Jubileji| Muzika

Kako izabrati manje zlo kad je džez u pitanju (saveti)

pape92 RSS / 01.05.2016. u 14:13

2lik3du.jpgKada ste u prirodi, šta radite? Uživate na suncu; branite se od komaraca; prija vam miris borove šume; boje. Nejasno se svesni opšteg utiska, tu i tamo vam pažnju privuče nešto posebno. Ne tražite mahovinu na kori drveta kako bi saznali gde je sever, osim ako se niste izgubili. Ne premeravate cvetnu livadu, osim ako niste geometar. Našavši se u lepoj zgradi ne razmišljate o nosivosti lifta u njoj.

Tako je i kad se nastanite u nekom muzičkom komadu. Ne udubljujte se previše. Ako u muzici pažljivo tražite, naći ćete nesavršnosti. Čućete pogrešnu zamisao. Uočićete kliše. Promašaje. Greške u sviranju. Nakon izvesnog vremena sve će početi da izgleda namešteno. Ovo će vam upropastiti doživljaj. Kao i kod ljudi i kod umetničkih dela volimo nesavršenosti, ali nje treba biti svestan nejasno, ne putem santimetra.

Možda ovde leži razlog posebne prijemčivosti koju muzika ima na nas nakon duplog konjaka. Kažu da zbog alkohola postajemo sentimetalni. Skloni tome da nazivamo bivše ljubavi u sred noći i u suzama slušamo Art Pepera. I mada ovo stoji, mislim da je još važnije to što nam popusti pažnja. Popusti nam pažnja, ne analiziramo, ne razmišljamo, ne premeravamo i pesma nas zaskoči.

Prelistavanje

Da li prelistavate muziku? Naravno da prelistavte muziku – najzad je i to moguće na jednostavan i svima dostupan način. Ranije smo prelistavali samo knjige. Prelistavati knjige je zabavno, a ništa manje zabavno nije ni prelistavati muziku. Prelistavanje je naročito dobra stvar kod džeza. Džez je izašao na loš glas između ostalog i jer većina stvari traju oko 9 minuta. Kao što je pogrešno misliti da niste ništa uradili ako ste samo prelistali neku knjigu od uzmimo Tomasa Pinčona i iz nje pročitali tek po koji pasus koji vam je privukao pažnju i ništa više, tako je pogrešno slično misliti za neku stvar od Monka ili Majlsa. Nije tačno da morate da poslušate čitavu stvar da bi ste išta shvatili.

Lovite onu baš vašu stvar. Uočićete je na način na koji kratkovidi prepoznaju druge ljude a grabljivice plen, po opštem utisku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wv69ax.jpgUskršnji bonus: pet najboljih i tri najgore džez stvari za dobro jutro

Džez kažu nije za rano jutro, kao ni alkoholna pića. Pravio sam anketu, i zaista tako kažu. Više je, kažu, to muzika za uveče. Pa neka je i tako - nije obavezno tako. Evo tri najbolje i tri najgore u tom pogledu.

Tri najbolje:

1: Softly As in a Morning Sunrise (Wynton Kelly)

Naslov rečito govori da ovo mora biti pesma za dobro jutro. Stvar je meka i lagana, i slobodno možete da je pustite ako se ikada probudite uz devojku koju ste upoznali iste večeri i o kojoj ne znate previše. Vrlo lako se može desiti da vas dok se lagano budite, upita za to kako se zove stvar, i da će odgovor zapamtiti za ceo život. Što malo zavisi od vas, a malo od Wyntona.

2: Take Five (Dave Brubeck)

Take Five ste čuli već milion puta, i trebalo bi da vam je već dosadila. Ali nikako da dosadi. Dokaz nehumane potpunosti Take Five možemo naći u činjenici da ni jedan muzičar nema sopstvenu verziju stvari. Drugačije od onoga kako ju je Brubek zamislio se ne može svirati. Jedina mana ove kompozicije kao muzike za dobro jutro je što vam se tokom dana povremeno može priviđati lik muškarca sa naočarima.

3: Serenade to a Cuckoo (Roland Kirk)

Ova pesma je daleka uspomena na satove sa kukavicama koji su nekada budili ljude, a koji su opet daleka uspomena na prave kukavice koje su u još daljoj prošlosti takođe budile ljude, možda. Ili su ku-ku satovi samo rezultat divlje mašte švajcarskih časovničara. Bilo kako bilo, buđenje uz ku-ku ima svoju tradiciju. Stvar uz to nudi i zaraznu melodiju. Bolje da je u glavi ona, nego ko zna šta što ste pokupili sa radija dok ste se brijali.

Tri najgore:

1: I’ll be Seeing You (Billie Holiday)

Ispričaću vam anegdotu. Smešna epizode iz mladosti, kada sam praktično samo džez i slušao.
Budim devojku koju sam pokupio u klubu prethodne noći (netipično za mene, ali eto), dakle, budim je uz I’ll be seeing you u verziji Bili Holidej.
A devojka, sva bunovna, upita: kakvo to dete zavija?

2: Lullaby Of Birdland (Dee Dee Bridgwater) Nedostatak kompozicije koja u svom naslovu ima reč „uspavanka“ kao sredstva za buđenje ne treba posebno naglašavati.

3. Impressions (John Coltrane)

Malo ih je mentalno spremnih da se bude uz Koltrejna. Šok doduše može da vas rasani, ali ako niste čovek pravog kova, a taj kov je kov čoveka kome prija buđenje uz Koltrejna, dakle ako niste toga kova, bićete osuđeni da ostatak dana provedete u besciljnom tumaranju. Kao dan za probu predlažem 1. januar, koji ionako svi provodimo u besciljnom tumaranju. Ili sutrašnji, zakaj ne. Uz ovaj predlog ide i upozorenje: ne raditi mamuran. U slučaju mamurluka, Koltrejn može biti ili čudotvoran lek ili karta za dvodnevnu migrenu, a mnogo češće ovo drugo. Dobro juto džezeri.Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:52 01.05.2016

Jazz i zasto ga volim

Cao Pape,

mislim da si zanimljivo napisao ovaj tekst o dzezu.

Za mene je asocijacija na dzez Ela, i tesko to mogu da promenim.Uvek se vracam njoj.Prija mi uvek.

Jednom davno je za mene Cumicevo sokace izgledalo sasvim drugacije.Neka zena je pustila Elu iz svog butika.Bio je to trenutak kada glas preuzme sve, i divan suncan dan u Beogradu, i misli, i prljave stepenice.I lose i dobro.Samo si hipnotisan tim glasom, za mene vanzemaljskoim.Glas ili instrument?

Volim mnogo recimo Once to often.Nije twko cesto slusana, pustana, znas mozda?
pape92 pape92 14:58 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

Svaka pesma koja može da promeni Čumićevo sokače mora biti čarobna. Nisam je slušao ranije - slušam je upravo.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 15:08 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

pape92
Svaka pesma koja može da promeni Čumićevo sokače mora biti čarobna. Nisam je slušao ranije - slušam je upravo.Da, da, retko se cuje bilo gde...bas me zanima da li ce ti se svideti,ja je pevusim s vremena na vreme.


Pa to ti kazem, Cumic koje se raspada po coskovima, izmenjen glasom Ele


pape92 pape92 15:16 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

Draža mi je mlađa od starije Ele. Tako da to važi i za ovu stvar. Poslušao sam je i drugi put, i ne mogu reći da je bilo Once too often :)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 15:24 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

pape92
Draža mi je mlađa od starije Ele. Tako da to važi i za ovu stvar. Poslušao sam je i drugi put, i ne mogu reći da je bilo Once too often :)To, to:)

Ja sam odmah pokazala iskljucivost

Ela...pa onda sve druge dzez dame.

Zanimljvo da nove pevacice koje pevaju dzez me uopste ne doticu.Tako..kao da cujem muziku u pozadini u nekom kaficu.

Primetila sam bila samo Ejmi Vajnhaus.Kao kad gledas vozove, isti put, isto ofarbani, jednolicno odlaze nekud.Onda odjednon primetis jedan drugacije ofarban koji juri i na kraju i izleti iz sina:(

Tako nekako, valjda...
feliks.krul feliks.krul 17:08 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

feliks.krul feliks.krul 17:10 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

pape92 pape92 17:20 01.05.2016

Re: Jazz i zasto ga volim

freehand freehand 15:46 01.05.2016

Džez za jutro?

Hm, da vidimo... Recimo ovo, za lenju nedelju:

pape92 pape92 17:15 01.05.2016

Re: Džez za jutro?

Čoveče, kako se lako nađemo na Majlsu...
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:38 01.05.2016

Re: Džez za jutro?

freehand
Hm, da vidimo... Recimo ovo, za lenju nedelju:За лењу недељу, свакако.

А за убацивање у ритам јутарњих активности, Ђанго:


deset_slukom deset_slukom 15:58 01.05.2016

Rano jutro

U jednom momentu govoriš o ranom jutru a kasnije o razbuđivanju, valjda nečemu poput budilnika u "Danu mrmota". Ako je u pitanju prvo - pomišljam na momente dok se muvam po kuhinji i skupljam optimizam za predstojeći dan, Impressions mi je skroz u redu. Može i Giant steps.

A za lagano prevođenje u svesno stanje, Roland Kirk mi zvuči kao sjajan izbor. Za neko sledeće jutro bi moglo ovo:

freehand freehand 16:07 01.05.2016

Re: Rano jutro

A za lagano prevođenje u svesno stanje, Roland Kirk mi zvuči kao sjajan izbor. Za neko sledeće jutro bi moglo ovo:

Nema lagano. Ponedeljak - Rahsaan!

deset_slukom deset_slukom 16:56 01.05.2016

Re: Rano jutro

Kada se setim onog Džez festivala '73...

Nit' sam znao ko je Roland Kirk, nit' mi je Miles značio toliko kao BB King.

Niti su bila takva vremena da se dva dana uzastopce (autobusom) ide na koncert u prestonicu. Elem, bejaše King u mlađem izdanju i Sara Von. Uostalom, koncert je bio da ga pamtim i danas. Ali, crv me malo izjeda. A treći dan - Piterson...

freehand freehand 17:51 01.05.2016

Re: Rano jutro

Kada se setim onog Džez festivala '73...

E tu sam baš bio pionir, ali se Majlsa sećam iz nekih kasnijih izdanja. I Veder Riport, i ovog čoveka iz jednog ciriškog kluba.
Eci Heris, džez hipsteraj.

muaddib92 muaddib92 17:19 05.05.2016

Re: Rano jutro

deset_slukom
Kada se setim onog Džez festivala '73...

Nit' sam znao ko je Roland Kirk, nit' mi je Miles značio toliko kao BB King.

Niti su bila takva vremena da se dva dana uzastopce (autobusom) ide na koncert u prestonicu. Elem, bejaše King u mlađem izdanju i Sara Von. Uostalom, koncert je bio da ga pamtim i danas. Ali, crv me malo izjeda. A treći dan - Piterson...


Био сам и на овом, као и на претходним Њупортима у Бгд, сходно студентском џепарцу - на овом сам слушао Оскара првог дана и божанску Сару другог дана - моје ли среће када сам касније дошао и до њеног дуплог албума 'Уживо у Јапану', исти репертоар осим што је код нас за бис публика тражила 'Summertime' a у Токију 'Bye Bye, Blackbird'.
Феноменалан концерт. Код Б.Б.Кинга један момак је дотрчао до бине, искамчио трзалицу и одскакутао назад срећан као млади мајмун.
Није тада било ни торента нити интернета, а и како је онда тадашњи 19-годишњак могао да зна шта пропушта последњег дана. Ожепрости, 'Илустрована политика' је опљунула неког М.Дејвиса како свира окренут леђима публици
Срећом, надокнадило се касније

princi princi 16:22 01.05.2016

Izasao juce u Guardianu

pape92 pape92 16:59 01.05.2016

Re: Izasao juce u Guardianu

experience of being played by the music is what creates a sense of shared subjectivity with the sound


Članak je dobar, ali mi je ova rečenica posebno zapapla za oko. Koliko juče sam pročitao zanimljiv tekst na temu bulshitinga (ovde: scientificamerican) i gde je granica koja razdvaja BS od nečeg što ima smisla. Ovde ne mogu da donesem odluku, ali priznajem da dobro zvuči.

Što se tiče teze u članku, neosporna.
docsumann docsumann 18:34 01.05.2016

Re: Izasao juce u Guardianu

princi
prelep tekst: zasto volimo repetitivnost u muzici.


with their carousels of verses and choruses, are made to work with the pleasure centres of musical repetition that seem to exist in our brains.


tu činjenicu podavno već uveliko eksploatiše moderna elektonska dens muzika.

repetativnost u ritmu i kratkim frazam ima hipnotiočki efekat koji poslije određenog vremena u našem mozgu pokreće lučenje neuro transmitera odgovornih za dobro raspooloženje.
najveću grešku što mnogi muzički konzervativci prave glede ove vrste muzike je što svjesno pružaju otpor tim unutrašnjim procesima umjesto da se prepuste poplavi dopamina, seratonina i ostalih amina. amin.

tad umjesto zadovoljstva nastaje bol


princi princi 18:52 01.05.2016

Re: Izasao juce u Guardianu

Da, tekst, izmedju ostalog, i o tome pise: pominje Glassa, Reicha, ne znam koga jos, ali kaze kako je ta repetitivnost kao neka konstanta, kako je oduvek postojala i kako ponavljanje u muzici produbljuje njen efekat, dok je, recimo, sa recima potpuno drugacije: ponavljanje jednih te istih kombinacija reci od tih kombinacija pravi isprazne fraze. Interesantne stvari.

Sto se tice Papeovog i meni ta "played by the music" zapala za oko i mozak, :).
princi princi 18:56 01.05.2016

Re: Izasao juce u Guardianu

Dobar ovaj BS clanak, hvala, :). Pogotovu je dobar u sklopu prica o jazzu jer tu bas ima bulshita s koje god strane covek pogleda.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:48 02.05.2016

.

pa da, ni meni uopšte jazz ne prija ujutru. tačnije, uopšte mi muzika ne prija ujutru, najviše volim da slušam govorne emisije na radiju, bez obzira da li zaista slušam šta se priča ili ne, bitno da je neki normalan govor tipa "radio beograd", a ne histerične voditeljke sa odvratnim reklamama. doduše, kada bi me ujutru probudio treći program radio beograda i "teorija koja hoda", verovatno bih se bacila sa 4tog na beton.

ps. sad nešto razmišljam, prva i druga sa liste najgorih za jutro bi mi baš prijale dok se rastežem u krevetu.
krkar krkar 16:32 01.05.2016

Lullaby

LoB u izvođenju Sarah Vaughan, inače meni najboljem, odlična za jutro.

Od Milesa sve ali, paradoksalno, najviše muzika iz filma Lift za gubilište. Meni prija ujutru
pape92 pape92 17:12 01.05.2016

Re: Lullaby

Zavisi od jutra :) Ja na kraju il pustim lokalni radio pa šta me zadesi, često karambol ali takav je život, ili pustim nešto što mislim da mora da mi prija baš u tom trenutku. Daleko od toga da je to uvek džez.

Ako bih morao da odaberem jednu stvar od Majlsa, i pored Kind of blue bi bila to muzika iz Lifta za gubilište. Možda jer sam je čuo pre od drugih Majlsovih stvari, možda jer sam bio takoreći zaljubljen u Žanu Moro, tek tako je.
muaddib92 muaddib92 20:17 01.05.2016

Re: Lullaby

Ako bih morao da odaberem jednu stvar od Majlsa, i pored Kind of blue bi bila to muzika iz Lifta za gubilište

Слажем се наравно, мада је за мене у том рангу и 'Раунд миднајт, пропраћена анегдотом са Њупорт фестивала 1955,када се Мајлс бунио да га Монк није адекватно пратио а организатор му на то одговорио да је то ипак Монкова компоцизија.
Лифт за губилиште је ванвременски, за било које доба дана и за било какво расположење. Звучи невероватно легенда да је Мајлс стао пред платно на коме су му пустили филм и да је одсвирао саундтрек из главе или већ чега.
feliks.krul feliks.krul 17:06 01.05.2016

Sun Ra

docsumann docsumann 18:46 01.05.2016

Re: Sun Ra

sun-ra-ni me maj.co
kad ne vole me Rajko


pape92 pape92 19:22 01.05.2016

Re: Sun Ra

Dobio sam flešbek od ovog klipa. Tako smo nekad davno imali običaj da zasviramao, tačnje zazvečimo na gitarama kum i ja. Te sešne smo zvali jedno popodne u gaćama.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 18:14 01.05.2016

Dobro jutro

Za nedeljno jutro...

Duke Ellington: Pianist
Clifford Brown: Study in Brown

Preko dana Sandoval, uveche Charlie Parker i Coltrane...

A izmedju :) Sarah, Dianah, Billie, ... U kolima ECM...

I rani Miles, i Django... i svashta neshto josh...

Da li josh nekom ovde nedostaju zime u domu omladine i nalazenja da "sednemo i slushamo muziku"?

E da, i hvala za (konachno) jedan interesantan i normalan blog.

pape92 pape92 19:23 01.05.2016

Re: Dobro jutro

muaddib92 muaddib92 20:08 01.05.2016

Re: Dobro jutro

E da, i hvala za (konachno) jedan interesantan i normalan blog.

Да ли је ово похвала или критика
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:34 01.05.2016

Re: Dobro jutro

muaddib92
E da, i hvala za (konachno) jedan interesantan i normalan blog.

Да ли је ово похвала или критика


Pohvala. Mada ne najbolje srochena.
muaddib92 muaddib92 12:20 02.05.2016

Re: Dobro jutro

Само шала
docsumann docsumann 18:41 01.05.2016

na klincima svijet ostaje


i sa klincima svijet nestajena ovo me izasocirala ova tvoja rečenica

Ispričaću vam anegdotu. Smešna epizode iz mladosti, kada sam praktično samo džez i slušao.


e, jesi čudak svojevrsni
pape92 pape92 19:32 01.05.2016

Re: na klincima svijet ostaje

U moje vreme niko u tim godinama nije umeo da svira ni pribiližno ovako. Posebice ja :) Ovo je kao kad bi pokazao nekog ko zakucava sa 13 godina i 175cm visine.
freehand freehand 19:37 01.05.2016

Re: na klincima svijet ostaje

pape92
U moje vreme niko u tim godinama nije umeo da svira ni pribiližno ovako. Posebice ja :) Ovo je kao kad bi pokazao nekog ko zakucava sa 13 godina i 175cm visine.

Ne zajebavaj? A vid' mene kako zakucavam Luizijanu:

angie01 angie01 19:46 01.05.2016

Re: cry me a river

docsumann docsumann 19:47 01.05.2016

Re: na klincima svijet ostaje

pape92
U moje vreme niko u tim godinama nije umeo da svira ni pribiližno ovako. Posebice ja :) Ovo je kao kad bi pokazao nekog ko zakucava sa 13 godina i 175cm visine.


potpuno te razumjem.

danas je tjub preplavljen snimcima vunderkinada u najrazličitijim disciplinama

ovaj mi kinezčić je ponajluđi. msm ko je stajao pored stola za snuker zna koliko je to "poljanče". a klinac praktično ni ne nišania ono kad se prebacuje po stolu je antologijski
mirelarado mirelarado 20:55 01.05.2016

Пеги

Мени ова јутром највише прија:

angie01 angie01 17:48 03.05.2016

Re: Пеги

tasadebeli tasadebeli 00:57 02.05.2016

Извини, Папе

Знам да ситничавим, али овде пише:

Uskršnji bonus: pet najboljih i tri najgore džez stvari za dobro jutroпа онда следи:

Tri najbolje:


и

Tri najgore:Куд се дедоше још две најбоље?


А можда се и мени само много спава... 'Ајде, лаку ноћ свима!

П.С. - А ујутро? Шта знам... Разноразно штошта...

Рецимо:


pape92 pape92 01:07 02.05.2016

Re: Извини, Папе

Sad ću da promenim naslov u: "Samo jedna od 692 osobe uspe da uoči grešku. Pokušajte i vi".

Ima da dobijem više čitanja nego... neki...glasova na ponovljenim izborima

Hvala Taso!

milisav68 milisav68 08:00 02.05.2016

Re: Извини, Папе

tasadebeli
Знам да ситничавим, али овде пише:

Nisu ti ovo pismeni zadaci.

A ovo je dva u jedan, može za igranku, a može i za klub..

tasadebeli tasadebeli 12:20 02.05.2016

Re: Извини, Папе

pape92

Ima da dobijem više čitanja nego... neki...glasova na ponovljenim izborima


milisav68

Nisu ti ovo pismeni zadaci.Ма пусти, одувек сам био штребер.

Ево ти пример.

Својевремено сам био решио да поскидам са интернета све адресе сајтова џез радио станица (јер сигурно тога и нема много пошто ко још данас слуша џез, јел' те ).

И кренем ти ја тако штреберски (све у ворду јер одатле не мичем пошто за мене дигитализација значи само ворд):


JAZZ RADIO STATIONS

1) WUCF 89,9 - http://wucf.org/
2) WDCB 90,9 - http://wdcb.org/
3) 95.CINCO JAZZ COSTA RICA - http://955jazz.com/
4) WCJS RADIO - http://cresonealmusic.com/wcjs-radio
5) DJ MAESTRO - http://musicadimaestro.com/
6) EARTHBEAT RADIO - http://www.earthbeat-radio.nl/home/
7) THE JAZZ GROOVE - http://thejazzgroove.com/
8) THE GREAT AMERICAN SONGBOOK - http://greatamericansongbook.info/index.html

... (Таса вредно ради домаћи задатак.)

11) KUVOJAZZ KVJZ - http://kuvo.org/
12) JAZZ FM - http://www.jazzfm.com/
13) JAZZ RADIO FRANCE - http://www.jazzradio.fr/
14) JAZZ RADIO - http://www.jazzradio.com/
15) JAZZ RADIO HUNGARY - http://www.jazzradio.hu/
16) K – JAZZY - http://www.jazzyradio.nl/index2.html
17) JAZZ 88 FM - http://jazz88.mpls.k12.mn.us/
18) KCSM - http://kcsm.org/jazz91/index.php
19) KJAZZ - http://www.jazzandblues.org/index.aspx
20) KNTU - http://www.kntu.com/


... (Таса и даље вредно ради домаћи задатак. Додуше, полако га обузима очај.)

43) DALLAS JAZZ RADIO - http://www.dallasjazzradio.com/
44) ROZHLAS JAZZ CZECH - http://www.rozhlas.cz/jazz/portal/
45) HOT CLUB DE LIMOGES - http://www.swingfm.asso.fr/html/index.php
46) JAZZ FM BULGARIA - http://www.jazzfm.bg/
47) M2 JAZZ - http://www.m2radio.fr/m2-jazz
48) TSF JAZZ - http://www.tsfjazz.com/accueil.php
49) JAZZY 90,9 BUDAPEST - http://www.jazzy.hu/
50) JAZZ NET RUSSIA - http://www.jazznet.ru/
51) ACCURADIO - http://www.accuradio.com/smooth-jazz/
52) MEGATON CAFÉ - https://www.internet-radio.com/station/megatoncafe/
53) P8 JAZZ / https://www.internet-radio.com/station/megatoncafe/
54) PURE JAZZ RADIO - http://www.purejazzradio.com/
55) ABC JAZZ - http://abcjazz.net.au/
56) KZSU STANFORD UNIVERSITY - http://kzsu.stanford.edu/а онда сам схватио да је беспредметно.


Тек нешто касније сам видео да на нету имаш и овако нешто. (ЛИНК)

и много тога сличног.


Чувам још увек онај цитирани списак као успомену на узалудне напоре малог Тасе у борби са великим интернетом.


Но, да се држимо теме, а то је како изабрати мање зло.

Све у свему, после тешке и крваве борбе, читави спискови које сам правио и адресе сајтова које сам налазио могли би се свести на пет (што би рекао Папе ) адреса јер на њих убедљиво најчешће и одлазим уз јутарњу кафу:


1) 95.CINCO JAZZ COSTA RICA (ЛИНК)

2) JAZZ 88,3 SAN DIEGO (ЛИНК)

3) SOLMAIOR JAZZ (ЛИНК)

4) KZSU STANFORD (ЛИНК)


П.С. - Некако, бре, свет био много привлачнији за упознавати га када смо вртели оне виниле, па се онда радујеш месец дана што си у Култури у Маршала Тита успео да пронађеш неки увоз плоча из Италије

које смо ми поносно звали "оригинали".
pape92 pape92 17:08 02.05.2016

Re: Извини, Папе

I hvala za ovih šest korisnih linkova
muaddib92 muaddib92 20:05 02.05.2016

Re: Извини, Папе

које смо ми поносно звали "оригинали"

Па мање је било битно да ли бејаху оригинали- била су то лиценцирана италијанска издања- у оскудној домаћој понуди страних издања (ако се изузме 'Хај фи центар'на Обилићевом венцу) могли смо стварно бити поносни да нађемо нешто овако добро као што је нервозни Алфонс Музон код тада доброг Тајнера (стрпите се док прође бас соло у уводу):

tasadebeli tasadebeli 21:55 02.05.2016

Re: Извини, Папе

muaddib92

Па мање је било битно да ли бејаху оригинали- била су то лиценцирана италијанска издања- у оскудној домаћој понуди страних издања (ако се изузме 'Хај фи центар'на Обилићевом венцу) могли смо стварно бити поносниТо ти кажем. него нама, тада средњошколцима, некако баш лепо звучало то оригинали.

Е, а јесте ли знали да је ова плоча
била објављена само код нас и у Јапану, па је данас прави раритет на тржишту старих винила и врло тешко је доћи до ње?

(Тако сам барем прочитао негде на интернету. Нисам то ни знао када сам је куповао. Није ни моја жена кад ју је куповала, а није ни знала да ће се удати за мене. Па тако сада имамо два примерка исте.

Јбт, да уваљамо та два примерка и можемо комотно овог лета на море у Грчку. )
blogovatelj blogovatelj 05:18 03.05.2016

Re: Извини, Папе

А можда се и мени само много спава... 'Ајде, лаку ноћ свима!


Džaretov kelnski koncert slušam mesecima već, neprestano. Najviše prija u svitanje.
pape92 pape92 16:54 03.05.2016

Re: Извини, Папе

Dexteru se mnogo dopalo u Šveckoj. Potpuno se uklopio u sredinu. Snimao tzv. erotske filmove. Ovo što si okačio zvuči raspadnuto, ali na dobar način. Što se tiče vinila, prodavaj osim ako nećeš da čekaš da još poskupi. Osim ako ti nije draga uspomena. Odnosno, očito jeste, neverovatno da ste kupili istu ploču. Ima jedan izraz za taj fenomen, kaže se postinteresantna.
tasadebeli tasadebeli 22:29 03.05.2016

Re: Извини, Папе

pape92

kaže se postinteresantna.Да, баш тако... Постинтересантна.

А инaче је свако ту имао неке своје драге успомене уз музику са те плоче... С једне стране неки заласци сунца на Бишеву (острву у Јадрану на сат и по барком од Виса), са друге стране, неки изласци сунца на ровињској обали... У оба случаја, само море, стене и сунце које долази или одлази...

Па се после све то стопило у нова заједничка искуства са изласцима и заласцима сунца на Мљету...

Нема ништа од продаје та два примерка, само сам се шалио.


EDIT:

П.С. - Мислим да је плоча снимана у Норвешкој... Али то му дође на исто к'о и Шведска. Или Данска. Све су то за мене тзв. мик-мик земље...

И екипа на плочи је, осим Декстера и пијанисте, мик-мик екипа.

Karin Krog - vocals (Норвешка)
Niels-Henning Orsted Pedersen - bass (Данска)
Espen Rud - drums (Норвешка)
Kenny Drew - piano
Dexter Gordon - tenor saxophone, vocals

Мени је ту најинтерсантнији овај бас који иде кроз читаву плочу тако сам за себе, распаднуто што ти кажеш, али добро распаднуто. И нема шансе да запамтим име басисте, сваки пут морам да проверим како се човек зове.

А Госпатасиница се ево 30 и кусур година ишчуђава над тако "црним" гласом једне скандинавске плавуше, госпође Карин Крог.

Обома нам се много допада то што су ти људи још 1970. имали у главама оно што је до нас, обичних смртника, стигло тек касније. (ЛИНК)

И то се на том дискографском раритету - Неком другом пролећу - осећа итекако.
pape92 pape92 15:41 04.05.2016

Re: Извини, Папе

Kad sam prvi put čuo za Pedersena još sam bio u uzrastu da mi je to bilo mnogo smešno pa sam odmah upamtio. Inače radi se o jednom od najboljih džez basista svih vremena. Mingas je potpuno odlepio kad ga je čuo, ono zabrinuo se.
tetris tetris 01:21 02.05.2016

Hoagy

Pre neko veče odem na koncert jednog kvarteta koji je svirao u čast Hoagy Carmichael-a sa ne očekivanjima da će biti "onako" i prosto ostanem iznenađen koliko je dobrih stvari lik uradio.

pape92 pape92 10:39 02.05.2016

Re: Hoagy

Ah Lorin Bekol. Iz filma Imati i nemati. Stardust je jedna od najizvođenijih kompozicija, nema ko je nije radio, naslušao sam je se i po koncertima i po poločama pa je valjda zato nikad nisam tražio na ćubu. Tako da verziju u kojoj peva sam autor nikada pre nisam čuo. Vrlo je danas ispala moderna, sa skromnim glasovnim mogućnostima Karmajkla nekako se "spustila na zemlju", i svedena po broju instrumenata, čak nemaju solo instrument nego čovek zviždi. Osvežavajuće. Super verzija. Inače, Stardust je napisan još sredinom dvadesetih navodno u nekoj kafanici po imenu Stardust.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:02 02.05.2016

.

Ima li boljeg dana za slušanje đeza; od kišovitog?freehand freehand 22:12 02.05.2016

Šta su

... Ljubav i Vera bez Nade?

principessa_etrusca principessa_etrusca 00:26 03.05.2016

Re: Šta su

...Ljubav i Vera bez Nade?


Нада Јовић & Квинтет Душка Гојковића: Attention


freehand freehand 00:12 03.05.2016

JAAAAAZZ

Da vam pokažem majstore:

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:14 03.05.2016

Kisno jutro u Beogradu


E pa dobro jutro svima:)

Evo kako meni jazz i crtani pretvore kisno jutro u jutro sa osmehom:)

Razmisljala sam da li neku verziju bez crtanog, ipak je ova najbolja.

Idemo Tom!

tasadebeli tasadebeli 09:25 03.05.2016

На крову, што рече Једнареч

blogovatelj

Džaretov kelnski koncert slušam mesecima već, neprestano. Najviše prija u svitanje.


Свитање... То је, бре, много рано, јел' да?


Иначе, ови Фријеви Зузови су сјајни момци! Подсећају ме на моје ђаке из школе.

Пази кад су наступили и на ТЕД (ЛИНК)


"Мало смо седели на крову и дували... Дув... Дуванили смо... Цигарете..." (ЛИНК)Хвала ти, Фри, што си ми их открио!

А један од њих је члан две сабвеј групе...

(Што ти је интернет... Лепо ја кажем, бескрајан... )


EDIT:
jednarecfonmoi

E pa dobro jutro svima:)

Evo kako meni jazz i crtani pretvore kisno jutro u jutro sa osmehom:)Добро јутро! Баш те поменух...
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:34 03.05.2016

Re: На крову, што рече Једнареч
EDIT:
jednarecfonmoi

E pa dobro jutro svima:)

Evo kako meni jazz i crtani pretvore kisno jutro u jutro sa osmehom:)Добро јутро! Баш те поменух...


:


Sad vidim tek, dobro si se setio...

Steta da u blogu Krovovi Beograda ne osvrnusmo se na tako nesto kako bi bilo sjajno.

Koncert na vrhu zgrade pod nocnim nebom.(Stars shining bright above you....)

Jedino ne znam kako se "donosi" klavir na vrh neke zgrade za tu prigodu
tasadebeli tasadebeli 13:28 03.05.2016

Re: На крову, што рече Једнареч

jednarecfonmoi

Jedino ne znam kako se "donosi" klavir na vrh neke zgrade za tu prigoduМа пусти, боље и да не сазнаш. Ја знам како изгледа дизати га на трећи спрат, па кроз велика балконска врата...
vera.nolan2 vera.nolan2 11:33 03.05.2016

White House became the Blues House ...

Slutim da si reč zlo upotrebio, onako od milja, kao "zlo bez koga se ne može" za one koji vole džez ... navih sat i dočekah jutro uz International Jazz Day April 30, 2016 ... očekivala sam da ćeš se osvrnuti na Svetski dan džeza koji je RTS3 lepo propratio ...I kako rekoše u odličnom serijalu "Istorija modernog džeza" da se "Um, intelekt i noge stapaju u džezu", možda i nije prijemčiv za jutro, sem "nogu" i svakodnevne egzistencijalne, ritualne frke i strke, ništa drugo se i ne traži ...
tasadebeli tasadebeli 13:32 03.05.2016

Re: White House became the Blues House ...

vera.nolan2

Svetski dan džeza koji je RTS3 lepo propratio ...


Био и снимак концерта Кларка Терија у Коларцу 1982. да се освеже успомене...

EDIT: Лаза Тошић је овде стварно дао све најбоље од себе...
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:00 03.05.2016

ovaj bibap jutarnji

Јој, познаваоци, нико да за буђење и јутарњи џез препоручи очигледaн избор -- Добро јутро, џезери.

Ц-ц-ц.
pape92 pape92 17:21 03.05.2016

Re: ovaj bibap jutarnji

Mačak je tu odsvirao solo života. Možda je manje poznata anegdota da se tog sola setio dva dana posle snimanja. I prvi solo je kažu bio odličan, sve zapakovano i prodato već. Zatim se pojavio kroz dva dana, kaže ima još bolji. Jedva ga puste jer je i prethodni bio odličan, i onda vide da je ovaj fantastičan i tako ostane taj drugi, koga svi znamo.
Saksofon svira Mića Marković, trubu Stjepko. Treba li reći da mi je ovo za koplje bolja od svih Momčilovih stvari (Inače sam je pomenuo na kraju teksta - mada ona nije za buđenje, nego za ono kad polomljen ideš kući u pola šest ujutru).
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:42 03.05.2016

Re: ovaj bibap jutarnji

Inače sam je pomenuo na kraju teksta

Ја прочитао текст пре два дана, тако да сам то већ и заборавио. А бар да је до мамурлука.

: )
Gojko & Stojko Gojko & Stojko 03:42 04.05.2016

Dobro jutro
Share & Enjoy
nowhereman nowhereman 13:26 04.05.2016

Dve stvari


...za dobro jutro.

Prvo:Namenjeno onima koji su jutrom zarobljeni među pokrivačima, a da bi izmileli na svetlost dana potreban im je jak sedativ, spuštene roletne, tihi glas i miris kafe.


Drugo:Podsećanje na prostu činjenicu: svi imamo krila i možemo leteti.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana