Budućnost

Dog eat dog Serbia

Predrag Brajovic RSS / 16.04.2017. u 20:56

     Европска коалиција за живот у заједници (ECCL) је организација која има за циљ социјалну инклузију људи са различитим интелектуалним потешкоћама, и махом се бави особама са Дауновим синдромом и аутизмом. "Живот у заједници" подразумева живот тих особа као живот равноправних грађана, који једнако као и други грађани учествују у свакодневици. То значи да иду у школу, имају посао и развијену социјалну интеракцију у мери, наравно, коју им њихово стање дозвољава.
    Када искорачимо ван ових опрезних и осетљивих формулација њихових ограничења, то значи да ови људи, Дауновци и аутистични, многи од њих, јесу способни за ваљано самосталан живот у оквиру заједничког становања, уз пратиоце и смештај које им друштво обезбеди. Може ли то да функционише, да Дауновци и аутистични имају своје запослење?

 adcfd048ae770871519ecd75f302cab4.jpg

     Рецимо овако: у градићу Хофман Истејт, Илиној, Сједињене Америчке Државе, кафе Hugs + Mugs обучава и упошљава особе са Дуновим синдромом (на слици горе). Они не само да раде у кафеу већ и праве производе-поклоне који се и online продају.
   Особе с аутизмом, опет, имају другачију врсту осујећења од Дауноваца, али и друге способности. Неке од њих имају невероватан фокус, усредсређеност на детаље и опсесивну посвећеност ономе што раде. Белгијска комапнија Passwerk управо их зато упошљава, будући да су се у тестирању софтвера показали макар једнако добрим, ако не каткад и бољим, од особа без неког од аутистичних стања.
    Наравно, није могуће генерализовати, неки од Дуноваца или аутистичних нису подобни за друштвену инклузију, њихова су осујећења превелика. Ипак, довољном броју њих могуће је обезбедити смисленији и достојанственији живот.
    Србија се, преко Асоцијацију за промоцију инклузије, била прикључила тим пилот програмима за инклузију. Програмом Становање уз подршку било је обухваћено 23 корисника. Њих седморо, ако сам добро упамтио, имало је своје пратиоце и обезбеђен заједнички смештај. Једном сам о њима већ писао, подсећајући да овом пројекту прети гашење уколико се не прикупе додатна средства за финансирање смештаја и пратилаца и осталих трошкова. Данас, сазнао сам, нема више новца за стан нити остале трошкове. (Ови наши другари су на видеу из прилога, линк је на крају текста. Имена сам им заборавио, осим Жики, оном највеселијем.) Од 1. маја програм Живот у заједници се укида и ови наши суграђани, с властитим животима, недаћама, пословима, дружењима и љубавима, вратиће се у своје српски скучене оквире. То је оно што им ми као друштво намећемо за судбину.

    Немам илузију: ови људи, Дауновци и аутисти, јесу маргинална друштвена група по много чему. Најпре, по реалним способностима, а потом и по властитом значају и моћи. У српском друштву, које ментално осујећења и проблеме доживљава као срамоту и жиг, Дауновци и аутистични су скоро невидљиви. Као такви, они ниједном важнијем канализатору јавног мњења, то јест поједином политичару или партији, нису довољно важни и интересантни. Они нису, као, рецимо, групација пензионера, групација богата гласовима и политичким значајем, већ су важни најпре својим родитељима, браћама и сестрама, понекој родбини и мало ком у њихов живот директно неумешаном појединцу.
     Причајући с једном нашом искусном и сјајном политичарком, разумео сам, давно, оно што ме подучавала: општи друштвени интерес остварује се тек када се он поклопи са нечијим појединачним интересом. Звучи банално? Могуће, али ево што то значи.
    Рецимо, показаћу то на примеру Београда на Води. Он ће граду донети многе добробити: напокон ће градска савска обала бити уређена, теретни железнички и масовни аутобуски саобраћај измештени из центра, ругло од пољана са псима луталицама и смећем и чатрљама железничких радника уклоњено а сам атрактиван пословни и стамбени простор привући ће неке од најбољих светских хотела, банака, компанија, појединаца.
    Па како су нас то благо и радост задесили, и зашто не раније, када је било очигледно да је севап уклонити оне псе луталице и пластичне кесе на ливадама из самог градског центра? Па зато што ниједна политичка структура до сада у то није успела да угради своје појединачне интересе. Данас Београд на Води граде и финансирају фирме и појединци блиски садашњој власти, а њени највиши руководиоци имају у њему дубоко уписане личне финансијске интересе. Не хита се само, дакле, ка добробити друштва, већ и ка добробити... па ви сад овде наведити неког од политичких функционера за које мислите да у Београду на Води имају свој интерес. Немојте да вам ја помажем.

    Dog eat dog - енглески је израз за безочно друштвено надметање, утрку без трунке морала и етике, у којој се на у тој борби страдалог појединца-туђина не обраћа пажња докле год постоји властита добробит. То је оргија набуситог егоизма. Такође, често је то одредница за немилосрду тржишну капиталистичку утакмицу, која подразумева да ћете, без милости, повредити другога зарад властитог успеха. Уосталом, не морате га повредити, довољно је да неког слабијег занемарите и на њега заборавите. Па зашто то да учините? Па зато јер од тог слабијег и незаштићеног дела друштва нико од нас нема никакве користи, и ми његов плач, муку и невоље нити чујемо нити видимо нити осећамо. Шта нас брига, зар не?

    Данашња Србија заиста наликује на dog eat dog друштво, друштво без развијене социјалне солидарности и веза, и себично до тупости свог сиромашки пуног стомака или бахато богатог и задриглог појединца. А ја све ово пишем јер ми је малопре сестра, на растанку после Ускршњег ручка, саопштила да се програм Живот у заједници укида, а пре подне, на Ушћу, један причљиви војни пензионер-инжињер, чија је ћерка дефектолог и бави се осујећеном децом, причао како га је ћерка водила у Алтину, да види момка с којим се пре тога електронски дописивала. Без руку и непокретан, тај момак је своје реченице исписивао куцајући носем по тастатури.

ВИДЕО Жике и осталих из групе којим се укида заједнички смештајKomentari (137)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 21:26 16.04.2017

,

саопштила да се програм Живот у заједници укида,

a, sa kojim obrazlozenjem?...zvanicnim?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:28 16.04.2017

Re: ,

angie01
саопштила да се програм Живот у заједници укида,

a, sa kojim obrazlozenjem?...zvanicnim?

Једном сам о њима већ писао, подсећајући да овом пројекту прети гашење уколико се не прикупе додатна средства за финансирање смештаја и пратилаца и осталих трошкова. Данас, сазнао сам, нема више новца за стан и плаћање пратилаца. (Ови наши другари су на видеу из прилога. Имена сам им заборавио, осим Жики, оном највеселијем.) Од 1. маја програм Живот у заједници се укида и ови наши суграђани, с властитим животима, недаћама, пословима, дружењима и љубавима, вратиће се у своје српски скучене оквире. То је оно што им ми као друштво намећемо за судбину.
angie01 angie01 21:35 16.04.2017

Re: ,

нема више новца за стан и плаћање пратилаца.


a odakle je bio taj novac- koga sada vise nema?
edit: jedino sto mi pada na pamet, a da se izbegne borba sa institucijama sistema koje ne funkcionisu, je- da se troje roditelja dogovore i osnuju NGO, koja bi se bavila ukljucivanjem osoba sa problemima ove vrste u aktivniji zivot, posto razne fonadcije, izmedju ostalog, najvise daju lovu za inkluzivne programe,...znaci da se osmisli projekat sa raznim programima i napravi spisak svih potrebnih zaposlenih, spisak troskova- koji podrazumevaju i troskove prostora i pratioca, potrebnih strucnih lica, raznih materijala...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:32 16.04.2017

Re: ,

a odakle je bio taj novac- koga sada vise nema?

У мом чланку имаш линкове. Ако ти није тешко, кликни на њих, видећеш по програмима ко су донатори и финансијери.

Држава није скуп појединаца, него њихова заједница. Она је та која треба у оваквим случајевима да потпомогне угроженог и нејаког појединца. Помоћ особама које су ментално, комуникативно и физички осујећене треба да буде стандардна социјална услуга, а не да се финансира из донација, NGOа и SMS порука.
emsiemsi emsiemsi 07:14 17.04.2017

Re: ,

Predrag Brajovic
a odakle je bio taj novac- koga sada vise nema?

У мом чланку имаш линкове. Ако ти није тешко, кликни на њих, видећеш по програмима ко су донатори и финансијери.

Држава није скуп појединаца, него њихова заједница. Она је та која треба у оваквим случајевима да потпомогне угроженог и нејаког појединца. Помоћ особама које су ментално, комуникативно и физички осујећене треба да буде стандардна социјална услуга, а не да се финансира из донација, НГОа и СМС порука.

Не мислим да је српско друштво дог ит дог типа. То је најобичнији мазохистички булшит. За то имам доказа колико хоћеш - од своје куће, па до другара којима сам окружен. Да увек може боље - може.
Успут, да те цитирам из уводног текста ...
Данас Београд на Води граде и финансирају фирме и појединци блиски садашњој власти, а њени највиши руководиоци имају у њему дубоко уписане личне финансијске интересе. Не хита се само, дакле, ка добробити друштва, већ и ка добробити... па ви сад овде наведити неког од политичких функционера за које мислите да у Београду на Води имају свој интерес. Немојте да вам ја помажем.

Не би било лоше да нам помогнеш. Ја не знам конкретно нити једног појединца, осим да онако генерички опалим ... да сви из власти имају интерес у поменутом пројекту итд.
angie01 angie01 10:10 17.04.2017

Re: ,

Ако ти није тешко, кликни на њих,


ne moras tom intonacijom, sinoc, kada sam procitala tekst, prosto nisam prepoznala boju linkova- kao sto to vec biva na ovom blogu- ne vide se.


Држава није скуп појединаца, него њихова заједница. Она је та која треба у оваквим случајевима да потпомогне угроженог и нејаког појединца. Помоћ особама које су ментално, комуникативно и физички осујећене треба да буде стандардна социјална услуга, а не да се финансира из донација, NGOа и SMS порука.


slazem se ja,...isto tako i za mnoge druge stvari u kojima ne ucestvuje, ili ne onako kako bi trebala, da ne skrecem temu sada u vise pravaca, jer se retko uopste pominju osobe sa drugacijim potrebama i njihovi problemi.

predlog sa NGO je dat, jer je najefikasniji u ovakvom haousu, tim ljudima treba resiti mnoge stvari odmah i sad,...najbolje ce definisati programe oni koji se o njima brinu, uz savete strucnjaka, koje mogu i stalno da zaposle i jos bi sve bilo pod njihovom kontrolom- od njih bi zavisilo, a pri tome, te pare su vec odvojene za upravo ovakve stvari.

znaci i ja se gnusam sto su ljudi primorani u velikom problemu da se obrate sa molbom za sms poruke, da bi njihovo dete ili neko drugi najmiliji ostao ziv- to je uzasan pokazatelj opsteg stanja jednog drustva- jer se s jedne strane pare peru i slivaju u privatne dzepove, a sa druge, krepaj marvo...no, po meni nije ideja da se ceka da se to ispravi i da li ce i kada ce,....nego, evo, ovo moze da se uradi odmah.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:42 17.04.2017

Re: ,

Не мислим да је српско друштво дог ит дог типа. То је најобичнији мазохистички булшит. За то имам доказа колико хоћеш - од своје куће, па до другара којима сам окружен. Да увек може боље - може.

ПОРЕЂЕЊЕ ХРВАТСКА-СРБИЈА

ХРВАТСКА:
Kroz uslugu Organiziranog stanovanja UPI pruža podršku u stanovanju za 65 osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu, 25 osoba s intelektualnim teškoćama u gradovima Pakracu i Lipiku, 17 osoba u Sisku i preko 30 osoba s intelektualnim teškoćama u Šibeniku.

Uslugu organiziranog stanovanja, za 200 osoba s intelektualnim teškoćama u gradovima Bjelovaru, Grubišnom Polju, Osijeku i Slavonskom Brodu provode Podružnice Udruge.


ORGANIZIRANO STANOVANJE u Hrvatskoj, link

* ОРГАНИЗИРАНО СТАНОВАЊЕ ЈЕ ЗАКОНСКО ПРАВО У ХРВАТСКОЈ, линк
* Udruga za autizam traži pomoć za svoje štićenike. Kako bi im omogućili što kvalitetnije življenje, organiziraju život u stambenim zajednicama. Za sada imaju dvije, a treća je u planu. -- линк
* Dva gradska stana za organizirano stanovanje korisnika riječkog Centra za rehabilitaciju, link
Centar za rehabilitaciju Rijeka pruža socijalne usluge odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, djeci i mladeži s teškoćama u razvoju, te odraslim osobama s autizmom i to za njih 220, a djeluje na dvije lokacije u Rijeci, Kozali i Pulcu te u Kraljevici i Krku

ЗАКОН О СОЦИЈАЛНОЈ СКРБИ, Хрватска, линк
Članak 74.

(1) Socijalne usluge po ovom Zakonu su:
1. prva socijalna usluga (informiranje, prepoznavanje i početna procjena potreba)
2. savjetovanje i pomaganje
3. pomoć u kući
4. psihosocijalna podrška
5. rana intervencija
6. pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija)
7. boravak
8. smještaj
9. organizirano stanovanje.

РЕЗИМЕ УСПОРЕДБЕ:
* Србија је имала 7 особа у програму, од 1. мaја имаће 0 особа;
** Хрватска је прошле године имала преко 1.000 особа у програму, а стално се отварају нови центри, будући да је организирано становање законско право.
emsiemsi emsiemsi 13:42 19.04.2017

Re: ,

Predrag Brajovic
angie01
саопштила да се програм Живот у заједници укида,

a, sa kojim obrazlozenjem?...zvanicnim?

Једном сам о њима већ писао, подсећајући да овом пројекту прети гашење уколико се не прикупе додатна средства за финансирање смештаја и пратилаца и осталих трошкова. Данас, сазнао сам, нема више новца за стан и плаћање пратилаца. (Ови наши другари су на видеу из прилога. Имена сам им заборавио, осим Жики, оном највеселијем.) Од 1. маја програм Живот у заједници се укида и ови наши суграђани, с властитим животима, недаћама, пословима, дружењима и љубавима, вратиће се у своје српски скучене оквире. То је оно што им ми као друштво намећемо за судбину.

Заборавих да питам раније --- зар не би требало да се каже Dog eats dog ?
silver silver 15:01 19.04.2017

Re: ,

Заборавих да питам раније --- зар не би требало да се каже Dog eats dog ?


Čarli, ovo sam ja pronašla (možda će neko uspeti da nadje tačnije poreklo fraze): originalno fraza je glasila: "dog does not eat dog" i prvi put se pojavila u engleskom jeziku sredinom 16. veka (vezano za latinski: 'canis canem non est' (Marcus Tarentius Varro, 43 BC) - a dog does not eat dog's flesh). Zatim: "The second Oxford English Dictionary contains a quote from 1858, referring to an old proverb that states "Dog does not eat dog" a u širu upotrebu (kao skraćena fraza 'dog eat dog') je ušla posle 1932. godine (pominje se u romanu The Saint v Scotland Yard, Leslie Charteris, 1932. New York, p. 270)
princi princi 15:08 19.04.2017

Re: ,

Možda je bolje koristiti kao dog-eat-dog jer ona ipak označava neku igru (u smislu teorije igara) u kome igrač teži uspehu ne mareći da li će pri tome ostali učesnici u igri biti oštećeni (u tom smislu je ovo dog-eat-dog ovde malo preforsirano jer ne vidim kako se zanemarivanje potreba dece sa sindromima može računati kao bilo čiji uspeh).
nsarski nsarski 17:33 19.04.2017

Re: ,

Možda je bolje koristiti kao dog-eat-dog jer ona ipak označava neku igru


Ma, bre, u pitanju je stara fraza. Idioma Dog-eat-dog koja znači: if a situation is dog eat dog, people will do anything to be successful, even if what they do harms other people, tj., označava krajnju sebičnost i brigu isključivo za sebe.

Ruthless acquisition or competition, as in "With shrinking markets, it's dog eat dog for every company in this field". This contradicts a Latin proverb which maintains that dog does not eat dog, first recorded in English in 1543. Nevertheless, by 1732 it was put as "Dogs are hard drove when they eat dogs" (Thomas Fuller, Gnomologia).
princi princi 17:45 19.04.2017

Re: ,

Ma, bre, u pitanju je stara fraza.

Jel? :)
nsarski nsarski 18:09 19.04.2017

Re: ,

princi
Ma, bre, u pitanju je stara fraza.

Jel? :)


Ne zajebavaj, nego sam hteo da kažem da se idiomi koriste u prihvaćenom obliku, bez obira na gramatiku. You is funny!
emsiemsi emsiemsi 19:02 19.04.2017

Re: ,

silver
Заборавих да питам раније --- зар не би требало да се каже Dog eats dog ?


Čarli, ovo sam ja pronašla (možda će neko uspeti da nadje tačnije poreklo fraze): originalno fraza je glasila: "dog does not eat dog" i prvi put se pojavila u engleskom jeziku sredinom 16. veka (vezano za latinski: 'canis canem non est' (Marcus Tarentius Varro, 43 BC) - a dog does not eat dog's flesh). Zatim: "The second Oxford English Dictionary contains a quote from 1858, referring to an old proverb that states "Dog does not eat dog" a u širu upotrebu (kao skraćena fraza 'dog eat dog') je ušla posle 1932. godine (pominje se u romanu The Saint v Scotland Yard, Leslie Charteris, 1932. New York, p. 270)

Нисам ни сумњао да ћеш се потрудити !
Алал вера !
silver silver 10:29 20.04.2017

Re: ,

Нисам ни сумњао да ћеш се потрудити !


Nikakav napor i zanimljivo pitanje u svakom slučaju; nego Princi je gore odlično objasnio suštinu i smisao i to je najvažnije. Pozdrav, Čarli!
zilikaka zilikaka 19:19 20.04.2017

Re: ,

Ma, bre, u pitanju je stara fraza. Idioma Dog-eat-dog koja znači: if a situation is dog eat dog, people will do anything to be successful, even if what they do harms other people, tj., označava krajnju sebičnost i brigu isključivo za sebe.


Kad već idemo u sitna crevca, da iskoristim priliku i publikujem nešto što sam naučila iz knjige našeg kolege.

Dakle, psi ne jedu pse. Tu činjenicu su čak koristili ranije u slučajevima kad se posumnjalo da u nekom mesu namenjenom ljudskoj ishrani ima psećeg. Jednostavno su to meso davali psima.
Ako bi sumnja bila tačna, pas bi odbijao da pojede takvo meso a to se koristilo kao zvaničan dokaz da se počinilac procesuira.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:26 16.04.2017

bivši pratilac

bio dobar bend svojevremeno,- za ovo ostalo, jebi ga, da imam cultural center u jrslm, skupio bih vam ovu kintu, barem za prvu pomoć. ovo mogu samo časni ljudi iz dija spore da pomognu, i neki časni entuzijasti u domaji...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:16 17.04.2017

Re: bivši pratilac

ovo mogu samo časni ljudi iz dija spore da pomognu, i neki časni entuzijasti u domaji...

Не може. Мора систем.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:46 17.04.2017

Re: bivši pratilac

pa, bilo bi dobro po njih da funkcionišu kao polu-NVO, dok ne da Bog nekog vodećeg političara sa detetom koje ima Dauna ili autizam, pa onda sama država ne pokrene tu strukturalizaciju pomaganja i staranja o ovom delu građanstva. tako je obično, dok ne fasuje neki glavonja odozgo, nema reforme... ili da očekujem tebe ili mene na mestu predsednika, što je manje izgledno.
princi princi 13:23 17.04.2017

Lepo je da si napisao nešto na ovu

temu, ali ton je, po meni, nepriličan, nepotrebno (samo)optužujući i destruktivan. U moru i poplavi ove negativne energije i mržnje koja je zavladala blogom gde bukvalno svako na svakog diže nož, gde neki do juče sasvim mirni ljudi i samoproklamoani zanesenjaci idu od bloga do bloga, pokeuju, izazivaju svađe, bully potpuno nepoznate ljude, ne bi bilo zgoreg da se malo smire negativne strasti i pokuša da se uradi nešto konkretno i korisno. Ustanovljavanje nekakvog fonda koji bi pomagao i deci sa sindromima da žive lepše u društvu kao i samom društvu da bolje prihvati i tretira tu decu bi mogao biti sasvim lep cilj.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:41 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Ustanovljavanje nekakvog fonda koji bi pomagao i deci sa sindromima da žive lepše u društvu kao i samom društvu da bolje prihvati i tretira tu decu bi mogao biti sasvim lep cilj.

Не може. Мора систем.
(Дакле, плаћене институције, стручњаци, законско буџетирање, закони, центри по Србији... дао сам пример Хрватске, нама сличне и блиске земље, да не потежем Шведску, Флндрију или Америку. Закључак на основу примера? Закључак је да може се ако се хоће.)

P.S.
Епилог претходне акције, скупљања пара за ову групу, био је -- 70.000 динара. Толико се скупило, узгред буди речено, захваљујући неспособности ових из наших споменутих организација -- нису били способни да подигну видео на јутјуб, "обрисали" су једно 100.000 прегледа re-uploadom, а видео пустили са погрешним бројем текућег рачуна. Спот је емотиван на свим телевизијама и бла-бла-бла. Маркетинг је, pro bono, урадио свој посао. И видео продукција је, наравно, билa pro bono. Који су могли урадили су оно што могу.

Не оптужујем ја, оптужују факти. Ја сам њих изнео, и друштвено-политички механизам небриге и заборава.

Ја сам се био растужио, а нисам љут или бесан. Знаш, међу њима, тамо су се њих двоје заљубили, а сад... оде љубав у канал. За ког курца? Па, због себичности и егоизма једног друштва. Само пет (5) Синишиних станова за пет (5) година решило би финансирање овог програма.

Хвала што си се јавио коментаром.

princi princi 13:50 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Епилог претходне акције, скупљања пара за ову групу, био је -- 70.000 динара. Толико се скупило, узгред буди речено, захваљујући неспособности ових из споменутих организција -- нису били способни да подигну видео н јутјуб, "обрисали" су једно 100.000 прегледа re-uploadom, а видео пустилои са погрешним бројем текућег рачуна. Спот је емотиван на свим телевизијама и бла-бла-бла. Маркетинг је, pro bono, солидно урадио свој посао. И виудео продукција је, наравно, билa pro bono.

Baš o tome i pričam, nije dovoljna akcija, nego ustanovljavanje fonda, koji bi pokretao akcije na mesečnoj, dvonedeljnoj bazi. Jednom 70K, drugi put 70K, treći, nakupiće se. Od jedne akcije nema ništa; od permanentnog rada na obrazovanju populacije, da kažem osvešćavanju ljudi, svi će biti na dobitku. Malog, Šutanovca, Vučića, tvog Krstića, Jankovića doživljavam kao elementarnu nepogodu, kao prolaznu kišu s grmljavinom, vetar od 5 bofora, ovo su druge i mnogo ozbiljnije radnje. I to se ne radi usput, na jednom ili dva bloga, to zahteva posvećenost, predanost, strast i to se radi. Potrebni su ljudi puni pozitivne energije, optimizma, elana, želje da promene svet, ljudi koji u prvi plan stavljaju tu decu a ne sebe. To se ne radi kao marketing i brending, marketing je tu sredstvo, a ne cilj.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:59 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

nego ustanovljavanje fonda

Постоје. Отвори линкове.
Они наши су на грантовима, пази -- имали су цео програм за становање уз подршку, EU грант, погледај управни одбор, титуле, списак људи, ово-оно.
Је л' разумеш? Не?
Курцосвири.
:)
koji bi pokretao akcije na mesečnoj, dvonedeljnoj bazi.

Тако ствари не функционишу, то је познато. Можеш највише двапут-трипут годишње да тако нешто покренеш, јер, иначе, нема ефекта, људи се засите. Тако функционише Wikipedia или мој омиљени радио Jazz 24.
princi princi 14:16 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Можеш највише двапут-трипут годишње да тако нешто покренеш, јер, иначе, нема ефекта, људи се засите.

U tome i jeste stvar, zato i jesu potrebni ljudi, ne obični smarači i kenjači kakvi smo ti i ja, nego maštoviti, ekstrovertni, koji imaju ideja, želja i razumevanja kako za potrebe same dece, tako i društva. Recimo, mislim da ćemo se lako složiti da ideja pravljenja ekvivalenta Pirellijevog kalendar za Božić, ništa ne pomaže deci. Možda pomaže nečijem egzibicionizmu, ali ne pomaže ni inkluziji, a ni samoj deci. Ali pravljenje igrališta, na kome bi se deca igrala s nekim posebnim sensory igračkama, gde bi učila i igrala se istovremeno, verovatno bi. Otvaranje nekog kafića, recimo, gde bi zajedno radili i mladići i devojke sa sindromom, i oni "obični", u nekom prirodnom okruženju, na Adi, na primer, to bi bilo fino, koristilo bi svima.

Onda, u Srbiji je preveliki pritisak da se sve gleda kroz pare. A zašto se ne bi našli neki mehanizmi da ljudi doprinose i svojim vremenom da se bave tom decom? Recimo, da se na neki način nađu poreske olakšice za to vreme provedeno s decom. Ako može SPC da se oslobodi poreza, zašto ne bi mogla i ta fondacija, ili doprinosi toj fondaciji? Naravno, to bi podrazumevalo savesno korišćenje tih fondova, a ne zloupotrebe, da neko sebe proglasi za charity da bi izbegavao plaćanje poreza ili prao pare. Inicijativa za promenu i primenu tih propisa može da potekne samo od ljudi, ne od partija, pogotovu ne srpskih.
angie01 angie01 14:20 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Не може. Мора систем.


pa ovde sistem ne vidi nikoga.

jer ga nema- sistema....ima samo vlast i njihovi- i ostali.

druga stvar, ti si dao primere zemlaja gde se hoce i moze, a u sistemu.

ali isto tako imas primere drzava, gde neprofaitabilni sektor zauzima veoma znacajno mesto- jer stvarno radi i veoma pomaze u problematici koju pokriva zvanicnom sistemu- Kanada, npr.

tako da postoje dva puta- jedan sistemski, i jedan sa nevladinim sektorom, a moze i oba,....u prvom da nesto promenis- potrebno je mnogo drugih promena, za koje je opet potrebno, vreme, volja, promena svesti,...za ovo drugo - samo volja zainteresovanih,...to kada se jednom pokrene, moze da preraste u veoma ozbiljan koncept...i tu bi zaposleni bili profesionalci.

Nepoverenje i neozbiljan pristup prema NGo su ovde stvorene, jer je vecina ustanovljena za neko blebetanje na potrebne teme u zoni opsteg raspada i tenzija, a sa najvecim londri efektom, kao rezultatom- a to sve moze mnogo ozbiljnije da izgleda u zavisnosti od ozbiljnosti i predanosti samih autora i nosilaca projekta,....a novac za tako nesto se vec u vecini fondova izdvaja,....ako se jos pokaze da to sve funkcionise, kako je u projektu prikazano, finansiranje moze biti trajno.
mariopan mariopan 14:25 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic

Не може. Мора систем.
(Дакле, плаћене институције, стручњаци, законско буџетирање, закони, центри по Србији... дао сам пример Хрватске, нама сличне и блиске земље, да не потежем Шведску, Флндрију или Америку. Закључак на основу примера? Закључак је да може се ако се хоће.)

P.S.
Епилог претходне акције, скупљања пара за ову групу, био је -- 70.000 динара. Толико се скупило,Da li ti je palo na pamet da su ljudi siromašni pa nemaju više novca da doniraju?
Slažem se da mora sistemski da se rešava ali to onda radi Vlada Srbije.
Zašto si osuo paljbu po nama, običnom narodu, kao da to mi možemo da rešimo ali eto nećemo?
Kao da smo najgori na svetu?

Srbija, (svi koji žive u Srbiji), je uvek bila solidarna sa nevoljnicima, bolesnom decom, unesrećenima od poplave, klizišta, zemljotresa...sve što je narod sam mogao da doprinese iz solidarnosti to je i uradio?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:27 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

zato i jesu potrebni ljudi, ne obični smarači i kenjači kakvi smo ti i ja

Молим лепо, ја себе сматрам јако занимљивим типом. А ти, ти како 'оћеш... ;-)

Свака медијска акција која подиже свест о постојању и потребама ове групације јесте добродошла. Особе с менталним тешкоћама код нас су стигматизоване, као што сам, рецимо, био ја -- у селу сам био једини који је носио наочаре, а то ти је фалинка, брате, то знчи да ти нешто фали. (Мислим, присети се како је код нас гледано на ношење наочара, мада, биће, да их ти касније ставио на нос, не као ја, од рођења фактички, па онда се и не сећаш -- звли су ме Ћоро!)

Постоји мера, после које се сусретнеш -- с новцем. Одасвуд искрсне. Овде је она пређена.
princi princi 14:29 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Da li ti je palo na pamet da su ljudi siromašni pa nemaju više novca da doniraju?

Pa ne moraju samo novac da doniraju. U Srbiji postoji taj fetiš novca, opsednutost istim. Mogu i neko vreme konkretno da posvete.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:30 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Kao da smo najgori na svetu?

Ко то каже?
Ја сам само направио поређење између нас и Хрвата.
Такође, изнео сам чињенице и епилоге.

Не допадају ти се, не свиђају ти се закључци које си извела, који се намећу?
Шта ја ту да радим: не криви огледало за слику.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:35 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

..ima samo vlast i njihovi- i ostali.

О.о...
Dog eat dog друштво?
То смо ми???

Тачно.
:)
Ако нечије дате -- не дај боже -- неког Синише, Александра, Горана закачи Даунов синдром, аутизам или слично, ствар ће се, веруј ми, покренути.

Је л' треба дотле да чекамо?
princi princi 14:36 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

uvek bila solidarna sa nevoljnicima, bolesnom decom, unesrećenima od poplave, klizišta, zemljotresa...

Ovo nisu iste stvari. Za materijalnu štetu od katastrofalnih elementarnih nepogoda postoji ustanova osiguranja, insurance. Katastrofalne elementarne nepogode se dese jednom ili nikad, i postoje različiti modeli osiguranja, negde je to više privatno, negde država više potpomaže, ali osnovno je da ljudi moraju plaćati neku premiju, neki doprinos koji se prikuplja u fond za "ne daj bože". To nije (ili ne bi trebalo da bude) nikakva prevara, to je jednostavno mehanizam na koji funkcioniše društvo.

A deca sa posebnim potrebama su jednostavno drugačija i ona su uvek tu. U malom procentu, ali ključno je da su deo društva, oni su mi. Njihova stigmatizacija i ekskluzija je društvena bolest koju treba iskoreniti.
angie01 angie01 14:41 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Је л' треба дотле да чекамо?


pa to ti i kazem- da ne treba.


'ajmo s druge strane:))),...a sta ti predlazes, kako da se natera sistem da profunkcionise, bude odgovoran,....?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:00 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

.a sta ti predlazes, kako da se natera sistem da profunkcionise, bude odgovoran,....?

:)))))))))))))
Шта ја предлажем?
Па, ништа.
Кад су Хрвати успели да уреди тај део свог друштва, не видим да ми треба нешто ту да измишљамо, особито ја -- постоје уходани путеви: закони, институције, локални центри. Вероватно би се низ EU фондова понудило да нам помогне.

Но, очигледно је да смо -- ми као друштво и ова садашња власт -- испод тог ниовоа друштвене одговорности, па макар и тек оног коју имају Хрвати. Сва наша бусања у јуначке српске груди (и овде на блогу и у RL) сломе се на тих пар елементарних чињеница, од односа према нејакима, мањинама, угроженима до чистоће града, степена корупције и функционисања институција.

Све је то једна те иста слика.
princi princi 15:14 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Nijedan zakon, nijedno, komunističkim jezikom, "sistemsko rešenje", nema šansu na dugi život ili primenu ako ne proističe iz nekih preovlađujućih moralnih normi društva. To, a ne nekakva moralna, intelektualna, rasna, verska, kulturna ili ne znam kakva superiornost, je osnovni razlog zašto se US ili EU zakoni ne mogu primenjivati u Africi, Iranu, Rusiji ili Srbiji. To važi za sve zakone, za sva "sistemska rešenja", ne samo ovo. Ako se želi menjati društvo, onda se prvo moraju menjati moralne norme, mora se menjati intrasubjektivna realnost. A moralne norme i ta intrasubjektivna realnost se praktično menjaju na nivou vere, religije, ne proklamacijama na TV ili u Kuriru. Zato je mislim da je, u ovom slučaju, sve u rukama poletnih ljudi, pre nego vlasti, političkih partija ili marketinških stručnjaka.
angie01 angie01 15:17 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Па, ништа.Но, очигледно је да смо -- ми као друштво и ова садашња власт -- испод тог ниовоа друштвене одговорности, па макар и тек оног коју имају Хрвати. Сва наша бусања у јуначке српске груди (и овде на блогу и у RL) сломе се на тих пар елементарних чињеница, од односа према нејакима, мањинама, угроженима до чистоће града, степена корупције и функционисања иунституција.


...i, zato ti ja upravo kazem kako se moze problem resiti bez cekanja da se sve ovo sanira na potreban nivo,...a ti mi kazes, ne moze, mora potreban nivo....:).


Кад су Хрвати успели да уреди тај део свог друштва, не видим да ми треба нешто ту да измишљамо, особито ја -- постоје уходани путеви: закони, институције, локални центри. Вероватно би се низ EU фондова понудило да нам помогне.


i ovo,...znaci, postoje zemlje koje su neke stvari uspesno resile kroz nevladin sektor- ozbiljno, temeljno, funkcionalno,...


...kako na kraju ispada- mi ni jednim putem ne mozemo, necemo,...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:22 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Nijedan zakon, nijedno, komunističkim jezikom, "sistemsko rešenje", nema šansu na dugi život ili primenu ako ne proističe iz nekih preovlađujućih moralnih normi društva.

Тачно.

Дакле, оно што ја кажем -- нама, као друштву, пуца она ствар за Жику и остале, просто смо безосећајни. Он није SMS звезда на Twitteru нити ће сутра "оздравити". Не, он ће и сутра бити исти као данас, само ће, можда, његов живот бити садржајнији и лакши, и њему и његовим најближима.

Било би тако, да је нама стало.
Али није.

P.S.
Морам признати да ми је пун куфер ових филозофа -- с иринејском реториком -- који кажу: "Ма, и ми смо солидаран и хуман народ." Па их питаш зашто је тако, а они кажу -- "Зато што ја тако кажем и осећам" Кад их питаш да наведу неке чињенице у том смислу, упореде са другим народима и државама, они... они ништа. Ћуте. Јер немају шта да кажу.

Мислим да је с доласком СНСа на власт тај степен друштвене несолидарности, та dog eat dog Србија, та подела на нашу и њихову Србију, па у оквиру те Србије и Жикину Србију, и свих сличних, дакле -- мислим да је та подела достигла врхунац.

Или си наш или њихов.
Жика је ничији.
Јбг.
princi princi 15:37 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Дакле, оно што ја кажем -- нама, као друштву, пуца она ствар за Жику и остале, просто смо безосећајни. Он није SMS service звезда на Twitteru нити ће сутра "оздравити". Не, он ће и сутра бити исти као данас, само ће, можда, његов живот бити садржајнији и лакши, и њему и његовим најближима.

Било би тако, да је нама стало.
Али није.

Pa da, zato ja i kažem da smarači i kenjatori kao mi ne treba time da se bave. Svaka budala može konstatovati stanje, to nije nikakva mudrost ni veština. Retki, jako retki su oni koji mogu i umeju da ga menjaju.
emsiemsi emsiemsi 16:10 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

princi
temu, ali ton je, po meni, nepriličan, nepotrebno (samo)optužujući i destruktivan. U moru i poplavi ove negativne energije i mržnje koja je zavladala blogom gde bukvalno svako na svakog diže nož, gde neki do juče sasvim mirni ljudi i samoproklamoani zanesenjaci idu od bloga do bloga, pokeuju, izazivaju svađe, bully potpuno nepoznate ljude, ne bi bilo zgoreg da se malo smire negativne strasti i pokuša da se uradi nešto konkretno i korisno. Ustanovljavanje nekakvog fonda koji bi pomagao i deci sa sindromima da žive lepše u društvu kao i samom društvu da bolje prihvati i tretira tu decu bi mogao biti sasvim lep cilj.

Сагласан !
emsiemsi emsiemsi 16:18 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

angie01

...
Nepoverenje i neozbiljan pristup prema NGo su ovde stvorene, jer je vecina ustanovljena za neko blebetanje na potrebne teme u zoni opsteg raspada i tenzija, a sa najvecim londri efektom, kao rezultatom- a to sve moze mnogo ozbiljnije da izgleda u zavisnosti od ozbiljnosti i predanosti samih autora i nosilaca projekta,....a novac za tako nesto se vec u vecini fondova izdvaja,....ako se jos pokaze da to sve funkcionise, kako je u projektu prikazano, finansiranje moze biti trajno.

Па гледај !
Када хоћеш нешто позитивно да срозаш на прву лопту више од педесет процената, само ћеш да кажеш да је у организацији НГО, тј. невладине организације. К томе још да додаш да је у питању радионица (браварска, аутомеханичарска, ????), онда си угасио.
Шта мислиш зашто је то тако - само од себе или се народу тек тако прохтело да добије пролив када чује за то ?!
emsiemsi emsiemsi 16:24 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic
zato i jesu potrebni ljudi, ne obični smarači i kenjači kakvi smo ti i ja

Молим лепо, ја себе сматрам јако занимљивим типом. А ти, ти како 'оћеш... ;-)

Свака медијска акција која подиже свест о постојању и потребама ове групације јесте добродошла. Особе с менталним тешкоћама код нас су стигматизоване, као што сам, рецимо, био ја -- у селу сам био једини који је носио наочаре, а то ти је фалинка, брате, то знчи да ти нешто фали. (Мислим, присети се како је код нас гледано на ношење наочара, мада, биће, да их ти касније ставио на нос, не као ја, од рођења фактички, па онда се и не сећаш -- звли су ме Ћоро!)

Постоји мера, после које се сусретнеш -- с новцем. Одасвуд искрсне. Овде је она пређена.

Ја мислим да, ипак, јеси смарач.
Успут --- ако је ношење наочара било фалинка, ти мора да имаш 80 година.
Успут 2 --- ово није лоше што си покренуо. Но, дај неки број на који може да се пошаље СМС, па да макар мало допринесем до тих 70к. У ствари, колико год накупили.
emsiemsi emsiemsi 16:30 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic
Kao da smo najgori na svetu?

Ко то каже?
Ја сам само направио поређење између нас и Хрвата.
Такође, изнео сам чињенице и епилоге.

Не допадају ти се, не свиђају ти се закључци које си извела, који се намећу?
Шта ја ту да радим: не криви огледало за слику.

Јебига !
Као да си хтео да оштрицу акције отупиш одмах за педесет процената.
angie01 angie01 17:04 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Шта мислиш зашто је то тако


pa upravo sam ti rekla u tome sto si citirao.
mariopan mariopan 18:11 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic
Kao da smo najgori na svetu?

Ко то каже?
Ја сам само направио поређење између нас и Хрвата.
Такође, изнео сам чињенице и епилоге.

Не допадају ти се, не свиђају ти се закључци које си извела, који се намећу?
Шта ја ту да радим: не криви огледало за слику.


Ti si ih tako poređao da zapravo kažeš kako mi u Srbiji živimo svoj sebični život siti i napiti. Da živimo životom "u se na se i poda se", i ne hajemo za tuđu muku, što uopšte nije tačno, jer sam kažeš u daljim komentarima da država mora sistemski da rešava taj problem. Mi kao građani to ne možemo.

Pa dogovori se sam sa sobom, da li tu lenjost zameraš državi Srbiji ili nama pojedincima koji bogato i lagodno živimo i baš nas briga za sve druge?

Nisu ni Hrvati dali godišnje po pet plata ili penzija da se taj program pokrene i održi, država Hrvatska je to uradila u ime svojih građana?

Ti hvališ Vučića, pa gde ti je sada da jednu zgradu BNV pretvori u stanove za život van porodice sa podrškom kvalifikovanih i stručnih ljudi za osobe sa Daunovim sindromom ili Autizmom?

Bilo bi lepo i ja bih to podržala.
Jukie Jukie 18:13 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic

Ако нечије дате -- не дај боже -- неког Синише, Александра, Горана закачи Даунов синдром, аутизам или слично, ствар ће се, веруј ми, покренути.
Је л' треба дотле да чекамо?


Pa statistički gledano, ako uzmemo u obzir broj tih političara i učestalost ovih sindroma u populaciji (npr. frekvencija autizma u svetu raste), pravo je čudo ako takva deca već ne postoje, nego mi ne znamo za njih; verovatno se nalaze u odgovarajućem smeštaju u inostranstvu
mariopan mariopan 18:25 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

P.S.
Морам признати да ми је пун куфер ових филозофа -- с иринејском реториком -- који кажу: "Ма, и ми смо солидаран и хуман народ." Па их питаш зашто је тако, а они кажу -- "Зато што ја тако кажем и осећам" Кад их питаш да наведу неке чињенице у том смислу, упореде са другим народима и државама, они... они ништа. Ћуте. Јер немају шта да кажу.Kako ti znaš da je to samo osečaj nečiji ( a kada ih pitaš oni ćute, ne znaju, idioti su jelda?) .... a ne znaš recimo da li ta osoba već nekoga izdržava i pomaže jer je taj nemoćan, bolestan ili star.....i ne znaš iz kojih sve razloga mnogo ljudi u Srbiji već pomaže nekoga?

Ali "znaš" kako je glup pa ne zna da ti odgovori ako ga pitaš zašto je to tako?

Kako se ti rugaš tome narodu i kako ga ponižavaš to je čudo.

Nego daj neki broj telefona da konkretno uplatimo ko koliko može?
princi princi 18:49 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Nepravedni ste prema Brajoviću. On pokreće temu, a vi od njega pravite temu. Umesto toga ajde da svi doprinesemo i vidimo kako se situacija konkretno može poboljšati. Ili kao i svi drugi mislite da treba skrstiti ruke dok Vučić ne siđe s vlasti ili ne doživi prosvetljenje?
mariopan mariopan 18:59 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

princi
A deca sa posebnim potrebama su jednostavno drugačija i ona su uvek tu. U malom procentu, ali ključno je da su deo društva, oni su mi. Njihova stigmatizacija i ekskluzija je društvena bolest koju treba iskoreniti.

Da, slažem se sa tobom i zato sam napisala da to mora sistemski da se rešava, mora da rešava država, kao što je to uradila Hrvatska.

Za svaku je pohvalu što je Brajović skrenuo pažnju da će se ta pomoć ukinuti i tako nam daje ašnsu da nešto po tom pitanju uradimo kao društvo.

Samo se ne slažem sa njegovim ocenama da smo sebični i da živimo svoje male živote ne brinući za druge.

Znam mnogo ljudi koji nekome već godinama pomažu, materijalno, i sama to radim i skoro cela moja porodica, prijatelji.... svako koga poznajem ima nekoga kome je pomoć potrebna ili ko je radi teške bolesti ugrožen a nema zdravstveno osiguranje, nema prihode i nema lekove niti pravo na lečenje (naš rođak recimo).

Nismo neosetljivi na tuđu muku. Samo sa tim se ne slažem.
princi princi 19:14 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Da, slažem se sa tobom i zato sam napisala da to mora sistemski da se rešava, mora da rešava država, kao što je to uradila Hrvatska.

Ali to što je hrvatska država uradila nije palo s neba, nego je u Hrvatskoj postojao društveni pritisak da se to uradi (ili nečiji privatni interes da se ugradi, u to neću ulaziti). Taj društveni pritisak se ne pravi tako što se sedi u kući, piše po blogovima i/ili kaže "Država treba da uradi" nego što ljudi aktivno osmišljavaju i participiraju u rešenju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:27 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Samo se ne slažem sa njegovim ocenama da smo sebični i da živimo svoje male živote ne brinući za druge.

Није питање да ли си ти лично себична. Питање је да ли је друштво себично. Ја тврдим да јесте. Такође, тврдим да од Милошевића ово је власт која најбескруполозније прави те поделе на једну и другу Србију, хушка једне на друге, презире и понижава људе, а све то увек најпре гледајући своје себичне интересе. Ово је, данас, без претеривања, приватна држава једне партије. Приватни суд. Приватна електродистрибуција. Приватни патријарх. Приватни главни град, приватне обале, приватне паре.

Пошто ниједној друштвеној групи са артикулисаним политичким ставом -- реч је о партијама и организацијама који заступају интересе тих група -- није стало до хуманог односа према овој мањинској и нејакој групи, или их, напросто, не види и не примећује, ето, ја тврдим, и из тог става закључујем, да смо као друштво и себични и незрели.

У Хрватској држава није се од своје воље побринула за тамошње Жике, јер држава мало шта уради од своје воље, него онда када су различите интересне групе и организације и партије јасно артикулисле став да особама са Дауновим синдромом и аутизмом треба на инститиционални начин помоћи, и тај став уградиле у механизме и институције државе.

За мене се, тиме, Хрватска показала као зрелија и хуманија земља у овом погледу.

Е, сад... није ово неки мој став, мишљење, претпоставка. Ово што сам изнео јесте непорецива чињеница, осим за убогог Миливоја или неког таквог сличног.
zilikaka zilikaka 19:36 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Питање је да ли је друштво себично. Ја тврдим да јесте. Такође, тврдим да од Милошевића ово је власт која најбескруполозније прави те поделе на једну и другу Србију, хушка једне на друге, презире и понижава људе, а све то увек најпре гледајући своје себичне интересе. Ово је, данас, без претеривања, приватна држава једне партије. Приватни суд. Приватна електродистрибуција. Приватни патријарх. Приватни главни град, приватне обале, приватне паре.

Brajoviću, ako ti nekad zatreba neko da ovo potpiše, na mene računaj.
emsiemsi emsiemsi 19:36 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic
Samo se ne slažem sa njegovim ocenama da smo sebični i da živimo svoje male živote ne brinući za druge.

Није питање да ли си ти лично себична. Питање је да ли је друштво себично. Ја тврдим да јесте.
...

Јебеш друштво !
Ја рекох да даш број телефона да пошаљем СМС, а ти ништа.
Већа корист би била од тога, него од овога што понављамо као Шваба тра-ла-ла.
emsiemsi emsiemsi 19:40 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

zilikaka
Питање је да ли је друштво себично. Ја тврдим да јесте. Такође, тврдим да од Милошевића ово је власт која најбескруполозније прави те поделе на једну и другу Србију, хушка једне на друге, презире и понижава људе, а све то увек најпре гледајући своје себичне интересе. Ово је, данас, без претеривања, приватна држава једне партије. Приватни суд. Приватна електродистрибуција. Приватни патријарх. Приватни главни град, приватне обале, приватне паре.

Brajoviću, ako ti nekad zatreba neko da ovo potpiše, na mene računaj.

На мене не рачунајте - ништа туђе не потписујем.
Успут --- ова власт, ако ово уопште може икако да се дефинише, је директна последица онога претходнога. Да то претходно није било такво какво је било, ово се никада не би ни опредметило.
Ужас - једно и друго.
zilikaka zilikaka 19:53 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Ја рекох да даш број телефона да пошаљем СМС, а ти ништа.
Већа корист би била од тога, него од овога што понављамо као Штваби тра-ла-ла.

Čarli, ok je da pošalješ SMS, to je prosto normalno i trebalo bi da se podrazumeva, ali i ovde se priča o još jednom od problema koji ište trajno - sistemsko rešenje.
Ne možeš tim ljudima pored svih teškoća koje imaju, a pretpostavljam, posebno teškoća prilagođavanja novom okruženju, priuštiti da im se svako malo cepa život.

Ako se formira neka zajednica, neko za njih dobro okruženje, ne sme se dozvoliti da ono zavisi od količine pristiglih SMS, a ako ih ne bude dovoljno vrši se pretumbavanje do sledeće prilike.
To je posebno osetljiva grupa kojoj treba vrlo stabilno socijalno zbrinjavanje.

Nego, od kad sam došla na blog stalno imam neki osećaj da se od ovolike količine ljudi na jednom mestu svašta pozitivno može izroditi. I mada sam odavno shvatila da masovnije akcije po pravilu ne uspevaju, povremeno me ipak uvati, dok ne pusti.

A šta kažete da se pokrene građanska inicijativa da se nekim poreskim obveznicima (bilo pravnim bilo fizičkim licima) na određeni način nametne obaveza davanja dela prihoda u takve svrhe (ovo mi došlo kao rezultat pominjanja Malog)?
Takvo angažovanje (nakon atrikulacije cilja) bi mene lično moglo da pokrene, a verujem još neke.
mariopan mariopan 19:55 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

princi
Da, slažem se sa tobom i zato sam napisala da to mora sistemski da se rešava, mora da rešava država, kao što je to uradila Hrvatska.

Ali to što je hrvatska država uradila nije palo s neba, nego je u Hrvatskoj postojao društveni pritisak da se to uradi (ili nečiji privatni interes da se ugradi, u to neću ulaziti). Taj društveni pritisak se ne pravi tako što se sedi u kući, piše po blogovima i/ili kaže "Država treba da uradi" nego što ljudi aktivno osmišljavaju i participiraju u rešenju.


Kaži kako to aktivno da uradimo i ja ću se tome pridružiti.
Kako su to, taj pritisak, uradili Hrvati?

Kome treba da se obratimo da rešava ovaj problem? Da vršimo pritisak ali na koju službu, Socijalna zaštita ili neko drugi?

Pitam ozbiljno jer ne znam gde treba da pritisnemo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:08 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Pitam ozbiljno jer ne znam gde treba da pritisnemo.

:)
Рецимо, да си у УСА, притискала би свог локалног парламентарца. Исто у Немачкој или Енглеској. Ко је твој посланик у Скупштини?

Ах, шалим се: знам да не знаш. Нико од нас не зна. Ми не гласамо за људе, гласамо за партије.

Сад сам се сетио анегдоте, кад је председник нбгдске општине, добио паре да плати пратиоце деци са менталним потешкоћама, али их је потрошио на нешто друго, остао је дужан две плате свим ангажованим дефектолозима и студентима и осталима. Зато је за новобеоградске пензионере у исто време организовао неколико излета и екскурзија, и посете позориштима и пакетиће... Јбг, оних првих је мало, 30-40 породица, а пензионера, и њихових гласова, колико хоћеш.

Исправно је човек поступио.
Опет су га изгласали за председника општине.
;-)
princi princi 20:12 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

mariopan
princi
Da, slažem se sa tobom i zato sam napisala da to mora sistemski da se rešava, mora da rešava država, kao što je to uradila Hrvatska.

Ali to što je hrvatska država uradila nije palo s neba, nego je u Hrvatskoj postojao društveni pritisak da se to uradi (ili nečiji privatni interes da se ugradi, u to neću ulaziti). Taj društveni pritisak se ne pravi tako što se sedi u kući, piše po blogovima i/ili kaže "Država treba da uradi" nego što ljudi aktivno osmišljavaju i participiraju u rešenju.


Kaži kako to aktivno da uradimo i ja ću se tome pridružiti.
Kako su to, taj pritisak, uradili Hrvati?

Kome treba da se obratimo da rešava ovaj problem? Da vršimo pritisak ali na koju službu, Socijalna zaštita ili neko drugi?

Pitam ozbiljno jer ne znam gde treba da pritisnemo.


Pa, ako pročitaš šta sam gore napisao, pomenuo sam osnivanje fonda i volontiranje (sa idejom da ljudi ne moraju doprineti samo parama, već i direktno, svojim vremenom i idejama), meni se to čini kao korak u dobrom smeru. Možda grešim, nemam iluzija, možda sam u krivu, ko god misli da ima bolju ideju, nek je predloži. Meni se čini da je najgore sedeti skrštenih ruku i/ili kenjati sa strane. Ima ovde na blogu dosta roditelja sa decom sa sindromom ili teškoćama u razvoju, ti ljudi imaju neposredno iskustvo, ako čitaju možda i one mogu da pripomognu nekim idejama.
princi princi 20:14 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Pritiskajte, šta ja znam, tu Čomićku, ako nemate nikog drugog, ne znam, Martinovića, Janka, Marka, Radulovića, Krugolinu... Eno, Radulović ima i poslanicu koja je, čini mi se, lice s potrebnim potrebama, to mu svakako treba uračunati u pozitivno brojanje.
emsiemsi emsiemsi 20:18 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

zilikaka
Ја рекох да даш број телефона да пошаљем СМС, а ти ништа.
Већа корист би била од тога, него од овога што понављамо као Штваби тра-ла-ла.

Čarli, ok je da pošalješ SMS, to je prosto normalno i trebalo bi da se podrazumeva, ali i ovde se priča o još jednom od problema koji ište trajno - sistemsko rešenje.
Ne možeš tim ljudima pored svih teškoća koje imaju, a pretpostavljam, posebno teškoća prilagođavanja novom okruženju, priuštiti da im se svako malo cepa život.

Ako se formira neka zajednica, neko za njih dobro okruženje, ne sme se dozvoliti da ono zavisi od količine pristiglih SMS, a ako ih ne bude dovoljno vrši se pretumbavanje do sledeće prilike.
To je posebno osetljiva grupa kojoj treba vrlo stabilno socijalno zbrinjavanje.

Nego, od kad sam došla na blog stalno imam neki osećaj da se od ovolike količine ljudi na jednom mestu svašta pozitivno može izroditi. I mada sam odavno shvatila da masovnije akcije po pravilu ne uspevaju, povremeno me ipak uvati, dok ne pusti.

A šta kažete da se pokrene građanska inicijativa da se nekim poreskim obveznicima (bilo pravnim bilo fizičkim licima) na određeni način nametne obaveza davanja dela prihoda u takve svrhe (ovo mi došlo kao rezultat pominjanja Malog)?
Takvo angažovanje (nakon atrikulacije cilja) bi mene lično moglo da pokrene, a verujem još neke.

Нормално !
Но, рекох да ми се, када се договорите, да број телефона на којега могу да пошаљем СМС - док се ствар не реши системски.
arianna arianna 20:28 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Kako su to, taj pritisak, uradili Hrvati?Prvo su napravljene "udruge" tj razna udruženja ili NVO. Kasnije su se te udruge, međusobno uvezale i napravile mrežu udruga a kada su ojačaje,izborili su se i imale su stalne termine na HRT-u i u brkale u oči svake nedelje, velikom tv gledalištu, političari nisu mogli da ih ignorišu.

Znači, umesto parova, odrediti termin, najbolje u popodnevnim časovima vikendom, na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencom i kontinuirano emitoviti emisije o životu, radu i životnim nedaćama, osoba sa smetnjama u razvoju.

ili jednostavnije, podići svest o prisutnosti marginalizovanih društvenih grupa u društvu.
zilikaka zilikaka 20:34 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Znači, umesto parova, odrediti termin, najbolje u popodnevnim časovima vikendom, na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencom i kontinuirano emitoviti emisije o životu, radu i životnim nedaćama, osoba sa smetnjama u razvoju.


Vidiš, ovde ima štofa za razne akcije.

Upravo kada bi se dobijanje nacionalne frekvencije uslovljavalo obavezom ustupanja jednog dnevnog termina namenjenog drušveno korisnoj tematici, svašta bi se tu moglo.
princi princi 20:38 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Upravo kada bi se dobijanje nacionalne frekvencije uslovljavalo obavezom ustupanja jednog dnevnog termina namenjenog drušveno korisnoj tematici, svašta bi se tu moglo.

Pa naravno. Pogotovu na Srbijanci, koja se i inače vodi kao državni servis i plaća se iz džepa građana.
mariopan mariopan 21:11 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

princi
Pa, ako pročitaš šta sam gore napisao, pomenuo sam osnivanje fonda i volontiranje (sa idejom da ljudi ne moraju doprineti samo parama, već i direktno, svojim vremenom i idejama), meni se to čini kao korak u dobrom smeru. Možda grešim, nemam iluzija, možda sam u krivu, ko god misli da ima bolju ideju, nek je predloži. Meni se čini da je najgore sedeti skrštenih ruku i/ili kenjati sa strane. Ima ovde na blogu dosta roditelja sa decom sa sindromom ili teškoćama u razvoju, ti ljudi imaju neposredno iskustvo, ako čitaju možda i one mogu da pripomognu nekim idejama.Pratila sam i meni je palo na pamet volontiranje i da bi to bila konkretna pomoć.

Možda bi ti roditelji mogli da nam kažu kakva im je pomoć potrebna? Ne znam da li amateri to uopšte mogu da rade ili je potrebna neka stručna osoba?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:21 17.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Možda bi ti roditelji mogli da nam kažu kakva im je pomoć potrebna? Ne znam da li amateri to uopšte mogu da rade ili je potrebna neka stručna osoba?

Ма какви... Добра воља, мало памети, и... добра воља. То треба.
Шта мислиш, да су родитељи ове деце пролазили неку обуку још пре њиховог рођења?
Не, брате, него те мука натера, и љубав, па се снађеш.

Инче, данас, док сам се шетао на Ушћу, паде ми на памет: свака мајка је барем као дивизија. И јача. Нема тога што мајке не могу, за своје дете.
krkar krkar 21:23 17.04.2017

Srbija je sebično i licemerno društvo


U potpunosti se slažem sa svime što je napisao Princi, sa nekoliko teza Brajovićevih bih se mogao složiti (ne nužno i sa njegovim tumačenjima tih teza), sa ponekom od još nekoliko blogera. Ali problem nedostatka svesti o potrebi da se nešto učini za druge i drugačije najbolje definiše Čarli svojim geačkim mićovanskim dajbroj duplatim SMS i za 50 dinara skinem skurca i vas i te dauničare ili sidaše ili...

Srbija je društvo u kojem su nepoznati osnovni mehanizmi ANGAŽOVANJA za drugoga. Imaš na milione apela za pomoć, žiro računa za uplate za azile za kučiće, aperaciju male X, kolica za jadnog Y, kuće za siročiće ABVGDĐEŽZIJ itd.

Ali nema, ne postoji, nepoznata je institucija javnog angažovanja za druge.

Odrastao sam u drugačijem sistemu i jedna od stvari koja mi najviše kod nas nedostaje je engleske (anglosaksonske) sponzorisane aktivnosti. Jedna se osoba angažuje da nešto uradi, druge to podržavaju novcem ali tako da se nagradi što veće angažovanje onog uradnika. Što veći i uspešniji angažman, to više para. Naravno, pre početka se javno objavi u koju humanitarnu svrhu ide prikupljeni novac, rezultati se vrlo savesno i pošteno objave, postoji i mogućnost kontrole, novac stiže tamo gde je namenjen.

Kad sam bio klinac najčešći vidovi su bili SPONSORED RUN. Neko društvo (škola, sportski klub, komšiluk, izviđačka četa, ekipa iz paba...) odluči da, na primer, pokrene akciju za kupovinu lifta za nepokretne za lokalnu biblioteku. Traži se predračun, utvrdi se koliko je love potrebno i skupi se ekipa za trčanje. Svaki član ekipe ima obavezu da sebi nađe sponzore i svaki sponzor obavezuje se da će za svaki pretrčani km platiti toliko-i-toliko.

I onda se određenog dana organizuje trčanje-za-lift, obično se to radi na stazi prema nekom izletištu, u svemu učestvuju volonteri, prate, mere kilometražu, kupe sopstvenim kolima za sopstveni benzin onoga koji više ne može i vode ga do teferič-placa. Na kraju se organizuje piknik (svako za svoje pare, ne uzima se od onih skupljenih), čitaju se rezultati, proglašavaju pobednici. I svako ko je trčao ima neki razuman rok da skupi pare, ako mu neko ne plati daje iz svog xhepa pa ako te prijatelji zajebu zajebali su te i novčano.

I onda se pare svečano uruče ili uplate u fond, svi se zbog toga dobro osećaju, i onaj koji je nekim svojim trudom (osim trčanja video sam ili učestvovao i u plivanju, preskakanju konopca, vožnji bicikla na jednom točku, žongliranju, pimplovanju fudbala*, pravljenju krofni i još bezbroj aktivnosti. I u svima se neko potrudio da nešto uradi za šta će neko platiti i novac na kraju ide u nešto dobro i vredno.

Ovim se mogu skupiji značajne pare. Pretprošle godine je moj drug Englez prehodao od Manchestera do Budimpešte i skupio skoro 10000 funti za neku organizaciju za decu. Ja sam jednom prilikom jedrio sam 48 sati bez prestanka i skupio 2870€ od 54 donatora. Jednostavno sam išao od čoveka do čoveka, obaveštavao ih šta radim i u koju svrhu i oni koji su hteli (ogromna većina) rekli su koliko će platiti po pređenoj nautičkoj milji. Jedan je rekao 1€/NM (nije se zeznuo, znao je koliko može da izađe) i pošteno platio 230€. Ostali su davali manje, svako koliko je hteo i mogao ali na kraju se skupila vrlo značajna suma sa kojom je prganizacija pokrila preko 3/4 vrednosti projekta. I na kraju su dogovorenog dana svi koji su mogli/hteli došli na predaju novca predstavnici udruženja, napravio se roštilj, zezanje i još je tu dodatno nekoliko ljudi naknadno uplatilo lovu a drugi su dogovorili neke druge sponzorisane aktivnosti.

Pa ajd sad da čujem šta mislite o mogućnosti organizovanja ovakvih stvari kod nas? Ja za tako nešto nisam nikad čuo. I prilično sam skeptičan a i ne smara mi se sa gomilom budala. I sve dok to ne bude tako radiću što ja mislim da treba daleko od svih, neću očekivati ništa od države jer znam da neće ni hteti ni moći da nešto uradi jer država je samo odraz svojih graždana.
emsiemsi emsiemsi 05:08 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar

U potpunosti se slažem sa svime što je napisao Princi, sa nekoliko teza Brajovićevih bih se mogao složiti (ne nužno i sa njegovim tumačenjima tih teza), sa ponekom od još nekoliko blogera. Ali problem nedostatka svesti o potrebi da se nešto učini za druge i drugačije najbolje definiše Čarli svojim geačkim mićovanskim dajbroj duplatim SMS i za 50 dinara skinem skurca i vas i te dauničare ili sidaše ili...
...

Глупости !
Ти знаш колико је ко свестан ових проблема или не !?
Нисам рекао да бих уплатио 50 динара. Може и 100.
Успут --- ја сам предложио нешто конкретно - обрати пажњу на ово конкретно.
Успут 2 --- то колико ја (и моја фамилија) помажемо - и то конкретно, ти не можеш нити да замислиш, а камоли да наједриш.
docsumann docsumann 07:14 18.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Ово је, данас, без претеривања, приватна држава једне партије. Приватни суд. Приватна електродистрибуција. Приватни патријарх. Приватни главни град, приватне обале, приватне паре.


otkad govorim da je Vučiću i esenesovima DPS i uzor i vodilja. koliko sličnosti, in general, ali i u detaljima... jeza jedna.
jednostavno, ista bolest - isti simptomi. dijagnoza je, naravno:

gang-grena društva.


ne dajte da vas se to zlo zapati.

milisav68 milisav68 08:31 18.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

docsumann
Ово је, данас, без претеривања, приватна држава једне партије. Приватни суд. Приватна електродистрибуција. Приватни патријарх. Приватни главни град, приватне обале, приватне паре.


otkad govorim da je Vučiću i esenesovima DPS i uzor i vodilja. koliko sličnosti, in general, ali i u detaljima... jeza jedna.
jednostavno, ista bolest - isti simptomi. dijagnoza je, naravno:

gang-grena društva.


ne dajte da vas se to zlo zapati.


Pustio bih ja njega, ali neće on mene.

I "vas" i "nas", hebe to što ih ovi veliki tapšu po ramenu (i ne samo njih).
Jukie Jukie 09:35 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar

U potpunosti se slažem sa svime što je napisao Princi, sa nekoliko teza Brajovićevih bih se mogao složiti (ne nužno i sa njegovim tumačenjima tih teza), sa ponekom od još nekoliko blogera. Ali problem nedostatka svesti o potrebi da se nešto učini za druge i drugačije najbolje definiše Čarli svojim geačkim mićovanskim dajbroj duplatim SMS i za 50 dinara skinem skurca i vas i te dauničare ili sidaše ili...

Srbija je društvo u kojem su nepoznati osnovni mehanizmi ANGAŽOVANJA za drugoga. Imaš na milione apela za pomoć, žiro računa za uplate za azile za kučiće, aperaciju male X, kolica za jadnog Y, kuće za siročiće ABVGDĐEŽZIJ itd.

Ali nema, ne postoji, nepoznata je institucija javnog angažovanja za druge.

Odrastao sam u drugačijem sistemu i jedna od stvari koja mi najviše kod nas nedostaje je engleske (anglosaksonske) sponzorisane aktivnosti. Jedna se osoba angažuje da nešto uradi, druge to podržavaju novcem ali tako da se nagradi što veće angažovanje onog uradnika. Što veći i uspešniji angažman, to više para. Naravno, pre početka se javno objavi u koju humanitarnu svrhu ide prikupljeni novac, rezultati se vrlo savesno i pošteno objave, postoji i mogućnost kontrole, novac stiže tamo gde je namenjen.

Kad sam bio klinac najčešći vidovi su bili SPONSORED RUN. Neko društvo (škola, sportski klub, komšiluk, izviđačka četa, ekipa iz paba...) odluči da, na primer, pokrene akciju za kupovinu lifta za nepokretne za lokalnu biblioteku. Traži se predračun, utvrdi se koliko je love potrebno i skupi se ekipa za trčanje. Svaki član ekipe ima obavezu da sebi nađe sponzore i svaki sponzor obavezuje se da će za svaki pretrčani km platiti toliko-i-toliko.

I onda se određenog dana organizuje trčanje-za-lift, obično se to radi na stazi prema nekom izletištu, u svemu učestvuju volonteri, prate, mere kilometražu, kupe sopstvenim kolima za sopstveni benzin onoga koji više ne može i vode ga do teferič-placa. Na kraju se organizuje piknik (svako za svoje pare, ne uzima se od onih skupljenih), čitaju se rezultati, proglašavaju pobednici. I svako ko je trčao ima neki razuman rok da skupi pare, ako mu neko ne plati daje iz svog xhepa pa ako te prijatelji zajebu zajebali su te i novčano.

I onda se pare svečano uruče ili uplate u fond, svi se zbog toga dobro osećaju, i onaj koji je nekim svojim trudom (osim trčanja video sam ili učestvovao i u plivanju, preskakanju konopca, vožnji bicikla na jednom točku, žongliranju, pimplovanju fudbala*, pravljenju krofni i još bezbroj aktivnosti. I u svima se neko potrudio da nešto uradi za šta će neko platiti i novac na kraju ide u nešto dobro i vredno.

Ovim se mogu skupiji značajne pare. Pretprošle godine je moj drug Englez prehodao od Manchestera do Budimpešte i skupio skoro 10000 funti za neku organizaciju za decu. Ja sam jednom prilikom jedrio sam 48 sati bez prestanka i skupio 2870€ od 54 donatora. Jednostavno sam išao od čoveka do čoveka, obaveštavao ih šta radim i u koju svrhu i oni koji su hteli (ogromna većina) rekli su koliko će platiti po pređenoj nautičkoj milji. Jedan je rekao 1€/NM (nije se zeznuo, znao je koliko može da izađe) i pošteno platio 230€. Ostali su davali manje, svako koliko je hteo i mogao ali na kraju se skupila vrlo značajna suma sa kojom je prganizacija pokrila preko 3/4 vrednosti projekta. I na kraju su dogovorenog dana svi koji su mogli/hteli došli na predaju novca predstavnici udruženja, napravio se roštilj, zezanje i još je tu dodatno nekoliko ljudi naknadno uplatilo lovu a drugi su dogovorili neke druge sponzorisane aktivnosti.

Pa ajd sad da čujem šta mislite o mogućnosti organizovanja ovakvih stvari kod nas? Ja za tako nešto nisam nikad čuo. I prilično sam skeptičan a i ne smara mi se sa gomilom budala. I sve dok to ne bude tako radiću što ja mislim da treba daleko od svih, neću očekivati ništa od države jer znam da neće ni hteti ni moći da nešto uradi jer država je samo odraz svojih graždana.


Zanimljivo je što se sećam da sam čitao recimo blog, ali komentar na forumu, jedne nastavnice sa Floride (vrlo zanimljiva ličnost) i ona kaže kako je njoj cela ta ideja "running for a cause" totalno neprijatna i neprihvatljiva. Pa daje primer:
-Da li biste hteli da date pare ovom detetu kome su potrebna kolica?
-Paaa... nešto baš ne bih...
-A šta ako ja trčim stvarno jako daleko i vi onda date pare ovom detetu kome su potrebna kolica?
-E onda može.
Pa kaže "Ako hoćeš da pomogneš nekome u nevolji, pomozi mu, a ako ti nije stalo do njega, nemoj da mu pomogneš. Nemoj to da uslovljavaš time da ja sad trčim trku a to nema nikakve veze sa potrebama samog deteta"
princi princi 10:07 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar

...

Dobro, UK možda nije najbolji primer. Masa tih charityja nije ništa osim excuse za zabavu i žurke, prilika da se tetke dohvate čiča, čiča tetki, tetke tetki, itd, itd. Oni samo idu okolo, organizuju žurke, dok se isplate svi troškovi, na kraju ne ostane ništa. Ima i sinister primera gde ljudi svesno koriste instituciju charityja za izbegavanje plaćanja poreza (organizuje charity pa onda istom donira i sebi isplaćuje platu preko njega, sve bez poreza), pa čak i funnelovanje love iz državnih i međudržavnih, na primer EU, projekata, ali, dobro, to je već skoro pa kriminal.

Tu je Kanada mnogo bolji primer (kao i u svemu što se tiče zdravstva, a rekao bih i u skoro svim drugim segmentima). Imaš, na primer, Mount Sinai hospital u centru Toronta, gigantska bolnica, u kojoj je bukvalno svaki ward izgrađen od donacija, uglavnom Kanađana Jevreja. Bolnica je vrlo cenjena, najnoviji i najskupoceniji instrumenti su na displayu i na svakom od njih stoji tag ko ga je donirao. Za razliku od UK i Srbije, pacijenti imaju fantastične uslove i facilities i za odmor i za čekanje, opet, sve donirano. Liftovi, donirano. Bukvalno, teško je naći bilo šta što je država napravila. Slično je i za brigu o deci sa posebnim potrebama, pri čemu Kanada ne pravi eugeničke screeninge za imigrante kao što to rade US, UK ili Australija. Znam za par naših parova koji su ovde došli sa decom sa sindromima, izuzetno su zadovoljni napretkom i integracijom dece, naravno, ne pada im na pamet da se vraćaju za Srbiju.
angie01 angie01 10:24 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Tu je Kanada mnogo bolji primer


rekoh i ja,...u Kanadi to funkcionise bez geske, pa iako je zemlja uredjena i njene institucije sistema rade kako treba, ljudi masu stvari organizuju i resavaju sami,


Ima i sinister primera gde ljudi svesno koriste instituciju charityja za izbegavanje plaćanja poreza


pa, ovde je problem, sto svi kontraverzni bogatasai, a u glavnom su takvi- ni ne placaju porez, oni svoj ceriti doniraju
onom ko im za isti gleda kroz prste,....ali zato ljude bez posla-koje je drzava istog oslobodila, a nisu partijci- ladno iseljavaju iz stanova, jer nemaju da plate racune.

znaci, kod nas je model, uzeti od siromasnih, da bi se dalo bogatima.

kada bi kategorija poreza funkcionisala obrnutim redosledom, verovatno bi postojao realno otvoren prostor za donacije.

e, sad to sve kad bi/onda bi,....je u Srbiji mlacenje prazne slame,...zato i rekoh da bi najefikasnije resenje bilo upravo registrovanje NGO od strane roditelja dece sa posebnim potrebama, da se napravi dobar i funkcionalan projekat i aplicira za pare koje su vec za to odvojene....sa sve platama svih koji su potrebni u tom sistemu, svim troskovima,....
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:27 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

registrovanje NGO od strane roditelja dece sa posebnim potrebama

Већ неколико њих постоји.
princi princi 10:29 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

zato i rekoh da bi najefikasnije resenje bilo upravo registrovanje NGO od strane roditelja dece sa posebnim potrebama, da se napravi dobar i funkcionalan projekat i aplicira za pare koje su vec za to odvojene....sa sve platama svih koji su potrebni u tom sistemu, svim troskovima,....

Da, s tim što treba imati u vidu da je masa tih NGO po Srbiji upravo deo te međunarodne mreže, mehanizma izbegavanje plaćanja poreza. Mislim, nije predmet ove diskusije, nego samo kažem.
nikvet pn nikvet pn 10:31 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar

Srbija je sebično i licemerno društvo
...
ne postoji, nepoznata je institucija javnog angažovanja za druge.


Али институцију приватног ангажовања нико не може да забрани.

После поплаве пре три године општински штаб позове незапослене психологе да збрину посттрауматски стрес код деце из поплављеног подручја. Лепо. Биће и кинта. Ево просторије, термин и ајде. Текло то неко време, кинте наравно нема, неко мако, па се истањило, истопило и престало. Али моја ћера притисла једног клинца предшколског, имао поремећаје и пре а после тек ихај. Наставила она то суботом по пар сати код наше куће, греота видан напредак да стане. Доносила и торбе веша да не пере мајка ручно. Кућа поплављена, муж утеко; жена вредница борац, два посла ради. И тако их моја ћера и жена помажу у невољи. Ја се ту не мешам, имам свога квадриплегичара па око њега се акам; нек ради свако своје.

У суботу видим окачена на пуњење некаква велика лампа, као оне за време рестрикција. Откуд ово? Знаш ћале, они још увек немају струју. Шта бре, три године после поплаве они живе без струје?! И ту се умеша моја госпоја: Не мораш ти све да знаш. И у праву је, ако сазнам срешћу кривца по чаршији и напушићу га, а то није паметно јер ћери треба обновити уговор...

И? Ћутим. А дође ми да прснем.
angie01 angie01 10:35 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Da, s tim što treba imati u vidu da je masa tih NGO po Srbiji upravo deo te međunarodne mreže, mehanizma izbegavanje plaćanja poreza.


rekoh vec negde gore,...imas i dosta njih, cija je jedina delatnost da nesto blebecu-trenutno popularno.

ali sve to nije razlog da se odustane od stvarne varijante.


Већ неколико њих постоји.


pa eto- neka krenu u neki ozbiljniji projekat, koji bi resio probleme ove dece/ljudi,...cekati od ove drzave da se osvesti- je besmisleno gubljenje vremena,...mislim, neka se vrsi i taj pritisak, samo ne kao jedina opcija.
krkar krkar 10:57 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Pa kaže "Ako hoćeš da pomogneš nekome u nevolji, pomozi mu, a ako ti nije stalo do njega, nemoj da mu pomogneš. Nemoj to da uslovljavaš time da ja sad trčim trku a to nema nikakve veze sa potrebama samog deteta"


Nije ti koleginica baš od velike pameti.

Ovo o čemu ja govorim angažuje ljude, stvara network. Ja prodajem svoj angažman, ja se potrudim da nešto uradim a ti moj trud nagradiš. Samo što lova ne ide meni nego za nešto dobrotvorno.

Uostalom, počelo je to i kod nas. Evo ti primer iz Bosne gde ljudi trče i prodaju kilometre za decu sa autizmom (LINK). Minimum je 50 KM po trkaču a sigurno će svi skupiti više. Do sada ima preko 70 prijavljenih i realno je da će svaki skupiti najmanje po 100€ - pa računajte.
Ovaj moj drug već nedeljama trenira za tu trku a uopšte nije bio u formi, ima 20 kila viška. Ali se potrudio pa su mnogi rešili da nagrade njegov trud. Sad sam ga pitao, skupio je već 420 KM, to je oko 205 €. A sigurno će do nedelje još neko da uplati.

TO je angažman, sopstveno delovanje.

A ne samo ono Čarlijevo seljačko daj pet karata!
emsiemsi emsiemsi 11:11 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar

...

TO je angažman, sopstveno delovanje.

A ne samo ono Čarlijevo seljačko daj pet karata!

Ма, битно је да си ти себи углавио једрење.

angie01 angie01 12:29 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

TO je angažman, sopstveno delovanje.

A ne samo ono Čarlijevo seljačko daj pet karata!


koliko vidim- obojica ste na istom zadatku i obojica ste potrebni da on uspe,...neko se opredelio proizvod napravi, jer ume, moze, ima ideju, neko da ga kupi,...ja tu ne bih nikoga podcenjivala.

takodje, najvazniji deo ovakih projekata i jeste da se ljudi udruze, da ceo hepening poveca vidljivost problema koji se resava, da se izostri slika i u tom zajednickom ucestvovanju podvuce znacaj pojedinca u smislu osecaja da i ti mozes i pripadas necemu sto pomera stvari....i tako privuces i neke druge.
princi princi 12:37 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

takodje, najvazniji deo ovakih projekata i jeste da se ljudi udruze, da ceo hepening poveca vidljivost problema koji se resava, da se izostri slika i u tom zajednickom ucestvovanju podvuce znacaj pojedinca u smislu osecaja da i ti mozes i pripadas necemu sto pomera stvari....i tako privuces i neke druge.

Tako je. Pljuvanjem (međusobnim) do pobede, :).
angie01 angie01 12:50 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Pljuvanjem (međusobnim) do pobede, :).


to je srBska verzija....svi bi da imaju najveci.
alselone alselone 17:14 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Pa ajd sad da čujem šta mislite o mogućnosti organizovanja ovakvih stvari kod nas? Ja za tako nešto nisam nikad čuo.


Ima, i to polako postaje tradicija. Izguglajte "Trčim za dečiji osmeh" i videcete da se manifestacija odrzava vec cetvrtu godinu za redom. Trcalo se za pomoc decijem selu u Sremskoj Kamenici.

Kao poseban deo ove manifestacije odrzava se IT stafeta gde su ucestvovali samo zaposleni iz novosadskih IT firmi.

Ovom prilikom su sakupljena znacajna sredstva.

Fala na paznji.

alselone alselone 17:26 18.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Sasvim slucajno, ali ovo se bas upravo desava:

krkar krkar 00:38 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Trcalo se za pomoc decijem selu u Sremskoj Kamenici.


Nisam znao. Pozdravljam svaku ovakvu inicijativu!
mariopan mariopan 05:03 19.04.2017

Re: Lepo je da si napisao nešto na ovu

Predrag Brajovic
Možda bi ti roditelji mogli da nam kažu kakva im je pomoć potrebna? Ne znam da li amateri to uopšte mogu da rade ili je potrebna neka stručna osoba?

Ма какви... Добра воља, мало памети, и... добра воља. То треба.
Шта мислиш, да су родитељи ове деце пролазили неку обуку још пре њиховог рођења?
Не, брате, него те мука натера, и љубав, па се снађеш.

Инче, данас, док сам се шетао на Ушћу, паде ми на памет: свака мајка је барем као дивизија. И јача. Нема тога што мајке не могу, за своје дете.

Нисам то питала без разлога, те мајке тачно знају шта им је најважније и како да им се помогне. Тако се прескаче онај део кад нека особа која има добру вољу и хоће да помогне - тек упознаје особине и потребе те деце.
Ја чувам сестрине унучиће али повремено и децу моје сестричине, и рекло би се да је то исто, али није исто. Деца су различита а оно што један воли или бар отрпи да се уради, ако се мора, друго дете не воли и не дозвољава , рецимо купање, пресвлачење...

Ово су одрасле особе и имају формиране навике, имају своје хоћу нећу или волим не волим и то треба знати да се не изазове погоршање, нехотице., и нека нежељена ситуација.
Ја сам разумела да је проблем што држава неће више финансирати тај програм, што значи да би требало притиснути неко министарство илити државу, а не да им је потребно лично ангажовање добровољаца?
alselone alselone 05:12 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Nisam znao. Pozdravljam svaku ovakvu inicijativu!


Pa da.

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala koji je rastao generacijama, ciji vlasnici imaju svest, zavrsili su neke skole, videli sveta, imaju normalno vaspitanje. Smesno je verovati kako ce mafijasi koji su pokupovali firme da se probude jednog dana i kazu - sad cu da platim 100,000 evra za lokalnu bolnicu kako bi ljudi mogli normalno da operisu recimo kolena, kada je ono i dosao do tih para saljuci ljude na sto na operacije kolena, sto u Kanadu. Ili kako ce Toma i Vucic da naprave sistem u kom je trcanje za humanitarnu pomoc normalno. Ne dobacuju oni dotle.

emsiemsi emsiemsi 06:31 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

alselone
Nisam znao. Pozdravljam svaku ovakvu inicijativu!


Pa da.

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala koji je rastao generacijama, ciji vlasnici imaju svest, zavrsili su neke skole, videli sveta, imaju normalno vaspitanje. Smesno je verovati kako ce mafijasi koji su pokupovali firme da se probude jednog dana i kazu - sad cu da platim 100,000 evra za lokalnu bolnicu kako bi ljudi mogli normalno da operisu recimo kolena, kada je ono i dosao do tih para saljuci ljude na sto na operacije kolena, sto u Kanadu. Ili kako ce Toma i Vucic da naprave sistem u kom je trcanje za humanitarnu pomoc normalno. Ne dobacuju oni dotle.


Па да !
Купиш 3 шећеране за 3 евра и стекнеш осећај за хуманитарну активност !
Како је то само лепо удесио свети Зоран Ђинђић - милина једна.
predatortz predatortz 07:38 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Pa da.

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala koji je rastao generacijama, ciji vlasnici imaju svest, zavrsili su neke skole, videli sveta, imaju normalno vaspitanje. Smesno je verovati kako ce mafijasi koji su pokupovali firme da se probude jednog dana i kazu - sad cu da platim 100,000 evra za lokalnu bolnicu kako bi ljudi mogli normalno da operisu recimo kolena,


Da!
Mi nemamo elitu.
Elita je biljka koja se pažljivo uzgaja i neguje. Naša je potrošena u dva svetska rata, pa je stvorena lažna elita sastavljena od opančara, propalih đaka i studenata. A skorojević k'o skorojević, našao se u čemu nikad nije bio i što mu ne pripada, pa umislio da je pametan. Dodaj tome i ovaj talas migracija, gde nam najpametniji odlaze već nekoliko decenija.
Ovde ti je, buraz, ostao go mediokritet i ispod toga. Čast izuzecima, ali njih je premalo za bilo kakav ozbiljan posao.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:04 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

predatortz
Алселоне
Pa da.

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala koji je rastao generacijama, ciji vlasnici imaju svest, zavrsili su neke skole, videli sveta, imaju normalno vaspitanje. Smesno je verovati kako ce mafijasi koji su pokupovali firme da se probude jednog dana i kazu - sad cu da platim 100,000 evra za lokalnu bolnicu kako bi ljudi mogli normalno da operisu recimo kolena,


Da!
Mi nemamo elitu.
Elita je biljka koja se pažljivo uzgaja i neguje. Naša je potrošena u dva svetska rata, pa je stvorena lažna elita sastavljena od opančara, propalih đaka i studenata. A skorojević k'o skorojević, našao se u čemu nikad nije bio i što mu ne pripada, pa umislio da je pametan. Dodaj tome i ovaj talas migracija, gde nam najpametniji odlaze već nekoliko decenija.
Ovde ti je, buraz, ostao go mediokritet i ispod toga. Čast izuzecima, ali njih je premalo za bilo kakav ozbiljan posao.

Суморна, али -- у великој мери тачна оцена и дијагноза друштва.

Гледам јуче оног Мартиновића из СНСа код Љубице Гојгић, пита га зашто је махао фотографијама учесника садашњег протеста, па и фотографијама деце неких познатих личности, као да ће се он постидети тог стављања мета на људе... А он се смешка. Нема стида: апеловати на морал тог политичког шљама сасвим је беспредметно и узалудно. Ми смо се као друштво урушили, и све ми се нешто чини да су они Слобини чауши били мање спремни да безочно лажу и изврћу и краду. СНС нас води у морални суноврат.

Други детаљ, од јутрос: републички катастар је избрисао све објекте из Херцеговачке улице, као да нису постојали на дан рушења, па тако нису ни срушени: U bazi podataka RGZ opštine Savski venac ne postoje podaci, ne samo za Hercegovačku 4, nego i za sve ostale. U zahtevu sam ciljno naveo datum rušenja 24. april 2016.", rekao je Marić za list i dodao da je odgovor RGZ-a dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili. Чудесно, зар не? И катастар је приватан.

Откуд да, и поред овакве правне несигурности, стране компаније долазе да улажу и раде овде? Па, стога јер ће њих заштитити овдашњи EU амбасадори, или ће подвикнути Путин и неки седми секретар USA одељења за Балкан.

Ко ће нас заштитити?
EU баш брига за нас.
Продали су нас к'о пљескавицу.
zilikaka zilikaka 09:37 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala

Elita je biljka koja se pažljivo uzgaja i neguje.

апеловати на морал тог политичког шљама сасвим је беспредметно и узалудно


I upravo ovo je glavni problem kod nas. Neke kozmetičke promene ne mogu davati rezultat kad je suštinska moć u rukama takvih ljudi.

E, sad, umesto da se dopišem ovde sa vama, ja nejkako mislim da je u narodu ostalo još dosta zdravog što može poslužiti za pelcer, ali je potisnuto vrlo duboko.


Ispliva nekad, u vidu hiljada dobrovoljaca da pomognu u poplavama ili oko ovih poslednjih izbornih događanja.

A jedino kako se išta može zaista promeniti na bolje su male, lokalne organizacije u kojima nema šansi da se iko nada bilo kakvoj ličnoj koristi od angažovanja. I tako lagano vršiti pritisak i pomerati ovo društvo ka normalnijem. Opet na lokalnom nivou, ali po principu malo puta mnogo je dovoljno.

...nadam se da ću ovo uspeti da sprovedem pre penzije.

tadejus tadejus 11:15 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

princi

Dobro, UK možda nije najbolji primer.Masa tih charityja nije ništa osim excuse za zabavu i žurke, prilika da se tetke dohvate čiča, čiča tetki, tetke tetki, itd, itd. Oni samo idu okolo, organizuju žurke, dok se isplate svi troškovi, na kraju ne ostane ništa. Ima i sinister primera gde ljudi svesno koriste instituciju charityja za izbegavanje plaćanja poreza (organizuje charity pa onda istom donira i sebi isplaćuje platu preko njega, sve bez poreza), pa čak i funnelovanje love iz državnih i međudržavnih, na primer EU, projekata, ali, dobro, to je već skoro pa kriminal.


nema potrebe mistifikovati.. u UK charity jeste dozvoljena forma izbjegavanja poreza..
masa ekonomskih instituta oragnozovano je kao charity.. istina ipak se bave temama koje jesu društveno korisne ali kako je to tačno charity nije jasno..
pride masa privatnih škola organizovana je kao charity.. opet, kako je to charity da (relativno) bogati školuju djecu ne plaćajuči porez bog zna ali je tako..
i u državnim školama se pare prikupljaju u vidu charity-a a zapravo se radi o tome da (relativno) bogati plaćaju svojoj djeci da im bude još udobnije i ušuškanije i to nazivaju (pogađate) charity..
pa se onda razzlike između škola koje su sve ovisne o istom budžetu vide iz aviona..
to je direktni reversed charity ali zove se.. da, zove se charity..
tako daje UK i charity jedna vrlo čudna priča (kao što je uostalom UK čudna na većinu tema društvene organizacije)..
no dobro..
ja bih se složila sa ekipom koja ustvrdi da ipak treba sistem da podrži ovo pitanje a ne (samo) pojedinci..
i nekako mi nevjerovatno zvuči da su oni to tamo tako ukinuli a nisu ničim zamjenili..
princi princi 12:59 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

masa ekonomskih instituta oragnozovano je kao charity..

Svi koledži u Cambridgeu (verovatno i Oxfordu) su registrovani kao charities. Po meni, UK je interesantna za posmatranje, ali je neupotrebljiva i neprimenljiva kao model za bilo koju stvar.
princi princi 13:01 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

alselone
Nisam znao. Pozdravljam svaku ovakvu inicijativu!


Pa da.

Nas osnovni problem je to sto imamo vrlo malo "postenog" kapitala koji je rastao generacijama, ciji vlasnici imaju svest, zavrsili su neke skole, videli sveta, imaju normalno vaspitanje. Smesno je verovati kako ce mafijasi koji su pokupovali firme da se probude jednog dana i kazu - sad cu da platim 100,000 evra za lokalnu bolnicu kako bi ljudi mogli normalno da operisu recimo kolena, kada je ono i dosao do tih para saljuci ljude na sto na operacije kolena, sto u Kanadu. Ili kako ce Toma i Vucic da naprave sistem u kom je trcanje za humanitarnu pomoc normalno. Ne dobacuju oni dotle.Koja (Zeleni Zub) je jednom u ciglo četiri reči lepo definisao sve probleme srpskog društva: "Mnogo smo, brate, neiživljeni."
Jukie Jukie 14:31 19.04.2017

Re: Srbija je sebično i licemerno društvo

krkar
Pa kaže "Ako hoćeš da pomogneš nekome u nevolji, pomozi mu, a ako ti nije stalo do njega, nemoj da mu pomogneš. Nemoj to da uslovljavaš time da ja sad trčim trku a to nema nikakve veze sa potrebama samog deteta"


Nije ti koleginica baš od velike pameti.

Ovo o čemu ja govorim angažuje ljude, stvara network. Ja prodajem svoj angažman, ja se potrudim da nešto uradim a ti moj trud nagradiš. Samo što lova ne ide meni nego za nešto dobrotvorno.


Njen argument je da je glupo taj trud potrošiti na bezveze trčkaranje, a da bi bolje bilo: ja volontiram svoj rad za nešto što bi inače bilo plaćeno (izrada nečega ili neke usluge), a vi onda zadivljeni te pare uplatite deci kojoj treba pomoć. Ne "ja tako trčim u krug oko stadiona x puta" nego "ja izrađujem nešto što nekom četvrtom zaista koristi"
arianna arianna 20:17 17.04.2017

...

Prvo:
дефектолог и бави се осујећеном децом


Defektolozi proučavaju, otkrivaju ali i osposobljavaju za život osobe sa smetnjama u psihičkom i telesnom razvoju i osobe sa poremećajem u ponašanju.

Defektolozi specijalni pedagozi rade na prevenciji, otrkivanju, dijagnostifikovanju, i tretmanima osoba koje imaju probleme u ponašanju. Najčešće rade sa maloletnicima koji su počinili krivična dela i u zatvorima kao vaspitači.

Defektolozi logopedi rade na prevenciji, dijagnostici i tretmanima poremećaja svih procesa koji su povezani sa funkcijom govora.

Defektolozi somatopedi, reedukatori psihomotorike, rade na osposobljavanju osoba sa telesnim invaliditetima.

Defektolozi tiflopedi rade sa osobama oštećenog vida. Slepom i slabovidom decom i odrasilama.

Defektolozi surudoaudiolozi rade sa decom i odraslim osobama koja su slušno ošećena.


Drugo:

Дауновци и аутисти


Reći, a i javno napisati i okarakterisati određenu društvenu grupu, dijagnozom ili trajnim životnim stanjem, je neprimereno, DISKRIMINATORSKI, a pre svega pogrešno.

Isto bi bilo, ljude obolele od maligniteta, nazivati karcinomašima ili obolele od Hiv-a javno nazvati sidašima, slabovide nazivati "Ćorče" ili osobe sa bolestima lokomotornog sistema nazivati "Ćopče" "Sakati" itd...

Zamisli, da si roditelj čijem je detetu postavljena dijagnoza a onda na čitanom mediju, poput ovog bloga pročitaš da ti je sin ili ćerka "Daunovac" ili "autista"! Kako bi se ti lično osećao?
Sva ta deca, a i punoletne osobe, imaju svoje ime i prezime, koji ih obeležavaju kao ljude i ličnosti. Jeste da imaju određene genetske ili stečene smetnje ali pogrešno je nazivati ih po dijagnozama ili stanjima.


Treće:

организација која има за циљ социјалну инклузију људи са различитим интелектуалним потешкоћама, и махом се бави особама са Дауновим синдромом и аутизмом.Postoje na hiljade sindroma i stanja, nejasno je zašto se organizacija koja ima prefiks "Evropska" bavi samo "Daunovcima i autistima"

a KO će da se bavi osobama obolelim od cerebralne paralize tzv "cerebralcima", disfazičarima, afazičarima, osobama sa Dendi Vokerovim, Volfovim, Patau, Edvardsovim, Tarnerovim, Lejeunovim, De Graouchiy sindomom i još mali milion sindromima i stanjima?

Malo deluje diskriminarski od strane same organizacije, koja je suzila grupu ljudi koju zastupa u inkluziji? Kome da se obrate svi drugi koji imaju razvojne smetnje i nasleđena stanja, a nisu "Daunovci i autisti"? Imaju li ti drugi pravo na inkluziju?

princi princi 20:20 17.04.2017

Re: ...

Malo deluje diskriminarski od strane same organizacije, koja je suzila grupu ljudi koju zastupa u inkluziji? KOme da se obrate svi drugi koji imaju razvojne smetnje i nasleđena stanja, a nisu "Daunovci i autisti"? Imaju li ti drugi pravo na inkluziju?

Da, ovo je odlično primećeno. Možda treba pokrenuti više organizacija, tj fondova.
zilikaka zilikaka 20:30 17.04.2017

Re: ...

Da, ovo je odlično primećeno. Možda treba pokrenuti više organizacija, tj fondova.

Da, ali su možda pomenute dve dijagnoze prepoznate kao najpogodnije za vrstu integrisanja koja je sprovedena.
Ne znam šta podrazumevaju sve one druge nabrojane razvojne smetnje i stanja ali možda je neizvodljivo organizovati im zaposlenje i samostalan život uz neku asistenciju.
princi princi 20:37 17.04.2017

Re: ...

Ne znam šta podrazumevaju sve one druge nabrojane razvojne smetnje i stanja ali možda je neizvodljivo organizovati im zaposlenje i samostalan život uz neku asistenciju.

Pa dobro, možda ne moraš baš sve da ih zaposliš, ali još uvek imaju pravo na život, jel tako?
arianna arianna 20:42 17.04.2017

Re: ...

Ne znam šta podrazumevaju sve one druge nabrojane razvojne smetnje i stanja ali možda je neizvodljivo organizovati im zaposlenje i samostalan život uz neku asistenciju.


Sve je izvodljivo, samo kad se ljudi organizuju i dogovore
zilikaka zilikaka 21:02 17.04.2017

Re: ...

Pa dobro, možda ne moraš baš sve da ih zaposliš, ali još uvek imaju pravo na život, jel tako?


Nije reč o pravu na život nego o inkluziji.
Koja vrsta i koji stepen.
Rekoh samo da dve dijagnoze o kojima je ovde reč očigledno mogu tako da funkcionišu. Za ostale nemam pojma, ali možda je to bila tačka koja ih odvaja od ostalih. Ne znači da ostalima ne treba pružiti pomoć nego samo da im možda takva vrsta pomoći nije odgovarajuća.
zilikaka zilikaka 21:03 17.04.2017

Re: ...

Sve je izvodljivo, samo kad se ljudi organizuju i dogovore


Verujem. Ja o ovom skoro ništa ne znam i potpuno je besmisleno da sa tobom polemišem.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:05 17.04.2017

Re: ...

arianna
Prvo:

Не знам шта ме исправљаш: ја сам пренео како ми је речено. Не знам тачно чиме се бави. Ти, као, знаш?
DISKRIMINATORSKI, a pre svega pogrešno.

Не, то је за сморове... За све они који ће да се баве, као Миливоје и слични, покрајним будалштинама, а не суштином. Намерно сам написао, и намерно оставио.
Treće:

Треће је такође за сморове. Наравно да сам свестан какав све дијапазон поремећаја постоји, барем њих четворо мени блиских знам, сви са различитом дијагнозама, но -- мало је смарање да при сваком помињању кренем да набрајам све. Особито јер сам знао да ће да уследе оваква питања:
Imaju li ti drugi pravo na inkluziju?


Пишите ви сви остали своје текстове, бавите се групцијама до којих вам је стало, урадите шта можете, и у њима будите политички коректни и паметни, а мене оставите да будем некоректан и дркаџија и глуп.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana