Budućnost| Društvo

Ko se najviše protivi ulasku Srbije u EU?

Vojislav Stojković RSS / 29.10.2012. u 13:35

Beogradski centra za bezbednosnu politiku (BCBP) nedavno je objavio rezultate istraživanja  “Šta građani Srbije misle o svojoj i bezbednosti Srbije” .  U okviru dela “Bezbednost i integracije”  ispitivano je, između ostalog,  ko je za, a ko protiv ulaska Srbije u EU. Za mene, a verujem i mnoge druge, rezultati tog dela su prilično iznenađenje.

Terenski deo realizovao je CeSID u septembru 2012.g,  a prema onome što je BCBP objavio na svom sajtu, istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku građana Republike Srbije, bez KiM,  korektnom metodologijom za ovu vrstu istraživanja – korišćen je upitnik sa 123 varijable, a intervjuisanje je sprovedeno tehnikom “lice u lice”, direktnim kontaktom sa ispitanikom (F2F, face to face). Kompletan izveštaj istraživanja može se pogledati OVDE.

Rezultati pokazuju da je opredeljenje građana Srbije za ulazak u EU u konstantnom padu i sa preko 70% onih koji su 2003.g. bili za ulazak u EU  do septembra ove godine palo je ispod polovine (47%). Istovremeno broj protivnika ulasku Srbije u EU je sve veći, tako da je danas  svaki treći građanin protiv (35%).Broj evroskeptika se uvećao čak za 10% u odnosu na stanje iz juna 2012. godine koje je zabeleženo u istraživanju Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

35542i1pol05.jpg

 

Takav trend i nije posebno iznenađenje. Međutim, kada se detaljnije pogleda ko je za, a ko protiv ulaska Srbije u EU, iznenađenja nisu mala.

Znatno više zastupnika članstva u EU je među onima koji imaju 30 do 39 godina (54%) i među starijim građanima Srbije koji imaju više od 60 godina (51%),  nego među mladima. Odnosno, najveći protivnici članstva u EU su mladi od 18 do 29 godina (42%), a među njima prednjače srednjoškolci i studenti. Svaki drugi učenik ili student (54%) je protiv članstva Srbije u EU.  Protivnici članstva u EU su najzastupljeniji u glavnom gradu Srbije.

Autori istraživanja nisu “naterali brojke da progovore”, odnosno nisu se upuštali u traženje odgovora na pitanja zašto su mladi ljudi, posebno učenici i studenti,  veći protivnici evrointegracija od sredovečnih I starijih sugrađana; i kako to da su stanovnici glavnog grada Srbije veći evroskeptici od stanovnika koji žive u unutrašnjosti.  Zar  ne važi više ono “Beograd je svet”, odnosno da  li je sada, recimo,” Jagodina svet”, a Beograd periferija?

Ni jedno istraživanje nikada nije pokazalo da su mladi građani Srbije, veći protivnici ulaska u EU od starijih, a odgovora na pitanje zašto je to tako za sada nema.  Objašnjenje   da je reč o mladima koji su odrastali u vreme režima Slobodana Miloševića, pa tako nisu ni imali prilike da zapamte neko bolje vreme,  teško da je  prihvatljivo.

Deo odgovora moguće je tražiti u karakteristikama uzrasta - mladi su nestrpljivi, skloni radikalnijim stavovima, nedostaje im životno iskustvo, imaju izraženiji osećaj za pravdu i ne vole da ih se "vuče za nos".

Ipak, čini se, da su pravi odgovori u pomerenom sistemu vrednosti, slabostima obrazovnog sistema i nedostatku osmišljenog programa pripreme mladih za život koji ih očekuje. 

.................

Zašto sam u svom prethodnom blogu postavio pitanje odnosa politike Nemačke prema Srbiji?

U ovom istraživanju građani su, između ostalog,  pitani koje tri države predstavljaju najveću pretnju za bezbednost Srbije. Kao i prošle godine, na prvom mestu (kao pretnja za Srbiju) se nalaze SAD (43%), ali je do promene u odnosu na 2011. godinu došlo na drugom mestu. Nemačka je sada na drugom mestu (25%). I ovo je dokaz da je mnenje u Srbiji „reagovalo“ na događaje u poslednjih godinu dana, a koji se, pre svega, ogledaju u restriktivnijim zahtevima koje su nemački zvaničnici iznosili u procesu rešavanja kosovskog problema.Komentari (435)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 13:44 29.10.2012

Bilo bi dobro

da ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore, ili, ako ima ljudi sa informacijama iz druge ruke. Zaista zanimljivi podaci.

Hvala, Džeremaja. :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:11 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

da ne nagađamo,


A što da ne? Recimo, nisam mogla da se suzdržim od spontanog nagađanja dok sam čitala rezultate. Vidim da je i autor "nagodio" jedan od razloga koji sam i sama "nagodila":

slabostima obrazovnog sistema


Nije jedini, ali nikako ga ne bih zanemarila kao potenijalno jedan od najvažnijih.
margos margos 14:18 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

A što da ne?

Mene stvarno zanimaju odgovori tih mladih, samo zato.

Inače, naravno, obrazovni sistem je iz naše perspektive ono što mnogo ne valja - ali ne znam da li je i iz njihove.
Sećam se nekog podatka od pre 4 godine da je neki veoma mali procenat mladih do 26 godina koji uopšte imaju pasoš. A inostranstva u koja su išli su uglavnom Makedonija, Crna Gora, Hrvatska...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:20 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

margos
da ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore,Pretpostavljam da mnogi ne bi umeli da objasne zašto su protiv. Biti protiv je prilično in dok si mlad, ali odgovoriti zašto si protiv je malo teže.
highshalfbooze highshalfbooze 14:27 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Pretpostavljam da mnogi ne bi umeli da objasne zašto su protiv. Biti protiv je prilično in dok si mlad, ali odgovoriti zašto si protiv je malo teže.


Pa to ti pričam. I da dodam da mnogi ne bi umeli da objasne ni zašto su za.
Jukie Jukie 14:37 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Zato ništa ne treba pitati mlađe od 35 godina
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:56 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Jukie
Zato ništa ne treba pitati mlađe od 35 godina


Juki, izvini, jesi li ti >35 ili <= 35?
ivana23 ivana23 15:12 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković
margos
da ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore,


Pretpostavljam da mnogi ne bi umeli da objasne zašto su protiv. Biti protiv je prilično in dok si mlad, ali odgovoriti zašto si protiv je malo teže.


Logicnije bi bilo da odgovor daju moja deca, ali ipak cu da prilozim svoj glas.
U EU, u kakvom je stanju danas - odlucno ne.
Primer:

Estonija - gospodarsko (privredno) čudo koje napuštaju stanovnici <<< link

Unatoč povoljnim kretanjima u gospodarstvu, situacija u Estoniji za obične građane nije laka. Rezultat toga stanja je nezapamćeni egzodus radne snage, piše Deutsche Welle
satinelle satinelle 15:25 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković

margosda ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore, Pretpostavljam da mnogi ne bi umeli da objasne zašto su protiv. Biti protiv je prilično in dok si mlad, ali odgovoriti zašto si protiv je malo teže.


Ja se na primer protivim postojanju, a ne ulasku Srbije u EU, od nastanka iste. Zato sto smatram da je vestacka tvorevina i kao takva ne moze da opstane. Izuzetno sam nesrecna sto se ovo desava sa EU zajednicom ovih dana, ali to je bila apsolutno predvidiva cinjenica, a to je da nesto sto nastaje da bi bilo protivteza necemu, nije odrzivo. To mislim za Kraljevinu Jugoslaviju, to mislim za SFRJ, takodje za nesretnu SRJ.
dragoljub92 dragoljub92 15:33 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

ja se protivim postojanju ljudi,zato što smatram da su veštačka tvorevina i da samo čine štetu zemlji i ostalim stanovnicima iste.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:35 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

ivana23


Logicnije bi bilo da odgovor daju moja deca, ali ipak cu da prilozim svoj glas.
U EU, u kakvom je stanju danas - odlucno ne.Ivana, tvoj stav mi je razumljiv, ali da su današnji studenti pretežno protiv ulaska u EU, koji im otvara mogućnost da, u zavisnosti od svojih sposobnosti, podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.
Mnogi iz moje generacije (bebi-bum generacija) oberučke su prihvatili otvaranje YU-granica za odlazak u Zapadnu Evropu. Nisu se plašili izazova i, naravno, neki su uspeli, a neki nisu. Međutim, mogućnost je bitna.
satinelle satinelle 15:35 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

dragoljub92
ja se protivim postojanju ljudi,zato što smatram da su veštačka tvorevina i da samo čine štetu zemlji i ostalim stanovnicima iste.


Vrlo pogresno shvaceno, nazalost.
highshalfbooze highshalfbooze 15:42 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.

velika zabluda ili neistina (autor zna šta je).
link
ivana23 ivana23 15:42 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković
Ivana, tvoj stav mi je razumljiv, ali da su današnji studenti pretežno protiv ulaska u EU, koji im otvara mogućnost da, u zavisnosti od svojih sposobnosti, podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.
Mnogi iz moje generacije (bebi-bum generacija) oberučke su prihvatili otvoranje YU-granica za odlazak u Zapadnu Evropu. Nisu se plašili izazova i, naravno, neki su uspeli, a neki nisu. Međutim, mogućnost je bitna.


Podaci istraživanja koja pokazuju da bi većina mladih građana Hrvatske otišla iz zemlje u potrazi za poslom poslužiće kao dodatni argument onim državama Evropske Unije koje nameravaju da koriste pravo na ograničenje pristupa hrvatskih građana njihovom tržištu rada.

To znači da hrvatski građani neće moći da se slobodno zapošljavaju u takvim državama i nakon ulaska u EU 1. jula naredne godine.


EU Hrvatima: Nećemo vas zaposliti <<< link | ČETVRTAK 25.10.2012
freehand freehand 15:47 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ja se na primer protivim postojanju, a ne ulasku Srbije u EU, od nastanka iste. Zato sto smatram da je vestacka tvorevina i kao takva ne moze da opstane.

Postoji li država koja nije veštačka tvorevina?
satinelle satinelle 15:51 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

freehand
Ja se na primer protivim postojanju, a ne ulasku Srbije u EU, od nastanka iste. Zato sto smatram da je vestacka tvorevina i kao takva ne moze da opstane. Potsoji li država koja nije veštačka tvorevina?


Postoji. Srbija.Sta je tu vestacko, ako pricamo o nacionalnoj drzavi (gde vecina cini zajednistvo, bar po nekom pitanju) Sta je zajednicko EU?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:55 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

highshalfbooze
podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.

velika zabluda ili neistina (autor zna šta je).
link


Dobro, ako ne u Londonu, onda u Stokholmu. Evo, citiram sa tog tvog linka:

"Još jedna skandinavska država – Švedska potpuno će otvoriti vrata radnicima iz Hrvatske. Isto su nam potvrdili i za države koje su postale članice Eu proširenjem 2004. i 2007. godine – Poljsku, Letoniju, Litvu, Slovačku te Rumunjsku, iz čijeg veleposlanstva poručuju kako slobodu kretanja radnika uzimaju kao temeljno načelo na kojem počiva jedinstveno europsko tržište, što treba primjenjivati bez diskriminacije na sve građane Unije bez obzira na to iz koje članice dolaze. I Portugal, kako sada stoje stvari, otvara vrata Hrvatima."

Malo li je?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:16 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

ivana23

EU Hrvatima: Nećemo vas zaposliti <<< link | ČETVRTAK 25.10.2012

Pa, kako koja članica EU:

"Finska neće uvoditi nikakve restrikcije ni prijelazni period za državljane Hrvatske. Hrvati će moći slobodno raditi u Finskoj nakon pristupanja EU – kažu iz finskog veleposlanstva, ali i upućuju na zanimljiv podatak. Naime, prema statističkim podacima finskog ureda za imigraciju, Hrvati su već na 10. mjestu što se tiče predanih aplikacija za boravak u Finskoj, lani ih je bilo 587, a većina zahtjeva odnosi se na rad.

Još jedna skandinavska država – Švedska potpuno će otvoriti vrata radnicima iz Hrvatske. Isto su nam potvrdili i za države koje su postale članice Eu proširenjem 2004. i 2007. godine – Poljsku, Letoniju, Litvu, Slovačku te Rumunjsku, iz čijeg veleposlanstva poručuju kako slobodu kretanja radnika uzimaju kao temeljno načelo na kojem počiva jedinstveno europsko tržište, što treba primjenjivati bez diskriminacije na sve građane Unije bez obzira na to iz koje članice dolaze. I Portugal, kako sada stoje stvari, otvara vrata Hrvatima.

– Stav Portugala oduvijek je bio da se podržava slobodno kretanje ljudi unutar EU." LINK
sevarlica sevarlica 16:23 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković
margos
da ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore,Pretpostavljam da mnogi ne bi umeli da objasne zašto su protiv. Biti protiv je prilično in dok si mlad, ali odgovoriti zašto si protiv je malo teže.


Npr. zato što teoretski postoji jedna unija a faktički dve ili čak tri.
U prvoj Uniji su V.Britanija, Nemačka, Francuska, BeNeLux, Danska, Švedska, itd.
U drugoj su: Italija, Španija, Portugal, Irska, Austrija, itd.
U trećoj su: zemlje "istočnog bloka".

One u prvoj Uniji više ne moraju da prete oružjem i silom drugim članicama ili onim jadnicima koji čekaju članstvo, dovoljno je da utvrđuju standarde kako njima odgovara. Pravila igre se formiraju tako da : npr. Nemačka vama može da izveze melčne proizvode, ali vi ne ispunjavate standarde da izvozite njoj. Taman vi dostignete nivo standarda, oni podignu lestvicu malo gore, i tako u nedogled. Drugim rečima: šargarepa na štapu.
Dozvoljeno ti je, takođe, da bezvizno putuješ po zemljama prve unije i gledaš kako oni žive iako ti nikada u svojoj zemlji to nećeš imati. Naravno, primiće te raširenih ruku alo si visokoobrazovani kadar u čije su obrazovanje uložili jedno veliko NIŠTA!!!
poreznik2 poreznik2 17:27 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Može li odgovor od nekoga ko ima 35, ko je visoko obrazovan, prima evropsku platu u Srbiji i ko bi mogao bez problema da nađe posao u EU u ovom trenutku.
Koji je bio za EU i koji je trenutno protiv.

Razlozi.

Naši političari nas zamajavaju pričama o EU. Niti ćemo brzo u EU, niti ćemo imati koristi u globalu. Ovo nas odvači od rešavanja naših problema. Korupcija, ekonomija i pravna država. 95% ovoga što se navodno čini je šarena laža sa naše strane. Problem je u našoj političkoj eliti.

Nama treba pravna i država bez korupcije. Rumunija i Bugarska su u EU. Nivo korupcije i nezakonja je kao kod nas.

Ekonomija. Ulaskom u EU više gubimo nego što dobijamo. Nemamo carina, naša privreda ne može da opstane bez carina. To je posledica da smo radili pogrešno zadnjih 30 i više godina. Kamate na kredite će biti veće nego u EU i porezi (neko mora da izdržava penzionere). Konkurentnost očajna. Srpska kornača ne može da se takmiči sa evropskim ili kineskim zecom. Jedini izlaz je pojačan protekcionizam, sa razvojem naše privrede.

Ako uđemo u EU desiće nam se ono što se dešava kao Rumunima. Najsposobniji će otići u EU (oni koje hoće da prime i koji im trebaju). Ostaće zemlja bez mladih kojih i ovako ima premalo. Nestaćemo kao zemlja skoro sigurno.

Ako ne uđemo u EU, možda možemo da padnemo toliko nisko da se osvestimo i sredimo situaciju u zemlji i krenemo napred. Koliko verovatno, vrlo malo. Ali u ovo slučaju možemo da sredimo svoju privredu i preživimo kao zemlja.

Ljudi stariji od 35 godine žive u iluziji da će nam biti bolje sa ulaskom u EU. Oni u to veruju jer moraju da imaju nadu da će biti bolje. Ulaskom u EU samo mali deo od njih bi imao koristi. Već su prestari da bi bili rado primljeni u EU, uključujući i mene. EU trebaju mladi i obrazovani. Ono što treba starijim od 35 godina u Srbiji je mnogo bolja ekonomija u Srbiji.
tyson tyson 17:46 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Mene stvarno zanimaju odgovori tih mladih, samo zato.

Detaljnih odgovora u ovakvom istraživanju nema, i ne treba da ih bude. istraživanje javnog mnenjaovog tipa nudi nam odgovor na pitanje ŠTA ljudi misle.

Odgovor na pitanje ZAŠTO ljudi misle na određeni način dobija se fokus grupama, gde se sa pripadnicima ciljne grupe (u ovom slučaju omladine do 30 godina starosti) vodi razgovor sa ciljem da se saznaju koreni njihovih stavova.

Dakle, sada zainteresovani treba da naprave nekoliko fokus grupa i rezultate istih ukrste sa istraživanjem javnog mnenja koje je napravio CESID. Zapravo, trebalo je da CESID i naručilac to urade sa najzanimljivijim ciljnim grupama i pre objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnenja; to bi samo istraživanje učinilo daleko zanimljivijijm i potpunijim.dragan7557 dragan7557 18:15 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković:
Međutim, mogućnost je bitna.


Viš braćela Vojislave stvari nisu tako proste.

Ta mogućnost zapošljavanja u deficitarnim kadrovima EU je u potpunosti otvorena pa zbog toga nema potrebe za daljom pričom oko toga, uz navođenje Euro Raja kao zapošljavajuće destinacije.

Naravno postavlja se pitanje zašto je jedna SFRJ u svoje vreme otvorila vrata svojim građanima da "privremeno" bolje rečeno večno odu iz socijalističkog Raja?

Zbog ljubavi prema svojim građanima ili zbog deviza koje su ti građani, onda kao i danas donosili aktuelnnoj nekompetentnoj vlasti?

Socijalistička ekonomija jeste bila bolja od sadašnje koja je katastrofa na deseti stepen, ali ni ona nije bila dovoljno sposobna da zaposli svoj narod.

Ako izostavimo katastrofalnu činjenicu da mi i nemamo kadar koji može da se zaposli u inostranstvu(EU) osim nešto malo kadrova koji bi eventualno mogli da konkurišu za zaposlenje u EU, i to jednostavno i rade, možemo reći da mi nemamo dovoljno kadra ni za potrebe Srbije a kamo li za izvoz.

Pouzdane podatke da nemamo opismenjenih kvalifikovanih majstora, svake godine daje recimo i nemačka kvota za zapošljavnje iz Srbije, koju iz godine u godinu nije moguće ispuniti.

Naravno ono što u neiscrpnim količinama imamo je administrativno-partijaški kadar koji u EU ide drugim rođaćko-kumovskim-klanovskim vezama a plaća ga narod Srbije.

Recimo koliko kvalifikovanih majstora školujemo godišnje?

Koliko fakultetske diplome Srbije vrede u EU i drugde?

I koju bi ti kadrovsku strukturu iz Srbije preporučio za izvoz?

Realno gledano Srbija ne samo da nema kadrove za izvoz, već ih nema dovoljno ni za samu Srbiju, ali to je druga priča.


cerskimargos margos 18:32 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Odgovor na pitanje ZAŠTO

Nekako mislim da se u tim, kakvim god, odgovorima, krije i neko zrnce oslonca i za nas mator(ij)e. Ne verujem da mladi toliko ne umeju da artikulišu svoje ZAŠTO, a plaši me unapred osuđivanje njihovih odgovora i izbora. Ako se ogroman broj ljudi zaklinje da stvari radi zbog dece, da li je moguće da se ta deca ne saslušaju, već im se po automatici kroje opravdanja i optužbe?

highshalfbooze highshalfbooze 18:48 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Dobro, ako ne u Londonu, onda u Stokholmu. Evo, citiram sa tog tvog linka:


Može se pretpostaviti šta ća se desiti kada nahrupe svi nezaposleni u Švedsku. O nalaženju posla u Poljskoj, Letoniji, Litviji, Slovačkoj, Rumuniji i Portugalu ne treba trošiti reči.
I uopšte koja je logika rešavanje pitanja nezaposlenih slanje radnika u pečalbu?

Parola EU nema alternativu je Srbiju koštala:
- 20 mlrd € spoljnjeg duga u periodu 2001-2012
- 60 mlrd € spoljnotrgovinskog deficita u periodu 2001-20011
- Povećanje stope nezaposlenosti sa 12.5% (2001) na 25% (2012) sa predviđanjem da će početkom 2013 biti 30%. I to su zvanični podatci. Realno je dosta veći procenat (ima dosta građana koji su nezaposleni i nisu prijavljeni na biro rada).
- Deindustrijalizacija zemlje i tehnološko zaostajanje (zapravo unazađenje).
- Otimačina celokupne društvene imovine.
- ...spisak je podugačak...
Sada, umesto pitanja odgovornosti za sve ovo napred navedeno, neko se dosetio da prebacuje odgovornost na građane, jer navodno oni nisu za ulazak u EU.
To je zaista previše. Em nas pljačkaju, em nas još i *ebu.
Ova zemlja je trebala da bude u EU kao osnivač, a sada nam se nudi perspektiva da se zapošljavamo u Rumuniji, Letoniji, Litvaniji... "malo li je"... pa čekaj .. mislim...
milivoje_bg milivoje_bg 19:14 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković
ivana23


Logicnije bi bilo da odgovor daju moja deca, ali ipak cu da prilozim svoj glas.
U EU, u kakvom je stanju danas - odlucno ne.Ivana, tvoj stav mi je razumljiv, ali da su današnji studenti pretežno protiv ulaska u EU, koji im otvara mogućnost da, u zavisnosti od svojih sposobnosti, podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.
Mnogi iz moje generacije (bebi-bum generacija) oberučke su prihvatili otvaranje YU-granica za odlazak u Zapadnu Evropu. Nisu se plašili izazova i, naravno, neki su uspeli, a neki nisu. Međutim, mogućnost je bitna.

Ок је то што ти кажеш !
Но, поставља се питање --- зашто би млади ишли негде тамо да буду успешни зидари, конобари, књиговође, физичари, инжењери, итд... ? Зашто то не би били тамо где су рођени и где су стасали, тј. код своје куће (колико год свет био нечија кућа, ја мислим да је кућа - за већину људи - једна).
dragoljub92 dragoljub92 19:27 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ок је то што ти кажеш !
Но, поставља се питање --- зашто би млади ишли негде тамо да буду успешни зидари, конобари, књиговође, физичари, инжењери, итд... ? Зашто то не би били тамо где су рођени и где су стасали, тј. код своје куће (колико год свет био нечија кућа, ја мислим да је кућа - за већину људи - једна).

zato što je ta 'jedna kuća' ruinirana,stakla polomljeta,vrata razvaljeta,ćeramida poispanula i seskršila a onoj što bilo celo to pokrali majstori što reknuli da ćegu sredu,i srediligu samo takoj, temelj se pomerio pa zidovi poispucali ođak se nakrivija ki pijanica na plot. dvorište pola zaraslo u korov a pola ugaženo u ledinu na koju ništo ne nica. beton na stazu do kuću sav ispucao i zinule rupe glavu dasi skršiš.
iz taku kuću sebega glavom bez obzira.ete zatoj.
Jukie Jukie 19:35 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

milivoje_bg

Vojislav Stojković
поставља се питање --- зашто би млади ишли негде тамо да буду успешни зидари, конобари, књиговође, физичари, инжењери, итд... ? Зашто то не би били тамо где су рођени и где су стасали, тј. код своје куће (колико год свет био нечија кућа, ја мислим да је кућа - за већину људи - једна).

Zato što ovde ne postoji stanište na koje su ekološki prilagođeni.
U takvim situacijama populacija ima tri opcije:
1)da se pretvori (evoluira) u nešto drugo što do sada nije bila
2)da izumre
3)da emigrira na drugu lokaciju gde postoji odgovarajuće stanište
cult cult 19:44 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

slabostima obrazovnog sistema


Moj dvanaestogodišnji sin se upravo vratio iz škole i ispričao da im je nastavnica likovnog danas na času zadala da slikaju sveca po izboru. On je nastavnici rekao da nije baš najsigurni u to kako izgledaju lica svetaca jer je ateista. Prvo su krenuli povici od drugara iz razreda da čim ne veruje u boga, da je "verovatno ustaša"; "odakle ti pravo da ne veruješ u boga"; "tebi nešto fali u glavi", "ti nisi Srbin" (ime mu ne zvuči baš najsrpskije) itd. Onda im je on rekao da ako oni imaju pravo da veruju u boga, on ima pravo da ne veruje, medjutim, odgovor je bio "ne veruješ jer si ustaša".

Pitao sam da li je reagovala nastavnica na tu viku.
On reče da ga je nastavnica pitala da li veruje u dobrotu, u to da ne treba činiti loše, da treba voleti druge ljude, a moj sin je odgovorio da veruje. Nastavnica je rekla eto, vidiš da veruješ u boga, samo ni sam to još ne znaš.

On je rekao da to što zna šta je dobro, ne znači da mora da veruje i u natprirodna bića, a odgovoreno mu je da sedne i ne filozofira.
Pošto je mojim roditeljima slava Sv.Djorjde, a tu sliku je vidjao, pitao je da li moze njega da crta. Može, rekla je.

Morao sam da mu objašnjavam da što je u manjini ne znači da nije u pravu. I da ću otići do škole da porazgovaram s profesorkom o tome da li je promašila predmet.

Pojma nemam kako smo do ovde stigli.
Baš pojma nemam.
Ali mi je odvratno.
Jukie Jukie 19:57 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult

Prvo su krenuli povici od drugara iz razreda da čim ne veruje u boga, da je "verovatno ustaša"; "odakle ti pravo da ne veruješ u boga"; "tebi nešto fali u glavi", "ti nisi Srbin" (ime mu ne zvuči baš najsrpskije) itd. Onda im je on rekao da ako oni imaju pravo da veruju u boga, on ima pravo da ne veruje, medjutim, odgovor je bio "ne veruješ jer si ustaša".


Baš su buđavi mulci
I eto ko će kroz 6-7 godina imati pravo glasa i tim glasom odlučivati o budućnosti ove zemljeI da ću otići do škole da porazgovaram s profesorkom o tome da li je promašila predmet.

Prvo izguglaj plan i program, ko zna, možda to i piše tamo
(što rekao Sofronije Leghorn)
Ribozom Ribozom 20:02 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

margos
da ne nagađamo, već da nam ti mladi kažu odgovore, ili, ako ima ljudi sa informacijama iz druge ruke. Zaista zanimljivi podaci.

Hvala, Džeremaja. :)


Mozda ce pomoci.
U prosloj godini smo imali dvojicu mladica iz Srbije i Crne Gore u posetu. Dosli su da na zapadu potraze posao. Obojica su sa diplomama, govore po dva jezika (engleski odlicno), pametni, elokventni, dobri itd.
Pre nas su pokusali isto to u drugim zemljama (Italija i Francuska). Jedan je u Francuskoj i rodjen. Kako nisu uspeli tamo pokusali su kod nas i bili su puni nade. Radije bi ih svrstao u evrofanatike nego evroskeptike. Poslali su, mozda, po 50 molbi za posao. Vratili su se ocajni. Mi smo im pruzili punu podrsku (ja sam evroskeptik iz nekih desetih razloga) i danas ih podrzavamo. Mislim da, generalno, mladi imaju previse ocekivanja od Evrope, mislim na egzistencijalne. Kada su naisli na birokratske prepreke odusteli su.
...a i blog malo suv

westvleteren westvleteren 20:03 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro


Pošto je mojim roditeljima slava Sv.Djorjde, a tu sliku je vidjao, pitao je da li moze njega da crta. Može, rekla je.


Ja bih svom detetu savetovao da nacrta sveca na stiklama u znak protesta protiv pravoslavne talibanizacije skolstva. Najozbiljnije.
I kakav je to pedagog koji u ovakvoj situaciji objasnjava njemu zasto treba da veruje u Boga umesto da prekori ove degene koji mu vicu "ustaso"
cult cult 20:05 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Baš su buđavi mulci


Nisu oni krivi.
To u njihovim glavama je proizvod udruženog rada roditelja, ulice. medija i škole respektivno.

To smo mi danas. A još strašnije je ono što nastaje u budućnosti.
Tvrdim da ćemo nestati. Kao narod.


zemljanin zemljanin 20:08 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Tvrdim da ćemo nestati. Kao narod.

Narodi dolaze, prolaze i odlaze ... ljudi opstaju ...
appendix appendix 20:11 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Tvrdim da ćemo nestati. Kao narod.

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija "prokockala" svoju evropsku šansu i dodala da ovom narodu preti nestanak.
link
cult cult 20:12 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

I kakav je to pedagog koji u ovakvoj situaciji objasnjava njemu zasto treba da veruje u Boga umesto da prekori ove degene koji mu vicu "ustaso"


I ranije mu je ta objašnjavala ko je i šta pravoslavni bog, ali nisam reagovao.
Moraću da skoknem ovih dana na kratak razgovor.
Inače su početkom godine deca verbalno napala nastavnicu biologije kad im je rekla da kreacionizam i darvinizam nisu stvari oko kojih će se na njenom času raspravljati već će se za nepoznavanje teorije evolucije dobijati jedan u dnevnik.
Ludilo na šta su napravili decu.
Mislim, mame im šeruju svete petke po fejsbucima. Nije ni čudo.
freehand freehand 20:13 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

I eto ko će kroz 6-7 godina imati pravo glasa i tim glasom odlučivati o budućnosti ove zemlje

Ti baš voliš decu.
I demokratiju.
freehand freehand 20:18 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult
I kakav je to pedagog koji u ovakvoj situaciji objasnjava njemu zasto treba da veruje u Boga umesto da prekori ove degene koji mu vicu "ustaso"


I ranije mu je ta objašnjavala ko je i šta pravoslavni bog, ali nisam reagovao.
Moraću da skoknem ovih dana na kratak razgovor.
Inače su početkom godine deca verbalno napala nastavnicu biologije kad im je rekla da kreacionizam i darvinizam nisu stvari oko kojih će se na njenom času raspravljati već će se za nepoznavanje teorije evolucije dobijati jedan u dnevnik.
Ludilo na šta su napravili decu.
Mislim, mame im šeruju svete petke po fejsbucima. Nije ni čudo.

Apsolutno obavezno treba da posetiš tu nastavnicu.
Ja sam pretprošle godine posetio nastavnicu istorije koja je decu pitala da li bi prijavili Ratka Mladića. Razgovor je bio kratak i uljudan, moram reći.
Što se veronauke tiče - moji klinci su izabrali građansko, ne znam da ima ikakvih ispada po tom pitanju, da ih je ikada bilo a od svetaca se, koliko znam pominju Dušan Kecman i Duško Vujošević. Klinci su u 50 cent fazonu.
Mislim - sve to ima veze sa sredinom, bemliga. Ko te terao da se guraš među serbske amiše?
cult cult 20:23 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ko te terao da se guraš među serbske amiše?


ćuti.
još je tu preko veze.
zemljanin zemljanin 20:26 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult

I ranije mu je ta objašnjavala ko je i šta pravoslavni bog, ali nisam reagovao.
Moraću da skoknem ovih dana na kratak razgovor.
Inače su početkom godine deca verbalno napala nastavnicu biologije kad im je rekla da kreacionizam i darvinizam nisu stvari oko kojih će se na njenom času raspravljati već će se za nepoznavanje teorije evolucije dobijati jedan u dnevnik.
Ludilo na šta su napravili decu.
Mislim, mame im šeruju svete petke po fejsbucima. Nije ni čudo.

Ne znam za tebe ali da se to desilo mom detetu - ta osoba ne bi više živela u istom gradu a o školi da ne govorimo ... tu nema "razgovora" i tolerisanja ... i ne mislim ni na kakve oblike fizičkih obračuna ...
dragan7557 dragan7557 20:28 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković 15:55 29.10.2012
Re: Bilo bi dobro

highshalfbooze

podjednako konkurišu za posao ovde ili, npr, u Londonu, teže mogu da razumem.


velika zabluda ili neistina (autor zna šta je).
linkDobro, ako ne u Londonu, onda u Stokholmu. Evo, citiram sa tog tvog linka:

"Još jedna skandinavska država – Švedska potpuno će otvoriti vrata radnicima iz Hrvatske.

Tebi braćela evidentno nije mnogo poznato o tzv. plavoj karti za kadrove potrebne u raznim deficitarnim zanimanjima u EU državama?

Na drugom mestu, ili pak još bolje na prvom mestu je jezička barijera koja se postavlja između aplikanta za posao i posla.

Raditi u Švedskoj, Holandiji, Finskoj, Danskoj itd čini obligatornim perfektno vladanje jezikom države u koju se aplicira, i kojim aplikant uobičajeno ne vlada, a to sa iznimkom Engleske i Irske su sve ostale države EU. Učeći u školi samo engleski jezik, aplikant je već u startu hendikepiran.

Nacionalne države sa svojim jezicima niti koga očekuju sa znanjem engleskog niti je znanje istog preduslov za doijanje radnog mesta.

Zanje engleskog jezika u ovim slučajevima je pre ali ne i obligatorno i može se reći bezvredno.

Zamišljati EU u kojoj je znanje engleskog od nekog značaja je jedna od samoobmana koje vladaju u Srbiji.

Šta početi sa Hrvatom ili Srbinom u Švedskoj koji nema pojma o Švedskom, inače prilično teškom jeziku? Ili u Danskoj, ili u Holandiji?

U svim državama EU koje bi bile destinacija za radnu snagu iz bivše Yu je zakonski obavezno poznavanje određenog nivoa nacionalnog jezika i polaganje jezičkog ispita pre dobijanja radne i boravišne vize. Pored toga stoji i zakonska obaveza poznavanja minimalnog stepena istorije, organizacije i kulture u državi domaćina.

Nekadašnji stil idem ja tamo ili ovamo pa ću lako, snaći ću se ja već, je prazna priča za malu decu.

Pored navedenog postoji i problem nostrifikacije diploma visokoškolskih ustanova Srbije koje nisu baš na nekom glasu, već su na najgorem mogućem glasu.

Poređenje kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina sa današnjim uslovima u ekonomskoj migraciji stanovništva je čist apsurd.

cerski
dragan7557 dragan7557 20:34 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

freeko:
Apsolutno obavezno treba da posetiš tu nastavnicu.

Valjad prvo da ustanovi jel nastavnica il' profesorka?

Još nisam čuo da deci od 12 godina predaju u školama profesori!?

cult:
Moj dvanaestogodišnji sin se upravo vratio iz škole i ispričao da im je nastavnica likovnog danas

cult:
Morao sam da mu objašnjavam da što je u manjini ne znači da nije u pravu. I da ću otići do škole da porazgovaram s profesorkom o tome da li je promašila predmet.


Naravno takođe nisam čuo da se dete od 12 godina izjašnjava kao ateist!

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:39 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Inače su početkom godine deca verbalno napala nastavnicu biologije kad im je rekla da kreacionizam i darvinizam nisu stvari oko kojih će se na njenom času raspravljati već će se za nepoznavanje teorije evolucije dobijati jedan u dnevnik.
Ludilo na šta su napravili decu.


Citam ovo i ne mogu da verujem.
Kakve su te skole u koje vasa deca idu?
I moja deca su pozavrasvala i osnovne skole i gimnazije u Srbiji, i to u provinciji, i nista sto bi makar malo potsecalo na ovako nesto se nikada nije desilo. Obe isle na gradjansko, mladja par puta isla da slusa veronauku, zanimalo je, i nikakvih pritisaka niti osuda zbog toga nisu imale.
cult cult 20:41 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cerski


šta reći
freehand freehand 20:44 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult
cerski


šta reći

Sklopi usne, ne govori...
cult cult 20:46 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Kakve su te skole u koje vasa deca idu?


Inače, loženje je na zvezdu/partizan navijači, baklje.
Od politike gadjenje prema EU. Ljubav: Rusija. Šešelj, Toma.
Sve to čuješ iz sinovljevih priča. Skupljaš deliće, napraviš sliku, pa te ovo istraživanje o kom piše Džeremaja nimalo ne iznenadi.
Ribozom Ribozom 20:49 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

@Cerski
Postoji jos uslova za dobijanje radne dozvole. Recimo, minimalna zarada. A pazi, postoji mogucnost da ne dobiju radnu dozvolu zbog 'nacionalnog interesa'.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Inače, loženje je na zvezdu/partizan navijači, baklje.
Od politike gadjenje prema EU. Ljubav: Rusija. Šešelj, Toma.
Sve to čuješ iz sinovljevih priča. Skupljaš deliće, napraviš sliku, pa te ovo istraživanje o kom piše Džeremaja nimalo ne iznenadi.


bem li ga, bice da ja nisam bas najbolje informisan.
Mozda i to sto su cerke u pitanju ima nekog uticaja, nesto se bas i ne loze na fudbal (a ni sport uopste ih nesto posebno ne privlaci, cak ni Djokovic :))

I kad vec nagadjamo sta je uzrok ovakvim rezulatima istrazivanja, moze biti da je to o cemu ti pricas ali mozda tu iam i neceg drugog.

Klinci su uvek radikalniji, bilo sta sto lici na nepravdu bi da ispravljaju ili da joj se suprotstavljaju, a ovo izmedju EU i Srbije nije bas tesko procitati ako nepravdu.
Pomenu se ovde i da bi oni licno dosli u bolju poziciju ulaskomu EU pa je cudno sto to ignorisu. Ja verujem da je pitanje bilo postavljeno tako, ili su ga oni tako shvatili, da se radi o Srbiji u EU, o njihovij drzavi, naciji a ne o njima licno.
Jasno je i njima verovato a i nama matorima, da bi Srbija u EU bila na nekom zacelju, na marginama, u nekom trecem, petom esalonu zemalja clanica, a takvu poziciju klinci tesko prihvataju kao pozeljnu.

Verujem da bi mnogi od tih koji su rekli da su protiv EU na pitanje da li bi oni locno radili u EU odgovorili potvrdno.
milivoje_bg milivoje_bg 21:04 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Jukie
milivoje_bg

Vojislav Stojković
поставља се питање --- зашто би млади ишли негде тамо да буду успешни зидари, конобари, књиговође, физичари, инжењери, итд... ? Зашто то не би били тамо где су рођени и где су стасали, тј. код своје куће (колико год свет био нечија кућа, ја мислим да је кућа - за већину људи - једна).

Zato što ovde ne postoji stanište na koje su ekološki prilagođeni.
U takvim situacijama populacija ima tri opcije:
1)da se pretvori (evoluira) u nešto drugo što do sada nije bila
2)da izumre
3)da emigrira na drugu lokaciju gde postoji odgovarajuće stanište

Смешне фразице.
zemljanin zemljanin 21:14 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Verujem da bi mnogi od tih koji su rekli da su protiv EU na pitanje da li bi oni locno radili u EU odgovorili potvrdno.

LOL, ovo je suština ... kada tako postavimo pitanje, ogroman broj ljudi će reći da će pre ili radije raditi za 1000 evra nego za 100 evra ... svođenje na taj nivo je uskraćivanje informacija ...

I jedna i druga i treća strana ima prava da donosi svoje odluke ... ovde se vodi diskusija "zašto su oni protiv EU" i prejudicira se da je EU "nema alternative" i da su po automatizmu svi ostali "u zabludi"

Ako govorimo o pravnoj jednakosti nama trebaju EU direktive, ako govorimo o ekonomskoj koristi za određeni sloj ljudi - i to je tačno ... ovo "određeni sloj ljudi" ne podrazumeva samo bogate već sve one koji će iskoristiti ponuđene uslove na najbolje mogući način ... ali to opet nisu svi ...

Humanizovati EU do besmislenosti je pogrešno jer nije istina ... osobi koja ima kapacitet da se zaposli u EU ili bilo kojoj drugoj državi na bazi intelektualno-profesionalnih potencijala, svejedno je ...
tasadebeli tasadebeli 21:46 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vojislav Stojković
Ipak, čini se, da su pravi odgovori u pomerenom sistemu vrednosti, slabostima obrazovnog sistema i nedostatku osmišljenog programa pripreme mladih za život koji ih očekuje.margos
Mene stvarno zanimaju odgovori tih mladih, samo zato.Inače, naravno, obrazovni sistem je iz naše perspektive ono što mnogo ne valja


Мислите, по питању јевропских интеграција? Па немојте, људи, к'о бога вас молим, да бацате у мој бунар! Само ми још фали да у учионици пропагирам улазак Србије у ЕУ, па да дигнем руке од образовне компоненте мог посла у потпуности! Држ' папири, држ'ормарићи-ђиласићи са кључићи, држ' васпитно-дисциплински поступци који трају по пола године да би ти се на крају и дете и родитељ смејали у лице, држ' глупави програми и неприпремљена реформа школства због усклађивања са ЕУ,... И сад још само фали да имам у тим програмима евронет, па да се утепам! Уосталом, знате и сами да у овим нашим животићима на брдовитом Балкану важи оно из Гундулићевог Османа:

"Ah, čijem si se zahvalila,
tašta ljudska oholasti?
Sve što više stereš krila,
sve ćeš paka niže pasti!
...........................

Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.

Sad vrh sablje kruna visi,
sad vrh krune sablja pada,
sad na carstvo rob se uzvisi,
a tko car bi, rob je sada."

Ако будемо ударали по школству стално из те перспективе, онда школства више уопште неће ни бити...П.С. -
margos
Sećam se nekog podatka od pre 4 godine da je neki veoma mali procenat mladih do 26 godina koji uopšte imaju pasoš. A inostranstva u koja su išli su uglavnom Makedonija, Crna Gora, Hrvatska...


Млади немају пасоше не зато што су ксенофобични и што неће да путују и да виде света, да комуницирају са вршњацима из других земаља, то је само лажно објашњење за мали проценат младих који имају пасоше. У питању је то што млади немају пара за таква задовољства. Највећи број њих живи у таквим условима да немају довољно новца ни да плате таксе за вађење пасоша. У таквој ситуацији клинци, изгледа, схватају оно што ми матори одбијамо да схватимо. Било да Србија постане чланица ЕУ или не, они (а и ми) у тој ЕУ бићемо вазда грађани другог реда као што смо то и сада.
tasadebeli tasadebeli 22:41 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult
slabostima obrazovnog sistemaMoj dvanaestogodišnji sin se upravo vratio iz škole i ispričao da im je nastavnica likovnog danas na času zadala da slikaju sveca po izboru. On je nastavnici rekao da nije baš najsigurni u to kako izgledaju lica svetaca jer je ateista. Prvo su krenuli povici od drugara iz razreda da čim ne veruje u boga, da je "verovatno ustaša"; "odakle ti pravo da ne veruješ u boga"; "tebi nešto fali u glavi", "ti nisi Srbin" (ime mu ne zvuči baš najsrpskije) itd. Onda im je on rekao da ako oni imaju pravo da veruju u boga, on ima pravo da ne veruje, medjutim, odgovor je bio "ne veruješ jer si ustaša".Pitao sam da li je reagovala nastavnica na tu viku.On reče da ga je nastavnica pitala da li veruje u dobrotu, u to da ne treba činiti loše, da treba voleti druge ljude, a moj sin je odgovorio da veruje. Nastavnica je rekla eto, vidiš da veruješ u boga, samo ni sam to još ne znaš.On je rekao da to što zna šta je dobro, ne znači da mora da veruje i u natprirodna bića, a odgovoreno mu je da sedne i ne filozofira.Pošto je mojim roditeljima slava Sv.Djorjde, a tu sliku je vidjao, pitao je da li moze njega da crta. Može, rekla je.Morao sam da mu objašnjavam da što je u manjini ne znači da nije u pravu. I da ću otići do škole da porazgovaram s profesorkom o tome da li je promašila predmet.Pojma nemam kako smo do ovde stigli.Baš pojma nemam.Ali mi je odvratno.


Наставница ликовног? Тако разговара са дететом од 12 година? Па шта она замишља? Да је Андреј Рубљов лично? Каква будала...

Узгред, Калт, одакле детету од 12 година такво објашњење зашто не зна да црта ликове светаца? Немој погрешно да ме разумеш, није ми намера да било коме придикујем по том питању, довољне су ми и моје сопствене недоумице и запитаности над нечим толико дубоким и тајновитим као што је вера човека да бих се још уз то расправљао са другима, али познајем врло добро тај узраст. Знам да ће врло лако да се заплачу зато што не умеју нешто да нацртају, али до сада још нисам налетео на дете од 12 година које каже да не уме да црта лице неког свеца зато што је атеиста. Хоћу да кажем, дете када не зна да црта коња, обично каже да није никада видело коња, када каже да не зна да црта вилу или вештицу, обично каже да никада није видело ниједну вилу или вештицу... Али у већини случајева се врло брзо баци на посао, па црта онако како оно замишља да изгледа вила, вештица или коњ. А твој син је још уз то имао прилике да види слику Светог Ђорђа код бабе и деде... Чуди ме да није ћутао и урадио задато онако како уме.

Је ли одговор твог сина резултат неке индоктринације у кући или је дете толико напредно да већ у том узрасту самостално проучава филозофско-теолошку литературу по том питању?

Не би требало ни ви у кући баш да оптерећујете његову малу главу таквим питањима. Ту се онда и не разликујете пуно од те наставнице ликовног. Има времена, доћи ће тај ваш мали човек једног дана у свом животу и до таквих питања, па ће сам тражити одговор на њих, без уплитања родитеља, школе, средине у којој живи,...
zemljanin zemljanin 22:56 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Је ли одговор твог сина резултат неке индоктринације у кући или ...

Mislim da je tvoje rezonovanje u suštini ispravno ali se ne bih složio da je istinito, racionalno i činjenično posmatranje okruženja - indoktrinacija ...

Mislim da upadamo u zamke (svi mi) naših pojmova o svetu ... dakle ako neko dete kaže Rusija (indoktriacija komunizmom) ako kaže USA (indoktinacija populizmom) ako kaže Japan (???) ... postoji samo jedna indoktrinacija (intoksikacija) i zove se Raj i Pakao ... sve ostalo su afiniteti ...
tasadebeli tasadebeli 22:57 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

appendix
Tvrdim da ćemo nestati. Kao narod.Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija "prokockala" svoju evropsku šansu i dodala da ovom narodu preti nestanak.link


Сад се сетила да то каже? Е, па касно се сетила, требало је то много раније... Хм... Историчарка... Кхм, кхм...

margos margos 22:57 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Taso, mene zaista interesuje mišljenje tih mladih ljudi od 21 do 29 godina i njihovo zašto.

Kad pomenuh obrazovanje, nisam mislila na to što ti navodiš kao deo tvog posla, koji je birokratizovana škola, već više na ono što je Kalt opisao, na nemogućnost udalajavanja učenika sa časa (i iz škole), na često pretresana pitanja na blogu, pa i neusklađenost sa evropskim programina.

A za pasoše - znam da je novac i nemogućnost putovanja u pitanju a ne odsustvo želje za putovanjem. Navela sam samo kao podatak o ograničenosti saznanja iz njihovog ličnog iskustva.
freehand freehand 22:57 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Sta je tu vestacko, ako pricamo o nacionalnoj drzavi (gde vecina cini zajednistvo, bar po nekom pitanju)

Ako uđemo u teoriju države i prava možda dođemo do toga da je svaka država na neki način veštačka. I da nacionalne države nisu ništa prirodnije od nekih drugih, niti je nacija obavezno vezivno tkivo koje državu čini prirodnom.
Sta je zajednicko EU?

Šta je zajedničko SAD? Kini? Indoneziji? Kanadi? Australiji? Brazilu?
Ono, međutim, što danas u Evropi istovremeno integriše i te integreacije čini okovima su korporacije, nadnacionalne strukture koje nemaju veze sa politikom, i koje ruše barijere ne da bi život učinile boljim, lakšim, ugodnijim već da bi načinile naciju uniformnih potrošača.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:58 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Zato sto smatram da je vestacka tvorevina i kao takva ne moze da opstane. Izuzetno sam nesrecna sto se ovo desava sa EU zajednicom ovih dana, ali to je bila apsolutno predvidiva cinjenica, a to je da nesto sto nastaje da bi bilo protivteza necemu, nije odrzivo. To mislim za Kraljevinu Jugoslaviju, to mislim za SFRJ, takodje za nesretnu SRJ.

Da prostite, sve države i državne zajednice su veštačke tvorevine jer ni jedna ne nastaje voljom prirode pa da prosto takva bude rođena i naraste već voljom i dogovorom naroda.
Naravno,može se govoriti o prirodnim granicama između nekih teritorija na kojima se ljudi organizuju, može o kulturnoj, etničkoj, jezičkoj i drugim bliskostima koji ih motivišu na stvaranje zajedničke državne tvorevine, pri čemu ni jedna jednom stvorena nije ostala večna.
Nadam se da ne misliš da je etnički čista država prirodna pojava, iako treba reći da države sa preko 85% etničke čistoće imaju veći stepen stabilnosti kada se tiče etničkih sporenja.
Nadam se da se slažeš da sve ima svoj istorijski kontekst i da i kada je Aleksandar Makedonski stvarao imperiju mislio je da je stvara za večnost, najmanje da če za njegovog života da traje, tako su mislili i ljudi koji su stvarali i kasnije države, moderne evropske, SAD, kraljevinu Jugoslaviju, SSSR, Rusiju, EU. Neke su se već raspale, nekima to predstoji jer ko može tvrditi da se SAD neće raspasti, da se od Rusije neće još neko odvojiti, da neće otići Škotska i Vels, pa konačno i EU ali ljudi misle da je to sada i srednjeročno dobro rešenje barem u pokušaju.
EU će se pre raspasti što pre počne da se ponaša kao naddržava.Ona može da postane samo jedna interesna ekonomska zajednica sa zajedničkim i drugim interesima o kojima se dogovore pa čak i asimetrično.
A kada je Jugoslavija u pitanju, nije nama loše zato što je ona bila stvorena i postojala već zato što nismo bili dovoljno pametni da je treba sačuvati, što nisu hteli da je sačuvaju i što su se svi zaneli opsesijom da će im kada se rasture biti bolje.Pa ako laže koza ne lažu rozi, kome je bolje ili barem toliko dobro da je vredelo i jednog izgubljenog života i i jedne dečije suze.
cult cult 22:58 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Је ли одговор твог сина резултат неке индоктринације у кући или је дете толико напредно да већ у том узрасту самостално проучава филозофско-теолошку литературу по том питању?


ako je indoktrinacija vaspitavanje da svaku stvar prima sa sumnjom i zapitanošću, da nikad i ničemu u životu bezuslovno ne veruje, onda jeste, indoktriniran je.
Ako je indoktrinacija iskren odgovor na pitanje "da li ti tata veruješ u boga?", da indoktriniran je (tako je, uzgred, i saznao šta znači termin "ateista" )

Ako je indoktrinacija ne dozvoliti koliko god je u tvojoj moći da ti decu od uzrasta vrtića uče crkvenoj dogmi kao u kakvoj pravoslavnoj džamahiriji, vodaju po crkvama za verske praznike, učeći ih kako se krsti, i crtajući krstove po vrtićskim svekama, plašeći ih djavolom i da će goreti u paklu ako ne veruju, već sačekati da se dete razvije u intelektualno biće koje će moći samo da bira izmedju vere, sumnje i ateizma, onda, da, u pravu si, indoktriniran je. Sasvim. Kako si ono rekao...porodična indoktrinacija, da.
Sačekaćemo da sam izabere.
To je jedino fer prema svom detetu.
cult cult 23:01 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

indoktriniran ateizmom.
Fascinirajuće.
Ovo samo militantni vernik može da uveže u sintagmu.
Jukie Jukie 23:04 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

tasadebeli

одакле детету од 12 година такво објашњење зашто не зна да црта ликове светаца? Немој погрешно да ме разумеш, није ми намера да било коме придикујем по том питању, довољне су ми и моје сопствене недоумице и запитаности над нечим толико дубоким и тајновитим као што је вера човека да бих се још уз то расправљао са другима, али познајем врло добро тај узраст. Знам да ће врло лако да се заплачу зато што не умеју нешто да нацртају, али до сада још нисам налетео на дете од 12 година које каже да не уме да црта лице неког свеца зато што је атеиста. Хоћу да кажем, дете када не зна да црта коња, обично каже да није никада видело коња, када каже да не зна да црта вилу или вештицу, обично каже да никада није видело ниједну вилу или вештицу... Али у већини случајева се врло брзо баци на посао, па црта онако како оно замишља да изгледа вила, вештица или коњ. А твој син је још уз то имао прилике да види слику Светог Ђорђа код бабе и деде... Чуди ме да није ћутао и урадио задато онако како уме.

Ja baš mislim suprotno. U šestom razredu (inače postojalo je istraživanje po kome deca u Srbiji ulaze u pubertet godinu dana ranije nego pre deset godina) deca kreću da se vrpolje i ovo je sasvim normalno ponašanje za dete sa visokim IQ koje je odrastalo u ateističkoj porodici.

Tasin opis se odnosi na mlađeg učenika, nekoga kao Lisa Simpson, ko i dalje pokušava da bude dobar sa svakim. Adolescent pak kreće da se buni protiv zatucane sredine u kojoj živi, a tu zatucanu sredinu u ovom slučaju čine ostali učenici koji su nekako u dilu sa nastavnicom likovnog "koja iz nekog razloga podržava nevaljalu decu" (moja definicija u tom uzrastu, odnosi se prvobitno na mog razrednog a zatim i još neke nastavnike).

Pošto je adolescent "od juče" ne ume rečima dobro da se izražava, pa ispituje vodu kao mala vidra kad prvi put uđe u istu pa pljuska šapicama po površini i pravi penu.

U ovom slučaju po prvi put istražuje šta će biti ako javno kaže da je ateista i pokuša da odbrani svoja uverenja. Nije problem u neumenju crtanja lica sveca, to je jasno. U ovom trenutku za njega je važnije da odbrani svoje pravo na sopstveni stav nego da pogne glavu pase travu i zarad neke ocene nacrta ispijenu facu u svešteničkoj odeći.

Kasnije kada prvi pubertet prođe ponovo će skakati kroz obruče kao dresirana pudlica radi ocena i poena, gunđajući sebi u bradu, ali u ovom stadijumu individualnog psihofizičkog razvoja to mu nije prioritet.
cult cult 23:12 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

U ovom slučaju po prvi put istražuje šta će biti ako javno kaže da je ateista i pokuša da odbrani svoja uverenja. Nije problem u neumenju crtanja lica sveca, to je jasno. U ovom trenutku za njega je važnije da odbrani svoje pravo na sopstveni stav nego da pogne glavu pase travu i zarad neke ocene nacrta ispijenu facu u svešteničkoj odeći.


Baš to. Sedmi je razred. Kapira da se razlikuje od većine drugara po mnoštvu stvari (od muzike do...mnogo toga) i prevazilazi onu težnju ka uniformisanosti i bivanjem delom grupe po svaku cenu. Sad to testira, izaziva. Tako je i pričao večeras o tome. Ali da ga je pogodilo, jeste. Masovnost napada plus taj idiot indoktrinirani od profesorke. Kaže da je i drugar Ivan ateista, ali je on ćutao dok je frka trajala, pa njemu nisu govorili da je ustaša : )
angie01 angie01 23:14 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Је ли одговор твог сина резултат неке индоктринације у кући или је дете толико напредно да већ у том узрасту самостално проучава филозофско-теолошку литературу по том питању?


evo 5X sam procitala i nemogudaverujem!

pa je l deca tog uzrasta i manja, koja pak veruju u boga nisu indoktrinirana, za razliku od ovih sto ne veruju, ipak treba da dobiu jaku infuziju o svemu onom na nebesima,...ili pak samostalno proucavaju filozofsko-teolosku literaturu po tom pitanju!

...i jos te stalno citam kao tazabeli, al nisam komentare, pa sam u zabezeku, al sam barem pravilno usvojila nik!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:23 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

kome je bolje


Meni

da je vredelo i jednog izgubljenog života i i jedne dečije suze.

A jel vredelo izgubljenog zivota i suza njeno pravljenje i odrzavanje, a mnogo vise zivota je za to otislo nego na rasturanje.


.........................................................................

A ovo oko Tasine "indoktriancije" mislim da ste preostro osudili i reagovali.

Ni meni se ne cini uobicajenim da dete tog uzrasta na pitanje zasto ne znas kako izgleda svetac, odgovori, zato sto sam ateista.
Prvo, to sto je ateista uopste nije razlog da ne zna kako se najcesce prikazuju sveci.
Mogao je da kaze da nece da crta jer je ateista, da se pretvara da ne zna kako bi izbegao da crta, a to bi onda stvarno vuklo na neku ostrascenost. Naravno da postoji i ateisticka ostrascenost kao sto postoji i verska.
Da li je dobro da dete bude ostrasceno neka svaki roditelj proceni za svoje dete.
dragan7557 dragan7557 23:24 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

freki the Boy:
Ono, međutim, što danas u Evropi istovremeno integriše i te integreacije čini okovima su korporacije, nadnacionalne strukture koje nemaju veze sa politikom,


Jok bre samo je kreiraju, izvode u praksi, naturaju drugim, i porobljavaju vas celi svet.

Kakva crna politika gde bi korporacije imale veze sa politikom? Nedo Bog!
i koje ruše barijere ne da bi život učinile boljim, lakšim, ugodnijim već da bi načinile naciju uniformnih potrošača.

I da ovaj deo procesa je iza nas, sada je već treći nastavak počeo.

cerski
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:27 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Pojma nemam kako smo do ovde stigli.
Baš pojma nemam.
Ali mi je odvratno.

Kako smo dotle stigli, pa evo jedan od odgovora: pretpostavljam da nisi kao Mariopan koja smatra da su svi isti (ni ja ne vidim razlike, mozda se ne razumem u finese) pa nadji jednog koji je bio protivan da se veronauka uvede u skole, pa ako takav postoji a nisi glasao za njega - tu je negde i odgovor otkuda sad pa to. Nema ni jednog (svi su isti ), pa ako nisi ni za jednog onda ti moze biti malo lakse, mada nista ne menja u stvari. A bice i privatnih skola gde se na tome nece bas insistirati, platis kolko treba i dete nema problema

P.S.
Probaj nastavnici objasns da se ustase i mi po tom pitanju ponajmanje razlikujemo. Utrkujemo se ali mrtva trka.
tasadebeli tasadebeli 23:32 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

zemljanin
Је ли одговор твог сина резултат неке индоктринације у кући или ...Mislim da je tvoje rezonovanje u suštini ispravno ali se ne bih složio da je istinito, racionalno i činjenično posmatranje okruženja - indoktrinacija ...Mislim da upadamo u zamke (svi mi) naših pojmova o svetu ... dakle ako neko dete kaže Rusija (indoktriacija komunizmom) ako kaže USA (indoktinacija populizmom) ako kaže Japan (???) ... postoji samo jedna indoktrinacija (intoksikacija) i zove se Raj i Pakao ... sve ostalo su afiniteti ...


То моје питање је у себи носило поприлично ироније и нисам уопште очекивао одговор на њега, па чак ни од Калта. Много ми је важнија чињеница да неко (школа, родитељи, средина...) оптерећује дечју главицу таквим стварима у узрасту у којем се мисаони и говорни апарат детета још увек развија (траје то до 18. године). За Калтовог сина, као и за сву децу тог узраста, реч атеизам је чисти вербализам.

А што се тиче твог објашњења појма "индоктринација", ту се апсолутно слажемо. И мени је мука од ове поједностављене црно-беле слике света у којем живимо, а која нам се свакодневно натура, од телевизије, преко забаве до озбиљне уметности, а све у циљу "индоктринације" - опет тај појам - и стварања потрошачког говеда које је пожељни прилагођени становник света у којем корпорације одређују судбину милијардама људи.
Jukie Jukie 23:32 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

hoochie coochie man
A ovo oko Tasine "indoktriancije" mislim da ste preostro osudili i reagovali.Ni meni se ne cini uobicajenim da dete tog uzrasta na pitanje zasto ne znas kako izgleda svetac, odgovori, zato sto sam ateista.Prvo, to sto je ateista uopste nije razlog da ne zna kako se najcesce prikazuju sveci. Mogao je da kaze da nece da crta jer je ateista, da se pretvara da ne zna kako bi izbegao da crta, a to bi onda stvarno vuklo na neku ostrascenost. Naravno da postoji i ateisticka ostrascenost kao sto postoji i verska.Da li je dobro da dete bude ostrasceno neka svaki roditelj proceni za svoje dete.

Mlađi tinejdžer (sedmak) MORA trapavo i nespretno da se buni i sam sebi skače u stomak jer je to karakteristika tog stadijuma u individualnom razviću. On još NE UME da bude pravi buntovnik koji cinično cedi kroz zube (o tome ćemo čitati sledećih godinu-dve dana...)


Ontogeneza! sad sam se setio! Individualno razviće se naziva ontogeneza!
zemljanin zemljanin 23:33 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ni meni se ne cini uobicajenim da dete tog uzrasta na pitanje zasto ne znas kako izgleda svetac, odgovori, zato sto sam ateista.

Meni se čini da je svako opravdavanje takvog pitanja - čista intoksikacija
cult cult 23:35 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Naravno da postoji i ateisticka ostrascenost kao sto postoji i verska.


Vidi, nekako mi ta ateistička ostrašćenost, kako bih ti rekao, pravi manje štete, znaš. Ne porobljava um. Ostavlja izbor. Pa ako na kraju zaista želiš da veruješ u kornjače koje drže ravnu zemlju na ledjima, onda dobro. Sam si birao. Eto, nećeš putovati daleko da ne bi pao preko ivice i sve ok. Može i tako. Ali bar živiš život koji si birao sam.
tasadebeli tasadebeli 23:38 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult
Sačekaćemo da sam izabere.To je jedino fer prema svom detetu.
Па то сам ти управо и рекао у оном коментару. Дакле, сложили смо се...

И немој се наћи увређен употребом речи индоктринација... Иронија, Калт, иронија... Заиста сам имао добру намеру пишући онај коментар. А сви смо ми свакако "индоктринирани" васпитањем које носимо из куће.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:39 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Mlađi tinejdžer (sedmak) MORA trapavo i nespretno da se buni i sam sebi skače u stomak jer je to karakteristika tog stadijuma u individualnom razviću. On još NE UME da bude pravi buntovnik koji cinično cedi kroz zube


Onda hajde da to podrzimo,taj bunt maldih tinejezera razumevajuci njhovu nespretnost.
Ovde ne vidim to vec odbranu cvrstog stava prema religiji kod deteta, a ono taj stav ne moze da ima.
Bar ne autenticno njegov.
Meni se čini da je svako opravdavanje takvog pitanja - čista intoksikacija


Ako ga neko opravdava onda da.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:44 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vidi, nekako mi ta ateistička ostrašćenost, kako bih ti rekao, pravi manje štete, znaš

Ali je pravi.

Ne porobljava um. Ostavlja izbor


Koji izbor ostavlja?
Ateisticki fundamentalisti ostavlaju izbor ili si sa nama ili si glup.

Da sebe smtram ateistom sam mnogo puta napisao na ovom blogu, evo i sad cu ma koliko to licilo na ono sto mi je bas bez veze da radim, na pravdanje, ali evo, ako ti to nesto znaci ja sam ateista.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:46 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

kome je bolje
Meni

znam , ima pojedinaca kojima je bolje, a ima dosta i Slovenaca koji već pričaju da im skoro i nije bolje.
A jel vredelo izgubljenog zivota i suza njeno pravljenje i odrzavanje, a mnogo vise zivota je za to otislo nego na rasturanje.

To je samo potvrda da oni koji su je rasturali nisu cenili žrtve koje su date za njeno stvaranje i zato su rasturači obične političke bitange, zločinci i kriminalci.
zemljanin zemljanin 23:49 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ako ga neko opravdava onda da.

Samim tim što diskutujemo o uzrocima/posledicama odgovora i povezujemo sa ponašanjem mi to pitanje smatramo za legitimno ... odvlačimo diskusiju na stručno ili laičko sagledavanje uticaja roditelja, okruženja i sl a to su sve sekundarne stvari ... primarno je da NIKO a pogotovo ne u ŠKOLI ne sme ni na koji način da veliča, promoviše određenu religiju ili zbog toga izdvaja/kažnjava dete ... TAČKA ...

Da se to desilo kod mog deteta, minimum bi bio javno izvinjenje, službena beleška u dosijeu i kazna za nastavnika i odgovorno lice + privatna tužba ... i ne kažem da bi to išlo glatko ali ako ne bi bilo tako, taj nastavnik/nastavnica bi direktno osetio šta znači zadiranje u privatnost ... napisao sam gore, bolje bi bilo da sam napusti grad ...

tasadebeli
...

Nije ovo tvoj prvi tekst pa da niko ne zna neke tvoje okvirne stavove, tako da sam i napisao da se u suštini slažemo ... ali je svejedno negde "zaškripalo"
tasadebeli tasadebeli 23:54 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

margos
Taso, mene zaista interesuje mišljenje tih mladih ljudi od 21 do 29 godina i njihovo zašto. Kad pomenuh obrazovanje, nisam mislila na to što ti navodiš kao deo tvog posla, koji je birokratizovana škola, već više na ono što je Kalt opisao, na nemogućnost udalajavanja učenika sa časa (i iz škole), na često pretresana pitanja na blogu, pa i neusklađenost sa evropskim programina. A za pasoše - znam da je novac i nemogućnost putovanja u pitanju a ne odsustvo želje za putovanjem. Navela sam samo kao podatak o ograničenosti saznanja iz njihovog ličnog iskustva.


Знам, у првом делу коментара сам се само шалио... Одавно многи "бацају у мој бунар" када је у питању школа (покушао је својевремено и онај толико хваљени Вигор Мајић, али то сада није тема), само што се не дам по том питању и чувам "бунар" од свакојаких типова и њихових глупости.

Него,у другом делу коментара сам био сасвим озбиљан зато што имам утисак да само клизамо по последицама, а не тражимо праве узроке таквог размишљања младих за које си ти заинтересована. А стање породице, школе, система вредности у Србији само је последица нечега у чему живимо већ дуго (дуже од 20 година; да не помислите да сматрам деведесете јединим кривцем за то стање; пре деведесетих су биле и осамдесете и седамдесете...).

Знаш, 5. октобар је био пре 12 година. Дванаест година је период сасвим довољан да се попнемо на вишу степеницу по свим тим питањима (породица, школа,...). А ми смо потонули још дубље. Ту онда стварно нешто није у реду са нама самима, нашим ставовима, погледима, вредностима,... Зато и кажем да клинци, изгледа, само гледају широм отворених очију свет око себе, док ми матори и даље затварамо очи заносећи се неким примамљивим конструкцијама које су само конструкције и ништа више.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:55 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

a ima dosta i Slovenaca koji već pričaju da im skoro i nije bolje.


Kad bude referendum o tome i kad vecina bude tako glasala onda ces biti u pravu.
Do tad mozes slobodno d aguras glavu u pesak ako ti je tako lepse.
Na poslednjem referendumu preko 80% njih je reklo da nece tu tvoju Ju.

To je samo potvrda da oni koji su je rasturali nisu cenili žrtve koje su date za njeno stvaranje i zato su rasturači obične političke bitange, zločinci i kriminalci.


Za rasturanje su krivi rasturaci, a za pravljenje onoi koji su je pravili valjda.
Ne mogu jedni za sve da budu krivi.
E ti koji su je pravili i koji su je vestacki odrzavali nisu zalili zivota (tudjih naravno) da naprave i odrze ono sto njima treba.
Pa da li je pravljenje te nakaze vredelo svih onih zivota i suza?
dragan7557 dragan7557 23:56 29.10.2012

Re: Bilo bi dobro

hoochie coochie man 23:44 29.10.2012 / *novo
Re: Bilo bi dobro

Vidi, nekako mi ta ateistička ostrašćenost, kako bih ti rekao, pravi manje štete, znaš


Ali je pravi.

Ne porobljava um. Ostavlja izborKoji izbor ostavlja?

Pa piše:
totalno porobljenog uma, koji je toliko porobljen da sebe obmanjuje da nije porobljen.

Ima ta pojava i svoje ime al nije važno.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:00 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

TAČKA ...


I to velikm slovima ? :)

Rekose tako u komitetu?
To je ta ostrascenost i dogma.
Tacka, nema razgovora, tako pise u jevandjelju i nema sta da se komentarise!

Slozicemo se mi lako da je pitanje uciteljice nedopustivo, da je crtanje svetaca nepotrebno, oko dosta toga se mozemo slozoiti, ali eto, sve se to desilo, neko dete na to reagovalo na neki nacin, i zasto o toj reakciji ne sme da se prica?
Zasto mora da se stavi TACKA?

Tako pise u svetim knjigama ateizma?
totalno porobljenog uma, koji je toliko porobljen da sebe obmanjuje da nije porobljen.


Bice da je tako
maksa83 maksa83 00:00 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Pojma nemam kako smo do ovde stigli.

Svaki dan po malo, ali momenat kad su Čeda i pok. Đinđić (prvi zato što je moron, a drugi iz svog pragmatičnog oportunizma) ugurali tj. pripustili veronauku ("nauka, 'bote!" ) u škole je bio fatalan.

Čestitke mladcu za iskazani integritet i ocu za odsustvo mentoliteta u podmlatka.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:01 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vidi, nekako mi ta ateistička ostrašćenost, kako bih ti rekao, pravi manje štete, znaš. Ne porobljava um. Ostavlja izbor.


Mislim da grešiš. Nema ni tu mnogo izbora.
Ovo ti kaže neko ko je bio tako bio vaspitavan i bio veoma tvrd ateista do svoje 32 godine. Recimo da sam čak ponekad smatrao da su vernici pomalo mentalno oboleli ljudi.
tasadebeli tasadebeli 00:02 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

cult
indoktriniran ateizmom.Fascinirajuće.Ovo samo militantni vernik može da uveže u sintagmu.


А само милитантни атеиста може тако да протумачи онај мој коментар. И шта смо сад добили тиме? Ништа, баш ништа.

Само сам ти написао како је мени изгледао твој опис ситуације са часа, а исто то бих ти рекао и да си дошао у школу да разговарамо. Чему тако жестока реакција на иронију?

Или, можда, ја ту погађам суштину ствари? Сви смо ми обликовани као личности под притиском фрустрација сопствених родитеља. А то боли кад се каже. Свеједно, опет то неће нестати ако се правимо да не постоји.
Goran Vučković Goran Vučković 00:04 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Svaki dan po malo.

Ustajali rano
freehand freehand 00:09 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Vidi, nekako mi ta ateistička ostrašćenost, kako bih ti rekao, pravi manje štete, znaš. Ne porobljava um. Ostavlja izbor.

Puf, pant . e'o, e'o, saće Lambros, samo da se detonira u još dve džamije čestitajući Kurban Bajram, pa će na red da dođu opet keve pravoslavne, katoličke, protestantske, judaističke...
Liberalno, ateistički, intelektualno i demokratski!
zemljanin zemljanin 00:09 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

hoochie coochie man
TAČKA ...


I to velikm slovima ? :)

Rekose tako u komitetu?
To je ta ostrascenost i dogma.
Tacka, nema razgovora, tako pise u jevandjelju i nema sta da se komentarise!

Slozicemo se mi lako da je pitanje uciteljice nedopustivo, da je crtanje svetaca nepotrebno, oko dosta toga se mozemo slozoiti, ali eto, sve se to desilo, neko dete na to reagovalo na neki nacin, i zasto o toj reakciji ne sme da se prica?
Zasto mora da se stavi TACKA?

Tako pise u svetim knjigama ateizma?
totalno porobljenog uma, koji je toliko porobljen da sebe obmanjuje da nije porobljen.


Bice da je tako

Da, baš tako ! ...
NIKO a pogotovo ne u ŠKOLI ne sme ni na koji način da veliča, promoviše određenu religiju ili zbog toga izdvaja/kažnjava dete ... TAČKA

posao nastavnika u školi je jasno definisan i zakonski uređen ... nije ostavljeno na slobodno tumačenje ... ako posle toga ne ide TAČKA, ne znam gde se onda postavlja granica i sankcioniše dozvoljeno i ne-dozvoljeno ?

Moja ćerkica je išla na veronauku neko vreme, da odmah izopštimo taj miltanti deo ... manipulacija decom je nedopustiva i kod mene postoje crvene linije koje su upravo to ... ekstremno sam tolerantan na sve osim na dečju intoksikaciju ...

Možda je tebi to OK i saglasan si sa time da detetu svako može da nameće svoj pogled na svet (direktno ili indirektno) ... to je tvoje pravo, zakon ti ga je dao ... ali je taj isti zakon obavezao i uskratio to pravo nastavnicima i prosvetnim radnicima u celini
Goran Vučković Goran Vučković 00:10 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Recimo da sam čak ponekad smatrao da su vernici pomalo mentalno oboleli ljudi.

Ateista apostata (svideo mi se nick onog lika što je ostavio par komentara kod mene na blogu, a avatar mu Sergej Kurginijan)
freehand freehand 00:10 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

gde se onda postavlja granica i sankcioniše dozvoljeno i ne-dozvoljeno ?

Kod povlake?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:13 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Goran Vučković
Recimo da sam čak ponekad smatrao da su vernici pomalo mentalno oboleli ljudi.

Ateista apostata (svideo mi se nick onog lika što je ostavio par komentara kod mene na blogu, a avatar mu Sergej Kurginijan)


a i odlični su mu komentari. mada se retko javlja.
satinelle satinelle 00:18 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

freehand
Sta je tu vestacko, ako pricamo o nacionalnoj drzavi (gde vecina cini zajednistvo, bar po nekom pitanju)Ako uđemo u teoriju države i prava možda dođemo do toga da je svaka država na neki način veštačka. I da nacionalne države nisu ništa prirodnije od nekih drugih, niti je nacija obavezno vezivno tkivo koje državu čini prirodnom.
Sta je zajednicko EU?Šta je zajedničko SAD? Kini? Indoneziji? Kanadi? Australiji? Brazilu?Ono, međutim, što danas u Evropi istovremeno integriše i te integreacije čini okovima su korporacije, nadnacionalne strukture koje nemaju veze sa politikom, i koje ruše barijere ne da bi život učinile boljim, lakšim, ugodnijim već da bi načinile naciju uniformnih potrošača.


Mislim da je ideja o stvaranju EU vrlo smeo potez vlada tadasnje evropske elite i da su krenuli u ostvarivanje prvobitnih ideja, ne bi bilo nikakvih natezanja ovde na blogu, niti bi se radila silna statisticka istrazivanja, hocemo li mi Srbi u tu Uniju, ili jok. Uostalom, ko nas to i pita? Mi se sami prozivamo, a oni se neckaju. Dobra je to ideja, ali sve se na tome zavrsava. EU je napravljena da bude medjuzona izmedju dve velike sile, SAD i Rusije. Da ima zajednicko trziste, da se izbegnu birokratske gluposti, carine, vize i ostalo. To imaju. Ali, ko je tu najvise ulovio? Naravno, velika riba jede malu ribu, velika trzista su osvojila mala, siromasna, preplavila ih svojim kvazi proizvodima, dok su mala trzista jednostavno osvojena i zamrla. Zato Srbija ne moze da izvozi i pored Cefte i ostalih sranja, mi imamo ogroman spoljnotrgovinski deficit, pre svega sto ne proizvodimo, a ne proizvodimo jer smo nekonkurentni, a nekonkurentni smo sto nemamo toliko para da mozemo da subvencionisemo privredu koja bi bila konkurentna na takvom trzistu. Dakle, postoji niz stvari, ne bih da duzim, ali sustina je jasna.
AlexDunja AlexDunja 00:18 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Или, можда, ја ту погађам суштину ствари? Сви смо ми обликовани као личности под притиском фрустрација сопствених родитеља. А то боли кад се каже. Свеједно, опет то неће нестати ако се правимо да не постоји.

relativizuješ taso,

deca koja rastu pod frustracijom religioznih
roditelja prihvataju dogmu,
i ne postavljaju dodatna pitanja, već decu ateista
nazivaju ustašama.

deca ateista smeju da postavljaju pitanja,
roditeljima, nastavnicima
pa i popovima.
tasadebeli tasadebeli 00:21 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

zemljanin
tasadebeli...Nije ovo tvoj prvi tekst pa da niko ne zna neke tvoje okvirne stavove,
Оквирне ставове? Нисам ја схватио да је овај блог партијски састанак на којем свака страна мора да заузме оквирне ставове са којих наступа. Мени је само цела Калтова прича о доживљају са часа изгледала непотпуна. Дакле, представићемо стварност онако како нама одговара да бисмо изазвали одређену реакцију.

Мој "оквирни став" по том питању је једноставан. Не мислим да је српска школа, уопштено гледано, таква да би кроз један или два случаја могли да тврдимо како је због наставе веронауке или грађанског васпитања или биологије или српског крива што су нам млади такви какви јесу. Да будала има у свакој школи, има их свакако, као што будала има и међу верницима и међу атеистима. Али да су сви ту будале, на једној или на другој страни, бесмислено је тврдити.

Ето то ти је мој оквирни став, чисто да разрешим недоумицу.
maksa83 maksa83 00:25 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Да будала има у свакој школи, има их свакако, као што будала има и међу верницима и међу атеистима.

Budala uvek ima na raznim stranama, ali je kolektivno plemensko budalesanje postalo mejnstrim.

Što kažu starci - "toga u moje vreme nije bilo".
zemljanin zemljanin 00:29 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

tasadebeli

Ето то ти је мој оквирни став, чисто да разрешим недоумицу.

OK, malo sam se iznervirao zbog revitalizvanja nečeg toliko suštinski pogrešnog kao što je takva jedna situacija oko religioznih nametanja van časova na kojima je to dozvoljeno ... svejedno pod onim "okvirni stav" sam podrazumevao da cenim tvoje komentare i da se u većini slučajeva slažem sa tvojim stavovima ... očito da sam to nespretno napisao tako da je moglo da se shvati i protumači na različite načine ...
freehand
gde se onda postavlja granica i sankcioniše dozvoljeno i ne-dozvoljeno ?

Kod povlake?

Namerno sam napisao ne-dozvoljeno da bih prenaglasio suštinu ... pogrešno ali namerno ...

PS. Ovo je već debelo trol, pa neću više a i sve sam rekao o tom segmentu priče
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:29 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

deca ateista smeju da postavljaju pitanja,
roditeljima, nastavnicima
pa i popovima.


i to jeste hrabrost, zaista. odupreti se onome što je poželjni model u sredini u kojoj se nalaziš, naročito ako si tako mlad.
opet, sećam se da je bilo prilično hrabro doneti jaja za uskrs u školu početkom osamdesetih. a za, ne daj bože, izjavu da veruješ u boga se išlo kod školskog psihologa na razgovor.
Goran Vučković Goran Vučković 00:33 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Budala uvek ima na raznim stranama, ali je kolektivno plemensko budalesanje postalo mejnstrim.

Plemensko budalisanje je odlika ponašanja grupe, začas se sklepa religija prigodna grupi. Željka je imala u svoje vreme jedan simpatičan tekst o tome - zbijanje redova. Ako hoćeš dokaz, virni u FB grupu "Ateisti Srbije". Neverovatno je kakve sve gluposti i gadosti ljudi mogu da urade ako očekuju da će dobiti podršku grupe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:39 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Možda je tebi to OK i saglasan si sa time da detetu svako može da nameće svoj pogled na svet


A sto pretpostavljas i cak po malo imputiras sta je meni ok i sa cime sam saglasan kad vec razgovaramo?
Pitaj, reci cu ti ako te zanima.

Mozda ti je lakse da polemises sa sablonima, (ili cak razmisljas po sablonima?), pa sve svrstavas u dve grupe. Onaj ko se usudi da ne prica iskljucivo o uciteljici mora da je saglasan sa tim metodom, sa takvim pogledom na svet, mora da veruje kako zemlja pociva na ledjima diva i slicno?

sve je to malo komplikovanije, pa tako postoje i oni kojima dokazivanje sopstevnog ateistickog pravoverja uopste nije razlog da ne razmisljaju i razgovaraju o temama i na nacin koji mogu kod nekoga izazvati sumnju ili nekome posluziti kao adut u osporavanju njegovog ateizma.

Ako mislis da podrzavam uciteljicu time sto smatram da se i o reakciji deteta moze razgovarati, onda misli. Ne vidim razloga da te uveravam u suprotno.

Samo, evo ovo ja mislim, ne moras da nagadjas, taj tvoj rigidan pogled o tome sta jeste a sta nije decija "intoksikacija" je poprilicna intoskikacija.
maksa83 maksa83 00:39 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ako hoćeš dokaz, virni u FB grupu "Ateisti Srbije". Neverovatno je kakve sve gluposti i gadosti ljudi mogu da urade ako očekuju da će dobiti podršku grupe.

O joj, rađe ne bih virio u FB grupe bilo kakve, posle nešto malo gvirkanja u neke koje čak nemaju oštro polarišuć kontekst mislim da je jako teško naći bilo kakvu oblast koju FB grupa neće "uglupeti do neprepoznatljivosti" ili ekstremizmom ili najgorom banalnošću. Potpuno sam svestan kako će ovo zvučati, ali u mojoj vizuri - Facebook je "gluplji deo Interneta".

Uvek bih pre trošio vreme na reddit (gde preovlađujući ateizam nije militantan nego zabavan), ili Quoru gde može svašta korisno da se nauči.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:42 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

deca koja rastu pod frustracijom religioznih
roditelja prihvataju dogmu,
i ne postavljaju dodatna pitanja, već decu ateista
nazivaju ustašama.


Auh!!!!

Smanji malo :)
satinelle satinelle 00:45 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Ona može da postane samo jedna interesna ekonomska zajednica sa zajedničkim i drugim interesima o kojima se dogovore pa čak i asimetrično.


Upravo tako. Ali ono sto je vidljivo je da je sve vece nezadovoljstvo u tim individualnim nacionalnim (kad to kazem ne mislim nacionalistickim i ne mislim jednonacionalnim vec vecinskim, koje se nazivaju svojim imenom, bez obzira na postojanje jedinstvenog EU imena) drzavama koje, s jedne strane ne zele da placaju tudju bahatost i rasipanje, a s druge strane, javljaju se sve cesce one male, ex komunisticke drzavice koje se opiru pojedinim delovanjima Brisela, pa onda dovode i nas koji tek treba da udjemo u tu kolotecinu u veliku dilemu. Da ne bude dala baba dinar da udje u kolo, a dva da izadje. Ja ustvari uopste ne vidim kako bi se to reflektovalo na nase zivote. Mi smo usvojili vec dobar deo zakona te iste EU, trudimo se nesto da to kao i sprovodimo (slabo nam ide, ali ni Bugarima ni Rumunima nije lakse, iako su vec poodavno u tom sistemu), sva roba iz EU ulazi bez carine, jedino se drzavi placa pdv, u bezviznom smo rezimu, "pomazu" nas neki MMF'ovi, silni neki grejs periodi, a mi u dugovima do guse...i opet prosecna plata 350 eur. Sta to treba da nas udari po glavi da procvetamo?
tasadebeli tasadebeli 00:46 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Jukie
Ja baš mislim suprotno. U šestom razredu (inače postojalo je istraživanje po kome deca u Srbiji ulaze u pubertet godinu dana ranije nego pre deset godina)


Јуки, то је мит и то лош мит о ранијем уласку у пубертет који нас само заварава. Тачно је да пубертет наступа раније када се гледа физички развој. Проблем је у томе што психа не прати развој тела. Са те друге стране, пубертет наступа као и код претходних генерација. Гледам то већ дуго... Чудна је то ситуација када пред собом имаш децу која су висока 175-180 цм и тешка 80 кила, а још увек доносе аутомобилчиће у школу (дечаци). Девојчице су напредније, оне у пубертет улазе раније, већ почетком петог разреда. (Тако је било и раније.)

П.С. - Калт је првобитно написао да његов син има 12 година. То су године које обично имају шестаци. Они су пре само два месеца кренули у шести разред. Још увек плачу када добију слабу оцену. Још увек нису стигли до пубертетске побуне. Код оних напреднијих то почне тек у другом полугодишту шестог разреда. У јуну су још увек били петаци који се радују када им допустиш да у свесци илуструју текст који смо управо прочитали. Са седмацима се то не ради јер они на такав предлог само заврну носем (Ми смо велики за то!). Тек касније Калт написа да му је син седми разред. Па онда су ми разумљиви и узвици његових другова из одељења (Усташо!). У седмом разреду та жеља да се буде део чопора и да се "казни" свако ко не мисли као чопор исто је тако разумљива као и пубертетски бунт.

Једино ми није разумљива реакција наставнице ликовног. За њу заиста не могу да пронађем ни трунку разумевања јер она је та у у тој учионици која је одрасла.
zemljanin zemljanin 00:50 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Onaj ko se usudi da ne prica iskljucivo o uciteljici mora da je saglasan sa tim metodom, sa takvim pogledom na svet, mora da veruje kako zemlja pociva na ledjima diva i slicno?


Nismo mi ovde diskutovali o pravima i ljudskim slobodama i svrsishodnosti pitanja i odgovora u globalu, već o konkretnoj situaciji koja se desila u nekoj konkretnoj školi i konkretnom detetu ... a moja rečinica nije dvosmislena

NIKO a pogotovo ne u ŠKOLI ne sme ni na koji način da veliča, promoviše određenu religiju ili zbog toga izdvaja/kažnjava dete ... TAČKA


Ti si našao da je moje apsolutno zalaganje za poštovanje zakonskih okvira od strane nastavnog osoblja - jevanđelje i militantni atizam i sl.

Imam jako rigidan stav da nastavno osoblje ima definisane okvire delovanja a zakon to precizni i dodatno definiše ... ako tražim da se to poštuje - šta sam ja ?

I znam da se izjašnjavaš kao nereligiozan i da se u suštini mi raspravljamo oko finesa ali šabloni su globalni a za konkretne situacije postoje samo konkretne mere i postupci ... nećemo da uopštavamo situaciju i razvodnjavamo učinjeno ... sve drugo bi bilo prepucavanje u smislu trola ... ako se slažeš ?
mirelarado mirelarado 00:51 30.10.2012

Re: Bilo bi dobro

Goran Vučković
Svaki dan po malo.

Ustajali rano


На јутрење...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana