Ostani gladan, ostani budalast

Aleksandar T RSS / 17.01.2008. u 15:40

Na nasem portalu smo postavili prevod transkripta svečanog govora Steve Jobs-a diplomcima na Stanfordu prije par godina. Govor je star ali ima elemenata svakodnevne upotrebljivosti.

 

 

Hvala vam! Osjećam se počastvovano što sam večeras prisutan na ceremoniji dodjele diploma na jednom od najvećih univerziteta u svijetu. Istini za volju, nisam nikad diplomirao na koledžu i ovo je nadalja tačka do koje sam ikada dospio kada je u pitanju diplomiranje na fakultetu.

Danas vam želim ispričati tri priče iz svoga života. To je sve. Nije neka velika stvar. Samo tri priče. Prva priča je o povezivanju tačaka.

Odustao sam od studiranja na Reed Koledžu nakon šest mjeseci studiranja, poslije čega sam studirao vanredno slijedećih osamnaest mjeseci prije nego što sam i zaista odustao. I, zašto sam zapravo napustio studije? Sve je to počelo prije nego sam se rodio. Moja biološka majka je bila mlada, neudata maturantkinja, i kao takva odlučila je da me da na usvajanje. Osjećala je veliku potrebu i želju da me usvoje diplomci sa koledža, tako da je sve već bilo pripremljeno za usvajanje od strane advokata i njegove supruge, izuzev toga što su praktično na dan mog „izbačaja" u posljednjem momentu odlučili da zapravo žele djevojčicu. Tako da su moji roditelji, koji su bili na listi čekanja, dobili poziv u sred noći sa pitanjem: „Imamo neočekivano rođenu mušku bebu, da li biste je željeli?" Rekli su :"Zašto da ne?" Moja biološka majka kasnije je otkrila kako majka koja me je usvojila zapravo nije nikada ni diplomirala na koledžu a moj otac nije uspio završiti niti srednju školu. Odbila je potpisati papire za usvajanje. Popustila je tek nakon nekoliko mjeseci kada su moji roditelji obećali da će mi obezbjediti studiranje na koledžu.
To je bio početak mog života. I sedamnaest godina kasnije, išao sam na koledž, ali sam naivno odabrao koledž koji je bio skup baš kao i Stanford, tako da je sva ušteđevina mojih roditelja koji su pripadali radničkoj klasi potrošena na fakultetsko obrazovanje.

Nakon šest mjeseci, nisam vidio nikakve vrijednosti u tome. Tako da sam odlučio da odustanem, sa uvjerenjem da će sve izaći na dobro.Bilo je poprilično strašno u početku, ali gledajući unazad, bila je to jedna od najboljih odluka koje sam ikada napravio. U momentu kada sam odustao, nisam više morao prisustvovati obaveznim časovima koji me nisu interesovali, pa sam počeo uzimati one časove koji su mi se činili daleko interesantnijim.
Nije baš sve bilo tako bajkovito. Nisam imao svoju sobu u kojoj bih mogao prespavati, tako da sam spavao u sobama svojih prijatelja. Uvijek sam vraćao flaše od Koka – Kole za koje sam dobivao pet centi da bih mogao kupiti hranu tim novcem, pa sam nedeljom svake večeri pješačio sedam milja da bih barem jednom sedmično dobio dobar obrok u hramu Hare Krišna. Jako sam to volio! I mnoge druge stvari u koje sam se upustio slijedeći svoju radoznalost i intuiciju, kasnije su se ispostavile kao neprocjenjive. Da vam dam samo jedan primjer:
Reed Koledž je u to vrijeme nudio vjerovatno najbolje kurseve kaligrafije u državi. Na svakom posteru kampusa, svakoj etiketi na svakom izlogu vidjela se prekrasna ručna kaligrafija. Pošto sam odustao od redovnog studiranja na fakultetu i nisam imao obavezu prisustvovanja normalnim časovima, odlučio sam da počnem sa časovima kaligrafije kako bih naučio tu vještinu. Učio sam o Serif i Sans – serif pismima i oblicima slova, o varijetetu i veličini prostora između različitih kombinacija slova, o tome šta je to što štampariju čini velikom. Bilo je to prekrasno, historijski i umjetnički suptilno u smislu da nauka kao takva sama po sebi nije u mogućnosti sagledati nešto tako, smatrao sam tu stvar fascinantnom.
Ništa od ovoga, ama baš ni po kojoj logici nije moglo biti od nekakve praktične koristi u mome budućem životu. Ali deset godina poslije, kada smo dizajnirali prvi Macintosh kompjuter, sve mi se zapravo vratilo nazad, što smo iskoristili u dizajniranju Maca. To je bio prvi kompjuter koji je imao prekrasnu tipografiju. Da nisam nikada išao na taj jedan jedini kurs na koledžu, Mac ne bi nikada imao mnogostruke oblike slova ili proporcionalno odvojene fontove, i kako je Widows zapravo samo kopirao Macintosh, vrlo je vjerovatno da niti jedan PC ne bi nikada imao fontove.
Da nisam nikada odustao od obaveznih časova, ne bih nikada upisao časove kaligrafije i PC-jevi vjerovatno ne bi nikada imali tako lijepu štamparsku lepezu kao što je imaju.
Naravno, bilo je nemoguće povezivati te dodirne tačke kada sam bio na koledžu, ali je bilo veoma, veoma jasno vidjeti tu vezu 10 godina kasnije. I naravno, ne možete spojiti tačke gledajući život unaprijed. Morate vjerovati u nešto, vašu sudbinu, život, karmu, bilo što – zato što vjerovanje da će te tačke dovesti do povezivanja vaše životne staze, daje vam samopouzdanje da slijedite svoje srce, čak i kada vas vodi u dobro istrošenu putanju, i tada nastaje određena razlika.

Moja druga priča je o ljubavi i gubitku. Bio sam sretna osoba. Otkrio sam veoma rano u svom životu što je to što volim raditi. Woz i ja smo pokrenuli Apple u garaži mojih roditelja kada sam ja imao dvadeset godina. Radili smo naporno i teško, i kroz deset godina, Apple je narastao sa nas dvojice iz garaže na dvije milijarde vrijednu kompaniju sa preko 4000 zaposlenika. Taman što smo izdali našu najnoviju kreaciju, Mecintosh, nakon godinu dana, u trenutku kada sam napunio tridesetu, otpušten sam.

Kako možete biti otpušteni iz kompanije koju ste osnovali vlastitim rukama, pitate se? Pa, tokom sve bržeg razvoja i narastanja Applea, zaposlili smo nekoga za koga smo mislili da je veoma talentovan da vodi kompaniju zajedno sa mnom, i tokom prve godine, stvari su tekle u najboljem redu. Ali nakon toga, naše vizije o budućnosti počele su se razilaziti i sasvim očekivano, imali smo veliki pad. Uslijed toga, odbor koji je bio na njegovoj strani odlučio je o mom otkazu, tako da sam javno bio izbačen iz kompanije. Stvar na koju sam se fokusirao čitavog života otišla je u nepovrat, sve je bilo grozno. Stvarno nisam znao šta da radim u prvih nekoliko mjeseci. Shvatio sam da sam iznevjerio pretnodnu generaciju poduzetnika i da sam olako odustao od voditeljske palice. Sreo sam se sa Davidom Packardom i Bobom Noyceom i pokušao sam se ispričati što sam zaribao tako loše. Bio sam poput velike javne sramote i čak sam pomišljao na odlazak iz «doline». Ali nešto me je polagano počelo uzdizati prema gore. Još uvijek sam volio to što sam radio. Obrt događaja u Appleu nije mnogo promjenio stvari. Bio sam odbačen, ali sam još uvijek bio zaljubljen u to što sam radio. Tako da sam odlučio krenuti iz početka.
Nisam to vidio odmah, ali se ispostavilo da je to što sam bio otpušten iz Applea bila najbolja moguća stvar koja mi se ikada mogla desiti. Težina uspjeha bila je zamijenjena lakoćom novog početka. Dobio sam potrebnu slobodu da uđem u jedan od najkreativnijih perioda svoga života. Tokom slijedećih pet godina započeo sam kompaniju pod nazivom NeXT, slijedeću kompaniju pod nazivom Pixar, gdje sam upoznao nevjerovatnu ženu koja je kasnije postala moja supruga. Pixar je imao ambicije da kreira prvi kompjuterski dizajniran animirani film pod nazivom „Toy Story", i sada je najuspješniji animacijski studio na svijetu.
U nevjerovatnom preokretu, Apple je kupio NeXT, tako da sam se vratio Appleu i tehnologiji koju smo dizajnirali u NeXT-u, koja je srce Appleove tekuće renesanse, i uza sve to, Lorenne i ja imamo predivnu porodicu zajedno.

Prilično sam siguran da se ništa od ovog ne bi desilo da nisam otpušten iz Apple-a. To je bio lijek odvratnog okusa ali ga je pacijent trebao. Nekada vas život udari ciglom u glavu. Ne gubite vjeru. Uvjeren sam da je jedina stvar koja me je tjerala naprijed ta da sam volio to što sam radio. Morate pronaći ono što volite. To je istina koja vrijedi i za rad isto kao i za ljubav. Vaš rad će ispuniti veći dio vašeg života i jedini način da istinski budete zadovoljni je da radite ono za šta vjerujete da je sjajan i značajan posao, a jedini način da obavljate sjajan i značajan posao je da volite to što radite. Ako to još niste našli nastavite tražiti, ne smirujte se. Kao i sa svim pitanjima srca, znaćete kada ga nađete i kao i svaka druga sjajna veza ona postaje sve bolja i bolja kako godine protiču. Zato nastavite tražiti. Ne smirujte se.

Moja treća priča je o smrti. Kada sam imao 17 godina pročitao sam citat koji je glasio otprilike ovako: „Ako živite svoj život kao da vam je svaki dan posljednji, jednog dana ćete sigurno biti upravu." Taj citat me je impresionirao me i od tad, sljedeće 33 godine, gledao sam u ogledalo svako jutro i pitao se, „ Ako bi danas bio zadnji dan mog života, da li bih želio da uradim ono što ću da uradim danas.". I kada god bi odgovor bio „ne" za previše dana u nizu, znao sam da moram nešto da promjenim. Podsjećanje na to da ću biti uskoro mrtav je najvažnija stvar na koju sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim velike izbore u životu, jer skoro sve, sva vanjska očekivanja, sav ponos, sav strah od poniženja ili neuspjeha, sve ove stvari se samo raspu pred licem smrti, ostavljajući samo ono što je stvarno bitno. Pomisao da ćeš umrijeti je najbolji način, za koji ja znam, da izbjegnete zamku razmišljanja da imate šta da izgubite. Već ste goli. Nema razloga da ne pratite svoje srce.

Prije otprilike godinu dana dijagnosticiran mi je rak. Imao sam pregled u 7 i 30 ujutro i jasno mi je pokazan tumor na pankreasu. Nisam do tada ni znao šta je pankreas. Doktori su mi rekli da je to skoro sigurno tip raka koji je neizlječiv i da ne mogu očekivati više od tri do šest mjeseci života. Doktor mi je savjetovao da idem kući i da sredim poslove, što je doktorska šifra za ”pripremi se da umreš". To, ustvari, znači da pokušate da u samo nekoliko mjeseci svojoj djeci kažete sve za šta ste mislili da ćete imati narednih deset godina da im kažete. To znači da je sve pod špagu tako da bude što je moguće lakše vašoj familiji. To znači da kažete zbogom.

Živio sam sa tom dijagnozom čitav dan. Kasnije, te večeri, uradili su mi biopsiju tako što su mi gurnuli endoskop kroz grlo pa kroz stomak u crijeva, stavili iglu u moj pankreas i izvadili nekoliko ćelija iz tumora. Ja sam bio pod sedativima ali moja žena koja je bila prisutna, rekla mi je da su doktori, kada su vidjeli ćelije pod mikroskopima, počeli plakati jer se ispostavilo da imam veoma rijetku formu raka pankreasa koja je izlječiva operacijom. Operacija je obavljena i ja sam na sreću dobro.
Ovo je bio moj najbliži susret sa smrću i nadam se da će tako i ostati još nekoliko decenija. Nakon što sam to proživio mogu sada reći sa malo više sigurnosti nego kada mi je smrt bila koristan ali ipak samo intelektualni koncept, niko ne želi da umre, čak ni ljudi koji žele da odu u Raj ne žele da umru da bi otišli tamo,a opet, smrt je destinacija koja nam je svima zajednička. Niko je nikada nije izbjegao. Tako i treba biti, jer smrt je najvjerovatnije najbolji pojedinačni izum života. Ona je životni agent promjena. Čisti staro da bi napravila put novom. Ovoga trenutka novo ste vi. Ali, jednog dana, ne tako daleko od danas, vi ćete postepeno postati staro i bićete počišćeni. Žao mi je što sam tako dramatičan ali to je istina. Vaše vrijeme je ograničeno i zato ga ne rasipajte živeći nečije tuđe živote. Ne budite uhvaćeni u zamke dogmi tj. ne živite u skladu sa rezultatima razmišljanja drugih. Ne dopustite da buka tuđih mišljenja nadglasa vaš unutrašnji glas, srce i intuiciju. Oni već nekako znaju šta zaista želite postati. Sve ostalo je drugorazredno.
Kada sam bio mlad postojala je nevjerovatna publikacija koja se zvala Katalog čitave Zemlje (The Whole Earth Catalogue) i bila je jedna od biblija moje generacije. Kreirao ju je momak po imenu Stuart Brand, nedaleko odavde u Menlo Park i donio ju je na život svojim pjesničkim darom. Ovo se zbilo kasnih 60-tih, prije PC i kompjuterskog izdavaštva, tako da je sve rađeno pisaćim mašinama, makazama i polaroid kamerama. To je bilo nešto kao Google u papirnom obliku 35 godina prije Google-a. Bio sam idealista, obuzet finim alatkama i sjajnim uređajima. Stuart i njegov tim su napravili nekoliko izdanja Kataloga a na kraju, kada mu je prošao vijek trajanja, i posljednje izdanje. Bile su to sedamdesete i bio sam vaših godina.
Na poleđini poslednjeg izdanja bila je fotografija seoskog puta u zoru, onakvog na kakvom biste se mogli naći kako stopate, ako ste avanturističkog duha. Ispod fotografije bilo je napisano: „Ostani gladan, ostani budalast." (Stay hungry, stay foolish)
To je bio njihov oproštaj. Ostani gladan, ostani budalast.
I ja sam uvijek želio to sebi, i sada, kad diplomirate i počinjete iznova, to želim i vama. Ostanite gladni, ostanite budalasti.
Hvala vam mnogo svima!Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:52 17.01.2008

steva je car!

u to ime: Stay hungry, stay foolish
Aleksandar T Aleksandar T 15:54 17.01.2008

Re: steva je car!

Mora mu se priznati da ima dobrih :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:58 17.01.2008

Re: steva je car!

a ni ovo nije za bacanje:

ps. čekaj samo da BoL pročita tvoj tekst
Kazezoze Kazezoze 18:15 17.01.2008

Re: steva je car!

Srđan Mitrovića ni ovo nije za bacanje.."

kako sam nachuo taj novi i nema neki kvalitet, ako izuzezmemo dizajn. ovo sam pronashao na sajtu o njemu:

"Veoma lagan (~1.3kg), VEOMA tanak (1.9cm) i mnogi bi se složili veoma lep. Možda bih i ja kada ne bih znao kakav je Apple nekada bio... U stvari, nije dizajn ovde problem. Problem je u tome šta ovaj laptop sve nudi i koliko košta. Krenuću od konektora. Konektora ima svega 4 računajući i konektor za napajanje. Ostala 3 su: Jedan za izlaz na drugi monitor (micro-DVI), jedan USB i jedan audio out.... Samo toliko??? Optičkog drajva nema... Zvučnike praktično nema (ima minijaturni mono zvučnik, ko zna kako to zvuči). Ne mogu da verujem da su toliko stvari žrtvovali samo zbog debljine? HDD samo 64-80 GB... Procesor samo 1.6-1.8 GHz...

Ja kao veliki apple fan ali pre svega kao objektivna ličnost mogu da kažem da je ovaj laptop totalni promašaj. Promašaj je zato što košta $1799 sa 80 GB HDD-a a $3000+ za SSD 64 GB HDD-a

edit: evo link sajta sa kojeg sam ovo skinuo.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:35 17.01.2008

Re: steva je car!

ali bar dobro izgleda
moram priznati da sam i ja razočaran ovogodišnjim macworld-om. ništa epohalno, ništa pametno, više šminka nego ozbiljni koraci napred.
bilo kako bilo, AIR dobro izgleda. pa ko voli šminku....
Aleksandar T Aleksandar T 21:28 17.01.2008

Re: steva je car!

Ja kao korisnik jednog od novih apple Pro modela, kupio sam ga prije godinu i po,
ne mogu biti potpuno zadovoljan.
U ovo vremena bio je dva puta po mjesec dana na servisu u ZG, kod vrlo arogantnog servisera s kojim sam na kraju ni kriv ni duzan morao razgovarati i nadmutrivati se. Ekipa iz apple centra u Sarajevu radi odlican posao ali to nije dovoljno ako nemas dobru podrsku servisa.
Tek nakon "podizanja glasa" dobio sam popravku. A uredjaj je naravno vrlo skup i sve sto prati apple je tako.
Naravno, da imam priliku opet bih kupio apple ali bi im dobro preporucio da u regiji rjese situaiju sa podrskom korisnicima. Ovaj govor odvajam od apple proizvoda u ovom slucaju :)

Radojicic Radojicic 13:16 18.01.2008

Re: steva je car!

Profusarili se malo od kad su krenule akcije na gore, ali jos uvek mnogo ispred PCja.
A Macbook Air je malo sminka, malo za studente.
Nema Firewire?!?
Nema optical drive, znaci nema przenja CD i DVD, da nas natera da kupujemo muziku i rentiramo filmove od Appla, moze wireless na drugi komp koji ima ili da kupis dodatni burner.
Mali hard, mozes da dokupis flash memoriju sto nije lose ali jos uvek malo i opet kupovina automatskog backupa od 500 ili 1000 giga, opet jeftinije ovo do sad sa zicom
Baterija se ne vadi
Nema Ethernet, znaci mora neki wireless tu gde si ili opet dokupljivanje adaptera.
Tesko vacarenje, ali izgleda dobro
Cuvam svog stari PB

A govor je odlican


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:45 26.01.2008

Re: steva je car!

ja tek sad videla text. super je govor. a MacBookAir ili kako li se vec zove...pa on je zgodan kad ne moramo u isto vreme da se kacimo sa dva usb.a, przimo dvd, DJišemo i slusamo muziku u isto vreme bez slusaliza/zvucnika, drzimo kompletnu holivudsku produkciju (ripovanu) na compu... ;-)

sta vam je? zar svaki comp mora i da jede malu decu? ne mora. zasto bi? lagan i tanak i moze da stane u svaku aktovku. meni moj MacBook tezak, tezak mi je bio i iBook...ovo je pravi zenski comp to je samo Mac verzija malog i ne tako snaznog prenosnog compa, laganog, tankog, jos lakseg za poneti, a da se pri tom ne lome prsti kucajuci na ultramalim tastaturama...kakve obricno rade mnoge firme za PC.

izgleda kao prazna fascikla kad se otvori i to mu je prednost. a przenje dvd.a?! ko jos to radi kad postoji xterni hd i usb stick?! dvd je off.najlepsi i najfunkcionalniji Folder EVER!


kao da je pravljen za...nju--->


ps. ko ne zna ko je Ona...sta da vam radim?!
pps. hint (vidi koji comp stoji na stolu ;-)

i jos malo iz istog filma ;-)


Doctor Wu Doctor Wu 16:09 17.01.2008

Da, znam ovaj govor

izazvao je pravu buru u Cambridgeu (i ne izazvao kad se uzme u obzir koja se lova vrti oko visokog školovanja i koliki je to biznis!) Sjajan govor, pravi manifest liberalizma. Naravno, poruka klincima nije: ne idite u školu, gluvarite i kupujte moje ploče/računare/ipodove, već naprotiv: učite, zgrabite život u ruke, jurite ideje, ostvarujte ih i živite! Preporuka!
Aleksandar T Aleksandar T 17:49 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Problem je sto najveci broj profesora na bilo kom Univerzitetu kod nas ne bi znao ni da preprica ovakav govor,
a kamoli da ga shvati. Vecinom se nasi uceni ljudi plase svega sto nije upakovano u formu, sto ima veze sa stvarnoscu, drz se teorije majcin sine i nek studenti kupuju knjige, j..e mi se sta ces posle fakulteta
meridian meridian 19:07 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Aleksandre hvala ti sto si preneo ovaj govor!
Ne znam da li si zapazio kako je vesto i metaforicki slozen, iako deluje jednostavno.
Ovo je zapravo jedna moderno ispricana biblijska parabola, ili,ako hocemo, jedno
hi-teck,figurativno receno, mini-jevandjelje, sa svim ikonografskim elementima. Tu je mit
o bebi sirocetu, o usponu, padu i mukama, i na kraju o uskrsnucu. Drugim recima, Jobsova poruka studentima
bila je: "Ja sam Isus za onoga ko ume da me prepozna"!
Fascinantno zaista, zar ne...
meridian meridian 19:17 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Izvini Aleksandre,

zaboravih peporuku .
Dakle, preporuka za post!
Kazezoze Kazezoze 19:22 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

meridian
Aleksandre hvala ti sto si preneo ovaj govor!Ne znam da li si zapazio kako je vesto i metaforicki slozen, iako deluje jednostavno.Ovo je zapravo jedna moderno ispricana biblijska parabola, ili,ako hocemo, jednohi-teck,figurativno receno, mini-jevandjelje, sa svim ikonografskim elementima. Tu je mit o bebi sirocetu, o usponu, padu i mukama, i na kraju o uskrsnucu. Drugim recima, Jobsova poruka studentimabila je: "Ja sam Isus za onoga ko ume da me prepozna"!Fascinantno zaista, zar ne...

preporuka za ovo shto si rekao... meni pricha vishe vuche na americhke holivudske filmove, za dokone domacice koje ce zaplakati na kraju filma jer se sve fino zavshilo.svaki americhki bogati bizMismen ima neku ovakvu prichu, sve sa rakom i ostalim neizlechivim bolestima, koje samo u njihovim sluchajevima postaje izlechivo
meridian meridian 19:43 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Dragi Kazoze,

prosto je fascinantno kako je ljudska glad za mitom, opsteljudskim , i sopstvenim,
neutoljiva. To zna Holywood, to znaju genijalci poput Jobsa, to je jos davno rekao
K.G.Yung: covek ne postoji bez sopstvenog mita, (a ni civilizacija).
Inace, interesantno je da je i S.Jobsova sestra, takodje usvojena, veoma uspesan deciji pisac.
Kazezoze Kazezoze 20:05 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

jeste, mitovi stvaraju ikone, a u doba reklama, holivuda i ostalih sharenih lazha ovakve priche se gutaju.
a ova nova religija bi trebalo da se zove new age religija, a ovaj jobs bi trebao da je jedan od kandidata za boga ili apostola nove religije
Aleksandar T Aleksandar T 20:15 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Svom dobrom prijatelju, koji je inace protestantski svestenik, posalo sam ovaj klip na youtube i rekao mu da ovako zamisljam propovjed. Slozio se sa mnom.
Nije bitno po kojoj religiji covjek zeli da se moli, bitnije je da pored molitve bude motivisan i usmmjeren na sebe samog.
Religije u nas su vecinom postavljene tako da je potrebno ispostovati protokol koji traze svestenici i to je to, sto sa stvarnim zivotom nema mnogo veze. Ne bi pretjerivao sa davanjem titula Jobsu ali tip je dokazao da se moze uvijek poceti ispocetka, sto je vecini najteze za shvatiti.
dunjica dunjica 21:45 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govorFascinantan govor! Fascinantna priča! Sjajne poruke!

Jobsovo izlaganje je ilustracija onoga što smatram odgovornim za uspjeh i ogroman utjecaj koji USA danas imaju globalno, a što stara Evropa još nije sasvim prepoznala kao kvalitete:

Prvo, značajne stvari, filozofske, ili životne istine ako hoćete, rečene jednostavnim, razumljivim jezikom. (Na žalost, još uvijek u većem dijelu Starog Kontinenta preovlađuje stav da je nešto naučnije ili mudrije ako je nerazumljivije ili kompliciranije.)
Drugo,
ali tip je dokazao da se moze uvijek poceti ispocetka, sto je vecini najteze za shvatiti.

Novi počeci su preko Bare dokaz fleksibilnosti, višestrukih talenata, multidisciplinarnosti. Odlika kreativnih i hrabrih. U Evropi se to radije smatra osobinom luzera.

Iako, stvari se pooolako mijenjaju i na našem kontinentu, čini mi se.
meridian meridian 22:02 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Dragi Aleksandre,

ovo jeste bila propoved. I vise od propovedi.
Ovo je bila objava ponovnog dolaska svetu.
A sto se tice "novog" pocetka, mislim, oprosticete, gledate
na stvar romanticarski. U momentu kada je ponovo "pocinjao",
taj je pocetak bazirao, ipak, na milijardama, na enormnoj otpremnini,
na vec stecenoj reputaciji, na slavi,etc. Mogao je S.Jobs u tom momentu
mirno da se vrati svojoj velikoj ljubavi,kaligrafiji, i da je izucava iz originalnih
srednjevekovnih rukopisa i iluminacija,i japanskih ctreza , jer je mogao sebi da ih priusti u toplini doma svoga,
(BTW Bill Gates je tu, nedavno kupio stranicu originalnog Leonardovog rukopisa za nekih,ako se ne varam,tricavih 20mil.
i to bukvalno tricavih, u odnosu na milijarde koje poseduje), ali nije!
I to je tajna strasti (stradanja), i jedino naravoucenje ove parabole. On je nosen unutrasnjim imperativom svoje strasti, uzdigao celu stvar, celu hi-teck pricu na sledeci nivo, na kome je naslutio svoju "bozansku" prirodu,
koju je objavio na Stanfordu. I to stvarno jeste bio jedan briljantan triumf hi-teck ingenioznog uma.
Paradoks cele ove izuzetne drame je sto se cela ova bozanska milost izlila na njegov um da bi bila stvorena
idiotska naprava zvana i-Pod.
Kazezoze Kazezoze 22:15 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Fascinantan govor! Fascinantna priča! Sjajne poruke!

k'o da ga je govorio hrkljush lichno))
Aleksandar T Aleksandar T 22:36 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

dunjice, mislim da smo vise prisiljeni da se mjenjamo nego sto smo sami spremni na to.
Vecina bi voljela da u 18 dobije posao i da ih niko ne mrda do penzije. Politika takodje ne salje poruke, alo mamlazi trznite se, nema vise nikada ko sto je bilo, morate raditi na sebi svaki sekund da bi opstali u ovom jebenom svijetu. Politika salje poruke, samo vi nas birajte, mi cemo rijesiti sve vase probleme. Ovo je govor koji ti ne govori kako da razmisljas, nego da pocnes da razmisljas.
Pozdrav!
dunjica dunjica 23:37 17.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Aleksandre,
ja sam doista imala na umu zapad Evrope, posebno Njemačku, kada sam pisala komentar. Iste ili slične zamjerke čujem i od drugih sugrađana.

Problemi koje imate u Srbiji, ili Hr, ili BiH, ili... su za (barem) još jednu kategoriju teži, priznajem.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:33 18.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

(Na žalost, još uvijek u većem dijelu Starog Kontinenta preovlađuje stav da je nešto naučnije ili mudrije ako je nerazumljivije ili kompliciranije.)

rekla bih da to "mišljenje" preovladava kod onih koji bi želeli da drugi vide da znaju, koooliko samo znaju i kako je, baš njihovo znanje neprevazidjeno. a često, kad razobličiš to komplikovano - dobiješ ništa: pregršt upakovanih fraza, bez smisla, bez poruke.
jednostavnost obraćanja (bez idolatrije) ukazuje, ne samo na znanje odašiljača, već i na dobru nameru. primalac, u toj verziji, je samo na dobitku.
Aleksandar T Aleksandar T 16:33 18.01.2008

Re: Da, znam ovaj govor

Kada pricamo o jednostavnosti izrazavanja mislim da je Zoran Djindjic u tome bio sampion,
njegovi govori su bili veoma motivirajuci, i danas, naravno, to jesu.
sabi sabi 16:25 17.01.2008

Odlican tekst

Mislim govor. Preporuka.
mariopan mariopan 19:33 17.01.2008

Re: Odlican tekst

Ovo bi trebalo svaki covek da procita bar jednom u zivotu a ja cu sad jos jednom )))
nikola svilar nikola svilar 20:45 17.01.2008

preporuka aleksandre

sjajan post

koliko je verovao u to sto oseca iznutra - nisam iznenadjen ali svaka mu cast

pratim vase pisanje od pocetka i gde god stignem preporucim drugima
prelepa ijekavica!

celu ekipu vaseg casopisa pozdravljam, znam da imate materijala
- i samo tako nastavite ovde na blogu b92 i vrlo brzo cete uci u vip

pozdrav prelepoj banjaluci

p.s.

nabavio sam konacno dugo ocekivani album balkan expresa
sjajni gitarista momir nikic i ekipa, napisacu nesto i o tim rok-banjalucanima
i o dejanu dadi dejanovicu izuzetnom dobrici i voditelju danger zonea

zasto nema pevaca nikica sa biga na albumu B EXP?
ako nesto znate o tome please - mozete i privatnom porukom
Aleksandar T Aleksandar T 22:32 17.01.2008

Re: preporuka aleksandre

Hvala nikola, kada vidim Dejana uputicu ga da ti odgovori po svim tackama
nikola svilar nikola svilar 22:45 17.01.2008

Re: preporuka aleksandre

jao da :) izvinjavam se, pardon my french :)
dalibor dado dejanovic
kakav je to voditelj - respekt za sirinu, znanje, dobar ukus.. ma sve!
Tarkovski Tarkovski 21:30 17.01.2008

Cool

Cool

MilutinM MilutinM 23:00 18.01.2008

Ovakve tekstove...

...treba s vremena na vreme pročitati. Hvala puno.

Posebno mi se svidelo:
Ako bi danas bio zadnji dan mog života, da li bih želio da uradim ono što ću da uradim danas


Treba se, povremeno, pitati tako nešto
Mozaik Mozaik 20:22 19.01.2008

preporuka

Govor je od pre par godina, ali je velika sreca da ga je neko najzad objavio i kod nas. Predlazem da se stampa na plakatima i da se lepi po Srbiji. Mozda ce ljudi citati... Medju njima ce sigurno biti i neki koji ce ponesto i shvatiti...

Aleksandar T Aleksandar T 15:41 20.01.2008

Re: preporuka

Mi smo ga prevodili pa je ijekavica, nadam se da nece smetati..:)
nikola svilar nikola svilar 12:55 21.01.2008

Re: preporuka

Mi smo ga prevodili pa je ijekavica, nadam se da nece smetati..:)


Taman posla. :)))

Ijekavica je prelijepa - kad pišem upotrebljavam ekavicu ali vrlo često koristim i ijekavicu
jer u mom književnom svijetu ima mnogo likova
i iz Bosne i Hercegovine (preciznije Republike Srpske) i Hrvatske.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana