Život

MOJE AMERIČKE PRIČE

kosta.babic RSS / 29.03.2016. u 21:22

Probudio sam se malo"umoran".

Dok su me napuštala zadnja alkoholna isparenja od sinoć zazvonio je telefon. Nisam imao ideju ko me zove u devet ujutu.Rekao sam jedno oficijelno DA očekujući nekog bezveznjaka koji u to vreme nema prečeg posla nego da me smara.Sa druge strane čovek me pitao vrlo ljubaznim glasom;
Da li ste vi Kosta Babić?
Rekao sam: Da, ja sam.


Zatim se vrlo učtivo pretstavio imenom i prezimenom i dodao da je on inspektor policije.Tada sam počeo da se budim.Još me pitao da li mogu da dođem do njih.Pomislio sam da ne bi bilo preterano pametno da kažem da ne mogu jer imam puno obaveza a evo baš sam pristavio ručak pa se plašim da ne zagori.Bilo mi je jasno da ako ne dođem poslaće po mene.Mada,ni to nebi bilo loše rešenje s obzirom na lumbago zbog koga sam jedva hodao.Mogu samo da zamislim šta bi komšije pomislile dok bih ulazio u policiski auto.Zato sam od te ideje odmah odustao.Pitao sam naivno;Jel' to sup u Milana Rakića? Ne,reko je mi smo u palati Srbija zgrada nekadašnjeg saveznog izvršnog veća .Tada sam se definitivno probudio.Kroz glavu mi je prošlo da tamo stanuju neke izuzetno važne policiske službe ove države.Pitao sam :O čemu se radi?
Odgovor je bio:To ne mogu sad da vam kažem.
Pitao sam u koliko sati?
Rekao je u jedanaest i prekinuo vezu.
Pokušaću da se setim šta mi je sve prolazilo kroz glavu dok sam se u autobusu sedamdeset sedam klackao ka novom beogradu.
Prvih deset minuta pitao sam se da li sam nešto zasrao? I nisam se ničeg setio.Drugo pitanje je bilo:Dali sam nešto pijan zasrao a da se toga ne sećam? Ni toga se nisam setio.Onda sam pomislio da je možda neko od mojih prijatelja napravio kakvo sranje?Na to nisam imao odgovor.A onda su mi na pamet padale sve sumornije misli.Prvo:Da li će da me smeste u stolicu i kažu pričaj? A o čemu da pričam? Lako je onima koji su skrivili, oni bar znaju o čemu da ne pričaju.
Zatim sam mislio;da li prvo biju pa pitaju ili prvo pitaju pa biju?U tom smo stigli na Novi Beograd.Onako obeućen nisam ni primetio da sam izašao jednu stanicu ranije.Jedva sam se dovukao do zakazane lokacije.
U sobi su bila tri inspektora.Mora da sam izgledao užasno loše jer me je naj mlađi od njih ponudio pićem da se ne srušim i riknem na njegove oči.Drhtao sam , što od straha što od iznemoglosti ali sam piće ljubazno odbio.Ko velim trebaće mi ovaj preostali deo mozga koji nije ispran alkoholom.
Prvo su me pitali gde sam upoznao Erika Frejna.Pošto mi ovo ime nije ništa značilo rekao sam da ne znam ko je to.Ne znam da li mi je verovao,verovatno ne,ali me je potsetio da je to čovek koga traži američka policija jer je ubio jednog policajca a drugog ranio.To takođe nije imalo nikakve veze samnom pa se nisam uzbuđivao. Još me pitao da li sam se sa njim dopisivao mejlovima ili komunicirao na neki drugi način.Rekao sam im: ljudi pa ja ne znam engleski osim onih par reči koje moja žena ne zna da izgovori na srpskom pa ja moram da zapamtim na engleskom.Kako nisu imali više pitanja ja sam se spremio da ustanem i pođem.Baš nekako na pola ustajanja naj stariji inspektor me zamolio da sačekam još malo jer uskoro stiže specijalni agent FBI-a koji bi takođe želeo da popriča samnom.Dobro,pomislio sam oni bar ne biju.Ono što mi je sledeće palo na pamet bilo je:"zašto je specijalni agent potegao toliki put da se od nekoliko miliona srba vidi baš samnom"? Seo sam nazad u fotelju i čekao. Inspektori nisu bili baš pričljivi. Tišina je postala lepljiva,od znoja.Posle petnaestak minuta ušao je SPECIJALNI.Sa njim je bila i prevodilica iz američke ambasade.Njegovo prvo pitanje bilo je:Da li poznajete Erika Frejna?Rekao sam odlučno:"Ne"."Da li ste imali komunikaciju sa njim"? Nee!Posle male dramske pauze otvorio je nekakvu fasciklu sa fotokopijom originala i pitao:"dali je ovo vaše ime i prezime"?Rekao sam DA."A da li je ovo vaš broj telefona"?"Rekao sam takođe DA.E pa vidite ovo smo našli u gepeku njegovog automobila koji je napustio posle ubistva policajca.U magnovenju su mi kroz glavu prolazile razne stvari.Prvo, otkud ja u njegovom gepeku,kad u americi nisam bio bar četiri godine.Drugo,stvarno ne poznajem čoveka.Treće i da sam ga sreo savetovao bih mu da ne puca na policajca,osim ako ga baš nervira.A i onda bih mu rekao da u sebi izbroji do pet,pa ako ga i dalje nervira neka ga rokne.
Na pitanje ;Otkud JA u njegovom gepeku? Odgovor nisam mogao ni da naslutim.Zamolio sam SPECIJALNOG da izbliže pogledam hartiju.Tek tad sam na zadnjem slovu mog prezimena,slovu C primetio kvačku umesto kose crtice.Mislim da me je u trenutku obuzeo osećaj olakšanja,slično kao kad vam agenti NKVD-a u vreme Staljina pokucaju na vrata i pitaju:"Da li ste vi Petar Petrović"? a vi spasonosnim delićem svesti shvatie da je greška i kažete "Ne on stanuje sprat iznad".Takva olakšanja se obično događaju samo u klozetu,u koji ste stigli na vreme.Kad sam iz bliže pogledao papir na njemu je pisalo Kosta Babič umesto Kosta Babić.Rekao sam to prevodilici a ona je prevela SPECIJALNOM.Ovaj naravno ništa nije shvatio pa je pitao ženu;Šta to znači"?Ona mu je učtivo prevele da ni jedan Srbin,ma koliko pijan bio, nebi napisao IČ umesto IĆ.I dalje ništa nije razumeo.Tada sam mu rekao da je to rukopis moje žene koja je Amerikanka, i stanuje u mojoj kući u Bavaništu , a da je celu prošlu godinu provela u Americi pokušavajući da proda stan.Još me pitao da li podržava teroriste i šta je radila kod Kapetana Dragana.Rekao sam da se prijavila kao dobrovoljac,bolničarka, ali do krajine nije stigla jer je u međuvremenu Krajina pala.Pa zašto je uopšte dolazila u Srbiju?Pa da se uda rekao sam.Na ovo su se sva tri naša inspektora slatko nasmejala a SPECIJALNI se pravio da nije razumeo.Pitao me za njenu adresu i ja sam mu rado dao i adresu i broj telefona misleći u sebi da je to njihova stvar a i ako je hapse bar ću neko vreme biti miran.Srdačno smo se pozdravili.Čovek mi je odjednom delovao vrlo simpatično,prijatnih crta lica samo malo,pre bih rekao meliran nego čokoladiran.Kad su on i prevodilica otišli ostao sam sa trojicom naših inspektora.Trebalo je još da sačekam zapisnik.Prvo je ustao najstariji i otišao da trži daktilografkinju.Kako ga duže nije bilo ustao je i mlađi. I on je otišao nešto da traži.Ostao je samo najmlađi i napisao izveštaj.Ponadao sam se da će se setiti onog pića kojim me je nudio na početku ali nije.
Kad sam stigao kući odmah sam upalio kompjuter i na Guglu otkucao Erik Frejn.Iskočilo mi je par tekstova iz naših novina.
Prvi naslov glasio je otprilike ovako:AMERIČKI ČETNIK UBICA
Na slici je bio momak sa šajkačom i kokardom.Osumnjičen je da je ubio jednog i ranio drugog policajca.Još je pisalo da je na svom jutjub kanalu postavljao srpske pesme i da mu se naročito dopada"odakle si sele".U komentaru je napisao:Nijednan od nas nije Srbin mi smo ludi Amerikanci.
To za Amere sam, iz ličnog iskustva, znao odranije pa sam prešao na sledeću vest.
U drugom članku se govori o tome da su zbog Frejna koji je skoro mesec dana u bekstvu otkazane proslave za "noć veštica",jer zvaničnici strahuju da će maskiran uspeti da se izvuče iz okruženja i pobegne.Još se navodi da je u njegovim kolima pronađena jedna puška AK-47,nešto municije,kao i paklica"drine".
Mene u gepeku,valjda u interesu istrage,nisu ni pominjali.
Sutradan popodne javila se Meri.
Kosta da li je tebe zvala jedna agent FBI? Promrsio sam DA.Pa vidi kad sam bila u Indijanapolis došla jedna žena iz nejbrohod i pitala da li ja rili živim u Srbija.Ja sam rekla da.Ona je rekla da ima sin koji mnogo voli Srbija i želja da ide tamo.Ja sam napisala tvoja telefon nambr da se javi i da mu pomogneš kad dođe tamo.I sad neznam šta je problema.Rekao sam joj na čistom engleskom:Meri no problem.Evriting is OK.
Posle par dana u novinama je osvanula vest:
UHVĆEN AMERIČKI ČETNIK
U potrazi je učestvovalo nekoliko stotina policajaca sa helikopterima,oklopnim vozilima i sofisticiranom tehnologijim za praćenje.Na slici,kao ilistracija teksta,video se Frejn,snimljen kroz proz prozor policiskog automobila.Preko pola lica bila je duboka posekotina iz koje je još uvek,čini se, kapala krv.Ne znam zašto ali sam bio uveren da to nije povreda od neke grane,dok se provlačio kroz šumu, više mi je delovalo kao potpis policiske čizme.
Najbolji od svega je bio komentar nepoznatog čitaoca:
Samo si nam još ti trebao.Što nisi glumio svog Ramba?

 

 



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 22:12 29.03.2016

Baš tako

Samo si nam još ti trebao.Što nisi glumio svog Ramba?


Baš tako. Kao i komentar na spominjanje Srba od strane Andersa Brejvika - taman smo bili blizu da se iskrademo iz ludnice kad ova budala povika "Evo ih!"...
anamarkana anamarkana 22:39 29.03.2016

pa

dobro si prosao s obzirom na to s kim si se ozenio
kosta.babic kosta.babic 23:59 29.03.2016

Re: pa

anamarkana
dobro si prosao s obzirom na to s kim si se ozenio

Jeste da imam ludu ženu Amerikanku,ali imam i jedno predovno žensko dete koje je skoro napunilo 18 god i koje obožavam.Sinoć sam se vratio sa posla oko pola dva i pričao sa mojom Margaretom do ujutro i bio sam srećan.Čudni su putevi gospodnji.
emsiemsi emsiemsi 20:18 30.03.2016

Re: pa

kosta.babic
anamarkana
dobro si prosao s obzirom na to s kim si se ozenio

Jeste da imam ludu ženu Amerikanku,ali imam i jedno predovno žensko dete koje je skoro napunilo 18 god i koje obožavam.Sinoć sam se vratio sa posla oko pola dva i pričao sa mojom Margaretom do ujutro i bio sam srećan.Čudni su putevi gospodnji.

Лепо !
Све најбоље твојој Маргарети и теби !
kosta.babic kosta.babic 23:54 30.03.2016

Re: pa

emsiemsi
kosta.babic
anamarkana
dobro si prosao s obzirom na to s kim si se ozenio

Jeste da imam ludu ženu Amerikanku,ali imam i jedno predovno žensko dete koje je skoro napunilo 18 god i koje obožavam.Sinoć sam se vratio sa posla oko pola dva i pričao sa mojom Margaretom do ujutro i bio sam srećan.Čudni su putevi gospodnji.

Лепо !
Све најбоље твојој Маргарети и теби !

Puno hvala.
amika amika 23:04 29.03.2016

Занимљива прича...

... никад не знаш ко живи у твом "nejbrohod".

И где одмах да се нађеш у гепеку? Другима треба пола живота за то...
nim_opet nim_opet 23:06 29.03.2016

"J"

"PoliciJski"
tasadebeli tasadebeli 23:31 29.03.2016

Стандардна процедура

SMETNjA

Pronin je rekao:

- Imate veoma lepe čarape.

Irina Mazer je rekla:

- Sviðaju vam se moje čarape?

Pronin je rekao:

- O, da. Veoma - i dodirnuo ih rukom.

Irina je rekla:

- A zašto vam se sviðaju moje čarape?

Pronin je rekao:

- Veoma su glatke.

Irina je zadigla suknju i rekla:

- Vidite li koliko su dugačke?

Pronin je rekao:

- Oho, da, da.

Irina je rekla:

- A evo ovde se završavaju. Tu već ide gola noga.

- Oho, kakva noga! - rekao je Pronin.

- Imam veoma debele noge - rekla je Irina. - A i u kukovima sam veoma široka.

- Pokažite - rekao je Pronin.

- Ne može - rekla je Irina - nemam gaćice.

Pronin se spustio pred nju na kolena.

Irina je rekla:

- Zašto ste kleknuli?

Pronin ju je poljubio u nogu nešto poviše čarape i rekao:

- Eto zašto.

Irina je rekla:

- Zašto mi zadižete suknju još više? Već sam vam rekla da sam bez gaćica.

Ali joj je Pronin uprkos tome zadigao suknju još više i

rekao:

- Neka, neka.

- Ovaj, kako to mislite: neka? - rekla je Irina.

Ali tada je neko zakucao na vrata. Irina je brzo spustila suknju, Pronin je ustao s poda i prišao prozoru.

- Ko je? - upitala je Irina ne otvarajući.

- Otvarajte vrata - čuo se oštar glas.

Irina je otvorila vrata i u sobu je ušao čovek u crnom kaputu i dubokim čizmama. Za njim su ušla dva vojnika nižih činova, s puškama u rukama, i za njim kućepazitelj. Niži činovi stali su kod vrata, a čovek u crnom kaputu prišao je Irini Mazer i rekao:

- Vaše prezime?

- Mazer - rekla je Irina.

- Vaše prezime? - upitao je čovek u crnom kaputu Pronina.

Pronin je rekao:

- Prezivam se Pronin.

- Imate li oružja? - upitao je čovek u crnom kaputu.

- Nemam - rekao je Pronin.

- Sedite ovamo - rekao je čovek u crnom kaputu, pokazujući Proninu na stolicu.

Pronin je seo.

- A vi - rekao je čovek u crnom kaputu Irini - obucite kaput. Morate da poðete s nama.

- Zašto? - upitala je Irina.

Čovek u crnom kaputu nije odgovorio.

- Treba da se presvučem - rekla je Irina.

- Ne - rekao je čovek u crnom kaputu.

- Ali moram još nešto da obučem - rekla je Irina.

- Ne - rekao je čovek u crnom kaputu.

Irina je ćutke obukla svoju kratku bundu.

- Zbogom - rekla je Proninu.

- Razgovori su zabranjeni - rekao je čovek u crnom kaputu.

- I ja takoðe treba da poðem s vama? - upitao je Pronin.

- Da - rekao je čovek u crnom kaputu. - Oblačite se.

Pronin je ustao, skinuo s čiviluka svoj kaput i šešir, obukao se i rekao:

- Evo spreman sam.

- Idemo - rekao je èovek u crnom kaputu.

Niži činovi i kućepazitelj zatreskaše ðonovima.

Svi iziðoše u hodnik.

Čovek u crnom kaputu zaključa vrata Irinine sobe i zapečati ih sa dva mrka pečata.

- Hajde napolje - reèe.

I svi izaðoše iz stana, glasno zalupivši spoljnim vratima.

12. oktobra 1940.






Зезам се...

Мислим да је то стандардна процедура у таквим случајевима (број телефона, адреса код осумњиченог итд.) и то раде и наши. Има овде на блогу упућенијих од мене који то знају много боље...

Једино сам се изненадио што су наши толико промптно предусретљиви према колегама из Федералног истражног бироа. Толико су предусретљиви да сам се замало запитао да нисмо и ми једна од федералних држава Стејтса, а да ми то и не знамо.








Додуше, и овај рат против тероризма ( ) налаже такву сарадњу на свим нивоима.
kosta.babic kosta.babic 00:11 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

Dobri moj Taso Cenim te i poštujem kao i večina ljudi na ovom blogu.Hvala ti što si se javio.Meni to puno znači.Hoću da verujem da ste me prihvtili kao osobu koja ima šta da kaže.I da parafraziram Mateju Bećkovića"pisaćemo se još"
krkar krkar 04:11 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

Једино сам се изненадио што су наши толико промптно предусретљиви према колегама из Федералног истражног бироа. Толико су предусретљиви да сам се замало запитао да нисмо и ми једна од федералних држава Стејтса, а да ми то и не знамо.


Po pitanju klasičnog terorizma, nepolitičkog tj. onog koji je više čist terorizam nego politika to je oduvek bilo tako.

Mislim da sam pominjao da sam imao rezervaciju na ONOM PanAm-ovom avionu koji je srušen u Lokerbiju. Tačnije imali smo rezervacije moj brat i ja, rezervisali nekih 5-6 nedelja pred put, otkazali rezervaciju 10-12 dana pre puta jer je nešto iskrslo i morali smo da otkažemo put.

Trećeg dana po rušenju aviona, u subotu 24.12. na katolički Badnji dan (bila je subota, avion se srušio u sredu uveče) uletela mi je policija na unajmljenu gajbu - u kojoj nisam bio prijavljen tačno u 6.05 ujutru. 6 naoružanih pandura, sa heklerima, i 3 u civilu (posle se ispostavilo da je jedan civil bio Amer). Strogo ali profesionalno bilo je pođite s nama. Isto, i u isto vreme, kod mog brata koji je spavao kod tadašnje devojke u unajmljenom stanu u kojem ni ona nije bila prijavljena. Dakle sve su znali a nisu dolazili da se raspituju u stanove u kojima smo bili prijavljeni (2 različita).

Kad smo došli u muriju, odvojeno, mene su odveli u sobu sa 4 naša inspektora i 2 Amerikanca. Formalno su ispitivanje vodili naši ali su Ameri slobodno pitali šta su hteli kad su hteli, naši se nisu čak ni trudili da poštuju neku formu da kao samo oni pitaju. Vodila su se 2 zapisnika, na srpskom i engleskom, Ameri su imali svoju stenodaktilografkinju sa onom mašinom sa 10 dirki, naši su vodili zapisnik više ofrlje, neki pripravnik, rukom. Ameri su imali simultanog prevodioca, nisu bili iz ambasade.

Ispitivali su nas nekih 5 sati, onda su ostali po jedan naš i jedan Amer i doneli su nam ručak, ostali su očigledno otišli da uporede iskaze, posle 2 sata su prvo kod mene došli i oni Ameri koju su bili kod brata, jedno pola sata, pa onda svi kod njega i na kraju su nas spojili i još jedno 40 minuta zajedničkog ispitivanja. Lepo su nas vratili kućama oko 5-6 popodne.

Nisu nam pretresali gajbe, nisu nas formalno privodili, bila je forma informativnog razgovora. Posle su nas u ponedeljak zvali još jednom da nas nešto dodatno pitaju, otprilike po nepun sat i tada su nam naši dali zapisnike da potpišemo ali ja nisam hteo jer nije bilo predviđeno da mi daju kopiju. Nisu hteli da mi daju i nisu nam više ništa tražili da potpisujemo. Zvali su me još jednom posle nekih mesec i po za još 2 dodatna pitanja, samo naši bez Amera, 10 minuta i hvala doviđenja.

Kasnije sam saznao da su istovremeno priveli na ispitivanje i sekretaricu međunarodne organizacije u kojoj sam ja tada tezgario koja mi je rezervisala karte preko agencije sa kojom su oni radili. U isto vreme su priveli i devojku iz agencije koja je karte bukirala i kasnije stornirala. Sve odvojeno ali istovremeno, njima je svakoj bio po jedan Amerikanac i nekoliko naših.

Što znači da su oni u malo više od 48 sati po rušenju aviona poslali u Beograd 6 agenata, 4 stenodaktilografkinje i 2 prevodioca (nama su bili prevodioci Amerikanci, tj. ljudi spolja, sekretarici i agentkinji za karte bili su naši ljudi i to, koincidencija, moj dobar drugar i kolega koji je prevodio sekretarici i oladio se kad je čuo naša imena. Posle mi je pričao kako su ga iz ambasade zvali u petak popodne za posao u subotu ujutru od 6 i platili mu trostruku dnevnu tarifu jer je bila subota i još badnji dan i hitno.

Tada sam imao jednokratnu vizu na 6 meseci koju nisam iskoristio. 1990. sam u ambasadi u BG tražio vizu za USA i dobio sam jednokratnu na jednu godinu bez problema. Otada sam više puta vadio američke vize u raznim državama i nisu me nikad ništa za to pitali.

Sve vrlo profesionalno, nemam zamerki. A organizacijom sam bio zadivljen i tada i do dana današnjeg.
Lionsgate Lionsgate 13:17 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

krkar
05:11 30.03.2016


Neverovatan renesansni lik, 3D Minhauzen.
tasadebeli tasadebeli 19:56 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

krkar

Po pitanju klasičnog terorizma, nepolitičkog tj. onog koji je više čist terorizam nego politika to je oduvek bilo tako.



Усвајам, Крки, рекох да на овом блогу има људи који то боље знају.

Али зар није ипак велика, велика разлика између Локербија где је погинуло преко 200 људи и овог усамљеног очајног,... ('ајде да не кажем шта је... везу са памећу је очигледно изгубио),... којег су јурили колико се сећам због убиства једног полицајца.

(Само су се наши медији одушевили чињеницом да је "четник" јер ето добише материјал да се просеравају.)

А ко зна колико америчких пандура дневно бива упуцано на улицама, само што њихове убице не каче своје слике са кокардом по интернету.

Одох на неку другу причу...

Углавном, зар није то разлика велика у ова два случаја?

И замисли да, рецимо, неки такав сличан као Фрејн код нас, само обучен у одело, рецимо, Дејви Крокета, пуца на наше пандуре овде...

Да ли би наша полиција промптно добила дозволу да отпутује у САД и да испита све америчке држављане чије су бројеве телефона или адресе овде пронашли у торбици од јелење коже српског Крокета?

Не верујем да би дозволу икада уопште и добили.





П.С. -

А некако и да разумем што су привели Костину жену.

Ал' што Косту? Шта он има са њом?
tasadebeli tasadebeli 20:08 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

kosta.babic
Dobri moj Taso Cenim te i poštujem kao i večina ljudi na ovom blogu.Hvala ti što si se javio.Meni to puno znači.Hoću da verujem da ste me prihvtili kao osobu koja ima šta da kaže.I da parafraziram Mateju Bećkovića"pisaćemo se još"



Само напред, Коста!

Имаш ти материјала за добре и занимљиве постове за разлику од мене.


А насмејао си ме до суза са овим на крају:

Najbolji od svega je bio komentar nepoznatog čitaoca:
Samo si nam još ti trebao.Što nisi glumio svog Ramba?



Пази колико је нама свима овде добро мука од свег тог просерававња.

"Још си нам само ти фалио!!!"




"Још нам само але фале"










emsiemsi emsiemsi 20:24 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

krkar
Једино сам се изненадио што су наши толико промптно предусретљиви према колегама из Федералног истражног бироа. Толико су предусретљиви да сам се замало запитао да нисмо и ми једна од федералних држава Стејтса, а да ми то и не знамо.


Po pitanju klasičnog terorizma, nepolitičkog tj. onog koji je više čist terorizam nego politika to je oduvek bilo tako.

Mislim da sam pominjao da sam imao rezervaciju na ONOM PanAm-ovom avionu koji je srušen u Lokerbiju. Tačnije imali smo rezervacije moj brat i ja, rezervisali nekih 5-6 nedelja pred put, otkazali rezervaciju 10-12 dana pre puta jer je nešto iskrslo i morali smo da otkažemo put.

Trećeg dana po rušenju aviona, u subotu 24.12. na katolički Badnji dan (bila je subota, avion se srušio u sredu uveče) uletela mi je policija na unajmljenu gajbu - u kojoj nisam bio prijavljen tačno u 6.05 ujutru. 6 naoružanih pandura, sa heklerima, i 3 u civilu (posle se ispostavilo da je jedan civil bio Amer). Strogo ali profesionalno bilo je pođite s nama. Isto, i u isto vreme, kod mog brata koji je spavao kod tadašnje devojke u unajmljenom stanu u kojem ni ona nije bila prijavljena. Dakle sve su znali a nisu dolazili da se raspituju u stanove u kojima smo bili prijavljeni (2 različita).

Kad smo došli u muriju, odvojeno, mene su odveli u sobu sa 4 naša inspektora i 2 Amerikanca. Formalno su ispitivanje vodili naši ali su Ameri slobodno pitali šta su hteli kad su hteli, naši se nisu čak ni trudili da poštuju neku formu da kao samo oni pitaju. Vodila su se 2 zapisnika, na srpskom i engleskom, Ameri su imali svoju stenodaktilografkinju sa onom mašinom sa 10 dirki, naši su vodili zapisnik više ofrlje, neki pripravnik, rukom. Ameri su imali simultanog prevodioca, nisu bili iz ambasade.

Ispitivali su nas nekih 5 sati, onda su ostali po jedan naš i jedan Amer i doneli su nam ručak, ostali su očigledno otišli da uporede iskaze, posle 2 sata su prvo kod mene došli i oni Ameri koju su bili kod brata, jedno pola sata, pa onda svi kod njega i na kraju su nas spojili i još jedno 40 minuta zajedničkog ispitivanja. Lepo su nas vratili kućama oko 5-6 popodne.

Nisu nam pretresali gajbe, nisu nas formalno privodili, bila je forma informativnog razgovora. Posle su nas u ponedeljak zvali još jednom da nas nešto dodatno pitaju, otprilike po nepun sat i tada su nam naši dali zapisnike da potpišemo ali ja nisam hteo jer nije bilo predviđeno da mi daju kopiju. Nisu hteli da mi daju i nisu nam više ništa tražili da potpisujemo. Zvali su me još jednom posle nekih mesec i po za još 2 dodatna pitanja, samo naši bez Amera, 10 minuta i hvala doviđenja.

Kasnije sam saznao da su istovremeno priveli na ispitivanje i sekretaricu međunarodne organizacije u kojoj sam ja tada tezgario koja mi je rezervisala karte preko agencije sa kojom su oni radili. U isto vreme su priveli i devojku iz agencije koja je karte bukirala i kasnije stornirala. Sve odvojeno ali istovremeno, njima je svakoj bio po jedan Amerikanac i nekoliko naših.

Što znači da su oni u malo više od 48 sati po rušenju aviona poslali u Beograd 6 agenata, 4 stenodaktilografkinje i 2 prevodioca (nama su bili prevodioci Amerikanci, tj. ljudi spolja, sekretarici i agentkinji za karte bili su naši ljudi i to, koincidencija, moj dobar drugar i kolega koji je prevodio sekretarici i oladio se kad je čuo naša imena. Posle mi je pričao kako su ga iz ambasade zvali u petak popodne za posao u subotu ujutru od 6 i platili mu trostruku dnevnu tarifu jer je bila subota i još badnji dan i hitno.

Tada sam imao jednokratnu vizu na 6 meseci koju nisam iskoristio. 1990. sam u ambasadi u BG tražio vizu za USA i dobio sam jednokratnu na jednu godinu bez problema. Otada sam više puta vadio američke vize u raznim državama i nisu me nikad ništa za to pitali.

Sve vrlo profesionalno, nemam zamerki. A organizacijom sam bio zadivljen i tada i do dana današnjeg.

Ма јасно !
Америчко говно мирише.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:53 30.03.2016

Re: Стандардна процедура

Једино сам се изненадио што су наши толико промптно предусретљиви према колегама из Федералног истражног бироа.


Nekada se u rat gazilo ali se nije dozvoljavalo stranim agentima da vršljaju po Srbiji.

Nekad bilo.
kosta.babic kosta.babic 00:05 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

Nekada se u rat gazilo ali se nije dozvoljavalo stranim agentima da vršljaju po Srbiji.

Nekad bilo.


na primer 1914.godine.
rade.radumilo rade.radumilo 12:33 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

Ма јасно !
Америчко говно мирише.


Ma da. Bolje miriše govno braće Rusa, koji te kao brata pretresaju na ulazu, na sredini i na izlazu iz hodnika u zgradi kroz koju jedino možeš da uđeš/izađeš u/iz brodskog pristaništa ograđenog bodljikavom žicom i kulama stražarama.
Pasoš moraš da pokažeš na ulazu na železničku stanicu, pri ulasku na peron, pri ulasku u voz (prozori zavareni, ne mogu se otvarati) i hebenom kondukteru kad ti pregleda karte.
rade.radumilo rade.radumilo 12:36 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

Nekada se u rat gazilo ali se nije dozvoljavalo stranim agentima da vršljaju po Srbiji.

Nekad bilo.


Ceniš da je to bilo bolje?
blogovatelj blogovatelj 13:35 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

Mislim da sam pominjao da sam imao rezervaciju na ONOM PanAm-ovom avionu koji je srušen u Lokerbiju. Tačnije imali smo rezervacije moj brat i ja, rezervisali nekih 5-6 nedelja pred put, otkazali rezervaciju 10-12 dana pre puta jer je nešto iskrslo i morali smo da otkažemo put.


Brale, ti kad lazes, lazes grande. To te i odvaja od obicnih lazova, koji lazu besplatno, a ne za pare.
narcis narcis 15:22 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

Nekada se u rat gazilo ali se nije dozvoljavalo stranim agentima da vršljaju po Srbiji.

Nekad bilo.

huči ne podjebavaj, znaš da interpol može da pošalje inspektore iz zainteresovanih zemalja.
ne gledaš američke filmove, kod njuma, ameri, svaki čas ruski inspektori u vidu švarcanegroa tražu svoji kriminalci po jusereju
uostalom imamo penzionisanog pandura na blozu, dva komata bruto, pa nek se izjasne, ako smeju.
tasadebeli tasadebeli 18:04 31.03.2016

Re: Стандардна процедура

rade.radumilo

Ma da. Bolje miriše govno braće Rusa



Немој двапут то да кажеш.

Некима је овде довољно само једаред.



principessa_etrusca principessa_etrusca 07:11 01.04.2016

Re: Стандардна процедура

Sve vrlo profesionalno, nemam zamerki. A organizacijom sam bio zadivljen i tada i do dana današnjeg.

Нисам била тако саслушавана, па не могу ни да замислим о чему су могли да вас испитују од 6 ујутру до 6 поподне, поготово ако сте имали ваљан разлог за отказивање резервације.
krkar krkar 07:15 01.04.2016

Re: Стандардна процедура

Нисам била тако саслушавана, па не могу ни да замислим о чему су могли да вас испитују од 6 ујутру до 6 поподне, поготово ако сте имали ваљан разлог за отказивање резервације.


Klasično policijsko traženje rupe u priči, nelogičnosti, nečeg što jednom kažeš ovako a drugi put onako. Od kako nam je palo na pamet da idemo i osnovni cilj puta, pa zašto baš na taj datum, pa ko je odredio datum i let, kako smo znali baš za taj let i tu vezu, ko je kontaktirao agenciju, zašto preko sekretarice, šta smo i sa kime dogovarali u NY... Pa sve to više puta, krene u ispitivanje o Njujorku i planovima pa odjednom tup - opet jedno od prvih pitanja koje je već 3x postavljano.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:56 02.04.2016

Re: Стандардна процедура

Lionsgate
krkar
05:11 30.03.2016


Neverovatan renesansni lik, 3D Minhauzen.



немој тако, Владика Кркарије је рођен да у свакој чорби буде мирођија. омнипотентан зачин, практично!
anja99 anja99 12:24 30.03.2016

ne bi bilo

loše da - kad ste već tako brzopotezno dobili autorsku opciju - malo poradite na svojoj pismenosti.
st.jepan st.jepan 13:38 30.03.2016

Re: ne bi bilo

ne bi bilo
loše da - kad ste već tako brzopotezno dobili autorsku opciju - malo poradite na svojoj pismenosti.

Ma ne mora, sve se razume, a složićeš se samnom da je to ipak naj važnije.

Mada, bilo bi (makar u tehničkom smislu) čitljivije ako bi iza svake tačke i svakog zareza, autor lupio po jedan razmak. Jer ovako, reči koje čine kraj prethodne i početak naredne misaono-tekstualne celine, i koje bi stoga morale biti međusobno razdvojene više od svih ostalih reči, zapravo su razdvojene manje od svih ostalih reči. Dapače, slepljene su.

Sa čuđenjem sam primetio da na internetu ovo nije retkost, ali mislio sam da je, glede pismenosti, blog B92 na internetu retkost.

Tja.

Edit: Ako ovde ne bude brisanja komentara, početak je ipak dobar.

kosta.babic kosta.babic 15:35 30.03.2016

Re: ne bi bilo

anja99
loše da - kad ste već tako brzopotezno dobili autorsku opciju - malo poradite na svojoj pismenosti.

Znam to mi svi kažu ali dok razmišljam o gramatici pobegne mi suština.Nisam skriboman i ne volim bog zna koliko da pišem.Mrzim kad mi zameraju za neku sitnu grešku,kao gramatika je nauka i ne možeš tek tako da lupaš po tastaturi.A šta je sa onima od Niš,ili otkude Vranje?Ja mislim da oni imaju pravo da koriste jedan,dva ili čak sva tri padeža i da se opet dobro razumeju.Što reko moj dobri Imre devedesetih godina:Je li bre Kokane,kako vi i Hrvati govorite isti jezik,a ipak se ne razumete? A ja i moj Vida,on crnogorka a ja Mađar,pa se odlično razumemo.Inače ni sam ne znam kako sam dobio autorsku opciju jer niti kog znam niti je iko za mene intervenisao.
kosta.babic kosta.babic 15:45 30.03.2016

Re: ne bi bilo

st.jepan
ne bi bilo
loše da - kad ste već tako brzopotezno dobili autorsku opciju - malo poradite na svojoj pismenosti.

Ma ne mora, sve se razume, a složićeš se samnom da je to ipak naj važnije.

Mada, bilo bi (makar u tehničkom smislu) čitljivije ako bi iza svake tačke i svakog zareza, autor lupio po jedan razmak. Jer ovako, reči koje čine kraj prethodne i početak naredne misaono-tekstualne celine, i koje bi stoga morale biti međusobno razdvojene više od svih ostalih reči, zapravo su razdvojene manje od svih ostalih reči. Dapače, slepljene su.

Sa čuđenjem sam primetio da na internetu ovo nije retkost, ali mislio sam da je, glede pismenosti, blog B92 na internetu retkost.



Tja.

Edit: Ako ovde ne bude brisanja komentara, početak je ipak dobar.

[/quote

Hvala za savet trudiću se da ispravim.
st.jepan st.jepan 15:47 30.03.2016

Re: ne bi bilo

Hvala za savet trudiću se da ispravim




tess tess 16:04 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

Ma, Kosta - ne obazirite se - kokoška i st.jepan u basni. (jbt st.jepane pisala ti da si ružan na slici, sad nešto drveniš, bilo je mučno i sad uortačili se jer ste oštećeni, šta, rugala se ruga, kakvi ljudi, strašno, cc..)

Kosta - evo prijedlog, razmislite, ako hoćete ako ne opet dobro - daću vam moj Mail, pošaljite mi tekst da, da „popravim“, :). Nisam lektor, i ima ovde pismenijih ljudi od mene, ali eto imam dobru volju.

Toliko.
:)
st.jepan st.jepan 16:13 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

kokoška i st.jepan u basni. (jbt st.jepane pisala ti je da si ružan na slici ti sad nešto drveniš, bilo je mučno i sad uortačili se jer ste oštećeni, šta, rugala se ruga, kakvi ljudi, strašno, cc..)

Niš' ne kapiram...
Anja99 je kokoška? Ona kokoška?
Ako i jeste, svejedno mi je, svi imamo loše dane.
A kakvo uortačenje pominješ - ne vidim ga.
I kakvu oštećenost? Ja se ne osećam oštećenim, objavljujem šta mi dune i kad mi dune.
tess tess 16:15 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

Ma daj, molim te..
st.jepan st.jepan 16:22 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

tess
Ma daj, molim te..


Imam dovoljno iskustva da se na ovakve stvari više ne obazirem.
Pa sve je ovde sukladno istom obrascu. Naviklo se.

Edit:
Ovaj blog je ionako dobrano sjeban. Svraćam po navici. Koje ću se brzo otresti.
tess tess 16:30 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

Imaćeš iskustva - dokazaćeš da imaš - kad se na komentare kao kokoškin ne obazireš. Do tad, mrka kapa. Tj. na blogu čovjek mora navići. Na sve grdobe. No, meni teško idu navike.
tess tess 16:32 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

Ovaj blog je ionako dobrano sjeban.

Dobro, umetnimo u basnu i veverice.
st.jepan st.jepan 16:42 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

tess
Imaćeš iskustva - dokazaćeš da imaš - kad se na komentare kao kokoškin ne obazireš. Do tad, mrka kapa. Tj. na blogu čovjek mora navići. Na sve grdobe. No, meni teško idu navike.

Biće da se nismo najbolje razumeli, no svejedno, i na to se naviklo.
tess tess 16:57 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

E, povrijedila sam opet ruku i namrgodila se.

Razmišljam da u korigovanju Kostinog teksta imala mala caka, lako izgubi autentičnost. Hm.

I zašto ti nemaš autorsku - dobro ljudi, dajte st.jepanu autorsku - eno i čika Cross meteniše uveliko.

:)
kosta.babic kosta.babic 17:21 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

tess
Ma, Kosta - ne obazirite se - kokoška i st.jepan u basni. (jbt st.jepane pisala ti da si ružan na slici, sad nešto drveniš, bilo je mučno i sad uortačili se jer ste oštećeni, šta, rugala se ruga, kakvi ljudi, strašno, cc..)

Kosta - evo prijedlog, razmislite, ako hoćete ako ne opet dobro - daću vam moj Mail, pošaljite mi tekst da, da „popravim“, :). Nisam lektor, i ima ovde pismenijih ljudi od mene, ali eto imam dobru volju.

Toliko.
:)

Hvala imaću to na umu.Pošaljit mi mail na PP
emsiemsi emsiemsi 20:45 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

tess

...

Kosta - evo prijedlog, razmislite, ako hoćete ako ne opet dobro - daću vam moj Mail, pošaljite mi tekst da, da „popravim“, :). Nisam lektor, i ima ovde pismenijih ljudi od mene, ali eto imam dobru volju.

Toliko.
:)

Тако несебична, тако Тесс !
tess tess 21:13 30.03.2016

Re: bilo bi bilo

Emsi, bre, :).
ivana23 ivana23 22:20 30.03.2016

Re: bilo bi bilo



Moze i Monika
narcis narcis 23:17 30.03.2016

Re: ne bi bilo

A šta je sa onima od Niš,ili otkude Vranje?Ja mislim da oni imaju pravo da koriste jedan,dva ili čak sva tri padeža i da se opet dobro razumeju.

sovo sime kupio za sitne pare

a i bez ovo mi se sviđa texat, naročito humor kojim provejava.
možda i bidne nešto od ovaj blog devedesdva, počelo i nešto drugo da se piše a ne samo hejtovanje i političarenje sasve trolovanje.
pozdrav izniš
a ovuja kolektorku zaobiđi
narcis narcis 23:20 30.03.2016

Re: ne bi bilo

au, stigli trolovi
kosta.babic kosta.babic 00:11 31.03.2016

Re: ne bi bilo

narcis
A šta je sa onima od Niš,ili otkude Vranje?Ja mislim da oni imaju pravo da koriste jedan,dva ili čak sva tri padeža i da se opet dobro razumeju.

sovo sime kupio za sitne pare

a i bez ovo mi se sviđa texat, naročito humor kojim provejava.
možda i bidne nešto od ovaj blog devedesdva, počelo i nešto drugo da se piše a ne samo hejtovanje i političarenje sasve trolovanje.
pozdrav izniš
a ovuja kolektorku zaobiđi

Pozdrav za Niš.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:23 31.03.2016

Re: ne bi bilo

a ovuja kolektorku zaobiđi


Mada nije loše znati od koga treba učiti :)




PS
ma to se ja samo hvalim mojom ćerom:)
narcis narcis 01:00 31.03.2016

Re: ne bi bilo

PS
ma to se ja samo hvalim mojom ćerom:)

imaš i sočim , pa što da se ne hvališ.
samo nije fer, vuk je lozničanin vaš komšija kolko se razbiram, a šta bi radeli da je matevčanin ili pirotjanac, ondak bi ve mi ,nišlie, ismevali samo tako.
kosta.babic kosta.babic 01:07 31.03.2016

Re: ne bi bilo

PS
ma to se ja samo hvalim mojom ćerom:)

Pozdravljam mladu koleginicu i želim joj još puno ovako dobrih priloga.Novinarski-odlično,snimateljski-takođe odlično.montaža šta reći odlična.Ceo taj kraj oko Valjeva ima perfektnu dikciju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:55 31.03.2016

Re: ne bi bilo


imaš i sočim

Hvala lepo.
samo nije fer, vuk je lozničanin vaš komšija kolko se razbiram, a šta bi radeli da je matevčanin ili pirotjanac, ondak bi ve mi ,nišlie, ismevali samo tako.


Pa ništa, odvojili bi se, SAO kolubara i Podrinje, pa opet bi bili najbolji :)
Ma ne palim se ja na to, da je kao valjevski govor neki ekstra, tu uspostavljen strandard, a negde je morao biti uspostavljen.

Pozdravljam mladu koleginicu i želim joj još puno ovako dobrih priloga.Novinarski-odlično,snimateljski-takođe odlično.montaža šta reći odlična.Ceo taj kraj oko Valjeva ima perfektnu dikciju.


Nije ona zaslužna za prilog, to su drugi radili, moja ćera je onaj crvenokosi devojčurak iz priloga.
Mada je sve to snimano još pre četiri godine kad je ona bila maturant, sada već završava fakultet.
narcis narcis 15:44 01.04.2016

Re: ne bi bilo

tu uspostavljen strandard,

naravno da standard mora da postoji za zvaničnu upotrebu, javnu komunikaciju i zaludne književnike, ali za ličnu, takorekoć kolokvijalnu komunikaciju je dovoljan lokalizam, čak i poželjan jer standardni jezik nije sposoban da tačno prenese misli i osećanja ljudi po raznim lokacijama,
niko od vas nije bio u prilici da sluša ozbiljan razgovor dva južnjaka da bi razumeo lakoću sporazumevanja i jasnoći misli koja nastaje sa par naglaska i dvetri spojene reči, ono što bi u standardnom trebalo ceo pasus kod nas se završi sa jednim prostimnaglašavanjem jedne jedine reči.
do vas stiže samo naša zajebavanja i podjebavanja, nekad i namerna kad vas spazimo. ozbiljne razmene misli ne praktikujemo u drštvu stranaca
st.jepan st.jepan 16:43 01.04.2016

Re: bilo bi bilo

ivana23

Moze i Monika

Glupost se glupošću ne izbija!
Ta ideja sa Monikom je do te mere debilna, da već postaje nestvarno.
narcis narcis 17:09 01.04.2016

Re: bilo bi bilo

st.jepan
ivana23

Moze i Monika

Glupost se glupošću ne izbija!
Ta ideja sa Monikom je do te mere debilna, da već postaje nestvarno.

izmog, južnjačkog ugla to mu dođe ovako :
ni ovako dobro piče menemož natera dučim strani jezik, đabe ga reklamiera, da ne kažem nešto gore
st.jepan st.jepan 17:20 01.04.2016

Re: bilo bi bilo

narcis
st.jepan
ivana23

Moze i Monika

Glupost se glupošću ne izbija!
Ta ideja sa Monikom je do te mere debilna, da već postaje nestvarno.

izmog, južnjačkog ugla to mu dođe ovako :
ni ovako dobro piče menemož natera dučim strani jezik, đabe ga reklamiera, da ne kažem nešto gore

Ti, bre, ko Šešuga u Hagu.
Ponosito tvrdi da ne govori engleski, a onda prevodioca riba zbog finesa.
Umeš da pišeš savršeno korektno - odalo te par komentara.
Ako nastaviš da se ačiš, počeću da ti repliciram na mimičkom, tj na mimičkoj varijanti naškog.

narcis narcis 17:37 01.04.2016

Re: bilo bi bilo

Ako nastaviš da se ačiš, počeću da ti repliciram na mimičkom, tj na mimičkoj varijanti naškog.

ubate, nikad neću zaboravim kad sam morao da čitam marulićevu li?, juditu, ima tome četres vekova, idanas pantim kako me znoj oblivo
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:35 02.04.2016

Re: ne bi bilo

hoochie coochie man
a ovuja kolektorku zaobiđi


Mada nije loše znati od koga treba učiti :)




PS
ma to se ja samo hvalim mojom ćerom:)

шо је слатка, ћеруле!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:59 02.04.2016

Re: ne bi bilo


Hvala.
A neće da je puste u sinagogu, sad više neće ni da pokušava, ljuta je na vas :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:35 03.04.2016

Re: ne bi bilo

hoochie coochie man

Hvala.
A neće da je puste u sinagogu, sad više neće ni da pokušava, ljuta je na vas :)


оправдано. кретенчине. јавите ми само следећи пут, да им се хајдучки нахебем мајке фолирантске... зезам се, него, Иси је зентара, избледела српска крв ратничка, па је у неком страху стално. јави Сенатору Срлету, увек ће сва врата бити отворена, само ме цимни на време.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:42 03.04.2016

Re: ne bi bilo

Primljeno na znanje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana