijature
Може и та техника, познато је и детаљно изучавана појава у психологији.

Не, него не волим да се замлаћујем шупљим расправама.
Твој наступ обећава да ће једна таква уследити.
Поздрав.Ако ти је разјебавање држава, да баш тако речено онако каубојски, шупља расправа онда си се посрао на поменуту госпођицу и све жртве Сајмишта.

Да поновим; Чему њихове жртве, зашто писати о душегупкама када преко твоје главе управо лети напреднија верзија?

Која је разлика између пилота дрона и оног који је штампао лажна упуства?

Има ли ли сличности грађанин Београда који на пар стотина метара од логора живи свој живот са данашњим становницима Брисела нпр?
narcis narcis 11:40 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

cassiopeia
Kako se to zove u psihogiji, živo me zanima.
saša

Čitam tvoje komentare i nikako da skapiram šta ti u stvari hoćeš. Biće da imam istu dijagnozu kao i Predrag.

evo i ja da se prijavim u društvo sa dijagnozom.
sasaminijature sasaminijature 11:41 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

cassiopeia
Kako se to zove u psihogiji, živo me zanima.
saša

Čitam tvoje komentare i nikako da skapiram šta ti u stvari hoćeš. Biće da imam istu dijagnozu kao i Predrag.Забијање главе у песак. Довољна референца за почетак вашег истраживања.
srdjan.pajic srdjan.pajic 12:58 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

cassiopeia
Kako se to zove u psihogiji, živo me zanima.
saša

Čitam tvoje komentare i nikako da skapiram šta ti u stvari hoćeš. Biće da imam istu dijagnozu kao i Predrag.


Kako ne kapiras, pa ocigledno je: sale se upire da kaze nesto inteligentno, ali mu ne polazi za rukom. On, i onaj eloy se nalaze tu negde, mislim, u tim neuspelim pokusajima. Mozda bi trebalo cesce jedan sa drugim da diskutuju. Mada, sto se kaze: dvaput nista je nista, ali bar bi njih dvojica bili zadovoljni rezultatima plodne razmene misli i argumenata.

sasaminijature sasaminijature 13:25 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....


Kako ne kapiras, pa ocigledno je: sale se upire da kaze nesto inteligentno, ali mu ne polazi za rukom. On, i onaj eloy se nalaze tu negde, mislim, u tim neuspelim pokusajima. Mozda bi trebalo cesce jedan sa drugim da diskutuju. Mada, sto se kaze: dvaput nista je nista, ali bar bi njih dvojica bili zadovoljni rezultatima plodne razmene misli i argumenata.


Мора човек да црта, тако је то када те кулутрно деконатаминишу

Позвао сам Предрага на наставак дијалога. Питања сврхе и одговорности. Уопште не умањујем врдност његовог текста већ указујем на време у ком ми живимо и паралеле које ја примећујем.

Споменик да би имао смисла, сврху постојања, мора да док немо стоји одашиље поруке.

Исто тако наша сећања и писане речи, могу бити добра основа за наше ставове. Ако ћемо само салонски се присећати тих страшних страдања без да имамо свест да се иста дешавају до јуче нама, данас другима, чему онда та огромна жртва милиона побијених?

Без те свести ми онда газимо по њима и нисмо вредни њиховог залога.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:08 05.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

sasaminijature

Kako ne kapiras, pa ocigledno je: sale se upire da kaze nesto inteligentno, ali mu ne polazi za rukom. On, i onaj eloy se nalaze tu negde, mislim, u tim neuspelim pokusajima. Mozda bi trebalo cesce jedan sa drugim da diskutuju. Mada, sto se kaze: dvaput nista je nista, ali bar bi njih dvojica bili zadovoljni rezultatima plodne razmene misli i argumenata.


Мора човек да црта, тако је то када те кулутрно деконатаминишу

Позвао сам Предрага на наставак дијалога. Питања сврхе и одговорности. Уопште не умањујем врдност његовог текста већ указујем на време у ком ми живимо и паралеле које ја примећујем.

Споменик да би имао смисла, сврху постојања, мора да док немо стоји одашиље поруке.

Исто тако наша сећања и писане речи, могу бити добра основа за наше ставове. Ако ћемо само салонски се присећати тих страшних страдања без да имамо свест да се иста дешавају до јуче нама, данас другима, чему онда та огромна жртва милиона побијених?

Без те свести ми онда газимо по њима и нисмо вредни њиховог залога.srdjan.pajic srdjan.pajic 20:14 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

eloy
батице да ли би га ти мало бламбиговао онако бочно колко да ти није досадно. Лепо насафуњај мачора па удри, веруј ми много добро скида anxioznost и тикове.


Macora ponudi saletu, kad si vec sklon onanisanju, a i tu ce mu verovatno biti toplije. Narocito nakon neke lepo srocene duboke misli i nenadmasnog argumenta, kad se ovaj sav uzbudi od samozadovoljstva.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:38 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

eloy

hahaha napaljenko jel još jašeš motor ? Koj ćeš ti moj ovde sa tako moćnom kubikažom među nogama ?

This plugin is not supported

Vidi sa Karkr om da ti nabavi neki švapski model pa ga provozaj malo.


Jel moze neko ovom moronu da da neki lekic, da ne meri ljudima "kubikaze" i nudi im "macore" za mazenje? Mislim cak da je to i kaznjivo, ili se bar tretira u odgovarajucim institucijama u koje blog sigurno ne spada.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:23 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

eloy
Kako ne kapiras, pa ocigledno je: sale se upire da kaze nesto inteligentno, ali mu ne polazi za rukom. On, i onaj eloy se nalaze tu negde, mislim, u tim neuspelim pokusajima. Mozda bi trebalo cesce jedan sa drugim da diskutuju. Mada, sto se kaze: dvaput nista je nista, ali bar bi njih dvojica bili zadovoljni rezultatima plodne razmene misli i argumenata.


Daješ sebi za pravo ovakve komentare čime izazvane ? I šta oćeš ?

Čibe !


Komentar je bio prilicno tacno opazanje, na koje si odgovorio dziberskim prostaklukom, prosto jer ne umes drugacije. A ovaj kereci recnik pricuvaj za svoje drage ukucane.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:44 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Komentar je bio prilicno tacno opazanje,


Nije Srki, nije ne blizu tačno opažanje, ali to nema veze sa ovim što eloy radi

Eloy, ti baš zaljubljen u Krkara?
Em o njemu stalno govoriš em pokušavaš da ga imitiraš.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:03 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

hoochie coochie man
Komentar je bio prilicno tacno opazanje,


Nije Srki, nije ne blizu tačno opažanje, ali to nema veze sa ovim što eloy radiSta ste bre vi, Tasina crna trojka?
U svakom slucaju, moras malo vise sa njima da radis, vidis da se slabije snalaze.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:09 05.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Sta ste bre vi, Tasina crna trojka?
U svakom slucaju, moras malo vise sa njima da radis, vidis da se slabije snalaze.


Kako da se snađe kad čovek jasno kaže šta misli, jasno da jasnije ne može, a vama ne odgovara da ga razumete pa navalite sa, ništa ja tebe ne razumem, šta si ti hteo da kažeš, odgovorio bih ti al ne znam o čemu pričaš........još međusobno podelite preporuke (čudna neka, poželjna, nerzumevanja, nerazumevanja za preporuku:) i čovek naravno odustane, šta bi drugo.

Efikasan metod :)
eloy eloy 22:50 05.06.2017

Re:hoochie coochie man


aj ovako -jebeš karkr on je samo amorfno oličenje koncentrisanog sranja na blogu. Reagujem na napisano-lično me uopšte ne zanima.Na uvrede reagujem naravno istom merom sa džoberima koji se kriju iza salonskih rukavica.
sasaminijature izneo svoje mišljenje i kreće lavina.

Има ли паралеле између становника Београда и Јевреја у логору са данашњим житељима USA, Европе и логораша у Србији, Авганистану, Ираку, Либији, Сирији, пола Африке ...?
javascript:;
Да ли је Зло које је правило логоре тих година побеђено или модернизовано?

Ja bi mogao sa njim da se krljam oko mnogo svega i svačega, u par navrata me je i on uvredio ničim izazvan ali nije to uradio prostački i zlobno pa nisam ni reagovao. Šta nije jasno u njegovom komentaru. Princip ? Zlo u logoru i zlo danas je isto samo su tehnologije zla sofisticiranije. I bratija počela da ga omalovažava, kao nije im jasno. To me podsetilo na izjavu Vedrane Rudan kada je linčovana na sličan način


Da, svi dimovi su sveti i večni! ali zaboga to je tako teško shvatiti.Ne, samo ste perfidni i spremni da čoveka ispljujete na pravdi boga iz vama poznatih razloga. I naravno srdjan.pajic koji je bože iznenađen što se neko usudio da reaguje na njegova verbalna iživljavanja ali baš ničim izazvana.Izgleda ste navikli da vam se ližu bulje pod formom pseudoinktelektualnih performanasa. Neće da bidne pa dokle traje.
eloy eloy 23:29 05.06.2017

Re:hoochie coochie man

Eloy, ti baš zaljubljen u Krkara?
Em o njemu stalno govoriš em pokušavaš da ga imitiraš.


Šta da ti odgovorim na ovo podjebavanje ,,brate Srbine,,. Ništa - kopaj dublje ako te zabavlja.
PS nešto su me naučili ovde na blogu - prećuti svojima ako treba. Opšti interes iznad izazvane sujete.

I nije na odmethoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 05.06.2017

Re: Re:hoochie coochie man

prećuti svojima ako treba

brate Srbine


Uuuu, nisam ti ja od tih.

Nemam ja ovde svojih, ili, ako ih imam, jedan od njih je Srki Pajić, drugi Braja, JJBebu, partizanku, ne smem nikako da izostavim....i tako redom.

A to što često mislimo različito to je zato što Srki (jadan) ne ume politički da misli, ali mlad je naučiće :)


eloy eloy 23:42 05.06.2017

Re: Re:hoochie coochie man

brate Srbine
Uuuu, nisam ti ja od tih.


Izvini ako sam te uvredio.

ako ih imam, jedan od njih je Srki Pajić, drugi Braja,


Da sad vidim da sam te baš uvredio.Nebitno rekoh ti da reagujem samo na napisano ništa lično.

Arčibald je univerzalan.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:50 05.06.2017

Re: Re:hoochie coochie man

Da sad vidim da sam te baš uvredio.Nebitno rekoh ti da reagujem samo na napisano ništa lično


Nisi, nisi :)

Kad već pričamo o tome, velika je greška procenjivati ljude po političkim stavovima.
Zato mi zasmetalo što si krenuo na Srkija i lično, jer ti se njegovi stavovi ne dopadaju.
Kkave veze ima njegov motor (na kome mu, uzgerd, zavidim) sa tim što je Srki politički zastranio?

eloy eloy 00:30 06.06.2017

Re: Re:hoochie coochie man


Kkave veze ima njegov motor (na kome mu, uzgerd, zavidim) sa tim što je Srki politički zastranio?


Bajkeri ne zastranjuju.

eloy eloy 11:10 06.06.2017

Re: Прошлост, будућност....

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:46 06.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

hoochie coochie man
Sta ste bre vi, Tasina crna trojka?
U svakom slucaju, moras malo vise sa njima da radis, vidis da se slabije snalaze.


Kako da se snađe kad čovek jasno kaže šta misli, jasno da jasnije ne može, a vama ne odgovara da ga razumete pa navalite sa, ništa ja tebe ne razumem, šta si ti hteo da kažeš, odgovorio bih ti al ne znam o čemu pričaš........još međusobno podelite preporuke (čudna neka, poželjna, nerzumevanja, nerazumevanja za preporuku:) i čovek naravno odustane, šta bi drugo.

Efikasan metod :)


Pa to sto je sale napisao je besmislica, a braja i cass, koji su bolje kalibrisani od mene, su mu dali sansu da pokaze da mozda ne lupa gluposti, nego da samo nije umeo lepo da formulise to sto misli (ja nisam, meni je ocigledno da covek konzistentno lupeta i papagajise, sem u komentarima u kojima ne kaze nista, i to sve uz odvratan pozeraj i samozaljubljenost). I to sve nema veze sa mojom politickom zastranjenoscu.
A eloy je samo bezobrazni tupson koji je ovde nastradao kao kolateralna steta, jer me nervira od ranije, ali sam mu uvek konzistentno preskakao mahom supljoglave komentare. Kao i saletu, doduse, ali danas nesto nisam bio u stanju, te se stoga izvinjavam svakom ko misli da je trebalo.

Inace, ja mislim da su moji politicki stavovi sasvim korektni, dok su tvoji otrovani nacionalizmom i nekom generalnom isfrustriranoscu, jadom i besom (i povremeno sovinizmom kad se tamo kod Tase takmicite kome lepse stoji unforma i krstaca na nadlaktici), pa su po definiciji izvitopereni. Ali, sto ti rece, i dalje te volim i cenim zbog drugih stvari, a i blogodrugar si mi ovde mnogo godina => ogugalo sam, jebi ga. I to je ok, sve dok mi opet ne zapretis oduzimanjem prava glasa na izborima.

EDIT: Nisam dao nikom nikakvu preporuku, to me jezivo mrzi da radim, kao i da prijavljujem kretene moderaciji. Mada se slazem sa brajom i sa cass, to je valjda bilo ocigedno.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:11 06.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

I to je ok, sve dok mi opet ne zapretis oduzimanjem prava glasa na izborima.


Tasa ti šalje Misirca a ti razmišljaš o izorima :)
Kad sam video da gube oni koje ti glasaš laknulo mi je, glasaj slobodno :)

a sad ovo nije za tebe:

Ljudi, laže Srki da sam mu pretio oduzimanjem prava, namerno je nekad nešto pogrešno protumačio, skapirao da ja ne mogu da demantujem, pa mi sad vadi dušu na pamuk :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:06 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajicOd juče fotka, znate s kojom pijetom su se Ameri Cvrletovi poklonili - puni poštovanja, duše irske i sicilijanske.

Inače sada pitanje muzeja na Sajmištu zapinje na nekim ideološkim detaljima, ali napravio je World Jewish Congress, zahvaljujući Zuroffu, clearance da ne blokiraju Nemci više. Drugim rečima izvesno je da će muzeja biti - više nije pitanje da li, već kada.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:24 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

hoochie coochie man
I to je ok, sve dok mi opet ne zapretis oduzimanjem prava glasa na izborima.


Tasa ti šalje Misirca a ti razmišljaš o izorima :)
Kad sam video da gube oni koje ti glasaš laknulo mi je, glasaj slobodno :)

a sad ovo nije za tebe:

Ljudi, laže Srki da sam mu pretio oduzimanjem prava, namerno je nekad nešto pogrešno protumačio, skapirao da ja ne mogu da demantujem, pa mi sad vadi dušu na pamuk :)


Nema tu sta da se pogresno protumaci: predlozio si ukidanje prava glasanja emigraciji, u strahu da bi(smo), u hipotetickom, a kako sada stvari stoje sa masovnim iseljavanjem radno sposobnog stanovinistva iz zemlje i prilicno realnom slucaju, mogli da krenemo da vam krojimo sudbinu tu u matici.

Kapiram da je to bilo u afektu, da si poklekao pred mojim mocnim argumentima i neuobicajenom upornoscu, i kada sam te, konacno, doveo do ivice nervnog sloma. Nisi to mislio da kazes, ali eto, izletelo je, zato ja mislim da u svakom od vas nacionalista uvek drema i po jedan uniformisani nacista, koji se povremeno trgne iz sna i protegne. To je kao i oni Tasini tumor-narodi, od tada, ja vise nikom ne bih preporucio da decu upisuje kod njega skolu, jedino sto ne znam u kojoj skoli radi, a mrzi me da pitam krkara da ga cinkne.

I tu, je vidis, razlika izmedju nas. Ja tebi nikad ne bih branio glasanje, ma koliko su ti stavovi ocigleno pogresni i generalno stetni, a najgore sto si od mene mogao da cujes je predlog, to jest obazriva i blaga sugestija, da se vi nacosi malo okanete politike i bacite na pecanje i domine u parkicu, a i to cisto eksperimenta radi, dake, krajnje neobavezujuce.

bene_geserit bene_geserit 01:26 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

srdjan.pajic
ukidanje prava glasanja emigraciji

Zbog cega ti mislis da ljudi koji ne placaju porez u nekoj zemlji i ne snose posledice pogresnih politickih izbora, treba da imaju pravo glasanja u toj zemlji?
angie01 angie01 10:48 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

, treba da imaju pravo glasanja u toj zemlji?


...zato sto imaju drzavljanstvo te zemlje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:04 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

angie01
, treba da imaju pravo glasanja u toj zemlji?


...zato sto imaju drzavljanstvo te zemlje.


I snosimo posledice pogresnih politickih izbora nasih sugradjana u matici, i to verovatno one najgore. No, i pored svega toga, ja i dalje ne bih nikom od njih oduzimao pravo glasa, ma koliko predvidljive a kretenske njihove izborne odluke bile. Jer izbori su osnovno ljudsko pravo i civilzacijsko dostignuce kojeg se niko normalan ne bi odrekao.

maksa83 maksa83 18:15 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Jer izbori su osnovno ljudsko pravo i civilzacijsko dostignuce kojeg se niko normalan ne bi odrekao.

Odvikavaj se lagano, sa' kad vam Putin ukine izbore i vaspostavi TraNpa kao doživotnog Upravitelja njegovih prekoatlantskih kolonija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

maksa83
Jer izbori su osnovno ljudsko pravo i civilzacijsko dostignuce kojeg se niko normalan ne bi odrekao.

Odvikavaj se lagano, sa' kad vam Putin ukine izbore i vaspostavi TraNpa kao doživotnog Upravitelja njegovih prekoatlantskih kolonija.


Nah, stisnucemo zube dok jos malo ne opadne podrska prvoamerikanaca Krampu, a sudeci po ovo malo nekada vatrenih obozavalaca pussygrabber-a koje poznajem za to nece trebati jos puno vremena i afera, ima da ga proguta mrak impeachmenta ko nista. A posle toga, well, videcemo ko ce kome da zavrsi kao kolonija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:46 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Nema tu sta da se pogresno protumaci: predlozio si ukidanje prava glasanja emigraciji, u strahu da bi(smo), u hipotetickom, a kako sada stvari stoje sa masovnim iseljavanjem radno sposobnog stanovinistva iz zemlje i prilicno realnom slucaju, mogli da krenemo da vam krojimo sudbinu tu u matici.


Ne.
Govorio sam o hipotetičkoj situaciji u kojoj bi više glasača bilo iz inostranstva nego onih koji žive u državi čija se vlast bira.

Dakle ne preventivno ukidanje, nego ako bi se takva situacija desila onda bi to imalo smisla.
Ta hipotetička situacija realno nije moguća, jer je malo verovatno da bi država koja ima više građana van svoje teritorije nego unutar nje mogla i da opstane, ali teroretski jeste moguće, pa ako zamislimo takvu situaciju, zaista nije normalno da o uređenju neke države presudno utiču oni koji u njoj ne žive.

A trenutno zakonsko rešenje da svako sa državljanstvom ima pravo glasa je nešto što se može promeniti, jer postoje i drugačija, takođe demokrastka rešenja.
Kanada, ako se ne varam ima slično, duže od pet godina van Kanade i prestaje pravo glasa.

srdjan.pajic srdjan.pajic 23:05 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

hoochie coochie man
Nema tu sta da se pogresno protumaci: predlozio si ukidanje prava glasanja emigraciji, u strahu da bi(smo), u hipotetickom, a kako sada stvari stoje sa masovnim iseljavanjem radno sposobnog stanovinistva iz zemlje i prilicno realnom slucaju, mogli da krenemo da vam krojimo sudbinu tu u matici.


Ne.
Govorio sam o hipotetičkoj situaciji u kojoj bi više glasača bilo iz inostranstva nego onih koji žive u državi čija se vlast bira.
Pa ovo sam upravo i napisao, procitaj ponovo, nismo ni onda ni sad pominjali prevenciju, nego konkretnu hipoteticku situaciju. I nije bitno gde zivi vise glasaca, nego kakva je konkretno izlaznost. A naravno da bi za sprovodjenje takve jedne fasisticke ideje morao da se promeni ustav zemlje, makar samo pro forme radi, ako nizbogceg drugog ono jer je potomke generalno blam kad su im preci bili kriminalci i fasisti. Mada, ako do toga dodje pre bi se poseglo streljanju na kucnim pragovima, i teranju familija emigranata u logore, kao u dobra stara vremena. Mislim, kao efikasnijem resenju koje gotovo garantuje uspeh na svakim izborima, jelte.

A Kanada je zemlja u koju se uglavnom samo emigrira iz prakticno svih propalih drzava sveta, tako da je ovakva hipoteticka situacija koju pominjes tamo nemoguca. Mada jeste tacno ovo sto pises, i velika se frka oko toga digla medju normalnim svetom, a i to samo potvrdjuje ispravnost moje odluke da tamo necu da zivim. Kao sto necu da zivim ni u Burkini Faso ili u Rusiji, gde svi imaju pravo glasa, ali dzabe im, ako uvek imaju samo jednog kandidata.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:38 07.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Pa ovo sam upravo i napisao, procitaj ponovo,


Čitam
predlozio si ukidanje prava glasanja emigraciji,

Ali ok, izgleda da ja pogrešno tumačim.
Nebitno, važno jeda smo na kraju skontali da mislimo na isto.

I nije to fašistička zamisao, to je, naprosto, jedno od rešenja, demokratsko, legitimno, a koje se nekome može dopadati nekome drugome ne, kao i sa mnoštvom drugih rešanja iz drugih oblasti.

Tvoj problem je što sve što ti se ne dopada zoveš fašističkim, a ono što ti se dopada normalnim
sprovodjenje takve jedne fasisticke ideje

velika se frka oko toga digla medju normalnim svetom,

Oni drugi su, jelte, nenormalni :)

Demokratija do jaja, normalan si samo ako misliš kao ja, a ako ne misliš, fašista si.

A da, nije Kanada usamljena, Britanija ima ograničenja takođe, kod njih je petnaest godina uslov, Australija, Irska, a mislim da i Izrael ima neke specifičnosti.

Mnogo je različitih rešenja sa tim izbornim zakonima, nema tu podele na normalne i fašističke:)

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:31 08.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

hoochie coochie man
Pa ovo sam upravo i napisao, procitaj ponovo,


Čitam
predlozio si ukidanje prava glasanja emigraciji,

Ali ok, izgleda da ja pogrešno tumačim.
Nebitno, važno jeda smo na kraju skontali da mislimo na isto.

I nije to fašistička zamisao, to je, naprosto, jedno od rešenja, demokratsko, legitimno, a koje se nekome može dopadati nekome drugome ne, kao i sa mnoštvom drugih rešanja iz drugih oblasti.

Tvoj problem je što sve što ti se ne dopada zoveš fašističkim, a ono što ti se dopada normalnim
sprovodjenje takve jedne fasisticke ideje

velika se frka oko toga digla medju normalnim svetom,

Oni drugi su, jelte, nenormalni :)

Demokratija do jaja, normalan si samo ako misliš kao ja, a ako ne misliš, fašista si.

A da, nije Kanada usamljena, Britanija ima ograničenja takođe, kod njih je petnaest godina uslov, Australija, Irska, a mislim da i Izrael ima neke specifičnosti.

Mnogo je različitih rešenja sa tim izbornim zakonima, nema tu podele na normalne i fašističke:)
Pa otimanje prava glasa drzavljanima bilo koje zemlje, pod bilo kakvim izgovorom i prividom pravnog pokrica, je duboko nedemokratski akt. Dakle, fasizam. Tako da je onaj koji se za to zalaze - sta?
Nemam ja nista protiv drugacijeg misljenja, i ideja, samo ih zovem pravim imenom, a protiv implementacije nekih od njih sam spreman i da se borim sa oruzjem u rukama, ako je potrebno

Zaboravio si i Novi Zeland, to ti je isto kao Kanada, dakle UK, s tim sto u Kanadi sad vracaju to pravo, shvatli su da su se zajebali. A Austrija, pa Hitler je, bre, bio Austrijanac, sta drugo reci? Irce ne vredi pominjati, a Izraelci samo traze da se glasa iz Izraela, ne brane nikom da zivi gde hoce i koliko hoce. Njima je bitno samo da se salju doznake kuci redovno.

Da ne pominjem i porazavajucu cinjenicu da, sudeci po uspesima nacionalistickih vlasti koje ste izglasavali u domovini svih ovih godina, sigurno bi bolje bilo da ne glasate uopste, nego da pustite emigraciju da vam skocka koliko toliko normalnu drzavicu u kojoj moze da se zivi. Ali to nije obavezno, razume se.bene_geserit bene_geserit 04:02 08.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Pajicu,
Zoves fasizmom stvari koje nikakve veze sa istim nemaju. Btw, ja se ne zalazem da se srpskoj emigraciji oduzme glasacko pravo, samo ne zelim da glasam tamo gde ne snosim posledice glasanja. I to je zapravo potpuno gradjanski princip, fascinantno je da je to u tvoj glavi fasizam.

A imas potpuno pogresnu ideju za koga bi glasala emigracija. Vecina emigracije nema problem sa nacionalizmom, naprotiv, ima problem sa komunistickim isprdcima koji su i doveli Srbiju do tacke gde je i dalje je vode.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:55 08.06.2017

srdjan.pajic vanzemaljac

Pajicu,
Zoves fasizmom stvari koje nikakve veze sa istim nemaju.


Pajke ima veze sa Srbijom kao Mars sa planetom Zemljom, al' ono zašta nepogrešivo ima smisla su prepoznavanja fašističkih tekovina u našem narodu. A ove mučene konstrukcije rečenične sa "isti" govore samo o subjektima izašlim iz YU sistema kao besvesne komunjare, samo da bi danas postali fašisoidni.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:44 08.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic


Uh Srki na koliko ti je ovo načina pogrešno!
Ne znam odakle da počnem
Ajd ovako
Pa otimanje prava glasa drzavljanima bilo koje zemlje


Niko nikome ne otima pravo glasa, jer pravo glasa nije bogom dano pravo, da bi se to pravo imalo ili zadržalo moraju se zadovoljiti neki uslovi.

Recimo u tvojoj Americi u nekim državama pravo glasa se gubi ako zaglaviš u zatvor.
Tako su odlučili, nikome ništa niko nije oteo, naprosto to je postavljeno kao uslov, pravilo.
U drugim državama tog uslova nema, pa zatvorenici i bivši osuđenici mogu da glasaju.

I ništa to nije fašističko, ni tamo gde mogu, ni tamo gde ne mogu.
Neko postavlja druge uslove, da glasač živi tu, da glasač dođe u tu državu, da nije odseljen duže od pet, deset, petnaest godina, da je doseljen pre najmanje jedne, dve, pet godina...raznih uslova po svetu ima.
I svi su u redu.

Suština demokratije, njena so, njen smisao i razlog postojanja je, Srki, da članovi zajednice upravljaju svojom zajednicom, tj da biraju onoga ko će upravljati.
Razilaženja nastaju kad treba definisati ko se smatra članom zajednice, da li je član onaj ko tu ne živi ali je nekada živeo, i zainteresovan je za tu zajednicu.
Neko kaže jeste član, neko kaže nije član, i sve je u redu jer i za jedno i drugo viđenje postoje valjani razlozi.
Nema fašizma ni na jednoj strani, ima različitih viđenja, ali to je ok.

Ako već tražimo fašističke elemente u tim pravilima, pa najbliže fašizmu (iako mnooogo daleko od njega) je upravo tvoja Amerika.
Ona kaže da predsednik ne može biti niko ko nije rođen na tlu Amerike.
To je ono tlo iz teorije krvi i tla.

Tebi je oteto pravo glasa u Americi, jer ono podrazumeva da biraš i da budeš biran, a Amerika ti kaže, dobro, pustićemo te da glasaš za predsednika, ali ti nisi dostojan da budeš biran, to je za neke druge ljude, to je za arijevce.


Kad je neko samim činom rođenja, nikakvom svojom zaslugom ili krivicom, privilegovan ili diskriminisan, šta je to?

Oteto ti je pravo glasa, ali ti ćutiš, prihvataš da si drugorazredni, a Srbiju odmah u fašiste.

Zamisli da Srbija uvede to pravilo, pa da recimo Boris Tadić nema pravo da se kandiduje za predsednika, ili naš Braja, da li bi to zvao fašizmom?

Verujem da da, a za Ameriku ćutiš, jer Amerika je to, jebote!

Previše dopustaš da ti kojekakve Cece nameću svoje stavove, lenj si da misliš svojom glavom.
Rekle Cece, dakle to je istina, Cece i onaj prolupali Luković kažu, fašizam, Srki bez razmišljanja ponavlja.
A nije.

Ili ako jeste, ako je ta reč promenila značenje pa je fašizam sad ono što ti i Cece kažete da jeste, onda biti fašista nije ništa loše.

Jer, vidi ovo tvoje

Nemam ja nista protiv drugacijeg misljenja, i ideja, samo ih zovem pravim imenom,


Dakle, ti stvari nazivaš pravim imenom, fašizmom, ali nemaš ništa protiv toga, nemaš ništa protiv da fašisti imaju svoje paritje, da se bore za glasače, da dođu na vlast, sve je to u redu, ti protiv toga nemaš ništa.

Eto gde su te dovele Cece i Pera.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:03 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Oteto ti je pravo glasa, ali ti ćutiš, prihvataš da si drugorazredni, a Srbiju odmah u fašiste.


A gde sam ja to "Srbiju odma u fasiste"? Ja sam ovde samo tebe, tj one koji zastupaju misljenje kao tvoje, strpao u fasiste, ne bez razloga, jer se zalazes da se delu gradjana oduzme elementarno ljudsko pravo, a to je pravo da glasaju na izborima u svojoj zemlji. I to samo ako postoji mogucnost da izglasaju nesto sto nije tebi po volji. Izvini, ali tu nema d od demokratije, i procedura po kojoj bi se to obavilo je potpuno nebitna, jer je rezultat isti - gradjani kojima je uskraceno elementarno pravo.

Razilaženja nastaju kad treba definisati ko se smatra članom zajednice, da li je član onaj ko tu ne živi ali je nekada živeo, i zainteresovan je za tu zajednicu.
Neko kaže jeste član, neko kaže nije član, i sve je u redu jer i za jedno i drugo viđenje postoje valjani razlozi.


Nema tu sta da se definise i diskutuje o vidjenjima. Drzavljani su clanovi zajednice koji imaju pravo glasa. Mesto stanovanja je promenljiva kategorija i irelevantna je za ostvarivanje tog elementarnog prava. A, ako napravis presedan (sto moze, realno, samo silom), pa jednom delu gradjanstva oduzmes pravo glasa, pod bilo kojim opravdanjem, onda si zasao u nezgodnu oblast. Jer je gotovo sigurno da ces sutra to isto pravo oduzeti nekoj drugo grupi gradjana, prekostura trecoj, a onda, zna se, slede logori i dusegupke. I Misirac sa kamom pod vrat, to bar tvojima nije strana metoda.

Zato se ja toliko bunim protiv ovog tvog predloga, ne zato sto stvarno nameravam da ti odredjujem iz toplog Kolorada kako ces ti ili bilo ko drugi da zivi u Srbiji. Da nemam to malo rodbine u Beogradu, savrseno bi mi bilo svejedno. Kapis?

Dalje, ova paralela sa USA ti je sasvim pogresna. Prvo, meni ovde niko ne oduzima pravo glasa, kako ti kazes. Ja sam ovde dosljak, i po vazecim zakonima ja nemam pravo da se kandidujem za predsednika. I to je ok, ili nije ok, ali je tako. I meni je bilo omoguceno da na to pristanem ili da odbijem kad sam se za drzavljanstvo kandidovao. Sa druge strane, u Srbiji ja imam pravo glasa od svoje 18. godine, a neko sad hoce da mi ga oduzme, jer mu se ne svidja ono za sta bih ja mogao da glasam. Dakle, to jedno sa drugim veze nema, i ovo drugo je cist fasizam.

Trece, meni stosta smeta ovde u USA, ali tema nije bilo to, nego nesto za sta se ti zalazes da se sprovede u Srbiji. Pa o tome diskutujemo, na blogu koji je u Srbiji i gde je vecina ljudi, pretpostavljam, za to zainteresovana, a ne za nekakve probleme koje ja ili neko drugi ima u USA. I stvarno mi je zao sto neces doziveti da vidis Srbina, makar i drugosrbijanca, da bude predsednik USofA, jebi ga.

Previše dopustaš da ti kojekakve Cece nameću svoje stavove, lenj si da misliš svojom glavom.
Rekle Cece, dakle to je istina, Cece i onaj prolupali Luković kažu, fašizam, Srki bez razmišljanja ponavlja.
A nije.


Pa sad ispada da svako ko misli drugacije od tebe ne misli svojom glavom, i lenj je. Zar to nije malo nakaradan, i malo vise uvredljiv stav, koji ubija zelju za diskusijom? Mislim, ne znam zasto onda ispravljas eloja koji cim se malo iznervira vadi macora iz gaca i krece njime da mase, ko neki kreten (dobro, to njemu i prilici, ali kod tebe me ovakav stav ipak malo cudi)?

Huci, mnogo ti je tanko i suplje ovo rezonovanje. Zapravo otprilike svaka druga recenica ti je greska u rezonovanju. I to je sve posledica zaglupljavanja nacionalizmom, koji, ustanovio sam emirijski, definitivno utice na smanjenje IQ-a (kod tebe ga ima dosta, pa mi nije frka, ali evo, vidi ove sto su poceli nize na skali, sale, eloj, tasa, dokle je njih to dovelo, sa njima nema svrhe ni raspravljati se, samo ih ovako malo sutnes u prolazu, ili prosto zaobilazis).

Izvini ako sam nesto preskocio ili zaboravio, imam neke obaveze.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:52 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

A gde sam ja to "Srbiju odma u fasiste"? Ja sam ovde samo tebe, tj one koji zastupaju misljenje kao tvoje, strpao u fasiste,


Dobro, dobro, nisi Srbiju, ali mislio sam da takve pojave samo u Srbiji zoveš fašističkim.
Za tako nešto, i to mnogo drastičnije, u Americi ili ćutiš ili kažeš, pa to je možda ok, možda nije ok, ali to je tako.
Ne videh da izraz fašizam olako potežeš kad se o Americi radi, a kad je o Srbiji reč, nemaš zadrške ni malo.
jer se zalazes da se delu gradjana oduzme elementarno ljudsko pravo


Ponavljam, nije to elementrano ljudsko pravo, nije to pravo u rangu sa drugim elementarnim pravima, kao što je pravo na život, obrazovanje, slobodu kretanja, slobodu govora, religije....
Da bi se imala ova prava dovoljno je biti čovek, i zbog toga su to elementarna ljudska prava, pravo glasa ne spada u tu kategoriju, ono je uslovno pravo, moraju se zadovopljiti neki, na raznim mestima različiti, uslovi, da bi se steklo odnosno zadržalo.

Navodih ti različite primere u raznim državama, koje su nesporno demokratske, koje takođe nekim kategorijama oduzimaju pravo glasa, pa je time jasno da uskaćivanje prava glasa u nekim, unapred jasno definisanim, situacijama, nije fašizam.

Jer je gotovo sigurno da ces sutra to isto pravo oduzeti nekoj drugo grupi gradjana, prekostura trecoj, a onda, zna se, slede logori i dusegupke.


Ako je taj tok neminovan, zašto se nije desio onde gde već postoji praksa uskraćivanja prava glasa odeređenim grupama?
Zašto u Britaniji nema dušegupki kad ona uskraćuje pravo glasa građanima kojitamo ne žive petnaest godina?
I Misirac sa kamom pod vrat, to bar tvojima nije strana metoda.


Ajd ne zezaj, pa to sa Misircem je bila čista zajebancija, ja sam je makar tako shvatio.
Ako nije, ako sam ja pogrešno razumeo, onda najiskrenije izvini, ali sam siguran da makar što se mene tiče ti to nisi shvatio ozbiljno.
Da nemam to malo rodbine u Beogradu

Ejbg, pipavo polje to sa rodbinom.
Pokušaj racionalno da pročitaš ovo, isključi emocije.
Ti imaš rodbinu ovde, ok, zato si zainteredsovan, jasno, da nije nje baš bi te bilo briga, ali ta tvoja rodbina ima pravo glasa, može sama da se zalaže za svoju zemlju onako kako misli da treba.
Ja sam ovde dosljak

E to je to, pristajanje na drugi red, prihvatanje da postoje manje i više vredni državlajni, oni koji su dostojni predsedikovanja, i oni nedostojni.

A jesi li ti tu građanin, državljanin?
Nisi ili jesi ali malo nižeg reda?
Dele li se tu građani, državljani, na manje vrende došljake, i više vredne arijevce?
Ponovo te molim zamisli tu situaciju u Srbiji.
Katastrofa, što se mene tiče.
Sa druge strane, u Srbiji ja imam pravo glasa od svoje 18. godine, a neko sad hoce da mi ga oduzme, jer mu se ne svidja ono za sta bih ja mogao da glasam.

Neće niko da ti ga oduzme, govorimo o mogućoj teoriji, ne o praksi.
A ako bi ti ga i oduzeo, oduzeo bi ti ga ne zbog toga što drugačije glasaš, nego zbog toga što više ne živiš ovde.

Zavaravanje, samozavaravanje, zatvaranje očiju je to "glasam ovako, zato me ućutkuju".
To nije tačno, jer da je tako oduzeli bi ga i meni, jer ti i ja, najverovatnije, vrlo često pravimo iste izbore na glasanju.
Tako da, Srki, izbriši to iz glave.
nego nesto za sta se ti zalazes da se sprovede u Srbiji.

Ne zalažem se u ovoj realnoj situaciji, samo kažem da u nekim hipotetičkim to ne bi bilo nerpihvatljivo rešenje.
Zar to nije malo nakaradan, i malo vise uvredljiv stav,


Jeste malo uvredljiv, kad sam napisao tu reč "lenj" zaparala mi je, i evo i zbog toga ti se izvinjavam, ali da se nekritički, iz nekog razloga, prihvataju te njihove floskule, prihvataju se.


I na kraju

NE ZALAŽEM SE, da se dijaspori ukine pravo glasa, NIKAKO, samo govorim da su TEORETSKI moguće situacije kada bito bilo prihvatljivo.
I nikada to nije fašizam.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:25 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

E to je to, pristajanje na drugi red, prihvatanje da postoje manje i više vredni državlajni, oni koji su dostojni predsedikovanja, i oni nedostojni.

Jebote, je l' k'o Nedić???
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:51 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Jebote, je l' k'o Nedić???


Šta ko Nedić?
Ne razumem, stvarno.
Škakljivo je polje, bojim se da me pogrešno ne razumeš, ti, a posebno Srki, pa da pojasnim.

Konstatovali smo da u Americi postoje, američki, građani koji mogu, i oni ne mogu da se kandiduju za predsednika, dakle dve vrste građana.
Srki kaže, da, ja ne mogu, ali ja sam došljak.
Ja kažem da je to pristajanje na podelu na manje i više vredne građane.

I kakve veze sad ima Nedić s tim?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:57 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Ja kažem da je to pristajanje na podelu na manje i više vredne građane.

Pa to je bila njegova politika.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:08 09.06.2017

Re: Re:srdjan.pajic

Pa to je bila njegova politika.

A to.
Da, i niko ne spori njegov fašizam, a sad je to američka politika, ali se fašizam tu ne pominje.
martin_krpan martin_krpan 11:24 05.06.2017

Divan tekst

Preporuka!

Smrt fašizmu!
krkar krkar 11:36 05.06.2017

Sram te bilo!


Nećeš da se igraš sa Ljotićevcima.

A imaju veze sa ovim blogom, uredno su skupljali Hilde po Srbiji i sprovodili ih u logore i dušegupke. Baš su zaslužili da se jave ovde.

sasaminijature sasaminijature 12:16 05.06.2017

Re: Sram te bilo!

krkar

Nećeš da se igraš sa Ljotićevcima.

A imaju veze sa ovim blogom, uredno su skupljali Hilde po Srbiji i sprovodili ih u logore i dušegupke. Baš su zaslužili da se jave ovde.Нема потребе да упорно исијаваш етикету Љотићевац.

Својим понашањем, одабиром речи и начин на којих их учеснику дискусије упућујеш је сваком мислећем бићу јасна твоја опсесија да наставиш да носиш ту идеју.

Не брини, ако ко може бити Љотићевац на овом Блогу онда си без премца то ти, немаш конкуренцију буди спокојан.
srdjan.pajic srdjan.pajic 13:00 05.06.2017

Re: Sram te bilo!

Нема потребе да упорно исијаваш етикету Љотићевац.

Својим понашањем, одабиром речи и начин на којих их учеснику дискусије упућујеш је сваком мислећем бићу јасна твоја опсесија да наставиш да носиш ту идеју.


Povraticu.
narcis narcis 12:46 09.06.2017

Re: Sram te bilo!

Piću ti više nisi građanin srbije, ti si građanin amerika i red je da tamo koristiš svoje građansko pravo. bez obzira što smo na istoj političkoj strani a protivu hučija ipak se ja u ovome slažemsa njim, ja i on smo građani srbije i red je da mi odlučujemo o uslovima u kojima živimo, pa kako nam bude. pazi ja sam svestan da će fašisti i ljotićevci, kalabićevci, nedićevci i ostala gamad još dugo da uništavaju ovaj narod, moguće i da će da ga unište, ali oni su tu i ovo je njihova zemlja, vi ste tamo i ovo ovde je samo vaša prošlost.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:48 05.06.2017

Gas

Током ње би издувни гасови из мотора погушили путнике смештене у херметички затворени товарни простор.

Zar nije bio neki poseban gas?
Možda nije najbitnije za tvoj tekst, znam...
narcis narcis 11:51 05.06.2017

Re: Gas

KRALJMAJMUNA
Током ње би издувни гасови из мотора погушили путнике смештене у херметички затворени товарни простор.

Zar nije bio neki poseban gas?
Možda nije najbitnije za tvoj tekst, znam...

nije, samo gasovi iz motora, bar sam tako video svaki put kad se govorilo o tome.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:08 05.06.2017

Re: Gas

Zar nije bio neki poseban gas?

Не, код нас није.

Возило је рађено у две варијанте, исправа са сепаратним гасом за усмрћивање. Пошто су дошли до закључка да је пипаво преносити отровни гас широм Европе и ратишта, тај први камион-душегупка модифициран је у овакав као што је био "наш", за ког није требало допремати специјални гас. Немци су овим возилима бећ били побили силан број људи (менталних болесника нарочито), а модифицирана варијанта, без сепаратних спремника и кола за гас, показала се практичнијом. Она је испробана и усвршена на совјетским заробљеницима.

Душегупка код нас имала је ојачане, дупле лимове товарног простора, на поду неку решетку, а свуда је била добро изолована. Извори-сведоци се не слажу да ли је у њој, овој београдској, било клупа или не, једни кажу да их је било, други оповргавају то. (Мени је пало напамет да су се клупе испрва ту налазиле, а онда да су извађене, како би стало више људи?) У транспорт је стајало 70-80 људи. Даље, камион је био и звучно изолован, и вероватно се мало шта могло крај њега чути, особито поред звука мотора. Ипак, интензивна рутина транспорта привлачила је пажњу грађана, па се сам Недић распитивао код Немаца какавц+ је то камион и шта се дешава, што му је било и објашњено. По граду је, рекао бих, кружила прича о гасном камиону, нарочито стога што су је ширили фолксдојчери из Баната, а управо је нека немачка "банатска" јединица обезбеђивала логор и свему сведочила, по 25 људи у смени.

Сведоци са послератних суђења кажу да су у Јајинце стизали искључиво мртви Јевреји, и будући да се једна иста немачка група бавила тиме -- организацијом истовара и сахрањивања жртава -- треба им веровати на реч да код ниједне приспеле жртве нису приметили никакве трагове живота. Затвореници који су сахрањивали жртве, њих седморица, ако се добро сећам, по окончању уништења јеврејског логора Сајмиште и сами су у Јајинцима убијени. Камион су после употребе чистила двојица његових оператера, извесни Гец и Мајер, којима се после рата изгубио сваки траг. Камион је често био исповраћан, од људи у самртном грчу. Овај коришћен код нас возом је, због сломљене осовине, враћен у Немачку, а као оправљен послат даље за Ригу, у јуну 1942.

P.S.
Ево га овде један прецизн чланак о камиону: These were trucks with 8 tons with a box- superstructure with 5.8m length and 1.7m height, which could carry up to one hundred people [87]. In a note in the files of Referat II D3a on 23th June 1942 is remarked: "According to transaction/proceeding II D3a - 1737/41, an order on 30 special superstructures for chassis delivered was given to Gaubschat company. 20 vehicles are already finished and have been delivered."

P.P.S.
Узгред буди речено, мсилим да се код нас прикзује слика погрешног камиона-душегупке (па тако и на semlin.info сајту), његова лакша верзија од оне касније, теже, веће носивости и капацитета. Ако не грешим, ево га тај камион марке Saurer:

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:20 05.06.2017

Re: Gas

KRALJMAJMUNA
Током ње би издувни гасови из мотора погушили путнике смештене у херметички затворени товарни простор.

Zar nije bio neki poseban gas?
Možda nije najbitnije za tvoj tekst, znam...


Na isti nacin kao sto se samoubice zatvore u garazu i sprovedu crevo iz auspuha u zatvorenu kabinu auta i otruju izduvnim gasom.


krkar krkar 12:33 05.06.2017

Re: Gas

Predrag Brajovic
Ако не грешим, ево га тај камион марке Saurer:Ovo nije Saurer nego Magirus-Deutz
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:43 05.06.2017

Re: Gas

Magirus-Deutz

Хвала.
Треба поисправљати све силне погрешне референце по интернету, који погрешно именују камион.

P.S.
Ево га Saurer, с тим што се мени чини да је овај мали да прими 80-100 људи.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:15 05.06.2017

Re: Gas

Brajovic,
Hvala za ovako detaljnu informaciju.

krkar krkar 13:34 05.06.2017

Re: Gas

Predrag Brajovic

Хвала.
Треба поисправљати све силне погрешне референце по интернету, који погрешно именују камион.

P.S.
Ево га Saurer, с тим што се мени чини да је овај мали да прими 80-100 људи.Ama nije ni oovo. ovo je falsifikat, možda u dobroj nameri ali čist falsifikat.

Na slici je fotošopirani špediter (zatvoreni kamio za prevoz nameštaja) firme Martin Flatz. U originalu sa špediterskom prikolicom:Nažalost i Viktor Koss je pogrešio pa je ovu fotografiju, prvi put objavljenu u diskusiji o kamionima-dušegupkama na Axis History Forum (LINK), zdravo za gotovo preuzeo kao "Saurer dušegupku" (LINK). Ona je možda mogla tako ili slično izgledati ali ovo nije originalna fotografija niti je dušegupka.

A onaj gore Magirus takođe nije originalna dušegupka već takođe kamion koji "liči".Više o ovom kamionu pronađenom U Kolmu u Poljskoj .
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:46 05.06.2017

Re: Gas

Ama nije ni oovo. ovo je falsifikat, možda u dobroj nameri ali čist falsifikat.

Na slici je fotošopirani špediter (zatvoreni kamio za prevoz nameštaja) firme Martin Flatz. U originalu sa špediterskom prikolicom:

Невероватно.
Па има ли негде аутентичне фотографије? Ја сам посумњао да она прва није, а сви је историчари користе, па сам погрешно претпоставио за Магирус-Дојц.

Пази, камион из Колма је -- кратак.
Капацитет треба да буде 100 људи, имаш на оном линку (оригинбални рад је на немачком) димензије. Дакле, осмотонски камион са боксом позади дужине 5,7 метара.
blogov_kolac blogov_kolac 13:56 05.06.2017

Re: Gas

Kada se skoro hermeticki izolovan kamion nakrca ljudima, oni bi i bez ikakvih izduvnih gasova (ugljenmonoksid je tu kljucan) u najmanju ruku ostali bez svesti na putu od Sajmišta do Jajinca. Mogli smo zadnjih godina da se naslušamo tragičnih priča o smrtima migranata kojima nesavesni krijumčari nisu obezbedili dovoljan dotok kiseonika u svojim vozilima. A što se tiče efekta kakav bi ugljenmonoksid u takvim uslovima imao, opet jedan savremeni slučaj, kada je neki ludak pre neki dan na Filipinima izazvao požar u kazinu lokalnog hotela, i iako se radilo o ogromnom prostoru koncentracija ugljenmonoksida je bila dovoljno velika da omami sve koji nisu uspeli dovoljno brzo da se evakuišu, i ubrzo im nije bilo spasa, tako da se 40-ak ljudi ugušilo. Ja pretpostavljam da je poslednja rečenica u blogu, da su se zatvorenici rastajali od života negde na izlasku zloglasnog kamiona iz Beograda neprecizna, i pitanje je koliko je njih moglo da preživi više od 5 minuta takve vožnje, dok su svest gubili mnogo brže. Tako da po svemu sudeći do tadašnjih Beograđana verovatno nikada nisu dolazili zvuci zapomaganja ili lupnjave iz unutrašnjosti kamiona dok se kretao gradom, pogotovo što su žrtve ionako bile preko svake mere izmrcvareni i gladni ljudi, i pre svega planski prenatrpavani u kamion. Kamion sa slike jeste premali da u njega stane 80 ljudi, ali baš toliko ih je na silu ubacivano, da bi efekat nedostatka kiseonika bio izraženiji, a da bi se do smrtonosne koncentracije ugljenmonoksida doslo jos brže. Ovo je pravi primer čudovišne efikasnosti u ubijanju koje su nacisti sprovodili tokom holokausta, gde su osmislili način suprotan svim drugim vidovima likvidacija - što je više žrtava u nekoj turi, brže se i lakše izvede.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:14 05.06.2017

Re: Gas

i pitanje je koliko je njih moglo da preživi više od 5 minuta takve vožnje, dok su svest gubili mnogo brže.... da su se zatvorenici rastajali od života negde na izlasku zloglasnog kamiona iz Beograda neprecizna,

Beograd je bio manji.
Senjak i Dedinje su mu bili sela.
A pet minuta je četiri-pet kilometara од моста у Бранковој.
Evo ih:


P.S.
Сведоци истоврања душегупке кажу да су жртве редовно затицали груписане у задњем делу камиону. Вероватно су се несрећни борили да отворе врата.
blogov_kolac blogov_kolac 15:10 05.06.2017

Re: Gas

Predrag Brajovic

P.S.
Сведоци истоврања душегупке кажу да су жртве редовно затицали груписане у задњем делу камиону. Вероватно су се несрећни борили да отворе врата.

Da su imali iluziju da mogu da razvale blindirana vrata, uz njih bi verovatno bila samo grupica od 5-6 najsnažnijih muškaraca kojima bi bio napravljen prostor da mogu da se zaleću na njih... Ovako, pretpostavljam da su svi ti mučenici jednostavno samo pokušavali da udahnu još malo vazduha, koji je eventualno mogao da se probija samo iz pravca vrata. Druga moguća pretpostavka je da su otvori odakle su stizali izduvni gasovi (tj smrtonosni ugljenmonoksid) bili u delu uz kabinu, pa se masa bežeći od njih grupisala ka vratima.

Ono što mi nije logično u opisu je da su izduvne gasove preusmeravali na unutrašnjost kamiona tek kada bi napustili krug logora i prešli most (a to ti je već 3 minuta vremena). To bi imalo smisla ako se gas prethodno gomilao u nekakvom posebnom boksu (tj nije izbacivan u atmosferu). Ovako ako bi zastajali u gradu i izlazili iz kamiona da preusmere izduvne gasove, em je rizično sa bezbedonosne strane, em ugljenmonoksid počinje da se ubacuje sa zakašnjenjem (ako se pak prethodno gomilao u nekoj izolovanoj pregradi, onda je efekat isti kao da su ga od početka pustilli).

Ovo mi sve pada na pamet dok pokušavam maksimalno da se uživim u to kako je mogao da izgleda taj užas od vožnje. Verovatno negde na netu može da se pronađe i potpuno precizan opis toga pakla. A generalno uzev, ne treba previše da se uključi mozak ili mašta pa da se konstatuje da nacističke dušegubke zauzimaju veoma visoko mesto u onome što se zove istorija ljudskog beščašća.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:29 05.06.2017

Re: Gas

Verovatno negde na netu može da se pronađe i potpuno precizan opis toga pakla.

Ево ти ОВДЕ на странама 53-54 опис сличног возила и дешавања у Келмну у Пољској. Na stranama 152-153 su slike korišćenih vozila tamo (jednu je Krkar objavio).

Било је сведока путање камиона, а сведочење н суду Андорфера (управника) детаљно је разјаснило неке ствари.

Неке варијанте камиона имале су стаклену преграду између товарне и возачке кабине, да би се посада уверила да су сви мртви.
angie01 angie01 15:36 05.06.2017

Gaswagen

krkar krkar 16:06 05.06.2017

Re: Gaswagen

Gaswagen


Nije.

Piše. Ali jebiga kad neki imaju poriv da se javljaju a ne čitaju.
vcucko vcucko 16:50 05.06.2017

Re: Gas

Predrag Brajovic
Zar nije bio neki poseban gas?

Не, код нас није.

Uopšte, mislim da je Zyklon B bio ekskluziva Auschwitz-Birkenau sistema logora. Tu je blizu bila i fabrika IG-Farben (gde je radio i budući papa Vojtila). Moguće da je i u Treblinki radio neki poseban otrov (negde pominju kuglice cijankalija u kombinaciji sa vodom iz tuševa), nisam siguran. Na nekom od historija sam ukačio priču nemačkog čiče koji je ordinirao u Majdaneku, pokazivao je sliku starog tenka čiji motor su koristili u te svrhe. Otprilike, sa ovim smo ih podavili toliko i toliko, kao da priča koliko su trešanja pokrali kod komšije u bašti.
blogov_kolac blogov_kolac 16:50 05.06.2017

Re: Gaswagen

Google sa ruskim terminima Газваген + душегубка me je usmerio ka Wiki članku na ruskom koji je prilično detaljan na ovu temu (evo link koga zanima, a služi se ruskim jezikom), i u delu "Практика применения" koji govori o samoj proceduri i načinu primene se kaže da kada bi se zatvorila vrata upalila bi se lampa u unutrašnjosti kamiona, da ne bi došlo do panike među zatvorenicima. Zatim bi se odvod gasova preusmerio na unutrašnjost kamiona i upalio motor na 10 minuta i tada je kamion mogao da krene prema lokaciji gde se vršilo kremiranje ili sahranjivanje. U zagradi je napomenuto da se zna i za slučajeve da je kamion odmah kretao (tj. varijanta da su se gušili tokom vožnje, a ne parkirani u lažnom očekivanju da kamion krene). Navodi se da su prve verzije bile prilično nesavršene, jer su zatvoreni brzo shvatali šta se dešava, tako da onima koji su bili zaduženi za pražnjenje i održavanje kamiona to bila veoma otežavajuća okolnost. Ali prepravljena verzija je bila znatno diskretnija, tako da bi zavarani zatvorenici postepeno bivali skroz ošamućeni ili gubili svest pre nego što bi shvatili šta se događa.

Inače, izgleda da nema potrebe za prepirku o izgledu ovih vozila, jer su po Rusima postojala dva različita modela različitih veličina: za 30-50 osoba i nosivosti 3,5 tone, i veći kamion čiji je "kapacitet" bio 70-100 ljudi i nosivost od 6.5 tona. Ima i zanimljiv, ali ne i neočekivan podatak, da su automehaničari koji su radili u jednom od logora gde su ovi kamioni bili u primeni, primetili i o tome svedočili, kako su njihovi motori trošili oko duplo više goriva od sličnih kamiona koji su se koristili za ostale svrhe.
nsarski nsarski 17:03 05.06.2017

Re: Gas

Uopšte, mislim da je Zyklon B bio ekskluziva Auschwitz-Birkenau sistema logora.


Zyklon B je korišćen još od 1920. kada je američka administracija njime "tretirala" meksičke emigrante.

A short history of Zyklon B on the US-Mexican border
angie01 angie01 18:31 05.06.2017

Re: Gaswagen

Ali jebiga kad neki imaju poriv da se javljaju a ne čitaju.


imam poriv da se javim, al da nisam procitala tvoj komentar?..ono, usudila sam se?

krkar krkar 18:35 05.06.2017

Re: Gaswagen

imam poriv da se javim, al da nisam procitala tvoj komentar?..ono, usudila sam se?


Dobro jutro, zla ženo
angie01 angie01 18:47 05.06.2017

Re: Gaswagen

zla ženohebote, mora da je jako naporna tolika konstantna destrukcija.
G.Cross G.Cross 21:57 05.06.2017

Re: Gas

nsarski
Uopšte, mislim da je Zyklon B bio ekskluziva Auschwitz-Birkenau sistema logora.


Zyklon B je korišćen još od 1920. kada je američka administracija njime "tretirala" meksičke emigrante.

A short history of Zyklon B on the US-Mexican borderPa ovo je jeftinije of gradjenja zida. Nadam se da Tramp ovo nece procitati.
bene_geserit bene_geserit 07:01 06.06.2017

Re: Gas

G.Cross
Pa ovo je jeftinije of gradjenja zida. Nadam se da Tramp ovo nece procitati.

Ti mislis on nema svoje ljude ovde? (sad cu da mu javim)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:09 06.06.2017

Re: Gas

Ti kada mu javiš odmah će zatvoriti blog.

Bolje da odmah samo kupiš Ciklon, pa da mu javiš kada napraviš neke rezultate, da te mlatne patkom po guzi za nagradu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:12 07.06.2017

Re: Gas

Otprilike, sa ovim smo ih podavili toliko i toliko, kao da priča koliko su trešanja pokrali kod komšije u bašti.


Pobili cionisticke manijake i manijakuse, ko ih jebe.
bene_geserit bene_geserit 01:34 07.06.2017

Re: Gas

Srđan Fuchs

Jevreji su fascinantan narod - tipa 0.2% svetske populacije a 20+% nobelovaca i 20% multi-milijardera (a za ove dve stvari potrebna su 2 vrlo razlicita tipa licnosti, dakle imaju i jedno i drugo). Zadivljen sam.
Sa druge strane imaju i ovakve kao ti. Jeb'ga morali su vekovi inbreeding-a da naprave i neko sranje.
vcucko vcucko 07:16 07.06.2017

Re: Gas

bene_geserit
Srđan Fuchs

Jevreji su fascinantan narod - tipa 0.2% svetske populacije a 20+% nobelovaca i 20% multi-milijardera (a za ove dve stvari potrebna su 2 vrlo razlicita tipa licnosti, dakle imaju i jedno i drugo). Zadivljen sam.
Sa druge strane imaju i ovakve kao ti. Jeb'ga morali su vekovi inbreeding-a da naprave i neko sranje.

To ti je tipična posledica mnogogeneracijskog života unutar zatvorene grupe. Nema proseka, tj. ima ali manje u odnosu na druge. Ili je nobelovac, ili je... bolje da ćutim. Sličan fenomen postoji, recimo, kod beogradskih koljenovića (oni što su im porodice u Beogradu 150+ godina). Da se razumemo, sa njima uglavnom nisam imao problema, naprotiv. Potpisujem da će u Bg pre neki krajiški krkan u drugoj-trećoj generaciji da ti složi sranje po osnovu mi starosedeoci/vi dođoši.

Naravno, stvaranjem države Izrael stvari su se umnogome izmenile u pravcu normalizacije tih nekih stvari. Čak, kao i kod svakog miksa, teg je otišao skroz u drugu stranu. Apsolutno najlepše žene. Pogotovo, smešno zvuči, ali Rodni Troter bi tamo živeo do pola sata, strefila bi ga srčka. Okreneš se okolo i u kadru je bar pola tuceta ultimativnih lepotica u nekoj od uniformi
Mogu samo da zamislim kako je otkako je ruski gen prevladao u četvrtinskom do trećinskom udelu u populaciji.

A ovo njesra i skakanje kandžama u oči na prvu loptu, tipa ako kažeš istinu da je Trocki bio đubre opasnih namera cionističke provenijencije to odmah znači da opravdavaš dušegupke... to neka služi na čast onome ko se time služi. Preturio sam i previše sranja preko glave da bi me takve provokacije potresale.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:23 07.06.2017

Re: Gas

Ja sam isto preturio previse sranja da bih prihvatio da za Bronstajnove budalastine pripisujes celom narodu krivicu. Kao, Mladic komandant Kninskog korpusa, pa jebi kevu svim Srbima, everywhere, everyone. Popili ti mozak Sovjeti. A, ovo, pozivanje satro na inteligenciju mi je nazi-argument. Jedino sto ne shvatam zasto bi neko ko je otisao iz superrazumnog BG-a postao nazi. Odgovor je da nemate SRB identitet.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:28 07.06.2017

Re: Gas

Ти знаш да је пред-израелско руководство давало Троцкоме директиву да уништи руску нацију? Пред-израелско руководство нема паметнија посла него, да у одсуству своје нације, руши суперсилу Романових. Једеш говна, брате, иза куће, не знам зашто ти. Дали ти Руси неку кинту, испрали ти мозак.
vcucko vcucko 21:32 07.06.2017

Re: Gas

Srđan Fuchs
Ja sam isto preturio previse sranja da bih prihvatio da za Bronstajnove budalastine pripisujes celom narodu krivicu.

Aman, čime to?!

To je isto, kao da neko kaže (opravdano ili ne, svejedno) "ma onaj Apis, crnorukac, budala", a ti digneš dreku "ne vređaj srpsku naciju!"
Ti si, ne ja, uporedio cionističke lidere sa Mladićem

Uostalom, zaista ne znam ni što se raspravljam s nekim ko uzima sebi za pravo da uporno i non-stop naziva ljude nacistima. Što je teška kvalifikacija, koja bi se u pravnoj državi morala debelo obrazložiti na sudu.
Plus jednako uporno nipodaštava Crvenu Armiju, a postoji samo zato što se zadesilo da je ista '44.-45. negde prošla. Bez iste, u krugu koji se meri u 4-cifrenim km, da se pitalo bilo koga drugog, i ti koji su pretekli do tada (i posle imali potomstvo) prošli bi kroz furunu. A sve te tvoje "zdrave" snage (po tebi, sve sem CA) be ne bi rekle.

Budi bog s nama...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:47 07.06.2017

Re: Gas

Koliko znam, Bora Pekic, koji je moj uzor i idol, nije imao naјsjajniji utisak o ulasku crv. Armije u Srb. Ti si se sada predao njima,
a Srbija je nezavisna.

Jeo si gomana, sta znas sta je Izrael? Sta znas o njemu?

PS. Danas sam se kacio sa Krkarovom kumom, mi smo so svetu.

Jedes gomana, ne znas nista o ustrojstvu, a drobis?

E, idem da smekam Mostarke.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:46 07.06.2017

Re: Gas

bene_geserit
Zadivljen sam.
Sa druge strane imaju i ovakve kao ti. Jeb'ga morali su vekovi inbreeding-a da naprave i neko sranje.


Ajde bre, bicherko, Трампушице ситна. Гоманце.
tyson tyson 23:27 07.06.2017

Re: Gas

Beograd je bio manji.
Senjak i Dedinje su mu bili sela.
A pet minuta je četiri-pet kilometara од моста у Бранковој.
Evo ih:

Mapa Beograda iz maja 1941 u visokoj rezoluciji.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:06 08.06.2017

Re: Gaswagen

angie01
zla ženohebote, mora da je jako naporna tolika konstantna destrukcija.


Život ga ja častio tako, nije on kao on kriv.

Premda, verovatno već sada, kao matorac i jeste, jerbo je svestan a ne čini ništa da promeni.
vcucko vcucko 11:56 08.06.2017

Re: Gas

Srđan Fuchs
Koliko znam, Bora Pekic, koji je moj uzor i idol, nije imao naјsjajniji utisak o ulasku crv. Armije u Srb.

Pekiću je možda pod nemačkom upravom bilo bolje, njegova stvar.
Tvojoj porodici sigurno nije.
Što je opet tvoja stvar (pravo da lupetaš).
cassiopeia cassiopeia 11:55 05.06.2017

Istorija jednog logora

Prvi put sam za Sajmište i logor na Banjici čula u osmom osnovne. Razredna, predavala nam hemiju, nas vodila da obiđemo Banjicu, a za Sajmište nam je rečeno da nema nikakvog obeležja i da tamo ne idemo. To me toliko pogodilo, prosto me bilo sramota pred mojom komšinicom, nešto starijom od mene, koja je po očevoj strani Jevrejka. Nisam ništa govorila o tome, samo sam joj se redovno pridruživala kad je išla na Dorćol kod bake i u Jevrejsku opštinu. Valjda je to bio moj način da odam počast stradalim Jevrejima.

A onda, mnogo godina kasnije, bila sam neizmerno ponosna na kolege koje su uradile dokumentarni film iz dva dela Sajmište, istorija jednog logora

p.s. nadam se da su u funkciji linkovi na video klipove, mene komp zeza pa ne vidim da li rade
martin_krpan martin_krpan 12:31 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

za Sajmište nam je rečeno da nema nikakvog obeležja i da tamo ne idemoA onda, mnogo godina kasnije
cassiopeia cassiopeia 12:38 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

martin_krpan


Koji je tvoj problem?
Zapravo, nema potrebe da odgovaras meni, zapitaj se gde škripiš u svojoj bolesnoj glavi.
martin_krpan martin_krpan 12:43 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

cassiopeia
martin_krpan


Koji je tvoj problem?
Zapravo, nema potrebe da odgovaras meni, zapitaj se gde škripiš u svojoj bolesnoj glavi.


Rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić
cassiopeia cassiopeia 12:47 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

martin_krpan


Rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić


O, gospode! Ja pomislila da ti povraćaš na moj komentar, a ti valjda na ovog lika povraćaš.

Izvini, sto puta!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:57 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

На жалост, траљави судски поступак дао је основа за судску рехабилитацију Калабића (Бојим се -- и других.)

blogov_kolac blogov_kolac 13:10 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

martin_krpan

četnički komandant

Cetnici, ukljucujuci tu i clanove njihovih porodica uhapsenih kao mere odmazde, su posle partizana/komunista i clanova njihovih porodica, i Jevreja, bili treca najveca grupa medju zatocenicima u sistemu nemačkih logora u Beogradu, tako da uopste ne mislim da ova diskusija ide u pravom smeru.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:17 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

cassiopeia
Prvi put sam za Sajmište i logor na Banjici čula u osmom osnovne. Razredna, predavala nam hemiju, nas vodila da obiđemo Banjicu, a za Sajmište nam je rečeno da nema nikakvog obeležja i da tamo ne idemo. To me toliko pogodilo, prosto me bilo sramota pred mojom komšinicom, nešto starijom od mene, koja je po očevoj strani Jevrejka. Nisam ništa govorila o tome, samo sam joj se redovno pridruživala kad je išla na Dorćol kod bake i u Jevrejsku opštinu. Valjda je to bio moj način da odam počast stradalim Jevrejima.

A onda, mnogo godina kasnije, bila sam neizmerno ponosna na kolege koje su uradile dokumentarni film iz dva dela Sajmište, istorija jednog logora

p.s. nadam se da su u funkciji linkovi na video klipove, mene komp zeza pa ne vidim da li rade

Сад сам нешто схватио, мислим да не грешим: Сајмиште су чували Немци-Банаћани, а Топовске шупе (бараке за смештај артиљерије, одмах код Аутокоманде, у Табановачкој улици), београдски логор из којег је највише људи одведено у смрт на одмазду, посебице Јевреја и Рома, јер су мушкарци Јевреји тамо већ пре Сајмишта били смештени -- дакле Топповске шупе чувала је српска жандармерија (треба с резервом ово примити, не јамчим за тачност податка), и затвореницима се могло прићи и с њима разговарати, посетити их, па чак и понешто донети (ако се, опет, добро сећам?). Немци на Сајмишти нису давали приступ никоме, те је ситуација у логору тим била гора.

P.S.
Ovo je pogrešno: чувала је српска жандармерија. Logor na Banjici jesu čuvali srpske policijske jedinice, ali Topovske šupe ne. Njegov liberalan režim (posete, donošenje hrane...) nije mi jasan, osim ako to nema veze što je reč tek o početku satiranja Jevreja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:06 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

Cetnici, ukljucujuci tu i clanove njihovih porodica uhapsenih kao mere odmazde, su posle partizana/komunista i clanova njihovih porodica, i Jevreja, bili treca najveca grupa medju zatocenicima u sistemu nemačkih logora u Beogradu,


Cela Kalabićeva porodica je bila u logoru, a sad se "znalci", koji krokodilske suze liju za logorašima, zgražavaju nad Kalabićem.
(ali makar su mu lepu sliku stavili, bio je zaista markantan, lep čovek)

Da, tako to ide, ovako kao kod Martina, navataju ga komunisti ko soma na bućkalo, ispričaju mu neke pričice, on ih onda telali ceo život i misli da je u pravu.

Martine, samo ti piči, ako ti je tako lepo, rokaj.
Malo odvratno deluje kad takvi kao ti nekoga kao žale, vidi se da tu ni malo iskrenosti, sasosećanja, nema, vidi se samo banalan politički stav i ništa više (a ima li išta ružnije nego kad neko (loše) glumi saosećanje?)) ali ne daj da te to spreči.
Kako ono bi, SMRT FAŠIZMU!!!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:37 05.06.2017

Re: Istorija jednog logora

Cela Kalabićeva porodica je bila u logoru, a sad se "znalci", koji krokodilske suze liju za logorašima, zgražavaju nad Kalabićem.

Kako god -- ljudskim merilima gledano, Kalabić je bio teška fukara. Čuvajući onaj isečak iz Poltike, mislio sam na tebe. Pri svakoj dobijenoj vlasti čovek se ukaže u svom punom karakteru. Tako i Kalabič. Smeće.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana