Društvo| Gradjanske inicijative| Hronika| Politika| Religija

Pravda za branu

little_radojica RSS / 30.03.2016. u 13:06

Осамдесетих година прошлог века, донета је одлука да се гради хидроакумулација "Ровни" код Ваљева. Два су била разлога за то: заштита подручја од честих поплава и обезбеђивање питке воде. На подрују планираном за потапање је манастир Св. Архангела Михаила, познат и као "ваљевска Грачаница". Српска православна црква је консултована у вези свега тога и постигнут је договор да се изграде нови објекти. Треба рећи да је разматрана и опција физичког преношења целог објекта, али се од тога одустало, јер је то на датом терену и због конструкције самог објекта (наводно, лоше је грађен па су зидови већ попуцали) веома компликован и скуп подухват са неизвесним резултатима. Приликом такве анализе узима се у обзир и значај самог објекта у смислу градитељског наслеђа, а како овај објекат ни по чему није специфичан, одлука је сасвим разумљива*. Нови објекти (црква и конаци) су изграђени пре неколико година и дошло је време да се стара црква потопи, чиме је тридесетогодишњи процес изградње осамдесет милиона евра скупе бране и акумулације доведен до краја. Међутим, пре неколико година у већ исељену цркву (иконе, иконостас, реликвије су већ пренете у новоизграђени објекат) уселили су се "заштитници цркве". Цркву су попунили својим иконама, почели да држе неке обреде, независно од СПЦ, и најавили да неће дозволити да црква буде потопљена.

Онда су кренули спинови о старости цркве. Наиме, манастир јесте (највероватније) основан у 15. веку, јесте ту црква постојала од половине 16. века, али данашња црква је изграђена на темељима тог објекта у 19. веку (и још једна мања је изграђена у првој половини 20. века), али за "заштитнике" чињенице нису релевантне, за њих је то Немањићка црква(!?). Ту скупину иначе предводи рашчињени поп из озлоглашене Црне Реке, који је и кривично одговарао за напад на полицију. Како је црква коначно почела да се потапа ове године, кренула је и хистерија по друштвеним мрежама и протести испред Владе, те је спиновање подигнуто на виши ниво. Слике полупотопљеног објекта уз пригодну клетву или резигнирану квази-духовну поруку круже интернетом и таблоидима, потписује се петиција за "спасавање" цркве која је већ спасена изградњом новог објекта и пресељењем свега значајног у исти (укључујући и звоно из 1860. год).

Иако су надлежни из "Колубаре"  која је и изградила брану, сасвим лепо објаснили хронологију догађаја и предочили да се све ради у договору са СПЦ, иако су се чули и гласови разума оних који већ дуго прате ситуацију, јер цео процес траје већ тридесетак година, број оних који су "изненађени" како се црква тако "напрасно" потапа је и даље зачуђујуће велик. Уље на ватру долива, нико други до - премијер ове земље, показујући још једном да је најкатастрофалнији премијер којег је Србија могла изабрати. Наиме, приликом посете Ваљеву у склопу предизборне кампање, он користи своју познату комбо технику сиктања на демонстранте уз накнадно додавање неке гротескне лажи којим им подилази. Ништа овде боље не пролази доброг старог лупања шаком о сто.

Најупечатљивији пример је, барем мени, посета Смедереву приликом прошле предизборне кампање, кад су га дочекали радници железаре седећи на земљи у знак протеста због ситуације у свом предузећу и неизвесне будућности својих радних места. Тада им је прво рекао да устану јер се "тако премијер не дочекује", а онда им је обећао да ће њихова ситуација бити решена у њихову корист (па шта кошта да кошта, ту су паре пореских обвезника). Демонстранте у Ваљеву је, пак, упозорио својим чувеним смиреним гласом да не вичу, а онда им поручио да ће он зауставити пуњење акумулације само ако му за то патријарх да дозволу! Тиме је још једном поручио да га баш брига за оно што је договорено и урађено у претходних 30 година и да ће је он изнад свих закона и институција ове земље. Наравно, масно је слагао, притом уваљујући врућ кромпир патријарху, што је у принципу у ред, али је том приликом ударио још једну рецку за десекуларизацију овог друштва, постављајући своју улогу испод улоге поглавара једне од цркава, те тако поручио да је премијер православаца, а не грађана Србије (што је супер за рејтинг). Да, све то је успео тим једним потезом.

Црква, пословично прагматична кад су у питању материјална питања, а крута кад је у питању социјални прогрес, се све време држала онога што најбоље ради - демагогије и избегавања директних одговора, маскирајући све то скрушеним изговором уз наводно саосећање са истим тим народом. Уместо да објасни својој пастви како ствари у свету одраслих функционишу**, тј. да је црква та која поседује и управља имовином док су њени добротвори наивни примаоци некакве нематеријалне садржине који се немају зашта ни питати, он је једва процедио да је вероватно за ваљевску Грачаницу већ касно, али да ето, наравно, дозвољава премијеру да овај "види шта може", прихватајући понуђену улогу православног ајатолаха. 

Да само кажем још да је овај случај, за разлику од случаја храста и случаја ранохришћанске базилике, угледни пример како би требало да функционишу друштвени процеси у једном озбиљном друштву (планирање бране и акумулације, изградња, преговори ЈП и СПЦ, пресељење цркве, пуњење акумулације), али је ипак налетео на исту врсту опструкције и неутемељених притисака дела јавности - групице грађана који благе везе немају о томе шта раде и зашто раде али то раде гласно и оне веће групе које по правилу подржавају сваки протест против власти или државе (ах, ко ће сад бринути о разликама између та два појма) без обзира колико је глуп и аутодеструктиван. У свакој ситуацији као што је ова, наше друштво има прилику или да се унапреди или да назадује. Ми назадујемо, веома конзистентно и посвећено, кад год имамо прилику и то је морам да признам фрустрирајуће. Како год да се заврши овај случај, било да премијер стане на страну логике и разума и аминује потапање, или да зарад малог броја гласова обустави потапање цркве и баци још осамдесет милиона евра, ми ћемо се као друштво наћи у дубљем блату него што смо сад, наравно значајно дубљем у другој варијанти.

 

*Иначе, нашим службама за заштиту градитељског наслеђа не треба много основа да нешто прогласе спомеником културе. У принципу, њима све треба, тако да можемо рећи да је црква у смислу градитељског наслеђа стварно небитна кад ни њима није требала. 

**Мада, онда би морала да имплодира. 

 Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stopalo stopalo 13:25 30.03.2016

još samo nekoliko komentara radi tačnosti

Potpuno si korektno napisao ovaj blog (ako je na meni da sudim ) samo bih dodao dva komentara radi poptunosti.

Prilikom donošenja odluke o izgradnji brane, država je proglasila javni interes.
Dakle, mogli su samo da sruše crkvu i da SPC isplate nadoknadu kao i svima drugima. Međutim još tada niko nije želeo takvu "hipoteku" na izgradnji takvog objekta i JP Kolubara je potpisala ugovor o razmeni nepokretnosti* i saglasila se da crkva ostane do trenutka punjenja.

Drugo se odnosi na samo rušenje. Kada se priprema akumulacija, svi objekti se ruše i raščišćava se teren. Pre svega zbog toga da situacija na dnu akumulacije bude kontrolisana jer će je voda svejedno razoriti.

Ovde je situacija bila specifična jer je Zavod za zaštitu spomenika kulture zahtevao da objekat ostane** jer ako neko za 200 godina odluči da isprazni akumulaciju, moći će da kad ukloni sav mulj od tih 200 godina da ponovo obnovi crkvu, što mislim da dovoljno govori o znanju tih stručnjaka.

*po tom ugovoru na brdu iznda jezera je izgrađena crkva, konak za monahe, itd.

**mislim da je jednim od elborata bilo predviđeno da se skinu svi delovi koji mogu da trule (lim, daske i slično) a da se unutrašnjost ispuni peskom da pritisci vode ne bi razorili objekat. Ni ovo neću komentarisati.
st.jepan st.jepan 14:59 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

Potpuno si korektno napisao ovaj blog

Dapače, odlično!
Kuleas Kuleas 15:13 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

Друштвене мреже већ неколико година служе искључиво као промоција медиокритетства,назови 'демократичности',уствари какофонија глупости,незнања,неписмености...ксенофобије,расизма и бахатости.Чак и да је прича о ткз. значају тог објекта (цркве) тачна,а није, не постоји оправдање за невероватан,поган речник, којим се служе назови верници и ини,заштитници верског објекта каквих је на стотине,хиљаде по Србији.Ово је једини народ у Европи који све своје мотиве за живот и напредак ИСКЉУЧИВО тражи у прошлости,митовима и сновима.Народ који се не прилагођава стварности и реалном животу,већ сматра да се стварност треба прилагодити њему (нама).Зато и постоје 'Ваљевске Грачанице' уместо уређених школа,болница и домова за старе,зато и постоје креатуре као што су Пахомије,Артемије или Качавенда,а не више успешних уметника,научника или спортиста.Наравно,став је поједностављен да би га разумели и дежурни (право)браниоци свеколиког Српства,но схватљив је,чак и њима.
emsiemsi emsiemsi 18:22 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

Kuleas
Друштвене мреже већ неколико година служе искључиво као промоција медиокритетства,назови 'демократичности',уствари какофонија глупости,незнања,неписмености...ксенофобије,расизма и бахатости.Чак и да је прича о ткз. значају тог објекта (цркве) тачна,а није, не постоји оправдање за невероватан,поган речник, којим се служе назови верници и ини,заштитници верског објекта каквих је на стотине,хиљаде по Србији.Ово је једини народ у Европи који све своје мотиве за живот и напредак ИСКЉУЧИВО тражи у прошлости,митовима и сновима.Народ који се не прилагођава стварности и реалном животу,већ сматра да се стварност треба прилагодити њему (нама).Зато и постоје 'Ваљевске Грачанице' уместо уређених школа,болница и домова за старе,зато и постоје креатуре као што су Пахомије,Артемије или Качавенда,а не више успешних уметника,научника или спортиста.Наравно,став је поједностављен да би га разумели и дежурни (право)браниоци свеколиког Српства,но схватљив је,чак и њима.

Глупости !
Шта то не кажеш Грцима који се позивају на историјску традицију дуже од Србије.
Што не кажеш Енглезима да им је бљак она њихова катедрала стара цца. 900 година.
Свака будала проглашава Србе кретенима ако се позивају на своју прошлост.
Све стотине и хиљаде верских објеката по Србији треба сачувати. Није те објекте градила којекаква гамад - то су градили наши преци.
Народ који се боље односи према својим старинама, нема проблема нити са школама и болницама.
Kuleas Kuleas 19:45 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

emsiemsi
Kuleas
Друштвене мреже већ неколико година служе искључиво као промоција медиокритетства,назови 'демократичности',уствари какофонија глупости,незнања,неписмености...ксенофобије,расизма и бахатости.Чак и да је прича о ткз. значају тог објекта (цркве) тачна,а није, не постоји оправдање за невероватан,поган речник, којим се служе назови верници и ини,заштитници верског објекта каквих је на стотине,хиљаде по Србији.Ово је једини народ у Европи који све своје мотиве за живот и напредак ИСКЉУЧИВО тражи у прошлости,митовима и сновима.Народ који се не прилагођава стварности и реалном животу,већ сматра да се стварност треба прилагодити њему (нама).Зато и постоје 'Ваљевске Грачанице' уместо уређених школа,болница и домова за старе,зато и постоје креатуре као што су Пахомије,Артемије или Качавенда,а не више успешних уметника,научника или спортиста.Наравно,став је поједностављен да би га разумели и дежурни (право)браниоци свеколиког Српства,но схватљив је,чак и њима.

Глупости !
Шта то не кажеш Грцима који се позивају на историјску традицију дуже од Србије.
Што не кажеш Енглезима да им је бљак она њихова катедрала стара цца. 900 година.
Свака будала проглашава Србе кретенима ако се позивају на своју прошлост.
Све стотине и хиљаде верских објеката по Србији треба сачувати. Није те објекте градила којекаква гамад - то су градили наши преци.
Народ који се боље односи према својим старинама, нема проблема нити са школама и болницама.

Емси,можеш рећи својој жени,брату,мајци,да је будала - мени не.Теби се нисам обратио.О Грцима,Енглезима и другима,у контексту приче о Ваљевској Грачаници - незнам шта рећи.Насмејао си ме.Мери речи други пут,имаш ти већ са киме (да) се тераш.
emsiemsi emsiemsi 19:57 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

Kuleas
emsiemsi
Kuleas
Друштвене мреже већ неколико година служе искључиво као промоција медиокритетства,назови 'демократичности',уствари какофонија глупости,незнања,неписмености...ксенофобије,расизма и бахатости.Чак и да је прича о ткз. значају тог објекта (цркве) тачна,а није, не постоји оправдање за невероватан,поган речник, којим се служе назови верници и ини,заштитници верског објекта каквих је на стотине,хиљаде по Србији.Ово је једини народ у Европи који све своје мотиве за живот и напредак ИСКЉУЧИВО тражи у прошлости,митовима и сновима.Народ који се не прилагођава стварности и реалном животу,већ сматра да се стварност треба прилагодити њему (нама).Зато и постоје 'Ваљевске Грачанице' уместо уређених школа,болница и домова за старе,зато и постоје креатуре као што су Пахомије,Артемије или Качавенда,а не више успешних уметника,научника или спортиста.Наравно,став је поједностављен да би га разумели и дежурни (право)браниоци свеколиког Српства,но схватљив је,чак и њима.

Глупости !
Шта то не кажеш Грцима који се позивају на историјску традицију дуже од Србије.
Што не кажеш Енглезима да им је бљак она њихова катедрала стара цца. 900 година.
Свака будала проглашава Србе кретенима ако се позивају на своју прошлост.
Све стотине и хиљаде верских објеката по Србији треба сачувати. Није те објекте градила којекаква гамад - то су градили наши преци.
Народ који се боље односи према својим старинама, нема проблема нити са школама и болницама.

Емси,можеш рећи својој жени,брату,мајци,да је будала - мени не.Теби се нисам обратио.О Грцима,Енглезима и другима,у контексту приче о Ваљевској Грачаници - незнам шта рећи.Насмејао си ме.Мери речи други пут,имаш ти већ са киме (да) се тераш.

Теби нисам нити рекао да си будала.
Ако ми поменеш жену, брата, мајку поновно, рећи ћу ти да си, не само будала, него и будалчина, чак и идиот.
Успут - ако мислиш да ми поменеш то што сам ти рекао, да ти одмах ово што сам навео кажем авансно ?
Успут 2 --- ја сам будалама рекао да су будале (био сам благ) сви они који Србе проглашавају кретенима ако се позивају на своју прошлост. Ти се нађи ту, или се не нађи - свеједно ми је.
8c_competizione 8c_competizione 21:03 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

stopalo
Drugo se odnosi na samo rušenje. Kada se priprema akumulacija, svi objekti se ruše i raščišćava se teren. Pre svega zbog toga da situacija na dnu akumulacije bude kontrolisana jer će je voda svejedno razoriti.


ne vidim nista lose i da ostave crkvu potopljenu (bez rusenja), bilo bi interesantno za ronioce i taj vid turizma

ali avaj, ko ce jos o pozitivnim stvarima misliti, kada je lakse kukati i proklinjati
narcis narcis 21:22 30.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

ne vidim nista lose i da ostave crkvu potopljenu (bez rusenja), bilo bi interesantno za ronioce i taj vid turizma

al zajebano za kupače, davili bi se ko tuđi.
Jukie Jukie 11:23 31.03.2016

Re: još samo nekoliko komentara radi tačnosti

8c_competizione

ne vidim nista lose i da ostave crkvu potopljenu (bez rusenja), bilo bi interesantno za ronioce i taj vid turizma

Bela foka
Matkah taught him ... how to skirt the wrecks lying a hundred fathoms below water and dart like a rifle bullet in at one porthole and out at another as the fishes ran
svarog svarog 14:37 30.03.2016

Hvala na info

Nisam ni pokušavao da čitam vesti vezane za ovo, bilo mi dosta slike sa onim nesretnicima sa zatavama i ikonama
nim_opet nim_opet 15:10 30.03.2016

Znas kako...

...igrom slucaja su mi poznati detalji...ne zato sto me je interesovalo, ali zadesilo se da znam ljude koji protestuju itd. Do pre neku godinu ni na kraj pameti im ne bi bilo da protestuju, niti ih je interesovala crkva, brana itd, posebno sto znaju za istu vec jedno dvadeset godina. Ali, kada se ljudi osecaju vise od tih 20 godina na ivici, tj. stalno balansiraju egzistenciju izmedju imanja i nemanja, sigurnosti i nesigurnosti, a usput im se konstantno servira nepatvoreni populizam (ukljucujuci i sindrom zrtve) vidim kako i zasto u jednom trenutku nekakav otvoreni bunt na prethodno potpuno nevaznom polju moze da im se ucini privlacnim. Uostalom, nikakav bunt protiv pravne, ekonomske i sigurnosne situacije im ne pomaze jer nemaju ama bas nikakvog uticaja na to da li ce sutra imati posao, da li ce sutra neko da im pregazi dete na pescakom i posle ne odgovara, da li ce im pare iz dzepa uzimati i trositi na "subvencije i burazerske poslove" itd, ali na ovo, na nekakvom mikro nivou imaju barem utisak da mogu da uticu. S' jedne strane ih nista ne kosta (dobro, kosta, treba otici do te crkve i provoditi vikendte tamo), niti im naravno moze bilo kako materijalno pomoci, ali im daje oduska na mentalnom nivou. Ni najmanje ne podrzavam stav, ali vidim razloge zbog kojih su ovakvi protesti moguci.
little_radojica little_radojica 15:37 30.03.2016

Re: Znas kako...

Znas kako...
...igrom slucaja su mi poznati detalji...ne zato sto me je interesovalo, ali zadesilo se da znam ljude koji protestuju itd. Do pre neku godinu ni na kraj pameti im ne bi bilo da protestuju, niti ih je interesovala crkva, brana itd, posebno sto znaju za istu vec jedno dvadeset godina. Ali, kada se ljudi osecaju vise od tih 20 godina na ivici, tj. stalno balansiraju egzistenciju izmedju imanja i nemanja, sigurnosti i nesigurnosti, a usput im se konstantno servira nepatvoreni populizam (ukljucujuci i sindrom zrtve) vidim kako i zasto u jednom trenutku nekakav otvoreni bunt na prethodno potpuno nevaznom polju moze da im se ucini privlacnim.


princi princi 16:24 30.03.2016

Re: Znas kako...

Da, ovo strasno lici na price oko povrsinskih kopova po Kolubari: posto drzava nikad nema (ili "nema" ) dovoljno kinte da otkupi imanja i obesteti seljake, onda ih potkupljuje tj korumpira tako sto im daje izmisljene poslove po EPSu, ili im omogucava da kradu ugalj, prave sopstvene biznise, i sl. Neki ljudi (tj seljaci) na konto toga naprave citave poslovne imperije. Naravno, ne treba ni trositi reci kakve posledice takva moralno hazardna situacija ima na citavo drustvo. Pogotovu sto tamo po Kolubari imas te lokalne badze koji se vuku jos iz komunistickih vremena i kloji ucenjuju drzavu za ovo i ono (jbg, pustili su da im se razrovare sve plodne njive kako bi se grejali Beograd i Vojvodina), smisljaju nekakve megalomanske projekte za koje niti ima para, niti imaju bilo kakve ekonomske pa i tehnicke logike. Ono, crvljivo do koske.

Ista je prica sa putevima, sa svim po Srbiji. Srbi jednostavno ne znaju da se organizuju u drzavu, plemensko, predindustrijsko drustvo. Cak bi se moglo reci ni da ne postoje kao nacija, osim u udzbenicima istorije i mitologiji (verovatno se zato i generisu ove TV radio nacije svakih 20, 30 godina poput Makedonaca, Crnogoraca, Bosnjaka; ne bi me cudilo da se i Sremcima i Sremicama i Bacvanima digne kurac pa da se i oni registruju kao nacije; posle njih slede Vracarci, pa Nislije, pa Uzicani, Cacani, Pirocanci, Vranjanci...).
gavrilo1 gavrilo1 16:29 30.03.2016

pravda za mene

brana i crkava ima i bice
Ja sam jedan i neponovljiv
posluzicu se sa "dosta je bilo"
Banovao me prvo arhitekta Djordje Bobic jer se ne slazem sa njim oko toga sta je lepo.
Ja imam pravo da mi bude lep koncept onoga sto se zida na obali Save i da branim to sto podrzavam cinjenicama.
Banovao me normalni krkar u svom poslednjem blogu jer sam insistirao da mi kaze ko ga proglasio normalnim.
Ja imam pravo da cenim rad Aleksandra Vucica kao premijera, da ga branim i da ga nagradim svojim glasom.
Da mi se objasni sta je to intelektualac i sta je to normalni.
Postoji osnovana sumnja da se obojica lazno predstavljaju.
nim_opet nim_opet 16:40 30.03.2016

Re: pravda za mene

gavrilo1
brana i crkava ima i bice
Ja sam jedan i neponovljiv
posluzicu se sa "dosta je bilo"
Banovao me prvo arhitekta Djordje Bobic jer se ne slazem sa njim oko toga sta je lepo.
Ja imam pravo da mi bude lep koncept onoga sto se zida na obali Save i da branim to sto podrzavam cinjenicama.
Banovao me normalni krkar u svom poslednjem blogu jer sam insistirao da mi kaze ko ga proglasio normalnim.
Ja imam pravo da cenim rad Aleksandra Vucica kao premijera, da ga branim i da ga nagradim svojim glasom.
Da mi se objasni sta je to intelektualac i sta je to normalni.
Postoji osnovana sumnja da se obojica lazno predstavljaju.

Izvini, ali kako tvoj komentar doprinosi ovome tekstu ili diskusiji o sustini ovog teksta? Ili bi ti da pricas o sebi?
gavrilo1 gavrilo1 18:11 30.03.2016

Re: pravda za mene

nim_opet
gavrilo1
brana i crkava ima i bice
Ja sam jedan i neponovljiv
posluzicu se sa "dosta je bilo"
Banovao me prvo arhitekta Djordje Bobic jer se ne slazem sa njim oko toga sta je lepo.
Ja imam pravo da mi bude lep koncept onoga sto se zida na obali Save i da branim to sto podrzavam cinjenicama.
Banovao me normalni krkar u svom poslednjem blogu jer sam insistirao da mi kaze ko ga proglasio normalnim.
Ja imam pravo da cenim rad Aleksandra Vucica kao premijera, da ga branim i da ga nagradim svojim glasom.
Da mi se objasni sta je to intelektualac i sta je to normalni.
Postoji osnovana sumnja da se obojica lazno predstavljaju.

Izvini, ali kako tvoj komentar doprinosi ovome tekstu ili diskusiji o sustini ovog teksta? Ili bi ti da pricas o sebi?


ma sve je to povezano, videces na kraju da jeste
a_olmos a_olmos 17:52 30.03.2016

Crkva

Smatram da su isključivi krivci za taj slučaj Valjevske Gračanice Crkva (kao institucija) i njeni predstavnici. Pre 30 godina se lepo dogovorili s državom, obeštećeni itd. itd., i šta je sad? Što ne izađe patrijarh i objasni tom narodu o čemu se radi; da je brana nešto što mora da se gradi, da je Crkva na to pristala itd.? Nego sve vreme nešto mulja ni tamo ni ovamo, i on i svi ostali crkveni zvaničnici.Valjda mogu da stanu iza postupaka svoje sopstvene organizacije!
bolid1 bolid1 18:09 30.03.2016

Re: Crkva

Što ne izađe patrijarh i objasni tom narodu o čemu se radi; da je brana nešto što mora da se gradi, da je Crkva na to pristala itd.?


Mislim da je promuljako kao da bi on rekao nešto, ma sad je mnogo kasno. Nije loša fora, Vučić ispadne heroj (JA zaustavljam sve, samo da mi crkva namigne), crkva promumlja nešto nesuvislo, zapravo ništa...rezultat je Vučić koji bi sve to spasao, samo mu mnogo kasno rekli.

Da ne pišem dva komentara, konačno će onaj tip što je onomad napravio kafanu Jezero moći da opravda naziv
nim_opet nim_opet 18:11 30.03.2016

Re: Crkva

a_olmos
Smatram da su isključivi krivci za taj slučaj Valjevske Gračanice Crkva (kao institucija) i njeni predstavnici. Pre 30 godina se lepo dogovorili s državom, obeštećeni itd. itd., i šta je sad? Što ne izađe patrijarh i objasni tom narodu o čemu se radi; da je brana nešto što mora da se gradi, da je Crkva na to pristala itd.? Nego sve vreme nešto mulja ni tamo ni ovamo, i on i svi ostali crkveni zvaničnici.Valjda mogu da stanu iza postupaka svoje sopstvene organizacije!

Gradjani koji protestuju nemaju veze sa ovom zvanicnom crkvom - taj pop koji ih predvodi je rascinjen i sad praktikuje neku "starosrpsku crkvu" :)
princi princi 18:12 30.03.2016

Re: Crkva

a_olmos
Smatram da su isključivi krivci za taj slučaj Valjevske Gračanice Crkva (kao institucija) i njeni predstavnici. Pre 30 godina se lepo dogovorili s državom, obeštećeni itd. itd., i šta je sad? Što ne izađe patrijarh i objasni tom narodu o čemu se radi; da je brana nešto što mora da se gradi, da je Crkva na to pristala itd.? Nego sve vreme nešto mulja ni tamo ni ovamo, i on i svi ostali crkveni zvaničnici.Valjda mogu da stanu iza postupaka svoje sopstvene organizacije!

Mozda su provalili da mogu jos neku kintu da maznu. Jbg, proslo 30 godina, inflacija, trajanje ugovora... siguran sam da bi uspeli da pred sudom nakamce jos neku kintu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:52 30.03.2016

Re: Crkva

Smatram da su isključivi krivci za taj slučaj Valjevske Gračanice Crkva (kao institucija)


Ili će pre biti deo crkve?
Za tu branu su, tako kažu, "zaslužni" jedan vladika (Lavrentije) jedan političar (Dule Mihailović, tadašnji predsednik opštine, kasnije ministar) i jedan bizMismen, Vidoje Vujić (prozori koji gledaju u budućnost).
Tvrdi se da je sve to krenulo posle dogovora njih trojice i njihovih planova da se od toga napravi dobar biznis.
Ima smisla verovati u to jer Valjevo, zasita, ni bez te brane, nema velikih problema sa vodosnabevanjem, a teško je razumeti od čega, od kojih poplava, će ta brana da štiti kad reka koja treba da je puni je u stvari jedan potok.

Dodatni razlog da se u to veruje su očigledni afiniteti svih trojice kad su pare u pitanju, mnogo ih vole.
Lako je to proveriti, da ne davim sad.

Vladika više nije nadležan za Valjevo, eparhija je podeljena, on je otišao u Šabac, a novoosnovana je dodeljena drugom.
Taj drugi je od onih koji "nit smrdi nit miriše".

Iako ima smisla sumnajti u namere onih koji su pokrenuli celu stvar (a oko koje su se vrtele ogromne pare i priče o ogromnim mažnjavanjima) sad je stvar već gotova, brana izgrađena, naravno da treba da se stavi u funkciju.
A ovi što protestuju, su em stvarno malobrojni, na "skupovima" u Valjevu ih bude tek po par desetina, em nemaju ni podršku zvanične crkve.
Za njih se smatra da su većinom pristalice bivšeg vladike Artemija.

Tako da me baš iznenadio ovaj blog, mislio sam da to van Valjeva nema nikavog odjeka.
princi princi 19:58 30.03.2016

Re: Crkva

Lavrentije

Super ime. Kud se nisam ranije setio...
princi princi 20:22 30.03.2016

Re: Crkva

on je otišao u Šabac

Pazi kad nisam ni trepnuo na ovaj Sabac, :).
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 30.03.2016

Re: Crkva

Super ime. Kud se nisam ranije setio...


Znimnjiv lik, previše prozapadan, kako ga karakterišu.
Jedan od onih koji se zalažu za pomirenje sa katolicima, optužuju ga da je kumovao da se za patrijarha postavi sadašnji, jer je to put da Papa dođe u Srbiju, čemu se tvrdo krilo suprotstavlja. Optužuju ga što prisustvuje misama u katoličkim crkvama, a na radiju koji je pod njegovim uticajem se daje prostor za katoličke emisije.

Njegov kadar je izvesni đakon Ranković, ne baš slavne prošlosti, ali veoma uticajan iako bez formalnog duhovnog obrazovanja ( a ni svetovno mu nije jača strana)
Direktor Glasa Crkve, nekada (početak devedesetih) uticajnog časopisa, kasnije radija, a još kasnije izdavačke kuće.
Dok je Lavrentije bio i valjevski vladika sve je to stolovalo u Valjevu, kad se on preselio u Šabac sve je s njim tamo otišlo.
Imao je i neke privatne dilove po Beogradu...

Inače, Lavrentije je, pod maskom nekakvih konaka, napravio hotel ispod Soko Grada..
Kažu da je zvanično to crkveno a ustvari njegov privatan.

Meni se ni malo ne sviđa to što je na samom Soko Gradu, nekadašnjem turskom utvrđenju, gradu, postavio ogroman, ružan krst, neka budalasta osveta Turcima posle 150 godina.
princi princi 20:39 30.03.2016

Re: Crkva

Sine, kako nas zajeba onaj Sveti Sava, samo tako...
a_olmos a_olmos 23:29 30.03.2016

Re: Crkva

Na sve ovo što ste svi vi napisali mogu samo da ponovim: Crkva da se odredi, jasno i glasno, prema slučaju.
Ako su to smuljale neke vladike i neki biznismeni, što su ovi ostali ćutali do sad i što još uvek to niko neće da kaže?
Ako protestuju ljudi koji s Crkvom nemaju veze (neki raspopi i šta ja znam) gde su da kažu da oni iza toga ne stoje?
Ako je Valjevska Gračanica stvarno značajan i vredan istorijski spomenik, šta su čekali da je potope pa da se toga sete?
Šta god da je u pitanju – izvoli, brate, izađi pred narod pa objasni svoje pozicije. A ne ovako.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:02 31.03.2016

Re: Crkva

Crkva da se odredi, jasno i glasno, prema slučaju.


Ma ne mogu da se saberu.
Te demonstracije predvodi neki kaluđer koga je crkva zvanično otpustila, oduzela mu status kaluđera jer je podržao rašinjenog vadiku Aretmija, a Artemije je sušta suprotnost toj liberalnijoj struji u kojoj je npr Lavrentije.
A sa druge strane, valjevski vladika Milutin je negde između pa se tako i ponaša.
On sada predlaže da se brana puni ali samo do kote koja ne potapa crkvu.
Milsim, smešno.

Tako da ne vredi očekivati od zvanične crkve neki zvaničan stav.

Demagoška institucija kakve jeste nikad neće reći, mi smo za to da se crkva potopi, a samo to bi trebali da kažu jer su takav ugovor sa državom potpisali, dobili su šta su tražili. Dobili i prihvatili drugo zemljište, druge objekte na tom zemljištu, država je svoju obavezu iz ugovora prema njima ispunila.

Ali ne mogu da zamislim popa koji će javno reći da crkvu treba potopiti, niti mogu da zamislim da kažu nemojte potapati, jer im se uvek može poturiti pod nos ugovor koji su potpisali.
Ćutaće oni oko toga uvek.

Treba raditi dalje, puniti to jezero kad je brana već napravljena, iako možda nije morala da se pravi.

A ovi što protestuju, pa neka ih neka protestuju, neka bacaju kletve, neka pevaju tropare, imaju ljudi pravo.
Mada, veruj mi na reč, kad bi ih video ne bi se sa takvima družio.
a_olmos a_olmos 00:11 31.03.2016

Re: Crkva

Demagoška institucija kakva jeste [...]


E upravo je u ovome poenta. Kako beše ona „stara narodna“ – oni bi i da se j... i da im ne uđe... :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:12 31.03.2016

Re: Crkva

oni bi i da se j... i da im ne uđe


E baš to.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:27 31.03.2016

Re: Crkva

hoochie coochie man


Znimnjiv lik, previše prozapadan, kako ga karakterišu.
Jedan od onih koji se zalažu za pomirenje sa katolicima, optužuju ga da je kumovao da se za patrijarha postavi sadašnji, jer je to put da Papa dođe u Srbiju, čemu se tvrdo krilo suprotstavlja. Optužuju ga što prisustvuje misama u katoličkim crkvama, a na radiju koji je pod njegovim uticajem se daje prostor za katoličke emisije.Lauri katolicki igrac? ma jok, mozes ga optuziti vise da je Luteran, ali katolike voli kao i lanjski sneg. covek je hajduk i kavaljer, jedna od boemskijih figura, a da je jedan od ljudi iz unutrasnjeg Dedinog kruga, jeste. inace, demonstranti su ljudi iz najtamnijeg sektora Crkve, paracrkva.
vlad_aleksh vlad_aleksh 06:55 31.03.2016

Re: Crkva

hoochie coochie man

Za tu branu su, tako kažu, "zaslužni" jedan vladika (Lavrentije) jedan političar (Dule Mihailović, tadašnji predsednik opštine, kasnije ministar) i jedan bizMismen, Vidoje Vujić (prozori koji gledaju u budućnost).


Где су, шта раде? На пример, овај Дуле Михајловић? Да ли је са ове стране Дунава, мислим Саве, хоћу рећи Дунава?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:00 31.03.2016

Re: Crkva

Где су, шта раде? На пример, овај Дуле Михајловић? Да ли је са ове стране Дунава, мислим Саве, хоћу рећи Дунава?


Ono što sam poslednje čuo od njegovog drugara iz mladosti, je to da je u ne baš zavidnoj situaciji.
Često je, skoro stalno, sam na Povlenu, ima tamo baš lepu (i skupu) kuću, vikendicu, ili kako se to zove.
Kaže da mu se i bogatstvo (nekad poprilično) topi ubrzano, a ono što je sigurno je to da mu je Lutra, preduzeće kome oblast nikad nije do kraja definisana ali koje je radilo sve i svašta, i velike pare vrtelo, propala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:47 31.03.2016

Re: Crkva

Valjda mogu da stanu iza postupaka svoje sopstvene organizacije!


Misliš da naprave presedan?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:08 31.03.2016

Re: Crkva

Lauri katolicki igrac? ma jok, mozes ga optuziti vise da je Luteran, ali katolike voli kao i lanjski sneg


Pazi Srki, ja nisam ulazio u detalje toga, ali ono što se za Lavrentija misli i govori je da je prozapadno opredeljen i da je zbog toga u sukobu sa drugim, tvrđim krilom, i da ga to dugo krilo optužuje za papizam.
Sastajao se sa papom, hvalio ga, vodio tamo sveštenike, i na kraju, zalagao se za priznanje sasmostalnosti makedonske crkve.

Ja to ne niti osuđujem niti odobravam, nemam nikakav stav o tome treba li papa da dođe u Srbiju, trebaju li da se sastanu patrijarh i papa, trebaju li da se ujedine crkve, ništa od toga me ne interesuje previše, neka rade šta misle da je dobro, meni svejedno, ali me baš iznenadilo ovo što si napisao da Lavrentija Rim ne zanima, jer sve što sam čuo o njemu govori drugačije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:57 01.04.2016

Re: Crkva

hoochie coochie man
ali me baš iznenadilo ovo što si napisao da Lavrentija Rim ne zanima, jer sve što sam čuo o njemu govori drugačije.ma jok, to jastrebovi fabrikuju sve zato što im smeta što je blizak Dedi, i što Deda polako, unutarinstitucionalno izoluje njihovu (jastrebova) moć. a inače prava hajdučina i drugar za na raku. normalan je čovek. a to da pričaju svašta, pričaju, kere laju dok karavani prolaze, to je poznat sport u Srbiji, pljuvka u dalj. a inače, Srbi imaju sasvim pristojnu imovinu u katoličkim zemljama, tako da moraš da se baviš diplomatijom, hteo ne hteo (bolje hteo, ako već imaš izbora i mogućnosti). da ne širim, pričaćemo nekada uz svetu srpsku anti-prohibicionu mašineriju za destilovanje.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:03 01.04.2016

Re: Crkva

Jelica Greganović
Valjda mogu da stanu iza postupaka svoje sopstvene organizacije!


Misliš da naprave presedan?


why not, dolaze nova vremena, novi ljudi.

иначе, Јелице, Tи у Љубљани имаш једног дивног човека за свештеника српског, Ralle the Angel, а и владика вам је cool. када год желиш, можеш доћи да их нападнеш вербално, и лично, не мора преко медија, сами ми јави да Tе најавим, да обуку људи логосне панцире, када крене Леца тхе Горопад речју, да буду спремни да издрже први талас удара!narcis narcis 18:32 30.03.2016

gledao

slučajno reportažu pre par meseci.
ša da kaem, svako ima pravo da protestuje i gubi vreme
upčetku je i meni palo na mozak, nesmem da kažem pamet, da bi trebalo da je fizikalno presele al onda, daljim tokom fabule radnje reportaže sam saznao ovo što i ti pišeš da tu od nemanjića ima jedino ime a kamenje,cigla i ostali šut je podosta mlađahan. sad slama se lako pali a glave punjene slamom još polakše
da ih neko pozove da protestuju što ih država jebe u mozak nikad ne bi pristali, dal zbog imanja/ nemanja istog il što im isti nije neophodan pa može da ga jebe ko oće , ne znam.
zemljanin zemljanin 20:01 30.03.2016

Re: gledao

narcis
slučajno reportažu pre par meseci.
ša da kaem, svako ima pravo da protestuje i gubi vreme

Цркву су попунили својим иконама, почели да држе неке обреде, независно од СПЦ, и најавили да неће дозволити да црква буде потопљена.

ljudi imaju pravo da protestvuju ... pozvati na informativni razgovor radi pojašnjenja dela o "neće dozvoliti" i ako to ne uključuje diverzansko-terorističke ispade na objektima - nikom ništa ... najave protest, država im to odobri ili ne i idemo dalje ...
narcis narcis 20:25 30.03.2016

Re: gledao

zemljanin
narcis
slučajno reportažu pre par meseci.
ša da kaem, svako ima pravo da protestuje i gubi vreme

Цркву су попунили својим иконама, почели да држе неке обреде, независно од СПЦ, и најавили да неће дозволити да црква буде потопљена.

ljudi imaju pravo da protestvuju ... pozvati na informativni razgovor radi pojašnjenja dela o "neće dozvoliti" i ako to ne uključuje diverzansko-terorističke ispade na objektima - nikom ništa ... najave protest, država im to odobri ili ne i idemo dalje ...

pa to sam i teo da rečem
samo je teško objasniti niščima duhom da neki objekti sem starosti nemaju nikakvu istorisku ni umetničku vrednost i da samim tim nije nikakava šteta ako se sruše.
to što je nešto staro ne znači i da je vredno.
zemljanin zemljanin 20:28 30.03.2016

Re: gledao

narcis
zemljanin
narcis
slučajno reportažu pre par meseci.
ša da kaem, svako ima pravo da protestuje i gubi vreme

Цркву су попунили својим иконама, почели да држе неке обреде, независно од СПЦ, и најавили да неће дозволити да црква буде потопљена.

ljudi imaju pravo da protestvuju ... pozvati na informativni razgovor radi pojašnjenja dela o "neće dozvoliti" i ako to ne uključuje diverzansko-terorističke ispade na objektima - nikom ništa ... najave protest, država im to odobri ili ne i idemo dalje ...

pa to sam i teo da rečem
samo je teško objasniti niščima duhom da neki objekti sem starosti nemaju nikakvu istorisku ni umetničku vrednost i da samim tim nije nikakava šteta ako se sruše.
to što je nešto staro ne znači i da je vredno.
ma zaboravio sam da ubacim nakon tvog citata
evo sad da nadoknadim
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:36 30.03.2016

Re: gledao

samo je teško objasniti niščima duhom da neki objekti sem starosti nemaju nikakvu istorisku ni umetničku vrednost i da samim tim nije nikakava šteta ako se sruše.
to što je nešto staro ne znači i da je vredno.


Al kad se sve to nazove Gračanicom....
Mene je taj naziv iznenadio kad sam ga prvi put čuo, a čuo sam ga relativno skoro, kad je počela ova frka.
Pre toga sam ceo život proveo u valjevskom kraju i nikad nisam čuo da postoji neka valjevska Gračanica.
Uveren sam da je to izmišljeno da bi bombastičnije zvučalo.
narcis narcis 20:55 30.03.2016

Re: gledao

Uveren sam da je to izmišljeno da bi bombastičnije zvučalo.

pa to je ta demagogija koja trenutno vlada unas, daš bombastično ime nečemu što ne vredi ni papira na kom je zapisano, ili cigle i cementa, i to ond odjekuje u šupljim glavama.
a kad nekom od tih ne dozvoliš da prekomponuje neku staru kuću koja je možda jedina ostala da svedoči o nekom davnom vremenu ima oči da ti izvadi.
uniš su ostale dve kuće iz tursko doba, jednu, kuću stambolijskih su komunisti renovirali, tačnije rečeno isponova sazidali i onda su otvorili kafančinu u nju umesto da to bude galerija sa stalnom postavkom slika, niš to nema a ima trsiplava što akademije što umjetničke čkolje, pa ti vidi.
druga sremčeva kuća je jo u vlasništvu tako da ima da padne dok se to ne reši.
a da onda su dali bombastično ime , tako da ta kafančina nije više kuća stambolijskih nego kafana sinđelić, teraju sprdnju sa istorijom grada a šupljoglavci to ne razumeju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:00 30.03.2016

Re: gledao

tako da ta kafančina nije više kuća stambolijskih nego kafana sinđelić,


Baš Sineđelić.
Kako je to jeftino, plitko, da ti se smuči.
narcis narcis 21:27 30.03.2016

Re: gledao

hoochie coochie man
tako da ta kafančina nije više kuća stambolijskih nego kafana sinđelić,


Baš Sineđelić.
Kako je to jeftino, plitko, da ti se smuči.

meni se svaki put smuči kad prođem , srećom sad prolazim samo danju, al zamisli uveče letnjo doba a iz bašču piči kafanska muzika a sve to zaogrnuto u spomenik kulture, što stambolija jeste al joj n e davaju.
najgore što kad sam spomenuo nekim akademskim umjetnicima da je to ruglo od kafane i da treba da bude galerija , teli me pojedu.
medjutim92 medjutim92 00:39 01.04.2016

Re: gledao

narcis
a da onda su dali bombastično ime , tako da ta kafančina nije više kuća stambolijskih nego kafana sinđelić


U slučaju Sinđelića ime je pre barutansko nego bombastično.
narcis narcis 01:57 01.04.2016

Re: gledao

U slučaju Sinđelića ime je pre barutansko nego bombastično.

jedan_covek jedan_covek 09:30 31.03.2016

Svi odgovori su upravo ovde:

како би требало да функционишу друштвени процеси у једном озбиљном друштву


a i pitanja...
feliks.krul feliks.krul 17:15 31.03.2016

Re: Svi odgovori su upravo ovde:

jedan_covek
како би требало да функционишу друштвени процеси у једном озбиљном друштву


a i pitanja...


"A serious society"? Ko li su to?

Koliko znam svi ljudi sveta sebe shvataju ozbiljno. Ali kako se moze ocekivati da mi Srbi budemo "ozbiljni" kad retko ko postuje drugog clana ovog drustva, mnogi ne postuju ni sami sebe... a na prvom mestu ne postujemo ljude koje smo izabrali.
narcis narcis 17:23 31.03.2016

Re: Svi odgovori su upravo ovde:

a na prvom mestu ne postujemo ljude koje smo izabrali.

a čime su izabrani zaslužili da budu poštovani?
nim_opet nim_opet 13:50 01.04.2016

Re: Svi odgovori su upravo ovde:

narcis
a na prvom mestu ne postujemo ljude koje smo izabrali.

a čime su izabrani zaslužili da budu poštovani?

E pa sad, jel to hoces da kazes da glasaci biraju ljude koji nisu za postovanje? Pa sto ih onda biraju? Jel nema neko vredan postovanja da se izabere?
narcis narcis 15:25 01.04.2016

Re: Svi odgovori su upravo ovde:

nim_opet
narcis
a na prvom mestu ne postujemo ljude koje smo izabrali.

a čime su izabrani zaslužili da budu poštovani?

E pa sad, jel to hoces da kazes da glasaci biraju ljude koji nisu za postovanje? Pa sto ih onda biraju? Jel nema neko vredan postovanja da se izabere?

evo u tri reča
izabrali su- kupce lažnih diploma, plagijatore doktorata, postavili ministre sa završenom srednjotekničkom školom, u parlamentu sede ljudi koji nisu sposobni da artikulišu svoje misli, dovoljno.
o lopurdama i lopovima i kradovima valjda ne treba da pišem, ti.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:18 04.04.2016

Re: Svi odgovori su upravo ovde:

nim_opet
narcis
a na prvom mestu ne postujemo ljude koje smo izabrali.

a čime su izabrani zaslužili da budu poštovani?

E pa sad, jel to hoces da kazes da glasaci biraju ljude koji nisu za postovanje? Pa sto ih onda biraju? Jel nema neko vredan postovanja da se izabere?

sličan se sličnom raduje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana