IT| Nauka| Obrazovanje

Taština praznine - informatika u osnovnim školama I

dirtyharry RSS / 19.11.2016. u 11:23

GetImage.aspx?imgId=730596&shotId=1&width=630&height=360

Taština praznine jer nisam znao kako da krstim temu od koje mi je muka. Nego da krenemo od početka. Pre par nedelja me pita moj bratanac da li mogu da mu pomognem oko priprema za takmičenje iz informatike (informacije radi on je sada 6-ti razred osnovne škole).

Kažem naravno, prvo da vidimo šta vi učite i šta ste do sada radili, a onda da vidimo kakav je format takmičenja šta se radi i šta se traži tamo.

Format takmičenja kao i ono što se tamo traži i radi me je prijatno iznenadio. Više o tome može da se nađe ovde. Međutim ono što sam video u školskim udžbenicima je blago rečeno za plakanje.
Uglavnom su Tasa i Nurudin zaduženi za teme obrazovanja i blogove na dotične teme ali ima i ostalih koji bi nešto da kažu na ovu temu.

eSkills-ho%C4%87e-li-se-kona%C4%8Dno-informatika-pojaviti-kao-obavezan-predmet-u-osnovnim-%C5%A1kolama-01.jpg

U moje vreme kada sam ja učio i počinjao sa informatikom serveri su imali 80286 procesor. Da, to je bila aždaha. Da skratim priču, znanje koje sam ja poneo iz osnovne škole na temu informatike je bilo dosta veće u odnosu šta nastavni plan i program nudi sada, da ne zalazimo u to koliko je to decenija iza današnjeg vremena, ali polako, prvo da naglasimo da iako stremimo svetskom vrhu u svakom pogledu, nama je informatika spojena u osnovnoj školi sa bivšim opšte-tehničkim obrazovanjem (OTO nekad bilo) i sada se tu drži sve i svašta na istom fondu časova godišnje (72 časa ili dva časa nedeljno).

Evo, prvo da pogledamo šta se nudi osnovcima za samu informatiku po razredima (PS: obratite pažnju na stvari koje sam podvuko):

Peti razred

ИНФОРМАТИЧКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (16) Увод у информатику и рачунарство. Примена рачунара. Рачунарски систем (основни делови, додатни уређаји и софтвер). Повезивање и укључивање рачунара. Коришћење оперативног система рачунара, радно окружење. Програм за обраду текста. Програм за техничко цртање.

Šesti razred

ИНФОРМАТИЧКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (16) Програм за једноставно цртање. Рад са CD-ом и флеш меморијом. Снимање цртежа. Рад са штампачем. Коришћење Интернета.

Sedmi razred

ИНФОРМАТИЧКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (14) Цртање коришћењем рачунара и израда презентације. Интерфејс - систем веза са рачунаром. Управљање моделима помоћу рачунара. Рад са конструкторима на бази интерфејс-технологије.

Osmi razred

ИНФОРМАТИЧКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (16) Практична примена рачунара. Рачунарске мреже. Коришћење интернета- приступ светској рачунарској мрежи (www), електронска пошта. Управљање помоћу персоналних рачунара са окружењем. Примена рачунара коришћењем интерфејс технологије – управљање моделима. Коришћење претходно савладаних програма за обраду текста, података, табела, графика, припремати презентације у различитим областима. Израда техничке документација у електротехници коришћењем одабраних програма.

Svi planovi i programi se mogu naći ovde i tu može da se vidi da je to samo mali deo gradiva koje treba da se pokrije ovim fondom časova. Nekada je samo opšte-tehničko obrazovanje imalo isti fond časova (72 godišnje, 2 nedeljno) a sada sve zajedno u isti koš. Da ne dužim ovde mnogo o tome, koga interesuje može na linkovima gore da pogleda kolika papazjanija svega i svačega sada tu ima na tolickom fondu časova.

Elem, da se vratim na temu, pitam bratanca šta mu je nastavnica rekla na tu temu i da li uopšte ima neka literatura odakle može da se sprema za takmičenje, kaže, nastavnica je rekla da nema vremena za to i da ne možemo da vežbamo i da se spremamo za to u školi!!!

Šta može čovek da kaže na sve ovo? Deci je danas bar deset puta teže zadržati pažnju na bilo čemu pored svih tih telefona, tableta, fejsbukova i čega sve ne, i na kraju kada neko dete pokaže interesovanje za nešto onda ostaje uskraćeno i za to malo što bi mu možda bilo interesantno.

komejostreba.jpg

Odmah da se razumemo, ovde uopšte nije reč o mom bratancu, nego o celim generacijama koje su ispuštene i prepuštene dobrim delom da se snalaze kako znaju i umeju. Ne generalizujem, sigurno ima izuzetaka i onih koji su iznad proseka ali ako gore navedeni plan i program dolazi "sa najviše instance" onda tu nešto debelo smrdi. Opet da ne zalazimo u šire teme, ovde ćemo samo da se zadržimo na informatici.

Okačiću još nekoliko tekstova na temu o informatici u osnovnim školama i gde smo mi a gde su ostali, tako da sada neću da dužim na tu temu, imam nekih tridesetak strana ispisanih (do sada) kako se informatika predaje i propagira u osnovnim školama po svetu i šta može kod nas da se uradi, tako da ćemo se još ćerati na tu temu. 

 

PS: Videh juče ovo 

LINK

na vestima. Moje mišljenje je, bolje te pare dajte da se uvede internet u što više škola i da se opeme sa elemntarnim osnovnim sredstvima za držanje nastave itd. i ovo je zanimanje kao i bilo koje drugo, i to što vlada mišljenje ovih godina da se programeri "prave" za godinu dana slobodno možete mačku da okačite o rep. Komentari (588)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 11:48 19.11.2016

...

Jedan primer za prave predavače, pedagoge, nastavnike, profesore koji rade savesno svoj posao i koji omogućavaju deci da postignu i da budu nešto u životu:Ja sam imao sreće pa su neki od mojih nastavnika od kojih sam ja mnogo toga naučio bili iz ovakve grupe.
emsiemsi emsiemsi 20:52 19.11.2016

Re: ...

dirtyharry
Jedan primer za prave predavače, pedagoge, nastavnike, profesore koji rade savesno svoj posao i koji omogućavaju deci da postignu i da budu nešto u životu:Ja sam imao sreće pa su neki od mojih nastavnika od kojih sam ja mnogo toga naučio bili iz ovakve grupe.

Лајк !
Ми ту !
makemyday makemyday 11:18 23.11.2016

Re: ...

emsiemsi
dirtyharry
Jedan primer za prave predavače, pedagoge, nastavnike, profesore koji rade savesno svoj posao i koji omogućavaju deci da postignu i da budu nešto u životu:Ja sam imao sreće pa su neki od mojih nastavnika od kojih sam ja mnogo toga naučio bili iz ovakve grupe.

Лајк !
Ми ту !

I ja se pridružujem.
zilikaka zilikaka 12:04 19.11.2016

E, moj ti

kaže, nastavnica je rekla da nema vremena za to i da ne možemo da vežbamo i da se spremamo za to u školi!!!

Nisi ovde i nisi roditelj školskog deteta, pa ne znaš.
Po mom iskustvu, ovo je pravilo.
Evo,za učestvovanje na takmičenjima iz matematike, nemačkog i engleskog, održano je ukupno nula časova pripreme.
Mislim da im je iz jezika podeljeno ili poslato elektronski nakoliko primera takmičenja iz prethodnih godina - za vežbu.
Čak ni kada je i uprkos svemu dete uspelo da se plasira dalje, praksa se nastavila. Ni jedan čas, samo eventualno testovi koje i sam možeš da skineš.

A bila i fizika jedne godine. Tu je kao nešto držano pripreme, ovaj moj došo kući i žali se da ne razume ni on niti bilo ko od dece. Ajd ja bacim pogled, nema ni postavke zadatka, ni slice, ništa, samo rešenja u par koraka.

Krenem da ga ubeđujem da odustane, jer nema pojma a nije red baš da se obruka, on neće. Onda šta ću, skidaj zadatke sa interneta, pa jedan po jedan tip crtaj, pričaj, objašnjavaj.

Plasiro se i tu dalje, al sam mu rekla da su dalje zadaci teži i da zahtevaju ozbiljan rad, i da ja nešto nemam vremena da se tome posvetim koliko bi trebalo, (a nastavnik svakako nije odradio svoje), te da izađe bez posebne pripreme, pa kako bude.
Naravno, nije imao prolaz za dalje...

Što se kvantuma znanja tiče, odgovorno tvrdim da smo iz matematike i fizike u tom uzrastu bili daleko jači.
Oni gomile oblasti ni ne rade nego ih sreću tek u srednjoj, a fizika im je do skoro bila na nivou Poznavanja prirode i društva

iqiqiq iqiqiq 12:13 19.11.2016

Re: E, moj ti

pisali smo blogove pre nekoliko godina o takmičenjima...

Neko vreme sam baš bila uporna da nateram institucije da sistemski pristupe unapređenju talenata kod dece, jer su takmičenja izgubila svaki smisao, osim što nema nikakvih priprema, nema ni takozvanog "follow up" odnosno praćenja talentovanog deteta koje je iskazalo interesovanje za dodatne časove i za takmičenje - što bi trebao da bude samo signal da je to oblast u kojoj to dete može posebno da napreduje i da se usmeri u budućnosti.

Dakle insitutucije kao što je Zavod za unapređenje, Nacionalni prosvetni savet, samo Ministarstvo prosvete , pa ni posredno SANU itd, niko nije zalegao za sistemski koncept unapređenja talenata, tako nešto ne postoji osim nekih individualnih "ostrvca", angažovanih nastavnika ili po neki regionalni centar. Šta se posle dešava sa tom decom, to niko ne prati, a Ministarstvo prosvete (I NAUKE!!!) svakako ne. To su deca koja mahom odu u neke strane istraživačke centre i na strane fakultete da doktoriraju, rade i ostanu - kapacitet koji je nenadoknadiv
zemljanin zemljanin 12:20 19.11.2016

Re: E, moj ti

U svim telima/službama oko Ministarstva I obrazovanja rade jako sposobni I stučni ljudi (barem su bili takvi) ali operisani od implementacije ... da bi ideja zaživela potrebno je mnogo više od uredbi I reformi ... potrebno je formirati posebnu službu koja će razraditi concept implementacije u školama ... a to je oblast koja nema puno veze sa obrazovanjem ... obrazovanje je najkonzervativniji system koji egzistira u Srbiji ... svi imaju ideje da treba, poneko I šta ali malo je realnih kako
dirtyharry dirtyharry 10:27 20.11.2016

Re: E, moj ti

zilikaka
Što se kvantuma znanja tiče, odgovorno tvrdim da smo iz matematike i fizike u tom uzrastu bili daleko jači.
Oni gomile oblasti ni ne rade nego ih sreću tek u srednjoj, a fizika im je do skoro bila na nivou Poznavanja prirode i društva

Sa ovim se slažem jer ima klinaca zbog kojih pratim šta se dešava sa tih nekoliko predmeta u školi (matamtika, fizika, informatika) i žalosno je to sve koliko se i kriterijumi i obim gradiva srozava i degradira. Nije to nešto što može odmah i preko noći da se promeni kada je dugi niz godina zapušteno da dođe u stanje u kom se nalazi sada.

iqiqiq
Dakle insitutucije kao što je Zavod za unapređenje, Nacionalni prosvetni savet, samo Ministarstvo prosvete , pa ni posredno SANU itd, niko nije zalegao za sistemski koncept unapređenja talenata, tako nešto ne postoji osim nekih individualnih "ostrvca", angažovanih nastavnika ili po neki regionalni centar.

Da, imamo mnogo institucija koje treba da rade nešto ali efekat toga što rade nije vidljiv, rade nekoordinisano bez nekog plana (tako se vidi sa strane bar). Inače ovo isto važi ne samo za talente nego i za samo obrazovanje uopšte.
iqiqiq iqiqiq 09:52 21.11.2016

Re: E, moj ti

Da, imamo mnogo institucija koje treba da rade nešto ali efekat toga što rade nije vidljiv, rade nekoordinisano bez nekog plana (tako se vidi sa strane bar). Inače ovo isto važi ne samo za talente nego i za samo obrazovanje uopšte.


Problem je sistematskog pristupa, te institucije možda imaju jednog čoveka ili nemaju ni jednog čoveka za rad na razvoju talenata, to se lako može proveriti uvidom u sistematizaciju radnih mesta bilo koje navedene institucije. Da bi nešto takvo bilo u sistematizaciji mora da postoji strateški dokument na nivou države. Jasno da kada se usvoji neka strategija, onda svaki godišnji budžet mora da odvoji neki deo novca za ovakve namene - razvoj talenata, deo novca bi bio za radna mesta u državnim institucijama i školama a deo novca namenjen programima direktno kao podrška talentovanoj deci, pa neki deo verovatno i direktno samoj deci, jer se svako četvrto dete u Srbiji siromašno, pa ga treba prvo nahraniti pre nego što mu se pomogne u razvoju talenta.

Pogledaj samo taj sektor informatike, ko zna koliko talenata ima po Srbiji, ali deca nemaju ni za kompjuter para a kamoli za neke dodatne obuke, putovanja na regionalna takmičenja i slično.

Meni je najindikativnije, ono što kaže pišti koliko je jasno, činjenica da je na etfu konkurisao ogroman broj vrsnih školaraca, da su decimale ostavile ogroman broj ispod liste, da kompanije apeluju da imamo nedostatak IT kadrova, a da se državne institucije nisu pomerile ni milimetar da nešto strateški urade po ovom pitanju

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović u kontaktu je sa Vladom Srbije kako bi se za narednu godinu (2017/2018) povećao broj slobodnih mesta na ovom fakultetu, nakon rekordnog broja prijavljenih kandidata među kojima su isključivo odlični učenici.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:09 24.11.2016

Re: E, moj ti

Nisi ovde i nisi roditelj školskog deteta, pa ne znaš.

Nije samo ovde, ima i tamo. Kad je Prestolonasledniku palo na pamet da postane predsednik Školskog nacionalnog parlamenta, slovenačkog, imali smo mi kod kuće da sa njim odradimo funkciju predsednika parlamenta, način rada i globalne probleme sveta i okoline. Naravno, na brzinu. U školi se nisu mlatili time, al su bili jako ponosni kad mu je uspelo...
iqiqiq iqiqiq 12:07 19.11.2016

Delimično upućeni

Ceo problem obrazovnog sistema i posledica loše sprovedenih reformi (reforme? - da li ih je i bilo uopšte) je što se njima bavi šačica ljudi na način koji smatraju pravilnim.

Većina nas se time ne bavi jer ili nemamo decu ili imamo decu koja su već prošla (kako tako preživevši) kroz obrazovni sistem. A obrazovanje, modernizacija obrazovanja je opšta tema kao i zdravstvo, tiče se svih nas iako možda nismo direktno pogođeni.

Kao i zdravstvo, dok smo zdravi, hvala Bogu, nemamo pojma kakvo je rasulo. Tako i obrazovanje - dok nas direktno ne pogađa, bolje nam je da ne znamo.

Indikativno je koliko se često menjaju ministri prosvete dok neki drugi ministri uspevaju da opstanu i u nekoliko mandata. Prosto se čovek zapita koji je motiv nekome da bude ministar prosvete, jer čega god da se dohvatite, to je trulo i zahteva promene...

tako da terba imati moralnu i energetsku gromadu na mestu ministra prosvete koji će pokrenuti najširu intelektualnu javnost da se nešto zaista dovede u red...ovako možemo samo da se sablažnjavamo na nastavne programe, većinu nastavnog osoblja, neuređene zakone i propise iz oblasti obrazovanja i tako dalje i tako dalje.

I da se odmah razumemo, ja nisam za princip da jedan čovek može sve da promeni, ali kolika je kritična masa ljudi spremna da se uključi u proces reformi, da ne ostavi to na milost i nemilost nekoliko institucija? Kada sam pitala jednog prijatelja ovo pitanje, na osnovu njegove reakcije da nam je obrazovni sistem zakržljao, iskreno se nasmejao i rekao da ne bi trošio svoje slobodno vreme da se angažuje na reformi obrazovanja.
alselone alselone 12:13 19.11.2016

Informatika je prvi predmet

u istorji koji moze da ima toliko veliku razliku u znanju izmedju klinaca da realno treba da se podeli na dve grupe.

Ono sto je u planu i programu za svih 8 razreda moj klinac zna 80% sada sa 5 godina. Verujem da i mnogi drugi prvaci znaju 80% onoga sto se predaje na zavrsnim razredima. Sa druge strane klincima koji nemaju racunar kod kuce ili ih to ne zanima, ovaj plan se cini razumnim.

Razlika izmedju njih je tolika kao da pricamo o lektiri za sedmi razred gde se cita Pop Cira i pop Spira dok neki sa 5 godina vec citaju Dostojevskog. Ili kada se uce razlomci da klinac sa 5 fura integrale. Nema sanse u drugim predmetima osim u informtici.

Ne bilo lose da se informatika podeli na dve grupe, jacu i slabiju, sa odvojenim kriterijumima i ocenjivanjem. Klinci koji znaju racunare i budu ucili "program za jednostavno crtanje" u 6. razredu ima da se smore kao rezervni tocak. Moj sin crta od 3 godine na racunaru.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 13:12 19.11.2016

Programiranje

Ono drugo sto se trazi na takmicenjima je programiranje. A to ne rade na informatici nego samo na dodatnoj ako profesor hoce da drzi i imaju uslova.
deset_slukom deset_slukom 14:37 19.11.2016

Re: Programiranje

grebostrek.lurker
programiranje


Sudeći po navedenom programu za osnovnu školu, Srbija školuje buduće korisnike, odnosno, kupce računarskog softvera i hardvera. Ni traga od razvojnog, kreativnog pristupa.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 15:48 19.11.2016

Re: Programiranje

deset_slukom
grebostrek.lurker
programiranje


Sudeći po navedenom programu za osnovnu školu, Srbija školuje buduće korisnike, odnosno, kupce računarskog softvera i hardvera. Ni traga od razvojnog, kreativnog pristupa.


Treba i jedno i drugo... Svako mora da ima neku osnovnu racunarsku pismenost, a deca moraju da se okusaju u programiranju da vide da li je to za njih.
dirtyharry dirtyharry 17:30 19.11.2016

Re: Programiranje

grebostrek.lurker
Treba i jedno i drugo... Svako mora da ima neku osnovnu racunarsku pismenost, a deca moraju da se okusaju u programiranju da vide da li je to za njih.


Baš tako, treba sve to da se zna, ali da se samo tako nešto gura bez smislenog plana i programa strpanog na gomilu sa predmetom koji nema mnogo toga zaledničkog sa informatikom. To je stvarno žalosno.
Ovo što se sada radi, to može bez problema da se prebaci deci od prvog do četvrtog razreda. Ona to mogu da savladaju bez da se pomuče.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:47 19.11.2016

Re: Programiranje

deset_slukom
grebostrek.lurker
programiranje


Sudeći po navedenom programu za osnovnu školu, Srbija školuje buduće korisnike, odnosno, kupce računarskog softvera i hardvera. Ni traga od razvojnog, kreativnog pristupa.

da, kupce rešenja, ali jedne jedine kompanije. Microsofta. U srednjoj školi deca za ocenu odgovaraju lekciju u kojoj su pobrojane tačne faze izlaska alfi, beta, RC i final izdanja.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:23 19.11.2016

Re: Programiranje

uros_vozdovac
deset_slukom
grebostrek.lurker
programiranje


Sudeći po navedenom programu za osnovnu školu, Srbija školuje buduće korisnike, odnosno, kupce računarskog softvera i hardvera. Ni traga od razvojnog, kreativnog pristupa.

da, kupce rešenja, ali jedne jedine kompanije. Microsofta. U srednjoj školi deca za ocenu odgovaraju lekciju u kojoj su pobrojane tačne faze izlaska alfi, beta, RC i final izdanja.


ovo stvarno ili se zezaš?
mislim, sećam se da su mene smarali sa "fočanskim propisima" i kada ih je Moša Pijade doneo, ali sam zaista mislio da su ta vremena prošla.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:37 19.11.2016

Re: Programiranje

vrabac_u_steni
uros_vozdovac
deset_slukom
grebostrek.lurker
programiranje


Sudeći po navedenom programu za osnovnu školu, Srbija školuje buduće korisnike, odnosno, kupce računarskog softvera i hardvera. Ni traga od razvojnog, kreativnog pristupa.

da, kupce rešenja, ali jedne jedine kompanije. Microsofta. U srednjoj školi deca za ocenu odgovaraju lekciju u kojoj su pobrojane tačne faze izlaska alfi, beta, RC i final izdanja.


ovo stvarno ili se zezaš?
mislim, sećam se da su mene smarali sa "fočanskim propisima" i kada ih je Moša Pijade doneo, ali sam zaista mislio da su ta vremena prošla.


nemam bolju sliku trenutno, može na dođem ti da dokažem?
Klik
tetris tetris 23:42 19.11.2016

Re: Programiranje

da, kupce rešenja, ali jedne jedine kompanije. Microsofta

Nisu oni krivi što je MS trenutni (već decenijama) lider na tržištu operativnih sistema i aplikacija za obradu teksta, tabela i pravljenje prezentacija (ono što većini korisnika treba).
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:45 19.11.2016

Re: Programiranje

tetris
da, kupce rešenja, ali jedne jedine kompanije. Microsofta

Nisu oni krivi što je MS trenutni (već decenijama) lider na tržištu operativnih sistema i aplikacija za obradu teksta, tabela i pravljenje prezentacija (ono što većini korisnika treba).

Nisu, naravno. Niko i ne tvrdi da jesu. Ono što je sporno - zašto se državnim parama i državnom prinudom deca školuju za vlasnički softver jedne jedine kompanije.

Koliki god da je market share Microsofta ipak je ideja da deca uče Informatiku i računarstvo, majkumu, a ne Microsoft.

tetris tetris 23:55 19.11.2016

Re: Programiranje

Ono što je sporno - zašto se državnim parama i državnom prinudom deca školuju za vlasnički softver jedne jedine kompanije.

Zato što gde god da se okreneš u osnovnoj računarkoj primeni ćeš se susreti sa tim proizvodima. Svi ostali postoje u teoriji, ali ne i u široj praksi. Cilj je valjda da se deca opismene za rad na računarima i da, u nekoj perspektivi, mogu da iskoriste to znanje na poslu. Pri čemu "zli" MS uopšte nije izolovani primerak totalne dominacije određenim paketima. Identična je priča i u CAD alatima. Može mladi arhitekta da se busa sa znanjem ArchiCAD-a, a poslodavac mu traži AutoCAD ili Revit od Autodesk-a. Photoshop vs. Gimp je ista priča. Poslao bi ga poslodavac da "Gimpuje" negde drugde.

ideja da deca uče Informatiku i računarstvo, majkumu, a ne Microsoft.

Ako je ovo ideja obrazovnog programa, onda im ne treba kompjuter uopšte, nego papir i olovka pa da uče šta je to bit, a šta bajt, binrni i hexadecimalni zapis, tipovi memorije, crtanje algoritama... Nisam baš siguran da bi takvi kursevi bili omiljeni.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:05 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
Ono što je sporno - zašto se državnim parama i državnom prinudom deca školuju za vlasnički softver jedne jedine kompanije.

Zato što gde god da se okreneš u osnovnoj računarkoj primeni ćeš se susreti sa tim proizvodima. Svi ostali postoje u teoriji, ali ne i u široj praksi. Cilj je valjda da se deca opismene za rad na računarima i da, u nekoj perspektivi, mogu da iskoriste to znanje na poslu. Pri čemu "zli" MS uopšte nije izolovani primerak totalne dominacije određenim paketima.

Naravno da nije, ima i gorih primera, jasno. Ono što je loše jeste da postavlja sintagmu - računarstvo je Microsoft. A nije, čim se odmakneš od desktop priče, ali duga i besmislena priča.

Mnogo bolja priča je što je Informatika ovakva kakva jeste besmislena i valja je ukidati ( da, zajedno sa fondom časova )

Zašto? Evo zamisli scenario:
1. zaposlim tebe u mojoj firmi
2. ti nikad u životu nisi video Power Point na kojem moje dete ima da skapava pola školovanja
3. kažem ti plata ti je 1000 jura
4. donesi mi u roku od 5 dana prezentaciju u Power Point

Hoćeš li je doneti iako nikad u životu nisi video PPT? Hoćeš? Naravno da da.

Digitalno i informatika nisu samo aplikativni softver, a još manje operativni sistem. To je odnos čoveka i digitalnog sadržaja, princip, metod. A to ih se ne uči. Uči ih se buduće opravdanje:

jbg, imam radnu snagu obučavanu za Microsoft tehnologije, kupiću Microsoft rešenja. Za sve ostalo moraću da ih obučavam - dodatno.

tetris tetris 00:17 20.11.2016

Re: Programiranje

Digitalno i informatika nisu samo aplikativni softver, a još manje operativni sistem. To je odnos čoveka i digitalnog sadržaja, princip, metod.

Slažem se sa tobom. Ali ovo je možda iznad nivoa osnovnog obrazovanja. Predmeti koji se u osnovi baziraju na principima i metodama (matematika, fizika, hemija) su među "nejtežim" ako je verovati učenicima. U svakom razredu se nađe pet, šest đaka talentovanijih za te predmete a svi ostali nahvataju straha. Ima li potrebe dodati tim predmetima i informatiku, ili đake naučiti da koriste nešto što će im omogućiti da, eventualno, imaju manjih problema na budućim poslovima. Onih par talentovanih će ionako biti iznad gradiva, šta god da se predavalo.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:24 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
Digitalno i informatika nisu samo aplikativni softver, a još manje operativni sistem. To je odnos čoveka i digitalnog sadržaja, princip, metod.

Slažem se sa tobom. Ali ovo je možda iznad nivoa osnovnog obrazovanja. Predmeti koji se u osnovi baziraju na principima i metodama (matematika, fizika, hemija) su među "nejtežim" ako je verovati učenicima. U svakom razredu se nađe pet, šest đaka talentovanijih za te predmete a svi ostali nahvataju straha. Ima li potrebe dodati tim predmetima i informatiku, ili đake naučiti da koriste nešto što će im omogućiti da, eventualno, imaju manjih problema na budućim poslovima. Onih par talentovanih će ionako biti iznad gradiva, šta god da se predavalo.

Jeste, ja jesam iskoristio blog kolege koji priča o OŠ, ali sam jasno u komentaru naveo da je u pitanju dete i gradivo iz I razreda gimnazije, uzgred, nije bolje stanje u srednjim školama, na žalost.
Imam u porodici izuzetno zanimljiv primer, baš informatika VIII gimnazija u Beogradu.

Hajd nas dvojica kratak eksperiment:

Za ocenu odgovori mi na pitanje - "Kako se dele operativni sistemi?"
jeste trik pitanje, ali dozvoljavam da navedeš sve podele kojih se setiš...
U večeru i dovoljno piva uz nju da se nećeš setiti jedine tačne definicije koje profa kapira kao jedinu, i na kojoj je prošlogodišnji pobednik državnog takmičenja iz informatike dobio keca k`o vrata na tromesečju.
tetris tetris 00:33 20.11.2016

Re: Programiranje

Za ocenu odgovori mi na pitanje - "Kako se dele operativni sistemi?"

Uh, prva podela koja mi pada na pamet je na Unix i DOS-Windows operativne sisteme. Možda bi se setio da kažem i da mogu da se dele na osnovu procesiranja podataka, interfejsa i broja istovremenih korisnika, ali ne očekujem da je to tačan odgovor.

Nadam se da tačan odgovor nije: nasnimi na CD (ili DVD) i daj drugaru
maksa83 maksa83 00:34 20.11.2016

Re: Programiranje

Uh, prva podela koja mi pada na pamet je na Unix i DOS-Windows operativne sisteme. Možda bi se setio da kažem i da mogu da se dele na osnovu procesiranja podataka, interfejsa i broja istovremenih korisnika, ali ne očekujem da je to tačan odgovor.

Ja bi' rekao na one sa monolitnim kernelom i one sa mikrokernelom, ali ne odgovaram ja za ocenu...
tetris tetris 00:36 20.11.2016

Re: Programiranje

ali ne odgovaram ja za ocenu...

Ja sam zadovoljan sa jednom dvojčicom, ako može. U protivnom, šaljem mamu i tatu kod direktora da se žale
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:37 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
Za ocenu odgovori mi na pitanje - "Kako se dele operativni sistemi?"

Uh, prva podela koja mi pada na pamet je na Unix i DOS-Windows operativne sisteme. Možda bi se setio da kažem i da mogu da se dele na osnovu procesiranja podataka, interfejsa i broja istovremenih korisnika, ali ne očekujem da je to tačan odgovor.

Nadam se da tačan odgovor nije: nasnimi na CD (ili DVD) i daj drugaru

hehehe :)

jedini tačan odgovor je - citiram:

"jednokorisnički i multikorisnički operativni sistemi"
Ovo dete za iscedilo iz sebe:

monolitnog i mikro kernela
64 bitni 32 bitni
Open source vs proprietary

i zabolo keca na tromesečju.
tetris tetris 00:41 20.11.2016

Re: Programiranje

"jednokorisnički i multikorisnički operativni sistemi"

Hej, pa ubo sam ga. Rekao sam na osnovu broja istovremenih korisnika (između ostalog). Apetiti su mi porasli, oću bar trojku
maksa83 maksa83 00:44 20.11.2016

Re: Programiranje

monolitnog i mikro kernela
i zabolo keca na tromesečju.

Bravo za dete, a nastavnika promovisati u fizičkog radnika, i to pod nadzorom, da nešto ne zajebe.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:47 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
"jednokorisnički i multikorisnički operativni sistemi"

Hej, pa ubo sam ga. Rekao sam na osnovu broja istovremenih korisnika (između ostalog). Apetiti su mi porasli, oću bar trojku

way to go!

ono što mene zabrinjava, a na dobar način ilustruje temu jeste da je dete, koje je ipak neke 3 podele (sasvim legitimne, i žive i zdave) nacedilo dobije keca. Ono jeste da nije pogodilo šta je profa hteo da kaže, ali ipak je pokazalo kakvo takvo znanje.

Na stranu što je dete, ponovaljam, prošlogodišnji pobednik državnog takmičenja u Srbiji, sasvim zreo sistem administrator, i potpisujem - više zna od profe. Doduše nije windows korisnik, ali ipak...
alselone alselone 00:48 20.11.2016

Re: Programiranje

i zabolo keca na tromesečju.

zezas? Mali je car kad je smislio ovakvu podelu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:51 20.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
Uh, prva podela koja mi pada na pamet je na Unix i DOS-Windows operativne sisteme. Možda bi se setio da kažem i da mogu da se dele na osnovu procesiranja podataka, interfejsa i broja istovremenih korisnika, ali ne očekujem da je to tačan odgovor.

Ja bi' rekao na one sa monolitnim kernelom i one sa mikrokernelom, ali ne odgovaram ja za ocenu...

to ti kažem :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:52 20.11.2016

Re: Programiranje

alselone
i zabolo keca na tromesečju.

zezas? Mali je car kad je smislio ovakvu podelu.

ne zezam, stvarno - zaboo keca na tromesečju.

tetris tetris 00:56 20.11.2016

Re: Programiranje

ono što mene zabrinjava, a na dobar način ilustruje temu jeste da je dete, koje je ipak neke 3 podele (sasvim legitimne, i žive i zdave) nacedilo dobije keca. Ono jeste da nije pogodilo šta je profa hteo da kaže, ali ipak je pokazalo kakvo takvo znanje.

Ovo nije problem specifičan samo za informatiku. Uvek je bilo "ludaka", u raznim predmetima, koji su bili neosetljivi na iskazano znanje izvan okvira onoga što oni izričito žele da čuju. Manje-više svi smo bili svedoci takvih "kreatura".


prošlogodišnji pobednik državnog takmičenja u Srbiji, sasvim zreo sistem administrator, i potpisujem - više zna od profe. Doduše nije windows korisnik, ali ipak...

Možda profa zna bolje Windows od njega, a to je neophodno da se dobije prelazna ocena
uros_vozdovac uros_vozdovac 01:00 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris

Možda profa zna bolje Windows od njega, a to je neophodno da se dobije prelazna ocena


Biće da je to najpre. I onda mene ipak najviše brine da je informatika jednako windows, na žalost. I to upravo onaj windows koji piše u udžbeniku, i to očima profe.

nekako me za druge predmete, za biologiju ne boli toliko, ali ovde me baš svrbi.
Biologiju ipak ne poseduje jedna kompanija kao informatiku u Srba.
tetris tetris 01:16 20.11.2016

Re: Programiranje

nekako me za druge predmete, za biologiju ne boli toliko, ali ovde me baš svrbi.
Biologiju ipak ne poseduje jedna kompanija kao informatiku u Srba.

Možda je tvoj pogled na informatiku "biased" tvojim ličnim iskustvom i stručnim kompetencijama.

Realnost je takva da je Windows (a Office još i više) mainstream (i to ne od juče ili prekjuče), svidelo se to tebi ili ne, i ako je cilj bar malo opismeniti đake, treba ih naučiti da koriste ono što je mainstream. Ovde ne govorim o 1% supertalentovanih i zainteresovanih za IT i programiranje. Tom državnom prvaku je sve smaranje, šta god profa pokuša da ih uči (ne osvrćem se na bolestan način ocenjivanja). Ali isto tako imaš đaka u nekom Dimitrovgradu koji nije video kompjuter u svom životu. Njemu treba omogućiti da bar neke osnove rada (i korišćenja) računara nauči. U takvom slučaju, savršeno je razumno učiti ga da koristi one alate na koje će po zakonu verovatnoće najpre naići. Da će ga baš sreća pogledati i baciti mu u krilo MacBook, male su šanse. Pre će to biti neki 5 godina stari dekstop sa Windows 7 (možda i XP).
uros_vozdovac uros_vozdovac 01:22 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
nekako me za druge predmete, za biologiju ne boli toliko, ali ovde me baš svrbi.
Biologiju ipak ne poseduje jedna kompanija kao informatiku u Srba.

Možda je tvoj pogled na informatiku "biased" tvojim ličnim iskustvom i stručnim kompetencijama.

Realnost je takva da je Windows (a Office još i više) mainstream (i to ne od juče ili prekjuče), svidelo se to tebi ili ne, i ako je cilj bar malo opismeniti đake, treba ih naučiti da koriste ono što je mainstream. Ovde ne govorim o 1% supertalentovanih i zainteresovanih za IT i programiranje. Tom državnom prvaku je sve smaranje, šta god profa pokuša da ih uči (ne osvrćem se na bolestan način ocenjivanja). Ali isto tako imaš đaka u nekom Dimitrovgradu koji nije video kompjuter u svom životu. Njemu treba omogućiti da bar neke osnove rada (i korišćenja) računara nauči. U takvom slučaju, savršeno je razumno učiti ga da koristi one alate na koje će po zakonu verovatnoće najpre naići. Da će ga baš sreća pogledati i baciti mu u krilo MacBook, male su šanse. Pre će to biti neki 5 godina stari dekstop sa Windows 7 (možda i XP).

Moguće sasvim i zato se nadam da me ispravite :)

Ali bem mu miša, učenik imaginarni iz Dimitrovgrada, koji u prvom srednje nije video računar, i nema instagram and facebook je pre eksces nego pravilo.

Ček, tek smo krenuli ovde sa srednješkolskom informatikom, ali obećava ludu vožnju do krja i do daske...

Znam ja, da se na lažemo da je Microsoft dominantan na desktop tržištu, nije šala taj market share. Ali me i dalje svrbi ideja da se državnim resursima uče deca isključivo softverskim rešenjima jedne kompanije.

Koliko je to etički (da ne spominjem materijalno) ispravno?
tetris tetris 01:42 20.11.2016

Re: Programiranje

Ali me i dalje svrbi ideja da se državnim resursima uče deca isključivo softverskim rešenjima jedne kompanije.

Jednostavno je, ne postoji ništa što je u ovom momentu konkurento MS-u u širokoj desktop upotrebi. I to nije jedini "monopolski" pozicioniran igrač na tržistu, i našem i svetskom. Taj državni prvak, koji radi kao system administrator u slobodno vreme, sa kojim se serverskim procesorima susreće najviše? Verujem da je Xeon odgovor. Tu bi mogao ponovo da iskoristiš isti argument. Kako se državnim resursima korisnici skoro cele državne e-Uprave teraju da koriste backand baziran na hardverskim rešenjima jedne kompanije. Odgovor je prost, dominiraju tržištem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:26 20.11.2016

Re: Programiranje

Pri čemu "zli" MS uopšte nije izolovani primerak totalne dominacije određenim paketima. Identična je priča i u CAD alatima. Može mladi arhitekta da se busa sa znanjem ArchiCAD-a, a poslodavac mu traži AutoCAD ili Revit od Autodesk-a. Photoshop vs. Gimp je ista priča. Poslao bi ga poslodavac da "Gimpuje" negde drugde.


Ala si ti neki surov čova .

(Urke, Vrapče, ja na poslu koristim samo Open Office, kako na meku, tako na obe linuks mi mašine, ne sećam se kad sam zadnji put upalio bilo šta iz MS Office-a, a stalno drkam neke izveštaje, prezentacije, tabele od kojih su mi najmilije time sheet, za invojsovanje).
dirtyharry dirtyharry 10:35 20.11.2016

Re: Programiranje

alselone
zezas? Mali je car kad je smislio ovakvu podelu.

U pravu si. Sećam se sebe iz tog perioda, ja ne bih znao ništa od ovoga da kažem. Tog nastavnika treba na posmatranje da pošalju.

maksa83
Bravo za dete, a nastavnika promovisati u fizičkog radnika, i to pod nadzorom, da nešto ne zajebe.

Nešto ovako:

uros_vozdovac uros_vozdovac 11:35 20.11.2016

Re: Programiranje

dirtyharry
alselone
zezas? Mali je car kad je smislio ovakvu podelu.

U pravu si. Sećam se sebe iz tog perioda, ja ne bih znao ništa od ovoga da kažem. Tog nastavnika treba na posmatranje da pošalju.

maksa83
Bravo za dete, a nastavnika promovisati u fizičkog radnika, i to pod nadzorom, da nešto ne zajebe.

Nešto ovako:


ovi, vidim, instaliraju VLC plejer?
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:40 20.11.2016

Re: Programiranje

tetris
Ali me i dalje svrbi ideja da se državnim resursima uče deca isključivo softverskim rešenjima jedne kompanije.

Jednostavno je, ne postoji ništa što je u ovom momentu konkurento MS-u u širokoj desktop upotrebi. I to nije jedini "monopolski" pozicioniran igrač na tržistu, i našem i svetskom. Taj državni prvak, koji radi kao system administrator u slobodno vreme, sa kojim se serverskim procesorima susreće najviše? Verujem da je Xeon odgovor. Tu bi mogao ponovo da iskoristiš isti argument. Kako se državnim resursima korisnici skoro cele državne e-Uprave teraju da koriste backand baziran na hardverskim rešenjima jedne kompanije. Odgovor je prost, dominiraju tržištem.

ma sve je ok, ali u Informatici nema ni trahga ičega van MS, a toliko ima projekata koji zaslužuju da se pomenu makar... Ali ni spomena, slovca ni jednog.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:28 20.11.2016

Re: Programiranje

srdjan.pajic
Pri čemu "zli" MS uopšte nije izolovani primerak totalne dominacije određenim paketima. Identična je priča i u CAD alatima. Može mladi arhitekta da se busa sa znanjem ArchiCAD-a, a poslodavac mu traži AutoCAD ili Revit od Autodesk-a. Photoshop vs. Gimp je ista priča. Poslao bi ga poslodavac da "Gimpuje" negde drugde.


Ala si ti neki surov čova .

(Urke, Vrapče, ja na poslu koristim samo Open Office, kako na meku, tako na obe linuks mi mašine, ne sećam se kad sam zadnji put upalio bilo šta iz MS Office-a, a stalno drkam neke izveštaje, prezentacije, tabele od kojih su mi najmilije time sheet, za invojsovanje).

Time sheet, mmmmm :)
tetris tetris 12:29 20.11.2016

Re: Programiranje

ma sve je ok, ali u Informatici nema ni trahga ičega van MS, a toliko ima projekata koji zaslužuju da se pomenu makar... Ali ni spomena, slovca ni jednog.

Nemoj pogrešno da me razumeš i da pomisliš da sam ja neki drveni advokat MS-a. I sam koristim dosta OpenSource alata i raznih distribucija Linux OS-a, ali to su mahom specijalizovani alati koji su van okvira osnovno-školskog obrazovanja. Nisam siguran da je "bleskasti" učitelj prava adresa problema, kad imamo i gomilu univerzitetskih profesora koji su van tokova trenutno aktuelnih profesionalnih alata.
bocvena bocvena 08:52 21.11.2016

Re: Programiranje

moja ćerka u trećem gimnazije (društveni smer) na informatici uči c++.
njih četvoro se zabavlja, ostali plaču:)
maksa83 maksa83 09:12 21.11.2016

Re: Programiranje

moja ćerka u trećem gimnazije (društveni smer) na informatici uči c++.

To je stvarno zločin, definicija slepila i ludila i manifestacija duboke nekompetencije (pedagoške, tehničke, kakve hoćeš) onog ko je taj i takav program sastavio, a i onog ko ga sprovodi. Ne zezam se.
njih četvoro se zabavlja, ostali plaču:)

Kao što je red i tradicija ovi što plaču treba da si daju oduška maltretiranjem ovih četvoro.
bocvena bocvena 09:41 21.11.2016

Re: Programiranje

nemam pojma. ja sam pre 30 godina učila basic, u istoj gimnaziji, na društvenom smeru...naprednjaci pre naprednjaka:)

maltretiranjem ovih četvoro.

maltretiraju ih da svima rade domaći.
Atomski mrav Atomski mrav 09:50 21.11.2016

Re: Programiranje

To je stvarno zločin, definicija slepila i ludila i manifestacija duboke nekompetencije (pedagoške, tehničke, kakve hoćeš) onog ko je taj i takav program sastavio, a i onog ko ga sprovodi. Ne zezam se.


Potpuni sadizam, taman da ogade programiranje i sve što je vezano za računare onim ostalima što plaču...
Milan Novković Milan Novković 09:55 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
moja ćerka u trećem gimnazije (društveni smer) na informatici uči c++.

To je stvarno zločin, definicija slepila i ludila i manifestacija duboke nekompetencije (pedagoške, tehničke, kakve hoćeš) onog ko je taj i takav program sastavio, a i onog ko ga sprovodi. Ne zezam se.
njih četvoro se zabavlja, ostali plaču:)

Kao što je red i tradicija ovi što plaču treba da si daju oduška maltretiranjem ovih četvoro.

Bocvena, ignoriši Maksu, on je još uvek previše mlad i malo zbunjen u post-neoliberalnom.

Kaži četvorci da ih pozdravlja čika Milan, drinks are on me ako ih ikad sretnem, da im obrazovni program baš obećava, i osim ako već nije idealan uvek mogu da promisle i, obavezno ili fakultativno:

1. Srpsko{crnogorsko, bosansko, hrvatski}
2. Muzika
3. Umetnost u širem smislu
4. Filozofija
5. Critical concepts in social studies
6. Matematika
7. Fizika (sa kvantnom mehanikom, naravno)
8. Hemija
9. Molekularna biologija do life sciences
10. IT sa C++

Prirodnjaci isto to samo predmete od 6-10. stave na mesta 1-5.
predatortz predatortz 09:56 21.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
moja ćerka u trećem gimnazije (društveni smer) na informatici uči c++.
njih četvoro se zabavlja, ostali plaču:)


Budale!
Društvenjaci treba da uče Pascal!
Milan Novković Milan Novković 09:58 21.11.2016

Re: Programiranje

Atomski mrav
To je stvarno zločin, definicija slepila i ludila i manifestacija duboke nekompetencije (pedagoške, tehničke, kakve hoćeš) onog ko je taj i takav program sastavio, a i onog ko ga sprovodi. Ne zezam se.


Potpuni sadizam, taman da ogade programiranje i sve što je vezano za računare onim ostalima što plaču...

Atomski Mrav je isto previše mlad, kao i Maksa, inače bi bio Molekularni ili Kompozitni Mrav
maksa83 maksa83 10:26 21.11.2016

Re: Programiranje

Kaži četvorci da ih pozdravlja čika Milan, drinks are on me ako ih ikad sretnem, da im obrazovni program baš obećava, i osim ako već nije idealan uvek mogu da promisle i, obavezno ili fakultativno:

Da su ta deca tela da uče C++ svakako ne bi završila na društvenom smeru je sve što mogu da kažem.
predatortz predatortz 10:50 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
Kaži četvorci da ih pozdravlja čika Milan, drinks are on me ako ih ikad sretnem, da im obrazovni program baš obećava, i osim ako već nije idealan uvek mogu da promisle i, obavezno ili fakultativno:

Da su ta deca tela da uče C++ svakako ne bi završila na društvenom smeru je sve što mogu da kažem.Misliš:

Da su ta deca tela da uče svakako ne bi završila na društvenom smeru...

PS

Šala mala!
Mi kujundžije tako doživljavamo društvenjake.
Milan Novković Milan Novković 11:22 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
Kaži četvorci da ih pozdravlja čika Milan, drinks are on me ako ih ikad sretnem, da im obrazovni program baš obećava, i osim ako već nije idealan uvek mogu da promisle i, obavezno ili fakultativno:

Da su ta deca tela da uče C++ svakako ne bi završila na društvenom smeru je sve što mogu da kažem.

Ja i dalje "tvrdim" da je programiranje ko Lego, vanredno interesantno i, potencijalno, zabavno za sve, pa lako za naučiti - može da ide od prvog razreda, "Obuci Maju" u nekom lakom jeziku za devojčice, "Die Hard" za grublje dečake, ili "Pljačka Stoleća" za nežnije
bocvena bocvena 11:23 21.11.2016

Re: Programiranje

8. Hemija
9. Molekularna biologija do life sciences

hemiju su imali prve dve godine, od treće se gubi.
a biologija im je ubedljivo najteži predmet! nivo je prilično fakultetski.

EDIT: ništa ja ne bih izbacila. ali ne bih ni dodavala:) nek čeliče karakter i spoznaju svoja ograničenja i razvijaju talente. hebale ih petice po svaku cenu.maksa83 maksa83 11:27 21.11.2016

Re: Programiranje

Ja i dalje "tvrdim" da je programiranje ko Lego, vanredno interesantno i, potencijalno, zabavno za sve, pa lako za naučiti - može da ide od prvog razreda, "Obuci Maju" u nekom lakom jeziku za devojčice, "Die Hard" za grublje dečake, ili "Pljačka Stoleća" za nežnije

I ja tvrdim da je vanredno interesantno i potencijalno zabavno (zapravo najzabavnija stvar koju možeš da radiš obučen i najdosadnija stvar koju možeš da radiš go) ali tvrdim da je masiranje društvenog smera C++-om apsolutno najsigurniji način da niko od njih u životu ne poželi ni da snimi neki makro, a kamoli nešto programira.
Atomski mrav Atomski mrav 11:30 21.11.2016

Re: Programiranje

ali tvrdim da je masiranje društvenog smera C++-om apsolutno najsigurniji način da niko od njih u životu ne poželi ni da snimi neki makro, a kamoli nešto programira.

I da poželi da polije računar (i profesora informatike) benzinom i zapali ga...
Milan Novković Milan Novković 11:36 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
Ja i dalje "tvrdim" da je programiranje ko Lego, vanredno interesantno i, potencijalno, zabavno za sve, pa lako za naučiti - može da ide od prvog razreda, "Obuci Maju" u nekom lakom jeziku za devojčice, "Die Hard" za grublje dečake, ili "Pljačka Stoleća" za nežnije

I ja tvrdim da je vanredno interesantno i potencijalno zabavno (zapravo najzabavnija stvar koju možeš da radiš obučen i najdosadnija stvar koju možeš da radiš go) ali tvrdim da je masiranje društvenog smera C++-om apsolutno najsigurniji način da niko od njih u životu ne poželi ni da snimi neki makro, a kamoli nešto programira.

Slažem se, nego samo, pored šale gore, stvarno smatram da se tu priča ne završava, to je jedna od mogućnosti.

Naime, u ime jedne od "next big thing", gejmifikacije, ima bezbroj načina kako i C++ memory management može da se napravi interesantnim.

Primer, kao ljukavo-ljisic profa ti možeš da pregaziš memory alokaciju i dealokacoiju svojim rutinama, tako da deci program ne puca prečesto, npr memoriju nikad stvarno ne dealociraš, i imaš interesantan prostor za igranje, npr, ako ne dealociraš, npr, tj ne ti nego učenici, a tamo su u igri smestili neke fire-ants, oni ih posle neočekivano napadaju, i klinci za čas ukapiraju koncept egzistencije i neegzistencije, u stvari uvlačiš, ako ti se hoće, i filozofiju u programiranje

Sve je, semantički, prosto, toliko blisko danas, baš zato što svakih nekoliko godina dupliramo količini semantičkog "lepka" i "lepljive logike".
Milan Novković Milan Novković 11:39 21.11.2016

Re: Programiranje

Atomski mrav
ali tvrdim da je masiranje društvenog smera C++-om apsolutno najsigurniji način da niko od njih u životu ne poželi ni da snimi neki makro, a kamoli nešto programira.

I da poželi da polije računar (i profesora informatike) benzinom i zapali ga...

Ma taman posla, evo odgovorio sam Maksi dole/gore, ti imaš benzin i ja na šta god da potegneš mogu da smislim veselu, igračku foru.

Recimo da im kažeš da u memoriju koju su trebali da oslobode, a nisu, sistem automatski stavlja benzin koji se samozapali posle nekog vremena.

I praviš programersku igricu oko toga, klinci bi za čas pokapirali memory management uz veselu igru
bocvena bocvena 11:44 21.11.2016

Re: Programiranje

zapravo najzabavnija stvar koju možeš da radiš obučen i najdosadnija stvar koju možeš da radiš go


nikad mi ne bi palo programiranje na pamet uz ovu rečenicu.

Sve je, semantički, prosto, toliko blisko danas, baš zato što svakih nekoliko godina dupliramo količini semantičkog "lepka" i "lepljive logike".

crni milane, ko tebe razume, taj će naučiti i programiranje:)))
predatortz predatortz 11:46 21.11.2016

Re: Programiranje

crni milane, ko tebe razume, taj će naučiti i programiranje:)))


Ne znam šta je hteo da kaže, ali mora malo da sredi ovaj kod.
maksa83 maksa83 11:47 21.11.2016

Re: Programiranje

Ne znam šta je hteo da kaže, ali mora malo da sredi ovaj kod.

Meni puklo još pri parsiranju, do linkera nije ni stiglo.
maksa83 maksa83 11:51 21.11.2016

Re: Programiranje

I praviš programersku igricu oko toga, klinci bi za čas pokapirali memory management uz veselu igru

Ma mogu oni da rade milion takvih stvari (ja bih im uvek pre dao Corewar ili još bolje Robotiće pa nek' se mlate, esmosrbiilinismo), ali pitanje je - da li treba? Bolje d' uzNu da sebi nešto automatizuju ifttt-om, od toga svaki interenetkoristeći čovek može da ima koristi a i da vidi kako računar može da radi za njega baš kako njemu odgovara, mimo postojećeg sofvera.

Atomski mrav Atomski mrav 11:53 21.11.2016

Re: Programiranje

I praviš programersku igricu oko toga, klinci bi za čas pokapirali memory management uz veselu igru

To je moj kolega radio na fakultetu, doduše bio je u pitanju C. I nije mu pomoglo, samo je tukao malloc() pa dok ima memorije njegova igrica radi a posle bi se jadni Win 98 ubio samo tako.
bocvena bocvena 11:53 21.11.2016

Re: Programiranje

ja sad mogu samo da pustim muziku.

rod stjuart u zelenom = programiranje:)maksa83 maksa83 11:55 21.11.2016

Re: Programiranje

I nije mu pomoglo, samo je tukao malloc() pa dok ima memorije njegova igrica radi a posle bi se jadni Win 98 ubio samo tako.

Pa tvoj kolega je izmislio Javu!
Atomski mrav Atomski mrav 11:58 21.11.2016

Re: Programiranje

Pa tvoj kolega je izmislio Javu!

Ne, nego su u Sun-u izmislili Garbage Collector specijalno zbog njega!
Milan Novković Milan Novković 12:02 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
I praviš programersku igricu oko toga, klinci bi za čas pokapirali memory management uz veselu igru

Ma mogu oni da rade milion takvih stvari (ja bih im uvek pre dao Robotiće pa nek' se mlate, esmosrbiilinismo), ali pitanje je - da li treba? Bolje d' uzNu da sebi nešto automatizuju ifttt-om, od toga svaki interenetkoristeći čovek može da ima koristi a i da vidi kako računar može da radi za njega baš kako njemu odgovara, mimo postojećeg sofvera.


Eto vidiš

Tako je komšija mog kolege "poentirao" i završavao diskusiju pre vremena, pa moj kolega, PhD u Matematičkoj Logici, posle Ntog nerviranja počeo uvek da kontrira komšiji
Milan Novković Milan Novković 12:06 21.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
zapravo najzabavnija stvar koju možeš da radiš obučen i najdosadnija stvar koju možeš da radiš go


nikad mi ne bi palo programiranje na pamet uz ovu rečenicu.

Sve je, semantički, prosto, toliko blisko danas, baš zato što svakih nekoliko godina dupliramo količini semantičkog "lepka" i "lepljive logike".

crni milane, ko tebe razume, taj će naučiti i programiranje:)))

Simples, svet je toliko nabijen znanjem i informacijama danas, aj dubina nije važna nego štirina, da bi amateri to mogli brzo da pokupe, da ta znanja služe kao lepak koji približava stvari koje pre nisu bile bliske:

- Filozofija-programiranje

- Muzika-molekularna biologija (vidi NŠarski, samo mislim da nije ovde nego na Googletu)

- Igrice-[finansije, health and fitness, ... sve u stvari]

- ...
predatortz predatortz 12:09 21.11.2016

Re: Programiranje

dubina nije važna nego štirina


Misliš, dužina?
bocvena bocvena 12:24 21.11.2016

Re: Programiranje

jednom sam čitala kuknjavu nekog kreativca koji piše scenarija za room escape igrice...udaviše ga programeri svojim ograničenjima (ne može taj pokret i ta zagonetka), a troduplo više zarađuju.

kalimero smajli!

otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije! dock je to odavno predvideo, ali će u srbiju i crnu goru malo da kasni:)
urbana_gerila urbana_gerila 12:39 21.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije!


bo, sestro slatka, samo me dijete maksa i onaj preferans_pacer uroš_vozdovac - sprečavaju da pobijem... branžu!
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:51 21.11.2016

Re: Programiranje

urbana_gerila
bocvena
otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije!


bo, sestro slatka, samo me dijete maksa i onaj preferans_pacer uroš_vozdovac - sprečavaju da pobijem... branžu!


more kad tad sešćemo za taj sto, pa da vidimo čija majka crnu vunu prede :)
urbana_gerila urbana_gerila 12:55 21.11.2016

Re: Programiranje

uros_vozdovac
urbana_gerila
bocvena
otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije!


bo, sestro slatka, samo me dijete maksa i onaj preferans_pacer uroš_vozdovac - sprečavaju da pobijem... branžu!


more kad tad sešćemo za taj sto, pa da vidimo čija majka crnu vunu prede :)kako vidim da vam dobro ide - samo u veću kintu, i mi cigani imamo i dušu i gušu.:)
bocvena bocvena 13:05 21.11.2016

Re: Programiranje

e, jbg-a, ja igram samo remi, tač i uno s kartama. može asocijacije i pantomima? tu briljiram:)
maksa83 maksa83 13:06 21.11.2016

Re: Programiranje

kako vidim da vam dobro ide - samo u veću kintu, i mi cigani imamo i dušu i gušu.:)

Ima da te sagori, pošto nećeš igrati samo protiv njega nego protiv kolektivne inteligencije Open Source pokreta. Znači on neće da baca baš prave karte nego brojeve između 0 i 31, pa ćeš ti morati da dokonaš koja je koja karta iz jedne tablele koju možeš da skineš sa sourceforge.net, ali pazi da fajl bude verzija 1.34 ali ne verzija 1.32, pošto verzija 1.32 ima bag tj. duplirana mapiranja pa ne znaš da li je kraljica herc ili žandar pik, najsigurnije ti je zapravo da skineš 1.35 koju niko nije probao ali možda radi kako treba pošto su tu (verovatno) ispravljeni svi problem iz 1.32 i 1.34 (pitaš se, gde je 1.33? nema, to je preskočeno iz istorijskih razloga), ali je dodano ubačeno i mapiranje za bridž pa nije sigurno da neće da se pomeša sa preferansom.

Znam da zvuči neudobno ali zapravo je jako jednostavno, samo treba da slediš upustva i imaš sors.
4krofnica 4krofnica 13:10 21.11.2016

Re: Programiranje

otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije! dock je to odavno predvideo, ali će u srbiju i crnu goru malo da kasni:)


Not so fast!
Ja čekam tu mehanizovanu inteligenciju, te predlažem da ih pustimo da rade svoj posao sve dok ne naprave dovoljno sofisticirane robote da preuzmu naš posao (aman, radićemo do osamdesete kako su krenuli da pomeraju peMzijske granice) a mi, Bo, da negde plandujemo.

btw, prolupaću: ovih dana sam između dva tabora programera. Jaasno, izgledaju oni kao odrasli i zreli ljudi ali su klinčurdija koja se ispod stola podbada kada krenemo da se raspravljamo šta je čiji posao i (ko ti je to radio?)


urbana_gerila urbana_gerila 13:18 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83


rekoh tasi, zloupotrebljavajući slavka vukomanovića, profesora istorije srpskog jezika, i bratislava ristića, verovatno najboljeg amaterskog boksera u istoriji plemenite veštine - svi gi znam, svi će gi tepam!


pošto si moj, ne kraljica i ne kralj - dama i pop!
urbana_gerila urbana_gerila 13:21 21.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
e, jbg-a, ja igram samo remi, tač i uno s kartama. može asocijacije i pantomima? tu briljiram:)


sestro slatka, sasvim je dovoljno što si ti ekspert za određenu vrstu filma - ondaK ti se za sve kroz prste gleda.
dirtyharry dirtyharry 13:27 21.11.2016

Re: Programiranje

4krofnica
otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije! dock je to odavno predvideo, ali će u srbiju i crnu goru malo da kasni:)


Not so fast!
Ja čekam tu mehanizovanu inteligenciju, te predlažem da ih pustimo da rade svoj posao sve dok ne naprave dovoljno sofisticirane robote da preuzmu naš posao (aman, radićemo do osamdesete kako su krenuli da pomeraju peMzijske granice) a mi, Bo, da negde plandujemo.

btw, prolupaću: ovih dana sam između dva tabora programera. Jaasno, izgledaju oni kao odrasli i zreli ljudi ali su klinčurdija koja se ispod stola podbada kada krenemo da se raspravljamo šta je čiji posao i (ko ti je to radio?)


wlecome to the club
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:35 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
kako vidim da vam dobro ide - samo u veću kintu, i mi cigani imamo i dušu i gušu.:)

Ima da te sagori, pošto nećeš igrati samo protiv njega nego protiv kolektivne inteligencije Open Source pokreta. Znači on neće da baca baš prave karte nego brojeve između 0 i 31, pa ćeš ti morati da dokonaš koja je koja karta iz jedne tablele koju možeš da skineš sa sourceforge.net, ali pazi da fajl bude verzija 1.34 ali ne verzija 1.32, pošto verzija 1.32 ima bag tj. duplirana mapiranja pa ne znaš da li je kraljica herc ili žandar pik, najsigurnije ti je zapravo da skineš 1.35 koju niko nije probao ali možda radi kako treba pošto su tu (verovatno) ispravljeni svi problem iz 1.32 i 1.34 (pitaš se, gde je 1.33? nema, to je preskočeno iz istorijskih razloga), ali je dodano ubačeno i mapiranje za bridž pa nije sigurno da neće da se pomeša sa preferansom.

Znam da zvuči neudobno ali zapravo je jako jednostavno, samo treba da slediš upustva i imaš sors.


jbt, da nije tako ne bi bilo smešno :)
maksa83 maksa83 14:23 21.11.2016

Re: Programiranje

jbt, da nije tako ne bi bilo smešno :)

Brate, instaliram Linuxe još od pre nego što je to imalo ikakve svrhe i smisla, kada su išli na 20-i-koliko-ono-beše 3½" diskete. Znači preko dvaes' godina sigurno, 22, 23, nemam pojma više...
alselone alselone 14:27 21.11.2016

Re: Programiranje

Moram ponosno da kazem da sam samo jednom instalirao Linux i to kad su hajpovali onaj cube desktop. Nemam pojma ni kad je to bilo. Probo, vido sranje, ugasio i nikad vise.

E, da, sad sam se setio, jesam i jednom devedesetih, ali na tipa sat vremena, vido nema drajver za misa, posle pitao na nekom forumu kako da namestim, ispostavilo se da skoro treba sam da napisem drajver. Digo ruke.

uros_vozdovac uros_vozdovac 15:20 21.11.2016

Re: Programiranje

alselone
Moram ponosno da kazem da sam samo jednom instalirao Linux i to kad su hajpovali onaj cube desktop. Nemam pojma ni kad je to bilo. Probo, vido sranje, ugasio i nikad vise.

E, da, sad sam se setio, jesam i jednom devedesetih, ali na tipa sat vremena, vido nema drajver za misa, posle pitao na nekom forumu kako da namestim, ispostavilo se da skoro treba sam da napisem drajver. Digo ruke.


eto i nekako kriv Linux a ne PEBKAC
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:31 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
jbt, da nije tako ne bi bilo smešno :)

Brate, instaliram Linuxe još od pre nego što je to imalo ikakve svrhe i smisla, kada su išli na 20-i-koliko-ono-beše 3½" diskete. Znači preko dvaes' godina sigurno, 22, 23, nemam pojma više...

brate omatorili smo opasno...
rade.radumilo rade.radumilo 15:42 21.11.2016

Re: Programiranje

Digo ruke.


Desktop Linux nikada neće zaživeti, dok je Linus Torvalds živ. Razlog? Njegov trip da menja sve žive i nežive API-je, jer je unapredio kod. Taj njegov trip se prenosi i na celu tu ekipu oko njega.
Dokle god aplikacija koja je napisana za npr. CentOS 6 ne može da radi na CentOS 7 i sve u tom fazonu, nema od desktop Linux-a ništa. Hebote, ljudi na Win 10 teraju DOS aplikacije, a ti ne možeš na Ubuntu 14 da pokreneš nešto napravljeno za 13...

Is Linux Dead for the Desktop?

Ja sam razvoj za Linux radio, neko vreme, na raznim distroima i na kraju digao ruke. Zadužio službenog Mac-a, pa kad mi treba ta vrsta razvoja, radim na OsX (od skora opet MacOS).
maksa83 maksa83 15:54 21.11.2016

Re: Programiranje

. Hebote, ljudi na Win 10 teraju DOS aplikacije

Ljudi na Win 10 (64-bitnom, ima li svrhe ijedan drugi) ne mogu da teraju DOS aplikacije, ne mogu čak ni Win3.1 16-bitne, mogu samo Win 32-bitne, a ne mogu da ih teraju ni na jednim 64-bitnim Windowsima pre (pošto ne postoji 16-bitni Wow sabsistem na njima), a i na tim starim 32-bitnim će im ne-text DOS aplikacije raditi ako imaju neku srećnu kombinaciju karte/drajvera.

Jedini način da teraš DOS aplikacje na proizvoljnom Windowsu (i bilo gde drugde) je da skineš (ne Microsoftov) DOSBox koji će raditi na Meku, OSX i Windowsu bilo kom, i to sa-vr-še-no. Napravili su ga ljudi koji hoće da igraju DOS igre do toplotne smrti univerzuma, sebi za dušu.

Ja sam razvoj za Linux radio, neko vreme, na raznim distroima i na kraju digao ruke. Zadužio službenog Mac-a, pa kad mi treba ta vrsta razvoja, radim na OsX (od skora opet MacOS).

E usrećio si se, uskočio si taman kad je cela Apple franšiza krenula lagano da klizi put qrca krasnog.
rade.radumilo rade.radumilo 16:19 21.11.2016

Re: Programiranje

Ljudi na Win 10 (64-bitnom, ima li svrhe ijedan drugi) ne mogu da teraju DOS aplikacije, ne mogu čak ni Win3.1 16-bitne, mogu samo Win 32-bitne, a ne mogu da ih teraju ni na jednim 64-bitnim Windowsima pre (pošto ne postoji 16-bitni Wow sabsistem na njima), a i na tim starim 32-bitnim će im ne-text DOS aplikacije raditi ako imaju neku srećnu kombinaciju karte/drajvera.


Ima varijanti ako te ne mrzi da se zahebavaš. Uglavnom je reč o DOS aplikacijama u TXT režimu, ono tipa kasa u maloj samoposluzi i te stvari.

Jedini način da teraš DOS aplikacje na proizvoljnom Windowsu (i bilo gde drugde) je da skineš (ne Microsoftov) DOSBox koji će raditi na Meku, OSX i Windowsu bilo kom, i to sa-vr-še-no. Napravili su ga ljudi koji hoće da igraju DOS igre do toplotne smrti univerzuma, sebi za dušu.


Pričaj ti šta 'oćeš, ali CIV I i Master of Orion I su nenadhebivi.

E usrećio si se, uskočio si taman kad je cela Apple franšiza krenula lagano da klizi put qrca krasnog.


Pa taman da premostim, dok Satya Nadella ne ubudži Linux u Windows. Evo, već je ubudžio SSH, tako da će uskoro i sve ostalo...
maksa83 maksa83 16:29 21.11.2016

Re: Programiranje

Ima varijanti ako te ne mrzi da se zahebavaš. Uglavnom je reč o DOS aplikacijama u TXT režimu, ono tipa kasa u maloj samoposluzi i te stvari.

Nema sile da na golom (bez DOSBoxa) 64-bitnom MS OS-u voziš bilo kakvu 16-bitnu aplikaciju, ni DOS ni Win, osim ako nisu u međuvremenu to ubudžili a da ja to ne znam (što je moguće, pošto Win10 držim samo kući da s' deca igraju i diram ga samo dugim štapom sa gumenim vrhom kad nešto pokvare ili kad treba da im popravim Minecraft kad se zbuni i izgubi (fuckin'fuckin'fuckin' Java) CLASSPATH.
rade.radumilo rade.radumilo 16:45 21.11.2016

Re: Programiranje

Nema sile da na golom (bez DOSBoxa) 64-bitnom MS OS-u voziš bilo kakvu 16-bitnu aplikaciju, ni DOS ni Win, osim ako nisu u međuvremenu to ubudžili a da ja to ne znam (što je moguće, pošto Win10 držim samo kući da s' deca igraju i diram ga samo dugim štapom sa gumenim vrhom kad nešto pokvare ili kad treba da im popravim Minecraft kad se zbuni i izgubi (fuckin'fuckin'fuckin' Java) CLASSPATH.


Nisam se ni ja zanimao time, verovatno je ili DOSBOX ili neki drugi emulator u pitanju (npr. vDOS). Ono što je sigurno, s druge strane, to je da Heroes of Might and Magic III radi bez problema na Windows 10.

ps. Potoji i 32bitna verzija Windows 10, ako ti treba.
Milan Novković Milan Novković 17:29 21.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
jednom sam čitala kuknjavu nekog kreativca koji piše scenarija za room escape igrice...udaviše ga programeri svojim ograničenjima (ne može taj pokret i ta zagonetka), a troduplo više zarađuju.

kalimero smajli!

otići će i vaš zanat na ropotarnicu istorije! dock je to odavno predvideo, ali će u srbiju i crnu goru malo da kasni:)

Neeee, naprotiv, mi zanat poklanjamo svima, svi postajemo programeri, između ostalog.

Primer:

- Ako si neraspoložena možeš "pametnoj" sobi da kažeš: "Upali svetlo"
- Ako si raspoložena: "Da li bi bio ljubazan da upališ svetlo, molim te" (ako pretpostavimo da će tebi soba biti muškog roda)

ali, i ovde je reč "ali" on the roll, možeš već i sad da programiraš rečima: "Da li bi bio ljubazan da upališ svetlo svaki put kad uđem u sobu, ako je mračno, podesiš ukupno osvetlenje na XXX luksa (ili prigušeno ako se ne razumeš u lukse), temperaturu svetla YYY kelvina (osrednje toplo, ako se ne razumeš u kelvine) i odvrneš brezobraznog Čak Berija do daske".

To isto i mi radimo, samo na bzvz način, iz istorijskih razloga.

A šta će tek programiranje da donese piscima romana bolje i da ne objašnjavam

(pesnicima će biti nešto teže, iako zavisi od žanra, tj ako si podalje od "Sunce žeže zapara je ljuta, svaka biljka stoji zabrinuta ..."
maksa83 maksa83 17:32 21.11.2016

Re: Programiranje

- Ako si neraspoložena možeš "pametnoj" sobi da kažeš: "Upali svetlo"

Ako sobu pogoni Siri u tom slučaju će se verovatno desiti da soba ugasi grejanje.
- Ako si raspoložena: "Da li bi bio ljubazan da upališ svetlo, molim te"

A u ovom slučaju će Siri reći "ne znam ništa o ljubavnoj upali svećnjaka, ali evo šta o tome ima na Internetu..." pa onda neke gluposti.

"Gluv i glup k'o Siri".
rade.radumilo rade.radumilo 17:39 21.11.2016

Re: Programiranje

jednom sam čitala kuknjavu nekog kreativca koji piše scenarija za room escape igrice...udaviše ga programeri svojim ograničenjima (ne može taj pokret i ta zagonetka)


To samo znači da im je ostavio slobodu da ga muntaju. Napišeš acceptance criteria i šlus. Nek lupa glavu kako će da reši.
Milan Novković Milan Novković 18:32 21.11.2016

Re: Programiranje

maksa83
- Ako si neraspoložena možeš "pametnoj" sobi da kažeš: "Upali svetlo"

Ako sobu pogoni Siri u tom slučaju će se verovatno desiti da soba ugasi grejanje.
- Ako si raspoložena: "Da li bi bio ljubazan da upališ svetlo, molim te"

A u ovom slučaju će Siri reći "ne znam ništa o ljubavnoj upali svećnjaka, ali evo šta o tome ima na Internetu..." pa onda neke gluposti.

"Gluv i glup k'o Siri".

Ne Siri, to je i MS imao u godini 17 BC. Bolje da ne pričam šta mislim o Appletu sada, zajebancja nam samo taka zbog NFC tagova u IoT sistemu sa njima, Beacons rade poso al neke stvari su prosto mnogo bolje i pouzdanije, pa logične sa NFCjem.

Android ro-ka, meni je od nekoliko stotina rečenica samo jednom, a sve continuous speech, bez treniranja, pogrešno razumeo rečenicu, ali on ti da više "rešenja" pa je pravo rešenje tog puta bilo na drugom mestu, i pošto app nije ništa AIish, nego text propuštamo kroz gramatike, prva besmislena rečenica je tiho ignorisana!

Nači, 100% hit rate, so far, sve sa mojim "challenged" engleskim.

Nešto strariji MS SAPI radi malo lošije, malo više ali dovoljno dobro ako mu daš gramatike (Adroid, u stvari, radi suludo dobro, njemu ne moraš da daš nikakve app gramatike), Cortanu nismo probali zbog "individua" što ne koriste Win 10, a Watson je on standby, an overkill za sada.

A da vidiš gde idemo sa trading strategies i structured products - prodao bi decu da dođeš u London i dodaš your uniqueness to the collective
maksa83 maksa83 19:13 21.11.2016

Re: Programiranje

Android ro-ka, meni je od nekoliko stotina rečenica samo jednom, a sve continuous speech, bez treniranja, pogrešno razumeo rečenicu

Android ro-ka, ba-to, i to roka i srpski bez problema, zato što - šta drugovi?

Zato što Google voice recognition radi naš dećko, jedan Petar Aleksić.

Idi u gugl mape i kaži na srpskom ime neke ulice i naćiće je.
mamarjan mamarjan 22:25 21.11.2016

Re: Programiranje

rade.radumilo


Desktop Linux nikada neće zaživeti, dok je Linus Torvalds živ. Razlog? Njegov trip da menja sve žive i nežive API-je, jer je unapredio kod. Taj njegov trip se prenosi i na celu tu ekipu oko njega.


Nije da mi je trebalo, ali čini me se da takođe jako insistira na tome da ABI bude stabilan, ali ono, baš baš?

Što se tiče Linux-a na desktopu... U zadnjih 6-7 godina na Ubuntu sam prebacio tatu (50g), brata, ženu (nakon što smo se venčali), decu (čim su se rodili), svastiku, a sad i kumu pre par nedelja. Niko od njih zasad nema ambicije da kompajlira kernel (mada za decu se još potajno nadam), ali čini mi se da ni nemaju potrebe. Posle par godina upgrade, pa opet mirna bačka (tj. miran ja u bačkoj).

A i na poslu, pre 10 godina, imali smo XP ali sve ostalo FOSS softver. Malo kasnije tim je prešao na Ubuntu. Naravno napustio sam firmu kad su završili sa konkretnim projektom, preorijentisali se i postali M$ partner :)

Linux na desktopu je tu. Neko ga ignoriše kao i ja Windblows i Mac-a. Ali, tu je. A i nije kao da je to sad mnogo bitno. Sad je sve na web-u i na mobilnim telefonima :)

(BTW, ima polovan Nexus 4 da se kupi za 70-80 evra, na njega uz malo cimanja može da se instalira Ubuntu Touch u dual-boot... Podsetilo me na vreme pre 15 godina kad sam to isto radio sa XP-om, samo sad imam dva "linuxa" :) Srećan sam ko malo dete. Mada opet, isti problem sa nedostatkom aplikacija. Ali rešiće se i to, samo mu treba još vremena.)
bocvena bocvena 08:33 22.11.2016

Re: Programiranje

za open source muževe - operi SUDO-ve!
(ima i vojs rekognišn:)
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:04 22.11.2016

Re: Programiranje

bocvena
za open source muževe - operi SUDO-ve!
(ima i vojs rekognišn:)

Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Calculating job... Done
All finished, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
mija12 mija12 10:42 22.11.2016

Re: Programiranje

za open source muževe - operi SUDO-ve!


I jedna ilustracija sudo komande

Arhiva