Društvo| Politika

Ljubi bližnjeg svog

Krugolina Borup RSS / 22.05.2015. u 14:38

proverbs_29-18.jpg

Nakon decenije ličnog blagostanja i lepog života upadnem u strašnu finansijsku krizu. Čovek koji me je razmazio mi se ozbiljno razboli, ne može više da radi. Njegova ga država Danska zbrine kao najmilijeg, ali za mene ne pretiče. Rezonuje: imam si ja svoju državu, valjda, da o meni brine. 

Jurcam ko muva bez glave na relaciji Beograd-Kopenhagen, spavam po danskim bolnicama gde me sestre švercuju kad god ima prazan krevet i proučavam njihov zdravstveni sistem iznutra, iz prve ruke. I svaka im je sestra divna. Možemo da pričamo o gradacijama na liniji divna-divnija-najdivnija, ali za nadžak-babe našeg tipa nisu čuli. A doktori ko doktori... viđamo ih povremeno. Snaga danskog zdravstvenog sistema - a valjda i svakog drugog jakog sistema - jesu medicinske sestre. Pacijenti, takođe, ko pacijenti. Kad ih sretnem na puš pauzi u dvorištu - ogovaraju doktore i sestre i kukaju kako im zdravstveni sistem ništa ne valja. Nemaju s čim da uporede, nesrećnici. Blaženo je neznanje.

I tako iz meseca u mesec počnem finansijski da tonem sve dublje i dublje. Počnem prvo da kasnim s uplatom rente, al' me gazde istrpe nekako - šta će drugo? Pa naleti neki posao, odradim, nadoknadim zaostatak, zajmim, presipam iz šupljeg u prazno i uglavnom uspevam da platim i struju i telefon. (Ali, kad mi dođe onaj Infostan - oćuseubijem! Crko dabogda!) Pređem na jeftiniji internet paket. Prestanem da bacam 'leba. Krenem da uključujem veš-mašinu posle ponoći. Počnem da gasim svetla po kući ko blesava. Počnem da krpim odeću, a obuću nosim kod obućara. Otkrijem second-hand šopove. Dečije troškove prebacim na oca mu, blagosloven da je.

Sve to i nekako, ali najdublju krizu i svako slovo one stare narodne "Dabogda imao pa nemao" doživim kada shvatim da posle 23 godine uživancije u kolima i taksijima moram da se vratim u javni prevoz. Od momenta u kome izađem iz kuće do momenta u kome autobusom stignem gde sam krenula - zaplačem se bar jednom.

Pa n'umem da potrefim liniju. Sve izmenjali od 1992. godine naovamo. Visinske pripreme pred izlazak iz kuće. Odem na sajt GSP-a, proučavam onu njihovu mapu, al' n'umem da zapamtim. Svaki put moram da je gledam ispočetka.

Pa n'umem te kartice i validatore nikako d'ukapiram. Rešim da - za početak - kupujem kartu kod vozača, sve se tešeći da kriza neće potrajati i da ću čim prije opet moći na taksi. Dosta su mi jedan par cipela i jedna tašna, ne treba mi više. Samo da mogu opet u taksi.

I onda počne da mi se dešava ono o čemu, u stvari, hoću da pišem.

Nakon samo nedelju dana vožnje GSP-om shvatim da je kupovina karte kod vozača jeftinija varijanta gradskog prevoza od tih nekih pretplata i validatora. Na prvi pogled - ne bi čovek rek'o. S validatorima - vožnja je 90 dinara; kod vozača - 150 dinara. Očigledno je karta kod vozača skuplja, ne? Jes', al' u Danskoj. Kod nas matematika ide ovako:

U ponedeljak sam se vozila tri puta - platila sam jednu kartu.

U utorak sam se vozila dva puta - platila sam dve karte.

U sredu sam se vozila dva puta, platila sam jednu kartu.

U četvrtak sam se vozila dva puta, nisam platila nijednu kartu.

U petak sam se vozila dva puta - platila sam jednu kartu.

Jedanaest vožnji - pet karata. Umesto da sam validatoru dala 990,00 dinara, vozači su mi uzeli 750,00 dinara. Ušteda od oko 25%. Malo li je na ovu skupoću?

Odmah da se razumemo: NISAM SE ŠVERCOVALA!!! Apsolutno svaki put kad uđem u vozilo ja u ruci imam 150,00 dinara SITNO - pripremljeno za kartu. Ali, neće čovek da uzme. Kao, ne radi štampač, ovo-ono, trte-mrte.

Nije mi uopšte bilo jasno. Hoću da im dam pare - oni neće da ih uzmu. Kukaju da firma nema pare, a neće da uzmu pare. Pa sam prvo mislila da ih mrzi da se time bakću i da zato neće da mi uzmu pare, pošto njima ni iz džepa ni u džep, svakog prvog plata, šta ih briga - pa sam se nervirala kako nemaju osećaj za tu firmu u kojoj rade? Onda juče slučajno upoznam čoveka koji je radio u GSP-u koji mi kaže da vozači čak imaju procenat od svake prodate karte. Moja teorija "ni iz džepa ni u džep " padne u vodu i tek onda mi ništa nije bilo jasno.

Od juče, pak, imam novu tezu.

Juče mi se desi da uđem u autobus i s osmehom na licu vozaču predam sitnih 150,00 dinara uz ljubazno "Jednu kartu, molim Vas". On uzme onih 150,00 dinara od mene, drži ih u ruci, zagleda, pa digne pogled i s osmehom mi kaže: "A dokle idete?" Kažem ja dokle idem, a on tada počne meni da pruža nazad tih 150,00 dinara i uz značajan osmeh kaže: "Nemam sitno." Pa podigne obrvu i doda: "Budite tu negde blizu."

Sednem odmah iza njega da može da me vidi u ogledalu, i mislim se: šta sad ovo bi? Da mi se ne nabacuje? Ma jok, on na mene ni ne gleda - priča s nekim svojim prijateljem. To me opseti da sam žena u godinama i da su male šanse da mi se iko nabacuje, te mi i ta teorija padne u vodu.

Onda mi se prilikom povratne vožnje desi potpuno ista stvar. Osmeh / "Dokle idete?" / "Budite tu negde blizu." Pa jutros - opet, treći put.

I sad sam ja mrtva ubeđena da vozači brinu o meni.

Ono: kao što država Danska brine o mom čoveku, tako vozači GSP-a brinu o meni. I ne samo o meni - uverena sam. Nemoguće je da se ovo samo meni dešava. I uverena sam da brinu zato što nemamo državu koja će da brine, pa smo navikli da brinemo jedni o drugima. I on je u nekom čabru, kao i ja što sam - i sigurno neko negde i o njemu brine na sličan način. Meni, u ovoj situaciji u koju sam upala, odjednom tih ušteđenih 150,00 dinara deluju k'o kuća! Sigurno i njemu neko negde štedi nekih 150,00 dinara koji su njemu kao neka kuća.

I znam da se sve ovo, u stvari, svodi na "Šta je starije, kokoška ili jaje?", pošto - u teoriji bar - kad ne bismo na ovakav način jedni o drugima brinuli, možda bi država imala čime da o nama brine. Ali, od teorije do prakse - mnogo dug put. Evo nas na njemu već 25 godina i još oni koji vodiše i vode državu nisu uspeli da nas uvere da bi bili u stanju da brinu o nama ako bismo samo prestali na ovaj način da brinemo jedni o drugima. Mrtvi smo uvereni da ti što vodiše i vode državu mogu da brinu samo o sebi.

I dok je tako - dotle nam nema druge do da ovako jedni od drugima brinemo, ili nas neće biti.

I dok je tako - blagosloveni da su vozači GSP-a koji brinu o meni.

 

PS: Ako neko ima da mi nabaci neki prevodilački posao, javite se. Da platim vražji Infostan, crko dabogda!



Komentari (315)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 14:44 22.05.2015

.

сад ће им натовариш малог на врат
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:45 22.05.2015

Re: .

antioksidant
сад ће им натовариш малог на врат


Suviše su oni Veliki da ne bi umeli da izađu na kraj s malim.
mariopan mariopan 16:10 22.05.2015

...

Mene su isto častili pre nedelju dana, nije im radio validator.

Ima vozača i vozača a ima i kontrolora i kontrolorki pa šta se kome zalomi.

Sad skoro, zamalo da na pravdi Boga platim kaznu od 2000 dinara na licu mesta.

Elem, uđem u bus sa spremnom kartom u ruci ali me gužva pogura dalje od validatora. Mislim imam vremena primaći ću se do sledeće stranice pa ću ga čuknem...al oćeš vraga.
Krene vozač kao lud, odmah uhvati duplu krivinu i mi samo što ne popadasmo. Držim se sa obe ruke, poplavili mi prsti i ne puštam jer ćemo se poubijamo ako pustim ( na mene nalegla jedna pozamašna gospoja)...i tako do sledeće stanice stignemo ko raketla. Ne uspem da validiram kartu.

E, na toj stanici ulazi kontrolorka i ODMAH začepi validator, niko ne može više da otkuca kartu - i pravo kod mene. Ja zabezeknuta, pokušavam da otkucam kartu ali ona ne da, ne može...plati kaznu 2000 dinara!

Ne pada mi na pamet.
Kažem da vozač vozi kao lud i da ne smem da se pustim, i putnici potvrđuju da sam tek ušla, na stanici pre nje...jedva se nekako objasnimo i izađemo zajedno na istoj stanici.
Ja čekam moj sledeći prevoz a ona čeka sledeću žrtvu.
Pričamo.
Kaže ona da zna da taj vozaš vozi kao lud ona se celo jutro vozi sa njim na raznim relacijama jer joj je to ruta.
Pobogu, što ga ne prijavite, poubijaće narod, pitam.
Kaže ne vredi, već je prijavljivala i ništa...i onda predamnom okrene nekoga u firmi i lepo kaže da manijak vozi gradski bus.
I nikom ništa.
Vozi taj i dalje, viđam ga jer ćesto idem tom trasom

Uživaj dok te tetoše i paze, vratićeš ti to nekom drugom jer znam da voliš bližnjeg svog.
I da ti tvoj anđeo čuvar već jednom malo pomogne da rešiš te zavrzlame i da ti ozdravi 'ranitelj porodice ( ili da kupiš taksi firmu).
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:22 22.05.2015

Re: ...

I da ti tvoj anđeo čuvar već jednom malo pomogne da rešiš te zavrzlame i da ti ozdravi 'ranitelj porodice ( ili da kupiš taksi firmu).


Iz tvojih usta u božje uši.
bocvena bocvena 16:23 22.05.2015

...

svakodnevno svedočim gomili ljudskosti, ljubaznosti i profesionalizma.
i skoro isto toliko histerije, nekulture i nerada.
i kod mladih i kod starijih.
lapo-lapo.

da l' ćemo umeti da pređemo polovinu i imamo kritičnu masu?
nemam pojma.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:02 22.05.2015

Re: ...

da l' ćemo umeti da pređemo polovinu i imamo kritičnu masu?
nemam pojma.


Ako saznaš, podeli - i mene zanima.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:56 23.05.2015

Re: ...

bocvena
svakodnevno svedočim gomili ljudskosti, ljubaznosti i profesionalizma.
i skoro isto toliko histerije, nekulture i nerada.
i kod mladih i kod starijih.
lapo-lapo.

da l' ćemo umeti da pređemo polovinu i imamo kritičnu masu?
nemam pojma.

Ово о чему Круголина говори нема добре везе са твојим коментаром.

Прво, мени је жао што се, ипак, мучи, али и драго што је описалa своју судбину, која је у много којем детаљу типична српска судбина. Дубину нашег економског пропадања тешко је замислива многим нашим гузанима по свету, који нам оданде просипају савете. Да не гњавим баш овде подацима, али ми смо толико пропали да је питање да ли можемо више од тога да пропаднемо.

Друго, једнако важно, том нашем пропадању највише доприносимо ми сами, на хиљаде начина. Један од начина описала је Круголина. "Хумани" гест возача је, у ствари, прикривена пљачка Градског саобраћајног предузећа. На тај начин они сваког месеца оштете нашег превозника за, можда, и 300.000 €, па годишње се вероватно то накупи на 2-3 милиона евра директно ненаплаћених прихода. Од тих би се пара могло купити 15-20 нови аутобуса. Возачи и Круголина штете јавном добру, штете својим поступком свима нама.

Треће, не треба да се возачи баве социјалном политиком, што на овај начин раде. То треба да ради држава.

Углавном -- у Србији држава и њена предузећа се већински доживљавају као непријатељ које је легитимно пљачкати и штетити. Па баш због тога Србија и изгледа онако како изгледа.
ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 18:33 23.05.2015

Re: ...

Jbt, ti računaš kao da ti tokovi novca ulaze u džepove.

A pridikuješ ko politički BOT.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:37 23.05.2015

Re: ...

ljubichasti_oblachic
A pridikuješ ko politički BOT.

Политички интернет ботови немају своје име и презиме и слику, него наступају под неким ником.

Узгред, моја личност није предмет дискусије.
Предмет дискусије може бити само чињенична утемељеност мога коментара и његова логичност.

ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 18:41 23.05.2015

Re: ...

Sad vidim da sam POTPUNO u pravu!
larisa_bg larisa_bg 18:43 23.05.2015

Re: ...

ljubichasti_oblachic
Sad vidim da sam POTPUNO u pravu!


a ja sam sad uključila Mozillu (za promenu) i shvatila što se ti zoveš ljubičasti oblačić

imaš i ti onaj Maksin programčić za nove postove, a?


ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 18:50 23.05.2015

Re: ...

ccc ... Vid ti nje!

E baš sam hteo da ti pošaljem sliku devojčice, al ne znam kako da je kačim. Pa da vidiš šta je CENZURA! Znaš li putokaz gde kače slike?
ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 18:56 23.05.2015

Re: ...

Šta bi Lariso?

Napila si se sirupa za kašalj, pa si zbunjena?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:58 23.05.2015

Re: ...

ljubichasti_oblachic
Šta bi Lariso?

Napila si se sirupa za kašalj, pa si zbunjena?

Да ти будем искрен, сасвим је могуће да су сви помало збуњени глупошћу твог наступа, и да не желе да се њиме даље баве. Ево, ја сам се већ покајао због те грешке. Поздрав.
ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 19:06 23.05.2015

Re: ...

Kad se baviš onim što ne razumeš, najlakše je naći neku ružnu REČ.

Poz
mariopan mariopan 19:12 23.05.2015

Re: ...

Треће, не треба да се возачи баве социјалном политиком, што на овај начин раде. То треба да ради држава.

Kad ne radi država ko onda treba to da radi?
mariopan mariopan 19:32 23.05.2015

Re: ...

Предмет дискусије може бити само чињенична утемељеност мога коментара и његова логичност.

Komentar ti je činjenično utemeljen i logičan, ali bezdušan jer je neprimenjiv na našu stvarnost pa samim tim beskoristan.

Nisi rekao ništa što već ne znamo, a ono što bi trebalo da se radi ( o čemu ti pišeš), u našim uslovima je nemoguće uraditi, jer to treba da radi organizovana država, što Srbija nije i neće biti za našeg života.

Šta običan čovek da radi u međuvremenu dok nam država ne poraste i postane odgovorna? Da pocrkamo ako nemamo za normalan život?

Znamo da smo propali do dna, to svako od nas oseća na svojoj koži na razne načine."Država" nam se vozika u besnim kolima a nas da je blam što je vozač pustio putnika par stanica bez karte?

Znamo da to što rade vozači u krajnjoj liniji nanosi štetu tom preduzeću, ali ta šteta nije tolika kako je ti računaš jer ovo se ne događa masovno.
Većina ljudi kupuje kartu van autobusa pa vozači ne mogu da nanesu baš toliku štetu.
Veću štetu nanose oni koji se švercuju nego vozač koji pusti nekog putnika bez karte nekoliko stanica.
I treće, ne manje važno, kada država ne radi, a naša ne radi odavno (pokvarena je), štetočinska je, pa je prirodna reakcija stanovnika ( pa i vozača) da se snađu i pomognu jedni drugima na SVAKI način.

Meni je baš drago što se ovo dešava jer to dokazuje ono što ja sve vreme tvrdim - LJUDI SU DOBRI.
Drago mi je da su dobri, da im još ova nesreća od života nije pojela dušu.
Zato mi se dopao ovaj blog.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:54 23.05.2015

Re: ...

mariopan
Šta običan čovek da radi u međuvremenu dok nam država ne poraste i postane odgovorna?

Шта да ради?
Ништа, да настави да пљачка државу, јер ће нам од тога свима бити боље.

P.S.
I treće, ne manje važno, kada država ne radi, a naša ne radi odavno (pokvarena je), štetočinska je, pa je prirodna reakcija stanovnika ( pa i vozača) da se snađu i pomognu jedni drugima na SVAKI način.

Помажемо једни другима тако што једни од других крадемо?
Ех, моја Мариопан...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:36 23.05.2015

Re: ...

Возачи и Круголина штете јавном добру, штете својим поступком свима нама.


Krugolina i vozači 25 godina gledaju kako nesposobni i sebični javnim dobrom upravljaju kao da je njihova privatna prćija. Krugolina i vozači su izgubili poverenje. Kada oni koji vode državu steknu to poverenje, kada dokažu da javnim dobrom upravljaju u javnom, a ne ličnom interesu - tada će i Krugolina i vozači da promene svoje ponašanje. Ne može obrnuto. Ne mogu Krugolina i vozači da počnu da vode računa o javnom interesu pre nego oni kojima to stoji u opisu radnog mesta. Kada oni budu primer Krugolini i vozačima, Krugolina i vozači će ga slediti. Čista antropologija.

Треће, не треба да се возачи баве социјалном политиком, што на овај начин раде. То треба да ради држава.


A ako oni koji vode državu to ne rade, nego samo svoj interes gledaju i nije ih briga ako i pocrkamo - šta onda? Treba li prvo država da počne da vodi socijalnu politiku, ili pak prvo mi treba da prestanemo da je vodimo, tj. da brinemo jedni o drugima? (Kokoška-jaje)

Углавном -- у Србији држава и њена предузећа се већински доживљавају као непријатељ које је легитимно пљачкати и штетити. Па баш због тога Србија и изгледа онако како изгледа.


Ne doživljavaju se država i njena preduzeća kao neprijatelji, već oni koji ih vode. Nesposobni, neodgovorni i sebični. Kada na ta mesta dođu pristojni i sposobni ljudi, sve će da se okrene. Ponovo - čista antropologija.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:43 23.05.2015

Re: ...

kada država ne radi, a naša ne radi odavno (pokvarena je), štetočinska je, pa je prirodna reakcija stanovnika ( pa i vozača) da se snađu i pomognu jedni drugima na SVAKI način.


Osnovna teza ovog mog bloga (koja izgleda nije dovoljno jasna) glasi: kada oni koji vode državu počnu da vode računa o nama, mi nećemo više imati potrebe da na ovaj način vodimo računa jedni o drugima. Ali, dok oni koji vode države samo sebe gledaju, a za nas ih baš briga - dotle smo mi PRIMORANI (znači, nije reč o izboru) da na ovaj način vodimo računa jedni o drugima - ili nas neće biti.

A taj sam bljesak proniknuća imala tek nakon što sam se i sama našla u situaciji u kojoj se većina građana nalazi - u krizi. Ako Predrag ikad upadne u krizu (pu, pu, daleko bilo) možda i njemu "bljesne". Do ove krize, i ja sam zvučala ko Predrag.
mariopan mariopan 20:55 23.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
mariopan
Šta običan čovek da radi u međuvremenu dok nam država ne poraste i postane odgovorna?

Шта да ради?
Ништа, да настави да пљачка државу, јер ће нам од тога свима бити боље.

P.S.
I treće, ne manje važno, kada država ne radi, a naša ne radi odavno (pokvarena je), štetočinska je, pa je prirodna reakcija stanovnika ( pa i vozača) da se snađu i pomognu jedni drugima na SVAKI način.

Помажемо једни другима тако што једни од других крадемо?
Ех, моја Мариопан...

Ta država je prvo opljačkala svoje građane i od njih napravila sirotinju, a pljačka ih i dalje, šta sa tim? Koga prvo uterati u red da bi narod mogao da ispoštuje sve svoje obaveze?
Da ne širim priču o "zakonitom" izbacivanju sirotinje iz kuća zbog neplaćenog računa za struju i očajnicima kojima je najmanji problem karta za prevoz.
Oni to namerno rade, ne plaćaju račune jer vole da pljačkaju državu?
E moj Brajoviću....
mariopan mariopan 20:56 23.05.2015

Re: ...

Ako Predrag ikad upadne u krizu (pu, pu, daleko bilo) možda i njemu "bljesne". Do ove krize, i ja sam zvučala ko Predrag.

E, tooo..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:57 23.05.2015

Re: ...

Будалашење, најкраће речено.
Пропагирање ове памети води и довело је Србију ту где је.
Симпатично је да пропагатори увек мисле да су они моралне громаде, а неки други крив за пропаст државе.

Препостављам да је следећи корак учврстити у себи оправдање да је легитимно упадати код других у станове и узимате им оно што имају. Јер -- приморани сте...

Неморалност наших политичара не амнестира неморалност у нама. Но, да би се ово разумело, треба нека друга памет од ове демонстриране.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:03 23.05.2015

Re: ...

mariopan
Ta država je prvo opljačkala svoje građane i od njih napravila sirotinju, a pljačka ih i dalje, šta sa tim?

:)))))))))))))

Па ко је кога опљачкао прво, грађани државу или она њих? Ко није плаћао порезе, радио је мало а живео добро, није враћао кредите него чекао да их инфлација поједе, а станове је откупио за 300-400 марака...

Но, раднички савет и рубрика о астрологији против мене -- превише ми је то, вечерас, за расправу. Уживајте у вери о властитој невиности. Ја вас вечерас нећу даље у томе спречавати.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:09 23.05.2015

Re: ...

Неморалнсот наших политичара не амнестира неморалност у нама.


Nisam ni tvrdila da nemoralnost političara amnestira nemoral u nama, niti mislim da je to u nama nemoral. To je čist očaj. Ja sam u taj očaj privremeno upala, i brzo ću da se izvučem. Ali znam da ogroman broj ljudi ne može iz toga da se izvuče bez neke pomoći sa strane. Ta pomoć bi trebalo da dođe od države. Ponovo: ako ne dolazi, šta im je činiti? Da pocrkaju netaknutog "morala"?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:15 23.05.2015

Re: ...

Па ко је кога опљачкао прво, грађани државу или она њих?


Ti baš zapeo država pa država. Nema država ništa s tim. Ako ćemo o tome ko je koga opljačkao - jedna nesposobna i sebična grupa građana, koja se izlaktala da vodi državu, opljačkala je drugu grupu građana.

O ljudima je reč, ne o "državi".

Ко није плаћао порезе, радио је мало а живео добро, није враћао кредите него чекао да их инфлација поједе, а станове је откупио за 300-400 марака...


Pre svih i najviše: grupa sebičnih i nesposobnih građana koja se izlaktala da vodi državu. A drugoj grupi građana ostavila je neke sitne koske da glođu, e a da bi godinama kasnije mogli upravo time sebe da pravdaju - kao, i ti si se ovajdio, šta hoćeš?
mariopan mariopan 21:20 23.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

Brajoviću, ja odustala ( znaš ono dugme gde klikneš, piše "odustani" - e to!)

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:24 23.05.2015

Re: ...

Но, раднички савет и рубрика о астрологији против мене -- превише ми је то, вечерас, за расправу. Уживајте у вери о властитој невиности. Ја вас нећу даље у томе спречавати.


Kad ponestane argumenata, 'ajde da pokušam s diskreditacijom, možda upali...

Iznenađuje me to od tebe, Predraže. Kao i to učitavanje da je bilo ko protiv tebe. Pričamo o temi, o fenomenu, o pojavi u društvu, i očigledno nemamo isto viđenje stvari. To ne znači da je bilo ko protiv tebe. To spuštanje na lični nivo - to od tabloida očekujem, ali ne i od tebe. Iznenadio si me, neprijatno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:30 23.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Ponovo: ako pomoć ne dolazi, šta im je činiti?

Помоћ?

Колико видим, КАКО ОВДЕ ПИШЕ, незапослени имају право на повлашћен цену месечне карте од 1.120 динара. Могла си за те паре да се ниједном не шверцујеш и доприносиш увођењу реда у земљи, da i naša zemlja izgleda kao Danska.

ОВДЕ су побројани услови за добијање новчане социјалне помоћи.
ОВДЕ су побројани услови за добијање надокнаде као незапослени.
ОВДЕ је како изгледа помоћ родитељима.

Дакле, није истина да држава не ради ништа. Она ради онолико колико јој финансије омогућавају, колико има пара у буџету. А тебе -- и остале -- позивам да размислите: да ли се твојим и сличним поступцима буџет ове државе увећава или смањује.

Јако ми је жао што си упала у проблеме. Твоја почетна прича је одраз Србије. Но, наставак твоје приче сигурно није путоказ како да из проблема изађемо.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:35 23.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Ta pomoć bi trebalo da dođe od države.

Набројао сам ти помоћи које долазе од државе.
Ти и возачи годишње смањите приходе те исте државе, шверцом.
Смањујете, директно, и средства од којих се та помоћ дели.
Због тебе и њих она је мања.

Шта даље има да буде нејасно?
Својим чињењем, дакле, придоносиш урушавању државе.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:41 23.05.2015

Re: ...

Набројао сам ти помоћи које долазе од државе.
Ти и возачи годишње смањите приходе те исте државе, шверцом.
Смањујете, директно, и средства од којих се та помоћ дели.
Због тебе и њих она је мања.


Znači, sami smo krivi što nam je tako kako nam je, a primeri s dole postavljenih linkova nemaju apsolutno nikakve veze s krizom u kojoj je budžet države, ili imaju sasvim minoran udeo? I ne samo primeri s tih par linkova - nego silni drugi primeri pljačkanja budžeta za koje znamo, a od strane onih koji državu vodiše i vode. Je l' ti to teza?

http://www.juznevesti.com/Hronika/Uhapsen-direktor-Centra-za-socijalni-rad-u-Bosilegradu.sr.html?c=Komentari

http://www.nadlanu.com/pocetna/info/drustvo/Majdanpek-Predsednik-Opstine-sebi-dodelio-pomoc-u-novcu.a-183638.295.html
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:56 23.05.2015

Re: ...

Колико видим, КАКО ОВДЕ ПИШЕ, незапослени имају право на повлашћен цену месечне карте од 1.120 динара. Могла си за те паре да се ниједном не шверцујеш и доприносиш увођењу реда у земљи.


Sram me bilo!
Ne samo da sam se drznula da ne uspem da kupim kartu (to što sam pokušala - mačku o rep; trebalo je da vozaču pare uguram u nos), nego sam se - pazi bezobrazluka - drznula da ne obijam šaltere kako bih im na silu dala manje pare od onih koje sam htela da im originalno dam.
Evo, stidim se.

Šalu na stranu, smatram da su te povlašćene cene karti - totalna glupost. Tako ta država koju stalno spominješ, tj. oni koji državu i javna preduzeća vode, kako ja insistiram da je pravilno reći, u stvari oduzimaju moć građanima, tj. stavljaju sebe u poziciju onog ko će biti milostiv ili ne i pogrešno se predstavlja kao država koja brine o građanima.

Ta država, tj. oni koji je vode, umesto toga treba da se postaraju da svi imaju načina da kartu plate, a da cena te karte bude ista za sve. Konačno, jedan putnik GSP košta isto, bez obzira da li je reč o zaposlenom ili nezaposlenom. Shodno tome, pomoć za nezaposlene treba da bude takva i tolika da nezaposleni od tog iznosa može da plati punu cenu karte (jednaku za sve) - kao i da mu pretekne za sve ostalo što mu za život treba.

I pre nego što mi opet kažeš da para za to u budžetu nema baš zbog mene i vozača, da te preteknem i kažem da tu tvoju tezu pobijam tezom da para u budžetu nema zato što oni koji vode državu kradu taj budžet države u tolikoj meri da za mene i vozače ne pretiče.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 05:35 24.05.2015

Re: ...

To što i drugi potkradaju državu ne opravdava tebe što je pokradaš. Niti imaš pravo tražiti da se oni na vlasti ponašaju drugačije nego ti. U stvari, vi ste isti, imate iste nazore. Da ne kažem kako je "argument" da je povlašćena karta glupost (?!) pravi pokazatelj tvoje britke inteligencije, pa predlažem da povlašćene karte svima ukinemo. Nema tu šta dalje da se kaže što nisam znao i pre: ovako izgleda svet po zamisli rubrike za astrologiju i sednice radničkog saveta.
mariopan mariopan 07:01 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
To što i drugi potkradaju državu ne opravdava tebe što je pokradaš. Niti imaš pravo tražiti da se oni na vlasti ponašaju drugačije nego ti. U stvari, vi ste isti, imate iste nazore. Da ne kažem kako je "argument" da je povlašćena karta glupost (?!) pravi pokazatelj tvoje britke inteligencije, pa predlažem da povlašćene karte svima ukinemo. Nema tu šta dalje da se kaže što nisam znao i pre: ovako izgleda svet po zamisli rubrike za astrologiju i sednice radničkog saveta.

Sram te bilo.

Ti ne umeš ni da razgovaraš.
Kad nemaš argumente tu je napad na ličnost i vređanje?

A sa kim si ti "isti"?
Sa onima koji su se "snašli" pa im je dobro i sada, kao što im je bilo dobro u sva vremena, pa sad pljuckaš na sirotinju i palamudiš o poštenju?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:15 24.05.2015

Re: ...

mariopan
Sram te bilo.

Зашто да ме буде срам?
Па ти си сама рекла -- тамо горе -- да је ово што причам логично и утемељено.
То што неког мрзи да помери дупе да извади повластицу за вожњу није нешто чиме се треба хвалити или над тиме нарицати.
Мислим, може и тако -- али ја у томе нећу да учествујем нити да оправдавам.

И немам ја никакву склоност да тебе или њу вређам. Зашто бих то радио? Ја само кажем да ти још увек размишљаш у менталним обрасцима радничког савета, у којима си, верујем, имали функцију, а она из перспективе рубрике за астрологију, чиме се професионално бави. Не разумем шта је ту нетачно или увредљиво?

И не разумем зашто би требало да оћутим на будалаштине које се из тих позиција сеју?
mariopan mariopan 09:14 24.05.2015

Re: ...

Па ти си сама рекла -- тамо горе -- да је ово што причам логично и утемељено.

Da, za neku uređenu državu koja nema milion siromašnih i gladnih. U kojoj moja drugarica "gubitnica tranzicije" kojoj fali 5 godina do penzije ne mora od mene da zajmi 1000 dinara za lek za svoju trudnu ćerku, vratiće za nekoliko dana ako joj se posreći da nekome opere prozore i zaradi toliko. Njoj ti to objasni što si meni napisao, kako ona mora da se ponaša i šta sve mora da plati....a šta će da jede to nije tvoja briga?
Мислим, може и тако -- али ја у томе нећу да учествујем нити да оправдавам.

Može ti se jer imaš.
И немам ја никакву склоност да тебе или њу вређам.

Ali to radiš.
Зашто бих то радио?

I zašto to radiš? Zar ne možeš normalno da razgovaraš? I Krugolina i ja smo ti lepo odgovorile na tvoj komentar, zašto si ti onako podrugljivo i uvredljivo odgovorio?
И не разумем зашто би требало да оћутим на будалаштине које се из тих позиција сеју?

Iz kojih pozicija?
U kojima ti nisi, ne živiš taj život ali o tome sve znaš? Doduše samo teoretski ali znaš bolje od bilo koga.

edit
Ti si na pogrešnom blogu, ti ne ljubiš bližnjeg svog.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:23 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
Da ne kažem kako je "argument" da je povlašćena karta glupost (?!) pravi pokazatelj tvoje britke inteligencije, pa predlažem da povlašćene karte svima ukinemo.


Имаш два могућа начина да, у име државе, помогнеш онима који су упали у невољу.

Један је да задржиш исту цену карте за све кориснике превоза, али да се јаким социјалним програмом постараш да апсолутно сви грађани то могу да плате. Други је да уведеш милион повлашћених категорија, али да онда разлику до реалног трошка, у име државе, дотираш ГСП-у. У првом случају помажеш грађанима, у другом случају помажеш ГСП-у.

На који то начин нечија интелигенција треба да буде бритка па да схвати да се другим начином широм отварају врата могућности злоупотреба и корупције?

Predrag Brajovic
To što i drugi potkradaju državu ne opravdava tebe što je pokradaš. Niti imaš pravo tražiti da se oni na vlasti ponašaju drugačije nego ti.


Потпуно се слажем. Нисам ни тврдила супротно. Једино што тврдим, и што ћу као тезу бранити до последње капи крви, гласи: Из овог врзиног кола у које смо упали не можемо се извући тако што ће грађани први престати с негативним обрасцем понашања. Да би се све преокренуло - први корак морају повући и свој негативни образац понашања променити - они који воде државу.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:32 24.05.2015

Re: ...

:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:32 24.05.2015

Re: ...

:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:32 24.05.2015

Re: ...

:)
iqiqiq iqiqiq 13:44 24.05.2015

Re: ...

totalna demagogija, da vozač autobusa dobija procenat od broj prevezenih putnika, onda bi njegov gest bio zaista dobročiniteljski,
ovako on je nezadovoljan jer zna ko sve pokrada GSP, te je njegova plata bedna i onda mu prosto bude milo da može nešto da uradi da ispravi dnevnu nepravdu,
a to je činjenica da svi mi koji živimo od svog rada u stvari opasno životarimo sa redovnom dnevnom pretnjom opstanka.

Ne bi trebalo da to bude pravilo, već redak slučaj, da zdrava i obrazovana osoba nije u prilici da plati račune i prehrani porodicu, odnosno da oba roditelja ne mogu da izdržavaju porodicu.

Ovo je pak pravilo i kada je standard do te mere ogoljen da se svi plašimo kako ćemo platiti mesečne račune, onda nam ne treba "bič" samosvesnih koji tvrde da smo mi pokrali državu, jer ja nisam pokrala sigurno, radila sam uvek i plaćala sve što treba plaćati, ali rezultat je ovaj koji jeste.

Izvinjavam se odmah, ali muka mi je od tog komnističkog proseravanja da smo svi krivi, ja nisam, ukazivala sam i na korupciju i borila se gde sam mogla i koliko sam mogla, uvek na svoju štetu, dok su me drugi vukli za rukav savetujući me da ne budem glupa i da ćutim, dakle nisam ni ja više dete iz Carevog novog odela, ali car je go, pa je go.
mariopan mariopan 14:05 24.05.2015

Re: ...

Ovo je pak pravilo i kada je standard do te mere ogoljen da se svi plašimo kako ćemo platiti mesečne račune, onda nam ne treba "bič" samosvesnih koji tvrde da smo mi pokrali državu, jer ja nisam pokrala sigurno, radila sam uvek i plaćala sve što treba plaćati, ali rezultat je ovaj koji jeste.

Izvinjavam se odmah, ali muka mi je od tog komnističkog proseravanja da smo svi krivi, ja nisam, ukazivala sam i na korupciju i borila se gde sam mogla i koliko sam mogla, uvek na svoju štetu, dok su me drugi vukli za rukav savetujući me da ne budem glupa i da ćutim, dakle nisam ni ja više dete iz Carevog novog odela, ali car je go, pa je go.

mariopan mariopan 14:10 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
To što i drugi potkradaju državu ne opravdava tebe što je pokradaš. Niti imaš pravo tražiti da se oni na vlasti ponašaju drugačije nego ti.


Потпуно се слажем. Нисам ни тврдила супротно. Једино што тврдим, и што ћу као тезу бранити до последње капи крви, гласи: Из овог врзиног кола у које смо упали не можемо се извући тако што ће грађани први престати с негативним обрасцем понашања. Да би се све преокренуло - први корак морају повући и свој негативни образац понашања променити - они који воде државу.

I ja se slažem, baš ovako kako kažeš.
mariopan mariopan 14:12 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
:)

:)

Ovo su ti najbolji komentari.
Samo tako nastavi i postaćeš mi omiljeti bloger.
ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 15:24 24.05.2015

Re: ...


не разумем зашто да оћутим будалаштине које сејeм

Predrag Brajovic



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:44 24.05.2015

Re: ...

iqiqiq
ovako on je nezadovoljan jer zna ko sve pokrada GSP, te je njegova plata bedna i onda mu prosto bude milo da može nešto da uradi da ispravi dnevnu nepravdu

:)))))))))
Исправља неправду тако што штети фирму и државу???
Морам признати да до мене ова логика не допире. У ствари -- ни до кога нормалног не допире. То је оно: наљутио се поп на село, па одсекао себи...

И ко је тебе прозвао да крадеш и штетиш државу?
Зашто си се осетила прозваном?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:46 24.05.2015

Re: ...

mariopan
A sa kim si ti "isti"?
Sa onima koji su se "snašli" pa im je dobro i sada, kao što im je bilo dobro u sva vremena, pa sad pljuckaš na sirotinju i palamudiš o poštenju?

Зашто ме вређаш, Мариопан?
mariopan mariopan 19:41 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
mariopan
A sa kim si ti "isti"?
Sa onima koji su se "snašli" pa im je dobro i sada, kao što im je bilo dobro u sva vremena, pa sad pljuckaš na sirotinju i palamudiš o poštenju?

Зашто ме вређаш, Мариопан?

Nije mi namera, ti sam ostavljaš taj utisak i nastupaš sa tih pozicija.
Pročitaj svoje komentare i vidi šta si napisao Krugolini i meni pa da pričamo onda šta je vređanje i omalovažavanje?<_<
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:58 24.05.2015

Re: ...

mariopan
Nije mi namera, ti sam ostavljaš taj utisak i nastupaš sa tih pozicija.
Pročitaj svoje komentare i vidi šta si napisao Krugolini i meni pa da pričamo onda šta je vređanje i omalovažavanje?<_<

Па ти за мене кажеш да сам лопов?!
Како можеш тако нешто да тврдиш?
mariopan mariopan 20:29 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
mariopan
Nije mi namera, ti sam ostavljaš taj utisak i nastupaš sa tih pozicija.
Pročitaj svoje komentare i vidi šta si napisao Krugolini i meni pa da pričamo onda šta je vređanje i omalovažavanje?
Па ти за мене кажеш да сам лопов?!
Како можеш тако нешто да тврдиш?

Ne kažem, kažem da si imućan, sam si pisao o tome (pominjao i kućnu pomoćnicu ako se ne varam? Ja nemam kućnu pomoćnicu a nema ni Krugolina, kladim se)....pa kad smo kod poštenja.... da li za nju plaćaš porez državi a njoj radni staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje? Ne?

Eto, pitaj ti lepo nju da ti objasni o čemu ja ovde pišem, ona to zna bolje od tebe.
bocvena bocvena 20:41 24.05.2015

Re: ...

brate, o čemu vi ovo?

ovo društvo se nije raspalo skroz baš zahvaljujući nekom uvrnutom osećanju solidarnosti i minimumu radne etike. državne institucije su u rasulu, skoro da nema ni pravne ni policijske zaštite, a lekari i profesori rade na leru. država nam svima poručuje da smo nebitni i zamenljivi.

nama je revizorska služba u školi još od septembra. jedino što su otkrili je da tetkice kuvaju svoju kafu, a ne izdaju fiskalni račun, pa na platu od 15 hiljada, ojade državu za još dve.

kradljivice.
princi princi 20:47 24.05.2015

Re: ...

bocvena
brate, o čemu vi ovo?

ovo društvo se nije raspalo skroz baš zahvaljujući nekom uvrnutom osećanju solidarnosti i minimumu radne etike. državne institucije su u rasulu, skoro da nema ni pravne ni policijske zaštite, a lekari i profesori rade na leru. država nam svima poručuje da smo nebitni i zamenljivi.

nama je revizorska služba u školi još od septembra. jedino što su otkrili je da tetkice kuvaju svoju kafu, a ne izdaju fiskalni račun, pa na platu od 15 hiljada, ojade državu za još dve.

kradljivice.


Da, to je ono što je mene totalno zadivljivalo one 1993. Totalni raspad društva, lom, ništa ne radi, prljave ulice, praktično se čitav grad pretvorio u jedan veliki prljavi buvljak, totalni kolaps. I ljudi strpljivo i mirno čekaju na crvenom svetlu. I to ne samo pešaci nego i vozači. To je mene tako intrigiralo, šta ljude koji žive u takvom haosu tera da čekaju na crvenom svetlu?
bocvena bocvena 20:52 24.05.2015

Re: ...

strah da se neko drugi ne zakuca u njih?

ne treba potcenjivati običan instikt za preživljavanje.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:02 24.05.2015

Re: ...

mariopan
Predrag Brajovic
mariopan
Nije mi namera, ti sam ostavljaš taj utisak i nastupaš sa tih pozicija.
Pročitaj svoje komentare i vidi šta si napisao Krugolini i meni pa da pričamo onda šta je vređanje i omalovažavanje?
Па ти за мене кажеш да сам лопов?!
Како можеш тако нешто да тврдиш?

Ne kažem, kažem da si imućan, sam si pisao o tome (pominjao i kućnu pomoćnicu ako se ne varam? Ja nemam kućnu pomoćnicu a nema ni Krugolina, kladim se)....pa kad smo kod poštenja.... da li za nju plaćaš porez državi a njoj radni staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje? Ne?

Кућна помоћница је ангажована преко агенције која чисти фирму у којој радим. Ја њу не плаћам, плаћам ту агенцију. Та агенција је уредно регистрована у АПРу и плаћа порез.

Опет опањкаваш људе, као права алапача са радничког савета :)
Пре овога си рекла да сам лопов.

Даље?
mariopan mariopan 21:10 24.05.2015

Re: ...

Пре овога си рекла да сам лопов.

Gde? Molim citat?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:14 24.05.2015

Re: ...

bocvena
ovo društvo se nije raspalo skroz baš zahvaljujući nekom uvrnutom osećanju solidarnosti i minimumu radne etike.

О којем осећању солидарности ти говориш?
Данашња Србија је једно себично, dog eat dog друштво.

Једни краду милионе, друго се шверцују, трећи краду струју, четврти не уплаћују порез...

Део тог механизма је и овде приказан.
Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто? Јер, то значи да оне не плаћају порез на ту кафу и на ту зараду, а оне будале које регуларно послују то раде. Од тих пара које оне будале уплаћују плаћају се професори за твоју децу лекари за твоју децу, исплаћује се твоја плата, прави се пут до твоје куће... Зашто мислиш да само будале треба то да финасирају? Ја бих те молио да од сваке кафе које ти теткице наплате узмеш најмање 16,66%, јер толико су закинуле државу, и да им кажеш да ћеш ти то од њих узети за своју плату, а да тај износ (рецимо: 50 кафа за тебе и колегиницу x 60 динара=3000 dinra y 16,66%=500 динара), дакле ти тај износ од 500 динара узми од теткице, а нама у буџет врати тих 500 динара да дамо Круголини да купи још повољније карту.

Или мислиш да само теткице треба добро да се снађу, а Круголина не?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:18 24.05.2015

Re: ...

Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто? Јер, то значи да оне не плаћају порез на ту кафу и на ту зараду, а оне будале које регуларно послују то раде. Од тих пара које оне будале уплаћују плаћају се професори за твоју децу лекари за твоју децу, исплаћује се твоја плата, прави се пут до твоје куће... Зашто мислиш да само будале треба то да финасирају? Ја бих те молио да од сваке кафе које ти теткице наплате узмеш најмање 16,66%, јер толико су закинуле државу, и да им кажеш да ћеш ти то од њих узети за своју плату, а да тај износ (рецимо: 50 кафа за тебе и колегиницу x 60 динара=3000 dinra y 16,66%=500 динара), дакле ти тај износ од 500 динара узми од теткице, а нама у буџет врати тих 500 динара да дамо Круголини да купи још повољније карту.


Jao, čoveče, gde ti ode...

Jesi li ti, pre nego što si počeo gornji traktat o tetkicama, uopšte učitao informaciju da je njima plata 15.000 dinara?

'Ajde sad reci da i ti radiš za 15.000 dinara.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:20 24.05.2015

Re: ...

Gde? Molim citat?


A sa kim si ti "isti"?
Sa onima koji su se "snašli" pa im je dobro i sada, kao što im je bilo dobro u sva vremena, pa sad pljuckaš na sirotinju i palamudiš o poštenju?

Срамотно да ме тако матора опањкаваш као оне снаше преко плота.
Шта је -- већ си заборавила да си ме малопре опањавала за "кућну помоћницу"?
Или, оно пре, како сам за неку блогерку рекао да је добра "пи..."?

Ти си права она алапача са радничког савета, које добацује из редова када их нико не види или када су у гомили. И љутиш се што ти то неко каже, каква си. Што те подсети ко си.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:24 24.05.2015

Re: ...

Ти си права она алапача са радничког савета, које добацује из редова када их нико не види или када су у гомили. И љутиш се што ти то неко каже, каква си. Што те подсети ко си.


Preterao si, Brajoviću, vređaš uzduž i popreko. Ja sam mislila da su pesnici kulturni ljudi, a ti zvučiš ko poslednji prostak. Mučno mi je čitati, časna reč. A ti znaš da ja ne volim ni brisanje ni banovanje, pa maksimalno koristiš.

Mariopan, ignoriši. Opalio ga neki mnogo čudan pesnički zanos.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:28 24.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
'Ajde sad reci da i ti radiš za 15.000 dinara.

1) Теткицима плата сигурно није 15.000 динара, дакле неистина је оно што Боцвена каже. Јер је то против прописа. Минимална плата у државној служби прати прописану месечну зараду (око 22.000), и када се на то обрачуна стаж, биће да те теткице примају око 25.000 динара. Ја знам инжињере у великим фирмама који сад примају 40.000 динара. Или професоре у школама који раде за 38.000. Зар мислиш да они треба да примају мање?

2) Колика је моја плата? Моја плата протеклих година је толика да ти желим, од свег срца, да је никада толику не примаш. Узгред, питање је дрипачко. Показује завист. Мислим да у Данској такво питање не постављају.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:31 24.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Preterao si, Brajoviću, vređaš uzduž i popreko. Ja sam mislila da su pesnici kulturni ljudi, a ti zvučiš ko poslednji prostak. Mučno mi je čitati, časna reč.

Не разумем?
Теби не смета што мени она каже да сам лопов и преварант?
А смета што кад ја констатујем и показујем да ме опањкава?

Занимљиви критеријуми.
milisav68 milisav68 21:31 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто? Јер, то значи да оне не плаћају порез на ту кафу и на ту зараду,



Pa nemaju tetkice privatnu firmu u sklopu škole, već utaju poreza pravi sama škola.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:36 24.05.2015

Re: ...

Теби не смета што мени она каже да сам лопов и преварант?


Ja ne videh da te je ona igde nazvala lopovom i prevarantom, ali videh da si ti nju nazvao alapačom.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:42 24.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Теби не смета што мени она каже да сам лопов и преварант?


Ja ne videh da te je ona igde nazvala lopovom i prevarantom, ali videh da si ti nju nazvao alapačom.

Ниси видела?
Па онда ти фале наочаре.
Ево, да ти помогнем:
Ne kažem, kažem da si imućan, sam si pisao o tome (pominjao i kućnu pomoćnicu ako se ne varam? Ja nemam kućnu pomoćnicu a nema ni Krugolina, kladim se)....pa kad smo kod poštenja.... da li za nju plaćaš porez državi a njoj radni staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje? Ne?

A sa kim si ti "isti"?
Sa onima koji su se "snašli" pa im je dobro i sada, kao što im je bilo dobro u sva vremena, pa sad pljuckaš na sirotinju i palamudiš o poštenju?

Шта је, не умеш да читаш?
За ћирилицу знам да ти је проблем, али latinica ne bi trebalo da bude.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:43 24.05.2015

Re: ...

milisav68
Predrag Brajovic
Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто? Јер, то значи да оне не плаћају порез на ту кафу и на ту зараду,

Pa nemaju tetkice privatnu firmu u sklopu škole, već utaju poreza pravi sama škola.

Мислиш да се директор учипио у бизнис?
Онда теткице и он треба да добију отказ.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:48 24.05.2015

Re: ...

Шта је, не умеш да читаш?


Evo, čitam. I opet ne vidim nigde reči "lopov" i "prevarant". Takođe, ne vidim nijednu rečenicu koja išta tvrdi. Svaka na kraju ima upitnik.

Književniče, zar astrolog da te uči razlici između upitne, obaveštajne i uzvične rečenice?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:57 24.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Шта је, не умеш да читаш?


Evo, čitam. I opet ne vidim nigde reči "lopov" i "prevarant". Takođe, ne vidim nijednu rečenicu koja išta tvrdi. Svaka na kraju ima upitnik.

Književniče, zar astrolog da te uči razlici između upitne, obaveštajne i uzvične rečenice?

:)
Да опет цитирам алапачу, да би се јасније разумело да ли је питање или констатација:
.pa kad smo kod poštenja.... da li za nju plaćaš porez državi a njoj radni staž, penzijsko i zdravstveno osiguranje? Ne?

Но, знам да на предавањима о астрологији језик сигурно није фокус, па ми је донекле разумљиво да и овако једноставне ствари превиђаш. Или је то ствар нечег другог. (Ред је да и ја ставим овај глупи смајли...)
milisav68 milisav68 22:08 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

Мислиш да се директор учипио у бизнис?
Онда теткице и он треба да добију отказ.

Zašto otkaz, kada se za to plaća neka sitna kazna i tera dalje.

Tebe brinu tetkice, a ne brine te to što možeš da kupiš 10 tona kafe za keš, a kada to možeš da uradiš, onda znaš da neko za to nije platio carinu, a kad to znaš, onda znaš da sve smrdi od vrha države.

Zakoni su tako pisani da sve može i ništa ne može, pa tako ja mogu da ti upadnem u kontrolu i da te kaznim za nešto, a ti koliko god bio ispravan gubiš spor - sa državom.

Nego, znaš ti to bolje od mene.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:18 24.05.2015

Re: ...

milisav68
Nego, znaš ti to bolje od mene.

Наравно, кад по обичају лупеташ глупости и обмањујеш људе...
Но, свако ко се упусти у демантовање лупетања може очекивати да ће га дочекати незадовољно њакање једнако паметног хора. Не бих се у то упуштао.
bocvena bocvena 22:20 24.05.2015

Re: ...

1. da, imaju platu od 15 do 18 hiljada, a ti sad veruj ili ne veruj. i primaju je u dva dela. ima jedna koja ima završen fakultet, radila kao projektant, biro propao i sad pokušava da se na poslu tetkice, blizu 60-e, dokopa penzije. treba joj valjda još tri godine, ali moguće i više jer su pomerene godine starosti. ona ima 20 hiljada. žena je očajna jer joj je i ovo posao na ugovor, kao zamena.

2.
Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто?

može mi se.
prvo zato što su tetkice zakon! što se ubijaju od posla, a krlja ih uprava i deca se iživljavaju na njima.

drugo, u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim slučajevima gde država štedi na najsiromašnijima i najugroženijima (posebno bolesnima), uopšte nemam razumevanja za ove nategnute lekcije iz liberalnog kapitalizma.

o sopstvenom položaju, kao visokoobrazovane osobe sa 20 godina radnog staža, a sa platom vozača u ministarstvu finansija, neću ni da počinjem.
i baš zato što me još uvek zanimaju i tuđi životi i način da im se pomogne (a nisam u tome usamljena), tvrdim da solidarnost postoji. isplivava na najčudnijim mestima.


Krugolina Borup Krugolina Borup 22:25 24.05.2015

Re: ...

1. da, imaju platu od 15 do 18 hiljada, a ti sad veruj ili ne veruj. i primaju je u dva dela. ima jedna koja ima završen fakultet, radila kao projektant, biro propao i sad pokušava da se na poslu tetkice, blizu 60-e, dokopa penzije. treba joj valjda još tri godine, ali moguće i više jer su pomerene godine starosti. ona ima 20 hiljada. žena je očajna jer joj je i ovo posao na ugovor, kao zamena.


Eto, Brajoviću, šta ćemo sad?

Ja verujem i tebi i njoj, tj. verujem da tetkice ne bi smelo da primaju manje od 22.000 dinara, a verujem i njoj kad kaže da su na 15.000 do 18.000 dinara.

I sad ti tvrdiš da u ovoj priči ne potkrada država tetkice nego tetkice potkradaju državu?! I tvrdiš da to uopšte ne bi bilo tako da su tetkice uredno izdavale fiskalne račune?

milisav68 milisav68 22:30 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

Наравно, кад по обичају лупеташ глупости и обмањујеш људе...

Šta, nisi držao radnju, i ne poznaješ zakone?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:38 24.05.2015

Re: ...

bocvena
1. da, imaju platu od 15 do 18 hiljada...

Ти знаш да сам ја упоран, па да ти поновим -- то је не-мо-гу-ће:

Дакле, оволико се најмање њена примања. Једино ако не примају пуну плату -- раде мање од прописаног, пола радног времена, рецимо. Ипак, њима је плата најмање оволико колико сам приказао, или твој директор треба да иде у затвор као одогворно лице.

Оно даље што си писала је теби и другима пријатна демагогија, шупља али пријатна. Од ње се осећаш боље. Ја то разумем, али -- шверцери и утајивачи пореза, ни велики али ни мали, нису ти који плаћају лекаре твојој деци и теби. Сети се тога кад следећи пут одеш код њих.

hajkula1 hajkula1 22:41 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

ОВДЕ су побројани услови за добијање новчане социјалне помоћи.
ОВДЕ су побројани услови за добијање надокнаде као незапослени.
ОВДЕ је како изгледа помоћ родитељима.



Krugolina NE MOŽE da ostvari ništa od toga. Da li znaš zašto? A život (računi) ne čekaju.

Nažalost, u problemima je ali na sreću, samo privremenim problemima. Kru, ako se setiš, pozdravi supružnika i prenesi želje da se što pre oporavi.

U mnogo čemu si mi bliska ali si zaista zvučala kao Brajović pa sam podigla ogradu koju nisam ni pokušala da kamufliram. Sigurno si, bar povremeno osećala, da te zračim. Želela sam da koriguješ neke stavove ali ne zbog slične situacije u kojoj si, nego ličnim trudom, razmišljanjem i zamišljanjem ulaska u tuđe cipele.

Mnogi ljudi je u trajnijoj krizi, dole pomenute tetkice. Brajoviću, razmisli o 25.000 rsd, šta s time može ako su samohrane majke ili imaju bolesnog člana porodice ili su podstanari ili sve to?
Birokratski si citirao linkove, zašto?

Rekoh već da Krugolina ne može da ostvari ni jedno od ponuđenog što je i za mnogo ljudi to neostvarivo (bez obzira na iznos pomoći ali kad ga pominjem, da te pitam - šta s tim može da se uradi? Kažeš, država po svojim mogućnostima, razumem ali šta ugroženi da rade, nego da se snalaze - DA PREŽIVE.).

Mnoštvo ljudi prima tih nekih 25.000-30.000-40.000 rsd i sa tim treba da obezbede krov nad glavom, grejanje, ishranu, školovanje i lečenje.
Mnoštvo ne prima redovno platu a za svako kašnjenje plaćanja računa plaća ogromnu zateznu kamatu.

(31.12. sam primila uplatu za decembarsku platu a tek posle prvomajskih praznika polovinu januarske, bez kamata na kašnjenje. Od 2010. mi ne uplaćuje penziono, za zdravstveno su uplate neuredne, unazad, pa godinama uglavnom ne mogu da ga koristim. Molim boga da smo zdrave, inače... Da, a prevoz moram da koristim i ćerka student.

Nego, ja sam srećna žena, tačnije majka kao što sam se pohvalila u ranijim postovim, ali se u dobru ne ponesem a u zlu ne ponizim.)


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:48 24.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
Eto, Brajoviću, šta ćemo sad?

Ништа.
Држаћемо се чињеница.
У њиховом светлу, да и теби поновим -- немогуће је -- не-мо-гу-ће -- да неко буде мање плаћен по радном сату од прописаног. Мање од минималне месечне плате неко може да прими само ако је ангажован на пола радног времена или тако нешто... (Или, ако има кредит, па му је исплата на рачун за њега мања, али је пуну плату примио.) Боцвена ће већ сутра схватити да сам у праву кад провери :)

Чак и не разумете механизме који постоје: књиговодство које обрачунава зараду запосленог има норматив минималних исплата и мора се држати тога, ако ни због чега другог, а оно стога што се обрачуни плата уредно достављају пореској управи, која их контролише. (Неки факинг М4 образца и остало.) Књиговође и кривично одговарају за пропусте и мувања, па им не пада на памет да се због тамо неких плата теткица из школе плаше затвора.

Треба избегавати да се ауторатитивно прича о ономе што се подробније не зна.
hajkula1 hajkula1 22:56 24.05.2015

Re: ...

bocvena
1. da, imaju platu od 15 do 18 hiljada, a ti sad veruj ili ne veruj. i primaju je u dva dela. ima jedna koja ima završen fakultet, radila kao projektant, biro propao i sad pokušava da se na poslu tetkice, blizu 60-e, dokopa penzije. treba joj valjda još tri godine, ali moguće i više jer su pomerene godine starosti. ona ima 20 hiljada. žena je očajna jer joj je i ovo posao na ugovor, kao zamena.

2.
Узгред, зашто ти мислиш да теткице треба да наплаћују кафу а без рачуна? Обајсни ми зашто?

može mi se.
prvo zato što su tetkice zakon! što se ubijaju od posla, a krlja ih uprava i deca se iživljavaju na njima.

drugo, u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim slučajevima gde država štedi na najsiromašnijima i najugroženijima (posebno bolesnima), uopšte nemam razumevanja za ove nategnute lekcije iz liberalnog kapitalizma.

o sopstvenom položaju, kao visokoobrazovane osobe sa 20 godina radnog staža, a sa platom vozača u ministarstvu finansija, neću ni da počinjem.
i baš zato što me još uvek zanimaju i tuđi životi i način da im se pomogne (a nisam u tome usamljena), tvrdim da solidarnost postoji. isplivava na najčudnijim mestima.





Eno, dole kaže da smo magarci, da njačemo

(zamisliti odgovarajući smile)

Prepoznala sam se kao član hora u podršci Kru i mariopan i drugim ljudima, ali ja ne njačem a kako on to naziva, bolimepaja. Ako ću do kraja iskreno, magarac je korisniji od neoliberalnih mantraša.



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:59 24.05.2015

Re: ...

hajkula1

Жао ми је због твоје ситуације. Као и Круголинине.

Ја мислим да сви они који одговорно плаћају порезе, таксе, доприносе и остале државне дажбине раде пуно на томе да теби и Круголини помогну.

А исто тако мислим да сви они који таје порез, шверцују се, продају на црно робу и варају на друге начине државу директно раде да теби и Круголини буде горе.

И то су основни оквири у којима треба посматрати ове ствари.
hajkula1 hajkula1 23:03 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

У њиховом светлу, да и теби поновим -- немогуће је -- не-мо-гу-ће -- да неко буде мање плаћен по радном сату од прописаног. Мање од минималне месечне плате неко може да прими само ако је ангажован на пола радног времена или тако нешто... (Или, ако има кредит, па му је исплата на рачун за њега мања, али је пуну плату примио.) Боцвена ће већ сутра схватити да сам у праву кад провери :)



Evo ja da budem nevaspitana i da ti kažem da je moja plata 25.000 rsd i da sam 31.12. primila decembarsku a tek posle prvomajskih praznika 50% januarske, da te podsetim da život ne čeka, da moramo ćerka i ja da koristimo prevoz i plaćamo račune. Ti kao da ne čitaš ono što ti se ne uklapa u statistiku?

hajkula1 hajkula1 23:08 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

Друго, једнако важно, том нашем пропадању највише доприносимо ми сами, на хиљаде начина. Један од начина описала је Круголина. "Хумани" гест возача је, у ствари, прикривена пљачка Градског саобраћајног предузећа. На тај начин они сваког месеца оштете нашег превозника за, можда, и 300.000 €, па годишње се вероватно то накупи на 2-3 милиона евра директно ненаплаћених прихода.



Odakle ti ovaj podatak?
A na osnovu ZA, MOŽDA I, zaključak ti je naopak i pretenciozan.
hajkula1 hajkula1 23:09 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic


Треће, не треба да се возачи баве социјалном политиком, што на овај начин раде. То треба да ради држава.



A do tada, solidarnost.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:10 24.05.2015

Re: ...

hajkula1
Eno, dole kaže da smo magarci, da njačemo

Не, ја то нисам рекао.
Рекао сам ово:
Но, свако ко се упусти у демантовање лупетања може очекивати да ће га дочекати незадовољно њакање једнако паметног хора. Не бих се у то упуштао.

Показао сам у неколико наврата овде која су то лупетања.
Милим да је узалудно да човек, усред ноћи и тмине, води с неким расправу типа:
-- Али, ја мислим да је сада дан?
-- Не, није, виде се звезде на небу.
-- Али, и други кажу да је сада дан, сви тако кажу?
-- Знаш, чињенице се не мењају акламацијом или гласањем о њима.
Тако некако...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:16 24.05.2015

Re: ...

hajkula1
A na osnovu ZA, MOŽDA I, zaključak ti je naopak i pretenciozan.

:)
Није тешка математика.
Замислимо, рецимо, да возачи сваког 100. грађанина пусте и помогну му да се шверцује. То није пуно, зар не, један човек у два аутобуса?

Е па сад, треба знати да дневно у Бгду превезе се око 1.000.000 путника. Зарад лакше рачунице узећемо да сваки до њих плаћа карту од једног евра. То је 1 милион евра дневно. Годишње -- 365 милиона евра. 1 посто (онај сваки стоти који се шверцује у превозу) од 365 милиона евра износи 3,65 милиона евра. За те се паре, отприлике, може купити најмање 15-20 аутобуса.

Ето, овако отприлике.
Да ли ти ово делује вероватно?
:)
bocvena bocvena 23:21 24.05.2015

Re: ...

Дакле, оволико се најмање њена примања. Једино ако не примају пуну плату -- раде мање од прописаног, пола радног времена, рецимо. Ипак, њима је плата најмање оволико колико сам приказао, или твој директор треба да иде у затвор као одогворно лице.


Proverim sutra opet, pa napišem.


Оно даље што си писала је теби и другима пријатна демагогија, шупља али пријатна. Од ње се осећаш боље. Ја то разумем, али -- шверцери и утајивачи пореза, ни велики али ни мали, нису ти који плаћају лекаре твојој деци и теби. Сети се тога кад следећи пут одеш код њих.


ne znam koji je to trenutak u posmatranju sveta oko sebe u kome izjednačiš tetkicu koja naplaćuje kafu 20 dinara i ne plati pdv i velike igrače sa milionima evra u igri. meni je to neshvatljivo. to istrajavanje u principu po cenu da neki pocrkaju. menjaj princip:)

a ti se seti ako ti kola nekad krenu nizbrdo da uvek možeš da dodješ kod mene na ručak.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:21 24.05.2015

Re: ...

hajkula1
Evo ja da budem nevaspitana i da ti kažem da je moja plata 25.000 rsd i da sam 31.12. primila decembarsku a tek posle prvomajskih praznika 50% januarske, da te podsetim da život ne čeka, da moramo ćerka i ja da koristimo prevoz i plaćamo račune. Ti kao da ne čitaš ono što ti se ne uklapa u statistiku?

:)
Ја сам у неколико наврата овде писао како 60% радника у приватном сектору прима плате са кашњењем, а занемрљиво мали број њих у државном сектору има тај проблем. Ево, питај Боцвену и теткице :)

Тиме су дискриминисани сви као ти, они из приватног сектора, а фаворизовани сви из државног сектора -- Боцвена и теткице...
bocvena bocvena 23:25 24.05.2015

Re: ...

no, za to nisu krive bocvena i tetkice...vrati ručak:)))
ivana23 ivana23 23:32 24.05.2015

Re: ...

Pravilnikom o finansiranju obrazovnih ustanova smanjuje se nenastavni kadar. Procenjuje se da bi na ulici moglo da ostane oko 4.000 zaposlenih

VELIKI broj pedagoga, psihologa, bibliotekara, blagajnika, sekretara, spremačica, domara i drugog nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, sindikati veruju čak oko 4.000 ljudi, mogao bi od 1. septembra da ostane bez posla. Na ulicu bi mogao da ih otera novi Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova obrazovanja.

Pravilnikom je precizirano da će škole koje imaju manje od 32 odeljenja što je više od 900 učenika morati da se odreknu jednog bibliotekara, blagajnika, sekretara, pedagoga ili psihologa, domara...


Iz škola prve lete tetkice
ivana23 ivana23 23:32 24.05.2015

Re: ...

duplo - obrisati
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:35 24.05.2015

Re: ...

bocvena

1) Кад кренеш код лекара, сети се ко их плаћа.
2) Ако 7 милиона Срба на разне начине оштети државу за само 50 евра месечно, то је 350 милиона евра месечно, то јест 4 милијарде годишње. А сад ми одговори на следеће питање: да ли мислиш да у Србији има 40.000 људи који држави украду по, просечно, 100.000 евра годишње? Ако мислиш да можда и има -- то је, пази, цео један град! -- нек ти буде на уму да је то потребан број непојамно великих лопова (сваке година по 100.000 евра лоповлука) да би по лоповлуку стигли ових 7 милиона ситних лопова. Хм? Мени, некако, изгледа да ће пре бити да оних 7 милиона Срба ти који више пљачкају државу?
3) Хвала ти на позиву на ручак. Колико се сећам, ти би, ипак, понешто требало да знаш да ли су моја кола ишла узбрдо или низбрдо. Па би ти и коментари требало следити ту путању.

Дакле, ја ћу се тебе сетити у случају ручка, а ти мене -- кад будеш код лекара.
bocvena bocvena 23:35 24.05.2015

Re: ...

krenula da pišem o tome, pa shvatila da mi se spava:) sutra.
hajkula1 hajkula1 23:36 24.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
hajkula1

Жао ми је због твоје ситуације. Као и Круголинине.


Opušteno

Sin je od septembra na kruzeru, u kazinu a ćerka apsolvent, pa još master i to će brzo da prođe. Ja sam ipak u super poziciji, pišem više zbog drugih a nekako su blogeri pažljiviji ako sam lična nego kada pominjem bezimene ljude.

Sin mi je na odmoru, dobio je drugi ugovor i avionsku kartu za početak jula, ostaje mesec dana duže (odmor se ne plaća, nego hebeš pare, nije sve u njima) pa mi srce puno.


Inače, da sam imala teške periode, jesam. Preživljavala uz pomoć ljudi ali i povremenim dodatnim radom na crno na šta nisam plaćala poreze. (...) Nije bilo šanse da dobijem ONAJ papir koji fali, da bih ostvarila neku pomoć od države, čak ni privremeno pravo na dečiji dodatak koji bi mi u tim mesecima dosta značio. Život kao roman, pun uspona (fer, pošteno a često bez posebnog truda, bez zasluga, što bi rekli, čista sreća, šteta samo što nije bilo moguće da se akumulira i prištedi za kasnije) i padova na koje nisam mogla da utičem (ni posle naknadne pameti).

Gledam druge ljude i shvatam kako je lako da čovek klizne u bezizlaz, često bez lične odgovornosti.


S druge strane, ljuti me sve što liči na malodušnost i predaju, mada razumem da nismo svi jednako jaki da plivamo uz reku.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:38 24.05.2015

Re: ...

bocvena
no, za to nisu krive bocvena i tetkice...vrati ručak:)))

Чиме си ти то заслужила да примаш плату редовно, а да хајкули касни годинама? Зашто си ти заштићена, а она није? Где је ту солидарност?

Дакле, да поновим једноставно питање: где је ту солидарност?
urbana_gerila urbana_gerila 01:29 25.05.2015

Re: ...

.
hajkula1 hajkula1 01:36 25.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
hajkula1
A na osnovu ZA, MOŽDA I, zaključak ti je naopak i pretenciozan.



дневно у Бгду превезе се око 1.000.000 путника. Зарад лакше рачунице узећемо да сваки до њих плаћа карту од једног евра. То је 1 милион евра дневно. Годишње -- 365 милиона евра. 1 посто (онај сваки стоти који се шверцује у превозу) од 365 милиона евра износи 3,65 милиона евра. За те се паре, отприлике, може купити најмање 15-20 аутобуса.

Ето, овако отприлике.
Да ли ти ово делује вероватно?
:)



Koliko uzima Apex? 8%? To znači da uzima oko 29 miliona evra - za šta?
Da ne virim u javne nabavke, stranačke fikuse, tajne ugovore...
hajkula1 hajkula1 01:45 25.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic
bocvena
no, za to nisu krive bocvena i tetkice...vrati ručak:)))

Чиме си ти то заслужила да примаш плату редовно, а да хајкули касни годинама? Зашто си ти заштићена, а она није? Где је ту солидарност?

Дакле, да поновим једноставно питање: где је ту солидарност?



Brajoviću, Brajoviću, zahebi to

I meni se spava, kuckam sutra čim stignem.
milisav68 milisav68 07:23 25.05.2015

Re: ...

Predrag Brajovic

2) Ако 7 милиона Срба на разне начине оштети државу за само 50 евра месечно,



Kakva demagogija - svi varaju državu osim mene.

Pa valjda ima još neko pošten.

Mislim, ima tu i neka deca, stari i bolesni, pa nezaposleni koji nemaju nikakava primanja.....kojima je 50 evra veliko ko kuća....

Ponašaš se kao oni komunalni inspektori što oduzimaju babama dve tegle meda na kartonskoj kutiji, a ne smeju da privire u neke velike firme.

Ili kao ovi iz elektrodistribucije što seku sirotinji struju, a velike dužnike izbegavaju u širokom luku.

Nisu mali proizvođači izmislili kašnjenje naplate 180 dana, nego je to Mišković&co progurao kroz zakone (a ni to se nije poštovalo, pa se kasnilo još više).

Krugolina Borup Krugolina Borup 07:38 25.05.2015

Re: ...

2) Ако 7 милиона Срба на разне начине оштети државу за само 50 евра месечно, то је 350 милиона евра месечно, то јест 4 милијарде годишње. А сад ми одговори на следеће питање: да ли мислиш да у Србији има 40.000 људи који држави украду по, просечно, 100.000 евра годишње? Ако мислиш да можда и има -- то је, пази, цео један град! -- нек ти буде на уму да је то потребан број непојамно великих лопова (сваке година по 100.000 евра лоповлука) да би по лоповлуку стигли ових 7 милиона ситних лопова. Хм? Мени, некако, изгледа да ће пре бити да оних 7 милиона Срба ти који више пљачкају државу?


Samo partijski zaposlen višak u javnom sektoru pojede preko milijardu evra godišnje. Dodaj na to i burazersku ekonomiju - i eto više nego jasne matematičke slike.

Ali, čak i da je tako kao što ti kažeš (a nije), opet se vraćam na osnovnu tezu ovog bloga i pitam te: kako iz tog vrzinog kola izaći? Ko prvi treba da se promeni da bi se sve promenilo? Da li prvi potez treba da povuku oni koji vode državu ili tetkice? Ako su to tetkice, hoće li oni koji vode državu slediti njihov primer? Ili će pre biti obrnuto: da oni koji vode državu promene svoje ponašanje, pa da tetkice slede njihov primer? A pitam te i da odmeriš posledice: da li su veće šanse da, zbog promene ponašanja, pocrkaju tetkice ili oni koji vode državu?
bocvena bocvena 07:52 25.05.2015

Re: ...

prvo, brajović je u pravu za minimalac. proverila. moji podaci su iz 2014. jedino što će te 22 000,00 biti u decembru 2015:) zasad se vrte oko 20 hiljada.

Чиме си ти то заслужила да примаш плату редовно, а да хајкули касни годинама? Зашто си ти заштићена, а она није? Где је ту солидарност?

Дакле, да поновим једноставно питање: где је ту солидарност?


meni ovo mnogo gadno. aj' ćao.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:10 25.05.2015

Re: ...

prvo, brajović je u pravu za minimalac. proverila. moji podaci su iz 2014. jedino što će te 22 000,00 biti u decembru 2015:) zasad se vrte oko 20 hiljada.


Pa, jeste, reče premijer da ćemo do kraja godine živeti bolje - eto primera, tetkice će da se razbiju od para!

Šalu na stranu, tih 5.000 razlike u tetkicinoj plati između tvoje i Brajovićeve varijante u mojim očima ništa naročito ne menja. Kao što mi nije jasno kako neko može da poplaća račune i živi s 15.000 hiljada, jednako mi nije jasno kako to može da uradi s 20.000 dinara. I dalje je ishod - pocrkavanje - ako ne dobiju neku pomoć. Od države tu nema vajde, zaposlene su, te nemaju pravo na pomoć.

Nemoguće je preživeti s 20.000 dinara plate, a da negde ne prekršiš neki zakon. Zakoni su tako pisani da te teraju da ih krišiš. Nemaju baš mnogo veze s realnim životom. To je Aleksandar Stevanović najbolje rekao:

"Država u slobodnoj zemlji ne može ništa da uradi građaninu koji ne krši zakon. On je gospodar i svog života i on je taj koji bira ko će da vodi državu. Zato je omiljeno sredstvo svakog vlastodršca da napiše zakone koji nemaju veze sa stvarnim životom i koji građani moraju da krše. Time vlastodržac pretvara slobodne ljude u kriminalce i postavlja se kao izvor lažnog milosrđa i lažne pravednosti. On tera građane da postanu njegovi saučesnici u prljavoj raboti i ljudi u takvoj zemlji prestaju biti građani i postaju podanici koji zavise od milosti vlastodršca koji određuje ko će jesti hleba, a ko neće, kome će se oteti imovina, a ko će dobiti tuđe imovine... Građani pretvoreni u kriminalce drhte nad svojim nelegalnim objektima, zaposlenjima preko veze, radom u sivoj zoni, imovinom bez pokrica... Kada imate takav nakaradn sistem mnogo je lakše širiti strah jer su svi sivi i svako može postati meta selektivne pravde."
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:46 25.05.2015

Re: ...

bocvena
prvo, brajović je u pravu za minimalac. proverila. moji podaci su iz 2014. jedino što će te 22 000,00 biti u decembru 2015:) zasad se vrte oko 20 hiljada.

Чиме си ти то заслужила да примаш плату редовно, а да хајкули касни годинама? Зашто си ти заштићена, а она није? Где је ту солидарност?

Дакле, да поновим једноставно питање: где је ту солидарност?


meni ovo mnogo gadno. aj' ćao.

Što ti je gadno?
Kao što sam u pravu za platu, tako sam i za ostalo :)
Zaista, zašto ti misliš da ne treba da deliš sudbinu svih onih koji se muče, njih 600.000 u privatnom sektoru. Jer su ti bolja od njih? Vrednija? Poštenija?

Ne, nego zato jer solidarnost najčešće ukidamo kada zadire u naše sebične interese. Švercujući se ili na drugi način... Dog eat dog društvo.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:11 25.05.2015

Re: ...

Krugolina Borup
... opet se vraćam na osnovnu tezu ovog bloga i pitam te: kako iz tog vrzinog kola izaći?

Ne postoji vrzino kolo, nego želja da se nađe utemeljenje za vlastite neispravne postupke.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana