Budućnost| Društvo| Energetika| Politika

ZAPAD NA POGREŠNOM PUTU – SRBIJA U VEČITOJ DILEMI

Milan Karagaća RSS / 14.08.2014. u 15:59

NEĆE BITI SVETSKOG RATA ZBOG UKRAJINSKE KRIZE

Naslov za blog sam pozajmio iz odličnog teksta koji je Gabor Steingart objavio u nemačkom listu “Handelsblatt”.Stavovi i analize iznete u tom tekstu su toliko racionalni i poučni ne samo za Srbiju već , pre svega EU i Nemačku u vezi aktuelne ukrajinske krize. Takođe, veoma interesantno je i poučno kako na celokupnu situaciju gleda nesumnjivo jedan od najvećih živih političkih umova Egon Bahr. Njihove ključne poente navešću u daljem tekstu , kao i kompletne tekstove.

2-format10.png2-format10.png

 

Za nas je zaista bitna pozicija Srbije u svemu tome, da ne izgubi što izgubiti ne mora,a da ne daje što se od nje ne traži. A savako preterano naše upetljavanje i komentaruisanje u stilu “šta ako”,  “ne nikako”, “da svakako”, pa “mi ovo , mi ono” čime se preterano bave najčešće nekompetentni ljudi i mediji, može biti samo kontraproduktivno.

Od kada je počela ukrajinska kriza u Srbiji se smenjuju, sve pametniji do pametnijeg, analitičari, neki novinari, neki koji pišu članke za pojedine novine, pa stranački prvaci, drugaci i trećaci, i tako sve do raznih vračeva, vračara , proroka, trećeokih, poznatih profesora afirmisanih kao teoretičara antisrpske ,  antiruske i antipravoslavne zavere, ali niko od njih pa ni neka eminentnija lica i ozbiljniji stručnjaci ne rekoše ni približno ono što je približno istini.Preovlađuje pristrasan odnos, korišćenje svake prilike da se istakne kako smo braća sa Rusima, pa onda šta je sve nama Zapad uradio, ali ozbiljnijih analiza i procena nema, jer da bi ih bilo morale bi se stvari tumačiti realno.

Govoreći o poziciji Srbije u vezi ukrajinske krize, predsednik Nikolić kaže da je “uveren da moramo da ostanemo na poziciji insistiranja na međunarodnom pravu i pravdi, što sasvim jasno znači da Srbija priznaje Ukrajinu u granicama u kojima je članica UN, i da to traži i za sebe, dalje,  “kao što ne smemo da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, ne smemo da priznamo ni nezavisnost Krima ili njegovo priključenje Ruskoj Federaciji.”

„Srbija je svesna da bi opredeljivanjem za jednu od strana u ovom sukobu izgubila jednog od dva dragocena prijatelja, ili EU ili Rusku Federaciju i zato bi poštovanje za našu poziciju trebalo da imaju i Moskva i Brisel”. Sad ovo je malo diskutabilno, jer se ne opredeljujemo za EU ili Rusiju već za principe, ako nas baš neko pita i tu onda nema govora o gubljenju prijatelja već čuvanje sopstvenog digniteta.

Inače, kada bi mene neko pitao ja bi him jednostavno odgovorio das u to njihovi mežusobni odnosi, das u u pravui i jedni i drugi i da to međusovno sami reše, a Srbija se ne meša u stvari drugih.

A što se tiče našeg priznavanja Krima, stvar je principijelna ali nije relevantna za faktičko stanje, kao što ni je relevantna ni činjenica da Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo, jer i Krim i Kosovo će biti gde realno jesu, niti će Rusija vratiti Krim Ukrajini, niti će se Kosovo vratiti u sastav Srbije.

Upravo zbog takvih dilemma i odsustva ozbiljnih analiza u našim medijima evo ključnih stavova koje je

izneo Egon Bar u intervjuu DPA:

 (1), da neće biti svetskog rata, (2 )da Zapad, pre svega EU i Nemačka ne moraju ni pomrsiti ni pokidati konce sa Moskvom ( 3) da se rušenje putničkog aviona iznad istočne Ukrajine ne može prevideti, ali i da je to elemenat nepredvidljivosti (4 )ne sme se podcenjivati Putin koji je govoreći pred Bundestagom izneo  veoma zanimljivu ponudu za saradnju. To je ostalo bez odgovora ( 5) Putin šef države koji dobro procenjuje da li u nekom ima zapravo pouzdanog partnera za sporazume o saradnji. A za Zapad je sada u suštini pitanje da li želi graditi bezbednost sa Rusijom ili bezbednost  od (protiv) Rusije.

A  iz odlične analize Gabora Stangart-a u listu Handelsblatt , izdvojio bih sledeće:

- Nemački novinari su u samo nekoliko nedelja odbacili trezvenost i predali se ekstazi. Drugačijeg mišljenje gotovo da više i nema.

- Mediji za koje smo mislili da svojim idejama konkurišu jedni drugima sada jednoglasno podržavaju sankcije prema Rusiji. Sami naslovi ilustruju agresivnu napetost, rezervisanu do sada za navijače fudbalskih klubova.

- Niz refleksivnih optužbi i protivoptužbi vode samo dalje u zamagljivanju činjenica.

- Ko je prvi obmanuo?

- Da li je sve počelo ulaskom Rusije na Krim ili je Zapad pre toga podsticao destabilzaciju Ukrajine?

- Da li se Rusija širi na zapad ili NATO na istok?

- Ili su možda dve svetske sile usred noći nabasale na ista vrata gonjene sličnim hegemonijalnim porivima prema bespomoćnom trećem, koji sada celu ovu zbrku plaća predratnim stanjem?

- Trebalo bi da razjasnimo stvari, oduzmemo reč huškačima i upotrebimo prikladne reči. Jedna od njih koja je gotovo zaboravljena je realnost.

- Evropi i njenoj politici eskalacije upravo to nedostaje – realan cilj.

- Za SAD je situacija nešto drugačija, jer je tamo busanje u prsa deo predizborne kampanje.

- Angela Merkel ne može da se pozove na ove olakšavajuće okolnosti. Geografija obavezuje svakog nemačkog kancelara na iskrenost. Ruse ne možemo da posmatramo iz ugla američke desnice iz grupe Čajanka.

- Nije kasno da se duo Merkel/Steinmeier ugledaju na Brandta. Besmisleno je nastaviti sa podrškom strateški krtatkoročnim stavovima Baracka Obame. Možemo da vidimo kako se on i Putin teturaju ka znaku na kome piše: „Nema izlaza.“

- „Test za politiku nije to kako nešto počinje, već kako se nešto završava“, kaže Henry Kissinger. „Treba da težimo pomirenju, a ne dominaciji“, napisao je posle ulaska Rusa na Krim, „Demonizacija Putina nije politika, već alibi za njen nedostatak.“ On predlaže da ublažimo sukob kako bismo našli rešenje.

- Američka sklonost ka verbalnoj, a onda i vojnoj eskalaciji – izopštavanje, optužbe i napad – pokazala se krajnje nedelotvornom. Poslednja uspešna velika američka vojna operacija bilo je iskrcavanje na Normandiju. Sve druge – Koreja, Vijetnam, Irak i Avganistan – završene su neuspehom. Razmeštanje jedinica NATO na poljskoj granici i razgovori o naoružavanju Ukrajine samo su nastavak bezidejne politike vojnim sredstvima.

- Od politike „glavom kroz zid“, i to uvek na mestu gde je zid najdeblji, dobijamo samo glavobolju i ništa više. Na zidu koji izgleda ponovo deli Evropu i Rusiju postoje jedna velika vrata. Ključ je sačinjen od ravnoteže interesa.

- Rusija je energetska svetska sila i industrijska zemlja u razvoju. Sad nam je potrebna politika ravnoteže i uvažavanja obostranih interesa. Saradnja za teritorijalne garancije. Ministar spoljnih poslova Steinmeier je već našao prave reči – partnerstvo za modernizaciju. Rusiju moramo da integrišemo, umesto što je izolujemo. Mali koraci u tom pravcu su daleko bolje rešenje od besmislene politike izopštavanja.

- Treba se podsećati Brandtovih  reči : „Tvrdnja da posedujete apsolutnu istinu je vrlo opasna.“

Na kraju su to shvatili i oni koji su podlegli ratnoj groznici 1914. Pokajnici su po završetku rata izdali drugi poziv, ovaj put za razumevanje među nacijama: „Civilizovani svet postao je bojno polje. Vreme je da plima ljubavi zameni razorne talase mržnje.“

- Trebalo bi da u 21. veku izbegnemo ovaj trnovit put preko ratišta. Istorija ne treba da se ponovi. Vreme je da pronađemo prečicu.”

Sve navedeno je dovoljno poučno kako za ER, Rusiju, Ukrajinu, SAD  a i  za Srbiju.

Što se Srbije tiče pogotovo se treba kloniti jeftinih propagandnih i  navodnih patriotskih, bratskih, pravoslavnih razmetanja, kao i nerealnih očekivanja da će se Srbija maltene preporoditi jer će iskoristiti pogodnosti sankcija između Zapada i Rusije. I tu treba biti realan, nemamo mi toliko robe koliko Rusiji treba ni kvantitativno ni kvalitativno.Likovanje kako će sada Srbija biti za Rusiju EU može samo da iritira ili izaziva podsmeh nekih u EU , a od onih nama nenaklonjenijih i određeni revanšizam. S druge strane, ne treba se zavaravati da će ovakvi odnosi između Rusije i EU trajati, rešiće oni to maker i prećutno u obostranom interesu.

A može li Srbija zadržati poziciju nestavljanja ni na jednu stranu- svakako i da to obema stranama jasno kaže i više će nas ceniti i jedni i drugi.Komentari (256)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 16:14 14.08.2014

Neće biti rata?

"gde je volje - tu je i načina" dakle ima li volje?
alselone alselone 16:37 14.08.2014

Korektan tekst

Ako ti nije tesko samo da kazes o cemu se ovde radi?

ne sme se podcenjivati Putin koji je govoreći pred Bundestagom izneo veoma zanimljivu ponudu za saradnju. To je ostalo bez odgovora
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:07 14.08.2014

Re: Korektan tekst

alselone
Ako ti nije tesko samo da kazes o cemu se ovde radi?

ne sme se podcenjivati Putin koji je govoreći pred Bundestagom izneo veoma zanimljivu ponudu za saradnju. To je ostalo bez odgovora

To je buio njegov čuveni govor u Bundestagu 2001.godine gde je ponudio saradnju u izgradnji zajedničke bezbednosti, rekao da je hladni rat proišao, da EU treba da ima svoj identitet i bude samostalni faktor na međunarodnoj sceni, istakao značaj rusko-nemačkih odnosa, ponudio SAD saradnju u zajedeničkoj borbi protiv terorizma. A ono što je najvažnije istakao da i Rusija želi da čvršće bude vezana u svakom pogledu sa EU. Kasnije je to konterizovano kroz predlog o zajedničkom sistemu evropske bezbednosti koji ne podrazumeva širenje NATO jer nema potrebe niti opasnosti od Rusije. Dakle, ponuda partnerskih odnosa.
alselone alselone 20:14 14.08.2014

Re: Korektan tekst

Milan Karagaća

To je buio njegov čuveni govor u Bundestagu 2001.godine gde je ponudio saradnju u izgradnji zajedničke bezbednosti, rekao da je hladni rat proišao, da EU treba da ima svoj identitet i bude samostalni faktor na međunarodnoj sceni, istakao značaj rusko-nemačkih odnosa, ponudio SAD saradnju u zajedeničkoj borbi protiv terorizma. A ono što je najvažnije istakao da i Rusija želi da čvršće bude vezana u svakom pogledu sa EU. Kasnije je to konterizovano kroz predlog o zajedničkom sistemu evropske bezbednosti koji ne podrazumeva širenje NATO jer nema potrebe niti opasnosti od Rusije. Dakle, ponuda partnerskih odnosa.


Mislio sam da je nesto novije. Da, pruzio je ruku prvi i to na potpuno zdravim i trzisnim osnovama. Ja u ovom slucaju potpuno ne razumem Njemce kako potpadaju pod americki hype i sami sebi urusavaju stabilnost i znacajne poslovne odnose.
shkval shkval 22:02 14.08.2014

Re: Korektan tekst

Jednostavno, Nemacka je zemlja ogranicenog suvereniteta i svoje misljenje sme da ima samo ako ono ne smeta Ujka Semu.
alselone alselone 22:03 14.08.2014

Re: Korektan tekst

Jednostavno, Nemacka je zemlja ogranicenog suvereniteta i svoje misljenje sme da ima samo ako ono ne smeta Ujka Semu.


Ne mislim da je bas tako jednostavno.
shkval shkval 22:23 14.08.2014

Re: Korektan tekst

to je osnovni harmonik... meni je licno jako zao sto je tako, vise od 10g nabih u d..e gastarbajtersko...
milisav68 milisav68 22:26 14.08.2014

Re: Korektan tekst

alselone
Ne mislim da je bas tako jednostavno.

Da, ali je činjenica da je i danas u Nemačkoj preko 50.000 USA vojnika.
As of 31 December 2010, U.S. armed forces were stationed in 150 countries; the number of non-contingent deployments per country ranges from 1 in Suriname to over 50,000 in Germany.[40] Some of the largest deployments are: 103,700 in Afghanistan, 52,440 in Germany (see list), 35,688 in Japan (USFJ), 28,500 in South Korea (USFK), 9,660 in Italy, and 9,015 in the United Kingdom. These numbers change frequently due to the regular recall and deployment of units.

Altogether, 77,917 military personnel are located in Europe, 141 in the former Soviet Union, 47,236 in East Asia and the Pacific, 3,362 in North Africa, the Near East, and South Asia, 1,355 in sub-Saharan Africa and 1,941 in the Western Hemisphere excluding the United States itself.

shkval shkval 22:32 14.08.2014

Re: Korektan tekst

i jos ni nemci ne znaju koliko su atomskog oruzja ameri razmestili po nemackoj... vojska je samo dodatna komponenta, no nije najjaca definitivno... kakvih sve tu jos stvari ima, ne mogu ni da zamislim... no kad je izbio "skandal" sto NSA prislukuje mobilni telefon merkelove, reakcije sa nemacke strane su bile vise nego sramotno slabe, molili su prakticno djuru da im oprosti... ali zato, kad mediji treba da kevcu na rusiju, tu su skoro svi kao jedan, izuzetaka ima 1 ili 2...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:30 15.08.2014

Re: Korektan tekst

shkval
Jednostavno, Nemacka je zemlja ogranicenog suvereniteta i svoje misljenje sme da ima samo ako ono ne smeta Ujka Semu.

Odavno nije tako, pogotovno ne tako uprošćeno.Nemačka svakako smatra SAD ključnim saveznikom ali mnogo puta se nije pa ni danas se po dosta pitanja ne slaže sa politikom SAD. Uostalom, nije li kancelarka Merkel javno rekla da SAD i NATO mogu dobitirat ali ne i doneti trajan mir.
Kada su SAD bombardovale Irak i počele rat 2003.godine u Berlinu je bilo preko 100.000 demonstranata protiv rata , a Nemačka nije ni podržala ni učestvovala u tom ratu.
mariopan mariopan 17:02 14.08.2014

...

"Što se Srbije tiče pogotovo se treba kloniti jeftinih propagandnih i navodnih patriotskih, bratskih, pravoslavnih razmetanja, kao i nerealnih očekivanja da će se Srbija maltene preporoditi jer će iskoristiti pogodnosti sankcija između Zapada i Rusije. I tu treba biti realan, nemamo mi toliko robe koliko Rusiji treba ni kvantitativno ni kvalitativno.Likovanje kako će sada Srbija biti za Rusiju EU može samo da iritira ili izaziva podsmeh nekih u EU , a od onih nama nenaklonjenijih i određeni revanšizam. S druge strane, ne treba se zavaravati da će ovakvi odnosi između Rusije i EU trajati, rešiće oni to maker i prećutno u obostranom interesu.

A može li Srbija zadržati poziciju nestavljanja ni na jednu stranu- svakako i da to obema stranama jasno kaže i više će nas ceniti i jedni i drugi."

......

Karagaća, ti i dalje veruješ da se u SRbiji neko bavi politikom ozbiljno, kao da im je to posao?
Promišljeno, mudro, u našu korist?

Ko?
predatortz predatortz 17:05 14.08.2014

Re: ...

Karagaća, ti i dalje veruješ da se u SRbiji neko bavi politikom ozbiljno, kao da im je to posao?
Promišljeno, mudro, u našu korist?

Ko?


Poslednji koji je to radio prezivao se Obrenović.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:22 14.08.2014

Re: ...

predatortz
Karagaća, ti i dalje veruješ da se u SRbiji neko bavi politikom ozbiljno, kao da im je to posao?
Promišljeno, mudro, u našu korist?

Ko?


Poslednji koji je to radio prezivao se Obrenović.

I od njih ima mnooogo da se nauči, a postoje arhivi, a postoje i analogije pa neka rade. Uostalom može malo da se uči i od Nemačke. Neće ona sebi dozvoliti da naruši odnose sa Rusijom, kao ni Rusija sa Nemačkom, bez obzira koliko to nekada javno i izgledalo.Uostalom Egon Bahr i kaže na primedbu novinara nije li spoljna politika Nemačke prema Rusiji meka. Kaže da Nemačka ne sme dopustiti kidanje ni niti niti da zamrsi konce prema Moskvi i da je spoljna politika koju vode kancelarka i Štajnmajer upravo dobra u tom smislu.Ovo tim pre što se Nemačka mora nositi sa dva osnovna nepromenljiva i nepomirljiva faktora : Bitna je Americi i bitna joj je Amerika, a neizostavna je Rusiji i neizostavna joj je Rusija. I tu navodi načelo Willy Brandt: Mali koraci su bolji od velikih riječi.A poteškoća je u tome što Njemačka treba da vodi takvu politiku a da to ne bude uvek vidljivo na prvi pogled. Kaže "Sećam se kako sam rekao Brandtu, da bi Bundeswehr trebalo biti toliko jaka da Sovjetski Savez ima respekta prema nama, ali ne toliko jaka da Luksemburg mora biti zabrinut". To isto se može preneti na na ekonomsku moć koju je Nemačka dostigla danas.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:33 14.08.2014

Re: ...

predatortz
Karagaća, ti i dalje veruješ da se u SRbiji neko bavi politikom ozbiljno, kao da im je to posao?
Promišljeno, mudro, u našu korist?

Ko?


Poslednji koji je to radio prezivao se Obrenović.


Poslednji od njih koji je to radio bar kako-tako koliko valja se zvao Mihailo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:41 15.08.2014

Re: ...

ti i dalje veruješ da se u SRbiji neko bavi politikom ozbiljno, kao da im je to posao?
Promišljeno, mudro, u našu korist?

Ko?

Ko. Pa moralo bi da bude neko i upravo to hoću i da kažem da se spoljnom politikom mora baviti ozbiljno a ne tabloidno.
Verujem , da bi sve tako moralo biti, a po nas gore ako nije.
Dakle, država nije ni normalna , ni ozbiljna, ni mešunarodno cenjena ako nije u stanju da postigne opšti konsenzus po pitanju državnih i nacionalnih interesa, dakle strateških opredelenja , ciljeva, prioriteta i zadataka spoljne politike koji su neupitni za bilo koju stranku, opciju, NGO, verske zajednice. Dok god se spoljna politika i aktivnosti u okviru nje koriste za unutrašnje-političke sitnostranačke i jeftine patriotske manipulacije, pa ni druge države nas neće smatrati ozbiljnim, pouzdanim i predvidljivim partnerom. Srbija mora da vodi državno i nacionalno odgovornu ali ne nacionalističku i kvazipatriotsku spoljnu politiku.
predatortz predatortz 17:23 14.08.2014

Tačno

Što se Srbije tiče pogotovo se treba kloniti jeftinih propagandnih i navodnih patriotskih, bratskih, pravoslavnih razmetanja, kao i nerealnih očekivanja da će se Srbija maltene preporoditi jer će iskoristiti pogodnosti sankcija između Zapada i Rusije.


Duvajući u ruske diple, Srbija je kroz istoriju samo gubila. Srbija Rusiji ne duguje ništa. Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih priznala bivše republike, da je aminovala uvođenje sankcija Srbiji. Sve to za sitan ćar. Da je '99. ostala pasivna na iživljavanje NATO pakta. Srbija nema ni jedan razlog da ispašta zbog Rusije. Koliko vidim, Putin vodi politiku sličnu politici Slobodana Miloševića. Uvuče ljude u govna, malo im dotura hrane i džebane, a posle će da opere ruke od njih. Razlog više da se Srbija ne meša.

O EU i Americi? Pošto nismo u mogućnosti da se odupiremo, siledžiji ne treba gurati prst u oko. Jednom budimo mudri i ne poturajmo dupe sami. Čekajmo da neko drugi siledžiji razbije njušku.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:43 14.08.2014

Re: Tačno

polako...
Sepulturero Sepulturero 20:05 14.08.2014

Re: Tačno

predatortz
Što se Srbije tiče pogotovo se treba kloniti jeftinih propagandnih i navodnih patriotskih, bratskih, pravoslavnih razmetanja, kao i nerealnih očekivanja da će se Srbija maltene preporoditi jer će iskoristiti pogodnosti sankcija između Zapada i Rusije.


Duvajući u ruske diple, Srbija je kroz istoriju samo gubila. Srbija Rusiji ne duguje ništa. Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih priznala bivše republike, da je aminovala uvođenje sankcija Srbiji. Sve to za sitan ćar. Da je '99. ostala pasivna na iživljavanje NATO pakta. Srbija nema ni jedan razlog da ispašta zbog Rusije. Koliko vidim, Putin vodi politiku sličnu politici Slobodana Miloševića. Uvuče ljude u govna, malo im dotura hrane i džebane, a posle će da opere ruke od njih. Razlog više da se Srbija ne meša.

O EU i Americi? Pošto nismo u mogućnosti da se odupiremo, siledžiji ne treba gurati prst u oko. Jednom budimo mudri i ne poturajmo dupe sami. Čekajmo da neko drugi siledžiji razbije njušku.


Русија деведесетих није исто што и Русија 2000 и то је бар делимично и српска заслуга тј. НАТО агресије 1999.

Верујем да сте горки због српских пораза у деведесетим али Путин је далеко вештији, и јачи, играч од Милошевића. Милошевић је реаговао на потезе супарника а Путин води игру. Опет, делимично наша заслуга јер су скоро сви сада прозрели Запад и знају како треба.

Осим наших властодржаца који опет играју на погрешног коња. Слажем се да силеџији не треба гурати прст у око али такође ни потурати му дупе.
martin_krpan martin_krpan 20:12 14.08.2014

Re: Tačno

O EU i Americi? Pošto nismo u mogućnosti da se odupiremo, siledžiji ne treba gurati prst u oko. Jednom budimo mudri i ne poturajmo dupe sami. Čekajmo da neko drugi siledžiji razbije njušku.


Uzasno mračna a može se reći i depresivna geostrateška logika. Gdje nas siledžije to vuku pa mi ne možemo da se odupremo? Gdje nas Njemačka i USA vuku? Da budemo pod njihovom upravom. Haha, pa u (antifa?) Srbiji bi danas jedno 95% gradjana reklo da bi prihvatilo da bude pod upravom Njemačke. Bez jakog uticaja Amerike, evropljani bi vadili oči jedni drugima i dan danas.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:59 14.08.2014

Re: Tačno

Bez jakog uticaja Amerike, evropljani bi vadili oči jedni drugima i dan danas.

sa ovom konstatacijom se baš i ne bih složio, možda bi čak bilo bolje da Evropa bude malo više samostalna od SAD jer SAD definitivno mora da preispita svoju aspiraciju da bude svetski policajac jer će imati problema pošto policajce nad glavom niko ne voli.A kraju to što, kao što reče Steingart , poslednja uspešna vojna akcija SAD je bilo iskrcavanje u Normandiji. Sve ostale ratove je faktički izgubila jer i tamo gde je vojnički na kratko dobila rat nije uspela da obezbedi mir. Eto BiH je Američki eksperimenat i rešenje koje ništa ne rešava.
predatortz predatortz 21:01 14.08.2014

Re: Tačno

Gdje nas siledžije to vuku pa mi ne možemo da se odupremo? Gdje nas Njemačka i USA vuku?


Evo, uzmi za primer Ukrajinu. Bivši predsednik je hteo da malo uspori proces integracija, rukovodeći se ekonomskim interesom. I? Šta se sad tamo dešava?
freehand freehand 21:02 14.08.2014

Re: Tačno

Ne zaboravimo da je Rusija devedesetih priznala bivše republike, da je aminovala uvođenje sankcija Srbiji.

Nije ni Jeljcin zaboravio, kažu, da je neko iz Beograda podržavao a možda i finanisrao Jazova i društvo.
Srbija nema ni jedan razlog da ispašta zbog Rusije. Koliko vidim, Putin vodi politiku sličnu politici Slobodana Miloševića. Uvuče ljude u govna, malo im dotura hrane i džebane, a posle će da opere ruke od njih. Razlog više da se Srbija ne meša.

Kako bi to Srbija ispaštala zbog Rusije? Srbija bi mnogo više ispaštala bez Rusije.Jer hvala EU na know-how, ali to se svakako kupuje.
predatortz predatortz 21:06 14.08.2014

Re: Tačno


Kako bi to Srbija ispaštala zbog Rusije? Srbija bi mnogo više ispaštala bez Rusije.Jer hvala EU na know-how, ali to se svakako kupuje.


Recimo da se stvar zakuva, da sukob eskalira. Misliš li da bi Srbija dobro prošla držeći stranu Rusima? Za takvo kurčenje nam nedostaje bar sto metara granice sa Rusijom.
freehand freehand 21:09 14.08.2014

Re: Tačno

predatortz

Kako bi to Srbija ispaštala zbog Rusije? Srbija bi mnogo više ispaštala bez Rusije.Jer hvala EU na know-how, ali to se svakako kupuje.


Recimo da se stvar zakuva, da sukob eskalira. Misliš li da bi Srbija dobro prošla držeći stranu Rusima? Za takvo kurčenje nam nedostaje bar sto metara granice sa Rusijom.

Nigde niko nije rekao da treba držati stranu Rusiji. Ali ti na čudan način obrazlažeš to "držanje strane sebi."
Više puta sam rekao da vlasti u Srbiji, za čudo i uprkos sebi kao takvima, spoljnu politiku vode nemerljivo bolje nego unutrašnju.
Ni ti ni ja ne znamo čime (sve) Vučiću jajca stiska Angela, a čime (sve) Putin.
Ali on to izvinjanje, kuknjavu i izbegavanje tvrdog opredeljivanja odlično radi.

P.S. A u slučaju veće eskalacije drugačija će se pitanja postavljati, i drugačije će se snage raspoređivati, budi siguran. Teško je poverovati da može biti velike eskalacije u kojoj će EU biti kompaktna, a ispostaviće se svakako da ni Bondstil ni baza u Nišu nisu slučajno tu gde jesu.
predatortz predatortz 21:11 14.08.2014

Re: Tačno

Ni ti ni ja ne znamo čime (sve) Vučiću jajca stiska Angela, a čime (sve) Putin.
Ali on to izvinjanje, kuknjavu i izbegavanje tvrdog opredeljivanja odlično radi.


Da. To mu se mora priznati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:42 14.08.2014

Re: Tačno

a ispostaviće se svakako da ni Bondstil ni baza u Nišu nisu slučajno tu gde jesu.

Ni jedna ni druga baya nisu ni po kapacitetima ni po bilo čemu od strategijskog značaja, niti bi imale ikakvu ulogu.
I ako je tako da mi nismo u centru pažnje, ne treba ni da se guramo u taj centar.U slučaju, nedaj bože eskalacije težište bi bilo opet na Ukrajini, pribaltičkim državama i delom Poljskoj. No, niti je vreme sada kao pred 1. ili 2. svetski rat, niti je konstelacija takva, niti je verovatan ovaj scenario. Sklon sam da verujem Egonu Baru i njegovim argumentima da Rusija i SAD imaju mnogo više globalno zajedničkih interesa nego što je sukob okoi Ukrajine. Uostalom, Rusija je ostvarila cilj, dobila je Krim, očito nikome više neće padati na pamet da širi NATO na Ukrajinu i sada evo vidimo da i Putin insistira da se obustavi bratoubilački rat, što će reći da je moguiće bratsko pomirenje sa Ukrajinom i po nosu će dobiti , a tako i treba, ekstremisti sa obe strane. Rusiji ne treba deo istočne Ukrajini, pametnije je da dobrim odnosima ima uz sebe celu, a ni EU i SAD neće više insistirati na guranju Ukrajine u sukob sa Rusijom.Ono što ostaje je veliki problem ali i šansa za približavanje Rusije i EU oko Ukrajine. Naime, Ukrajina je trenutno država u faktičkom raspadu i biće joj potrebna pomoć i EU i Rusije da se konsoliduje.
little_radojica little_radojica 05:22 15.08.2014

Re: Tačno

freehand

Više puta sam rekao da vlasti u Srbiji, za čudo i uprkos sebi kao takvima, spoljnu politiku vode nemerljivo bolje nego unutrašnju.
Ni ti ni ja ne znamo čime (sve) Vučiću jajca stiska Angela, a čime (sve) Putin.
Ali on to izvinjanje, kuknjavu i izbegavanje tvrdog opredeljivanja odlično radi.

P.S. A u slučaju veće eskalacije drugačija će se pitanja postavljati, i drugačije će se snage raspoređivati, budi siguran. Teško je poverovati da može biti velike eskalacije u kojoj će EU biti kompaktna, a ispostaviće se svakako da ni Bondstil ni baza u Nišu nisu slučajno tu gde jesu.


Што јес, јес.

Мада, ја бих добру дипломатију приписао Дачићу пре него Вучићу. Вучићево пренемагање толеришу из разлога његовог заокрета у политици и реторици према Западу који је сам по себи више него што се ико тамо могао надати од Шешељевог малог. Други разлог је што и они сами знају у како јадној позицији смо сад и колико нам је тешко да то признамо, али да кад дође време бирања да се нећемо ни оволико ритати. Овако економски понижена и зависна Србија може само да се заварава да може да одбруси OEBS-у и његовој екселенцији из USA. А то одјекне тамо где они хоће, а они неће да то одјекне даље од Србије и ето - и Вучић сит и овчице на броју.
Дачић је друга зверка, он чини ми се има неке дипломатске квалитете и, ако изузмемо "Кале" и завиривање под сукњице водитељкама, државничко држање које је Вучићу домаћи задатак. Но, да не буде да га нешто хвалим, наопако. И он је иницијално искористио заокрет у политици да би постао прихватљив играч у тим круговима.
freehand freehand 07:05 15.08.2014

Re: Tačno

Ni jedna ni druga baya nisu ni po kapacitetima ni po bilo čemu od strategijskog značaja, niti bi imale ikakvu ulogu.

Ni jedna ni druga baza nisu bez veze tu gde jesu, a sa stanovišta regiona i same Srbije više su nego strateške.
I ako je tako da mi nismo u centru pažnje, ne treba ni da se guramo u taj centar.U slučaju, nedaj bože eskalacije težište bi bilo opet na Ukrajini, pribaltičkim državama i delom Poljskoj.

Nije priča ni o kakvom guranju. Već sad polako postaje mnogo vruće u tom tiganju, a nije daleko momenat u kome će se tražiti brzo, direktno i nedvosmisleno izjašnjavanje, koje ne može biti samo retoričko.
Iluzorno je i zamišljati da će sila kao što je NATO ostaviti sebi meki trbuh u srcu Evrope, ili da će se Rusija odreći nečega što smatra strateški bitnim iz svojih razloga. Što situacija u Ukrajini bude teža to će i temperatura tiganja rasti. Kao što bi, svakako, rasla i izjašnjavanje došlo na red i bez Ukrajine, smao možda kasnije i uz blaže ohrabrivanje.

očito nikome više neće padati na pamet da širi NATO na Ukrajinu

Aha... Ja bih dodatno pogledao malo gde je sve i šta u međuvremenu razmestio po istočnoj Evropi, i šta i kako trenutno šalju i rade u samoj Ukrajini.
nim_opet nim_opet 17:28 14.08.2014

pa sad

SRBIJAU VEČITOJ DILEMI


Ja ne mislim da je Srbija u nekakvoj dilemi. Mozda jedno nekoliko godina ranih 2000 je vecinska Srbija, pa to onda i odrazeno u politicarima, bila okrenuta modernom, trzisnom drustvu i zalagala se barem deklarativno za pluralizam, vladavinu prava i zastitu manjina. Osim tog perioda, ne vidim cak ni deklarativno (barem ne smisleno i logicki konzistentno deklarativno) "opredeljivanje" za bilo sta van matrice tradicionalnog, populistickog, etatistickog i protekcionistickog privrednog, drustvenog i politickog modela. Naravno, sa varijacijama, manje ili vise nacionalno obojenih, ali u istom duhu, tako da cela ta prica "izmedju Istoka i Zapada" itd. je samo tlapnja, iz ko zna kojih razloga, valjda da se ozivi "nesvrstana" slika, uljuljka glasacko telo itd. Srbija je vrlo jasno drustvo Istoka: etatisticke privrede, krnje demokratije, sa visokim udelom partijskog odlucivanja o privrednim i svim drugim pitanjima, ne-meritokratsko, drustveno nestabilno, socijalno konzervativno, u najboljem slucaju indiferentno a u realisticnim aktivno neprijateljsko prema manjinama svih vrsta, sa jasnom preferencijom ne prema socijal-demokratskom ili liberalnom modelu ekonomije, vecu upravo prema duboko etatistickom, ne-trzisnom poslovanju, sa slabo razvijenim institucijama i bez interesa da se iste ojacaju.
nsarski nsarski 17:29 14.08.2014

Proslo vreme
A može li Srbija zadržati poziciju nestavljanja ni na jednu stranu- svakako i da to obema stranama jasno kaže i više će nas ceniti i jedni i drugi.


Jbg., Mr. Karagaca, SRBija nije vise SFRBija tako da ovi lamenti deluju izlisno i anahrono.

Vreme te logike je proslo, ali cenim vas napor.
princi princi 19:13 14.08.2014

Re: Proslo vreme

Samo ti zajebavaj, Šarski, Karagaća bi bio 100x bolji MIP od ovog Bucka.
nsarski nsarski 19:40 14.08.2014

Re: Proslo vreme

princi
Samo ti zajebavaj, Šarski, Karagaća bi bio 100x bolji MIP od ovog Bucka.


U to potpuno verujem. Humourless. Kao Bugarska partijska delegacija iz 1963. Al' nesto postizu.

Ovi danas su lupezi koji nastupaju uz zvuke trube iz Guce - to je za njih vrh, bratte!
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:50 14.08.2014

Re: Proslo vreme

Jbg., Mr. Karagaca, SRBija nije vise SFRBija tako da ovi lamenti deluju izlisno i anahrono.

Vreme te logike je proslo, ali cenim vas napor.

Bio bih Vam izuzetno zahvalan ako bi ste mi malo podrobnije ovo objasnili, šta je to što Srbiju sprečava da bude samostalna, i šta po Vama nije izlišno i šta ne bi bilo anahrono.Hvala unapred.
nsarski nsarski 06:47 15.08.2014

Re: Proslo vreme

Bio bih Vam izuzetno zahvalan ako bi ste mi malo podrobnije ovo objasnili, šta je to što Srbiju sprečava da bude samostalna, i šta po Vama nije izlišno i šta ne bi bilo anahrono.Hvala unapred.


Evo sta je anahrono: Nikolić: Titov koncept vanjske politike jedini pravi izbor za Srbiju.

Jasno je da bi on voleo da bude drugi Tito, ali vremena su se promenila, cini mi se.
tasadebeli tasadebeli 10:29 15.08.2014

Re: Proslo vreme

Milan Karagaća

A kraju to što, kao što reče Steingart , poslednja uspešna vojna akcija SAD je bilo iskrcavanje u Normandiji. Sve ostale ratove je faktički izgubila jer i tamo gde je vojnički na kratko dobila rat nije uspela da obezbedi mir.А зар нисмо, Милане, одавно научили да се ратови не воде да би се победило, него да би се зарадиле паре?

Кад си велики и многобројан, сваки пораз у рату или ратићу може се фино амортизовати као да ништа није било и после кратког времена повикати:"Пуј, пике, не важи!"


nsarski
Bio bih Vam izuzetno zahvalan ako bi ste mi malo podrobnije ovo objasnili, šta je to što Srbiju sprečava da bude samostalna, i šta po Vama nije izlišno i šta ne bi bilo anahrono.Hvala unapred.


Evo sta je anahrono: Nikolić: Titov koncept vanjske politike jedini pravi izbor za Srbiju.

Jasno je da bi on voleo da bude drugi Tito, ali vremena su se promenila, cini mi se.
Ћути, чуће те неко...


У надреалној фарси све је могуће!


„Историја је код нас покушала да замени индивидуалистички патријархализам (где је свако домаћинство, односно породична задруга, производило скоро све што им треба) колективистичким тоталитаризмом (где смо сви изненада морали да се ослањамо на непоуздане 'друге'). Нисам ни на који начин заговорник било какве романтичне прошлости, посебно не породичне задруге као врло неефикасног и немодерног начина уређивања друштва, али једна ствар коју је задруга имала је била стабилност и заштита појединца, члана те задруге. Он је на њу могао да рачуна.

У нашем посттурском националном експерименту – да, овде мислим на наше слављене вождове, књажеве и краљеве – та стабилност се изгубила и замењена је небирократским ауторитарним системом који је био мешавина бечке бирократије и турске самовоље. Народ је, и даље, био извор прихода за елиту и ништа више. Народ и даље није имао утицај на дешавања; народу су и даље неочекиване одлуке падале са неба; народ и даље није разумео компликована бирократска правила која су се стално мењала; народу су и даље давана најбесмисленија објашњења за поступке његових владара. Укратко, народ је и даље живео у фарси.

Није ништа боље искуство ни нашег колективистичког експеримента након ослобођења од Немаца, упркос лепим речима и жељама његових идеалистичких твораца и још више идеалистичких следбеника. Ако ми на овом месту сада поменете идеалну Титову Југославију, наш некадашњи црвени пасош и доживотни посао за све, све што могу да кажем је да не постоји ништа што се не може решити довољно великим кредитом. Фарса се у тој Југославији још и појачала, због притиска да се помире мед и млеко званичне пропаганде са корупцијом и некомпетенцијом 'на терену'.

Перманентни сукоб између идеалног и реалног, стабилности и нестабилности, логике и ирационалности, знања и простаклука, одговорности и самовоље, поверења и изневеравања тог поверења, општег добра и личне користи, закона и безакоња и – више него било шта друго – свакодневног искуства да лоши момци на крају, дугорочно, увек победе, с временом су учвршћивали и распиривали наш надреално-фарсични ментални калуп. Ми смо социјално и културно предиспонирани да волимо нешто као Алан Форд; за нас, Алан Форд је више од стрипа, он је документарни запис."


(Лазар Џамић:"Цвјећарница у кући цвећа (Како смо усвојили и живели Алана Форда)"


Препоручам... У Србији се некако увек озбиљније бавимо анализама оних "других". Ово је један од ретких мало озбиљнијих покушаја тумачења нас самих, таких каки смо...


petargli petargli 17:49 14.08.2014

Osedeh čekajući ...

"ZAPAD NA POGREŠNOM PUTU"
preko 20 godina slušam i čitam o ovome, mada je ovo sigurno aktuelno više od 70 godina na ovim prostorima, a

"SRBIJA U VEČITOJ DILEMI"
je aktuelno možda u zadnjih 14 godina, kada smo već izgubili sve ratove.

Ne zamerite ako pitam, dokle bre više?

Edit
A može li Srbija zadržati poziciju nestavljanja ni na jednu stranu- svakako i da to obema stranama jasno kaže i više će nas ceniti i jedni i drugi.

Ne može. Prvo, Vlada Srbije se jasno deklarisala da je proevropska, drugo, još bitnije, ona vodi pregovore sa EU o pridruženju, usklađuje zakonodavstvo sa EU standardima itd. Poenta je da mi moramo da počnemo da se ponašamo kao članica EU, iako to nismo. Jedino tako mogu da te shvate ozbiljno, i da počnu da se ponašaju prema tebi kao prema partneru.

S druge strane, ne vidim kako mi možemo da budemo partneri Rusiji? Pogotovo ovako ruinirani i mali, pritom okruženi članicama EU i NATO alijanse. Vrlo opasna utopija ...

Ova priča o nestavljanja ni na jednu stranu je bacanje dimne zavese za lokalne potrebe. Misle ljudi i o narednim izborima. Ipak ovo ponašanje je vrlo neodgovorno i može da ima dugoročne posledice, pa na kraju stvarno završimo kao neutralni, ali bez ičega, viseći nad ambisom, bez leba i vode ...
mariopan mariopan 18:00 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

petargli
"ZAPAD NA POGREŠNOM PUTU"
preko 20 godina slušam i čitam o ovome, mada je ovo sigurno aktuelno više od 70 godina na ovim prostorima, a

"SRBIJA U VEČITOJ DILEMI"
je aktuelno možda u zadnjih 14 godina, kada smo već izgubili sve ratove.

Ne zamerite ako pitam, dokle bre više?

Pa vrućina je...
leeanna leeanna 19:15 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Likovanje kako će sada Srbija biti za Rusiju EU može samo da iritira ili izaziva podsmeh nekih u EU , a od onih nama nenaklonjenijih i određeni revanšizam.

to je izvesno. turska je zbog istih razloga već upozorena.
"EU i naši evroatlantski partneri treba brzo da shvate da nije moguće da kandidati za ulazak u EU i članice NATO učestvuju u evropskoj politici, i u isto vreme profitiraju od onoga što plaćaju zemlje članice (EU i NATO)", rekao je grčki ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos.
Ministar spoljnih poslova Steinmeier je već našao prave reči – partnerstvo za modernizaciju. Rusiju moramo da integrišemo, umesto što je izolujemo. Mali koraci u tom pravcu su daleko bolje rešenje od besmislene politike izopštavanja.

ovo je logično rezonovanje, ali izgleda da sama rusija ne želi da se integriše. inače, u poslednje dve godine ozakonjena je medijska cenzura i ograničena sloboda javnog okupljanja, a najnovijim propisima uvodi se i posebna državna kontrola sadržaja koji se objavljuju na internetu.

što se srbije tiče, sati je dvanaest i pet. institucionalno neizgrađena, ona nema budućnost bez potpunog vezivanja za deo sveta koji se u tom smislu izgradio pre više od 100 godina. višestruko su štetna besmislena prenemaganja i infantilne priče o prijateljstvima, u svetu interesa i jasno postavljenih pravila igre.
princi princi 19:48 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

što se srbije tiče, sati je dvanaest i pet. institucionalno neizgrađena, ona nema budućnost bez potpunog vezivanja za deo sveta koji se u tom smislu izgradio pre više od 100 godina. višestruko su štetna besmislena prenemaganja i infantilne priče o prijateljstvima, u svetu interesa i jasno postavljenih pravila igre.

A kako ima Turska? Imaju za predsednika slobodno tržišnog libertarijanca, proislamskog populistu, koji nije gadljiv ni na kakve dilove ni sa kim, ni sa Saudijcima, ni sa Irancima, ni sa Amerima, ko god da kintu. BoA ulaže besomučno u Tursku, kao i svi mogući penzioni i suvereni fondovi, od Seula do Kalifornije. Pri tome, Erdoganu ne pada na pamet da ide EU niz dlaku, Turska verovatno nikad dalje nije bila od EU, a ekonomski raste, evo već 10 godina, maltene, ne pada ispod 5% godišnje, projektovani rast u sledećih 6 godina skoro 7% (ako to ostvare verovatno će stići Grčku u GDP per capita za 10ak godina). Pri tome, Erdogan upravo dobio 52% na izborima, razvalio, narod seče vene za njim, iako je neki crossover između Vlade i Slobe.

Prema tome, nisu u pitanju samo institucije, pogotovu ne evropske.
Sepulturero Sepulturero 20:10 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

princi
što se srbije tiče, sati je dvanaest i pet. institucionalno neizgrađena, ona nema budućnost bez potpunog vezivanja za deo sveta koji se u tom smislu izgradio pre više od 100 godina. višestruko su štetna besmislena prenemaganja i infantilne priče o prijateljstvima, u svetu interesa i jasno postavljenih pravila igre.

A kako ima Turska? Imaju za predsednika slobodno tržišnog libertarijanca, proislamskog populistu, koji nije gadljiv ni na kakve dilove ni sa kim, ni sa Saudijcima, ni sa Irancima, ni sa Amerima, ko god da kintu. BoA ulaže besomučno u Tursku, kao i svi mogući penzioni i suvereni fondovi, od Seula do Kalifornije. Pri tome, Erdoganu ne pada na pamet da ide EU niz dlaku, Turska verovatno nikad dalje nije bila od EU, a ekonomski raste, evo već 10 godina, maltene, ne pada ispod 5% godišnje, projektovani rast u sledećih 6 godina skoro 7% (ako to ostvare verovatno će stići Grčku u GDP per capita za 10ak godina). Pri tome, Erdogan upravo dobio 52% na izborima, razvalio, narod seče vene za njim, iako je neki crossover između Vlade i Slobe.

Prema tome, nisu u pitanju samo institucije, pogotovu ne evropske.


И наравно профитирају од руских санкција ЕУ.Испоручиће Русима све што треба.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:11 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

princi
što se srbije tiče, sati je dvanaest i pet. institucionalno neizgrađena, ona nema budućnost bez potpunog vezivanja za deo sveta koji se u tom smislu izgradio pre više od 100 godina. višestruko su štetna besmislena prenemaganja i infantilne priče o prijateljstvima, u svetu interesa i jasno postavljenih pravila igre.

A kako ima Turska? Imaju za predsednika slobodno tržišnog libertarijanca, proislamskog populistu, koji nije gadljiv ni na kakve dilove ni sa kim, ni sa Saudijcima, ni sa Irancima, ni sa Amerima, ko god da kintu. BoA ulaže besomučno u Tursku, kao i svi mogući penzioni i suvereni fondovi, od Seula do Kalifornije. Pri tome, Erdoganu ne pada na pamet da ide EU niz dlaku, Turska verovatno nikad dalje nije bila od EU, a ekonomski raste, evo već 10 godina, maltene, ne pada ispod 5% godišnje, projektovani rast u sledećih 6 godina skoro 7% (ako to ostvare verovatno će stići Grčku u GDP per capita za 10ak godina). Pri tome, Erdogan upravo dobio 52% na izborima, razvalio, narod seče vene za njim, iako je neki crossover između Vlade i Slobe.

Prema tome, nisu u pitanju samo institucije, pogotovu ne evropske.


Nas (i) Turaka, osamdes' miliona!
alselone alselone 20:18 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Prema tome, nisu u pitanju samo institucije, pogotovu ne evropske.


Evropske institucije, leglo debelguzih neradnika koji svoje postojanje pravdaju zakonima o obliku krastavaca. Oni su gori od nasih poslanika. I onako bude na kraju kako se Nemci, Francuzi i Britanci dogovore. Ovo ostalo je samo farsa za boraniju. Svakako se nista ne bi promenilo kad sve te komisije i cuda ne bi postojali.

Neki dan stojim na zeleznickoj stanici u Holandiji i gledam od dosade zeleznicku mapu. I skapiram da postoji potpuno ovojena trasa od Amsterdama do Brisela. Znaci, ne samo da im nije bilo dovoljno da imaju poslovni voz, nego su za te birokrate napravili i potpuno odvojene koloseke. Sine, brate, jebote.
alselone alselone 20:19 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Nas (i) Turaka, osamdes' miliona!


milisav68 milisav68 20:21 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

srdjan.pajic
Nas (i) Turaka, osamdes' miliona!

A i najduže smo sa njima bili u zajednici.
alselone alselone 20:22 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

A i najduže smo sa njima bili u zajednici.


nego kako, secam se one epske rasprave na blogu kad je Krkar tvrdio kako je danak u krvi zapravo bila skoro pa stipendija za nase momke da idu u Stambol.
milisav68 milisav68 20:39 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

alselone
nego kako, secam se one epske rasprave na blogu kad je Krkar tvrdio kako je danak u krvi zapravo bila skoro pa stipendija za nase momke da idu u Stambol.

Da.

Mada kad pogledaš, to danas rade zapadne zemlje, samo malo finije.

Prvo izazovu krizu ili rat u nekoj zemlji, a onda se kao smiluju pa "primaju" visoko obrazovani kadar....a ujedno i savremene robove u vidu ilegalnih emigranata....

alselone alselone 20:42 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Prvo izazovu krizu ili rat u nekoj zemlji, a onda se kao smiluju pa "primaju" visoko obrazovani kadar....a ujedno i savremene robove u vidu ilegalnih emigranata....


I onda ih jos getoizuju ako se potpuno asimiluju.
princi princi 20:42 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Ma, kad sam još rekao da nas sjebao onaj Karađora, samo tako. I sv. Sava i Karađora.
alselone alselone 20:45 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Ma, kad sam još rekao da nas sjebao onaj Karađora, samo tako. I sv. Sava i Karađora.


Da ti ja pravo kazem, nikad mi iz Indije nismo ni trebali odlaziti.
milisav68 milisav68 20:50 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

princi
Ma, kad sam još rekao da nas sjebao onaj Karađora, samo tako.

Ma nije, tada su Turskom vladali Albanci....svojim konzervativizmom su upropastili sve ono što građeno vekovima.
I sv. Sava

I tu grešiš, srpski jezik je bio četvrti službeni jezik Osmanlijskog carstva.

princi princi 20:57 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Ma nije, tada su Turskom vladali Albanci....

Opet nas Šipci sjebali? E, malera...
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:11 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

milisav68
alselone
nego kako, secam se one epske rasprave na blogu kad je Krkar tvrdio kako je danak u krvi zapravo bila skoro pa stipendija za nase momke da idu u Stambol.

Da.

Mada kad pogledaš, to danas rade zapadne zemlje, samo malo finije.

Prvo izazovu krizu ili rat u nekoj zemlji, a onda se kao smiluju pa "primaju" visoko obrazovani kadar....a ujedno i savremene robove u vidu ilegalnih emigranata....I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.

leeanna leeanna 21:15 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

princi
Pri tome, Erdogan upravo dobio 52% na izborima, razvalio, narod seče vene za njim, iako je neki crossover između Vlade i Slobe.

heh tursko čudo :) svaka čast, ne bih da ozbiljno ulazim u priču o turskoj, jer ne poznajem situaciju. turska je specifično bezbednosno-strateški pozicionirana, ogromna zemlja sa dosta privrednih resursa, uz realne kapacitete da eventualno zaista i postane regionalna ekonomska sila. ipak, videćemo koliko je ovaj ekonomski bum održiv, bez razvoja građanskog društva i demokratskih, kontrolnih mehanizama. činjenica je da je tursko društvo oštro polarizovano u ideološkom smislu i shvatanju kako treba da izgleda današnja turska.

srbija je devastirana u svakom smislu i ako uopšte želi da opstane kao društvo, mora od nečega da krene. naravno, od novca se živi, ali institucionalno jačanje ili preciznije, vladavina prava, je uslov bez koga se ne može. ekonomski smo propadali zbog nedostatka pravila igre i kontrolnih mehanizama, uz negovanja voluntarizma i populističkih parola, stvaranjem odgovrajućeg miljea za lov u mutnom. posledica toga je nekompetentnost, koja je, takva pervertirana, postala poželjni društveni obrazac, baš zbog voluntarizma i nemanja nezavisnog institucionanog kapaciteta u društvu. tako da
Prema tome, nisu u pitanju samo institucije, pogotovu ne evropske.

slažem se potpuno. nema apsolutnih rešenja. govorim o srbiji i o tome da mora od nečega da se počne. a u sitauaciji u kojoj jesmo, potrebna je, nažalost, spoljna kontrola svega što se ovde radi, pod pretpostavkom da se iznutra zaista radi. dakle, evropska unija, kroz odgovarajuće mehanizme, možda pomogne da ovo društvo održivo profunkcioniše. kakva god da je eu, ja ne vidim bolje rešenje.
alselone alselone 21:24 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.


Dobro, ali zamisli da im nije razrusilo. Onda ne bi morali ni da idu. Mi smo imali projekat u Tunisu, kolege su provele tamo mesece pre revolucije. Neki od njih su bili ove godine na moru. Sta mislis kada je bilo sredjenije, mirnije i sigurne na ulici?

Ti si Srki klasicni predstavnik one "evo vidite zasto sam otisao" grupe gastrosa o kojoj smo pricali kod Spire na blogu. Al sta cu, drugar si mi iako si pumogonic.
milisav68 milisav68 21:40 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

srdjan.pajic
I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.

...koje se troše na proizvode (i usluge) koje opet proizvode/gazduju firme iz istih tih zemalja odakle se šalju te doznake.....
Atomski mrav Atomski mrav 21:41 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Neki dan stojim na zeleznickoj stanici u Holandiji i gledam od dosade zeleznicku mapu. I skapiram da postoji potpuno ovojena trasa od Amsterdama do Brisela. Znaci, ne samo da im nije bilo dovoljno da imaju poslovni voz, nego su za te birokrate napravili i potpuno odvojene koloseke. Sine, brate, jebote.


Jel' tim kolosekom stvarno saobraća samo voz Amsterdam - Brisel ili tuda idu i vozovi dalje, na primer za Pariz, Madrid, Lisabon?
alselone alselone 21:50 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Jel' tim kolosekom stvarno saobraća samo voz Amsterdam - Brisel ili tuda idu i vozovi dalje, na primer za Pariz, Madrid, Lisabon?


Ne znam. Na mapi na stanici je ucrtano samo do Brisela i potpuno odvojeni kolosek.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:30 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

alselone
I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.


Dobro, ali zamisli da im nije razrusilo. Onda ne bi morali ni da idu. Mi smo imali projekat u Tunisu, kolege su provele tamo mesece pre revolucije. Neki od njih su bili ove godine na moru. Sta mislis kada je bilo sredjenije, mirnije i sigurne na ulici?

Ti si Srki klasicni predstavnik one "evo vidite zasto sam otisao" grupe gastrosa o kojoj smo pricali kod Spire na blogu. Al sta cu, drugar si mi iako si pumogonic.


Znači, gastosi su krivi, ako ne baš zbor rušenja, ono zbog odlaženja.

Alse, oš mi oprostiš ako ti pošaljem jednog lepog lavića, od gipsa, bez azbesta, samo kaži koju voliš boju, veličinu i pozu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:31 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

milisav68
srdjan.pajic
I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.

...koje se troše na proizvode (i usluge) koje opet proizvode/gazduju firme iz istih tih zemalja odakle se šalju te doznake.....


Važno je da se para okreće .
predatortz predatortz 22:32 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Alse, oš mi oprostiš ako ti pošaljem jednog lepog lavića, od gipsa, bez azbesta, samo kaži koju voliš boju, veličinu i pozu.


Lavići idu u paru. Gde si video kapiju sa jednim lavićem?!
nim_opet nim_opet 22:33 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

i potpuno odvojeni kolosek


Thalys. Nikakve veze sa EU administracijom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:38 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

predatortz
Alse, oš mi oprostiš ako ti pošaljem jednog lepog lavića, od gipsa, bez azbesta, samo kaži koju voliš boju, veličinu i pozu.


Lavići idu u paru. Gde si video kapiju sa jednim lavićem?!Kod mog mašinca, Vijetnamca. Sem ako se nije ušikao pa polupao polovinu svoje gipsane lavlje ergele.

Mada, bezveze je da lavić bude sam, makar i ako je od gipsa. Ok, alse, šaljem dva komada, nadam se da ima neki popust na količinu.

principessa_etrusca principessa_etrusca 22:39 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

alselone

Ne znam. Na mapi na stanici je ucrtano samo do Brisela i potpuno odvojeni kolosek.

Могуће да је то ТеЖеВе пруга преко Антверпа и Ротердама.
princi princi 22:50 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

ipak, videćemo koliko je ovaj ekonomski bum održiv, bez razvoja građanskog društva i demokratskih, kontrolnih mehanizama.

Dobro, šta su ti demokratski mehanizmi proizveli u Grčkoj i Mađarskoj? Šta u Holandiji (onaj nacoš Pim ima valjda najviše poslanika u parlamentu), Danskoj, Francuskoj (NF)? UK (UKIP sad treća partija u zemlji)?
leeanna leeanna 23:27 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

princi
ipak, videćemo koliko je ovaj ekonomski bum održiv, bez razvoja građanskog društva i demokratskih, kontrolnih mehanizama.

Dobro, šta su ti demokratski mehanizmi proizveli u Grčkoj i Mađarskoj? Šta u Holandiji (onaj nacoš Pim ima valjda najviše poslanika u parlamentu), Danskoj, Francuskoj (NF)? UK (UKIP sad treća partija u zemlji)?


to što pominješ je posledica pada životnog standarda u državama unije (ekonomska kriza, pitanje emigranata, nezaposlenost, you name it). unija je u krizi, teren je odličan za populiste i evroskepticizam je u porastu. otud porast ultra desničarskih partija kao u mađarskoj (pobeda) i francuskoj i uk (postaju značajni). ne znam tačno zašto dansku pominješ, ali je evidentno da unija ima problem kao zajednica (birokratizacija, preterana administracija i koncentrisanje realne moću u rukama ek umesto u ep, ali se to menja, mada se ek i ne da baš ; ). problema ima i u samim članicama. posledica toga je situacija koju pominješ. društveni procesi su živa stvar i u pozitivnom i u negativnom smislu.

međutim to nema nikakve veze sa našom (srpskom) pričom. da li je u državama eu pravosuđe nezavisno - jeste. da li funkcionišu mehanizmi koji kontrolišu kuda idu pare poreskih obveznika - da. da li ostala nezavisna regulatorna tela rade svoj posao nezavisno od izvršne vlasti - da. da li se poštuju procedure javnih nabavki - da. da li je okvir za ulaganja, preduzetništvo i razvoj biznisa uopšte siguran i predvidiv - da. naravno, sve ovo nije apsolutno i odstupanja su moguća, ali ukoliko se ipak otkrije npr. koruptivna radnja ili šta god, to se svakako procesuira. ne bude - buka buka, histerija i na kraju svi smo ortaci, pojeo vuk magarca.

dakle govorim o nekoj elementarnoj predvidivosti i sigurnosti. da tamo takođe ima svega i svačega - ima. uključujući i zloupotrebu evopskih fondova (to je posebna priča). međutim, hajde da nam pomognu da uspostavimo ono elementarno (jer sami očigledno ne možemo). ni u njihovom najgorem izdanju, ne možemo da se upoređujemo sa situacijom u državama unije - gde god. hajde da nam pomognu da, ukoliko ima ovde još zrna normalnosti, preduzetničkog duha i pozitivne energije, stvorimo okvir koji će to da štiti i da dostignemo neki elementarno održiv nivo. o tome govorim.
ps. mađarska stvarno regresira. ne znam kako će se eu postaviti dalje u njenom slučaju.

pps. izvini na dužini posta. ne mogu sada da se koncentrišem da kraće i fokusiranije ovo napišem.
Filip2412 Filip2412 23:45 14.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Dobro, šta su ti demokratski mehanizmi proizveli u Grčkoj i Mađarskoj?
Kako god da im je bice im jos gore ako izadju iz EU.

neki ocekuju da im EU ne samo pokaze kako se radi nego i da radi umesto njih, da ne krade umesto njih, da ne glasa fasizoidne debile umesto njih, da ne potkrada drzavu umesto njih, da pruzi racun u kaficu kada popijes pice umesto njih, da pokupi djubre oko zgrade, da plati zajednicke troskove u zgradi umesto njih

velika su ocekivanja do jucerasnjih glasaca Slobe MIlosevica a i nekih drugih

princi princi 00:04 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

međutim to nema nikakve veze sa našom (srpskom) pričom. da li je u državama eu pravosuđe nezavisno - jeste. da li funkcionišu mehanizmi koji kontrolišu kuda idu pare poreskih obveznika - da. da li ostala nezavisna regulatorna tela rade svoj posao nezavisno od izvršne vlasti - da. da li se poštuju procedure javnih nabavki - da. da li je okvir za ulaganja, preduzetništvo i razvoj biznisa uopšte siguran i predvidiv - da. naravno, sve ovo nije apsolutno i odstupanja su moguća, ali ukoliko se ipak otkrije npr. koruptivna radnja ili šta god, to se svakako procesuira. ne bude - buka buka, histerija i na kraju svi smo ortaci, pojeo vuk magarca.

dakle govorim o nekoj elementarnoj predvidivosti i sigurnosti. da tamo takođe ima svega i svačega - ima. uključujući i zloupotrebu evopskih fondova (to je posebna priča). međutim, hajde da nam pomognu da uspostavimo ono elementarno (jer sami očigledno ne možemo). ni u njihovom najgorem izdanju, ne možemo da se upoređujemo sa situacijom u državama unije - gde god. hajde da nam pomognu da, ukoliko ima ovde još zrna normalnosti, preduzetničkog duha i pozitivne energije, stvorimo okvir koji će to da štiti i da dostignemo neki elementarno održiv nivo. o tome govorim.

Ma, ne treba da se izvinjavaš, ni sam nisam baš u nekom sažetom modu. Sve ovo što pričaš je tipično tehnokratsko, blank slate rešenje o kome piše William Easterly u Tyranny of experts. Takav pristup, koji primenjuje nekakva (pseudo)naučna, gotovo tehnološka rešenja, na sve situacije i društva, bez obzira na njihovo nasleđe i tradiciju, pristup koji (sic!) insistira na dobrobiti nacije a ne slobodi pojedinca, nigde u svetu nije doneo napredak i samo je proizveo autokratiju i tiraniju koja ne uvažava i nema nikakva poštovanja za demokratska prava pojedinaca. Piše Easterly i zašto je to tako, i zašto je duboko ukorenjeni rasizam izvor takvog pristupa razvoju siromašnih nacija. Preporučujem štivo, vrlo je poučno, Easterly je bio službenik WB i definitivno zna šta priča (tj piše).
princi princi 00:05 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Filip2412
...

Sine, nema te idiotarije, ma koliko glupa bila, koju ti nisi spreman da odvališ.
leeanna leeanna 00:12 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Takav pristup, koji primenjuje nekakva (pseudo)naučna, gotovo tehnološka rešenja, na sve situacije i društva, bez obzira na njihovo nasleđe i tradiciju, pristup koji (sic!) insistira na dobrobiti nacije a ne slobodi pojedinca,


dakle, sloboda pojedinca je za mene suština svega, i konačni cilj ovoga o čemu pričam. ne znam drugi način da se to postigne u praksi, za građane srbije u ovome u čemu su danas, i u svetu koji funkcioniše tako kako funkcioniše.

Preporučujem štivo, vrlo je poučno, Easterly je bio službenik WB i definitivno zna šta priča (tj piše).


hvala na preporuci. znači mi i svakako ću da pročitam.
Filip2412 Filip2412 01:15 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Sine, nema te idiotarije, ma koliko glupa bila, koju ti nisi spreman da odvališ.
sine... idlolatrije... jel si duvo?
blogovatelj blogovatelj 03:07 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Lavići idu u paru. Gde si video kapiju sa jednim lavićem?!


Pokraj sela Stepojevac, a opština Lazarevac. Kod skretanja za Obrenovac.
Baja stavio šest različitih gipsanih monumenata na ogradu.
Lav, orao raširenih krila, anđeo, ostala tri sam zboravio koja su. Davno bilo, nije bilo kamera na mobilnim, pa nisam mogao da slikam. Tj, tek su počeli i mobilni da se pojavljuju po Srbiji, ko je imao pejdžer bio mangup.
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:34 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

ovo je logično rezonovanje, ali izgleda da sama rusija ne želi da se integriše. inače, u poslednje dve godine ozakonjena je medijska cenzura i ograničena sloboda javnog okupljanja, a najnovijim propisima uvodi se i posebna državna kontrola sadržaja koji se objavljuju na internetu.

Изузетно је наивно мислити да контрола медијских садржаја не постоји у ЕУ, али се она спроводи на много суптилније начине, кроз уређивачку политику, а потпомогнута је распрострањеним веровањем да су медији слободни и објективни.
leeanna leeanna 08:39 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

principessa_etrusca
ovo je logično rezonovanje, ali izgleda da sama rusija ne želi da se integriše. inače, u poslednje dve godine ozakonjena je medijska cenzura i ograničena sloboda javnog okupljanja, a najnovijim propisima uvodi se i posebna državna kontrola sadržaja koji se objavljuju na internetu.

Изузетно је наивно мислити да контрола медијских садржаја не постоји у ЕУ, али се она спроводи на много суптилније начине, кроз уређивачку политику, а потпомогнута је распрострањеним веровањем да су медији слободни и објективни.

načelno se slažem. s tim što ako se cenzura i formalno legalizuje, kao što je slučaj u rusiji, slede drakonske kazne zbog odstupanja od dozvoljenog (prihvatljivog) sadržaja. dakle, posledice se značajno razlikuju. direktna cenzura kulturnih sadržaja u rusiji, rezultirala je na primer zvaničnom zabranom prikazivanja filma "klip", maje miloš ili "parade", srđana dragojevića (zbog 'širenja homoseksualne propagande') - da pomenem samo naša dva slučaja.

uticaj na uređivačku politiku je postojao, postoji i postojaće dok bude postojala potreba da se medij finansira. suština je u slobodi izbora i konkurenciji na medijskom tržištu.
freehand freehand 08:42 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

uticaj na uređivačku politiku je postojao, postoji i postojaće dok bude postojala potreba da se medij finansira. suština je u slobodi izbora i konkurencije na medijskom tržištu.

Jok, nego dok postoji potreba da se sadržaj usmerava i filtrira. Razlika je u metodama i stepenu foliranja u prepoznavanju na koji smo spremni.
tasadebeli tasadebeli 10:53 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

milisav68

Ma nije, tada su Turskom vladali Albanci....svojim konzervativizmom su upropastili sve ono što građeno vekovima.Пише један француски посланик (читај: амбасадор) из 16. века на турском двору (доба Сулејмана) како је у разговору са њим један везир са Порте (читај савременим језиком: министар у влади) другог везира са порте, свог колегу, назвао "оно арбанашко псето" (читај како је написано).


srpski jezik je bio četvrti službeni jezik Osmanlijskog carstva.


Ш'а, бре, четврти?

Сви записи кажу да је Сулејман користио само два језика, турски и српски. Било му потребно због његових везира, сераскера (генерала), војника,... За све остале језике користио је услуге терџумана (преводиоца).

(Баш ме занима, мајку му, чисто онако с професионалне тачке гледишта, колика ли је у то време била плата преводиоца... )

Интересантно је то са културним вредностима (где је језик на првом месту)... Може да нестане држава, може чак у потпуности да нестане и заједница која је изнедрила те вредности, али оне опет, у неким случајевима, настављају да трају кроз векове... К'о оне звезде у свемиру што су се одавно угасиле, али ми овде на Земљи још увек видимо њихов сјај, што рече ономад Милан Ракић у Симониди.
mariopan mariopan 11:44 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Sepulturero
И наравно профитирају од руских санкција ЕУ.Испоручиће Русима све што треба.

Naravno......ali mene brinu ovi naši.

Čitam izjavu nekog našeg nazovi političara ( toliko je isti kao svi da mu nisam zapamtila ime) kako je to velika šansa za Srbiju.
Sada treba da krenemo u ekspanziju i da voćem maltene zatrpamo Ruse.

Kojim voćem?

Pa voće je u punom rodu tek za pet godina a do tada će svet da se okrene X puta a sa njim i političke prilike. On je voćnjak video samo u crtanki.

Budala jedna.

Eto ko nama vodi državu.
predatortz predatortz 11:46 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...


Pa voće je u punom rodu tek za pet godina a do tada će svet da se okrene X puta a sa njim i političke prilike.


Pre četiri godine sam zasadio neke viljamovke. Do sada smo pojeli jednu krušku. Nismo trebali, trebao sam da je izvezem u Rusiju.
mariopan mariopan 11:48 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

predatortz

Pa voće je u punom rodu tek za pet godina a do tada će svet da se okrene X puta a sa njim i političke prilike.


Pre četiri godine sam zasadio neke viljamovke. Do sada smo pojeli jednu krušku. Nismo trebali, trebao sam da je izvezem u Rusiju.

E to !

Sad priznaj da si znao da će Rusiji trebati te kruške?
predatortz predatortz 11:51 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...


Sad priznaj da si znao da će Rusiji trebati te kruške?


Nisam, ovoga mi krsta!
Da sam znao, ne bih dao deci da pojedu!
mariopan mariopan 12:02 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

predatortz

Sad priznaj da si znao da će Rusiji trebati te kruške?


Nisam, ovoga mi krsta!
Da sam znao, ne bih dao deci da pojedu!

Eto!

Umalo da postaneš milioner.
predatortz predatortz 12:05 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

mariopan
predatortz

Sad priznaj da si znao da će Rusiji trebati te kruške?


Nisam, ovoga mi krsta!
Da sam znao, ne bih dao deci da pojedu!

Eto!

Umalo da postaneš milioner.


Ne da mi se, pa to ti je! No, računam da će ruske potrebe rasti. Dogodine očekujem par gajbica roda. Bog da vidi i mene, i braću Ruse!
mariopan mariopan 12:17 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

predatortz
mariopan
predatortz

Sad priznaj da si znao da će Rusiji trebati te kruške?


Nisam, ovoga mi krsta!
Da sam znao, ne bih dao deci da pojedu!

Eto!

Umalo da postaneš milioner.


Ne da mi se, pa to ti je! No, računam da će ruske potrebe rasti. Dogodine očekujem par gajbica roda. Bog da vidi i mene, i braću Ruse!


I ne daj deci da jedu.
Ne piši nigde da su već pojeli, optužiće te da si sve šanse da se Srbija podigne i oporavi - pojeo.
Idem i ja da sadim voće, zašto samo ti da se obogatiš...i u saksije ću da ga poguram, biznis batoooooo
tasadebeli tasadebeli 12:22 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

mariopan

Kojim voćem?Јел' беше у оној тзв. "белој књизи" (или како се то већ звало) о економском стању Србије пред петооктобарске промене био објављен податак да је Србија 1914, пред Први светски рат, имала три пута више стабала шљиве него крајем 20. века, у време објављивања те књиге?

Мислим, било би много комфор(т)није када би свако од нас имао макар по једну своју шљиву него да се сви гурамо под једно дрвце...


mariopan mariopan 13:01 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

tasadebeli
Јел' беше у оној тзв. "белој књизи" (или како се то већ звало) о економском стању Србије пред петооктобарске промене био објављен податак да је Србија 1914, пред Први светски рат, имала три пута више стабала шљиве него крајем 20. века, у време објављивања те књиге?

Onda smo imali i vše svinja, goveda...?

A svako svoju šljivu - podržavam.
milisav68 milisav68 13:35 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

tasadebeli
Пише један француски посланик (читај: амбасадор) из 16. века на турском двору (доба Сулејмана) како је у разговору са њим један везир са Порте (читај савременим језиком: министар у влади) другог везира са порте, свог колегу, назвао "оно арбанашко псето" (читај како је написано).

Da, nisu bili omiljeni na turskom dvoru, nego moj komentar se odnosio na 18. vek kada je granica između Turske i Austrije bila na Savi i Dunavu, pa nas Turci nisu previše "dirali" (da bi smo im ostali lojalni), pa su nam ukinuli/smanjili "Danak u krvi" (koji je služio za regrutovanje janičara, a oni su opet imali veliki uticaj na postavljenje vlasti u Carigradu - nešto kao "Crna ruka" ).

To se odrazilo na povećan broj oduzete dece među Albanicima i Bugarima, pa se samim tim odrazilo i na njihov veći uticaj na vlast u turskoj imperiji....a kulminiralo je sa "Svištovskim mirom", gde su janičari proterani iz Bugarske ubile Hadži-Mustafa pašu (1801. koji je važio za blagog pašu), i onda je nastao teror koji je kulminirao sa "Sečom knezova", koji je bio povod za prvi ustanak.....pa tako ne stoji priča da nas je Karađorđe "zajebo".....a i on je to bio spletom okolnosti.....
Ш'а, бре, четврти?

Сви записи кажу да је Сулејман користио само два језика, турски и српски. Било му потребно због његових везира, сераскера (генерала), војника,... За све остале језике користио је услуге терџумана (преводиоца).

Mislio sam na zvanična dokumenta (i prepiske) koja su slata po sandžacima - arapski, turski, grčki i srpski.....
alselone alselone 17:53 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Danas sam proverio i shvatio sam da sam se zajeb'o za vozove. Ipak je pod jednom tackom napisan i Brisel, Pariz, Madrid...
alselone alselone 17:54 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

Znači, gastosi su krivi, ako ne baš zbor rušenja, ono zbog odlaženja.


Zajebavas da si me ovako razumeo?
alselone alselone 17:56 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

samo kaži koju voliš boju, veličinu i pozu.


E, sad najbolje. To cemo ostaviti za momenat kad se vidimo jednom.
nim_opet nim_opet 20:44 15.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

alselone
Danas sam proverio i shvatio sam da sam se zajeb'o za vozove. Ipak je pod jednom tackom napisan i Brisel, Pariz, Madrid...

Pa ja leko rekoh Thalys.
tasadebeli tasadebeli 10:01 16.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

milisav68

Da, nisu bili omiljeni na turskom dvoru, nego moj komentar se odnosio na 18. vek


Да, да, схватам... Него најважније у свему томе је да је тај што је причао са француским амбасадором био српског порекла...

Паметан човек, схватио 2 века унапред шта ће бити с кућом.

Нема то, брате Милисаве, способни људи ти Срби... Само ако имају иза себе систем који макар мало функционише, могу далеко да догурају и чуда да направе...
determined determined 20:44 18.08.2014

Re: Osedeh čekajući ...

srdjan.pajic
milisav68
alselone
nego kako, secam se one epske rasprave na blogu kad je Krkar tvrdio kako je danak u krvi zapravo bila skoro pa stipendija za nase momke da idu u Stambol.

Da.

Mada kad pogledaš, to danas rade zapadne zemlje, samo malo finije.

Prvo izazovu krizu ili rat u nekoj zemlji, a onda se kao smiluju pa "primaju" visoko obrazovani kadar....a ujedno i savremene robove u vidu ilegalnih emigranata....I posle se ti "veziri" vrate i po zemljama porekla grade vikendice i laviće gipsane, ili bar šalju doznake.


Да !
Баш данас сам ишао од Опленца до БГ, преко Раље и Авале --- просечан, како ти кажеш "везир" има 5 лавића, углавном на огради и капији !
Filip2412 Filip2412 20:38 14.08.2014

...

Naravno da se moze sedeti na dve stolice.... mozda je bolja metafora sedenje na dva qrca.

Ima da boli, ali nista nije nemoguce. Uostalom da je moguce nama ne bi bilo interesantno.
nim_opet nim_opet 21:39 14.08.2014

Re: ...

mislim, Srbiji samo DP fali.
leeanna leeanna 21:45 14.08.2014

Re: ...

Filip2412
Naravno da se moze sedeti na dve stolice.... mozda je bolja metafora sedenje na dva qrca.

Ima da boli, ali nista nije nemoguce. Uostalom da je moguce nama ne bi bilo interesantno.


a pazi kada se na kraju izmaknu i te dve stolice
freehand freehand 21:49 14.08.2014

Re: ...

leeanna
Filip2412
Naravno da se moze sedeti na dve stolice.... mozda je bolja metafora sedenje na dva qrca.

Ima da boli, ali nista nije nemoguce. Uostalom da je moguce nama ne bi bilo interesantno.


a pazi kada se na kraju izmaknu i te dve stolice

A pazi kad bi se te dve stolice svakako izmakle. I kad mali, po pravilu, imaju izbor ili da kleče ili da čuče, nikako da sede.
leeanna leeanna 21:55 14.08.2014

Re: ...

freehand
leeanna
Filip2412
Naravno da se moze sedeti na dve stolice.... mozda je bolja metafora sedenje na dva qrca.

Ima da boli, ali nista nije nemoguce. Uostalom da je moguce nama ne bi bilo interesantno.


a pazi kada se na kraju izmaknu i te dve stolice

A pazi kad bi se te dve stolice svakako izmakle. I kad mali, po pravilu, imaju izbor ili da kleče ili da čuče, nikako da sede.

pa izmaknu se ako sediš na obe. ako znaš koja je tvoja stolica, pozicioniranje one druge je nebitno.
blogovatelj blogovatelj 03:13 15.08.2014

Re: ...

mislim, Srbiji samo DP fali.


Ne fali joj. To već ima. Pitanje je kako se izvući iz nezavidne pozicije.
freehand freehand 07:13 15.08.2014

Re: ...

pa izmaknu se ako sediš na obe. ako znaš koja je tvoja stolica, pozicioniranje one druge je nebitno.

Nemaš svoju stolicu. I na klimavom, bangavom tronišcu što si imao odsekli ti jedan nogar.
Filip2412 Filip2412 13:15 15.08.2014

Re: ...

odsekli ti jedan nogar
dushmani, to jes svecka zavjera cijevatkana
freehand freehand 13:44 15.08.2014

Re: ...

Filip2412
odsekli ti jedan nogar
dushmani, to jes svecka zavjera cijevatkana

Ma ne.Direktna, javna agresija i otimanje teritorije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana