Istorija| Moj grad

Zar ima nečeg što ne znaš, Maksime?

marco_de.manccini RSS / 19.02.2017. u 01:49

Кад желим да се мало издувам, само направим круг по граду. Увек прво пођем горе, Кнез Милошевом, према пошти.

Још нисам поштено ни пошао, а на семафору ме заустављају две девојке у изнајмљеним колима, машу рукама кроз отворен прозор и питају "Гућа? Гућа?". Правим се блесав, мрзи ме да говорим на енглеском, а и уопште. Уосталом, не могу никако да промаше те им само руком покажем да продуже "право, само право". Ако нигде не скрену, проћи ће поред Богдановићевог Мегарона у Спомен-парку борбе и победе, и даље, "право, само право", све до Гуче.

Urban_promenade.jpg

Кад стигнем на раскрсницу, заправо мали трг испред поште, могу десно по Градском шеталишту да изађем на главни трг, Трг устанка, па лево код Дома културе, поред гимназије и Вазнесењске цркве, Народног музеја и галерије "Надежда Петровић", скоро до реке, те да онда пресечем назад кроз Градски парк и пешачком стазом иза хитне помоћи избијем на сам почетак Улице Светога Саве, код пекаре. Могу и да не скрећем уопште, већ поред библиотеке "Владислав Петковић Дис" право на цркву, па ту онда лево и затим исто као и пре, а могу и да скратим одмах од поште ка парку кроз Филипа Филиповића. За најмањи круг, кад ми се најмање пешачи, ту је и четврта могућност, одмах лево, у Војводе Степе. Плоче у тротоару са уписаним именима великих битака -- Куманово, Цер, Колубара, ... -- воде од споменика војводи, преко трга, преко улице, све до његове куће.

Кад се мој деда, мобилисан пред крај рата и рањен на Сремском фронту, и поред понуђеног официрског места опростио од војниковања управо у некадашњем Градцу, недалеко од те Степине куће, те се вратио назад на Пчињу, у своје село, и пољубио жену, децу и мотику -- од њих се никада више неће одвајати -- није се уопште чинило вероватним да ће се неки од мојих најближих ипак баш ту рађати, учити школе, заљубљивати се, крстити и венчавати у Вазнесењској цркви, и почивати, уз војводу, на Градском гробљу, с видиком ка насељу и долини Мораве на једној страни и ка обрисима Овчара, српског Атоса, на другој.

Од пекаре се увек само спустим низ Светога Саве до дечјег игралишта код пумпе, ухватим лево Амиџином улицом и круг је готов, ту сам одакле сам и пошао.

У кућу, у међувремену, неким је послом дошао посетилац. Посао је био свршен брзо, али посета није. Говори се о овоме или ономе, ништа важно, а мене мрзи да говорим на српском, а и уопште. И ту се сетим да бих можда могао да једним ударцем убијем две муве -- престанем да брукам драге домаћине те покажем знаке уљудности тако што ћу бар нешто да изустим док је посетилац ту и, истовремено, задовољим своју знатижељу.

Знам зашто се, у овом граду, библиотека у Господар Јовановој зове по Дису, галерија у Цара Душана по Надежди, основна школа у Вука Караџића по Драгиши Мишовићу, знам ко су сви, устаник Хаџи Продан, мајор Драгутин Гавриловић, секретар Филип Филиповић, министар Милан Стојадиновић, режисер Пуриша Ђорђевић, архитекта Михајло Митровић, песник Бранко В. Радичевић, преводилац Драгослав Андрић, патријарх српски Иринеј, ко су Кићановић, Мирослав Илић, Точак и Соња Савић, и ко је Бора знам -- из прича уз пећ знам чак и његову мајку, Неранџу Ђорђевић, предавала је, чини ми се руски у гимназији, овим мојима. Знам све, и оне по којима се зову улице и установе и оне по којима не, само не знам ко је човек по коме се зове улица од Светога Саве до Кнеза Милоша што се наставља у Цара Лазара, баш код оног семафора на којем сам се рукама споразумевао с оним двема девојкама.

И зато коначно упитам, после небројених посета у тридесет година, да ли неко зна о ко је Амиџа? Посетилац Максим се осети позван, да ли по своjeм чину или по својој таштини, да одговори.

- Ма, сигурно Турчин неки, комуниста.

Ја нисам толико сигуран али, после мало претраге, типујем на Амиџу по којем је назван и конак у Крагујевцу, Симу Милосављевића Паштрмца, управника -- ма шта управника, домостројитеља! -- двора у доба кнеза Милоша и, сада је и то испливало, првог Турчина комунисте икада.

.Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lionsgate Lionsgate 02:17 19.02.2017

1

Cacak?

Posto sam zauzeo numero uno
I ja sam u mom mestu imao turu za opustanje, imam je i u novom|starom mestu, opicim sat setnje i vratim se kuci kao nov. Ali meni je samo setnja uz reku ili more opustajuca..

Amidza je verovatno stric od nekog ko je davao imena ulicama po Cacku
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:52 19.02.2017

Re: 1

Може она прва, најдужа тура да се само мало продужи и онда има добар комад уз реку, пешачка стаза, чисто и сређено.
jedi-knight jedi-knight 03:09 19.02.2017

Re: 1

U svakom gradu imao sam po jednu. Najdraza mi je bila moskovska, od Crvenog trga, pa preko reke, pored Visotke, jedne od sedam, koju su gradili Nemci, a koja je poznata sto su u njoj ziveli umetnici, pa preko Taganke, Simonovskim Valom do Novospaskog manasitra, gde samo omirišem tamjan i prošetam manastorskim dvorištem... zatim produžim istim Valom do pozorišta Dubrovka, gde stoje kameni ždralovi kao podsećanje na tragediju koja se tu zbila. Odmah tu je i Simonovski manastir, ispod koga, legenda kaže, leže kosti junaka Kulikovske bitke, koja se zbila tek malo pre Kosovske. Tu mi je ćerka krštena, a tu je i stadion Torpeda, zatim fabrika ZIL i metro stanica Avtozavodska. Tu je i tabla sa imenima poginulih u teroristickom napadu koji se desio negde ispod ove pesacke rute; izmedju Avtozavodske i Pavelecke metro stanice...
Secanja me vode do slicnih tura po Bostonu, Valensiji, Valjadolidu; gde je Servantes ispisao poslednje redove Don Kihota i gde je Kolumbo izdahnuo...
Hvala na lepom blogu, Marco.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:41 19.02.2017

Re: 1

Ау, браво, који коментар!
emsiemsi emsiemsi 08:29 19.02.2017

Re: 1

marco_de.manccini
Ау, браво, који коментар!

Сагласан !
tasadebeli tasadebeli 08:33 19.02.2017

Да видимо шта ће то да кошта!
Да видимо шта смо имали овде... Десет с луком, кило белог, сифон, једна шопска,... (ЛИНК)Кнез Милошевом; и галерије "Надежда Петровић"; избијем на сам почетак улице Светога Саве; у Војводе Степе; ...


А и за


Zar ima nečeg što ne znaš, Maksime?И у праву је Лав за амиџу са малим а... Стриц.


Па ако се ја од пре четири године када се родило течино и теткино више не зовем Александар Тасић него Теча Тасић, зашто не би и Паштрмац био Амиџа?


С тим би се сложио и сваки калдрмаш...(ЛИНК)Иначе, још се нисам ни бријао али ми је већ пријао један ђир трициклом Гундулићевим венцем, Шантићевом, Будимском, Ђуре Ђаковића (Ђура Ђаковића?), тј. данас Венизелосовом, до Ботаничке баште то јест Јевремовца, и назад...

А највише сам од свих волео Шантићеву... Ваљда зато што је ту становао деда Полда (Чех - прим. аутора) који ми је поправљао све моје трицикле и бицикле које сам имао у животу.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:25 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

зашто не би и Паштрмац био Амиџа?

Paštrmac jeste bio Amidža, s velikim a. Evo citata sa stranice Narodnog muzeja u Kragujevcu

Амиџин конак је једини до данас сачуван објекат из дворског комплекса кнеза Милоша. Име је добио по Сими Милосављевићу-Паштрмцу, званом Амиџа, устаничком барјактару и управнику Кнежевог двора. Конак је подигао кнез Милош у периоду између 1819. и 1824. године, а служио је за становање Симе Милосављевића и људи који су били у сталној Милошевој служби, као и за боравак нахијских кнежева када би послом долазили у Крагујевац.
Амиџин конак је репрезент балканско-оријенталног стила. То је спратна грађевина, изграђена у бондручном конструктивном систему, са два еркера на јужној страни и тремом на северној и источној страни. Зграда је 28.10.1947. године одлуком Скупштине СР Србије добила статус споменика културе од великог значаја.


marco_de.manccini marco_de.manccini 18:47 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

И кад већ окачих то здање, да окачим и још нешто.

Богдановићев Мегарон у Спомен-парку борбе и победеBiblioteka DisNarodni muzej
Митровићева Западна капијаVaznesenjska crkvaGimnazijaMorava

Lionsgate Lionsgate 19:10 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Jel ovo neki test "koje slike su greskom na listi"? Mihajlo Mitrovic jeste rodom iz Cacka ali zar ono nije klisura Uvca?

Edit.
Nisam znao da Z.Morava tako meandrira, kad voziskroz klisuru uopste nemas takav utisak.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:19 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Lionsgate
Jel ovo neki test "koje slike su greskom na listi"? Mihajlo Mitrovic jeste rodom iz Cacka ali zar ono nije klisura Uvca?

Probaj LINK1

i uporedi sa LINK2
Lionsgate Lionsgate 19:21 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

A jel Mitrovic ima neko delo u rodnom Cacku?
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:39 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Ne znam, nisam ja domaći, vidiš da nisam ni za Simu znao da je Turčin. : )

Meni nije ni važno da li Mitrović ima dela tamo. Verovatno ni Sonja nije snimala filmove u okolini. Točak, Nadežda, Dis, Radičević, ... svi su oni, neko pre, neko kasnije, stvarali negde drugde.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:58 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

И кад поменух Радичевића, да додам и ово. Спремајући текст, налетео сам на податак да је био један од заслужних за оснивање Драгачевског сабора.

Шта све не научи пачурлија та.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:06 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Točak, Nadežda, Dis, Radičević,


A Vlade Pandur, Blagoje Dinamitaš, pa onda Mileta, Biska, Meho, i naravno Milovan Žan....

Znače li ti nešto ta imena? :)

Jbt, za pola ulica nemam pojma gde su.
Ali za Amidžinu znam, na uglu nje i Ratka Mitrovića (ona od pošte do spomen parka, kako se sad zove?) je otvoren prvi kafić u Čačku, Čarli
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:11 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

оna od pošte do spomen parka, kako se sad zove?)

Па Кнеза Милоша : )

А Чарли је сада сенвичара, чини ми се.
emsiemsi emsiemsi 20:21 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

marco_de.manccini
оna od pošte do spomen parka, kako se sad zove?)

Па Кнеза Милоша : )

А Чарли је сада сенвичара, чини ми се.

Лепо име !
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:24 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Па Кнеза Милоша : )


Da jbt, Ratka Mitrovića je bila ona što od pošte ide ka Slobodi.
Davno bilo, pozaboravljalo se.

Milsim da je jedno vreme u Čarliju bila čak i prodavnica autodelova.
Koja je tu gužvetina bila, mali kafić, samo stajanje, a krcato.
I ime konobara sam zaboravio jbg.
A Kovačeva picerija, prva picerija u gradu, šta li je s njom?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:25 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

Лепо име !


I slike Čarlija Čaplina na zidovima.
A ime po je gazdi, gazda je imao nadimak Čarli.
emsiemsi emsiemsi 20:27 19.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

hoochie coochie man
Лепо име !


I slike Čarlija Čaplina na zidovima.
A ime po je gazdi, gazda je imao nadimak Čarli.

Мораћу и ја да отворим кафић !
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:27 20.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

A Kovačeva picerija, prva picerija u gradu, šta li je s njom?

У ствари, дотакао си угао који нисам "покрио". Јесте, јесте, све је то лепо, галерије и домови културе, али где су ту кафане? Јер град је и кафана.

На жалост, нисам стручан за ту област на том терену. Некако увек други приоритети, кад год сам тамо ишао. У ствари, ван те једне куће, не знам да ли сам с пет људи у целом граду проговорио више од две реченице.

А Чарли јесте неко време био и продавница аутомобилских делова. Најлуђе је што се тога нисам сам сетио иако имам више него добар разлог да то знам.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:13 20.02.2017

Re: Да видимо шта ће то да кошта!

emsiemsi


Чарли је сада сенвичара, чини ми се."
Лепо име !
nsarski nsarski 10:26 19.02.2017

Disident

Ima i ovakvih mišljenja:

„Naši gradovi su ti dušu dali za građanske ratove, kao da su pravljeni da se na ulicama koljemo: poslovni centar sa trgovinama i nadleštvima, pa zaštitni pojas građanskih domova, a onda radnički kvartovi, ali i oni su opkoljeni gradskim letnjikovcima, iza kojih opet vrebaju seljaci. U tim koncentričnim krugovima živi se jedan drugom iza leđa, red po red smenjuju se bogatstvo i nemaština, red gospode – red fukare, pa opet red gospode i unedogled tako, kao godovi u drvetu, kao kriške... kriške zatrovanog voća.“

Borislav Pekić, Hodočašće Arsenija Njegovana
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:05 19.02.2017

Re: Disident

S vremena na vreme zavirujem u jedan od Pekićevih dnevnika (Pisma iz tuđine). Red genijalnih opaski, red promašaja, uvek beskrajno zanimljivo. Budući da se radi o tekstovima za radio, a i da je ponekad samo voleo bravuru, nema smisla preduboko analizirati. Sve u svemu -- odlično štivo.

(O knjigama neću, to je nešto drugo, jeste da sam ih pročitao samo tri, ali po osamnaest puta.)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:12 19.02.2017

Re: Disident

Hm, kada smo kod klanja, Marco, nije vam baš ovaj Stojadinke ministar za hvalu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:22 19.02.2017

Re: Disident

nije vam baš ovaj Stojadinke ministar za hvalu.

Некоме министар Стојадиновић није за хвалу, некоме секретар Филиповић, некоме можда чак и Степа, ... није поента у хвали. Ја их ставио све, без икаквих квалификација, какви су такви су, различити.

Едит. Локал-екуменизам, ако је такво нешто могуће. : )
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:11 19.02.2017

Re: Disident

It's okay, but it's a f heritage, he's not equal with the town's other heroes, such as adorable DIS, Степа, Надежда, or Овчари/Атос.
49 41 49 41 12:26 19.02.2017

Maksim u Zagreb

Maksim iz Zagreba.

Tako ce biti samnom kad dodjem u Beograd, mozda svoj rodni grad ili bilo gde.
Sva sreca, da imam dobro vizuelno pamcenje pa cu se snaci; bez da pitam za neku ulicu.

Ulice koje sam znao nekada po nazivima, puj pike ne vazi vise.
myredneckself myredneckself 14:45 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Знам све, и оне по којима се зову улице и установе и оне по којима не, само не знам ко је човек по коме се зове улица од Светога Саве до Кнеза Милоша што се наставља у Цара Лазара,

Ne volim da lupam glavu o pomodarskim hirovima u davanju imena gradskim ulicama. Mislim na garniture gradske vlasti koje se smenjuju, pa svaka hoće da uvede nova imena po našima, da ne ostane po njihovima koji su odavno izašli iz mode, itd.
A kad smo već kod mode...ona ionako u svemu kruži vremenom, vraća se i ponavlja (samo molim boga da se ne vrati moda u oblačenju iz vremena zvoncara i posebno, naramenica, s kojima su žene ličile na trokrilne ormane), što se ne bi vratila i moda starog nadevanja imena gradskim ulicama?

Novi Sad u tome baš ima tradiciju. (znam i za Sombor, možda ima i drugih gradova?)
Imena ulica nadevana su po zanatima, drveću, cveću, čuvanju grada od poplava (po čemu je značajna ulica Zlatne grede u Novom Sadu, čitavo bogatstvo je nekad uloženo u grede koje su čuvale grad od poplava. Usput, ta ulica je jedna od retkih koja nije promenila ime.)

Hoću da kažem da mi je lepo kad ulice nose, ili se čuvaju imena koja govore o ljudima koji su tu živeli, radili i gradili svoj grad, čuvali ga od čestih poplava, švercera (4 krajcare za ulaz u grad čamcem!) uređivali ga i brinuli o onome čime se u njemu ponose.
Kratak naslov, ime ulice... (baštovanska, lipov lad, ružina, lađarska, mlinska, ćurčijska, pekarska, dunavska, zlatne grede, četiri krajcare, žitni trg, petlova, poštanska, (postoji i danas) cvećarska, bele njive, lončarska (postoje i danas)...) podseća nas i govori o životu i životnim temama jednog grada.
Onaj ko grad ne posmatra kao živo biće, bolje da ga nije.

A tamo gde nedostaje inspiracije, nekih jako značajnih ljudi, ili nema materijala koji inspiriše, mogli bismo davati brojeve ulicama i sokačićima, kao Njujorčani na primer, hm?!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:43 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Amerikance bije glas da su velike patriote. To je možda i istina, ali se vrlo malo primećuje po nazivima ulica. Naravno, svako će selo imati Wašingtona i Martina Lutera, ali već tri ulice dalje od centra počinje ... svašta.

Evo, uzmimo, na primer, moj slučaj. Od mojih deset američkih adresa tri su u proleće/drveće stilu, tri s geografskim odrednicama (kao Futoški put, recimo), jedna je imala samo broj, jedna se zvala po svakodnevnom predmetu, jedna po tipu ustanove, i samo jedna po nekome. Na žalost (srećom?), nemam pojma po kome, jer je bilo dato samo prezime -- evo, zamisli da živiš u ulici Blagojevića, pa mi sad reci ko je to.
narcis narcis 17:15 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

4 krajcare za ulaz u grad čamcem!

čamcom, čamcom, dokle davi opismenjavam , bre
myredneckself myredneckself 17:51 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

kao Futoški put, recimo

Novosađani su o-pas-no precizni s geografskim odrednicama i putokazima s raščlanjivanjem, da ne kažem da idu u sitna crevca, tipa, ulica ti je od... - do... a put počinje tu i tu.
Tako istim pravcem idu Futoški put i Futoška ulica, Rumenački put i Rumenačka ulica, Temerinski put i Temerinska ulica, itd.

Onda...može da ide usitnjavanje.
Futoška ulica, na pr. ---> mala i velika, tako da ne možeš da pogrešiš kad nekoga ili nešto tražiš.
Osim ako im vlasti (a ko bi drugi?) totalno ne promene izgled, pa posledično nestane i staro ime, ono najodređenije kojim su se Novosađani u svakodnevnom životu najčešće služili, kao na pr. maloj Futoškoj.
Ali nema veze, kad nekom starosađaninu/ki kažeš da je Parlaćeva poslastičarnica, (sada City, niko nije savršen!) poznata po najboljim krempitama s pravim šlagom u maloj Futoškoj ulici, oni će znati gde je to.
Za novopridošle Novosađane, a i turiste, ona je tu u samom centru, na potezu Trg Slobode (Gradska kuća, Miletićev spomenik...) prema Uspenskoj crkvi. Eto Vesni besplatne reklame.
Mislim da se ta lokacija sada zove Pozorišni trg.
myredneckself myredneckself 18:01 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

narcis
4 krajcare za ulaz u grad čamcem!

čamcom, čamcom, dokle davi opismenjavam , bre

Ma ne znam kako je kod tebe, Dragoljube, ja sam hrvatska škola, bre, i naučila sam da kažem čamcem, još u osnovnoj.
Ako ti smeta, ti zamisli čamcom.
narcis narcis 18:06 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

myredneckself
narcis
4 krajcare za ulaz u grad čamcem!

čamcom, čamcom, dokle davi opismenjavam , bre

Dragoljube, soriška, ja sam hrvatska škola, bre, i naučila sam da kažem čamcem.

ja sam ovo - čamcom čuo od vas prečana, mi uniš čamcovi i nemamo pa neznam kako bi to rekli
myredneckself myredneckself 18:09 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

narcis
myredneckself
narcis
4 krajcare za ulaz u grad čamcem!

čamcom, čamcom, dokle davi opismenjavam , bre

Dragoljube, soriška, ja sam hrvatska škola, bre, i naučila sam da kažem čamcem.

ja sam ovo - čamcom čuo od vas prečana, mi uniš čamcovi i nemamo pa neznam kako bi to rekli

Mi prečani kažemo i nožom.

Aj sad da prikažem i P.S. i edit:
ne znam da nemate čamce, pa sam mislila da ti navodiš vodu na tvoju govornu vodenicu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:11 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Uau, cool, nisam znao za ovo iako živim na prelomu Futoshke St and Rd.
narcis narcis 18:23 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

myredneckself
narcis
myredneckself
narcis
4 krajcare za ulaz u grad čamcem!

čamcom, čamcom, dokle davi opismenjavam , bre

Dragoljube, soriška, ja sam hrvatska škola, bre, i naučila sam da kažem čamcem.

ja sam ovo - čamcom čuo od vas prečana, mi uniš čamcovi i nemamo pa neznam kako bi to rekli

Mi prečani kažemo i nožom.

Aj sad da prikažem i P.S. i edit:
ne znam da nemate čamce, pa sam mislila da ti navodiš vodu na tvoju govornu vodenicu.

nišavu moš premočaš ako te jako pritera, a i plitka pa čamac bi sve izgrebo dno. al poštonemamo padeži čamac bi bio čamac u svakoj promeni i nameni
myredneckself myredneckself 18:24 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Srđan Fuchs
Uau, cool, nisam znao za ovo iako živim na prelomu Futoshke St and Rd.

Ma, sve je lako kad si mlad, Srđane.
Pokupiš, saznaš, slučajno otkriješ, možda nekad posluži...a i koji će ti?
I ja se retko toga setim, eto, sada dok čavrljam s markom od mančinih, na njegovom prelepom postu.
49 41 49 41 20:33 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Prva ulica do mene, po indijanskom plemenu; jer su oni naseljavli tu teritoriju.
Shajovasi, koliko se secam Krarla Maja dobrodusni; za razliku od Komacherosa.
Jedna adresa po pacifichkom ostrvu Howland.

Jedna nekadasnja ulica Kannal. Tu je nekada davno postojao kanal i plivale su patkice
po njemu.
arianna arianna 21:10 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

ja sam ovo - čamcom čuo od vas prečana, mi uniš čamcovi i nemamo pa neznam kako bi to reklisas čamac
Kuleas Kuleas 21:13 19.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Kad smo već kod Futoške,ima li neke dobre svirke u Foxtrotu ?
49 41 49 41 23:03 19.02.2017

Re: Maksim iz Zagreb

Kuleas
Kad smo već kod Futoške,ima li neke dobre svirke u Foxtrotu ?


Svi putevi vode u/iz Futog!
https://youtu.be/VopPbZlsj6U
little_radojica little_radojica 09:27 20.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Amerikance bije glas da su velike patriote. To je možda i istina, ali se vrlo malo primećuje po nazivima ulica. Naravno, svako će selo imati Wašingtona i Martina Lutera, ali već tri ulice dalje od centra počinje ... svašta.


У Атлантик Ситију занимљив концепт. Пошто је градић уз обалу океана, онда је некако издужен, а узак. Подужно, у правцу обале ређају се дуге авеније које носе називе великих вода, а попречно ове краће што носе имена држава у САД (већина). Кад потроше океане (Пацифик, Атлантик, Арктик*) ређају мора у складу са дужином авеније тј. величином мора, па је прва Балтик, па Медитеран, па Јадранска авенија итд. Само ме копка шта иде након што потроше државе, "звучи" као градићи у Енглеској (Брајтон, Морис, Челси, Трентон, Довер,...).

*Индијски океан је из неког разлога искулиран. Можда зато што би се та улица, ако би се доследно спровео концепт, звала Indian Avenue? Читав систем је осмишен око 1850. па ми то има смисла.
little_radojica little_radojica 09:54 20.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Ali nema veze, kad nekom starosađaninu/ki kažeš da je Parlaćeva poslastičarnica, (sada City, niko nije savršen!) poznata po najboljim krempitama s pravim šlagom u maloj Futoškoj ulici, oni će znati gde je to.


Футошка је иначе највише пута мењала име, тако да је питање који старосађани би како одговорили
Него, знаш ли кад је тачно тај део Футошке постала Јеврејска улица? Сркија не вреди да питам, обзиром да није знао за разлику између Футошке улице и пута.

А што се тиче надевања имена улицама у граду, ваља истаћи да су до данас преживеле само те што нису имале имена људи (али су имале тројезични назив од којих је опстао само српски). Са сваком влашћу су се масовно мењала и имена, мењали споменици, богомоље, није Нови Сад на то ич био имун, рекао бих - напротив.
myredneckself myredneckself 11:22 20.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Kuleas
Kad smo već kod Futoške,ima li neke dobre svirke u Foxtrotu ?

Ako mene pitaš, nisam tamo svraćala od jesenas.
Zimu smo konspirativno prezimili u jednom slikarskom ateljeu na Đavi.

U Foxtrotu, za podsećanje:

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:53 20.02.2017

Re: Maksim u Zagreb

Kuleas
Kad smo već kod Futoške,ima li neke dobre svirke u Foxtrotu ?

Foxtrot je postala, onako popolušabana, ali ume još uvek da se završi maše sa SRB ligalajz.
sugarbaby sugarbaby 17:16 19.02.2017

Tirke

Ulice, imena ulica, pa savršeno.Ima tome mnogo godina, Nada Lepše je s kulturom Perišić bila ministarka, i jedno veče eto nje, s njom i Bogdan Tirnanić i još neki, stigli u Cannes.
Kad, medjutim, Tirke na svoje neverovatno iznenadjenje, otkrije sutradan da jok, ništa od novinarske akreditacije, ne može to tako evo mene, odbili ga uprkos svim urgencijama a on uzeo kintu od onog Djorgovića, tada vlasnika "Nedeljnog telegrafa" da piše iz svog ugla i sa svojim ogromnim poznavanjem filma o Kanskom festivalu.
Tirke proveo dan/dva u totalnom šoku, ne toliko zbog para koliko zbog cele sutuacije tipa ispašće neodgovoran što on nikada nije bio, to stvarno mislim i kažem, i odjednom se seti!
Pisaće o kanskim ulicama. Ono, gluvarenje s podacima.
Bili smo u istom hotelu, od hotela do istinski famozne Rue de Serbes imalo/ima neka tri koraka. Vau. I tako. The rest is history.
Po povratku čitala te tekstove, super bili. Meni uvek bilo super kako je pisao Tirke.


marco_de.manccini marco_de.manccini 18:04 19.02.2017

Re: Tirke

Meni uvek bilo super kako je pisao Tirke.

Боже, колико сам ја -- неначитан.
sugarbaby sugarbaby 18:42 19.02.2017

Re: Tirke

Боже, колико сам ја -- неначитан.


O Tijaniću da i ne govorite!

mirelarado mirelarado 21:42 19.02.2017

Re: Tirke

marco_de.manccini
Meni uvek bilo super kako je pisao Tirke.

Боже, колико сам ја -- неначитан.


Ех, сад, неначитан... пре бих рекла прескроман. :)

Сигурно се сећаш описа париских улица у Фукоовом клатну, оне критичне ноћи када Kазобону чувене грађевине, од Тријумфалне капије до Ајфлов куле, улице и булевари, изгледају претеће и злокобно, као да иза сваког угла вреба опасност. Једна сасвим другачија слика града светлости.

Има ту и прича о великој реконструкцији града у 19. веку, када је затрпан део тока једне реке, и када су направљени широки булевари, како евентуални побуњеници не би могли лако да умакну полицијским снагама...
tasadebeli tasadebeli 22:39 19.02.2017

Re: Tirke

sugarbaby

Meni uvek bilo super kako je pisao Tirke.Подсети ме сад на једну Тиркетову приповетку како два типа у по бела дана улазе ћутке у неку златару на Азурној обали, мислим баш у Кану, наводи чак и назив улице у којој је златара и име радње, покупе све што у златари од накита нађу, седају у ауто и возе према граници са Шпанијом и даље не проговарајући ни реч међусобно...

И тек када су стигли надомак границе, један од њих проговори на српском:


"Јеботе, ала ће да зину у Грмечу када буду чули за ово."urbana_gerila urbana_gerila 00:19 20.02.2017

Re: Tirke

mirelarado
marco_de.manccini
Meni uvek bilo super kako je pisao Tirke.

Боже, колико сам ја -- неначитан.


Ех, сад, неначитан... пре бих рекла прескроман. :)

Сигурно се сећаш описа париских улица у Фукоовом клатну, оне критичне ноћи када Kазобону чувене грађевине, од Тријумфалне капије до Ајфлов куле, улице и булевари, изгледају претеће и злокобно, као да иза сваког угла вреба опасност. Једна сасвим другачија слика града светлости.

Има ту и прича о великој реконструкцији града у 19. веку, када је затрпан део тока једне реке, и када су направљени широки булевари, како евентуални побуњеници не би могли лако да умакну полицијским снагама...ama, edipe, čovek hoće da kaže kako mu je krivo što nije čitao tirnanića.
premda, samo raspali - uživanje je kada se neko dotakne eka, makar to i krkar bio...


i kad sam kod tirnanića, za većinu sad dobrano sredovečnih savremenih srpskih pisaca - tirke je dužio onaj gogoljev šinjel.
mirelarado mirelarado 00:26 20.02.2017

Re: Tirke

i kad sam kod tirnanića, za većinu sad dobrano sredovečnih savremenih srpskih pisaca - tirke je dužio onaj gogoljev šinjel.


Сагласна. Ето и Марку новог читалачког задатка. :)
urbana_gerila urbana_gerila 00:40 20.02.2017

Re: Tirke


izvinjavam se mireli.

želeći da malo pecnem krkara, mitomana ovdašnjeg, sažeo sam svoju misao na način iz koga se ne da jasno zaključiti kako smatram da je to vrhunsko uživanje u svemu vezanom za umberta eka - srpskom čitaocu nerazdvojno od njenog delanja.

mirelarado mirelarado 00:48 20.02.2017

Re: Tirke

Хвала, Урбани, на лепим речима. Нема разлога за извињавање, нисам ни помислила да си имао неке рђаве намере. А Кркар није несклон пецкању, неће замерити.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:00 20.02.2017

Re: Tirke

čovek hoće da kaže kako mu je krivo što nije čitao tirnanića.

Да, отприлике то.

И још нешто друго, али ме мрзело да продубљујем па сам све свео на "неначитан". Једноставно, друге културне координате, на мом киоску није било Недељног телеграфа (у ствари, никад чуо).
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:39 20.02.2017

Re: Tirke

Ulice, imena ulica,

Да, посвуда улице и имена, имена, имена, имена, ... то је намерно.

И намерно су, директно или индиректно, укључени сви -- краљеви официри, комунисти, свеци, пали борци, цареви, патријарси, устаници, глумице, народњаци, архитекте, рокери, наставнице, манастири, библиотеке, гробља, пекаре, болнице, игралишта, музеји, паркови, школе, пумпе, реке, туристи, Максими, Срби, Турци, ...

Град, дакле.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:56 20.02.2017

Re: Tirke

Ех, сад, неначитан

Ето, Мирела, мислим да сам појаснио, неначитан у датом културном координатном систему.

А и иначе. : )
krkar krkar 09:20 20.02.2017

Re: Tirke

želeći da malo pecnem krkara, mitomana ovdašnjeg,


Jebo te krkar u desnicu drkaxhijsku, majmune ovdašnji iskompleksirani
sugarbaby sugarbaby 09:50 20.02.2017

Re: Tirke

Да, отприлике то.


Tirke je bio toliko protiv dosa i borisa i žutih ( kao i Tijanić uostalom ), sprdali se mada skloni prejakim rečima, da sam pomislila da na to aludirate. Jer, nekako toliko sveden komentar mi ličio na zezanje. Čemu ste vi skloni.
Inače, retko dobro pišete, uvek sa onom finom, blagom ironijom, veoma ste duhoviti, vaš tekst ide i ide zadivljujuće lako, kao da se sam piše.


sugarbaby sugarbaby 10:01 20.02.2017

Re: Tirke

Подсети ме сад на једну Тиркетову приповетку како два типа у по бела дана улазе ћутке у неку златару на Азурној обали, мислим баш у Кану
Da, ja mislim da je to bila Tiffany & Co na Kroazeti, samo ti i ja nismo pokušali da je opljačkamo :)))
E, što Srbi vole tu zlataru, nije normalno! Mada stvarno bode oči i svaki normalan čovek bi pokušao.

urbana_gerila urbana_gerila 10:25 20.02.2017

Re: Tirke

krkar
Jebo te krkar u desnicu drkaxhijsku, majmune ovdašnji iskompleksirani
dirljivo, zoofilijom, kojoj si similis simili gaudet očekivano sklon - pokušavaš da lečiš impotenciju.

tasadebeli tasadebeli 11:12 20.02.2017

Re: Tirke

sugarbaby

E, što Srbi vole tu zlataru, nije normalno! Mada stvarno bode oči i svaki normalan čovek bi pokušao.
То ти ка'ем! Нарочито кад са Чубуре (Дорћола, Брда,... ју нејм ит), из неког двориштанцета са уџерицама и вешом који се вазда суши на конопцу у том дворишту, стигнеш на кански филмски фестивал.


urbana_gerila urbana_gerila 11:20 20.02.2017

Re: Tirke

sugarbaby
ja mislim da je to bila Tiffany & Co na Kroazeti


cartier.
uradili su je stiv i bruno, lopovi džentlmeni.
ušetali su usred dana sa teniskim reketima pod miškom, iskusno procenili robu, i mirno otišli sa 45 miliona tadašnjih franaka(oko 13 miliona maraka) vrednim plenom, peške.
bruno je imao lažni yu pasoš, pa su ih najpre nazivali bandom jugosa, no samo je stiv bio jugosloven, srbin.

sugarbaby sugarbaby 11:21 20.02.2017

Re: Tirke

стигнеш на кански филмски фестивал.


kad bi oni stvarno znali gde su stigli, nego to uvatilo pa ne pušta dijamante/suvo zlato i ja ih potpuno razumem. jer, tokom festivala, na Kroazeti jeste mnogo mnogo čika žandara, ali, od ljudi ne mož se prodje tako da to stvara dobru priliku jer svakako je opšti metež.
svake sezone na desetine njih dnevno bude pokradeno tokom festivala, veća gužva u policiji nego u gran paleu :)))

marco_de.manccini marco_de.manccini 12:43 20.02.2017

Re: Tirke


Хвала.
sugarbaby sugarbaby 20:14 20.02.2017

Re: Tirke

Хвала.


Pleasure is all mine.
sugarbaby sugarbaby 20:17 20.02.2017

Re: Tirke

cartier.

bravo bravo bravo
ušetali su usred dana sa teniskim reketima pod miškom, iskusno procenili robu, i mirno otišli sa 45 miliona tadašnjih franaka(oko 13 miliona maraka) vrednim plenom, peške.
bruno je imao lažni yu pasoš, pa su ih najpre nazivali bandom jugosa, no samo je stiv bio jugosloven, srbin.

toliko se dobro secas da mora da si ti bio stivpazi kad sam pisala Tiffany & Co a mislila na cartier, ccc
bas si me obradovao!
urbana_gerila urbana_gerila 20:42 20.02.2017

Re: Tirke

sugarbaby
toliko se dobro secas da mora da si ti bio stiv


pupupu, stiv nije živ, poginuo je spasavajući bruna iz zatvora, iako mu je ovaj izričito zabranio da to pokušava.

jbg, priča o muškom prijateljstvu iz pradoba, kada su dečaci morali biti pravi muškarci ako su hteli da budu ljudi.
sugarbaby sugarbaby 21:22 20.02.2017

Re: Tirke

jbg, priča o muškom prijateljstvu iz pradoba, kada su dečaci morali biti pravi muškarci ako su hteli da budu ljudi.
lepo si to rekao.
mariopan mariopan 11:02 22.02.2017

Re: Tirke

marco_de.manccini
Ulice, imena ulica,

Да, посвуда улице и имена, имена, имена, имена, ... то је намерно.

И намерно су, директно или индиректно, укључени сви -- краљеви официри, комунисти, свеци, пали борци, цареви, патријарси, устаници, глумице, народњаци, архитекте, рокери, наставнице, манастири, библиотеке, гробља, пекаре, болнице, игралишта, музеји, паркови, школе, пумпе, реке, туристи, Максими, Срби, Турци, ...

Град, дакле.

Ima i nas koji sami nadevamo imena ulicama.

Na putu prema baki i dedi, još dok su mi deca bila mala, deca i ja smo svakodnevno išli istim ulicama da oni nauče kako se dolazi do škole i vrtića i kako se bezbedno, posle škole vratiti kući a da se ne pogine, (nije bilo semafora ni ležećih policajaca kao sada).

Na tom putu, na uglu jedne ulice živela je baba Dobrica. Ne znam da li se tako zaista zvala, mi smo je tako zvali jer je bila jako dobra prema deci. Uvek ih je dočekivala nalakćena na ogradu, dvorišta punog cveća, zapitkivala ih je i začikivala, zasmejavala i darivala tek ubranim buketićima.

Tu ulicu mi i dan danas zovemo baba Dobricina ulica. Ne znam kako se stvarno zove iako živim ovde preko 40 godina. Znam i ne znam, ja je zovem samo tako kako smo je mi krstili.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:11 22.02.2017

Re: Tirke

Има на Дорћолу Добрачина* улица, па што не би било негде и Добричине.

-----

* погледао сад по коме -- устаник Јован Димитријевић Добрача из Добраче
mirelarado mirelarado 00:59 23.02.2017

Re: Tirke

marco_de.manccini
Има на Дорћолу Добрачина* улица, па што не би било негде и Добричине.

-----

* погледао сад по коме -- устаник Јован Димитријевић Добрача из Добраче


У Добрачиној се налази и Чукур чесма.


marco_de.manccini marco_de.manccini 01:18 23.02.2017

Re: Tirke

Ако се икада преселим на Дорћол идем само у Мике Аласа!
mirelarado mirelarado 20:59 21.02.2017

Gradovi i sećanja

Iza šest reka i tri niza planina uzdiže se Zora, grad koji jednom kad vidiš ne možeš da zaboraviš. Ali ne zato što ostavlja kao drugi nezaboravni gradovi neku izuzetnu sliku u sećanju. Zora ima tu osobinu da ostane u pamćenju tačka po tačku, sa nizom ulica i zgrada duž ulica, i vratima i prozorima na kućama, iako ne pokazujući u njima osobenu lepotu ili retkost. Njena tajna je način na koji vid prelazi preko figura koje se nižu kao u nekoj muzičkoj partituri u kojoj ne može da se promeni ili pomeri nijedna nota. Čovek koji poznaje kako je Zora sagrađena, napamet, noću kad ne može da spava, zamišlja kako ide njenim ulicama i seća se reda kojim se pojavljuju bronzani sat, prugasta zavesa berbernice, vodoskok sa devet mlazeva, astronomov stakleni toranj, tezga prodavca kokosa, kip pustinjaka i lava, tursko kupatilo, kafana na uglu, prečica koja vodi do luke. Ovaj grad koji se ne briše iz glave je kao neka konstrukcija ili mreža u čije pregrađe svako može da stavi šta želi da zapamti: imena poznatih ljudi, vrline, brojeve, biljne ili mineralne klasifikacije, datume bitaka, sazvežđa, delove govora. Između svakog pojma i dela puta moći će da ustanovi vezu sličnosti ili suprotnosti što služi kao brz poziv sećanju. Tako da su najobrazovaniji ljudi na svetu oni koji poznaju Zoru napamet. Ali uzalud sam krenuo na put da obiđem grad: nužno ostaje nepokretan i isti da bi bolje bio zapamćen. Zora je tugovala, raspala se i nestala. Zemlja ju jezaboravila.


Italo Kalvino, Nevidljivi gradovi, prevela Jasmina Tešanović.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:55 21.02.2017

Re: Gradovi i sećanja

Postoji samo jedan grad koji znam u kamičak. Upravo to me i sprečava da ga opišem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana