Društvo| Istorija| Kultura

“Srbija ih neće zaboraviti” a sve je uradila da ih zaboravi

Milan Karagaća RSS / 20.10.2013. u 14:58

Danas se navršava 69 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na današnji dan, 20. oktobra 1944.godine, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peke Dapčevića i sovjetske Crvene armije na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom oslobodile su Beograd. Za oslobođenje Beograda dali su svoje živote 2.944 borca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 961 borac Crvene armije. Nemačke snage su imale 16.799 mrtvih i 8.739 zarobljenih, a japanske i četničke snage nisu učestvovale u borbama, valjda Japancima bilo daleko , a četnici bili zauzeti obezbeđenjem komunikacija za povlačenje nemačkih snaga iz Grčke. Sa partizanima nisu hteli a protiv svojih saveznika Nemaca nisu smeli.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio venac na grob oslobodiocima Beograda.

19489823815263b3953e828792585478_v4%20big.jpgVenac je kasnije položio i premijer Ivica Dačić.

2121917685263b3a4750b9324656046_v4%20big.jpg U knjigu Spomen groblja oslobodiocima Beograda predsednik Nikolić je napisao: "Da nije bilo vas u Srbiji se ne bi rađala deca, a rađaju se čestita i ponosna deca Srbije koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvek hvala".Lepo je ovo predsednik s pijetetom rekao, a nadam se da nisu prazne reči i da će se barem potruditi da pogleda udžbenike istorije i sam se uveriti kakvo je stanje po tom pitanju. Bojim se da će, ako namerava da nešto ozbiljnije na tom planu pokrene, morati da dođe u sukob mišljenja sa svojim vrlim savetnikom, profesorom Oliverom.No, izgleda to predsednik još radi vrlo stidljivo jer ako je na spomenik pripadnicima Crvene armije položio venac na kome piše "hrabrim ruskim saborcima", da li je na traci venca koji je položio na grob oslobodiocima Beograda pisalo”hrabrim parizanskim borcima”.

Premijer Dačić upisao je u spomen-knjigu: "Oslobodioci Beograda pripadnici partizanske vojske i Crvene armije zaslužuju da večno budu deo kolektivnog sećanja građana Beograda i Srbije. Nek im je večna slava, hvala im što su utkali svoje živote za slobodu Srbije. Nama je obaveza jedino da tu slobodu čuvamo i od zaborava i od nekih novih zavojevača", napisao je Dačić u spomen-knjizi.

Dačić je potom rekao novinarima da Srbija mnogo više treba da ističe svoj antifašizam.  Ocenio je da je prvi korak ka gubljenu slobode zaborav.

"Jedno vreme su narodi na strani Hitlera više nego Srbi obeležavali dan oslobođenja, ali mislim da smo se dozvali pamet", rekao je Dačić.

Dačić je upitao da ako Srbi ne čuvaju uspomenu na one koji su dali svoje živote za slobodu Beograda i zemlje, kako će onda naše spomenike čuvati širom Evrope.

Vence su položili predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana. Vence su položili predstavnici grada Beograda, Vojske Srbije, ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, zemalja koje su okrivu Crvene armije učestvovale u oslobađanju Beograda. Predstavnici SPC nisu bili nazočni kao ni predstolonaslednik , možda smatraju to beznačajnim ili da nije trebalo oslobađati, a pre će biti zato što njihovi nisu učestvovali. Sramno je to čak i za prestolonaslednika jer se i on deklariše kao antifašista, a SPC se sramno ponaša jer su poginuli bili borci za slobodu.Kako se ne ugleda na ruskog patrijarha koji prisustvuje vojnoj paradi u čast Crvene armije i dana pobede nad fašizmom.

Premijer Dačić ovom prigodom nađe za shodno da kaže kako"I pored žrtava koje smo dali u Prvom i Drugom svetskom ratu, često postoje pokušaji revizije istorije i zanemarivanja uloge Srbije", i kako  jedno vreme u Srbiji nije bilo popularno dolaziti na ovakva mesta.

Pa opravdano je da premijer samom sebi i vladi postavi pitanje kako je moguće da je Srbija ćutala i dalje ćuti na bezočno prekrajanje istorije 2.svetskog rata. Pa neće biti da premijer , barem ovom prilikom, nije postavio pitanje kako je moguće da su revizionisti vratili nazive ulica maršala Tolbuhina i Žukova, a gde je ulica Peka Dapčevića i Koče Popovića, zašto su izbrisana imena mnogih koji su dali živote za slobodu, zašto ukinuše naziv ulice Proleterskih brigada,a kao vratiše joj stari naziv Krunska. Pa jeslu li proleteri ili Kruna oslobodili Beograd, zašto se ukinu 20.oktobar kao praznik Beograda.

Ne može se Srbija u sebi pomiriti na lažima već isključivo na istini pa ma kakva ona bila i ma koga pogađala.

Treba oprostiti ali ne i zaboraviti, ponavljaju svi od partijarha, političara, državnih funkcionera i intelektualaca.

Pa šta je onda problem oprostiti onima koji se celog rata nisu borili protiv okupatora i koji nisu hteli da pomognu čak ni u završnim operacijama jer da su se priključili barem tada partizanima i Crvenoarmejcima lakše bi i sa manje gubitaka Beograd bio oslobođen.

Ne smeta ništa ni reći da je antikomunizam sasvim legitiman ali da je kolaboracija sa okupatorom, čak i iz tih motiva, izdaja.

Večna slava i hvala oslobodiocima.
Komentari (245)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 16:50 20.10.2013

Ne smeta

Ne smeta ništa ni reći da je antikomunizam sasvim legitiman ali da je kolaboracija sa okupatorom, čak i iz tih motiva, izdaja.

A da li smeta pitati šta mu dođe masovno streljanje nevinih Beograđana i silovanje Beograđanki? I otimačina njihove imovine? Levo skretanje?
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:33 20.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic
Ne smeta ništa ni reći da je antikomunizam sasvim legitiman ali da je kolaboracija sa okupatorom, čak i iz tih motiva, izdaja.

A da li smeta pitati šta mu dođe masovno streljanje nevinih Beograđana i silovanje Beograđanki? I otimačina njihove imovine? Levo skretanje?

Ništa ne smeta Krle.
Pa tako i ja tebe pitam da li smatraš da je trebalo osloboditi Beograd od okupatora ili zamoliti Nemce da i dalje ostanu jer oni nisu uopšte masovno streljali kao ni njihovi pomagači u periodu od 1941-44. godine. Čak je gola laž komunistička da je postojao Banjički logor i da je u Jajincima streljano između 60.000 i 80.000 većinom Srba. Pa nećeš mi reći da je toliko u Beogradu bilo komunističkog šljama koji je trebalo pobiti.
Koliko znam tokom operacije Beograd nije bilo tih masovnih streljanja, a takože koliko mi je poznato i koliko je ona vaša komisija uspela da popiše u Beogradu je od strane partizana likvidirano oko 1.600 lica.Pri tome ne kažem uopšte da nije bilo i onih koji su krivo potkazana, koji su likvidirani zbog međusobnih neraščišćenih računa, ali nećeš mi ni ti reći da za 60.000 streljanih samo u Jajincima i potpune službe Nedićevog aparata nemačkoj okupacionoj vlasti nije bilo zločinaca i izdajnika koji su opravdano suđeni.
Što se silovanja tiče to sam čuo da su Rusi dosta masovno radili naročito po Banatu ali i tamo gde su oslobađali od Nemaca.Naravno to nikako ne odobravam pa čak ni neviđene razmere silovanja koje su izvršili po ulasku u Berlin.
Koliko mi je poznato , silovanje od strane partizana bilo je tretirano kao najteže krivično delo za šta se išlo na preki sud i streljanje.
U svakom slučaju, ružno je od tebe da nemaš pijeteta prema onih 3000 poginulih u toku oslobađanja Beograda.
I da te talkođe pitam, kako to da taj vaš drugi antifašistički pokret nije prstom mrdnuo da se bori za oslobođenje srpskog glavnog grada od Nemaca.Jesu li to oni bili antifašistički onako čisto na etičkom nivou a neka drugi izginu boreći se protiv Hitlera pa će oni onda da lepo kao pravi srpski domaćini ili gradska gospoda da se vrate u institucije.
Bio si u prilici kada je dolazio Medvedev i kada ste onako veličanstveno pred njim kao obeležavali oslobođenje Beograda, pa šta mu ne reče da su Rusi zapravo okupirali a ne oslobodili Beograd.
libkonz libkonz 17:43 20.10.2013

Re: Ne smeta

Znači, ubijali su i Nemci, pa se Beograđani navikli, te im streljanje od strane oslobodilaca nije teško palo?
Rusi nisu učestvovali u oslobađanju Beograda zbog nas, nego zato što im je bio interes da što pre uđu u Berlin. Staljin je odobravao sva ta masovna silovanja. A Rusi su nastavili da nas oslobađaju i kasnije, eto pre par godina su nas oslobodili od NIS-a.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:57 20.10.2013

Re: Ne smeta

Pri tome ne kažem uopšte da nije bilo i onih koji su krivo potkazana, koji su likvidirani zbog međusobnih neraščišćenih računa, ali nećeš mi ni ti reći da za 60.000 streljanih samo u Jajincima i potpune službe Nedićevog aparata nemačkoj okupacionoj vlasti nije bilo zločinaca i izdajnika koji su opravdano suđeni.


E ova logika je super, streljaj redom, mora u toj masi biti i neko ko je kriv.

pa čak ni neviđene razmere silovanja koje su izvršili po ulasku u Berlin.


Čak ni to ne odobravaš?

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:18 20.10.2013

Re: Ne smeta

U svakom slučaju, ružno je od tebe da nemaš pijeteta prema onih 3000 poginulih u toku oslobađanja Beograda.

Imam. Ti su ljudi poginuli junački, u borbi.

A ti, poginuli, nisu streljali hiljade nenaoružanih, nevinih civila kako bi im se pokrala imovina.

Bio si u prilici kada je dolazio Medvedev i kada ste onako veličanstveno pred njim kao obeležavali oslobođenje Beograda, pa šta mu ne reče da su Rusi zapravo okupirali a ne oslobodili Beograd.

Pa nije on dolazio kod mene. Tvoj je problem što ne razlikuješ pojedinca od mnoštva, grupe, organizacije, institucije. Ovo što pišem je moje mišljenje, a ne "naše".

satinelle satinelle 19:34 20.10.2013

Re: Ne smeta

Tvoj je problem što ne razlikuješ pojedinca od mnoštva, grupe, organizacije, institucije. Ovo što pišem je moje mišljenje, a ne "naše".


Znači ono nisi bio ti, već tvoje drugo ja, koje je egzistiralo dezintegrisano od sistema koji si branio, a koje sada nije prisutno? Kako verovati takvom alter egu?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:22 21.10.2013

Re: Ne smeta

A ti, poginuli, nisu streljali hiljade nenaoružanih, nevinih civila kako bi im se pokrala imovina.

Pa zašto ih onda ne poštujete, zašto ste im ukinuli nazive ulica, zašto Dan oslobođenja Beograda nije više praznik.
Pa nije on dolazio kod mene. Tvoj je problem što ne razlikuješ pojedinca od mnoštva, grupe, organizacije, institucije. Ovo što pišem je moje mišljenje, a ne "naše".

on je dolazio na čelu zvanične državne delegacije u kojoj je bio i neko ko je tvoga ranga, pa mogao si njemu da kažeš, mogli ste reći Konuzinu i reći mu da vas ne maltretira vršeći svaka dva dana inspekciju kako se uređuje groblje oslobodilaca.
Dakle, nemam ja nikakav problem oko razlikovanja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:32 21.10.2013

Re: Ne smeta

E ova logika je super, streljaj redom, mora u toj masi biti i neko ko je kriv.

Ako misliš na Nemce, Nedićevu SDS i policiju i mnogobrojne "podvige" četnika, onda je ta logika kod njih zaista bila.
Nego, možeš li ti malo da razmisliš da li je oslobođenje Beograda od strane partizana i Crvenoarmejaca bilo u redu ili je to možda bio napad na legalnu okupacionu vlast i njenu tvorevinu, nešto kao što je i ubistvo onog žandara u Beloj Crkvi po vama napad na legalnu državu, barem tako su obrazložili njegovu rehabilitaciju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:41 21.10.2013

Re: Ne smeta

Nego, možeš li ti malo da razmisliš da li je oslobođenje Beograda od strane partizana i Crvenoarmejaca bilo u redu


Pa pravo da ti kažem ja to gledam kao istorijsku neminovnost koja ni malo nije zavisila od partizana.

Pokušaj da zamisliš situaciju da partizana uopšte nije bilo.
Da li bi u tom slučaju i danas u Beogardu vladali Nemci? Pa ne bi naravno,sve bi se desilo onako kao što se desilo i sa njima, s tim da posle rata ne bi zavladao komunizam.

Naravno, treba poštovati one koji su poginuli u toj borbi, teba poštovati i one koji su imali iskrene ideale o nekoj pravdi i jednakosti ma kako utopistički to zvučalo, ali ne treba zaboraviti šta se stvarno desilo posle njihovog dolaksa na vlast.

edit

Ako misliš na Nemce, Nedićevu SDS i policiju i mnogobrojne "podvige" četnika

Ne, nisam na njih mislio, mislio sam na tebe
hajkula1 hajkula1 01:06 21.10.2013

Re: Ne smeta

libkonz
Znači, ubijali su i Nemci, pa se Beograđani navikli, te im streljanje od strane oslobodilaca nije teško palo?
Rusi nisu učestvovali u oslobađanju Beograda zbog nas, nego zato što im je bio interes da što pre uđu u Berlin. Staljin je odobravao sva ta masovna silovanja. A Rusi su nastavili da nas oslobađaju i kasnije, eto pre par godina su nas oslobodili od NIS-a.Nisu Rusi nego Ukrajinske i Beloruske brigade. Nije bilo masovno silovanje, (sko je i bila neka namera, nije bilo vremena). Proneo se glas. Tako su mi bake pričale (iz Obrenovca i jedna iz Beograda). Pitali su za votku, baka im ponudila vodu Majke i tetke su devojke mazale nečim, kao da su bolesne. Najveća zamerka je bila da su doneli vaške. Inače, Rusi i Ukrajinci (ne znam za Beloruse) imaju totalno drugačije shvatanje seksa, totalno opušten stav.
Još su mi rekle da su tih dana neki naši civili stradali samo jer su bili previše radoznali a govorile su da je bilo nekih što su skidali satove, prstenje... sa poginulih vojnika. (Ne masovna pojava, ali su znale neke, ni jedna nije htela da kaže ko su.)


Mamina mama je u prvom svetskom ratu ostala siroče, samo sa sestrom koja je postala invalid. Sva rodbina joj je pobijena.

Tatinoj mami su otac i svi muški rođaci, stričevi, ujaci, teče, braća, koji su bili stariji od 12 godina kada je počeo rat, izginuli ili ubijeni, sem rođenog brata.

Dede su imali više sreće, neki muški članovi porodica i rođaci su preživeli rat.
Uspomene na golgotu prvog svetskog rata u Srbiji su bile žive, rane ne zalečene.
Tako da je za Srbe u Srbiji primarno bilo, ne ginuti uzalud, mada su neki zagovarali aktivan otpor.

Što se oslobađanja tiče, četnici, odnosno Jugoslovenska vojska u otadžbini su oslobodili više gradova u Srbiji. Tito je beležio mesta - mete na mapi koja su saveznici bombardovali, pa su uz njihovu pomoć otimali već oslobođena mesta. Dogovorena je podela uticaja velikih sila i to je trebalo da se primeni na terenu.

Nema potrebe Karagaća i bilo ko da se hvališe oslobađanjem Srbije i Beograda, jer mi znamo. Ništa bez kaćuša.
Kada je tako svetla oslobodilačka krajiška, lička, tradicija, šta bi sada? Čekali su da dođe vojska iz Srbije, opet. A, da, inače u Srbiji, u Beogradu su Bugari, Vlasi, ne Srbi. Pa, da, tada nije to bilo važno, nego su 1944. to bili kolaboracionisti. Što niste oslobodili na primer, Jasenovac?


Što se NIS-a tiče, tu bih imala mnogo šta da pitam prethodnu vlast. A zanima me i šta je bilo tj. zašto se nije odobrila ruska investicija u gradnji Luke Kovin, kargo centra, aerodroma i pretakališta kerozina?


deset_slukom deset_slukom 05:19 21.10.2013

Re: Ne smeta

hoochie coochie man

Pokušaj da zamisliš situaciju da partizana uopšte nije bilo.
Da li bi u tom slučaju i danas u Beogardu vladali Nemci? Pa ne bi naravno,sve bi se desilo onako kao što se desilo i sa njima, s tim da posle rata ne bi zavladao komunizam.


Kako to misliš - ne bi zavladao komunizam?

Rusi bi specijalno u Srbiji gajili kapitalizam?

Ili misliš da bi oni otišli odavde, imajući u vidu da u Srbiji ne bi bilo antifašističkog pokreta? Četnici bi opet čekali saveznike, zbog "sto za jednog" i zbog važnijeg posla etničkog čišćenja Velike Srbije. Rusi bi se ponašali isto kao u okolnim zemljama "lagera", otišli bi '89.
libkonz libkonz 09:01 21.10.2013

Re: Ne smeta

Nego, možeš li ti malo da razmisliš da li je oslobođenje Beograda od strane partizana i Crvenoarmejaca bilo u redu ili je to možda bio napad na legalnu okupacionu vlast i njenu tvorevinu


escherichije_colic escherichije_colic 09:06 21.10.2013

Re: Ne smeta

deset_slukom
hoochie coochie man

Pokušaj da zamisliš situaciju da partizana uopšte nije bilo.
Da li bi u tom slučaju i danas u Beogardu vladali Nemci? Pa ne bi naravno,sve bi se desilo onako kao što se desilo i sa njima, s tim da posle rata ne bi zavladao komunizam.


Kako to misliš - ne bi zavladao komunizam?

Rusi bi specijalno u Srbiji gajili kapitalizam?

...

Rusi bi se ponašali isto kao u okolnim zemljama "lagera", otišli bi '89.


I bolje bi nam bilo danas da se tako istorija odigravala. Možda bismo imali "rumunski scenario" i neki ljudi bi završili u jarku, ali ne bi toliki narod izginuo niti bismo tolike godine izgubili a mafija bi bila lustrirana i zauvek oterana na smetlište istorije. Ovako je ispala tragična istorijska okolnost što se mafija otrgla kontroli Moskve i sama za sebe postala toliko jaka da je ni NATO bombe nisu bitno pomerile sa mesta.

Niko normalan nema problem sa tim što su partizani oslobađali Beograd, veliki problem je ono što se dešavalo posle, pri čemu ne mislim na streljanja, prebijanja, politička hapšenja i otimanja imovine. Problem je što je decenijama kasnije izgrađivan sistem u kojem se elita pobedničke strane organizovala po principu mafije i uzurpirala sve poluge moći, a bogami i sve periferne oblasti života kao što su zabava, sport, kultura, društva filatelista i numizmatičara isl. Dakle tu se već može govoriti o sistemu koji je od otvoreno kriminalnih metoda tokom decenija- a pogotovo tokom decenija blagostanja nakon raskida sa ruskim "saborcima" obilato nagrađenog američkim kreditima- transformisan u jedan kastinski sistem, gde je "porodica" svoje nasilno stečene pozicije učvrstila instaliranjem svoje druge generacije u sve relevantne strukture vlasti. Raspad SFRJ nije sve to bitnije poremetio, pa tako danas imate Hrvatsku- koja ugrožava svoj tek stečeni status u EU zbog odbijanja da izruči udbaškog hitmana; pa Srbiju- gde su sa obe strane vlasti raspoređeni potomci funkcionera bivšeg establišmenta.

Bolje bi za nas kao ljude bilo da smo imali jedan odnarođeni otvoreno proruski sistem, mesto što smo krckali te kredite i uživali u sitnim materijalnim zadovoljstvima. Sad je sve gotovo, mafija je rasturila, rasprodala, oglodala i raskućila državu do kraja a decu uglavnom projektovala po inostranstvima.

Partizanima svaka čast, moj pokojni deda je bio partizan i skojevac, ali njihova borba je besramno zloupotrebljena da bi se instalirala nova vladajuća elita, verovatno i gora nego predratni kapitalisti.
deset_slukom deset_slukom 11:07 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic
Dakle tu se već može govoriti o sistemu koji je od otvoreno kriminalnih metoda tokom decenija- a pogotovo tokom decenija blagostanja nakon raskida sa ruskim "saborcima" obilato nagrađenog američkim kreditima- transformisan u jedan kastinski sistem, gde je "porodica" svoje nasilno stečene pozicije učvrstila instaliranjem svoje druge generacije u sve relevantne strukture vlasti. Raspad SFRJ nije sve to bitnije poremetio, pa tako danas imate Hrvatsku- koja ugrožava svoj tek stečeni status u EU zbog odbijanja da izruči udbaškog hitmana; pa Srbiju- gde su sa obe strane vlasti raspoređeni potomci funkcionera bivšeg establišmenta.


Sa ovim je teško ne složiti se. Ipak, pad berlinskog zida niko nije dočekao sa nekim opipljivim kapitalom u rukama, barem ja ne znam za to. U kasnijoj, opštoj grabeži, fakat su prosperirali oni na vlasti i bliski njima, ali i mnogi sasvim novi ljudi... toliko ih je, a znamo da bi isti isplivali u svakom sistemu.

A sama ideja da bi sa Rusima bilo bolje, potpuno je sumanuta. Pa zemlje lagera nisu imale ruske komunističke partije i ruske tajne službe, nego svoje, domaće. Dakle, isti ljudi bi bili na istim pozicijama, uz mnogo rigidnije instrukcije iz centra. Daleko bilo...
escherichije_colic escherichije_colic 11:15 21.10.2013

Re: Ne smeta

deset_slukom

A sama ideja da bi sa Rusima bilo bolje, potpuno je sumanuta. Pa zemlje lagera nisu imale ruske komunističke partije i ruske tajne službe, nego svoje, domaće. Dakle, isti ljudi bi bili na istim pozicijama, uz mnogo rigidnije instrukcije iz centra. Daleko bilo...


Da, ali bismo u slučaju prevrata imali pravu revoluciju i lustraciju a ne ovu trange-frange nazovi-tranziciju. Kao što rekoh, dosta njih bi završilo u jarku i "civilizovani Svet" bi sa neodobravanjem tresao glavu, ali bismo bar iskopali u korenu ono što nam danas dolazi glave. Znajući kakvi smo ljudi, verovatno bi se stvorile nove kategorije prvoboraca i "zaslužnih" (kao što je uostalom rađeno i nakon onog oktobarskog kvaziprevrata pre 13 godina) ali da su rasturene i razmontirane poluge vlasti i sile, pre svega obaveštajne službe dobro ogrezle u kriminal, možda bismo danas imali kudikamo čistiju situaciju a ne ovu "radio-ne radio" i "glasajte za manje zlo" apatiju. Umesto toga neka nam danas Dačić i Krkobabić rešavaju sudbinu.
deset_slukom deset_slukom 11:31 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic

Da, ali bismo u slučaju prevrata imali pravu revoluciju i lustraciju a ne ovu trange-frange nazovi-tranziciju.


Ne bih ja menjao pola veka relativno pristojnog života, za ovu veoma klimavu pretpostavku.

Našem čoveku dan-danas možeš prodati svaku priču, preveli bi ga komunisti žednog preko vode a da ne trepnu.

Lustracije su uspešno sprovedene u zemljama koje su "dobile" komunizam uprkos ubeđenjima većine, a ovde je isti "legao" sasvim prirodno, ma šta nacionalisti danas pričali.
escherichije_colic escherichije_colic 11:35 21.10.2013

Re: Ne smeta

deset_slukom
Lustracije su uspešno sprovedene u zemljama koje su "dobile" komunizam uprkos ubeđenjima većine, a ovde je isti "legao" sasvim prirodno, ma šta nacionalisti danas pričali.


Ne bi nam tako lepo "legao" da je ličio na rumunski komunizam, nego je trebalo pokazati kako lepo žive socijalističke zemlje koje se izvuku ispod ruske šape. To nam je i došlo glave i o tome sve vreme pišem, tih skoro pedeset godina relativno lakog života. Narodu naviklom na bedu sve je to delovalo kao bajka a zapravo se radilo o klasičnim potemkinovim selima koje danas plaćamo.
milisav68 milisav68 11:48 21.10.2013

Re: Ne smeta

hajkula1
Nisu Rusi nego Ukrajinske i Beloruske brigade. Nije bilo masovno silovanje, (sko je i bila neka namera, nije bilo vremena). Proneo se glas.

Pa nije baš da ih nije bilo, posle raskida sa Staljinom, izašla je knjiga o takvim stvarima (između ostalog), pa je povučena, ali je kasnije Đilas izneo podatke u svojoj knjizi:
1. 1219 silovanja
2. 359 pokušaja silovanja
3. 111 silovanja sa ubistvom
4. 248 silovanja i pokušaja ubistva
5. 1204 pljačke sa nanošenjem teških povreda

Brojke treba uzeti sa rezervom, jer se to tada baš i nije proveravalo (što zbog nedostatka vremena, a što zbog nezameranja), ali sama činjenica da postoje nekakave prijave, govori o tome da su se takve stvari ipak dešavale.

deset_slukom deset_slukom 12:05 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic

Ne bi nam tako lepo "legao" da je ličio na rumunski komunizam, nego je trebalo pokazati kako lepo žive socijalističke zemlje koje se izvuku ispod ruske šape. To nam je i došlo glave i o tome sve vreme pišem, tih skoro pedeset godina relativno lakog života. Narodu naviklom na bedu sve je to delovalo kao bajka a zapravo se radilo o klasičnim potemkinovim selima koje danas plaćamo.


Ti bi bio u pravu, da je objektivno postojala bolja alternativa. Ja tvrdim da nije. Devedesete smo (ipak) imali šansu da, sa relativno dobre startne pozicije, izgradimo bolje i bogatije društvo. Umesto toga, jedan kolektivizam smo zamenili drugim i videli šta bi se desilo '45. da su nacionalisti dobili šansu da utole svoju glad za teritorijama.

EDIT: Ima tog kolektivizma u našem mentalitetu. "Legao" je, baš.
tyson tyson 12:14 21.10.2013

Re: Ne smeta

Ne bih ja menjao pola veka relativno pristojnog života, za ovu veoma klimavu pretpostavku.

Relativno pristojnim životom je u SFRJ živelo jedva deset godina, tokom sedamdesetih.

Do tada život nije bio ni malo lak ni lagodan, a u osamdesetim je već sve ponovo stiglo za naplatu i usledile su godine ozbiljne ekonomske krize i odricanja.


deset_slukom deset_slukom 12:28 21.10.2013

Re: Ne smeta

tyson

Relativno pristojnim životom je u SFRJ živelo jedva deset godina, tokom sedamdesetih.

Do tada život nije bio ni malo lak ni lagodan, a u osamdesetim je već sve ponovo stiglo za naplatu i usledile su godine ozbiljne ekonomske krize i odricanja.


Sećam se ja i pedesetih, pomalo. Bez pomoći u hrani sa sela, moja porodica bi baš teško izgurala. Ono što mi je neizbrisivo ostalo u sećanju - vedri ljudi, nasmejana lica, optimizam, prvomajski uranci (pa i parada, bože moj...). Nije sve u parama.

Sredinom šezdesetih je već i sa novcima bilo sasvim OK.

Osamdesetih jeste sve došlo na naplatu, ali se izguralo. Postalo je očigledno da nešto mora da se menja.

Ali ne na gore.
escherichije_colic escherichije_colic 12:58 21.10.2013

Re: Ne smeta

deset_slukom

Ti bi bio u pravu, da je objektivno postojala bolja alternativa. Ja tvrdim da nije. Devedesete smo (ipak) imali šansu da, sa relativno dobre startne pozicije, izgradimo bolje i bogatije društvo. Umesto toga, jedan kolektivizam smo zamenili drugim i videli šta bi se desilo '45. da su nacionalisti dobili šansu da utole svoju glad za teritorijama.

EDIT: Ima tog kolektivizma u našem mentalitetu. "Legao" je, baš.


Ja tvrdim da je bolja alternativa bilo ostajanje pod "gvozdenom zavesom" i da je odnarođeni režim nasilno smenjen i lustriran, kao u Rumuniji. Ovako su bacili nešto mrvica od tih kredita gladnom narodu a zauzvrat dobili da ih niko ne dira na vlasti, evo već 70 godina skoro.
deset_slukom deset_slukom 13:28 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic

Ja tvrdim da je bolja alternativa bilo ostajanje pod "gvozdenom zavesom" i da je odnarođeni režim nasilno smenjen i lustriran, kao u Rumuniji.


Moraš da se sabereš i malo racionalno promisliš.

Rumune je "gvozdena zavesa" toliko koštala da ni danas, dve decenije posle magične lustracije, nisu dosegli naš (današnji) nivo, koji je mizeran u odnosu na onaj kojeg je ostavio iza sebe tebi toliko mrski sistem.

Upravo su nacionalisti stvorili sistem neviđene korupcije, sa kojim ondašnji komunisti imaju malo veze. Udbaši imaju više, ali niko nije savršen. A današnji nacionalisti su sutrašnji komunisti, ako ustreba, budi bez brige.

Što, u startu, obesmišljava svaku ideju lustracije.

Elem, od devedesetih pa na ovamo, već imamo (barem) dve garniture, što kažeš, "odnarođenih režima", zrelih za lustraciju.
hajkula1 hajkula1 13:59 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic


Partizanima svaka čast, moj pokojni deda je bio partizan i skojevac, ali njihova borba je besramno zloupotrebljena da bi se instalirala nova vladajuća elita, verovatno i gora nego predratni kapitalisti.


Kako su nastali predratni kapitalisti? Mislim, koliko vremena je proteklo posle I svetskog rata? Oni se obogatili, dizali palate i fabike...

escherichije_colic escherichije_colic 14:08 21.10.2013

Re: Ne smeta

hajkula1
escherichije_colic


Partizanima svaka čast, moj pokojni deda je bio partizan i skojevac, ali njihova borba je besramno zloupotrebljena da bi se instalirala nova vladajuća elita, verovatno i gora nego predratni kapitalisti.


Kako su nastali predratni kapitalisti? Mislim, koliko vremena je proteklo posle I svetskog rata? Oni se obogatili, dizali palate i fabike...Pa i oni su se obogatili mešetarenjem, dosta njih (koliko je meni poznato) na državnim obveznicama, koje su od sirotinje budzašto kupovali pa posle kod države dobro unovčili. Ratnog profiterstva je bilo sigurno, niko ne idealizuje taj režim, ali ovi koji su ih smenili su ostavili pustoš neslućenih razmera- i pored fantastično udobne pozicije u istorijskim okolnostima (između dva bloka) silnih kredita i uslova za razvoj. Zamisli kad bi sad Vučića neko krenuo ničim izazvano da kljuka kreditima, pa postao bi veća ikona od Tita.
tyson tyson 14:10 21.10.2013

Re: Ne smeta

Kako su nastali predratni kapitalisti? Mislim, koliko vremena je proteklo posle I svetskog rata? Oni se obogatili, dizali palate i fabike...

A pre I svetskog rata je bilo šta, vreme koje ne postoji...?


deset_slukom deset_slukom 14:17 21.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic
Ratnog profiterstva je bilo sigurno, niko ne idealizuje taj režim, ali ovi koji su ih smenili su ostavili pustoš neslućenih razmera-


Stroge, ali pravedne ocene.

Kakve su razmere današnje pustoši, merene tvojim aršinima?
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:42 21.10.2013

Re: Ne smeta

hoochie coochie man
... Pokušaj da zamisliš situaciju da partizana uopšte nije bilo.
Da li bi u tom slučaju i danas u Beogardu vladali Nemci? Pa ne bi naravno,sve bi se desilo onako kao što se desilo i sa njima, s tim da posle rata ne bi zavladao komunizam.


Dobro si mu rekao.
Alal vera.


Mislim, prosto je, ali udara u metu!

Naravno, treba poštovati one koji su poginuli u toj borbi, teba poštovati i one koji su imali iskrene ideale o nekoj pravdi i jednakosti ma kako utopistički to zvučalo, ali ne treba zaboraviti šta se stvarno desilo posle njihovog dolaksa na vlast.


Ja sam pisao blog o književniku i kritičaru dr Svetislavu Stefanoviću (to drug Milan Karagaća verovatno nije video), podsećajući da su komunisti, odmah po preuzimanju vlasti, jednog dana u Beogradu streljali ni manje ni više nego 500 ljudi, uključujući dr Svetislava Stefanovića.

Nisu morali nikome da odgovaraju zašto to rade, kobojagi su tako čistili društvo od 'kukolja' koji je "sarađivao sa neprijateljem".

A mnogi od njih svakako nisu sarađivali sa Nemcima, ali se jesu protivili dolasku komunista na vlast. Ili im bar nisu tapšali rukama kada su silom uzimali vlast.

Kamo sreće - to bar sa ove vremenske distance možemo reći - da se komunisti nisu nikada pojavili!

Jer i lakomisleći shvataju da su komunisti kobojagi hteli da izgrađuju pravedno društvo - a u praktičnom životu pokazali su se monstruozno, od Staljinovog Sovjetskog saveza do Albanije, zapravo uključujući sve bivše Istočno evropske zemlje.

Srećom, umrlo je staro.

P. S. Očekujem da dr Svetislav Stefanović bude rehabilitovan. Akcija je već preduzeta.
predatortz predatortz 17:45 21.10.2013

Re: Ne smeta

Kamo sreće - to bar sa ove vremenske distance možemo reći - da se komunisti nisu nikada pojavili!

Jer i lakomisleći shvataju da su komunisti kobojagi hteli da izgrađuju pravedno društvo - a u praktičnom životu pokazali su se monstruozno, od Staljinovog Sovjetskog saveza do Albanije, zapravo uključujući sve bivše Istočno evropske zemlje.

Srećom, umrlo je staro.


Majstorski Vladimire!
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:27 21.10.2013

Re: Ne smeta

Kako to misliš - ne bi zavladao komunizam?


A kako si ti siguran da bi zavladao?
Tako što je Crvena Arnija isterala Nemce iz Jugoslavije?
Pa isterala ih je i iz Austrije a ona nije postala komunistička. Nemci su se i iz Grčke povukli zbog dolaska Crvene Armije na Balkan, a ni Grčka nije postala komunistička nego je ušla u građanski rat iz koga je izašla kao demokratska država.
Zašto to i jugoslavija ili Srbija ne bi mogla?
Šta bi bio Staljinov argument na osnovu koga bi tražio Jugoslaviju pod svoj uticaj da partizani nisu postojali, i da je jedini antifašistički pokret bio prozapadni, monarhistički?

Male su šanse da bi komunizam zavladao Jugoslavijom da nije bilo Tita i partizana, a šanse da oni oslobode Jugoslaviju od Nemaca su bile nikakve.
Njihovo postojanje, i sve te njihove nazovi ofanzive, za jedinu realnu posledicu imaju kominizam a nikako slobodu jer bi ta sloboda svejednno došla, sa njima i bez njih.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:27 21.10.2013

Re: Ne smeta

Dobro si mu rekao.
Alal vera.


Mislim, prosto je, ali udara u metu!


Hvala :)
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:44 22.10.2013

Re: Ne smeta

P. S. Očekujem da dr Svetislav Stefanović bude rehabilitovan. Akcija je već preduzeta.

Alal vera, pa rehabilitujte onda i Ljotića, Hitlera, Musolinija...a čudi me šta čekate sa Nedićem, Dragim Jovanovićem...
Elem,
"Током немачке окупације (1941-1944) др Светислав Стефановић налазио се на челу Српске књижевне задруге, односно постављен је за председника Комесарске управе те установе 12.јуна.1942. године. Један је од многобројних угледних личности тадашње Србије који су потписали Апел српском народу августа 1941.Био је председник Српске књижевне задруге. На том месту се за време немачке окупације у Другом светском рату залагао за измену књижевне и културне делатности СКЗ у циљу фаворизовања немачке литературе „као једног од главних извора из кога ће се црпети оно најбоље, најкорисније за српску културу“.[1]
Био је близак сарадник и саветник Велибора Јонића, а Велибор Јонић је био познати предратни фашиста, професор по занимању, министар просвете и вера у влади Милана Недића. Занима се за политику и историју и као млад улази у Народну радикалну странку а касније по позиву Димитрија Љотића је постао генерални секретар ЈНП ЗБОР-А. Аутор је Апела српском народу 1941. године којим се осуђује партизански устанак у окупираној Србији и становништво позива на борбу против комуниста и слушање окупатора.Повукао се с Недићем у Аустрију одакле је изручен новим властима. Јонићу је на Београдском процесу суђено за издају и ратне злочине, а казна је извршена стрељањем.
Наведеним треба додати и Владимира-Велмар Јанковића који је од септембра 1941. до септембра 1944. радио је као помоћник Велибора Јонића, министра просвете у влади Милана Недића и заједно са њим спроводио
националсоцијалистичке идеје. Велмар-Јанковић и његов шеф Јонић су своја овлашћења користили за протеривања неподобдних професора и студената, цензуру левичарске литературе и слање ђака у Завод за принудно васпитање у Смедеревској Паланци. Био је сарадник љотићевског листа „Наша борба“.[3] У јесен 1944. одлази у емиграцију, прво у Италију, затим у Шпанију.
Велмар-Јанковић је рехабилитован а његова ћерка као угледни академик и присталица демократских промена беше председник комисије за промену улица па у Београду промени скоро сва имена улица која су била по личностима припадницима партизанског покрета.Ваљда се тако осветила комунистичким властима што јој је отац био творац расистичких и фашистичких прописа .Ипак , та злочиначка комунистичка власт није ометала његову ћерку да се нормално школује и живи у комунистичкој Србији и чак је догурала до академика, као још неки чији је отац био на оној страни за време рата."

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:58 22.10.2013

Re: Ne smeta

Male su šanse da bi komunizam zavladao Jugoslavijom da nije bilo Tita i partizana, a šanse da oni oslobode Jugoslaviju od Nemaca su bile nikakve.
Njihovo postojanje, i sve te njihove nazovi ofanzive, za jedinu realnu posledicu imaju kominizam a nikako slobodu jer bi ta sloboda svejednno došla, sa njima i bez njih.

Pa vidiš, Draža i Nedić su sklopili sporazum sa Nemcima da im je jedini zajednički neprijetelj partizani-komunisti i tamanili su ih a naročito simpatizere, žene, decu , starce.Pa kako ne uspeše da unište partizane.Šanse partizana da se sami oslobode od Nemaca da je Nemačka samo bila koncentrisana na Jugoslaviju bile su male ali partizani su bili priznati partneri antihitlerovske koalicije i naravno sadejstvom na svim frontovima saveznika partizani su uz pomoć Crvene armije samo u delu Srbije sami oslobodili zemlju.
Neprijateljske ofanzive koje tako minimiziraš imale su za cilj da unište partizanski pokret.Bilo bi čak i od tebe korektno da imaš pijeteta barem prema borcima koji su izginuli na Kozari, Neretvi , Sutjesci, i drugim delovima gde su partizani imali desetine hiljada gubitaka zahvaljujući i tome što su i braća četnici i ustaše pripomogle nemačko-italijanskim okupatorskim jedinicama.
Ovo na kraju si baš mudro rekao da bi sloboda došla svejedno sa ili bez borbe. Pa tako isto se može reći i za prvi svetski rat pa zašto je onda srpska vojska imala tolike gubitke umesto da još malo sačeka u Grčkoj da saveznici nateraju Austro-Ugarsku i Nemačku na kapitulaciju.Interesantno, oni koji su se čak u 1. svetskom ratu sa žarom i žestoko borili za slobodu, u drugom su rešili da čekaju i radi lagodnijeg čekanja čak da sarađuju sa okupatorom.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:13 22.10.2013

Re: Ne smeta

Ваљда се тако осветила комунистичким властима што јој је отац био творац расистичких и фашистичких прописа .Ипак , та злочиначка комунистичка власт није ометала његову ћерку да се нормално школује и живи у комунистичкој Србији и чак је догурала до академика, као још неки чији је отац био на оној страни за време рата."

U pravu si. Ćerka "izdajnika" bi morala da dogura do zatvora, ako ne i do nečeg goreg.
tyson tyson 08:34 22.10.2013

Re: Ne smeta

Био је близак сарадник и саветник Велибора Јонића

Nema šta; samo ovo je dovoljno za metak u potiljak.


escherichije_colic escherichije_colic 08:48 22.10.2013

Re: Ne smeta

tyson
Био је близак сарадник и саветник Велибора Јонића

Nema šta; samo ovo je dovoljno za metak u potiljak.
Nego meni jedna druga stvar nije jasna, u tako postavljenom konceptu pravde i odgovornosti. Bezbroj puta je ponovljeno ovde kako je "Slobodan Milošević najveći zločinac u istoriji Srbije", čini mi se i na ovom tekstu par puta- dakle najveći zločinac u istoriji Srbije, po definiciji gori od Nedića, Ljotića, Aćimovića, Jonića, Velmar-Jankovića i ostalih.

Otkud to da političko dete "najvećeg zločinca u istoriji Srbije"- Ivica Dačić- danas okuplja najveću podršku pripadnika- da parafraziramo Amere- "najbolje generacije u istoriji Srbije": onih koji su pod vodiljom druga Tita izgradili socijalizam, a poneki bogami i u NOBu uzeli učešće, neprijatelja iz zemlje isterali, sa kolaboracijom i reakcijom se izborili i narod oslobodili? Otkud to da je ta generacija kroz devedesete bila najtvrđa baza podrške "najvećem zločincu u istoriji Srbije" i danas politički oživljava razne Krkobabiće i Dačiće, da još malo pljačkaju i uništavaju?

Tilt?
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:07 22.10.2013

Re: Ne smeta

Niste naveli dobre argumente.
"Током немачке окупације (1941-1944) др Светислав Стефановић налазио се на челу Српске књижевне задруге, односно постављен је за председника Комесарске управе те установе 12.јуна.1942. године. Један је од многобројних угледних личности тадашње Србије који су потписали Апел српском народу августа 1941


Ako je potpisao famozni Apel srpskom narodu, kao što su uradile - to i vi sami kažete - mnogobrojne ugledne ličnosti tadašnje Srbije, to nije razlog za metak u potiljak. Ne znam, pretpostavljam da nisu streljane sve te mnobrojne ugledne ličnosti tadašnje Srbije koje jesu bile potpisale Apel.

Ukazujem da je dr Svetislav Stefanović, lekar po vokaciji, bio aktivan učesnik Prvog svetskog rata.

Ukazujem da je bio ugledan književnik i kritičar.

Ukazujem da je bio veliki poznavalac/prevodilac engleske i nemačke književnosti.

A takvih u tadašnjoj Srbiji nije bilo mnogo.

На том месту се за време немачке окупације у Другом светском рату залагао за измену књижевне и културне делатности СКЗ у циљу фаворизовања немачке литературе „као једног од главних извора из кога ће се црпети оно најбоље, најкорисније за српску културу“.[


On je i pre izbijanja Drugog svetskog rata bio od onih koji su bili oduševljeni veličinom nemačke književnosti i muzike. Znači, nije on bio neko ko iznenadno, dok Nemci atakuju Jugoslaviju, odjednom zagovara kako je nemačka kultura velika. Dobro, bolje je bilo da se nije po tome mnogo eksponirao (a ja ne znam koliko jeste), ali ni to, sa sadašnje distance, ne izgleda dovoljno za metak u potiljak.

Био је близак сарадник и саветник Велибора Јонића, а Велибор Јонић је био познати предратни фашиста, професор по занимању, министар просвете и вера у влади Милана Недића.


Pa ni to, za ime Boga, nije dovoljan argument za streljanje, ako je bio blizak Joniću, ministru prosvete i vera.

Mislim, ti komunistički kriteriji nisu bili na liniji logike i pravde, već siledžijski.

Tako se događalo da su ne samo dr Svetislav Stefanović već i druge nevine ličnosti stradale (streljane) od komunista.

Ne ponovilo se.

Ponavljam, hipotetički, da je za srpsko nacionalno biće bilo mnogo bolje da se komunisti nikada nisu pojavili, odnosno da nikada nisu bili uzurpirali vlast i tako dugo se održali, čineći mnoga nedela. Srećom, ta nedela su manja u poređenju sa staljinističkim, ali nikako nisu mala.

Istorija će pokazati, ako već nije pokazala, da tzv. komunistički period u istoriji srpskog naroda nikako nije bio "svetla tačka srpske istorije".

P. S.
Ja sebe ne smatram antikomunistom, jer me to ne dotiče, već na stvari gledam kao neki posmatrač sa strane. Kao neko kome se čini da je pod komunističkom ideologijom naneto ljudima mnogo više zla i nesreća - nego dobra. Uostalom, zato je i propao, sam od sebe, zar ne?

Over.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:10 22.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic
Ваљда се тако осветила комунистичким властима што јој је отац био творац расистичких и фашистичких прописа .Ипак , та злочиначка комунистичка власт није ометала његову ћерку да се нормално школује и живи у комунистичкој Србији и чак је догурала до академика, као још неки чији је отац био на оној страни за време рата."

U pravu si. Ćerka "izdajnika" bi morala da dogura do zatvora, ako ne i do nečeg goreg.

Ti bi to izgleda voleo kako bi imao argument da još žešće napadaš tu zločinačku komunističku vlast.E moj Krstiću, kad vidim ko je savetovao Tadidaća i ko sada savetuje Nikolića, pa ispada da ste ti i Oliver Antić iz iste stranke, SRS.
Vidiš, upravo suprotno, ja smatram da deca nisu kriva za ono što su im roditelji radili ali seti se one Nemice koja je javno napisala knjigu kojom se ograđuje i osuđuje postupke svoga oca koji je bio nacista.
Ispravno je da deca ne trpe posledice i ne budu šikanirana ali je kakva je to Srbija 21.veka u kojoj se rehabilituju ljudi koji su otvoreno zastupali fašističke i nacističke ideje, pa čak pisali rasističke zakone.
Da li ti stvarno misliš da su Nada Dimić, Vukica Mitrović, Ivo Lola Ribar, Sloboda Trajković i mnogi drugi koji su dali živote u borbi za slobodu zločinci ili da li zaslužuju da ih ćerka deklarisanog Ljotićevca izbriše iz imena ulica.Najmanje što je gospođa ćerka trebalo da uradi je da zbog svega odbije da bude uopšte u komisiji za promenu naziva ulica.
A tebe bih zamolio da prokomentarišeš sledeće i pošteno kažeš da li je ove zločince trebalo ovako likvidirati kako su to uradili oni koje ti smatraš patriotama, dakle
"Слобода Бода Трајковић (1918 — 1942), студенткиња хемије, учесница Народноослободилачке борбе и вереница Лоле Рибара.
Рођена је 7. октобра 1918. године у Врњачкој Бањи.
После окупације Краљевине Југославије, 1941. године, заједно са целом својом породицом, активно се укључила у Народноослободилачки покрет (НОП). Њен отац, угледни београдски апотекар Светолик Трајковић, давао је велике количине лекова и санитетског материјала за партизане, а њен брат Мирослав је служио као веза у Београду.
Цела породица Трајковић - отац Светолик, мајка Милена, син Мирослав и ћерке Вера и Слобода, ухапшена је половином јануара 1942. године, када је београдској полицији пало у руке једно писмо Лоле Рибара које је он упутио својој вереници Боди. У Специјалној полицији су покушавали да је присиле да напише Лоли писмо, којим би га намамила да дође. Она је то одлучно одбила. Пребачена је почетком фебруара у логор на Бањици, заједно са осталим члановима своје породице, и заједно с њима 9. маја 1942. године угушена у гасној комори."
deset_slukom deset_slukom 14:58 22.10.2013

Re: Ne smeta

vladimir petrovic

Ponavljam, hipotetički, da je za srpsko nacionalno biće bilo mnogo bolje da se komunisti nikada nisu pojavili, odnosno da nikada nisu bili uzurpirali vlast i tako dugo se održali, čineći mnoga nedela.


Već se spominjala ova hipoteza u blogu. Meni je jasno da je ona pogrešna, pa sam to tamo i obrazložio.

Ovde bi me zanimalo samo šta bi, u praksi, značilo ovo isticanje "srpskog nacionalnog bića", s obzirom na to da se, ipak, radilo o Jugoslaviji a ne o Srbiji?
hajkula1 hajkula1 15:55 22.10.2013

Re: Ne smeta

escherichije_colic
hajkula1
escherichije_colic


Partizanima svaka čast, moj pokojni deda je bio partizan i skojevac, ali njihova borba je besramno zloupotrebljena da bi se instalirala nova vladajuća elita, verovatno i gora nego predratni kapitalisti.


Kako su nastali predratni kapitalisti? Mislim, koliko vremena je proteklo posle I svetskog rata? Oni se obogatili, dizali palate i fabike...


Zamisli kad bi sad Vučića neko krenuo ničim izazvano da kljuka kreditima, pa postao bi veća ikona od Tita.Nemam šta da zamišljam. Gledam kako su se neki snašli dok je većina stanovništva preživljavala.
Uvek isti tip, ljudi sličnog profila profitira u ratu. Oni koji su izbegli ratovanje.


Tito je delio.
Ovi do sada su samo otimali - od nas. I iz kredita koji ćemo svi da vraćamo, koji će i naša deca i unuci da vraćaju. Oteli su nam unapred.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:51 22.10.2013

Re: Ne smeta

Karagaća, ajd leba ti reci mi kako ti uspeva da na konstataaciju
Male su šanse da bi komunizam zavladao Jugoslavijom da nije bilo Tita i partizana,
ti odgovor započneš rečima
Pa vidiš, Draža i Nedić su sklopili sporazum sa Nemcima


O Titi i njegovom dorinosu da u Jugoslaviji bude nametnut komunizam se govori, pa dakle, šta ti misliš, koliki je njegov doprinos tome?Ovo na kraju si baš mudro rekao da bi sloboda došla svejedno sa ili bez borbe. Pa tako isto se može reći i za prvi svetski rat


E moj Karagaća malo mi te i žao.
Ideološka ostrašćenost ti ne da da razlikuješ slona od komarca.
Značaj i uloga srpske vojske u Prvom ratu toliko prevazilazi značaj i ulogu partizana u drugom, da retko kome pada na pamet da ih uopšte upoređuje po značaju.

Uloga Titinih partizana u ukupnim antihitlerovskim snagama drugog rata je zanemarljiva, a uloga srpske vojske i države u Prvom ratu je izuzetna.
Da ti obrazlažem ili to znaš i sam?
gedza.73 gedza.73 21:03 22.10.2013

Re: Ne smeta

Pre godinu, dve odvedem sina da upozna Divca koji je bio gost na memorijalnom turniru u Stragarima.
Po povratku povezem učiteljicu koja je ostavila decu da sama sačekaju kraj turnira i da se u 'miru raziđu kućama'.

Nervozna zbog radne subote poče da iskaljuje bes na Dušanu Miloševiću (jedan od prvih atletičara na OI pod zastavom Srbije).
-Šta nas sad muče i sa ovim Dušanom Dugalićem?

-Nije, druga'rce, Dušan Dugalić, to su vam ime uburgijali za vreme obaveznih političkih časova.
Ovo je čovek sportista, jedan od prvih srpskih olimpijaca.
Trebalo bi decu malo uputiti da ne znaju samo za partizanku Maru i Sirogojno.
Vi ste pedagog pa im ponudite imena naučnika, sportista, umetnika.
Mene su ggnjavili na takmičenjima KMT-a iz astronomije, ali i svih drugih oblasti, sa obaveznih pet pitanja o NOB-u.
Sva sreća pa istorija, koliko god se gušila, pre ili kasnije izađe na svetlost dana.

Negde sam naleteo na priču gde je neki mudroser komesar bez dana škole ali sa obimnim znanjem čuvanja koza za jedno poznato ime (da me ubijete ne sećam se koje ali mi je ostalo u sećanju kako su 'rangirali' po vrednosti ljude) dao ocenu kako je nepodoban jer je reakcionar poreklom iz visokoburžoaskih krugova, neangažovan tokom okupacije i da nedovoljno poštuje sovjetsku nauku.

Neprijatelj revolucije?
Šta je to značilo, dragi drugovi i drugarice?

edit
I ovde, konačno, odustajem sa objašnjenjima da je komunizam loš sistem, da su komunisti u Jugoslaviji postali antifašisti na mig SSSR-a, da su tokom rata pokazali da im je bitno obaranje sistema bez obzira na žrtve, da su pred kraj rata tražili da se bobmarduju civilni ciljevi, što je izazavalo bespotrebne velike ljudske gubitke, da su u prvim godinama nakon rata hapsili, ubijali, otimali, da su uveli napogubniji ekonomski sitem sovjetske ekonomije, verbalni delikt, političku podobnost, državne firme pod patronatom vojnih i policijskih obaveštajnih službi...

Za sve navedeno postoje izjave komunističkog rukovodstva, presude, grobovi...Milan Karagaća Milan Karagaća 22:09 22.10.2013

Re: Ne smeta

hoochie coochie man
Karagaća, ajd leba ti reci mi kako ti uspeva da na konstataaciju
Male su šanse da bi komunizam zavladao Jugoslavijom da nije bilo Tita i partizana,
ti odgovor započneš rečima
Pa vidiš, Draža i Nedić su sklopili sporazum sa Nemcima


O Titi i njegovom dorinosu da u Jugoslaviji bude nametnut komunizam se govori, pa dakle, šta ti misliš, koliki je njegov doprinos tome?Ovo na kraju si baš mudro rekao da bi sloboda došla svejedno sa ili bez borbe. Pa tako isto se može reći i za prvi svetski rat


E moj Karagaća malo mi te i žao.
Ideološka ostrašćenost ti ne da da razlikuješ slona od komarca.
Značaj i uloga srpske vojske u Prvom ratu toliko prevazilazi značaj i ulogu partizana u drugom, da retko kome pada na pamet da ih uopšte upoređuje po značaju.

Uloga Titinih partizana u ukupnim antihitlerovskim snagama drugog rata je zanemarljiva, a uloga srpske vojske i države u Prvom ratu je izuzetna.
Da ti obrazlažem ili to znaš i sam?

Mani te džiberske fore kao tebi nekog žao što nije pametan kao ti.
Pa vidiš osim talambasanja istih floskula i konstatacija, pa onda mangupskog izvrtanja napisanog , ništa se iz tvojih komentara ne može saznati osim ideološke ostrašćenosti.
A sada da ti odgovorim.
Doprinos Tita uvođenju komunizma je presudan, ogroman i bez njega ga ne bi bilo.No, ogroman doprinos pobedi komunizma dali su Draža, Nedić i ostali koji su se svrstali na stranu sila osovine a protoiv saveznika pa su zajedno sa Nemcima i oni izgubili rat.,a partizani pobedili i sa 800.000 boraca bili četvrta vojna sila na svetu u sastavu antihitlerovske koalicije, znači iza SSSR-a, SAD i V.Britanije.
Ideološka ostrašćenost ti ne da da razlikuješ slona od komarca.

upravo si opisao sebe.
Značaj i uloga srpske vojske u Prvom ratu toliko prevazilazi značaj i ulogu partizana u drugom, da retko kome pada na pamet da ih uopšte upoređuje po značaju.

pristojan čovek i patriota nikada te dve stvari ne bi odvajao već rekao da su uloga i srpske vojske i partizana, svaka u svom vremenu izuzetne, poštovanja i pijeteta vredne.I u jednom i drugom slučaju bile su ključne u oslobađanju zemlje i izvođenju završnih operacija kojim su isterivale okupatora.A po tvojoj logici mogli su čekati da se ionako okupator koji je pobeđen od saveznika povuče iz zemlje, pa čemu onda uludo ginjenje na Solunskom frontu i drugim frontovima u završnim operacijama u 1. svetskom ratu ili u operaciji Beograd, Sremskom frontu i borbama NOV u završnim operacijama u 2. sv. ratu.
Uloga Titinih partizana u ukupnim antihitlerovskim snagama drugog rata je zanemarljiva, a uloga srpske vojske i države u Prvom ratu je izuzetna.

Neprimerno poređenje i netačno.Prvo, srpska vojska je pred proboj Solunskog fronta brojala oko 124.000 vojnika u borbenom sastavu i još oko 20.000 pozadinskih jedinica, a partizanske snage 1944. godine , krajem već su narasle na blizu 800.000 boraca.Ima čak i analogije u tome da su u početku završnih operacija i jednima i drugima pomogli saveznici a onda i srpska vojska u 1. i NOV tj.JA u 2. svetskom ratu same dovršile oslobađanje zemlje.
Prema tome, onaj ko nije ostrašćen već samo iskreni patriota iskazuje isti pijetet prema svima koji su dali živote za slobodu zemlje i koji su se borili za njeno oslobođenje a prezire jajare i izdajnike.
I nemoj ti meni ništa da objašnjavaš i obrazlažeš, razjasni prvo sebi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:13 22.10.2013

Re: Ne smeta

Doprinos Tita uvođenju komunizma je presudan, ogroman i bez njega ga ne bi bilo


Konačno da se složimo oko nečega.
Znači da oko toga ko nam je kriv za ukidanje demokratije i uvođenje diktature dileme nema, Tita i partizani.

No, ogroman doprinos pobedi komunizma dali su Draža, Nedić i ostali koji su se svrstali na stranu sila osovine


Dražu i Nediča zajedno? :)

Postoje komunisti i oni koji to nisu, ako nisu onda su saradnici okupatora i izdajnici, banda i reakcija.
Nikada se ti nećeš osloboditi toga.


pristojan čovek i patriota nikada te dve stvari ne bi odvajao već rekao da su uloga i srpske vojske i partizana, svaka u svom vremenu izuzetne, poštovanja i pijeteta vredne.

Kakve veze ima pristojnost i patriotizam sa istorijskim činjenicama?
Ja niti imam pojma da li sam patriota, niti imam nameru da ispunjavam zadate uslove kako bih to postao ako nisam.
To lepljenje etiketa, pozitivnih ili negativnih, me ne zanima.
Ne smatram sebe nepristojnim, niti sam doživeo da mi to kažu ljudi do čijeg mišljenja mi je stalo.
Ako ti misliš da jesam, tvoj problem

Navoditi brojke od 800 000, i to na kraju rata, i zbog toga partizane svrstavati u neku silu (ćetvrtu na svetu jbt! da ti to nisi nešto pomešao JNA i partizane) a ne želeti da se sagleda, ili ne znati stvarni uzrok tome, je dokaz pristarsnosti.

Kada je počeo da raste broj partizana, pre ili posle promene stava saveznika prema njima i JVuO?
Ako je posle, a jeste, nije li to razlog njihovog omasovljenja?
Ako je tako, a jeste, šta je to opredelilo saveznike da jednu malu, nebitnu gerilu, proteranu u bosanske planine, koja je veliki deo rata provela spasavajući samu sebe i bežeći od Nemaca, bez nekih značajnih vojnih efekata, sa izrazito jakom ideološkom dimenzijom, dakle šta ih je navelo da takvoj gerili pruže podršku posle koje će ona, pod uticajem propagande, usled materijalne pomoći, a na kraju rata i prislinim mobilizacijama, dostići neku impozantnu cifru?
Pa ustupak svom velikom i značajnom savezniku SSSRu naravno.
Da tog ustupka nije bilo partizani bi i na kraju rata imali podršku kakvu su imali i na početku. Što se Srbije tiče, minornu.

A za Prvi rat, ti bi kao oficir trebao da znaš, način ratovanja jednih i drugih nije bio isti. Dok su partizani vodili kako su ga vodili, osmišljavanje nekih akcija koje navodno treba neprijatelju da nanesu neke štete, a čiji se efekti teško mogu meriti, dotle je srpska vojska imala veoam merljivu ulogu.
Na početku rata je na sebe prihvatila napad neprijatelja. Jel to uradila partizanska vojska? Pa nije naravno.
I u dva navrata je sama tu neprijateljsku vojsku isterala iz Srbije. Jesu li partizani to učinili?
Pri oslobađanju zemlje ona nije imala neku ulogu poput partizana, da pripomogne koliko može, nego je držala deo fronta.
Ona je tu mogla ili napredovati ili popustiti.
I napredovala je. O tom njenom napredovanju je izveštavano kao o nečem zadivljujućem i veoma korisnim za ukupnu savezničku stvar.
O koja partizanska akcija se može sa tim porediti?

I ti kažeš da podjednak značaj u vojnom smislu imaju partizani i solunci.
Svašta od oficira.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:20 23.10.2013

Re: Ne smeta

Ti bi to izgleda voleo kako bi imao argument da još žešće napadaš tu zločinačku komunističku vlast.E moj Krstiću, kad vidim ko je savetovao Tadidaća i ko sada savetuje Nikolića, pa ispada da ste ti i Oliver Antić iz iste stranke, SRS.

Nećeš valjda da kažeš da predsednik Nikolić, u vreme kad je s glogovim kocem išao u Kuću cveća da probode Tita, nije znao šta radi?
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:39 23.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic
Ti bi to izgleda voleo kako bi imao argument da još žešće napadaš tu zločinačku komunističku vlast.E moj Krstiću, kad vidim ko je savetovao Tadidaća i ko sada savetuje Nikolića, pa ispada da ste ti i Oliver Antić iz iste stranke, SRS.

Nećeš valjda da kažeš da predsednik Nikolić, u vreme kad je s glogovim kocem išao u Kuću cveća da probode Tita, nije znao šta radi?

Pa jbg ako kažeš da se sa tim slažeš onda je tek to katastrofalno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:00 23.10.2013

Re: Ne smeta

Konačno da se složimo oko nečega

izgleda se ipak uopšte ne slažemo
Znači da oko toga ko nam je kriv za ukidanje demokratije i uvođenje diktature dileme nema, Tita i partizani.

Demokratija je u Kraljevini SHS ukinuta Obznanom i Zakonom o zaštiti države 1921.godine i totalna profašistička diktatura uvedena 6.januara 1929.godine. Prema tome , demokratije u toj državi nije bilo i ukinuo ju je kralj, a ne partizani.I činjenica je da je bilo više demokratije u SFRJ nego u Kraljevini Jugoslaviji.
Ne smatram sebe nepristojnim, niti sam doživeo da mi to kažu ljudi do čijeg mišljenja mi je stalo.

ni ja
Navoditi brojke od 800 000, i to na kraju rata, i zbog toga partizane svrstavati u neku silu (ćetvrtu na svetu jbt! da ti to nisi nešto pomešao JNA i partizane) a ne želeti da se sagleda, ili ne znati stvarni uzrok tome, je dokaz pristarsnosti.
Kada je počeo da raste broj partizana, pre ili posle promene stava saveznika prema njima i JVuO?

pa topsam ti i napisao da ne shvataš kontekst.
Inače broj partizana je posle kratkog zastoja počeo da narasta od 1942.godine.A saveznici su konačno počeli da tretiraju partizane kao saveznike kada su se uverili da se oni jedini bore protiv okupatora a odbacili su Dražu na osnovu proverenih činjenica na terenu da se ne bori protiv Nemaca već sa njima sarađuje. Pa čitaj saveznička dokumenta.
Ako je tako, a jeste, šta je to opredelilo saveznike da jednu malu, nebitnu gerilu, proteranu u bosanske planine, koja je veliki deo rata provela spasavajući samu sebe i bežeći od Nemaca, bez nekih značajnih vojnih efekata, sa izrazito jakom ideološkom dimenzijom, dakle šta ih je navelo da takvoj gerili pruže podršku posle koje će ona, pod uticajem propagande, usled materijalne pomoći, a na kraju rata i prislinim mobilizacijama, dostići neku impozantnu cifru?
Pa ustupak svom velikom i značajnom savezniku SSSRu naravno.
Da tog ustupka nije bilo partizani bi i na kraju rata imali podršku kakvu su imali i na početku. Što se Srbije tiče, minornu.

već sam i gore napisao a nije bio ustupak SSSR-u jer su i Englezi i Amerikanci pre počeli da šalju pomoć nego SSSR i imali svoje vojne misije kod partizana mnogo pre SSSR-a.
Naveće omasovljavanje je bilo upravo u Srbiji kada je kralj Petar pozvao sve snage da se stave pod komandu Tita , i odrekao se Draže.<Onda su nakon amnestije masiovno pošteni ljudi napustili četnike i priključili se partizanima.Nisu ih saveznici na to naterali.
A za Prvi rat, ti bi kao oficir trebao da znaš, način ratovanja jednih i drugih nije bio isti. Dok su partizani vodili kako su ga vodili, osmišljavanje nekih akcija koje navodno treba neprijatelju da nanesu neke štete, a čiji se efekti teško mogu meriti, dotle je srpska vojska imala veoam merljivu ulogu.

pa ako baš hoćeš, a ja to ne volim ni da pominjem, srpska vojska je jedina koja je napustila zemlju i ostavila narod na milost i nemilost okupatoru, o tome piše i Dobrica Ćosić, za razliku od partizana koji su se gerilom borili sve vreme okupacije.
I u dva navrata je sama tu neprijateljsku vojsku isterala iz Srbije. Jesu li partizani to učinili?
Pri oslobađanju zemlje ona nije imala neku ulogu poput partizana, da pripomogne koliko može, nego je držala deo fronta.

i već rekoh onda mudri predstolonaslednik naredio da napusti zemlju, sramota.
I ti kažeš da podjednak značaj u vojnom smislu imaju partizani i solunci.

Ne, partizani su imali još veći jer su imali i domaće neprijatelje izdajnike za razliku od srpske vojske kada nije bilo onih koji su pomagali okupatora.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:34 23.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic
Ti bi to izgleda voleo kako bi imao argument da još žešće napadaš tu zločinačku komunističku vlast.E moj Krstiću, kad vidim ko je savetovao Tadidaća i ko sada savetuje Nikolića, pa ispada da ste ti i Oliver Antić iz iste stranke, SRS.

Nećeš valjda da kažeš da predsednik Nikolić, u vreme kad je s glogovim kocem išao u Kuću cveća da probode Tita, nije znao šta radi?

Pa jbg ako kažeš da se sa tim slažeš onda je tek to katastrofalno.

Ja bih ga prebacio na groblje. Mislim da se u normalnoj i pristojnoh zemlji ljudi ne sahranjuju po dvorištima, kućama cveća i sličnim mestima.
predatortz predatortz 10:47 23.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic
Nebojsa Krstic
Ti bi to izgleda voleo kako bi imao argument da još žešće napadaš tu zločinačku komunističku vlast.E moj Krstiću, kad vidim ko je savetovao Tadidaća i ko sada savetuje Nikolića, pa ispada da ste ti i Oliver Antić iz iste stranke, SRS.

Nećeš valjda da kažeš da predsednik Nikolić, u vreme kad je s glogovim kocem išao u Kuću cveća da probode Tita, nije znao šta radi?

Pa jbg ako kažeš da se sa tim slažeš onda je tek to katastrofalno.

Ja bih ga prebacio na groblje. Mislim da se u normalnoj i pristojnoh zemlji ljudi ne sahranjuju po dvorištima, kućama cveća i sličnim mestima.


Vidiš, ja bih ga ostavio gde jeste. Mislim, kad su ga već tamo sahranili, neka ga tamo. Ako neko hoće da dođe, da položi cveće, neka mu i to.

Ali sam i za to da se njegova uloga u WWII osvetli nepristrasnom, naučnom svetiljkom, a ne ovom ideološkom.

U tom slučaju bi svi, uključujući mog zemljaka Karagaću i mene, promenili mišljenje.
milisav68 milisav68 10:53 23.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća

Demokratija je u Kraljevini SHS ukinuta Obznanom i Zakonom o zaštiti države 1921.godine i totalna profašistička diktatura uvedena 6.januara 1929.godine.

Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. - 28. lipnja 1921.)

Izbori za Ustavotvornu skupštinu Kraljevstva SHS 1920. održani 28. studenog 1920. birano 419 zastupnika.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (28. lipnja 1921. - 3. listopada 1929.)

Parlamentarni izbori u Kraljevini SHS 1923. održani 18. ožujka 1923. birano 312 zastupnika.
Parlamentarni izbori u Kraljevini SHS 1925. održani 08. veljače 1925. birano 315 zastupnika.
Parlamentarni izbori u Kraljevini SHS 1927. održani 11. rujna 1927. birano 315 zastupnika.

Kraljevina Jugoslavija (3. listopada 1929. - 17. travnja 1941.)

Parlamentarni izbori u Kraljevini Jugoslaviji 1931. održani 08. studenog 1931. birano 305 zastupnika.
Parlamentarni izbori u Kraljevini Jugoslaviji 1935. održani 05. svibnja 1935. birano 370 zastupnika.
Parlamentarni izbori u Kraljevini Jugoslaviji 1938. održani 11. prosinca 1938. birano 373 zastupnika.

wiki

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:20 23.10.2013

Re: Ne smeta

Vidiš, ja bih ga ostavio gde jeste. Mislim, kad su ga već tamo sahranili, neka ga tamo. Ako neko hoće da dođe, da položi cveće, neka mu i to.

Ali sam i za to da se njegova uloga u WWII osvetli nepristrasnom, naučnom svetiljkom, a ne ovom ideološkom.

U tom slučaju bi svi, uključujući mog zemljaka Karagaću i mene, promenili mišljenje.

E svaka ti čast zemljače, to je jedino ispravno.
hajkula1 hajkula1 11:41 23.10.2013

Re: Ne smeta


Milan Karagaća

Ovo na kraju si baš mudro rekao da bi sloboda došla svejedno sa ili bez borbe. Pa tako isto se može reći i za prvi svetski rat pa zašto je onda srpska vojska imala tolike gubitke umesto da još malo sačeka u Grčkoj da saveznici nateraju Austro-Ugarsku i Nemačku na kapitulaciju.Interesantno, oni koji su se čak u 1. svetskom ratu sa žarom i žestoko borili za slobodu, u drugom su rešili da čekaju i radi lagodnijeg čekanja čak da sarađuju sa okupatorom.Interesantno, oni koji su bili na strani agresora u I svetskom ratu, bili su nagrađeni. Zato su se u NDH trudili da svoju zemlju očiste? Ako su u I svetskom ratu pravili masakre po Srbiji, Srbima šta su Hrvati mogli od takvih da očekuju?

Srbi iz Srbije su oslobađali i tuđe krajeve, zbog čega su ih nazivali velikosrbima. Mislili su da vas oslobađaju, vi ste se žalili da su vas okupirali. Zar da ponove grešku? Vi ste rekli da ste se sami oslobađali. O.k. Onda ste došli i oslobodili vlasnike od boljih kuća i stanova a neke i od života.

Oslobodili ste Zagreb 8.05.1945. Tada je gotov rat, mrtav Hitler. Rusi su pre stigli u Berlin nego vi u Zagreb. Morali ste saveznike preostale ustaše koji nisu promenili uniforme da pustite da se izvuku.

A Jasenovac?P.S.

Jel znate šta hoćete? Izjasnite se.Milan Karagaća Milan Karagaća 12:04 23.10.2013

Re: Ne smeta

Jel znate šta hoćete? Izjasnite se.

ajde ti malo oladi i odmori se.Odnosno raspredaj tako visokoumno sa tvojim istomišljenicima
Jel znate šta hoćete? Izjasnite se.

Znam, hoću da više sa takvim kao ti ne raspravljam jer ti ne samo da mrziš one koje zoveš komunistima već mrziš i Srbe koji ne misle kao ti i koji nisu iz Srbije.Razmisli malo jer velika količina mržnje guši, to je bolest.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:17 23.10.2013

Re: Ne smeta

Ja bih ga prebacio na groblje.

pa uradi to kad već imaš takve ambicije, možda ćeš ući u istoriju.
Mislim da se u normalnoj i pristojnoh zemlji ljudi ne sahranjuju po dvorištima, kućama cveća i sličnim mestima.

neverovatno je koliko ti nemaš mere za posmatranje stvari u određenom društvenom, istorijskom i kontekstu u konkretnom vremenu.
Pa verovatno da danas to ne bi tako bilo urađeno, uostalom tako je opdlučio veliki Srbin Nikola Ljubičić.
Licemerno je da se sada naknadno o tome govori na način kao što ti pričaš a onda je milion Beograđana danima plačući prolazilo pored njegovog odra, slično se ponovilo i kada je sahranjivan Đinđić da bi posle i jedni i drugi pričali kako oni nisu bili tu kako im je bilo baš svejedno.Pa možda bi i socijalni psiholozi mogli malo da se pozabave kakav smo to narod, kakvi smo to ljudi koji sami pljuju na sebe.
Ja tebi verujem, ubedio si me, da si ti kada je Tito umro bio srećan jer je otišao diktator, samo probaj da razmisliš gde u odnosu na one koji kažu kako su bili srećni kada je ubijen Đinđić jer je ubijen mafijaš. A da ti ne govorm o tome da je u nekim državnim institucijama ubistvo Đinđića bukvalno proslavljano.
No, ako misliš da bi ti bio dostojanstveniji da se kompletan muzej Istorije Jugoslavije iliti kompleks "25.maj" sa kućom cveća sruši i da bi Srbija time pokazala kako je na višem civilizacijskom nivou, alal ti vera ali ja se uopšte ne slažem.
I zato, Srbija upravo sada vezano za sahranu Jovanke Broz pokazuje svoje dostojanstvo i civilizacijski se ponaša, za razliku od onoga kako bi radio Šešelj i na moje veliko razočarenje vidim i ti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:44 23.10.2013

Re: Ne smeta


Ja bih ga prebacio na groblje. Mislim da se u normalnoj i pristojnoh zemlji ljudi ne sahranjuju po dvorištima, kućama cveća i sličnim mestima.


Vidiš, ja bih ga ostavio gde jeste. Mislim, kad su ga već tamo sahranili, neka ga tamo. Ako neko hoće da dođe, da položi cveće, neka mu i to.

Ne razume zašto. Ovde se nikad ljudi nisu sahranjivali po kućama.
predatortz predatortz 16:39 23.10.2013

Re: Ne smeta

Nebojsa Krstic

Ja bih ga prebacio na groblje. Mislim da se u normalnoj i pristojnoh zemlji ljudi ne sahranjuju po dvorištima, kućama cveća i sličnim mestima.


Vidiš, ja bih ga ostavio gde jeste. Mislim, kad su ga već tamo sahranili, neka ga tamo. Ako neko hoće da dođe, da položi cveće, neka mu i to.

Ne razume zašto. Ovde se nikad ljudi nisu sahranjivali po kućama.


Baš zbog toga što je sahranjen. U našem narodu stoji verovanje da je grobno mesto svetinja.

Znali su to i Karagaćini. Zato se Draži za grob ne zna. Da ne bi postao svetilište.

Zar hoćeš da budemo isti kao i oni? Ja neću.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:54 23.10.2013

Re: Ne smeta

Demokratija je u Kraljevini SHS ukinuta Obznanom i Zakonom o zaštiti države 1921.godine i totalna profašistička diktatura uvedena 6.januara 1929.godine.Stani bre Karagaća, Ovako da pričamo je besmisleno.
Hajd, ovo najozbiljnije kažem, da raščistimo s tim šta je demokratija.
Ti, jer si napisao,
I činjenica je da je bilo više demokratije u SFRJ nego u Kraljevini Jugoslaviji.

nedvosmisleno dokazuješ da nemaš osnovno znanje da bi o tome pričao.

Milisav ti je naveo izbore a oni, višestranački slobodni izbori, su osnovni uslov demokratije.
Ako njih nema ne raspravlja se o tome ima li demokratije ili je nema - nema je.
Da li je bilo takvih izbora pod komunistima?
Nije, što znaći da komunistička država nikada ni od koga ne može da bude demokratskija jer ona nije demokratska, u njoj demokratije nema, čoveče.


Hajd da pokuđam da ti to približim

Da bi se dve stvari međusobno poredile po određenom svojstvu neophodno je da i jedna i druga stvar to svojstvo poseduju u određenom stepenu.
Recimo, može se porediti da li su slađe jabuke ili kruške jer i jedne i druge jesu slatke, ali je glupo porediti da li su slađe jabuke ili ljute paprike jer paprika uopšte nije slatka.
Tako je i sa demokratijom, mogu se porediti stepeni razvoja demokratije u društvima koja jesu demokratska, ali ne ona demokratska i ona totalitarna.
Pokušao sam da ti to objasnim na što jednostavniji način, ako opet ne uspeš da shvatiš ti onda stvarno imaš problem sa razumevanjem.

Da li je bila ograničena demokratija u kraljevini?
Na momente jeste, diktatura iz 1929 je nedvosmisleno ukidanje demokratije. Ali to je trajalo ograničen vremenski period, i posle velike držvmne krize.
To što je ta država zapala u krizu koja je bila takva da je bilo neophodno suspendovati demokratiju, jasno govori da je ta država bila nemoguća i neprirodna, ali o tome ćemo drugi put.
(Ako me opet ne banuješ kao što si nekada i kao što si sada, ako sam dobro razumeo, hajkulu1)

Obznana nije suspendovanje demokratije.
Tada je zabranjen rad jedne ekstremističke grupacije, a to, zabrana rada ekstremnim organizacijama je nešto što je sasvim uobičajeno i u državama koje su nesumnjiivo demokratske.
Da li je narušavanje demokratije kad Srbija danas zabranjuje rad Obrazu?

Ti, Karagaća imaš sva prava da zastupaš ideju ukidanja demokratije, da promovišeš komunistišku diktaturu, to je legitiman politički stav. Ali da se istovremeno zalažeš i za komunizam i za demokratiju je šizofreno.
Milsim, imaš ti i na to pravo, ali je glupavo.


tyson tyson 18:57 23.10.2013

Re: Ne smeta

Pa vidiš osim talambasanja istih floskula i konstatacija, pa onda mangupskog izvrtanja napisanog , ništa se iz tvojih komentara ne može saznati osim ideološke ostrašćenosti.a partizanske snage 1944. godine , krajem već su narasle na blizu 800.000 boraca.

Jake si mi ti oficirske škole pozavršavao kad si u stanju mrtav ozbiljan (?) da izjaviš ovakvo nešto.

Pa ti bi bar morao da znaš šta znači vojska od 800.000 ljudi; kakva je to sila, i kakva je sila potrebna da se tolika vojska drži prikovana za statički front sve do manje od mesec dana od kraja rata (uzgred, pogledaj kako izgleda mapa fronta u Evropi aprila 1945. godine i kao oficiru neke stvari će ti biti, nadam se, jasne).

Znaš li ti šta znači organizovati, obući, obuti, opremiti, snabdevati i svakoga dana nahraniti 800.000 ljudi u jednoj ratom opustošenoj zemlji?

Odakle 800.000 vojnika 1944. i 1945. ako je front bio na Drini i Dunavu? Čak i uz obavezu mobilizacije po Srbiji i uz sve gerilske grupe iza linije fronta.

Meni i dalje nije jasno da li ti na ovom blogu b92 zajebavaš ljude ludo se zabavljajući, ili slepo veruješ u sve ovo što pišeš, ili jednostavno sve radiš vrlo sračunato, sa određenim ciljem, da ne kažem po zadatku.

Naprosto ne mogu da verujem da živi čovek može ovako isprana mozga da bude i ovako postojano i slepo da se drži svih floskula i pamfleta agitpropa od pre 60 godina, a da ima neke škole, da je sveta video i knjiga nadam se pročitao, i da su mu pri tom sve ovce na broju.

Ili sve tvoje blogove i komentare piše softver...


tyson tyson 19:20 23.10.2013

Re: Ne smeta

a ako baš hoćeš, a ja to ne volim ni da pominjem, srpska vojska je jedina koja je napustila zemlju i ostavila narod na milost i nemilost okupatoru, o tome piše i Dobrica Ćosić, za razliku od partizana koji su se gerilom borili sve vreme okupacije

Zanimljiv stav.

Pod uslovom da ti je poznata vojna i politička situacija u Srbiji u jesen 1915. godine, šta ti misliš da bi bila ispravna odluka državnog vrha?

Računam i na tvoje poznavanje ratne veštine, dakle računam da ćeš se držati realnog a ne mašte i dogme.

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:36 23.10.2013

Re: Ne smeta

Pod uslovom da ti je poznata vojna i politička situacija u Srbiji u jesen 1915. godine, šta ti misliš da bi bila ispravna odluka državnog vrha?


I ja bih to voleo da pročitam.
Posebno jer je pitanje upućeno oficiru.

Bojim se da će se odgovor, ako ga i bude, svesti na fraze kako su trebali da ostanu uz svoj narod, da s njim dele dobro i zlo i slične, a stvarno bih voleo da čujem nešto suvislije od toga.
milisav68 milisav68 19:40 23.10.2013

Re: Ne smeta

hoochie coochie man
Bojim se da će se odgovor, ako ga i bude, svesti na fraze kako su trebali da ostanu uz svoj narod, da s njim dele dobro i zlo i slične, a stvarno bih voleo da čujem nešto suvislije od toga.

K`o što je Tito junački ostao u Užicu `41.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:55 23.10.2013

Re: Ne smeta

Ne razume zašto. Ovde se nikad ljudi nisu sahranjivali po kućama.


Baš zbog toga što je sahranjen. U našem narodu stoji verovanje da je grobno mesto svetinja.

Znali su to i Karagaćini. Zato se Draži za grob ne zna. Da ne bi postao svetilište.

Zar hoćeš da budemo isti kao i oni? Ja neću.

Tito i negov režim ostavili su hiljade nevinih streljanih ljudi u kolektivnim neobeleženim jamama.

Ja ne bih nikada i ništa slično. Uz sve vojne počasti premestio bih njegove ostatke na Novo groblje, u aleju velikana, jer je bio značajna istorijska ličnost.

Kuća cveća može da bude muzej komunizma.

Dakle sve uz poštovanje i bez ikakvog skrvnavljenja...ovo sahranjivanje u kući, pa sad još i Jovanka, neprilično je, bizarno. Kao i SM u dvorištu kuće... To se jednostavno tako ne radi, nedolično je za pokojnike, kakvi god oni bili i šta god ja o njima mislio.Milan Karagaća Milan Karagaća 21:42 23.10.2013

Re: Ne smeta

hoochie coochie man
Pod uslovom da ti je poznata vojna i politička situacija u Srbiji u jesen 1915. godine, šta ti misliš da bi bila ispravna odluka državnog vrha?


I ja bih to voleo da pročitam.
Posebno jer je pitanje upućeno oficiru.

Bojim se da će se odgovor, ako ga i bude, svesti na fraze kako su trebali da ostanu uz svoj narod, da s njim dele dobro i zlo i slične, a stvarno bih voleo da čujem nešto suvislije od toga.

Prenesi i tvom prijatelju da je u Aprilskom ratu Vojska Kraljevine Jugoslavije brojala 850.000 ljudi,naravno pošto je izvršena mobilizacija, pa se vas dvojica pitajte kako je moguće.
E tako je isto Jugoslovenska armija, nakon popune partizanskih jedinica i izvršene mobilizacije na kraju rata brojala preko 800.000 boraca. Naravno nisu svi imali uniforme jer toliko uniformi nije bilo.
To su podaci koje može i polupismen da nađe u dokumentima pa i na guglu, a vama dvojici izgleda ne treba ništa osim toka što vam je utucano u glave.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:45 23.10.2013

Re: Ne smeta

milisav68
hoochie coochie man
Bojim se da će se odgovor, ako ga i bude, svesti na fraze kako su trebali da ostanu uz svoj narod, da s njim dele dobro i zlo i slične, a stvarno bih voleo da čujem nešto suvislije od toga.

K`o što je Tito junački ostao u Užicu `41.

Jediga Milisave kad su se četnici tako junački borili na strani Nemaca i okrenuli leđa partizanima pošto su prvo dobili dogovorenu količinu pušaka i municije iz partizanske fabrike u Užicu.
Pa kako te kao čoveka nije sramota da o tome govoriš, umesto da kažeš da su jajare krive i za gubitak slobodne teritorije i pogibiju celog radničkog bataljona.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:47 23.10.2013

Re: Ne smeta

Zanimljiv stav.

nije valjda da sada prvi put čuješ da je bio i 1.svetski rat, pa nije valjda da ne znaš i kako je doneta odluka o tom samoubilačkom povlačenju i koji je vojvoda bio protiv toga, pa nije valjda da nisi pročitao knjigu prof. Živojinovića, ili da nisu pročitao šta je čika Dobrica o tome rekao na promociji knjige.
Vidiš bilo bi korektnije da prvo to pročitaš umesto što pokušavaš da uvredama pokažeš svoje znanje a zapravo postižeš suprotan efekat.
milisav68 milisav68 22:33 23.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća

Jediga Milisave kad su se četnici tako junački borili na strani Nemaca i okrenuli leđa partizanima pošto su prvo dobili dogovorenu količinu pušaka i municije iz partizanske fabrike u Užicu.
Pa kako te kao čoveka nije sramota da o tome govoriš, umesto da kažeš da su jajare krive i za gubitak slobodne teritorije i pogibiju celog radničkog bataljona.

Pa ja to i pričam, četnici su bili kukavice, a partizani pošteni i heroji, ali je ipak njihov vođa pobego sa bojišta, umesto da hrabro pogine za slobodu.

Druže Tito maršale,
naša borba takva je!

Naša borba zahtijeva
kad se gine da se pjeva.

predatortz predatortz 07:19 24.10.2013

Re: Ne smeta

Druže Tito maršale,
naša borba takva je!

Naša borba zahtijeva
kad se gine da se pjeva.


Njihova, ne Titova.

Sve si pogrešno razumeo!
milisav68 milisav68 07:43 24.10.2013

Re: Ne smeta

predatortz
Sve si pogrešno razumeo!

Da.Ali pazi, koliko nam je ispiran mozak dok smo bili deca, da sam se odmah setio stihova, iako nisam tip čoveka koji lako pamti stihove, jer sad da me teraš da izrecitujem neku pesmu od, šta ja znam Azre, Čorbe, Dugmeta.....što sam (smo) slušao kasnije kao tinejdžer i mnogo više puta čuo, pa ne bi mogao baš iz momenta da se setim....
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:24 24.10.2013

Re: Ne smeta

milisav68
predatortz
Sve si pogrešno razumeo!

Da.Ali pazi, koliko nam je ispiran mozak dok smo bili deca, da sam se odmah setio stihova, iako nisam tip čoveka koji lako pamti stihove, jer sad da me teraš da izrecitujem neku pesmu od, šta ja znam Azre, Čorbe, Dugmeta.....što sam (smo) slušao kasnije kao tinejdžer i mnogo više puta čuo, pa ne bi mogao baš iz momenta da se setim....

Preporučujem da nastavite sa razmenama oduševljenja na PP.
predatortz predatortz 09:27 24.10.2013

Re: Ne smeta

Preporučujem da nastavite sa razmenama oduševljenja na PP.


Znači li to da su naša iskustva i opažanja nepoželjna ?
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:11 24.10.2013

Re: Ne smeta

predatortz
Preporučujem da nastavite sa razmenama oduševljenja na PP.


Znači li to da su naša iskustva i opažanja nepoželjna ?

Ubeđen sam da nemaš iskustva iz 2. svetskog rata a prepričavanje što su ti drugi pričali i nije baš interesantno.Inače, mislio sam pre svega na to da nećete imati problem sa polemikom i oponiranjem, a možete do mile volje i da se hvalite kako su vaši odnosili sjajne pobede.
Onda možete i da se ne ofirate a ipak konstatujete da vam i nije baš u prlog to što je komandant partizanski snaga jedini vrhovni komandant nekih snaga tokom 2. svetskog rata koji je ranjen u toku borbe. Samo jedan suprotan primer, dok su četnici zajedno sa Italijanima masakrirali partizane i partizanske ranjenike koje su dočekali na drugoj strani Neretve i u tome baš uživali dok se nisu prikupile partizanske snage koje su ih zauvek razbili, Čiča je jeo masnu gibanicu i uživao u izveštajima daleko od bojnog polja a onda popizdio kada je čuo da su mu banditi razbijeni.
Dok je Tito bilo ranjen na Sutjesci četničke snage su zajedno sa Nemcima posle bitke išle po terenu i klali preostale partizanske ranjenike koji nisu uspeli da se izvuku iz obruča ili su tokom proboja teško ranjeni.
Vidiš o svemu tome nije lepo da pišete javno kao o podvizima pa onda možete razmeniti na PP.
I opet da ti kažem da me baš iznenađuješ jer imam utisak da si razuman čovek , a ti onda sa ideološkom ostrašćenosti sve uprskaš.
predatortz predatortz 10:19 24.10.2013

Re: Ne smeta


Ubeđen sam da nemaš iskustva iz 2. svetskog rata


Samo jedan suprotan primer, dok su četnici zajedno sa Italijanima masakrirali partizane i partizanske ranjenike koje su dočekali na drugoj strani Neretve i u tome baš uživali dok se nisu prikupile partizanske snage koje su ih zauvek razbili, Čiča je jeo masnu gibanicu i uživao u izveštajima daleko od bojnog polja a onda popizdio kada je čuo da su mu banditi razbijeni.


Vidim, ti imaš iskustva. Ali, po ovom što pišeš, izgleda da si bio sa Čičom.
Jer, ovako slikovit opis može da da samo očevidac.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:18 24.10.2013

Re: Ne smeta

Vidim, ti imaš iskustva. Ali, po ovom što pišeš, izgleda da si bio sa Čičom.
Jer, ovako slikovit opis može da da samo očevidac.

Ne, ja samo interpretirao istorijske činjenice. Jedino ako ti znaš i tvrdiš da nije bilo ni bitke na Neretvi ni one na Sutjesci.
Nego čoveče to nam više ničemu ne treba niti služi, treba ostaviti ali ne uvek iznova pokušavati da se iskrivljuje istina.
predatortz predatortz 13:26 24.10.2013

Re: Ne smeta

Ne, ja samo interpretirao istorijske činjenice. Jedino ako ti znaš i tvrdiš da nije bilo ni bitke na Neretvi ni one na Sutjesci.


Kako je Čiča sedeo i jeo masnu gibanicu?

Milan Karagaća Milan Karagaća 13:56 24.10.2013

Re: Ne smeta

predatortz
Ne, ja samo interpretirao istorijske činjenice. Jedino ako ti znaš i tvrdiš da nije bilo ni bitke na Neretvi ni one na Sutjesci.


Kako je Čiča sedeo i jeo masnu gibanicu?


ne to , nego bitke na Neretvi i Sutjesci, a šta je on radio na Ravnoj gori ja ne znam, samo nije predvodio svoje borce kao komandant i vojskovođa.
Jbg ima još živih učesnika i na Neretvi i Sutjesci sa obe strane ali njih niko ne pita kako je bilo već to bolje znaju ovi klinci koji su rođeni 1980.godine pa im kazalo kako da napišu novu hhistoriju i povijest, povest.
milisav68 milisav68 21:28 24.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća

ne to , nego bitke na Neretvi i Sutjesci, a šta je on radio na Ravnoj gori ja ne znam, samo nije predvodio svoje borce kao komandant i vojskovođa.
Jbg ima još živih učesnika i na Neretvi i Sutjesci sa obe strane ali njih niko ne pita kako je bilo već to bolje znaju ovi klinci koji su rođeni 1980.godine pa im kazalo kako da napišu novu hhistoriju i povijest, povest.

A čemu onda dok je čiča jeo gibanicu, to ti je u rangu da je Tito poslo prvu proletersku na Igman po led za viski.

Niko ne spori da su se desile Sutjeska i Neretva, samo glupo je veličati nešto što je bio očajnički potez usled bežanije ispred jačeg neprijatelja, a omalovažavati sličnu situaciju iz WW1 ili se podsmevati Draži što je pokušao da sačuva što više ljudskih života, jer su odmazde bile veoma rigorozne.

To nazovi junaštvo - pucaj, pa beži u šume i brda - a narod nek se snalazi, je priča za malu decu, jer niko nije smeo da pita - a što nije podigao ustanak u rodnom kraju, i što prvu proletersku nije pravio od zemljaka, nego od Srba i Crnogoraca.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:04 24.10.2013

Re: Ne smeta

Niko ne spori da su se desile Sutjeska i Neretva, samo glupo je veličati nešto što je bio očajnički potez usled bežanije ispred jačeg neprijatelja,

Da li misliš da su išli na Neretvu da vide most ili upravo zato što su se povlačili štiteći ogromne zbegove naroda koji je napustio svoja sela pred nemačko-ustaškim snagama koje su preduzele obimnu vojnu operaciju angažujuči snage jačine preko 100.000 nemačko-italijsnakih i oko 10.000 ustaša, a sa druge strane Neretve partizane i ranjenike sačekivalo je oko 12.000 četnika.
Veličina te operacije je što se očuvala glavnina snaga, spašen veliki broj civilnog stanovništva i ranjenika koji bi bili poklani da nisu napustili svoje kuće.Naravno partizanske jedinice i narod pretrpeli su i ogromne gubitke što u borbama, što od smrazavanja i tifusa.
Naravno da je bio očajnički potez da se spasava jer frontalna borba sa jačim neprijateljem koji je imao i avijaciju bila bi tek katastrofa.
I u svoj toj muci pređu partizani sa ranjenicima Neretvu a tamo ih dočekaju braća Srbi četnici s namerom da ih dokusure, ali nisu uspeli. Pa samo zbog toga niko pošten ne bi trebalo da spomene ime ni Draže ni njegovih četnika jer su se pokazali kao krvoloci.
a omalovažavati sličnu situaciju iz WW1

ja ne omalovažavam ni herojsku borbu ni situaciju u 1.svetskom ratu.
ili se podsmevati Draži što je pokušao da sačuva što više ljudskih života, jer su odmazde bile veoma rigorozne.

ja se njemu ne podsmevam već njega i njegove snage osuđujem kao ratne zločince za ono što su radili tokom bitke na Neretvi.
Nije on slao snage na Neretvu da bi izbegao odmazdu u Srbiji već zato što je bio izdajnik i zajedno sa Nemcima i Italijanima ratovao protiv sopstvenog naroda.
To nazovi junaštvo - pucaj, pa beži u šume i brda - a narod nek se snalazi

pa ti stvarno pojma nemaš.Partizani su uvek sa sobom , ako su se povlačili vodili i zbegove naroda, i tako je spašen narod u Bosni , Lici, Kordunu, Baniji, Bosanskoj Krajini jer ono što se nije moglo braniti moralo se povući inače će biti poklano.
a što nije podigao ustanak u rodnom kraju, i što prvu proletersku nije pravio od zemljaka, nego od Srba i Crnogoraca.

ovo ti je mnogo primitivno. Prvo, ustanak u Srbiji digli su Srbi a ne Tito, drugo izašao je iz Beoigrada na slobodnu teritoriju u Srbiji koju su stvorili partizani Srbi. Ustanak u Hrvatskoj je takođe podignut još u junu u okolini Sistka a onda masovan u julu u Srbu.Odluka o dizanju ustanka doneta 4. jula u Beogradu od strane CK KPJ nije se odnosila samo na Srbiju već celu zemlju.1. proleterska brigada formirana je od snaga koje su se nalazile u Rudom tog 21. decembra 1941.godine, a bili su to patriote , partizani ustanici iz Srbije koje su jače nemačke snage zajedno sa četnicima naterale na povlačenje u Bosnu i tako Draža i Nedić obezbedili miran i prijatan boravak nemačkih vojnika u Srbiji.
Prema tome, 1.proleterska brigada treba da bude i ostane ponos Srbije i Crne Gore koja je osvetlala obraz u borbi za slobodu isto kao što su i srpski vojnici to pokazali u Cerskoj i Kolubarskoj bici.Sa jednima i drugima Srbija treba da se trajno ponosi a izdajnika da se stidi i da ih prezire umesto što pokušava da ih pravda.
milisav68 milisav68 07:42 25.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća
ovo ti je mnogo primitivno.Prvo, ustanak u Srbiji digli su Srbi a ne Tito, drugo izašao je iz Beoigrada na slobodnu teritoriju u Srbiji koju su stvorili partizani Srbi.

Šta mi je primitivno, lepo sam pitao zašto nije dizao ustanak u zavičaju gde su se uveliko klali i ubijali Srbi od strane ustaša, pošto su Srbi u Srbiji ionako sami i bez njega digli ustanak.

A u toj tzv "Užičkoj republici" (dok je Jasenovac radio punom parom) su se sprovodile mere boljševičke Rusije sa sve streljanjem nekih ideoloških protivnika, uglednih i bogatih ljudi (sa sve oduzimanjem imovine).

I to je ono što je stvorilo građanski rat za vreme okupacije, umesto da se zajedničkim snagama (i taktikom sa što manje žrtava) protera neprijatelj, pa tek onda da se pravi i organizuje država.

Same cifre koje navodiš o angažovanju nemačkih i italijanskih jedinica (naspram ustaških i četničkih) dovoljno govore o tome ko je bio glavna meta, a ko kolateralna, a ogromna žrtva.

I još nešto, ja ne omalovažavam obične ljude (i žrtve) koje su se borili na strani partizana, već kritikujem komunističko rukovodstvo tih jedinica, koje je zarad svog cilja, bezkompromisno gurala narod u nesreću (što će posle oslobođenja da bude ogoljeno do koske - mislim na cilj).

Mi danas, sa veće vremenske distance, možemo (i trebamo, hladne glave) da raspravljamo, da li su baš bile potrebne tolike žrtve (zarad privilegije jedne grupe ljudi) ili je bilo pametnije, da se sačeka promena snaga u svetu (jer ipak smo mi mala zemlja), pa da se onda reaguje.

Primera (iz okruženja) za analizu - baš ima, od Austrije, Italije i Grčke, pa do Bugarske, Rumunije, Mađarske, i recimo Albanije.

Gde su danas oni, a gde smo mi (ex-SFRJ)?
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:49 25.10.2013

Re: Ne smeta

Mi danas, sa veće vremenske distance, možemo (i trebamo, hladne glave) da raspravljamo, da li su baš bile potrebne tolike žrtve (zarad privilegije jedne grupe ljudi) ili je bilo pametnije, da se sačeka promena snaga u svetu (jer ipak smo mi mala zemlja), pa da se onda reaguje.

Ništa ti Milisave nećeš ili ne možeš da razumeš.Pa možda se u Srbiji tj. Šumadiji, i moglo čekati ali u Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini, Vojvodini, NIJE jer su ustaše i mađarski fašisti i folksdojčeri ubijali, klali, palili.Da se čekala promena snaga u svetu svi oni koji nisu bili ustašama i okupatoru po volji bili bi potamanjeni.I nemoj tako licemerno da pominješ Jasenovac, pa ako je nekome bilo stalo da ga unište i oslobode zatočene to je bilo ustanicima iz tih krajeva ali nije bilo moguće vojnički ga zauzeti zbog mesta gde se nalazio.
Kako objašnjavaš partizanske jedinice u krajevima Srbije pod bugarskom okupacijom, kako objašnjavaš da četnici nisu prstom mrdnuli da brane narod od bugarskih fašista pa se ne bi desio Bojnik.Ne, nego četnici su bili lojalni i bugarskom okupatoru.
Šta mi je primitivno, lepo sam pitao zašto nije dizao ustanak u zavičaju gde su se uveliko klali i ubijali Srbi od strane ustaša, pošto su Srbi u Srbiji ionako sami i bez njega digli ustanak.

pa primitivno, luzersko ti je pitanje, kao on je sam dizao ustanak pa gde on tođe tu se ustanak digne, prosto nije tačno ustanci su dizani i tamo gde on nije bio i nisu doizani tako što je došao komunista i rekao ajde u šumu nego se narod sam samoorganizovao a gde je bilo komunista oni su bili organizatora , gde nije došli su po zadatku partije kao iskusni borci iz španskog građanskog rata.
I još nešto, ja ne omalovažavam obične ljude (i žrtve) koje su se borili na strani partizana, već kritikujem komunističko rukovodstvo tih jedinica, koje je zarad svog cilja, bezkompromisno gurala narod u nesreću (što će posle oslobođenja da bude ogoljeno do koske - mislim na cilj).

ma nije nikom gurao tamo narod u nesreću , narod je nesreća zadesila.Po tvome su izgleda komunisti trebalo da kažu narodu da svi prihvate NDH, da prime katoličku veru da organizuju proslave kada ustaše kolju.
Mi danas, sa veće vremenske distance, možemo (i trebamo, hladne glave) da raspravljamo, da li su baš bile potrebne tolike žrtve (zarad privilegije jedne grupe ljudi) ili je bilo pametnije, da se sačeka promena snaga u svetu (jer ipak smo mi mala zemlja), pa da se onda reaguje.

Žrtve bi bi mnogo veće da nije bilo partizana i ustanka. Pa otkud onda u Srbiji samo u Jajincima da je pobijeno blizu 80.000 ljudi a nije bilo partizana jer su ih četnici uz pomoć Nemaca proterali iz Užičke republike. Vidiš bilo je žrtava, plus što vi krijete koliko je ljiudi pobila nedićeva policija i ljotićevci samo u Beogradu da bi se dodvorili Gestapou.
Prema tome, građanski rat su počeli i svo vreme rata ga vodili četnici, ustaše i ostali kolaboracionisti. Naravno, mislim na rukovodstva tih pokreta a ne običmne ljude koje su mobilisali i koji su čim su došli partizani masovno prešli na njihovu stranu.
milisav68 milisav68 10:06 25.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća
Pa možda se u Srbiji tj. Šumadiji, i moglo čekati

Znači ipak se negde moglo čekati, a što se tiče teritorije NDH, tu nije bilo svuda isto, ali je ne pričam o sedenju kod kuće i čekanje ustaškog noža, već o napadanju Nemaca, pa je pored muke sa ustašama, natovarena i nemačka vojska.
Kako objašnjavaš partizanske jedinice u krajevima Srbije pod bugarskom okupacijom, kako objašnjavaš da četnici nisu prstom mrdnuli da brane narod od bugarskih fašista pa se ne bi desio Bojnik.Ne, nego četnici su bili lojalni i bugarskom okupatoru.

A nije ti palo napamet da i oni nisu bili vojno sposobni da reaguju, nego kad su partizani u pitanju onda ima opravdanja, a kad je neko drugi u pitanju - nema opravdanja.
Mislim, četnici zbog lojalnosti pustili Bugare da kolju Srbe.
Vidiš bilo je žrtava, plus što vi krijete koliko je ljiudi pobila nedićeva policija i ljotićevci samo u Beogradu da bi se dodvorili Gestapou.

Koji mi?
Ja sam Milisav, ko što si ti Milan, i pričam u svoje ime.

A drugo kad se priča o skrivanju (i muvanju) podataka, komunisti su ti koji su crkvama oteli matične knjige, gde je sve beleženo, ko je od koga pogunio i ko je šta radio za vreme rata, pa se te knjige tek ovih dana vraćaju.

Što ih odmah nisu vratili kad su ih prepisali, nego im je trebalo više od pola veka (i nisu samo u pitanju knjige SPC).

Nego kod mene nož i pogača, pa mogu da odrežem svakom koliko ja hoću.

Valjevo - Država vraća knjige crkvi
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:11 25.10.2013

Re: Ne smeta

Koji mi?

vi koji beyreyervno i nekritički napadatre sve partizansko, sve prekodrinsko, pod uslovom da nisu prekodrinski četnici, a bezrezervno opravdavate Dražu, Nedića, Ljotića,
A drugo kad se priča o skrivanju (i muvanju) podataka, komunisti su ti koji su crkvama oteli matične knjige,

to mi nije poznato pa ne bih ni da komentarišem.Razuman razlog bi mogao biti samo da se ustroje nove opštinske knjige koje su eventualno spaljene, drugog razumnog razloga za uzimanje i toliko dugo nevraćanje crkvenih knjiga ja ne vidim niti opravdavam.
A nije ti palo napamet da i oni nisu bili vojno sposobni da reaguju, nego kad su partizani u pitanju onda ima opravdanja, a kad je neko drugi u pitanju - nema opravdanja.

Četnici su izgleda samo pratili šta eventualno rade partizani i njihovi simpatizeri, a što u pregovorima i sporazumima sa Nencima Čiča nije tražio da zajedno sa Nemcima spreče bugarske snage da vrše masovne zločine.Pa neće biti da su partizani krivi i za zločin koji su Bugari počinili navodno kao odmazdu.Dakle "17.02.2012. Pre 70 godina (17. februara 1942), bugarski fašisti streljali su 536 žitelja varošice Bojnik i susednog sela Dragovac, pokraj Leskovca. Većina ubijenih bili su žene, deca i starci. Varošica Bojnik je izgubila preko 50% stanovnika nakon ovog zločina."
milisav68 milisav68 17:58 25.10.2013

Re: Ne smeta

Milan Karagaća
Koji mi?

vi koji beyreyervno i nekritički napadatre sve partizansko, sve prekodrinsko, pod uslovom da nisu prekodrinski četnici, a bezrezervno opravdavate Dražu, Nedića, Ljotića,

A-ha, opštepoznata stvar - znači streljaj.
a što u pregovorima i sporazumima sa Nencima Čiča nije tražio

A jel bi mogao da pokažeš taj nemački dokument sa Dražinim potpisom?
Pa neće biti da su partizani krivi i za zločin koji su Bugari počinili navodno kao odmazdu

Nisam to ni rekao, već da se lako pravda vojna nemoć partizana (Jasenovac), a da se četnicima tovari bugarski masakr, ko da su oni u tome uživali.

gedza.73 gedza.73 18:20 20.10.2013

Otpisani

Milan Karagaća
da će se barem potruditi da pogleda udžbenike istorije i sam se uveriti kakvo je stanje po tom pitanju.


Vrlo nezgodno. Sve mi nekako deluje da je antifašizam bio izgovor lopovima da dođu na vlast.

Edit
Mislim na vođe.
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:07 20.10.2013

Komunistički obračun sa oslobadjanjem BG

Pobogu, pa nisu svi partizani bili komunisti!? Zar se nesumnjivi antifašistički karakter NOB- a može osporavati zločinima streljanja i silovanja počinjenih od strane pojedinaca sa imenom i prezimenom?
Šta je De Gol uradio sa francuskim kolaboracionistima?
I dokle se obračunavati sa srpskim antifašizmom na tipično komunistički način!?
gedza.73 gedza.73 19:32 20.10.2013

Re: Komunistički obračun sa oslobadjanjem BG

Zar se nesumnjivi antifašistički karakter NOB- a može osporavati zločinima streljanja i silovanja počinjenih od strane pojedinaca sa imenom i prezimenom?

Dobro, Filipe, i ko je kažnjen?

dr.wagner dr.wagner 21:06 20.10.2013

SMRT FAŠIZMU

.... večer

-Pošto su neki moji bili u ustašama , a očito je da su neki vaši bili u četnicima ,
... ja vas potpuno razumijem

-Ukoliko bi se na trenutak uspjeli odmaknuli od te naše "zadane" i naslijeđene pozicije ,
brzo bi zaključili da su oni (partizani) ipak igrali po pravilima u toj igri ... za koju
su pravila postavili upravo oni koji su je na kraju izgubili ...

-Istina , pored takve konkurencije , njima (partizanima-komunistima-antifašistima) i
nije bio neki problem da na kraju ispadnu pozitivci ..., jer tih par godina
od 41-e do 45-e , kao i ovih posljednjih 20 , prikazali su nam "ove druge" (naše)
u punom "sjaju" ...Wagnerhoochie coochie man hoochie coochie man 21:29 20.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Pošto su neki moji bili u ustašama , a očito je da su neki vaši bili u četnicima


Nemoj doktore porediti ta dva pokreta

Nije lepo prema onim tisućama satrtim po ustaškim logorima.

Nisu četnici imali logore niti ikakvu nameru za sistematskim uništavanjem bilo koga.
gedza.73 gedza.73 21:32 20.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

-Pošto su neki moji bili u ustašama , a očito je da su neki vaši bili u četnicima ,

Dragi doktore, 'usporedba' ustaša bi mogla da ide u pravcu ljotićevaca koji su učestvovali u streljanju u Kragujevcu oko 3 000 ljudi i dece jer su logori za decu u Evropi jedino postojali u ustaškoj Hrvatskoj.
Kad smo kod logora da pomenemo Sajmište koje je bilo pod upravom NDH i u direktnoj vezi sa logorom Jasenovac.

Da su i kod vas postojale odmazde gde se za jednog ubijenog Nemca (vaši su ih gađali cvećem) ubijalo 100 Srba i Roma u užoj Srbiji mislim da bi proterali partizane i komunista do Atine.

Čuli ste, doktore, za Dijanu Budisavljević?
Ja sam za nju prvi put čuo ovde na blogu pre neku godinu.
Ako se dobro sećam ta žena Heroj je vodila spiskove u čije se hrvatske porodice smeštaju srpska deca čiju su decu pobile ustaše.

Po samom završetku rata došla je hrvatska OZNA, UDBA (antifašistički, što kaže Sonja Biserko, oslobodioci) i pokupila sve papire.
Koliko li je te dece, kao odrasli ljudi, ubijalo sa ubicama svojih roditelja svoje rođake?

Posle rata smo imali prvoborce prvog, drugog reda, pletilje vunenih čarapa, šalova, kurire sa spomenicama i ordenjem...

Da li je vrli, novi svet odlikovao Dijanu Budisavljević?

edit
HCM, bio si brži sa komentarom.
dr.wagner dr.wagner 22:14 20.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Pozdrav drugovi

hoochie coochie man

Nemoj doktore porediti ta dva pokreta

gedza.73-Nisam želio povlačiti paralele u "zaslugama" , već u posljedicama (nakon
oslobođenja) jer se o tome povela polemika ...

-U tim posljeratnim "izravnavanjima računa" mi smo prošli nešto gore od vas ,
a dio razloge za to je nabrojen u vašim reakcijama ... i ja to ne negiram ...

-Jasno , ne mogu se složiti da su "vaši" bili avangarda , zato jer su "moji"
bili gori od njih ... oni treći su tu ipak bili pametniji , a i pravedniji
, kako god to bilo danas nekima teško priznati

W

tyson tyson 22:39 20.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Kad smo kod logora da pomenemo Sajmište koje je bilo pod upravom NDH i u direktnoj vezi sa logorom Jasenovac.

Istine radi, Staro Sajmište je formano bilo na teritoriji NDH ali je bilo u nadležnosti i pod upravom Nemaca i kao logor nije bilo u vezi sa Jasenovcem.


hajkula1 hajkula1 01:13 21.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

dr.wagner
Pozdrav drugovi

hoochie coochie man

Nemoj doktore porediti ta dva pokreta

gedza.73-Nisam želio povlačiti paralele u "zaslugama" , već u posljedicama (nakon
oslobođenja) jer se o tome povela polemika ...

-U tim posljeratnim "izravnavanjima računa" mi smo prošli nešto gore od vas ,
a dio razloge za to je nabrojen u vašim reakcijama
... i ja to ne negiram ...

-Jasno , ne mogu se složiti da su "vaši" bili avangarda , zato jer su "moji"
bili gori od njih ... oni treći su tu ipak bili pametniji , a i pravedniji
, kako god to bilo danas nekima teško priznati

W
Prošli gore od nas, tako što ste nagrađeni novim teritorijama koje je dobila Jugoslavija ne Hrvatska? Tako što je Srbija samo podeljena na autonomne pokrajine?
gedza.73 gedza.73 11:27 21.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Tyson
Istine radi, Staro Sajmište je formano bilo na teritoriji NDH ali je bilo u nadležnosti i pod upravom Nemaca i kao logor nije bilo u vezi sa Jasenovcem.

Hrvati su prebacivali zatvorenike iz jednog u drugi logor i obrnuto tokom rata.

Ovi što se butaju i na svaku novu činjenicu viču
-REVIZIJA!!!
bilo i lepo kad bi prosti i zaostali puk uputili u fakte.

Pa kažu da je u logoru bilo Srba, Jevreja, Roma, komunista, partizana, četnika

Uuuupsss, četnika?

Da li je moguće? Čuvari su ustaše a među zatvorenicima četnici. Doktor kaže da su oni isto sa ustašama a 'istorija' da su saradnici okupatora.

Kako se istorija odnosi prema tim žrtvama koji su robovali Nemcima i ustašama a onda dođe nova vlast pa ih strelja?
I pride im oduzme imovinu.

Demokratija nema veze sa komunizmom.
Tito je bio kralj po svim parametrima (osim nasledstva).

dr.wagner dr.wagner 12:57 21.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

... jutro

gedza.73

Da li je moguće? Čuvari su ustaše a među zatvorenicima četnici. Doktor kaže da su oni isto sa ustašama a 'istorija' da su saradnici okupatora.


-Nisam ovo baš razumio ...
-Ali nije dobro u istu (ili susjednu) rečenicu stavljati ustaše , partizane i četnike ...

-Odmah se jave ispravci jer ustaše su bili zli , partizani malo manje , a
četnici su bili dobri ... i širili radost i sreću gdje god su se pojavili ...


W


alselone alselone 13:00 21.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Stigao je i W. Sada ste kompletni vas dvojica.

dr.wagner dr.wagner 14:03 21.10.2013

Re: SMRT FAŠIZMU

Pozdrav A

alselone
Stigao je i W. Sada ste kompletni vas dvojica.


-Već smo se dogovorili da se nađemo na sprovodu

W
tasadebeli tasadebeli 22:13 20.10.2013

???????

Зашто, Карагаћа, побогу, човече?

Таман сам се, видевши наслов овог блога, обрадовао што се неко сетио и овог датума и хтео да дам све препоруке које могу, а онда, читајући текст, видим да и тих 4000 изгинулих партизана и црвеноармејаца у борбама за ослобођење Београда инструментализујеш у својој данашњој донкихотовској идеолошкој борби против свих оних који нису комунисти, нису Југословени, нису титоисти,...

Зар није помињање овог датума могло да прође са мало више поштовања за те изгинуле, са мало више достојанства и без политичарења?

После свега претходно написаног, препуног некаквих нагађања, произвољних личних ставова и провокативних реченица о свему што је Србија данас, ова реченица

Večna slava i hvala oslobodiocima.


на крају текста делује крајње лицемерно.

Видиш, баш због таквих као ти, и данас у Србији још увек постоје два антифашистичка покрета која се међусобно не трпе и сматрају један другога већим непријатељем и од самог фашизма.

Докле више?

П.С. - За разлику од тебе и твојих, у мојој улици у којој сам се родио и проживео читав свој живот, и ове године је, као и претходних 69 година, неко оставио цвет на месту где је изгорео руски тенк и где су погинула два црвеноармејца. А ти што остављају цвет нису ни комунисти, ни Југословени, ни титоисти, него Београђани и Срби. Мислим да је то права мера захвалности ослободиоцима, а не овакви текстови као овај твој.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:16 21.10.2013

Re: ???????

баш због таквих као ти, и данас у Србији још увек постоје два антифашистичка покрета која се међусобно не трпе и сматрају један другога већим непријатељем и од самог фашизма

Ne, ja nemam dilemu.Postoji samo jedan antifašistički pokret jer je onaj drugi to samo bio kratko vreme i onda prešau u kolaboraciju sa okupatorom.
Gde ti je taj drugi antifašistički pokret u oslobađanju Beograda, šta je radio, zašto je prethodno sklopio sporazum sa Nemcima, zašto je odbio naredbu čak i kralja a zaklinjao se za kralja i otadžbinu.
Prema tome, nema u Srbiji dva već samo jedan istinski antifašistički pokret i jedan lažni koji su izmislili revizionisti.
Зар није помињање овог датума могло да прође са мало више поштовања за те изгинуле, са мало више достојанства и без политичарења?

Upravo ja sam i napisao tekst iz poštovanja prema poginulim za slobodu Beograda i ujedno kritiku onih koji ne mogu da izuste njihovo ime, ime tog pokreta, kritiku SPC koja ne nađe za shodno da im oda dužan pomen jer nisu svi, nije većina, bili ateisti, pa valjda je i prestolonaslednik mogao da iskaže poštovanje prema oslobodiocima i konačno svome ocu koji je priznao narodnooslobodilački pokret i naredio DM da sve svoje snage stavi pod komandu VŠ NOV.
П.С. - За разлику од тебе и твојих,

koju ti to razliku ističeš u odnosu na mene i mojih, kojih mojih.
видим да и тих 4000 изгинулих партизана и црвеноармејаца у борбама за ослобођење Београда инструментализујеш у својој данашњој донкихотовској идеолошкој борби против свих оних који нису комунисти, нису Југословени, нису титоисти,...

Ako si nepismen pa ne znaš da čitaš napisano nisam ti kriv.
Ako ti nije jasno, poenta je da se oda dužno poštovanje onima koji su dali živote, i da je VELIKI BEZOBRAZLUK TO ŠTO RADIŠ TI I SLIČNI DA UPRAVO IZ IDEOLOŠKIH RAZLOGA NE POKAZJETE NIKAKAV PIJETET POD NAVODNIM IZGOVOROM DA SU POSLE OSLOBOĐENJA KOMUNISTI STRELJALI NEKE VAŠE.ZAMAGLJENOH UMA NE SHVATATE DA ONI KOJI SU POGINULI NISU MOGLI NIKOGA DA STRELJAJU.
not2old2rock not2old2rock 00:32 21.10.2013

Re: ???????

Видиш, баш због таквих као ти, и данас у Србији још увек постоје два антифашистичка покрета која се међусобно не трпе и сматрају један другога већим непријатељем и од самог фашизма.

Докле више?


Dzaba Taso, dzaba, pogresna adresa
tyson tyson 22:30 20.10.2013

Svoje dvorište


Nego, Milane, kad smo već kod dirigovanog zaborava i sramnog neukazivanja počasti, možeš li bez gledanja u knjige i google da mi kažeš datum oslobođenja Beograda 1918. godine?

Baš me zanima koliko čitalaca i komentatora na ovom tvom blogu zna taj datum.

Ako i malo poznaješ istoriju verujem da ćeš se složiti da je Srbija u Prvom svetskom ratu pretrpela daleko, daleko veće ljudske i materijalne žrtve nego 30 godina kasnije, a Beograd je dva puta oslobađan. Šta se desilo sa kolektivnim sećanjem čitavih generacija stasalih posle 1945. godine i podsećanjem na slavne datume iz tog razdoblja istorije?

A ti, tadašnji oslobodioci nisu za sobom ostavili političku policiju i nisu okrvavili ruke do laktova svojim sugrađanima, niti su otimali imovinu, niti su ikome ukidali osnovna ljudska prava i slobode.

Kada je oslobođen Beograd 1918. godine?


tasadebeli tasadebeli 22:42 20.10.2013

Re: Svoje dvorište

tyson

Nego, Milane, kad smo već kod dirigovanog zaborava i sramnog neukazivanja počasti, možeš li bez gledanja u knjige i google da mi kažeš datum oslobođenja Beograda 1918. godine?

Kada je oslobođen Beograd 1918. godine?Са'ће Миланче да фасује три кеца у дневник...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana