Život

ZATURENI NASLOV

razmisljam RSS / 06.04.2013. u 19:33

               Eto, a za sve je kriva ona dama Šonagon što je u desetom veku živela na dvoru japanske carice Sadako i dugo vreme prekraćivala pisanjem. Jer, imala sam naslov, imala sam čitavu priču o drvetima raznih vrsta, lepo skockanu i sređenu, danima po mislima pretumbavanu - samo na papir da je bacim, kada sam počela da čitam njene dnevničke beleške pod imenom ,,Zapisi pred san''.
               I šta? Ustanovim da je ona još pre jedanaest vekova tu moju ideju već sprovela u delo. Mislim, sve to: nabraja različita drveta i svoje asocijacije vezane uz njih. K tome, sve to zapisuje pred spavanje, taman kao i ja što rečenice sklapam u glavi neposredno pre nego što ću da odlutam u Morfejevo carstvo. Toliko me je sludela i zbunila, da sam naslov sasvim zaboravila. Jer, ko će mi sad verovati da sam do teme za pisanje došla nezavisno od nje, kada nikakvih dokaza za to nemam?
               I šta da radim? Naslov zaturen, čini se, nepovratno, a tako je lepo pasovao. A i ne mili mi se više da pišem...
               Nego, beše li u tom mom naslovu zbornik?
               Herbarijum?
               Spisak?

               Katalog?
               Ne, ne, ne...
               Ma setiću se ja već, samo mi treba malo vremena...
               Ček, ček...
               Tu je negde...
               A, da! Leksikon.
               Dakle

                                                   LEKSIKON DRVEĆA

               BADEM - Jedno jedino drvo u vinogradu, naspram pudarske kućice. Ispod njega drvena klupa. Okolo čokoti hamburga i kardinala lišća poprskanog plavim kamenom. Stablo uredno zakrečeno, vitko i pravo. Prvi prolećni cvetovi u čitavom kraju. Pene se izdaleka kicoški i kapriciozno, svesni svoje pahuljasto bele lepote sa tek natruhom ružičastog koje se čini gotovo nestvarnim, jasno vidljivi među još golim granama ostalih voćki koje tek rešavaju da zametnu pupoljke, predomišljajući se svako malo još uvek zimogrožljive i nepoverljive prema prvim nagoveštajima proleća.
               VIŠNJA - Ne bilo koja. Ona jedna posebna na kojoj bih verovatno čamila i dan danas da se moja predobra strina nije sažalila na moje vapaje i pomogla mi da siđem sa nje.
               Ne sećam joj se ukusa. I nije bilo tako daleko do prvih grana kada sam se verala uz nju. Ali, odozgo, zemlja je delovala strahovito daleko. Znam, trebalo je da naučim lekciju i da se snađem sama - zato su svi otišli surovo gluvi na moj plač. Srećom, strinica nije verovala u tu vrstu pedagogije, pa mi je pritekla u pomoć.
               I ona druga višnja, ostarela, umorna od stalnog rađanja što je sasvim digla ruke od sebe i dopustila vinovoj lozi da se uspuže uz nju, razbaškari se po njenim kvrgavim, teškim granama i odatle se razbacuje tamnim grozdovima svake jeseni.
               RINGLOVI - Drveće dušu dalo za međe u salašarskim baštama. Sitno lišće koje ne daje puno hlada, sitni plodovi... Hrana za praseći živalj kada se prezrele šljivice otkinu sa grana i zanimacija za raskokodakanu živinu što slobodno trčkara svuda po avliji. Crvene, žute, plave i bele kuglice što puckaju pod zubima. Najukusnije voće detinjstva nakon zelenih kajsija koje su, naravno, uvek bile bez premca.
               KISELO DRVO - Najbeskorisnije drvo na svetu. Podesno tek da se oko njega zaveže jedan kraj konopca za sušenje veša. I za penjanje, naravno. S tim što je moj brat empirijski utvrdio da nije najpametnije silaziti sa njega naglavce. Taj nauk ga je koštao par šavova na čelu i nekoliko ,,Neću više nikad.'' izjava u koje niko nije poverovao.
               JABLANOVI - Sve što je ostalo kada je srušena bakina i dedina kuća da bi se gradili novobeogradski blokovi. I dan danas mi se srce stegne kada ih vidim. Ipak, znam da negde duboko u svom korenju čuvaju ona ista sećanja na jedno neprocenjivo lepo detinjstvo ušuškano mnogim ljubavima koja čuvam i ja, pa mi od te spoznaje nekako bude lakše.
               ORAH - Zreli plodovi za kolače, barem onaj deo koji ne pokupe veverice, puhovi i pacovi. Zeleni za najbolji orahov liker na svetu koji mama nikada ne zaboravi da napravi. Hlad za da se ispod njega potpaljuje roštilj. Debela, gotovo horizontalna grana za ljuljašku. Čitava krošnja, stamena i sigurna, za penjanje. Sva deca su svoje majmunske sklonosti vežbala na njemu. Za one nespretne i plašljive, uvek su tu bile prislonjene i drvene lotre.
               A onda bi deca odrastala i dobijala svoju decu, i sve bi se ponavljalo: penjali bi se i mali i veliki, tek da dokažu da im se može.
               TOPOLE - Livada iza škole. Poligon za trčanje na časovima fitičkog, ili, u prevodu, dušegupka. Još kada vetar krene da raznosi bele mace na sve strane u razigranim kovitlacima, pa veje kao da je zima i ne može da se diše od golicavih vrtloga... A treba istrčati još tri kruga do kraja časa...
               BOĐOŠ - Ko zna zbog čega vrapcima omiljeno drvo na onom kraju korzoa kod Minipove poslastičarnice. Krošnja puna lepeta i cvrkuta. Naravno, bilo je sasvim razumno izbegavati šetnju ispod nje. Oni koji se toga nisu setili, imali su malih problema sa žitkim mrljicama na odeći i u kosi.
               Zelene bobice - idealna municija za duvaljke koje smo svi kao deca koristili u svojim ratnim igrama. A od čega su duvaljke pravljene nikako ne mogu da se setim.
               GINKO - Jedno jedino stablo u čitavom gradu. Dospelo tu kao deo parka koji je predonoratovski vlasnik nekoliko fabrika predano gajio oko svoje vile sa ribnjakom, ušuškane u hladu najrazličitijih retkih biljnih vrsta. Večita žrtva u sezoni pravljenja herbarijuma. Bilo je pitanje prestiža zaputiti se do na kraj varoši i ubrati par neobičnih lepezastih listova za presovanje.

               ŽALOSNA VRBA - Nepobitan dokaz da vile moraju da postoje i da se, sasvim sigurno, skrivaju od znatiželjnih pogleda baš ispod njenih grana, tako podesno raspuštenih poput vilinskih vitica.
               BREZE - Idealne za lirsku poeziju, onako tanane i bele, sa lišćem što treperi na povetarcu srebreći se i svetlucajući.
               Ali, budimo razumni.
               Kada krenu da rasipaju one svoje oštre male semenke, postaje naporno. Bude ih puna kuća. Donose se na obući, uleću kroz otvorene prozore nepogrešivo pronalazeći paučinu i uplićući se u nju čineći je surovo vidljivim, a domaćičin trud oko spremanja kuće očigledno nedovoljnim, izviru iz tepiha, zapliću se u zavese...
               POMORANDŽA - Još nedosanjani san da sa stabla svojom rukom uberem zreli plod topao od svetlosti i mora.
               DUDOVI - Onaj jedan jedini beli i najkrupniji u čitavoj ulici.
               I onaj jedan crni kraj autobuske stanice čiju svaku neravninu na stablu znam.
               I još jedan, najtužniji, koga ne želim ni da se setim, a sve zbog jedne štrange rukom ispletene i rukom u omču vezane.Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 19:34 06.04.2013

...

razmisljam razmisljam 19:43 06.04.2013

Re: ...

reanimator


Враћаш се у форму.
Поздрављам.

За прво место:

reanimator reanimator 19:45 06.04.2013

Re: ...

Враћаш се у форму

Nisam ja nikada ni ispadao iz forme. Svesno sam se povukao da bi mladi mogli da se razvijaju kroz zdravu konkurenciju, koju je moja hronična dominacija remetila
razmisljam razmisljam 19:59 06.04.2013

Re: ...

reanimator

Nisam ja nikada ni ispadao iz forme. Svesno sam se povukao da bi mladi mogli da se razvijaju kroz zdravu konkurenciju, koju je moja hronična dominacija remetila


Великодушно, широкогрудо, дирљиво, светао пример млађим нараштајима... Непроцењиво.
razmisljam razmisljam 16:55 08.04.2013

Re:Плаво-зелена мапа

http://www.beograd.bgmap.rs/ ( линкчић )

( ,,BG MAP je inovativna multimedijalna dvojezička platforma urbanih i zaštićenih prirodnih lokaliteta Beograda.'' )
bocvena bocvena 19:56 06.04.2013

Malo poezije...

Jablanovi

Zašto noćas tako šume jablanovi,
Tako strašno, čudno? Zašto tako šume?
Žuti mesec sporo zalazi za hume,
Daleke i crne, ko slutnje; i snovi.

U toj mrtvoj noći pali su na vodu,
Ko olovo mirnu i suvu, u mraku.
Jablanovi samo visoko u zraku
Šume, šume, cudno, i drhću u svodu.

Sam, kraj mutne vode, u noći, ja stojim
Ko potonji čovek. Zemljom prema meni,
Leži moja senka. Ja se noćas bojim,
Sebe, i ja strepim sam od svoje seni.

Jovan Dučić

(šaba-daba-da:)

Serenata

Čuj, plače Mesec mlad i žut.
Slušaj me, draga, poslednji put.

Umreću, pa kad se zaželiš mene,
ne viči ime moje u smiraj dana.
Slušaj vetar sa lišća svelog, žutog.

Pevaće ti: da sam ja ljubio jesen,
a ne tvoje strasti, ni članke tvoje gole,
no stisak granja rumenog uvenulog.

A kad te za mnom srce zaboli:
zagrli i ljubi granu što vene.
Ah, niko nema časti ni strasti,
ni plamena dosta da mene voli:

No samo jablanovi viti
i borovi pusti ponositi.
No samo jablanovi viti
i borovi pusti ponositi.

Miloš Crnjanskirazmisljam razmisljam 20:11 06.04.2013

Re: Malo poezije...

bocvena
...
(šaba-daba-da:)
...


Мало, а и мало више поезије никада није на одмет. Нарочито ако је иста у оквиру задате теме.

Иначе, веровала или не, док сам се бавила припремом овог текста за објављивање, у глави ми је ,,изникло'' управо лимуново дрвце. Па ти сад доказуј да немаш некакве наднаравне способности.

И још о јабланима:


bocvena bocvena 20:15 06.04.2013

Re: Malo poezije...

U međuvremenu promenila klip, ali neće da se baci:)
razmisljam razmisljam 20:33 06.04.2013

Re: Malo poezije...

bocvena
U međuvremenu promenila klip, ali neće da se baci:)


Благодарим.
milisav68 milisav68 20:02 06.04.2013

Ringlovi?

Vrsta šljive zvana migavac (barem u Šumadiji)?

bocvena bocvena 20:06 06.04.2013

Re: Ringlovi?

Ili dženerika? Je l' to sve isto?

Čuvena biljka na DŽ u zanimljivoj geografiji:)

(tamanili smo ih kao klinci u oba šumadijska sela. od zelenih smo se izvrtali:)
mirelarado mirelarado 20:11 06.04.2013

Re: Ringlovi?

Да није џанарика?

bocvena bocvena 20:16 06.04.2013

Re: Ringlovi?

U jednom selu su je zvali dženerika, u drugom džanarika...ja sam najviše volela migavce.

EDIT: Cvex dobacuje - Ma to su šljivcige:)))
milisav68 milisav68 20:19 06.04.2013

Re: Ringlovi?

bocvena
Ili dženerika? Je l' to sve isto?

Čuvena biljka na DŽ u zanimljivoj geografiji:)

(tamanili smo ih kao klinci u oba šumadijska sela. od zelenih smo se izvrtali:)

Da, da, to je to.
bocvena bocvena 20:23 06.04.2013

Re: Ringlovi?

I na kraju relevantni izvor - Vukajlija.

(kakvo istraživačko novinarstvo:)
razmisljam razmisljam 20:24 06.04.2013

Re: Ringlovi?

Milisav migavac

Bocvena dženarika


Аха.
Само ми клинци и прасци смо их волели, а одрасли се чудом чудили што поред свег осталог сортног воћа преферирамо баш њих, још док су зелене. А тако су лепо скупљале уста. Најукуснија опорост на свету. А кад сазру најслађа сласт.

Иначе, Сремчичани ( Је л' се тако може рећи за житеље Сремчице? ) их зову пуцкавци.

Бо, врати ми лимуново дрвце, молим те.
А ево и још једне лепе верзије Доброг дрвета:

milisav68 milisav68 20:34 06.04.2013

Re: Ringlovi?

bocvena
I na kraju relevantni izvor - Vukajlija.

(kakvo istraživačko novinarstvo:)

A niko ne pominje migavac.

Само ми клинци и прасци смо их волели, а одрасли се чудом чудили што поред свег осталог сортног воћа преферирамо баш њих, још док су зелене.

Pa prve su "stizale".

Tada nije bilo uvoza svega i svačega (niti plastenika), pa je to bio prvi prolećni "izvor" vitamina C.
razmisljam razmisljam 20:34 06.04.2013

Re: Ringlovi?

bocvena
I na kraju relevantni izvor - Vukajlija .

(kakvo istraživačko novinarstvo:)


Ништа без младих истраживача.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:47 06.04.2013

Re: Ringlovi?

Ништа без младих истраживача


Blizu jesu ali su ipak omašili :)

Džanarika (Prunus cerasifera Ehrh.)

Inače, kad se o drveću radi, i ja kao i domačica o njemu razmišljam, svakoga dana u svakom pogledu (a najčešće u pogledu para )

ŠljivaVišnja

razmisljam razmisljam 21:09 06.04.2013

Re: Ringlovi?

milisav68

A niko ne pominje migavac.


Изгледа да је то баш неки жешћи локализам чим се не помиње међу толико различитих назива а за исту шљиву дивљаку.

Pa prve su "stizale".

Tada nije bilo uvoza svega i svačega (niti plastenika), pa je to bio prvi prolećni "izvor" vitamina C.


Па да. Само што одрасли нису капирали да ми деца тачно знамо шта нам у организму недостаје.
Ух, када се само сетим колико су нам бранили да једемо зелено воће.
( Зато је, ваљда, било толико слатко за једење, премда кисело. )


Него, опет си променио фризуру, колико видим. Никако да се навикнем. А и уши си, канда, оперисао.

razmisljam razmisljam 21:13 06.04.2013

Re: Ringlovi?

hoochie coochie man

Inače, kad se o drveću radi, i ja kao i domačica o njemu razmišljam, svakoga dana u svakom pogledu (a najčešće u pogledu para )

Šljiva

Višnja


Домаћински, домаћине, нема шта.
niccolo niccolo 20:06 06.04.2013

disambiguation

što ću da odlutam u Morfejevo carstvo

Јел то онај лик из Матрикса?
razmisljam razmisljam 20:32 06.04.2013

Re: disambiguation

niccolo

Јел то онај лик из Матрикса?


Немам појма што се тога тиче. Не гледала.
Ја то из митолигије. ( линкчић )niccolo niccolo 20:47 06.04.2013

Re: disambiguation

Немам појма што се тога тиче. Не гледала.
Ја то из митолигије. ( линкчић )

па ти озбиљно схватила коментар...
razmisljam razmisljam 21:01 06.04.2013

Re: disambiguation

niccolo

па ти озбиљно схватила коментар...


Наравно да нисам.
Али, то ме није спречило да ти на неозбиљно питање озбиљно одговорим.
niccolo niccolo 21:02 06.04.2013

Re: disambiguation

Али, то ме није спречило да ти на неозбиљно питање озбиљно одговорим.

Па то уопште није у складу са блогобонтоном
razmisljam razmisljam 21:14 06.04.2013

Re: disambiguation

niccolo

Па то уопште није у складу са блогобонтоном


Знам.
Пријави ме модерацији.
niccolo niccolo 21:15 06.04.2013

Re: disambiguation

Пријави ме модерацији.

Пријавио.
razmisljam razmisljam 21:28 06.04.2013

Re: disambiguation

niccolo
Пријави ме модерацији.

Пријавио.


Видела.
И, наравно, 'ладно игнорисала.
niccolo niccolo 21:34 06.04.2013

Re: disambiguationrazmisljam razmisljam 21:37 06.04.2013

Re: disambiguation

niccoloniccolo niccolo 21:38 06.04.2013

Re: disambiguation

Сад да чекамо Реа или да сами напишемо ооо?
razmisljam razmisljam 21:52 06.04.2013

Re: disambiguation

niccolo
Сад да чекамо Реа или да сами напишемо ооо?


Да чекамо Реа, наравно.
Не би било у складу са блогобонтоном да му ускратимо једно од ретких задовољстава у животу.
reanimator reanimator 22:05 06.04.2013

Re: disambiguation

Сад да чекамо Реа или да сами напишемо ооо


Deco moja, nemam reči da opišem kako mi je srce puno :)
razmisljam razmisljam 22:43 06.04.2013

Re: disambiguation

reanimator
Николо
Сад да чекамо Реа или да сами напишемо ооо


Deco moja, nemam reči da opišem kako mi je srce puno :)


Ништа лепше него кад некога учиниш срећним.
mirelarado mirelarado 20:21 06.04.2013

Бресквице

У мом лексикону налазе се претежно воћке: једна гостољубива трешња у бакином дворишту, неколико приступачних кајсија у воћњаку, једна негостољубива крушка кртих грана чији плодови дозревају тек у новембру и расту само на врху крошње и најомиљенија - виноградска бресква, ситних жутих плодова, слатких као мед, забачено скровиште, на размеђи између винограда и шуме.

appendix appendix 20:36 06.04.2013

Re: Бресквице

Kad god neko spomene breskvice, uvek pomislim na moje omiljene kolače..
Izvinjavam se za trol...

razmisljam razmisljam 20:45 06.04.2013

Re: Бресквице

mirelarado
У мом лексикону наказе се претежно воћке: једна гостољубива трешња у бакином дворишту, неколико приступачних кајсија у воћњаку, једна негостољубива крушка кртих грана чији плодови дозревају тек у новембру и расту само на врху крошње и најомиљенија - виноградска бресква, ситних жутих плодова, слатких као мед, забачено скровиште, на размеђи између винограда и шуме.


Ти лексикони су најчешће претежно воћни свима онима који су имали среће да им баке и деде имају дворишта и баште.
Ја бих у свој могла да додам и једну кајсију која је у својим гранама чувала дрвену кућицу у коју се пењало уз конопац. Али, то ће остати за неку другу причу о винограду.
А виноградске брескве... посебна прича. Имам среће да их још могу убрати у викендици код маме.

Једна лепа реч: трепетљика. Или јасика, или топола.razmisljam razmisljam 20:51 06.04.2013

Re: Бресквице

appendix
Kad god neko spomene breskvice, uvek pomislim na moje omiljene kolače..
Izvinjavam se za trol...


Као прво, у овом дворишту тролови не обитавају. Хоћу рећи, ништа се не признаје за трол.
А асоцијације сваке врсте су и више него добро дошле.
Дакле, извињење се не прихвата, самим тим што је било сасвим непотребно.
4krofnica 4krofnica 21:07 06.04.2013

Re: Бресквице

omiljene kolače


marcipan? prijateljica mojih roditelja je za ovakvu poslasticu (a mislim da su bile od marcipana) uzimala nedelju dana odmora da (izmedju ostalog) napravi i ovakve kruškice i jabukice, sve sa ceremonijalnim branjem specijalnih grančica na Kališu za peteljke.. pravila ih je, po etapama, sigurno pet dana, na prelive boja je izuzetno pazila, da izgledaju baš kao prave. predivno servirane, bilo je greota narušavati to savršenstvo (meni, klinki, nije bio problem da slistim pun tanjir, mljackala i lizala prste od šećera:)


(setih se i pesme o breskvicama:)

razmisljam razmisljam 21:49 06.04.2013

Re: Бресквице

4krofnica

marcipan? prijateljica mojih roditelja je za ovakvu poslasticu (a mislim da su bile od marcipana) uzimala nedelju dana odmora da (izmedju ostalog) napravi i ovakve kruškice i jabukice, sve sa ceremonijalnim branjem specijalnih grančica na Kališu za peteljke.. pravila ih je, po etapama, sigurno pet dana, na prelive boja je izuzetno pazila, da izgledaju baš kao prave. predivno servirane, bilo je greota narušavati to savršenstvo (meni, klinki, nije bio problem da slistim pun tanjir, mljackala i lizala prste od šećera:)


Може од марципана, као на овој слици:(Обожавам марципан, али баш, баш... )

А може и овако. ( линкчић )
Не смем да тврдим, али мислим да Апендикс говори о овој варијанти. Њу сам обично сретала међу славским колачима. Ону од марципана никада.

(setih se i pesme o breskvicama:)


Хвала.
Знам да није your cup of tea, али, има везе са горе помињаним марципаном, макар овлаш :И, да: добродошла у моје блоговориште. Драго ми је што си свратила.
jinks jinks 20:37 06.04.2013

...

Tree as self symbol

Carl J. understood the tree as a symbol of individuation: the roots reflecting the unconscious, the trunk conscious realisation and the crown : goals of life. Trees in dreams are understood as a haven or refuge, or a place of knowledge.

Hark (1995) a Jungian analyst saw three dimensions represented in trees; crown: conscious personality or opportunities for expression, trunk: self-esteem, desire for self-expansion and roots reflected how someone was ‘rooted’ in life. The trunk can be the person’s experience of the body and the branches how one reaches out and gather’s ‘light’ which can symbolise how one relates and perhaps reaches out to other people.
razmisljam razmisljam 21:00 06.04.2013

Re: ...

jinks
Tree as self symbol


Да, може се штошта ,,прочитати'' из начина на који неко доживљава/црта дрво. Занимљиво тумачење симбола дрвета, у сваком случају.

А тумачења има и оваквих:
Келти ( линкчић ) и Стари Словени. ( линкчић )
jinks jinks 21:04 06.04.2013

Re: ...

Posebno je zapalo za oko ovo
gather’s ‘light’ which can symbolise how one relates and perhaps reaches out to other people

, odnosno, odgovarajuce tumacenje simbolike 'svetla'.
jinks jinks 21:13 06.04.2013

Re: ...

Interesantno kako se tipovi ličnosti opisani u keltskom leksikonu drveća/ličnosti poklapaju sa [link] 12 arhetipova [/link] koje su neki istraživači izdvojili kao 12 osnovnih modela priča koje svako od nas u životu proživljava (sad da li uvek samo jednu ili više njih istovremeno ...)
razmisljam razmisljam 21:58 06.04.2013

Re: ...

jinks
Posebno je zapalo za oko ovo
gather’s ‘light’ which can symbolise how one relates and perhaps reaches out to other people

, odnosno, odgovarajuce tumacenje simbolike 'svetla'.


Да, добро да си ми обратио пажњу.
Превидела сам то досезање светлости иако је, у ствари, веома занимљиво за разматрање.
Да ли човек шири своје гране на све стране ка другим људима, попут храста или ораха?
Или их скупља уз себе попут јаблана, несклон комуникацији?
А можда их опушта попут жалосне врбе, не знајући ни сам шта би хтео?
Има ту лепог материјала за размишљање.

razmisljam razmisljam 22:03 06.04.2013

Re: ...

jinks
Interesantno kako se tipovi ličnosti opisani u keltskom leksikonu drveća/ličnosti poklapaju sa [link] 12 arhetipova [/link] koje su neki istraživači izdvojili kao 12 osnovnih modela priča koje svako od nas u životu proživljava (sad da li uvek samo jednu ili više njih istovremeno ...)


Очигледно је да се искуство о типовима личности преносило кроз векове. Зашто би се један посвећен, мудар и пажљив келтски посматрач људи по било чему разликовао од данашњих истраживача?

А то о причама...
Мислим да нисмо ,,скројени'' само и искључиво за једну. Преплиће се ту, у мањој или већој мери, грање разног дрвећа.
jinks jinks 22:19 06.04.2013

Re: ...

Да ли човек шири своје гране на све стране ка другим људима, попут храста или ораха?
Или их скупља уз себе попут јаблана, несклон комуникацији?
А можда их опушта попут жалосне врбе, не знајући ни сам шта би хтео?

Da, a da ne zaboravimo i gorući žbun ... neki kažu drvo akacije (koje još uvek, po nekim verovanjima, raste u jednom od najstarijih manastira na svetu, na Sinaju) :)
razmisljam razmisljam 22:40 06.04.2013

Re: ...

jinks

Da, a da ne zaboravimo i gorući žbun ... neki kažu drvo akacije (koje još uvek, po nekim verovanjima, raste u jednom od najstarijih manastira na svetu, na Sinaju) :)


Ево га:Burning Bush, St Catherine's Monastery, Sinai

Али...
The Hebrew word used in the narrative, that is translated into English as bush, is seneh (סנה), which refers in particular to brambles ( линкчић )


Мада постоје и претпоставке да је Мојсије био под дејством неког халуциногеног средства у тренутку док је примао заповести од Јехове, тако да је веома упитно шта је он видео као горући жбун.
jedi-knight jedi-knight 22:39 06.04.2013

...

Ustanovim da je ona još pre jedanaest vekova tu moju ideju već sprovela u delo.Da nisi to u stvari bila ti ? U nekom od prošlih života.
razmisljam razmisljam 22:45 06.04.2013

Re: ...

jedi-knight
Ustanovim da je ona još pre jedanaest vekova tu moju ideju već sprovela u delo.


Da nisi to u stvari bila ti ? U nekom od prošlih života.


Видиш, тако нешто ми уопште није пало на памет.
А тако је логично.


jedi-knight jedi-knight 22:55 06.04.2013

Re: ...

Видиш, тако нешто ми уопште није пало на памет.
А тако је логично.


Teško je doći do odgovora ako nedostoaju prava pitanja
razmisljam razmisljam 23:05 06.04.2013

Re: ...

jedi-knight

Teško je doći do odgovora ako nedostoaju prava pitanja


Срећа да се у таквим приликама увек појави неки витез Џедај.
plavusha011 plavusha011 23:38 06.04.2013

a moje omiljeno... baobab

razmisljam razmisljam 23:53 06.04.2013

Re: a moje omiljeno... baobab

plavusha011


Невероватно дрво!
А то ме подсети:
И мој омиљени део:

Мали Принц и лисица ( линкчић )


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:47 06.04.2013

J.J. Z.

POSLEDNjI LEŠNIKNa drvetu, čak na vrhu,

Tužna lica

Sedi jedna zabrinuta

Veverica.Čini mi se i suze joj

Licem klize, -

Poslednji je lešnik htela

Da zagrize;Jesen pozna, većem žuti

List na grani,

Sad lešnika nema više,

Svi pobrani.I poslednji što ga našla

Izmače se, -

Ni oraja nigde nema,

Ne vide se.(Jovan Jovanović - Zmaj)
razmisljam razmisljam 23:59 06.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
POSLEDNjI LEŠNIK

...
...
Ni oraja nigde nema,

Ne vide se.


(Jovan Jovanović - Zmaj)


Сирота веверица.

А кад смо већ код ораја:dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:06 07.04.2013

Re: J.J. Z.

Zelen orah od roda se
savija, savija
....


razmisljam razmisljam 00:15 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
Zelen orah od roda se
savija, savija
....


Сироти Заим.
Мада, уздише, а осветољубив само тако.

А док се зелен орах савија од рода, вишњичица се од рода саломила:Виииди како су слатки.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:24 07.04.2013

Re: J.J. Z.

Виииди како су слаткиrazmisljam razmisljam 00:31 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
Виииди како су слатки
Медењачићи.
Баш.

А јеси ли ти као дете јела багремов цвет и ладолеж?

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:42 07.04.2013

Re: J.J. Z.

Naravno :)
razmisljam razmisljam 00:50 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
Naravno :)


Некако нисам ни сумњала.

И зато не ломите ми багрење. ( линкчић )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 01:07 07.04.2013

Re: J.J. Z.

И зато не ломите ми багрење. ( линкчић )


Patriotske znaci :)
razmisljam razmisljam 01:16 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama

Patriotske znaci :)


Јашта. ( линкчић )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 01:23 07.04.2013

Re: J.J. Z.Јашта. ( линкчић )


Hm, <<<klik
razmisljam razmisljam 01:28 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
)

Hm, <<<klik


Ееее, а све је исто к'о и лани... ( линкчић )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 01:33 07.04.2013

Re: J.J. Z.

Ееее, а све је исто к'о и лани


Lipe-moze <<LINK
razmisljam razmisljam 01:39 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama


Lipe-moze <<LINK
А шта кажеш на јелу? ( линкчић )
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 01:42 07.04.2013

Re: J.J. Z.

Kazem - kesten:)
razmisljam razmisljam 01:58 07.04.2013

Re: J.J. Z.

dusanovaiivanovamama
Kazem - kesten:)


Добро, де...Расцветали яблони и груши или воћно револуционарна. ( линкчић )

Черевићан Черевићан 09:00 07.04.2013

мурга

црним дудом исокака
гађали смо девојчице
сваки потреф хаљинице
правиојој је флекице

razmisljam razmisljam 13:04 07.04.2013

Re: мурга

Черевићан
црним дудом исокака
гађали смо девојчице
сваки потреф хаљинице
правиојој је флекице


Мурга, да.
Или мурва.
Ех, дудиње...

Тако потцењена воћка, а најслађа на свету целом.
И буде се тако лепо мусав скроз и сасвим кад се сочна зрнца зобају.

А након тих дечачких несташлука, маме се хватају за главе - треба те тамне флекице и опрати са хаљиница.

Гос'н Чер, као и увек, задовољство ми је видети Вас да сте сврнули до мог блогодворишта састављању стихова ради.reanimator reanimator 15:25 07.04.2013

Re: мурга

Гос'н Чер, као и увек, задовољство ми је видети Вас да сте сврнули до мог блогодворишта састављању стихова ради


razmisljam razmisljam 18:42 07.04.2013

Re: мурга

reanimator


Добро бре, је л' ти мене хоћеш да носиш на души?
Све разумем, али толику дозу агресивности...
Мал' ме срчка није стрефила.
Умољавам те да убудуће ипак покушаш да будеш мало суКтилнији, јер ја сам једна женска особа у годинама.
49 41 49 41 12:18 07.04.2013

Iva

Vrsta vrbe iz ukrstenih reci; al' ne samo to.

Iva je jedno krasno crnogoricno drvo, koje moze dostici visinu preko 10 m i starost do hiljadu godina.

P.S.
Nisam uspeo da ga izguglam.
razmisljam razmisljam 12:54 07.04.2013

Re: Iva

49 41
Vrsta vrbe iz ukrstenih reci; al' ne samo to.

Iva je jedno krasno crnogoricno drvo, koje moze dostici visinu preko 10 m i starost do hiljadu godina.


Црногорично дрво? Чини ми се да си направио нехотичну омашку. Али, ништа страшно.

Врба је, као што ћемо видети, веома моћно дрво, а кажу да је то зато што након зиме оживљава пре свег осталог дрвећа, те успева да од Сунца упије најчистију и најдрагоценију пролећну енергију. У словенској митологији била је посвећена Јарилу, једном од аспеката Сунца који је господарио вегетацијом и плодношћу.
( ЛИНКЧИЋ )

Kao supruga Velesa, Devana se u ruskim bajkama pojavljuje kao Vasilisa, prelepa mudra devojka koja svome mužu pomaže da savlada brojne izazove. Osim što je Devana pretežno šumska boginja ona je vezana i za reke i jezera. Njeno drvo je leska, ali i vrba. Praznik vrbopuc posvećen je ovoj boginja a on se slavi u rano proleće. Inače, Spasoje Vasiljev smatra Devanu upravo boginjom proleća, zbog čega je možemo smatrati sličnom, ako ne identičnom Vesni.
( ЛИНКЧИЋ )


P.S.
Nisam uspeo da ga izguglam.


Мала помоћ пријатеља. ( линкчић )


И још... ( линкчић )
њихов латински назив, Salix, настао од келтских речи које значе „вода“ и „близина“
49 41 49 41 13:46 07.04.2013

Iva

Nisam napravio nehoticnu gresku.

Jeste Iva - vrsta vrbe ali; malo ko zna, takodje i zimzeleno drvo tankih, dugih-neznih iglica i retkih grana.

Dosta retko drvo i za mene bilo nekad nepoznato.

Ima ga u komsiluku neko pred kucom. Ako me put nanese, slika cu ga.
Kcerku sam krstio po njemu, iako joj je to skraceno ime.
razmisljam razmisljam 17:51 07.04.2013

Re: Iva

49 41
Nisam napravio nehoticnu gresku.

Jeste Iva - vrsta vrbe ali; malo ko zna, takodje i zimzeleno drvo tankih, dugih-neznih iglica i retkih grana.

Dosta retko drvo i za mene bilo nekad nepoznato.


Извињавам се, заиста.
Збиља до сада нисам чула за зимзелену варијанту, што никако не оправдава мој исхитрен коментар.

Ima ga u komsiluku neko pred kucom. Ako me put nanese, slika cu ga.


Радовала бих се када би то учинио. Признајем, знатижељна сам.

Kcerku sam krstio po njemu, iako joj je to skraceno ime.


Лепо име за лепо дете.
kleinemutter kleinemutter 13:56 07.04.2013

lipe

Ja volim lipe. Sećaju me na ispitni rok , Novi Sad.

Neke moje ljubavi...

Lipov čaj me asicira i na moju mamu. Najviše volim kod nje da ga pijem. Ona ne koristi kupljeni nego sama sprema cvet za čaj.
razmisljam razmisljam 18:00 07.04.2013

Re: lipe

kleinemutter
Ja volim lipe. Sećaju me na ispitni rok , Novi Sad.

Neke moje ljubavi...


Волим их и ја, наравно. Њихов мирис збиља призива бујице некаквих пријатних сећања. Али, блог је ипак подесан тек за кратку форму, тако да је мој Лексикон дрвећа сасвим свесно закинут за многа стабла и многе врсте.
Но, ту сте ви, коментатори, да га допуните.

Lipov čaj me asicira i na moju mamu. Najviše volim kod nje da ga pijem. Ona ne koristi kupljeni nego sama sprema cvet za čaj.


Чувај пажљиво мирис маминог чаја од липе.

И једна песма о липама у цвату:

zilikaka zilikaka 14:19 07.04.2013

sećarnik

Ajav, kud sam i otvorila ovaj blog.

Pa vi braćo i sestre, na čelu sa pisaljkom i domaćicom bloga, ko u dunstflaši da ste odrastali.

Nego, slušaj vamo, gledaj u mene:

Prvo, na kiselo drvo se ne penje, jer je toliko krto da sigurno puca pod težinom. To je ubedljivo najgore drvo za popeti se. Osim toga, kad se uvatiš za njega, ostaje ti smrad na rukama. Ti mora da si nešto pomešala.

Drugo, višnja i trešnja kad ojačaju, su više nego odlične. posebno u vreme roda. Ne kaže se džabe ko dete na trešnju. Glatka kora, gusto granje, a nema šansi da pukne grana. Čak i ako se prelomi, ne odvaja se.

Kajsija nije nikako za penjanje. Isto krta, a posebno još kad oteža pod rodom. Čas posla je izlomiš i unakaziš.

Ringlov, kako koji. Često ima i bodlje, a u najboljem slučaju je ko šljiva.

Šljiva može da nosi, al je rapava. Nema šansi da se ne izdereš.

Dud i lipa su isto krti, ali lipa ima bolju krošnju, dok dud ne razgranava lepo. Ne možeš daleko da stigneš.

Od svega, obedljivo najbolji je orah. Ubio se za pentranje. Sve mu valja.

Na četinare se naravno ne penje, jer za to treba pancir.


...i tako. Da ne pomisle ljudi svašta o nama.
razmisljam razmisljam 18:33 07.04.2013

Re: sećarnik

zilikaka
Ajav, kud sam i otvorila ovaj blog.

Pa vi braćo i sestre, na čelu sa pisaljkom i domaćicom bloga, ko u dunstflaši da ste odrastali.
Nego, slušaj vamo, gledaj u mene:

Prvo, na kiselo drvo se ne penje, jer je toliko krto da sigurno puca pod težinom. To je ubedljivo najgore drvo za popeti se. Osim toga, kad se uvatiš za njega, ostaje ti smrad na rukama. Ti mora da si nešto pomešala.


О, пење се, и те како. Ништа ја побркала нисам. Испробано у сопственом дворишту више од неколико пута у разним приликама. Оно, чињеница да здиба баш, а и високо до првих грана, па напорно.
А брат ми се не би стумбао да није ногом закачио за онај поменути конопац за веш, па се саплео и променио силазну путању за сто осамдесет степени. И при томе имао среће да је главом гађао траву, а не напукли комад бетона који је дрво корењем развалило и уздигло на опасно.

КИСЕЛО ДРВО ( линкчић ) Немој да те мрзи да отвориш. Иза се крије једна лепа прича.Kajsija nije nikako za penjanje. Isto krta, a posebno još kad oteža pod rodom. Čas posla je izlomiš i unakaziš.


Цврц!
Била у винограду мога Деје једна на којој смо сазидали кућицу од дасака и како то већ иде.
А он нам сигурно не би допустио да је крљамо, иако нам је стварно свашта допуштао.
Јер, сам је калемио све воћке и није му било до тога да их неко ломи и разбуцава.
Дакле, не да смо се пењали и не да смо уживали у томе, него смо летње дане проводили у њеној крошњи без икаквих последица по њу и по нас.
Ето.

kiselo drvo, višnja, trešnja, kajsija, ringlov, šljiva, dud, lipa, orah, četinari...


Кхм...
Извини што ћу те питати, али жива нисам да сазнам јеси ли ти икада била девојчица? Мислим, машнице у коси, кикице, беле ( може и зарозане, нема везе ) сокнице и лаковане ципелице... Па летња 'ладовина и старо ћебе под дрветом и онда ситан вез девојачки по на пијаци купљеним надрукованим комадима белог платна ( крстићи, ланчићи, пун вез, мулинеи... ).
Аман, ко канда си се само по дрветима верала и колена дерала.

Имаш ли ти уопште какво друго присећање по питању дрвећа, а да није пентрачење по истом, или, далеко било, замахивање сикиром у циљу припремања потпале?

...i tako. Da ne pomisle ljudi svašta o nama.


О НАМА неће, али о теби?
zilikaka zilikaka 18:44 07.04.2013

Re: sećarnik

Аман, ко канда си се само по дрветима верала и колена дерала.
razmisljam razmisljam 18:48 07.04.2013

Re: sećarnik

zilikaka
Аман, ко канда си се само по дрветима верала и колена дерала.milisav68 milisav68 19:19 07.04.2013

Re: sećarnik

razmisljam

Кхм...
Извини што ћу те питати, али жива нисам да сазнам јеси ли ти икада била девојчица?

zili
49 41 49 41 23:11 07.04.2013

AtlasNekada sam sam imao ovaj atlas. Posto imam dobro vizuelno pamcenje, a bio u nedoumici; koje drvo ili grm sam ugledao - sluzio mi je kao konsultant.
razmisljam razmisljam 14:38 08.04.2013

Re: Atlas

49 41


Nekada sam sam imao ovaj atlas. Posto imam dobro vizuelno pamcenje, a bio u nedoumici; koje drvo ili grm sam ugledao - sluzio mi je kao konsultant.


Јој, што бих ја волела да га се докопам. Мораћу мало да процуњам по књижарама, мада сумњам да ћу имати успеха у потрази.

Мора да је било узбудљиво и забавно прелиставати странице тог Атласа и спајати виђене биљке са именима истих.
49 41 49 41 00:26 08.04.2013

Iva - Jack pine treeSkupili se muski, pobegli od svojih zena; uz pivo divane.
Jedan mi prebtojavao iglice (5 na svakom) Jack pine tree!
Usput naucih da mi Iva, moze biti i Jack - i ponasa se povremeno tako.

razmisljam razmisljam 14:44 08.04.2013

Re: Iva - Jack pine tree

49 41

Skupili se muski, pobegli od svojih zena; uz pivo divane.
Jedan mi prebtojavao iglice (5 na svakom) Jack pine tree!


Прво, пуно ти хвала на уложеном труду.
Лепо, моћно дрво, нема шта.

Pinus banksiana - Jack pine tree: није ни чудо што никад нисам чула за ово дрво ( На своју жалост и срамоту, не знам ни многа имена овог нашег, домаћег дрвећа. ) када исто расте само у Северној Америци.Usput naucih da mi Iva, moze biti i Jack - i ponasa se povremeno tako.


Ето.

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:08 08.04.2013

.

kod mene na terasi raste limun žut
(a na kraju je ispala zelena limeta)

*iggy the pope
razmisljam razmisljam 14:26 08.04.2013

Re: .

stefan.hauzer
kod mene na terasi raste limun žut
(a na kraju je ispala zelena limeta)


Битно је да родева, што би рекли.
И да јој цветови опојно миришу...

( Ех, а имала сам ја два лимунова стабалца из семенки узгајаних и калемљених. Али, она можда доспеју у неку другу причу. )

*iggy the pope


Јој, што волим Иги Поп. ( линкчић )
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:44 08.04.2013

Re: .

Јој, што волим Иги Поп

podseća me na jednog dečaka.
sad se sakrio,
ali povremeno iskoči iz *skrovišta:)(i da
joj,što volimvolimvolim iggy pop)
reanimator reanimator 16:37 08.04.2013

Re: .

joj,što volimvolimvolim iggy pop

Breaking news!

razmisljam razmisljam 16:44 08.04.2013

Re: .

reanimator

Breaking news!


Прелепо.

razmisljam razmisljam 17:05 08.04.2013

Re: .

stefan.hauzer

podseća me na jednog dečaka.
sad se sakrio,
ali povremeno iskoči iz *skrovišta:)Добро је што има скровиште, па може да се сакрије у њега када му дозлогрди да се дружи са одраслим собом.
А још боље што повремено из скровишта искаче.
reanimator reanimator 17:18 08.04.2013

Re: .

razmisljam
reanimator

Breaking news!

Прелепо.


Zahvaljujem na podršci :)
razmisljam razmisljam 17:56 08.04.2013

Re: .

reanimatorZahvaljujem na podršci :)


Само је требало дочекати прави тренутак. Знала сам да ћеш натрчати кад-тад.

Него, видим, умеш ти и другојаче. ( линкчић )
reanimator reanimator 19:38 08.04.2013

Re: .

Него, видим, умеш ти и другојаче. ( линкчић )

Ah, pa jeste, nisam ja uvek smrtno ozbiljan, ponekad se opustim i dozvolim sebi da se zainteresujem za neku laganiju priču iz života
zilikaka zilikaka 20:29 08.04.2013

Re: .

Nije da mi je stalo, al šteta da se baci.
100.
P.S. Naročito posle ovakvog centaršuta

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana